Vatten- och energibesapring

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vatten- och energibesapring"

Transkript

1 Vatten- och energibesapring Nedan har du våra rekommendationer för att uppnå effetkiva resultat av vatten- och energibesparing. Undvik strypbrickor, strypventiler samt inbyggda begränsare! Detta är vanligt förekommande produkter på marknaden och i många fall billigare typer av produkter, men du får sämre samt ojämnare vatten- och energibesparing. Det förekommer olika vattentryck från rum till rum och våning för våning och då dessa typer av produkter inte anpassar sig efter dessa skillnader, så får du inte en fungerande och effektiv lösning. Enbart produkter med tryckkompensation ger ett effektivt resultat! Alla våra produkter som benäms som flödesbegränsare har det som krävs för en jämn samt effektiv vatten- och energibesparing - tryckkompensation (konstantventil). Produkterna anpassar sig efter olika vattentryck och därmed avger dom exakt det flöde som du har bestämt att införa. Kombination duschhandtag med mellankoppling Genom att montera ett duschhandtag optimerat för tex 10 liter per minut i kombination med vår mellankoppling (monteras mellan blandare och slang), får du den mest effektiva lösningen. Samtidigt får du en flexibel lösning och kan när som helst byta ut duschhandtaget utan påverkan på flödesbesparingen. Easy Clean funktionen gör det enklare att undvika kalk- och smutsbeläggningar Konstantventil för handfatet Ta bort gamla strypbrickor eller strypventiler och montera på en komplett konstantventil, så får du den bästa lösningen på handfaten

2 Lite fakta... Strypa vatten har vi kunnat göra länge, men detta är inte effektiv vatten- och energibesparing. Att spara vatten- och energi en självklarhet... För oss är det viktigt att dela med oss av vår kunskap... Till skillnad mot många kommersiella aktörer inom vatten- och energibesparingar baserar vi vår fakta mot vad aktörer inom vatten och energi har tagit fram såsom vatten- kraftbolag, energimyndighet samt oberoende energi- och miljöorganisationer. Vi har lagt mycket tid på att gå igenom alla dessa källor av information, statistik och rekommendationer för att inte sälja in våra produkter med glädje- kalkyler och uppblåst statistik. En del av dessa källor vi använt är Vattenfall, E ON, Göteborgs Energi, Energimyndigheten, Svenskt Vatten, Energirådgivningen, Tekniska Verken, Världsnaturfonden och många andra lokala energi- och kraftbolag samt energirådgivare. Vad är förbrukningen i ett Svenskt hushåll? Uppgifterna från de källor vi använt är varierande allt från 120 liter per dygn till hela 250 liter per dygn men dom flesta anger drygt 160 liter per dygn vilket då utgör ett realistiskt genomsnitt per individ och hushåll. Hur mycket av volymen spolas ned i avloppen? Här är statistiken mer överens mellan de olika aktörerna som pendlar mellan 50-70% av den volym vi förbrukar som ett genomsnitt, vi har valt att lägga vår statistik på drygt 60% dvs mitt emellan. Detta avser både kall- och varmvatten. Hur mycket av volymen är varmvatten? Återigen så varierar statistiken mellan 20-60% av den totala volymen, eller som man skriver på Götebrogs Energis hemsida mellan liter varmvatten per person och dygn. Vilket då skulle innebära 48-62% av volymen. E ON anger att 20% av den totala energiförbrukningen går åt till varmvatten med ungefär kwh per år, vilket då ligger närmare 70 liter per dag och då drygt 40% av den totala volymen. Dock så kan vi konstatera att det är höga volymer varmvatten där statistiken är högre i lägenheter än i villaboende, vår statistik har vi valt att lägga på 40% av volymen.

