Inom Barn- och utbildningsförvaltningen finns den största deltidsproblematiken inom yrkesgruppen barnskötare och för medarbetarna inom Kostenheten.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inom Barn- och utbildningsförvaltningen finns den största deltidsproblematiken inom yrkesgruppen barnskötare och för medarbetarna inom Kostenheten."

Transkript

1 Kommunledningskontoret Simrishamn 1505XX Simrishamns kommun Anna Jakobsson 1. Inledning Kommunfullmäktige fattade beslut om att anställda i Simrishamns kommun skall erbjudas heltid med deltid som en möjlighet. En projektmedarbetare anställdes och en förstudie startade En införandebeskrivning fastställdes i Kommunstyrelsen Nuläge Den största deltidsproblematiken finns inom Socialförvaltningen. Både avseende sysselsättningsgrad och nominellt antal anställda. Det var Socialförvaltningens personal som i störst utsträckning önskade öka sin sysselsättningsgrad i den undersökning som personalkontoret genomförde under våren Sedan 1998 har Socialförvaltningen, genom en så kallat flexibel arbetsidsmodell, succesivt arbetat med att höja medarbetarnas sysselsättningsgrader. Personalbokslutet för 2014 visar en liten men dock stadig ökning av sysselsättningsgraden för anställda inom Socialförvaltningen. Simrishamns vård- och omsorg och LSS har inom Kommunals avtalsområde sedan länge arbetat med ett resursfördelningssystem istället för anslagsbudget. Med flexibla arbetstidsmodeller istället för bara AB. Med en korrekt grundbemanning och ett lågt utnyttjande av timvikarier. Resultatet är många år av god budgethushållning, succesivt ökade sysselsättningsgrader, låg sjukfrånvaro och ett resursfördelningssystem som under 2015 kommer att korrigeras med en stordriftsvariabel. Inom Barn- och utbildningsförvaltningen finns den största deltidsproblematiken inom yrkesgruppen barnskötare och för medarbetarna inom Kostenheten. Syfte med rapporten Syftet med rapporten är att sammanfatta de erfarenheter som gjorts under det gångna året samt ge förutsättningar för fortsättningen. Rapporten riktar sig till politiker, chefer, stödfunktioner och de fackliga organisationerna. Rapporten har i detta läge kommit att fokusera på Socialförvaltningens förutsättningar och införande. Under tiden Socialförvaltningen startar sin införandeprocess har de andra förvaltningarna att börja organisera för sina respektive organisationer igångsättande. 2. Genomförande Sammanfattning Förstudien inleddes med att personalchefen, vård- och omsorgschefen och projektmedarbetaren tillsammans deltog i en utbildning vid namn Att införa rätt till heltid. Kommunstyrelsens arbetsutskott och förvaltningscheferna hade en inledande workshop i maj 2014 för att få en samstämmig bild av mål och syfte men också av de utmaningar som finns i att arbeta med egenvald

2 sysselsättningsgrad. En införandeplan antogs av Kommunstyrelsen i september. Samtliga förvaltningarnas ledningsgrupper har fått besök och information. Ledningsgruppen för Socialförvaltningens avdelning för vård och omsorg hade en egen workshop i september Schemaplaneringssystemet Time Care har inhandlats. Införandeplanen och senare inköpet av ett nytt IT-stöd har samverkats i samtliga berörda samverkansgrupper. Inledande diskussioner om ett nytt heltidsavtal har inletts med Kommunal. Rapporter och kollektivavtal har inhämtats från andra kommuner med erfarenhet av heltidssatsningar. Identifierade mål med Rätt till heltid möjlighet till deltid Under genomförda workshops identifierades följande mål: Målet är att ge heltid till all tillsvidareanställd personal med möjlighet att välja deltid. Målgruppen är tillsvidareanställda medarbetare i Simrishamn kommun. Simrishamn skall vara en attraktiv arbetsgivare som verkar för ökad jämställdhet, god personalförsörjning med säkrade kompetenser och god kontinuitet. Alla medarbetare skall kunna leva på sin lön. Identifierade utmaningar i införandet av Rätt till heltid möjlighet till deltid Under genomförda workshops identifierades följande utmaningar: Alla, såväl chefer som medarbetare, måste ha en förståelse och lojalitet för systemet för att det skall fungera. Det måste också finnas en solidaritet inom de enskilda arbetsgrupperna för att skapa ett bra och värdig arbetstidsförläggning. Arbetstidsförläggningen, i många verksamheter dygnet runt, måste balaseras mellan verksamhetens bemanningskrav och resursfördelningen. Antal arbetspass och helger per schemaperiod liksom delade turer måste belysas. Omvärldsfaktorer såsom geografi, tillgång till barnomsorg, tillgång till kollektivtrafik, tillgång till körkort och bil spelar in för medarbetarnas möjlighet till flexibilitet och därmed arbetsgivarens kostnader. Tankar kring medarbetarnas och eventuellt även chefers oro och stress över ett nytt arbetssätt kom upp liksom vikten av att kompetens- och kontinuitetskrav måste uppfyllas. Eventuell sekretessproblematik måste belysas. Man identifierade också ekonomiska risker såsom att sysselsätta färre medarbetare totalt. Rädsla för att inte hitta semestervikarier i framtiden om antalet timvikarier sjunker ytterligare. Kostnaderna för den korta sjukfrånvaron ökar om fler medarbetare är tillsvidareanställda. Att en heltidssatsning skulle vara kostnadsdrivande. Större utbetalningar i LOV och vilka krav som skall ställas i framtida upphandlingar. Behov av att tillskapa en central bemanningsenhet som inte finns idag. Synpunkter från samverkansorgan De fackliga organisationerna ställer sig bakom tanken på egen vald sysselsättningsgrad men poängterar behov av avtal som skapar värdig arbetstidsförläggning, värnar om en god arbetsmiljö och som säkrar kompetens och kvalitén för medborgarna.

