Intellego Touch the Future! Innehåll:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Intellego Touch the Future! Innehåll:"

Transkript

1

2 Innehåll:

3 Analys: Hur började det? Redan i Göteborg tog vi och tänkte på lite idéer, bland annat kom vi fram till en display som gör att man kan ha en översikt över huset och dess energiförbrukning. När vi kom hem började vi med olika energiundersökningar. Enligt en undersökning som vi har gjort är det köket vi tillbringar mest tid i och det rummet som drar mest energi, därför har vi valt att koncentrera oss på just köket. Du kommer att kunna lägga in mål, vilket gör att du blir motiverad att spara energi och tävla mot dig själv från dag till dag. Det som skiljer Intellego från liknande produkter är den fiffiga avstängningsfunktionen. Med denna kan du enkelt välja vilka energiförbrukare i huset som du vill ha igång och stänga av dem som står och tar onödig energi. Detta innefattar också en otrolig säkerhet då du snabbt kan se över så att allt är avstängt innan du lämnar huset. Enkät undersökning Enkäten gjordes för att vi skulle ta reda i vilket rum vi var i mest, och vilka elektriska apparater som användes mest. Det här ett utdrag ur enkätundersökningen som gjordes i ett hushåll. Enkätundersökning i hemmet - Sammanställning köket/matrum Toalett Mitt sovrum Mamma och pappas sovrum Tv/vardagsrum Pappa ungefär 3 timmar( vid jobb dator) 1,5 timmar(tv) Bara på natten 5,5 timmar(dator) Mamma ungefär 4,5 timmar( använde spis/dator) 2 timmar(tv) Bara på natten(en gång på dagen) 2 timmar(tv) Jag ungefär 8 timmar(vid bärbara datorn) 4 timmar(tv) 0 timmar 3 timmar(tv) Sammanlagt 15,5 timmar 17 besök 7,5 timmar(tv) 11,5 timmar Med hjälp av enkätundersökningen kom vi fram till att vi är mest i köket och vardagsrummet. Vi valde därför att fokusera på köket i vår uppgift.

4 Därför valde vi köket: De flesta energiförbrukande produkter finns i köket. Det är också en vanlig samlingsplats för familjen. Men tanken är också att den ska fungera i hela hushållet. Vår process är att göra köket så effektivt som möjligt. Och att göra det möjligt att styra energiförbrukningen i hemmet. Vår baktanke runt idén är att med hjälp av denna produkt få reda på hur mycket du förbrukar, och med hjälp av produkten minska energiförbrukning och samtidigt ha mer koll på hur mycket energi som förbrukas. Denna produkt kan också vara väldigt effektiv med att få många unga människor att förstå hur mycket energi som går åt per dag. Lista på energidrivande produkter i köket: Kyl-sval 0,5-1 kwh/dygn Kyl-frys 1-1,7 kwh/dygn Frys 1-2 kwh/dygn Ugn, uppvärmning till 200 grader 0,5 kwh Uppvärmd ugn, 200 grader 0,6 kwh/tim Grill i ugnen 2 kwh/tim Snabbplatta, full effekt 1,5 kwh/tim Stekplatta, full effekt 2 kwh/tim Köksfläkt inklusive belysning 0,2 kwh/tim Mikrovågsugn, full effekt 1,4 kwh/tim Vattenkokare 0,1 kwh/ l vatten Kaffebryggare 0,2 kwh/8 koppar Brödrost 0,1 kwh/8 skivor Tips på hur du sparar energi i köket: Kyl och frys är ju apparater som man inte stänger av. I genomsnitt går 20-25% av hushållselen till att hålla dem kalla. Men man kan spara energi genom att frosta av kyl och frysskopen. Att köpa nya frys och kylskåp kan också löna sig, då de kan vara mycket mer energisnåla. Koka maten med lock så sparar du 80% av energin. Tänk också på att utnyttja eftervärmen på spisplattan vid matlagning. Att diska i maskin är också mer energisnålt än att diska för hand. För att spara ytterliggare energi på diskningen kan man ansluta diskmaskinen till kallvattnet och låta diskmaskinen värma upp vattnen själv och sedan skölja disken med kallt vatten. Dock så bör du ansluta din diskmaskin till varmvattnet om du har jordvärmepump eller bergvärme. Tänk också på att kolla upp energimärkningen när du köper nya vitvaror.