3 Varmvatten kostar är energi som kostar kilowattimmar samt kostar miljön koldioxidutsläpp Hur mycket varmvatten spolas ned i avloppen? Ska man rent av utgå från ovan statistik om total volym 160 liter varav drygt 60% spolas ned i avloppen där drygt 40% motsvarar varmvatten så blir det drygt 20% som spolas bort med ekvationen 160 liter x 60%= 96 liter kall- coh varmvatten x 40% (varmvatten) = 38 liter delat med 160 liter = 20% Detta är dock väldigt försiktiga siffror men vi anser att dom håller ett högt realistiskt värde för ett genomsnitt. Men sedan är förbrukningen individuell och inte förrän du gjort en egen flödesmätning kan du få din individuella statistik. Hur mycket kwh går åt till en liter varmvatten? Utgår vi från Göteborgs Energis uppgifter att 100 liter varmvatten motsvarar 5 kwh skulle då 1 liter varmvatten motsvara 0,05 kwh, vilket i sin tur innebär att drygt 2 kwh per person och dygn spolas ned i avloppen. Det blir drygt 730 kwh per år och person! Vad kostar uppvärmningen av vatten (kwh)? Här ska du ta hjälp av din energileverantör för att få din exakta kostnad för kwh, eller titta på din senaste faktura. Allt beroende på vilken typ av uppvärmning du har allt från fjärrvärme, panna etc. Snittpriset på el ligger på drygt 75 öre/kwh. Det vi också vet är att varje kwh kostar 20gr koldioxidutsläpp, så det är inte bara pengar du kan spara utan även miljö! Vart i mitt hushåll förbrukas det mest vatten? Don flesta anger duschen som den största boven i vårt hushåll och att det i den miljön man verkligen ska använda snålspolande munstycken och även duscha mindre eller på kortare tid. Vi är benägna att hålla med om att duschen rent volymmässigt är det tappställe i hushållet som avger störst volym vid användning där stora besparingar kan göras. Men! procentuellt använder vi både kökskran och handfat i toalett mer frekvent än duschen och det finns dom som påstår att kranen i handfatet (toaletten) är den största boven i hushållet, här tvättar vi oss, sköljer av, borstar tänder (under rinnande kran), rakar oss och mycket annat. Dock är detta väldigt individuellt per hushåll beroende om antal personer, barn & ungdomar och åldersgrupp. En familj med barn & ungdomar förbrukar avsevärt mer än en äldre ensamstående av både dusch, kök- och handfat. Men använder du vår kalkylator och även tar tid på hur ofta samt antal minuter per dag som ditt hushåll använder kök, handfat och dusch så får du sanningen i ditt hushåll.

4 Enbart ventiler med tryckkompensation är effektiv vatten- och energibesparing i ditt hushåll. Hur fungerar då vatten- och energibesparing med ventiler och munstycken? Det abslout viktigaste du ska tänka på är - snålspolande ventiler- och munstycken utan tryckkompensation inte är effektiva vatten- och energisparande produkter! Dessa begränsar/stryper flödet av vatten via små hål och för att undvika en hård, obehaglig samt direkt dålig stråle blandar dessa ventiler in luft för att ge en behaglig känsla. Dessa vad vi kallar för strypventiler är väldigt vanligt förekommande hos varuhus, bygghandel, postordervaruhus m.fl och dom kostar sällan mer än ca 60kr/st och har sällan mer än 1 års garanti. Dock så har vi olika vattentryck på våra tappställen vilket gör att dessa ventiler inte fungerar om det inte är ett exakt vattentryck på 2,3 bar (se nedan graf). Så antingen får du knappt något vattenflöde alls, ett bra flöde med besparing eller ett alldeles för högt flöde och ingen besparing: Enbart sparventiler med tryckkompensation s.k konstantventiler är det du ska ha och det som verkligen fungerar! Dessa ventiler har en s.k inbyggd perlator som likt ovan begränsar vattenflödet till önskad spareffekt, blandar in luft för att bibehålla komforten men har en tryckkompensation (O- Ring) som känner av vilket vattentryck som är på respektive kran och dusch. Detta gör att oberoende vattentryck får du exakt samma begränsing och flöde vilket ger dig exakt den besparing du vill uppnå. Droppens konstantventiler har 5 års funktionsgaranti! Dom färgade markeringar anger vilken typ av besparing man vill utföra såsom 4, 6, 8, 10 & 12 liter per minut, där vi rekommenderar 8 liter per minut i Kök, 6 liter per minut i Handfat samt 10 alt 12 liter per minut i dusch. Tänk på att i duschen är det viktigt att ha ett bra flöde så att även den med långt och tjockt hår kan spola ur schampot inom normal användning och tid. Det fyller ingen funktion att gå ned till mindre då det krävs en viss volym, hårdhet och komfort att spola ur håret.

5 Droppande, läckande samt smuts- och kalk försämrar besparing samt komfort. Andra viktiga faktorer för ditt vatten- och energisparande! Tänk på att en droppande eller läckande kran kan slösa mellan liter vatten per år och ofta är orsaken till detta kalk- och smutsbeläggningar i ventilens filter och mynning. Byt ut dessa ventiler till våra konstantventiler som är kalk- och smutsavisande samt väldigt enkla att underhålla för att säkerställa 100% funktionalitet år efter år. Kalk- och smutspartiklar har vi i vårt vatten, mer eller mindre beroende på vart vi bor vilket ställer till med oönskad effekt och komfort. Våra produkter är kalk- och smutsavisande och väldigt enkla att rengöra. Vi rekommenderar även våra duschhandtag som kallas Easy Clean för att undvika obehaglig kalkbeläggning i din duschmiljö. Kalk- och smuts försämrar inte bara komforten utan är även en stor bov till dåligt flöde som i sin tur försämrar resultatet av besparingarna som du vill göra. Så undvik droppande och läckande kranar samt dusch, se till att du har kalk- och smutsavisande produkter som är enkla att underhålla vilket ger dig en effektiv, långvarig besparing med hög komfort. Hur du snabbt och enkelt kollar dina vattenflöden hemma! Ta fram ett 3 liters kärl (för kökskran, handfatskranar samt grovkök), ta tiden det tar att fylla dessa detta kärl. Tar detta 15 sekunder eller mindre så har du för höga vattenflöden! För duschen använder du istället ett 10 liters kärl/spann fyller denna och tar tiden, är tiden då 50 sekunder eller mindre så har du även här för höga flöden. När man pratar vattenflöde är anges detta liter per minut, vill du ha en exakt uträkning om hur många liter per minut din kökskran, handfat och dusch avger. Så gå ut på och använd vår kalkylator, där du anger den exakta tiden det tog att fylla 3 liter respektive 10 liter. Då får du ditt exakta vattenflöde samt en uträkning på hur mycket du kan spara genom att byta ventiler och duschmiljö.

