Verksamhetsberättelse. HT Silverskogens Förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse. HT -2013 Silverskogens Förskola"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse HT Silverskogens Förskola

2 Förskolans yttre och inre miljö Silverskogen är en förskola som ligger i Tegelhagen, i Helenelund. Förskolan ligger i en vinkel och har tre avdelningar, Upptäckarna, Utforskarna och Äventyrarna. Gården är stor och lummig med sandlåda, ruschkana, gungor och en stor plats bland träd, kulle, pilkojor för rolig och inspirerande lek. Alla grupper har sina samlingsplatser. Förskolan har tre vindskydd där Upptäckare och Utforskare har sina sovvilor. Under hösten har FF byggt ett tak mellan vindskydden vilket är en stor förbättring och möjlighet att utnyttja platsen mer och underlätta för barn och pedagoger när det ska vila. Det blir en skyddad plats för sol, regn och snö. En plats vi kommer att utveckla under vårterminen. Förskolans byggnad har tre avdelningar med rum för olika aktiviteter. Förskolan har också ett storkök. Där mat lagas till fler av FF s förskolor i enlighet med Livsmedelverkets riktlinjer. Pedagoger och barnantal: Upptäckare 1-3 år, 14 barn Liisa Korhonen, 35 timmar barnskötare och avdelningsansvarig Sanyie Candemir, 35 timmar barnskötare Helena Isacson, 40 timmar barnskötare Utforskare 3-4 år, 21 barn Ulrika Fallmo- Michielsen, 30 timmar förskollärare, avdelningsansvarig Monica Selming, 40 timmar barnskötare Yvonne Edvardsson, 30 timmar barnskötare Äventyrare 4-5 år 23 barn Ann Forsberg, 35 timmar förskollärare, avdelningsansvarig, Märet Walbom, 30 timmar barnskötare Pia Granberg, 40 timmar barnskötare Under höstterminen har vi saknat 15 personaltimmar/vecka som vi lagt till två hela dagar. Erika Strid har fyllt ut de dagarna. Köket: Åsa Ciloglu, 40 timmar, kokerska och Chamlabos Babis Kalanidis 35 timmar, köksmedarbetare Förskolechef: Caroline Lindfors, även förskolechef för Gillbostubbens förskola.

3 Planering och utvecklingsarbete Under terminen har förskolan varit stängd två dagar var av en dag erbjöds annat alternativ till omsorg på förskolorna Gillbostubben och Lantgården. Planeringsdagen den 16 augusti arbetade vi med förskolans Likabehandlingsplan på förmiddagen på eftermiddagen hade företaget Frilufts Förskolor 20 års jubileum. För att kompensera eftermiddagen la vi till ett extra kvällsmöte. Den 4 oktober hade förskolan en utvecklingsdag. Fördjupning i pedagogisk dokumentation, Min Bok och planeringsprocessen. Pedagogmöten var tredje måndag kl Förskolechef har hållit i höstens möten. Mycket av tiden har gått till gemensamma frågor och förskolans utveckling. Gam-möte varje onsdag morgon kl /10.30, ett information och avstämningsmöte där avdelningsansvariga och förskolechef träffas. Pedagogerna har haft avdelningsmöten 1 timme/v. Förskolechef skriver veckobrev till pedagoger för att inte information tar över våra mötestider.. Helena och Ulrika har deltagit i Frilufts Förskolors utbildning Tryggt, Roligt och Lärorikt och Veda och Barke i naturen. Helena har gått HLR utbildningen. Märet har gått skridskoutbildningen. Ann, Märet och Sanyie har deltagit i kommunens kvällsföreläsning i Pedagogisk dokumentation i förskolan. Förskolans utvecklingsområden för höstterminen Vi satte tre mål för förskolan efter att vi gått igenom vårterminens föräldraenkät och vad vi själva tyckte vad viktigt att utveckla. Mål; Arbetsro under vårterminen upplevde föräldrar att vi inte hade den arbetsron och det lugna som barnens lek, lärande och utveckling behöver. Genom att satsa och engagera sig som vuxen, ha ett tydligt förhållningssätt, tydliga rutiner har det skapat en förutsägbar miljö för barnen. Vi har fått tre härliga och trygga grupper. Mål; Att utmana leken som arbetsmetod genom leken kan vi nå alla barn. Att leka och vara närvarande som vuxen har vi skapat ett tryggt kilmat i alla våra grupper. Förskolan har eftermiddags aktiviteter för att skap gemenskap mellan alla barn. Mål; Att synliggöra vår verksamhet - vad gör vi på dagarna och vad alla barn får vara med om och att koppla Frilufts Förskolors profil till läroplanens mål. Genom vår dokumentation, planeringskalender och våra informationsbrev visar vi vad vi gör. Vi har satsat på att köpa in en riktigt bra ljudanläggning som vi har använt flitigt till gemensamma aktiviteter på gården. När pedagogerna har planering har barnen Miniröris och andra rörelseaktiviteter. Vi har också haft sångstunder och framträdanden med mikrofon

4 Alla pedagoger har läst Lek och språk av Barbro Bruce, Utbildningsvetenskap för förskolan samt Pedagogisk dokumentation i förskolan en artikel av Ann-Charlott Lindgren, som underlag för diskussion och utveckling. Veckobrev skriver förskolechef till all personal. Veckobrev skriver pedagogerna till föräldrar. Vi arbetar vidare med Min Bok med rubriker utifrån läroplanen. Vi har en plan för att utveckla både veckobreven och Min Bok. Föräldrasamverkan Den dagliga informationen är viktig. Alla pedagoger ska möta upp föräldrar och barn på morgonen för att höra om det är något särskilt som vi behöver veta. Detsamma gäller för eftermiddagarna att meddela föräldrarna om det finns viktig information. Vi upplever att ha en person med väst som prickar av barnen och ger information så att resterande pedagoger kan ägna tid till aktiviteter tillsammans med barnen är bra och det vill vi fortsätta med. Föräldraaktiv inskolning och inskolningssamtal gör att föräldrarna får ta del av vår verksamhet, ställa frågor och få information som nya föräldrar behöver. Ett föräldramöte för hela förskolan. Vi hade en gemensam start ute, förskolechef informerade om det som var gemensamt för hela förskolan. Därefter gick alla in till sina respektive avdelningar och fick information om verksamheten, rutiner och chans att ställa frågor. Vi hade också två diskussionsfrågor. Vi ville veta ur ett genusperspektiv hur föräldrar upplever vårt sätt att möta pojkar respektive flickor här på förskolan, och vilka förväntningar eller förhoppningar de har som flick- respektive pojkförälder på förskolan. Ett samverkansmöte med föräldrarepresentanter från varje avdelning samt en pedagog från varje avdelning och förskolechef. Diskussionspunkter Verksamhet, information, grön flagg,.. På silverskogen har vi många bra och uppskattande traditioner. Under höstterminen har vi haft: Föräldrafrukost Skördefest barn och pedagoger då vi skördar från trädgårdslandet och lagar maten tillsammans ute. Höstmarknad för familjen. FN-vecka Kura skymning för familjen. Luciafirande för familjen Tomtepromenad, det här året fick alla barn en Buffa. Vi avslutade terminen med jullunch för barn och pedagoger.

5 Verksamhetens styrdokument och förskolans vidare utvecklingsområden Läroplanen för förskolan, kommunens styrdokument och Frilufts Förskolors profil är de dokument vi har att förhålla oss till i vårt uppdrag. Alla våra styrdokument ska finnas tillgängliga i föräldrapärmen. Vi arbetar efter våra rubriker i Min Bok, Jagutveckling, Social kompetens, Språk och kommunikation, Matematik, Naturvetenskap och teknik samt Motorik. Grön Flagg årets tema är Livsstil och Hälsa, vi arbetar vidare med temat även nästa termin. Vi har satt våra Mål för hela förskoleåret. Vi vet att förändring är processer och tar tid. Vi har presenterat ett utvecklingsarbete och lägger grunden för hur en planeringsprocess ska se ut, planera genom lotusdiagram, dokumentera det vi gör och utvärdera genom plus och delta följa upp och utveckla. Vi bygger upp ett årshjul för att få vår verksamhet mer synlig för oss själva. Vi har valt två fasta återkommande teman under året, i augusti Jag, vi och vår förskola och i december till januari Jul och vintervitt. Tid att förankra och fördjupa vårt arbetssätt sker på våra kvällsplaneringar var tredje vecka då alla pedagoger är samlade samtidigt och våra kommanden Gam-möten kommer att bli längre under vårterminen för att uppnå våra mål. Vi har påbörjat ett arbetssätt med tema som metod. Med ett tematiskt arbetssätt kan barnens lärande bli mångsidigt. Många av läroplanens strävansmål kommer in samtidigt så att kunskapen kommer i ett sammanhang, det gör att barnen kan koppla och dra slutsatser till det de är med om. Ett tema ska ha en tydlig början, en mitt och ett tydligt slut. Vi rör oss i en rikting och vi fortsätter framåt med våra gemensamma mål. Varje avdelning har haft sina utvecklingsområden utifrån sina barn och sin grupp. I utvecklingssamtalen har pedagoger och föräldrar kommit överrens om vad barnen ska få utveckla och samla erfarenheter om. Pedagogerna ringar in alla barns olika utvecklingsområden som sedan ligger till grund för avdelningens temaarbeten. Silverskogens utvecklingsområden Att synliggöra vår verksamhets innehåll. Vi ska koppla förskolans läroplan till Frilufts Förskolors profil. Vi ska ha pågående diskussioner om hur vi ska utveckla verksamheten efter de barn och den barngrupp vi har. Vi ska fortsätta att utveckla ett tematiskt arbetssätt. Vi ska fortsätta att utveckla ute och inne miljön så att blir ännu mer inspirerande och stimulerande och mer förutsägbar för barnen. Vi ska arbeta vidare med att utveckla Pedagogisk dokumentation.

6 Gruppernas verksamhetsberättelser Upptäckare Ht-13 JAGUTVECKLING Jagutvecklingen sker ständigt. Genom att ha tydliga rutiner skapar vi trygghet. Trygghet skapar utrymme till att våga. Vi ser till att barnen får tid att träna på att öva och pröva det som ligger för deras intresse. Vi uppmuntrar och bekräftar barnen till att lyckas i det de gör. För att förstärka barns jagutveckling har vi som rutin att dagligen ge barnen möjlighet att ex uppmärksamma sig själv genom att sjunga namnsången och turas om att dela ut grönsak under lunchsamlingen. Barnen ges även dagligen möjlighet att hjälpa till med olika sysslor. Vi arbetar även aktivt med barns inflytande genom att låta barnen själva få möjligheten att välja bland olika aktiviteter och sittplats vid samling/mat. Veda och Barke är delaktiga i de dagliga rutinerna för att stärka barnens jagutveckling. Att klä av och klä på dem väcker nyfikenhet i att försöka klä av och på sig själva. Vi har under hösten köpt in en bra ljudanläggning där vi övat på att våga sjunga/uppträda framför en publik. Det har stärkt självkänslan hos våra barn då vi har sjungit och turats om att sjunga i mikrofonen. Under vårt tema för Grön Flagg, Hälsa och Livsstil har vi fokuserat på hygien och saker vi mår bara av. Vi har tränat på att tvätta våra händer ordentligt samt sätta ord på det vi gör och på de saker som används vid handtvätt. Vi har lekt lekar och rörelsesånger tillsammans för att må bra och känna glädje men också lekar som stärker medvetenheten om sin kropp och sin förmåga. SOCIAL KOMPETENS/EQ Varje vecka ger vi barnen möjlighet att delta i olika traditionella lekar, där samarbete krävs. På eftermiddagarna har vi veckans lek för hela förskolan, små och stora leker tillsammans. Vi är hela tiden aktiva i att hjälpa barnen att hjälpa varandra. Barnen tröstar varandra, hjälper varandra upp, hjälper till vid av och påklädning samt vid väckning. Veda och Barke är med och tröstar, hjälper till att lösa konflikter och tydligöra budskap. SPRÅK OCH KOMMUNIKATION Vi ger barnen möjlighet att dagligen utveckla sitt språk genom att vi har sångsamlingar, vi läser böcker, använder flanosagor samt att vi konstant benämner saker kring oss. Vi tar tillvara på alla stunder under dagen där barnen kan träna på sin kommunikation. Under temat Kroppen har vi lärt oss nya ord genom att sjunga olika sånger som handlar om kroppen, samt när vi har skapat med och om våra kroppar. Veda & Barken är med hela tiden och hjälper till.

