Från lokaler till lärmiljö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Från lokaler till lärmiljö"

Transkript

1 Från lokaler till lärmiljö FRAMSIDA, A4 Författare: Heléne Slivka Uggleskolan, Barn och skolförvaltning Lund Öster

2 Inledning Året 2016 valde vi på vår skola att rikta blicken mot den fysiska miljön genom att gå in i ett projekt som vi har kommit att kalla Från lokal till lärmiljö. Första året var projektet understött av Specialpedagogiska skolmyndighetens SIS-medel, vilket står för speciella insatser i skolan. Samarbetet med SPSM är dock avslutat och projektet har fortsatt leva och växa i egen regi på skolan. I sammanhanget är vårt projekt på ett sätt relativt litet och småskaligt men samtidigt en process som har lett till ett positivt förändringsarbete som har fått större spridning än vi någonsin hade trott. Det är således med stort nöje och stolthet jag som projektledare delar med mig av vår nyvunna kunskap. Bakgrund Inom miljöpsykologin (Tufvesson 2007) är det ett välkänt faktum att miljön som omger oss har påverkan på både mående, beteende och förmåga till koncentration. Vi har tagit fasta på detta och fört in kunskap från miljöpsykologi kring den fysiska miljön till skolans värld. Vår skola är byggd på 70-talet vilket präglar klassrum, korridorer och andra gemensamma utrymmen. Mycket har hänt sedan skolan byggdes och den fysiska miljön har inte utvecklats i samma takt som synen på kunskap och lärande. Miljön har helt enkelt inte anpassats tillräckligt efter de elever vi har idag samt behov och anpassningar som kommer med förändrade krav i läroplanen. Precis som på andra skolor har vi stor variation gällande barns och ungdomars förutsättning och behov. Våra elever med När det är stökigt och mycket att titta på kan jag inte koncentrera mig utan jag bara tittar på allt och vill städa. /Elev, 6 år. neuropsykiatriska svårigheter vet vi är en särskilt sårbar grupp som det krävs ett ständigt utvecklingsarbete kring. Senast 2016 pekade Skolinspektionen i sin rapport Omfattande frånvaro på denna elevgrupps utsatthet. Neuropsykiatriska svårigheter innebär ofta en annorlunda perception och bristande förmåga att stänga ute stimuli vilket kan innebära stora svårigheter då det gäller att fungera bra i ett klassrum. Samma elevgrupp upplever också oftare stress än andra elever och en omgivande fysisk miljö som försvårar kan leda till en skolsituation som till slut blir övermäktig. När man tittar närmare på de pedagogiska utredningar som vi har skrivit på skolan kan man konstatera att det ofta har saknats en djupare analys kring den fysiska miljöns påverkan på den enskilda elevens skolsituation. Samtidigt har vi haft och har elever som har svårt att hantera klassrumssituationen på ett bra sätt. Vi gick således in i det här projektet med ett stort behov av ökad kunskap om hur vi kan öka tillgängligheten i skolans fysiska lärmiljö.

3 Ett projekt i inkluderande riktning Specialpedagogiska skolmyndigheten framhåller i sitt värderingsverktyg för tillgänglig utbildning (2016) att elever med funktionsnedsättningar upplever sig mer exkluderade än sina kamrater. Vi vill utveckla hela vår skola en inkluderande riktning på så många sätt vi kan. Vi har därför hela tiden strävat efter att inte fastna i särlösningar för enskilda elever. Inkluderingstanken har således legat som ett raster under projektets gång. Med det sagt har vi dock inte velat låsa oss vid klassrummet som sådant. Lärande kan ske på många olika ställen på en skola, det måste inte alltid handla om helklassarbete i klassrummet. Vi har därför velat undersöka hur vi på skolan skulle kunna utveckla nya lärmiljöer. Inkludering är ett mångbottnat begrepp vilket gör att det finns stort utrymme för tolkningsmöjligheter. Det har således varit viktigt att utforma en teoretisk grund som projektet har kunnat vila på och utvecklas från. Nilholm och Göransson lyfter, i kunskapsöversikten Inkluderande undervisning (2014), fram drag som karakteriserar en inkluderande skola. Ett första kännetecken är att olikheter ses som berikande. Författarna menar att skolan historiskt sätt har handlat om hur elever som definieras som avvikande ska kunna anpassas till skolan och att fokus istället bör vara hur skolan kan anpassa sig till elevers olikheter, och att se detta som en tillgång. Ett annat kännetecken är ordet gemenskap, att det finns ett vi i klassen och på skolan. Författarna hänvisar i sin tur till giganter inom pedagogik som Dewey och Noddings som båda framhåller betydelsen av att utbildningen erbjuder en gemenskap, som bland annat kännetecknas av gemensamma mål. Nilholm och Göransson ger som exempel arbetsformer där eleverna blir resurser i varandras lärande och där slutresultatet är beroende av alla gruppmedlemmars bidrag. Demokratiska processer är ett tredje drag som kännetecknar en inkluderande verksamhet, både på skolnivå och i klassrummet. Ett sista karaktärsdrag som är väl värt att lyfta fram är det som Nilholm och Göransson beskriver som delaktighet i kunskapstillägnandet. Delaktighet i lärandet handlar om inkluderande läroprocesser där lärandet sker tillsammans med andra. En förutsättning för att eleverna ska kunna vara delaktig i kunskapstillägnandet är att undervisningen och materialet är anpassat efter de behov som finns i klassen, dvs att arbetet präglas av pedagogisk delaktighet. Hur har vi omsatt denna teoretiska grund i vår verksamhet och hur syns det i vår fysiska lärmiljö?

4 Olikheter ses som berikande Vi har arbetat utefter tanken att det som är nödvändigt för vissa elever är bra för alla. Genom att sätta fokus på våra olika sätt att hantera en klassrumssituation har vi genom projektet velat skapa en medvetenhet och förståelse för varandra. Begrepp som koncentrationsförmåga, fokus och välbefinnande kopplat till den fysiska lärmiljön har kommit att diskuteras i klassrum, på elevråd och på kompetensutvecklingsdagar vilket vi märker har lett till nya insikter och ökad förståelse för varandras olikheter. Exempelvis upplever vi en allt större tolerans eleverna sinsemellan då det gäller kamraters olika behov av rörelse, vila, hjälpmedel och alternativa verktyg. Ett auditivt tillgängligt klassrum Sedan tidigare har vi utrustat ett av skolans klassrum med högtalarsystem och ljudslingor på grund av elever med hörselnedsättningar. De positiva effekterna av detta har varit en medvetenhet kring ljudvolymen i klassrummet, en tydlig talordning då eleverna enbart kan tala en i taget i mikrofon samt en skonsammare arbetssituation för undervisande pedagoger och elever. Ett bra exempel på hur insatser och åtgärder för enskilda elever kan komma alla till gagn. Eftersom vi har sett goda effekter av att arbeta med tekniska lösningar gällande ljudvolymen har vi arbetat vidare med detta inom projektet. Efter att ha undersökt marknaden har vi funnit ljudutjämningssystem som syftar till att fördela ljud, i det här fallet lärarens röst, jämnt i hela klassrummet. Den enskilda eleven är då inte utlämnad till var i klassrummet hen befinner sig utan alla hör precis lika mycket. Eleven kan då använda mer av sin energi till att bearbeta det läraren förmedlar. En god ljudmiljö kan dessutom frigöra resurser i arbetsminnet vilket i sin tur exempelvis gör att vi kan koncentrera oss bättre (SPSM, 2016). Genom att förstärka lärarens röst på ett bra och behagligt sätt blir det också tydligare var eleven ska rikta sitt fokus. En problematik som kan uppkomma vid exempelvis autism är det Bogdashina (2003) beskriver som gestalt-perception eller oförmåga att skilja mellan förgrunds- och bakgrundsinformation, annorlunda uttryckt att ta in allt utan att sålla. Då det gäller ljudmiljön kan detta innebära att örat tar in alla ljud med samma intensitet och att det är svårt att koncentrera sig på exempelvis någons röst. Pedagoger som har börjat använda systemen vittnar om en dämpande effekt hos eleverna, exempelvis i samband med muntliga genomgångar. När jag är inne i mig själv hör jag bättre när läraren pratar i mikrofonen. /Elev, 9 år

5 Ett visuellt tillgängligt klassrum Pedagoger är av tradition vana vid att prata mycket i undervisningssituationer, trots det faktum att det finns elever som har svårt att sortera och tillgodogöra sig verbal information. Som en del i att göra lärmiljön mer tillgänglig har vi inom projektet arbetat mycket med stödjande strukturer i form av olika slags bildstöd. Det kan handla om allt från scheman och att-göra-listor till stödjande bilder i samband med raster och visuella ledtrådar vem som finns bakom respektive dörr. Att få information på annat sätt än det verbala är absolut nödvändigt för vissa elever men är också något som är fantastiskt välgörande för alla. Ett bra exempel på hur olikheter leder till utveckling som kommer till godo för alla. Vi har dock lärt oss att lika viktigt som det är att tillsätta visuella ledtrådar i skolans fysiska miljö, lika viktigt är det att plocka bort sådant som distraherar, det så kallade visuella bullret. Otaliga timmar har ägnats åt att rensa och slänga med syftet att skapa en för ögat lugnare miljö. Precis som med ljud är det viktigt att också rensa lärmiljön från onödiga synintryck som kan belasta arbetsminnet. Pedagogen Ann- Marie Körling talar i boken Plats för kunskap (2012) om betydelsen av de små justeringarna som gör att ett rum känns rätt och hon betonar betydelsen av linjer, som hon menar är vilsamma. Vad är det eleverna har i sitt synfält? En ordnad lärmilö signalerar lugn och ro. Jag tycker om att titta på fina saker i klassrummet /Elev, 10 år.

6 Gemenskap Vår intention har varit att projektet i sig ska leda till en ökad vi-känsla. Att tillsammans få tänka kring sitt klassrum och sin skola och att se det leda till förbättringar bedömer vi leder till ökad gemenskap. Under projektet har elever uttryckte sig förundrat kring huruvida man som elev får göra så här och har syftat till de pratiska insatser de själva stått för. Det är ett talande exempel på hur lite inflytande elever många gånger har över den miljö som de vistas så pass mycket tid i. Att aktivt få arbeta med sin gemensamma miljö tror vi främjar en vi-känsla vilket är en viktig grund i inkluderingstanken. Slutresultatet är beroende av alla gruppmedlemmars bidrag. Klassrumsmöblering Om man vill skapa en lärmiljö som är tillgänglig för alla kan det inte enbart finnas en modell då det gäller möblering och organisering av klassrum. Många kloka har redan tänkt kring detta. Tidigare nämnd Ann-Marie Körling (2012) poängterar att rummet inte ska passa henne som pedagog, det ska passa lärandet. Vi har elever som har stora svårigheter att sitta på en och samma plats under hela skoldagen. För dessa elever krävs en flexibel fysisk miljö som kan erbjuda både arbete i grupp, arbete på egen hand och kanske också ett utrymme som erbjuder vila och återhämtning. Traditionell placering Flexibel placering Här är två exempel på hur klassrum kan organiseras. Med risk för att hårdra och generalisera kan man säga att den första symboliserar en mer traditionell placering och med det också en kunskapssyn som lutar åt förmedlingspedagogik och enskilt arbete. Det andra exemplet ger större möjligheter till samarbete och signalerar att vi lär av varandra, vilket ju är grunden i våra styrdokument. Förutom vinsten med samarbete kan man dra följande fördelar av denna mer flexibla möblering:

7 Enskilda platser har skapats längst ner i klassrummet där elever kan välja att arbeta mer enskilt. Dessa bord är med fördel hög- och sänkbara för alternativ arbetsställning. Läraren kan samla en grupp elever i mitten och ha en diskussion eller genomgång utan att alla behöver bli involverade. Bänkarna i mitten ger möjlighet till grupparbete samtidigt som andra kan arbeta enskilt. Dynor eller liknande har placerats vid väggar för alternativ placering för ökad koncentration. Lärarens eventuella arbetsbord är i direkt anslutning till eleverna vilket kan utnyttjas genom att placera elever som är i behov av tät återkoppling. Placeringen i mitt klassrum signalerar att lärandet sker i samspel. /Lärare, 4-6. Demokratiska processer Då en viktig grund i inkluderingstanken är att skolan genomsyras av demokratiska processer har vi naturligtvis velat att detta även ska gälla vårt projekt. Frågan kring den fysiska lärmiljön har funnits med på klassråden och elevråden och jag som projektledare har fått ta del av fantastiska tankar och idéer från klasser och enskilda elever. Bänkavskärmare. Det är så mycket fokus på arbete - vi måste få vila också. Det är för mycket på väggarna. Minigym - man tänker bättre när man har rört på sig Dynor till stolarna, vi får ont i baken. Ljuddämpare på väggar. Vi har också arbetat med fokusklasser där två klasser samarbetet. Eleverna har fått besöka varandras klassrum med fokus på sådant som eventuellt kan störa koncentration och arbetsro. Eleverna har sedan lämnat förslag på förbättringar i miljön. Genom detta arbeta har vi bland annat skapat rörelselådor till alla klasser.

8 Pedagogisk delaktighet Tufvesson & Tufvesson (2009) poängterar i boken Bygga skolor för fler att alla arbetsuppgifter kräver energi för att utföras, oberoende om eleven klarar av att lösa uppgiften och att om koncentrationen behöver återställas måste det finnas möjlighet till det. Att under dagen få hämta ny energi, antingen genom rörelse eller genom att få möjlighet att dra sig undan ett tag, är något som vi har lagt stor tyngd vid i projektet. Vi har gått från det lilla till det stora och försökt skapa en fysisk miljö som erbjuder sensorisk tillförsel i form av klassrumskit med exempelvis klämbollar och sittdynor till ett par lugna rum med en medveten avskalad miljö som ger den enskilda eleven chans till stillhet och enskildhet. De två lugna rummen vill vi ska fungera som ett andningshål och reträttplats när skoldagen av olika anledningar blir för krävande. Det bästa med det lugna rummet är att det är lugnt, tyst och att jag får vara för mig själv en stund. /Elev, 12 år.

9 Avslutande ord Genom vårt projekt har vi kommit flera steg närmare en mer inkluderande och tillgänglig fysisk lärmiljö. Det finns fortfarande miljöer på skolan som har mycket kvar att önska men än är processen inte färdig. Att få vara med och göra ett positivt avtryck i en verksamhet som skolan är en ynnest. Även tillsynes små förändringar kan höja kvaliteten, för elever i allmänhet och för elever med neuropsykiatriska svårigheter i synnerhet, vilket är värt mycket.

10 Referenser Bogdashina, O. (2012). Sinnesintryck och omvärldsuppfattning vid autism och Aspeergers syndrom. Autism och Aspergersförbundet. Göranson, K. & Nilholm, C. (2013). Inkluderande undervisning vad kan man lära av forskningen? (FoU skriftserie nr 3). Specialpedagogiska skolmyndigheten. Körling, A-M. (2012). Pedagogiken och rummet. Michelsen, A. (Red.), Plats för kunskap (s ). Malmö: Mint AB/Form/Designcenter. Skolinsektionen. (2016). Omfattande frånvaro- en granskning om skolors arbete med omfattande frånvaro. Stockholm: Skolinspektionen. Specialpedagogiska skolmyndigheten. (2016). Värderingverktyg för tillgänglig utbildning. Härnösand: Specialpedagogiska skolmyndigheten. Tufvesson, C & Tufvesson J. (2009). Bygga skolor för fler. Den fysiska lärmiljöns betydelse för elever med koncentrationssvårigheter. Stockholm: AB Svensk Byggtjänst. Tufveson, C. (2007). Concentration difficulties in the school environment with focus on children with ADHD, Autism and Down s syndrome. Doktorsavhandling. Lund: Lunds Universitet.

Hörteknik i skolan, nödvändigt men inte tillräckligt?

Hörteknik i skolan, nödvändigt men inte tillräckligt? Hörteknik i skolan, nödvändigt men inte tillräckligt? Seminarium 8 Pedagogen i vardagen samspel och lärande Stockholm 25-26 mars 2010 Arne Gustafsson / Håkan Bergkvist, SPSM 3 Pedagogiska förutsättningar

Läs mer

NYA LÄRMILJÖER SKAPAR EN SKOLA FÖR ALLA

NYA LÄRMILJÖER SKAPAR EN SKOLA FÖR ALLA NYA LÄRMILJÖER SKAPAR EN SKOLA FÖR ALLA Ett projekt i samarbete med Specialpedagogiska Skolmyndigheten Falköping, 20120129 PROJEKTTEAMET Titti Ljungdahl Johanna Cayton Stig Jansson Anna Sundqvist Sofia

Läs mer

Publiceringsår Diskussionsfrågor. Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan

Publiceringsår Diskussionsfrågor. Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan Publiceringsår 2016 Diskussionsfrågor Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan 2 (5) Förslag på diskussionsfrågor Såväl lärare som rektor

Läs mer

Inkludering vad betyder det?

Inkludering vad betyder det? Specialpedagogik Grundskola åk 1-9 Modul: Inkludering och delaktighet flerspråkighet Del 2: Inkludering vad betyder det? Ursprungligen utgör texten ett kapitel i kunskapsöversikten; Inkluderande undervisning

Läs mer

Inkludering. Christel Jansson Kerstin Dahlberg Johansson @hoor.se

Inkludering. Christel Jansson Kerstin Dahlberg Johansson @hoor.se Inkludering Christel Jansson Kerstin Dahlberg Johansson @hoor.se Arbetet med inkludering har inte en tydlig början och ett tydligt slut. Det handlar om processer där attityder måste bearbetas och demokratiska

Läs mer

Utredning av en elevs behov av särskilt stöd

Utredning av en elevs behov av särskilt stöd 1(10) BARN- OCH GRUNDSKOLA BOG Central elevhälsa Utredning av en elevs behov av särskilt stöd 2(10) Innehållsförteckning Generellt gällande utredning... 3 Skäl till att utreda... 3 Vad utredningen bör

Läs mer

Vad får språkstörning för konsekvenser för utveckling och lärande? Ida Eriksson, leg. psykolog och Mia Walther, specialpedagog

Vad får språkstörning för konsekvenser för utveckling och lärande? Ida Eriksson, leg. psykolog och Mia Walther, specialpedagog Vad får språkstörning för konsekvenser för utveckling och lärande? Ida Eriksson, leg. psykolog och Mia Walther, specialpedagog Resurscenter Stockholm Uppdraget för Resurscenter tal och språk Instruktion

Läs mer

Lära på egna villkor utmaningar och utveckling

Lära på egna villkor utmaningar och utveckling Lära på egna villkor utmaningar och utveckling Annelie Westlund och Johanna Benfatto, rådgivare SPSM Stockholm 19 november 2018 https://www.spsm.se/om-oss/ Förfrågan om rådgivning Npf och/eller Tal & språk,

Läs mer

Pedagogisk Verksamhetsidé

Pedagogisk Verksamhetsidé 20180531 Pedagogisk Verksamhetsidé för nya Vikstaskolan (Fritidshem, förskoleklass och grundskola) KIL1000, v1.1, 2014-01-31 En trygg och utvecklande mötesplats där alla elever lyckas! Vår verksamhetsidé

Läs mer

Satsning på god ljudmiljö och olika lärstilar. ett reportage från Tornhagsskolan i Linköping

Satsning på god ljudmiljö och olika lärstilar. ett reportage från Tornhagsskolan i Linköping Satsning på god ljudmiljö och olika lärstilar ett reportage från Tornhagsskolan i Linköping Tornhagsskolan satsar på god ljudmiljö och olika lärstilar Klassrum utrustade med ljudutjämningssystem, interaktiv

Läs mer

Att stödja exekutiva funktioner i praktiken

Att stödja exekutiva funktioner i praktiken Specialpedagogik Grundskola åk 1-9 Modul: Inkludering och delaktighet uppmärksamhet, samspel och kommunikation Del 7: Variation i perception och kognitiv förmåga Att stödja exekutiva funktioner i praktiken

Läs mer

UTVÄRDERING AV HÖGTALARSYSTEMET FRONTROW I KLASSRUM PÅ GRUNDSKOLENIVÅ

UTVÄRDERING AV HÖGTALARSYSTEMET FRONTROW I KLASSRUM PÅ GRUNDSKOLENIVÅ UTVÄRDERING AV HÖGTALARSYSTEMET FRONTROW I KLASSRUM PÅ GRUNDSKOLENIVÅ Sammanställt av Andreas Jonsson 2007 10 24 BAKGRUND Denna utvärdering initierades av i samarbete med hörselpedagog Anders Mossberg

Läs mer

Inkludering och delaktighet eleven och lärmiljön i fokus

Inkludering och delaktighet eleven och lärmiljön i fokus Inkludering och delaktighet eleven och lärmiljön i fokus Det finns fyra inriktningar på modulen Inkludering och delaktighet. De inledande delarna och den avslutande delen är gemensam för samtliga inriktningar

Läs mer

Barn och elever som utmanar

Barn och elever som utmanar Barn och elever som utmanar Förhållningssätt - Bemötande - Anpassningar augusti 2017 Utbildningsinnehåll Funktionsnedsättningar ADHD Autism/Asperger Språkstörning Läs- och skrivsvårigheter Begrepp: Inkludering

Läs mer

Likvärdig förskola. Helsingborgs stad Påarps förskola. Projektledare: Maria Martinsson

Likvärdig förskola. Helsingborgs stad Påarps förskola. Projektledare: Maria Martinsson Likvärdig förskola Helsingborgs stad Påarps förskola Projektledare: Maria Martinsson maria.martinsson@helsingborg.se Anna Thorssell anna.thorsell@helsingborg.se Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2.

Läs mer

Inkluderande lärmiljö

Inkluderande lärmiljö Inkluderande lärmiljö -en förutsättning för lärande hela skoldagen Linda Lindkvist Nyberg Specialpedagog, Skepptuna skola Lärarcoach, Sigtuna kommun Linda.nyberg@edu.sigtuna.se Inkluderande lärmiljö -hela

Läs mer

Inlärningsutmaningar. anpassningar och strategier för pedagogik och lärmiljö för elever med NPF, svag begåvning och särskild begåvning

Inlärningsutmaningar. anpassningar och strategier för pedagogik och lärmiljö för elever med NPF, svag begåvning och särskild begåvning Inlärningsutmaningar anpassningar och strategier för pedagogik och lärmiljö för elever med NPF, svag begåvning och särskild begåvning Nu vore det trevligt om alla i lokalen kunde vara snälla och stänga

Läs mer

Lära på egna villkor utmaningar och utveckling

Lära på egna villkor utmaningar och utveckling Lära på egna villkor utmaningar och utveckling 2 Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett funktionsförmåga, ska nå målen för sin utbildning. Det gör vi genom

Läs mer

Kommunikation och språk med utgångspunkt från skolans styrdokument

Kommunikation och språk med utgångspunkt från skolans styrdokument Kommunikation och språk med utgångspunkt från skolans styrdokument NPF-podden, UR www.aspeflo.se Språk och kommunikation i skolan Lek social interaktion, i olika sammanhang Information söka använda - värdera

Läs mer

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare?

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Sedan en tid tillbaka pågår det livliga diskussioner kring inkludering och exkludering i samband med att man funderar kring särskilda undervisningsgrupper

Läs mer

Inkludering. Vi söker oss ofta till dem. ÄRgemenskap

Inkludering. Vi söker oss ofta till dem. ÄRgemenskap Inkludering handlar om social gemenskap och olikhet berikar en grupp. Det menar professor Claes Nilholm. På Nossebroskolan har professor Bengt Persson dessutom kunnat se att det gynnar elevernas måluppfyllelse.

Läs mer

Barn och elever som utmanar

Barn och elever som utmanar Barn och elever som utmanar Förhållningssätt - Bemötande - Anpassningar augusti 2017 Innehåll NPF: vad är det? ADHD Autism/Asperger Språkstörning Dyslexi - Läs- och skrivsvårigheter Fika Inkludering Vad

Läs mer

Första linjens tillgänglighet för elever med autism och/eller adhd

Första linjens tillgänglighet för elever med autism och/eller adhd Första linjens tillgänglighet för elever med autism och/eller adhd CHECKLISTOR OCH ANDRA ANPASSNINGAR Funktionskompetens För att skolan ska vara tillgänglig för alla bör den vara funktionskompetent. Med

Läs mer

Såhär vill jag ha det i skolan

Såhär vill jag ha det i skolan Av leg. logopeder Ida Rosqvist & Julia Andersson Widgitsymboler Widgit Software/Hargdata 2017. Planera, organisera, genomföra och avsluta skolarbete Det är bra om mina föräldrar får veta läxor och annan

Läs mer

Uppdragsutbildning. Våra föreläsningar kombinerar förståelse och praktiska strategier för att underlätta vardagen.

Uppdragsutbildning. Våra föreläsningar kombinerar förståelse och praktiska strategier för att underlätta vardagen. Uppdragsutbildning Provivus har en mängd olika föreläsningar och skräddarsyr gärna utifrån verksamhetens behov. Här nedan beskriver vi våra olika föreläsningar. Kolla även gärna in våra populära processutbildningar:

Läs mer

En bra lärmiljö på lika villkor

En bra lärmiljö på lika villkor En bra lärmiljö på lika villkor Sammanfattande rapport Gladenbring Sirpa 2017-01-01 0 Innehåll En bra lärmiljö på lika villkor... 2 Målgrupp... 2 Arbetssätt... 2 Teoretiska utgångspunkter... 3 Praktiskt

Läs mer

Dokumentet har inte på något sätt status som föreskrift, mall eller annat styrdokument!

Dokumentet har inte på något sätt status som föreskrift, mall eller annat styrdokument! Bedömningsunderlag Skolans arbete med extra anpassningar Innehållet i detta dokument I Skolinspektionens kvalitetsgranskning av skolans arbete med extra anpassningar 1 har ett bedömningsunderlag använts

Läs mer

HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA

HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA Ett helt paket för ökad tillgänglighet Det här är handledningen till Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning förskola och

Läs mer

HSOs lokaler på Skansvägen 5, Lund Tisdagen den 13 mars 2018 kl

HSOs lokaler på Skansvägen 5, Lund Tisdagen den 13 mars 2018 kl Kommunala funktionshinderrådet Sammanträdesdatum sid. 1 Plats och tid HSOs lokaler på Skansvägen 5, Lund Tisdagen den 13 mars 2018 kl. 18.00 21.00 Ledamöter Ann-Christine Selander HSO Carolina Nordbeck

Läs mer

Kvalitetsdokument 2018 Grundskola. Re 338 Kyrk/Balder

Kvalitetsdokument 2018 Grundskola. Re 338 Kyrk/Balder Kvalitetsdokument 2018 Grundskola Re 338 Kyrk/Balder 1 Innehållsförteckning 1 Skolans utvecklingsarbete 3 1.1 Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? 3 1.2 Vilka är skolans

Läs mer

HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA

HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA Ett helt paket för ökad tillgänglighet Det här är handledningen till Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning förskola och

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:9. Undervisningen i svenska i grundsärskolan

Sammanfattning Rapport 2010:9. Undervisningen i svenska i grundsärskolan Sammanfattning Rapport 2010:9 Undervisningen i svenska i grundsärskolan 1 Sammanfattning Skolinspektionens kvalitetsgranskning av undervisningen i särskolan har genomförts i 28 grundsärskolor spridda över

Läs mer

CHECKLISTA FÖR EXTRA ANPASSNINGAR, SÄRSKILT STÖD, ÅTGÄRDSPROGRAM

CHECKLISTA FÖR EXTRA ANPASSNINGAR, SÄRSKILT STÖD, ÅTGÄRDSPROGRAM CHECKLISTA FÖR EXTRA ANPASSNINGAR, SÄRSKILT STÖD, ÅTGÄRDSPROGRAM Efter kartläggningen görs en pedagogisk bedömning av elevens eventuella behov av särskilt stöd. Det är betydelsefullt att både kartläggningen

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM)

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) Vi arbetar för en lärmiljö som ger bästa möjliga förutsättningar för alla, oavsett funktionsförmåga. Det gör vi genom att ge specialpedagogiskt stöd erbjuda undervisning

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Skolans utvecklingsarbete 1. Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? VRS har under läsåret 2015/2016 arbetat med identifierade

Läs mer

Frågor inför Regeringens funktionshindersdelegation

Frågor inför Regeringens funktionshindersdelegation Sundbyberg och 2019-05-14 Sr Anna Ekström Vår referens: Stefan Eklund Åkerberg stefan.akerberg@funktionratt.se Frågor inför Regeringens funktionshindersdelegation 2019-06-04 Fråga 1 Inkluderande utbildning

Läs mer

Arbete med barn och elever med autism

Arbete med barn och elever med autism Arbete med barn och elever med autism Stödmaterialet har arbetats fram av Stöd- och hälsoenheten 1 2016-01-20 Inledning Denna information vänder sig till rektorer, förskolechefer och pedagoger som arbetar

Läs mer

Claes Nilholm Malmö Högskola

Claes Nilholm Malmö Högskola Claes Nilholm Malmö Högskola - Internationell trend (special needs education blir inclusive education, Salamancadeklarationen) - Skolverkets rapport om resultatförsämringar i svensk grundskola (kommunalisering,

Läs mer

Elevers upplevelse av buller i skolan

Elevers upplevelse av buller i skolan 2013-12-19 Elevers upplevelse av buller i skolan Hösten 2013 Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnrättsstrateg

Läs mer

AKUSTISK DESIGN ENLIGT RUMMETS TYP

AKUSTISK DESIGN ENLIGT RUMMETS TYP ENLIGT RUMMETS TYP Rummets användning är avgörande för den akustiska miljö som ska skapas. I rum för tal, såsom klassrum och hörsalar, är det viktigt att säkerställa en god nivå på ljudspridningen medan

Läs mer

TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA!

TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA! TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA! HUR SKAPAR VI TILLGÄNGLIGA LÄRMILJÖER UTIFRÅN ALLA BARNS OLIKHETER? 8 mars 2019 Catarina Björk Specialpedagog FÖRMIDDAGENS INNEHÅLL Presentation Tillgänglig förskola- vad

Läs mer

https://www.skolinspektionen.se/sv/rad-och-vagledning/framgang-i-undervisningen/

https://www.skolinspektionen.se/sv/rad-och-vagledning/framgang-i-undervisningen/ EXTRA ANPASSNINGAR Hur gör man? VAD SÄGER LAGEN? Varje elev har rätt till ledning och stimulans efter behov och förutsättningar. Skolan ska motverka funktionsnedsättningars konsekvenser (3 kap 3 ). Detta

Läs mer

Samverkan. Omsorg. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten (LPO 94)

Samverkan. Omsorg. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten (LPO 94) 090629 Samverkan Samverkan sker mellan: barn-barn, pedagog-barn, pedagog-förälder, pedagog-pedagog. Samverkan med kamrater är en förutsättning för att barnen ska nå de mål som finns i läroplanen. Med leken

Läs mer

Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012

Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012 Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012 Skollagen (2010:800) 1 kap. 5 Utformning av utbildningen Var och en som verkar inom utbildningen ska främja

Läs mer

Dagens program. Återkoppling ViTal, Visa Ord och TT Fika Inkludering Stava Rex och Spell Right 2 Gustavas ordböcker Hemuppgift

Dagens program. Återkoppling ViTal, Visa Ord och TT Fika Inkludering Stava Rex och Spell Right 2 Gustavas ordböcker Hemuppgift Dagens program Återkoppling ViTal, Visa Ord och TT Fika Inkludering Stava Rex och Spell Right 2 Gustavas ordböcker Hemuppgift Inkludering Den nya skollagen och LGR 11 -Ny syn på elever i behov av särskilt

Läs mer

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 2013-10-23 1 (5) Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 Vid nämndens möte 2013-06-04 informerades om ett första steg i utredningen om lokalfrågor inom nämndens ansvarsområde. Då redovisades

Läs mer

Checklistor och andra generella anpassningar för elever med autism och adhd

Checklistor och andra generella anpassningar för elever med autism och adhd Checklistor och andra generella anpassningar för elever med autism och adhd Checklistorna behandlar vanliga problem som elever med autism och/eller adhd kan möta både i klassrummet och i övriga miljöer

Läs mer

Rosengårdsmodellen. - så här gör vi på Rosengårdsskolan! Tillsammans

Rosengårdsmodellen. - så här gör vi på Rosengårdsskolan! Tillsammans Rosengårdsmodellen - så här gör vi på Rosengårdsskolan! Tillsammans Så här startar vi och avslutar skoldagen med våra elever. Dagens första lektion samt lektioner efter rast, startar med att ansvarig pedagog,

Läs mer

ATT SKAPA EN TILLGÄNGLIG LÄRANDESITUATION FÖR ELEVER MED NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR.

ATT SKAPA EN TILLGÄNGLIG LÄRANDESITUATION FÖR ELEVER MED NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR. ATT SKAPA EN TILLGÄNGLIG LÄRANDESITUATION FÖR ELEVER MED NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR. SvenOlof Dahlgren svenolof@huh.se UTGÅNGSPUNKT :S SKOLENKÄT 2013 532 besvarade enkäten (128 ; 404 ) 33%

Läs mer

@ardbegmum Facebook: Specialpedagogen

@ardbegmum Facebook: Specialpedagogen Hej! @ardbegmum Facebook: Specialpedagogen Hur ska du komma ihåg det du tänker, hör och kommer på idag? Friskfaktorer i lärmiljön Relationellt Kategoriskt Pedagogisk kompetens Specialpedagogisk kompetens

Läs mer

Pedagogisk utredning. Elevens och vårdnadshavares syn på situationen 2014-03-24. Adress: Kontaktperson-uppgifter:

Pedagogisk utredning. Elevens och vårdnadshavares syn på situationen 2014-03-24. Adress: Kontaktperson-uppgifter: Resurscentrum Pedagogisk utredning Datum: Elevens namn: Vårdnadshavare 1: Vårdnadshavare 2: Klass: Personnr: Telefon: Telefon: Adress: Kontaktperson-uppgifter: Vilken är anledningen till anmälan? Särskilt

Läs mer

Checklistor och andra generella anpassningar för elever med autism och adhd

Checklistor och andra generella anpassningar för elever med autism och adhd Checklistor och andra generella anpassningar för elever med autism och adhd Checklistorna behandlar vanliga problem som elever med autism och/eller adhd kan möta både i klassrummet och i övriga miljöer

Läs mer

Det var en gång en villrådig student

Det var en gång en villrådig student Det var en gång en villrådig student Som sen blev socionomstudent.. Som så småningom blev skolkurator Som sen blev socialkonsulent Som sen blev statlig utredare. Som sen blev byrådirektör (salig i minnet

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla

En likvärdig utbildning för alla En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt FAS Konferenscentrum Wallenberg 2016-04-28 Tre skolmyndigheter Utbildningsdepartementet Skolverket Skolinspektionen Specialpedagogiska skolmyndigheten

Läs mer

I Mightifier ger man bara positiv respons som gör kompisen glad. Påminn eleverna om hur viktigt det är att använda vänliga ord. Mightifier hjälper

I Mightifier ger man bara positiv respons som gör kompisen glad. Påminn eleverna om hur viktigt det är att använda vänliga ord. Mightifier hjälper Tips för läraren Tekniska aspekter 1. Skapa ditt klassrum på ditt eget lärarkonto genom att fylla i klassets uppgifter och att foga in eleverna en i taget. Klicka på save and lock settings. Observera detta

Läs mer

Lokal arbetsplan. Prästbols fritidshem. Läsåret

Lokal arbetsplan. Prästbols fritidshem. Läsåret Lokal arbetsplan Prästbols fritidshem Läsåret 2017 2018 Kvalitet i fritidshem, Skolinspektionen 2010 Mål Fritidshemmet ska - utveckla goda kamratrelationer i barngruppen och ge eleverna en god omsorg som

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDG218, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i ett inkluderande perspektiv, 15,0 högskolepoäng Neuropsychiatric Disabilities in an Inclusive Perspective, 15.0

Läs mer

Avsnitt 5: Hela skoldagen måste räknas

Avsnitt 5: Hela skoldagen måste räknas Avsnitt 5: Hela skoldagen måste räknas PRESENTATÖR: LINDA??: Vi på Specialpedagogiska skolmyndigheten arbetar för att alla barn, elever och vuxenstuderande, oavsett funktionsförmåga, ska nå målen för sin

Läs mer

Attentions Skolplattform

Attentions Skolplattform Attentions Skolplattform INNEHÅLL En skola för alla hur når vi dit?...5 1. Kunskap, kompetens och bemötande...7 2. Tillgänglighet och anpassningar...7 3. Samverkan...9 4. Inkludering, delaktighet och inflytande...9

Läs mer

Hur vet man vilket stöd man ska ge vilken elev? vid rast/fritid för elever med NPF/AST och den hittar du under samma flik.

Hur vet man vilket stöd man ska ge vilken elev? vid rast/fritid för elever med NPF/AST och den hittar du under samma flik. 1 Hur vet man vilket stöd man ska ge vilken elev? Det händer att jag får den frågan då jag handleder skolpersonal, och det är förstås en svår fråga att svara på utan att ha träffat eleven eller genomfört

Läs mer

Claes Nilholm Professor i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik Uppsala Universitet

Claes Nilholm Professor i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik Uppsala Universitet Claes Nilholm Professor i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik Uppsala Universitet Framställningen bygger på: Inkluderande undervisning vad kan man lära av forskningen? SPSM Rapport i serien Forskning

Läs mer

Annelie Westlund och Helene Fägerblad, rådgivare SPSM

Annelie Westlund och Helene Fägerblad, rådgivare SPSM Lära på egna villkor utmaningar och utveckling Annelie Westlund och Helene Fägerblad, rådgivare SPSM https://www.spsm.se/om-oss/ Förfrågan om rådgivning Npf och/eller Tal & språk, kommunikation Dövblindhet

Läs mer

En tillgänglig lärmiljö- från kartläggning till handling

En tillgänglig lärmiljö- från kartläggning till handling En tillgänglig lärmiljö- från kartläggning till handling Lanserades våren 2014 mars 2017 2 Frågeställningar: Bidrar Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning till förändringar i lärmiljön? Vilka utvecklingsinsatser

Läs mer

Klassrummet som läromiljö

Klassrummet som läromiljö Malmö högskola Lärarutbildningen Kultur Språk Medier Självständigt arbete på grundnivå del I 15 högskolepoäng Klassrummet som läromiljö Karin Stjärne Nordqvist Lärarexamen 210hp Kultur, Medier, Estetik

Läs mer

Vuxna med autism Vad är autismspektrumtillstånd? Två delar av autism. Information för närstående och personal.

Vuxna med autism Vad är autismspektrumtillstånd? Två delar av autism. Information för närstående och personal. Vuxna med autism Information för närstående och personal Vad är autismspektrumtillstånd? Autism Ett paraplybegrepp Atypisk autism Autistiska drag Autismspektrumstörning Autism i barndomen Aspergers syndrom

Läs mer

Vårt uppdrag SFS 2011:130

Vårt uppdrag SFS 2011:130 Vårt uppdrag Specialpedagogiska skolmyndigheten ska verka för att alla barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning får tillgång till en likvärdig utbildning och annan verksamhet av god kvalitet

Läs mer

Kungsgårdens skola arbetsplan

Kungsgårdens skola arbetsplan Kungsgårdens skola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Birgitta Wikström 2015-11-05 Kungsgårdens skola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF

Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF Autism & AspergerföreningenDistrikt Göteborg Onsdagen 22april 2015 Thomas Ahlstrand,

Läs mer

Stöd till elever: Då, nu och i framtiden Stockholm 16/5 Göteborg 30/5 Malmö 31/5

Stöd till elever: Då, nu och i framtiden Stockholm 16/5 Göteborg 30/5 Malmö 31/5 Stöd till elever: Då, nu och i framtiden Stockholm 16/5 Göteborg 30/5 Malmö 31/5 Daniel Östlund, fil dr Lektor i pedagogik inr specialpedagogik Högskolan Kristianstad Utbildningens syfte Utbildningen inom

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

Beslut för Grundskola

Beslut för Grundskola 2018-01-24 Skolinspektionen Dnr: 40-2017:10402 Göteborgs kommun lundby@lundby.goteborg.se för Grundskola efter tillsyn av Taubeskolan i Göteborgs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress:

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2 ATT VARA FYSISKT NÄRVARANDE ELLER LÄRA PÅ DISTANS... 3 Att vara fysiskt närvarande... 3 Att lära på distans... 3 EN SAMMANFATTANDE

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Rättelse * av beslut enl 26 förvaltningslagen (FL 1986:223) den729 juni,20 ( Mölndals kommun /Madeleine Olofsson skola@molndal.se efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Almåsskolan

Läs mer

Inkludering. Möjlighet eller hinder? Hur kan fler klara målen i vuxenutbildningen? Kerstin Ekengren

Inkludering. Möjlighet eller hinder? Hur kan fler klara målen i vuxenutbildningen? Kerstin Ekengren Inkludering Möjlighet eller hinder? Hur kan fler klara målen i vuxenutbildningen? Kerstin Ekengren Specialpedagogiska skolmyndigheten Statens samlade stöd i specialpedagogiska frågor. Insatsernas syfte

Läs mer

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Alla ska lyckas Utbildningsverksamhetens syfte är att ge alla barn det som de behöver för att lyckas i livet.

Läs mer

Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF

Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF Thomas Ahlstrand, samordnare NPF, SPSM Innehåll Information om SPSM samt den särskilda

Läs mer

MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR

MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR Övergripande vision Flexibla lärmiljöer som optimerar lärandet, anpassade för framtiden i ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv Lärmiljö - definition

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling

En likvärdig utbildning för alla. En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling En likvärdig utbildning för alla En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling Rådgivare Jenny Hübinette Rådgivare Catharina Månsson Syfte: Att få kännedom om vår myndighet samt att få kännedom

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2017/2018. mars-juni. ÖNNERÖDSSKOLAN åk 4-9 Grundskola / Grundsärskola

Systematiskt kvalitetsarbete 2017/2018. mars-juni. ÖNNERÖDSSKOLAN åk 4-9 Grundskola / Grundsärskola Systematiskt kvalitetsarbete 2017/2018 mars-juni ÖNNERÖDSSKOLAN åk 4-9 Grundskola / Grundsärskola Enhetens utvecklingsarbete kring prioriterade mål Ny gemensam riktning: Våra värdeord som grund för vårt

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Stavreskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Mycket goda studieresultat

Mycket goda studieresultat Geflle Montessoriiskollas viisiion Vi har skapat en vision för att bli en riktigt bra skola, en av Sveriges bästa när det gäller trygghet och elevernas kunskaper. För att klara detta behöver vi en vision

Läs mer

Hur ska du komma ihåg allt du ser, hör och kommer att tänka på idag?

Hur ska du komma ihåg allt du ser, hör och kommer att tänka på idag? HEJ! Helena Wallberg Sluta gissa! Hur ska du komma ihåg allt du ser, hör och kommer att tänka på idag? Explicit undervisning Kamratlärande Metakognitiva strategier Vetenskapsrådet: Tre forskningsöversikter

Läs mer

En skolmiljö som inspirerar och motiverar

En skolmiljö som inspirerar och motiverar En skolmiljö som inspirerar och motiverar 3 I grunden handlar det om trivsel Första dagen efter sommarlovet. Hela kroppen pirrar av förväntan och nervositet. Att träffa samma lärare och samma kamrater,

Läs mer

God ljudmiljö inom förskolan

God ljudmiljö inom förskolan God ljudmiljö inom förskolan Team: Angelica Ugrinovska, Fröafalls förskola avd. Sörgården, Tranås Kommun. Mål: En god ljudmiljö på vår förskola. Delmål: Lugnare måltider, lugnare tambur, mindre spring

Läs mer

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan Lokal verksamhetsplan Björkhagaskolan 2014-2015 Verksamhetsbeskrivning Björkhagaskolan Enheten Björkhagaskolan är en F-6 skola med ca 340 elever. Skolans verksamhet omfattar två enheter. En med elever

Läs mer

Comfort Tre studenter med uppfyllda mål och drömmar om framtiden

Comfort Tre studenter med uppfyllda mål och drömmar om framtiden Comfort magazine En artikel ur Comfort Magazine #2 2016 by Comfort Audio ESS-gymnasiet, Münchenbryggeriet: Tre studenter med uppfyllda mål och drömmar om framtiden Ur Comfort Magazine #2 2016 1 Namn: Ruslan

Läs mer

Medforskande pedagoger skapar möjligheter

Medforskande pedagoger skapar möjligheter Medforskande pedagoger skapar möjligheter Tillgängliga lärmiljöer i förskolan Stjärnhimlens förskoleområde, Hammarö kommun Ht 2016- Vt 2017 Projektledare: Noomi Björkman, Specialpedagog noomi.bjorkman@skola.hammaro.se

Läs mer

Smultronbackens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Smultronbackens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Smultronbackens förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Smultronbackens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 MEDBORGARE Förskola/skola/fritidshem utformas

Läs mer

Avsnitt 1: Vad innebär en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning för lärandet?

Avsnitt 1: Vad innebär en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning för lärandet? Avsnitt 1: Vad innebär en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning för lärandet? PRESENTATÖR: Vi på Specialpedagogiska skolmyndigheten arbetar för att alla barn, elever och vuxenstuderande oavsett funktionsförmåga

Läs mer

www.attention-riks.se

www.attention-riks.se www.attention-riks.se DAGENS AGENDA 1. Om projektet Vägar till jobb 2. Om Aspergers syndrom (AS) 3. Konkreta tips och metoder 4. Stöd och insatser 5. Frågor 6. Vill du boka en projektinformatör/komma i

Läs mer

Stöd för genomförandet

Stöd för genomförandet Till varje fråga anges ett syfte, utom i de fall där frågan är självförklarande. Utöver detta finner du exempel på hur ett resonemang kring ett alternativ kan se ut. Dessa exempel kan du använda som stöd

Läs mer

Alla ska få bli sitt bästa Barn- och utbildningsnämndens mål

Alla ska få bli sitt bästa Barn- och utbildningsnämndens mål www.hassleholm.se Alla ska få bli sitt bästa Barn- och utbildningsnämndens mål 2016-2018 Barn- och utbildningsnämndens vision Varje år välkomnar vi fler än 500 nya barn och elever till vår verksamhet.

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lyrfågelskolan F-3 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lyrfågelskolan F-3 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Lyrfågelskolan F-3 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat...

Läs mer

Att skapa förutsättningar för delaktighet i undervisningen

Att skapa förutsättningar för delaktighet i undervisningen Att skapa förutsättningar för delaktighet i undervisningen Tematisk kvalitetsgranskning 2018 Diarienummer: 400-2016-11440 Publiceringsår 2018 2 (61) Innehållsförteckning Förord... 3 Sammanfattning... 4

Läs mer

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm Första upplagan 2016 Kopieringsförbud Undantag Liber AB, 113 98 Stockholm Innehållsförteckning Specialpedagogik 1 och 2 lärarhandledning... 1 Lärarhandledning till läromedlen Specialpedagogik 1 och 2...

Läs mer

Skolans perspektiv. på audiologin. Audiologiskt perspektiv. på skolan. 22 november 2018 Audiologisk dag, Lund

Skolans perspektiv. på audiologin. Audiologiskt perspektiv. på skolan. 22 november 2018 Audiologisk dag, Lund Audiologiskt perspektiv Skolans perspektiv på skolan på audiologin 22 november 2018 Audiologisk dag, Lund leg.logoped och specialpedagog Elever med hörselnedsättning Grundskola vanlig kommunal/privat skola

Läs mer

yoga i skolan Beskrivning av yogaprojektet i Lerums kommun 2017

yoga i skolan Beskrivning av yogaprojektet i Lerums kommun 2017 yoga i skolan Beskrivning av yogaprojektet i Lerums kommun 2017 om projektet yoga i skolan Under vårterminen 2017 startades projektet Yoga i skolan i Lerums kommun. Syftet med projektet var att erbjuda

Läs mer

ADHD bakgrund och metoder för dig i skolan!

ADHD bakgrund och metoder för dig i skolan! ADHD bakgrund och metoder för dig i skolan! David Edfelt leg psykolog www.provivus.se Pedagogik Psykologi Neuropsykologi Kunskap Förhållningssätt Stöd & behandling Vi är alla olika en självklarhet? Arbetsminne

Läs mer