Tips och råd för dig som vill spara pengar genom att minska förbrukning av energi och vatten

Tips och råd för dig som vill spara pengar genom att minska förbrukning av energi och vatten Besparingstips Tips och råd för dig som vill spara pengar genom att minska förbrukning av energi och vatten Ett enkelt sätt att för att få en översikt på vad man kan göra för att minska förbrukning av

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi. När kylan har slagit till ordentligt är det normalt att elförbrukningen ökar men med några små enkla spartips kan man undvika att kostnaderna för hushållselen gör hål i plånboken. Köp en varm filt och

Läs mer

Kallstart -till glädje för miljön

Kallstart -till glädje för miljön Kallstart -till glädje för miljön - I ett villahushåll går en femtedel av energiförbrukningen till varmvatten och i lägenheter är andelen ännu högre. Därför gäller det att hela tiden hitta nya sätt att

Läs mer

Energieffektiva vattensparprodukter RC Mannesmann

Energieffektiva vattensparprodukter RC Mannesmann Energieffektiva vattensparprodukter RC Mannesmann Dessa produkter har valts ut för dess positiva energieffektiva egenskaper och får därmed bära Ahlsells symbol Energieffektiv. ALT.1 Vid användning av dessa

Läs mer

Värm upp hösten! Sänk uppvärmningskostnaden med upp till 55 %

Värm upp hösten! Sänk uppvärmningskostnaden med upp till 55 % NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL HÖST 2013 Luftvärmepump till kampanjpris! Värm upp hösten! Sänk uppvärmningskostnaden med upp till 55 % Så minskar du enkelt varmvattenkostnaden

Läs mer

EcoJoy MINDRE VATTEN, MINDRE ENERGI, MER NJUTNING NYHET. 5,8 L/min. 3 bar. Eurosmart. 6 L/min. 3 bar. Europlus E. 9,4 L/min. 3 bar. Euphoria 9,4 L/min

EcoJoy MINDRE VATTEN, MINDRE ENERGI, MER NJUTNING NYHET. 5,8 L/min. 3 bar. Eurosmart. 6 L/min. 3 bar. Europlus E. 9,4 L/min. 3 bar. Euphoria 9,4 L/min EcoJoy NYHET Heroes 5,8 L/min Eurosmart Cosmopolitan NYHET Europlus E 6 L/min 9,4 L/min Euphoria 9,4 L/min 6 L 3 L Rainshower System Next Generation NYHET Rapid SL + Skate Cosmo tryckplatta Grohtherm 1000

Läs mer

Bli klimatmedveten - Stoppa onödan

Bli klimatmedveten - Stoppa onödan Bli klimatmedveten - Stoppa onödan Så här kan du hjälpa till att minska onödig energianvändning på din arbetsplats och bidra till att rädda vårt klimat. 1 Förord Bli klimatmedveten - Stoppa onödan är en

Läs mer

RESURSEFFEKTIVA BADRUM

RESURSEFFEKTIVA BADRUM RESURSEFFEKTIVA BADRUM BÄST I TEST! ENERGIKLASSADE BLANDARE MED GUSTAVSBERGS ENERGI- MÄRKTA BLANDARE SPARAR DU VATTEN OCH ENERGI UTAN ATT GÖRA AVKALL PÅ FUNKTION OCH KOMFORT. BÄST I TEST! ENERGIKLASSADE

Läs mer

Individuell Mätning och Debitering (IMD) Joakim Pålsson

Individuell Mätning och Debitering (IMD) Joakim Pålsson Individuell Mätning och Debitering (IMD) Joakim Pålsson Medlemmar www.sffe.se Medlemsföretagen Verksamhet i 25 länder 11 milj. lägenheter 52 milj. mätpunkter 4 500 anställda Verksamhet i 22 länder 9,5

Läs mer

Trots 140 års erfarenhet är vi rätt gröna.

Trots 140 års erfarenhet är vi rätt gröna. 9000E Trots 140 års erfarenhet är vi rätt gröna. 2 FM Mattsson 9000E Nya kranar är en lönsam investering både för miljön och plånboken. För hushållens uppvämning av varmvatten återgår ungefär 10 terawattimmar,

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

ALT.2 Vid användning av dessa produkter garanterar vi som leverantör till Ahlsell en payoff tid på högst 5 år tillföljd av lägre energiförbrukning.

ALT.2 Vid användning av dessa produkter garanterar vi som leverantör till Ahlsell en payoff tid på högst 5 år tillföljd av lägre energiförbrukning. Energieffektiva vattensparprodukter ELLESS Dessa produkter har valts ut för dess positiva energieffektiva egenskaper och får därmed bära Ahlsell symbol Energieffektiv. ALT.1 Vid användning av dessa produkter

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Datum 2016-01-22 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2016-01-21 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Sparrisen 17 Kalkylerna

Läs mer

Experternas sju bästa tips

Experternas sju bästa tips Vi inför individuell mätning av varmt & kallt vatten Experternas sju bästa tips Vardagstips som gör gott för plånbok och miljö! Långduschare eller Kortduschare? Individuell Mätning av varmt & kallt vatten

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-09-25 Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264 Adress/ort: Sjöbovägen 1 / Ingared Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Användning av energi medför en miljöpåverkan! Energi & egenkontroll för fastighetsägare. Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter

Användning av energi medför en miljöpåverkan! Energi & egenkontroll för fastighetsägare. Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter Energi & egenkontroll för fastighetsägare Treårigt projekt, drivs av Miljöförvaltningen i Stockholm Ulrika Persson projektledare Fastighetsägare till flerfamiljshus

Läs mer

SweTherm. Villaprefab, fjärrvärme och varmvattenberedning. SweTherm AB 2002-05-27. Värt att veta

SweTherm. Villaprefab, fjärrvärme och varmvattenberedning. SweTherm AB 2002-05-27. Värt att veta Värt att veta Om man tidigare har haft en oljepanna, varmvattenberedare, elpanna, eller den gamla typen av fjärrvärmecentral så får man nu en ny och modern varmvattenreglering. Och för att detta ska fungera

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-28 Fastighetsbeteckning: Stråken 2 Adress/ort: Musikantv 74, Höör Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag: Eklund

Läs mer

Vatten- och energisparguide

Vatten- och energisparguide Vatten- och energisparguide Vet du vilken som är vår mest värdefulla naturresurs? Låt oss prata om kärlek, lyx, ekonomi, ny teknik och vatten. Med risk för att låta naiva, vågar vi på Oras ändå påstå

Läs mer

2,2 kwh. Mora MMIX Energiklassade blandare för tvätt och kök. ENERGI Klassning för tappva enarmatur enligt SS 820000 A 1,6 B C D E F G > 1,6 2,2

2,2 kwh. Mora MMIX Energiklassade blandare för tvätt och kök. ENERGI Klassning för tappva enarmatur enligt SS 820000 A 1,6 B C D E F G > 1,6 2,2 Energiprestanda Mora MMIX Energiklassade blandare för tvätt och kök A ENERGI Klassning för tappva enarmatur enligt SS 820000 A 1,6 C D E F G > 1,6 2,2 > 2,2 2,8 > 2,8 3,4 > 3,4 4,0 > 4,0 4,6 > 4,6 3 bar

Läs mer

FÖRORD. Karlstads kommun. Karlstads Univeristet

FÖRORD. Karlstads kommun. Karlstads Univeristet FÖRORD Tillgång till el, värme och vatten är en självklarhet på våra arbetsplatser. Men användningen kostar, både ur miljösynpunkt och ekonomiskt. Till sammans är vi cirka 7 700 anställda. Hur vi agerar

Läs mer

VIRVELVÄGEN 69, KIRUNA Älven 4

VIRVELVÄGEN 69, KIRUNA Älven 4 VIRVELVÄGEN 69, KIRUNA Älven 4 ENERGIDEKLARATION Kommentarer Kiruna 2015-06-26 Arctic CAD & Teknik Tommy Krekula Sid 1 (4) KOMMENTARER ENERGIDEKLARATION Objekt: Småhus Älven 4, Virvelvägen 69, Kiruna Ägare:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-05 Fastighetsbeteckning: Ekeberga 1:34 Adress/ort: Ekeberga 1475, Södra Sandby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 3/4-2015 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:192 Adress/ort: Tenorvägen 16, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Green shower days Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Sammanfattning Vår produkt går ut på att man ska hålla koll på sin vattenförbrukning och försöka

Läs mer

Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning. Gäller 2012-01-01 2012-12-31

Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig.

Läs mer

Fjärrvärme Prislista småhus. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping

Fjärrvärme Prislista småhus. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping Fjärrvärme Prislista småhus Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig. Den ger en säker och bekväm uppvärmning.

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2015-09-25 Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4 Adress/ort: Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

Bättre inomhusklimat och nöjdare gäster. Att spara energi är att spara miljö och pengar

Bättre inomhusklimat och nöjdare gäster. Att spara energi är att spara miljö och pengar Att spara energi är att spara miljö och pengar Bättre inomhusklimat och nöjdare gäster Är du ansvarig för fastighetens uppvärmning, kyla och ventilation? Då är du även ansvarig för fastighetsgästernas

Läs mer

DIN ENERGIPROFIL. Grunduppgifter. Husuppgifter. Antal Personer 4 Boyta 150 m2. Kommun Huddinge Biyta 10 m2. Byggnadsår 1975 Ytterväggsarea 129 m2

DIN ENERGIPROFIL. Grunduppgifter. Husuppgifter. Antal Personer 4 Boyta 150 m2. Kommun Huddinge Biyta 10 m2. Byggnadsår 1975 Ytterväggsarea 129 m2 Grunduppgifter I rapporten redovisas uppgifterna som du matat in i Energiguiden. Du ser vilka åtgärder du utfört, det senaste årets energiförbrukning, uppgift om värmesystemet och en nulägesanalys för

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9. Skurusundsvägen 11/ Nacka. Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9. Skurusundsvägen 11/ Nacka. Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-10-08 Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9 Adress/ort: Skurusundsvägen 11/ Nacka Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-12 Fastighetsbeteckning: Kornellen 21 Adress/ort: Vistabergs Allé 79 / Huddinge Besiktigad av (certnr): Caroline Forsberg (3204 K)

Läs mer

Så fungerar din fjärrvärmecentral

Så fungerar din fjärrvärmecentral Avluftning värme Värmeväxlare värme Reglercentral Ställmotor värme Expansionskärl Tryckmätare Värmeväxlare varmvatten Reglerventil varmvatten Cirkulationspump Säkerhetsventiler Mätare Påfyllningsventil

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

r e su r sef f ek t i v med Gustavsberg

r e su r sef f ek t i v med Gustavsberg r e su r sef f ek t i v med Gustavsberg Produkter med miljö- och energisparfunktioner Bibehållen komfort Hög vatten- och energiförbrukning behöver inte längre vara ett problem. Det finns modern teknik

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-09 Fastighetsbeteckning: Nedra Glumslöv 2:164 Adress/ort: Lindormsvägen 10, Glumslöv Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444)

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-21 Fastighetsbeteckning: Forshälla-Berg 2:22 Adress/ort: Skutebergsvägen 17, Uddevalla Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443)

Läs mer

Till Näringsdepartementet och Socialdepartementet

Till Näringsdepartementet och Socialdepartementet 1 (2) Datum 2013-02-28 Till Näringsdepartementet och Socialdepartementet Angående införandet av energieffektiviseringsdirektivets artiklar 9-10 i svensk rätt I Europaparlamentets och Rådets direktiv, 2012/27/EU,

Läs mer

DESIGNPROCESSEN 1. Utgångspunkter 1. Förstudier 1. Inriktning 2. Första brainstormingen 3. Möte med Tord Berggren 3.

DESIGNPROCESSEN 1. Utgångspunkter 1. Förstudier 1. Inriktning 2. Första brainstormingen 3. Möte med Tord Berggren 3. Innehållsförteckning DESIGNPROCESSEN 1 Utgångspunkter 1 Förstudier 1 Inriktning 2 Första brainstormingen 3 Möte med Tord Berggren 3 Marknadsstudie 4 Andra brainstormingen 5 Möte med Jens Blixt om VVS 6

Läs mer

Allmänna energispartips för hushåll

Allmänna energispartips för hushåll Allmänna energispartips för hushåll I ett hushåll fördelas energiförbrukningen ungefär enligt bilden nedan. Nedan följer ett antal tips på hur man kan spara på den energin. I de flesta fall har det att

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Lövsågen 35 Lagmansgatan 60F

Energideklaration av fastigheten Umeå Lövsågen 35 Lagmansgatan 60F Energideklaration av fastigheten Umeå Lövsågen 35 Lagmansgatan 60F Datum 2015-04-22 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-04-21 Rapport: Villauppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter

Läs mer

Energispartips. Tips och information från Norrenergi

Energispartips. Tips och information från Norrenergi Energispartips Tips och information från Norrenergi Energispartips för våra kunder Här presenterar vi några tips för dig som vill få ner din energianvändning. Kanske känner du igen vissa och andra är helt

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-11-23 Fastighetsbeteckning: Östra Grevie 8:23 Adress/ort: Murstensvägen 3, Vellinge Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Biskopsgården 112:28. Byvädersgatan 30 / Göteborg. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Biskopsgården 112:28. Byvädersgatan 30 / Göteborg. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2016-10-04 Fastighetsbeteckning: Biskopsgården 112:28 Adress/ort: Byvädersgatan 30 / Göteborg Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund

Läs mer

Energieffektivisera föreningslokalen

Energieffektivisera föreningslokalen Energieffektivisera föreningslokalen Sol, vind och vatten Ett samarbete mellan Idrott & förening, Miljöförvaltningen och Konsument Göteborg. Värme och el Börja med att se över avtal gällande el och värme

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-09-27 Fastighetsbeteckning: Halmstad Eketånga 5:203 Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Företag: Halmstadvägen 14 302 91 Halmstad Lennart

Läs mer

Recoh-tray. Spara upp till 50-65% på din energiförbrukning varje gång som varmvatten sköljs bort. Värmeåtervinning från duschvattnet

Recoh-tray. Spara upp till 50-65% på din energiförbrukning varje gång som varmvatten sköljs bort. Värmeåtervinning från duschvattnet Värmeåtervinning från duschvattnet För nybyggen och renovering av: Villor Lägenheter Hotell Sjukhus Äldreboenden Spara upp till 50-65% på din energiförbrukning varje gång som varmvatten sköljs bort. Värmeåtervinning

Läs mer

Lilla energisparboken

Lilla energisparboken Lilla energisparboken Det är lätt att spara el, bara man vet hur Det finns många sätt att minska sin energianvändning. Enkla åtgärder som ger stora besparingar både för miljön och hushållskassan. Med den

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-04-20 Fastighetsbeteckning: Rosenbönan 26 Adress/ort: Katterumsvägen 45 / Norrköping Besiktigad av : Jonas Johansson (5843) Företag:

Läs mer

Fördjupad undersökning om individers upplevelser vid användandet av bidétoalett

Fördjupad undersökning om individers upplevelser vid användandet av bidétoalett TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-10-27 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00389-8.5.3 Sociala nämndernas förvaltning Kamyar Sheikhani Epost: kamyar.sheikhani@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Fördjupad undersökning

Läs mer

Hur används vatten? Mätning av kall- och varmvattenanvändning i hushåll. Linn Stengård Energimyndigheten

Hur används vatten? Mätning av kall- och varmvattenanvändning i hushåll. Linn Stengård Energimyndigheten Hur används vatten? Mätning av kall- och varmvattenanvändning i hushåll Linn Stengård Energimyndigheten Hearing 30 september 2009 Förbättrad energistatistik i bebyggelsen och industrin Syfte med mätningarna

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120516 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB,

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-05-27 Fastighetsbeteckning: Ilmarschen 3 Adress/ort: Glaspärlevägen 6 / Linköping Besiktigad av : Jonas Johansson (5843) Företag: Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-03 Fastighetsbeteckning: Fäladen 14 Adress/ort: Vinkelvägen 46, Ängelholm Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-11 Fastighetsbeteckning: Killeröd 1:22 Adress/ort: Killeröds Byaväg 143, Båstad Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag:

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Editshem 6 Björkvägen 52

Energideklaration av fastigheten Umeå Editshem 6 Björkvägen 52 Energideklaration av fastigheten Umeå Editshem 6 Björkvägen 52 Datum 2015-08-26 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-08-26 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Editshem 6 Kalkylerna grundas

Läs mer

Individuell värme- och varmvattenmätning. Dennis Westin 2010-03-24

Individuell värme- och varmvattenmätning. Dennis Westin 2010-03-24 Individuell värme- och varmvattenmätning Dennis Westin 2010-03-24 I enlighet med informationen på förra årets Stämma kommer vi vid årets Stämma att informera om Individuell värmemätning. Vi kommer dock

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13

Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13 Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13 Datum 2015-02-09 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-02-04 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Röbäck 30:30 Kalkylerna

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 14/10-2015 Fastighetsbeteckning: Eldsberga 6:107 Adress/ort: Västerljungvägen 20, Eldsberga Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447)

Läs mer

Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt!

Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt! Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt! På vår webbplats goteborgenergi.se kan du läsa mer om hur fjärrvärme fungerar! Göteborg Energi AB Box 53 401 20 Göteborg Telefon 020-62 62 62 www.goteborgenergi.se

Läs mer

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk!

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! OPTIHEAT Vattenburen golvvärme Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! Så här monterar du OPTIHEAT Olika metoder att montera OPTIHEAT OPTIHEAT är det enklaste sättet att lägga in vattenburen

Läs mer

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet 3 Kök 3.1 Kylskåp och frys Den som bor i lägenheten ansvarar för att kylskåpet samt frysen fungerar sakenligt och inte förorsakar risk för vattenskada eller eldsvåda. I de flesta kylskåp finns det automatisk

Läs mer

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning.

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. 25 kommuner i Stockholmsregionen deltar i samarbetet, som samordnas av Kommunförbundet Stockholms län. Botkyrka Danderyd

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-06-02. Fastighetsbeteckning: Åsa 2:133. Adress/ort: Hultavägen 59

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-06-02. Fastighetsbeteckning: Åsa 2:133. Adress/ort: Hultavägen 59 Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-06-02 Fastighetsbeteckning: Åsa 2:133 Adress/ort: Hultavägen 59 Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-04 Fastighetsbeteckning: Lycke-Ryr 2:31 Adress/ort: Stora Ryr 110, Lycke Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 13/7-2016 Fastighetsbeteckning: Ry 1:21 Adress/ort: Karlsfältsvägen 76-16, Viken Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Energi & miljö Besparing eller optimering?

Energi & miljö Besparing eller optimering? Energi & Utbildning i Sverige AB Energi & miljö Besparing eller optimering? Energi & Utbildning i Sverige AB 1 Varför bry sig.. Allas ansvar att begränsa miljöpåverkan SFV i bräschen, självklart! www.energiutbildning.se/sfv

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-10-13 Fastighetsbeteckning: Värjan 33 Adress/ort: Norra Bulltoftavägen 33, Malmö Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av:

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av: Energideklaration K VILLINGE-STEN 2:24 Smultronvägen 19 616 91 Åby Datum: 2015-03-17 Utförd av: Certifierad energiexpert: Niklas Sjöberg 0444/08 SP SITAC Bakgrund Sedan en tid tillbaka är det lag på energideklaration

Läs mer

Så här får du en bra inomhusmiljö

Så här får du en bra inomhusmiljö Så här får du en bra inomhusmiljö Fräsch luft och koll på avloppen Enkla, smarta tips kommer här! VENTILATION OCH AVLOPP Ventilation Rena ventiler Håll alla ventiler rena från damm och smuts. Torka av

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Smedjan 8 Kvarnvägen 8

Energideklaration av fastigheten Umeå Smedjan 8 Kvarnvägen 8 Energideklaration av fastigheten Umeå Smedjan 8 Kvarnvägen 8 Bild från energideklaration utförd 2010-05-03 Datum 2015-04-15 Energiexpert Linus Sandström Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Smedjan 8

Läs mer

Var med och spara på vårt vatten! Från hav till moln VAR KOMMER VATTNET IFRÅN? VATTENKRIG LAGA MAT DUSCHA DRICKA SPOLA TVÄTTA BILEN PLASKA DISKA

Var med och spara på vårt vatten! Från hav till moln VAR KOMMER VATTNET IFRÅN? VATTENKRIG LAGA MAT DUSCHA DRICKA SPOLA TVÄTTA BILEN PLASKA DISKA Dricksvattnet i våra kranar är vårt viktigaste livsmedel. Men här på Gotland har vi dåligt med vatten. Grundvattennivåerna är mycket låga och de rinner inte till tillräckligt med till våra insjöar (träsk)

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Fjäderskruden 28 Bofinksvägen 18 E

Energideklaration av fastigheten Umeå Fjäderskruden 28 Bofinksvägen 18 E Energideklaration av fastigheten Umeå Fjäderskruden 28 Bofinksvägen 18 E Datum 2015-04-20 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-04-20 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Fjäderskruden 28

Läs mer

SMÅ DROPPAR, STORT SLÖSERI

SMÅ DROPPAR, STORT SLÖSERI SMÅ DROPPAR, STORT SLÖSERI Övningens mål Eleverna får en förståelse för att vatten är en begränsad och ändlig naturresurs. Eleverna lär sig att vi slösar bort en betydande mängd vatten varje dag. Eleverna

Läs mer

Spar energi och värna om vår miljö

Spar energi och värna om vår miljö Spar energi och värna om vår miljö Innehåll Inledning 2 Bli ett ljushuvud 3 Medicinsk utrustning 4 Tänk på temperaturen 6 Använd apparater smart 8 Köket en energifälla 10 Inledning Över 40 000 personer

Läs mer

VVS. Badrum Kök. Aero blandare Duschserie Gelia. EL & VVS - för din säkerhet

VVS. Badrum Kök. Aero blandare Duschserie Gelia. EL & VVS - för din säkerhet Badrum Kök VVS Aero blandare Duschserie Gelia EL & VVS - för din säkerhet Aero är Gelias egna serie av blandare för tvättställ, kök och dusch. Serien är en standardserie med bra kvalitet. Serien har keramiska

Läs mer

Linus Söderman 2015-09-24. Energideklaration Havstruten 2 Galeasvägen 15 Vaxholm

Linus Söderman 2015-09-24. Energideklaration Havstruten 2 Galeasvägen 15 Vaxholm Linus Söderman Energideklaration Galeasvägen 15 Vaxholm Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Beskrivning av föreslagna åtgärder... 4 1. Montera flödesbegränsare på vattenarmaturerna...

Läs mer

PRODUKTSORTIMENT 2012

PRODUKTSORTIMENT 2012 PRODUKTSORTIMENT 2012 Denna broschyr innehåller ett urval av vårt sortiment. Om ni saknar någon produkt, kontakta oss för komplett katalog. Energysmart.se Mörtgränd 17, 31233 LAHOLM Telefon 0709 82 24

Läs mer

Välkommen hem till familjen Björk!

Välkommen hem till familjen Björk! Välkommen hem till familjen Björk! Välkommen! Välkommen till familjen Björk. De är en familj med mamma, pappa och två barn. De har nyligen flyttat in i ett nytt hus som använder så lite energi som möjligt

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi?

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? vart tar min energi vägen- undersökning Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? Svara på några enkla frågor och se vart energin tar vägen! www.energismartagrannar.se Med denna vart

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Spara pengar och gör gott för miljön

Spara pengar och gör gott för miljön Spara pengar och gör gott för miljön Avgiften för vårt boende här i BRF Kanngjutaren står i direkt förhållande till den enskilda lägenhetens yta och de kostnader föreningen har. Den allra största delen

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: Murgrönevägen 3, Enköping. Eklund & Eklund Energideklarationer AB

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: Murgrönevägen 3, Enköping. Eklund & Eklund Energideklarationer AB Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2017-03-06 Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Företag: Murgrönevägen 3, Enköping Niklas Saar (1053-CFX-3028) Eklund & Eklund Energideklarationer AB

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-05-13 Fastighetsbeteckning: Härene 3:4 Adress/ort: Norra Härene Kartegården, Lidköping Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443)

Läs mer

CELLS 527167-LLP-1-2012-1-HU-GRUNDTVIG-GMP This project has been funded with support from the European Commission

CELLS 527167-LLP-1-2012-1-HU-GRUNDTVIG-GMP This project has been funded with support from the European Commission An#online#system#for#managing#Topics#and#Actions#and#basic# household#data#for#a#generic#ecoteam#program# Concept# GAPHouseholdprogramscollectbasichouseholddata,suchassizeofhousehold,typeof home,typeofheatingsystemetc,aswellasactionsintopicslikegarbage,water,energy

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-11-23 Fastighetsbeteckning: Magnarp 5:82 Adress/ort: Lövstigen 7, Vejbystrand Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag:

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Rovfågeln 16 Falkvägen 6

Energideklaration av fastigheten Umeå Rovfågeln 16 Falkvägen 6 Energideklaration av fastigheten Umeå Rovfågeln 16 Falkvägen 6 Datum 2015-05-26 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-05-25 Rapport: Villauppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration - Villa. Besiktningsuppgifter. Byggnadsuppgifter. Uppdragsgivare

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration - Villa. Besiktningsuppgifter. Byggnadsuppgifter. Uppdragsgivare ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration - Villa Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: MÅRTENSRO 33 Adress: SÖDRA MÅRTENSBACKEN 1 Uppdragsgivare 85357 SUNDSVALL Byggnadsägare: NILSSON, RUNE Besiktningsuppgifter

Läs mer

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Premiär för Mina Sidorappen Med Vattenfall i mobilen får du koll på elen Nyhet! Styr ditt hem med Smart Plug Få energi från solen FOTO: Henrik Trygg,

Läs mer

STARTA INNAN EN DROPPE BLIR TILL EN ÖVERSVÄMNING. NYA GROHE SENSE VATTENSKYDDSSYSTEM. DIN VATTEN- SKYDDSVERKSAM- HET NU!

STARTA INNAN EN DROPPE BLIR TILL EN ÖVERSVÄMNING. NYA GROHE SENSE VATTENSKYDDSSYSTEM. DIN VATTEN- SKYDDSVERKSAM- HET NU! INNAN EN DROPPE BLIR TILL EN ÖVERSVÄMNING. NYA GROHE SENSE VATTENSKYDDSSYSTEM. STARTA DIN VATTEN- SKYDDSVERKSAM- HET NU! MED GROHE SENSE FÖRVANDLA ETT PROBLEM TILL EN LÖSNING: GÅ MED I VATTENSKYDDSBRANSCHEN

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-10-17 Fastighetsbeteckning: Glimten 17 Adress/ort: Älvkvarnsgatan 3, Helsingborg Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund

Läs mer

INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN

INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN INGÅR I HUSPÄRMEN FLIK 5 2010-02-07 1(6) INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN 1. KORT BESKRIVNING AV SYSTEMET Hetvatten distribueras av Södertörns Fjärrvärme AB till vår undercentral.

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration Villa

Åtgärdsrapport Energideklaration Villa Datum för besiktning: 1/10-2015 Fastighetsbeteckning: Tollered 1:276 Adress/ort: Blåsippsv 6, Älvängen Byggnaden är besiktigad av: Nils Eriksson Företag/ackreditering Sammanfattning I denna rapport presenteras

Läs mer