Vatten- och energibesapring

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vatten- och energibesapring"

Transkript

1 Vatten- och energibesapring Nedan har du våra rekommendationer för att uppnå effetkiva resultat av vatten- och energibesparing. Undvik strypbrickor, strypventiler samt inbyggda begränsare! Detta är vanligt förekommande produkter på marknaden och i många fall billigare typer av produkter, men du får sämre samt ojämnare vatten- och energibesparing. Det förekommer olika vattentryck från rum till rum och våning för våning och då dessa typer av produkter inte anpassar sig efter dessa skillnader, så får du inte en fungerande och effektiv lösning. Enbart produkter med tryckkompensation ger ett effektivt resultat! Alla våra produkter som benäms som flödesbegränsare har det som krävs för en jämn samt effektiv vatten- och energibesparing - tryckkompensation (konstantventil). Produkterna anpassar sig efter olika vattentryck och därmed avger dom exakt det flöde som du har bestämt att införa. Kombination duschhandtag med mellankoppling Genom att montera ett duschhandtag optimerat för tex 10 liter per minut i kombination med vår mellankoppling (monteras mellan blandare och slang), får du den mest effektiva lösningen. Samtidigt får du en flexibel lösning och kan när som helst byta ut duschhandtaget utan påverkan på flödesbesparingen. Easy Clean funktionen gör det enklare att undvika kalk- och smutsbeläggningar Konstantventil för handfatet Ta bort gamla strypbrickor eller strypventiler och montera på en komplett konstantventil, så får du den bästa lösningen på handfaten

2 Lite fakta... Strypa vatten har vi kunnat göra länge, men detta är inte effektiv vatten- och energibesparing. Att spara vatten- och energi en självklarhet... För oss är det viktigt att dela med oss av vår kunskap... Till skillnad mot många kommersiella aktörer inom vatten- och energibesparingar baserar vi vår fakta mot vad aktörer inom vatten och energi har tagit fram såsom vatten- kraftbolag, energimyndighet samt oberoende energi- och miljöorganisationer. Vi har lagt mycket tid på att gå igenom alla dessa källor av information, statistik och rekommendationer för att inte sälja in våra produkter med glädje- kalkyler och uppblåst statistik. En del av dessa källor vi använt är Vattenfall, E ON, Göteborgs Energi, Energimyndigheten, Svenskt Vatten, Energirådgivningen, Tekniska Verken, Världsnaturfonden och många andra lokala energi- och kraftbolag samt energirådgivare. Vad är förbrukningen i ett Svenskt hushåll? Uppgifterna från de källor vi använt är varierande allt från 120 liter per dygn till hela 250 liter per dygn men dom flesta anger drygt 160 liter per dygn vilket då utgör ett realistiskt genomsnitt per individ och hushåll. Hur mycket av volymen spolas ned i avloppen? Här är statistiken mer överens mellan de olika aktörerna som pendlar mellan 50-70% av den volym vi förbrukar som ett genomsnitt, vi har valt att lägga vår statistik på drygt 60% dvs mitt emellan. Detta avser både kall- och varmvatten. Hur mycket av volymen är varmvatten? Återigen så varierar statistiken mellan 20-60% av den totala volymen, eller som man skriver på Götebrogs Energis hemsida mellan liter varmvatten per person och dygn. Vilket då skulle innebära 48-62% av volymen. E ON anger att 20% av den totala energiförbrukningen går åt till varmvatten med ungefär kwh per år, vilket då ligger närmare 70 liter per dag och då drygt 40% av den totala volymen. Dock så kan vi konstatera att det är höga volymer varmvatten där statistiken är högre i lägenheter än i villaboende, vår statistik har vi valt att lägga på 40% av volymen.

