Yttrande om Ett myndighetsgemensamt servicecenter (SOU 2011:38)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande om Ett myndighetsgemensamt servicecenter (SOU 2011:38)"

Transkript

1 REMISSYTTRANDE 1 (7) Socialdepartementet registrator@social.ministry.se servicecenterutredningen@social.ministry.se Yttrande om Ett myndighetsgemensamt servicecenter (SOU 2011:38) Försäkringskassan har genom remiss den 15 april 2011 beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet. Sammanfattning Försäkringskassan anser att det är en gedigen utredning som gjorts och vi ställer oss mycket positiva till utredningens förslag att skapa en servicemyndighet baserad på delar ur Skatteverkets och Försäkringskassans verksamhetsstöd. Det finns verksamhetsområden där Försäkringskassan sett klara produktivitetsvinster genom att koncentrera verksamheten till ett ställe inom myndigheten. Löneadministration och ekonomiadministration är exempel på sådana verksamheter där stora volymer har genererat ökad effektivitet. Det finns därför anledning att anta att ett samarbete inom statsförvaltningen på detta område kan öka den samlade produktiviteten och effektiviteten, och därmed sänka myndigheternas kostnader. Försäkringskassan stödjer således utredningens förslag att inrätta en myndighetsgemensam servicemyndighet. Dock vill Försäkringskassan särskilt framhålla att: 1. Ekonomiska garantier måste ges att den föreslagna lösningen inte blir dyrare för Skatteverket och Försäkringskassan än dagens befintliga lösningar. 2. Det ska vara de enskilda myndigheterna, inte servicemyndigheten som avgör när verksamhet som omfattas av servicemyndighetens tjänsteutbud ska köpas från servicemyndigheten eller upphandlas i konkurrens från annan leverantör.

2 REMISSYTTRANDE 2 (7) 3. Som utredningen föreslår i betänkandet är det den enskilda myndigheten som avgör vilka tjänster som ska köpas av servicemyndigheten. För Försäkringskassans vidkommande innebär det även att det är Försäkringskassan som avgör vilka delar av myndigheten som ska överföras till den nya servicemyndigheten och vilka som av strategiska eller andra skäl bör kvarstanna inom Försäkringskassan (t.ex. beroende på att de anses utgöra en del av myndighetens kärnprocesser). 4. Tidsplanen är väldigt snäv, vilket medför stora risker för problem i samband med etableringen. Vidare medför den snabba anslutningstakten att en stor del av den nya myndighetens ledningsfokus kommer att ligga på anslutningen av nya kunder. Detta riskerar att ske på bekostnad av arbetet med att öka produktiveten, och minskar därmed förutsättningarna för att även Skatteverket och Försäkringskassan kan vinna ekonomiskt på detta utvecklade inomstatliga samarbete. 5. Av samma skäl som i punkt 4 bör servicemyndigheten fokusera på att få tjänsterna inom ekonomi- och personaladministrationen att fungera väl innan man överväger att bredda tjänsteutbudet till andra tjänsteområden. Prismodell, kostnader och avgifter Delar av Försäkringskassans verksamhetsstöd föreslås föras över till den nya myndigheten. Det avser administrativ verksamhet som Försäkringskassan genom ett intensivt och långsiktigt arbete skapat stora effektiviseringar och besparingar inom. Då de största effekthemtagningarna redan har gjorts inom Försäkringskassan är det idag svårt att se att servicemyndigheten ska kunna erbjuda lägre priser för de ifrågavarande tjänsterna än de kostnader som Försäkringskassan har idag. Detta i synnerhet mot bakgrund av att utredningen inte föreslår någon offensiv produktivitetsutveckling hos servicemyndigheten utan fokus de närmaste åren istället ligger på att ansluta nya myndigheter. Försäkringskassan befarar att etableringen kommer att medföra ökade kostnader för den egna myndigheten på såväl kort som medellång sikt. Det kommer att ta tid innan produktiviteten hos den nya myndigheten är högre än vad den är hos Försäkringskassan idag. Detta mot bakgrund av att den nya myndigheten under de kommande åren ska ha fokus på att ansluta nya kundmyndigheter, genomföra omfattande upphandlingar av verksamhetssystem och införa dessa samt arbeta med kultur- och verksamhetsintegration i den egna myndigheten. Till detta kommer även att servicemyndigheten ska lånefinansiera uppstartskostnader och investeringar m.m. För Försäkringskassan som redan har skrivit av systemkostnaderna och som måste inrätta beställarfunktion för de tjänster som ska köpas, måste skilja ut den verksamhet som ska överföras och anpassa egna systemlösningar till servicemyndigheten m.m. kommer därför den föreslagna lösningen, på såväl

