Socialnämndens budgetdokument 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Socialnämndens budgetdokument 2010"

Transkript

1 Socialnämndens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö

2 Ingress Beskriv kort nämndens verksamhet Socialnämndens ansvarsområde är kommunal hälso- och sjukvård, äldreomsorg, funktionshinder samt individ och familjeomsorg. Flera lagar reglerar verksamheten bland annat socialtjänstlagen (SoL), hälso- och sjukvårdslagen samt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade(lss.) Vision Tjörn ska vara den bästa platsen att leva och bo på. Detta betyder olika saker för dig, mig och alla andra människor på Tjörn. Därför krävs det att vi alla ska ha frihet och möjlighet att förverkliga våra drömmar om ett gott liv. Tjörnborna vet bäst hur man ska leva sitt liv. Målet med vår politik är att riva hinder och skapa förutsättning inte bestämma hur detta ska gå till. Kund Tjörnborna i alla åldrar är våra kunder. Genom förebyggande arbete och information försöker vi skapa en öppen socialtjänst dit alla känner sig välkomna och att Tjörnborna känner sig trygga med sin socialtjänst. Sida 2 (14)

3 Uppdrag åt Socialnämnden 2010 Ska från och med den 1 januari bedriva ett äldreboende i enlighet med Lotte- pedagogiken. Detta boende skall bedrivas som en intrapenad med egen styrelse och balansräkning. Förbättrad kvalité för brukarna i äldreboendet. Detta uppnås genom förbättrad arbetsmiljö och engagerade medarbetare. Riktlinjer/Policy för kommunens intraprenadverksamhet. Avtal för intraprenaden. Att de boende får fortsätta leva sitt liv som tidigare, göra sådant de tycker är roligt. Leva tills man dör. Det kan handla om att kunna göra resor, stiga upp och lägga sig när man vill, dricka vin/ ta sig en snaps om man vill etc. Utvärdera intraprenadens kvalitet utifrån ett brukarperspektiv. Projekt/processledning Utbildningsinsatser Studiebesök Avdelningen för Äldreomsorg Får, precis som under föregående år, ett uppdrag att främja en mångfald av utförare inom äldre- och handikappomsorgen genom att införa valfrihetssystem- LOV. Att öka brukarinflytandet, vad gäller val av utförare Att antalet utförare ska öka. Antalet nöjda brukare ska öka Avgränsningar Åtgärda larm från trygghetstelefon. Insatser nattetid, ingår inte i uppdraget Skriftlig rapport, årsredovisning, Brukarundersökning, Antal brukare som valt externa utförare redovisas för socialnämnden varje månad. Kontaktperson för LOV,Handläggare,System för tidmätning och dokumentationsöverföring, Äldreomsorgsavdelningen Sida 3 (14)

4 Ska under 2010 fokusera på hur våra brukare inom äldreomsorgen upplever kvalitén på den levererade servicen. Hur dessa mätningar utformas och genomförs överlåter vi till nämnden att besluta om. Underlag för förbättringsarbete Förbättra resultatet för maten och aktiviteter i äldreboende Uppföljning av NKI hemtjänsten Redovisning Socialnämnden Resurs för enkätbearbetning Äldreomsorgsavdelningen Sida 4 (14)

5 Ska stärka det gemensamma arbetet kring utsatta barn och ungdomar i samverkan med kultur- och fritidsnämnden och barnoch utbildningsnämnden. Målet är att Inga barn får falla mellan stolarna alla barn och ungdomar som far illa eller riskerar fara illa har rätt att uppmärksammas tidigt och få rätt stöd utifrån sina behov. Förväntade resultat är att vi genom västbas arbetet får ett närmare samarbete och där fler barn och deras familjer genom ett tätare samarbete får hjälp. När vi utvärderar effekter av våra insatser är det nödvändigt att ha en gemensam dokumenterad utgångspunkt. Avgränsningar Avgränsningar är kanske inte rätt ledord då ett aktivt och gränsöverskridande ledarskap, tydlighet och struktur, samsyn och motivation, förtroende och en god kommunikation i hela organisationen krävs för att uppnå målet. Företrädesvis berörs socialtjänstens Funktionshinderverksamhet, Individ och familjeomsorgens barn och familjeenhet, Kultur och fritidsförvaltningen och hela barn och utbildningsförvaltningen. Resultatet skall presenteras muntligt och som en skriftlig rapport och årligen presenteras för ledning och aktuella politiker De resurser som behövs för att målet skall uppnås är gemensam utbildning för att uppnå ett så gott samarbete som möjligt samt ett gemensamt och gränsöverskridande utvärderings instrument. Det behövs även fortsatt tid för att genom ex. västbusdagar västbasdagar hitta ett nära samarbete och samsyn inför det mål som vi fått. Verksamhetsansvariga Sida 5 (14)

6 Ska genomföra en riktat satsning mot ungdomar med ett begynnande beroende av alkohol och droger. Till Mini-maria kan enskilda gå för samtal, provtagning och behandling. Här kan gruppverksamheter även finnas och stöd till familj och anhöriga. Målsättningen är även att utveckla och ge ett samlat stöd när det gäller kurators/terapeutisk kompetens, psykolog samt sjuksköterske- och läkarkompetens. Målgruppen för verksamheten är: Målsättningen är att utveckla en serviceverksamhet för ungdomar upp till 24 år. Mini-Maria på Tjörn. Ungdomar som är under 24 år och har frågor eller bekymmer som rör droger och alkohol skall kunna vända sig hit samt anhöriga och professionella som har oro för ungdomar. Förväntade resultat är att ungdomar får hjälp med att bryta ett begynnande missbruk och därmed riskera att hamna i ett manifest beroende. Ett annat resultat är att anhöriga får hjälp och stöd. När vi utvärderar effekter av våra insatser är det nödvändigt att ha en gemensam dokumenterad utgångspunkt. Avgränsningar Ungdomar med drog eller alkoholbekymmerupp till 24 år och deras anhöriga. Resultatet redovisas i årsberättelsen. De resurser som behövs för att målet skall uppnås är personella resurser samt adekvat utbildning efter de nationella riktlinjerna som finns för missbruks och beroende vård.. Avdelning för Individ och familjeomsorg Sida 6 (14)

7 Ska fortsätta satsningen på hemmaplanslösningar för utsatta barn och ungdomar. Tjörnborna ska kunna vända sig själva till Familjecentrum för att få stöd och hjälp. Det grundläggande skälet är att öka tillgängligheten till sociala tjänster samt att man har möjlighet att komma in i ett tidigare skede vilket på sikt kan leda till att utredning inte behöver inledas. Familjecentrum skall även kunna erbjudas efter utredning och beslut om insatser. Förväntade resultat är att barn, ungdomar och deras familjer skall få hjälp, stöd och behandling på hemmaplan. Ett annat resultat är även att kostnaderna för köpt vård inte skall öka. Avgränsningar De avgränsningar som finns är barn, ungdomar och deras familjer som är boende på Tjörn. Samtidigt är det viktigt att se att arbetet måste genomföras tillsammans med flera av kommunens förvaltningar. Företrädesvis berörs socialtjänstens Funktionshinderverksamhet, Individ och familjeomsorgens barn och familjeenhet, Kultur och fritidsförvaltningen och hela barn och utbildningsförvaltningen. Resultatet presenterat i de årliga årsboksluten. De resurser som behövs för att målet skall uppnås är att fortsätta den gemensamma utbildning som pågår i systemisk teori och metod. Samtidigt krävs gemensam förvaltningsövergripande utbildningar för att uppnå ett så gott samarbete som möjligt samt ett gemensamt och gränsöverskridande utvärderings instrument. Det behövs även fortsatt tid för att genom ex. västbusdagar västbasdagar hitta ett nära samarbete och samsyn. En utökning av familjepedagoger krävs även för att möta de behov som finns och för att kunna säkerställa en god vård och behandling. Avdelning för Individ och familjeomsorg Sida 7 (14)

8 Ska arbeta för att Tjörns kommun ska utses till en säker och trygg kommun i enlighet med WHO:s riktlinjer. Pågående kommunövergripande arbete i dialoggrupper skall WHO:s riktlinjer uppnås Anledningen till att detta mål uppkommit är ett beslut från kommunledningen. De problem som skall lösas är att förebygga ohälsa inom socialförvaltningens samtliga verksamheter, dvs en trygg och säker arbetsplats skall säkerställas De resultat som förväntas är sjunkande ohälsotal. Avgränsningar Avgränsningar är de verksamheter, anställda och kunder som ingår i socialförvaltningens arbetsområden. Resultatet skall presenteras muntligt och som en skriftlig rapport och årligen presenteras för ledning och aktuella politiker Eftersom detta arbete idag ingår i arbetsuppgifterna skall arbetet genomföras inom fastställda verksamhetsramar. Verksamhetsansvariga I övrigt överlåter vi åt socialnämnden att göra prioriteringar inom ram. Sida 8 (14)

9 Ska fortsätta satsningen på hemmaplanslösningar för vuxna som befinner sig i ett utanförskap. Enligt Socialtjänstlagen skall samhällets socialtjänst på demokratin och solidaritetens grund främja människornas; -ekonomiska och sociala trygghet, -jämlikhet i levnadsvillkor, samt aktiva deltagande i samhällslivet. Att öka Tjörnbornas möjligheter till ett självständigt liv innebär konkret för socialtjänsten att individuellt stötta, stödja och motivera människorna till att bli självständiga och självförsörjande genom olika åtgärder såsom; försörjningsstöd med krav på att den enskilde medverkar till sin försörjning genom att söka och ta arbete/ alternativt delta i praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet. Stöd kan också ges för att den enskilde skall kunna bo kvar i sin hemkommun genom hemmaplanslösningar som tex boendestöd. Alla åtgärder skall vara individanpassade och utgå ifrån ett helhetsperspektiv där målet skall vara att öka Tjörnbornas möjligheter till ett självständigt liv. Målet har tillkommit för att kunna tillgodose den enskildes rätt att kunna bo i sin hemkommun Förväntade resultat är att fler hemmaplanslösningar kan erbjudas målgruppen. Avgränsningar Avgränsningar är verksamheter inom socialpsykiatri. Resultatet skall presenteras muntligt och som en skriftlig rapport och årligen presenteras för ledning och aktuella politiker Eftersom detta arbete idag ingår i arbetsuppgifterna skall arbetet genomföras inom fastställda verksamhetsramar. Avdelningen för Funktionshinder och Avdelning för Individ och familjeomsorg Sida 9 (14)

10 Alla ska känna trygghet med att återgå till sitt hem efter sjukhusvistelse oavsett omvårdnadsbehov. Att minska behovet av korttidsplats efter sjukhusvistelse Inga kostnader för betalningsansvar Avgränsningar Att kunna erbjuda korttidsplatser till personer i avvaktan på SÄBO Livets slut Avlastning för anhöriga Rehabilitering brukarundersökning Årsredovisning socialnämnd Biståndshandläggare, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, sjuksköterskor, undersköterskor Avdelningen för Äldreomsorg och Avdelning för Kommunala hälso- och sjukvården Nyckeltal Budget Budget NKI på särskilt boende/ 79 boende Antalet privata utförare i 1 äldreomsorgen NKI inom hemtjänst/ utförare 81 NKI för mat särskilt boende 54 NKI för aktiviteter särskilt 57 boende Antal Västbas utredningar 6 Antal nätverksträffar med 0 barn och ungdomar Antal besök Mini-Maria 100 Kostnad för intuitions placerade barn och ungdomar Sida 10 (14)

11 Nyckeltal Budget Budget Kostnad för familjehems placerade barn och ungdomar Antal ärende i öppen vård Familjecentrum Nettokostnad Familjecentrum Ohälsotalet i Tjörns kommun 31,3 33,4 36,8 Kostnad intuitions placerade vuxna Antal nätter bostadslösa i jourboende Antal personer i sysselsättning enligt SoL Antal personer i arbetspraktik villkorat enligt SoL Antal personer med boendestöd Antal sociala andra handskontrakt inom vuxenenheten Utbetalt försörjningsstöd Antal ungdomar upp till 24 år med villkorat försörjningsstöd genomsnitt/månad Antal personer över 25 år som erhållit försörjningsstöd genomsnitt/månad Betaldagar för utskrivningsklara inom psykiatri/missbruk Betaldagar för utskrivningsklara inom somatisk sjukvård Antal patienter som går till det egna hemmet från sjukhuset Antal patienter som går till kortidsboende från sjukhuset Antal hemtjänstimmar/år Antal personer med beslut enligt LSS Procent av försörjningsstöd till personer som är utförsäkrade ur socialförsäkringssystemet Sida 11 (14)

12 Ekonomi Prestation och resultat i fokus. Utveckla uppföljning av vad vi presterar och vad vi når för resultat. God ekonomisk hushållning Kommunfullmäktiges budget definierar de uppdrag som verksamheterna skall bedriva. Verksamheten kan vara organiserad i förvaltning eller bolag. God ekonomisk hushållning är att uppdragen utförs med tilldelade resurser, att de utnyttjas på ett effektivt sätt till rätt kvalitet. Uppdragets koppling till våra ekonomiska förutsättningar och kvalité ska vara tydligt. Ekonomistyrningen skall bli tydlig för alla medarbetare genom redovisningen av månadsuppföljningarna. Utveckling av Intrapenad och LOV kommer medföra att tydligare användande av tilldelade resurser. Focus kommer även fortsatt att ligga på kostnadseffektivisering. Avdelning Intäkter Kostnader Resultat Kommun- Avvik- Externa Interna Summa Externa Interna Summa Summa bidrag else FUN Stab KHS Äldreom IFO Summa Sida 12 (14)

13 Resultaträkning Budget Budget Bokslut Bokslut (tkr) INTÄKTER Externa intäkter Interna intäkter Summa intäkter KOSTNADER Personalkostnader Externa kostnader Kapitalkostnader Interna kostnader Summa kostnader Resultat Kommunbidrag Avvikelse Sida 13 (14)

14 Medarbetare Tjörns kommun ska vara en arbetsgivare som är attraktiv och lockar bra och kunnig personal. Att kunna rekrytera nya medarbetare med rätt utbildning, kompetens och erfarenhet men även skapa goda förutsättningar för att de redan anställda vill stanna kvar. Mätbara mål/resultat Skapa en tydlig organisation med tydliga uppdrag och roller, där alla anställda känner sig delaktiga i arbetet och i sin arbetsmiljö så att socialförvaltningen på Tjörn upplevs som en attraktiv arbetsgivare av både de redan anställda och de vi rekryterar. Som en del i en tydlig organisation skall arbetet med införandet av ett kvalitetsledningssystem fortsätta där man tydliggör Organisationen, Verksamheten och Intressenterna. Vi lyckas med att rekrytera personer med rätt utbildning och kompetens. Alla ansvariga skall vara utbildade på ledningsnivå i kvalitetsledningssystemet. På varje enhet skall det finnas utbildade kvalitetsombud som ansvarar för att man i det dagliga arbetet följer systemet. Resurser som behövs för att uppnå målen Avsätta tid och kostnader för fortsatt utbildning och uppföljning i kvalitetsledningssystemet. Ansvariga för att målet nås Verksamhetsansvariga Årsarbetare 391,8 414,9 Sjuktal, % 6,0 6,6 Medarbetararindex Sida 14 (14)

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kommunkansliet är kommunstyrelsens förvaltning och ska i denna roll utgöra den politiska ledningens verktyg för styrning och ledning

Läs mer

Tjörns Miljö AB Budgetdokument 2010

Tjörns Miljö AB Budgetdokument 2010 Tjörns Miljö AB Budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Ändamålet med bolagets verksamhet är med iakttagande av kommunala självkostnads- och likställighetsprinciper fullgöra det ansvar som till

Läs mer

Kommunstyrelsens Budgetdokument 2011

Kommunstyrelsens Budgetdokument 2011 Kommunstyrelsens Budgetdokument 2011 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kommunkansliet är kommunstyrelsens förvaltning och ska i denna roll utgöra den politiska ledningens verktyg för styrning och ledning

Läs mer

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN SOCIALNÄMNDEN UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2011

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2011 Tjörns Bostads AB budgetdokument 2011 Tjörn Möjligheternas ö Ingress TBAB tillhandahåller bostäder för kommunens invånare, kommersiella lokaler samt lokaler för kommunens verksamheter. TBAB har en speciell

Läs mer

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Socialnämnden UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2015

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2015 Tjörns Bostads AB budgetdokument 2015 Tjörn Möjligheternas ö Ingress TBAB tillhandahåller bostäder för kommunens invånare, kommersiella lokaler samt lokaler för kommunens verksamheter. TBAB har en speciell

Läs mer

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 SOCIALNÄMND Kommunfullmäktige 18 juni 2013 2014 2015 2016 Kommunbidrag, tkr 453 592 444 300 444 371 varav: serviceutökning, tkr 2 000 priskompensation, tkr 1 910 engångsanslag,

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende. Budget 2016 för Socialnämnden

Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende. Budget 2016 för Socialnämnden Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende Budget 2016 för Socialnämnden Reidun Lorentzon Ordförande Socialnämnden Shujaat Noormohamed Förvaltningschef Socialförvaltningen Inledning Uppdrag till

Läs mer

Socialnämndens budgetdokument Mål- och styrtal

Socialnämndens budgetdokument Mål- och styrtal Socialnämndens budgetdokument - och styrtal Socialnämnden -04-25 68 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Socialnämndens ansvarsområde är kommunal hälso- och sjukvård, äldreomsorg, funktionshinder samt individ

Läs mer

Socialnämndens budgetdokument 2014 Socialnämnden 2013-11-20 186

Socialnämndens budgetdokument 2014 Socialnämnden 2013-11-20 186 Socialnämndens budgetdokument Socialnämnden -11-20 186 Tjörn Möjligheternas ö Sida 2 (24) Socialnämndens budgetdokument INLEDNING 4 UPPDRAG ÅT SOCIALNÄMNDEN 5 DET SKA VARA TRYGGT ATT ÅLDRAS PÅ TJÖRN. DEN

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2014

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2014 Tjörns Bostads AB budgetdokument 2014 Tjörn Möjligheternas ö Ingress TBAB tillhandahåller bostäder för kommunens invånare, kommersiella lokaler samt lokaler för kommunens verksamheter. TBAB har en speciell

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd Strategisk Plan och Budget 2018-2020 Socialnämnd Socialnämnd, Strategisk Plan och Budget 2018-2020 2(10) Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Nämnder... 4 1.1 Uppdrag... 4 1.2 Verksamhet... 4 1.3

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Utifrån kommunens vision Kil på rätt spår har kommunfullmäktige

Utifrån kommunens vision Kil på rätt spår har kommunfullmäktige socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras.

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras. socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad samt

Läs mer

Nämndsplan Socialnämnden. - Preliminär nämndsplan

Nämndsplan Socialnämnden. - Preliminär nämndsplan Nämndsplan Socialnämnden - Preliminär nämndsplan Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3 1.3 Nämndens ansvarsområde... 3

Läs mer

Nämndsplan Socialnämnden

Nämndsplan Socialnämnden Nämndsplan 2019 Socialnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Nämndens ansvarsområde... 3 2 Lomma kommuns vision... 3 3 Nämndsmål... 3 3.1 Nämndsmål och nyckeltal... 4 3.1.1 Brukaren och/eller

Läs mer

Socialnämndens verksamhetsplan 2011-2014

Socialnämndens verksamhetsplan 2011-2014 SOCIALFÖRVALTNINGEN Reviderad 2011-04-27 SN 48 Socialnämndens verksamhetsplan 2011-2014 VERKSAMHETSBESKRIVNING Socialnämndens verksamhet utgår främst från lagarna Socialtjänstlagen (SoL), Lag och särskilt

Läs mer

Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet

Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet Riktlinjer boendestöd för vuxna Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet Socialförvaltningen Område: FO, IFO Bakgrund Den svenska psykiatrireformen trädde i kraft

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningens organisation

Vård och omsorgsförvaltningens organisation Vård och omsorgsförvaltningens organisation Organisationen vof Förvaltningschef Marita Edlund Stab, IT Per Thulin, Förvaltningssekreterare/utredare Sangrid vvon Zedtwitz-Liebenstein Områdeschefer Område

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager Sektorn för socialtjänst Sektorschef Lena Lager Uppdrag Socialtjänsten ska bidra till goda och jämlika levnadsvillkor hela livet för människor som bor och vistas i kommunen Yttersta skyddsnätet - ansvar

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Socialnämnden i Järfälla

Socialnämnden i Järfälla 2014 Budget- och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2014 Socialnämnden i Järfälla (samhällsuppdraget) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHET - SAMHÄLLSUPPDRAGET... 2 2. DRIFTBUDGETEN...

Läs mer

1 (6) Strategidokument - Strategi för hälsofrämjande arbetssätt inom socialförvaltningen

1 (6) Strategidokument - Strategi för hälsofrämjande arbetssätt inom socialförvaltningen 1 (6) Strategidokument - Strategi för hälsofrämjande arbetssätt inom socialförvaltningen 2 (6) 1. Inledning Detta dokument är framtaget i syfte att beskriva och definiera den övergripande strategin för

Läs mer

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2 PROGRAM FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I UPPSALA KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 29 maj 2001. Reviderat i april 2002 på grund av ändringar i lagen. Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens budgetdokument 2010

Barn- och utbildningsnämndens budgetdokument 2010 Bilaga BoU-nämnden 2009-11-05 78 Barn- och utbildningsnämndens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för verksamheterna förskola, pedagogisk omsorg (tidigare

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun 2015 2018 Dokumenttyp Program Fastställd 2015-03-30, 13 av kommunfullmäktige Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2015 2018

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING -11-12 DNR SN.065 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den -10-31 Förslag

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri Beslutad av: Antagen av Socialnämnd, den 24-04-2019 58 Dokumentansvarig:

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden 1(5) Reglemente för socialnämnden Detta reglemente är beslutat av kommunfullmäktige den 28 februari 2011, 102. Utöver vad som anges i kommunallagen (1991:900) och i Trelleborgs kommuns reglemente med gemensamma

Läs mer

SOCIALTJÄNSTEN Verksamhet & organisation

SOCIALTJÄNSTEN Verksamhet & organisation SOCIALTJÄNSTEN Verksamhet & organisation Socialtjänsten i Uddevalla kommun Socialtjänsten i Uddevalla har 2000 anställda och en budget på en miljard. Dagligen kommer tusentals människor i kontakt med de

Läs mer

Äldrenämndens. inriktningsmål

Äldrenämndens. inriktningsmål Äldrenämndens inriktningsmål Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Sid 3 Verksamhetsidé Sid 4-5 Vision Sid 6 Uppdrag Sid 7 Ekonomi Sid 8 Verksamhet Sid 9-11 Personal/Organisation Sid 12 Inledning

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Vårt uppdrag Socialnämnden i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att se hur Funktionshinderomsorgen fungerar och är organiserad. Meningen

Läs mer

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar.

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar. Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-04-14 40 Socialnämndens strategi för Vård och omsorg revidering SN-2016/99 Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta reviderad

Läs mer

Biståndshandläggning November 2016 Äldreomsorgens nationella värdegrund 5 kap. 4 socialtjänstlagen (2001:453,SoL) Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt

Läs mer

Socialnämnden BUDGET 2004

Socialnämnden BUDGET 2004 Socialnämnden BUDGET 2004 Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för ekonomiskt stöd till resurssvaga, behandlingsinsatser till barn, ungdomar och familjer, missbruksvård, flyktingmottagning, vård

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds 1 (7) Typ: Plan Giltighetstid: 2015 Version: 1.0 Fastställd: SN 2013-02-21 Uppdateras: 1:a kvartalet 2014 Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Bestämmelser

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens budgetdokument 2010

Kultur- och fritidsnämndens budgetdokument 2010 Justerat 2009-10-28 Kultur- och fritidsnämndens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för kommunens bibliotek, fritidsgårdar, Kulturskolan, föreningsstöd,

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER

Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER Under året har ett förberedelsearbete pågått för att starta upp ett nytt boende för att ta emot ensamkommande barn och unga i Ånge tätort,

Läs mer

Riktlinjer boendestöd för vuxna

Riktlinjer boendestöd för vuxna Riktlinjer boendestöd för vuxna Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 18 december 2012 219 Innehållsförteckning Bakgrund...2 Lagstiftning...2 Målsättning...2

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING -03-10 DNR SN.065 AGNETA SANDSTRÖM SID 1/1 CONTROLLER AGNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per

Läs mer

Uppdragshandling 2016

Uppdragshandling 2016 Uppdragshandling Socialnämnden 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 5 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...7 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten visas en

Läs mer

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2010

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2010 Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2010 Uppföljning av kvalitetsgarantier inom socialförvaltningen 2010 Bakgrund Socialnämnden införde kvalitetsgarantier inom äldreomsorgen, individ-

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Barnens rättigheter ingens ansvarallas. Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun

Barnens rättigheter ingens ansvarallas. Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun Barnens rättigheter ingens ansvarallas ansvar! Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun Eskilstuna i ett sammanhang En medelstor kommun med 100 000 invånare

Läs mer

Socialnämnden bokslut

Socialnämnden bokslut - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Socialnämnden bokslut 2015 2016-01-15 1) Resultatavstämning (måluppfyllelse) 2) Ekonomi 3) Statistik/nyckeltal - attraktiv och hållbar i alla delar, hela

Läs mer

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Utlåtande 2017:130 RVIII (Dnr 106-1449/2016) Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Motion (2016:102) av Per Ossmer och Lotta Nordfeldt (båda SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Information om LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun, november 2017 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Insatser enligt Socialtjänstlagen

Insatser enligt Socialtjänstlagen SOCIAL- OCH OMSORGSKONTORET Myndigheten för personer med funktionsnedsättning Insatser enligt Socialtjänstlagen - för personer med funktionsnedsättning under 65 år Vem vänder sig insatserna till?... 3

Läs mer

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Dnr: SN 64-2012/5 Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Antagen av Socialnämnden 2014-03-26 Dokumentansvarig (tjänstetitel och namn) Förvaltningschef - Ingmar Ångman Dokumentnamn (samma som filnamn)

Läs mer

Nämndplan. Socialnämnden. Foto: Thomas Henrikson

Nämndplan. Socialnämnden. Foto: Thomas Henrikson Nämndplan Socialnämnden 2017 Foto: Thomas Henrikson Innehållsförteckning 1 Nämndordförande har ordet... 2 2 Övergripande beskrivning av organisationen... 3 3 Prioriteringar för 2017... 5 4 Mål för nämnden...

Läs mer

nriktningsmål sociala insatser för vuxna

nriktningsmål sociala insatser för vuxna I nriktningsmål sociala insatser för vuxna Antagna av kommunfullmäktige 2003-05-26, 123 Ersätter Inriktningsmål för individ- och familjeomsorg antagna av Kommunfullmäktige 1996-11-25 i de delar som avser

Läs mer

Uppdragshandling. Socialnämnden 2018

Uppdragshandling. Socialnämnden 2018 Uppdragshandling Socialnämnden 2018 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 6 1.3 Mål och satsningar... 7 2 Fördjupad information om mått...8 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten visas

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86)

Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86) Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86) Vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Uppgifterna samlas in med stöd av förordningen (1981:1370)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens. budgetdokument Tjörn Möjligheternas ö

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens. budgetdokument Tjörn Möjligheternas ö Barn- och utbildningsnämnden 2010-10-21 59 Barn- och utbildningsnämndens budgetdokument 2011 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för verksamheterna förskola, pedagogisk

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I GULLSPÅNGS KOMMUN Senast gjord revidering: 12 10 15 Beslutet fattat av: Utförd av: Äldreomsorgsutskottet och IFO/LSS-utskottet Antagen av kommunfullmäktige 2013-01-28, 14 Eva Thimfors HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I

Läs mer

Kommunfullmäktiges vision och mål Antagna den 26 november Habo den hållbara kommunen för hela livet

Kommunfullmäktiges vision och mål Antagna den 26 november Habo den hållbara kommunen för hela livet Kommunfullmäktiges vision och mål 2016-2019. Antagna den 26 november 2015 108 Habo den hållbara kommunen för hela livet I Habo kommun ska alla få plats och känna sig välkomna oavsett ålder, etniskt ursprung,

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Socialnämnden ,00 12,00

Verksamhetsuppföljning Socialnämnden ,00 12,00 Verksamhetsuppföljning 2015 2016-02-16 08,00 12,00 Uppnådda mål Mål Utfall Ansvarig nämnd ska främja integration för ensamkommande barn och unga enligt det avtal kommunen tecknat. Antalet folkbokförda

Läs mer

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun STYRDOKUMENT Personalpolitiskt styrdokument för Hudiksvalls kommun Kommunen Hudiksvalls kommun ska vara en bra kommun att leva och verka i. Därför är det viktigt att vi har en kommunal verksamhet som kännetecknas

Läs mer

Plan Barn, ungdomar och vuxna 2012-2015

Plan Barn, ungdomar och vuxna 2012-2015 Plan Barn, ungdomar och vuxna 2012-2015 Förebyggande och stödjande arbete med barn, ungdomar och vuxna Upprättad: 0000-00-00 Antagen av: ange instans Datum för antagande: 0000-00-00, 00 Kontaktperson:

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 9.0 20150203 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 10.2 2018-05-25 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr BESLUTSUNDERLAG Datum 2016-09-01 Sida 1(1) Socialnämnden Ärende Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr 2016-000069 Budget 2017 Dnr 2016-000070 Sammanträdesdagar för socialnämnden

Läs mer

budget 2015 Godkänd av socialnämnden , SN Socialnämnden

budget 2015 Godkänd av socialnämnden , SN Socialnämnden Socialnämndens budget Godkänd av socialnämnden -11-19, SN 160 Reidun Lorentzon Ordförande Socialnämnden Shujaat Noormohamed Förvaltningschef Socialförvaltningen [ Sida 2 (17) Socialnämndens budgethandling

Läs mer

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning HJÄLP OCH STÖD för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning 1 Lomma kommun har ansvar för att du som bor eller vistas i kommunen, får det stöd och den hjälp du behöver, allt enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Budgetberedning Socialnämnden Budget- och verksamhetsplan 2015-2017

Budgetberedning Socialnämnden Budget- och verksamhetsplan 2015-2017 Budgetberedning Socialnämnden Budget- och verksamhetsplan 2015-2017 Nuläge, ekonomi 2014 Resultaträkning, tkr Budget jan-aug Resultat jan-aug Avvikelse Budget 2014 Prognos 2014 Avvikelse Intäkter avvikelsen

Läs mer

Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete. Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret. Avsnitt

Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete. Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret. Avsnitt Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret Avsnitt 1 Vilken roll & betydelse har chefen i ett förbättringsarbete? Att leda ett arbete är ingen enkel

Läs mer

Anhörigstöd - en skyldighet

Anhörigstöd - en skyldighet Anhörigstöd Anhörigstöd - en skyldighet Sedan 2009 ska alla socialnämnder erbjuda stöd för att underlätta för de personer som: - vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre - stödjer en närstående

Läs mer

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2016-10-15 Socialförvaltningen 1 (6) Ansa Haapala Stabschef Diarienummer 2015/SN 0179-003 Socialnämnden Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden

Läs mer

Vad innebär lagändringen?

Vad innebär lagändringen? Stöd d till anhöriga Vad innebär lagändringen? Vellinge den 19 november 2009 Britta Mellfors Äldreenheten, Socialstyrelsen Disposition Nya lagtexten. - Vad är nytt och vad står det för? Vem är anhörig?

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN

Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN 2017.047 3 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNINGEN 2017-08-02 DNR SN 2017.047 LARS NÄSLUND SID 1/1 CONTROLLER LARS.NASLUND @VALLENTUNA.SE

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Ordförande: Tony Hansson Förvaltningschef: Ann Letorp Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Omflyttning av medel rapport till kommunstyrelsen I nuläget inget

Läs mer

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete 1/12 Beslutad: 2018-08-28, 85 Myndighet: Diarienummer: Socialnämnden SN/2018:361-003 Ersätter: beslutad av socialnämnden 2013-10-29 127 Gäller för: Gäller fr o m: 2018-09-03 Gäller t o m: Dokumentansvarig:

Läs mer

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun Anna Setterström Omsorgskonsulent Karlstads kommun 2012-09-25 Omsorgskonsulent Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer och instruktioner enligt SoL

Läs mer

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Riktlinje Antagen den 12 februari 2014 Korttidsboende Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen VON 2014/0068-6 003 Riktlinjen är fastställd av vård- och omsorgsnämnden den

Läs mer

Budget 2017 för Tjörns Måltids AB

Budget 2017 för Tjörns Måltids AB Bild från Kållekärrs förskola Matkonst Budget 2017 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2016-12-07 49 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer