Effektivisera din elkonsumtion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Effektivisera din elkonsumtion"

Transkript

1 Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson

2 Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet är att klarlägga och informera om effektiviseringsåtgärder som både är bra för den personliga ekonomin och miljön. Denna folder är framtagen av Tim Vesterberg och Martin Persson som läser naturvetenskapliga programmet vid Nolaskolan. Vi har intresserat oss för energieffektivisering, åtgärder och dess ekonomiska konsekvenser. Energieffektivisering blir allt mer aktuellt, då vi står inför en stor utmaning i energifrågan. För att uppnå de energieffektiviseringsmål som är uppsatta måste varje individ vara beredd att dra sitt strå till stacken, genom att tillämpa enkla effektiviseringsåtgärder i sitt hushåll. Är det ekonomiskt lönsamt att köpa en EU-energimärkt produkt som är A++-klassad framför en som är A-klassad? Upplysning om detta och andra lönsamma energieffektiviseringstips finner ni i denna folder.

3 S h r anv nder vi energin hemma Diagrammet till vänster visar den genomsnittliga totalförbrukningen för ett standardhushåll. Fokus läggs på hushållselen och vad som går att åtgärda inom det området. Diagrammet till höger visar den genomsnittliga fördelningen av den el som används till hushållsel, d.v.s den el som t.ex. tvättmaskiner och kylskåp förbrukar.

4 Uppv rmning Till uppvärmning används den största delen av den totala elförbrukningen, hela 50%. Här finns också de mest omfattande besparingarna att göra. Ett av de mest lönsamma besparingarna beträffande uppvärmning är att isolera dörrar och fönster bättre. Tätningslister finns att köpa relativt billigt och man kan spara upp till 2000 kr/år, beroende på husets storlek. Om huset ofta står tomt på dagtid kan det vara smart att sänka värmen då ingen är hemma. Har du en 6 C lägre temperatur när ingen är hemma (ca 40 h /vecka) kan värmekostnaden sänkas med hela 10%. 1. Genom att sänka inomhustemperaturen med 1 C kan man spara ca 5 % av sina uppvärmningskostander. 2. Med bättre isolering av fönster, ytterdörrar och altandörrar kan man spara mycket energi. 3. Undvik att placera möbler framför element. 4. Använd timer till extra insatta värmekällor t.ex golvvärme, handukstork. 5. Dra ner gardiner och persiener på kvällen för att behålla värmen i rummet.

5 Tvättning och torkning En femtedel av hushållselen som förbrukas går till att tvätta och torka. Så energieffektviseringsåtgärder gör stor skillnad inom detta område. Ett vanligt hushåll tvättar och torkar ungefär 200 gånger per år. Att köra en omgång tvätt i torktumlare kan kosta upp till 4kr. Så om man slopar torktumlaren och lufttorkar sin tvätt kan man spara så mycket som 800 kr/år**. Att om möjligt sänka sin tvättemperatur sparar mycket energi och pengar. En reducering av tvättemperaturen med 20 C gör att du minskar elförbrukningenskostnaden med ca 40 öre/tvätt. Vilket utslaget på ett år skulle innebära en effektvivisering med 80kr/år*. 1. Fyll tvättmaskinen - En fylld tvättmaskin förbrukar nästan lika mycket energi som en halvfull. 2. Använd eventuella sparprogram. 3. Tvätta, om möjligt, med en lägre tvätttemperatur. 4. Skippa förtvätten om den inte är nödvändig. 5. Lufttorka om du har den möjligheten. **Värdet beräknades med ett kwh-pris på 1kr samt antagandet att man använder sin torktumlare varje gång man tvättat. *Värdet är beräknat med ett kwh-pris på 1kr samt antagandet att man tvättar 200 ggr/år.