3 REMISSYTTRANDE 3 (7) kort som medellång sikt, sannolikt att medföra ökade kostnader. Kostnader som, om regeringen inte tar hänsyn till dessa i tilläggsdirektivet, istället måste hämtas hem genom ytterligare besparingar inom Försäkringskassans kärnverksamhet. Vinsterna med förslaget ligger på koncernnivå och kommer framför allt att kunna hämtas ut av de medelstora myndigheter som väljer att ansluta sig. Det är därför av stor vikt att det säkerställs att det inte blir en fråga om överföring av budgetmedel från de stora myndigheterna till de mindre. Alla ska vinna på lösningen så att det inte blir så att de som redan gjort jobbet är de som förlorar på den. Kompensation för förväntade merkostnader m.m. Ett dilemma för Försäkringskassan är att myndigheten genom denna remiss ska ta ställning till om en överföring av delar ur Försäkringskassans Verksamhetsstöd till den nya myndigheten är bra för Försäkringskassan eller inte. Detta vid en tidpunkt när det saknas ett reellt anbud eller kostnadsestimat från servicemyndigheten. Det finns dock ett löfte i betänkandet om att det inte ska bli dyrare. I det sammanhanget skulle ett löfte från regeringen i tilläggsdirektiven om kompensation för det fall att etableringen blir mer kostsam än beräknat och om detta skulle resultera i högre kostnader för Försäkringskassan, vara en värdefull garanti. Försäkringskassan har försökt göra en preliminär uppskattning av storleken på de merkostnader som det föreslagna upplägget beräknas medföra. Emellertid är detta vanskligt då gränssnitten mellan Försäkringskassan och servicemyndigheten ännu inte är fastställda. Det medför även att det i skrivande stund är svårt att uppskatta vilka IT-relaterade kostnader som uppstår. Vidare finns det inget anbud från servicemyndigheten att ha som utgångspunkt för en sådan beräkning. Uppskattningen baseras därför på en grov uppskattning inom det personaladministrativa området där det är möjligt att göra antaganden om gränssnittet. Kostnaderna beräknas omfatta: Engångskostnader för separation av system och överföring av Försäkringskassans löneadministration uppskattas till ca 2-3 miljoner kronor. Långsiktiga kostnader för den beställarorganisation som Försäkringskassan behöver för att sköta relationen med servicemyndigheten uppskattas årligen till 1 miljon kronor. Den i betänkandet angivna prismodellen för servicemyndighetens löneadministration uppskattas leda till ökade kostnader för Försäkringskassan på ca 3-4 miljoner kronor per år. Sammantaget blir ca tre miljoner i engångskostnader och därtill ökade rörliga kostnader på uppskattningsvis 4-5 miljoner per år framöver.

4 REMISSYTTRANDE 4 (7) Det är Försäkringskassans avsikt att samla upp de engångskostnader som uppstår med anledningen av överföringen av verksamheten och fakturera detta till utredningen. De löpande merkostnader som beräknas uppstå p.g.a. behovet av att inrätta en beställarorganisation samt det högre priset för tjänsterna, måste fastställas tillsammans med utredningen under sensommaren/hösten Likaså måste det fastställas om Försäkringskassan ska äska särskilda medel för merkostnaderna i sitt budgetunderlag eller om kompensation kan erhållas genom rabatt på priset. Utöver ovan angivet krav på att lösningen inte får medföra ökade kostnader för Försäkringskassan finns det ytterligare en aspekt som måste framhållas. Försäkringskassans har som alla myndigheter ett årligt rationaliseringskrav på sig om ca 1,5 2% (uppstår genom att löneökningar/inflation inte kompenseras fullt ut). Det är därför av vikt att avgifterna till Servicemyndigheten, utöver ovan angivet krav på kompensation för merkostnader m.m., löpande minskas med ca 2% per år. I annat fall måste Försäkringskassan och övriga kundmyndigheter lägga högre effektiviseringskrav på sin egen kärnverksamhet. Det är därför av vikt att Servicemyndigheten redan från starten 2012 arbetar med att förbättra produktiviteten. Detta är inte vad Försäkringskassan kan se beaktat i betänkandet. Övrigt om prismodellen Försäkringskassan anser också att servicemyndighetens prismodell måste göras på ett sådant sätt att även små/medelstora myndigheter kan ansluta sig till den nya myndigheten utan inträdesbarriärer i form av för höga anslutningskostnader. Samordning och ökad standardisering Av betänkandet (s. 31.f) framgår att en ökad samordning och standardisering kommer att stimulera utvecklingen av en fungerande marknad. Risken finns enligt Försäkringskassans uppfattning att det blir precis tvärtom. Den ifrågavarande verksamheten kan bli så omfattande att konkurrensen kommer att begränsas högst väsentligt. Få företag kommer att kunna tillhandahålla löneadministration motsvarande anställda. I betänkandet lyfts även de kvalitativa fördelarna med ett myndighetsgemensamt servicecenter upp. Det hade enligt Försäkringskassan varit mer stringent om det även funnits med ett avsnitt om nackdelarna för myndigheterna med en gemensam servicemyndighet. Dessa ligger just i standardiseringen som gör utrymmet för individuella särlösningar små. Risken finns att centret kommer att upplevas som stort och stelt och allt annat än kundorienterat.

5 REMISSYTTRANDE 5 (7) Om servicecentret dessutom, såsom utredningen föreslår, ska äga den enda reella exitmöjlighet som finns, nämligen vara den som överväger om extern upphandling ska äga rum så är risken för missnöje överhängande. Försäkringskassans uppfattning är att kundmyndigheterna självständigt ska kunna avgöra om myndigheten vill köpa tjänster från servicemyndigheten, eller om extern upphandling från andra tänkbara leverantörer ska ske eller inte. Det skapar det konkurrenstryck på servicecentret som är direkt nödvändigt för att bibehålla dess kundorientering. Det är först vid sådan upphandling som det skapas reella förutsättningar för etablering av en väl fungerande marknad. Standardisering är bra. Men valet av åtgärder om man är missnöjd med servicemyndighetens tjänster ska ligga kvar på den enskilda myndigheten. Det bör därför inte vara, som utredningen föreslår, servicemyndigheten som ska avgöra om en privat aktör kan utföra tjänsterna mer kostnadseffektivt, det måste beställarfunktionerna hos kundmyndigheterna göra själva. Tjänsteutbud som ska tillhandahållas Försäkringskassans bejakande av utveckling och inrättandet av servicemyndigheten sker med reservationen att myndigheten själva måste kunna avgöra vad som ska outsourcas till servicemyndigheten och vad som ska kvarstå inom Försäkringskassan. Definitionerna av t.ex. ekonomiadministration är olika hos myndigheterna. Försäkringskassans uppdrag att ansvara för samhällsförsäkringar innefattar processen från ansökan till verkställd utbetalning. Om utbetalningarna till myndighetens kunder inte fungerar är det något som direkt står på löpsedlarna. Det är därför av central vikt för Försäkringskassan att inom ekonomiadministrationen finna ett lämpligt gränssnitt så att det som är verksamhetskritiskt och som utgör en del av Försäkringskassans kärnverksamhet kvarstår inom myndigheten. Försäkringskassan ser mycket positivt på möjligheten att genom servicemyndigheten få tillgång till en e-beställningsfunktion. Genom att utnyttja denna gemensamma tjänst så torde leverantörsanslutningen förenklas vilket såväl leverantörerna som staten vinner på. Vidare undviks införandekostnader på alla myndigheter. Ansvar för informationshantering

6 REMISSYTTRANDE 6 (7) Utredningen konstaterar att det är respektive kundmyndighet som enligt personuppgiftslagen (PuL), är personuppgiftsansvarig och att servicemyndigheten blir personuppgiftsbiträde samt att personuppgiftsbiträdesavtal ska upprättas mellan servicemyndigheten och kundmyndigheten. Försäkringskassan föreslår att man även reglerar ansvarsfördelningen när det gäller skadestånd enligt PuL. Om servicemyndigheten skulle behandla personuppgifter i strid med kundmyndighetens instruktioner, skulle servicemyndigheten kunna orsaka att kundmyndigheten blir skadeståndsskyldig gentemot den registrerade. I överenskommelsen bör även föreskrivas att servicemyndigheten i sådant fall ska hålla kundmyndigheten skadeslös. IT-Modell Försäkringskassan uppfattar att utredningens förslag som att befintliga system och tjänster i normalfallet initialt flyttar från kundmyndigheten till servicemyndigheten rakt av med egna gjorda anpassningar. Vår uppfattning är att när antalet kundmyndigheter ökar så måste man gå mot standardsystem vilket ställer krav på att man anpassar verksamhetsprocesserna till standardsystemet. Av utredningens förslag framgår inte att tillräcklig höjd är tagen för den nödvändiga övergången till standardsystem. I utredningens avsnitt 13.3 saknas en uppgift i den tabell som ingår i avsnittet. Försäkringskassan använder också SHS för Integrationsstöd, och är även ansvariga för SHS inom staten. Försäkringskassan önskar att utredningen kompletterar uppgiften och tar hänsyn till detta i det fortsatta arbetet. Försäkringskassan föreslår följande prioriteringsordning för att utreda hur anskaffning av IT ska ske i servicemyndigheten: 1. Köp av tjänster från någon annan myndighet 2. Överföring av avtal till servicemyndigheten från myndighet 3. Använda systemstöd från kundmyndigheten 4. Avrop från ramavtal 5. Upphandling Det är Försäkringskassans uppfattning att denna turordning ska användas i linje med ökat koncerntänkandet inom staten. Om behov genom upphandling kanaliseras ut direkt till marknaden innan någon form av myndighetssamverkan har skett, försvinner möjligheten att nyttja redan gjorda investeringar och befintlig kompetens. Här kan det framhållas att redan idag finns myndigheter som levererar dessa IT-tjänster på ett kostnadseffektivt sätt med hög kvalitet.

7 Wimi 2005 FK90005_007_G REMISSYTTRANDE 7 (7) Tjänster på längre sikt Det är ett krav från Försäkringskassan som blivande kund till servicemyndigheten att man under överskådlig tid begränsar tjänsteutbudet till att omfatta löne- och ekonomiadministration. Det är oroväckande att utredningen redan nu pekar ut nya tjänsteområden. Det kommer att vara en lång resa innan servicemyndigheten har anslutit förväntat antal kundmyndigheter och till dessa lyckas leverera de besparingar som omnämns i betänkandet. Servicemyndighetens fokus bör ligga helt på att få dessa tjänster att fungera fullt ut innan man börjar tänka i termer av breddning av tjänsteutbudet. Den nuvarande införandetakten kommer att kräva myndighetens lednings fulla uppmärksamhet. Handlingsplan och tidsplan Försäkringskassan anser att tidsplanen överlag är väl optimistisk och att den kommer att bli mycket svår att hålla. Den medför även överhängande risker för stora problem i samband med etableringen. Vidare medför den forcerade anslutningstakten att stor del av den nya myndighetens ledningsfokus måste ligga på just anslutning av nya kundmyndigheter. Detta kommer då att ske på bekostnad av arbetet med att öka produktiviteten, som ska skapa förutsättningar för att även Skatteverket och Försäkringskassan kan vinna ekonomiskt på detta utvecklade inomstatliga samarbete. Försäkringskassan har egen erfarenhet från arbetet med att inrätta Pensionsmyndigheten. Där tog arbetet med att etablera myndigheten två år. Utredningen föreslår att servicemyndigheten ska etableras på ett halvår och under etableringsfasen ansluta nya myndigheter med ett synnerligen högt tempo. Försäkringskassan ser det som en hög risk att detta kan få negativa konsekvenser och rekommenderar en förskjutning i tidplanen. Beslut om detta yttrande har fattats av generaldirektör Adriana Lender i närvaro av Roger Eklund, avdelningschef för Verksamhetsstöd, den senare som föredragande. Adriana Lender Roger Eklund

Kommittédirektiv. Ett myndighetsgemensamt servicecenter för en effektivare statlig administration. Dir. 2010:117

Kommittédirektiv. Ett myndighetsgemensamt servicecenter för en effektivare statlig administration. Dir. 2010:117 Kommittédirektiv Ett myndighetsgemensamt servicecenter för en effektivare statlig administration Dir. 2010:117 Beslut vid regeringssammanträde den 4 november 2010 Sammanfattning För att öka effektiviteten

Läs mer

LOV att välja Lag om valfrihetssystem (SOU 2008:15)

LOV att välja Lag om valfrihetssystem (SOU 2008:15) Remissvar 2008-05-26 S2008/2022/ST 013-2008-1852 Socialdepartementet 103 33 Stockholm LOV att välja Lag om valfrihetssystem (SOU 2008:15) Bakgrund Verket för näringslivsutveckling (Nutek) har anmodats

Läs mer

Stockholm den 28 oktober 2015

Stockholm den 28 oktober 2015 R-2015/1368 Stockholm den 28 oktober 2015 Till Socialdepartementet S2015/3232/SF Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Skapa tilltro

Läs mer

Inget extra Enl. timtaxa --

Inget extra Enl. timtaxa -- KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 99-056 PM 2 1999-12-15 Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling. Östersunds kommun har vid upphandling av tjänster för

Läs mer

FOI rekommenderar inte outsourcad IT-drift och förvaltning.

