GRÖNA. lilla LUNDSTRÖMS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRÖNA. lilla LUNDSTRÖMS"

Transkript

1 LUNDSTRÖMS lilla GRÖNA Nu har vi bestämt oss för att göra ännu mer för att bidra till en bättre miljö och ett hållbart samhälle. I den här lilla skriften kan du läsa om vad vi hittills gjort i vårt miljöarbete, och hur vi nu ökar våra ansträngningar. Här finns också några konkreta tips och råd om hur du som hyresgäst kan dra ditt strå till stacken, och på köpet kanske både spara pengar och få dig att känna dig stolt över att också du gör något bra för miljön.

2 Vi har bestämt oss Varje dag kan vi läsa om miljökatastrofer och miljöhot. Att verka för en bättre miljö och bättre klimatförutsättningar är därför en av vår tids största utmaningar. Frågan är vad vi i Boden egentligen kan göra för att påverka vår gemensamma framtid? Ingen kan naturligtvis göra allt, men vi kan alla faktiskt göra något. Vi på Lundströms Fastigheter har bestämt oss för att göra något. Vi har bestämt oss för att inte sitta still och se hur miljön blir sämre och hur klimathotet ständigt växer. Vi har bestämt oss för att ta ett ännu större ansvar och göra ännu mer för att minska den negativa miljöpåverkan som vår fastighetsverksamhet ger upphov till. Och vi har redan börjat. Det här har vi redan gjort Lundströms Fastigheter har sedan drygt åtta år tillbaka en uttalad målsättning att bidra till ett hållbart samhälle genom att långsiktigt och aktivt sätta miljöfrågorna i fokus. När vi 2003 miljö- och kvalitetscertifierades enligt FR 2000 var vi den första hyresvärden i Boden som tog ett krafttag för att minska den negativa miljöpåverkan som vår fastighetsverksamhet ger upphov till. Våra övergripande mål är att kontinuerligt minska vår energi- och vattenförbrukning och att minska mängden osorterat avfall. Vårt arbete har varit framgångsrikt och vi har påtagligt minskat såväl energisom vattenförbrukning. Några exempel på vad vi åstadkommit t o m 2011: Genom kontinuerligt förbättrad standard i våra fastigheter har vi kunna minska vattenförbrukningen med 3,9% från 2010 till Energianvändningen för uppvärmning har miskat under de senaste 6 åren genom att vi energieffektiviserat och kontinuerligt optimerar våra värmecentraler. Vi källsorterar 14 fraktioner i alla våra fastigheter. Vi har minskat vår elförbrukning kontinuerligt sedan 2002, och från 2009 till 2011 har minskningen varit över 5%. Vi har bytt motorvärmaruttag till tids- och temperaturstyrda. Vi har bytt tolv av femton fjärrvärmeundercentraler och tillhörande reglerutrustning. Vi har bytt sju av femton cirkulationspumpar till elektroniska tryckstyrda pumpar. Installerat sex nya ventilationsaggregat med värmeåtervinning. Totalt tio av elva har återvinning av frånluften. Vi har installerat frekvenstyrd frånluftsventilation i sju fastigheter. Vi har kontinuerligt arbetat med att byta ut ljuskällor till belysning av lågenergityp i gemensamma utrymmen. Vi har påbörjat utbytet av belysningsarmatur i trapphus och korridorer till närvarostyrd belysning. Vi har justerat fastigheternas värmesystem i samband med ROT-renoveringar. Vi har bytt disk, dusch och tvättställsblandare i samband med ROT-renoveringar i totalt 188 lägenheter. Vi har påbörjat utbyte av badkar till glasduschväggar i 156 lägenheter.

3 Nästa steg vill vi ta tillsammans med dig. Mycket har vi alltså gjort, men mycket återstår. Mycket kan vi göra själva, men vi klarar inte allt själva. Vi har därför som mål att också inspirera dig som hyresgäst att vara delaktig i Lundströms nysatsning för en bättre miljö. Vi vill att också du bidrar till något som kommande generationer förhoppningsvis kommer att uppskatta oss för. Vi vill att det skall kännas bra för dig att bo hos en hyresvärd som bryr sig och verkligen gör något för miljön. Att ditt boende är ett boende som känns bättre. Helt enkelt. Det här lovar vi att göra fram till 2015: Vårt mål är att kontinuerligt arbeta med att minska vatten, el och värmeförbrukningen i våra fastigheter samt att använda våra resurser på ett effektivt och miljöoptimalt sätt. Självfallet utan att försämra boendekomforten. Vår ambition är att tillsammans med dig som hyresgäst arbeta för miljöns bästa och att kontinuerligt sätta nya ambitiösa mål för vårt miljöarbete.

4 Våra övergripande målsättningar fram till 2015 är att: Minska fjärrvärmeförbruknigen med 2 % (motsvarar minskade utsläpp med drygt kg koldioxid). Minska elförbrukningen med 2% (motsvarar minskade utsläpp med drygt kg koldioxid). Minska vattenförbrukningen med 2 %. Ha en oförändrad kostnad för avfallshanteringen. Ha en aktiv dialog med våra hyresgäster om vårt miljöarbete. För att klara detta kommer vi bland annat att: Installera automatiska sensorer i rum där personalen inte frekvent uppehåller sig. Byta glödlampor till lågenergilampor/led i gemensamma utrymmen. Se till att inga kontorsmaskiner står på efter arbetstid. I första hand välja energisnåla varianter vid byte av maskiner och motorer. Utvärdera vårt val av entreprenörer och deras miljöarbete. Göra en översyn av vår elupphandling. Vid inköp av elkraft ska vi helt eller delvis välja el producerad från vatten alternativt vindkraft. Kvarvarande gamla blandare/wc-stolar ska fasas ut och ersättas av nya energisnålare varianter. Minska mängden osorterat avfall som genereras. Öka medvetenheten av nyttan med källsorteringen i återvinningshusen genom tydlig information och skyltning. Underlätta källsorteringen vid stamrenoveringar genom att installera fler sopsorteringskärl. Ha som målsättning att hålla våra inne- och utemiljöer rena från skräp. Kontinuerligt se över produktval vid inköp av kemikalier och alltid välja produkter med liten miljöpåverkan. Miljöanpassa våra kontor genom att bland annat minska pappersförbrukningen. Arbeta med att skapa tryggare utemiljöer med förbättrad belysning och trivsammare omgivningar. Alltid när möjligheten finns välja ett miljövänligare alternativ och ekologiska varor vid inköp av förbrukningsvaror samt livsmedel. Informera och uppmuntra hyresgäster att bidra till en hållbar utveckling genom uppföljning/dialog med hyresgäster om förbättringar.

5 Allt vatten vi sparar skänker vi till Afrika! För varje kubikmeter vatten som sparas under 2012 kommer Lundströms Fastigheter att skänka motsvarande besparing till Wateraid. Wateraid arbetar för att rent vatten och sanitet blir tillgängligt även för de fattigaste människorna. Man driver idag projekt i 27 länder i Afrika, Asien och Stillahavsregionen. Du kan läsa mer om Wateraids viktiga arbete på

6 Det här kan du som hyresgäst bidra med Det är svårt att veta hur mycket energi du gör av med i din lägenhet om både värme och varmvatten ingår i hyran. Trots det finns det en hel del du kan göra för att minska din energianvändning och din elräkning. Och på så sätt bidra till att vi tillsammans gör något bra och viktigt för miljön. Här får du tips på vilka områden du kan se över för att minska energianvändningen i din lägenhet. Belysning Om du byter ut tio av dina glödlampor mot lågenergilampor kan du spara runt 500 kwh per år. Med ett elpris på 1,25 kr/kwh betyder det att du sparar ca 600 kr per år. Och dessutom minskar utsläppen av koldioxid med 500 kg per år. När det är dags att byta lampor tänk på att lågenergilampor innehåller kvicksilver och ska sorteras som farligt avfall, precis som du gjorde med de gamla glödlamporna. Datorer och TV En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna. Om du stänger av TV:n och datorn med avstängningsknappen istället för med fjärrkontrollen slipper du betala för apparaternas standby. Det kan ett normalhushåll spara cirka 500 kilowattimmar per år på, eller runt 600 kr per år. Ett effektivt sätt att bryta strömmen till flera apparater samtidigt är att använd ett grenuttag med strömbrytare, på så sätt räcker det med en knapptryckning och strömmen till samtliga inkopplade apparater bryts.

7 Kyl och frys Genom att kontrollera temperaturen i kylen och frysen kan du spara energi. Varje grad kallare än + 5 i kylen och - 18 i frysen ökar energianvändningen med fem procent. För att energianvändningen i frysen ska bli så effektiv som möjlig behöver den frostas av med jämna mellanrum. Har du en självavfrostande frys glöm inte att kontrollera så att den fungerar som den ska. Matlagning Har du en snabbplatta är det bättre att använda den eftersom den drar den mindre energi än en vanlig spisplatta. Använd kastruller och stekpannor med plan botten som passar spisplattans storlek väl. Ska du koka något, sätt på locket på kastrullen för att inte förlora värmeenergi i onödan, uppkoket går även snabbare. Ska du koka tevatten eller bara värma vatten använd en vattenkokare. Om det är mindre mängder mat som ska värmas är mikrovågsugnen ett bra alternativ. Kemikalier Försök att minska din användning av kemikalier och att hantera dina kemikalierester på rätt sätt. På kommunens återvinningsstationer på Lundagårdsgatan och Brännkläppen kan man lämna miljöfarligt avfall. Tänk på att vattnet i Boden är mjukt och du kan därför använda mindre tvättmedel.