6 Belysning Av den totala hushållselförbrukningen står belysningen för ca 20%. Genom att byta ut vanliga glödlampor mot lågenergilampor kan man spara energi. Men är det en ekonomiskt lönsam åtgärd, och i så fall hur mycket går det att spara? Nedan jämförs 15 W, 40 W och 60 W glödlampor med miljövänligare alternativ. 15 W glödlampor går att ersätta med Led-lampor. För varje glödlampa som ersätts sparar du 51,5 kr/år*. 40 W glödlampor går att ersätta med lågenergilampor. För varje glödlampa som ersätts sparar du 63,9 kr/år*. 60 W glödlampor går att ersätta med lågenergilampor. För varje glödlampa som ersätts sparar du 94 kr/år*. *De beräknade värdena är värden baserade på antagandet att man använder lampan 6h/dag 365 dagar om året. Det använda kwh-priset är 1kr. 1. Släck alltid belysningen i rum där ingen vistas. 2. Tapetsera och måla med ljusa färger - rum med ljusa väggar behöver inte lika stark belysning. 3. Spara på miljön genom att köpa lysrör med låg kvicksilverhalt. 4. Byt ut glödlampor mot lågenergilampor. 5. Kom ihåg att lågenergilampor innehåller kvicksilver - så lämna dem som farligt avfall.

7 Diskning En tjugondel av hushållselen som förbrukas går till att diska. Så energieffektviseringsåtgärder gör skillnad inom detta område. Handdisk kontra maskindisk kostnad i kronor När det kommer till att byta diskmaskin är det många som flaggar för att man ska köpa en med bra energimärkning. Det finns i huvudsak fyra olika märkningar att hitta i vitvarokedjors utbud. A, A+, A++, A+++. Där A+++ ska vara mest energisnål. I regel förbrukar diskmaskiner med bra energimärkning mindre ström, men kostar mer. Ur en ren ekonomisk synvinkel är det därför inte lönsamt att köpa en maskin som har A+++-märkning framför en som har A-märkning. Köper man en A+++-diskmaskin kan det ta så mycket som 30 år* innan den lägre förbrukningen gör köpet lönsamt jämfört med en A-diskmaskin. *I beräkningen har vi valt att titta på de billigaste diskmaskinerna i respektive märkning då det är ekonomiskt lönammast att köpa en billig maskin kontra en dyr. 1. Diska inte under rinnande vatten. 2. Fyll diskmaskinen. 3. Använd diskmaskinens kortaste program. 4. Sköljning före diskning i maskin är ofta överflödigt. 5. Koppla diskmaskinen till varmvattnet om du har fjärrvärme.

8 Matförvaring Med matförvaring menas användning av kyl och frys. Matförvaringen förbrukar 20% av den totala hushållselförbrukningen i hemmet. Åtgärder inom detta område spelar därför betydande roll. Att hålla rätt temperatur i kyl och frys är viktigt för den som är mån om energiförbrukningen. I kylen är den rekommenderade temperaturen +5 C medan den rekommenderade temperaturen i frysen är -18 C. En extra grad kallare i kylen eller frysen innebär en ökad elförbrukning med ca 5%. Om du funderar på att byta ditt frysskåp till ett miljövänligare alternativ är de vanligaste märkningarna A, A+ och A++. I regel är A++ den frys som förbrukar minst el, men är även dyrast. Köper du en A++ kan det ta upp till 43 år* innan den lägre förbrukningen är lönsam jämfört med en A+-frys. Vår rekommendation, sett ur ekonomisk synvinkel, är att köpa en A+ maskin. Då tar det endast ca 5 år* innan den lägre förbrukningen gör maskinen lönsam, jämfört med ett A-märkt frysskåp. Det ekonomiskt lönsammaste är att inte byta maskin förrän det är nödvändigt. '*I beräkningen har vi valt att titta på de billigaste frysskåpen av respektive märkning då det är ekonomiskt lönsammast att köpa ett billigt frysskåp kontra ett dyrt. 1. Ha rätt temperatur i din kyl och frys - kontrollera med termometer. 3. Förpacka frysvaror väl och fritt ifrån luft. 4. Se till att kyl och frys har täta dörrar. 2. Låt maten kallna innan du ställer in den i kylen eller frysen. 5. Frosta av frysen när det är is i den.