FOI rekommenderar inte outsourcad IT-drift och förvaltning. Vid korrespondens åberopa FOI beteckning Socialdepartementet Enheten för statlig förvaltning 103 33 Stockholm Er referens Karin Edin Vår handläggare Jessica Norlin Remissvar gällande betänkandet ett myndighetsgemensamt

Läs mer

Effektivare administration och minskade administrativa kostnader för små myndigheter

Effektivare administration och minskade administrativa kostnader för små myndigheter Effektivare administration och minskade administrativa kostnader för små myndigheter Diarienummer: 10240-2016/1211 Datum: 2016-04-13 Finansdepartementet: Fi2015/05652/RS Statens servicecenter FE15 801

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett myndighetsgemensamt servicecenter (SOU 2011:38)

Yttrande över betänkandet Ett myndighetsgemensamt servicecenter (SOU 2011:38) 1 (5) YTTRANDE 2011-05-25 Dnr SU 10-0096-11 Handläggare: Svante Fjelkner Controller Planeringsenheten Regeringskansliet (Socialdepartementet) 103 33 STOCKHOLM Yttrande över betänkandet Ett myndighetsgemensamt

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 (12) Datum Avdelningen Nyanlända och arbetssökande 2016-01-29 Dnr 052394-2015

REMISSYTTRANDE 1 (12) Datum Avdelningen Nyanlända och arbetssökande 2016-01-29 Dnr 052394-2015 REMISSYTTRANDE 1 (12) Socialdepartementet 103 33 Stockholm SOU 2015:76 Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter samt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets delredovisning Uppdrag att säkerställa

Läs mer

Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion

Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion 26 juni 2008 Näringsdepartementet Via E-post Ert diarenummer: N2008/1408/E Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion Svensk Vindenergi, lämnar härmed följande

Läs mer

Svar på ISF:s rapport Produktivitet och kvalitet i socialförsäkringens administration 2005-2014

Svar på ISF:s rapport Produktivitet och kvalitet i socialförsäkringens administration 2005-2014 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på ISF:s rapport Produktivitet och kvalitet i socialförsäkringens administration 2005-2014 Inspektionen för socialförsäkring (ISF) tar i denna rapport ett

Läs mer

Kartläggning av egenregiverksamhet hos fyra lärosäten i förhållande till Statens Servicecenter

Kartläggning av egenregiverksamhet hos fyra lärosäten i förhållande till Statens Servicecenter 2014 Kartläggning av egenregiverksamhet hos fyra lärosäten i förhållande till Statens Servicecenter Therese Deutsch Örebro universitet 2014-05-23 Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Deltagande lärosäten...

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

IT-standardiseringsutredningens betänkande Den osynliga infrastrukturen om förbättrad samordning av offentlig ITstandardisering

IT-standardiseringsutredningens betänkande Den osynliga infrastrukturen om förbättrad samordning av offentlig ITstandardisering REMISSVAR 1 (9) 2007/214 ERT ER BETECKNING N2007/5876/ITP Näringsdepartementet ITP 103 33 STOCKHOLM IT-standardiseringsutredningens betänkande Den osynliga infrastrukturen om förbättrad samordning av offentlig

Läs mer

Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering. Dnr 2012-387

Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering. Dnr 2012-387 Beslutsförslag H Kommunstyrelseförvaltningen Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk Dnr 2012-387 Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Ramavtalsupphandling av flygfotografering, flygburen laserskanning och fotogrammetrisk kartering för Stockholms läns kommuner 2011/2012

Ramavtalsupphandling av flygfotografering, flygburen laserskanning och fotogrammetrisk kartering för Stockholms läns kommuner 2011/2012 Ramavtalsupphandling av flygfotografering, flygburen laserskanning och fotogrammetrisk kartering för Stockholms läns kommuner 2011/2012 Slutrapport Peter Lundin Maria Roslund Bakgrund Stockholms läns

Läs mer

Yttrande över remiss om betänkandet "Vägar till ett effektivare miljöarbete" SOU 2015:43

Yttrande över remiss om betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete SOU 2015:43 Yttrande 1 (6) Datum 2015-10-05 Beteckning 101-23920-2015 Miljö- och energidepartementet Yttrande över remiss om betänkandet "Vägar till ett effektivare miljöarbete" SOU 2015:43 M2015/1539/S Sammanfattning

Läs mer

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Datum Er referens S2014/5303/RU Vår referens 2014-09-30 Stefan Holm Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Almega

Läs mer

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2013-05-31 1402-2012 Regionstyrelsen Region Skåne 291 89 Kristianstad Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor.

Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor. Bilaga 1 Stockholms stads upphandlingspolicy Dokumentets mottagare, förvaltning och uppföljning Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor.

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Mie Claesson Magnell 040-33 26 66 mie.claessonmagnell@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-08-13 Dnr 0900176 1 (10) Rekvisition hörapparat en valfrihetsmodell Ordförandens

Läs mer

14 Yttrande över remissen Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) AMN 2015-0259-01.06

14 Yttrande över remissen Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) AMN 2015-0259-01.06 Sida 40 (63) 14 Yttrande över remissen Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) AMN 2015-0259-01.06 Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade

Läs mer

Riksarkivets förslag till föreskrifter och allmänna råd om arkivlokaler

Riksarkivets förslag till föreskrifter och allmänna råd om arkivlokaler Wimi 2005 FK90005_010_G Verksamhetsstöd REMISSYTTRANDE 1 (5) Riksarkivet Box 12541 10229 Stockholm Riksarkivets förslag till föreskrifter och allmänna råd om arkivlokaler Genom remiss den 5 juni 2012 har