5 Använd också diskmaskinen endast när den är full. Minska energiförbrukningen med allt från 15 till hela 50 % genom att sätta på diskmaskinen endast när den är fullt laddad. Och alltid skölja disken först, så kan du ställa din diskmaskin till den lägsta inställningen och undvik att använda onödigt mycket varmvatten. Här är ett cirkeldiagram som visar energifördelningen i ett hushåll. Uppvärmningen av huset tar upp cirka 57 % vilket gör att om man kan byta till någon mer effektiv typ av uppvärmning i hushållet kan man spara både på miljön och på plånboken. Om man värmer upp hushållet med olja eller direktverkande el kan man spara stora summor på att byta till exempelvis fjärrvärme, värmepump eller berg och jordvärme. Man kan så mycket som halvera sina uppvärmningskostnader. Sedan beror det ju helt på hur varmt man vill ha det, runt 20 grader i allmänna utrymmen och runt i sovrummen. Tänk också på att varje grads sänkning motsvarar 5 % besparing. Miljöpåverkan: Vi kan påverka miljön genom att vi ser hur mycket energi som går åt på displayen, det kommer sedan skickas hem en betalning/kostnad i form av en faktura som gör att personer som använder denna display kommer att ha en omedelbar uppfattning om deras energi förbrukning. Istället för att visa kostnaden månadsvis så ser man istället förbrukningen direkt och hur mycket förbrukningen kommer att kosta en, Man kommer därför ha en tydligare uppfattning om hur ens energianvändning påverkar en, och därmed miljön. Displayen gör det möjligt att själv välja vilken maximal förbrukning man vill uppgå till.

6 Marknadsundersökning: Konkurrenter Eliq trådlös Energimätare Eliq är en energimätare som visar energiförbrukningen i huset. Vad är bra med Eliq? Man ser förbrukningen just nu, och förändringen per 15 sekund. Man ser hur mycket man har förbrukat på hela dagen, och hur mycket man förbrukade igår. Man ser hur mycket man har förbrukat under hela veckan, och hur mycket man förbrukade förra veckan. Man ser hur mycket man har förbrukat under hela månaden, både i kwh och i pengar. Sen uppskattar Eliq också hur mycket man kommer att förbruka under hela månaden, och hur mycket kg koldioxid man släpper ut per år. Snygg design. Vad kan förbättras? Att man kan kontrollera eluttagen i huset Bättre ekonomisk översikt Användar vänlig EnergyHub energimätare Skillnaden mellan Energyhub och Eliq är att med EnergyHub kan man interaktiv styra förbrukarna i hemmet(värme och el). Med EnergyHub kan man försätta hela hemmet i vila, när man inte är hemma. Det som går att förbättra är ett mer användarvänligt gränssnitt, som gör det mer attraktivt att spara energi och därmed miljö.

7 Funktionsanalys: Kolumn1 Kolumn2 Kolumn3 Klassificering 3 = krav 2 = Behov 1 = önskemål Funktion klass funktionsgräst/anmärkning energisnål 3 dra lite ge information 3 om förbrukning snygg 3 snygg/enkel design, tilltala användare hållbar 3 lång livslängd bra upphängnings "krok" 3 hänga stadigt ge översikt 3 kunna kontrollera energianvändning 3 uttrycka kvalitet 3 inte se billig åt tåla slitage 3 lång livslängd ekonomisk översikt 3 visa sparade pengar styra värmen 3 koppla till element visa feed-back 2 tyst 2 inte surra snabb 2 inte hänga sig användarvänlig 2 lätt att förstå sig på kompabilitet till smart phones 2 applikation så man kan ha den med sig tydlig 2 visa tydlig information återvinningsbar 2 av återvunnet material skärmsläckare 2 foton, akvarium reservdelar & extra tillbehör 2 om något går sönder, andra tillval timer-funktion 2 "när ska något stängas av av sig självt" energiberäkning 2 om man stänger av, vad skulle jag spara? rolig/peppande 1 enkel att koppla 1 proffs sätter in valbart "talande" 1 berättar för dig hur det ligger till zoom-bar 1 om man har sämre syn inbygt inbrottslarm 1 termometer 1 väderstation, men även inne klocka 1 gå att ändra färg på ram 1 lampor att ändra färg på som lyser upp väggen

