undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi?"

Transkript

1 vart tar min energi vägen- undersökning Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? Svara på några enkla frågor och se vart energin tar vägen!

2 Med denna vart tar min energi vägen-undersökning får du hjälp att hitta energislukare i hemmet och vardagsvanor som märks på energiräkningen. Om du svarar på följande frågor så bra det går och sedan räknar poängen som det beskrivs på nästa sida så får du en bild av hur bra du är på att spara energi om du är expert, håller på att lära dig eller är nybörjare. För att få ännu bättre poäng i framtiden kan du läsa energispartipsen för varje fråga som finns på de sista sidorna. Isolering och ventilation ja nej 1 Jag vädrar genom att ha fönstret öppet hela dagarna Jag stänger dörren till ej uppvärmda utrymmen Jag har isolerat taket Jag har välisolerade väggar Trapphuset/farstun ligger i uppvärmt utrymme Skorstenen saknar spjäll Fönstren är dåligt isolerade Det drar från otäta ytterdörrar och fönster Alla fönster i uppvärmda rum har tjocka gardiner Gardinerna hänger så att de täcker över värmeelementen. 0 2 Uppvärmning ja nej 11 Pannan är äldre än 15 år Det är mer än ett år sedan jag ekonomisotade pannan och ställde in temperaturen Radiatorerna har termostater Det finns rumstermostat Rumstermostaten är satt på högre temperatur än 21 C Samma värme är på även nattetid och när vi inte är hemma Alla rum värms upp lika mycket, oavsett vad de används till Jag stänger av värmen på sommaren Jag luftar elementen regelbundet Jag har reflektorer (aluminiumfolie) bakom värmeelementen Jag använder elektriska extraelement för att värma en del rum Uppvärmningen sker huvudsakligen med el. 0 3 Varmvatten ja nej 23 Varmvattenledningarna är isolerade där de går genom ouppvärmda utrymmen Varmvattenberedaren är isolerad Jag badar hellre än duschar Jag har vattensnålt duschmunstycke Jag har engreppsblandare med termostat. 2 0

3 Kök och el ja nej 28 Mina laddare sitter i kontakten även när de inte används TV, DVD och stereo får stå på standby även när de inte används Islagret i frysen eller frysfacket är mer än 2 mm Jag har lock på kastrullen när jag lagar mat Jag har lågenergilampor i hela bostaden Väggarna i bostaden har ljusa färger Datorn får stå påslagen även om jag tar en paus och inte ska fortsätta på länge Teven står ofta på även när ingen tittar på den Jag använder elektrisk filt på vintern. 0 3 Mitt procenttal Ju mer poäng du får på en fråga, desto mer energi sparar du. 3 poäng betyder att du sparar mycket energi och 2 att du sparar energi men inte lika mycket. så här räknar du ut ditt procenttal: ** Räkna ihop totalpoängen på varje avsnitt och för in det till höger på rad A nedan Högsta möjliga poäng är 85 och det är redan infört på rad B Beräkna ditt procenttal på rad C: dela A med B och multiplicera med 100 så får du % A Din totala poäng B Högsta möjliga poäng 85 C Resultat (%) = Din totala poäng Maxpoäng 85 x 100 = % Expert Du lever redan väldigt energisnålt, och behöver inte precis övertygas om att ändra livsstil. Du kanske inte kan spara så mycket mer med enkla åtgärder men de andra i laget behöver ditt stöd och goda råd % håller på att lära dig 0-60 % nybörjare Du vet en del om hur man kan spara energi, men använder det inte så mycket i vardagen. Försök följa tipsen du kommer att bli förvånad hur bra det går. Det här med att spara energi är ganska nytt för dig. Det kommer att märkas både i plånboken och på energimätarna hur mycket du kan spara med enkla åtgärder och nya vanor. Följ bara råd och tips som du får i Energismarta grannar. På följande sidor hittar du tips till varje fråga. Använd tipsen så kan du öka ditt procenttal och få större chans att vinna tävlingen.

