Protokoll ER 30/3 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll ER 30/3 2015"

Transkript

1 1 (6) Lärande Aspenäsenheten Förskola, Skolenhet F-2 & 3-5 Protokoll ER 30/ Mötet genomfördes med Peder Westman, rektor 3-5, som ordförande för den gemensamma delen av mötet. På gång på enheten - Info från ledning Förskoleenheten Solveig, förskolechef, informerade om att rådande fokusområde ute på förskolorna är språkutveckling. Pedagogerna tillsammans arbetar med boken "Barnet, språket och miljön" av Ann-Katrin Svensson under våren för att fördjupa sina kunskaper. Solveig betonade hur viktigt och positivt det är för barnets språkutveckling att föräldrar aktivt läser hemma med sina barn. Forskning pekar tydligt på att barns språkutveckling gynnas mycket av högläsning. Aspenäsenhetens resultat gällande elevers kunskapsresultat är i dag väldigt goda och förskolan fortsätter i sin strävan att utvecklas för att detta faktum ska bestå över tid. Skolenhet F-2 & 3-5 Maria, rektor skolenhet F-2, informerade om att skolan håller kvar vid sitt fokus på inkludering samt EL under året. Skolan arbetar under terminen med "Vilse i skolan" av Ross Green. Litteratur och forskning som handlar om att möta barn med särskilda behov i skolan. Skolan har även arbetat med "Synligt lärande" av John Hattie, litteratur som kopplar barns lärandeprocess till beforskade resultat. Maria informerade vidare kring höstens organisation gällande förskoleklass. Till hösten börjar 62 nya barn i skolans 6-årsverksamhet. Maria har beslutat att det blir tre stycken förskoleklasser till skolstart. LERUM1000, v2.1, Enhetens budget Solveig informerar om budgetläget för enheten i stort och mer ingående för förskoleenheten. Budgetföresättningarna kom ovanligt sent i år. Vanligtvis får enhetens ledning ut dessa i november men i år kom förutsättningarna i mars. Postadress Besöksadress Telefon/fax Webb/e-post Org.nr Aspenässkolan Frödings Allé Pg LERUM (fax) larande@lerum.se Bg

2 2 (6) Förskoleenhetens, tillika Aspenäsenhetens, underskott är nu i princip lika med noll, endast kvarstår av tidigare skuld. I och med att förskola tillsammans med skolenhet F-2 och 3-5 är en gemensam kostnadsenhet så är resultatet bra med tanke på omsättning. Ledningen för Aspenäsenheten har bra koll på sin ekonomi och arbetar varje månad med ekonomisk uppföljning tillsammans med sin ekonom för att säkerställa god balans. Maria informerar att ledningen även i år har lagt en budget utifrån rådande förutsättningar och att båda skolenheternas ekonomi tillsammans är i balans. Maria lyfte även att det dock finns flera osäkra delar i detta, ex. att ledningen sökt enskilt bidrag från Skolverket på kr och inväntar besked om anslag. Fråga om skolgården kom upp under planlagd budget. Peder informerade att skolgård och underhåll ligger på fastighetsenheten. Det är fastighet som gör planer för underhåll och utveckling av ex. skolgården. Vissa delar kan skolan påverka och vissa delar inte. Fastighetsenheten ser till behoven i kommunen och gör därefter en plan för hur arbetet ska planläggas/ prioriteras. En kompisgung på skolgården har länge diskuterats och har nu preliminärt utlovats att fås under våren. I samband med detta kommer fotbollsplanen att dräneras från vatten. Det finns inga besked om konstgräs på fotbollsplanen. Föräldrar upplever att det skiljer sig mellan kommunens olika skolgårdar. Vissa skolor har kommit en bit längre i underhåll och utveckling av eleverna skolgård. Föräldrar kan fritt förmedla sina tankar och funderingar om skolgården till Peder som lovade att förmedla dessa vidare till ansvariga på fastighetsavdelningen. Seatons allés förskola är med i underhållsplanen för 2015 gällande inre miljö på Babords sida (nymålade väggar samt nytt golv) Övrig fråga Utökad stängning under sommaren Beslut om stängning av enhetens förskolor under fyra veckor i sommar lyftes av föräldrarepresentanter på mötet. Ledningen informerade att beslutet om utökad stängning under sommarveckor nyligen togs av kommunstyrelsen, direkt i anslutning till detta skickades information ut från Aspenäsenheten till vårdnadshavarna. Maria informerade att beslutet grundar sig på att barnantalet i verksamheten under perioden är mycket låg samt pedagogernas rätt till semester. V är det sommaröppet på Rydsberg, Almekärrs enhet, för de som behöver omsorg. Särskild blankett finns på hemsidan för ansökan. Giftfri förskola Det finns nu en framtagen handlingsplan fram till Sen kommer troligtvis också en plan för kommunens övriga verksamheter.

3 3 (6) HLR för pedagoger Förälder tog upp hjärt- lungräddning, och undrade om det finns planscher uppsatt för information om hur man ska agera om t.ex. ett barn sätter i halsen. Solveig berättade att i september varje år har förskolans personal utbildning kring detta. Maria informerade om att även utbildning genomförs för samtlig personal på skolan men var tredje år. Finns det möjlighet att köpa in några planscher att sätta upp? Förälder mailar Maria information om köpställe. Mötet delas i verksamhetsformer Skola Fastigheter, lokaler Om skolan får dränerat på fotbollsplanen under våren kommer friggeboden i anslutning att tas bort. Planen blir då något större och ny friggebod placeras mer centralt på skolgården. Övrigt som har hänt sedan förra ER är att idrottshallen har nya ribbstolar och lackat golv. Fastighet har sanerat bort asbest som fanns utanpå rör i källaren under idrotten. Skolan har även iordningställt lokaler efter översvämningen och att fukten i drottsförrådet inte längre är ett bekymmer. Musiksalen, som nu nästen är klart, har fått ett nytt mjukare golv istället för betong. Rummet som ligger intill håller på att renoveras för att kunna användas i undervisningen. Plan för våren/ sommaren är att Bojen ska ses över och till viss del åtgärdas av skolans vaktmästare. Frågor från AER. Utbyggnad av skolan Vi vet inte ännu om huruvida skolan kommer att byggas ut eller inte. Skolans ledning utgår idag från att det inte blir någon ombyggnad under kommande 4-5 åren och kommer att påbörja enklare renoveringar tills vi vet något mer. Mellanmål Mellanmålen togs upp där önskan finns om fil, grönska och frukt i större utsträckning. Maria skickade iväg önskningarna till ansvarig på måltidsservice och de ska möta önskningarna med fil och flingor två gånger per vecka och grönsak/ frukt varje dag. Biblioteket, kan det komma tillbaka? Ledningen kan inte se att detta skulle kunna hända innan en större ombyggnation på skolan. Det kommer fortsättningsvis vara i boklådeform eller ev. små bokhyllor i klassrummen.

4 4 (6) Nationella prov, hur arbetar skolan med resultaten? Ledningen informerade om hur enheten arbetar med systematiskt kvalitetsarbete där alla resultat sammanställs och där ingår nationella proven som en del. Det finns att läsa om skolenheternas systematiska kvalitetsarbete på Aspenässkolans hemsida: KA%20Rapport.pdf?epslanguage=sv Attityder Hur kan skola och hem arbeta och samverka tillsammans runt detta område? Ledning tar med sig frågan vidare. Kulspel och puttning i sandlådan bland eleverna Skolan har idag kulregler som elevrådet tagit fram men vårdnadshavare upplever att det ibland är oorganiserat och svårt att kontrollera barnens kulspel. Upplevelsen är att inga tydliga regler finns och många av barnen inte reflekterar över hur det fungerar. Tankar om det materiella och maktstruktur lyftes samt hur elever förlorar "dyrbara" saker under skoltid. Ledning tar med sig frågan vidare till pedagogernas samordningsmöte och ser att en utveckling behöver ske. Ta med saker till skolan Frågan om att ta med eget material med sig till skolan och i klassrummen lyftes. Det ser idag olika ut i olika grupper. Blir det bekymmer så behöver det lyftas och diskuteras i arbetslaget. Ledningen ser dock att det kommer att behöva se olika ut även i framtiden. Skola 24 I samband med att Skola 24 infördes försvann utrymme för dialog mellan förälder och pedagog vid rapportering av frånvaro, ex om föräldrar önskade komma förbi att hämta upp läxor eller delge annan information. Ledning tar med sig frågan om hur vårdnadshavare föreslagsvis i fortsättningen kommunicerar med pedagoger gällande frånvaro. Förtydligande budget skola Stödresurserna på kr som rektorerna sökt påverkar inte hur resurserna kommer fördelas mellan elevgrupperna inför kommande skolår. Rastverksamhet Den rastverksamhet som tidigare erbjöds på torsdagar under lunchrasten har tillsvidare tyvärr fått utgå då pedagogerna behövts i annan verksamhet under dagen. Önskan finns från vårdnadshavare att skolan längre fram kommer att erbjuda eleverna organiserad rastverksamhet som tidigare.

