yoga i skolan Beskrivning av yogaprojektet i Lerums kommun 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "yoga i skolan Beskrivning av yogaprojektet i Lerums kommun 2017"

Transkript

1 yoga i skolan Beskrivning av yogaprojektet i Lerums kommun 2017

2 om projektet yoga i skolan Under vårterminen 2017 startades projektet Yoga i skolan i Lerums kommun. Syftet med projektet var att erbjuda elever och pedagoger verktyg för att skapa rum för återhämtning, reducera stress, få en lugnare klassrumsmiljö och öka koncentration. Detta gjordes genom en kombination av rörelser, andningsteknik och avslappning för pedagoger och elever. 9 klasser i Lerums kommun erbjöds 30 minuter yogapass i veckan under 8 veckor. Yogan riktade sig till barn i klass 2-4. För att utvärdera projektet fick barnen fylla i en enkät flera gånger under projektets gång. bakgrund Studier har visat att yoga hjälper barn att återhämta sig från den snabba takten i samhället, samt ger verktyg att kunna möta livets svårigheter. Skolinspektionen bedömer att utövandet av yoga i de fall där fokus ligger på hälsa och välbefinnande och inte på religiös utövning är godkänt i svenska skolor. Projektet Yoga i skolan innehåller gymnastik, kroppskännedom samt avslappning.

3 vad är yoga? Yoga är en träningsform för kropp och sinne. I yoga tränas balans, smidighet och muskulär styrka. Träningen har även positiv inverkan på inre organ samt nervsystem. Barnyoga bidrar även till att stärka självkänslan, samt reducerar stress och oro. Studier visar att yoga har en skyddande och förebyggande roll när det gäller att bibehålla den mentala hälsan för barn. så här gick ett yogapass till Yogapasset började med samling på mattan följt av avslappning där barnen fick träna på att andas med magen. Därefter var det dags för en resa till Amazonas regnskog där barnen fick möta olika slags djur. Varje djur innebar en ny yogaposition. Passet avslutades med avslappning och en droppe olja i pannan.

4 Yoga ur barnens perspektiv Eleeverna berättade att det var en stund där de kunde slappna av och bara vara sig själva. Under yogan upplevde många att de fick möjlighet att rensa sina tankar och få hjärnan att slappna av. En känsla av trygghet och lugn spreds i kroppen vilket gjorde att det var lättare att koncentrera sig efteråt. Många barn berättade att om de kände sig arga innan yogan, så försvann ilskan under passet. Tystnaden under yogapasset var uppskattad. På frågan om klassrumssituationen har förändrats sedan de börjat yoga är svaren blandade. En del barn tycker att det har blivit mycket lugnare i klassen, andra tycker att det är som förut. Många upplevde att det blivit lättare att koncentrera sig när de fokuserade på sin andning. Barnen ville gärna fortsätta med yogan tillsammans med sin pedagog efter att projektet avslutades.

5 Det är skönt för kroppen. Man blir piggare på något sätt. Om man är stressad brukar jag ta tre djupa andetag så känns det lite bättre. Eller om man är nervös eller rädd. Det känns som man är fri. Liksom får vara sig själv.

6 pedagogernas reflektioner Man blir mer medveten att inte stressa iväg. När man kommer ned i andningen själv blir man mer lågaffektivt. Jag tycket att det var fantastiskt. Det var en sådan skön stund i veckan där det inte ställdes så mycket krav. Att barnen fick vara i sig själva och återhämta sig från krav. Samtliga pedagoger upplevde att eleverna tagit emot yogan på ett positivt sätt. FLera pedagoger såg en god effekt för elever med koncentrationssvårigheter. En pedagog berättar att när vissa barn i klassen blir stressade sätter de sig ned, mediterar och slappnar av på platsen. Likaså har en del elever använt sig av andningstekniker inför prov för att slappna av självmant. Fler pedagoger kände att miljön i klassrummet har blivit mysigare, inte så konfliktfylld. Klassen är lugnare och inlärningen har förbättrats. Det är oklart om det är yogan som har påverkat eleverna eller någon annan faktor. Pedagogerna kände sig motiverade att fortsätta med yoga i skolan, men kände sig fortfarande osäkra på att hålla i ett pass men också om tiden skulle räcka till. En pedagog planerade att direkt starta upp med yoga i klassrummet. Samtliga pedagoger upplever att de har fått bra verktyg att arbeta vidare med.

7 yogalärarens reflektioner Yogaläraren Anna Storåker tycker att det har varit fantastiskt att få yoga tillsammans med över 200 barn i veckan. Barnen har varit nyfikna och öppna samt har visat en fantastisk förmåga att stilla sig. Yogan har varit en stund i veckan där lugnet har varit självklart. I dagens samhälle med högt tempo och mycket skärmtid har barn behov av vila och återhämtning. I yogan får barnen vara i nuet samtidigt som de får möjlighet att röra på sig. Förhoppningen är att pedagogerna tar med sig redskapen de har fått under projektet. Det är inte nödvändigt att göra ett helt yogapass på 30 minuter. Det kan räcka med en andningsövning för att hjälpa barnen att hitta lugnet.

8 utvärdering av elevenkäter och hur det gick sen Innan projektstart fick eleverna fylla in en enkät med frågor kring bland annat stress och koncentration. Eleverna fick sedan fylla i samma enkät en månad efter avslutad yogakurs samt efter ytterligare sex månader. Tyvärr har det varit svårt att färdigställa den sista utvärderingen eftersom många pedagoger har bytt klass, skola och till och med kommun. Huvudresultatet basaeras på enkätsvar från mätningen innan projektstart samt en månad efter avslutat yogakurs.

9 maj Jämfört med januari upplevde fler barn att det nu var lättare att koncentrera sig på skolarbetet. I tilllägg kände sig färre barn förvirrade och vilsna i skolan. Majoriteten av klasserna tyckte att det hade blivit lugnare under våren eller var som tidigare. I två klasser upplevde barnen att det hade blivit lite stökigare. Färre elever kände sig stressade när det var mycket att göra i skolan. november En pedagog har fortsatt med Yoga i skolan en dag i veckan. En annan pedagog gör avslappningsövningar med barnen regelbundet. Den tredje upplever att hon har fått verktyg men inte har hunnit införa yogan i klassrummet. Majoriteten av de klasserna som deltog i den sista utvärderingen visar på högre resultat gällande koncentration och minskad stress om man jämför med januari. Resultaten är starkast för den klass som har fortsatt med Yoga i skolan. Flera klasser tycker att det är ganska lugnt i klassrummet.

10 sammanfattning av projektet Yoga i skolan blev mycket uppskattat av både elever och pedagoger. Det gav ett utrymme för stillhet och återhämtning i vardagen. Yogan har visat fina resultat gällande ökad förmåga att koncentrera sig i klassrummet samt minskad upplevelse av stress. Barnen har börjat använda sig av andningen för att skapa ett lugn och öka sin koncentration. För att få ut så mycket som möjligt av yoga i klassrummet är det viktigt att eleverna får yoga utan att bli avbrutna. Projektet har varit svårt att följa upp sex månader senare eftersom det varit stor rörlighet bland personalen på skolorna. Flera pedagoger upplevde sig lite osäkra på att starta upp med yogan trots utbildningen de fick. Det har funnits en önskan om att fortsätta med yoga som verktyg, men tiden för det har saknats.

11 barnens tolkningar av ordet namaste som passet avslutas med: Det bästa i mig tackar det bästa i dig. Det bästa i mig, det bästa i dig. Jag tackar det som finns i mig, jag tackar det som finns i dig. Du är bra som du är. Jag är bra som jag är. Jag tycker om mig själv.

12 Man känner sig så lugn när man skall börja jobba i klassrummet Det är skönt för kroppen. Man blir piggare på något sätt. vill du veta mer om projektet? Kontakta: Karin Gertzen, verksamhetsutvecklare karin.gertzen@lerum.se Carolina Svensson, enhetschef Hälsoenheten carolina.svensson@vgregion.se Anna Storåker, yogalärare Informationen finns på kommunens hemsida:

Mer harmoni Mindre stress

Mer harmoni Mindre stress Mer harmoni Mindre stress I förskola och skola En utbildningsdag för pedagoger till en bättre hälsa och arbetsmiljö för så väl vuxna som barn * Stress, en del av vardagen I den stress vi alla möter varje

Läs mer

Svenska barns hälsa är god i en internationell

Svenska barns hälsa är god i en internationell Utvärdering om yogaprojektet i Alingsås kommun 2015 Kort om projektet Yoga på skolan Forskningen har länge visat på sambandet mellan utbildning och god hälsa, och i skolan finns bra förutsättningar att

Läs mer

PRAKTISK INFO. Yoga kan lära dig bli mer medveten om nuet, ge dig mer glädje samt inre lugn och frid.

PRAKTISK INFO. Yoga kan lära dig bli mer medveten om nuet, ge dig mer glädje samt inre lugn och frid. PRAKTISK INFO Plats bokas i Tidsbokare på hemsidan Kösystem finns, avboka plats senast en timma innan klass vid förhinder. Kom i tid, om du ej meddelat att du är sen släpps din plats till ev. drop-in-elev

Läs mer

meditation ÖVNINGSBOK

meditation ÖVNINGSBOK meditation ÖVNINGSBOK Meditera en sinnlig väg till hälsobalans Innehåll Hur vi hittar inspiration till att träna och leva våra liv är ytterst individuellt. Några känner att de behöver stark fysisk utmaning,

Läs mer

KLASSERNA SOM ERBJUDS V. 52 och 1

KLASSERNA SOM ERBJUDS V. 52 och 1 Yoga på Idre Fjäll Yoga Unleash Minna Fahlström certifierad hatha- och yinyogalärare och jag kallar min yogaverksamhet för Yoga Unleash. Jag är särskilt intresserad av vad och hur yoga och andning påverkar

Läs mer

INTRODUKTION TILL KUNDALINIYOGA

INTRODUKTION TILL KUNDALINIYOGA KLASSISK KUNDALINIYOGA INTRODUKTION TILL KUNDALINIYOGA ETT CD-HÄFTE I SERIEN - YOGA & MEDITATION PÅ EGEN HAND - SAMMANSTÄLLT AV GÖRAN BOLL IMY - Institutet för Medicinsk Yoga Värtavägen 35 115 29 Stockholm

Läs mer

Träning för kropp och själ

Träning för kropp och själ Yoga Träning för kropp och själ Under 2000-talet har yogan snabbt gått från att vara en livsstil för få, till att bli en träningsform för många. På Hagabadet har vi ett brett utbud av yogaklasser med stor

Läs mer

PRELIMINÄRT PROGRAM FÖR AFTONBLADET SÖNDAGS MÅ- BRA RESA

PRELIMINÄRT PROGRAM FÖR AFTONBLADET SÖNDAGS MÅ- BRA RESA PRELIMINÄRT PROGRAM FÖR AFTONBLADET SÖNDAGS MÅ- BRA RESA Måndag 9/1 15.30 17.00 Bassängtid simma i din egen takt och väck kroppen efter flygresan 18.00 Rundvandring på anläggningen 18.20 Välkomstmöte Tisdag

Läs mer

KURS 1 SHRI YOGA DYNAMISKT TISDAGAR

KURS 1 SHRI YOGA DYNAMISKT TISDAGAR NYA KURSER HÖSTEN 2015 Här följer nu ett förslag på kursprogram med många nya kurs kombinationer. Beroende på intresse kommer jag återkoppla till dig efter anmälan om kursen blir av. Du kan också köpa

Läs mer

av den indiske yogin, Yogi Bhajan. Han inriktade sig på att utbilda yogalärare, vilka i sin tur fick

av den indiske yogin, Yogi Bhajan. Han inriktade sig på att utbilda yogalärare, vilka i sin tur fick Kundaliniyoga- vad är det? Kundaliniyoga är en kraftfull yoga som kom till väst i slutet av 1960-talet. Kundaliniyogan fördes hit av den indiske yogin, Yogi Bhajan. Han inriktade sig på att utbilda yogalärare,

Läs mer

Barnyogalärarutbildning. Barnyogautbildning. yogaträdet.se

Barnyogalärarutbildning. Barnyogautbildning. yogaträdet.se Barnyogautbildning yogaträdet.se Lär dig leda yoga med barn 3-11år Kanske jobbar du på skola eller förskola. Kanske har du egna barn eller barnbarn. Kanske är du yogalärare eller vill lära dig mer om hur

Läs mer

KURS 1 SHRI YOGA MJUK & RESTORATIVE Måndagar Kursen pågår v tillfällen

KURS 1 SHRI YOGA MJUK & RESTORATIVE Måndagar Kursen pågår v tillfällen NYA KURSER VÅREN 2019 Här följer nu ett förslag på kursprogram med många härliga kurser våren 2019. Du bokar dig på min hemsida: www.shriyoga.se tryck på BOKA TID knappen så ser du kurserna. Du kan också

Läs mer

YOGA 3 MINUTER (Y3) # 1

YOGA 3 MINUTER (Y3) # 1 MEDICINSK YOGA MEDIYOGA YOGA 3 MINUTER (Y3) # 1 ETT CD-HÄFTE I SERIEN - VERKTYG FÖR SJÄLVLÄKNING - SAMMANSTÄLLT AV GÖRAN BOLL IMY - Institutet för Medicinsk Yoga Värtavägen 35 115 29 Stockholm Tel: 08

Läs mer

24 yogaövningar som lugnar

24 yogaövningar som lugnar En yogisk julkalender 24 yogaövningar som lugnar www.yogakosthalsa.se Välkommen I denna ebok så får du alla yogaövningar och meditationer som vi gjorde i den yogiska julkalendern 1-24 December 2018. Nedan

Läs mer

O M H AT H A Y O G A

O M H AT H A Y O G A OM HATHA YOGA Hatha Yoga Indien Tradition Health is Wealth peace of mind is happiness Yoga shows the way! Hatha yoga är en uråldrig disciplin som utforskar, utvecklar och integrerar kropp, själ och ande.

Läs mer

Vägledning till filmen Må bra med medicinsk yoga

Vägledning till filmen Må bra med medicinsk yoga Vägledning till filmen Må bra med medicinsk yoga hjart-lung.se Vad är medicinsk yoga? Medicinsk yoga har sina rötter i kundaliniyoga och har en bevisat välgörande effekt. Fokus ligger på mjuka yogaövningar

Läs mer

KURS 2 MJUK YOGA,YIN YOGA MED AVSLUT I

KURS 2 MJUK YOGA,YIN YOGA MED AVSLUT I NYA KURSER HÖSTEN 2019 Här följer nu ett förslag på kursprogram med många härliga kurser hösten 2019. Du bokar dig på min hemsida: www.shriyoga.se tryck på BOKA HÖSTENS KURSER HÄR knappen så ser du kurserna.

Läs mer

En onlinekurs med Mediyoga

En onlinekurs med Mediyoga 14 dagar med GRATIS yoga En onlinekurs med Mediyoga en Ebok med alla videos och texter Välkommen I denna ebok så får du alla 14 dagarna samlade på ett och samma ställe. Spara denna pdf på ett ställe som

Läs mer

Pass.nu Yoga energy. Aktuellt

Pass.nu Yoga energy. Aktuellt Pass.nu Yoga energy Friskis&Svettis Yoga kommer ur Hathayogans långa tradition. Den har tagits fram och utvecklats i harmoni med vår idé och är inte kopplad till någon specifik inriktning, religion eller

Läs mer

Smakprov från boken PAUSA utgiven på

Smakprov från boken PAUSA utgiven på Innehåll Vänta inte på väckarklockan 5 Ge katten i livspusslet 7 Vi gör som vi brukar 11 Pausa och få mer energi 14 Stress 18 Andning 28 Hjärnan och mindfulness 39 Yoga 53 Att acceptera, släppa taget och

Läs mer

Stegräknare från Tappa.se

Stegräknare från Tappa.se Stegräknare från Tappa.se 137,00 kr Vikt: 0,03 kg KÖP Stegräknare av mycket hög kvalité med lock som skyddar panelen. Pålitlig och enkel att använda. Direktimport, därav det låga priset. Detta är den räknare

Läs mer

Vad är psykisk ohälsa?

Vad är psykisk ohälsa? Vad är psykisk ohälsa? Psykisk ohälsa används som ett sammanfattande begrepp för både mindre allvarliga psykiska problem som oro och nedstämdhet, och mer allvarliga symtom som uppfyller kriterierna för

Läs mer

Ann-Christin Matsson. Diplomering

Ann-Christin Matsson. Diplomering Diplomering 1. Har haft en grupp på 4 barn mellan 4-8 år. Vi har varit i min lokal där jag har mina andra yoga grupper. Barnen tyckte mycket om lokalen och stämningen med ljus och avkoppling. Började alltid

Läs mer

Om MediYoga - Medicinsk Yoga

Om MediYoga - Medicinsk Yoga Om MediYoga - Medicinsk Yoga MediYoga är en terapeutisk yogaform Varje år utbildas hundratals sjuksköterskor, sjukgymnaster, terapeuter och läkare i MediYoga. De lär sig långa, djupa andetag och andra

Läs mer

Meditativ Balans. Gör alla övningar extremt långsamt. Helén Kåselöv.

Meditativ Balans. Gör alla övningar extremt långsamt. Helén Kåselöv. Meditativ Balans Meditation är det centrala i all form av traditionell yoga. Detta pass som är ämnat att skapa en fördjupad lugn-och-ro-respons och meditativ upplevelse i sig, syftar framförallt till att

Läs mer

Jag trodde ni var skådisar

Jag trodde ni var skådisar Jag trodde ni var skådisar Jniklas och sanna Llisa Ggustaf J:Workshop måndag 26 mars: intervju efter. Det här samtalet spelade jag in, så detta är transkriberat från den inspelningen. Jag har inte transkriberat

Läs mer

KURS 1 SHRI YOGA MJUK & RESTORATIVE Måndagar Kursen pågår v.35 - v.48 Vecka 39,40 ingen yoga 12 tillfällen

KURS 1 SHRI YOGA MJUK & RESTORATIVE Måndagar Kursen pågår v.35 - v.48 Vecka 39,40 ingen yoga 12 tillfällen NYA KURSER HÖSTEN 2018 Här följer nu ett förslag på kursprogram med många härliga kurser hösten 2018. Du bokar dig på min hemsida: www.shriyoga.se tryck på BOKA TID knappen så ser du kurserna. Du kan också

Läs mer

Feedback SRBP Stress Reducerande Balanserande Process med Lisa.

Feedback SRBP Stress Reducerande Balanserande Process med Lisa. Feedback SRBP 2017 Stress Reducerande Balanserande Process med Lisa. SRBP: Jag hade under hösten 2016 fått behandling hos en sjukgymnast ett antal gånger efter som jag hade smärta i foten som gick upp

Läs mer

PROVA PÅ ATT YOGA MED MIG:

PROVA PÅ ATT YOGA MED MIG: NYA KURSER VÅREN 2018 Här följer nu ett förslag på kursprogram med många härliga kurser våren 2018. Du bokar dig på min hemsida: www.shriyoga.se tryck på BOKA TID knappen så ser du kurserna. Du kan också

Läs mer

Gravid 2. Stärk höfter och bäcken. Forskning - Kunskap - Utbildning

Gravid 2. Stärk höfter och bäcken. Forskning - Kunskap - Utbildning Gravid 2 Stärk höfter och bäcken Forskning - Kunskap - Utbildning Innehållsförteckning I häftet: Att tänka på innan du börjar. Sid 4 Vad betyder det? Sid 4 Allmänna tips. Sid 5 Om Yoga. Sid 6 Om Meditation.

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. 2. Manus: Det finns många olika typer av kroppslig träning. Idag går många unga på gym för ren muskelstyrketräning. Andra kanske tränar någon

Läs mer

KURS 1 SHRI YOGA MJUK perfekt som nybörjare Måndagar Kursen pågår v.34 - v.50 Vecka 38,39,44 ingen yoga 14 tillfällen

KURS 1 SHRI YOGA MJUK perfekt som nybörjare Måndagar Kursen pågår v.34 - v.50 Vecka 38,39,44 ingen yoga 14 tillfällen NYA KURSER HÖSTEN 2017 Här följer nu ett förslag på kursprogram med många härliga kurser hösten 2017. Du bokar dig på min hemsida: www.shriyoga.se tryck på BOKA TID knappen så ser du kurserna. Du kan också

Läs mer

Gravid 1. Sträck ut och släpp på spänningar. Forskning - Kunskap - Utbildning

Gravid 1. Sträck ut och släpp på spänningar. Forskning - Kunskap - Utbildning Gravid 1 Sträck ut och släpp på spänningar Forskning - Kunskap - Utbildning Innehållsförteckning I häftet: Att tänka på innan du börjar. Sid 4 Vad betyder det? Sid 4 Allmänna tips. Sid 5 Om Yoga. Sid 6

Läs mer

MEDICINSK YOGA. Föreläsning Malmö 160204. Jeanette Strömberg

MEDICINSK YOGA. Föreläsning Malmö 160204. Jeanette Strömberg MEDICINSK YOGA Föreläsning Malmö 160204 Jeanette Strömberg Leg. Fysioterapeut Instruktör i Mediyoga Kundalini- och Hathayogalärare jeanette@fysioifokus.se BAKGRUND YOGA Indien minst 5000 år nämns i det

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

Barnyogapass nr 1 den 8 april 2018

Barnyogapass nr 1 den 8 april 2018 Barnyogapass nr 1 den 8 april 2018 Det kom 9 st barn i åldrarna 2,5-8 år. Jag hyrde lokalen två timmar för 200 kr och hade passet gratis för barnen. I ett rum bredvid satt föräldrarna och drack te medans

Läs mer

Yogaövningar. för mer. Energi

Yogaövningar. för mer. Energi Yogaövningar för mer Energi Livet är som att cykla. För att hålla balansen, måste du fortsätta röra dig. Albert Einstein Stå upprätt med armarna utsträckta, horisontellt med axlarna. Snurra medsols, precis

Läs mer

Relaxator andningstränare

Relaxator andningstränare Relaxator andningstränare Hjälper dig ta kontroll över din andning Förbättrar syresättning Minskar stress och oro Förlänger utandning ökar avslappning Tränar mag- och andningsmuskler Ger en djup och rytmisk

Läs mer

Sömnbehandling i grupp. Mina registreringar

Sömnbehandling i grupp. Mina registreringar Sömnbehandling i grupp Mina registreringar Sömnbehandling i grupp, Hälso- och sjukvårdsavdelningen 2014 Innehåll Välkommen till sömnbehandling Sömndagbok och mina vanor Sömndagbok Veckans aktiviteter Mål

Läs mer

Ann Schön 24 juli Vi reser i Europa. Ett yogapass för barn. sida 1

Ann Schön 24 juli Vi reser i Europa. Ett yogapass för barn. sida 1 Vi reser i Europa Ett yogapass för barn sida 1 Yoga för barn Nu ska vi ut och resa Introduktion Varmt välkomna till yogan! Nu ska vi yoga tillsammans. Det finns några saker som vi behöver tänka på för

Läs mer

Undervisningen ska utformas så att alla kan delta och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och i samspel med andra.

Undervisningen ska utformas så att alla kan delta och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och i samspel med andra. IDROTT OCH HÄLSA Ämnet idrott och hälsa behandlar sambanden mellan människans livsstil, hälsa och välbefinnande. I ämnet ingår olika former av fysiska aktiviteter både inomhus och utomhus. Ämnets syfte

Läs mer

Workshop med tema. Låter det intressant? Välkomna att höra av er på eller via mobilen: för en offert.

Workshop med tema. Låter det intressant? Välkomna att höra av er på eller via mobilen: för en offert. Workshop med tema Hälsa Att vi alla kan må lite bättre är väl helt underbart! Och det är dessutom sant. Men vad är det som påverkar vår hälsa? Och vad är egentligen hälsa? Under denna workshop pratar vi

Läs mer

MediYoga. Om metoden, patientfall samt prova på-pass i sittande. Tove Vaugarny

MediYoga. Om metoden, patientfall samt prova på-pass i sittande. Tove Vaugarny MediYoga Om metoden, patientfall samt prova på-pass i sittande. Tove Vaugarny Terapeutisk yogaform, utvecklades på 90-talet av Göran Boll. Inspiration från kundaliniyoga, ayurveda och traditionell kinesisk

Läs mer

JULYOGA BOOST Lördag 20 december kl 08:30-10:30 200:- Minimum 10. JULYOGA BOOST Måndag 22 december kl 18:30-20:30 200:- Minimum 10

JULYOGA BOOST Lördag 20 december kl 08:30-10:30 200:- Minimum 10. JULYOGA BOOST Måndag 22 december kl 18:30-20:30 200:- Minimum 10 NYA KURSER VÅREN 2015 Här är först några härliga yogaklasser där vi boostar oss tillsammans inför jul och ett nytt härligt & spännande år som väntar. Massor av härliga kurser väntar sedan 2015 läs nedan.

Läs mer

MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL

MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL CORE 8 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL IMY Medicinsk Yoga utgår från ett energitänkande som säger att de flesta obalanser, krämpor och sjukdomar vi drabbas av har sitt ursprung i präglingar och blockeringar

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA Innehåll FÖRORD NÄR DU VAKNAR FOKUSERA OMSORG

Läs mer

När behövs återhämtning? Att finna vad som är återhämtande för dig

När behövs återhämtning? Att finna vad som är återhämtande för dig Återhämtning Stress i sig är en livsviktig reaktion även om symtomen kan upplevas obehagliga. Men förutsättning för att stress ska vara bra för oss är att vi får tillräcklig återhämtning. Figur 1. Det

Läs mer

Om stress och hämtningsstrategier

Om stress och hämtningsstrategier Om stress och åter erhämtningsstrat hämtningsstrategier Av Christina Halfor ord Specialistläkare vid CEOS Att tala inför en grupp personer man inte känner är något som kan kännas obehagligt för de allra

Läs mer

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se REHABKURSER Tel:031-919600 Adress Göteborg: Järntorgsgatan 8 (Järnhälsans lokaler. Vån 3) Adress Landvetter: Milstensvägen 2 (Hälsans Hus lokaler) info@active-rehab.se Artrosskola Artrosskola enl BOA (Bättre

Läs mer

http://youtu.be/04vx_pmid6c http://www.youtube.com/watch?v=zw-a8eqbjdq Mindfulness Kerstin Kronqvist Karin Forsell 2 Mindfulness Karin Forsell Kerstin Kronqvist Harmoni för hela dig -Hur stavas kärlek?

Läs mer

Utbildningar i Ming metoden och taktil beröring.

Utbildningar i Ming metoden och taktil beröring. Utbildningar i Ming metoden och taktil beröring. MÅL: Använda behandlingarna i det dagliga arbetet för att skapa lugn, lindring och återhämtning. Minska stresspåslag för att ge ett lugnare arbetstempo

Läs mer

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland 2011 Sandra Leierth Design Kropp & Själ från A-Ö w w w.sandraleierth.com Text: Lena Leierth

Läs mer

PAOLO ROBERTO PAOLOS YOGA. Foto Daniel Ohlsson. Fitnessförlaget

PAOLO ROBERTO PAOLOS YOGA. Foto Daniel Ohlsson. Fitnessförlaget PAOLO ROBERTO PAOLOS YOGA Foto Daniel Ohlsson Fitnessförlaget 1 INNEHÅLL Förord 5 Paolos tankar om yoga 9 Varför yoga? 11 Andas 12 Meditera mera 15 Paolos yogapositioner 19 Så andas du 21 Innan du börjar

Läs mer

Ett första steg i att påminna dig om att andas optimalt är att lägga märke till hur du andas.

Ett första steg i att påminna dig om att andas optimalt är att lägga märke till hur du andas. Favoritmeditationer Här hittar några andningsövningar, två föremålsmeditationer och två visualiseringmeditationer. Prova dig fram till vilken den eller de som passar dig bäst. När du mediterar till dessa

Läs mer

VARMT VÄLKOMNA TILL SHRI YOGA STUDIO EN OAS I HJÄRTAT AV VACKRA ALINGSÅS

VARMT VÄLKOMNA TILL SHRI YOGA STUDIO EN OAS I HJÄRTAT AV VACKRA ALINGSÅS VARMT VÄLKOMNA TILL SHRI YOGA STUDIO EN OAS I HJÄRTAT AV VACKRA ALINGSÅS Mitt namn är Magdalena Lagerström, en livsnjutande entreprenör med tre mantran som jag ständigt återkommer till passion-livskraft

Läs mer

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se REHABKURSER Välkomna till Active REHAB Tel:031-919600 Adress Göteborg: Järntorgsgatan 8 (Järnhälsans lokaler. Vån 3) Adress Landvetter: Milstensvägen 2 (Hälsans Hus lokaler) info@active-rehab.se Artrosskola

Läs mer

Utomhuspedagogik En naturlig del i undervisningen på fritids och skola SÄTRA SKOLA I SANDVIKEN

Utomhuspedagogik En naturlig del i undervisningen på fritids och skola SÄTRA SKOLA I SANDVIKEN Utomhuspedagogik En naturlig del i undervisningen på fritids och skola SÄTRA SKOLA I SANDVIKEN Utomhuspedagogik en väl fungerande samarbetsform mellan fritidspedagoger och lärare. En naturlig undervisningsform

Läs mer

Träningsprogram på 80 dagar

Träningsprogram på 80 dagar Träningsprogram på 80 dagar Dag 1-10: HRV Träning- Träna upp min fokusering Jag lär mig påverka mitt eget nervsystem till samstämmighet och balans. Genom 2 steg (Hjärtfokus och hjärtandning) får jag mitt

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på Recept Fysisk aktivitet på Recept Aktivitetshäfte för Malmberget/Gällivare Vårterminen 2013 DELTAGANDE AKTÖRER Anna Haapaniemi tel. 070-319 81 84 happa78@hotmail.com Malmbergets Fysioterapi Järnvägsgatan 4 tel.

Läs mer

NYHET! Helgkurser 2 3 februari och 19 20 april Nybörjare och vana yogautövare tillsammans. Nybörjarna lär sig grunden i iyengaryoga.

NYHET! Helgkurser 2 3 februari och 19 20 april Nybörjare och vana yogautövare tillsammans. Nybörjarna lär sig grunden i iyengaryoga. NYHET! Introduktionskurs under en halvdag För dig som vill ha en kort, men ändå gedigen introduktion i iyengaryoga. Du lär dig grunderna, så du sedan kan fortsätta på nivå 1 2, om du önskar. Kursen består

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på Recept Fysisk aktivitet på Recept Aktivitetshäfte för Kalix Höstterminen 2012 DELTAGANDE AKTÖRER Diabetesföreningen Gungträskv. 6 0923-500 20 950 42 Morjärv www.diabetes.se Friteko Balans Anttila 5 070-941 59

Läs mer

KURS 1 SHRI YOGA MJUK & RESTORATIVE Måndagar Kursen pågår v tillfällen

KURS 1 SHRI YOGA MJUK & RESTORATIVE Måndagar Kursen pågår v tillfällen NYA KURSER VÅREN 2019 Här följer nu ett förslag på kursprogram med många härliga kurser våren 2019. Du bokar dig på min hemsida: www.shriyoga.se tryck på BOKA TID knappen så ser du kurserna. Du kan också

Läs mer

Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga.

Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga. LÅNGA, DJUPA ANDETAG Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga. Magandning, även kallad buk-, diafragma-, och mellangärdsandning. Lägg händerna en bit ner på magen. Andas

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på Recept Fysisk aktivitet på Recept Aktivitetshäfte för Kalix Vårterminen 2013 DELTAGANDE AKTÖRER Diabetesföreningen Gungträskv. 6 0923-500 20 950 42 Morjärv www.diabetes.se Friteko Balans Anttila 5 070-941 59

Läs mer

CORE 7 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL

CORE 7 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL CORE 7 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL IMY Medicinsk Yoga utgår från ett energitänkande som säger att de flesta obalanser, krämpor och sjukdomar vi drabbas av har sitt ursprung i präglingar och blockeringar

Läs mer

Hormonbalans 4. Forskning - Kunskap - Utbildning

Hormonbalans 4. Forskning - Kunskap - Utbildning Hormonbalans 4 Forskning - Kunskap - Utbildning Innehållsförteckning I häftet: Att tänka på innan du börjar. Sid 4 Vad betyder det? Sid 4-5 Om Yoga Sid. 6 Om Meditation. Sid 7 Det långa djupa andetaget.

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på Recept Fysisk aktivitet på Recept Aktivitetshäfte för Kalix Vårterminen 2014 DELTAGANDE AKTÖRER Diabetesföreningen Gungträskv. 6 0923-500 20 950 42 Morjärv www.diabetes.se Flow Centrumvägen 74 052 32 Kalix www.flowkalix.se

Läs mer

HÄLSO- OCH YOGARESA TILL KRETA 9-16 MAJ 2019 MED LISE BENBERG & MARIA HELANDER

HÄLSO- OCH YOGARESA TILL KRETA 9-16 MAJ 2019 MED LISE BENBERG & MARIA HELANDER HÄLSO- OCH YOGARESA TILL KRETA 9-16 MAJ 2019 MED LISE BENBERG & MARIA HELANDER Tillsammans med Lise Benberg och Maria Helander åker du på en inspirerande hälso- och yogaresa där du får kraft att skapa

Läs mer

Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet

Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet av Kerstin Adolfsson, Annette Andersson, Mariann Henriksen och Roger Nilsson I vårt arbetslag fick vi våren 2006 kontakt

Läs mer

BUP PTSD-mottagning. Södra Älvsborgs Sjukhus. Barn- och ungdomspsykiatrisk klinik

BUP PTSD-mottagning. Södra Älvsborgs Sjukhus. Barn- och ungdomspsykiatrisk klinik BUP PTSD-mottagning Södra Älvsborgs Sjukhus Barn- och ungdomspsykiatrisk klinik PTSD vad är det? Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är en diagnos som vi kan få efter att ha varit med om allvarliga och/eller

Läs mer

Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man?

Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man? Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man? Välbefinnande inifrån och ut Du är själv portvakten som har nyckeln till medvetandets dörr och dina obegränsade möjligheter Annika Karlsson Hälsoinspiratör

Läs mer

Välkommen! Mikael Widerdal

Välkommen! Mikael Widerdal Välkommen! Den här titeln du håller i din hand innehåller de bästa och mest kraftfulla mentala redskap från de 20 år som jag utbildat, coachat och föreläst för människor i hela Sverige. Den här är indelad

Läs mer

Förutom att skapa obehag kan upprepad exponering inför sådana situationer leda till

Förutom att skapa obehag kan upprepad exponering inför sådana situationer leda till Stress Råd Stress är något som vi alla upplever från och till. Vi känner oss jäktade och otåliga, har bråttom och blir irriterade. Köer, väntan, personer som pratar långsamt eller är omständliga, upplevs

Läs mer

FÖR DIG MED PARKINSON

FÖR DIG MED PARKINSON MEDICINSK YOGA MEDIYOGA FÖR DIG MED PARKINSON ETT CD-HÄFTE I SERIEN: - VERKTYG FÖR SJÄLVLÄKNING - ENKLA SJÄLVTRÄNINGSPROGRAM FÖR ALLA SAMMANSTÄLLT AV GÖRAN BOLL - UTVECKLAT PÅ: IMY - Institutet för Medicinsk

Läs mer

En genväg till djup avslappning och meditation. Floating.

En genväg till djup avslappning och meditation. Floating. En genväg till djup avslappning och meditation Floating. FLOATING återskapar balans Att flyta i ett viktlöst tillstånd och låta hjärnan vila från intryck, såsom ljud, ljus, tryck och friktioner frigör

Läs mer

Mindfull STÅENDE Yoga

Mindfull STÅENDE Yoga Mindfull STÅENDE Yoga Tack min kollega Leg psykolog och MBSR-lärare Åshild Haaheim som fotograferat rörelserna på Garrison Institute. Intention & Yogafilosofi Intentionen med mindfull yoga är att utforska

Läs mer

HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016

HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016 HÄLSORESA MED YOGA TILL SITGES 18-25 OKTOBER 2016 Återhämtningsresa med Lise och Anna en härlig och inspirerande resa som passar både vana yogautövare och nybörjare. Tillsammans med Anna Hallén och Lise

Läs mer

ardagsyoga övningsbok

ardagsyoga övningsbok ardagsyoga övningsbok Hej! Varmt välkommen till yoga i vardagen. Först ut är spåret Andning och närvaroträning som är menat att skapa en stunds återhämtning och mental ro. Programmet Yoga på stol, utförs

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på Recept Fysisk aktivitet på Recept Aktivitetshäfte för Kalix Vårterminen 2019 Vårterminen 2017 DELTAGANDE AKTÖRER Hjärt- och Lung Furuhedsvägen 5G 070-285 35 63 Kalix 952 31 Kalix hjart-lung.se/kalix Kalix Gymnastikklubb

Läs mer

Alla vill att skolan skall vara en stimulerande,

Alla vill att skolan skall vara en stimulerande, Yoga på skolan en väg till en mer harmonisk lärmiljö Alla vill att skolan skall vara en stimulerande, harmonisk miljö för såväl barn som pedagoger en plats där barnen får möjlighet att utvecklas och lära

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på Recept Fysisk aktivitet på Recept Aktivitetshäfte för Malmberget/Gällivare Höstterminen 2012 DELTAGANDE AKTÖRER Anna Haapaniemi tel. 070-319 81 84 happa78@hotmail.com Malmbergets Fysioterapi Järnvägsgatan 4 tel.

Läs mer

HÄLSORESA MED YOGA TILL ROQUETAS DE MAR

HÄLSORESA MED YOGA TILL ROQUETAS DE MAR KREATIVA KVALITETSRESOR HÄLSORESA MED YOGA TILL ROQUETAS DE MAR 29 sep - 6 okt 2017 Återhämtningsresa med Lise och Anna en härlig och inspirerande resa som passar både vana yogautövare och nybörjare. Tillsammans

Läs mer

Elevhälsan Anna Nygren Livsstilspedagog Föreläsare Författare Grundare av Ung Livsstil

Elevhälsan Anna Nygren Livsstilspedagog Föreläsare Författare Grundare av Ung Livsstil Elevhälsan 2018 Anna Nygren Livsstilspedagog Föreläsare Författare Grundare av Ung Livsstil Så skapar du en framgångsrik lärmiljö som främjar elevernas utveckling Inlärning Utlärning, Personaltäthet, legitimerade

Läs mer

Hormonbalans 2. Forskning - Kunskap - Utbildning

Hormonbalans 2. Forskning - Kunskap - Utbildning Hormonbalans 2 Forskning - Kunskap - Utbildning Innehållsförteckning I häftet: Att tänka på innan du börjar. Sid 4 Vad betyder det? Sid 4-5 Om Yoga Sid. 6 Om Meditation. Sid 7 Det långa djupa andetaget.

Läs mer

Sömnbehandling i grupp. Mina registreringar

Sömnbehandling i grupp. Mina registreringar Sömnbehandling i grupp Mina registreringar Sömnbehandling i grupp, Koncernstab hälso- och sjukvård/kph 2015 Innehåll Välkommen till sömnbehandling Sömndagbok och mina vanor Sömndagbok ns aktiviteter Mål

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på Recept Fysisk aktivitet på Recept Aktivitetshäfte för Kalix Höstterminen 2013 DELTAGANDE AKTÖRER Diabetesföreningen Gungträskv. 6 0923-500 20 950 42 Morjärv www.diabetes.se Flow Centrumvägen 74 052 32 Kalix

Läs mer

Undersökning Starke Arvid Hållningsväst

Undersökning Starke Arvid Hållningsväst Undersökning Starke Arvid Hållningsväst Deltagare i studien: personer i blandade åldrar, olika kön samt med olika träningsbakgrund. Syfte: Undersökningen syftade till att ta reda på hur användaren upplever

Läs mer