9 Matlagning 16 % av hushållselen som förbrukas vid matlagning Matlagning kan vara allt ifrån användning av mikrovågsugn till vattenkokning. Genom att koka upp vatten i en vattenkokare istället för i en kastrull kan du spara mycket energi. Att använda vattenkokaren är mycket lönsamt och innebär att du minskar elförbrukningen med ca 40% jämfört med om du alltid kokar vatten i kastrull. En induktionshäll förbrukar ca 33% mindre energi, jämfört med en glaskeramikhäll. Men en induktionshäll är i allmänhet mycket dyrare än en glaskeramikhäll. Vid inköp av en induktionshäll säkerställ att det är lönsamt. 1. Välj en kastrull eller stekpanna efter plattans storlek. 2. Använd vattenkokare. 3. Stäng av köksfläkten när den inte längre behövs - den drar ut stora mängder uppvärmd inneluft. 4. Utnyttja eftervärmen hos plattorna - stäng av plattan innan maten är färdig. 5. Tina mat i mikron istället för på spisen, då sparar du energi och tid

10 vriga apparater och varmvatten Övriga apparater och varmvatten berör allt ifrån duschen till den allmäna hemelektroniken som tv:n och datorn. Detta står för 18 % av hushållselens totala förbrukning. När du duschar förbrukas mycket energi. I genomsnitt duschar en svensk 5,5 gånger per vecka i 5-15min/dusch, vilket kostar ungefär 2,2-6,7 kr/dusch*. Med ett duschmunstycke som sparar vatten är det möjligt att dra ner energi och vattenkostnaden med upp till 40%. Du kan spara ca kr/år* genom att byta till ett miljövänligare duschmunstycke. Detta är både bra för miljlön och den personliga ekonomin. '*Beräkningen är baserad på att en kwh kostar 1kr samt en duschtemperatur på 40 C I diagrammet till vänster syns vanlig hemelektronik och deras kostnad /år om de står i standby-läge 20h /dag. KWh-priset som värdena är beräknade med är 1kr. Totalt sparar man 243kr/ år enbart på dessa apparater om man stänger av dem istället för att ha dem i standby-läget 1. Stäng av hemelektonik helt - använd inte standby läge. 2. Ha inte laddare kvar i uttaget när de inte används. 3. Skaffa grenuttag med strömbrytare. 4. Koppla på ett vattensnålare duschmunstycke. 5. Se till att kranar inte droppar - om en kran är trasig byt packning.

11 Anteckingar

12

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är energi? I den här foldern kan du läsa mer om vad energi är, se exempel på hur mycket olika saker i hemmet förbrukar och få tips på hur du kan spara

Läs mer

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är energi? I den här foldern kan du läsa mer om vad energi är, se exempel på hur mycket olika saker i hemmet förbrukar och få tips på hur du kan spara

Läs mer

Spara pengar i ditt boende!

Spara pengar i ditt boende! Spara pengar i ditt boende! För dig som vill minska din energianvändning 1 ET2009:01 den här broschyren kan beställas hos energimyndigheten tryck: cm gruppen ab, 2009 upplaga: 50 000 foto: lars forsstedt,

Läs mer

Energideklaration Aspen 5 Asprundan 7 Vaxholm. Linus Söderman 2013-05-30

Energideklaration Aspen 5 Asprundan 7 Vaxholm. Linus Söderman 2013-05-30 Energideklaration Asprundan 7 Vaxholm Linus Söderman Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Allmänt... 4 SPARTIPS... 5 Syfte EnergiTeamet AB har erhållit i uppdrag att

Läs mer

Energideklaration Tuna 8:145 Riddarvägen 150

Energideklaration Tuna 8:145 Riddarvägen 150 Energideklaration Riddarvägen 150 Sari Cederlöf Åkersberga 1 Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 3 Genomförande... 3 Besiktningsuppdrag: Uppvärmningssystem:... 3 Allmänt... 4 Beskrivning

Läs mer

Nya energikrav för småhus

Nya energikrav för småhus Nya energikrav för småhus De nya föreskrifterna innebär i princip en halvering av tidigare energikrav samt en tillkommande effektbegränsning. Med bakgrund, bl.a. mot debatten om klimatförändringar, stigande

Läs mer

Lilla energisparboken.

Lilla energisparboken. www.eon.se 020 22 24 24 Ny energi Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme och tack vare vår långa

Läs mer

Enkelt och lönande att spara energi.

Enkelt och lönande att spara energi. Enkelt och lönande att spara energi. Tips och råd från Energirådgivarna. Bra för både plånbok och miljö. Att spara energi är enkelt. Med sunt förnuft och några enkla åtgärder kan du komma riktigt långt.

Läs mer

Spara energi hemma Mäta, täta, släck och stäng

Spara energi hemma Mäta, täta, släck och stäng Spara energi hemma Mäta, täta, släck och stäng Lägg pengar på annat än elräkningen! Lite fakta Har du koll? Oavsett om du bor i hyresrätt, egen villa, herrgård, slott eller torp kan du spara el genom att

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-06-02. Fastighetsbeteckning: Åsa 2:133. Adress/ort: Hultavägen 59

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-06-02. Fastighetsbeteckning: Åsa 2:133. Adress/ort: Hultavägen 59 Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-06-02 Fastighetsbeteckning: Åsa 2:133 Adress/ort: Hultavägen 59 Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Energi till nytta och nöje

Energi till nytta och nöje Energi till nytta och nöje Innehåll Belysning 4 Hemelektronik 6 Köket 8 Badrummet 10 Tvätt och tork 12 Värme 14 Isolering och ventilation 18 El utomhus 20 Elsäkert hem 22 När strömmen går 24 Koll på elförbrukningen

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-16 Fastighetsbeteckning: Hemmeslöv 45:240 Adress/ort: Norra Rundvägen 10, Båstad Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444)

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-07 Fastighetsbeteckning: Blåslampan 1 Adress/ort: Bågfilsgatan 17, Tygelsjö Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 8/8-14 Fastighetsbeteckning: Vasalt 3:33 Adress/ort: Vasaltsvägen 39, Båstad Byggnaden är besiktigad av: Christian Jirefjord Företag/ackreditering

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 14-09-10 Fastighetsbeteckning: Ektorp 2:15 Adress/ort: Byggnaden är besiktigad av: Företag/ackreditering Slåbodabacken 1 / Haninge Caroline

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-03 Fastighetsbeteckning: Fäladen 14 Adress/ort: Vinkelvägen 46, Ängelholm Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 10/6-2015 Fastighetsbeteckning: Jonstorp 1:5 Adress/ort: Jonstorp 710, Eldsberga Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-27 Fastighetsbeteckning: Skanör 6:110 Adress/ort: Norra Sparvstyckevägen 15 Skanör Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-02-05 Fastighetsbeteckning: Hemmesta 11:181 Adress/ort: Vasavägen 14 / Värmö Besiktigad av (certnr): Olle Lilja (5425) Företag: Eklund

Läs mer

Energi till nytta och nöje

Energi till nytta och nöje Energi till nytta och nöje Innehåll Belysning 4 Hemelektronik 6 Köket 8 Badrummet 10 Tvätt och tork 12 Värme 14 Isolering och ventilation 18 El utomhus 20 Elsäkert hem 22 När strömmen går 24 Koll på elförbrukningen

Läs mer

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet. Fler guider på nätet Vik här Vik Vik här här publicerad publicerad februari mars 2009 2009!! r a t p s p i l a l s n i e r s p u t v i a s n u ä l j ExTk bästa valen Köpa 25 begagnad bil Elspararguiden

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 3/8-2015 Fastighetsbeteckning: Eken 8 Adress/ort: Torngatan 8, Laholm Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag: Eklund

Läs mer

Bra att veta om el och energi.

Bra att veta om el och energi. Bra att veta om el och energi. BYT TILL LÅGENERGILAMPOR! En lågenergilampa håller tio gånger längre än en glödlampa och förbrukar bara en femtedel så mycket energi! STÄNG AV HEMMA- APPARATERNA! Spara energi

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 25/02-14 Fastighetsbeteckning: Degeberga 110:6 Adress/ort: Forsakarsv 11, Degeberga Byggnaden är besiktigad av: Sebastian Oliwers Företag/ackreditering

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 28/8-14 Fastighetsbeteckning: Maglarp 63:19 Adress/ort: Stenhögsvägen 5, Trelleborg Byggnaden är besiktigad av: Caspar Skog Företag/ackreditering

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-04 Fastighetsbeteckning: Vejby 15:452 Adress/ort: Hultavägen 4, Vejbystrand Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2014-11-18 Fastighetsbeteckning: Hammar 1:13 Adress/ort: Älvängen 180, Harestad Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag: Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 3/4-2015 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:192 Adress/ort: Tenorvägen 16, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-17 Fastighetsbeteckning: Förslöv 4:97 Adress/ort: Rörvångsvägen 35, Förslöv Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 26/11-2014 Fastighetsbeteckning: Enslöv 4:94 Adress/ort: Bankgatan 8, Åled Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag: Eklund

Läs mer