Enkelt och lönande att spara energi.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enkelt och lönande att spara energi."

Transkript

1 Enkelt och lönande att spara energi. Tips och råd från Energirådgivarna.

2 Bra för både plånbok och miljö. Att spara energi är enkelt. Med sunt förnuft och några enkla åtgärder kan du komma riktigt långt. Och det är ingen risk för ett liv i mörker, kyla och tystnad. Om du använder hushållstekniken rätt kan du spara energi, pengar och miljö utan att pruta på livskvaliteten. Den här broschyren pekar ut en del riktiga kraftslukare och ger dig några enkla tips om hur du kan krympa energikontot. Energirådgivarna är ett samarbete mellan Helsingborgs stad och kommunerna i Bjuv, Höganäs och Åstorp samt Öresundskraft AB. Om du vill ha personlig rådgivning kan du boka tid för ett möte med oss i din kommun. Energirådgivningen är objektiv och kostnadsfri. Hushållsel 20% Varmvatten 20% Uppvärmning 60% Energiförbrukningen i ett normalhushåll i stora drag. I lägenhet blir förbrukningen för uppvärmning något mindre. Kostnaden för den syns oftast inte på hyresräkningen. Detsamma gäller kostnaden för att värma vatten. Men det betyder förstås inte att uppvärmning och varmvatten är gratis.

3 En glödande energislukare. När det gäller lampor är själva inköpskostnaden faktiskt inte så intressant. Det är energiförbrukningen och kostnaden för den som är det viktiga. I dagsläget kostar 1 kilowattimma (kwh) ungefär 1 krona. Förbrukningen är cirka 600 kwh för timmar med glödlampa på 75 watt (W). För motsvarande energisparlampa är energiförbrukningen bara 120 kwh. Då spelar det mindre roll om den kostar 60 kronor och glödlampan runt 5 kronor. Med ett totalt elpris på 95 öre/kwh blir ändå besparningen över 400 kr med energisparlampa. Mer ljus för pengarna Energisparlampan håller cirka timmar medan glödlampan tar slut redan efter ungefär Med energisparlampan får du också mer ljus för pengarna. Ljusutbytet är fem gånger så stort för en sådan på 11 W jämfört med en glödlampa på 60 W. Ju högre W-tal, desto större blir skillnaden. Och glöm för all del inte den gamla goda regeln: Sist ut ur rummet släcker ljuset. Du förbrukar faktiskt inte mer energi även om du tänder och släcker ofta. Energisparlampa* Glödlampa 5 W 25 W 7 9 W 40 W 11 W 60 W 15 W 75 W * Energisparlampan innehåller lite kvicksilver. Det är därför viktigt att lämna uttjänta lampor till en miljöstation.

4 En storförbrukare i vitt. Dina vitvaror gör av med cirka 60 procent av hushållselen (se förbrukningstabell). Om du redan har maskiner som fungerar är det dock sällan lönt att ersätta dem. Men när det börjar bli dags för en avbytare är det viktigt att den nya maskinen är av energiklass A eller B. Rätt temp i kyl och frys Rätt temperatur är avgörande för att kyl och frys ska arbeta så billigt som möjligt. Kylen ska hålla mellan 4 och 6 plusgrader och frysen minus 18. För varje grad du sänker temperaturen i skåpen ökar energiförbrukningen med cirka 5 procent. Tänk på att kylen och frysen egentligen inte tillför kyla utan tar bort värme. Värmen leds ut på skåpets baksida och därför är det viktigt att hålla rent där. Damm på baksidan betyder att skåpet måste förbruka onödigt mycket energi för att hålla rätt temperatur. Fullt hus i tvätt och tork Bäst ekonomi får du om du fyller tvättmaskin och torktumlare helt innan du trycker på startknappen. Har maskinen sparprogram kan du köra ännu billigare. Det lönar sig alltid att centrifugera tvätten ordentligt. Då kräver den inte så mycket energi för att bli helt torr i tumlaren eller torkskåpet. Allra bäst är förstås att låta tvätten torka utomhus när vädret tillåter om du har möjlighet till det. Kalla fakta om disken Diskmaskinen är faktiskt ingen energislösare. Det är ungefär lika dyrt att diska och skölja i balja som att diska med maskin. Att diska för hand och skölja under rinnande vatten är i särklass dyrast. Tänk på att ansluta diskmaskinen till kallvatten. För disken blir faktiskt inte renare av att sköljas i varmvatten.