8 Tvätt, disk och dusch Fyll tvätt- och diskmaskinen istället för att köra dem halvfulla så sparar du mycket energi. En diskmaskin är mer energieffektiv än att diska för hand under rinnande vatten. Har du ingen diskmaskin kan du diska energisnålt med hjälp av diskpropp och sköljbalja. Duschar du istället för att bada spar du både pengar och miljö. Droppar det vatten från din kran? Ring felanmälan så kan vi byta packningen! Tvätta lättare smutsad tvätt i 40 grader istället för 60 grader så minskar du din klimatpåverkan från tvättning med hälften. Ventilation och vädring God ventilation är viktigt för luftkvaliteten i lägenheten och påverkar ditt välmående. För att minska värmeförlusterna vid vädring är det bäst att vädra ordentligt med tvärdrag under en kortare tid. Många flerbostadshus har s.k. mekanisk ventilation. Detta innebär att luftomsättningen styrs via fläktar. Prata med din fastighetsskötare om du vill veta mera om ventilationssystemet i ditt hus. Källsortering Använd tillgängliga återvinningsstationer och källsortera ditt avfall.

9 Syftet med Lundströms Lilla Gröna är att visa att vi menar allvar med vårt miljöengagemang och vår vilja att ta ett krafttag för att minska den negativa miljöpåverkan som vår fastighetsverksamhet ger upphov till. Vi är också övertygade om att vi tillsammans med våra hyresgästers engagemang och hjälp kan nå ännu längre i vår strävan mot ett mer hållbart samhälle. Vi hoppas därför att de tips och råd du fått om vad du själv kan göra har gett dig både inspiration och en insikt i att alla faktiskt kan göra något. Också du. Du kan följa vårt miljöarbete och de resultat vi åstadkommer på www. ledigt.nu. Där kan du också ta del av andras miljö- och besparingstips, och kanske dela med dig av dina till andra. Referenser: Lundströms Fastigheter Hellgrensgatan Boden Telefon: E-post: info@lundstromsfastigheterab.se

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning.

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. 25 kommuner i Stockholmsregionen deltar i samarbetet, som samordnas av Kommunförbundet Stockholms län. Botkyrka Danderyd

Läs mer

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! 1 Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren än på spisen. Ha lock på kastrullen så ofta du kan och se

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

Bli klimatsmart. ett projekt

Bli klimatsmart. ett projekt Bli klimatsmart ett projekt Bakgrund Program för hållbar utveckling miljö Ålborg-åtaganden Borgmästaravtal Nationella och regionala miljömål Organisation Energieffektivisering Teknik Beteende Bli klimatsmart

Läs mer

Spara pengar och gör gott för miljön

Spara pengar och gör gott för miljön Spara pengar och gör gott för miljön Avgiften för vårt boende här i BRF Kanngjutaren står i direkt förhållande till den enskilda lägenhetens yta och de kostnader föreningen har. Den allra största delen

Läs mer

Bästa/Värsta. Visste du att

Bästa/Värsta. Visste du att Låt maten tina i kylen. Mikrovågsugnen är 3-4 gånger så effektiv som spisen när det gäller uppvärmning av mindre portioner mat. Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren

Läs mer

Energiklok bostadsrättsförening

Energiklok bostadsrättsförening Energiklok bostadsrättsförening Kristina Landfors 15 maj 2014 Effektivare användning av el 2014-05-12 Var tar elen vägen? Fastighetsel Uppvärmning Drift av fläktar och pumpar Belysning i trapphus, tvättstugor

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

Energieffektivisering i BRF. Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009

Energieffektivisering i BRF. Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009 Energieffektivisering i BRF Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009 Dagens presentation Är det intressant att spara energi? Ett exempel Tre steg mot effektivare energianvändning Energideklarationen

Läs mer

Allmänna energispartips för hushåll

Allmänna energispartips för hushåll Allmänna energispartips för hushåll I ett hushåll fördelas energiförbrukningen ungefär enligt bilden nedan. Nedan följer ett antal tips på hur man kan spara på den energin. I de flesta fall har det att

Läs mer

Spar energi och värna om vår miljö

Spar energi och värna om vår miljö Spar energi och värna om vår miljö Innehåll Inledning 2 Bli ett ljushuvud 3 Medicinsk utrustning 4 Tänk på temperaturen 6 Använd apparater smart 8 Köket en energifälla 10 Inledning Över 40 000 personer

Läs mer

Frågor & Svar samt Spartips

Frågor & Svar samt Spartips Gårdstensbostäder presenterar Frågor & Svar samt Spartips om individuell mätning Juni 2010 Installation av individuell mätning finns nu snart i hela Gårdsten. Denna folder förklarar en del frågor som du