Läs mer

Slutbetänkande av Läkemedels- och Apoteksutredningen (SOU 2014:87) S2014/9003/FS

Slutbetänkande av Läkemedels- och Apoteksutredningen (SOU 2014:87) S2014/9003/FS YTTRANDE 2015-06-16 S2014/9003/FS Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Slutbetänkande av Läkemedels- och Apoteksutredningen (SOU 2014:87) S2014/9003/FS

Läs mer

Effektivare offentlig upphandling

Effektivare offentlig upphandling 2008-02-14 1 (7) Effektivare offentlig upphandling Anförande av Claes Norgren, generaldirektör Konkurrensverket, vid konferens Effektivare offentlig upphandling i Stockholm den 14/2 2008. Det talade ordet

Läs mer

Intagnings- och kvargåenderegler för plats i stadens förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg- svar på remiss från kommunstyrelsen

Intagnings- och kvargåenderegler för plats i stadens förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg- svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSNÄMND PLANERINGSAVDELNINGEN SID 1 (6) 2007-10-04 Handläggare: Monica Fredriksson Telefon: 08-508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Intagnings- och kvargåenderegler för plats i stadens

Läs mer

Månadsbrev augusti 2015

Månadsbrev augusti 2015 Datum 2015-09-15 Månadsbrev augusti 2015 Många klagar på att det inte har varit någon bra sommar men jag måste säga att det nog har varit en av de bästa semestersomrarna jag haft på länge. Jag gick mer

Läs mer

Diarienr AD 175/2011. Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm

Diarienr AD 175/2011. Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm 851 81 Sundsvall 2011-03-08 Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Diarienr AD 175/2011 Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Yttrande

Läs mer

SVAR 1 (7) Postadress Besöksadress Telefon Bankgiro Inläsningscentralen, 839 88 Östersund

SVAR 1 (7) Postadress Besöksadress Telefon Bankgiro Inläsningscentralen, 839 88 Östersund SVAR 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Försäkringskassans svar på ISF:s rapport (2012:3) Handläggning av bostadstillägg Inledning Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har granskat Pensionsmyndighetens

Läs mer

Återrapportering utvärdera instrument för arbetsförmågebedömning

Återrapportering utvärdera instrument för arbetsförmågebedömning 1 (10) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Återrapportering utvärdera instrument för arbetsförmågebedömning Uppdraget Regeringen har gett i uppdrag till Försäkringskassan att utvärdera de instrument som

Läs mer

Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad Policy för upphandling och inköp All anskaffning av varor, tjänster och entreprenader ska baseras på en helhetssyn där Stadens gemensamma

Läs mer

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73)

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) 2012-01-17 Sida 1 Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) Vision har beretts möjlighet att till TCO lämna synpunkter på Delbetänkande av upphandlingsutredningen (SOU 2011:73).

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2015-06-29 Vår referens: Mikael Klein Socialdepartementet Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 Handikappförbunden Handikappförbunden är

Läs mer

Kundval i välfärden Och eventuella lärdomar för marknaden för kompletterande aktörer. Mats Bergman

Kundval i välfärden Och eventuella lärdomar för marknaden för kompletterande aktörer. Mats Bergman Kundval i välfärden Och eventuella lärdomar för marknaden för kompletterande aktörer Mats Bergman Mats Bergman AF, 18 december 2013 2 Andel privata alternativ (%) Område Tidigt 90-tal Idag (ofta =2008)

Läs mer

DOM 2016-01-29 Meddelad i Linköping

DOM 2016-01-29 Meddelad i Linköping DOM 2016-01-29 Meddelad i Linköping Mål nr 7590-15 1 SÖKANDE Läkarteamet Bemanning i Jönköping AB, 556735-3007 Valhallavägen 40 554 47 Jönköping MOTPARTER 1. Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping 2. Landstinget

Läs mer

Stockholm den 24 februari 2012

Stockholm den 24 februari 2012 R-2012/0160 Stockholm den 24 februari 2012 Till Socialdepartementet S2012/430/RU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 1 februari 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över Europeiska kommissionens

Läs mer

Information lön. Avtal Palasso och Primula. Hans Tynelius

Information lön. Avtal Palasso och Primula. Hans Tynelius Information lön Avtal Palasso och Primula Hans Tynelius Nuläge lön Idag levererar Statens servicecenter lönetjänst till 98 myndigheter och betalar ut ca 48000 löner i månaden Alla myndigheter utom två

Läs mer

Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter

Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter Promemoria Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter I juni 2011 fick en utredare i uppdrag att se över vissa frågor om prissättning, tillgänglighet

Läs mer

Slutrapport. Tolk- och översättningstjänster

Slutrapport. Tolk- och översättningstjänster Slutrapport Tolk- och översättningstjänster 2007-04-23 Samordnare: Dokument id: Per-Erik Petersson Slutrapport Rev A Delrapport Datum: 2007-04-17 2(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING... 4 BAKGRUND...

Läs mer

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster Melleruds Kommun Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster Diarie UH-2013-16 Ansvarig upphandlare Björn Lindquist Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär.

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun 2012-02-02 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens nämnder 1. Syfte och mål Syftet med dessa riktlinjer är att skapa en enhetlig hantering av upphandlingsärenden

Läs mer

Stockholm den 19 september 2012

Stockholm den 19 september 2012 R-2012/1147 Stockholm den 19 september 2012 Till Socialdepartementet S2012/3890/VS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 juni 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över slutbetänkandet Gör

Läs mer

Inpasseringssystem till stadens återvinningscentraler. Genomförandebeslut. Svar på återremiss från nämnden den 10 februari 2009

Inpasseringssystem till stadens återvinningscentraler. Genomförandebeslut. Svar på återremiss från nämnden den 10 februari 2009 Jonas Selander-Lyckeborg Avfall 08-508 465 52 Jonas.selander@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-06-08 Inpasseringssystem till stadens återvinningscentraler. Genomförandebeslut. Svar

Läs mer

Kombinatorisk upphandling - En för leverantörerna mer kostnadsanpassad anbudsgivning