8 Kravpecifikation: Produkten ska informera människor om deras enrgiförbrukning samt ge dem motivation till att spara energi. Det ska vara en display med fin och enkel design som blir en snygg inredningsdetalj i hemmet. Med hjälp av displayen finns möjligheten att kontrollera din förbrukning och få en bra översikt på hur mycket du gör av med och vilka eluttag som är igång. Du kan på så sätt även se dolda energitjuvar och styra temperaturen i hemmet. Huvudmenyikoner Inforuta Dölj menyn Funktionsyta Undermeny Produktanalys: För att komma fram till hur vi ville bygga upp mjukvaran så utgick vi ifrån att det skulle vara så enkelt som möjligt för att underlätta för användaren. En användarvänlig produkt ville vi alltså skapa. Huvudmenyn består därför av de sex viktigaste delarna (Elektricitet, Statistik, Inställningar, On/off-funktion, uppvärmning och översikt), för att kunna använda och ta nytta av displayen, med endast dessa sex ikoner i huvudmenyn tycker vi att det blir överskådligt och enkelt. Ikonerna sitter efter varandra i en cirkelbåge och med en enkel pekning kan du snurra på bågen så att du får mer information om det du är intresserad av att göra.

9 Displayen ska självklart vara i färg. Till en början övervägde vi att ha ikonerna i ett rutmönster men vi insåg snart att det ger ett mindre intressant intryck. Till höger om huvudmenyn visas en undermeny beroende på vilken meny-ikon du snurrat dig in på. Om du tillexempel valt Elektricitet så kan du genom undermenyn gå vidare till funktioner där du tillexempel kan kontrollera och stänga av/sätta på dina elektriska apparater du har i hemmet, eller få en enkel översikt av hur mycket de drar. Du kan välja mellan olika diagram som visar detta beroende på vad du vill veta. Ett huvudsyfte är att du som användare ska få översikt över din förbrukning och kunna påverka den, detta genom tydliga diagram som visar hur mycket du slösat med energin under den närmsta tiden. I den största ytan av displayen visas diagrammen stort och tydligt precis som när du tryckt dig in på Översikt då du istället ser ditt hem på denna yta med utmarkerade elektriska apparater som du enkelt kan styra. Genom att få en tydlig bild av vilka apparater som är igång kan du minska din energiförbrukning och med vår snygga display kommer det att bli mycket roligare! Lagom till juletid kan du ställa in din julbelysning på vår timer-funktion istället för att låta de lysa i onödan under våra ljusa dagstimmar. Menyikon för inställningar Menyikon statistik Undermeny till statistik Vägguttag med fjärstyrning Menyikon för uppvärmning + undermeny Menyikon för elektricitet + undermeny

Innehållsförteckning. Rodengymnasiet TE08

Innehållsförteckning. Rodengymnasiet TE08 Innehållsförteckning Presentation... 3 Produktidé... 3 Analysfas... 4 Exempel på målgrupp... 4 Energiförbrukning bostad... 5 Uppvärmning och elförbrukning... 5 Dator & Elektronik... 6 Varmvatten... 6 Minska

Läs mer

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du

Läs mer

Några enkla energispartips för både plånbok och miljö.