4 Tips 1. Om du vädrar 15 minuter i stället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen när det är kallt kan du spara 16 % energi. 2. Håll dörrarna mot kalla utrymmen stängda så sparar du 6 %. Se till att täta fönster och dörrar. 3. Det behöver inte bli så dyrt att isolera taket, men det kan ändå spara upp till 25 % av energin. 4. En dåligt isolerad bostad förlorar ¹ ₃ av värmen genom ytterväggarna. Isolering av väggar kan vara en av de allra största besparingarna. 5. Häng gärna ett draperi mot farstun. 6. Se till så att huset inte förlorar värme genom skorstenen. Håll spjället stängt när det är kallt ute % av värmeförlusterna kan ske genom fönstren. Bättre isolerade fönster minskar energiförbrukningen. 8. Täta dörrar och fönster med tätningslister! 9. Dra för fönstren med tjocka gardiner och dra ner rullgardin eller persienner på natten. 10. Gardinerna ska inte gå nedanför fönsterbrädan. Ha inte för stort avstånd mellan fönstret och gardinerna. 11. En ny panna kan spara 40 % energi jämfört med en gammal. 12. Sota skorstenen, ekonomisota pannan och trimma den varje år, det kan spara upp till 10 % energi. 13. Med termostater på värmeelementen kan uppvärmningskostnaderna minska med upp till 5 %. 14. Med rätt placerade och rätt inställda rumstermostater kan man spara upp till 15 % av uppvärmningskostnaderna. 15. För varje grad du sänker termostaten sparar du 10 %. En lagom temperatur kan vara mellan 18 C och 21 C. 16. Spara pengar genom att ställa in så att värmen höjs i lagom tid innan det behöver vara varmt och sänks innan värmen inte längre behövs, t.ex. inför natten. 17. Värm inte upp utrymmen i onödan, t.ex. kallskafferi, hall eller sovrum. 18. Sätt termostaten på minimum sommartid. 19. Börja med att lufta elementen på nedersta våningen och fortsätt uppåt. 20. En reflekterande folie bakom värmeelementen på dåligt isolerade väggar kan göra energiförlusterna mindre. 21. Du kan lätt slösa bort alla 9 % du sparar i Energismarta grannar om du inte nöjer dig

5 med värmen från det vanliga uppvärmningsystemet utan dessutom använder elektriska extraelement! 22. Det är egentligen slöseri att använda el som är en högvärdig energiform till att värma bostäder och lokaler. Det är inte alltid man har möjlighet att byta uppvärmningssystem men man kan ändå spara mycket energi med rätt placerade termostater som är inställda på rätt temperatur. 23. Isolera varmvattenledningarna och du kan spara 10 % av energin. Isolera också värmeledningarna i husets värmesystem där de går genom kalla utrymmen. 24. För en varmvattenberedare kan hela 25 % av energin bli värmeförluster. Är varmvattenberedaren dessutom av äldre typ blir energiförlusterna ännu större. Ofta kommer inte heller den värme som förloras till någon nytta för uppvärmning. 25. Det är stor skillnad på att duscha och att bada. Det kan gå åt dubbelt så mycket varmvatten när man badar. 26. Du kan spara ännu mer vatten och energi om du monterar ett vattensnålt duschmunstycke. 27. Med engreppsblandare i kök och badrum kan man spara mellan 15 % och 30 % energi enkelt. 28. Dra alltid ur laddare ur kontakten när du har laddat klart. De drar ström även om inte någon mobil eller apparat är ansluten! 29. När det lyser en liten lampa eller klocka på stereon och andra apparater står de på standby. Stäng av apparaterna helt och du sparar upp till 400 kwh om året. 30. Frosta av frysen 2 3 gånger om året när det är kallt och spara upp till 10 %. 31. När du lagar mat kan du spara 25 % av energin om du använder lock på kastrullerna. Dessutom sparar du energi genom att du inte behöver ha på fläkten lika mycket för att vädra ut matoset. 32. Lågenergilampor kan spara 80 % av elen jämfört med vanliga glödlampor men ger ändå lika mycket ljus. De finns numera i alla möjliga modeller, storlekar och med olika socklar. 33. Mörka färger absorberar 2 3 gånger mer ljus och kräver mer belsyning. 34. Se till så att datorn och skärmen stängs ner automatiskt när de inte använts på t.ex. 15 minuter. Ställ in energialternativen för datorns maskinvara på Kontrollpanelen. 35. Stäng av teven helt om du inte tittar på den. 36. En elektrisk filt kan förbruka 1000 kwh.

6 Lägre energi- förbrukning = spara pengar Energismarta Grannar i EU Energismarta Grannar tävlar även i 15 andra EU-länder med stöd från följande organisationer: Österrike Grekland Rumänien Belgien Ungern Slovenien Bulgarien Irland Italien Spanien Frankrike Lettland Sverige Tyskland Polen England Kontakta Energismarta Grannar med ekonomiskt stöd av: Christel Liljegren Energikontor Sydost Tel: E-post: Författarna ensamma ansvarar för innehållet i detta dokument. Det företräder inte nödvändigtvis Europeiska gemenskapens åsikter. EACI och Europeiska kommissionen ansvarar inte för någon form av användning av informationen som finns i dokumentet.