Läs mer

i Norr Energismart Energitips från norrlandstingen

i Norr Energismart Energitips från norrlandstingen i Norr Energismart Energitips från norrlandstingen Version 2009-01-08 Klimathotet Mänskligheten står inför sin största utmaning; att begränsa den globala uppvärmningen. Enligt FNs klimatpanel och Svenska

Läs mer

Bli klimatmedveten - Stoppa onödan

Bli klimatmedveten - Stoppa onödan Bli klimatmedveten - Stoppa onödan Så här kan du hjälpa till att minska onödig energianvändning på din arbetsplats och bidra till att rädda vårt klimat. 1 Förord Bli klimatmedveten - Stoppa onödan är en

Läs mer

RAPPORT ENERGIDEKLARTION SMEDBACKEN 2 LUNDS KOMMUN, DALBY 2015-09-03. SWECO Systems AB. Helen Blomgren. repo001.docx 2012-03-2914

RAPPORT ENERGIDEKLARTION SMEDBACKEN 2 LUNDS KOMMUN, DALBY 2015-09-03. SWECO Systems AB. Helen Blomgren. repo001.docx 2012-03-2914 ENERGIDEKLARTION SMEDBACKEN 2 LUNDS KOMMUN, DALBY SWECO Systems AB Helen Blomgren Sammanfattning Energiprestanda har beräknats för fastigheten och resulterade i ett värde om: 101 kwh/m² år, referensvärdet

Läs mer

Checklista för effektiv energianvändning i kök

Checklista för effektiv energianvändning i kök Checklista för effektiv energianvändning i kök Den här checklistan är en bra hjälp för er när ni ska gå igenom energianvändningen i köket. Syftet är att minska miljöbelastningen och hålla nere energikostnaderna.

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-04 Fastighetsbeteckning: Lycke-Ryr 2:31 Adress/ort: Stora Ryr 110, Lycke Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 3/4-2015 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:192 Adress/ort: Tenorvägen 16, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Spara pengar och gör en insats för miljön minska din energianvändning

Spara pengar och gör en insats för miljön minska din energianvändning Spara pengar och gör en insats för miljön minska din energianvändning ENERGIANVÄNDNING Så här använder du energin Uppvärmning 10.000-15.000 kwh 3.000-5.000 kwh ca. 5.000 kwh Hushållsel Varmvatten Medelanvändning

Läs mer

ENERGI DEKLARATION. 23930 Skanör RCC Consulting AB - - - - - - - - - - - - - UTKAST VERSION - - - - - - - - - - - - -

ENERGI DEKLARATION. 23930 Skanör RCC Consulting AB - - - - - - - - - - - - - UTKAST VERSION - - - - - - - - - - - - - ENERGI DEKLARATION Skanör 40:11 2013-juli Mellangatan 38B Utfört av ENERGIDIREKT 23930 Skanör RCC Consulting AB Dekl.id:553045 Ref: 1159 Besiktningsobjekt och beställning Dekl id: 553045 Ref: 1159 Besiktningsobjekt

Läs mer

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi. När kylan har slagit till ordentligt är det normalt att elförbrukningen ökar men med några små enkla spartips kan man undvika att kostnaderna för hushållselen gör hål i plånboken. Köp en varm filt och

Läs mer

Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum.

Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum. Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum. Testa ett, två eller alla och läs mer på: HANDDISKA INTE

Läs mer

Lilla energisparboken

Lilla energisparboken Lilla energisparboken Det är lätt att spara el, bara man vet hur Det finns många sätt att minska sin energianvändning. Enkla åtgärder som ger stora besparingar både för miljön och hushållskassan. Med den

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9. Skurusundsvägen 11/ Nacka. Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9. Skurusundsvägen 11/ Nacka. Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-10-08 Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9 Adress/ort: Skurusundsvägen 11/ Nacka Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Snöflingan 4, Stockholm Lilla Västerbron 6, Stockholm Reza Tehrani Täby 2012-09-05 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonv 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm

Läs mer

Hur sänker jag mina energikostnader? Energi- och klimatsmarta tips!

Hur sänker jag mina energikostnader? Energi- och klimatsmarta tips! Hur sänker jag mina energikostnader? Energi- och klimatsmarta tips! Klimateffekter Global uppvärmning är vetenskapligt accepterat Medeltemperaturen har ökat 0,7 grader sen 1880 Orsaken är omdebatterad

Läs mer

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter.

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Spela roll! Klimatet är en av våra viktigaste frågor. För oss, våra barn och barnbarn.

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-05 Fastighetsbeteckning: Ekeberga 1:34 Adress/ort: Ekeberga 1475, Södra Sandby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Kraftkoll 2016. Fina energitips från Skellefteå kommun och de kommunala bolagen.