Några enkla energispartips för både plånbok och miljö. www.eon.se 020 22 24 24 Ny energi Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme och tack vare vår långa

Läs mer

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är energi? I den här foldern kan du läsa mer om vad energi är, se exempel på hur mycket olika saker i hemmet förbrukar och få tips på hur du kan spara

Läs mer

Energispartips! Använd energin effektivare och spara pengar och miljö.

Energispartips! Använd energin effektivare och spara pengar och miljö. Energispartips! Använd energin effektivare och spara pengar och miljö. Att spara energi är att vara snäll mot både plånboken och miljön. Med lite kunskap är det enkelt att spara energi utan att egentligen

Läs mer

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är energi? I den här foldern kan du läsa mer om vad energi är, se exempel på hur mycket olika saker i hemmet förbrukar och få tips på hur du kan spara

Läs mer

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem.

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. E-Control Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta

Läs mer

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag!

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff är ett system som informerar och styr din energiförbrukning i hemmet, vilket gör att du kan spara energi och pengar. Med den portabla

Läs mer

Spara pengar i ditt boende!

Spara pengar i ditt boende! Spara pengar i ditt boende! För dig som vill minska din energianvändning 1 ET2009:01 den här broschyren kan beställas hos energimyndigheten tryck: cm gruppen ab, 2009 upplaga: 50 000 foto: lars forsstedt,

Läs mer

Niclas Forsgren Jonas Lindeberg Gabriel Walz

Niclas Forsgren Jonas Lindeberg Gabriel Walz Med utgångspunkten att synliggöra och förminska människors energiförbrukning påbörjade vi vårt arbete. Våra användarstudier visade att apparater ofta är påslagna när man lämnar hemmet. Designprocessen

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

Spara energi hemma Mäta, täta, släck och stäng

Spara energi hemma Mäta, täta, släck och stäng Spara energi hemma Mäta, täta, släck och stäng Lägg pengar på annat än elräkningen! Lite fakta Har du koll? Oavsett om du bor i hyresrätt, egen villa, herrgård, slott eller torp kan du spara el genom att

Läs mer

Miljölotteriet Där alla är vinnare

Miljölotteriet Där alla är vinnare Miljölotteriet Där alla är vinnare Vår idé för att sänka förbrukningen i ett rum är att göra en tävling. Då vår målgrupp är ungdomar har vi valt att göra tävlingen online. Vi vill hjälpa ungdomar att sänka

Läs mer

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin ELin -enkelhet framför allt Lika självklart som du tycker att det är med en specificerad telefonräkning, lika självklart ska det vara att få en specificerad elräkning. Med den enkla ELin loggar du enkelt

Läs mer

Enkelt och lönande att spara energi.

Enkelt och lönande att spara energi. Enkelt och lönande att spara energi. Tips och råd från Energirådgivarna. Bra för både plånbok och miljö. Att spara energi är enkelt. Med sunt förnuft och några enkla åtgärder kan du komma riktigt långt.

Läs mer

NY BOSTAD-NYA VANOR. En interaktiv utbildning hemma

NY BOSTAD-NYA VANOR. En interaktiv utbildning hemma NY BOSTAD-NYA VANOR En interaktiv utbildning hemma 2 01. INLEDNING...4 02. BAKGRUND...4 03. UTBILDNINGENS UPPLÄGG...5 04. PROCESS ÖVERSIKT...6 05. INTRODUKTIONSFILMEN...8 06. IKONERNA............................................................................................................10

Läs mer

Energideklaration Aspen 5 Asprundan 7 Vaxholm. Linus Söderman 2013-05-30

Energideklaration Aspen 5 Asprundan 7 Vaxholm. Linus Söderman 2013-05-30 Energideklaration Asprundan 7 Vaxholm Linus Söderman Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Allmänt... 4 SPARTIPS... 5 Syfte EnergiTeamet AB har erhållit i uppdrag att

Läs mer

Energideklaration Tuna 8:145 Riddarvägen 150

Energideklaration Tuna 8:145 Riddarvägen 150 Energideklaration Riddarvägen 150 Sari Cederlöf Åkersberga 1 Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 3 Genomförande... 3 Besiktningsuppdrag: Uppvärmningssystem:... 3 Allmänt... 4 Beskrivning

Läs mer

EnergyWatch Pro. Användarmanual så får du kontroll över din elförbrukning.