Kombinatorisk upphandling - En för leverantörerna mer kostnadsanpassad anbudsgivning Kombinatorisk upphandling - En för leverantörerna mer kostnadsanpassad anbudsgivning Kreativa upphandlingar - smarta metoder för bättre affärer Stockholm 14/10 Anders Lunander, Ph D Trade Extensions AB,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2015-09-24 Ärendeförteckning 32 Sammanträdets öppnande... 2 32a Val av protokollsjusterare... 2 32b Godkännande av dagordning... 2 32c Godkännande av föregående protokoll... 2 32d Kvarstående ärenden,

Läs mer

EU-KOMMISSIONENS GRÖNBOK ANGÅENDE OFFENTLIG UPPHANDLING, KOM (2011) 15

EU-KOMMISSIONENS GRÖNBOK ANGÅENDE OFFENTLIG UPPHANDLING, KOM (2011) 15 Dokument Sida YTTRANDE 1 (7) Datum Dnr Referens: Samhällspoltik och analys/ingemar Hamskär 2011-03-14 11-0008 Direkttel: 08-782 92 11 E-post: ingemar.hamskar@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Läs mer

Småföretagande i världsklass!

Småföretagande i världsklass! Småföretagande i världsklass! Vi vill att: det ska vara kul att driva företag fler vågar starta och livnära sig som företagare fler företag kan vara lönsamma och växa allt företagande ska bedrivas rättvist

Läs mer

Yttrande över betänkandet Beskattning av incitamentsprogram (SOU 2016:23)

Yttrande över betänkandet Beskattning av incitamentsprogram (SOU 2016:23) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Till Socialdepartementet. Dnr: S2015/2282/FS. SOU 2015:32 Nästa fas i e-hälsoarbetet

Till Socialdepartementet. Dnr: S2015/2282/FS. SOU 2015:32 Nästa fas i e-hälsoarbetet Till Socialdepartementet Dnr: S2015/2282/FS SOU 2015:32 Nästa fas i e-hälsoarbetet Sveriges Farmaceuter har beretts tillfälle att besvara rubricerade remiss. I vårt svar har vi valt att endast inkludera

Läs mer

Myndigheten för vårdanalys remissyttrande över betänkandet Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten (SOU2014:2, S2014/420/FST)

Myndigheten för vårdanalys remissyttrande över betänkandet Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten (SOU2014:2, S2014/420/FST) 1(5) Socialdepartementet DATUM: 2014-05-10 103 33 Stockholm DNR: 1386/2014 Myndigheten för vårdanalys remissyttrande över betänkandet Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten (SOU2014:2, S2014/420/FST)

Läs mer

Centralupphandling av drift och förvaltning av ITsystem, fast och mobil telefoni samt serverdrift i stadsnätet

Centralupphandling av drift och förvaltning av ITsystem, fast och mobil telefoni samt serverdrift i stadsnätet Utlåtande 2004:83 RI (Dnr 125-1689/2004) Centralupphandling av drift och förvaltning av ITsystem, fast och mobil telefoni samt serverdrift i stadsnätet Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Syftet med denna policy är att

Syftet med denna policy är att Datum 2007-03-14 Ert datum Vår beteckning Er beteckning Upphandling och service Kommunstyrelsen Upphandlingspolicy för Fagersta kommun Syftet med denna policy är att stödja verksamheterna i sitt uppdrag

Läs mer

Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF)

Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF) LÄGESRAPPORT 1 (5) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF) Försäkringskassan har genom regeringsbeslut

Läs mer

Yttrande över motion 2014:11 av Gunilla Roxby Cromwall (V) med flera om att ställa krav på vinstbegränsning vid upphandling

Yttrande över motion 2014:11 av Gunilla Roxby Cromwall (V) med flera om att ställa krav på vinstbegränsning vid upphandling Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Ölund TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-23 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-06-02, P 19 1 (3) HSN 1411-1524 Yttrande över motion 2014:11 av Gunilla Roxby Cromwall

Läs mer

Ska vi blanda in polisen?

Ska vi blanda in polisen? 2011:1 Ska vi blanda in polisen? Nytt servicecenter för staten MISSIV DATUM DIARIENR 2011-02-16 2010/203-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2010-11-11 Fi2010/5048 (delvis) Regeringen Finansdepartementet 103 33

Läs mer

Begravning återvinning, nya begravningsmetoder och enhetlig begravningsavgiftssats, svar på remiss

Begravning återvinning, nya begravningsmetoder och enhetlig begravningsavgiftssats, svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen Förvaltningschefen Tjänsteutlåtande Dnr 1.7-145-2014 Sida 1 (9) 2014-02-27 Handläggare Mats Larsson Telefon: 08 508 301 01 Till Kyrkogårdsnämnden 2014-03-05 Begravning återvinning,

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral. Pia Hedenblad SKL Kommentus Inköpscentralen Tommy Bengtsson HIQ 2015-03-25

SKL Kommentus Inköpscentral. Pia Hedenblad SKL Kommentus Inköpscentralen Tommy Bengtsson HIQ 2015-03-25 SKL Kommentus Inköpscentral Pia Hedenblad SKL Kommentus Inköpscentralen Tommy Bengtsson HIQ 2015-03-25 15 månader efter att SKI:s ramavtal trätt i kraft Hur har det gått med avtalet och vilka har avropat?

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064 KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064 PM 2 2002-12-11 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (otillbörligt gynnande). Vindelns kommun

Läs mer

Införande av vissa internationella standarder i penningtvättslagen

Införande av vissa internationella standarder i penningtvättslagen REMISSYTTRANDE Vår referens: 2014/106 Er referens: Fi2014/2420 1 (8) 2014-09-29 Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Enheten för bank och försäkring fi.registrator@regeringskansliet.se Införande

Läs mer

En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39)

En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) KKV1001, v1.1, 2009-04-24 YTTRANDE 2009-09-07 Dnr 320/2009 1 (7) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) N2009/4523/TR Sammanfattning Konkurrensverket är positivt till

Läs mer

INKÖPSPOLICY Antagen av kf 10/2001 Kommunfullmäktige tillhanda

INKÖPSPOLICY Antagen av kf 10/2001 Kommunfullmäktige tillhanda INKÖPSPOLICY Antagen av kf 10/2001 Kommunfullmäktige tillhanda 1. Kommunen som köpare Kommunens inköpsverksamhet, dvs flödet av material, produkter och tjänster från leverantör till slutlig förbrukning

Läs mer

Statens servicecenter 2020 Uppdrag och anslutning av myndigheter

Statens servicecenter 2020 Uppdrag och anslutning av myndigheter Statens servicecenter 2020 Uppdrag och anslutning av myndigheter Thomas Pålsson Charlotte Johansson Ahlström Effektiv statsförvaltning måste bli effektivare Statsförvaltningen har på 25 år minskat från

Läs mer

Yttrande över Miljö- och energidepartementets utkast till förordning om effektreserv

Yttrande över Miljö- och energidepartementets utkast till förordning om effektreserv Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Strategisk OPS plan Trängklubben 091026 Sten Sandberg

Strategisk OPS plan Trängklubben 091026 Sten Sandberg Strategisk OPS plan Trängklubben 091026 Sten Sandberg 1 Effektivitet Ett begrepp som beskriver hur väl en organisation kan omvandla resurser till produkter och tjänster. I begreppet ingår både produktivitet

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR MEDSPACE

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR MEDSPACE ALLMÄNNA VILLKOR FÖR MEDSPACE Genom att beställa tjänster från MedSpace har Användaren accepterat dessa Allmänna Villkor. Dessa Allmänna Villkor finns tillgängliga på MedSpace webbsida och kan erhållas

Läs mer

Policy och riktlinjer för inköp vid SLU

Policy och riktlinjer för inköp vid SLU 1(3) DNR: SLU ua 2014.2.4.4-3549 Exp. den: 2014-09-22 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Policy samt riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (direktupphandling tyst förlängning av avtal).

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (direktupphandling tyst förlängning av avtal). KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-067 PM 2 2003-02-18 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (direktupphandling tyst förlängning av

Läs mer

Motion om Bestämmelser för hamn och båtuppläggningsplats Logarns Västerviks samfällighetsförening

Motion om Bestämmelser för hamn och båtuppläggningsplats Logarns Västerviks samfällighetsförening 2014-03-29 Motion om Bestämmelser för hamn och båtuppläggningsplats Logarns Västerviks samfällighetsförening Allmänt Vi har en vacker hamn här i Logarns Västervik och många har glädje av bryggorna för

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2016:45 RI (Dnr 110-321/2016) Utkast till lagrådsremiss Miljö- social och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling (Fi2016/00530/UR) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 21 mars 2016 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling.

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling. KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-060 PM 2 2002-10-30 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling. Säters kommun har vid inhyrning av anläggningsmaskiner

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19. Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19. Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19 Beslutsärenden KS 1 Personuppgiftslagen (PUL) 2 Vårgården 3 Yttrande över trafikförsörjningsplan 2002/2003 4 Upphandling av skolskjutsar 5 Delegationsärenden 6 Meddelanden KF

Läs mer

Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) YTTRANDE Chefsjustitieombudsmannen Elisabet Fura Datum 2015-10-23 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 97-2015 Sid 1 (6) Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn,

Läs mer

Nationell flerpartstjänst. En pilotstudie

Nationell flerpartstjänst. En pilotstudie Nationell flerpartstjänst En pilotstudie 1. Bakgrund... 2 2. Syfte... 2 3. Om piloten... 2 4. Resultat... 3 4.1 Administration av piloten av projektet... 3 4.2 Intryck från användarna... 3 5. Norge har

Läs mer

Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik. 24 april 2014. Teresia Stråberg IPF AB

Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik. 24 april 2014. Teresia Stråberg IPF AB Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik 24 april 2014 Teresia Stråberg IPF AB Hur kom det sig att vi började lönesätta individuellt? 1980-talet 1:a vågen av kritik & lösningar

Läs mer

Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet SOU 2011:77

Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet SOU 2011:77 KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-04-24 Dnr 71/2012 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet SOU 2011:77 Betänkande av Utredningen om fritt val av hjälpmedel

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Kommunfullmäktige KFS 700 2004-01-26 6 2006-01-30 8 UPPHANDLINGSPOLICY 1. Inledning Upphandlingspolicyn är ett ramverk för hur kommunens och de kommunala bolagens upphandlingsverksamhet

Läs mer

Leverantör: Telecom3 Sverige AB ( T3 ), Org.nr: 556642-1763, Västra Esplanaden 2, 903 26 Umeå. Tel: 0770-350 330

Leverantör: Telecom3 Sverige AB ( T3 ), Org.nr: 556642-1763, Västra Esplanaden 2, 903 26 Umeå. Tel: 0770-350 330 Detta Kundavtal ("Avtalet") mellan Telecom3 Sverige AB ("T3") och den fysiska person som anges under punkten 1 nedan ("Kunden") gäller för de tjänster och den utrustning som T3 tillhandahåller Kunden från

Läs mer

Dynamiska Inköpssystem

Dynamiska Inköpssystem Dynamiska Inköpssystem Erik Edström, SKL Kommentus - Upphandling 24, 2016-02-17 Problem med ramavtal 1. Bristande transparens gällande volymer? 2. Bristande flexibilitet. Låst krets i fyra år. 3. Teknisk

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet Myndighetsdatalagen (SOU 2015:39)

Yttrande över slutbetänkandet Myndighetsdatalagen (SOU 2015:39) PM 1 (9) Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkandet Myndighetsdatalagen (SOU 2015:39) Ert dnr JU2015/3364/L6 Det är en gedigen utredning som innehåller en omfattande

Läs mer

Yttrande över promemorian Kompletteringar av RUT-avdraget

Yttrande över promemorian Kompletteringar av RUT-avdraget Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

INKÖPS & UPPHANDLINGSPOLICY

INKÖPS & UPPHANDLINGSPOLICY INKÖPS & UPPHANDLINGSPOLICY för Alvesta kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2001-03-27 Reviderad 2005-03-18 POLICY = ett uttalande i generella ordalag som beskriver ett önskvärt beteende. INLEDNING...

