Slutbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80)"

Transkript

1 REMISSYTTRANDE 1 (7) Näringsdepartementet Stockholm Slutbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80) Inledning Försäkringskassan anser att utredningens förslag innebär rätt ambition men helt fel tillvägagångssätt. Försäkringskassan ser positivt på utredningens målsättning att minska och förenkla uppgiftslämnandet för företagare. Ett förenklat och minskat uppgiftslämnande för företagare är en viktig komponent för att skapa förutsättningar för ett välmående näringsliv som är konkurrenskraftigt och som skapar förutsättningar för fler och växande företag som i sin tur bidrar till fler arbetstillfällen. Försäkringskassan stödjer målsättningen att en uppgift i regel endast ska behöva lämnas en gång. När det gäller målsättningen att det ska finnas en väg eller dörr - in för företagen (en form av centralisering) anser Försäkringskassan att det inte är möjligt att införa en centraliserad ingång utan ytterligare analyser kring behov, nytta och påverkan på befintliga verksamhetsprocesser och kundmöten.; främst utifrån en behovsdriven utveckling för att i så stor utsträckning som möjligt säkerställa att man når målet att skapa märkbara förenklingar i företagens vardag. Försäkringskassan ser ett stort behov av att samordna alla utvecklingsinitiativ som direkt eller indirekt stödjer ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen. I dagsläget finns det, utöver detta utredningsarbete olika uppdrag och initiativ såsom E-delegationen, utvecklingsmyndighet och verksamt.se där man i många fall samordnar liknande utvecklingsinitiativ. Utredningen gör en restriktiv tolkning av 2 kap. 10 tryckfrihetsförordningen. Försäkringskassan anser inte att utredningens tolkning utan vidare kan godtas, utan anser tvärtom att bestämmelsen enligt sin ordalydelse ska tillämpas på ett vidare sätt. Det är därför viktigt att frågan blir föremål för ytterligare och noggranna överväganden.

2 REMISSYTTRANDE 2 (7) Försäkringskassan avvisar utredningens förslag på inrättande av en ny Företagsdatamyndighet, att inrätta en ny myndighet för att hantera grundläggande uppdrag som informationsutbyte tillhör det förflutna. Inrättandet av en ny myndighet medförar ökade kostnader, förändrad och i viss mån otydlig ansvarsfördelning och framförallt på sikt en ändrad kundfront, utifrån att utredningen gör bedömningen att ska förslaget om en servicetjänst få full effekt bör det vara enda ingången till att lämna uppgifter. Vidare bedömer Försäkringskassan att det finns behov av att mer i detalj analysera kostnader och nyttor för att på ett tillförlitligt sätt kunna genomföra olika kostnadsoch nyttoanalyser. En gång och till ett ställe (7.2) Försäkringskassan stödjer målsättningen att en uppgift i regel endast ska behöva lämnas en gång. Detta behöver i sin tur inte innebära utvecklingen av en väg eller dörr - in för företagen genom föreslagen servicetjänst, utan kan uppnås genom andra lösningar som återanvändning och delning av uppgifter mellan myndigheter. Införandet av servicetjänsten som en samlad ingång innebär en form av centralisering, även om utredningens förslag initialt medger fortsatt möjlighet och valfrihet för företag att fullgöra uppgiftskrav genom att lämna information direkt till e-tjänster, via system-till-system lösningar eller via andra alternativ. Försäkringskassans bedömning är att det inte är möjligt att införa en centraliserad ingång utan ytterligare analyser kring behov, nytta och påverkan på befintliga verksamhetsprocesser och kundmöten. Framförallt ser Försäkringskassan att det behövs fördjupade analyser utifrån olika kundperspektiv. Förutsättningarna och behoven varierar mellan små och stora företag precis som mellan olika branscher för att nämna några perspektiv. Försäkringskassan anser att det viktigaste är att säkerställa kundnyttan, d.v.s. en reell förenkling i företagens vardag. Huruvida detta innebär en väg in eller t.ex. no wrong door med delning och återanvändning av uppgifter behöver som sagt var analyseras vidare. Försäkringskassans webbplats är en kundkanal som utgörs av en mängd olika delar. Designen är utformad efter kundernas processer och behov. De olika delarna (information, support, e-tjänster etc.) stödjer varandra för att på ett så effektivt sätt som möjligt stödja kundens användning och upplevelse. Den tilltänkta servicetjänsten som en samlad ingång medför en ändrad väg för kunden. Detta medför att Försäkringskassan ser ett behov av information (kopplad till respektive myndighet e-tjänst) i servicetjänsten för att stödja användaren som kommer in via servicetjänsten. Utifrån utredningen är det oklart hur stor möjlighet det finns till den här typen av information i servicetjänsten.

