Modell för kostnadsorienterad prissättning av abonnentförbindelser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Modell för kostnadsorienterad prissättning av abonnentförbindelser"

Transkript

1 Promemoria 1 (7) Dnr: /962/2013 Modell för kostnadsorienterad prissättning av abonnentförbindelser Inledning Standardkomponentmodell Den 3 december 2012 meddelade Kommunikationsverket beslut om betydande marknadsinflytande (SMP) till AinaCom Oy, Anvia Abp, DNA Ab, Elisa Abp, KYMP Oy, SSP Yhtiöt Oy, PPO Yhtiöt Oy och TeliaSonera Finland Oyj. Genom besluten ålades bolagen att ange månadsavgifterna och kopplingsavgifterna separat för abonnentförbindelsenät med ledare av metall och för abonnentförbindelsenät av optisk fiber på de områden som nämns i beslutet och att iaktta det maximipris som Kommunikationsverket fastställt 1. Dessa företag omnämns i texten även under den sammanfattande benämningen stora teleföretag. Kommunikationsverket använder en modell som bygger på standardiserade komponentpriser för kostnadsorienterad prissättning av månadsavgifter för abonnentförbindelser av optisk fiber respektive med ledare av metall. I denna promemoria beskrivs de viktigaste principerna för standardkomponentmodellen samt tillämpningen av denna. Dessutom beskrivs den modell som Kommunikationsverket använder vid kostnadsorienterad prissättning av kopplingsavgifter för abonnentförbindelser. Standardkomponentmodellen tillämpas vid kostnadsorienterad prissättning av månadsavgifter för abonnentförbindelser. Enligt modellen bestäms värdet på nätet för alla företag utifrån samma fördefinierade nätkomponenter samt komponenternas enhetspriser och livslängder. När komponenterna samt enhetspriserna och livslängderna har standardiserats används de för beräkning av kostnaderna för varje företag utifrån de använda komponenternas antal och ålder samt driftskostnaderna och de allmänna kostnaderna. De totala kostnaderna periodiseras som 1 Kommunikationsverkets SMP-beslut , inflytandesmp/smp-beslut/tilltradetilldetfastanatetigrossistledet.html Viestintävirasto Kommunikationsverket Finnish Communications Regulatory Authority Itämerenkatu 3 A PL Helsinki Puhelin Östersjögatan 3A PB 313, FI Helsingfors, Finland Telefon Itämerenkatu 3A P.O. Box 313, FI Helsinki, Finland Telephone

2 2 (7) kostnader per år och fördelas på enskilda produkter och tjänster. Bild 1 beskriver de olika delarna av modellen. Standardisering Företagsspesifika uppgifter Periodisering och allokering av kostnader Kostnadsorienterat pris Standardiserade komponenter Standardiserade enhetspriser Standardiserade livslängder Volymer Åldersuppgifter Driftskostnader och allmänna kostnader Avkastning på kapital Avskrivningar per år Driftskostnader och allmänna kostnader Per bolag hinta Figur 1. Standardkomponentmodellen för den kostnadsorienterade prissättningen av månadsavgifter för abonnentförbindelser. Modellen används för kostnadsorienterad prissättning av abonnentförbindelser i både metall- och fibernät. Standardisering Standardiserade komponenter Bestämningen av standardiserade komponenter bygger på arbetet i en gemensam arbetsgrupp bestående av Kommunikationsverket och teleföretagen. Komponenterna framgår av bilaga 1. Standardiserade enhetspriser Det standardiserade enhetspriset på en enskild komponent bestäms i princip enligt medianvärdet för de enhetspriser som uppges av de teleföretag som ska iaktta maximipriser. Det standardiserade enhetspriset bestäms emellertid genom ett annat förfarande om färre än tre stora teleföretag uppger både enhetspris och volym för den aktuella komponenten eller om medianvärdet för de enhetspriser som de övriga (små) SMPföretagen 2 uppgett är över 25 procent mindre än medianvärdet för de enhetspriser som de stora företagen uppgett. I dessa fall fastställer Kommunikationsverket enhetspriset utifrån de priser som samtliga SMP-företag meddelat för den aktuella komponenten, priserna på de övriga komponenterna samt expertbedömningar och egen bedömning. De standardiserade enhetspriser som Kommunikationsverket har fastställt utifrån en förfrågan till teleföretagen framgår av bilaga 1. De komponenter för vilka inget teleföretag har meddelat ett enhetspris har inget standardiserat enhetspris. Standardiserade enhetspriser för dessa komponenter fastställs vid behov separat. 2 Här hänvisas till (små) teleföretag som inte är skyldiga att iaktta maximipris.

3 3 (7) Standardiserade livslängder De livslängder som används är komponenternas tekniska och ekonomiska livslängder. Med teknisk och ekonomisk livslängd avses den tid som en enskild nätkomponent verkligen används i affärsverksamheten innan den förnyas. Den standardiserade tekniska och ekonomiska livslängden för en enskild komponent bestäms i princip som medianvärdet för de livslängder som uppges av de teleföretag som ska iaktta maximipris. De livslängder som fastställts för komponenterna framgår av bilaga 1. Enligt definitionen av den tekniska och ekonomiska livslängden bör det i affärsverksamheten inte finnas kapitalposter som är äldre än livslängden. Om det framgår att en betydande del av komponenterna i teleföretagens abonnentförbindelsenät är äldre än livslängderna enligt bilaga 1, ska Kommunikationsverket omvärdera livslängderna. Företagsspecifika uppgifter och periodisering av kostnader Företagsspecifika uppgifter enligt standardkomponentmodellen är komponenternas volym och ålder samt driftskostnader och allmänna kostnader. Genom att slå ihop de företagsspecifika volym- och åldersuppgifterna för komponenterna med de standardiserade enhetspriserna erhåller man kapitalkostnaderna som ska periodiseras som kostnader per år genom skälig avkastning på kapitalet och avskrivningar per år. Totalkostnaderna per år är summan av kapitalkostnaderna samt driftskostnaderna och de allmänna kostnaderna, och totalkostnaderna fördelas på de enskilda produkterna och tjänsterna. Månadsavgifter för abonnentförbindelser Kapitalkostnader Som kostnader för abonnentförbindelser beaktas kapitalkostnader samt driftskostnader och allmänna kostnader på det sätt som framgår nedan. Kapitalkostnaderna utgörs av skälig avkastning på det till verksamheten bundna kapitalet och årliga avskrivningar. Dessa kan beräknas efter att man har fastställt kapitalets volym och värde. Kapitalets volym Kapitalets volym fastställs utifrån volymuppgifterna om de standardiserade komponenterna för varje företag. Kapitalets värde Värdet på det driftskapital som bundits till nätet bestäms som summan av de nuvarande bruksvärdena för de standardiserade komponenterna. Det nuvarande bruksvärdet för en komponent utgörs av återanskaffningsvärde, ålder och volym enligt följande:

4 4 (7) = 1 å ä, där = ä ö ä!"! å = åä (!$ h") ö ä!"! å ä = -!(h!! ä ö ä!"! å =å ö ä!"! ö"(!$ å. I standardkomponentmodellen används de verkliga åldersuppgifterna för nätkomponenter, och anskaffningstidpunkten och åldersuppgiften för varje enskild nätkomponent ska basera sig på företags inventarieredovisning 3. Om något bolag inte redogör för de åldersuppgifter som behövs, fastställer Kommunikationsverket åldern för de komponenter vars uppgifter saknas. Åldern kan bestämmas till exempel utifrån uppgifter om jämförbara komponenter eller komponentgrupper. För att kunna fastställa komponenternas medelålder och anskaffningstidpunkt ber Kommunikationsverket vid behov av teleföretagen uppgifter ur företagets inventarieredovisning enligt revisionsrapporten. Vid bestämning av bundet kapital kan man utöver driftskapitalet beakta kortfristiga tillgångar och skulder som härrör från leverans av en abonnentförbindelseprodukt. Andelen av kortfristiga tillgångar och skulder av bundet kapital bör inte vara betydande, och i praktiken bör de kortfristiga tillgångarna och skulder nettas mot varandra. Skälig avkastning på kapital Kommunikationsverket använder WACC-modellen 4 för beräkning av skälig avkastning på kapital. Den skäliga avkastningen beräknas på nätets nuvarande bruksvärde. 3 En komponent kan bestå av flera delkomponenter för vilka anskaffningstidpunkten och åldern har angivits exakt. Medelåldern för komponenterna räknas då som medelvärde, viktat med delkomponenternas ålder. 4 WACC = Weighted Average Cost of Capital, dvs. viktat medelvärde av avkastningskraven för eget och främmande kapital; avkastningskravet för eget kapital räknas med hjälp av CAP-modellen (Capital Asset Pricing Model). Kommunikationsverket uppdaterar parametrarna i WACC-modellen regelbundet. Den senaste uppdateringen gjordes , Kohtuullinen sitoutuneen pääoman tuotto kiinteässä televerkkotoiminnassa, matkaviestinverkkotoiminnassa ja digitaalisten televisiolähetyspalvelujen toiminnassa (diarienummer 587/962/2013). Se även Undersökning om omdefiniering av avkastningsprocenten (Kommunikationsverket/KPMG , diarienummer 607/230/2012).

5 5 (7) Avskrivningar De avskrivningar som hänförs till abonnentförbindelseprodukter görs som linjära avskrivningar på återanskaffningsvärdena på de olika komponenterna i teleföretagets abonnentförbindelsenät. Genom linjär avskrivning kostnadsförs i, eller dras av från, tillgångsposterna en lika stor andel per år enligt komponenternas livslängder 5. Livslängden för nätkomponenterna är deras standardiserade tekniska och ekonomiska livslängder. Avskrivningarna per år för hela abonnentförbindelsenätet fås genom att räkna ihop avskrivningarna enligt återanskaffningsvärde för de olika komponenterna. Driftskostnader Driftskostnaderna utgörs av de kostnader som härrör från driften och underhållet av abonnentförbindelsenätet. Sådana kostnader kan gälla exempelvis material, underleverantörer, löner och lönebikostnader, hyror för apparatrum, årliga driftskostnader för näthanteringssystem, tillståndsavgifter, hyror för stolpar i samanvändning, hyror för områden samt övriga driftskostnader som härrör från drift och underhåll av nätet. I driftskostnaderna beaktas inte investeringskostnader eftersom dessa ingår i kapitalkostnaderna för nätet. Driftskostnaderna bedöms och godkänns separat för varje företag. Som driftskostnader godkänns endast driftskostnader och underhållskostnader som företagen verifierat till Kommunikationsverket och som är förenliga med effektiv verksamhet. Allmänna kostnader Hänföring av kostnader Till abonnentförbindelseprodukter kan utöver driftskostnader även hänföras allmänna kostnader på företagsnivå vilka inte hänför sig direkt till leverans av den aktuella grossistprodukten. De allmänna kostnaderna utgörs av till exempel teleföretagets stödfunktioner såsom kostnader för ekonomi-, personal-, informations- och materialförvaltning. De allmänna kostnadernas andel av de kostnader som hänförs till abonnentförbindelseprodukter bör inte vara betydande, utan största delen av kostnaderna ska kunna hänföras direkt. I den modell som används godkänns allmänna kostnader i form av ett så kallat tillägg för allmänna kostnader. Med detta tillägg avses en kostnadspost som får vara högst 5 procent av de övriga kostnader som hänförs till hyran för abonnentförbindelsen. De kapitalkostnader för abonnentförbindelsenätet som bestämts enligt ovan ska hänföras jämnt på teleföretagets samtliga abonnentförbindelser (aktiva och reserv). 5 Avskrivningen per år i euro förändras inte om återanskaffningsvärdet inte heller förändras.

6 6 (7) Driftskostnaderna och de allmänna kostnaderna för abonnentförbindelsenätet hänförs jämnt på teleföretagets aktiva abonnentförbindelser. Kopplingsavgifter för abonnentförbindelser Kostnader Fastställande av kopplingsavgift Kommunikationsverket använder uppgifter som samlats från teleföretagen vid bestämning av de kostnadsorienterade priserna för kopplingsavgifter för abonnentförbindelser av optisk fiber respektive med ledare av metall. Samma principer tillämpas även vid bestämning av avgifterna för installation av parallellband i abonnentförbindelser med ledare av metall och för överlåtelse av kopplingsuppgifter för abonnentförbindelser i metalloch fibernät. Eftersom koppling av abonnentförbindelse är en nästan identisk produkt i samtliga teleföretag, fastställs de kostnadsorienterade priserna för kopplingsavgifter inte separat för varje bolag. De kostnader som föranleds av kopplingen uppstår genom orderhantering, installation och resekostnader för installationen av abonnentförbindelsen eller dess parallellband. Kopplingskostnaderna omfattar inte till exempel kostnaderna för anläggning av nätet. Med orderhantering avses sådana uppgifter i samband med leveransen av abonnentförbindelsen som inte är installationsarbete eller resetid i samband med detta. Med installationsarbete avses den fysiska kopplingen av abonnentledningen eller dess parallellband, vanligen som korskoppling i en kopplingspunkt i centralens huvudfördelare eller mellanfördelare i kabeln samt märkning, mätning och testning av förbindelsen. Med resa vid installation avses installatörernas resor från basen eller annan samlingsplats till kopplingspunkten i centralens huvudfördelare och eventuellt till andra kopplingspunkter mellan huvudfördelaren och husfördelaren. Det i princip effektivaste sättet att utföra kopplingsarbetet är att lägga ut det på entreprenad. Därför bestäms kopplingsavgiften utifrån kostnaderna i de teleföretag som anlitar utomstående entreprenör. De stora teleföretagen använder företrädesvis utläggning av installationerna och därför bestäms det standardiserade priset på installationer som medianvärdet för installationskostnaderna i de teleföretag som ska iaktta maximipris och som har lagt ut installationerna. Kostnaderna för resetiden vid installationer ingår i kostnaderna för det utlagda installationsarbetet och upptas därför inte som en separat kostnadspost i kopplingsavgiften. Orderhanteringen sköter de stora teleföretagen för det mesta själva. Det standardiserade priset för orderhantering bestäms således som medianvärdet för orderhanteringskostnaderna i de

7 7 (7) teleföretag som ska iaktta maximipris. Kopplingsavgifterna för abonnentförbindelser av optisk fiber respektive med ledare av metall och dess övre band fastställs enligt samma modell. Det standardiserade priset för överlåtelse av kopplingsuppgifter beräknas som medianvärdet för orderhanteringskostnaderna i de teleföretag som ska iaktta maximipris. BILAGOR Bilaga 1: Standardiserade enhetspriser och tekniska och ekonomiska livslängder för komponenter i abonnentförbindelsenät

Föreskrift OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN. Meddelad i Helsingfors den 16 augusti 2011

Föreskrift OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN. Meddelad i Helsingfors den 16 augusti 2011 1 (6) Föreskrift OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN Meddelad i Helsingfors den 16 augusti 2011 Kommunikationsverket har med stöd av 79 i kommunikationsmarknadslagen av den 23 maj 2003 (393/2003) meddelat

Läs mer

Uppgifter som tillställs. 4. Planerade förändringar för det fasta nätet och mobilnätet

Uppgifter som tillställs. 4. Planerade förändringar för det fasta nätet och mobilnätet Begäran om uppgifter 1 (7) Dnr: 23.10.2015 1113/501/2015 Teleföretagen Begäran om uppgifter Kommunikationsverket begär att teleföretagen lämnar nedan specificerad geografisk information om tillgång till

Läs mer

Beslut om betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsoriginering i det fasta telefonnätet i grossistledet

Beslut om betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsoriginering i det fasta telefonnätet i grossistledet Beslut 1 (7) Dnr: 31.5.2013 828/9411/2012 Beslut om betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsoriginering i det fasta telefonnätet i grossistledet 1. Teleföretag som beslutet gäller 2. Sammanfattning

Läs mer

MOTIVERINGSPROMEMORIA ÖVER KOMMUNIKATIONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNINGAR AV TELEFÖRETAGS KOSTNADSREDOVISNINGSSYSTEM (56 A/2009 M)

MOTIVERINGSPROMEMORIA ÖVER KOMMUNIKATIONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNINGAR AV TELEFÖRETAGS KOSTNADSREDOVISNINGSSYSTEM (56 A/2009 M) Kommunikationsverket 1 (5) MOTIVERINGSPROMEMORIA ÖVER KOMMUNIKATIONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNINGAR AV TELEFÖRETAGS KOSTNADSREDOVISNINGSSYSTEM (56 A/2009 M) 1. LAGSTIFTNING Kommunikationsverket kan

Läs mer

Föreskrift OM INTEROPERABILITET AV KOMMUNIKATIONSNÄT OCH KOMMUNIKATIONSTJÄNSTER. Meddelad i Helsingfors den 24 november 2010

Föreskrift OM INTEROPERABILITET AV KOMMUNIKATIONSNÄT OCH KOMMUNIKATIONSTJÄNSTER. Meddelad i Helsingfors den 24 november 2010 1 (7) Föreskrift OM INTEROPERABILITET AV KOMMUNIKATIONSNÄT OCH KOMMUNIKATIONSTJÄNSTER Meddelad i Helsingfors den 24 november 2010 Kommunikationsverket har med stöd av 47, 63 och 129 i kommunikationsmarknadslagen

Läs mer

Kommunikationsverket 46 F/2007 M. Föreskrift OM TELEFONNUMMERPORTABILITET. Meddelad i Helsingfors den 24 juli 2007

Kommunikationsverket 46 F/2007 M. Föreskrift OM TELEFONNUMMERPORTABILITET. Meddelad i Helsingfors den 24 juli 2007 1 (5) Föreskrift OM TELEFONNUMMERPORTABILITET Meddelad i Helsingfors den 24 juli 2007 Kommunikationsverket har med stöd av 51 och 52 i kommunikationsmarknadslagen av den 23 maj 2003 (393/2003) meddelat

Läs mer

Föreskrift OM INTERNETFÖRBINDELSETJÄNSTERNAS INFORMATIONSSÄKERHET. Meddelad i Helsingfors den 9 mars 2011

Föreskrift OM INTERNETFÖRBINDELSETJÄNSTERNAS INFORMATIONSSÄKERHET. Meddelad i Helsingfors den 9 mars 2011 1 (6) Föreskrift OM INTERNETFÖRBINDELSETJÄNSTERNAS INFORMATIONSSÄKERHET Meddelad i Helsingfors den 9 mars 2011 Kommunikationsverket har med stöd av 19 och 20 i lagen av den 16 juni 2004 om dataskydd vid

Läs mer

Kommunikationsverket 25 E/2008 M. Föreskrift om INOMHUSNÄTET I EN FASTIGHET. Meddelad i Helsingfors den 14 januari 2008

Kommunikationsverket 25 E/2008 M. Föreskrift om INOMHUSNÄTET I EN FASTIGHET. Meddelad i Helsingfors den 14 januari 2008 1 (11) Föreskrift om INOMHUSNÄTET I EN FASTIGHET Meddelad i Helsingfors den 14 januari 2008 Kommunikationsverket har med stöd av 129 i kommunikationsmarknadslagen av den 23 maj 2003 (393/2003) meddelat

Läs mer

Föreskrift OM SKYLDIGHET ATT LAGRA IDENTIFIERINGSUPPGIFTER. Meddelad i Helsingfors den 24 maj 2011

Föreskrift OM SKYLDIGHET ATT LAGRA IDENTIFIERINGSUPPGIFTER. Meddelad i Helsingfors den 24 maj 2011 1 (5) Föreskrift OM SKYLDIGHET ATT LAGRA IDENTIFIERINGSUPPGIFTER Meddelad i Helsingfors den 24 maj 2011 Kommunikationsverket har, med stöd av 14 a och 14 b i lagen av den 16 juni 2004 om dataskydd vid

Läs mer

Teracoms kalkylmodell för prissättning av tjänster

Teracoms kalkylmodell för prissättning av tjänster s kalkylmodell för prissättning av tjänster Datum 12 januari 2004 Till Från 1 Introduktion 1.1 Bakgrund s avtal för utsändning upphör vid utgången av 2003. En diskussion har uppstått beträffande s kalkylmodeller

Läs mer

Föreskrift OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET MHZ. Meddelad i Helsingfors den 4 september 2009

Föreskrift OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET MHZ. Meddelad i Helsingfors den 4 september 2009 1 (9) Föreskrift OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET 2500-2690 MHZ Meddelad i Helsingfors den 4 september 2009 Kommunikationsverket har med stöd av 5 och 10 i lagen om auktion av vissa radiofrekvenser av den

Läs mer

Samråd avseendet behovet av att revidera hybridmodellen för det fasta nätet - Synpunkter på beräkningen av kapitalkostnaden

Samråd avseendet behovet av att revidera hybridmodellen för det fasta nätet - Synpunkter på beräkningen av kapitalkostnaden Samråd DATUM VÅR REFERENS 14 maj 2007 Dnr 07-3652 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Robert Liljeström Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 58 69 Robert.liljestrom@pts.se Samråd avseendet behovet

Läs mer

Föreskrift OM TEKNISKA EGENSKAPER HOS ABONNENTFÖRBINDELSER MED LEDARE AV METALL OCH NÄTVERKSUTRUSTNING SOM KOPPLATS TILL DEM

Föreskrift OM TEKNISKA EGENSKAPER HOS ABONNENTFÖRBINDELSER MED LEDARE AV METALL OCH NÄTVERKSUTRUSTNING SOM KOPPLATS TILL DEM 1 (5) Föreskrift OM TEKNISKA EGENSKAPER HOS ABONNENTFÖRBINDELSER MED LEDARE AV METALL OCH NÄTVERKSUTRUSTNING SOM KOPPLATS TILL DEM Meddelad i Helsingfors den 15 februari 2010 Kommunikationsverket har med

Läs mer

Föreskrift OM UNDERHÅLL AV KOMMUNIKATIONSNÄT OCH -TJÄNSTER SAMT OM FÖRFARANDE OCH INFORMATION VID FEL OCH STÖRNINGAR

Föreskrift OM UNDERHÅLL AV KOMMUNIKATIONSNÄT OCH -TJÄNSTER SAMT OM FÖRFARANDE OCH INFORMATION VID FEL OCH STÖRNINGAR 1 (15) Föreskrift OM UNDERHÅLL AV KOMMUNIKATIONSNÄT OCH -TJÄNSTER SAMT OM FÖRFARANDE OCH INFORMATION VID FEL OCH STÖRNINGAR Meddelad i Helsingfors den 23 januari 2012 Kommunikationsverket har, med stöd

Läs mer

Lag om dataskydd vid elektronisk kommunikation (516/2004)

Lag om dataskydd vid elektronisk kommunikation (516/2004) 1 (5) BILAGA 2 TILLÄMPLIGA LAGRUM Lag om dataskydd vid elektronisk kommunikation (516/2004) 38 (1.12.2006/1061) Avgiftsskyldighetens grunder Teleföretag som utövar anmälningspliktig eller koncessionsberoende

Läs mer

Begäran om utlåtande om bredbandsprojekt som avses starta år 2014 med offentligt stöd

Begäran om utlåtande om bredbandsprojekt som avses starta år 2014 med offentligt stöd Begäran om utlåtande 1 (5) Dnr: 7.11.2014 1236-1317/940/2014 Teleföretagen Begäran om utlåtande om bredbandsprojekt som avses starta år 2014 med offentligt stöd Följande landskapsförbund startar ansökningsförfarandet

Läs mer

Föreskrift OM KOMMUNIKATIONSNÄTENS OCH -TJÄNSTERNAS KVALITET SAMT OM SAMHÄLLSOMFATTANDE TJÄNSTER. Meddelad i Helsingfors den 4 april 2012

Föreskrift OM KOMMUNIKATIONSNÄTENS OCH -TJÄNSTERNAS KVALITET SAMT OM SAMHÄLLSOMFATTANDE TJÄNSTER. Meddelad i Helsingfors den 4 april 2012 1 (9) Föreskrift OM KOMMUNIKATIONSNÄTENS OCH -TJÄNSTERNAS KVALITET SAMT OM SAMHÄLLSOMFATTANDE TJÄNSTER Meddelad i Helsingfors den 4 april 2012 Kommunikationsverket har, med stöd av 60 c och 129 i kommunikationsmarknadslagen

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 4/2012. Telebranschen i Finland

MARKNADSÖVERSIKT 4/2012. Telebranschen i Finland MARKNADSÖVERSIKT 4/2012 Telebranschen i Finland Teleföretagens omsättning och investeringar 2011 Kommunikationsverket 2012 Förfrågningar: markkinaselvitykset@ficora.fi Uppgifterna får lånas med uppgivande

Läs mer

Föreskrift OM ROUTNING OCH SÄKERSTÄLLANDE AV NÖDTRAFIK. Meddelad i Helsingfors den 5 maj 2011

Föreskrift OM ROUTNING OCH SÄKERSTÄLLANDE AV NÖDTRAFIK. Meddelad i Helsingfors den 5 maj 2011 1 (5) Föreskrift OM ROUTNING OCH SÄKERSTÄLLANDE AV NÖDTRAFIK Meddelad i Helsingfors den 5 maj 2011 Kommunikationsverket har med stöd av 55 och 129 i kommunikationsmarknadslagen av den 23 maj 2003 (393/2003)

Läs mer

3. Föreläggandet gäller omedelbart enligt 8 kap. 22 LEK.

3. Föreläggandet gäller omedelbart enligt 8 kap. 22 LEK. FÖRELÄGGANDE 1(6) Datum Vår referens 2015-04-23 Dnr: 14-5674 Konkurrensavdelningen Lars-Göran Hansson 08-678 58 34 lars-goran.hansson@pts.se Teracom AB, org.nr. 556441-5098 Att: Åsa Sundberg Box 30150

Läs mer

Färdplan för reglering av betydande marknadsinflytande (SMP)

Färdplan för reglering av betydande marknadsinflytande (SMP) för reglering av betydande marknadsinflytande (SMP) 26.3.2018 SMP-reglering för att välja fritt Det råder en sund marknad och även nya teleföretag får tillträde till marknaden till rimliga villkor och

Läs mer

Kommunikationsverket 1 (10) Kommunikationsmarknad och -tjänster

Kommunikationsverket 1 (10) Kommunikationsmarknad och -tjänster Kommunikationsverket 1 (10) MOTIVERINGSPROMEMORIA ÖVER KOMMUNIKATIONSVERKETS FÖRESKRIFT OM TELEFÖRETAGENS KOSTNADSREDOVISNINGSSYSTEM OCH BESKRIVNINGAR AV SYSTEMEN (55 A/2009 M) 1. LAGSTIFTNING Kommunikationsverket

Läs mer

Beslut om samhällsomfattande tjänster som avser postpakettjänster

Beslut om samhällsomfattande tjänster som avser postpakettjänster Beslut 1 (10) Dnr: 28.6.2016 788/911/2016 Posti Ab Posti Group Abp/juridiska ärenden PB 1 00011 POSTI Beslut om samhällsomfattande tjänster som avser postpakettjänster Företag, som beslutet gäller Sammanfattning

Läs mer

MARKNADSANALYS AV MARKNADEN TERMINERANDE AVSNITT AV HYRDA (FASTA) FÖRBINDELSER I GROSSISTLEDET

MARKNADSANALYS AV MARKNADEN TERMINERANDE AVSNITT AV HYRDA (FASTA) FÖRBINDELSER I GROSSISTLEDET Päivämäärä / Datum /Date Nro / Nr / No. 9.11.2009 142/9411/2009 1 (18) MARKNADSANALYS AV MARKNADEN TERMINERANDE AVSNITT AV HYRDA (FASTA) FÖRBINDELSER I GROSSISTLEDET 1. UTGÅNGSPUNKT FÖR GRANSKNINGEN AV

Läs mer

Skyldighet att offentliggöra uppgifter om kundservicens kvalitet

Skyldighet att offentliggöra uppgifter om kundservicens kvalitet Beslut 1 (8) Dnr: 1.7.2015 158/929/2015 [Teleföretag] Kommunikationsverkets begäran om utlåtande 4.6.2015 dnr 158/929/2015 Skyldighet att offentliggöra uppgifter om kundservicens kvalitet 1 Sammanfattning

Läs mer

8.2.2013 829/9411/2012. Marknadsanalys av betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsterminering i det fasta telefonnätet i grossistledet

8.2.2013 829/9411/2012. Marknadsanalys av betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsterminering i det fasta telefonnätet i grossistledet 8.2.2013 829/9411/2012 Marknadsanalys av betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsterminering i det fasta telefonnätet i grossistledet 2 (15) Innehåll 1 Utgångspunkt för granskningen av betydande

Läs mer

Föreskrift OM PLACERING AV POSTLÅDOR. Meddelad i Helsingfors den 31 maj 2011

Föreskrift OM PLACERING AV POSTLÅDOR. Meddelad i Helsingfors den 31 maj 2011 1 (7) Föreskrift OM PLACERING AV POSTLÅDOR Meddelad i Helsingfors den 31 maj 2011 Kommunikationsverket har med stöd av 48 i postlagen av den 29 april 2011 (415/2011) meddelat följande föreskrift: 1 kapitlet

Läs mer

Misstanke om att Teracom AB handlar i strid med företagets skyldigheter att tillämpa kostnadsorienterad prissättning

Misstanke om att Teracom AB handlar i strid med företagets skyldigheter att tillämpa kostnadsorienterad prissättning UNDERRÄTTELSE 1(4) Datum Vår referens 2015-03-27 Dnr: 14-5674 Konkurrensavdelningen Lars-Göran Hansson 08-678 58 34 lars-goran.hansson@pts.se Teracom AB, org.nr. 556441-5098 Att: Åsa Sundberg Box 30150

Läs mer

UTKAST TILL STATSRÅDETS FÖRORDNING OM FASTSTÄLLANDE AV HYRA MEL- LAN KOMMUNER OCH LANDSKAP UNDER EN ÖVERGÅNGSPERIOD

UTKAST TILL STATSRÅDETS FÖRORDNING OM FASTSTÄLLANDE AV HYRA MEL- LAN KOMMUNER OCH LANDSKAP UNDER EN ÖVERGÅNGSPERIOD BILAGA 1(5) UTKAST 17.5.2018 UTKAST TILL STATSRÅDETS FÖRORDNING OM FASTSTÄLLANDE AV HYRA MEL- LAN KOMMUNER OCH LANDSKAP UNDER EN ÖVERGÅNGSPERIOD 1. Förslagets huvudsakliga innehåll Det föreslås att det

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 2013. Marknadsöversikt 2013. Televerksamhetens omsättning och investeringar

MARKNADSÖVERSIKT 2013. Marknadsöversikt 2013. Televerksamhetens omsättning och investeringar MARKNADSÖVERSIKT 2013 Marknadsöversikt 2013 Televerksamhetens omsättning och investeringar Innehåll Inledning... 3 Telemarknadens omfattning... 4 Utveckling av omsättningen... 6 Intäkter per konsumentabonnemang

Läs mer

Bredband på 1Mbit/s för alla

Bredband på 1Mbit/s för alla Bredband på 1Mbit/s för alla Bredband på 1 Mbit/s för alla Konsumenter och företag har fr.o.m. 1.7.2010 rätt att få en bredbandsanslutning på 1 Mbit/s till sin permanenta bostad eller företagets verksamhetsställe.

Läs mer

Beslut beträffande betydande marknadsinflytande på grossistmarknaden för samtalsterminering i enskilda mobilnät

Beslut beträffande betydande marknadsinflytande på grossistmarknaden för samtalsterminering i enskilda mobilnät Dnro: 10.8.2015 21/961/2015 1 (25) Beslut beträffande betydande marknadsinflytande på grossistmarknaden för samtalsterminering i enskilda mobilnät 1 Teleföretaget, som beslutet gäller 2 Referat 3 Bakgrund

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Maria Aust Marknadsavdelningen/KK2 08-678 56 64

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Maria Aust Marknadsavdelningen/KK2 08-678 56 64 UNDERRÄTTELSE DATUM VÅR REFERENS 24 oktober 2007 06-4616/23, a ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Maria Aust Marknadsavdelningen/KK2 08-678 56 64 maria.aust@pts.se Teracom

Läs mer

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012. Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012. Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag 1 Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012 Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag 1 Begäran om utlåtande Staden A (nedan sökanden) har bett kommunsektionen ge ett utlåtande

Läs mer

Underrättelse om misstanke att Tele2 Sverige AB:s prissättning på mobil samtalsterminering inte är kostnadsorienterad

Underrättelse om misstanke att Tele2 Sverige AB:s prissättning på mobil samtalsterminering inte är kostnadsorienterad UNDERRÄTTELSE 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-07-03 Dnr: 13-7974 4 Konkurrensavdelningen Fredrik Lundberg 08-678 56 33 fredrik.lundberg@pts.se Tele2 Sverige AB org.nr 556267-5164 Att: Gustaf Ehrner

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 55. Om teleföretagets kostnadsberäkningssystem och om beskrivningen av systemet

Motivering till och tillämpning av föreskrift 55. Om teleföretagets kostnadsberäkningssystem och om beskrivningen av systemet 1 (12) x.x.2014 Motivering till och tillämpning av föreskrift 55 Om teleföretagets kostnadsberäkningssystem och om beskrivningen av systemet MPS 55 MPS 55 2 (12) INNEHÅLL AVDELNING A CENTRALA ÄNDRINGAR

Läs mer

Upprättande av en kostnadsmotsvarighetskalkyl för den samfinansierade verksamheten

Upprättande av en kostnadsmotsvarighetskalkyl för den samfinansierade verksamheten Statskontoret Föreskrift 1 (8) 20.11.2014 Dnr VK/1077/00.01/2014 Bokföringsenheterna Upprättande av en kostnadsmotsvarighetskalkyl för den samfinansierade verksamheten Enligt 55 1 mom. i förordningen om

Läs mer

8.2.2013 828/9411/2012. Marknadsanalys av betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsoriginering i det fasta telefonnätet i grossistledet

8.2.2013 828/9411/2012. Marknadsanalys av betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsoriginering i det fasta telefonnätet i grossistledet 8.2.2013 828/9411/2012 Marknadsanalys av betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsoriginering i det fasta telefonnätet i grossistledet 2 (33) Innehåll 1 Utgångspunkter för granskningen av betydande

Läs mer

Årsredovisning 2010 HSB Bostadsrättsförening Kornet i Göteborg produkt Miljövänlig

Årsredovisning 2010 HSB Bostadsrättsförening Kornet i Göteborg produkt Miljövänlig Årsredovisning 2010 HSB Bostadsrättsförening Kornet i Göteborg Förklaringar Förvaltningsberättelse: Texten i årsredovisningen, där styrelsen berättar om verksamheten, kallas förvaltningsberättelse. Förvaltningsberättelsen

Läs mer

Årsredovisning 2010 / 2011 HSB Täppan Göteborg

Årsredovisning 2010 / 2011 HSB Täppan Göteborg Årsredovisning 2010 / 2011 HSB Täppan Göteborg Förklaringar Förvaltningsberättelse: Texten i årsredovisningen, där styrelsen berättar om verksamheten, kallas förvaltningsberättelse. Förvaltningsberättelsen

Läs mer

1 Fastställande av kalkylräntan för det fasta nätet

1 Fastställande av kalkylräntan för det fasta nätet Datum Vår referens Sida 2011-01-25 Dnr: 10-420/2.1.2 1(5) Konkurrensavdelningen Bengt G Mölleryd 08-678 55 64 bengt.molleryd@pts.se 1 Fastställande av kalkylräntan för det fasta nätet 1.1 Metoden för att

Läs mer

OM OFFENTLIGGÖRANDE AV NATURGASNÄTSVERKSAMHETENS NYCKELTAL

OM OFFENTLIGGÖRANDE AV NATURGASNÄTSVERKSAMHETENS NYCKELTAL ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnr 352/01/2001 ENERGIMARKNADSVERKET 14.11.2001 OM OFFENTLIGGÖRANDE AV NATURGASNÄTSVERKSAMHETENS NYCKELTAL Energimarknadsverket har idag beslutat med stöd av 2 kap. 7 2 mom.

Läs mer

Ränteberäkning vid reglering av monopolverksamhet

Ränteberäkning vid reglering av monopolverksamhet 1 Jan Bergstrand 2009 12 04 Ränteberäkning vid reglering av monopolverksamhet Bakgrund Energimarknadsinspektionen arbetar f.n. med en utredning om reglering av intäkterna för elnätsföretag som förvaltar

Läs mer

1 Fastställande av kalkylräntan för det fasta nätet

1 Fastställande av kalkylräntan för det fasta nätet Datum Vår referens Sida 2011-02-02 Dnr: 10-420/2.1.2 1(5) Konkurrensavdelningen Bengt G Mölleryd 08 678 55 64 bengt.molleryd@pts.se Reviderad 2 februari ersätter publicerat dokument 25 januari 2011 1 Fastställande

Läs mer

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-03-13 Dnr: 17-2485 1(5) Administrativa avdelningen Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen Bakgrund Den 1 juli 2016 trädde lagen (2016:534) om

Läs mer

UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER

UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER Bildningsnämnden 30 08.04.2015 Stadsstyrelsen 185 01.06.2015 UTREDNING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER BILDN 08.04.2015 30 Beredning och tilläggsuppgifter: controller Saija Männistö

Läs mer

(EkomL) avseende avgift för övergång från delad till hel ledning.

(EkomL) avseende avgift för övergång från delad till hel ledning. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Lars Erik Axelsson Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 5560 lars.erik.axelsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 23 februari 2005 04-12593 TeliaSonera AB

Läs mer

Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring

Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring 1 (6) Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 98 22.3.2011 Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring 1 Begäran

Läs mer

MARKNADSANALYS AV STÖDBERÄTTIGANDE AV PROJEKTOMRÅDET ÖSTRA NYLAND, LAPPTRÄSK (6)

MARKNADSANALYS AV STÖDBERÄTTIGANDE AV PROJEKTOMRÅDET ÖSTRA NYLAND, LAPPTRÄSK (6) Analys Korrigerad marknadsanalys som ersätter marknadsanalysen av den 26 november 2010 Dnr: 27.2.2015 1293/9520/2010 MARKNADSANALYS AV STÖDBERÄTTIGANDE AV PROJEKTOMRÅDET ÖSTRA NYLAND, LAPPTRÄSK (6) 1 Projektområdets

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 6/2012. Bredbands- och telefonitjänster

MARKNADSÖVERSIKT 6/2012. Bredbands- och telefonitjänster MARKNADSÖVERSIKT 6/2012 Bredbands- och telefonitjänster Statistisk översikt januari juni 2012 Kommunikationsverket 2012 Förfrågningar: markkinaselvitykset@ficora.fi Uppgifterna får lånas med uppgivande

Läs mer

De generella kalkylproblemen

De generella kalkylproblemen De generella kalkylproblemen Urval: Vilka resurser skall tas med i kalkylen? Periodisering: Hur skall kostnaderna för anläggningstillgångar fördelas över tiden? Värdering: Till vilket värde skall resursförbrukningen

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNING

GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNING IFYLLNADSANVISNING 1(6) Kostnader, inkomster och prestationer år 2014 GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNING Musikläroanstalter och andra läroanstalter som ordnar konstundervisning På blanketten ges uppgifter

Läs mer

TeliaSoneras priser för kopparaccesser och bitströmstillträde över xdsl misstänks överstiga de högsta tillåtna nivåerna

TeliaSoneras priser för kopparaccesser och bitströmstillträde över xdsl misstänks överstiga de högsta tillåtna nivåerna UNDERRÄTTELSE 1(20) Datum Vår referens Aktbilaga 2012-01-02 Dnr: 11-11943 23 Konkurrensavdelningen Björn van der Veer 08-678 57 26 bjorn.vanderveer@pts.se TeliaSonera AB och berörda dotterbolag Stab Juridik,

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 Brf Carlsro i Lund Org nr 745000-3434

ÅRSREDOVISNING 2014 Brf Carlsro i Lund Org nr 745000-3434 ÅRSREDOVISNING 2014 Brf Carlsro i Lund Org nr 745000-3434 ATT LÄSA EN ÅRSREDOVISNING ÅRSREDOVISNINGEN Från och med år 2014 har årsredovisningarna fått ett delvis nytt utseende. Orsaken

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2012 Så här tolkar du Årsredovisningen Förvaltningsberättelsen Avsnittet ger en förklaring till verksamheten, t.ex. en beskrivning av fastigheten, utfört och planerat underhåll

Läs mer

FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM I LINKÖPING Meddelad i Linköping. KLAGANDE Weum Gas AB, MOTPART Energimarknadsinspektionen

FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM I LINKÖPING Meddelad i Linköping. KLAGANDE Weum Gas AB, MOTPART Energimarknadsinspektionen FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM 2019-05-17 Meddelad i Linköping KLAGANDE Weum Gas AB, 556015-9492 Mål nr 5160-18 Sida 1 (5) ENERGIMARKNADSINSPEKTIONEN Ank. 2019-05- 2 4 DiDnr Ombud: Advokaterna Mikael Wärnsby,

Läs mer

Beslut om betydande marknadsinflytande på abonnentförbindelsemarknaden

Beslut om betydande marknadsinflytande på abonnentförbindelsemarknaden Beslut 1 Dnr: 15.3.2018 16/961/2017 Beslut om betydande marknadsinflytande på abonnentförbindelsemarknaden och bitstreammarknaden Företaget, som beslutet gäller Mariehamns Telefon Ab 2 Innehåll 1 Referat...

Läs mer

Telekommunikationer 2008

Telekommunikationer 2008 Telekommunikationer 2008 Uppgifterna är konfidentiella enligt statistiklagen (280/2004). Företagsstrukturer 00022 STATISTIKCENTRALEN ELEKTRONISK BLANKETTS WEBBADRESS : http://sol.itella.net/tele Företagets

Läs mer

Föreskrift om televerksamhetens informationssäkerhet

Föreskrift om televerksamhetens informationssäkerhet Kommunikationsverket 67 A/2015 M 1 (6) Föreskrift om televerksamhetens informationssäkerhet Utfärdad i Helsingfors den 4 mars 2015. Kommunikationsverket har med stöd av 244, 247 och 272 i informationssamhällsbalken

Läs mer

Tentamen 1FE870:2. 7,5 poäng i Finansiering och analys. söndag 16 dec 2012 kl: 09 14. Anders JERRELING

Tentamen 1FE870:2. 7,5 poäng i Finansiering och analys. söndag 16 dec 2012 kl: 09 14. Anders JERRELING Tentamen 1FE870:2 7,5 poäng i Finansiering och analys söndag 16 dec 2012 kl: 09 14 Anders JERRELING Viktig information! Det är tillåtet att använda fickräknare. Observera att alla svar skall anges i svarshäftet!

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 HSB Brf Knutsgården i Lund Org nr

ÅRSREDOVISNING 2014 HSB Brf Knutsgården i Lund Org nr ÅRSREDOVISNING 2014 HSB Brf Knutsgården i Lund Org nr 745000-2055 ATT LÄSA EN ÅRSREDOVISNING ÅRSREDOVISNINGEN Från och med år 2014 har årsredovisningarna fått ett delvis nytt utseende.

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 1/2012. Hushållens internetförbindelser

MARKNADSÖVERSIKT 1/2012. Hushållens internetförbindelser MARKNADSÖVERSIKT 1/2012 Hushållens internetförbindelser Kommunikationsverket 2012 Förfrågningar: markkinaselvitykset@ficora.fi Uppgifterna får lånas med uppgivande av Kommunikationsverket som källa. MARKNADSÖVERSIKT

Läs mer

MARKNADSANALYS AV DET STÖDBERÄTTIGAE OMRÅDET ÅLAND, PROJEKTOMRÅDE 2 (SOTTUNGA)

MARKNADSANALYS AV DET STÖDBERÄTTIGAE OMRÅDET ÅLAND, PROJEKTOMRÅDE 2 (SOTTUNGA) 554/9520/2012 1 (5) MARKNADSANALYS AV DET STÖDBERÄTTIGAE OMRÅDET ÅLAND, PROJEKTOMRÅDE 2 (SOTTUNGA) Marknadsanalysen gäller projektområdet Sottunga som Statens ämbetsverk på Åland har anmält. Kommunikationsministeriets

Läs mer

Färdplan för reglering av betydande marknadsinflytande

Färdplan för reglering av betydande marknadsinflytande Plan 1 (25) Färdplan för reglering av betydande marknadsinflytande Plan 2 (25) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 3 2.1 Lagstiftning och anvisningar som påverkar regleringen av betydande marknadsinflytande...

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om Forststyrelsens bokföring, bokslut, särskilda bokföring och särskilda bokslut I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 33 4 mom., 41 och 43 i lagen om Forststyrelsen

Läs mer

Utkast till beslut om betydande marknadsinflytande på abonnentförbindelsemarknaden

Utkast till beslut om betydande marknadsinflytande på abonnentförbindelsemarknaden Beslutsutkast 1 Dnr: 14.12.2017 21/961/2017 Utkast till beslut om betydande marknadsinflytande på abonnentförbindelsemarknaden och bitstreammarknaden Företaget, som beslutet gäller Ålands Telefonandelslag

Läs mer

Lag. om ändring av bokföringslagen

Lag. om ändring av bokföringslagen Lag om ändring av bokföringslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i bokföringslagen (1336/1997) 3 kap. 2, 2 a, 3, 4, 12 och 13, sådana de lyder, 2, 2 a, 3 och 4 i lag 1620/2015, 12 i lagarna 1208/2015

Läs mer

SYSTEM FÖR KONSTGJORT GRUNDVATTEN I ÅBOREGIONEN LEVERANS AV VATTEN TILL PARGAS STAD AVTAL 1 AVTALSPARTER

SYSTEM FÖR KONSTGJORT GRUNDVATTEN I ÅBOREGIONEN LEVERANS AV VATTEN TILL PARGAS STAD AVTAL 1 AVTALSPARTER (Översättning) SYSTEM FÖR KONSTGJORT GRUNDVATTEN I ÅBOREGIONEN LEVERANS AV VATTEN TILL PARGAS STAD AVTAL 1 AVTALSPARTER Säljare Köpare Turun Seudun Vesi Oy Mariegatan 1 20100 ÅBO FO-nummer 0141915-3 Pargas

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 38

Motivering till och tillämpning av föreskrift 38 17.12.2014 Motivering till och tillämpning av föreskrift 38 Om tekniska egenskaper hos accessnät med ledare av metall och nätverksutrustning som kopplats till dem MPS 38 MPS 38 1 (10) INNEHÅLL AVDELNING

Läs mer

Nya regler för elnätsföretagen inför perioden (WACC)

Nya regler för elnätsföretagen inför perioden (WACC) 17 januari 2018 Seminarium kring Nya regler för elnätsföretagen inför perioden 2020-2023 (WACC) Mikael Runsten Fri respektive reglerad marknad Fungerande fri marknad Är den förväntade skörden tillräckligt

Läs mer

Utkast till beslut om att inte utse leverantörer av samhällsomfattande

Utkast till beslut om att inte utse leverantörer av samhällsomfattande Beslutsutkast 1 (13) Dnr: 19.5.2015 184/921/2015 Utkast till beslut om att inte utse leverantörer av samhällsomfattande som är skyldiga att tillhandahålla kontaktinformations 1 Sammanfattning Kommunikationsverkets

Läs mer

Ekonomisk styrning Delkurs Finansiering

Ekonomisk styrning Delkurs Finansiering konomisk styrning elkurs Finansiering Föreläsning 8-9 Kapitalstruktur BMA: Kap. 17-19 Jonas Råsbrant jonas.rasbrant@indek.kth.se Föreläsningarnas innehåll Företags finansieringskällor Mätning av företagets

Läs mer

Uppgifter till Kommunikationsverket om tillgången till fasta dataöverföringsabonnemang

Uppgifter till Kommunikationsverket om tillgången till fasta dataöverföringsabonnemang Promemoria TIKU-SL-B 1 (7) Dnr: 8.4.2015 93/501/2014 Uppgifter till Kommunikationsverket om tillgången till fasta dataöverföringsabonnemang 1 Utgångspunkt och avgränsning Denna promemoria har utarbetats

Läs mer

65. Utlåtande om behandlingen av anslutningsavgifter i kommunernas och samkommunernas

65. Utlåtande om behandlingen av anslutningsavgifter i kommunernas och samkommunernas Bokföringsnämndens kommunsektion, 31.3.2004 65. Utlåtande om behandlingen av anslutningsavgifter i kommunernas och samkommunernas bokföring Bokföringsnämndens kommunsektion har på eget initiativ beslutat

Läs mer

Hur går det för vår bostadsrättsförening?

Hur går det för vår bostadsrättsförening? Hur går det för vår bostadsrättsförening? EN ÖVERSIKT OM HUR DU LÄSER ÅRSREDOVISNINGEN Läs bokslutet det handlar om dina pengar Varje år lämnar styrelsen i bostadsrättsföreningen inför ordinarie föreningsstämma

Läs mer

Försäkrings AB Avanza Pension Försäkringstekniska riktlinjer

Försäkrings AB Avanza Pension Försäkringstekniska riktlinjer Försäkrings AB Avanza Pension Försäkringstekniska riktlinjer Gällande fr. o m 2011-05-02 1 Innehållsförteckning Försäkringstekniska riktlinjer... 3 1 Övergripande... 3 1.2 Omfattning... 3 1.3 Försäkringstekniskt

Läs mer

UTREDING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER

UTREDING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER Bildningsnämnden 30 08.04.2015 UTREDING AV IDROTTSTJÄNSTER OCH FÖRVALTNING AV IDROTTSPLATSER BILDN 08.04.2015 30 Beredning och tilläggsuppgifter: controller Saija Männistö 050 3555 051 eller saija.mannisto@porvoo.fi,

Läs mer

Forskarfrukost SABO 18 december 2012. Bo Nordlund Tekn dr Redovisnings- och värderingsspecialist fastigheter bo.nordlund@brec.se www.brec.

Forskarfrukost SABO 18 december 2012. Bo Nordlund Tekn dr Redovisnings- och värderingsspecialist fastigheter bo.nordlund@brec.se www.brec. Forskarfrukost SABO 18 december 2012 Bo Nordlund Tekn dr Redovisnings- och värderingsspecialist fastigheter bo.nordlund@brec.se www.brec.se Viktiga nyckelbegrepp i lag om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 2/2012. Bredbands- och telefonitjänster

MARKNADSÖVERSIKT 2/2012. Bredbands- och telefonitjänster MARKNADSÖVERSIKT 2/2012 Bredbands- och telefonitjänster Statistisk översikt juli december 2011 Kommunikationsverket 2012 Förfrågningar: markkinaselvitykset@ficora.fi Uppgifterna får lånas med uppgivande

Läs mer

Ekonomisk styrning Delkurs Finansiering

Ekonomisk styrning Delkurs Finansiering konomisk styrning Delkurs Finansiering Föreläsning 7 Introduktion till kapitalmarknadsteorin BMA: Kap. 8-9, 13 Jonas Råsbrant jonas.rasbrant@indek.kth.se Föreläsningens innehåll Security Market Line (SML)

Läs mer

ANVISNING FÖR HANTERING AV KOSTNADER OCH INTÄKTER SOM ÄR FÖRENLIGA MED STÖDBESLUTET

ANVISNING FÖR HANTERING AV KOSTNADER OCH INTÄKTER SOM ÄR FÖRENLIGA MED STÖDBESLUTET Kommunikationsverket Promemoria 1 (6) ANVISNING FÖR HANTERING AV KOSTNADER OCH INTÄKTER SOM ÄR FÖRENLIGA MED STÖDBESLUTET 1 SYFTE OCH INNEHÅLL I ansökningar om stöd och utbetalning för kommunikationsnät

Läs mer

Nyckeltalsrapport 3L Pro 2014. Nyckeltalsrapport. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Nyckeltalsrapport 3L Pro 2014. Nyckeltalsrapport. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Nyckeltalsrapport Innehåll NYCKELTAL... 3 REGISTRERA NYCKELTAL... 3 Variabler... 4 Konstanter... 5 Formler... 6 NYCKELTALSRAPPORTEN... 9 ALLMÄNT OM NYCKELTAL... 10 Avkastningsnyckeltal... 10 Likviditetsnyckeltal...

Läs mer

Ärende. Part. Aktualiseringsdatum. Beskrivning av ärendet. Motiveringar. Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan JAKOBSTAD

Ärende. Part. Aktualiseringsdatum. Beskrivning av ärendet. Motiveringar. Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan JAKOBSTAD Energiamarkkinavirasto Beslut 1 (4) Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan 8 68600 JAKOBSTAD Ärende Part Aktualiseringsdatum Fastställande av metoderna för bestämning av avkastningen i nätinnehavarens verksamhet

Läs mer

Regleringen av elnätsföretag i Sverige från år 2012. Anders Pettersson. Oslo 27 september 2011

Regleringen av elnätsföretag i Sverige från år 2012. Anders Pettersson. Oslo 27 september 2011 Regleringen av elnätsföretag i Sverige från år 2012 Anders Pettersson Oslo 27 september 2011 Grunderna Förhandsreglering Tillsynsperioden är 4 år Första perioden är 2012-2015 En intäktsram för hela perioden

Läs mer

MPS 38 MOTIVERING TILL OCH TILLÄMPNING AV FÖRESKRIFT 38

MPS 38 MOTIVERING TILL OCH TILLÄMPNING AV FÖRESKRIFT 38 15.2.2010 MOTIVERING TILL OCH TILLÄMPNING AV FÖRESKRIFT 38 OM TEKNISKA EGENSKAPER HOS ABONNENTFÖRBINDELSER MED LEDARE AV METALL OCH NÄTVERKSUTRUSTNING SOM KOPPLATS TILL DEM MPS 38 Kommunikationsverket

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 8/2012. Hushållens bredbandsabonnemang. Förekomsten av snabba internetförbindelser

MARKNADSÖVERSIKT 8/2012. Hushållens bredbandsabonnemang. Förekomsten av snabba internetförbindelser MARKNADSÖVERSIKT 8/2012 Hushållens bredbandsabonnemang Förekomsten av snabba internetförbindelser Kommunikationsverket 2012 Förfrågningar: markkinaselvitykset@ficora.fi Uppgifterna får lånas med uppgivande

Läs mer

Förvaltningsrätten i Linköping. 581 04 Linköping

Förvaltningsrätten i Linköping. 581 04 Linköping Kenneth Lind Djurgårdsgatan 3 59341 Västervik 2014-03-20 Förvaltningsrätten i Linköping Box 406 581 04 Linköping Överklagande av Västerviks kommunfullmäktiges beslut 2014-02-24, 16, avseende ägardirektiv

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0007N Företagsanalys Datum Material Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Uppladdad av Beatrice Beskriva processen med att

Läs mer

6. Övningen Investeringens lönsamhet. TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi

6. Övningen Investeringens lönsamhet. TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi 6. Övningen Investeringens lönsamhet TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi Övningarnas innehåll 6. Analyser och framtid 5. Försäljning, marknadsföring och kundens bemötande 4. Operationer II: Processer

Läs mer

ÖVERLÅTELSEHANDLING AV APPORTEGENDOM MELLAN KARLEBY STAD OCH KARLEBY HAMN AB

ÖVERLÅTELSEHANDLING AV APPORTEGENDOM MELLAN KARLEBY STAD OCH KARLEBY HAMN AB ÖVERLÅTELSEHANDLING AV APPORTEGENDOM MELLAN KARLEBY STAD OCH KARLEBY HAMN AB 31.12.2014 1(7) ÖVERLÅTELSEHANDLING AV APPORTEGENDOM Den här överlåtelsehandlingen för apportegendom (nedan "Överlåtelsehandling")

Läs mer

URA 39 REDOVISNING AV UTGIFTER FÖR HEMSIDOR

URA 39 REDOVISNING AV UTGIFTER FÖR HEMSIDOR UTTALANDE FRÅN REDOVISNINGSRÅDETS AKUTGRUPP URA 39 REDOVISNING AV UTGIFTER FÖR HEMSIDOR Enligt punkt 9 i RR 22, Utformning av finansiella rapporter får ett företags finansiella rapporter inte beskrivas

Läs mer

Investeringspolicy Version

Investeringspolicy Version FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.46 Investeringspolicy Version 190212 Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Investeringspolicy Fastställd 2019-03-25, 17 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Processägare

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011 1(11) Hedmans Fjällby Aktiebolag i likvidation Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2011 Likvidatorn avger följande årsredovisning Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

Synpunkter skall vara PTS tillhanda senast den 23 oktober 2009 och skickas till emma.nilimaa@pts.se. Postadress: Besöksadress: Telefon: 08-678 55 00

Synpunkter skall vara PTS tillhanda senast den 23 oktober 2009 och skickas till emma.nilimaa@pts.se. Postadress: Besöksadress: Telefon: 08-678 55 00 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2009-10-05 Dnr: 07-11741/23 1(5) Konkurrensavdelningen Emma Nilimaa 08-678 57 63 emma.nilimaa@pts.se Samråd om ekonomiskt utrymme i prisregleringen av bitströmstillträde

Läs mer

Färdplan för reglering av betydande marknadsinflytande

Färdplan för reglering av betydande marknadsinflytande Färdplan för reglering av betydande marknadsinflytande Innehåll 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 2.1 Lagstiftning och anvisningar som påverkar regleringen av betydande marknadsinflytande... 5 2.2 Sammanfattning

Läs mer

Samråd angående WACC för broadcasting

Samråd angående WACC för broadcasting Post- och telestyrelsen Tillsyn konkurrensfrågor Box 5398 102 49 Stockholm Även per e-post: maria.aust@pts.se robert.liljestrom@pts.se 2007-03-19 Post- och telestyrelsens referens: Tillsynsärende 06-4616

Läs mer

Föreskrift om tekniskt genomförande och säkerställande av nödtrafik

Föreskrift om tekniskt genomförande och säkerställande av nödtrafik 1 (5) Föreskrift om tekniskt genomförande och säkerställande av nödtrafik Utfärdad i Helsingfors den 17 december 2014 Kommunikationsverket har med stöd av 244 och 278 i informationssamhällsbalken av den

Läs mer

Beräknad ändring av intäktsramen för tillsynsperioden

Beräknad ändring av intäktsramen för tillsynsperioden BILAGA 1 1 (6) Beräknad ändring av intäktsramen för tillsynsperioden 2016 2019 Eskilstuna Energi & Miljö Elnät AB, REL00035 Ei har fastställt företagets slutliga intäktsram för varje år i tillsynsperioden

Läs mer

3.12.2012 350/9411/2011 MARKNADSANALYS AV BETYDANDE INFLYTANDE PÅ MARKNADEN FÖR BREDBANDSTILLTRÄDE FÖR GROSSISTLEDET

3.12.2012 350/9411/2011 MARKNADSANALYS AV BETYDANDE INFLYTANDE PÅ MARKNADEN FÖR BREDBANDSTILLTRÄDE FÖR GROSSISTLEDET 3.12.2012 350/9411/2011 MARKNADSANALYS AV BETYDANDE INFLYTANDE PÅ MARKNADEN FÖR BREDBANDSTILLTRÄDE FÖR GROSSISTLEDET 2 (41) INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. UTGÅNGSPUNKTER FÖR GRANSKNINGEN AV BETYDANDE MARKNADSINFLYTANDE...

Läs mer