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 07-037 PM 2 2008-03-07 SLUTLIG BEDÖMNING

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 07-037 PM 2 2008-03-07 SLUTLIG BEDÖMNING KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 07-037 PM 2 2008-03-07 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling. Uddevalla kommun har genomfört upphandling

Läs mer

AFFÄRSPLAN. LandstingsService i Östergötland

AFFÄRSPLAN. LandstingsService i Östergötland AFFÄRSPLAN 2001 LandstingsService i Östergötland 2 Innehållsförteckning Omvärldsanalys 3 Vision 3 Affärsidé 3 Strategiska mål 4 Operativa mål 4 Strategi 4 Ekonomistyrning 5 Grundläggande värderingar 5

Läs mer

Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper

Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper 2009-06-08/TF/JK Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper Detta är en förenklad översikt av scenkonstpensionsutredningens förslag (SOU 2009:50). Det finns många detaljer

Läs mer

Energimarknadsinspektionen MISSIVBREV 1(2) Swedish Energy Märkets Inspectorate Datum Diarienr 2014-05-21 2014-101636

Energimarknadsinspektionen MISSIVBREV 1(2) Swedish Energy Märkets Inspectorate Datum Diarienr 2014-05-21 2014-101636 Energimarknadsinspektionen MISSIVBREV 1(2) Swedish Energy Märkets Inspectorate Datum Diarienr 2014-05-21 2014-101636 Avdelningen för konsumenträtt Tor Ny 016-16 27 19 tor.ny@ei.se Svensk Energi 101 53

Läs mer

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8)

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8) KKV2002, v1.2, 2011-02-05 VÄGLEDNING 2014-06-27 1 (8) 1 Riktlinjer för användning av hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling Konkurrensverket ger i detta dokument en rättslig och praktisk bakgrund

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-12, 112 Innehåll Inledning... 2 Kommunstyrelsens roll... 2 Upphandlingsfunktionens roll... 2 Förvaltningarnas roll...

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Översyn av lex Laval (SOU 2015:83).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Översyn av lex Laval (SOU 2015:83). R-2015/2102 Stockholm den 1 februari 2016 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2015/02501/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

18 Konsekvenser av våra förslag

18 Konsekvenser av våra förslag 18 Konsekvenser av våra förslag 18.1 Inledning För kommittéers och särskilda utredares arbete gäller kommittéförordningens (1998:1474) bestämmelser. Enligt 14 kommittéförordningen gäller att om förslagen

Läs mer

Remiss angående FlexMex2-utredningens tredje delbetänkande (SOU 2004:62)

Remiss angående FlexMex2-utredningens tredje delbetänkande (SOU 2004:62) R 0577/2004 Stockholm den 14 juli 2004 Till Näringsdepartementet Remiss angående FlexMex2-utredningens tredje delbetänkande (SOU 2004:62) 1. Inledning Sveriges advokatsamfund har beretts tillfälle att

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR. Denna upphandling omfattar två stycken delområden: Delområde 1 Tolktjänster för utländska språk Delområde 2 - Teckentolkar

FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR. Denna upphandling omfattar två stycken delområden: Delområde 1 Tolktjänster för utländska språk Delområde 2 - Teckentolkar 1.0 INFORMATION OM UPPHANDLINGEN 1.1 INLEDNING Nacka kommun (Kommunen) gör Nacka till en attraktiv plats att leva, vistas och verka på. Kommunen är en av Sveriges mest expansiva kommuner. Inköp av varor

Läs mer

Timkostnader för medarbetare

Timkostnader för medarbetare Timkostnader för medarbetare Räkna ut timkostnaden för en tänkt genomsnittlig medarbetare. Lönekostnader / år Årslön Arbetsgivaravgifter 40 % Summa lönekostnader Arbetstid i produktionen/ år Årsarbetstid

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Habilitering & Hjälpmedel 1 BESLUTSFÖRSLAG Karin Gidlöf Wuttke Datum 2009-03-19 Planerings-/utredningssekreterare Dnr 0900176 044-309 41 03 el 0705-37 37 07 karin.wuttke@skane.se Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE Kammarrätten avslår överklagandet.

KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE Kammarrätten avslår överklagandet. Kommunen har idag fått kammarrättens beslut kring de samarbetsavtal som upprättats mellan Vara kommun och konsortiet som erhållit uppdraget att bygga, äga och driva Vara Horse Arena. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Utökat särskilt högriskskydd i lagen (1991:1047) om sjuklön, m.m.

Utökat särskilt högriskskydd i lagen (1991:1047) om sjuklön, m.m. Lagrådsremiss Utökat särskilt högriskskydd i lagen (1991:1047) om sjuklön, m.m. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 april Cristina Husmark Pehrsson Kjell Rempler (Socialdepartementet)

Läs mer

Avseende förslagens konsekvenser för krisberedskapen både för berörda myndigheter som för vård- och omsorgssektorn i sin helhet

Avseende förslagens konsekvenser för krisberedskapen både för berörda myndigheter som för vård- och omsorgssektorn i sin helhet MSB-108.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap REMISSVAR 1 (5) Ert datum 2012-06-12 Er referens S2012/3890/FS Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Michael Lindstedt 010-240 52

Läs mer

Kansliets svar begränsas i huvudsak till frågor som ligger inom E-delegationens verksamhetsområde.

Kansliets svar begränsas i huvudsak till frågor som ligger inom E-delegationens verksamhetsområde. Synpunkter 2012-03-05 Fi2009:01/2012/7 E-delegationen N Fi 2009:01 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Johan Bålman Telefon 08-4051580 E-post johan.balman@enterprise.ministry.se Kommissionens förslag

Läs mer