3 REMISSYTTRANDE 3 (7) En centraliserad lösning är även sårbar utifrån att det är just en centraliserad lösning. Om ingången inte fungerar så medför det att samtliga e-tjänster inom staten inte går att nå, förutsatt att detta är enda ingången som beskrivs vara tanken på lång sikt. Vid ett eventuellt framtida genomförande av en servicetjänst är det viktigt att återanvända och dra nytta av såväl befintlig infrastruktur som pågående initiativ inom området, exempelvis utvecklingen av verksamt.se och förvaltningsgemensamma produkter. Ett samlat register (7.4) Försäkringskassan håller med utredningen att förenklingsarbetet bör, åtminstone initialt, fokusera på identifikations- och kontaktuppgifter samt andra grundläggande uppgifter, eftersom myndigheter ofta frågar efter dessa vid ett uppgiftslämnande. Försäkringskassan delar utredningens uppfattning om att det bör införas ett samlat register med uppgifter om företag. Utredningens förslag är att SCB:s allmänna företagsregister ska utgöra grunden till detta samlade register. Huruvida detta är en lämplig lösning bedömer Försäkringskassan kräver ytterligare analyser; främst tekniska, juridiska och verksamhetsmässiga. Vidare anser Försäkringskassan att det viktigaste är att det pekas ut primärkällor för olika uppgifter med tillhörande ägare till primärkällorna, där ägarna har till uppgift att säkerställa en hög informationskvalitet och tillgänglighet. Utpekandet av primärkällor bör även minska osäkerheten kring vilka källor som är primära eller sekundära (kopior). Utöver detta är det även viktigt att säkerställa att det finns en tydlig och säker process för rättelser och uppdateringar av företagsuppgifter. Utredningen föreslår att det allmänna företagsregistret ska knytas till servicetjänsten genom att servicetjänsten aviserar grundläggande uppgifter som finns i företagsregistret om ett enskilt företag till den myndighet som företaget lämnar uppgifter till via servicetjänsten. Försäkringskassan ser en komplexitet i detta så länge det är möjligt att lämna uppgifter på andra sätt (t.ex. direkt via e- tjänst hos myndigheterna eller via en system-system lösning). För att alla parter ska ha samma information krävs att e-tjänsterna, förutom att kunna ta emot översända grundläggande uppgifter från servicetjänsten, själva kan anropa servicetjänsten eller det underliggande allmänna företagsregistret när en kund till exempel går direkt till e-tjänsten för att uppfylla ett uppgiftskrav. Försäkringskassan anser att en bättre lösning är att det samlade företagsregistret utgör en så kallad bastjänst som respektive myndighets olika system och tjänster kan anropa direkt. Detta medför även en teoretisk möjlighet för myndigheter att inhämta grundläggande uppgifter med hög kvalitet för andra syften än uppgiftskravsinlämnande.

4 REMISSYTTRANDE 4 (7) Hur ska myndigheterna använda uppgifterna ur företagsregistret? (7.6) Som nämnts tidigare i remissyttrandet ser Försäkringskassan behov av att ytterligare analysera behov och möjligheter kring anslutning av myndigheters e- tjänster till servicetjänsten, speciellt gällande avisering av grundläggande uppgifter och status i uppgiftskravsärenden. Försäkringskassan håller med om utredningens slutsats att två kritiska framgångsfaktorer är att myndigheterna de facto återanvänder de grundläggande uppgifter man har tillgängliga istället för att kräva in dessa från företagen och att myndigheterna kontinuerligt går igenom och behovsprövar de uppgiftskrav man har för att minska risken att uppgifter som inte behövs begärs eller lämnas in. Detta medför möjligheten till ett minskat uppgiftslämnande för inte bara grundläggande uppgifter, utan även ärendespecifika uppgifter. Ett uppgiftskravsregister (8) Försäkringskassan delar utredningens uppfattning att ett uppgiftskravsregister har en roll att spela när det gäller att skapa förutsättningar för samordning och informationsutbyte mellan myndigheter. En förutsättning är dock att uppgiftskraven är beskrivna på tillräcklig detaljnivå för att man till exempel ska kunna identifiera att det är samma uppgifter som samlas in, vilket är en förutsättning för möjligheten till delning och återanvändning av uppgifter. Försäkringskassan delar även utredningens uppfattning att med uppgiftskrav bör avses författningsbaserade krav riktade mot företag att lämna uppgifter till myndigheter under regeringen, åtminstone som ett första steg. För att i framtiden kunna uppnå ett mer komplett register, utifrån ett kundperspektiv, krävs att uppgiftskravsregistret kompletteras med uppgiftskrav från bland annat kommunala myndigheter. När det gäller förslaget om en koppling mellan servicetjänsten och uppgiftskravsregistret stödjer Försäkringskassan utredningens förslag på ett fasindelat införande, se ytterligare kommentar kring detta under avsnittet fasindelat genomförande (9.5) nedan. Att-göra-listor (8.2) Försäkringskassan ser positivt på en funktion med generella listor, det vill säga en funktion där uppgiftskrav kan sorteras utifrån SNI-koder och associationsrättslig form, för att företag vid behov ska kunna få en överblick om vilka uppgiftskrav som kan komma i fråga för ett tilltänkt företag. Samtidigt ser Försäkringskassan en komplexitet i och med att en så kallad SNI-kod inte alltid är entydig utifrån ett specifikt företags verksamhet. En annan erfarenhet från deltagandet i Bolagsverkets uppdrag gällande kartläggning av företags uppgiftslämnande 1 är att det totala 1 Kartläggning av företags uppgiftslämnande till 14 myndigheter (N2012/311/ENT)

5 REMISSYTTRANDE 5 (7) antalet teoretiska uppgiftskrav för ett enskilt företag i genomsnitt är stort. Detta medför att det trots generella listor blir svårt för det enskilda företaget att överblicka möjliga uppgiftskrav. Avseende av utredningen föreslagen funktion, att-göra-listor, ser Försäkringskassan svårigheter dels med att realisera funktionen, dels för företagen att förstå och hantera funktionen. Precis som utredningen själva för fram är majoriteten av uppgiftskraven, utifrån den kartläggning av företags uppgiftslämnande som Bolagsverket koordinerade 2, initierade från företaget. Fasindelat genomförande (9.5) Försäkringskassan ser positivt på utredningens förslag om ett fasindelat genomförande. Detta möjliggör en iterativ utvecklingsprocess där det finns möjlighet till kontinuerlig utvärdering och anpassning av utvecklingen. En fasindelning medför även möjligheten att påbörja ett genomförande, samtidigt som det ger utrymme att genomföra eventuella kompletterande utredningar. En prototyp för minskat och förenklat uppgiftslämnande (10) Försäkringskassan anser att det, utifrån många olika perspektiv (effektivitet, samordning etc.), är både värdefullt och nödvändigt att återanvända befintliga tjänster samt mjuk och hård infrastruktur. Ett exempel är möjligheten att ge en befintlig myndighet i uppdrag att utföra driften av en myndighetsgemensam tjänst, så kallat IAAS (Infrastructure As A Service). Synpunkter på olika funktioner är i övrigt kommenterat i andra avsnitt i yttrandet. Rättsliga överväganden (11) Utredningen gör en restriktiv tolkning av 2 kap. 10 tryckfrihetsförordningen. Försäkringskassan anser inte att utredningens tolkning utan vidare kan godtas, utan anser tvärtom att bestämmelsen enligt sin ordalydelse ska tillämpas på ett vidare sätt. Det är därför viktigt att frågan blir föremål för ytterligare och noggranna överväganden. Organisering och finansiering (12) Försäkringskassan avvisar utredningens förslag på inrättande av en ny Företagsdatamyndighet, att inrätta en ny myndighet för att hantera grundläggande uppdrag som informationsutbyte tillhör det förflutna. Inrättandet av en ny myndighet medför ökade kostnader, förändrad och i viss mån otydlig ansvarsfördelning och framförallt på sikt en ändrad kundfront, utifrån att utredningen gör bedömningen att ska förslaget om en servicetjänst få full effekt bör 2 Kartläggning av företags uppgiftslämnande till 14 myndigheter (N2012/311/ENT)

6 REMISSYTTRANDE 6 (7) det vara enda ingången till att lämna uppgifter. Därtill finns det redan idag parter som har olika ansvar som kan kopplas till uppgiftskrav och e-tjänster, exempelvis Bolagsverket som utpekad utvecklingsmyndighet för företag och E-delegationen som har i uppdrag att driva på e-utvecklingen inom offentlig sektor. Försäkringskassan stödjer idén om en samrådsfunktion, för att samordna och driva på arbetet kring att förenkla och minska uppgiftslämnandet för företagen. En möjlighet är att använda sig av en redan befintlig samverkansstruktur, till exempel myndighetssamarbetet starta och driva företag. Därigenom ges möjlighet till återanvändning av samverkansmodell, affärsmodell och så vidare. Servicetjänsten ska enligt utredningens förslag finansieras genom avgifter från anslutna myndigheter, baserat på den enskilda myndighetens andel av det totala nyttjandet av servicetjänsten. Försäkringskassan anser att det behövs ett mer detaljerat förslag kring finansieringsmodell för att kunna ta ställning till finansieringen av servicetjänsten, till exempel hur utredningen ser på möjlig anslutningstakt, d.v.s. hur många parter som initialt ska dela på kostnadskakan. När det gäller utredningens förslag om att myndighetens kartläggningsarbete, anpassningar av IT-system samt samordningsarbete får klaras inom ramen för myndighetens anslag anser Försäkringskassan att detta också är svårt att bedöma utifrån utredningens förslag som är på övergripande nivå. Till exempel hur stor integrationen kommer att vara mellan servicetjänsten och myndigheternas e-tjänster och verksamhetssystem samt om servicetjänsten i framtiden kommer vara enda vägen in för företag att fullgöra sin uppgiftskravsplikt medför olika kostnader för myndigheterna. Generellt saknar Försäkringskassan mer detaljerade nytto- och kostnadsberäkningar för att kunna bedöma olika förslag utifrån ett kostnads- och nyttoperspektiv. Konsekvenser (13) Försäkringskassan bedömer att kostnaden för Företagsdatabasen kommer att bli väsentligt högre än utredningens uppskattning. Förutom själva ledningen och driften av en myndighet i sig tillkommer ett behov av en rad resurser för att samordna, drift, förvaltning samt utveckling de tekniska tjänsterna och registren. Försäkringskassan bedömer även att kostnaderna för myndigheterna kommer vara större än de angivna, speciellt anpassningen av befintliga e-tjänster samt utveckling av det elektroniska informationsutbytet mellan myndigheter. Detta baserat på Försäkringskassans egna kostnader för utveckling av e-tjänster och elektroniska informationsutbyten. Försäkringskassan anser sammantaget att befintliga kostnadsuppskattningar behöver utvecklas och fördjupas för att kunna ge en rättvisande bild om de reella kostnaderna.

7 REMISSYTTRANDE 7 (7) Beslut om detta yttrande har fattats av generaldirektör Dan Eliasson i närvaro av försäkringsdirektör Dani Ramzgah, enhetschef Håkan Sörberg och verksamhetsutvecklare Markus Bill, den senare som föredragande. Dan Eliasson Markus Bill

Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen, SOU 2013:80

Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen, SOU 2013:80 Datum Beteckning 2014-03-11 Ert datum Dnr 2014/52 Er beteckning Avdelningen för 2014-01-10 N2013/5588/ENT Datainsamling från företag och organisationer Cecilia Hertzman 019-176127, 076-722 6127 1(6) Regeringskansliet

Läs mer

Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande (SOU 2013:80)

Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande (SOU 2013:80) YTTRANDE 2014-03-12 N Fi2009:01/2014/1 E-delegationen N Fi 2009:01 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande (SOU 2013:80) Sammanfattning: E-delegationen anser att

Läs mer

REMISSVAR. SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(10) REGERINGSKANSLIET. N äringsdepartementet STOCKHOLM

REMISSVAR. SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(10) REGERINGSKANSLIET. N äringsdepartementet STOCKHOLM LANTMÄT E RI E T 1,, b lm + 1(10) REMISSVAR 2014-03-12 Dm 102-2014/133 REGERINGSKANSLIET N äringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ert Dnr N2013/5588/ENT SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande

Läs mer

Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013

Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013 Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013 14 myndigheter i samverkan för ett förenklat och minskat uppgiftslämnande N2013/311/ENT Sammanfattning Att förenkla vardagen för företagare skapar förutsättningar

Läs mer

Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Sammanfattning REMISSYTTRANDE 1 (11) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm

Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Sammanfattning REMISSYTTRANDE 1 (11) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 1 (11) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Näringsdepartementets dnr N2015/3074/FF Genom remiss den 22 juni 2015 har Försäkringskassan

Läs mer

UPPGIFTSLÄMNARSERVICE FÖR FÖRETAGEN

UPPGIFTSLÄMNARSERVICE FÖR FÖRETAGEN UPPGIFTSLÄMNARSERVICE FÖR FÖRETAGEN Våren 2012 fick jag av regeringen uppdraget att leda en utredning som skulle presentera ett förslag som innebär att uppgifter som lämnas från företagen till statliga

Läs mer

Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen

Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(6) Näringsdepartementet Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen har erhållit rubricerade remiss för yttrande och lämnar här följande synpunkter. Sammanfattning

Läs mer

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-15 N2013/1260/ENT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Läs mer

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Mål En enklare vardag för medborgare Öppnare förvaltning som stödjer innovation och delaktighet Högre kvalitet och effektivitet i verksamheten Vad gör E-delegationen?

Läs mer

Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen

Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen Näringsdepartementet Enheten för främjande och förenkling 103 33 Stockholm Stockholm Ert dnr: 2015-10-26 N2015/3074/FF Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen QTEMA har beretts

Läs mer

RAPPORT TILL REGERINGSKANSLIET. Utvecklingsområdet företag och företagande

RAPPORT TILL REGERINGSKANSLIET. Utvecklingsområdet företag och företagande AD 340/2011 RAPPORT TILL REGERINGSKANSLIET Från Bolagsverket Utvecklingsområdet företag och företagande 1 februari 2012 2 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 UTVECKLINGSOMRÅDE... 3 2.1 Utvecklingsområdet

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-06-20 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 524/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu (Fi2017/01289/DF)

Läs mer

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-10-28 1216-2015 Ert diarienr N2015/3074/FF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Datainspektionen har granskat

Läs mer

Dialogmöte. 24 april Tillsammans förenklar vi företagarens vardag

Dialogmöte. 24 april Tillsammans förenklar vi företagarens vardag Dialogmöte 24 april 2012 Tillsammans förenklar vi företagarens vardag Bolagsverket i samarbete med Länsstyrelsen Kronoberg samt Sveriges Kommuner och Landsting Syfte med dagens dialogmöte Avslut utifrån

Läs mer

Kartläggning av företags uppgiftslämnande till 14 myndigheter

Kartläggning av företags uppgiftslämnande till 14 myndigheter Kartläggning av företags uppgiftslämnande till 14 myndigheter Sammanfattning av slutrapport N2012/311/ENT Bakgrund Sveriges företag har många krav på sig att lämna uppgifter till statliga myndigheter.

Läs mer

Sammanfattning av lägesrapporten:

Sammanfattning av lägesrapporten: Sammanfattning av lägesrapporten: Kartläggning av näringsidkares uppgiftslämnande till 14 myndigheter N 2011/5884/ENT Innehåll Sammanfattning sid. 4-5 Slutsatser och rekommendationer sid. 6-11 Den översiktiga

Läs mer

Ett förenklat och minskat uppgiftslämnande för företagen i Sverige

Ett förenklat och minskat uppgiftslämnande för företagen i Sverige Ett förenklat och minskat uppgiftslämnande för företagen i Sverige Helena Morgonsköld Oslo 1 december 2014 2014-12-04 En företagares vardag Företagen lägger mycket tid och pengar på onödig uppgiftsinlämning

Läs mer

Betänkande SOU 2015:33 Uppgiftslämnarservice för företagen

Betänkande SOU 2015:33 Uppgiftslämnarservice för företagen 1(11) Regeringskansliet Näringsdepartementet Entreprenörskap 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2015:33 Uppgiftslämnarservice för företagen Sammanfattning Skatteverkets uppfattning är att det är angeläget

Läs mer

Dialogmöten Företag och företagande

Dialogmöten Företag och företagande AD 340/2011 Dialogmöten Företag och företagande Rapport från genomförda dialogmöten hösten 2011 Datum: 2012-02-01 Version: 1.0 Upprättad av: Monica Grahn och Daniel Sjöberg AD 340/2011 Innehållsförteckning

Läs mer

E-tjänst över näringsidkare

E-tjänst över näringsidkare E-tjänst över näringsidkare Slutrapport Datum: 2011-01-27 Version: 1.0 Upprättad av: Monica Grahn Innehållsförteckning 1. E-tjänst över näringsidkare noden...1 1.1 Sammanfattning 1 1.2 Bakgrund 1 2. Användningsfall...1

Läs mer

Delbetänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen dnr 2013/4

Delbetänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen dnr 2013/4 1(5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Vår referens Jan Östlund Er referens N 2013/1260/ENT Diarienummer Utr 2013/39 Datum 2013-06-27 Delbetänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen

Läs mer

Bolagsverket. NNR den 8 maj 2015. Annika Bränström Generaldirektör 2015-05-11

Bolagsverket. NNR den 8 maj 2015. Annika Bränström Generaldirektör 2015-05-11 Bolagsverket NNR den 8 maj 2015 Annika Bränström Generaldirektör Bolagsverket Registreringsmyndighet för svenska företag Företagsinteckningsmyndighet Näringslivsregistret Stor informationskälla Säljer

Läs mer

Att samverka hur och varför. Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket

Att samverka hur och varför. Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket Att samverka hur och varför Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket Grundläggande krav Myndighetsförordningen: 3 Myndighetens ledning ansvarar inför regeringen för verksamheten och

Läs mer

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-1121 Landstingsstyrelsen Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Läs mer

Yttrande över Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Yttrande över Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Få utvecklingsinsatser na på rull och god anslutning Digital samverkan Handlingsplan för e- förvaltning: Stabsutredning

Läs mer

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25)

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25) REMISSVAR 1 (5) Datum 2018-09-18 Ert datum 2018-05-23 Vårt diarienummer 2018-110-4262 Er beteckning Fi2018/01418/DF Kopia till Utbildningsdepartementet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Juridik som

Läs mer

Remissyttrande över delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen Dnr. 2013/4

Remissyttrande över delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen Dnr. 2013/4 851 81 Sundsvall 2013-06-25 Tfn: 0771-670 670 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Yttrande AD 898/2013 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Klassificeringsid 1.2.1 1 (11)

Läs mer

Utvecklingsmyndighet Bolagsverket

Utvecklingsmyndighet Bolagsverket AD 340/2011 Utvecklingsmyndighet Bolagsverket N 2011/1368/ITP Företag och Företagande Rapport nr.1 Datum: 2011-09-14 Version: 1.0 Upprättad av: Monica Grahn AD 340/2011 Innehållsförteckning 1 Utvecklingsmyndigheternas

Läs mer

1 (5) Yttrande. Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad Stockholm

1 (5) Yttrande. Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad Stockholm Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-07-12 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 894/2017 1 (5) Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad 103 33 Stockholm

Läs mer

Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen

Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen Näringsdepartementet Enheten för främjande och förenkling 103 33 Stockholm Stockholm Ert dnr Vårt dnr 2015-10-26 N2015/3074/FF 2015/138 Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen

Läs mer

Borås Stads remissyttrande över Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen

Borås Stads remissyttrande över Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen REMISSYTTRANDE Datum 2018-05-07 Instans Kommunstyrelsen Dnr KS 2018-00105 1.1.2.1 1(6) Johannes Adolfsson Handläggare 033 353061 Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för digital

Läs mer

Uppgiftslämnarservice för företag (SOU 2015:33)

Uppgiftslämnarservice för företag (SOU 2015:33) Avdelningen för Datainsamling från företag och organisationer Cecilia Hertzman 019-17 6127, 076-722 6127 YTTRANDE Datum Beteckning Sida 2015-10-27 Dnr 2015/ 974 1 (7) Ert datum Er beteckning 2015-06-22

Läs mer

överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om ett enklare företagande med digital förvaltning för perioden

överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om ett enklare företagande med digital förvaltning för perioden e Regeringskansliet Bilaga till protokoll I 6, vid regeringssammanträdet den 15 juni 2017, dnr N2017/04297/FF 2017-06-15 Näringsdepartementet överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och

Läs mer

Delrapport 28 februari 2019 N2018/02033/FF

Delrapport 28 februari 2019 N2018/02033/FF AD 1492/2016 Uppdraget att utveckla tjänsten för digital inlämning av årsredovisningar m.m. för alla företagsformer Delrapport 28 februari 2019 N2018/02033/FF 1 (5) Sammanfattning Tillsammans med berörda

Läs mer

Yttrande över Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppglftslämnande för företagen Dnr, 2013/4

Yttrande över Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppglftslämnande för företagen Dnr, 2013/4 1(5) SWEDISH E N V I R O N M E N T A L PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-06-27 Ärendenr: NV-04558-13 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.registtator@regeringskansliet.se Yttrande över Delbetänkande Ett

Läs mer

Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn

Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn e Regeringen Regerings beslut 2018-05-24 Fi2018/02150/DF 111 5 1 bilaga Finansdepartementet Mottagare enligt bilaga Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga

Läs mer

Remiss av SOU2015:66 En förvaltning som håller ihop

Remiss av SOU2015:66 En förvaltning som håller ihop N2015/5090/EF 1(5) Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för e-förvaltning Remiss av SOU2015:66 En förvaltning som håller ihop anser att utredningens förslag i stort är bra och vi stödjer slutbetänkandet.

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80)

Yttrande över betänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80) 1(2) Näringsdepartementet Er referens N2013/5588/ENT Diarienummer Utr 2014/3 Datum 2014-03-14 Yttrande över betänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80) har anmodats

Läs mer

Betänkandet SOU 2010:4 Allmänna handlingar i elektronisk form offentlighet och integritet (Dnr Ju2010/1020/L6)

Betänkandet SOU 2010:4 Allmänna handlingar i elektronisk form offentlighet och integritet (Dnr Ju2010/1020/L6) Yttrande Ärendenummer AD 364/2010 851 81 Sundsvall 2010-06-10 1 (5) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ulrika.nydevik@justice.ministry.se

Läs mer

Statskontoret ska löpande informera Regeringskansliet (Socialdepartementet)

Statskontoret ska löpande informera Regeringskansliet (Socialdepartementet) Regeringsbeslut IV:5 2011-03-31 S2011/3603/SFÖ (delvis) Socialdepartementet Statskontoret Box 8110 104 20 Stockholm Uppdrag att ta fram ett samlat underlag om myndigheternas service i samverkan Regeringens

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Datum 2018-04-13 Dokumenttyp Yttrande Diarienummer 2018/0022 Ert diarienummer Fi2018/00106/DF Handläggare Andreas Richter Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart

Läs mer

Utvecklingsmyndighet Bolagsverket

Utvecklingsmyndighet Bolagsverket AD 340/2011 RAPPORT TILL REGERINGSKANSLIET Utvecklingsmyndighet Bolagsverket N 2011/1368/ITP Företag och Företagande Datum: 2013-01-30 Version: 1.0 Upprättad av: Hans Ekstål Hans Ekstål 2013-05-30 2 (18)

Läs mer

IT-standardiseringsutredningens betänkande Den osynliga infrastrukturen om förbättrad samordning av offentlig ITstandardisering

IT-standardiseringsutredningens betänkande Den osynliga infrastrukturen om förbättrad samordning av offentlig ITstandardisering REMISSVAR 1 (9) 2007/214 ERT ER BETECKNING N2007/5876/ITP Näringsdepartementet ITP 103 33 STOCKHOLM IT-standardiseringsutredningens betänkande Den osynliga infrastrukturen om förbättrad samordning av offentlig

Läs mer

Betänkande av Utveckling av lokal service i samverkan: Se medborgarna för bättre service för medborgarna (SOU 2009:92)

Betänkande av Utveckling av lokal service i samverkan: Se medborgarna för bättre service för medborgarna (SOU 2009:92) 851 81 Sundsvall 2010-04-13 1 (6) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Diarienr AD 46/2010 Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Lars

Läs mer

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Mål En enklare vardag för medborgare Öppnare förvaltning som stödjer innovation och delaktighet Högre kvalitet och effektivitet i verksamheten Vilka är med

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett myndighetsgemensamt servicecenter för en effektivare statlig administration. Dir. 2010:117

Kommittédirektiv. Ett myndighetsgemensamt servicecenter för en effektivare statlig administration. Dir. 2010:117 Kommittédirektiv Ett myndighetsgemensamt servicecenter för en effektivare statlig administration Dir. 2010:117 Beslut vid regeringssammanträde den 4 november 2010 Sammanfattning För att öka effektiviteten

Läs mer

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Innehåll Bakgrund, mål och syfte Vad har vi gjort? Vad gör vi nu? Vad händer sen? Mål En enklare vardag för medborgare Öppnare förvaltning som stödjer innovation

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Stockholm LM Ericssons väg 30, Hägersten

Postadress Besöksadress Telefon Stockholm LM Ericssons väg 30, Hägersten 1 (7) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Delredovisning avseende Uppdrag att erbjuda samordnad och säker statlig it-drift dnr Fi2017/03257/DF Sammanfattning Försäkringskassan har ett uppdrag att 2017-2020

Läs mer

Kommittédirektiv. Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2018:50. Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018

Kommittédirektiv. Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2018:50. Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018 Kommittédirektiv Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen Dir. 2018:50 Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att undersöka

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) 1 [5] Referens Mottagare Finansdepartementet Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Sammanfattning Botkyrka kommun ger sitt stöd till slutbetänkandet

Läs mer

STOCKHOLM. Långsiktig och strategisk styrning av informationsförsörjningen

STOCKHOLM. Långsiktig och strategisk styrning av informationsförsörjningen YTTRANDE 2017-06-22 Dnr: RA 04-2017/3410 Ert dnr: Fi2017/01289/DF Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Digitalförvaltning.nu (SOU 2017: 23) Riksarkivet har tagit del av rubricerat delbetänkande och vill

Läs mer

E-tjänst över näringsidkare

E-tjänst över näringsidkare E-tjänst över näringsidkare Förstudie, rapport nr 1 Datum: 2010-12-07 Version: 1.0 Upprättad av: Monica Grahn Innehållsförteckning 1. E-tjänst över näringsidkare...1 1.1 Sammanfattning 1 1.2 Bakgrund 2

Läs mer

Remissvar betänkande SOU 2016:2 Effektiv vård

Remissvar betänkande SOU 2016:2 Effektiv vård Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se ehälsomyndigheten Sankt Eriksgatan 117 113 43 Stockholm www.ehalsomyndigheten.se org.nr: 202100-6552 Den 27 maj 2016 Remissvar

Läs mer

Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV

Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV 08.35 09.00 Förvaltningspolitiken Torkel Nyman 09.00 09.25 e-förvaltning Anders Nyström 09.25 09.30 Utvecklingen av Charlotta Eriksson resultatstyrningen

Läs mer

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer. 11 juni 2013

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer. 11 juni 2013 Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer 11 juni 2013 eard Aktuell information A Aktuell information B Mellanarkiv Slutarkiv Aktuell information C Bakgrund Behov för

Läs mer

Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet

Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet 1 (5) Kommunledningskontoret 2014-09-18 Dnr KS 2014-686 Fredrik Eriksson Kommunstyrelsen Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén REMISSVAR DNR: 5.1.1-2017- 0111 ERT DATUM: 2017-01- 24 ER REFERENS: N2017/00222/HL Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén Riksrevisionen

Läs mer

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Olle Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0328 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 (12) Datum Avdelningen Nyanlända och arbetssökande 2016-01-29 Dnr 052394-2015

REMISSYTTRANDE 1 (12) Datum Avdelningen Nyanlända och arbetssökande 2016-01-29 Dnr 052394-2015 REMISSYTTRANDE 1 (12) Socialdepartementet 103 33 Stockholm SOU 2015:76 Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter samt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets delredovisning Uppdrag att säkerställa

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Kartläggning av företags uppgiftslämnande till 14 myndigheter

Kartläggning av företags uppgiftslämnande till 14 myndigheter AD 1638/2012 Kartläggning av företags uppgiftslämnande till 14 myndigheter N2012/311/ENT Slutrapport Datum: 2013-11-29 Version: 1.0 Upprättad av: Monica Ljungmark Åfeldt Mattias Ekhem Jimmy Everitt Viktoria

Läs mer

Energimyndighetens föreskrifter om energikartläggning i stora företag

Energimyndighetens föreskrifter om energikartläggning i stora företag Till: Energimyndigheten Box 310 631 04 Eskilstuna REMISSYTTRANDE Energimyndighetens föreskrifter om energikartläggning i stora företag SABOs synpunkter Allmänt SABOs medlemsföretag de allmännyttiga kommunala

Läs mer

1 bilaga. Avsiktsförklaringen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och Sveriges Kommuner och Landstings styrelse.

1 bilaga. Avsiktsförklaringen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och Sveriges Kommuner och Landstings styrelse. Utdrag Protokoll III 5 vid regeringssammanträde 2015-10-29 N2015/07455/EF Näringsdepartementet Godkännande och undertecknande av avsiktsförklaring mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting för

Läs mer

Betänkandet SOU 2014:39 Så enkelt som möjligt för så många som möjligt Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service

Betänkandet SOU 2014:39 Så enkelt som möjligt för så många som möjligt Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service KS 9 8 OKTOBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Duvner Sara Winbladh Torkel Datum 2014-07-11 Diarienummer KSN-2014-0952 Kommunstyrelsen Betänkandet SOU 2014:39 Så enkelt som möjligt för så många

Läs mer

Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75)

Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75) REMISSVAR 2008-02-12 Dnr 2007/01896 Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75) Sammanfattning Riksgälden är positiv till utredarens förslag att renodla, förenkla och förtydliga

Läs mer

verksamt.se/kommun för att skapa enklare företagande med digital förvaltning

verksamt.se/kommun för att skapa enklare företagande med digital förvaltning verksamt.se/kommun för att skapa enklare företagande med digital förvaltning Bengt Svenson Avdelningen för digitalisering Sveriges Kommuner och Landsting 070-685 30 24 Bengt.svenson@skl.se Bakgrund: SKL

Läs mer

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Innehåll Bakgrund, mål och syfte Vad har vi gjort? Vad gör vi nu? Vad händer sen? 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Regeringen avser stärka styrningen av

Läs mer

f9i9l LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 (28)

f9i9l LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 (28) f9i9l LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 (28) Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALA UTSKOTT 2015-11-12 Bos 208 Dnr KS 264/2015 Digital tjänst för ekonomiskt bistånd, Sammansatt

Läs mer

Yttrande på Förslag på förändringar inom det statliga bilstödet

Yttrande på Förslag på förändringar inom det statliga bilstödet 1 (8) Till Socialdepartementet Yttrande på Förslag på förändringar inom det statliga bilstödet Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Klara västra kyrkogata 11 08-786 90 00 E-post Internetadress

Läs mer

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare LANTMÄT E RIET 1 (5) YTTRANDE 2014-08-14 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2014/1597 Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare Regeringskansliets dnr 52014/ / 1992/ SFÖ 1.

Läs mer

SERVERAT (TIDIGARE VERKSAMT.SE/KOMMUN) Enklare restaurangföretagande

SERVERAT (TIDIGARE VERKSAMT.SE/KOMMUN) Enklare restaurangföretagande SERVERAT (TIDIGARE VERKSAMT.SE/KOMMUN) Enklare restaurangföretagande 2016-05-26 Överenskommelse med regeringen 2016-2017 Bakgrunden till projektet Företagarens utmaningar Kommun Bygglovkontor Miljökontor

Läs mer

Mina meddelanden säker digital post från myndigheter och kommuner

Mina meddelanden säker digital post från myndigheter och kommuner Digital post från myndigheter och kommuner Samlat och säkert var du än är Håkan Johansson Sylve Johnsson hakan.l.johansson@skatteverket.se sylve.johnson@skatteverket.se Inger Greve inger.greve@skatteverket.se

Läs mer

Indelningskommitténs betänkande

Indelningskommitténs betänkande 2018-08-30 100-11586-2018 1(5) Regeringskansliet Finansdepartementet fi.registrator@regeringskansliet.se fi.ofa.k.remisser@regeringskansliet.se Indelningskommitténs betänkande (dnr Fi2018/106/DF) Länsstyrelsen

Läs mer

Mina meddelanden. säker digital post från myndigheter och kommuner

Mina meddelanden. säker digital post från myndigheter och kommuner Mina meddelanden säker digital post från myndigheter och kommuner Digital myndighetspost till din säkra e-brevlåda. Traditionell myndighetspost till din folkbokföringsadress. Anslutna myndigheter och kommuner

Läs mer

Kommunikationsmaterial

Kommunikationsmaterial FAQ Sedan en tid arbetar några av esams medlemmar med ett koncept för en gemensam digital ingång som skulle kunna omfatta hela det offentliga Sverige och alla livshändelser på sikt. Som ett första steg

Läs mer

Boverket. Remissvar - En förvaltning som håller ihop, SOU 2015:66. Yttrande. Regeringskansli et Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Boverket. Remissvar - En förvaltning som håller ihop, SOU 2015:66. Yttrande. Regeringskansli et Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Boverket Myndigheten for samhallsplanenng, byggande och boende Yttrande Datum 20IS-12-08 3.1.2 Regeringskansli et Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Diarienummer 2638/20lS Ert diarienummer N20lSIS090/EF

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Stockholm LM Ericssons väg 30, Hägersten

Postadress Besöksadress Telefon Stockholm LM Ericssons väg 30, Hägersten 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning avseende Ramverk för it-kostnader Sammanfattning Enligt Försäkringskassans regleringsbrev för 2017 ska myndigheten delta i arbetet med att undersöka

Läs mer

Yttrande om Ett myndighetsgemensamt servicecenter (SOU 2011:38)

Yttrande om Ett myndighetsgemensamt servicecenter (SOU 2011:38) REMISSYTTRANDE 1 (7) Socialdepartementet registrator@social.ministry.se servicecenterutredningen@social.ministry.se Yttrande om Ett myndighetsgemensamt servicecenter (SOU 2011:38) Försäkringskassan har

Läs mer

Säkerställd digitalisering. Magnus Gunnarsson Mats Goffhé

Säkerställd digitalisering. Magnus Gunnarsson Mats Goffhé Säkerställd digitalisering Magnus Gunnarsson Mats Goffhé ESV:s uppdrag och roll 2 Regeringens program för digital förnyelse av det offentliga Sverige 2016-2018 3 Regeringsuppdrag till ESV Uppdrag att ge

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-06 Närvarande: F.d. justitieråden Ella Nyström och Olle Stenman samt justitierådet Per Classon Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ Enligt en

