Reningsverket Lidköping

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reningsverket Lidköping"

Transkript

1 LIDKÖPINGS KOMMUN Reningsverket Lidköping UPPDRAGSNUMMER LUKTÅTGÄRDER, ENERGI OCH UPPVÄRMNING JÖNKÖPING / KARLSTAD SWECO ENVIRONMENT AB 1 (12) Sweco Östra Strandgatan 10 Box 145 SE Jönköping, Sverige Telefon +46 (0) Fax +46 (0) Sweco Environment AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Mats Kall Projektledare Jönköping Telefon direkt +46 (0) Mobil +46 (0) mats.kall@sweco.se

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 3 2 Bakgrund 3 3 Vad är lukt och hur mäts den 3 4 Krav för byggnation 4 5 Förväntad luktbelastning från ombyggt reningsverk 4 6 Åtgärdsförslag Allmänt Luktbehandlingsprinciper Absorbtion eller skrubber Adsorption med aktivt kol Biofilter Jonisering Oxidation UV-fotooxidation/Ozon Förslag till Lidköpings ARV Allmänt Bassänger Sug- och spolbil Processlokaler Utsläppspunkt Leverantörer 11 7 Energi, uppvärmning mm Belysning Uppvärmning 11 8 Ytterligare rening 12 BILAGA A LUKTREDUKTION, FLÖDESSCHEMA 2 (12)

3 1 Inledning SWECO har blivit utvalt att delta uppdraget Hamnstaden och reningsverket i Lidköpings Kommun. Följande rapport har upprättats för att beskriva hur lukten från ett ombyggt avloppsreningsverk ska behandlas för att verksamheter och bostäder ska kunna etableras på ett närmare avstånd än vad som idag är lämpligt. Som målbild och krav för utredningen har avståndet 50 m från anläggningen ansatts, som det avstånd från vilket man vill kunna bygga bostäder från anläggningen. Bland dimensionerande parametrar i tillståndsansökan kan nämnas en anslutningsgrad om personekvivalenter och ett dimensionerande medelflöde om 877 m 3 /h 2 Bakgrund Lidköpings kommun har under ett antal år arbetat med en planprocess runt det man kallar Hamnstaden. Avloppsreningsverket kommer att ligga relativt centralt inom detta område och man har beslutat att reningsverket ska ligga kvar, men att slambehandling och rötning ska ske på annan plats. Man har lämnat in en tillståndsansökan för fortsatt drift av reningsverket där man yrkar på en ökad anslutning, både vad gäller flöde och antalet ansluta personer. Man har för avsikt att bygga in hela avloppsreningsverket och samla upp och behandla all luft från lokaler och bassänger innan den släpps ut i omgivningen. 3 Vad är lukt och hur mäts den Lukt är den personliga uppfattningen av hur ett kemiskt ämne doftar. Detta kan lätt leda till olika uppfattningar om något luktar bra eller dåligt, hur bra eller dåligt det luktar och bedömningen av lukt blir då gärna subjektiv, utifrån den enskilda individens uppfattning och erfarenhet. Luktsinnet är också något som kan tränas, men jämfört med många andra däggdjur är det mänskliga luktsinnet begränsat, förmågan att känna igen lukt avtar också med åren och påverkas också av t.ex rökning. För att komma från subjektiva bedömningar har en standard för luktmätning upprättas, SS-EN 13725, Luftkvalitet Bestämning av luktkoncentration med dynamisk olfaktometri. Mätenheten för lukt är 1 luktenhet per kubikmeter, 1 le/m 3. Man definierar luktenheten för varje ämne där 50 % av befolkningen kan förnimma lukt. Några exempel på ämnen som de flesta känner igen och lukttröskel följer nedan: Ämne Koncentration, mg/m 3 Vanillin 0, Smörsyra 0, ,003 Etanol Svavelväte 0,0007 0, (12)

4 4 Krav för byggnation I Sverige finns i dagsläget inga riktvärden för luktbelastning för vare sig arbetsmiljö, verksamheter eller byggnation av bostäder, vilket kan tyckas vara en uppenbar brist. För arbetsmiljöfrågor finns gränsvärden för enskilda ämnen, t.ex svavelväte. För byggnation finns en idag till synes överspelad rekommendation att bostäder inta ska byggas inom en radie av m från ett avloppsreningsverk. Om man lyfter blicken och tittar på vårt grannland i väster, Danmark, så finns där framtaget rekommendationer för luktbelastning om 5-10 luktenheter/m 3, l.e/m 3 räknat som 99 % percentil av minutmedelvärden. Det finns dock undersökningar som starkt indikerar att en boende upplever luktfrihet först när belastningen underskrider 0,1-0,5 l.e/m 3. Det fortsatta resonemanget och målbilden för luktreducerande åtgärder är att underskrida 0,5 l.e/m 3. I tabell enligt nedan redovisas ett urval av länder med krav på lukt i plansammanhang. Tabell 1. Sammanställning av krav avseende luktstyrka i omgivningsluft. Land Krav (le/m3) Medelvärdes tid Frekvens Danmark 5-10 Max 99-percentil minutmedelvärde 1 ) Tyskland 1 Lukttimme 2) 90-percentil Nederländerna 0,5 Timmedelvärde 99,5-percentil Storbritannien 1,5-6 Timmedelvärde 98-percentil 1) Beräknat med OML-metoden med krav för bostadsområden, 5 le/m3. 2) Lukttimme definieras som en timme då lukttröskelvärdet överstigs under mer än sex minuter 5 Förväntad luktbelastning från ombyggt reningsverk Lidköpings kommun har beslutat att flytta slamhanteringen till Karsåsens avfallsanläggning, detta är en mycket positivt åtgärd ur luktsynpunkt. Det finns dock kvar stora luktkällor som rensgaller, sandfång och försedimenteringsbassänger. Det finns även ett system för uppsamling och mellanlagring av slam kvar på reningsverket innan slammet pumpas vidare för behandling. I biosteget sker tillsätts syre genom att blåsmaskiner trycker in luft i bassängerna för nedbrytning av organiskt material och även för reduktion av kväve. Här uppstår stora mängder luft som måste tas om hand, men som inte har så hög luktbelastning per m 3. Slutsedimentering och skivfilter bedöms inte bidra med så hög luktbelastning, men även denna luft kräver behandling. På Simsholmens avloppsreningsverk i Jönköpings Kommun genomfördes en luktutredning med provtagning från olika behandlingssteg och spridningsberäkningar för att se vilka behandlingsmetoder som krävdes för att uppnå upplevd luktfrihet för planerad 4 (12)

5 bebyggelse i närheten av reningsverket. Målbilden i Jönköping var att etablera bostäder så nära som 50 m, räknat från en kommande överbyggnad, situationen i Jönköping var i detta läge alltså snarlik med situationen som ska utredas i Lidköping. Utredningen genomfördes av ÅF med SWECO som underkonsult. Processtegen på Simsholmen är i stora delar snarlika de som planeras i Lidköping, vilket leder till att generella slutsatser kan dras om den framtida luktbelastningen från ett ombyggt reningsverk i Lidköping. I tabell 2 nedan redovisas resultat från de luktmätningar på Simsholmen som kan anses vara relevanta i Lidköping. Tabell 2. Mätresultat Simsholmens ARV Anläggningsdel Luktbelastning, 10 6 l.e/h Rensgaller, inbyggt 0,084 Sandfång, inbyggt, luftat 20 Försedimentering, utomhus 4,19 Aktivslam, utomhus 4,8 Anoxbassäng, utomhus 0,87 Mellansedimentering 0,75 Summa l.e/h Värt att notera är att det luftade sandfånget står för nära 2/3 av luktbelastningen av vattendelen vid Simsholmen. Nämnas kan också att den samlade luktbelastningen från slamhanteringen vid Simsholmen uppgick till l.e/h. Luktbelastningen från ett avloppsreningsverk är naturligtvis beroende av belastning och storlek. Till Simsholmen är ca p.e anslutna och till Lidköping är idag ca p.e anslutna (2011), dvs knappt hälften. I tillståndsansökan anger Lidköping en framtida belastning från p.e, en rimlig ansats kan då vara att luktbelastningen från ett överbyggt reningsverk i Lidköping kommer uppgå till ca l.e/h om inga åtgärder vidtas. 5 (12)

6 6 Åtgärdsförslag 6.1 Allmänt För att minska luktbelastningen på omgivningen finns det två olika metoder att angripa problemet, var för sig, eller som en kombination. 1. Rening av luften från luktande ämnen 2. Spridning av frånluften, företrädesvis genom skorsten SWECO förordar i detta fall en kombinationslösning av följande skäl: - Bebyggelse kommer att etableras mycket nära anläggningen, som närmast 50 m - Med detta begränsade avstånd krävs en mycket hög säkerhet i funktion av luktrening - Luktreningsaggregat tar bort lukt med en reduktionsfaktor så hög som i bästa fall 98 %, ofta lägre - 2 % eller mer i kvarstående lukt kan i Lidköpings fall leda till en luktbelastning om > l.e/h - Kvarstående lukt reduceras lämpligen genom utspädning från en utsläppspunkt via skorsten eller motsvarande. Detta ger också en säkerhet mot luktstörning vid driftproblem/underhållsarbete på luktreningsanläggningarna En noggrannare studie i form av spridningsberäkningar från olika höjder borde genomföras. 6.2 Luktbehandlingsprinciper Luktbelastningen från de olika anläggningsdelarna förväntas variera inom ett stort spann, där de skarpaste lukterna förväntas komma från renshantering och sandfång. Från rensgaller är det en hög koncentration, men lågt flöde, vilket totalt sett ger en låg luktbelastning. Från det luftade sandfånget är det en relativt hög luktkoncentration och ett högt flöde vilket kan förväntas ge den högsta luktbelastningen inom anläggningen. Aktivslamsteget förväntas ge det största luftflödet, men till relativt låg koncentration. De olika förutsättningarna kan ge underlag till att man använder flera olika tekniker för luktreducering inom anläggningen. 6 (12)

7 Det finns ett antal huvudprinciper för reduktion av lukt vilka är: - Absorption (skrubber) - Adsorption (kolfilter) - Biofilter (bark, torv mm) - Jonisering - Oxidation (förbränning) - UV-fotooxidation/Ozon - Kombinationer av ovanstående Någon längre genomgång av de olika teknikerna görs inte här, men en kort kommentar kring lämpligheten för varje teknik ges nedan: Absorbtion eller skrubber En skrubberlösning med kemikalier kan vara en lösning på vissa luftströmmar i Lidköpings fall, effekten kan bli bra, men kräver kontroll och styrning av ph och redoxpotentialen i vätskefasen krävs. En viss restlukt kvarstår. Det finns även bioskrubbers, det finns ett antal installerade i Sverige med blandade resultat, ofta är dessa känsliga för störningar, men det finns också exempel på anläggningar som fungerat väl i flera år Adsorption med aktivt kol Användandet av aktivt kol i luktreduceringssammanhang är en välkänd och beprövad teknik med goda resultat. Ofta används aktivt kol som ett sista steg i luftbehandlingen då det annars mättas snabbt och behöver bytas ut, vilket leder till höga driftskostnader Biofilter Biofilter byggs upp med en bädd av bark, torv eller rötter. God kontroll på temperatur och fuktförhållande är en förutsättning för ett lyckat resultat. Ett biofilter kräver i regel en stor yta och har ofta en egenlukt. Biofilter har i jämförelse med andra metoder en lång startsträcka och vid driftproblem kan det ta tid att åtgärda dessa innan goda resultat nås igen. Biofilter är inget som rekommenderas i Lidköpings fall Jonisering Vid jonisering bildas klungor av syremolekyler som reducerar bakterier och luktande ämnen. Jonisering fungerar bra ute i pumpstationer och anläggningar med låg luftomsättning. Det har även prövats på större reningsverk, t.ex. i Jönköping, ofta med dåligt resultat. Rekommenderas ej här, med något undantag. 7 (12)

8 6.2.5 Oxidation Vid förbränning av luft når man en mycket god reduktion av lukt. Tekniken lämpar sig dock inte på ett avloppsreningsverk då det blir en dyr lösning, både ur investerings- och driftssynpunkt UV-fotooxidation/Ozon Behandlingen av den luktande luften inleds genom att den blir belyst med UV-ljus som bryter ned exempelvis svavelväten och ammoniak. Via tillsats av ozon bryts resterande ämnen ned, ozon är en stark oxidant. Nedbrytningsprodukterna är ofarliga och består i huvudsak av koldioxid, vatten kvävgas och svaveldioxid. Denna behandling kan med fördel kombineras med ett kolfilter för slutpolering. 6.3 Förslag till Lidköpings ARV Allmänt Senare tiders studier och resultat från mätningar av luktreduceringsanläggningar placerade på avloppsreningsverk visar att kombinationen av UV-ljus-fotoxidation följt av kolfilter ger en mycket god reduktion. Mätningar visar på reduktionsgrader mellan 97-98,5%. De problem som kan finnas med kolfilter kommer ofta av att fuktig luft sätter igen kolfilterdelen och förkortar livslängden. För ett optimalt utnyttjande av kolet bör den relativa fuktigheten i den luft som behandlas inte överstiga ca 70-80%. SWECO föreslår för Lidköpings ARV att huvudprincipen för luktbehandling utgår från UVljus-fotoxidation följt av kolfilter, men att anläggningen delas. Det första behandlingssteget med UV-ljus-fotoxidation delas upp i ett antal satellitanläggningar, i princip en för varje behandlingssteg i reningsverket. Varje delanläggning förses med en bypass för service- och underhållsarbeten. Förväntad reduktionsgrad över detta behandlingssteg är ca 50-60% av inkommande lukt. Från varje anläggningsdel leds luften in i en blandningskammare med huvudsyfte att mixa den fuktigare luften från sandfånget och biosteget med den torrare från för- och eftersedimenteringsbassängerna, frånluften från processlokalerna leds också till denna blandningskammare för att ytterligare reducera den relativa fuktigheten. För att ytterligare optimera reduktionen och livslängden på efterföljande kolfilter tillsätts ozon i utloppsdelen av blandningskammaren, strax före kolfiltersteget. För att skapa möjlighet till underhållsarbete i systemet föreslås att två separata linjer med kolfilter och fläkt byggs upp, där varje linje enskilt ska ha kapacitet att behandla all frånluft. Före och efter varje enskilt behandlingssteg skapas möjlighet till provtagning av luften för mätning av effekten av varje behandling. 8 (12)

9 Fördelarna med att bygga upp systemet i delar är att det går att följa upp behandlingsresultaten för varje reningssteg och vid behov modifiera och justera luftflöden och storlek på aggregat, jämfört med en stor central anläggning. Investeringen blir naturligtvis högre med delade anläggningar, men drifts- och underhållskostnaderna bör inte bli nämnvärt högre, inte minst ur aspekten att man skapar optimala förutsättningar för utnyttjande av kolet i kolfiltret innan detta är mättat och behöver bytas ut. SWECO har arbetat fram ett principförslag till luktbehandling vilket ses i bilaga A Bassänger Samtliga bassängvolymer förses med övertäckning, detta kan lösas på olika sätt, ofta använder man aluminiumplank med tätningslist för att skapa ett relativt tätt lock. Det finns även leverantörer av bassängtäckningar i plastkompositer som kan rekommenderas. För drift och underhåll av anläggningen förses täckningen med ett antal inspektionsluckor och enkelt demonterbara sektioner via lyftanordningar som travers eller fast anordning. Förslag till leverantörer kan vara: SAPA Nordic Water Fiberline Composites Varje bassängdel för sig förses med ett svagt, men kontrollerat undertryck, vilket ställer krav på separering av luften från de olika bassängblocken. Dimensionering av luftflöden och storlek på UV-fotoxidationsenheterna för varje enskilt aggregat får göras i ett senare skede av projektet, men allmänt kan sägas att varje aggregat kräver en plats från någon enstaka kvadratmeter till uppskattningsvis fem till tio kvadratmeter för de största. Blandningskammare, kolfilter och fläktar kan i detta läge bedömas kräva ett utrymme i storleksordningen 50 kvadratmeter. Samtligt inryms i den nya överbyggnaden, ovanpå bassängerna Sug- och spolbil Vid ett avloppsreningsverk krävs från tid till annan underhållsarbete med hjälp av sugoch spolbilar. Dessa omsätter stora mängder luft som är mycket fuktig och där även en del partiklar kan förekomma. Vi dessa tillfällen rekommenderas att man i första hand fyller sugbilarna via pumpning istället för sugning, ett fast system kan med fördel byggas upp för detta ändamål i varje bassäng dit en diafragmapump monterad på en kärra kan anslutas. Vi de tillfällen detta inte räcker till föreslås att luften från sug- och spolbilen leds in i blandningskammaren och får passera kolfiltret innan luften släpps ut, Vid dessa enstaka tillfällen kan det bli aktuellt att köra båda linjerna med kolfilter för att klara av luftflödet. Anslutning mot sug- och spolbilens frånluft kan göras med anordning motsvarande avgasutsug som används hos bilprovningen. 9 (12)

10 6.3.4 Processlokaler Ur energisynpunkt föreslås en lokaltemperatur på ca grader och att man har en förhöjd ventilation under arbetstid och en lägre luftomsättning natt och helg. Förslagsvis har man ca 1 luftomsättning per timma under natt och helg och ca 2 luftomsättningar per timma under arbetstid. Värmeväxling mellan frånluft och tilluft kan också ske i processlokalerna för att minska värmeförbrukningen. Vi vill dock avråda från värmeväxling av utgående luft från bassängerna då det erfarenhetsmässigt gärna läcker över lite frånluft till tilluften. Efter värmeväxling leds frånluften till blandningskammaren där den mixas med luften från bassängerna innan den passerar kolfiltret. Det kan vid handen tyckas som en onödig åtgärd att behandla luften från processlokalerna då den ej varit i kontakt med avloppsvattnet, men då kraven i detta projekt är ställda mycket högt vill SWECO ändå rekommendera detta. En bypass förbi kolfiltren kan byggas in redan från början om det visar sig att behandlingen via kolfilter ej krävs Utsläppspunkt Kravet från Lidköpings stad i detta projekt är att man ska kunna bygga bostäder intill 50 m från reningsverket. Detta är ett mycket högt ställt krav och med en rimlig ekonomisk insats kan detta vara svårt att nå. SWECO föreslår därför att utsläppspunkten för all luft från reningsverket flyttas ca 300 m ut till en av pirarmarna vid den närbelägna marinan. Man får då ett avstånd av ca 150 m till närmaste planerade bostadshus, vilket är ett betryggande avstånd. Kostnaden för förläggning av en sådan ledning, likväl som driftskostnaden för fläktenergin som krävs är låg i förhållande till övriga delar i detta projekt. Höjden på utsläppspunkten bör beslutas först efter att en modellering av luktbelastning och vinförhållanden genomförts, men man kan anta att med detta avstånd till bebyggelse bör det räcka med en avluftningsanordning eller skorsten på ca 5-10 m. Om man väljer att behålla utsläppspunkten vid reningsverket och planerar bygga bostadshus i närheten kan det bli aktuellt med en skorsten som är i storleksordningen ca 10 m högre än omgivande bebyggelse. 10 (12)

11 6.4 Leverantörer I Sverige finns idag ett antal leverantörer av ovan nämnda förslag till behandling, ett urval av dessa är: MT-Scandinavia Evodor Spångs Processteknik (Desinfinator) Nordic Water Joniseringsteknik AB 7 Energi, uppvärmning mm En överbyggnad av ett reningsverk medför ökad energiförbrukning för uppvärmning, belysning mm. Det finns åtgärder för att minska energiförbrukningen. 7.1 Belysning I ytor där personal inte vistas kontinuerligt kan belysning sektioneras för att spara energi. Armaturer över gångstråk tänds av närvaro och släcks efter en viss tid om inte personalen finns i utrymmet. Resterande armaturer tänds manuellt och släcks på tid. Energieffektiva armaturer används. 7.2 Uppvärmning Temperaturen i framförallt processutrymmen/bassänghallen bör begränsas till grader. För utrymmen som t.ex lab, kontor mm kan en temperatur på grader vara lämplig. Val av värmekälla är också ett sätt att arbeta energieffektivt. Den tidigare vanligaste värmekällan, olja, byts nu oftast mot mer miljövänliga värmelösningar t.ex värmepump, värmeväxling av viss frånluft mm. Att använda utgående avloppsvatten som värmekälla blir allt vanligare vid reningsverk idag. Ett avloppsvatten har normalt en temperatur mellan 3 7 grader vintertid och det är då möjligt att ta ut några grader som värmeenergi till en värmepump. Förhållandet mellan levererad energi och tillförd energi, det sk COP-värdet, är normalt mellan 3,5 4 men blir något mindre om man räknar in hjälppumpar. Uttaget av avloppsvatten ska ske sent i processen där vattnet innehåller så lite partiklar som möjligt. Avloppsvattnet pumpas via en sil till en värmeväxlare där växling görs mot det system som är i kontakt med värmepumpen. Returflödet av avloppsvatten från värmeväxlaren släpps tillbaks i processen på lämplig plats. Från värmepumpen utförs ett varmvattensystem för uppvärmning av lokaler. En värmepumpsanläggning kräver för denna storlek av reningsverk ett utrymme på ca 30 m (12)

12 Eventuellt värmeöverskott från värmepumpssystemet kan distribueras till intilliggande verksamhet eller växthus. Ett värmepumpssystem är en basvärmekälla för anläggningen och ska kompletteras med spetsvärme av någon sort. Spetsvärmekällan används som reserv samt vid kallare vinterdygn. Solceller kan också ge ett energitillskott och samtidigt vara en signal om miljövänligt och energiriktigt tänkande. 8 Ytterligare rening I anslutning till kommande ombyggnationer kan man ägna en tanke åt att införa ett ytterligare reningssteg i processen i form av UV-ljus på utgående avloppsvatten. UV-ljus är välkänt inom dricksvattenbehandling i Sverige, men på avloppssidan finns ännu bara ett fåtal anläggningar, medan det på kontinenten blir allt vanligare. Syftet med införande av UV-ljusbehandling är att reducera mängden bakterier och parasiter i utgående avloppsvatten. Idag leds utgående avloppsvatten ut i Lidan och inom 3 km från utsläppspunkten finns 3 st officiella badplatser, antagligen badas det även på andra platser. Avståndet till dricksvattenintaget är större, men det kan inte uteslutas att det finns en påverkan från utgående avloppsvatten på detta intag. Effekten av en UV-ljusbehandling är att utgående avloppsvatten blir så pass renat med avseende på bakterier att det uppfyller EU:s badvattendirektiv. Införande av UVljusbehandling är ett frivilligt åtagande och idag finns ingen känd diskussion från myndighetshåll om ett införande. Sveriges största anläggning för rening av utgående avloppsvatten med UV-ljus finns i Huskvarna och har varit i drift varje sommar sedan 2007 med goda behandlingsresultat. Investeringen är måttlig om den kan genomföras i anslutning till andra ombyggnationer och driftkostnaden för en anläggning av Lidköpings storlek kan uppskattas till ett par hundralappar per dygn. 12 (12)

13

RAPPORT. Besluts PM, Simsholmen Skola Skeppsbron SÖDRA MUNKSJÖN UTVECKLINGS AB JÖNKÖPING. Mats Kall, Leif Axenhamn, Håkan Asmoarp

RAPPORT. Besluts PM, Simsholmen Skola Skeppsbron SÖDRA MUNKSJÖN UTVECKLINGS AB JÖNKÖPING. Mats Kall, Leif Axenhamn, Håkan Asmoarp SÖDRA MUNKSJÖN UTVECKLINGS AB Besluts PM, Simsholmen Skola Skeppsbron UPPDRAGSNUMMER 6297193240 Simsholmen Skolområde Skeppsbron JÖNKÖPING Mats Kall, Leif Axenhamn, Håkan Asmoarp Ändringsförteckning VER.

Läs mer

Idag är avståndet från Lidköpings reningsverk till bebyggelse ca 600 meter. Målet är att kunna bygga bostäder inom ett avstånd av 50-100 meter.

Idag är avståndet från Lidköpings reningsverk till bebyggelse ca 600 meter. Målet är att kunna bygga bostäder inom ett avstånd av 50-100 meter. BILAGA 1 Frånluftbehandling vid Lidköpings ARV INLEDNING Reningsverken i svenska städer och samhällen ligger av naturliga skäl i lågpunkten nära vattenrecipienten. Det finns idag en klar tendens i Sverige

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2013 Haga Huddunge Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga, Huddunge,

Läs mer

Bilaga C Handbok. Vid upphandling av tekniker för luktreducering. ÅF-Industry AB. bilaga c handbok

Bilaga C Handbok. Vid upphandling av tekniker för luktreducering. ÅF-Industry AB. bilaga c handbok Bilaga C Handbok Vid upphandling av tekniker för luktreducering Sten-Åke Barr ÅF-Industry AB Mattias Wesslau Innehåll 1 INLEDNING...4 2 HANDBOKENS STRUKTUR...4 3 STEG FÖR STEG...5 4 RENINGSMETODER...7

Läs mer

Käppalaverket, Lidingö. Energieffektivitet. Upptagningsområde 2008. Käppalaverket. Käppalaverket. VA-mässan 2009 24 september Stockholm

Käppalaverket, Lidingö. Energieffektivitet. Upptagningsområde 2008. Käppalaverket. Käppalaverket. VA-mässan 2009 24 september Stockholm 1 Energieffektivitet Käppalaverket, Lidingö Torsten Palmgren VA-mässan 2009 24 september Stockholm 3 Käppalaverket Renar avloppsvatten från 11 kommuner norr och öster om Stockholm En konventionell aktivslam

Läs mer

Informationsmöte på Margretelunds reningsverk. Mikael Algvere AOVA chef

Informationsmöte på Margretelunds reningsverk. Mikael Algvere AOVA chef Informationsmöte på Margretelunds reningsverk. 20140910 Mikael Algvere AOVA chef Vad är ett reningsverk? Reningsverk är en biokemisk processindustri, som renar vårt spillvatten från biologiskt material,

Läs mer

SÄTTERSVIKENS AVLOPPSRENINGSVERK. Hammarö kommun

SÄTTERSVIKENS AVLOPPSRENINGSVERK. Hammarö kommun Hammarö kommun Processbeskrivning Sättersvikens ARV 2006-10-15 I SÄTTERSVIKENS AVLOPPSRENINGSVERK Hammarö kommun Process Beskrivning Life projektet LOCAL RECYCLING Hammarö kommun Processbeskrivning Sättersvikens

Läs mer

Kompletterande luktstudie. 1 Inledning. 2 Bakgrund. 3 Lukt PM 1 (10) 3.1 Allmänt. 6038201 Klicka här för att ange text. Handläggare Sten-Åke Barr

Kompletterande luktstudie. 1 Inledning. 2 Bakgrund. 3 Lukt PM 1 (10) 3.1 Allmänt. 6038201 Klicka här för att ange text. Handläggare Sten-Åke Barr PM 1 (10) Handläggare Sten-Åke Barr Tel +46 10 505 31 93 Mobil +46 70 564 76 21 Fax +46 10 505 30 09 sten-ake.barr@afconsult.com Datum 2014-06-13 Ekerö Kommun Alexander Fagerlund Box 205 178 23 Ekerö 178

Läs mer

Luktutredning för Simsholmens reningsverk

Luktutredning för Simsholmens reningsverk RAPPORT 1 (39) Handläggare Sten-Åke Barr Tel +46 10 505 31 93 Mobil +46 70 564 76 21 Fax +46 10 505 30 09 sten-ake.barr@afconsult.com Datum 2012-05-22 Uppdragsnr 565349 Jönköpings Kommun Luktutredning

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK SAMRÅDSHANDLING SEAB. Karlstad 2013-05-21. Uppdragsnummer 2004-30

TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK SAMRÅDSHANDLING SEAB. Karlstad 2013-05-21. Uppdragsnummer 2004-30 TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK Karlstad Uppdragsnummer 2004-30 VA-Konsulten Magnus Aronsson AB Granitvägen 28 653 50 Karlstad Telefon 070-307 87 75 arv:2004-30 Tillsta ndsanso kan:130521

Läs mer

Miljörapport. Kvicksund 2014.

Miljörapport. Kvicksund 2014. Miljörapport. Kvicksund 2014. Innehåll 1 Grunddel Flintavik... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Flintavik... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening... 3 2.4 Kemikaliehantering...

Läs mer

VÄSTRA ORUST AVLOPPSRENINGSVERK

VÄSTRA ORUST AVLOPPSRENINGSVERK VÄSTRA ORUST AVLOPPSRENINGSVERK SAMRÅD MED ALLMÄNHETEN FÖR NYBYGGNATION ANLEDNING TILL NYBYGGNATION 1. Avloppsvattenrening i Västra Orust sker idag i åldersstigna anläggningar i Hälleviksstrand, Barrevik

Läs mer

DELUTREDNING. Lokalisering av reningsverk och slambehandling. 1 Nuläge. 2 Lokalisering av reningsverket

DELUTREDNING. Lokalisering av reningsverk och slambehandling. 1 Nuläge. 2 Lokalisering av reningsverket Uppdragsnr: 10166151 1 (6) DELUTREDNING Lokalisering av reningsverk och slambehandling Denna PM utgör en del av utredningen inom EVAA-projektet etapp 2 för H+-området i Helsingborg. Denna delutredning

Läs mer

Luktutredning för Kungsängens avloppsreningsverk

Luktutredning för Kungsängens avloppsreningsverk RAPPORT 1 (41) Handläggare Sten-Åke Barr Tel +46 10 505 31 93 Mobil +46 70 564 76 21 Fax +46 10 505 30 09 sten-ake.barr@afconsult.com Mälarenergi Datum 2013-01-25 Uppdragsnr 224634 Luktutredning för Kungsängens

Läs mer

VeVa Tynningö Prel. version

VeVa Tynningö Prel. version Prel. version Frida Pettersson, Erik Kärrman 1. - Syfte Målet med etta uppdrag var att ta fram beslutsunderlag som visar ekonomiska och miljömässiga konsekvenser vid introduktion av avloppslösningar på

Läs mer

Dala Biogas AB 2013-06-14 Lövängets gård Ljusterängarna 46 783 93 St Skedvi Till Länsstyrelsen Dalarna 791 84 Falun Komplettering till ansökan om tillstånd för uppförandet av biogasanläggning vid Pellesberget

Läs mer

Och vad händer sedan?

Och vad händer sedan? Och vad händer sedan? I STORT SETT ALLA MÄNNISKOR I SVERIGE SOM BOR i en tätort är anslutna till ett vatten- och avloppsledningsnät. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns vattenledningar

Läs mer

Hur undviker man luktstörningar från biogasproduktion? Biogasseminarium, Borlänge, 30 oktober 2013 BiogasMitt Eric Rönnols eric@ronnols-miljo.

Hur undviker man luktstörningar från biogasproduktion? Biogasseminarium, Borlänge, 30 oktober 2013 BiogasMitt Eric Rönnols eric@ronnols-miljo. Hur undviker man luktstörningar från biogasproduktion? Biogasseminarium, Borlänge, 30 oktober 2013 BiogasMitt Eric Rönnols eric@ronnols-miljo.com Lukt vad är det? Sinnesförnimmelse när ämnen når näsans

Läs mer

Avloppsanordning för hushållsspillvatten på Edsås 1:18 - komplettering

Avloppsanordning för hushållsspillvatten på Edsås 1:18 - komplettering Edsås 1:18 Foto från norra delen av Edsås 1:18 Avloppsanordning för hushållsspillvatten på Edsås 1:18 - komplettering 2007-04-25 Beställare: Advokatfirman Åberg Kungsportsavenyn 32 411 36 GÖTEBORG Konsult:

Läs mer

Satellitbild Lite korta fakta Ett unikt reningsverk 1 2 Processavloppsvattnet från läkemedelstillverkningen i Snäckviken pumpas i en 6,5 km lång ledning. Den är upphängd i en avloppstunnel som leder till

Läs mer

Rening vid Bergs Oljehamn

Rening vid Bergs Oljehamn Rening vid Bergs Oljehamn statoilsreningsfolder2.indd 1 08-10-09 13.24.00 statoilsreningsfolder2.indd 2 08-10-09 13.24.01 Innehåll Vattenrening vid Bergs Oljehamn 4 Gasrening vid Bergs Oljehamn 10 statoilsreningsfolder2.indd

Läs mer

Avloppsvattenbehandling för Klövsjö, Katrina och Storhognaområdet

Avloppsvattenbehandling för Klövsjö, Katrina och Storhognaområdet Avloppsvattenbehandling för Klövsjö, Katrina och Storhognaområdet Avloppsreningsanläggning Avloppsreningsanläggningen består av processanläggningen i Utanbergsvallarna samt infiltrationsanläggningen i

Läs mer

årsrapport 2013 Vätterledens avloppsreningsverk

årsrapport 2013 Vätterledens avloppsreningsverk årsrapport 2013 Vätterledens avloppsreningsverk 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 2. GRUNDDEL... 3 3. TEXTDEL... 4 3.1 Verksamhetsbeskrivning... 4 3.1.1 Organisation... 4 3.1.2 Verksamhet...

Läs mer

Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk

Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk Sida 1(8) Datum 2015-05-28 Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk På uppdrag av Leksand Vatten AB Handläggare Anna Danielsson På uppdrag av Leksand Vatten AB 0247-44140 anna.danielsson@dvaab.se

Läs mer

Nya avloppsreningsverket. en plats att spela fotboll på?

Nya avloppsreningsverket. en plats att spela fotboll på? Nya avloppsreningsverket en plats att spela fotboll på? CHARLOTTA MAGNERGÅRD OCH STINA WELANDER Avloppsreningsverkets framtid Varför utreder vi reningsverkets framtid? Hur ser det ut på andra håll i Sverige?

Läs mer

6220 Nynashamn Sida 3. Nynäshamns avloppsreningsverk

6220 Nynashamn Sida 3. Nynäshamns avloppsreningsverk 6220 Nynashamn 03-02-13 17.01 Sida 3 Nynäshamns avloppsreningsverk 6220 Nynashamn 03-02-13 17.01 Sida 4 I början av 1900-talet släpptes avloppsvattnet rakt ut i naturen. I takt med städernas snabba tillväxt

Läs mer

Lösningar för att möta nya krav på reningsverk ÄR MBR teknik lösningen på de ny kraven?

Lösningar för att möta nya krav på reningsverk ÄR MBR teknik lösningen på de ny kraven? Lösningar för att möta nya krav på reningsverk ÄR MBR teknik lösningen på de ny kraven? Jonas Grundestam Teknikansvarig Process Stockholms Framtida Avloppsrening Marie Berg Processingenjör Himmerfjärdsverket,

Läs mer

Case Study. Lösning för temporär gallerinstallation Leksands reningsverk

Case Study. Lösning för temporär gallerinstallation Leksands reningsverk Case Study. Lösning för temporär gallerinstallation Leksands reningsverk 2018 www.hydriawater.se Towards a cleaner world. Hydria Water AB tillhandahåller kvalitetsprodukter för avloppsreningsverk tillverkade

Läs mer

MILJÖTEKNIK FÖR BEHANDLING AV AVLOPPSVATTEN

MILJÖTEKNIK FÖR BEHANDLING AV AVLOPPSVATTEN PP PP PP PP MILJÖTENI FÖR BEHANDLING AV AVLOPPSVATTEN Uppsamling av sats 4 PA biokemiska minireningsverk: Småhus, fritidshus sida 2 Slambehandling 2. Bio-kemisk rening Gemensamma reningsverk sida 3 Reningsverk

Läs mer

Går igenom populärversion av aktivt slam. Hur man kontrollerar slam visuellt Vad händer när det blir slamflykt och flytslam Vad bör man tänka på när

Går igenom populärversion av aktivt slam. Hur man kontrollerar slam visuellt Vad händer när det blir slamflykt och flytslam Vad bör man tänka på när Går igenom populärversion av aktivt slam. Hur man kontrollerar slam visuellt Vad händer när det blir slamflykt och flytslam Vad bör man tänka på när man projekterar ett enskilt avlopp speciellt om man

Läs mer

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB Svensk markexploatering AB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570096 Tomtområde vid Digernäs 5:5 och 1:45 Falun rev. 2013-10-09 Sweco Environment AB 1(5) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun

Läs mer

NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR

NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR Växjö 24 Januari 2017 Pontus Cronholm, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-01-24 1 Innehåll 1. Tillämpningsområde

Läs mer

Läkemedelsrester i avloppsvatten och kommunala reningsverk, nuläget. Nicklas Paxéus, Gryaab AB

Läkemedelsrester i avloppsvatten och kommunala reningsverk, nuläget. Nicklas Paxéus, Gryaab AB Läkemedelsrester i avloppsvatten och kommunala reningsverk, nuläget Nicklas Paxéus, Gryaab AB Läkemedel i avloppsvatten URIN FEKALIER LÄKEMEDEL, intag LÄKEMEDEL, utsöndring Ursprungligt läkemedel + metaboliter

Läs mer

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG ÅRE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER1644649000 SAMRÅDSUNDERLAG SAMRÅDSUNDERLAG ÖSTERSUND SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ JESSIC RAFTSJÖ LINDBERG HELENA FUREMAN 1 (9) S w e co Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

Nyckeltal för reningsverk verktyg för effektivare resursanvändning

Nyckeltal för reningsverk verktyg för effektivare resursanvändning Nyckeltal för reningsverk verktyg för effektivare resursanvändning Peter Balmér och Daniel Hellström peter.balmer@telia.com daniel.hellstrom@svensktvatten.se Är svenska avloppsreningsverk energieffektiva?

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2014 Haga Huddunge Morgongåva Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga,

Läs mer

Bilaga 1. Teknisk beskrivning av. Tångens avloppsreningsverk H2OLAND. Mark de Blois/Behroz Haidarian www.h2oland.se 0322-66 04 67

Bilaga 1. Teknisk beskrivning av. Tångens avloppsreningsverk H2OLAND. Mark de Blois/Behroz Haidarian www.h2oland.se 0322-66 04 67 Bilaga 1 av Tångens avloppsreningsverk Orust kommun 2013-07-02 Tångens avloppsreningsverk Tillståndsansökan Orust kommun av Tångens avloppsreningsverk Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 UTSLÄPPSVILLKOR...

Läs mer

ÅSEDA AVLOPPSRENINGSVERK

ÅSEDA AVLOPPSRENINGSVERK ÅSEDA AVLOPPSRENINGSVERK Uppvidinge kommun Samrådsredogörelse Treatcon AB Kalmar den 11:e mars 2011 Uppdrag: Åseda avloppsreningsverk Samrådsredogörelse Datum: 2011-03-11 Uppdragsgivare: Uppvidinge kommun

Läs mer

Biofilter, en bra luktreduceringsteknik för Sveriges biogasanläggningar?

Biofilter, en bra luktreduceringsteknik för Sveriges biogasanläggningar? Biofilter, en bra luktreduceringsteknik för Sveriges biogasanläggningar? Karine Arrhenius, Lars Rosell SP, Kemi och Materialteknik Centrum för optimal resurshantering av avfall www.wasterefinery.se Vad

Läs mer

Statens naturvårdsverks författningssamling

Statens naturvårdsverks författningssamling Statens naturvårdsverks författningssamling Miljöskydd ISSN 0347-5301 Kungörelse med föreskrifter om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse; beslutad den 30 maj 1994. SNFS 1994:7 MS:75 Utkom från trycket

Läs mer

Remiss angående ansökan om tillstånd för Uddebo avloppsreningsverk

Remiss angående ansökan om tillstånd för Uddebo avloppsreningsverk Miljönämnden 2007 10 18 67 1 Remiss angående ansökan om tillstånd för Uddebo avloppsreningsverk Tekniska förvaltningen, Luleå kommun har till länsstyrelsen inkommit med en ansökan om nytt tillstånd på

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk

Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk Januari 2012 till december 2012 Principskiss av reningsverken. www.stockholm.se/miljoforvaltningen Från Stockholmvattens Va AB:s miljörapport

Läs mer

inom avloppsrening - 2 - Rensskärare Centrifugalpump Roterande sil Rensskärare i pumpstation Excenterskruvpump Lobrotorpump

inom avloppsrening - 2 - Rensskärare Centrifugalpump Roterande sil Rensskärare i pumpstation Excenterskruvpump Lobrotorpump Vi håller dina processer igång Inom avloppsrening inom avloppsrening Till samtliga steg i avloppsreningsprocessen, från filtrering till finfördelning, pumpning och dosering, erbjuder AxFlow bland annat

Läs mer

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT SORTIMENT ÖVERSIKT Reningsverk för små hus, villor och flerbostadsområden. För permanent och fritidsboende Parametrar Modellbeteckning BioPlus-5 BioPlus-9 BioPlus-15 Befolkningsekvivalent (PE) PE 5 9

Läs mer

Hur reningsverket fungerar

Hur reningsverket fungerar Kommunalt avlopp Det vatten du använder hemma, exempelvis när du duschar eller spolar på toaletten, släpps ut i ett gemensamt avloppssystem där det sen leds vidare till reningsverket. Hit leds även processvatten

Läs mer

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08 Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Kylbehov Sundbrolund äldreboende Kund Landstinget Västernorrland - Olle Bertilsson Baltic Energy Lena

Läs mer

Utvärdering av reningsfunktionen hos Uponor Clean Easy

Utvärdering av reningsfunktionen hos Uponor Clean Easy Utvärdering av reningsfunktionen hos Uponor Clean Easy Ett projekt utfört på uppdrag av Uponor Infrastruktur Ola Palm 2009-06-04 2009 Uppdragsgivaren har rätt att fritt förfoga över materialet. 2009 Uppdragsgivaren

Läs mer

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT SORTIMENT ÖVERSIKT Reningsverk för små hus, villor och flerbostadsområden. För permanent och fritidsboende Parametrar Modellbeteckning BioPlus-5 BioPlus-9 BioPlus-15 Befolkningsekvivalent (PE) PE 5 9

Läs mer

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN FALKÖPINGS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2204112000 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN 2014-04-25 JÖNKÖPING GEOTEKNIK UPRÄTTAD AV: GRANSKAD AV: SWECO CIVIL JOSEFINE LINDBERG BJÖRN PETTERSSON

Läs mer

Maximal genomsnittlig veckobelastning

Maximal genomsnittlig veckobelastning Maximal genomsnittlig veckobelastning Robert Ljunggren, Linda Gårdstam, Naturvårdsverket 1 NÄR OCH HUR SKA MAX GVB ANVÄNDAS Tätortens max gvb avgör vilken rening som krävs enligt SNFS 1994:7 Tillståndet

Läs mer

Ny föreskrift NFS 2016: :14 (kontroll) och 1994:7 (rening) upphörde att gälla :6 började gälla

Ny föreskrift NFS 2016: :14 (kontroll) och 1994:7 (rening) upphörde att gälla :6 började gälla Dagordning De nya föreskrifterna Miljörapportering för avloppsreningsverk Begreppet Max GVB och dess betydelse EU-rapportering Aktuella prövningar Behov av återkommande träffar? 1 Ny föreskrift NFS 2016:6

Läs mer

Ett arbete om Reningsverk! Av: Julia Ärnekvist 9G.

Ett arbete om Reningsverk! Av: Julia Ärnekvist 9G. Ett arbete om Reningsverk! Av: Julia Ärnekvist 9G. Innehållsförteckning. Sida nr. 1. Inledning. 2. Frågeställning. 3-8. Svar på frågorna. 9. Intervju med Åke Elgemark. 10. Bilder ifrån reningsverket. 11.

Läs mer

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet. Bakgrund Hornasjöns Samfällighetsförening planerar för 37 fastigheter anslutna med ledningsnät till ett gemensamt reningsverk. Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Läs mer

BEDÖMNING AV LUKTBELÄGGNING Mariestads avloppsreningsverk

BEDÖMNING AV LUKTBELÄGGNING Mariestads avloppsreningsverk BEDÖMNING AV LUKTBELÄGGNING Mariestads avloppsreningsverk Göteborg SWECO VIAK AB Luftvård Beatrice Teurneau Uppdragsnummer 1335571100 SWECO VIAK Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon

Läs mer

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN VAD ÄR AVLOPPSVATTEN SPILLVATTEN Förorenat vatten från hushåll, industrier, serviceanläggningar

Läs mer

Stockholms framtida avloppsrening

Stockholms framtida avloppsrening Stockholm Vatten Stockholms framtida avloppsrening Luktutredningar i samband med utbyggnad av tunnelsystem och reningsverk Stockholm 2015-03-02 PM 1 (7) Handläggare Sten-Åke Barr Tel +46 10 505 31 93 Mobil

Läs mer

Var ska det nya reningsverket byggas?

Var ska det nya reningsverket byggas? Var ska det nya reningsverket byggas? PRESENTATION AV LOKALISERINGSUTREDNING APRIL 2016 Resultat av lokaliseringsutredning för nytt reningsverk i Lidköping Här följer en sammanfattning av lokaliseringsutredningen.

Läs mer

1. LIA Mjölby Kommun. Adam Eriksson Vatten- och miljöteknik Hallsberg VM13H

1. LIA Mjölby Kommun. Adam Eriksson Vatten- och miljöteknik Hallsberg VM13H 1. LIA Mjölby Kommun Adam Eriksson Vatten- och miljöteknik Hallsberg VM13H Innehållsförteckning LIA Mjölby Kommun... 1 1.Bakgrund... 3 1.1.Syfte... 3 2.Reningsverkets process... 3 3.Arbetsuppgifter...

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

årsrapport 2013 Svenstorps avloppsreningsverk

årsrapport 2013 Svenstorps avloppsreningsverk årsrapport 2013 Svenstorps avloppsreningsverk 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 2. GRUNDDEL... 3 3. TEXTDEL... 4 3.1 Verksamhetsbeskrivning... 4 3.1.1 Organisation... 4 3.1.2 Verksamhet...

Läs mer

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012 Berg avloppsreningsverk Tekniska förvaltningen, VA-avdelningen 0780-50-021 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 3 1.1 Lokalisering och recipient... 3 1.2 Verksamhetens organisation och ansvarsfördelning...

Läs mer

VÄGVALSUTREDNING AVLOPPSRENING

VÄGVALSUTREDNING AVLOPPSRENING VÄGVALSUTREDNING AVLOPPSRENING Varför vägvalsutredning? Denna typ av alternativstudie krävs vid tillståndsprövning, Miljöbalken säger att man ska utvärdera och välja Bästa Möjliga Teknik utifrån de lokala

Läs mer

B 2 Processteknik 2011-02-23 Berndt Björlenius

B 2 Processteknik 2011-02-23 Berndt Björlenius 1 B 2 Processteknik 2011-02-23 Berndt Björlenius Gasmätningar inför emissionsdeklarationen för år 2010 vid Himmerfjärdsverket Bakgrund Inför redovisningen av gasformiga emissioner från Himmerfjärdsverket

Läs mer

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING 2 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING... 3 2.1 Befintlig anläggning... 3 2.2 Ny anläggning... 4 2.3 Recipient... 6 3 TEKNISK FÖRSÖRJNING... 7 4 GEOLOGISKA FÖRHÅLLANDEN...

Läs mer

Välkomna! Jonas Holmberg Louise Larsson Marianne Samuelsson Anders Fransson Linda Svedensten

Välkomna! Jonas Holmberg Louise Larsson Marianne Samuelsson Anders Fransson Linda Svedensten Välkomna! Jonas Holmberg Louise Larsson Marianne Samuelsson Anders Fransson Linda Svedensten Kvällens agenda Vad har hänt sedan förra mötet på Sobacken. Vad kommer hända den närmaste tiden. Inkomna synpunkter.

Läs mer

total trygg het Nyckelfärdiga reningsverk för 1 500 hushåll

total trygg het Nyckelfärdiga reningsverk för 1 500 hushåll total trygg het Nyckelfärdiga reningsverk för 1 500 hushåll extrem rening profes sionell service profes sionell kompe tens Du är i goda händer. Topas Vatten är mer än ett bra reningsverk. Vid planering

Läs mer

KARLSKOGA AVLOPPSRENINGSVERK

KARLSKOGA AVLOPPSRENINGSVERK KARLSKOGA AVLOPPSRENINGSVERK Välkommen till Karlskoga avloppsreningsverk. Ett reningsverk som ingår i Karlskoga Miljö AB. Grunderna till dagens reningsverk lades vid bygget av det första reningsverket

Läs mer

Miljövård med luftens egna beståndsdelar

Miljövård med luftens egna beståndsdelar Miljövård med luftens egna beståndsdelar Miljövård med luftens egna beståndsdelar Gaser och gasteknologi från Air Liquide bidrar till att skydda och förbättra allas vår miljö. Äldre, miljöbelastande metoder

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd enl miljöbalken för Rosenholms avloppsreningsverk i Katrineholm

Yttrande över ansökan om tillstånd enl miljöbalken för Rosenholms avloppsreningsverk i Katrineholm Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 7/2011 1 (5) MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum Vår handläggare Ert datum Er beteckning Miljöinspektör Torbjörn Lundahl Telefon 0150-576 62 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Yttrande

Läs mer

Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo. Jäderfors Järbo Gysinge. Carin Eklund

Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo. Jäderfors Järbo Gysinge. Carin Eklund ÅRSREDOVISNING MINDRE RENINGSVERK SANDVIKENS KOMMUN 2011 Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo Jäderfors Järbo Gysinge Sandviken 2012-03-15 Sandviken Energi Vatten AB Carin Eklund Årsrapport för mindre

Läs mer

Minireningsverk. från. För ett grönare tänkande

Minireningsverk. från. För ett grönare tänkande Minireningsverk från För ett grönare tänkande Robust konstruktion inga rörliga delar, inga mekaniska pumpar, ingen elektronik nere i själva tanken. Minska miljöbelastningen med egen slamtömning. Finansiering

Läs mer

Bilaga 1 Anslutning och belastning Sven Georg Karlsson Skara avloppsreningsverk, Horshaga Anslutning till verket

Bilaga 1 Anslutning och belastning Sven Georg Karlsson Skara avloppsreningsverk, Horshaga Anslutning till verket Uppgiftslämnare Avloppsreningsverk: Antal fysiska personer anslutna till vattenverket (st) Antal anslutna fysiska personer till avloppsreningsverket (st) Bilaga 1 Anslutning och belastning Sven Georg Karlsson

Läs mer

Luktkartläggning Hammarby Sjöstad

Luktkartläggning Hammarby Sjöstad RAPPORT 1 (7) Handläggare Markus Olofsgård Tel +46 10 505 94 07 Mobil +46 70 356 62 10 Fax +46 10 505 30 09 markus.olofsgard@afconsult.com Datum 2014-03-19 Uppdragsnr 402732 Luktkartläggning Hammarby Sjöstad

Läs mer

Henriksdals avloppsreningsverk. För stockholmarnas och miljöns bästa

Henriksdals avloppsreningsverk. För stockholmarnas och miljöns bästa Henriksdals avloppsreningsverk För stockholmarnas och miljöns bästa 1 Ett av Europas största avloppsreningsverk Insprängt i Henriksdalsberget, på gränsen mellan Stockholm och Nacka, ligger ett av Stockholm

Läs mer

Små avloppsanläggningar

Små avloppsanläggningar Information från Miljö- och byggenheten Små avloppsanläggningar Slamavskiljare Enligt miljöbalken får inte avloppsvatten som kommer från hushåll och som inte genomgått längre gående rening än slamavskiljning

Läs mer

Skandinavisk Ecotech. Carl-Johan Larm carl-johan.larm@ecot.se vvd Produktchef 070-255 87 64

Skandinavisk Ecotech. Carl-Johan Larm carl-johan.larm@ecot.se vvd Produktchef 070-255 87 64 Skandinavisk Ecotech Carl-Johan Larm carl-johan.larm@ecot.se vvd Produktchef 070-255 87 64 Om Ecotech Systemutvecklare med över 20 års erfarenhet Ansvarar för hela produktkedjan - Utveckling - Produktion

Läs mer

Mjölby kommun Ljusutredning Mantorptravet. Utredning av ljusstörningar för detaljplan Viby-olofstorp 4:4. (Östra Olofstorp vid riksvägen )

Mjölby kommun Ljusutredning Mantorptravet. Utredning av ljusstörningar för detaljplan Viby-olofstorp 4:4. (Östra Olofstorp vid riksvägen ) Mjölby kommun ÅF Infrastructure AB Linköping 20180829 Granskad av: Urban Schelin ÅF Infrastructure AB, Storgatan 13, 582 23 Linköping Telefon 0105052957. Säte i Stockholm. www.afconsult.com Org.nr 5561852103.

Läs mer

Informationsskrivelse små avloppsreningsverk och större investeringar.

Informationsskrivelse små avloppsreningsverk och större investeringar. Informationsskrivelse små avloppsreningsverk och större investeringar. Bakgrund BKT sköter ett 60-tal vatten och avloppsreningsverk. De flesta är små anläggningar som ligger på landsbygden. De här anläggningarna

Läs mer

PM SYSTEMBESKRIVNING OCH LCC-BERÄKNING

PM SYSTEMBESKRIVNING OCH LCC-BERÄKNING 18 Blekinge Sjukhus byggnad 02-46, kyl- och värmeanläggning Alternativ och LCC-beräkning, sammanfattning Alternativ 0 Kylanläggning med 3 st kylmaskiner på plan 8. Kondensorvärme från kylproduktion via

Läs mer

NFS 2006:7 normal skyddsnivå, miljöskydd. Minst 90% reduktion av BOD7

NFS 2006:7 normal skyddsnivå, miljöskydd. Minst 90% reduktion av BOD7 Tabell över parametrar för reningseffektivitet, behandlingskapacitet, hälsoskydd och miljö i standard SS-EN12566-3:2005+A2:2013 och Tabell över parametrar för reningseffektivitet, behandlingskapacitet,

Läs mer

Tillfällig magasinering av flödestoppar i kombination med direktfällning minskar utsläppen. Maria Mases processingenjör VA SYD

Tillfällig magasinering av flödestoppar i kombination med direktfällning minskar utsläppen. Maria Mases processingenjör VA SYD Tillfällig magasinering av flödestoppar i kombination med direktfällning minskar utsläppen Maria Mases processingenjör VA SYD Upplägg Sjölunda avloppsreningsverk Bakgrund Arbetsprocess för att hitta lösning

Läs mer

Områdesbeskrivning för Katrineholms kommun

Områdesbeskrivning för Katrineholms kommun Områdesbeskrivning för Katrineholms kommun Områdesbeskrivning en omfattar områden med detaljplan och områdesplan samt områden som i översiktsplanen (ÖP 1991) redovisats som samlad bebyggelse. Som permanentbodda

Läs mer

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer.

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. 10% av Sveriges befolkning saknar anslutning till ett kommunalt reningsverk. Dessa 10% bidrar till lika

Läs mer

Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar

Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar PRAKTEK anders.ehrlemark@ptek.se 2016-12-01 Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar Dessa råd gäller klimatreglerade stallar, d.v.s. isolerade stallar där man önskar

Läs mer

NK-projektet på Syvab Kristina Stark-Fujii

NK-projektet på Syvab Kristina Stark-Fujii NK-projektet på Syvab Kristina Stark-Fujii 2011-12-14 Agenda Bakgrund Verket idag Förutsättningar för idéstudien Resultat idéstudie Fortsättning NK2 Varför nya krav? Baltic Sea Action Plan (BSAP) Mål:

Läs mer

Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet.

Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet. Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet. 41 77 01 JAPE VENTGOLV 2013 När bekymren är som värst, eller när bara misstankarna finns där. Har du fukt i betongplattan? Känner du av lukt och emissioner?

Läs mer

Date 2015-05-06. Project ID 586076

Date 2015-05-06. Project ID 586076 Author Therese Wernstedt Phone 010 505 00 00 Mobile +46705081551 therese.wernstedt@afconsult.com Date 2015-05-06 Project ID 586076 NSVA AB Samrådsunderlag inför ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken,

Läs mer

Instrumentera Rätt På Avloppsreningsverk. Sofia Andersson , NAM19

Instrumentera Rätt På Avloppsreningsverk. Sofia Andersson , NAM19 Instrumentera Rätt På Avloppsreningsverk Sofia Andersson 2019-02-07, NAM19 IRPA Instrumentera Rätt På Avloppsreningsverk Mål: Ta fram, dokumentera och sprida råd och rekommendationer om instrumentering

Läs mer

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsbeskrivning... 2 1.1 Organisation och ansvarsfördelning... 2 1.2 Beskrivning av verksamheten... 2 1.3

Läs mer

Underlagsmaterial samråd

Underlagsmaterial samråd 1. Administrativa uppgifter Cold Lake AB org.nr 559037-1141 C/o Jens Nilsson Heleneborgsgatan 12a 11732 Stockholm Underlagsmaterial samråd Fastighet: Västgård 1:1 (i Kall) Fastighetsägare: Erik Alexandersson

Läs mer

Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe.

Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe. U P O N O R I N F R A S T R U K T U R U P O N O R M I N I R E N I N G S V E R K P R O D U K T FA K TA 1-0 6 Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe. Enskilda avlopp - problem och

Läs mer

Biomoduler. Läggningsanvisningar, drift och skötsel. www.baga.se

Biomoduler. Läggningsanvisningar, drift och skötsel. www.baga.se Biomoduler Läggningsanvisningar, drift och skötsel www.baga.se Baga Water Technology AB Fiskhamnen 3 371 37 Karlskrona Tel: 0455-61 61 50 E-mail: info@baga.se Biomoduler Läggningsanvisningar Figur 1. BAGA

Läs mer

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Inledning Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp för olika sorters förorenat vatten. Spillvatten

Läs mer

Samrådsunderlag. Tillståndsansökan Hyltebruks Avloppsreningsverk. 1. Bakgrund

Samrådsunderlag. Tillståndsansökan Hyltebruks Avloppsreningsverk. 1. Bakgrund Tillståndsansökan Hyltebruks Avloppsreningsverk Datum 2015-10-28 Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 33 77 Ramböll Sverige AB Org nr 556133-0506

Läs mer

OMBYGGNATION AV GAMLEBY AVLOPPSRENINGSVERK

OMBYGGNATION AV GAMLEBY AVLOPPSRENINGSVERK OMBYGGNATION AV GAMLEBY AVLOPPSRENINGSVERK Västervik är centralort i Västerviks kommun i Kalmar län. Västervik ligger vid Gamlebyvikens mynning Fakta om Gamlebyviken 21 km lång tröskelvik Yta: ca 27 km².

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om mätmetoder, beräkningsmodeller och redovisning av mätresultat för kvävedioxid, kväveoxider, svaveldioxid, kolmonoxid,

Läs mer

Kemisk fällning av avloppsvatten kan

Kemisk fällning av avloppsvatten kan Grundkurs i Kemisk fällning 3 AVLOPPSVATTENRENING I de föregående två artiklarna har vi i all enkelhet berättat om kemisk fällning och hur den tillämpas för att rena dricksvatten. Nu går vi in på hur avloppsvatten

Läs mer

Bioterias ventilationssystem

Bioterias ventilationssystem Bioterias ventilationssystem Bli av med fettet. Återvinn värmen. Vanliga ventilationssystem skapar många problem. Nu kan du lösa allt från grunden. Fett i vanliga ventilationssystem skapar många problem.

Läs mer

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp Antagen av Miljö- och byggnämnd 2018-09-26, 110 SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden 1 Bakgrund Tidigare riktlinjer för små avlopp antogs av Miljö- och

Läs mer

Var skall Söderköpings avloppsvatten behandlas?

Var skall Söderköpings avloppsvatten behandlas? MiljöInvest AB Järnbrogatan 1 602 24 Norrköping Tel: 011-180220 Fax: 001-180320 e-post: anders@miljoinvest.se web: www.miljoinvest.se Var skall Söderköpings avloppsvatten behandlas? En utredning av förutsättningarna

Läs mer