5 5 (6) FÖRSKOLAN Organisation Organisationen läggs utifrån den barnpeng enheten tilldelas. Solveig redogjorde för den budget som är lagd. Inför hösten har förskoleenheten färre antal barn men Solveig räknar med att nästa vår innebär samma antal barn inskrivna på förskolan som vi har just nu. Förskoleenheten har idag något färre barn än tidigare i de äldre åldrarna på Seatons allé. Det verkar vara lite mindre i hela Aspenäsområdet av just de äldre barnen på förskolan. Det innebär att organisationen inför hösten ser ut som följande på Seatons allé: Styrbord behåller den organisation som finns där idag. Barnen som idag går på Jollen och Kanoten stannar kvar på sina avdelningar. Några nyinskolningar sker för att fylla upp tomma platser. Babord bildar en femårsavdelning samt öppnar under hösten en yngrebarnsavdelning med nya barn. Denna nya avdelning kommer sedan få växa upp under läsåret för att till våren vara fullt utbyggd. Riddarsten behåller sin nuvarande organisation. På Åtorp flyttar några barn upp från Nalle Puh till Bamse. Giftfri förskola En handlingsplan är framtagen och den implementeras nu i arbetslagen via miljögruppen. I samband med detta ställdes frågan om föräldrar kan bidra med saker till förskolan från Riddarstens arbetsenhetsråd. Mycket viktigt att här ha i åtanke att eventuella saker både är giftfria, har ett pedagogiskt syfte samt att det finns behov av dem i verksamheten. Pedagogerna gör tillsammans med förskolechef den bedömningen. Lyckade föräldramöten Arbetsenhetsråden på de olika förskolorna har arrangerat lyckade föräldramöten. På Åtorp och Riddarsten var Föräldrarådgivningen inbjudna för att föreläsa. Seatons allé hade hälsofrämjande logoped för att föreläsa om barns språkliga utveckling. Biblioteket var också på plats och pratade om böcker och läsning. Frågor från Arbetsenhetsråden: Belysning på utegården Seatons allé Önskan finns om bättre belysning på utegården på Seatons allé. Solveig berättar att eftersom det kan ses som en verksamhetsförändring, där förskolan har valt att vara ute med barnen på gården på vintern ibland under sen eftermiddag så ligger kostnad och ansvar för att installera nya lampor på förskolans budget. I nuläget finns inte utrymme för några större belysningsinsatser, då Solveig valt att i första

6 6 (6) hand prioritera personaltätheten, samt en hög andel förskollärare i arbetslagen. Pedagogerna har en tillsynsplikt och gör en bedömning om det är möjligt att vara ute efter mellanmålet också under vinterns mörka månader eller om utevistelsen skall läggas på annan tid av dagen. Sommaröppen förskola Arbetsenhetsrådet på Åtorp vill framföra att förra årets sommaröppna förskola på Hulan inte var tillräckligt bra. En bättre förberedelse för de barn som ska delta önskades. Tankar om att ordinarie personal bör finnas med lyftes också från Seatons allés arbetsenhetsråd. Solveig tar med dessa frågor till sina förskolechefskollegor i Lerumsområdet. Närvarande ER Mikael Weimark, rep. förälder år 4 Anna Kihlberg, rep. förälder fsk Riddarsten Frida Holmberg, rep. förälder fsk Seatons Allé Susanne Fredriksson, rep. förälder fsk Åtorps förskola Ulrika Aksell, rep. pedagog Åtorps förskola Bodel Öste, rep. pedagog Seatons Allé Ranjita Viréhn, rep. pedagog Riddarstens förskola Johanna Pettersson, rep. förälder år 2 Joakim Fransson, rep. förälder förskoleklass Susanne Dahlberg, rep. förälder år 3 Camilla Gäärd, rep. förälder fsk Seatons allé Peder Westman, rep. ledning skola Maria Johansson, rep. ledning skola Solveig Knutsson, rep. ledning förskola Camilla Roback, rep. pedagog skola

Minnesanteckningar ER Aspenässkolan 18/11 2014 Presentation av alla deltagare, se bifogad lista.

Minnesanteckningar ER Aspenässkolan 18/11 2014 Presentation av alla deltagare, se bifogad lista. 1 (6) Lärande Aspenäsenheten Minnesanteckningar ER Aspenässkolan 18/11 2014 Presentation av alla deltagare, se bifogad lista. Budgetläge Uppföljningar görs varje månad. Det underskott som varit är inhämtat,

Läs mer

Minnesanteckningar ER 2014-04-01 Aspenäsenheten

Minnesanteckningar ER 2014-04-01 Aspenäsenheten 1 (8) Lärande Aspenäsenheten Minnesanteckningar ER 2014-04-01 Aspenäsenheten Minnesanteckningar ER Aspenässenheten 2014-04-01 Aspenässkolans bibliotek kl. 18.00-20.00 Gemensamt skola/förskola LERUM2000,

Läs mer

Gemensamt förskola och skola:

Gemensamt förskola och skola: LERUM4000, v2.1, 2013-02-21 1 (5) Lärande Enhet Aspenäs Minnesanteckningar Enhetsråd Aspenäsenheten 4 november 2015 Presentation av deltagare Gemensamt förskola och skola: Ekonomi Ekonomin är i balans.

Läs mer

ER Aspenässkolan 2013-11-28

ER Aspenässkolan 2013-11-28 Aspenässkolan Plats och tid Aspenässkolan 19.00-21.00 Deltagare Solveig Knutsson, förskolechef Peder Westman, rektor 3-5 Mia Morén, föräldrarepresentant 4b Christina Kronlöf, föräldrarereesentant 1c Mari

Läs mer

Enhetsrådsmöte 2012-11-15

Enhetsrådsmöte 2012-11-15 Aspenäsenheten Enhetsrådsmöte 2012-11-15 Aspenässkolan, (biblioteket) klockan 18.00-20.00 Presentation av mötesdeltagare; Anki Lundin, förskolechef, ordförande på gemensamma mötet. Christina Ottoson, rektor

Läs mer

Villkor och förutsättningar för godkännande och rätt till bidrag till fristående förskola i Lerums kommun

Villkor och förutsättningar för godkännande och rätt till bidrag till fristående förskola i Lerums kommun 1 (5) Lärande Villkor och förutsättningar för godkännande och rätt till bidrag till fristående förskola i Lerums kommun Gällande fr.o.m 2018-01-01 2017-05-22 Dnr KS16.1151 Antagen av kommunstyrelsen 2017-06-14

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete. Helhetsanalys. Väskolans fritidshem Rektors namn: Charlotte Knutsson. Telefonnummer:

Systematiskt kvalitetsarbete. Helhetsanalys. Väskolans fritidshem Rektors namn: Charlotte Knutsson. Telefonnummer: 2014-09-30 Systematiskt kvalitetsarbete Helhetsanalys Väskolans fritidshem Rektors namn: Charlotte Knutsson Telefonnummer: 044-13 40 60 E-postadress: charlotte.knutsson@kristianstad.se Innehållsförteckning

Läs mer

Dagordning för Alléskolans Enhetsråd 7 november 2016 kl :30 Alléskolans konferensrum

Dagordning för Alléskolans Enhetsråd 7 november 2016 kl :30 Alléskolans konferensrum 1 (5) 2016-11-07 Lärande Alléskolan Dagordning för Alléskolans Enhetsråd 7 november 2016 kl.18.00-19:30 Alléskolans konferensrum Närvarande: A-laget: B-laget: C-laget: D-laget: E-laget: F-laget: G-laget:

Läs mer

Skånhällaskolans plan för. Överlämning. Åk F-6 Läsåret 2017/18

Skånhällaskolans plan för. Överlämning. Åk F-6 Läsåret 2017/18 Skånhällaskolans plan för Överlämning Åk F-6 Läsåret 2017/18 Skånhällaskolans plan för överlämning Förskola Förskoleklass läsår 2017-18 December En första kontakt, om barn som är i behov av mer omfattande

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008 Vaxholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Vaxholms kommun 2(10) Tillsyn i Vaxholms kommun har genomfört tillsyn av Vaxholms kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Budget: Hade inte tillräckligt underlag, budgeten tas 6 november istället.

Budget: Hade inte tillräckligt underlag, budgeten tas 6 november istället. Samrådsmöte Ekeryd och Brännaregården. 171002 Förskola/skola/fritids/förskoleklass Politikerna har ordet: Budget: Hade inte tillräckligt underlag, budgeten tas 6 november istället. Renoveringar, många

Läs mer

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105.