Kraftkoll 2016. Fina energitips från Skellefteå kommun och de kommunala bolagen. 1 2 Kraftkoll 2016. Fina energitips från Skellefteå kommun och de kommunala bolagen. 3 4 Klimathotet Mänskligheten står inför sin största utmaning; att begränsa den globala uppvärmningen. Enligt FN:s klimatpanel

Läs mer

Bli klimatsmart. - stoppa slöseriet. Hur du kan hjälpa till att minska onödig energianvändning på din arbetsplats.

Bli klimatsmart. - stoppa slöseriet. Hur du kan hjälpa till att minska onödig energianvändning på din arbetsplats. Bli klimatsmart - stoppa slöseriet Går lampan sönder om man släcker den för ofta? Är det bra med rörliga skärmsläckare? Hur tvättar jag mer energisnålt? Vad kan jag göra åt temperaturen på rummet? Hur

Läs mer

minskad förbrukning av EL

minskad förbrukning av EL minskad förbrukning av EL MILJÖPLAN för Viggbygärdet 2011-2016 Täby 2011-09-20 minskad förbrukning av EL Viggbygärdet består av sex fastigheter och har en yta av xxx m². På området bor ca 650 personer

Läs mer

Lönsamma åtgärder i företag. Informationsbroschyr om energieffektivisering i företag

Lönsamma åtgärder i företag. Informationsbroschyr om energieffektivisering i företag Lönsamma åtgärder i företag Informationsbroschyr om energieffektivisering i företag Små och medelstora företag kan med relativt enkla medel effektivisera sin energianvändning med 15 30 procent. För många

Läs mer

Några enkla energispartips för både plånbok och miljö.

Några enkla energispartips för både plånbok och miljö. www.eon.se 020 22 24 24 Ny energi Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme och tack vare vår långa

Läs mer

Energideklaration Ytterby 4:319 Isterbergsvägen 14A Resarö Vaxholm. Linus Söderman 2014-04-22

Energideklaration Ytterby 4:319 Isterbergsvägen 14A Resarö Vaxholm. Linus Söderman 2014-04-22 Energideklaration Isterbergsvägen 14A Resarö Vaxholm Linus Söderman Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Slutsats... 4 SPARTIPS... 5 Syfte EnergiTeamet AB har erhållit

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-03 Fastighetsbeteckning: Fäladen 14 Adress/ort: Vinkelvägen 46, Ängelholm Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag:

Läs mer

Energideklaration Aspen 5 Asprundan 7 Vaxholm. Linus Söderman 2013-05-30

Energideklaration Aspen 5 Asprundan 7 Vaxholm. Linus Söderman 2013-05-30 Energideklaration Asprundan 7 Vaxholm Linus Söderman Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Allmänt... 4 SPARTIPS... 5 Syfte EnergiTeamet AB har erhållit i uppdrag att

Läs mer

Energideklaration av Fastigheten Berga 11:64

Energideklaration av Fastigheten Berga 11:64 Sollentuna den 2013-06-28 Energideklaration av Fastigheten Berga 11:64 Apoteksvägen 2-4 184 30 Åkersberga Energideklaration är utförd på rubricerad fastighet 2013-06-19 Besiktningsförrättare: Magnus Worén

Läs mer

Checklista för effektiv energianvändning på arbetsplatsen

Checklista för effektiv energianvändning på arbetsplatsen Checklista för effektiv energianvändning på arbetsplatsen Den här checklistan är en bra hjälp för er i arbetet med att minska er verksamhets energianvändning. Syftet är att minska miljöbelastningen och

Läs mer

KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS

KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS Belysning 1 Byt ut vanliga glödlampor mot mer energieffektiva lampor där det går. LED-lampan drar cirka 80 procent mindre

Läs mer

Spara pengar i ditt boende!

Spara pengar i ditt boende! Spara pengar i ditt boende! För dig som vill minska din energianvändning 1 ET2009:01 den här broschyren kan beställas hos energimyndigheten tryck: cm gruppen ab, 2009 upplaga: 50 000 foto: lars forsstedt,

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

FÖRORD. Karlstads kommun. Karlstads Univeristet

FÖRORD. Karlstads kommun. Karlstads Univeristet FÖRORD Tillgång till el, värme och vatten är en självklarhet på våra arbetsplatser. Men användningen kostar, både ur miljösynpunkt och ekonomiskt. Till sammans är vi cirka 7 700 anställda. Hur vi agerar

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-20 Fastighetsbeteckning: Skultunaby 1:103 Adress/ort: Stockvägen 8, Skultuna Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Energideklaration Trädgårdsmästaren 11 Vaxholm. Linus Söderman 2014-01-27

Energideklaration Trädgårdsmästaren 11 Vaxholm. Linus Söderman 2014-01-27 Energideklaration Vaxholm Linus Söderman Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Övrigt... 4 SPARTIPS... 5 Syfte EnergiTeamet AB har erhållit i uppdrag att upprätta en