5 Väntläget är inte gratis. TV, radio, förstärkare en hel del av hemelektroniken har ett väntläge (standby) där apparaterna varken är på eller helt avstängda. Ett normalhushåll gör faktiskt av med mellan 400 och 500 kwh på väntläget varje år. Totalt motsvarar det 2 procent av Sveriges totala elförbrukning. Sovande dator kostar När du inte har använt din dator på en stund går troligen både maskin och skärm ner i viloläge. Det är aldrig fel att stänga av datorn helt när den inte används. Allra bäst är att koppla utrustningen till ett grenuttag med strömbrytare och bryta strömmen när datorn inte är på. Om datorutrustningen är kopplad direkt i vägguttaget drar den faktiskt lite ström även om den är avstängd. Laddare med ständig spänning Mobiler, trådlösa telefoner och eltandborstar har laddare som ansluts till vägguttaget. Tänk på att dra ut kontakten när den inte används. De allra flesta laddare förbrukar nämligen lite energi även när apparaten som ska ha ström inte sitter i. Och en halogenlampa med transformator drar faktiskt lite ström även när den är släckt.

6 Förbrukningstabell Maskin Effekt Tid Årsförbr Årskost W kwh/år kr/år Kök Brödrost min/dygn Diskmaskin g/dygn Elvisp min/vecka 2 2 Frys- äldre 200 Termostat ny 120 Termostat Kaffebryggare tim/dygn Kyl- äldre 150 Termostat ny 100 Termostat Mikrovågsugn min/dygn Spisplatta min/dygn Spisfl äkt tim/dygn Ugn tim/vecka Vattenkokare min/dygn Tvätt Strykjärn tim/vecka Torkskåp tim/vecka Torktumlare tim/vecka Tvättmaskin tim/vecka Kostnaden är beräknad utifrån ett totalt elpris på 95 öre/kwh. I det totala elpriset ingår kostnad för elhandel, nät, elcertifi kat, energiskatt samt moms.

7 Maskin Effekt Tid Årsförbr Årskost W kwh/år kr/år Hushåll Dammsugare tim/vecka Glödlampa 60 5 tim/dygn Lågenergilampa 11 5 tim/dygn Lysrör tim/dygn Lysrörslampa tim/dygn Akvarium 250 L dygn Antennförstärkare dygn Bastu tim/ vecka Handdukstork dygn Hårtork tim/ vecka Infravärme 2* tim/30 dygn Kupévärmare 900 2tim/120 dygn Motorvärmare tim/120 dygn Solarium tim/vecka Parabol- användning 30 1 tim/dygn stand by dygn PC inkl skärm användning tim/dygn stand by tim/dygn Stereo- användning 15 3 tim/dygn stand by dygn Skrivare (PC) stand by dygn TV- användning tim/dygn standby tim/dygn Video- användning 50 3 tim/vecka 8 8 standby dygn 77 73

8

9 Se om ditt hus. Att elda för kråkorna blir med tiden väldigt dyrt. Ju äldre huset är, desto större anledning finns det att noga kontrollera kvaliteten på fönster och isolering. På sikt kan du spara stora pengar genom att täta läckorna. Installation av 3-glasfönster I en äldre villa försvinner mellan 25 och 30 procent av värmeenergin genom stängda fönster. Med effektiva 3-glasfönster kan du minska energiförlusten med närmare 70 procent ( kwh per kvadratmeter och år). Ett modernt 3-glasfönster kostar mellan och kronor per kvadratmeter fönsteryta. Om du har fräscha 2-glasfönster kan du i stället byta det ena glaset i dessa mot effektivare energiglas. Då minskar du energiförlusten med cirka 50 procent (ungefär 80 kwh per kvadratmeter och år). Byte till energiglas kostar cirka kronor per kvadratmeter fönsteryta. Tilläggsisolering vind Att tilläggsisolera vindbjälklaget är ofta lönsamt även på kort sikt. Det är också en åtgärd som har mycket lång livslängd. Tilläggsisolering fasad Att tilläggsisolera fasaden är en relativt dyr åtgärd men den är lönsam när du ska renovera fasaden. Då blir marginalkostnaden för tilläggsisoleringen relativt låg. Termostater och styrning Ett bra styr- och reglersystem sparar upp till 10 procent av energiförbrukningen. Det ger också högre komfort tack vare jämnare inomhustemperatur.