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Datum Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Datum Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. 1 1 (14) Datum 2018-08-17 Lärande Aspenäsenheten Förskolor Likabehandlingsplan Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Aspenäsenhetens

Läs mer

Organisationsform Organisationsnummer Bankgiro/Plusgiro

Organisationsform Organisationsnummer Bankgiro/Plusgiro 1 (5) Ansökan om godkännande för fristående förskola Enligt 2 kap. 5 skollagen, samt villkor för godkännande och förutsättningar för fullt bidrag till enskild förskoleverksamhet, skolbarnomsorg och förskoleklass

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Villkor och förutsättningar för rätt till bidrag till fristående pedagogisk omsorg istället för förskola eller fritidshem i Lerums kommun

Villkor och förutsättningar för rätt till bidrag till fristående pedagogisk omsorg istället för förskola eller fritidshem i Lerums kommun 1 (7) Lärande Villkor och förutsättningar för rätt till bidrag till fristående pedagogisk omsorg istället för förskola eller fritidshem i Lerums kommun Gällande fr.o.m 2018-01-01 LERUM400, v 1.0, 2007-11-30

Läs mer

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Rönnen period 2 (okt dec), 2013-2014

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Rönnen period 2 (okt dec), 2013-2014 Kvalitetsarbete för fritidshemmet Rönnen period 2 (okt dec), 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Datum Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Datum Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. LERUM200, v 1.0, 2009-04-07 1 1 (11) Datum 2017-04-25 Lärande Aspenäsenheten Förskolor Likabehandlingsplan Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Välkommen till. Hallerna förskola

Välkommen till. Hallerna förskola Välkommen till Hallerna förskola 1 Välkommen till oss! Vi står inför en ny spännande höst med nya och gamla barn. Ett fortsatt arbete med vår Skolutvecklingsplan och mycket mer. Jag som är förskolechef

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Plan för inskolning och överlämnande förskola till skola. Barn- och utbildningsförvaltningen

Plan för inskolning och överlämnande förskola till skola. Barn- och utbildningsförvaltningen Plan för inskolning och överlämnande förskola till skola Barn- och utbildningsförvaltningen 2016-11-01 Utdrag ur läroplanerna Lpfö-98, reviderad 2010* 2.5 ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN Förskolan ska samverka

Läs mer

Lärande Aspenäsenheten Aspenäs förskolor

Lärande Aspenäsenheten Aspenäs förskolor 1 (12) Lärande Aspenäsenheten Aspenäs förskolor Aspenäsenheten består av en förskoleenhet med verksamhet för barn i åldrarna 1-5 år, en grundskoleenhet förskoleklass-åk2 och grundskoleenhet åk3-åk5. Denna

Läs mer

Handlingsplan 2012/Förskola

Handlingsplan 2012/Förskola Handlingsplan 2012/Förskola Hyllie stadsdelsförvaltning Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: Marie Ljunghäger 20120229 1 Marie Ljunghäger Hyllie stadsdelsförvaltning Sofieholm Alla Malmöbor

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Samverkan Övergripande mål: Samverkan förskoleklass, skola och fritidshem Ingela Nyberg, Barn- och utbildningsförvaltningen,

Läs mer

För Dig som vill veta mer om

För Dig som vill veta mer om För Dig som vill veta mer om Bäckalyckans förskola är en förskola med kristen profil. Förskolan startade 1997 och är föreningsdriven av Svenska Alliansmissionen i Ödeshög, som står som huvudman. Förskolans

Läs mer

Datum Beskrivning av förskoleenheten och dess organisation

Datum Beskrivning av förskoleenheten och dess organisation LERUM200, v 1.0, 2009-04-07 1 (7) Lärande Hästhagen- Uddaredsenheten Förskola 1-5 Cecilia Wassenius David Johansson Kvalitetsrapport förskola 1-5 Hästhagen-Uddaredsenheten 1. Allmän del Beskrivning av

Läs mer

Datum Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Datum Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. LERUM200, v 1.0, 2009-04-07 1 1 (11) Datum 2016-05-30 Lärande Aspenäsenheten Förskolor Likabehandlingsplan Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Samhällsbyggnad Kommunens verksamhetslokaler Jill Linde Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda

Läs mer

Gripsholmsskolans förskoleklass

Gripsholmsskolans förskoleklass Gripsholmsskolans förskoleklass Läsåret 2015/2016 Att börja i förskoleklassen är att ta första steget in i skolan. Det är ett stort steg och det är en spännande och intressant tid som börjar, både för

Läs mer

Lindesbergs kommuns Språkplan. från förskolan till skolår 3

Lindesbergs kommuns Språkplan. från förskolan till skolår 3 NY Lindesbergs kommuns Språkplan från förskolan till skolår 3 Fastställd av: Peter Lundell verksamhetschef grundskola och Kristina Öhrn verksamhetschef förskola Framtagen av: Åsa Jönsson, verksamhetsutvecklare,

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

Enhetsplan för Mellangården och Lillgården 07/08

Enhetsplan för Mellangården och Lillgården 07/08 Enhetsplan för Mellangården och Lillgården 07/08 DEMOKRATI OCH INTEGRATION: UPPDRAG Att vi ger möjlighet till ett aktivt skolråd Att vi gör informationen från enheten tillgänglig på olika hemspråk. Att