3 Varmvatten kostar är energi som kostar kilowattimmar samt kostar miljön koldioxidutsläpp Hur mycket varmvatten spolas ned i avloppen? Ska man rent av utgå från ovan statistik om total volym 160 liter varav drygt 60% spolas ned i avloppen där drygt 40% motsvarar varmvatten så blir det drygt 20% som spolas bort med ekvationen 160 liter x 60%= 96 liter kall- coh varmvatten x 40% (varmvatten) = 38 liter delat med 160 liter = 20% Detta är dock väldigt försiktiga siffror men vi anser att dom håller ett högt realistiskt värde för ett genomsnitt. Men sedan är förbrukningen individuell och inte förrän du gjort en egen flödesmätning kan du få din individuella statistik. Hur mycket kwh går åt till en liter varmvatten? Utgår vi från Göteborgs Energis uppgifter att 100 liter varmvatten motsvarar 5 kwh skulle då 1 liter varmvatten motsvara 0,05 kwh, vilket i sin tur innebär att drygt 2 kwh per person och dygn spolas ned i avloppen. Det blir drygt 730 kwh per år och person! Vad kostar uppvärmningen av vatten (kwh)? Här ska du ta hjälp av din energileverantör för att få din exakta kostnad för kwh, eller titta på din senaste faktura. Allt beroende på vilken typ av uppvärmning du har allt från fjärrvärme, panna etc. Snittpriset på el ligger på drygt 75 öre/kwh. Det vi också vet är att varje kwh kostar 20gr koldioxidutsläpp, så det är inte bara pengar du kan spara utan även miljö! Vart i mitt hushåll förbrukas det mest vatten? Don flesta anger duschen som den största boven i vårt hushåll och att det i den miljön man verkligen ska använda snålspolande munstycken och även duscha mindre eller på kortare tid. Vi är benägna att hålla med om att duschen rent volymmässigt är det tappställe i hushållet som avger störst volym vid användning där stora besparingar kan göras. Men! procentuellt använder vi både kökskran och handfat i toalett mer frekvent än duschen och det finns dom som påstår att kranen i handfatet (toaletten) är den största boven i hushållet, här tvättar vi oss, sköljer av, borstar tänder (under rinnande kran), rakar oss och mycket annat. Dock är detta väldigt individuellt per hushåll beroende om antal personer, barn & ungdomar och åldersgrupp. En familj med barn & ungdomar förbrukar avsevärt mer än en äldre ensamstående av både dusch, kök- och handfat. Men använder du vår kalkylator och även tar tid på hur ofta samt antal minuter per dag som ditt hushåll använder kök, handfat och dusch så får du sanningen i ditt hushåll.

4 Enbart ventiler med tryckkompensation är effektiv vatten- och energibesparing i ditt hushåll. Hur fungerar då vatten- och energibesparing med ventiler och munstycken? Det abslout viktigaste du ska tänka på är - snålspolande ventiler- och munstycken utan tryckkompensation inte är effektiva vatten- och energisparande produkter! Dessa begränsar/stryper flödet av vatten via små hål och för att undvika en hård, obehaglig samt direkt dålig stråle blandar dessa ventiler in luft för att ge en behaglig känsla. Dessa vad vi kallar för strypventiler är väldigt vanligt förekommande hos varuhus, bygghandel, postordervaruhus m.fl och dom kostar sällan mer än ca 60kr/st och har sällan mer än 1 års garanti. Dock så har vi olika vattentryck på våra tappställen vilket gör att dessa ventiler inte fungerar om det inte är ett exakt vattentryck på 2,3 bar (se nedan graf). Så antingen får du knappt något vattenflöde alls, ett bra flöde med besparing eller ett alldeles för högt flöde och ingen besparing: Enbart sparventiler med tryckkompensation s.k konstantventiler är det du ska ha och det som verkligen fungerar! Dessa ventiler har en s.k inbyggd perlator som likt ovan begränsar vattenflödet till önskad spareffekt, blandar in luft för att bibehålla komforten men har en tryckkompensation (O- Ring) som känner av vilket vattentryck som är på respektive kran och dusch. Detta gör att oberoende vattentryck får du exakt samma begränsing och flöde vilket ger dig exakt den besparing du vill uppnå. Droppens konstantventiler har 5 års funktionsgaranti! Dom färgade markeringar anger vilken typ av besparing man vill utföra såsom 4, 6, 8, 10 & 12 liter per minut, där vi rekommenderar 8 liter per minut i Kök, 6 liter per minut i Handfat samt 10 alt 12 liter per minut i dusch. Tänk på att i duschen är det viktigt att ha ett bra flöde så att även den med långt och tjockt hår kan spola ur schampot inom normal användning och tid. Det fyller ingen funktion att gå ned till mindre då det krävs en viss volym, hårdhet och komfort att spola ur håret.

5 Droppande, läckande samt smuts- och kalk försämrar besparing samt komfort. Andra viktiga faktorer för ditt vatten- och energisparande! Tänk på att en droppande eller läckande kran kan slösa mellan liter vatten per år och ofta är orsaken till detta kalk- och smutsbeläggningar i ventilens filter och mynning. Byt ut dessa ventiler till våra konstantventiler som är kalk- och smutsavisande samt väldigt enkla att underhålla för att säkerställa 100% funktionalitet år efter år. Kalk- och smutspartiklar har vi i vårt vatten, mer eller mindre beroende på vart vi bor vilket ställer till med oönskad effekt och komfort. Våra produkter är kalk- och smutsavisande och väldigt enkla att rengöra. Vi rekommenderar även våra duschhandtag som kallas Easy Clean för att undvika obehaglig kalkbeläggning i din duschmiljö. Kalk- och smuts försämrar inte bara komforten utan är även en stor bov till dåligt flöde som i sin tur försämrar resultatet av besparingarna som du vill göra. Så undvik droppande och läckande kranar samt dusch, se till att du har kalk- och smutsavisande produkter som är enkla att underhålla vilket ger dig en effektiv, långvarig besparing med hög komfort. Hur du snabbt och enkelt kollar dina vattenflöden hemma! Ta fram ett 3 liters kärl (för kökskran, handfatskranar samt grovkök), ta tiden det tar att fylla dessa detta kärl. Tar detta 15 sekunder eller mindre så har du för höga vattenflöden! För duschen använder du istället ett 10 liters kärl/spann fyller denna och tar tiden, är tiden då 50 sekunder eller mindre så har du även här för höga flöden. När man pratar vattenflöde är anges detta liter per minut, vill du ha en exakt uträkning om hur många liter per minut din kökskran, handfat och dusch avger. Så gå ut på och använd vår kalkylator, där du anger den exakta tiden det tog att fylla 3 liter respektive 10 liter. Då får du ditt exakta vattenflöde samt en uträkning på hur mycket du kan spara genom att byta ventiler och duschmiljö.

Mora ESS Energisparsystem. Hälsa Miljö Ekonomi

Mora ESS Energisparsystem. Hälsa Miljö Ekonomi Mora ESS Energisparsystem Hälsa Miljö Ekonomi Mora ESS - Energisparsystem Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något. Det har nog inte undgått någon att det pågår en livlig debatt världen över om vårt

Läs mer

SweTherm. Villaprefab, fjärrvärme och varmvattenberedning. SweTherm AB 2002-05-27. Värt att veta

SweTherm. Villaprefab, fjärrvärme och varmvattenberedning. SweTherm AB 2002-05-27. Värt att veta Värt att veta Om man tidigare har haft en oljepanna, varmvattenberedare, elpanna, eller den gamla typen av fjärrvärmecentral så får man nu en ny och modern varmvattenreglering. Och för att detta ska fungera

Läs mer

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Green shower days Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Sammanfattning Vår produkt går ut på att man ska hålla koll på sin vattenförbrukning och försöka

Läs mer

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du

Läs mer

Ett EEBC-badrum är ett badrum där många bra, energieffektiva lösningar interagerar samtidigt! Några av dem är ett nytt värmesystem, flera

Ett EEBC-badrum är ett badrum där många bra, energieffektiva lösningar interagerar samtidigt! Några av dem är ett nytt värmesystem, flera Ett EEBC-badrum är ett badrum där många bra, energieffektiva lösningar interagerar samtidigt! Några av dem är ett nytt värmesystem, flera vattensparande åtgärder och värmeåtervinning, där det använda varmvattnet

Läs mer

Kallstart -till glädje för miljön

Kallstart -till glädje för miljön Kallstart -till glädje för miljön - I ett villahushåll går en femtedel av energiförbrukningen till varmvatten och i lägenheter är andelen ännu högre. Därför gäller det att hela tiden hitta nya sätt att