10 Så här försvinner värmen ur huset Sänk, täta och vädra vettigt När du sänker inomhustemperaturen med en grad minskar energiförbrukningen för värme med 5 procent. Om du bor i en normalvilla sparar du kwh per år genom att sänka temperaturen från 22 till 20 grader. Är tätningslisterna vid dörrar och fönster i bra kondition? Du kan spara upp till kwh per år i en normalstor villa genom att byta gamla och slitna lister mot nya. Tänk på att vädra kort och effektivt. Om du vädrar länge kyls både väggar och golv av. Att värma upp igen kostar många kilowattimmar. Elvärme, oljepanna, fjärrvärme Det finns många olika sätt att värma upp ett hus. Vilket som är det bästa för just ditt hus beror på en lång rad faktorer var det är beläget, dess ålder och storlek och vilket värmedistributionssystem huset har. Att ge generella råd om val av uppvärmningssystem är därför inte möjligt. Att byta system är en komplicerad historia. Det handlar också om en väldigt stor investering. Kontakta gärna oss om du har frågor kring olika uppvärmningsalternativ.

11 Så slipper du kalldusch på fakturan. Mellan 15 och 25 procent av den totala energiförbrukningen i en normal villa går åt till att värma vatten. Det är alltså viktigt att varmvattenberedarens storlek är anpassad till antalet personer i hemmet. Hushållets förbrukningsvanor spelar självklart också en viktig roll. Att bada är betydligt dyrare än att duscha. Kostnaden för duschen beror förstås främst på hur länge den varar. En annan viktig faktor är själva duschmunstycket. Om du monterar in ett sparduschmunstycke kan du spara en hel del energi. En familj på 4 personer där alla duschar 5 minuter varje dag förbrukar 87,6 kubikmeter varmvatten per år med vanligt munstycke. Med sparduschmunstycke sjunker förbrukningen till 58,4 kubikmeter. Det innebär att energiförbrukningen minskar från kwh till kwh. Dessutom blir ju även vattenräkningen lägre.

12 Borstahusen. LJ-Tryck Goda råd blir rena vin$ten. Energirådgivarna finns i Bjuv, Helsingborg, Höganäs och Åstorp. Boka gärna tid för ett möte med oss i din kommun. Goda råd kostar inget när de kommer från Energirådgivarna. Vi ger dig saklig och objektiv information. Genom att använda energin effektivare sparar vi både pengar och miljö. Och den allra billigaste energin är förstås den du inte använder. E-post: Telefon:

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är energi? I den här foldern kan du läsa mer om vad energi är, se exempel på hur mycket olika saker i hemmet förbrukar och få tips på hur du kan spara

Läs mer

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är energi? I den här foldern kan du läsa mer om vad energi är, se exempel på hur mycket olika saker i hemmet förbrukar och få tips på hur du kan spara

Läs mer

Lilla energisparboken.

Lilla energisparboken. www.eon.se 020 22 24 24 Ny energi Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme och tack vare vår långa

Läs mer

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet. Fler guider på nätet Vik här Vik Vik här här publicerad publicerad februari mars 2009 2009!! r a t p s p i l a l s n i e r s p u t v i a s n u ä l j ExTk bästa valen Köpa 25 begagnad bil Elspararguiden

Läs mer

Energi till nytta och nöje

Energi till nytta och nöje Energi till nytta och nöje Innehåll Belysning 4 Hemelektronik 6 Köket 8 Badrummet 10 Tvätt och tork 12 Värme 14 Isolering och ventilation 18 El utomhus 20 Elsäkert hem 22 När strömmen går 24 Koll på elförbrukningen

Läs mer

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi?

