Smart Light Energi i vardagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Smart Light Energi i vardagen"

Transkript

1 Smart Light Energi i vardagen

2 Skulle du vilja bli mer miljömedveten utan att behöva ändra ditt beteende? Glömmer du att stänga av lampan när du lämnar rummet? Låta du lampan vara på när det är ljust? Vårt koncept är följande: För att minimera energiförbrukningen i ett hus behöver man inte alltid ändra sitt beteende. Genom att sammankoppla flera olika komponenter ser vårt koncept till att minimera den energi som vi slösar i onödan. Idag pratas det väldigt mycket om att folk borde vara mer miljömedvetna i media, bland vänner, på jobbet och i skolan. Människor försöker där med att ändra sitt beteende till mer miljövänligt men går lätt tillbaks till tidigare vanor. Därför anser vi att det behövs ett nytt koncept på marknaden som underlättar och förbättrar. Vi har ett koncept som är osynligt i vardagen.

3 Utgångspunkter När vi började projektet var vårt syfte att vår lösning skulle uppfylla fyra krav för att ha störst möjlighet att fungera. Låg energiförbrukning, ekonomiskt genomförbart, lekfullt och attraktivitet var de fyra kraven. För att lösningen ska bli så attraktiv som möjligt så använde vi oss av en japansk designfilosofi DESIGN WITHOUT THOUGHT. Den här tanken och iden kom upp när vi hade vårt första möte och brainstorming med vår coach Johan från PeoplePeople. Design without thoughts är det vi försöker uppnå och för att göra det tog vi ut de saker som vi redan har i hemmet som går att utveckla. Det handlar om att göra diskret design som ändå fungerar smidigt och enkelt så att du inte behöver tänka på det, irritera dig på det eller anstränga dig. De lösningarna som är bäst är de som man inte behöver tänka på. I m not thinking about this pen when I m writing with it. Rather, it s when you least think about it the pen can be held most naturally. [Naoto Fukasawa] Någonting som är bra designat är någonting som är så enkelt att du inte behöver tänka på det när du använder det.

4 Konceptgenering Vi utvecklade tre koncept som var grundade på våra och våra vänners problem i hemmet. De tre koncept var: 1. Gruppen som utformade en tjänst som skulle liknas vid den befintliga tjänsten Elskling. Det skulle fungera på det sättet att vi installerar ett system som uppdaterade elbolaget till hemmet automatiskt efter vad som var mest passande för hushållet. Tjänsten skulle innehålla redovisningar och en nyckel som skulle fungera som en strömbrytare.

5 2. Idén som kallades Display innebar att elkonsumtionen i ett hem skulle drivas och kontrolleras via en central lösning. Det skulle innebära att vi skulle utveckla en avancerad apparat som skulle slå av och på de maskiner i syfte på att bruka onödig energi när apparater ändå inte kommer till användning. Konsumenten skulle då själv få bestämma hur och vilka energislukande komponenter som skulle regleras utifrån livsstil. En display med simpla ikoner skulle vara styrpunkten. Tanken var att vem som helst skulle förstå hur elen fördelas hemma och vart de mesta pengarna spills.

6 3. Folk som jobbar natt kan ha en lampa som följer ljustrets dygnsrytm. Detta vill vi utveckla på ett sätt som sparar energi. Vår tanke var en lampa som regleras i takt med solljuset. Vi ska skapa en ljussensor som känner av ljus från andra källor och gör så att lampan inte behöver lysa lika starkt i onödan. Efter att vi utfört intervjuer och interaktionstest med människor i olika ålder och bakgrund utkristalliserades koncept 3 som vinnande koncept att slutföra.

7 Koncept Vårt koncept är att minska slöseri av el i form av ljus utan att människor ska behöva ändra sitt beteende. Vi vill utnyttja den naturliga ljuskällan och göra det osynligt i vardagen. Genom att ställa in den ljusmängd man vill ha på en dimmer/strömbrytare i rummet så reglerar lampan sig automatisk efter andra ljuskällor, t.ex. naturligt ljus från fönster genom en ljussensor. Desto mer ljus som infaller och som ljussensorn känner av från fönstren desto svagare lyser lampan. Det gör att det dras ner på den onödiga energi åtgången. I ljussensorn finns även en närvarosensor som känner av rörelser av människor i rummet. Är det ingen i rummet eller om någon går ut ur rummet så känner rörelsesensorn av det och lampan stängs av. Ljus- och rörelsesensorerna går på ljusceller från lampan. När lampan tänds så känner ljuscellerna av det direkt och statar sensorerna.

8 Om man önskar en annan ljustryka vid ett speciellt tillfälle finns funktionen att manuellt reglera ljustyrkan genom dimmern/strömbrytaren på väggen. Nästa gång du sätter på lampan så går den automatiskt tillbaka till den ljustyrka som ställts in. När du går in i rummet igen och vill att lampan ska tändas så trycker du på dimmern/strömbrytaren.

9 För att ändra grundljusstyrkan håller man in knappen, då sätts ljuset på i maxläge och då kan du ställa in styrkan. Nu har ljuset sparats i sensorn för det rummet och nästa gång du sätter på lampan kommer den automatiskt att regleras till den inställda ljusstyrkan. Om du vill reglera ljuset endast för tillfället så snurrar du på dimmern precis som på en vanlig dimmer. För att starta och stänga av lampan tycker du lätt på knappen en gång. Människor vill gärna ändra sitt beteende till ett mer miljövänligt sätt men går lätt tillbaka till tidigare vanor. Vår produkt underlättar detta så att folk slipper bekymra sig, genom att det är osynligt i vardagen. Det gör inget om man skulle glömma en lampa på eftersom den stängs av automatiskt genom närvarosensorerna. Den reglerar ner automatiskt i förhållande till ljuset så att man inte använder mycket el i onödan med hjälp av ljussensorn.

10 Teknisk Struktur Istället för att använda en tyristor som en strömbrytare i huvudkretsen ska vi använda en triac. Med denna kan vi reglera en växelspänning, eftersom en triac leder i båda riktningar. När du sluter brytaren, tänder triac. Den tänder både på positiv och negativ halvperiod. Detta innebär att man kan få ut hela effekten med en triac till skillnad från en tyristor som man bara får ut halva.

11 Marknads undersökning När vi gjorde vår marknadsundersökning fick vi positiv respons, de flesta tyckte att det var en bra idé till nybyggda hus. Brukar du glömma att stänga av lamporna i rummet du lämnar? Ja 36 (56,2%) Nej 28 (43,8%) Tror du att denna produkt skulle gynna miljön? Ja 46 (70,8%) Vet ej 11 (16,9%) Nej 8 (12,3%) Tror du att denna produkt skulle vara ett bra alternativ i nybyggda hus? Ja 42 (67,7%) Vet ej 11 (17,7%) Nej 9 (14,5%)

12 Skulle du som privatperson vara intresserad av att använda denna produkt? Ja 38 (59,4%) Nej 13 (20,3%) Vet ej 13 (20,3%) Skulle du köpa denna produkt om du sparar 250 kr per år? Ja 42 (62,7%) Nej 13 (19,4%) Vet ej 12 (17,9%) Om man sparar 250 kr per år EFTER att man köpt produkten skulle vara OK. Egentligen att spara vad som helst vore coolt, även om det är över ca 3 år eller liknande (för jag antar att det inte är helt gratis).

13 Brukar du ha lampan på när det är ljust ute? Nej 36 (54,5%) Ja 30 (45,5%) Hur gammal är du? (60,4%) (34,0%) (5,7%) Övriga kommentarer Kul pryl Kul grej Bra idé

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem.

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. E-Control Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta

Läs mer

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver?

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? I ett vanligt hem förbrukar du i genomsnitt 5,0 MWh per år*. Vi i CareLight tror att man kan utnyttja dagsljuset bättre för att minimera energiförbrukningen

Läs mer

Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck.

Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck. Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck. Ett smart sätt att hålla koll på din el konsumtion och kostnad allt visas i realtid. Samtidigt som du bidrar

Läs mer

Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten?

Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten? Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten? Då har vi den perfekta produkten för dig som ogärna vill belasta rygg och knän.

Läs mer

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Green shower days Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Sammanfattning Vår produkt går ut på att man ska hålla koll på sin vattenförbrukning och försöka

Läs mer

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Motionera med mera Sammanfattning Vi har valt att skapa en tjänst. Tjänstens syften är att minimera energiförbrukningen

Läs mer

Ljus som är behagliga för ögonen

Ljus som är behagliga för ögonen PHILIPS LED Ljuskälla 13 W (100 W) E27 Varmvit Ej dimbar Ljus som är behagliga för ögonen Dålig belysning är ansträngande för ögonen. Det är viktigare än någonsin med bra belysning hemma. Philips LED-lampor

Läs mer

Lyser skylten för starkt på natten? Ska skylten vara tänd eller släckt på dagen? Önskas en enkel lösning utan ljussensor?

Lyser skylten för starkt på natten? Ska skylten vara tänd eller släckt på dagen? Önskas en enkel lösning utan ljussensor? Datablad/Manual Lyser skylten för starkt på natten? Ska skylten vara tänd eller släckt på dagen? Önskas en enkel lösning utan ljussensor? TLS EcoDimmer är en intelligent dimmer som integreras i skylten.

Läs mer

Automatisering av invändiga solskydd. Skapar rörelse och komfort i ditt hem

Automatisering av invändiga solskydd. Skapar rörelse och komfort i ditt hem Automatisering av invändiga solskydd Skapar rörelse och komfort i ditt hem Funktioner som är enkla att installera och ger komfort året runt. Låt automatiken sköta jobbet! automatik Sunis WireFree RTS Helt

Läs mer

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer

Vi jobbar med framsidan ;D

Vi jobbar med framsidan ;D Vi jobbar med framsidan ;D Utgångspunkt Energiförbrukningen är ett problem i hela världen och nu gör man allt för att förminska den. Vår uppgift i Design Open 2010 är att fundera på om det finns ett sätt

Läs mer

SAN IP54. LED-plafond med slagtålig opalfärgad kupa E-nummer: 75 009 76 art. nr.: 4270 EAN-KOD: 7350049369969

SAN IP54. LED-plafond med slagtålig opalfärgad kupa E-nummer: 75 009 76 art. nr.: 4270 EAN-KOD: 7350049369969 SAN IP54 S M A R T B E L Y S N I N G F R Å N A A X S U S A B LED-plafond med slagtålig opalfärgad kupa E-nummer: 75 009 76 art. nr.: 4270 EAN-KOD: 7350049369969 Allm. produktinformation Plafonden SAN IP54

Läs mer

Kartläggningsguide för energitemat

Kartläggningsguide för energitemat Kartläggningsguide för energitemat Syftet med det här häftet är att erbjuda er färdiga mallar och metoder för kartläggningar inom energitemat. Häftet innehåller kartläggningsverktyg för både miljöbelastningen

Läs mer

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi?