Läs mer

Giltig från 2014-07-01. Dokument id

Giltig från 2014-07-01. Dokument id nders Mannikoff 1 (8) Orientering Bebyggelsen står idag för 40 % av Sveriges energianvändning. Från och med den 1 januari 2009 ska alla som hyrs ut eller säljs ha en energideklaration. Troligen kommer

Läs mer

Innehåll. Inledning 4 Olika typer av blandare 6 Saker att tänka på 12 Spara 18 Vatten 22 Skillnaden sitter på insidan 28 Tips, frågor och svar 40

Innehåll. Inledning 4 Olika typer av blandare 6 Saker att tänka på 12 Spara 18 Vatten 22 Skillnaden sitter på insidan 28 Tips, frågor och svar 40 Om vattenkranar Innehåll Inledning 4 Olika typer av blandare 6 Saker att tänka på 12 Spara 18 Vatten 22 Skillnaden sitter på insidan 28 Tips, frågor och svar 40 Det är skillnad på kranar och blandare Vad

Läs mer

Energi- och åtgärdsrapport enfamiljshus

Energi- och åtgärdsrapport enfamiljshus Sida 1 av 10 Energi- och åtgärdsrapport enfamiljshus Bild på aktuellt hus. Datum för besiktning: Fastighetsbeteckning: Adress/ort: Kommun Byggnaden är besiktigad av certifierad energiexpert: År-månad-dag

Läs mer

Energi till nytta och nöje

Energi till nytta och nöje Energi till nytta och nöje Innehåll Belysning 4 Hemelektronik 6 Köket 8 Badrummet 10 Tvätt och tork 12 Värme 14 Isolering och ventilation 18 El utomhus 20 Elsäkert hem 22 När strömmen går 24 Koll på elförbrukningen

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Vännäs Tallen 8 Tallvägen 8

Energideklaration av fastigheten Vännäs Tallen 8 Tallvägen 8 Energideklaration av fastigheten Vännäs Tallen 8 Tallvägen 8 Datum 2015-04-21 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-04-20 Rapport: Villauppgifter Fastighet Vännäs Tallen 8 Kalkylerna grundas

Läs mer

Energideklaration en investering du hämtar hem!

Energideklaration en investering du hämtar hem! Energideklaration en investering du hämtar hem! ET2007:55 den här broschyren kan beställas hos energimyndigheten tryck: elanders berlings malmö 2007 upplaga: 50 000 foto: lipkin. daniel hertzell, christer

Läs mer

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag!

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff är ett system som informerar och styr din energiförbrukning i hemmet, vilket gör att du kan spara energi och pengar. Med den portabla

Läs mer

ELSKOLAN VI FIXAR VATTEN- KRAFTVERK. VI VISAR PÅ ÅRETS BoDagar LÄR DIG MER OM EL - NU STARTAR VI FREDAGSMYSET SÅ KOLLAR DU DIN ELFÖRBRUKNING I REALTID

ELSKOLAN VI FIXAR VATTEN- KRAFTVERK. VI VISAR PÅ ÅRETS BoDagar LÄR DIG MER OM EL - NU STARTAR VI FREDAGSMYSET SÅ KOLLAR DU DIN ELFÖRBRUKNING I REALTID nr 1 2011 LÄR DIG MER OM EL - NU STARTAR VI ELSKOLAN VI FIXAR FREDAGSMYSET SÅ KOLLAR DU DIN ELFÖRBRUKNING I REALTID VI VISAR PÅ ÅRETS BoDagar DJÄRV ALINGSÅSBO STARTADE EGET VATTEN- KRAFTVERK PÅ GÅRDEN

Läs mer

Ditt sparande är din framtid

Ditt sparande är din framtid Ditt sparande är din framtid 1 Välkommen till Skandias investeringsguide Det kanske viktigaste beslut du har att fatta gäller ditt långsiktiga sparande. Både på kort och lång sikt. Därför är det värt att

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Rapport för Energideklaration

Rapport för Energideklaration ! Rapport för Energideklaration Datum för besiktning: 2014-12-11 Fastighetsbeteckning: Växjö 7:31 Adress/ort: Besiktningsman på plats: Företag/ackreditering: Hagavik 18-19, Växjö Emil Deleuran Besiktningsbolaget

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

Enkelt och lönande att spara energi.

Enkelt och lönande att spara energi. Enkelt och lönande att spara energi. Tips och råd från Energirådgivarna. Bra för både plånbok och miljö. Att spara energi är enkelt. Med sunt förnuft och några enkla åtgärder kan du komma riktigt långt.

Läs mer

BRF Energieffektiv. Handbok för bostadsrättsföreningar

BRF Energieffektiv. Handbok för bostadsrättsföreningar BRF Energieffektiv Handbok för bostadsrättsföreningar Kv. Framtiden Spara miljoner och minska miljöbelastningen. Vilken uppvärmningsform är bäst för er? Så genomför ni en upphandling av leverantörer. BRF

Läs mer

Förkylning av mjölk Energibesparing

Förkylning av mjölk Energibesparing Förkylning av mjölk Energibesparing Foto: Lars Johansson Författare: Lars Johansson Klass: Agrotekniker 2010 LIA rapport 2011-03-28-2011-04-29 Handledare: Kent-Olof Söderqvist, Agroväst. Utgivningsdatum:

Läs mer

VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE

VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE 10 svar du måste ha INNAN du väljer ny uppvärmning Av: Stefan Nilsson, www.varmahus.se Tack för att du skickat efter Värmeguiden! Eftersom jag jobbat länge med värmefrågor och

Läs mer

Energi till nytta och nöje

Energi till nytta och nöje Energi till nytta och nöje Innehåll Belysning 4 Hemelektronik 6 Köket 8 Badrummet 10 Tvätt och tork 12 Värme 14 Isolering och ventilation 18 El utomhus 20 Elsäkert hem 22 När strömmen går 24 Koll på elförbrukningen

Läs mer

BRF Energieffektiv. Handbok för bostadsrättsföreningar

BRF Energieffektiv. Handbok för bostadsrättsföreningar BRF Energieffektiv Handbok för bostadsrättsföreningar Kv. Framtiden Spara miljoner och minska miljöbelastningen. Vilken uppvärmningsform är bäst för er? Så genomför ni en upphandling av leverantörer. BRF

Läs mer

Information till alla på Ljuskärrsberget inför extrastämman.

Information till alla på Ljuskärrsberget inför extrastämman. Information till alla på Ljuskärrsberget inför extrastämman. Vid den extra föreningsstämman i oktober fick styrelsen i uppdrag att utreda vindkraft som alternativ energikälla. I den 12-sidiga broschyr

Läs mer

Tilloppskraftverket. Ett försök att utvinna energi ur kranvatten med hjälp av ett litet vattenkraftverk

Tilloppskraftverket. Ett försök att utvinna energi ur kranvatten med hjälp av ett litet vattenkraftverk Tilloppskraftverket Ett försök att utvinna energi ur kranvatten med hjälp av ett litet vattenkraftverk Daniel Sjödin, Nv3a och Oscar Bergström, SpHIL3 Projektarbete 100p Nolaskolan 2011/2012 Johan Lundin,

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 8/8-14 Fastighetsbeteckning: Vasalt 3:33 Adress/ort: Vasaltsvägen 39, Båstad Byggnaden är besiktigad av: Christian Jirefjord Företag/ackreditering

Läs mer

Värme i fritidshus. Värme i fritidshus på Österlen. Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar

Värme i fritidshus. Värme i fritidshus på Österlen. Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar Värme i fritidshus Värme i fritidshus på Österlen Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar Att äga ett fritidshus på Österlen är en dröm för många! Men det kan bli en dyrköpt dröm om man försöker hålla

Läs mer

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS Ekonomi känns ofta obegripligt och skrämmande, men med små åtgärder kan du få koll på din ekonomi och ta makten över dina pengar. Genom årens gång har det blivit allt viktigare

Läs mer

Ved eller pellets? 2012-01-19

Ved eller pellets? 2012-01-19 Ved eller pellets? Innehåll Ekonomi... 2 Effektivitet, verkningsgrad... 3 Arbetsinsats... 4 Mysfaktor... 5 Värmespridning... 5 Miljö... 5 Energivärde i olika bränsleslag... 6 Energivärde i vedråvara...

Läs mer