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? vart tar min energi vägen- undersökning Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? Svara på några enkla frågor och se vart energin tar vägen! www.energismartagrannar.se Med denna vart

Läs mer

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum Hela denna bilaga är en annons från SABO SPARA ENERGI Var med och gör skillnad du också Pyssla med Energiarbetarna SIDAN 10 DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR Det är smutsigt, varmt och slitsamt. Följ med oss

Läs mer

Kartlägg energianvändningen i ditt småhus

Kartlägg energianvändningen i ditt småhus Kartlägg energianvändningen i ditt småhus Gör-det-själv-energisyn Det här testet som har formen av en checklista hjälper dig att upptäcka och undvika onödig energiförbrukning i hemmet. Vänd bladet och

Läs mer

El nära och långt borta

El nära och långt borta Tema Teknik och social förändring El nära och långt borta hur kan hushållen agera på elmarknaden? Mats Bladh Perspektiv På Tekniken nr 3 El nära och långt borta hur kan hushållen agera på elmarknaden?

Läs mer

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS OM ENERGI FRÅN MEDIAPLANET ANNONS. Energiguiden. En annonsbilaga från Mediaplanet

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS OM ENERGI FRÅN MEDIAPLANET ANNONS. Energiguiden. En annonsbilaga från Mediaplanet ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS OM ENERGI FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Energiguiden En annonsbilaga från Mediaplanet DECEMBER 2004 Hur påverkar jag mitt elpris? Sedan 1996 har vi en ny elmarknad i Sverige

Läs mer

Efter nästan 10 år är det på tiden att vi

Efter nästan 10 år är det på tiden att vi ANNONS Information om energi och miljö från Energi- och klimatrådgivarna i Hälsingland Energibilaga blir energisidor Efter nästan 10 år är det på tiden att vi förnyar oss. Visste du att den första Energibilagan

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Rovfågeln 16 Falkvägen 6

Energideklaration av fastigheten Umeå Rovfågeln 16 Falkvägen 6 Energideklaration av fastigheten Umeå Rovfågeln 16 Falkvägen 6 Datum 2015-05-26 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-05-25 Rapport: Villauppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter

Läs mer

En helt vanlig dag. i Elin och Elmers liv. en berättelse om hur du kan spara energi

En helt vanlig dag. i Elin och Elmers liv. en berättelse om hur du kan spara energi En helt vanlig dag i Elin och Elmers liv en berättelse om hur du kan spara energi Elvis påpekar: Ni måste stänga av klockradion innan ni åker till era arbeten, detta för att spara på elenergin! Många bäckar

Läs mer

STORA OCH SMÅ FRÅGOR OM ENERGI.

STORA OCH SMÅ FRÅGOR OM ENERGI. STORA OCH SMÅ FRÅGOR OM ENERGI. Vi på Vattenfall får många frågor från kunder som undrar hur det här med energi fungerar. Hur sätts elpriset? Varför är fakturorna så svåra att förstå? Varför köper vi kolkraftverk

Läs mer

VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE

VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE 10 svar du måste ha INNAN du väljer ny uppvärmning Av: Stefan Nilsson, www.varmahus.se Tack för att du skickat efter Värmeguiden! Eftersom jag jobbat länge med värmefrågor och

Läs mer

Varför isolera? Bevara din energi

Varför isolera? Bevara din energi Varför isolera? Bevara din energi Se över klimatskärmen! Varför isolera? Ibland glöms det bort vilka stora effekter en bra isolerad bostad kan innebära i sparade energikostnader, bättre inomhusmiljö, ökat

Läs mer

nr 3 2012 ENERGI I KÖKET INTENSIVT ARBETE FÖR TRYGGA LJUSMILJÖER LADDA DIN ELBIL HOS OSS! ALINGSÅS ENERGIS FÖRSTA LADDSTOLPE ÄR PÅ PLATS

nr 3 2012 ENERGI I KÖKET INTENSIVT ARBETE FÖR TRYGGA LJUSMILJÖER LADDA DIN ELBIL HOS OSS! ALINGSÅS ENERGIS FÖRSTA LADDSTOLPE ÄR PÅ PLATS nr 3 2012 ENERGI I KÖKET LADDA DIN ELBIL HOS OSS! ALINGSÅS ENERGIS FÖRSTA LADDSTOLPE ÄR PÅ PLATS INTENSIVT ARBETE FÖR TRYGGA LJUSMILJÖER ENERGIFLÖDET är en tidning från Alingsås Energi som ges ut fyra

Läs mer

det är så mycket man kan göra med el.

det är så mycket man kan göra med el. det är så mycket man kan göra med el. Förr värmde man sig vid öppen eld. Sen med kaminer och kakelugnar. Och man slutade jobba när det blev mörkt. Förr i världen levde folk nära naturen på ett helt annat