Läs mer

MILJÖREDOVISNING 2012

MILJÖREDOVISNING 2012 MILJÖREDOVISNING 2012 Ernst Rosén AB har varit verksamt i fastighetsbranschen i 60 år och är ett stabilt familjeföretag i fjärde generation. Vår affärsidé är att ständigt utveckla våra fastigheter mot

Läs mer

Ernst Roséns verksamhet styrs såväl av egna klart uttalade målsättningar och ambitioner som av lagstiftning och för. Verksamheten i korthet

Ernst Roséns verksamhet styrs såväl av egna klart uttalade målsättningar och ambitioner som av lagstiftning och för. Verksamheten i korthet 29 M I L J Ö R E D O V I S N I N G MILJÖ- OCH arbetsmiljöredovisning 24 Ernst Rosén är ett stabilt familjeägt bolag som varit verksamt i fastighetsbranschen i snart 6 år. Vår affärsidé är att tillhandahålla

Läs mer

Energispartips! Använd energin effektivare och spara pengar och miljö.

Energispartips! Använd energin effektivare och spara pengar och miljö. Energispartips! Använd energin effektivare och spara pengar och miljö. Att spara energi är att vara snäll mot både plånboken och miljön. Med lite kunskap är det enkelt att spara energi utan att egentligen

Läs mer

TA HAND OM DITT HUS Energianvändning. Örebro 2011-10-10

TA HAND OM DITT HUS Energianvändning. Örebro 2011-10-10 TA HAND OM DITT HUS Energianvändning Örebro 2011-10-10 Energikontorets mål Effektivare energianvändning Förnybar energi Regional hållbar tillväxt Våra arbetsområden Strategiskt energioch miljöarbete Projekt

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-09-25 Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264 Adress/ort: Sjöbovägen 1 / Ingared Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Dala Energi Elnät. Nyheter från. Gott Nytt År! Smart och hållbart JANUARI 2013. Dala Energi www.dalaenergi.se Tel 0247-738 20

Dala Energi Elnät. Nyheter från. Gott Nytt År! Smart och hållbart JANUARI 2013. Dala Energi www.dalaenergi.se Tel 0247-738 20 För oss är saken klar. Vi vill vara med och bygga det hållbara samhället. Att skapa en trygg energi- försörjning som minskar utsläppen av koldioxid. Om vi tillsammans blir smartare i hur vi använder energin

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-09 Fastighetsbeteckning: Nedra Glumslöv 2:164 Adress/ort: Lindormsvägen 10, Glumslöv Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444)

Läs mer

energijägare Bli en -ditt bidrag till miljön

energijägare Bli en -ditt bidrag till miljön Bli en energijägare -ditt bidrag till miljön Linköpings Kommunala Fastigheter AB, Box 1943, 581 18 Linköping Besöksadress: Södra Stånggatan 1, Tel: 013-20 52 20, Fax: 013-20 52 19 www.lkfab.se Sedan november

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential. Göteborg Kungsladugård 61:24

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential. Göteborg Kungsladugård 61:24 Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Göteborg Kungsladugård 61:24 BESIKTNINGSUPPDRAG OCH OBJEKT Besiktningsobjekt Göteborg Kungsladugård 61:24, Skytteskogsgatan 3, 414 76 Göteborg Ägare Ulla-Britt

Läs mer

Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma

Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma PRESSMEDDELANDE Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma Svenskarna är inte lika miljö- och klimatsmarta på kontoret som hemma. Enligt senaste Kontorsbarometern svarar bara 7 procent att de agerar

Läs mer

Användning av energi medför en miljöpåverkan! Energi & egenkontroll för fastighetsägare. Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter

Användning av energi medför en miljöpåverkan! Energi & egenkontroll för fastighetsägare. Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter Energi & egenkontroll för fastighetsägare Treårigt projekt, drivs av Miljöförvaltningen i Stockholm Ulrika Persson projektledare Fastighetsägare till flerfamiljshus

Läs mer

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari.

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari. På www.toptensverige.se och energimyndigheten hittar du bra produkter. * värsta = används många timmar (h) per dag och använder mycket energi (kwh) OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2015-09-25 Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4 Adress/ort: Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund

Läs mer

Energironderingen inleds med ett samtal med verksamhetschef eller personal från verksamheten kring statistik och andra strukturella frågor.

Energironderingen inleds med ett samtal med verksamhetschef eller personal från verksamheten kring statistik och andra strukturella frågor. Energirondering Före ronderingen: Tag fram energistatistik värme, vatten och el månadsvis för de senaste 24 månaderna Tag fram timvärden för elanvändning under en representativ månad Kolla upp drifttider

Läs mer

minskad förbrukning av EL

minskad förbrukning av EL MILJÖPLAN för Viggbygärdet 2011-2016 Viggbygärdet består av sex fastigheter och har en yta av xxx m². På området bor ca 650 personer i sammanlagt 513 lägenheter. På Viggbygärdet är förbrukningen av el,

Läs mer

TellHus bo bort koldioxid. Lättare att både städa och möblera. Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig. Ett smartare sätt att bo!

TellHus bo bort koldioxid. Lättare att både städa och möblera. Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig. Ett smartare sätt att bo! Ett smartare sätt att bo! Lättare att både städa och möblera Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig värme från fjärrvärme Mindre el mindre koldioxid En knapp stänger allt Påverka klimatet från soffan

Läs mer

ga av ugnen? ecoprogram. kwh tten per dygn. När kan jag stänga av ugnen? Stan Koka med locket på. När kan jag stänga av ugnen? i kylskåpet.

ga av ugnen? ecoprogram. kwh tten per dygn. När kan jag stänga av ugnen? Stan Koka med locket på. När kan jag stänga av ugnen? i kylskåpet. ugnen? Koka med locket på. Ett svens ecoprogram. full tvätt. kwh tten per dygn. Stäng Duscha in Spara el genom a När kan jag stänga av ugnen? När kan jag stänga av ugnen? Stan Sänk inomhustem i kylskåpet.

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-05 Fastighetsbeteckning: Agedynan 7 Adress/ort: Husmansvägen 13, Dalby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Klimatsmarta brf Timotejen. Boendeträff 2

Klimatsmarta brf Timotejen. Boendeträff 2 Klimatsmarta brf Timotejen Boendeträff 2 Magnus Ulaner Projektledare Klimat och Kvalitet Klimatcoach HSB Södertörn magnus.ulaner@sodertorn.hsb.se 08 608 68 36 Innehåll Energikostnader Enhetsmätning och

Läs mer

Checklista vid miljörond - Effektiv energianvändning på anläggningar

Checklista vid miljörond - Effektiv energianvändning på anläggningar KULTUR & FRITID GÄVLE Checklista vid miljörond - Effektiv energianvändning på anläggningar Beteende, funktion och underhåll 2017 En bra hjälp Den här checklistan är en bra hjälp för er när ni ska gå igenom

Läs mer

Energi Miljöombudsutbildning 24 mars 2011. Ylva Anger, Energiingenjör TF/Fastighet ylva.anger@ostersund.se Tel. 144675

Energi Miljöombudsutbildning 24 mars 2011. Ylva Anger, Energiingenjör TF/Fastighet ylva.anger@ostersund.se Tel. 144675 Energi Miljöombudsutbildning 24 mars 2011 Ylva Anger, Energiingenjör TF/Fastighet ylva.anger@ostersund.se Tel. 144675 Hämtad från www.jamtkraft.se Summa Fastbränsle El till annat än värme Olika energislag

Läs mer

Konkreta energispartips. som ger bättre ekonomi och ett grönare samvete

Konkreta energispartips. som ger bättre ekonomi och ett grönare samvete som ger bättre ekonomi och ett grönare samvete Energi är dyrbart så ta hand om den på bästa sätt, det vinner både du och miljön på. I vår natursköna kommun prioriterar vi energi- och klimatfrågor. Med

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

DIN ENERGIPROFIL. Grunduppgifter. Husuppgifter. Antal Personer 4 Boyta 150 m2. Kommun Huddinge Biyta 10 m2. Byggnadsår 1975 Ytterväggsarea 129 m2

DIN ENERGIPROFIL. Grunduppgifter. Husuppgifter. Antal Personer 4 Boyta 150 m2. Kommun Huddinge Biyta 10 m2. Byggnadsår 1975 Ytterväggsarea 129 m2 Grunduppgifter I rapporten redovisas uppgifterna som du matat in i Energiguiden. Du ser vilka åtgärder du utfört, det senaste årets energiförbrukning, uppgift om värmesystemet och en nulägesanalys för

Läs mer

Miljöhandlingssplan 2017

Miljöhandlingssplan 2017 Miljöhandlingssplan 2017 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-11 Fastighetsbeteckning: Högeryttern 4 Adress/ort: Travg 7, Kristianstad Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag:

Läs mer

Svanenmärkta. hem. peabbostad.se

Svanenmärkta. hem. peabbostad.se Svanenmärkta hem. peabbostad.se VÄLKOMMEN TILL ETT SVANENMÄRKT HEM Vi kan göra stor skillnad. Historiskt har bygg- och fastighetssektorn varit en stor energianvändare och därmed även en stor klimatpåverkare.

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-05-27 Fastighetsbeteckning: Surahammar 10:119 Adress/ort: Harmonivägen 9, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Det miljövänliga kontoret

Det miljövänliga kontoret Det miljövänliga kontoret AFA FASTIGHETER, ENERGI OCH MILJÖ För att värna om miljön måste vi alla hjälpas åt. Vi arbetar aktivt för att våra fastigheter ska vara ett attraktivt alternativ även ur ett miljöperspektiv.

Läs mer

www.ljungby.se Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen TEKNISKA KONTORET

www.ljungby.se Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen TEKNISKA KONTORET Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen Energiprojekt med statligt stöd på 30 procent genomförda under perioden 1maj 2005 till 31 december 2008 Olika typer

Läs mer

Så här hushållar du med den gemensamma energin i bostadsrättsföreningen

Så här hushållar du med den gemensamma energin i bostadsrättsföreningen Checklista: Hushålla med energin i Brf. sid 1 (1) Så här hushållar du med den gemensamma energin i bostadsrättsföreningen Tänk på att göra rätt sak vid rätt tillfälle. Man bör passa på att göra flera åtgärder

Läs mer

Energispartips. Tips och information från Norrenergi

Energispartips. Tips och information från Norrenergi Energispartips Tips och information från Norrenergi Energispartips för våra kunder Här presenterar vi några tips för dig som vill få ner din energianvändning. Kanske känner du igen vissa och andra är helt

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 14/10-2015 Fastighetsbeteckning: Eldsberga 6:107 Adress/ort: Västerljungvägen 20, Eldsberga Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447)

Läs mer

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet 3 Kök 3.1 Kylskåp och frys Den som bor i lägenheten ansvarar för att kylskåpet samt frysen fungerar sakenligt och inte förorsakar risk för vattenskada eller eldsvåda. I de flesta kylskåp finns det automatisk

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-28 Fastighetsbeteckning: Stråken 2 Adress/ort: Musikantv 74, Höör Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag: Eklund

Läs mer

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi?

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? vart tar min energi vägen- undersökning Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? Svara på några enkla frågor och se vart energin tar vägen! www.energismartagrannar.se Med denna vart

Läs mer

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2015-06-12. Fastighetsbeteckning: Moränen 2. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204)

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2015-06-12. Fastighetsbeteckning: Moränen 2. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Energirapport villa Datum för besiktning: 2015-06-12 Fastighetsbeteckning: Moränen 2 Adress/ort: Saltsjövägen 4 / Lidingö Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-01-08 Fastighetsbeteckning: Symaskinen 23 Adress/ort: Håkantorpsgatan 110, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Välkommen hem till familjen Björk!

Välkommen hem till familjen Björk! Välkommen hem till familjen Björk! Välkommen! Välkommen till familjen Björk. De är en familj med mamma, pappa och två barn. De har nyligen flyttat in i ett nytt hus som använder så lite energi som möjligt

Läs mer

Till dig som bor i passivhus

Till dig som bor i passivhus Till dig som bor i passivhus Till dig som bor i passivhus Till dig som bor i passivhus Att bo i passivhus Att bo i ett passivhus är egentligen som att bo i vilket annat hus som helst. Skillnaden är att

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration

Åtgärdsrapport Energideklaration Åtgärdsrapport Energideklaration Datum för besiktning: 2016-01-26 Fastighetsbeteckning: Össby 1:6 Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Gommav 22, Finspång Jaime Beltrán (1053-CFX-1991) Sammanfattning Rapporten

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-21 Fastighetsbeteckning: Forshälla-Berg 2:22 Adress/ort: Skutebergsvägen 17, Uddevalla Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443)

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-12 Fastighetsbeteckning: Kornellen 21 Adress/ort: Vistabergs Allé 79 / Huddinge Besiktigad av (certnr): Caroline Forsberg (3204 K)

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 22/5-2015 Fastighetsbeteckning: Brännö 1:12 Adress/ort: Björkåsvägen 18, Torup Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE 2017

MILJÖBERÄTTELSE 2017 MILJÖBERÄTTELSE 2017 Treklövern Bostads AB är ett allmännyttig bostads bolag med ca 1000 lägenheter i Klippans kommun. Bolaget har under året haft 12 stycken anställda varav en är utsedd till miljösamordnare

Läs mer

Sluta slösa. Energieffektivisering på Göteborgs universitet

Sluta slösa. Energieffektivisering på Göteborgs universitet Sluta slösa Energieffektivisering på Göteborgs universitet Energianvändning på Göteborgs universitet Göteborgs universitet har ett miljöledningssystem som är certifierat enligt den internationella standarden

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 27/02-15 Fastighetsbeteckning: Saturnus 5 Adress/ort: Meteorv 5, Hässleholm Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag: Eklund

Läs mer

Du är skyldig att visa hänsyn. Tänk på att Du i ett flerfamiljshus har grannar runt omkring

Du är skyldig att visa hänsyn. Tänk på att Du i ett flerfamiljshus har grannar runt omkring BOENDEINFORMATION Som hyresgäst finns det en del måsten och skyldigheter förutom att betala hyran och bevara sundhet, ordning och skick inom fastigheten. Vi har gjort en liten broschyr som skall hjälpa

Läs mer