7 MATEMATIK Vi jobbar mycket med siffror, antal, mängder, längder och former. Varje gång vi går till skogen stannar vi till vid stopptecknen och räknar antal barn och pedagoger. Vi räknar fingrar och tår, mäter och jämför storlekar på ex pinnar i skogen. Barnen räknar in innan vi ska sjunga en sång eller göra en lek. Vi reflekterar och jämför kring volymer, storlek och tyngder. Vi häller vatten i och ur i hinkar samt gör olika experiment i sandlådan. Vid samlingarna pratar vi om vad olika saker har för form tex att äpplet är runt. NATURVETENSKAP/TEKNIK I naturen hittar vi olika former, storlekar, mönster. Vi använder alla våra sinnen. Vi har besökt skogen flera gånger i veckan. Vi har pratat om olika djur som bor där och har kunnat följa årstids förändringar i naturen. Vi har under terminen utvecklat vår förmåga att skapa med olika material tex lera/deg samt har vi målat och pysslat. Till jul gjorde vi julpyssel i form av tomtar och ljusstakar. Vi har användt klossar och Duplo för att bygga torn och se hur högt vi klarar att bygga. MOTORIK GROV/FIN Den omväxlande naturen både på vår gård men även i skogen erbjuder fantastiska möjligheter för barnen att träna på sin motorik. Vi försöker alltid att utmana barnen att prova på och utmana sig själva, till exempel vill barnen klättra upp på stenen uppmuntrar vi dem att själva klara av det. Varje vecka har hela förskolan Miniröris eller andra rörelselekar på gården. För att utmana barnens färdigheter i finmotorik erbjuder vi dem alltid möjligheter att klippa, måla, pyssla både utomhus och när vi är inne. Finmotoriken sker även när vi är ute i skogen. Vi öppnar våra ryggsäckar, samlar och plockar med små saker, som att trä blåbär på ett strå. UTFORSKARNA Jagutveckling: Vi har jobbat mycket under hösten med att låta varje barn om det själv vill komma till tals i den stora/lilla gruppen. Vi har haft två teman den här terminen Jag, vi och min Förskola då vi fokuserat på att vara en i gruppen. Vi har lekt lekar som stärker både individen och att få känna att vara en del i en grupp. Våra tydliga rutiner och vår grundverksamhet har skapat en trygghet som är grogrunden för att kunna utveckla sin självkänsla och sitt självförtroende. Vi har också arbetat med KROPPEN som tema, vi har känt barnens iver att vilja lära. Det har varit både intressant och utvecklande när vi på våra samlingar har läst och pratat om kroppens funktioner. Alla oavsett ålder i vår grupp har varit delaktiga. Vi har målat och arbetat i lera där vissa barn gjort figurer med hänvisning till det som det lärt sig.

8 Social kompetens: Vi har arbetat med förståelsen för alla människors lika värde och har pratat om detta och använt Veda&Barke som hjälpmedel. Om det uppstått händelser i gruppen, där varje individs lika värde tas upp, har vi uppmärksammat att barnen själva pratat med varandra om vad som är rätt och fel. Det har utvecklat deras förmåga att fungera både enskilt och i gruppen. Under den fria eller vuxenstyrda leken har vi varit lyhörda för att tillsammans kunna lösa eventuella saker som dyker upp. Genom alla de aktiviteter och lekar vi har gjort, t.ex. veckans lek, övar barnen upp sin förståelse både om sig själva och om sina kamrater. Språk och kommunikation: Vi vill ge barnen talutrymme eftersom vi vet att barnen utvecklar språket genom att tala och reflektera över vad de är med om. Under samlingar och under alla måltider ser vi till att alla barn får utrymma att berätta. De som inte tar utrymmet själva ser vi till att ställa frågor till så att de också får berätta. Utforskarna har utvecklat sin förmåga att lyssna och visat stort intresse för bokstav/ sifferpussel och har ofta suttit tillsammans vid bordet och hjälpt varandra. Rim/ramsor, sånger och bokläsning, varje dag i mindre grupper har stimulerat gruppen i positiv riktning, att själva lyssna och återberätta. På torsdagar har vi haft musiksamlingar och alla har fått valt ett instrument att spela på och vi har sjungit till detta efter barnens val av sånger. Den inköpta musikanläggningen har visat barnets självtillit när det sjungit i mikrofonen när alla lyssnat. Matematik: Vi har under Ht gjort ett Bygg/Konstruktionsrum där Utforskarna kunnat leka i mindre grupper och visat stort intresse för att bygga och konstruera. Leken har kunnat fortsätta i flera dagar och flera av barnen som kommit in i leken efterhand har gett flera barn möjlighet att lära av varandra. Även i skogen har vi jämfört storlekar, längder, känt på olika tyngder och hittat mönster av olika slag. Räknat antal, mätt längder mm. Skogen är full av matematik. Naturkunskap: Vi har arbetat med att utveckla barnens intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. Höstens lärande, när vi varit i naturen har barnen visat stort intresse för olika växter, djur, material som funnits i vår närmiljö. Vi arbetade med böcker, olika material för att skapa djur, teckningar, och samlat material som tagits hem för att skapa med. Under hösten har vi tagit vara på det som naturen erbjudit i vattenväg, att hälla, ösa, bära och bygga i sandlådan har lärt oss många olika tekniker i lekandet och lärandet. Vi skapade av naturens egna material, tavlor av löv och målat på vått papper i skogen gav en ny kunskap om hur olika material fungerar tillsammans. I det fortsatta arbetet från vårterminen har vi skördat på vår kolonilott, grönsaker samt tomater, potatis och squash har plockats med glädje, vi har mätt och vägt och vi hade även en skördefest där barnen plockat ingredienser till vår skördelunch.