Läs mer

Frågor och svar om el

Frågor och svar om el Frågor och svar om el Fråga: Varför ser fakturan annorlunda ut nu? Istället för en räkning från Söderhamn NÄRA så har jag fått två? Du som har Källmärkt el från Söderhamn NÄRA elhandel undrar kanske varför

Läs mer

Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN

Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN INNEHÅLL 3. VARMT VÄLKOMMEN 4. DITT HYRESAVTAL 5. NÄR DU FLYTTAR IN 6. OMRÅDESINFORMATION 7. BETALA HYRAN 8. AUTOGIROANMÄLAN 9. SKÖNARE HEM 10. UNDERHÅLL

Läs mer

ExxactMatch. nr:01. Allt ljus på Simon och Tomas. Vinn Exxactprodukter. 10 000 kr! Se sista sidan

ExxactMatch. nr:01. Allt ljus på Simon och Tomas. Vinn Exxactprodukter. 10 000 kr! Se sista sidan ExxactMatch Ett magasin från Schneider Electric. I detta nummer: Upptäck den nya apparatserien Exxact Läs ljusdesignerns bästa tips Modernisera din elstandard Simon och Tomas berättar om inredning och

Läs mer

Värme i villan vid el- och värmeavbrott

Värme i villan vid el- och värmeavbrott Råd till dig som äger enfamiljshus Värme i villan vid el- och värmeavbrott TRYGG ENERGIFÖRSÖRJNING FÖR DIG t ry g g e n e r g i f ö r s ö r j n i n g Olika sätt att hålla huset varmt vid ett längre el-

Läs mer

Lev mer miljövänligt!

Lev mer miljövänligt! Europeiska kommissionen Lev mer miljövänligt! Tips för en grönare värld Lev mer miljövänligt! 1 Inledning 3 Energi 8 Luft 12 Vatten 16 Mark Inledning Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att få svar

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential 2002/91/EG. Sprangaren 1, Sundbyberg Mariagatan 4A/4B, 172 30 Sundbyberg. Reza Tehran!

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential 2002/91/EG. Sprangaren 1, Sundbyberg Mariagatan 4A/4B, 172 30 Sundbyberg. Reza Tehran! eminento octavo Energibesiktningsrapport Byggnadens potential 2002/91/EG Sprangaren 1, Sundbyberg Mariagatan 4A/4B, 172 30 Sundbyberg Reza Tehran! Bromma 2009-06-18 Actava AB Foretaget innehar F-skattebevis

Läs mer

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin ELin -enkelhet framför allt Lika självklart som du tycker att det är med en specificerad telefonräkning, lika självklart ska det vara att få en specificerad elräkning. Med den enkla ELin loggar du enkelt

Läs mer

Solenergi Hållbart & gratis!

Solenergi Hållbart & gratis! Solenergi Hållbart & gratis! Redaktion Projektledning: Energikontoret Skåne och Hållbar utveckling Väst. Författare: Lena Gunnarsson, Johan Nyqvist, Thomas Lundberg (LIA-student), Caroline Wendel, Anna

Läs mer

Varma bad i poolerna. »Satsa på energi, här kan du få jobb!« Varför inte satsa på en elcykel i sommar?

Varma bad i poolerna. »Satsa på energi, här kan du få jobb!« Varför inte satsa på en elcykel i sommar? ELPRYLAR Kylskåpet är vår mest populära elpryl i hemmet, enligt en undersökning. sidan 14 klimatsmart»satsa på energi, här kan du få jobb!«så grillar du på ett klimartsmart sätt. Plus andra smarta tips

Läs mer

Bo-ekonomen 2 Innehåll Förord...3 Kan samhällsekonomin påverka dina boendekostnader?...4 Inflation...4 Hög- och lågkonjunktur...4 Räntemarknaden...5 Vilka lån ska jag ta?... 7 Lånelöfte... 7 Kontantinsats...

Läs mer

Kan man leva på ett ton koldioxid?

Kan man leva på ett ton koldioxid? Kan man leva på ett ton koldioxid? Vägen till en klimatsmart livsstil. Vattenfall Försäljning Två graders temperaturökning. Det är vad vår jord mäktar med på lång sikt. Men jordens temperatur stiger snabbare

Läs mer