EnergyWatch Pro. Användarmanual så får du kontroll över din elförbrukning. EnergyWatch Pro Användarmanual så får du kontroll över din elförbrukning. Innehållsförteckning Användarmanual EnergyWatch 3 Om EnergyWatch Pr 3 Förtydliganden om analyser i EnergyWatch Pro 4 Användning

Läs mer

EnergyWatch. Användarmanual

EnergyWatch. Användarmanual EnergyWatch Användarmanual Innehållsförteckning Användarmanual EnergyWatch 3 EnergyWatch 3 Förtydliganden om analyser i EnergyWatch 4 Användning av programmet 5 Navigering hur kommer jag åt olika funktioner

Läs mer

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Green shower days Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Sammanfattning Vår produkt går ut på att man ska hålla koll på sin vattenförbrukning och försöka

Läs mer

Ett EEBC-badrum är ett badrum där många bra, energieffektiva lösningar interagerar samtidigt! Några av dem är ett nytt värmesystem, flera

Ett EEBC-badrum är ett badrum där många bra, energieffektiva lösningar interagerar samtidigt! Några av dem är ett nytt värmesystem, flera Ett EEBC-badrum är ett badrum där många bra, energieffektiva lösningar interagerar samtidigt! Några av dem är ett nytt värmesystem, flera vattensparande åtgärder och värmeåtervinning, där det använda varmvattnet

Läs mer

Konkreta energispartips. som ger bättre ekonomi och ett grönare samvete

Konkreta energispartips. som ger bättre ekonomi och ett grönare samvete som ger bättre ekonomi och ett grönare samvete Energi är dyrbart så ta hand om den på bästa sätt, det vinner både du och miljön på. I vår natursköna kommun prioriterar vi energi- och klimatfrågor. Med

Läs mer

Bra att veta om el och energi.

Bra att veta om el och energi. Bra att veta om el och energi. BYT TILL LÅGENERGILAMPOR! En lågenergilampa håller tio gånger längre än en glödlampa och förbrukar bara en femtedel så mycket energi! STÄNG AV HEMMA- APPARATERNA! Spara energi

Läs mer

Te3a Lerums Gymnasium

Te3a Lerums Gymnasium Te3a Lerums Gymnasium Sammanfattning Vi tror att stora förändringar sker när vi själva är villiga att ändra vårt beteende. För att ta viktiga beslut vill vi ha torrt på fötterna, saklig information och

Läs mer

Hyggligt och hållbart

Hyggligt och hållbart 6. Hyggligt och hållbart Energi på hållbar väg Bashäfte 57 6. Hyggligt och hållbart Världens befolkning har ökat från tre till över sex miljarder på 50 år och den ökar fortfarande. 2050 beräknas vi vara

Läs mer

det bästa vi gjort! s4-5

det bästa vi gjort! s4-5 Ut med el-elementen! Spara 850 000:- Familjen Johansson bytte bort oljepannan, sparade 250 000 s3 Benny sänkte sin energiförbrukning s6 En informationstidning Berghogens Rör AB Värmepump det bästa vi gjort!

Läs mer

Energimätning. Den billigaste energin är den du inte använder

Energimätning. Den billigaste energin är den du inte använder ENERGIMÄTNING Energimätning Den billigaste energin är den du inte använder Idag är du en av de energianvändare som snällt betalar din el, olja eller pelletsfaktura när den kommer. Du har svårt att på ett

Läs mer

Energi till nytta och nöje

Energi till nytta och nöje Energi till nytta och nöje Innehåll Belysning 4 Hemelektronik 6 Köket 8 Badrummet 10 Tvätt och tork 12 Värme 14 Isolering och ventilation 18 El utomhus 20 Elsäkert hem 22 När strömmen går 24 Koll på elförbrukningen

Läs mer