9 Motorikgrov/fin: Förskolan ska sträva efter att varje barn-utvecklar sin motorik och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande. I arbetet med våra kroppars rörelser har vi spelat boll, dansat och klättrat i träd. I skogen samlade Utforskarna grenar som de sågade till i valfria bitar och sen byggdes det bilar med hjälp av hammare och spik. Vi har på vår skogsplats byggt om, flyttat skogsmaterial som Utforskarna byggt med, alla har hjälpts åt att utveckla byggandet och det har visats ett stort tålamod för att det ska fungera. Att samla, bära och skapa en butik där vi kunde köpa glass, mat och annat som barnen hittat på, allt bakom den stora stenen. Varje vecka har vi haft Miniröris och andra rörelselekar tillsammans med hela förskolan. Äventyrarna Jagutveckling Vid terminsstart arbetade med vi med temat Jag, vi, vår förskola, detta för att lära känna varandra, stärka gruppkänslan och skapa trygghet. Med tydliga rutiner och med mycket samarbetsvänliga lekar i fokus fick varje barn känna att de var en tillgång i gruppen. I temat intervjuade vi även barnen om vad de själva och deras familj, vad de ville lära sig på förskolan och vad de tycker om att leka med. Dessa sattes sedan upp på väggarna med foto bredvid för att barnen själva kan gå fram och se sig själva och känna sig stolta. Även självporträtt gjordes med hjälp av spegel, dessa sattes också upp på avdelningen. Både intervjuerna och självporträtten stärker jaget. Vi låter alltid barnen försöka själva vad gäller påklädning, toalettbesök, bre sin smörgås, ta mat etc. för att på sätt öka barnets tillit till sig själv samt sin egen förmåga. Barnets självkänsla och självförtroende ökar när det kan själv och lyckas övervinna svårigheter. Vi bekräftar alltid barnen med deras namn när de kommer och går på dagarna för att de ska veta att vi ser dig och vi bryr oss om dig. Vi drar varje vecka två barn som veckans medhjälpare, här får de hjälpa till med praktiska saker men även stå inför gruppen och berätta till exempel om vad det är för mat vilket är en prövning för många men man ser hur stolta och självsäkra de efter tag blir. Under våra projekt/teman har barnen haft stort inflytande och vi har i början på de olika arbetena lyssnat in vad de vill lära sig, jobba med, är nyfikna på osv för att på så sätt göra det meningsfullt för barnen vilket i sin tur leder till lustfyllt lärande. Social kompetents/eq Under vårt tema jag, vi, vår förskola satsade vi som sagt mycket på att stärka gruppkänslan och öka tryggheten i gruppen. Under lekarna tränas turtagning, lyssna på varandra, empati, ta ögonkontakt, hantera konflikter med mera.