3 Riskbedömning De fackliga organisationerna har deltagit i riskbedömning och har identifierat följande risker i införandet. Oro och negativ stress beroende av ett större förändringsarbete som kan medföra omflyttning och resurser inom och/eller mellan avdelningar och förvaltningar. Oro och negativ stress beroende av behov av ökad flexibilitet från arbetstagarna gällande arbetsuppgifter, arbetsplats och arbetstidens förläggning. Risk för osämja i arbetsgrupper då flexibilitet kräver stor samsyn och solidaritet. Ökad arbetsbelastning beroende av införande av nytt IT-stöd. Risk för hög arbetsbelastning hos enhetschefer under en lång införandeprocess. Risk att inte få ut korrekt information till alla medarbetare i alla delar av organisationen. Risk för hög arbetsbelastning då införandet sammanfaller med andra organisationsförändringar och/eller förändringsarbeten. Riskerna måste mötas med god kommunikation på alla plan, tydligt ledarskap, utbildning och delaktighet. För implementering av nya kollektivavtal och ett nytt IT-stöd krävs tydliga tillämpningsanvisningar men också haverirutiner. Omvärldsbevakning I samtal med andra kommuner framstår det mer och mer tydligt att Simrishamns kommuns Socialförvaltning bedriver en mycket kostnadseffektiv verksamhet av god kvalitet. Många kommuner startar en heltidssatsning och investerar i ett IT-stöd för schemaläggning och bemanningsoptimering i en situation då kostnaderna skenar eller kvalitén är i botten. I värsta fall både och. De verksamheterna har ofta en felaktig grundbemanning och enorma timvikariekostnader. De kommunerna kan redovisa en heltidssatsning som varit i det närmaste kostnadsneutral. Vissa kommuner anger kostnadsökningar och någon har avbrutit satsningar på heltidsanställning då det blivit för dyrt. Varje kommun måste utifrån sina förutsättningar finna unika lösningar på avtalsformen men alla tycks diskutera samma utmaningar. Medarbetarnas önskemål avseende sysselsättningsgrad Frågan om att i förstudien kartlägga medarbetarnas önskade sysselsättningsgrad har diskuterats och landat i att det inte varit rätt att gå ut och fråga just nu. Medarbetarna har svarat i enkäter 2007 och Deras upplevelse är att efter det har ingenting hänt. Dessutom vet de inte vad de har att ta ställning till. Det har visat sig att vilken arbetstidsmodell och heltidsavtal man landar i har betydelse för medarbetarnas beslut. Var och en måste utifrån sin privata situation ta ställning till om man är beredd att arbeta mer flexibelt, arbeta på flera ställen, använda mer tid i barnomsorgen, bli mer beroende av bilen för att förflytta sig till ett annat arbetsställe mm. I den kostnadsberäkning som gjorts har därför resultatet från 2012 års undersökning använts.

4 Bemanningsoptimering Figuren nedan exemplifierar hur det kan se ut i en heldygnsverksamhet. Den visar att det behövs många medarbetare inne koncentrerat för alla morgonbestyr. Vid vissa tidpunkter under dagen är det lugnare för att sedan bli mer att göra igen under kvällen. Det mest kostnadseffektiva är naturligtvis att ha sysselsättningsgrader och arbetstidsmodeller som kan generera personalscheman som exakt matchar verksamhetens behov. Natt Natt Ponera att personalen nu får önska sin sysselsättningsgrad. Den sammanlagda ökning i tid som arbetsgruppen önskar symboliseras här av de röda fälten. Arbetsgivaren har nu att finna en modell som på bästa sätt kan dra nytta av medarbetarnas sysselsättningsökning utan att för den skull överbemanna verksamheten. Det vanligaste sättet att göra detta är genom att den överskjutande tiden används av en bemanningsenhet. Sådana system kallas tex pool eller resurstid. Det finns inget som säger att sådan tid alltid måste fullgöras på en annan arbetsplats. Medarbetare har planerade ledigheter i form av semester och utbildningar liksom spontan korttidsfrånvaro som tex sjukdom eller vård av sjukt barn. Samtidigt finns det naturligtvis dagar då det egna arbetsstället har korrekt bemanning och den överskjutande tiden kan behöva fullgöras på en annan arbetsplats. Natt Natt Vad kan Time Care tillföra i Simrishamn Ett nytt IT-stöd kommer inte att revolutionera verksamheten. Den stora vinsten är möjligheten att samplanera schemaläggning över flera enheter samt att skicka överskottstid till en bemanningsenhet. Dessutom ges man en automatiserad kontroll på att vi följer lagar och avtal eftersom dessa läggs in som begränsningar i schemat. Vi får en samstämmig tillämpning av våra avtal. Vi får en enhetlighet och tydlighet som finns kvar i systemet om chefer och andra viktiga kulturbärare byts ut. Vi får en medarbetarmedverkan i schemaläggningen genom möjlighet att lämna önskemål eller lägga veto. Vi kan se vilken personal som aldrig ändrar sig till förmån för en kollega

5 och vilka som alltid gör det. När egenönskad sysselsättningsgrad införs måste de arbetstagare arbetstid som överstiger den egna enhetens behov tas om hand på annat sätt och eventuellt fullgöras på ett annat arbetsställe. Detta kan svårligen överblickas eller låta sig göras på annat sätt. Dessutom integreras systemet med övriga personalsystem för att kvalitetssäkra anställningen och lönen i förhållande till medarbetarens schema. Figuren visar hos systemen integrerar. Sch ema, plan era d från var o Time Care Planering Person al och anställ ningar samt partiell frånvar o PAytem Schema, resurspass/tillgänglig tid Poolpass Vik ari Organisation, eb personal och anställningar okn samt partiell frånvaro ing Time Care Pool Bemanningsplanering Ett it-stöd lägger fokus på produktionsplanering och bemanningsbehovet som nedan: 1. Chefen anger bemanningsbehovet. 2. De fasta schemaraderna läggs ut. (Alternativ finns att personalen önskar schema likt tvättstugeschema.) 3. Alla enheter har samma schemalängd och schemastart. 4. All i förväg känd frånvaro i den egna enheten täcks med ordinarie personal. Hit hör personalmöten, APT, utbildningar, sökt semester och andra i förväg önskade ledigheter. Ju kortare schemaperioder man kan arbeta med desto lättare torde de bli att täcka känd korttidsfrånvaro. 5. All i förväg känd frånvaro på dina grannenheter täcks upp som i punkten ovan. Målet är således att så mycket planering som möjligt skall göras redan i schemaläggningen.

6 6. Enhetens överskottid exporteras till Timecare Pool och bemanningsenheten för att använda till spontan kortidsfrånvaro såsom sjukdom och vård av barn. Det vill säga frånvaro som inte varit känd i förväg. Det är kring hur detta skall hanteras som blir avgörande i kollektivavtalet. För ett gynnsamt resultat rekommenderar Timecare en central bemanningsenhet, central schemaläggning, hållbar produktionsbaserad bemanning, en tillräckligt hög grundbemanning och rörlighet, att man arbetar i färdigt schema, att man styr förläggningen av resurspass i bemanningskravet, en väl genomtänkt strategi kring bemanningsenhetens roll och mandat och en sammanhållen rekrytering. Kollektivavtal Hur vi schemalägger personalen och hur medarbetarna verkligen arbetar styrs av lagar och avtal. Om inget annat är avtalat gäller AB som betyder Allmänna Bestämmelser och som är ett centralt avtal mellan SKL och arbetstagarorganisationerna. Inom Socialförvaltningen i Simrishamn finns sedan många år flera lokala avtal om årsarbetstid. Dessa sades upp av Kommunal i mars och skulle egentligen upphöra att gälla i mitten av juni. Mot ett löfte att det skall finnas ett nytt heltidsavtal på plats förlängde Kommunal de nuvarande avtalen med endast mindre justeringar. Det pågår nu ett intensivt arbete på personalkontoret med att ta fram ett nytt avtalsförslag och att kunna sluta ett nytt avtal till årsskiftet. 3. Revidering av tidplan Tidplan Den tidsplan som antogs i införandeplanen har inte kunnat hållas. Komplexiteten i frågan, behov av nytt IT-stöd och byte av personal på nyckelpositioner har försenat processen. Även framgent måste det finnas en ödmjukhet för att en stor förändring kräver mycket god tid. Förstudien visar dock att ordningsföljden i införandet troligen är en korrekt bedömning. En reviderad tidplan kan se ut som följer: Period 1: Pilotprojekt inom Kommunals avtalsområde vid Socialförvaltningen. Tillskapande av en central bemanningsenhet. Testande av kombinationstjänster. Heltid vid nyrekrytering. Underlag till budget Period 2: Utvärdering och justering av pilotprojekten och heltidsrekrytering. Period 3: Implementering i alla verksamheter inom Kommunals avtalsområde. Underlag till budget Period 4: Implementering inom Visions och Vårdförbundets avtalsområde. Utvärdering och justering. Period 5: Implementering inom alla avtalsområde och verksamhetsområden. Underlag budget till 2019.

7 4. Kostnader Kostnader Det är svårt att beräkna den exakta kostnaden för att erbjuda alla egen vald sysselsättningsgrad. Det hela måste bygga på vissa antagande. Under våren 2012 genomfördes en enkät då alla deltidsanställda tillfrågades om sin önskade sysselsättningsgrad. Genom en sedan många år inarbetad arbetstidsmodell med årsarbetstid och flyt har socialnämnden optimerat sin bemanning, ökat den ordinarie personalens sysselsättningsgrader och minimerat antalet timvikarier. Att vissa timvikarier ändå behövs beror på dygnets ojämna belastning. Det kommer inom vård- och omsorg och LSS alltid behövas mer personal på morgnar och kvällar än mitt på dagen. Alla behov går alltså inte att avhjälpa genom att ge den ordinarie personalen fler timmar då arbetstiden måste svara mot verksamhetens behov samt ha en lagstadgad och värdig förläggning. Det som skulle kunna göra skillnad är en behovsanalys och schemasamplanering över flera enheter vilket görs möjligt genom implementering av Time Care. Då kan i vart fall planerad frånvaro i ett tidigare skede täckas med ordinarie personal. Kanske även en del sjukdom och vård av barn. Det är rimligt att anta att egen vald sysselsättningsgrad inom vård och omsorg och LSS ökar Socialförvaltningens kostnader med mellan 5 och 10 miljoner. I det fall kommunens kostnader ökar, ökar också kostnaderna i LOV. En annan effekt är att det minskar det numerära antalet medarbetare och därmed antalet arbetstillfällen i kommunen. Kvaliten för medborgarna som tar del av vår service måste nogsamt följas då kontinuitet kan försämras om man går från självförsörjande medarbetargrupper till pool. Se vidare i bilaga Organisation och ansvar Projektorganisation Styrgruppen bestående av Kommunstyrelsens och socialnämndens presidier är beställare och personalchefen projektledare. En projektmedarbetare är anställd med titeln personalsamordnare. Eftersom satsningen omfattar samtliga kommunens verksamheter och medarbetare har ansvarit fram tills nu varit personalkontorets. När förstudien övergår i införande måste verksamheterna själva, i enlighet med införandeplanen som antogs i september 2014, ta över införandeprocessen. Det är i verksamheten kunskapen och möjligheten att finna kloka lösningar finns. Införandet föreslås framöver att övergå i tre delprojekt som figuren nedan. Arbetet med kollektivavtal och dess integrering till PA-system ligger kvar hos personalkontoret med personalchefen som ansvarig. Att skapa en intern organisation som kan möta en heltidskultur ansvarar varje verksamhet själv för. Implementering av det nya IT-stödet sköts av därför utsedd projektledare. Denna projektledare skall ha verksamhetskompetens men bekostas av de centrala medel som finns avsatta för heltidsprojektet.

8 Förhandla fram kollektivavtal Rigga organsiation Införande av rätt till heltid Införande av TimeCare 6. Diskussion kring lärdomar Heltid - en del av helheten Sveriges Kommuner och Landsting och Kommunal utkom hösten 2014 med en partssammansatt skrivelse vid namn Heltid- en del av helheten. I denna presenterar olika kommunpolitiker, verksamhetschefer och fackliga företrädare i stort samma målbild och utmaningar som kom fram i de workshops som vi själva genomförde under Återkommanda är uttalande om att förändring tar tid, att flexibilitet kan väcka oro och balansen i att finna en arbetsidsmodell som både ger en värdig arbetstidsförläggning som kontinuitet och kvalitet för medborgarna. Möjlighet till deltid I samtal med förvaltningarnas olika ledningsgrupper framkom en tydlig oro för att ge heltidsanställda en självklar möjlighet, utöver lag och avtal, att välja deltid. Bland de heltidsanställda återfinns ofta chefer, nyckelpersoner, medarbetare som är ensamma på sin befattning, svårrekryterade grupper och lärare med särskilda behörigheter. Styrgruppen beslutade därför att definiera beslutstextens möjlighet till deltid som att det är upp till närmsta chef att avgöra om verksamheten tillåter att medarbetaren går från heltid till deltid.

9 Heltidsannonsering En diskussion är från vilket datum det är lämpligt att börja annonsera alla tjänster med egen vald sysselsättningsgrad. Det är klokt att inte bygga in ny deltidsproblematik som en tid senare måste konverteras till heltid. Erfarenheter och möjligheter Att utöka sin sysselsättningsgrad skall vara frivilligt. Att sänka sin sysselsättningsgrad från heltid till deltid är något som sker i samråd med närmsta chef och om verksamheten tillåter det. Medarbetarna måste vara införstådda med att ett erbjudande om heltid till alla kan innebära en ökad rörlighet mellan arbetsplatser och kanske också arbetsuppgifter utifrån verksamhetens behov. Detta är också förutsättningar som kommer att gälla vid framtida nyanställningar. Varje förvaltning har att, tillsammans med sina medarbetare, aktivt planera för den kulturförändring som ett heltidsinförande medför. Medarbetarna kan ges möjlighet att vara delaktiga i schemaläggningen på sin arbetsplats. Simrishamn Anna Jakobsson

Riktlinjer. Heltid som norm. Kommunstyrelsekontoret Personalenheten

Riktlinjer. Heltid som norm. Kommunstyrelsekontoret Personalenheten Riktlinjer Heltid som norm Innehåll Heltid som norm... 2 Målgrupp... 2 Undantagna... 2 Hel-och deltid... 2 Heltid berör alla... 2 Gemensamma riktlinjer... 3 Bemanningskrav, bemanningsplanering och schemaläggning...

Läs mer

Heltidsprojektet Heltid en rättighet & deltid en möjlighet

Heltidsprojektet Heltid en rättighet & deltid en möjlighet Bilaga 1 Kommunstyrelsens personalutskott 2015-05-19 Heltidsprojektet Heltid en rättighet & deltid en möjlighet Historik Från deltid till heltid 2000/2002 Önskeschema och Time Care på 4 enheter inom ÄO

Läs mer

Handlingsplan för heltid som norm

Handlingsplan för heltid som norm Handlingsplan för heltid som norm Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Innehållsförteckning Fler ska arbeta heltid i framtiden...

Läs mer

Handlingsplan. Heltid som norm i Mullsjö kommun 1(5) Gäller: Namn på dokumentet: Heltid som norm. Senast ändrad: Version: 1.

Handlingsplan. Heltid som norm i Mullsjö kommun 1(5) Gäller: Namn på dokumentet: Heltid som norm. Senast ändrad: Version: 1. 1(5) Namn på dokumentet: Heltid som norm Version: 1.0 Dokumenttyp: Handlingsplan Gäller: 2018-2021 Revideras: Årligen Dokumentansvarig: Personalchef Senast ändrad: 2018-01-10 Beslutad av: Hillevi Lindström

Läs mer

Handlingsplan för Heltid som norm i Ängelholms kommun

Handlingsplan för Heltid som norm i Ängelholms kommun Handlingsplan för Heltid som norm i Ängelholms kommun 2018-2021 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Handlingsplan för Heltid som norm Handlingsplan 2018-03-26 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig

Läs mer

Handlingsplan Heltid som norm

Handlingsplan Heltid som norm Antaget: 2018-11-13, 175 Kommunstyrelsen Gäller från: 2018-12-01 Ansvarig: Personalchefen Revideras: Vid behov Handlingsplan Heltid som norm 2018-2021 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 1 1.1 Centralt

Läs mer

Fler ska arbeta heltid i framtiden

Fler ska arbeta heltid i framtiden HELTIDSPLANEN Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler ska arbeta heltid. Välfärdens behov av kompetens

Läs mer

Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm

Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm - Frågor och svar Nedan finns en sammanställning över frågor och svar som rör införandet av önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm i

Läs mer

Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm

Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm - Frågor och svar Nedan finns en sammanställning över frågor och svar som rör införandet av önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm i

Läs mer

HELTIDSPLAN. Emmaboda

HELTIDSPLAN. Emmaboda HELTIDSPLAN Emmaboda Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler ska arbeta heltid. Välfärdens behov

Läs mer

Processkarta för införandet av. Heltid som norm

Processkarta för införandet av. Heltid som norm Vår beteckning Vår handläggare Susanna Kullman, processledare Processkarta för införandet av Heltid som norm Övergripande mål: En attraktiv arbetsplats för tryggad personalförsörjning 1. Inledning För

Läs mer

VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID

VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID Sätt er gärna partsgemensamt med personer från samma kommun, landsting eller region SYFTE MED DAGEN 1) Presentera manual för heltidsplan 2) Inspiration till att starta

Läs mer

Handlingsplan för hur andelen medarbetare som arbetar heltid ska öka åren

Handlingsplan för hur andelen medarbetare som arbetar heltid ska öka åren HANDLINGSPLAN 2017-12-18 Dokument nr: MK 2017/xxx 1(8) Kommunledningskontoret Personalenheten Handlingsplan för hur andelen medarbetare som arbetar heltid ska öka åren 2018-2021 Varför handlingsplan om

Läs mer

Bilaga KS2017/88/l l,.(... SALA KOMMUN

Bilaga KS2017/88/l l,.(... SALA KOMMUN g sala Bilaga KS2017/88/l l,.(... l SALA KOMMUN Ink. 2017-04- 1 O ' "~~~la~~~~~~ 1 {5) 2017-02-17 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Stefan Jacobsen Kommunstyrelsen Rätt till heltid i Sala kommun Förvaltningens

Läs mer

HELTIDSPLAN. Lidköpings Kommun Kommunal + SKL

HELTIDSPLAN. Lidköpings Kommun Kommunal + SKL HELTIDSPLAN Lidköpings Kommun 2017-2021 Kommunal + SKL Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler

Läs mer

Så fungerar S:t Göranmodellen. Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön. 1,0p. 0,6p

Så fungerar S:t Göranmodellen. Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön. 1,0p. 0,6p Så fungerar S:t Göranmodellen Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön 0,5p 1,5p 1,0p 0,6p Vad är S:t Göranmodellen? S:t Göranmodellen är ett lokalt kollektivavtal om arbetstidsförläggning

Läs mer

Dnr2017/501- ; Rätt till heltid i Sala kommun

Dnr2017/501- ; Rätt till heltid i Sala kommun F *_ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL H133 LEDNINGSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2 01 7-04- 18 Dnr2017/501- ; Rätt till heltid i Sala kommun INLEDNING Kommunstyrelsen beslutade 201 6-03-3 1, att uppdra till kommunstyrelsens

Läs mer

Förslag till beslut Förslag till handlingsplan antas

Förslag till beslut Förslag till handlingsplan antas TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2017/586/02 Sida 2018-03-27 1 (2) Kommunstyrelsen Heltid som norm - Heltidsresan - handlingsplan KS2017/586/02 Förslag till beslut Förslag till handlingsplan antas Sammanfattning

Läs mer

} för dagbarnvårdare } När? } Hur? } Varför?

} för dagbarnvårdare } När? } Hur? } Varför? för dagbarnvårdare När? Hur? Varför? 1995 45 timmars-avtal 2004 40 timmars-avtal 2008 dagbarnvårdaravtalet sägs upp, AB ska gälla till man skrivit ett nytt. 2009 Biskopsgården diskuterar svårigheten. 2011

Läs mer

1. Bakgrund och politiskt uppdrag Syfte Mål Avgränsningar...4

1. Bakgrund och politiskt uppdrag Syfte Mål Avgränsningar...4 2016-11-29 Projektdirektiv Projektnamn Rätt till heltid Planerat startdatum Mars 2017 Planerat slutdatum Februari 2020 Beställare Projektledare Kommunchefen Ska rekryteras Innehållsförteckning 1. Bakgrund

Läs mer

Heltid till alla. Sven Fernlund Skagerud

Heltid till alla. Sven Fernlund Skagerud Heltid till alla Sven Fernlund Skagerud Heltid Det är möjligt att införa heltidsanställningar utan ökade kostnader och till minst lika hög kvalitet Mål Heltid till alla Heltid en rättighet Deltid en möjlighet

Läs mer

Handlingsplan för ökad andel heltidsarbetande i Dals-Eds Kommun för

Handlingsplan för ökad andel heltidsarbetande i Dals-Eds Kommun för Handlingsplan för ökad andel heltidsarbetande i Dals-Eds Kommun för 2017-2021 Antagen av Kommunstyrelsen 2017-12-13 150 Innehåll Bakgrund... 3 Arbetssätt... 3 Handlingsplanen... 3 1. Nuläge... 3 1:1 Antal

Läs mer

Anna Nises Borgström, personalchef Terese Renbro, sekreterare

Anna Nises Borgström, personalchef Terese Renbro, sekreterare 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret 13:00-14:55 Beslutande Joanna Stridh (C), ordf. Yvonne Junell (C) Britt-Marie Essell (S) Ersättare och övriga närvarande Anna Nises Borgström, personalchef Terese

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Ksau 8 Dnr 73/ Utvärdering av projekt ArbogaTid. Blad 13 SAMMANTRADESPROTOKOLL. Kommunstyrelsens arbetsutskott

ARBOGA KOMMUN. Ksau 8 Dnr 73/ Utvärdering av projekt ArbogaTid. Blad 13 SAMMANTRADESPROTOKOLL. Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRADESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2016-01-2524 Blad 13 Ksau 8 Dnr 73/2015-035 Utvärdering av projekt ArbogaTid Det har under en längre tid funnits en uttalad politisk

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (1) Riktlinje för timavlönade. 2014-10-29 Vår referens. Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo.

Tjänsteskrivelse 1 (1) Riktlinje för timavlönade. 2014-10-29 Vår referens. Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo. 1 (1) Datum 2014-10-29 Vår referens Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo.se Tjänsteskrivelse Riktlinje för timavlönade SOFS-2014-463 Sammanfattning Samtliga förvaltningar ska under

Läs mer

Handlingsplan verka för att öka andelen heltidsanställningar

Handlingsplan verka för att öka andelen heltidsanställningar 1 (8) Datum 2017-01-24 Diarienummer KS 2017-21 Handläggare Eveline Karlsson Direkttelefon 0380-51 88 69 E-postadress Eveline.karlsson@nassjo.se Kommunstyrelsen Handlingsplan verka för att öka andelen heltidsanställningar

Läs mer

Önskad arbetstid med flextidsavtalet praktiska tips och riktlinjer. Mulle Meck bygger vidare

Önskad arbetstid med flextidsavtalet praktiska tips och riktlinjer. Mulle Meck bygger vidare Önskad arbetstid med flextidsavtalet praktiska tips och riktlinjer Mulle Meck bygger vidare 1 2 Detta lilla häfte har vi gjort för att besvara några av de vanligaste frågorna, som ofta dyker upp, oavsett

Läs mer

Handlingsplan för införande av rätt till heltidsanställning

Handlingsplan för införande av rätt till heltidsanställning Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltning Maria von Ekensteen 2017-09-12 Dnr KS 2017-254 Kommunstyrelsen Handlingsplan för införande av rätt till heltidsanställning Förslag till beslut 1. Godkännande

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Care tjänsteerbjudande Hur utbildar och stöttar vi våra chefer att leda verksamheter där varje krona har en berättelse och varje minut ett

Läs mer

Handlingsplan 2017-2021 heltid som norm Innehållsförteckning Inledande information... 3 Nuläge... 4 Rekryteringsbehov... 7 Organisation, delaktighet och beslut... 8 Mål... 9 Handlingsplan... 10 Kortsiktig

Läs mer

PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM

PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM 2017 2019 Dokumenttyp Fastställd Program Av kommunfullmäktige 2017-04-10, 18 Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2017 2018 Dokumentansvarig Personalchef

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson 2017-05-08 SN 2017/0319.11.01 0480-453819 Socialnämnden Hälsosamma scheman Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med

Läs mer

Spara kraft och kronor med ett nytt sätt att lösa bemanningen!

Spara kraft och kronor med ett nytt sätt att lösa bemanningen! GÖR SOM NYNÄSHAMNS KOMMUN Spara kraft och kronor med ett nytt sätt att lösa bemanningen! Nya tider i Nynäshamns kommun Lägre arbetskraftskostnader, fler tills vidareanställda och färre timavlönade. Det

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETPLAN

JÄMSTÄLLDHETPLAN Administrativa enheten NOK 671-2010 JÄMSTÄLLDHETPLAN 2010-2011 JÄMIX Jämställdhetsdelen i Likabehandlingsplanen för 2010-2011 utgår i huvudsak ifrån NyckeltalsInstitutet AB:s jämställdhetsindex JÄMIX men

Läs mer

Införande av rätt till önskad högre sysselsättningsgrad, godkännande av handlingsplan

Införande av rätt till önskad högre sysselsättningsgrad, godkännande av handlingsplan Tjänsteskrivelse 1 (9) Kommunledningsförvaltningen Sonja Erlandsson 2019-01-16 Dnr KS 2017-254 Kommunstyrelsen Införande av rätt till önskad högre sysselsättningsgrad, godkännande av handlingsplan Förslag

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

Rutin för resurspoolen - Socialtjänstens bemannings enhet

Rutin för resurspoolen - Socialtjänstens bemannings enhet Rutin för resurspoolen - Socialtjänstens bemannings enhet Dokumenttyp: Diarienummer: Beslutande: Gäller fr.o.m. Gäller t.o.m. Dokumentet gäller för: Dokumentansvar: Datum och dnr för ursprungligen beslutad

Läs mer

Heltid för alla. Illustrationen i delar: 95,7% 2014 79% slutrapport. Delarna kan även användas för sig själva... i Borås Stad

Heltid för alla. Illustrationen i delar: 95,7% 2014 79% slutrapport. Delarna kan även användas för sig själva... i Borås Stad Heltid för alla i Borås Stad slutrapport 95,7% 2014 79% 2013 Illustrationen i delar: Delarna kan även användas för sig själva... Heltid för alla i borås stad Innehåll Sammanfattning 3 4 Uppdrag 5 Genomförande

Läs mer

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Innehåll Vanliga ord 6 Heltidsarbete som norm 8 Håll utkik! I materialet hittar du några symboler. Dessa är framtagna för

Läs mer

Ulricehamns kommun - vår heltidsresa. Foto: Pricca studios/nuab.eu

Ulricehamns kommun - vår heltidsresa. Foto: Pricca studios/nuab.eu Ulricehamns kommun - vår heltidsresa Foto: Pricca studios/nuab.eu Ulricehamns kommun 73 % heltidsanställning 2017 89 % heltidsanställning 2018 Foto: Jan Töve Vart ska vi? Heltid ska bli norm på riktigt!

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 143 Dnr KS/2016:237. Personalutskottets arbete - information

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 143 Dnr KS/2016:237. Personalutskottets arbete - information Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 1 (1) Sida 143 Dnr KS/2016:237 Personalutskottets arbete - information Information, personalchef informerar kort om personalutskottets arbete,

Läs mer

Medel för genomförande av pilotverksamhet inom ramen för heltidsprojekt

Medel för genomförande av pilotverksamhet inom ramen för heltidsprojekt TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Datum Diarienummer 2019-03-01 KLK 2017/967 Handläggare HR-strateg Maria Hallgren Kommunledningsförvaltningen Maria.Hallgren@hassleholm.se Medel för genomförande av pilotverksamhet

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

Patrik Åberg, HR-konsult - Utvärdering och dokumentation Projekt: Önskad sysselsättningsgrad

Patrik Åberg, HR-konsult - Utvärdering och dokumentation Projekt: Önskad sysselsättningsgrad 1 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetens övergripande mål och strategier... 3 2 Uppdrag... 3 3 Förarbete och projektbeskrivning... 3 3.1 Effektmål... 3 3.2 Projektmål...

Läs mer

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Kommunstyrelsens handling nr 49/2013 Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-12-18, 253 2 (8) Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål med projektet 3 Omfattning

Läs mer

3 Heltidsarbete som norm inom Eskilstuna kommun - "Låt fler jobba mer" (KSKF/2017:704)

3 Heltidsarbete som norm inom Eskilstuna kommun - Låt fler jobba mer (KSKF/2017:704) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-02-02 Sida 1(2) 3 Heltidsarbete som norm inom Eskilstuna kommun - "Låt fler jobba mer" (KSKF/2017:704) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Mångfaldsplan plan för lika rättigheter och möjligheter hos Hultsfreds kommun som arbetsgivare

Mångfaldsplan plan för lika rättigheter och möjligheter hos Hultsfreds kommun som arbetsgivare 1 (13) Mångfaldsplan plan för lika rättigheter och möjligheter hos Hultsfreds kommun som arbetsgivare 2 (13) Inledning Hultsfreds kommun ser mångfalden som ett uttryck för att alla rättigheter, möjligheter

Läs mer

Överföring av personalansvaret för anställda på BEAavtal till Arbetsmarknadsenheten

Överföring av personalansvaret för anställda på BEAavtal till Arbetsmarknadsenheten Överföring av personalansvaret för anställda på BEAavtal till Arbetsmarknadsenheten Bakgrund I maj 2018 hade Hässleholms kommun 135 personer anställda på BEA-avtalet. Anställande chefer på kommunens arbetsställen

Läs mer

Ansökan om stimulansmedel för utvecklingsprojekt med syfte att skapa ett mer hållbart arbetsliv

Ansökan om stimulansmedel för utvecklingsprojekt med syfte att skapa ett mer hållbart arbetsliv Dnr 1329/16 Ansökan om stimulansmedel för utvecklingsprojekt med syfte att skapa ett mer hållbart arbetsliv (Fyll i blanketten direkt på datorn. Flytta mellan fälten med tabb-tangenten. Fälten expanderar

Läs mer

Jämställdhetsplan Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober Dnr 2016/1136.

Jämställdhetsplan Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober Dnr 2016/1136. Jämställdhetsplan 2016 Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober 2016. Dnr 2016/1136. 1(7) Innehåll Vad säger diskrimineringslagen om jämställdhet?... 2 Arbetsförhållanden... 2 Rekrytering... 2 Lönefrågor...

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Vad vill du? Innehåll. Jag vill

Vad vill du? Innehåll. Jag vill Jag vill. Jag vill Innehåll veta mer 3 vara delaktig 4 5 utvecklas 6 7 ha mer tid för ungarna, och för annat än jobbet 8 11 göra karriär och ha ett gott ledarskap 12 13 Vad vill du? I den här broschyren

Läs mer

33. Motion om rätt till full sysselsättningsgrad med möjlighet till deltid yttrande Dnr 2011/140-109

33. Motion om rätt till full sysselsättningsgrad med möjlighet till deltid yttrande Dnr 2011/140-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 38 (41) 2014-03-24 Ks 33. Motion om rätt till full sysselsättningsgrad med möjlighet till deltid yttrande Dnr 2011/140-109 Angelica Katsanidou (S) och Dan Nilsson

Läs mer

Time Cares Bemanningsakademier. Vår erfarenhet för din framgång

Time Cares Bemanningsakademier. Vår erfarenhet för din framgång Time Cares Bemanningsakademier Vår erfarenhet för din framgång Nu när vi har Time Cares konsultteam till vår hjälp med sin breda kunskap och tydlighet i vad som krävs av oss för att lyckas i vårt förändringsarbete

Läs mer

GISLAVEDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida (5) Dnr: KS

GISLAVEDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida (5) Dnr: KS 2016-04-20 1(5) Ks 134 Dnr: KS.2016.72 Förändring i uppgiftsfördelning mellan nämnder Ärendebeskrivning En välfungerande förvaltning kännetecknas av transparens/öppenhet, fokus på dem vi är till för, effektivitet,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött SN 2016/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött SN 2016/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött 2016-01-08 SN 2016/0022.01.01 0480-45 09 31 Socialnämnden Jämställdhetsplan Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att godkänna Jämställdhetsplan.

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun Sida 1 av 10 JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014 för Valdemarsviks kommun Sida 2 av 3 Ordlista... 3 Nulägesbeskrivning Bakgrund... 4 Kommunpolicy:... 4 Personalstruktur... 5 Hälsa... 5 Sjukfrånvaro... 5 Jämställda

Läs mer

43 Heltidsarbete som norm inom Eskilstuna kommun - "Låt fler jobba mer" (KSKF/2017:704)

43 Heltidsarbete som norm inom Eskilstuna kommun - Låt fler jobba mer (KSKF/2017:704) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-03-13 Sida 1(2) 43 Heltidsarbete som norm inom Eskilstuna kommun - "Låt fler jobba mer" (KSKF/2017:704) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Heltidsarbete

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande När ni är här så känner jag att jag kan prestera mästerverk! När ni är borta saknar jag er och er oerhörda kompetens! Pia Helsing Enhetschef LSS

Läs mer

Erik Jansen deltar i ärende 1-3, Katrin Dahlgren, hemtjänstchef ÄO deltar i ärende 4.

Erik Jansen deltar i ärende 1-3, Katrin Dahlgren, hemtjänstchef ÄO deltar i ärende 4. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-11-23 Närvarande: Ann Lindgren, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Christina Kvarnström

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Varför vill Region Skåne omförhandla sina arbetstidsavtal?

Varför vill Region Skåne omförhandla sina arbetstidsavtal? Nedanstående material har skickats ut från Region Skåne till Vårdförbundet, anställda, och chefer på SUS (Vårdförbundets anmärkning) Region Skånes frågor och svar om arbetstidsavtal. Varför vill Region

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

Camilla Ollas Hampus (C), ordf. Britt-Marie Essell (S) Anna Nises Borgström, personalchef Terese Renbro, kommunsekreterare

Camilla Ollas Hampus (C), ordf. Britt-Marie Essell (S) Anna Nises Borgström, personalchef Terese Renbro, kommunsekreterare 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret 08:30-11:00 Beslutande Camilla Ollas Hampus (C), ordf. Britt-Marie Essell (S) Ersättare och övriga närvarande Anna Nises Borgström, personalchef Terese Renbro,

Läs mer

Göteborgs Stad och Kommunal Väst. I avtalet kallas parterna Staden och Kommunal.

Göteborgs Stad och Kommunal Väst. I avtalet kallas parterna Staden och Kommunal. PROTOKOLL Sida 1 (9) Parter Närvarande Göteborgs Stad och Kommunal Väst. I avtalet kallas parterna Staden och Kommunal. För Göteborgs Stad: Per Lundborg, Stadsledningskontoret. Övriga deltagare från Staden:

Läs mer

Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro

Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro Plan Diarienummer: KS 2015/1997 Dokumentansvarig: Hr-chef Beredande politiskt organ: Personal- och näringslivsutskottet Beslutad av: Kommunstyrelsen

Läs mer

Använd kompetensen rätt breddad kompetensförsörjning. Förändrat arbetssätt inom Örebro kommun 14 mars 2018

Använd kompetensen rätt breddad kompetensförsörjning. Förändrat arbetssätt inom Örebro kommun 14 mars 2018 Använd kompetensen rätt breddad kompetensförsörjning Förändrat arbetssätt inom Örebro kommun 14 mars 2018 Presentation av mig & bakgrund till projektet Utmaningarna Tre chefer funderar (2015) o o Demografisk

Läs mer

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov.

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. 1 2 Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. Fram till 2027 ökar antalet yngre och äldre markant mycket mer

Läs mer

Uppdrag: Uppföljning av sommarn 2013

Uppdrag: Uppföljning av sommarn 2013 Uppdrag: Uppföljning av sommarn 2013 Innehåll Bakgrund Uppdrag och huvuduppgifter Beskrivning Under semesterperioden har det varit stora svårigheter och problem med bemanningen på sektor ÄO-HS enheter.

Läs mer

En gemensam syn på arbetstiden

En gemensam syn på arbetstiden En gemensam syn på arbetstiden Flexibla arbetstidslösningar gynnar alla De centrala parterna är överens om att arbetstidsförläggningen är en viktig framgångsfaktor för företaget och de anställda. Det är

Läs mer

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2017-05-02 237 Status: reviderad ks 2018-11-13 415 Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings

Läs mer

Time Care Kommun Suite

Time Care Kommun Suite Time Care Kommun Suite Time Care Kommun Suite En intelligent bemanningslösning som balanserar kommunens, medborgarnas och medarbetarnas behov. Med Time Cares lösning har verksamheten fått en bättre överblick

Läs mer

Heltid en del av helheten

Heltid en del av helheten Heltid en del av helheten Här presenteras resultatet av ett partsgemensamt arbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting, Pacta och Svenska Kommunalarbetareförbundet om heltid. Vi vill här ge inspiration

Läs mer

Kommunikationsplan Heltidsprojektet

Kommunikationsplan Heltidsprojektet Kommunikationsplan 31 oktober 2017 Personalavdelningen Enheten för arbetsgivarfrågor Pia Leden/ Kommunikationsplan Heltidsprojektet Bakgrund I slutet av december 2017 ska Haninge kommuns fritidsledare,

Läs mer

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov.

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. 1 Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. Fram till 2027 ökar antalet yngre och äldre markant mycket mer

Läs mer

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-11-25 SN 2015.0188 Handläggare Anders Hedåberg Socialnämnden Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Sammanfattning Enligt diskrimineringslagen så ska arbetsgivaren

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun

Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun 1 ÖVERTORNEÅ KOMMUN Kommunledningsförvaltningen Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun Rekryteringsordning Rekryteringsordningen anger i vilken ordning olika kategorier och behov skall beaktas, innan

Läs mer

Heltidsplan för Kalix kommun

Heltidsplan för Kalix kommun Heltidsplan för Kalix kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Heltidsplan för Kalix kommun 2018-02-05, 17 Kommunfullmäktige Innehåll 1. Nulägesanalys... 3 2. Rekryteringsbehov...

Läs mer

Överföring av hemsjukvårduppgifter till ny huvudman

Överföring av hemsjukvårduppgifter till ny huvudman Överföring av hemsjukvårduppgifter till ny huvudman Uppdraget Arbetsgruppen har fått i uppdrag att komma med förslag hur överföring av hemsjukvårdsarbetsuppgifter kan flyttas från Norrbottens läns landsting

Läs mer

Förbättringsarbete Arbetstidsmodeller Hösten 2015

Förbättringsarbete Arbetstidsmodeller Hösten 2015 Förbättringsarbete Arbetstidsmodeller Hösten 2015 Bakgrund I samband med ärende gällande månadsrapport för februari 2015 gav HSN landstingsdirektören i uppdrag att vidta ett antal åtgärder för att minska

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom föregående mötesprotokoll. Samverkansgruppen noterar informationen. Information från verksamheterna och facken

Samverkansgruppen går igenom föregående mötesprotokoll. Samverkansgruppen noterar informationen. Information från verksamheterna och facken Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-01 Närvarande: Åsa Israelsson, Christina Kvarnström, Peder Hansson, punkt 1 och 2, Lena Sjölin, Inger Engström, Anne Andersson, Kommunal, Anna Janzén,

Läs mer

Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper

Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper Detta material är tänkt att användas för gruppdiskussioner inom arbetslag, på APT eller inom samverkansgrupper. Varje frågeområde har en kort inledning följt

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är;

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är; Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Sture Veräjä, Kicki Kvarnström, Peder Hansson, Lena Sjölin, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Konsult- och servicekontoret 2007

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Konsult- och servicekontoret 2007 1(5) Jämställdhets- och mångfaldsplan för 2007 Styrelsen för Konsult- och service har som utgångspunkt att alla individer oavsett kön, etnisk bakgrund, religiös tillhörighet, funktionsförmåga eller sexuell

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms låns landsting g o k t o b e r 2 0 1 7 s förvaltning LSF Kansli Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Läs mer

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2016-05-02, 237 Status: Antaget Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se

Läs mer

av beslutanderätt för Kommunstyrelsens verksamhetsområde - Personal

av beslutanderätt för Kommunstyrelsens verksamhetsområde - Personal 1(6) Antagen: KS 2007-11-26 156 Delegation av beslutanderätt för Kommunstyrelsens verksamhetsområde - Personal 1. Kommunstyrelsen 1.1 Tillsvidareanställning av förvaltningschef och motsvarande 1 1.2 Beslut

Läs mer

Arbetsgivarenheten 2013-05-02. Ärende: Möte med Centrala Samverkanskommittén - CESAK

Arbetsgivarenheten 2013-05-02. Ärende: Möte med Centrala Samverkanskommittén - CESAK 1 Q J_1 Q L_1 Q L_i Q L_1 Q / Falkenbergs kommun Arbetsgivarenheten PROTOKOLL 2013-05-02 Ärende: Möte med Centrala Samverkanskommittén - CESAK Dag: onsdagen den 2 maj 2013. Parter: Falkenbergs kommun,

Läs mer

Ekonomisk rapport efter november

Ekonomisk rapport efter november TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2014-12-09 ON 2014/0111 53510 Omsorgsnämnden Ekonomisk rapport efter november Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner den ekonomiska

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:12 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:34 av Margaretha Herthelius m fl (fp) om att öka möjligheten för anställda att orka arbeta kvar längre Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013-2015

Jämställdhetsplan 2013-2015 Jämställdhetsplan 2013-2015 I jämställdhetsplanen beskrivs Tyresö kommuns övergripande mål för jämställdhetsarbetet samt de aktiva åtgärder som kommunen som arbetsgivare planerar att vidta för att främja

Läs mer

Heltid - en del av helheten Slutredovisning

Heltid - en del av helheten Slutredovisning Heltid - en del av helheten Slutredovisning 2017-09-12 Projektets syfte Förbättra förutsättningarna både för nuvarande medarbetare och framtida personal- och kompetensförsörjning genom att: uppfylla de

Läs mer

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten Omsorgsnämnden Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten 1 2009-04-28 Innehållsförteckning 1 Omsorgsnämndens kvalitetsarbete 1.1 Metod. 4 1.2 Enkäter 4 2 Verksamhetsinformation 2.1 Presentation

Läs mer

NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS

NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS För dig som är i riskgruppen för att bränna ut dig. Eller har stressade kollegor och inte vill smittas. För politiker, chefer och anställda. Här är ett vaccin

Läs mer

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Gemensam kommentar Anställning av journalister i bemanningsföretag Anställningsavtal Varken lag eller kollektivavtal innehåller regler för hur

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Heltider i Örebro kommun PRESSTRÄFF MED KOMMUNLEDNINGEN

Heltider i Örebro kommun PRESSTRÄFF MED KOMMUNLEDNINGEN Heltider i Örebro kommun PRESSTRÄFF MED KOMMUNLEDNINGEN Bakgrund Heltider med brukare i fokus Politisk ambition från mandatperiodens början. Heltidsarbetet ska drivas med brukarnas behov i fokus. Under

Läs mer