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 Regeringskansliet Näringsdepartementet Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 9 Näringsdepartementet 2012-12-20 N2012/6241/KLS (slutligt) N2012/6073/ENT N2012/302/ENT m.fl. Se bilaga 1 Bolagsverket Stuvarvägen 21 85181 SUNDSVALL Regleringsbrev för budgetåret avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 3-02-18 N/01415/SUN Näringsdepartementet Bolagsverket 85181 Sundsvall Regleringsbrev för budgetåret avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Riksdagen har beslutat om Bolagsverkets

Läs mer

Betänkandet digitalförvaltning.nu (SOU 2017:23)

Betänkandet digitalförvaltning.nu (SOU 2017:23) Remissvar 1 (8) Datum Dnr/Beteckning 2017-06-26 TSG 2017-821 Ert datum Er beteckning 2017-03-22 Fi2017/01289/DF Regeringskansliet Finansdepartementet Betänkandet digitalförvaltning.nu (SOU 2017:23) Sammanfattning

Läs mer

Remiss av slutbetänkandet Digitaliseringens transformerande kraft - vägval för framtiden (SOU 2015:91)

Remiss av slutbetänkandet Digitaliseringens transformerande kraft - vägval för framtiden (SOU 2015:91) Yttrande Diarienr 1 (7) 2016-05-11 376-2016 Ert diarienr N2015/08335/ITP Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av slutbetänkandet Digitaliseringens transformerande kraft - vägval för framtiden (SOU

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Company Cybercom Sweden AB Doc no - Title Version A Date 2013-01-30 Förstudie Responsible Dan Nilsson RIGES - Stödinformation för bygglovsansökan Prepared Patrik Johnsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION...

Läs mer

Samrådsyttrande om fördelning av personuppgiftsansvar E-delegationsprojektet Effektiv informationsförsörjning

Samrådsyttrande om fördelning av personuppgiftsansvar E-delegationsprojektet Effektiv informationsförsörjning Datum Diarienr 2014-03-18 195-2014 Centrala studiestödsnämnden - CSN 851 82 Sundsvall Samrådsyttrande om fördelning av personuppgiftsansvar E-delegationsprojektet Effektiv informationsförsörjning Bakgrund

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 7 Näringsdepartementet 2018-12-20 N2018/05856/SUN N2018/05837/KLS (delvis) N2018/01402/SUN Bolagsverket 851 81 Sundsvall Regleringsbrev för budgetåret avseende Bolagsverket inom utgiftsområde

Läs mer

Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster

Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster Det offentliga digitala dilemmat Främmande makt, terrorism, vanlig kriminalitet, kompetensbrist Medborgarna Innelaget Förväntningar på enkla lösningar Kommersiella lösningar förebild Utelaget Ej kunskap

Läs mer

Göteborgs Stad bedömer såväl omvärldsanalysen (Kapitel 3) som de perspektiv betänkandet tar sin utgångspunkt i som relevant.

Göteborgs Stad bedömer såväl omvärldsanalysen (Kapitel 3) som de perspektiv betänkandet tar sin utgångspunkt i som relevant. Till Näringsdepartementet s.registratoregeringskansliet.se s.fsegeringskansliet.se Yttrande till Näringsdepartementet - Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden, SOU 2015:91 (Regeringskansliets

Läs mer

5.1 Om Samverkan möjligheter och befogenheter

5.1 Om Samverkan möjligheter och befogenheter Remissvar 1 (6) Datum 2018-04-17 Ert datum 2018-01-23 Vårt diarienummer 2018-110-1346 Er beteckning Fi2018/00106/DF Kopia till Utbildningsdepartementet Finansdepartementet 103 33 Stockholm reboot omstart

Läs mer

Nätverksträff för näringslivsansvariga 1-2 oktober. WiFi - wguest Inget lösenord

Nätverksträff för näringslivsansvariga 1-2 oktober. WiFi - wguest Inget lösenord Nätverksträff för näringslivsansvariga 1-2 oktober WiFi - wguest Inget lösenord torsdag Program fredag WiFi - wguest Inget lösenord 12,00 13,00 13,00 14,30 - Lunch - Inledning - Om du gör som du alltid

Läs mer

Remissvar Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10)

Remissvar Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10) 2018-08-31 Diarienummer: Ä 2018-515 Finansdepartementet, remissvar Ert Dnr: Fi2018/00966/K Remissvar Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10)

Läs mer

Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning

Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning Vad säger den om öppen programvara? s betänkande SOU 2009:86 Anders Olsson Lantmäteriet Definition av e-förvaltning E-förvaltning är verksamhetsutveckling

Läs mer

Överenskommelse om myndighetssamverkan

Överenskommelse om myndighetssamverkan Överenskommelse om myndighetssamverkan för effektiv informationsförsörjning inom området för ekonomiskt bistånd 2 1. PARTER Denna överenskommelse om myndighetssamverkan har ingåtts mellan de uppgiftslämnande

Läs mer

Sanktionsavgifter på trygghetsområdet (SOU 2011:3)

Sanktionsavgifter på trygghetsområdet (SOU 2011:3) REMISSYTTRANDE 1(5) Datum Diarienummer 20110-09-28 2011-113 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Sanktionsavgifter på trygghetsområdet (SOU 2011:3) (diarienummer S2011/942/SF) Sammanfattning ISF konstaterar

Läs mer

Svenska e-legitimationer och certifikat. Wiggo Öberg, Verva

Svenska e-legitimationer och certifikat. Wiggo Öberg, Verva Svenska e-legitimationer och certifikat Wiggo Öberg, Verva Presentation av rapport och förslagets inriktning Historia och bakgrund Målbild Alternativa vägar Förslag Genomförande Frågor, synpunkter och

Läs mer