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? vart tar min energi vägen- undersökning Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? Svara på några enkla frågor och se vart energin tar vägen! www.energismartagrannar.se Med denna vart

Läs mer

ELMÄTAREN. Så fungerar den

ELMÄTAREN. Så fungerar den ELMÄTAREN Så fungerar den Vi installerar snart en ny elmätare med ny modern teknik hos dig. Alla LEVA i Lysekils elmätare är fjärravlästa, vilket innebär att värden skickas automatiskt till vår databas

Läs mer

VÄRMEGARDIN. Det är dags att förnya synen vi har på våra fönster idag. Här finns en hel värld av energi att ta vara på!

VÄRMEGARDIN. Det är dags att förnya synen vi har på våra fönster idag. Här finns en hel värld av energi att ta vara på! VÄRMEGARDIN Det är dags att förnya synen vi har på våra fönster idag. Här finns en hel värld av energi att ta vara på! Genom att lyssna på vad konsumenten kan tänka sig att göra för att spara energi har

Läs mer

finns med LED Telesto Belysning för vägg, tak och pendling med förenklad installation.

finns med LED Telesto Belysning för vägg, tak och pendling med förenklad installation. finns med LED Telesto Belysning för vägg, tak och pendling med förenklad installation. Flex Ljus över allt. Visst är det snyggt med diskret, enhetlig belysning på kontoret, för både allmänljus och riktad

Läs mer

Mångsidig lokal ljusreglering

Mångsidig lokal ljusreglering Mångsidig lokal ljusreglering I Mångsidig lokal ljusreglering Ungefär 20 procent av all energiförbrukning i världen går till belysning. Beroende på byggnadstyp och aktiviteter kan denna siffra till och

Läs mer

Tänd lamporna med stil.

Tänd lamporna med stil. Tänd lamporna med stil. Interiördetaljen som många glömmer. Tänker du på strömbrytare, som något du bara använder för att tända och släcka lampor med? Eller vägguttag, som ett nödvändig ont för att få

Läs mer

Miljölotteriet Där alla är vinnare

Miljölotteriet Där alla är vinnare Miljölotteriet Där alla är vinnare Vår idé för att sänka förbrukningen i ett rum är att göra en tävling. Då vår målgrupp är ungdomar har vi valt att göra tävlingen online. Vi vill hjälpa ungdomar att sänka

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning WT535 Svensk Bruksanvisning Nordisk General agent för LaCrosse AN 200508 La crosse WT- 535 Introduktion Nu har ni köpt er Projektions klocka med DCF- 77 radio kontrollerad tid. För att använda produkten

Läs mer

Smart Start Användarguide. startpaketet för ditt smarta hem

Smart Start Användarguide. startpaketet för ditt smarta hem Smart Start Användarguide startpaketet för ditt smarta hem Välkommen hem. Larmtjänst Smart Start från Umeå Energi är ett startpaket som gör det möjligt för dig att bygga ditt smarta hem utifrån dina egna

Läs mer

Gjord för att synas. PHILIPS LED Ljuskälla 7 W-60 W E27 Varmvit Ej dimbar

Gjord för att synas. PHILIPS LED Ljuskälla 7 W-60 W E27 Varmvit Ej dimbar PHILIPS LED Ljuskälla 7 W-60 W E27 Varmvit Ej dimbar Gjord för att synas Klassiska former som du känner igen och älskar. Tack vare den senaste energibesparande LED-teknologin förbrukar de ungefär 80 %

Läs mer

D e s i g n p r o c e s s e n

D e s i g n p r o c e s s e n sense Anton Hellberg, Carl Jönsson, Max Hansson och Erik Johansson Teknik på Polhemskolan Te2A Lund Om reaqua sense reaqua sense s uppgift är att ta kontroll över cirkulationspumpen som finns i de flesta

Läs mer

MANUAL MYGG- OCH INSEKTSFÅNGARE För utomhusbruk Art. Nr. 23-1700

MANUAL MYGG- OCH INSEKTSFÅNGARE För utomhusbruk Art. Nr. 23-1700 MANUAL MYGG- OCH INSEKTSFÅNGARE För utomhusbruk Art. Nr. 23-1700 Läs denna manual noga innan apparaten tas i bruk. Förvara den för framtida bruk SÅ FUNGERAR DEN Denna mygg- och insektsfälla använder en

Läs mer

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag!

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff är ett system som informerar och styr din energiförbrukning i hemmet, vilket gör att du kan spara energi och pengar. Med den portabla

Läs mer

Varmt ljus utan att behöva kompromissa med ljuskvaliteten

Varmt ljus utan att behöva kompromissa med ljuskvaliteten PHILIPS LED Ljuskälla (dimbar) 8,5 W (45 W) E27 Flame Reglerbar Varmt ljus utan att behöva kompromissa med ljuskvaliteten Philips LED Flame sprider ett vackert, gnistrande ljus och har ovanligt lång livslängd.

Läs mer

Smart Start Användarguide. startpaketet för ditt smarta hem

Smart Start Användarguide. startpaketet för ditt smarta hem Smart Start Användarguide startpaketet för ditt smarta hem Välkommen hem. Smart Start från Umeå Energi är ett startpaket som gör det möjligt för dig att bygga ditt smarta hem utifrån dina egna behov och

Läs mer

Gjord för att synas. PHILIPS LED Kronljus E27 Varmvit Ej dimbar

Gjord för att synas. PHILIPS LED Kronljus E27 Varmvit Ej dimbar PHILIPS LED Kronljus E27 Varmvit Ej dimbar Gjord för att synas Klassiska former som du känner igen och älskar. Tack vare den senaste energibesparande LED-teknologin förbrukar de ungefär 80 % mindre energi

Läs mer

Kraftsamlingen. Ny teknik i ditt hem. Vinn en fjällvecka för hela familjen. Kundförmåner. Det är bara LED som gäller. Tipsa oss om dina vänner

Kraftsamlingen. Ny teknik i ditt hem. Vinn en fjällvecka för hela familjen. Kundförmåner. Det är bara LED som gäller. Tipsa oss om dina vänner Kraftsamlingen Information och erbjudanden från Dalakraft november 2015 Tipsa oss om dina vänner Vinn en fjällvecka för hela familjen Ny teknik i ditt hem Det är bara LED som gäller Kundförmåner Stockholmspaketet

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

Ljus som är behagliga för ögonen

Ljus som är behagliga för ögonen PHILIPS LED Kronljus 4 W (25 W) E14 Varmvit Ej dimbar Ljus som är behagliga för ögonen Dålig belysning är ansträngande för ögonen. Det är viktigare än någonsin med bra belysning hemma. Philips LED-lampor

Läs mer

Fördelar med att använda TLS Ecodimmer

Fördelar med att använda TLS Ecodimmer Datablad/Manual Lyser skylten för starkt på natten? Ska skylten vara tänd eller släckt på dagen? Önskas en enkel lösning utan ljussensor? TLS EcoDimmer är en intelligent dimmer som integreras i skylten.

Läs mer

AWARE! DESIGN OPEN 2016

AWARE! DESIGN OPEN 2016 DESIGN OPEN 2016 Användarstudier De första veckorna på projektarbetet arbetade vi med en undersökning för att se hur ofta människor cyklar och vad som skulle få dem att cykla mer. Vi gav ut undersökningen

Läs mer

Reminder UF Affärsplan Perioden:2005-10-05-2005-12-01. Affärsplan. Håbo kommun, Uppsala län. Styrelse Fredrik Marteleur Tommy Nordström Christian Lund

Reminder UF Affärsplan Perioden:2005-10-05-2005-12-01. Affärsplan. Håbo kommun, Uppsala län. Styrelse Fredrik Marteleur Tommy Nordström Christian Lund Reminder UF Affärsplan Perioden:2005-10-05-2005-12-01 Affärsplan Håbo kommun, Uppsala län Styrelse Fredrik Marteleur Tommy Nordström Christian Lund Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 Företaget...2

Läs mer

Induktionsringen Indus är en revolutionerande teknik som utnyttjar framtidens induktionsspisar på det mest optimala sätt. Tekniken sparar tid, energi

Induktionsringen Indus är en revolutionerande teknik som utnyttjar framtidens induktionsspisar på det mest optimala sätt. Tekniken sparar tid, energi Induktionsringen Indus är en revolutionerande teknik som utnyttjar framtidens induktionsspisar på det mest optimala sätt. Tekniken sparar tid, energi och pengar. Indus är skonsam för miljön genom mindre

Läs mer

Innehåll. Innehåll. 1 Använda basicdim ILD-programmeraren Användning av basicdim ILD med andra sensorer... 9

Innehåll. Innehåll. 1 Använda basicdim ILD-programmeraren Användning av basicdim ILD med andra sensorer... 9 Innehåll Innehåll 1 Använda basidim ILD-programmeraren........................................... 2 1.1 Basfunktioner....................................................................... 3 1.2 Funktioner

Läs mer

Lysis. Lysis är en produkt för barn. En produkt som gör det mysigare för barn att kunna somna in på kvällen.

Lysis. Lysis är en produkt för barn. En produkt som gör det mysigare för barn att kunna somna in på kvällen. Lysis Lysis är en produkt för barn. En produkt som gör det mysigare för barn att kunna somna in på kvällen. Den är utvecklad i form av ett gosedjur som är självlysande. Med sina solcellsögon, sin inbyggda

Läs mer

Designprocessen. Vi gjorde upp en tidsplan över hur projektet skulle se ut och resultatet blev följande:

Designprocessen. Vi gjorde upp en tidsplan över hur projektet skulle se ut och resultatet blev följande: 1 SVID Design Open Designprocessen 1. Utgångspunkter Vi som deltar i denna tävlingen är vi som går teknikprogrammet med inriktning design här på Njudungsgymnasiet. Vår grupp består utav 17 st elever*,

Läs mer

Program för Föreläsning och kurser

Program för Föreläsning och kurser Program för Föreläsning och kurser Vi hjälper dig att hitta vägen till ditt bästa jag! En vinnare är den som vinner sitt eget livs lopp, den som följer sitt eget hjärtas röst, uppnår sina egna mål och

Läs mer

Manual SMART REMOTE APP + RS PRO Connect 5100

Manual SMART REMOTE APP + RS PRO Connect 5100 Manual SMART REMOTE APP + RS PRO Connect 5100 E7214240 - E7214241 Vad kan Smart Remote göra? Smart Remote appen ger dig möjlighet att driftsätta och styra alla Steinels produkter som kan styras via en

Läs mer

En lampa, tre ljusinställningar

En lampa, tre ljusinställningar PHILIPS LED Ljuskälla 8 W-5 W-2 W (60 W) E27 Varm/mycket varm/ extra varm Ej dimbar En lampa, tre ljusinställningar Ibland vill du anpassa ljusinställningen efter det du håller på med. Med Philips SceneSwitch

Läs mer

INSTALLATIONSMANUAL FÖR NÖDBELYSNINGSARMATUR SIRI AT

INSTALLATIONSMANUAL FÖR NÖDBELYSNINGSARMATUR SIRI AT INSTALLATIONSMANUAL FÖR NÖDELYSNINGSARMATUR SIRI AT LED armatur för kombinerad allmänljus och nödbelysnings Perfekt för t.ex. trapphus och korridorer på vägg eller i tak Låg effektförbrukning, 500/000lm

Läs mer

Klimatsmart Mat. Juryns egna anteckningar. Tullâ ngsskolan. Not08Inde B. rebro. Fatta en platta! VälKommen till KöKet, husets hjärta

Klimatsmart Mat. Juryns egna anteckningar. Tullâ ngsskolan. Not08Inde B. rebro. Fatta en platta! VälKommen till KöKet, husets hjärta Klimatsmart mat Fatta en platta! Not08Inde B Tullâ ngsskolan rebro T änk dig: Ett rum i hemmet som är livsviktigt för ditt energiintag, dock slukar rummet mer energi än nödvändigt. Ett rum där du umgås

Läs mer

En lampa, tre ljusinställningar

En lampa, tre ljusinställningar PHILIPS LED Ljuskälla 14 7 3,5 W (100 W) E27 Varm/mycket varm/ extra varm Ej dimbar En lampa, tre ljusinställningar Ibland vill du anpassa ljusinställningen efter det du håller på med. Med Philips SceneSwitch

Läs mer

Exxact och Renova. Du är unik. Visa det.

Exxact och Renova. Du är unik. Visa det. Exxact och Renova Du är unik. Visa det. Byt strömställare det finns mer än vitt att välja bland Är design, komfort och energieffektivitet viktigt för dig? I så fall har vi strålande nyheter du behöver

Läs mer

Smart Kund Installationsmanual. Android

Smart Kund Installationsmanual. Android Smart Kund Installationsmanual Android Innehållsförteckning Före installation Om de olika produkterna 3 Steg 1 av 6 Innan du börjar installationen 4 Steg 2 av 6 Ladda ned appen 5 Steg 3 av 6 Starta appen

Läs mer

världsnyhet första dimmer i världen som även dimrar vissa ej dimbara LED- och lågenergilampor BLI LJUSETS HERRE

världsnyhet första dimmer i världen som även dimrar vissa ej dimbara LED- och lågenergilampor BLI LJUSETS HERRE världsnyhet första dimmer i världen som även dimrar vissa ej dimbara LED- och lågenergilampor BLI LJUSETS HERRE DIMRING AV LÅGENERGILAMPOR ÄR DYRT - ELLER INTE MÖJLIGT. Vid tiden för traditionella lampor

Läs mer

Kom igång med din smarta belysning

Kom igång med din smarta belysning Kom igång med din smarta belysning Kom igång med Casambi! Ta hem appen! Ladda ner Casambi gratis på Google Play eller App Store. Logga in på ditt nätverk Under fliken Nätverk kan du se ditt nätverk. Klicka

Läs mer

Energi jacktens koncept

Energi jacktens koncept Energi jacktens koncept Vi har utvecklat ett koncept som ska hjälpa personer sänka sin energiförbrukning och ge dom en lättförstådd överblick av sin förbrukningen. Konceptet bygger på en programvara som

Läs mer

INSTALLATIONSMANUAL FÖR ARMATUR SIRI A

INSTALLATIONSMANUAL FÖR ARMATUR SIRI A INSTALLATIONSMANUAL FÖR ARMATUR SIRI A LED armatur för allmänljus Perfekt för t.ex. trapphus och korridorer på vägg eller i tak Låg effektförbrukning, 500/000lm i full nätdrift Varmvit ljustemperatur (000K)

Läs mer

Bygg med Vision. HomIQ

Bygg med Vision. HomIQ HomIQ Beskrivning: Har du åkt hemifrån och är orolig att du kanske glömt spisen på? Med HomIQs nya system får du full kontroll över el, värme och larm i huset, genom ett knapptryck på din PC, ipad, iphone

Läs mer

6x x

6x x Resarö 6x 5-500 x 900090 6x 5,0-60SU 6x 9000067 8x/6x 455 x/4x/6x,5-0su x/x/x 90000 x/4x/6x 95000000 x/4x/6x 9004040 x/x/x 900406 x 90086x x/x/x 900406 x 88905 x 9006 x 4658700 x/4x 0x A B C 4x 5-500 x

Läs mer

Timmätning får svensken att ändra sina elvanor

Timmätning får svensken att ändra sina elvanor Attitydundersökning om elavläsning: Timmätning får svensken att ändra sina elvanor Från energikonsument till energimedborgare September 2011 Maingate BOX 244 371 24 KARLSKRONA Tel: 0455-36 37 00 www.maingate.se

Läs mer

Konstruera, styra, reglera och programmera en röd tråd F-9

Konstruera, styra, reglera och programmera en röd tråd F-9 Konstruera, styra, reglera och programmera en röd tråd F-9 Icke vinstdrivande grundskola F-9, grundad 1914. LGR-11 rev 2017 Centralt innehåll Årskurs 1-3 Teknik Arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar

Läs mer

Installation av fjärrströmbrytare HE842, HE843 och HE862(2).

Installation av fjärrströmbrytare HE842, HE843 och HE862(2). Manual 2 Med HE800 serien kan du enkelt och trådlöst tända och släcka lampor och styra andra elektroniska enheter. Sändarna kan styra enskilda samt grupper av brytare och dimmrar. Den trådlösa kommunikationen

Läs mer

Ljus som är behagliga för ögonen

Ljus som är behagliga för ögonen PHILIPS LED Spot 3,1 W (25 W) GU10 Varmvit Ej dimbar Ljus som är behagliga för ögonen Dålig belysning är ansträngande för ögonen. Det är viktigare än någonsin med bra belysning hemma. Philips LED-lampor

Läs mer

40 cm Y = 195mm 60 cm Y = 395mm 80 cm Y = 595mm Rekommenderad X monteringshöjd överkant spegel 1950mm

40 cm Y = 195mm 60 cm Y = 395mm 80 cm Y = 595mm Rekommenderad X monteringshöjd överkant spegel 1950mm Resarö 5-500 4,8-60FSR 9004608 9004609 x/ 9004085 0, Y 0, 6 5-500 4,8-60FSR 40 cm Y = 95mm 60 cm Y = 95mm 80 cm Y = 595mm Rekommenderad X monteringshöjd överkant spegel 950mm 0 V 4 5 C D 4x/8x 4x/8x D

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

Manual för WMR-252 inbyggnadsmottagare med universaldimmer

Manual för WMR-252 inbyggnadsmottagare med universaldimmer Manual för WMR-252 inbyggnadsmottagare med universaldimmer En unik universell trådlös mottagare för inbyggnad med dimmerfunktion för fjärrstyrning av bl.a dimbara 230V LED - lampor, lågenergilampor, glödlampor

Läs mer

Användarmanual. Sollampa Asinara [BILD PÅ LAMPAN] Importör. Förbrukad vara:

Användarmanual. Sollampa Asinara [BILD PÅ LAMPAN] Importör. Förbrukad vara: Användarmanual Sollampa Asinara [BILD PÅ LAMPAN] Importör Förbrukad vara: Kära kund Hjälp till att hålla vår natur ren! När du vill slänga produkten i framtiden ber vi dig betänka att den innehåller värdefulla

Läs mer

Din guide till en bekvämare vardag Vi erbjuder smarta hus för alla

Din guide till en bekvämare vardag Vi erbjuder smarta hus för alla Din guide till en bekvämare vardag Vi erbjuder smarta hus för alla COMPARE-IT COMPARE-IT COMPARE-IT är ett innovativt företag med lång erfarenhet inom byggnadsautomation och smarta hemlösningar. Företaget

Läs mer

Salusfin s intelligenta värme kontroll: Installationsguiden

Salusfin s intelligenta värme kontroll: Installationsguiden Salusfin s intelligenta värme kontroll: Installationsguiden Du hittar detaljerade instruktioner på våra supportsidor angående alla steg som ska utföras under installationen. Under supportsidorna hittas

Läs mer

Klassrumspaketen som gör oss bäst i klassen! Box. Fakta ABC. Låt stå! Funktionell i sin enkelhet. Unik i sin design. Tydlig med sina starka linjer

Klassrumspaketen som gör oss bäst i klassen! Box. Fakta ABC. Låt stå! Funktionell i sin enkelhet. Unik i sin design. Tydlig med sina starka linjer Låt stå! Fakta Unik i sin design Box Funktionell i sin enkelhet ABC Tydlig med sina starka linjer Klassrumspaketen som gör oss bäst i klassen! Våra nya klassrumspaket ger många unika fördelar. Gemensamt

Läs mer

Hur resonerar nybilsköparna av icke miljöbilar?

Hur resonerar nybilsköparna av icke miljöbilar? Hur resonerar nybilsköparna av icke miljöbilar? En intervjustudie med privatbilister och förmånsbilister, samt några leasingbolag 2014-05-02 FÖRORD Miljöförvaltningen i Stockholm stad vill ha ett underlag

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

Kartläggningsguide för energitemat

Kartläggningsguide för energitemat Kartläggningsguide för energitemat Syftet med det här häftet är att erbjuda er färdiga modeller och metoder för kartläggningar inom energitemat. Häftet innehåller kartläggningsverktyg för både miljöbelastning

Läs mer

Tree house. m i e. r du

Tree house. m i e. r du Tree house en r du årt tävlingsbidrag är ett spel som har till syfte att göra folk mer medvetna om hur man sparar energi i vardagen, samtidigt som de har kul. Det ska inte vara tråkigt att lära sig hur

Läs mer

Fiber till alla. Fiber till alla. Kommunledningskontoret informerar

Fiber till alla. Fiber till alla. Kommunledningskontoret informerar Fiber till alla Fiber till alla Kommunledningskontoret informerar Innehåll Kommunikationsplan för fiber i Simrishamns kommun 3 Vad vi kommunicerar 4 Praktiska exempel 5 Några målgrupper 6 Vad är optisk

Läs mer

Spar energi och värna om vår miljö

Spar energi och värna om vår miljö Spar energi och värna om vår miljö Innehåll Inledning 2 Bli ett ljushuvud 3 Medicinsk utrustning 4 Tänk på temperaturen 6 Använd apparater smart 8 Köket en energifälla 10 Inledning Över 40 000 personer

Läs mer

Manual SMART REMOTE + Control Pro HF 360 E och E

Manual SMART REMOTE + Control Pro HF 360 E och E Manual SMART REMOTE + Control Pro HF 360 E1312019-22 och E1300549 Vad kan Smart Remote göra? Smart Remote och tillhörande app ger dig möjlighet att driftsätta och styra alla Steinels produkter som kan

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

FjärEL. FjärEL - Sammanfattning

FjärEL. FjärEL - Sammanfattning - Sammanfattning Vår produkt är en klämma som fästs på sladden till dina elektriska produkter. Dess funktion är att visa elkonsumtionen hos den apparaten, och skicka informationen till din mobil eller

Läs mer

Gränsen offentligt-privat: hur långt in i hemmen kan offentliga styrmedel nå?

Gränsen offentligt-privat: hur långt in i hemmen kan offentliga styrmedel nå? Gränsen offentligt-privat: hur långt in i hemmen kan offentliga styrmedel nå? Jenny Palm Tema Teknik och social förändring Linköpings universitet jenny.palm@liu.se Finansieras av Energimyndigheten SYFTE

Läs mer

DESIGNPROCESSEN 1. Utgångspunkter 1. Förstudier 1. Inriktning 2. Första brainstormingen 3. Möte med Tord Berggren 3.

DESIGNPROCESSEN 1. Utgångspunkter 1. Förstudier 1. Inriktning 2. Första brainstormingen 3. Möte med Tord Berggren 3. Innehållsförteckning DESIGNPROCESSEN 1 Utgångspunkter 1 Förstudier 1 Inriktning 2 Första brainstormingen 3 Möte med Tord Berggren 3 Marknadsstudie 4 Andra brainstormingen 5 Möte med Jens Blixt om VVS 6

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-20 Fastighetsbeteckning: Skultunaby 1:103 Adress/ort: Stockvägen 8, Skultuna Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Betala Aldrig För Kabel-TV Eller Abonnemang Igen? Denna Enhet Låter Dig Kolla På Dina Favoritkanaler Gratis

Betala Aldrig För Kabel-TV Eller Abonnemang Igen? Denna Enhet Låter Dig Kolla På Dina Favoritkanaler Gratis NYHETER PRYLAR FOTO DESIGN RECENSIONER Betala Aldrig För Kabel-TV Eller Abonnemang Igen? Denna Enhet Låter Dig Kolla På Dina Favoritkanaler Gratis By Mattias Hägg 2 okt., 2017 PRESENTERAD I: PC TECH MAGAZINE

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-05 Fastighetsbeteckning: Agedynan 7 Adress/ort: Husmansvägen 13, Dalby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-14 Fastighetsbeteckning: Åhus 30:11 Adress/ort: Sankt Jörgensv 6, Åhus Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag:

Läs mer

2007-05-04 Anne Harju 1

2007-05-04 Anne Harju 1 Barn i familjer med knapp ekonomi 2007-05-04 Anne Harju 1 Introduktion Utgångspunkt är barns vardagsliv med knapp ekonomi - utifrån barns och deras föräldrars erfarenheter och upplevelser 2007-05-04 Anne

Läs mer

Edison roboten som går at bygga ihop med LEGO

Edison roboten som går at bygga ihop med LEGO Edison är en streckkodsläsande robot som på ett engagerande och roligt sätt lär ut elektronik och programmering. Edison har alla sensorer, utgångar och motorer som behövs för göra robotprogrammering riktigt

Läs mer

e-sense move dali Manual

e-sense move dali Manual e-sense move dali Manual Innehåll Moves grundläggande funktionssätt...4 5 Programmera RF-signalen...6 7 Ta bort RF-signalen...8 Förinställda scenarion...9 Alternativ för mottagande av RF-signaler...10

Läs mer

Utgångspunkter & Användarstudier

Utgångspunkter & Användarstudier Energiduellen Vet du hur mycket vatten du kan spara genom att duscha fem minuter mindre? Eller hur mycket energi ditt kylskåp drar per år? Med det nya familjespelet Energiduellen kan du få reda på det

Läs mer

NATIONELL INSPIRATIONSMILJÖ

NATIONELL INSPIRATIONSMILJÖ NATIONELL INSPIRATIONSMILJÖ Välkommen till Nationell inspirationsmiljö! Äldreförvaltningen i Stockholms stad och Micasa Fastigheter driver gemensamt en nationell inspirationsmiljö med bostäder för personer

Läs mer

Laborationer i SME094 Informationsteknologi I för

Laborationer i SME094 Informationsteknologi I för Laborationer i SME094 Informationsteknologi I för basår Programmering av LEGO Mindstorms med ROBOLAB Johan Carlson Luleå tekniska universitet Inst. för Systemteknik EISLAB Email: johanc@ltu.se 25 mars

Läs mer

Manual Projektorklocka Modell RM318P

Manual Projektorklocka Modell RM318P 1 Manual Projektorklocka Modell RM318P Denna klocka är tillverkad med speciell tanke på design och att den skall vara enkel att använda. Den har elektroniska komponenter av mycket hög kvalitet och har

Läs mer

Tillgänglighet och användande teknik som inkluderar alla. Marie Sjölinder

Tillgänglighet och användande teknik som inkluderar alla. Marie Sjölinder Tillgänglighet och användande teknik som inkluderar alla Marie Sjölinder Syfte med tekniken (miljöperspektiv) Beteendeförändring t ex avseende: Vatten och elkonsumtion Hur vi reser/tar oss till arbetet

Läs mer

Manual SMART REMOTE + Serie IS 3000 E tom E

Manual SMART REMOTE + Serie IS 3000 E tom E Manual SMART REMOTE + Serie IS 3000 E1300600 tom E1300650 Vad kan Smart Remote göra? Smart Remote och tillhörande app ger dig möjlighet att driftsätta och styra alla Steinels produkter som kan styras via

Läs mer

TellHus bo bort koldioxid. Lättare att både städa och möblera. Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig. Ett smartare sätt att bo!

TellHus bo bort koldioxid. Lättare att både städa och möblera. Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig. Ett smartare sätt att bo! Ett smartare sätt att bo! Lättare att både städa och möblera Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig värme från fjärrvärme Mindre el mindre koldioxid En knapp stänger allt Påverka klimatet från soffan

Läs mer

LJUSETS VÄKTARE. Övningens mål

LJUSETS VÄKTARE. Övningens mål LJUSETS VÄKTARE Övningens mål De övergripande målen med övningen är att eleverna ska förstå sambandet mellan belysningen i klassrummet och energiförbrukningen att eleverna ska lära sig minska energiförbrukningen

Läs mer

smarta belysningspaket Skolbelysning som uppfyller kraven

smarta belysningspaket Skolbelysning som uppfyller kraven smarta belysningspaket Skolbelysning som uppfyller kraven Paketlösningar för skolbelysning u har Fagerhult tagit fram tre paketlösningar för skolbelysning som gör valet enkelt för dig. Du väljer en av

Läs mer

Modellfoto utanför studion

Modellfoto utanför studion Modellfoto utanför studion Tre grunder för rätt exponering I det här dokumentet går jag igenom de tre byggstenarna för rätt exponering - bländare, slutartid och ISO. Glöm inte att prova med din kamera

Läs mer

KÖPGUIDE. LED Dimning. Färgtemperatur

KÖPGUIDE. LED Dimning. Färgtemperatur LED Dimning Viktigt är att observera att LED belysningsprodukter som är dimbara skall ha en specifik produktmärkning. Det är dock ingen garanti att dimbara LED-produkter fungerar felfritt med olika dimrar

Läs mer

Renovering på KRÖGARVÄGEN

Renovering på KRÖGARVÄGEN Renovering på KRÖGARVÄGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar upp renoveringen

Läs mer

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar

Läs mer

Varför har vi årstider? Lärarledd demonstration i helklass för åk 4-6

Varför har vi årstider? Lärarledd demonstration i helklass för åk 4-6 Varför har vi årstider? Lärarledd demonstration i helklass för åk 4-6 Syftet med övningen är att eleverna lära sig att årstiderna orsakas av jordaxelns lutning och av att jorden kretsar runt solen. Bakgrund:

Läs mer

SBD Styrenhet för belysning [DALI]

SBD Styrenhet för belysning [DALI] Introduktion SBD sw till 1.3.x Driftsättning och konfigurering av belysningsstyrning via SBD sker i flera steg. För grundläggande driftsättning och nod-id tilldelning av DALI-enheter krävs att SBD är korrekt

Läs mer

PowerView Motorisering Smarta gardiner som gör ditt liv lite enklare

PowerView Motorisering Smarta gardiner som gör ditt liv lite enklare PowerView Motorisering Smarta gardiner som gör ditt liv lite enklare Scene Quickstart guide En fantastisk utveckling för gardinvärlden. Denna guide hjälper dig att enkelt komma igång med ditt nya PowerView

Läs mer