Läs mer

Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet. Målsättningar och organisation 2014

Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet. Målsättningar och organisation 2014 Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet Målsättningar och organisation 2014 Innehåll Inledning Vad krävs för att språkutveckling ska ske hos barnet Enligt förskolans läroplan Organisation Vad menas med

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Alunskolansforskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Alunskolansforskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Alunskolansforskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1 5 år Läsår 2015 http://www.planforskolan.se/likabehandlingsplan/lp/visningssida

Läs mer

Plan för övergång och samverkan. Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad

Plan för övergång och samverkan. Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad Plan för övergång och samverkan Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad 2018-01-15 Utdrag ur läroplanerna Lpfö-98, reviderad 2010* 2.5 ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN Förskolan ska samverka på ett förtroendefullt

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan 1 (6) Lärande Barn- och elevhälsoteamet Knappekullaenheten Barn- och elevhälsoplan 2012-13 Knappekullaenheten Knappekulla är en enhet där alla barn är allas ansvar och där varje barn ska få det de behöver

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskoleklass. Läsåret 2012/2013. Pegasus förskoleklass Bruksskolan. Ansvarig rektor: Mikael Johansson

Kvalitetsrapport. Förskoleklass. Läsåret 2012/2013. Pegasus förskoleklass Bruksskolan. Ansvarig rektor: Mikael Johansson Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2012/2013 Pegasus förskoleklass Bruksskolan Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

Verksamhetsråd. Riktlinjer. Riktlinjer. Antagen av Utskottet för Lärande Dokumentansvarig i förvaltningen Förvaltningsområdeschef.

Verksamhetsråd. Riktlinjer. Riktlinjer. Antagen av Utskottet för Lärande Dokumentansvarig i förvaltningen Förvaltningsområdeschef. Verksamhetsråd Dokumenttyp Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-11 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Förvaltningsområde lärande Antagen av Utskottet för Lärande Dokumentansvarig i förvaltningen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Helhetsanalys

Systematiskt kvalitetsarbete Helhetsanalys 2013-08-05 Systematiskt kvalitetsarbete Helhetsanalys Fritidshemmet Rektors namn: Lise-Lotte Kjellsdotter Telefonnummer: 134060 E-postadresser: lise-lotte.kjellsdotter@kristianstad.se Innehållsförteckning

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun. Dnr 43-2014:8572 Tidaholms kommun tidaholms.kommun@tidaholm.se Beslut för förskola efter tillsyn i Tidaholms kommun 13eslut 2 (10) Tillsyn av förskolan i Tidaholms kommun har genomfört tillsyn av förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013. Fritidshemmet Yetin; Himalajaskolan Hjorted

Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013. Fritidshemmet Yetin; Himalajaskolan Hjorted Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013 Fritidshemmet Yetin; Himalajaskolan Hjorted Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Styrning och ledning... 3 Personaltäthet och elevgruppernas storlek

Läs mer

Verksamhetens idé och organisation av utbildningen och undervisningen

Verksamhetens idé och organisation av utbildningen och undervisningen LERUM100, v 1.0, 2008-07-25 1 (9) 2013-08-08 Lärande Hulans enhets förskolor Marianne Lång-Ohlsson Förskolechef 0302 521320 marianne.lang-ohlsson@lerum.se Kvalitetsrapport för förskolorna på Hulans enhet

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Förskolan Dansäter arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Boberg

Förskolan Dansäter arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Boberg Förskolan Dansäter arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Boberg Verksamhetsformer som omfattas av arbetet Förskola 1-5 år Ansvariga för arbetet Pedagoger och Förskolechef

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut för förskola. i Uddevalla kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :3777. Uddevalla kornmun

Beslut för förskola. i Uddevalla kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :3777. Uddevalla kornmun Beslut Uddevalla kornmun Beslut för förskola i Uddevalla kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 04 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad Beskrivning av förskoleenheten Hagalund är ett mångkulturellt område och det återspeglar sig i antalet barn på förskolorna med

Läs mer

Protokoll. förskole- och skolråd 25 april 2016

Protokoll. förskole- och skolråd 25 april 2016 Protokoll förskole- och skolråd 25 april 2016 Deltagare: Ledningsnivå Alla elever ska kunna läsa efter åk 1 -utifrån Nya Språket lyfter definitionen Alla barn ska bli sitt bästa jag Ledningsnivå Alla elever

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2014-2015 Bo förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Förutsättningar för genomförande... 3 Metoder/verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kronans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3

Läs mer

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Datum 161001 Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Verksamhet: Enligt anvisningarna om systematiskt kvalitetsarbete i skollagen (2010:800, 4 kap 3-8 ). Bakgrund är organisation med förskoleklass

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014. Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande

Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014. Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014 Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande 2 Innehåll UTVECKLING OCH LÄRANDE... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Föräldrasamverkan och språk...

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter -förskola, -friliggande fritidshem, -pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-05-01 Antagen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Helhetsanalys av Väskolans fritidshem Läsår 14 15

Systematiskt kvalitetsarbete Helhetsanalys av Väskolans fritidshem Läsår 14 15 2015-08-05 Systematiskt kvalitetsarbete Helhetsanalys av Väskolans fritidshem Läsår 14 15 Emma Niklasson, rektor Väskolan F-3 och fritidshem emma.niklasson@kristianstad.se 044-134060 1 Innehåll 1. Våra

Läs mer

KVALITETSRAPPORT Förskolan Delfinen 2014/2015 Eksjö kommun

KVALITETSRAPPORT Förskolan Delfinen 2014/2015 Eksjö kommun KVALITETSRAPPORT Förskolan Delfinen 2014/2015 Eksjö kommun Systematiskt kvalitetsarbete En arbetsprocess som gör kvalitet och likvärdighet synlig och där utgångspunkten alltid är densamma, att identifiera

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för fritidshem läsåret 2012/2013. Rektor

Systematiskt kvalitetsarbete för fritidshem läsåret 2012/2013. Rektor Systematiskt kvalitetsarbete för fritidshem läsåret 2012/2013 Rektor Innehåll 1 Redovisning av särskilda insatser och åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning och effekter av dessa som genomförts

Läs mer

Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun.

Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun. Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun. Nässjö kommun organiserar sin förskoleverksamhet utifrån att den pedagogiska verksamheten ska anpassas till alla barn i förskolan.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLA - område E

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLA - område E 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLA - område E 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten Fel! Bokmärket är inte definierat. Sammanfattning av läsåret 2017/18 4 Prioriterade områden för kommande

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Handlingsplan övergången förskola-skola Enskede-Årsta- Vantör 2014

Handlingsplan övergången förskola-skola Enskede-Årsta- Vantör 2014 Handlingsplan övergången förskola-skola Enskede-Årsta- Vantör 2014 stockholm.se Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Information Sida 1 (3) 2014-08-04 Handlingsplan för barnens övergång mellan förskola

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan)

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) Bifrosts Pedagogiska Enhet Bifrosts förskola Västerbergskolan 2011-2012 1(6) Barnomsorgs-och utbildningsnämndens vision Mölndals stad ger förutsättningar för barn och elevers

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Haninge kommun. NN, Skolinspektionen. Beslut Dnr : Haninge kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Haninge kommun. NN, Skolinspektionen. Beslut Dnr : Haninge kommun rn ip NN, Dnr 43-2016:10334 Haninge kommun för förskola efter tillsyn i Haninge kommun, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43-2016:10334 2(6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran Likabehandlingsplan Syrsans förskola Avdelning Myran Förebyggande handlingsplaner och åtgärder mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och mobbing. Inledning Likabehandlingsarbetet handlar

Läs mer

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortronmyren period 1 (juli-sept), läsåret

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortronmyren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-10-30 Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortronmyren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på

Läs mer

Välkommen till Stenungsunds kommuns förskolor

Välkommen till Stenungsunds kommuns förskolor Välkommen till Stenungsunds kommuns förskolor Välkommen till oss! Vi står alltid redo inför att utbilda och utveckla våra förskolor. Förskolorna i Stenungsunds kommun har ett tydligt fokus på att hålla

Läs mer

Välkomna till. 24 januari kl

Välkomna till. 24 januari kl Välkomna till 24 januari kl 18.00 19.00 Rektor Monika Blom monika.blom@lundby.goteborg.se Tel: 031 3667220 Biträdande rektor Malin Andersson malin.2.andersson@lundby.goteborg.se Tel: 0707 805265 Pedagoger

Läs mer

Lokal verksamhetsplan

Lokal verksamhetsplan 1 (7) Lokal verksamhetsplan Förskoleområde A 2019-2020 Postadress Besöksadress Kontakt Org.nr och webbplats Söderköpings kommun Kommunhuset Växel 0121-181 00 Org.nr 212000-0464 614 80 Söderköping Storängsallén

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Beslut för förskola. i Båstads kommun

Beslut för förskola. i Båstads kommun Beslut t 2014-01-31 Skolinspektionen Dnr 43. 2013;308 Båstads kommun Beslut för förskola i Båstads kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund

Läs mer

Gökstensnytt nr 4 Läsåret

Gökstensnytt nr 4 Läsåret Torshälla stads nämnd Datum 1 (5) Torshälla stads förvaltning 2016-02-16 Gökstensskolan Gökstensnytt nr 4 Läsåret 2015-2016 Hej alla föräldrar och elever! Vårterminen har startat igång ordentligt och vi

Läs mer

Minnesanteckningar Central Samverkan för Kultur- och utbildningsnämnden

Minnesanteckningar Central Samverkan för Kultur- och utbildningsnämnden Datum 2014-04-02 Sida 1(6) Minnesanteckningar Central Samverkan för Kultur- och utbildningsnämnden Tid och plats: Västra skolan, Västra Storgatan 42, Hallsberg, 2014-03-13 Närvarande: Eva Hesselmyr Tomas

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun Dnr 43-2016:10423 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för förskola efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Tollereds förskola Kvalitetsrapport läsåret 12/13

Tollereds förskola Kvalitetsrapport läsåret 12/13 1 (7) Lärande Tollereds förskola Cilla Larsson Förskolechef Tollereds förskola Kvalitetsrapport läsåret 12/13 Beskrivning av Tollereds förskola 1. Den allmänna delen Tollereds förskola ligger centralt

Läs mer

Välkomna till Observatorielundens skola. 1 februari 2017

Välkomna till Observatorielundens skola. 1 februari 2017 Välkomna till Observatorielundens skola 1 februari 2017 The Capital of Scandinavia I Kunskapens kvarter 2017-03-02 Sid 2 Organisation 2017-03-02 Sid 3 Kommunal skola med integration skola/fritids Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Protokoll från samrådsgruppen Brännaregårdens och Ekeryds skola, förskoleklass, fritids och förskola

Protokoll från samrådsgruppen Brännaregårdens och Ekeryds skola, förskoleklass, fritids och förskola 2016-03-09 Protokoll från samrådsgruppen Brännaregårdens och Ekeryds skola, förskoleklass, fritids och förskola 9 mars 18.00-20.00 i Brännaregårdsskolans matsal Välkomna, presentation av kvällen, förhållningsregler.

Läs mer

Sammanställning av utvärderingar kring satsningen på kapprumsbibliotek i Lerum, september 2017

Sammanställning av utvärderingar kring satsningen på kapprumsbibliotek i Lerum, september 2017 Sektor Lärande Arbetsgruppen Kapprumsbibliotek Sammanställning av utvärderingar kring satsningen på kapprumsbibliotek i Lerum, september 2017 Bakgrund Verksamheten med kapprumsbibliotek startades upp efter

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Tillämpas fr. o m 2016-05-18 Fristående förskola Förutsättningar för godkännande Ansökan Beslut

Läs mer

INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM

INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM Skolenhet Nord Piratenskolan INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM Skolenhet Nord Fritidshemmet BombiBitt Bredarörsvägen 1 27731 Kivik 2016-08-30 Viktig Information I det dagliga arbetet jobbar personalen för

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL PLUGGPARADISET

VÄLKOMMEN TILL PLUGGPARADISET VÄLKOMMEN TILL PLUGGPARADISET Kvällens agenda: Information om Pluggparadiset Förskoleklass En dag i förskoleklass/verksamheten Skolvalet Viktiga datum Pluggparadiset är en skola där: alla elever ska känna

Läs mer

Österstad förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Österstad förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Österstad förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Stavreskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Jönköpings kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Skd insdf, donen Letebo Utbildning AB Org.nr. 556917-5663 info@leteboskolan.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av Letebo Utbildning AB Besiut 2 (7) Tillsyn av Laitabo Utbikinbg, AB har genomfört

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Videdals privatskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Videdals privatskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Videdals privatskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 16/17 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan för inskolning och överlämnande 2016

Plan för inskolning och överlämnande 2016 Plan för inskolning och överlämnande 2016 Frösön Orrviken Reviderad 20160222 Innehållsförteckning Utdrag ur läroplanerna 3 Rutiner för överlämnande 4 - Enskilda barn/elever 4 - Från förskola till skola

Läs mer

Språkutvecklande arbetssätt i förskolan

Språkutvecklande arbetssätt i förskolan Språkutvecklande arbetssätt i förskolan -resurser i samverkan Barn- och ungdomsförvaltningen & Kulturförvaltningen Rutin för arbete med barns och elevers språk-, läs- och skrivutveckling ATT alla verksamheter

Läs mer