10 Vid matborden försöker vi lyssna på varandra en i taget och därmed bekräfta varandra och visa intresse för varandra. Vi har varje vecka veckans lek. Här har vi medvetet ofta valt massagesagor för att just massage/ fysisk beröring enligt forskning är bra för empatin, självkänslan och stärker gruppkänslan och samhörigheten i gruppen. Massage är även ett led i vårt arbete med Grön Flagg där vårt tema denna termin har varit Livsstil och hälsa. En hemvrå har uppkommit ute där barnen leker rollekar med dockor och tillhörande attiraljer. I leken tränas den sociala kompetensen mycket. Även inne har vi gjort i ordning röda rummet där vi uppmuntrar rollekar av olika slag. Fri tillgång till sällskapsspel har barnen och här övas turtagning, ta ögonkontakt, samarbeta och lösa konflikter. Barnen har fått vara med och påverka vad som ska finnas på dessa ställen för att deras lekar ska utvecklas samt utmanas ännu mer. Vi har under terminen startat ett barnråd. De äldsta äventyrarna (11 stycken) sitter i rådet tillsammans med Ann som är ordförande. Här tas demokratiska beslut. Viktiga frågor/förbättringar diskuteras också i barnrådet, till exempel angående våra lekmiljöer, material de tycker vi saknar o.s.v. Tillsammans med barnen har vi gjort en bra kompis skylt som vi kan gå tillbaka till när det uppstår konflikter och bråk. Språk och kommunikation I allt vi gör tränas språk och kommunikationen. Det vi uppmärksammat är att barnen gillar att rimma och ramsa vilket gynnar språkutvecklingen. I våra temaarbeten har vi i slutet pratat om de olika orden vi lärt oss under temat och samtalat kring dessa. Vi läser kapitelböcker högt. Vi har spelat Memory med barnens namn och foto vilket har ökat intresset för bokstäver och för sitt namn. Biblioteket besökte vi en gång och lånade böcker om kroppen som var vårt tema under några veckor. När det var FN veckan uppmärksammade vi den med att sjunga på olika språk och skriva hej på olika språk. Några skrev själva andra fick hjälp. Matematik I alla dagens moment finns matematiken med. Vi försöker ta vara på alla tillfällen där barnens resonemang och diskussioner sker kring matematik. Arbetet med vår årliga höstmarknad gav många tillfällen att prata matematik. Vi vägde, mätte, räknade osv. Naturvetenskap och teknik Vårt tema i Grön flagg har under denna termin varit Livsstil och hälsa där bland annat kolonilotten ingår. Barnen skördade de som de planterade i våras och kretsloppet blev tydligt för barnen. Ännu tydligare blev det när vi sålde de vi skördat på vår höstmarknad (från jord till bord). I vårt arbete med Tema kroppen lärde sig barnen mycket om sin egen kropp och hur den ser ut inuti. Tarmarna och hjärtat tittade vi närmare på. Barnen fick knyppla sin egen tarms längd och de fick lyssna på sin egen puls samt lyssna på varandras hjärtan med trattar.

11 Motorik- grov/fin Varje onsdag har vi miniröris (Friskis och svettis gymnastikband för barn) på gården vilket även går in i vårt gröna flagg arbete. Barnen har alltid fri tillgång till saxar, pennor, tejp, pärlor etc. vilket gynnar finmotoriken. Vår bygghörna med klossar, bilar och djur är en populär plats där motoriken ständigt övas. På gården har vi en repbana som varit populär vilket kräver koncentration och balans. Vi har lekt mycket med asfaltskritor och rockringar som även de gör att barnen får använda sina kroppar och fingrar. Vid vår skogsplats har vi mycket olika nivåskillnader, träd, berg, stenar osv vilket barnen gillar och ofta klättrar i och övar sin grovmotorik. Vi har även en täljplats där barnen får tälja pinnar med potatisskalare men även prova på med riktig kniv men en pedagog vid sin sida. Repen är med till skogen och barnen tränar sin grovmotorik genom att klättra upp för dessa på berget. På slutet av terminen började vi med Tema julen/vintervitt vilket innebär mycket pyssel och skapande det vill säga klippa, tejpa, måla etc. Utvecklingsområden för nästa termin Pedagogisk dokumentation, arbeta fram bra planeringsunderlag/mallar, arbetet med Min bok

Silverskogens verksamhetsberättelse HT-14

Silverskogens verksamhetsberättelse HT-14 Silverskogens verksamhetsberättelse HT-14 1 Förskolans yttre och inre miljö Silverskogen är en förskola som ligger i Tegelhagen, i Helenelund. Förskolan ligger i en vinkel och har tre avdelningar, Upptäckarna,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Silverskogens Förskola Vårterminen 2013

Verksamhetsberättelse. Silverskogens Förskola Vårterminen 2013 Verksamhetsberättelse Silverskogens Förskola Vårterminen 2013 1 Verksamhetsberättelse vårterminen 2013 Förskolans yttre och inre miljö, Silverskogens förskola är belägen i Helenelund och har en stor gård

Läs mer

Silverskogens verksamhetsberättelse vt. -14

Silverskogens verksamhetsberättelse vt. -14 Silverskogens verksamhetsberättelse vt. -14 Förskolans yttre och inre miljö Silverskogen är en förskola som ligger i Tegelhagen, i Helenelund. Förskolan ligger i en vinkel och har tre avdelningar, Upptäckarna,

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 Vi som arbetar på Forellen är; Kristina Lindqvist Taban Hama Saeed Elisabet Hammare Mariam Hammoud 35h/v Barngruppen består just nu av 11 barn. Det finns

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN

NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN Mål och inriktning För oss på Nyckelpigan är leken viktig. Barn söker och erövrar kunskap genom lek. Utevistelsen och att röra sig skog och mark är en viktig del i vår verksamhet.

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

Verksamhetsplanering HT-VT

Verksamhetsplanering HT-VT Verksamhetsplanering HT-VT 2017-2018 www.karlavagnen.eu Barngruppen Jasmin -12 Hampus -12 Rasmus -12 Winston -12 Estelle -13 Milo -14 Tindra -14 Nathalie -14 Lisa -14 Atle -14 Folke -14 Lucas -14 Alice

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011 Grovplanering för Strålsnäs förskola Utifrån Läroplan för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Hösten 2011 Oktober 2011; Anna Bratz, Britt Thudén, Helené Svanström, Maria Lööke, Anita Andersson, Åsa Holm,

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Gruppens sammansättning Vi har 14 barn. 7 pojkar och 7 flickor. 1 barn födda 14 3 barn födda 13 9 barn födda 12 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Carina Johansson

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen Lokal arbetsplan för Föräldrakooperativet Krokodilen vårterminen 2010 Inledning Läroplanen för förskolan, Lpfö -98 All verksamhet utgår från Läroplanen för förskolan, Lpfö -98. Förskolan skall lägga grunden

Läs mer

Solglimtens verksamhetsplan

Solglimtens verksamhetsplan Solglimtens verksamhetsplan Väderlekens förskola Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan skall erbjuda

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Barn med behov av särskilt stöd... 16

Barn med behov av särskilt stöd... 16 Målsättning Innehållsförteckning Verksamhetens innehåll och pedagogiska mål... 3 Normer och värden... 3 Barns utveckling och lärande... 5 Barnens inflytande... 7 Förskola och hem... 9... 15 Barn med behov

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Silverskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 14/15

Silverskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 14/15 Silverskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 14/15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER Trollkojans föräldrakooperativa förskola och fritidshem bedriver barnomsorgsverksamhet för barn i åldrarna 1 12 år. Förskolan följer statens läroplan för förskolan

Läs mer

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det!

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende; (göra) Självkänsla; (vara) Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende: Vi vill att barnen ska våga uttrycka sig, stå för sina åsikter. Ett gott

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN. Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Profil. Naturvetenskap och teknik

Profil. Naturvetenskap och teknik Profil Naturvetenskap och teknik Vi på Kompassens förskola sätter naturvetenskap och teknik i fokus. Vi vill uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för olika naturvetenskapliga och tekniska fenomen.

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan. 2017 Drakens vision Draken är en plats för gemenskap, lärande, möten och vänskap. En plats där olikheter samspelar och värden skapas. Förskolans uppdrag och verksamhet Förskolans ska lägga

Läs mer

Språk: Mål från Lpfö 98 reviderad 2010: Förskolan ska sträva efter att varje barn

Språk: Mål från Lpfö 98 reviderad 2010: Förskolan ska sträva efter att varje barn Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2015/2016 Språk: Förskolan ska sträva efter att varje barn Utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå

Läs mer

1. Beskrivning av Stormhattens förskola

1. Beskrivning av Stormhattens förskola Stormhattens föräldrakooperativa förskola Verksamhetsplan 2014/2015 1. Beskrivning av Stormhattens förskola 1.1 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar.

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar. Grön Flagg Vi arbetar med tre mål inom temat Livsstil och Hälsa. Arbetet kommer att fortgå under terminerna ht 2013/vt 2015 Grön Flagg handlingsplan 2013-2015 - Tranbäret Utvecklingsområde 1 - Öka de fysiska

Läs mer

Silverskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 16/17

Silverskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 16/17 Silverskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 16/17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

MÅNEN Verksamhetsplan

MÅNEN Verksamhetsplan MÅNEN Verksamhetsplan 2016-2017 1 Barngruppen 11: Sixten M, Sixten N, Hilma, Edvin 12: Theo, Philip, Elsa D, Linnea, Julia, Nils 13: Doris, Mimmi. Alfred, Filip, Siri 14: Espen, Tilde, Felicia, Love 15:

Läs mer

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat.

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat. Gläntans förskola Gläntans förskola är en del av intraprenaden Emiliaförskolorna 1 12 år. Vi består av två avdelningar, Häggen och Syrenen, med barn i åldrarna 1 5 år. För att främja varje barns lärande

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bensby förskola

Lokal arbetsplan för Bensby förskola Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Bensby förskola erbjuder ca 70 platser till barn i åldrarna 1-6 år. Verksamheten bedrivs i en huvudbyggnad

Läs mer

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Novas fokusområden läsåret 2015/2016, goda värderingar, ett försprång, ett löfte livslångt lärande och den fria leken. Tillsammans med Stenkolets och Stjärnfallets

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Igelkottens avdelning Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2.

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Arbetsplan Tellus 2015/2016

Arbetsplan Tellus 2015/2016 Arbetsplan Tellus 2015/2016 Det här verksamhetsåret kommer vi att fokusera på tre olika områden: 1) Goda värderingar och barns sociala utveckling 2) Hälsosamma vanor; 3) Intellektuella förmågor (språkliga,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen VERKSAMHETSPLAN AVD. Fjärilen 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Avdelning Svanen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Avdelning Svanen Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Avdelning Svanen Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2010 PERSONAL: Malin Lundberg Förskollärare 100% Karin Persson Barnskötare 100% Kerstin Wihlborg Barnskötare 100% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019. Orrvikens förskola. Solen/Månen. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad: Utvärderad:

Arbetsplan 2018/2019. Orrvikens förskola. Solen/Månen. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad: Utvärderad: Orrvikens förskola Solen/Månen Förskolechef Thomas Edström Upprättad:180914 Utvärderad: 1. NORMER OCH VÄRDEN 1. NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar - Öppenhet, respekt,

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Avdelning Ekorren, Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2. Utveckling

Läs mer

IGELKOTTENS Arbetsplan

IGELKOTTENS Arbetsplan STENBITENS FÖRSKOLA IGELKOTTENS Arbetsplan LÄSÅRET 2014-2015 Dessi Kerstin Irina Sofie Arbetsplan för Igelkotten Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Gillbostubbens Likabehandlingsplan. Läsår: 16/17

Gillbostubbens Likabehandlingsplan. Läsår: 16/17 Gillbostubbens Likabehandlingsplan Läsår: 16/17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef har tillsammans med ansvariga pedagoger utformat

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Karlavagnens arbetsplan 2016/2017

Karlavagnens arbetsplan 2016/2017 Karlavagnens arbetsplan 2016/2017 Karlavagnens kommer att ha följande fokusområden detta läsår: Språk / Sångsamling, Rörelse / Skapande, Berta experiment / Matematik, Hälsosamma vanor / Grön flagg / Utflykt,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Kvalitetsberättelse

Kvalitetsberättelse Kvalitetsberättelse 180921 Vår förskola Klintforsens fsk, Kräftan Pedagogisk lärmiljö Omsorg och rutiner: Vi pedagoger börjar läsåret med att göra en grovplanering utifrån barnens vistelsetider, intressen

Läs mer

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision Förvaltning för livslångt lärande 2015 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar 76 platser Fyra avdelningar, Röd, Grön, Gul och Blå 1-5 år 14st. förskollärare/barnskötare

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola

Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola Teknik Utveckla o uppmuntra barns intresse för teknik Samarbete samspel Elektronik Konstruktion och bygglek Utveckla sin kreativitet, tänkande, nyfikenhet och

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Notbladets förskola

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Notbladets förskola Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Notbladets förskola 2017-2018 Vår grundverksamhet: Vad/Syfte: Lämning. Vi anser att det är bra att förälder och barn får en stund för sig själva i hallen på morgonen.

Läs mer

Tallgårdens förskolas. Kvalitetsredovisning. För år 2009/2010. Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck

Tallgårdens förskolas. Kvalitetsredovisning. För år 2009/2010. Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck Tallgårdens förskolas Kvalitetsredovisning För år 2009/2010 Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck Innehållsförteckning Verksamhetens förutsättningar...3 Inledning...3 Enhetens bokslut...3 Barngrupp...3

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer