Utkast till beslut om att inte utse leverantörer av samhällsomfattande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utkast till beslut om att inte utse leverantörer av samhällsomfattande"

Transkript

1 Beslutsutkast 1 (13) Dnr: /921/2015 Utkast till beslut om att inte utse leverantörer av samhällsomfattande som är skyldiga att tillhandahålla kontaktinformations 1 Sammanfattning Kommunikationsverkets uppgift är att utse ett eller flera företag till leverantörer av samhällsomfattande som är skyldiga att tillhandahålla telefonkatalogs- och nummer, m.a.o. kontaktinformations, om det är nödvändigt för att säkerställa att samhällsomfattande tillhandahålls. Kommunikationsverket har utrett tillgången till kontaktinformations i Finland samt konsumenternas faktiska möjligheter att använda kontaktinformations och bedömt behovet av att utse en leverantör av samhällsomfattande. På basis av utredningen är kontaktinformationsna tillgängliga i hela landet hos flera olika leverantörer. Även om prissättningen av de kontaktinformations som tillhandahålls per telefon varierar mycket, är tillgängliga via internet till ett rimligt pris. Kommunikationsverket har inte heller fått information om orimliga avtalsvillkor som kan påverka den faktiska tillgången till kontaktinformations. En betydande del av de synskadade kan inte använda de kontaktinformations som tillhandahålls via internet. Därför har Kommunikationsverket bedömt den faktiska tillgången till nummer som är tillgängliga för de synskadade per telefon. Nummer som tillhandahålls per telefon är mycket dyrare än de som tillhandahålls på internet men kontaktinformations per telefon för personer med synskada har säkerställts genom en särprissatt kontaktinformationstjänst som baserar sig på branschaktörernas frivilliga avtal. Enligt utredningen har alla användargrupper i Finland tillgång till tillgängliga kontaktinformations inom ramen för samhällsomfattande till ett rimligt pris. Det är alltså inte nödvändigt att utse en leverantör av samhällsomfattande för att säkerställa att samhällsomfattande tillhandahålls.

2 2 (13) 2 Beslut 3 Anhängiggörande 4 Bestämmelser som tillämpas Resultatet av bedömningen av urvalsbehovet är att Kommunikationsverket anser att det med stöd av 85 i informationssamhällsbalken inte är nödvändigt att utse en leverantör av samhällsomfattande för att säkerställa att kontaktinformations som ingår i samhällsomfattande tillhandahålls. Kommunikationsverket utser inte leverantörer av samhällsomfattande med skyldighet att tillhandahålla kontaktinformations. Motiveringen till beslutet ges kapitel 7. I och med att informationssamhällsbalken (917/2014) trädde i kraft den 1 januari 2015 kom reglering av samhällsomfattande även att omfatta telefonkatalogs och nummer (nedan också kontaktinformations). Kommunikationsverkets uppgift är att fatta beslut om att utse företag som är skyldiga att tillhandahålla samhällsomfattande. I detta beslut bedömer Kommunikationsverket tillgången till, tillgängligheten av och prissättningens skälighet hos de kontaktinformations som hör till samhällsomfattande i Finland. I sin bedömning ska Kommunikationsverket reda ut alla användargruppers tillgång till tillgängliga kontaktinformations samt bedöma tjänstemarknaden och specialgruppernas behov i samband med att genomföra kontaktinformations. Bestämmelser om samhällsomfattande som avser kontaktinformations finns i 12 och 23 kap. i informationssamhällsbalken. Enligt lagens 85 1 mom. omfattar samhällsomfattande tillhandahållande av allmän nummertjänst och telefonkatalogs. Enligt paragrafens 2 mom. ska Kommunikationsverket fatta beslut om att utse ett eller flera teleföretag eller företag som levererar kontaktinformations till leverantörer av samhällsomfattande, om det är nödvändigt för att säkerställa att samhällsomfattande tillhandahålls inom ett visst geografiskt område. Urvalsförfarandet ska vara effektivt, opartiskt, öppet och ickediskriminerande. Till leverantörer av samhällsomfattande ska utses företag som har de bästa förutsättningarna för att tillhandahålla samhällsomfattande. Enligt 85 3 mom. i informationssamhällsbalken ska Kommunikationsverket ändra sitt beslut om det sker betydande förändringar i de omständigheter som ligger till grund för beslutet. Enligt 89 i informationssamhällsbalken är ett företag som Kommunikationsverket i enlighet med 85 har utsett till leverantör av samhällsomfattande som avser nummer eller telefonkatalogs skyldigt att ge användarna och abonnenterna tillgång till allmänna och täckande nummer-

3 3 (13) och telefonkatalogs till ett från genomsnittsanvändarens synpunkt rimligt pris. Telefonkatalogs kan enligt 2 mom. tillhandahållas i tryckt eller elektronisk form och uppgifterna ska uppdateras minst en gång om året. Kommunikationsverket får enligt 89 3 mom. meddela närmare föreskrifter om tekniska åtgärder som krävs för att fullgöra den skyldighet som nämns i 1 mom. Enligt lagens förarbeten ska frågan om vad som ska anses vara ett rimlig pris för de samhällsomfattande na bedömas från en genomsnittsanvändares synpunkt och då ska priset och driftkostnader för na vara rimliga från genomsnittsanvändarens synpunkt. Syftet är att förbättra exempelvis småinkomsttagares möjligheter att de facto få tillgång till samhällsomfattande produkter och. Vid bedömningen av ett rimligt pris är det möjligt att också beakta kostnaderna för produktion och upprätthållande av tjänsten. 1 Syftet med de samhällsomfattande na är emellertid att garantera bas till ett rimligt pris för alla användare, vilket innebär att frågan om prissättningen är rimlig från användarens synpunkt bör komma i första hand vid bedömningen, i förhållande till det företags kostnader som tillhandahåller de samhällsomfattande na. 2 I motiveringen till informationssamhällsbalken framhålls den avsikten att färdigheten hos personer med funktionsnedsättning att använda telefon och elektroniska förbättras, liksom även en jämlik tillgång till na för olika användargrupper. Samma syften framhålls även i Finlands handikappolitiska program Det är viktigt att förvissa sig om att kontaktinformationsna också i praktiken är tillgängliga för alla. För att olika användargruppers behov ska kunna utredas är det enligt lagens förarbeten nödvändigt att Kommunikationsverket ska bedöma tjänstemarknaden och specialgruppernas behov i samband med kontaktinformationsna. I fråga om funktionshindrade användare kan detta t.ex. betyda att en tjänst ska vara tillgänglig med funktionshindrades egna hjälpmedel. Målsättningen är att säkerställa att alla användare de facto får tillgång till dessa, eftersom t.ex. hörsel-, syn- eller talskadade personer inte kan utnyttja kontaktinformations på samma sätt som övriga användare. 4 Syftet med att utsträcka de samhällsomfatande na till att gälla kontaktinformations är att säkerställa att alla användare till ett skäligt pris får tillgång till integrerade kontaktinformations. 1 RP 221/2013, s RP 221/2013, s RP 221/2013, s RP 221/2013, s. 51.

4 4 (13) 5 Kontaktinformations som hör till samhällsomfattande Begreppet kontaktinformations som används i informationssamhällsbalken täcker de i lagstftningen 5 tidigare använda begreppen telefonkatalog, nummerupplysningstjänst, nummerupplysning, abonnentkatalog och annan abonnentkatalog. Exempel på eventuella kontaktinformations som nämns i lagens förarbeten är telefoni, textmeddelande och som tillhandahålls på internet. 6 Enligt definitionen i informationssamhällsbalken omfattar kontaktinformationstjänsten en nummertjänst och en telefonkatalogstjänst. Med nummertjänst avses en tjänst som t.ex. per telefon eller med textmeddelande gör det möjligt för personer som abonnerar på och använder telefoni att få uppgifter om telefonnummer och adresser. En telefonkatalogstjänst definieras som en tjänst genom vilken det är möjligt att få elektroniska eller tryckta uppgifter om abonnenters och användares telefonnummer och adresser, och uppgifterna ska uppdateras minst en gång om året. 7 Tjänsterna på internet fungerar på basis av sökningar som användarna gör. Användningssyftet med dessa elektroniska kontaktinformations uppfyller dock definitionen av både nummertjänst och telefonkatalogstjänst: genom tjänsten får man uppgifter om abonnenters och användares telefonnummer och adresser. Även om nummertjänst och telefonkatalogstjänst definieras separat, är utgångspunkten enligt lagens förarbeten för båda en teknikneutral metod. För telefonkatalogs nämns uttryckligen en möjlighet att genomföra na också elektroniskt, och definitionen av begreppet innehåller inte ett krav på att kontaktinformationen ska kunna bläddras i form av en katalog. Elektroniska kontaktinformations som tillhandahålls via internet kan alltså enligt Kommunikationsverkets tolkning tas i beaktande vid bedömningen av utbudet av både nummer och telefonkatalogs. På basis av detta anser Kommunikationsverket att det är motiverat att betrakta tillgången till kontaktinformations som en helhet när det bedömer behovet av att utse leverantörer av samhällsomfattande. 6 Tillhandahållande av kontaktinformations För bedömningen av behovet av att utse leverantörer av samhällsomfattande har Kommunikationsverket utrett utbudet av kontaktinformations, företag som tillhandahåller kontaktinformations, priserna på samt konsumenternas faktiska möjligheter att använda kontaktinformat- 5 Kommunikationsmarknadslag (393/2003) och lag om dataskydd vid elektronisk kommunikation (516/2004). 6 RP 221/2013, s RP 221/2013, s. 172.

5 5 (13) ionsna. Uppgifterna om utbudet samlades in genom en förfrågan (dnr 106/920/2015) av de företag som tillhandahåller konsumenter och företag kontaktinformations. Förfrågan skickades också till teleföretag som tillhandahåller telefoni. I bilaga 1 till detta beslut finns en tabell med en sammanställning av utbudet av kontaktinformationsna. Genom förfrågan utreddes bland annat utbudet av de olika serviceformerna (telefon, internet och tryckt telefonkatalog), den geografiska omfattningen, tjänstens innehåll, prissättningsmodell samt debitering för en genomsnittlig kontakt. Traditionella som används per telefon är uppringning till nummertjänst eller förfrågan om kontaktinformation per textmeddelande. En centraliserad allmän kontaktinformationstjänst är tillgänglig i hela Finland på numret 118. Tjänsten har ordnats så att när man ringer till numret kopplas kundens samtal till det teleföretags egen servicecentral som tillhandahållit abonnemanget till kunden eller till den samarbetspartners servicecentral som teleföretaget i fråga använder. Det finns flera teleföretag som inte själva genomför nummertjänsten utan köper tjänsten av andra företag. Priserna för denna tjänst varierar i olika teleföretag. Priset på ett genomsnittligt 118-samtal är över 5 euro. Flera företag tillhandahåller dessutom kontaktinformations på sina egna servicenummer (t.ex , , ). Prissättningen utgörs i dessa typiskt av en samtalsspecifik startavgift (i genomsnitt cirka 2 3 ) och av tidsdebitering som baserar sig på samtalets längd (i genomsnitt under 1 /10 sekunder). Kontaktinformations som beställs per textmeddelande tillhandahålls inte bara av företag för kontaktinformations utan också av teleföretag. Priserna på dessa är förmånligare än som fås genom uppringning. Priserna på sökningar varierar från under två euro till cirka fyra euro. Tjänsterna tillhandahålls av tre företag för kontaktinformations (Oy Eniro Finland Ab, Fonecta Ab, Suomen Oy) och två teleföretag (TeliaSonera Finland Oyj, Ålands Telekommunikation Ab). Tjänsten kan användas med mobilabonnemang eftersom den fungerar genom textmeddelanden. Landstäckande kontaktinformations som är avsedda för konsumenter och används via internet tillhandahålls av tre företag (Fonecta Ab, Suomen Numerokeskus Oy, Suomen Oy). Tjänsterna prissätts på tre olika sätt: 1) Användaren kan registrera sig som kund och betala en engångsersättning (under 0,5 ) varefter databasen står till användarens förfogande. 2) Användaren kan betala separat för varje sökning (under 0,1 /sökning). 3) Användaren kan betala en fast månadsavgift på 45 /mån. som omfattar 500 sökningar/mån. Alla ovan nämnda serviceformer är innehållsmässigt täckande, dvs. de innehåller uppgifterna om namn, adresser och telefonnummer för abonnenter och användare av telefoni. På internet finns dessutom gratis som innehåller uppgifter om företagsregister samt med kunduppgifter om tele-

6 6 (13) 7 Motivering till beslutet företagens egna kunder som dock inte uppfyller definitionen av kontaktinformationstjänst enligt informationssamhällsbalken. Avgiftsfria tryckta telefonkataloger finns tillgängliga teleområdesspecifikt. Varje katalog täcker kontaktuppgifterna om konsument- och företagsabonnemang inom området i fråga. Utgångspunkten är att katalogen omfattar uppgifter om abonnenter för telefonabonnemang i det fasta nätet med adress. Ett företag (Fonecta Ab) producerar tryckta telefonkataloger som täcker hela landet. En del av teleföretagen har regionala tryckta telefonkataloger som innehåller uppgifter om företagets egna kunder (Saaristo puhelinluettelo, Ålands Telefonkatalog). För synskadade användare har tillgången till tillgängliga kontaktinformations till ett rimligt pris genomförts med specialarrangemang. För denna användargrupp kan förmånligare via internet vara svåra eller omöjliga att använda. Leverantörer av kontaktinformations samt teleföretagen har frivilligt kommit överens om att tillhandahålla 118- nummertjänsten till ett pris som är betydligt förmånligare än marknadspriset. 8 Personer med synskada vars invaliditetsklass intygad av en läkare är minst 50 % kan registrera sig till ett av Synskadades Centralförbund fört register som tillställs tjänsteleverantören. Priset på ett enskilt samtal från telefonabonnemang i detta register till 118-nummertjänst är 0,67 /samtal. Kopplingen av samtalet via nummertjänsten är också inkluderat i priset. Användarens egen abonnemangsoperatör fakturerar separat lokalsamtalsavgiften eller mobilsamtalsavgiften för ett eventuellt kopplat samtal. 7.1 Kriterier för bedömningen av behovet av att utse leverantörer för samhällsomfattande Enligt 85 2 mom. i informationssamhällsbalken ska Kommunikationsverket fatta beslut om att utse ett eller flera teleföretag eller företag som levererar kontaktinformations till leverantörer av samhällsomfattande, om det är nödvändigt för att säkerställa att samhällsomfattande tillhandahålls inom ett visst geografiskt område. Urvalsförfarandet ska vara effektivt, opartiskt, öppet och icke-diskriminerande. Till leverantörer av samhällsomfattande ska utses företag som har de bästa förutsättningarna för att tillhandahålla samhällsomfattande. 8 Avtalen om det frivilliga arrangemanget har undertecknats mellan Fonecta Ab och Synskadades Centralförbund rf samt mellan Oy Eniro Finland Ab (Sentraali) och Synskadades Centralförbund rf. Avtalen tillämpas på teleföretag som tillhandahåller 118-nummertjänst och nämns i bilagor till avtalen. Ett separat avtal om frivilligt arrangemang har också tecknats mellan DNA Ab och Synskadades Centralförbund rf. Av Ålands teleföretag har Ålands Telekommunikation Ab och Mariehamns Telefon Ab i sina svar på förfrågan (dnr 106/920/2015) meddelat Kommunikationsverket om motsvarande frivilligt arrangemang.

7 7 (13) Kommunikationsverket publicerade den 19 december 2014 en promemoria 9 (dnr 1338/921/2014) som innehåller de principer för bedömning som iakttas vid utseendeförfarandet. Leverantörer av kontaktinformations, användare av na och företrädare för dessa fick tillfälle att framföra sin uppfattning om promemorian. Nedan ges en generell beskrivning av de principer som iakttas vid utseendeförfarandet. Förfarandet vid utseende av leverantörer av samhällsomfattande består av två faser. I bedömningens första fas granskas tillgången till kontaktinformations som uppfylller kriterierna för samhällsomfattande. Kommunikationsverket bedömer separat tillgången till kontaktinformations för personer med synskada, eftersom de inte kan använda kontaktinformations på samma sätt som andra användare. Om alla användargrupper och företagskunder inte har tillgång till som motsvarar samhällsomfattande, inleds den andra fasen, dvs. valet av företag som ska tillhandahålla samhällsomfattande. Till leverantör av samhällsomfattande utses enligt 85 2 mom. i informationssamhällsbalken det företag som har de bästa förutsättningarna för att tillhandahålla samhällsomfattande. Behovet av att utse en leverantör av samhällsomfattande bedöms utifrån tillgången till kommersiella kontaktinformations som motsvarar samhällsomfattande. Om den granskade användargruppen har tillgång till kontaktinformations som motsvarar samhällsomfattande minst hos en leverantör, är det inte nödvändigt att utse en leverantör av samhällsomfattande. Med kontaktinformations som uppfyller kriterierna för samhällsomfattande avses också den innehållsmässiga täckningen av kontaktinformations. För att det ska vara möjligt att uppfylla kriterierna för samhällsomfattande med hjälp av kontaktinformations ska man få alla de kontaktuppgifter som bestäms i lag, dvs. namn, adress och telefonnummer för personer som abonnerar på och använder telefoni. Rimlig prissättning och skäliga avtalsvillkor har en särställning i bedömningen, eftersom de kan utgöra ett faktiskt hinder för tillgången till tjänsten. Frågan om vad som ska anses vara ett skäligt pris för kontaktinformationsna ska bedömas från användarens synpunkt. Vad gäller personer med synskada, bedöms huruvida de har en faktisk tillgång till kontaktinformations som tillhandahålls per telefon. Bedömningen av urvalsbehovet har genomförts i faser så, att om någon av förutsättningarna inte uppfylls på det granskade området, anses det vara nödvändigt att utse en leverantör av samhällsomfattande för området. I så fall har uppfyllandet av de övriga förutsättningarna inte undersökts separat. 9 Förfarande vid utseende av leverantörer av samhällsomfattande som är skyldiga att tillhandahålla kontaktinformations, tillgänglig på: Linkki ruotsinkieliseen!!

8 8 (13) Om alla förutsättningar uppfylls på det granskade området har ingen leverantör av samhällsomfattande utsetts. De principer som tillämpas vid bedömning av urvalsbehovet kan åskådliggöras genom figuren nedan. I. Tillgång till samhällsomfattande 1. Minst en leverantör tillhandahåller innehållsmässigt täckande kontaktinformations inom området. Om den 1:a förutsättningen inte uppfylls, utses för området en leverantör av samhällsomfattande II. Användares faktiska möjlighet att få samhällsomfattande 2. Tjänster finns att tillgå till rimliga priser och på skäliga avtalsvillkor. 3. Synskadade personer har tillgång till tillgängliga. Om den 2:a eller 3:e förutsättningen inte uppfylls, utses en leverantör av samhällsomfattande för området Områden för vilka det inte utses en leverantör av samhällsomfattande Områden för vilka det utses en leverantör av samhällsomfattande Eftersom utgångspunkten för samhällsomfattande i fråga om nummertjänst och telefonkatalogstjänst enligt lagens förarbeten är en teknikneutral metod har Kommunikationsverket betraktat tillgången till kontaktinformations som en helhet när det bedömer behovet av att utse leverantörer av samhällsomfattande 10. Elektroniska kontaktinformations som tillhandahålls via internet har alltså tagits i beaktande vid bedömningen av utbudet av både nummer och telefonkatalogs. Om ändring av ett beslut om samhällsomfattande föreskrivs i 85 3 mom. i informationssamhällsbalken. Kommunikationsverket ska ändra sitt beslut, om det sker betydande förändringar i de omständigheter som ligger till grund för beslutet. Kommunikationsverket iakttar det förfarande som beskrivs ovan även vid bedömningen av huruvida det föreligger behov av att ändra besluten om samhällsomfattande. 7.2 Geografiska områden som granskas I 195 i informationssamhällsbalken har man strävat efter att säkerställa att användarna i hela landet har tillgång till täckande nummer- och telefonkatalogs som kan fås till ett skäligt pris. Även om utgångspunkten anses vara att skyldigheterna som i lagen ålagts teleföretagen och övriga tjänsteleve- 10 Beslutet om att granska nummer och telefonkatalogs som en helhet motiveras närmare i kapitel 5 i beslutet.

9 9 (13) rantörer säkerställer tillgång till samhällsomfattande, ska Kommunikationsverket för att uppskatta behovet av att utse leverantörer av samhällsomfattande utreda nödvändiga uppgifter om det regionala utbudet på samhällsomfattande, om tjänsteleverantörer, om priserna på samhällsomfattande samt om de olika användargruppernas faktiska möjligheter att få tillgängliga till ett skäligt pris. Fastställandet av de geografiska områden som granskas vid bedömningen av att utse leverantör av samhällsomfattande har enligt lagstiftningen lämnats till Kommunikationsverket för prövning. Enligt de uppgifter som Kommunikationsverket samlat in finns det tillgång till både traditionella som används per telefon (uppringning till nummertjänsten eller förfrågan om kontaktinformation via textmeddelande) och som används via internet i hela Finland. Det riksomfattande utbudet kompletteras av tryckta telefonkataloger som är begränsade för ett visst område. Eftersom marknaden för kontaktinformations är riksomfattande, är Kommunikationsverkets utgångspunkt för urvalsbehovet riksomfattande. 7.3 Tillgängligt tillhandahållande av kontaktinformations Vid bedömningen av urvalsbehovet ska Kommunikationsverket reda ut alla användargruppers tillgång till kontaktinformations, prisets skälighet och nas tillgänglighet samt specialgruppernas behov i samband med att genomföra kontaktinformations. År 2005 gjordes på uppdrag av kommunikationsministeriet en utredning om befintliga katalog för personer med funktionshinder 11. För synskadade var det primära problemet kostnader av att utnyttja katalogna. I utredningen konstateras att ungefär hälften av de synskadade inte kan använda tryckta telefonkataloger utan de är tvingade att använda avgiftsbelagda nummerupplysningar. Vad gäller kostnaderna för att använda katalog är synskadade enligt utredningen inte i en likvärdig ställning jämfört med övrig befolkning. När utredningen publicerades år 2005 var tillgänglighet och omfattning av information via de allmänna personassisterade nummerupplysnings bättre än elektroniska katalog för synskadade. 12 På uppdrag av Kommunikationsverket gjordes hösten 2014 en undersökning 13 av möjligheterna för synskadade att använda kontaktinformations. En betydande del av de synska- 11 Kommunikationsministeriets publikationer 63/2005,på 12 Kommunikationsministeriets publikationer 63/2005, s (på finska). 13 Tutkimus näkövammaisten henkilöiden mahdollisuudesta käyttää yhteystietopalveluita esteettömästi, dnr 1228/230/2013 (på finska)

10 10 (13) dade kan, enligt utredningen, inte använda internet eller kontaktinformations via internet. Eftersom personer med synskada inte nödvändigtvis kan använda kontaktinformations på samma sätt som övriga användare, bedömer Kommunikationsverket separat tillgången till kontaktinformations med tanke på de synskadade. Vad gäller de övriga specialgrupperna, upplevde döva och hörselskadade inga speciella problem med tillgång eller tillgänglighet till katalog. Deras situation har enligt utredningen förbättrats i och med att elektroniska har utvecklats. 14 Utbudet av elektroniska kommunikations har blivit mångsidigare under de senaste tio åren, då som används via internat har blivit vanligare. Tillgången till kontaktinformations har alltså förbättrats ännu mer för döva och personer med hörselskada. 7.4 Bedömning av att utse leverantör av samhällsomfattande Tillgång till samhällsomfattande I bedömningen av urvalsbehovet granskas först, om det finns minst en leverantör som tillhandahåller innehållsmässigt täckande kontaktinformations i hela Finland. Tillhandahållandet av kontaktinformations beskrivs i kapitel 6. Flera olika leverantörer tillhandahåller kontaktinformations i flera olika former i hela landet. Nummer via telefonsamtal tillhandahålls av tre företag och nummer som används via textmeddelanden tillhandahålls av tre företag. Tre företag tillhandahåller en kontaktinformationstjänst på internet. Det finns dessutom en smarttelefonapp för att söka kontaktinformation. Enligt informationssamhällsbalkens definition omfattar kontaktinformationsna telefonnummer och adress för abonnenter och användare av telefon. I fråga om telefonkatalogs ska uppgifterna uppdateras minst en gång om året. De som tillhandahålls uppfyller definitionen i informationssamhällsbalken och är således innehållsmässigt täckande Användarnas faktiska möjlighet att få Alla användare Det väsentliga med tanke på den faktiska tillgången till na är att de finns att tillgå till rimliga priser och på skäliga avtalsvillkor. Enligt lagens förarbeten ska frågan om vad som ska anses vara ett rimligt pris för de samhällsomfattande na bedöms från en genomsnittsanvändares synpunkt och då ska priset och driftkostnader för na vara rimliga från genomsnittsan- 14 Kommunikationsministeriets publikationer 63/2005, s (på finska).

11 11 (13) vändarens synpunkt. Syftet är att förbättra exempelvis småinkomsttagares möjligheter att de facto få tillgång till samhällsomfattande produkter och. Vid bedömningen av ett rimligt pris är det möjligt att också beakta kostnaderna för produktion och upprätthållande av tjänsten. 15 Syftet med de samhällsomfattande na är emellertid att garantera bas till ett rimligt pris för alla användare, vilket innebär att frågan om prissättningen är rimlig från användarens synpunkt bör komma i första hand vid bedömningen, i förhållande till det företags kostnader som tillhandahåller de samhällsomfattande na. 16 Prissättningen av de kontaktinformations som för tillfället tillhandahålls i Finland varierar avsevärt. Priset för en allmän kontaktinformationstjänst som tillhandahålls per telefon på numret 118 är i genomsnitt över 5 euro/samtal. Å andra sidan tillhandahålls kontaktinformations via internet med ett pris som förmånligast omfattar en registreringsavgift på 0,25 euro varefter man får söka uppgifter utan tilläggsavgift. Priserna för som tillhandahålls på internet är alltså på en klart rimlig nivå med tanke på användaren. Eftersom det finns rimligt prissatta på internet som kan användas i hela landet har Kommunikationsverket i detta sammanhang inte bedömt prissättningens rimlighet för de kontaktinformations som tillhandahålls per telefon. I 89 2 mom. i informationssamhällsbalken nämns särskilt att telefonkatalogs kan tillhandahållas i tryckt eller elektronisk form. Kontaktinformations som tillhandahålls på internet har alltså på lagnivå erkänts som ett likvärdigt sätt att tillhandahålla som traditionella över telefon eller telefonkataloger i pappersform. Enligt 85 i informationssamhällsbalken har alla i Finland, oberoende av var de bor, rätt till en fungerande bredbandsförbindelse till ett rimligt pris. Kommunikationsverket säkerställer denna rätt genom att utse en leverantör av samhällsomfattande för de områden där bredbandsförbindelser inte finns att tillgå kommersiellt. 17 Därmed har alla en faktisk tillgång till kontaktinformations som används via internet, eftersom alla kan få en bredbandsförbindelse till ett rimligt pris. Tjänster som tillhandahålls på internet kan alltså beaktas vid granskningen av den faktiska tillgången till rimligt prissatta. Den faktiska tillgången till kontaktinformations förutsätter förutom priset också att det inte tillämpas oskäliga avtalsvillkor på utbudet av na. Kommunikationsverkets befogenheter omfattar inte bedömning av avtalsvillkoren för kontaktinformationsna förutom till den del oskäliga villkor kan hota tillgången till na. Problematiska kan då vara till 15 RP 221/2013, s RP 221/2013, s Besluten finns på: msamhallsomfattandetjanster/internetyhteyspalveluidenyleispalvelupaatokset.html

12 12 (13) exempel villkor som uteslutar en viss grupp av människor utanför användningen av tjänsten eller som till exempel binder användaren vid ett långvarigt tidsbundet avtal. Kommunikationsverkets har inte fått vetskap om sådana avtalsvillkor som påverkar den faktiska tillgången till tjänsten för de som granskats. Synskadade användare Målsättningen med regleringen av samhällsomfattande som avser kontaktinformations är att säkerställa att även hörsel-, syn- eller talskadade personer de facto får tillgång till dessa. 18 En betydande del av de synskadade kan, enligt utredningen som Kommunikationsverket låtit göra år 2014, inte använda internet eller kontaktinformations via internet. För synskadade är nummertjänst som tillhandahålls per telefon en tillgänglig kontaktinformationstjänst. För synskadade personer bedöms den faktiska tillgången till kontaktinformations därför med tanke på nummer som tillhandahålls per telefon. Nummer som tillhandahålls per telefon är betydligt dyrare än som används på internet. Basprissättningen av na försätter synskadade användare i en olikvärdig ställning i förhållande till användare som inte har synskada. För personer med synskada tillhandahålls en förmånligare nummertjänst per telefon som baserar sig på ett frivilligt avtal. Tjänsten lanserades den 1 maj Synskadades Cetnralförbund rf, företag som tillhandahåller kontaktinformations och teleföretag har ingått avtal om en förmånligare prissatt 118-nummertjänst för synskadade personer. Personer med synskada vars invaliditetsklass är minst 50 % är berättigade till det förmånligare priset. Synskadades Centralförbund för ett register i vilket den som har rätt till tjänsten kan registrera sitt telefonnummer. En synskadad person behöver inte vara medlem i Synskadades Centralförbund för att kunna använda tjänsten. Efter att användaren har reigstrerat sig hos Synskadades Centralförbund och det uppdaterade registret har lämnats till leverantörer av kontaktinformations kostar nummerupplysning på numret 118 ett samtalsspecifikt fast pris som är 0,67 euro. I priset ingår vid behov kopplingen av samtalet med undantag av den lokalsamtalsavgift eller mobilsamtalsavgift som abonnemangsoperatören debiterar. Den förmånligare prissatta tjänsten lanserades den 1 maj RP 221/2013, s Avtalen om det frivilliga arrangemanget har undertecknats mellan Fonecta Ab och Synskadades Centralförbund rf samt mellan Oy Eniro Finland Ab (Sentraali) och Synskadades Centralförbund rf. Avtalen tillämpas på teleföretag som tillhandahåller 118-nummertjänst och nämns i bilagor till avtalen. Ett separat avtal om frivilligt arrangemang har också tecknats mellan DNA Ab och Synskadades Centralförbund rf. Av Ålands teleföretag har Ålands Telekommunikation Ab och Mariehamns Telefon Ab i sina svar på förfrågan (dnr 106/920/2015) meddelat Kommunikationsverket om motsvarande frivilligt arrangemang.

13 13 (13) Kommunikationsverket anser att det ovan beskrivna arrangemanget säkerställer synskadade personers rätt till tillgängliga kontaktinformations till ett rimligt pris. Tack vare arrangemanget har även synskadade personer en faktisk möjlighet att få na. Eftersom det frivilliga arrangemanget har medfört att personer med synskada har tillgång till tjänsten i hela landet, har Kommunikationsverket inte bedömt prissättningens skälighet hos kommersiella kontaktinformations som tillhandahålls per telefon i samband med detta bedömningskriterium. Enligt 85 3 mom. i informationssamhällsbalken ska Kommunikationsverket ändra beslut om det sker betydande förändringar i de omständigheter som ligger till grund för beslutet. Arrangemanget ovan baserar sig på ömsesidiga avtal mellan leverantörer av kontaktinformations, teleföretag och Synskadades Centralförbund. Om det sker väsentliga ändringar i arrangemanget som ifrågasätter huruvida de synskadade personers rätt till samhällsomfattande kan säkerställas, kommer Kommunikationsverket att granska urvalsbehovet på nytt. 8 Lagrum Informationssamhällsbalkens 85 1 och 2 mom. samt 89 1 och 2 mom. 9 Beslutets giltighet 10 Sökande av ändring Beslutet börjar gälla från delfåendet och gäller tills vidare, om inte Kommunikationsverket ändrar beslutet på det sätt som förutsätts i 85 3 mom. i informationssamhällsbalken, grundat på att det har skett betydande förändringar i de omständigheter som låg till grund för beslutet. Beslutet ska iakttas även om det överklagas, om inte besvärsmyndigheten bestämmer något annat. Detta beslut får överklagas genom besvär hos förvaltningsdomstolen så som bestäms i förvaltningsprocesslagen (586/1996). Enligt lagens 6 kan den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet anföra besvär över beslutet. Besvärsanvisning finns i bilaga 2 till beslutet. BILAGA 1. Sammanställning av utbudet av kontaktinformationsna

Förfarande vid utseende av leverantörer av samhällsomfattande tjänster som är skyldiga att tillhandahålla kontaktinformationstjänster

Förfarande vid utseende av leverantörer av samhällsomfattande tjänster som är skyldiga att tillhandahålla kontaktinformationstjänster Promemoria Utkast 1 (12) Marknader, Bas Dnr: 01.12.2014 1338/921/2014 Förfarande vid utseende av leverantörer av samhällsomfattande som är skyldiga att tillhandahålla kontaktinformations 2 (12) Innehåll

Läs mer

Förfarande vid utseende av leverantörer av samhällsomfattande tjänster som är skyldiga att tillhandahålla kommunikationstjänster

Förfarande vid utseende av leverantörer av samhällsomfattande tjänster som är skyldiga att tillhandahålla kommunikationstjänster Utkast 1 (16) Förfarande vid utseende av leverantörer av samhällsomfattande som är skyldiga att tillhandahålla kommunikations Utkast 2 (16) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Kommunikations som hör till samhällsomfattande...

Läs mer

BEDÖMNING AV RIMLIGHETEN I PRISSÄTTNINGEN AV SAMHÄLLSOM- FATTANDE TJÄNSTER INOM TELEFONI- OCH INTERNETACCESSTJÄNS- TER

BEDÖMNING AV RIMLIGHETEN I PRISSÄTTNINGEN AV SAMHÄLLSOM- FATTANDE TJÄNSTER INOM TELEFONI- OCH INTERNETACCESSTJÄNS- TER Promemoria 1 (29) Dnr: 20.3.2015 1180/922/2014 BEDÖMNING AV RIMLIGHETEN I PRISSÄTTNINGEN AV SAMHÄLLSOM- FATTANDE TJÄNSTER INOM TELEFONI- OCH INTERNETACCESSTJÄNS- TER 2 (29) Innehåll 1 Inledning... 3 2

Läs mer

Bredband på 1Mbit/s för alla

Bredband på 1Mbit/s för alla Bredband på 1Mbit/s för alla Bredband på 1 Mbit/s för alla Konsumenter och företag har fr.o.m. 1.7.2010 rätt att få en bredbandsanslutning på 1 Mbit/s till sin permanenta bostad eller företagets verksamhetsställe.

Läs mer

BEDÖMNING AV RIMLIGHETEN I PRISSÄTTNINGEN AV SAMHÄLLSOM- FATTANDE TJÄNSTER INOM TELEFONI- OCH INTERNETACCESSTJÄNS- TER

BEDÖMNING AV RIMLIGHETEN I PRISSÄTTNINGEN AV SAMHÄLLSOM- FATTANDE TJÄNSTER INOM TELEFONI- OCH INTERNETACCESSTJÄNS- TER PM Utkast 1 (28) Dnr: 16.12.2014 1180/922/2014 BEDÖMNING AV RIMLIGHETEN I PRISSÄTTNINGEN AV SAMHÄLLSOM- FATTANDE TJÄNSTER INOM TELEFONI- OCH INTERNETACCESSTJÄNS- TER UTKAST 2 (28) Innehåll 1 Inledning...

Läs mer

MOTIVERINGSPROMEMORIA ÖVER KOMMUNIKATIONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNINGAR AV TELEFÖRETAGS KOSTNADSREDOVISNINGSSYSTEM (56 A/2009 M)

MOTIVERINGSPROMEMORIA ÖVER KOMMUNIKATIONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNINGAR AV TELEFÖRETAGS KOSTNADSREDOVISNINGSSYSTEM (56 A/2009 M) Kommunikationsverket 1 (5) MOTIVERINGSPROMEMORIA ÖVER KOMMUNIKATIONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNINGAR AV TELEFÖRETAGS KOSTNADSREDOVISNINGSSYSTEM (56 A/2009 M) 1. LAGSTIFTNING Kommunikationsverket kan

Läs mer

Beslut om samhällsomfattande tjänster som avser postpakettjänster

Beslut om samhällsomfattande tjänster som avser postpakettjänster Beslut 1 (10) Dnr: 28.6.2016 788/911/2016 Posti Ab Posti Group Abp/juridiska ärenden PB 1 00011 POSTI Beslut om samhällsomfattande tjänster som avser postpakettjänster Företag, som beslutet gäller Sammanfattning

Läs mer

Kommunikationsverkets ställningstagande om fördelningen av frekvensresurser för mobila bredbandsabonnemang inom ramen för nätneutralitetsregleringen

Kommunikationsverkets ställningstagande om fördelningen av frekvensresurser för mobila bredbandsabonnemang inom ramen för nätneutralitetsregleringen Ställningstagande 1 (5) Datum Dnr: 10.4.2018 1508/959/2017 Kommunikationsverkets ställningstagande om fördelningen av frekvensresurser för mobila bredbandsabonnemang inom ramen för nätneutralitetsregleringen

Läs mer

Lag om dataskydd vid elektronisk kommunikation (516/2004)

Lag om dataskydd vid elektronisk kommunikation (516/2004) 1 (5) BILAGA 2 TILLÄMPLIGA LAGRUM Lag om dataskydd vid elektronisk kommunikation (516/2004) 38 (1.12.2006/1061) Avgiftsskyldighetens grunder Teleföretag som utövar anmälningspliktig eller koncessionsberoende

Läs mer

Utseende av leverantörer av samhällsomfattande tjänster som är skyldiga att tillhandahålla kommunikationstjänster

Utseende av leverantörer av samhällsomfattande tjänster som är skyldiga att tillhandahålla kommunikationstjänster Utkast 1 (44) Dnr: 9.8.2016 1149/921/2016 UTKAST Utseende av leverantörer av samhällsomfattande tjänster som är skyldiga att tillhandahålla kommunikationstjänster 2 (44) Innehåll 1 Inledning och behandling

Läs mer

Föreskrift OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN. Meddelad i Helsingfors den 16 augusti 2011

Föreskrift OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN. Meddelad i Helsingfors den 16 augusti 2011 1 (6) Föreskrift OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN Meddelad i Helsingfors den 16 augusti 2011 Kommunikationsverket har med stöd av 79 i kommunikationsmarknadslagen av den 23 maj 2003 (393/2003) meddelat

Läs mer

Kommunikationsverket 46 F/2007 M. Föreskrift OM TELEFONNUMMERPORTABILITET. Meddelad i Helsingfors den 24 juli 2007

Kommunikationsverket 46 F/2007 M. Föreskrift OM TELEFONNUMMERPORTABILITET. Meddelad i Helsingfors den 24 juli 2007 1 (5) Föreskrift OM TELEFONNUMMERPORTABILITET Meddelad i Helsingfors den 24 juli 2007 Kommunikationsverket har med stöd av 51 och 52 i kommunikationsmarknadslagen av den 23 maj 2003 (393/2003) meddelat

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 2013. Marknadsöversikt 2013. Televerksamhetens omsättning och investeringar

MARKNADSÖVERSIKT 2013. Marknadsöversikt 2013. Televerksamhetens omsättning och investeringar MARKNADSÖVERSIKT 2013 Marknadsöversikt 2013 Televerksamhetens omsättning och investeringar Innehåll Inledning... 3 Telemarknadens omfattning... 4 Utveckling av omsättningen... 6 Intäkter per konsumentabonnemang

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 4/2012. Telebranschen i Finland

MARKNADSÖVERSIKT 4/2012. Telebranschen i Finland MARKNADSÖVERSIKT 4/2012 Telebranschen i Finland Teleföretagens omsättning och investeringar 2011 Kommunikationsverket 2012 Förfrågningar: markkinaselvitykset@ficora.fi Uppgifterna får lånas med uppgivande

Läs mer

Lagen om dataskydd vid elektronisk kommunikation

Lagen om dataskydd vid elektronisk kommunikation Lagen om dataskydd vid elektronisk kommunikation Nya regler för dataskydd och informationssäkerhet Nya metoder för bättre dataskydd och informationssäkerhet Den tekniska utvecklingen gör det möjligt att

Läs mer

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul.

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul. Förbud att söka ändring BESVÄRSANVISNING (Kommunalbesvär) Eftersom besluten i 23, 25-26 och 28-29 endast gäller beredning eller verkställighet, kan kom munalbesvär inte anfö ras över besluten (KomL 91).

Läs mer

Föreskrift om telefonnummerportabilitet

Föreskrift om telefonnummerportabilitet 1 (5) Föreskrift om telefonnummerportabilitet Utfärdad i Helsingfors den 22. december 2016 Kommunikationsverket har med stöd av 103 i informationssamhällsbalken av den 7 november 2014 (917/2014) meddelat

Läs mer

Lag. om ändring av postlagen

Lag. om ändring av postlagen Lag om ändring av postlagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i postlagen (415/2011) 3 och 6 13, av dem 12 sådan den lyder delvis ändrad i lag 663/2012, ändras 2 7 punkten, 4 och 5, 23 2 mom. 3

Läs mer

LEVERANSVILLKOR FÖR SAUNALAHTIS SERVICEPAKET

LEVERANSVILLKOR FÖR SAUNALAHTIS SERVICEPAKET LEVERANSVILLKOR FÖR SAUNALAHTIS SERVICEPAKET 1.1.2012 1. Avtalsobjekt Avtalet Saunalahti Servicepaket är ett tidsbundet avtal till paketpris som omfattar ett abonnemang för mobil kommunikation samt utrustning

Läs mer

Föreskrift OM INTEROPERABILITET AV KOMMUNIKATIONSNÄT OCH KOMMUNIKATIONSTJÄNSTER. Meddelad i Helsingfors den 24 november 2010

Föreskrift OM INTEROPERABILITET AV KOMMUNIKATIONSNÄT OCH KOMMUNIKATIONSTJÄNSTER. Meddelad i Helsingfors den 24 november 2010 1 (7) Föreskrift OM INTEROPERABILITET AV KOMMUNIKATIONSNÄT OCH KOMMUNIKATIONSTJÄNSTER Meddelad i Helsingfors den 24 november 2010 Kommunikationsverket har med stöd av 47, 63 och 129 i kommunikationsmarknadslagen

Läs mer

MEDDELANDE OM LEDIGFÖRKLARING AV KONCESSIONER Koncessioner för televerksamhet i frekvensområdet megahertz

MEDDELANDE OM LEDIGFÖRKLARING AV KONCESSIONER Koncessioner för televerksamhet i frekvensområdet megahertz MEDDELANDE OM LEDIGFÖRKLARING AV KONCESSIONER Koncessioner för televerksamhet i frekvensområdet 3410 3800 megahertz Statsrådet förklarar med stöd av 7 i lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation

Läs mer

SÄRSKILDA VILLKOR FÖR SAUNALAHTIS MOBILA TELETJÄNSTER

SÄRSKILDA VILLKOR FÖR SAUNALAHTIS MOBILA TELETJÄNSTER SÄRSKILDA VILLKOR FÖR SAUNALAHTIS MOBILA TELETJÄNSTER 1.6.2012 Allmänt och tillämpningsområde Dessa särskilda villkor för tjänsten tillämpas på de mobila teletjänster som Saunalahti tillhandahåller sina

Läs mer

Utredning om postförsändelser

Utredning om postförsändelser Frågeblankett 1 (12) 6.11.2015 Dnr: 1190/911/2015 Utredning om postförsändelser Kommunikationsverket har en lagstadgad skyldighet att med jämna mellanrum följa marknaden för brev- och pakettjänster. Postlagen

Läs mer

Skyldighet att offentliggöra uppgifter om kundservicens kvalitet

Skyldighet att offentliggöra uppgifter om kundservicens kvalitet Beslut 1 (8) Dnr: 1.7.2015 158/929/2015 [Teleföretag] Kommunikationsverkets begäran om utlåtande 4.6.2015 dnr 158/929/2015 Skyldighet att offentliggöra uppgifter om kundservicens kvalitet 1 Sammanfattning

Läs mer

MARKNADSANALYS AV DET STÖDBERÄTTIGAE OMRÅDET ÅLAND, PROJEKTOMRÅDE 2 (SOTTUNGA)

MARKNADSANALYS AV DET STÖDBERÄTTIGAE OMRÅDET ÅLAND, PROJEKTOMRÅDE 2 (SOTTUNGA) 554/9520/2012 1 (5) MARKNADSANALYS AV DET STÖDBERÄTTIGAE OMRÅDET ÅLAND, PROJEKTOMRÅDE 2 (SOTTUNGA) Marknadsanalysen gäller projektområdet Sottunga som Statens ämbetsverk på Åland har anmält. Kommunikationsministeriets

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 6/2012. Bredbands- och telefonitjänster

MARKNADSÖVERSIKT 6/2012. Bredbands- och telefonitjänster MARKNADSÖVERSIKT 6/2012 Bredbands- och telefonitjänster Statistisk översikt januari juni 2012 Kommunikationsverket 2012 Förfrågningar: markkinaselvitykset@ficora.fi Uppgifterna får lånas med uppgivande

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 101/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om offentlig upphandling PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om offentlig

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 66 och 69 vägtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås vägtrafiklagen att ändras genom revidering

Läs mer

Beslut om betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsoriginering i det fasta telefonnätet i grossistledet

Beslut om betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsoriginering i det fasta telefonnätet i grossistledet Beslut 1 (7) Dnr: 31.5.2013 828/9411/2012 Beslut om betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsoriginering i det fasta telefonnätet i grossistledet 1. Teleföretag som beslutet gäller 2. Sammanfattning

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 1/2012. Hushållens internetförbindelser

MARKNADSÖVERSIKT 1/2012. Hushållens internetförbindelser MARKNADSÖVERSIKT 1/2012 Hushållens internetförbindelser Kommunikationsverket 2012 Förfrågningar: markkinaselvitykset@ficora.fi Uppgifterna får lånas med uppgivande av Kommunikationsverket som källa. MARKNADSÖVERSIKT

Läs mer

Dataskyddsbeskrivning

Dataskyddsbeskrivning Dataskyddsbeskrivning Register över donatorer och intressentgrupper 1. Registeransvarig 2 Kontaktuppgifter i ärenden gällande behandling av personuppgifter 3 Grupper av personuppgifter 4 Syftet med behandlingen

Läs mer

Beslut om ändring av telefoninummerplanen

Beslut om ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(10) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-01-11 Dnr: 17-5391 Nätsäkerhetsavdelningen Bo Martinsson 08-678 5653 bo.martinsson@pts.se Beslut om ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska

Läs mer

Lag om domännamn. Given i Helsingfors den 13 mars 2003. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Allmänna bestämmelser.

Lag om domännamn. Given i Helsingfors den 13 mars 2003. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Allmänna bestämmelser. Given i Helsingfors den 13 mars 2003 Lag om domännamn I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte Syftet med denna lag är att främja informationssamhällets serviceutbud

Läs mer

3. PTS beslutar att 116 112 undantas från tilldelning. 4. PTS beslutar att 116 200-116 999 reserveras för framtida bruk.

3. PTS beslutar att 116 112 undantas från tilldelning. 4. PTS beslutar att 116 200-116 999 reserveras för framtida bruk. BESLUT ER REFERENS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Bo Martinsson Nätsäkerhetsavdelningen + 46 8 678 5653 Bo.martinsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 7 december 2007 07-12807 Saken Ändring av

Läs mer

KOMMUNIKATIONSMINISTERIET Kommunikationsmarknadsavdelningen Laura Vilkkonen 2.6.2004 BEHOVET AV ATT REVIDERA KOMMUNIKATIONSMARKNADSLAGEN

KOMMUNIKATIONSMINISTERIET Kommunikationsmarknadsavdelningen Laura Vilkkonen 2.6.2004 BEHOVET AV ATT REVIDERA KOMMUNIKATIONSMARKNADSLAGEN KOMMUNIKATIONSMINISTERIET Kommunikationsmarknadsavdelningen Laura Vilkkonen Promemoria 2.6.2004 BEHOVET AV ATT REVIDERA KOMMUNIKATIONSMARKNADSLAGEN 1. Inledning Den andra fasen av totalreformen av kommunikationsmarknadslagstiftningen,

Läs mer

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja)

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) BESLUT OM INTAGNING FÖR VÅRD Blankett M3 (fyll i på blankettens språk) 1. Den undersöktas personuppgifter Efternamn Förnamn Personbeteckning

Läs mer

MARKNADSANALYS AV STÖDBERÄTTIGANDE AV PROJEKTOMRÅDET ÖSTRA NYLAND, LAPPTRÄSK (6)

MARKNADSANALYS AV STÖDBERÄTTIGANDE AV PROJEKTOMRÅDET ÖSTRA NYLAND, LAPPTRÄSK (6) Analys Korrigerad marknadsanalys som ersätter marknadsanalysen av den 26 november 2010 Dnr: 27.2.2015 1293/9520/2010 MARKNADSANALYS AV STÖDBERÄTTIGANDE AV PROJEKTOMRÅDET ÖSTRA NYLAND, LAPPTRÄSK (6) 1 Projektområdets

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

070 0XXXXXX, 076 0XXXXXX, 076 9XXXXXX Samtliga med 0+9 siffrors nummerlängd vilket ger 3 miljoner nummer

070 0XXXXXX, 076 0XXXXXX, 076 9XXXXXX Samtliga med 0+9 siffrors nummerlängd vilket ger 3 miljoner nummer BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Ann-Charlotte Bejerskog Nätsäkerhetsavdelningen + 46 8 678 55 37 ann-charlotte.bejerskog@pts.se DATUM VÅR REFERENS 29 oktober 2007 dnr 07-11203-9 Saken

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2010 Utgiven i Helsingfors den 30 april 2010 Nr 290 304 INNEHÅLL Nr Sidan 290 Betaltjänstlag... 1121 291 Lag om ändring av 7 kap. 19 i konsumentskyddslagen... 1144 292 Lag

Läs mer

Föreskrift om spärrkategorier inom teletrafiken

Föreskrift om spärrkategorier inom teletrafiken Kommunikationsverket 35 Q/2014 M 1 (5) Föreskrift om spärrkategorier inom teletrafiken Utfärdad i Helsingfors den 8 december 2014 Kommunikationsverket har med stöd av 135 i informationssamhällsbalken av

Läs mer

RP 237/2014 rd. ska ändras. möjligt.

RP 237/2014 rd. ska ändras. möjligt. RP 237/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 4 i lagen om statens televisions- och radiofond och 351 i informationssamhällsbalken PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 329/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 1 och 14 i lagen om fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan och av 30 i språklagen PROPOSITIONENS

Läs mer

Nätinterna nummer och nummer för SMS-tjänster

Nätinterna nummer och nummer för SMS-tjänster REMISS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Pamela Davidsson Teleavdelningen 08 678 55 93 pamela.davidsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 11 april 2003 02-13500 Nätinterna nummer och nummer för SMS-tjänster

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning ALLMÄNT.2 I FÖRESKRIFTER FÖR OMBUD (UPPHÄVTS).....2 1 Registrering av ombud (upphävts)... 2 2 Anmälan om utnyttjande av etableringsfriheten eller friheten att tillhandahålla tjänster(upphävts)...

Läs mer

Ärende. Part. Aktualiseringsdatum. Beskrivning av ärendet. Motiveringar. Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan JAKOBSTAD

Ärende. Part. Aktualiseringsdatum. Beskrivning av ärendet. Motiveringar. Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan JAKOBSTAD Energiamarkkinavirasto Beslut 1 (4) Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan 8 68600 JAKOBSTAD Ärende Part Aktualiseringsdatum Fastställande av metoderna för bestämning av avkastningen i nätinnehavarens verksamhet

Läs mer

MOTIVERING TILL OCH TILLÄMPNING AV FÖRESKRIFT 53 A/2011 M FÖRESKRIFT OM SKYLDIGHET ATT LAGRA IDENTIFIERINGSUPPGIFTER MPS 53

MOTIVERING TILL OCH TILLÄMPNING AV FÖRESKRIFT 53 A/2011 M FÖRESKRIFT OM SKYLDIGHET ATT LAGRA IDENTIFIERINGSUPPGIFTER MPS 53 24.5.2011 MOTIVERING TILL OCH TILLÄMPNING AV FÖRESKRIFT 53 A/2011 M FÖRESKRIFT OM SKYLDIGHET ATT LAGRA IDENTIFIERINGSUPPGIFTER MPS 53 Kommunikationsverket 53 1 (7) INNEHÅLL INNEHÅLL... 1 1 LAGSTIFTNING...

Läs mer

Urval av operatörer för samhällsomfattande tjänster med skyldighet att tillhandahålla kommunikationstjänster

Urval av operatörer för samhällsomfattande tjänster med skyldighet att tillhandahålla kommunikationstjänster Motiveringspromemoria 1 (58) Urval av operatörer för samhällsomfattande tjänster med skyldighet att tillhandahålla kommunikationstjänster Motiveringspromemoria 2 (58) Innehåll 1 Anhängiggörande och behandling

Läs mer

Promemoria Finansdepartementet. Deklarationsombud m.m.

Promemoria Finansdepartementet. Deklarationsombud m.m. Promemoria 2004-09-08 Finansdepartementet Deklarationsombud m.m. Skatteverket har till regeringen ingivit en promemoria från den 21 april 2004 om deklarationsombud m.m. I promemorian finns ett förslag

Läs mer

Om principer och förfaringssätt för publicering av TIKU-tillgångsinformation

Om principer och förfaringssätt för publicering av TIKU-tillgångsinformation Utkast till TIKU-SL-Jpromemoria 1 (10) Dnr: 20.2.2015 93/501/2014 Om principer och förfaringssätt för publicering av TIKU-tillgångsinformation 2 (10) 1 Syftet med promemorian Denna promemoria är en del

Läs mer

16.8.2011 MOTIVERING TILL OCH TILLÄMPNING AV FÖRESKRIFT 35 OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN MPS 35

16.8.2011 MOTIVERING TILL OCH TILLÄMPNING AV FÖRESKRIFT 35 OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN MPS 35 16.8.2011 MOTIVERING TILL OCH TILLÄMPNING AV FÖRESKRIFT 35 OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN MPS 35 Kommunikationsverket MPS 35 1 (11) INNEHÅLL INNEHÅLL... 1 1 LAGSTIFTNING... 2 1.1 LAGSTIFTNINGSGRUND

Läs mer

I de fall vi har utsett ett dataskyddsombud (DPO) kan du kontakta vår DPO via kontaktuppgifterna som finns i "Frågor och funderingar" nedan.

I de fall vi har utsett ett dataskyddsombud (DPO) kan du kontakta vår DPO via kontaktuppgifterna som finns i Frågor och funderingar nedan. JOBmeal Integritetspolicy för kunder och leverantörer I denna integritetspolicy för anställda ( Policy ), kommer hänvisningar till JOBmeal vi, oss och vår att innebära det bolag inom JOBmeal koncern (för

Läs mer

Efterlevnad av tillstånd avseende användning av nummer i 118-serien för nummerupplysningstjänster

Efterlevnad av tillstånd avseende användning av nummer i 118-serien för nummerupplysningstjänster BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-04-03 Dnr: 13-7182 Nätsäkerhetsavdelningen Jeanette Kronwall 08-6785898 jeanette.kronwall@pts.se Eniro 118 118 AB Gustav III:s Boulevard 40 169 73 Solna Efterlevnad

Läs mer

MEDIVERKKO TERVEYSPALVELUT OY:S YRKANDE PÅ UPPHANDLINGSRÄTTELSE SOM GÄLLER UPPHANDLING AV LÄKARTJÄNSTER TILL AFFÄRSVERKET KUNGSVÄGENS ARBETSHÄLSA

MEDIVERKKO TERVEYSPALVELUT OY:S YRKANDE PÅ UPPHANDLINGSRÄTTELSE SOM GÄLLER UPPHANDLING AV LÄKARTJÄNSTER TILL AFFÄRSVERKET KUNGSVÄGENS ARBETSHÄLSA Direktionen för Kungsvägens arbetshälsa 5 22.01.2015 MEDIVERKKO TERVEYSPALVELUT OY:S YRKANDE PÅ UPPHANDLINGSRÄTTELSE SOM GÄLLER UPPHANDLING AV LÄKARTJÄNSTER TILL AFFÄRSVERKET KUNGSVÄGENS ARBETSHÄLSA ARBHÄLS

Läs mer

PRISLISTA FÖR DNA -ABONNEMANG 9/2019

PRISLISTA FÖR DNA -ABONNEMANG 9/2019 PRISLISTA FÖR DNA -ABONNEMANG 9/2019 DNA Abonnemang DNA RAJATON DNA Rajaton-abonnemangens månadsavgift inkluderar obegränsat med normalprissatta samtal, textmeddelanden och multimediameddelanden inrikes

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om patientens ställning och rättigheter

Lag. om ändring av lagen om patientens ställning och rättigheter Lag om ändring av lagen om patientens ställning och rättigheter I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om patientens ställning och rättigheter (785/1992) 15 och fogas till lagen ett nytt 2 a kap.

Läs mer

ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN

ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN Uppdaterad 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN Avsikten med denna instruktion är att ge rekommendationer

Läs mer

Gunnebo Industriers Integritetspolicy för kunder och leverantörer

Gunnebo Industriers Integritetspolicy för kunder och leverantörer Gunnebo Industriers Integritetspolicy för kunder och leverantörer I denna integritetspolicy för kunder och leverantörer ( Policy ), kommer hänvisningar till Gunnebo Industrier vi, oss och vår att innebära

Läs mer

Webbtjänsten administreras och underhålls av Folksam Skadeförsäkring Ab och tjänsterna erbjuds av Folksam.

Webbtjänsten administreras och underhålls av Folksam Skadeförsäkring Ab och tjänsterna erbjuds av Folksam. 1 (5) Folksams Kundportal för privatkunder Avtalsvillkor 16.9.2014 1 Allmänt Folksam Skadeförsäkring Ab:s (senare Folksam eller Tjänsteleverantör) webbtjänst för privatkunder (Kundportal) är en elektronisk

Läs mer

Inofficiell översättning

Inofficiell översättning 29.12.2011 1 (37) URVAL AV FÖRETAG FÖR TILLHANDAHÅLLANDE AV SAM- HÄLLSOMFATTANDE POSTTJÄNSTER 29.12.2011 2 (37) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ANHÄNGIGGÖRANDE AV URVALSFÖRFARANDET OCH BEHANDLING AV ÄRENDET PÅ

Läs mer

Resumé D.nr: 259/54/02 FOLKHÖGSKOLESYSTEMET

Resumé D.nr: 259/54/02 FOLKHÖGSKOLESYSTEMET Resumé D.nr: 259/54/02 FOLKHÖGSKOLESYSTEMET I Finland finns runt om i landet totalt 91 folkhögskolor. Den första folkhögskolan grundades redan år 1888. De till merparten privata folkhögskolorna har under

Läs mer

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394 Finlex» La gstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 2011» 29.4.2011/394 29.4.2011/394 Beaktats t.o.m. FörfS 479/2011. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Lag om medling i tvistemål och

Läs mer

Datum ? 1.0. Abonnemanget Sonera Exakt Pro är ett mobilabonnemang som TeliaSonera Finland Oyj (nedan Sonera ) tillhandahåller företagskunder.

Datum ? 1.0. Abonnemanget Sonera Exakt Pro är ett mobilabonnemang som TeliaSonera Finland Oyj (nedan Sonera ) tillhandahåller företagskunder. 17.09.2014 1 (5) Sonera Exakt Pro 1 Allmän beskrivning av tjänsten Abonnemanget Sonera Exakt Pro är ett mobilabonnemang som TeliaSonera Finland Oyj (nedan Sonera ) tillhandahåller företagskunder. Sonera

Läs mer

Urval av företag för samhällsomfattande tjänster med skyldighet att tillhandahålla postpakettjänster

Urval av företag för samhällsomfattande tjänster med skyldighet att tillhandahålla postpakettjänster Motiveringspromemoria 1 (29) Dnr: 9.5.2016 20/910/2016 UTKAST Urval av företag för samhällsomfattande tjänster med skyldighet att tillhandahålla postpakettjänster 2 (29) Innehåll 1 Anhängiggörande och

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY FÖR ENERVENT OY:S WEBBPLATS

INTEGRITETSPOLICY FÖR ENERVENT OY:S WEBBPLATS 1 (7) INTEGRITETSPOLICY FÖR ENERVENT OY:S WEBBPLATS Tillämplig fr.o.m. 2015-12-18 Enervent Oy (org.nr 2096628-3, Enervent ) samlar in, lagrar och använder dina personuppgifter i egenskap av registeransvarig

Läs mer

Telekommunikationer 2008

Telekommunikationer 2008 Telekommunikationer 2008 Uppgifterna är konfidentiella enligt statistiklagen (280/2004). Företagsstrukturer 00022 STATISTIKCENTRALEN ELEKTRONISK BLANKETTS WEBBADRESS : http://sol.itella.net/tele Företagets

Läs mer

Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-18 Dnr: 08-7630/23 19

Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-18 Dnr: 08-7630/23 19 BESLUT 1(10) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-18 Dnr: 08-7630/23 19 Konkurrensavdelningen Helena Klasson 08-678 57 87 helena.klasson@pts.se Sökande Itesco AB, 556574-0759 Ombud: Advokat Anna Fernqvist

Läs mer

STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND

STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND Datum 19.5.2016 Diarienummer LVM/292/07/2016 NÄTKONCESSIONSHAVARE Ålands Radio och

Läs mer

Rapport om nummerspärrar och kreditspärrar

Rapport om nummerspärrar och kreditspärrar Rapportnummer PTS-ER-2009:15 Datum 2009-03-18 Rapport om nummerspärrar och kreditspärrar Rapportnummer PTS-ER-2009:15 Diarienummer 09-2401 ISSN 1650-9862 Författare Anna Boström Post- och telestyrelsen

Läs mer

Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-18 Dnr: 08-7629/23 19

Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-18 Dnr: 08-7629/23 19 BESLUT 1(9) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-18 Dnr: 08-7629/23 19 Konkurrensavdelningen Helena Klasson 08-678 57 87 helena.klasson@pts.se Sökande Infodata AB, 556197-9740 Ombud: Advokat Ola Hansson

Läs mer

1 (6) 30.12.2013 777/62/2014. Referens: Tukes Valvira samarbetsmöte 9.4.2013 1. TRYGGHETSTELEFONTJÄNSTER OCH ANDRA MOTSVARANDE TJÄNSTER

1 (6) 30.12.2013 777/62/2014. Referens: Tukes Valvira samarbetsmöte 9.4.2013 1. TRYGGHETSTELEFONTJÄNSTER OCH ANDRA MOTSVARANDE TJÄNSTER 1 (6) Promemoria Tukes diarienr 30.12.2013 777/62/2014 Referens: Tukes Valvira samarbetsmöte 9.4.2013 1. TRYGGHETSTELEFONTJÄNSTER OCH ANDRA MOTSVARANDE TJÄNSTER Syftet med trygghetstjänster som ordnas

Läs mer

8.2.2013 829/9411/2012. Marknadsanalys av betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsterminering i det fasta telefonnätet i grossistledet

8.2.2013 829/9411/2012. Marknadsanalys av betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsterminering i det fasta telefonnätet i grossistledet 8.2.2013 829/9411/2012 Marknadsanalys av betydande marknadsinflytande på marknaden för samtalsterminering i det fasta telefonnätet i grossistledet 2 (15) Innehåll 1 Utgångspunkt för granskningen av betydande

Läs mer

Datainspektionen informerar

Datainspektionen informerar Datainspektionen informerar Nr 2/2018 Allmänna råd Datainspektionen ger ut allmänna råd i syfte: att öka personuppgiftsansvarigas och personuppgiftsbiträdens medvetenhet om sina skyldigheter enligt EU:s

Läs mer

Uppgifter som tillställs. 4. Planerade förändringar för det fasta nätet och mobilnätet

Uppgifter som tillställs. 4. Planerade förändringar för det fasta nätet och mobilnätet Begäran om uppgifter 1 (7) Dnr: 23.10.2015 1113/501/2015 Teleföretagen Begäran om uppgifter Kommunikationsverket begär att teleföretagen lämnar nedan specificerad geografisk information om tillgång till

Läs mer

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKATTJÄNSTER

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKATTJÄNSTER B 4 UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKATTJÄNSTER B 4.1 ANVISNINGAR OM UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKAT TJÄNSTER (3.9.2010) 1 Inledning Europeiska unionens direktiv 2006/123/EG har genomförts i Finland

Läs mer

Låsanordning för utrustningsutrymmen i en fastighet. Kommunikationsverkets rekommendationer

Låsanordning för utrustningsutrymmen i en fastighet. Kommunikationsverkets rekommendationer Rekommendation 1 (9) Låsanordning för utrustningsutrymmen i en fastighet s rekommendationer Rekommendation 2 (9) Innehåll 1 Förord... 3 2 Inledning... 3 3 Planering av låsanordningen... 4 4 Alternativa

Läs mer

Avtalsvillkor för Pålitlig Partner-tjänsten

Avtalsvillkor för Pålitlig Partner-tjänsten Avtalsvillkor för Pålitlig Partner-tjänsten Dessa avtalsvillkor tillämpas när Företaget ansluter sig till Pålitlig Partnertjänsten genom att lämna in en fullmakt till Suomen Tilaajavastuu Oy (senare ST).

Läs mer

RP 307/2010 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en ny lag om förfarandet vid tilldelning av EU-miljömärke. Genom den föreslagna lagen

RP 307/2010 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en ny lag om förfarandet vid tilldelning av EU-miljömärke. Genom den föreslagna lagen RP 307/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om förfarandet vid tilldelning av EU-miljömärke PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas

Läs mer

MARKNADSANALYS AV DET STÖDBERÄTTIGADE OMRÅDET EGENTLIGA FINLAND, PROJEKTOMRÅDE 11 (KIMITOÖN)

MARKNADSANALYS AV DET STÖDBERÄTTIGADE OMRÅDET EGENTLIGA FINLAND, PROJEKTOMRÅDE 11 (KIMITOÖN) 1230/9520/2011 1 (5) MARKNADSANALYS AV DET STÖDBERÄTTIGADE OMRÅDET EGENTLIGA FINLAND, PROJEKTOMRÅDE 11 (KIMITOÖN) Marknadsanalysen gäller projektområdet Kemiönsaari (Kimitoön) som Egentliga Finlands landskapsförbund

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (6) meddelat i Stockholm den 10 maj 2012 KLAGANDE Trafikverket 781 89 Borlänge MOTPART World Wide Air AB Ombud: AA DKCO Advokatbyrå Ab Pb 236 AX-22 101 Mariehamn

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån PROTOKOLL Nummer 30 18.9.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Upphandlare Sten

Läs mer

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare 1 Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Många gode män upplever ett ganska stort problem med telefonförsäljning och försäljning på stan

Läs mer

Villkor för e-fakturaservice för företagskunder

Villkor för e-fakturaservice för företagskunder Villkor för e-fakturaservice för företagskunder Gäller fr.o.m. 01.1. 2013 Nedanstående avtalsvillkor tillämpas mellan Banken och Kunden vid hanteringen av e- som kunden sänder och/eller mottar via en elektronisk

Läs mer

Kommunikationsverkets 1 anvisningar om bedömning av överensstämmelsen hos en identifieringstjänst 2019

Kommunikationsverkets 1 anvisningar om bedömning av överensstämmelsen hos en identifieringstjänst 2019 PM 1 (6) Dnr: 12.12.2018 1003/620/2018 Kommunikationsverkets 1 anvisningar om bedömning av överensstämmelsen hos en identifieringstjänst 2019 1 Bakgrund 1.1 Arten av denna promemoria om tolkning Till denna

Läs mer

Beslut. Nätavdelningen / Utvecklingsenheten

Beslut. Nätavdelningen / Utvecklingsenheten Nätavdelningen / Utvecklingsenheten Risto Murto Beslut x.x.2016 1(6) LVM/292/07/2016 KONCESIONSBESLUT OM ÄNDRING AV KONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA TELEVISIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND KONCESSIONSHAVARE

Läs mer

Avtalsvillkor för tillhandahållande av betaltjänster till abonnemangskunder

Avtalsvillkor för tillhandahållande av betaltjänster till abonnemangskunder Avtalsvillkor för tillhandahållande av betaltjänster till abonnemangskunder Innehåll 1. Villkorens tillämpningsområde... 4 2. Definitioner... 4 3. Tjänsteleverantör för betaltjänst... 4 4. Övervakningsmyndigheter...

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST FÖRELÄGGANDE 1 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Sofie Berg Cormier Tillsyn konkurrensfrågor 08-678 55 85 sofie.berg-cormier@pts.se DATUM VÅR REFERENS 29 september 2005 05-8713 TeliaSonera

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 55. Om teleföretagets kostnadsberäkningssystem och om beskrivningen av systemet

Motivering till och tillämpning av föreskrift 55. Om teleföretagets kostnadsberäkningssystem och om beskrivningen av systemet 1 (12) x.x.2014 Motivering till och tillämpning av föreskrift 55 Om teleföretagets kostnadsberäkningssystem och om beskrivningen av systemet MPS 55 MPS 55 2 (12) INNEHÅLL AVDELNING A CENTRALA ÄNDRINGAR

Läs mer

Lag. RSv 69/2004 rd RP 125/2003 rd. RIKSDAGENS SVAR 69/2004 rd

Lag. RSv 69/2004 rd RP 125/2003 rd. RIKSDAGENS SVAR 69/2004 rd RSv 69/2004 rd RP 125/2003 rd RIKSDAGENS SVAR 69/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om dataskydd vid elektronisk kommunikation och om ändring av vissa till den anslutna lagar Ärende Regeringen

Läs mer

Undersökning av elavtals särskilda villkor

Undersökning av elavtals särskilda villkor Undersökning av elavtals särskilda villkor Bakgrund har under många år fått ett stort antal klagomål på elleverantörer. Klagomålens karaktär har varierat och olika typer av problem på marknaden har dominerat

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 8/2012. Hushållens bredbandsabonnemang. Förekomsten av snabba internetförbindelser

MARKNADSÖVERSIKT 8/2012. Hushållens bredbandsabonnemang. Förekomsten av snabba internetförbindelser MARKNADSÖVERSIKT 8/2012 Hushållens bredbandsabonnemang Förekomsten av snabba internetförbindelser Kommunikationsverket 2012 Förfrågningar: markkinaselvitykset@ficora.fi Uppgifterna får lånas med uppgivande

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag 9.12.2005 ÄRENDE Kvarhållande av redan byggda bryggor på fastigheten Uddtorp RNr 2:7

Läs mer

Riksdagens grundlagsutskott Helsingfors, 15.12.2014 pev@riksdagen.fi

Riksdagens grundlagsutskott Helsingfors, 15.12.2014 pev@riksdagen.fi Riksdagens grundlagsutskott Helsingfors, 15.12.2014 pev@riksdagen.fi Ärende: Svenska Finlands folktings utlåtande om regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ordnandet av social-

Läs mer

Source: http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2009/20090273 Access date: 15-12-2014. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren.

Source: http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2009/20090273 Access date: 15-12-2014. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. 24.4.2009/273 Lag om kandidaters valfinansiering Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens tillämpningsområde och syfte I denna lag föreskrivs

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 145/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av ikraftträdelsebestämmelsen i lagen om ändring av lagen om allmänna vägar PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I

Läs mer

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014 1(6) ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014 Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf 1. Tillämpning av anslutningsvillkoren 1.1 Dessa anslutningsvillkor för elproducenter (AVP 2014) bifogas till

Läs mer

Lag Nr 516 om dataskydd vid elektronisk kommunikation Given i Helsingfors den 16 juni 2004

Lag Nr 516 om dataskydd vid elektronisk kommunikation Given i Helsingfors den 16 juni 2004 Lag Nr 516 om dataskydd vid elektronisk kommunikation Given i Helsingfors den 16 juni 2004 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte Lagens syfte är att trygga

Läs mer

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g )

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (5) (fyll i på blankettens språk) BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) 1. Patientens personuppgifter Efternamn Förnamn

Läs mer

FINNPILOT PILOTAGE AB Villkor för lotsningstjänster 1.1.2015

FINNPILOT PILOTAGE AB Villkor för lotsningstjänster 1.1.2015 FINNPILOT PILOTAGE AB Villkor för lotsningstjänster 1.1.2015 Allmänna villkor för lotsningstjänster för aktörerna inom fartygstrafiken. Innehåll 1. Inledning... 3 2. Tillämpande av servicevillkoren och

Läs mer

ENSKILT VÄGLAG SOM ENTREPRENADUPPHANDLARE

ENSKILT VÄGLAG SOM ENTREPRENADUPPHANDLARE 1 (5) ANVISNINGAR ENSKILT VÄGLAG SOM ENTREPRENADUPPHANDLARE 1. Tillämpning av upphandlingsbestämmelserna på ett enskilt väglag Ett enskilt väglag anses vara en offentlig upphandlande enhet, och detta ska

Läs mer