Studentrekryteringsstrategi för grund- och avancerad nivå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studentrekryteringsstrategi för grund- och avancerad nivå"

Transkript

1 Kommunikationsavdelningen Niclas Rosander Studentrekryteringsstrategi för grund- och avancerad nivå Enligt den tidigare kartlagda processen Rekrytera studenter i Sverige ska allt studentrekryteringsarbete samordnas för Högskolan i Halmstad, i syfte att få bästa effekt av de samlade insatserna. Detta dokument slår fast vad Högskolan i Halmstad vill uppnå med studentrekryteringsverksamheten. Dokumentet används också för att skapa samsyn på studentrekryteringen. Denna strategi för studentrekrytering, efterföljande årliga handlingsplaner och vår grafiska manual är tillsammans med nedanstående styrande dokument vägledande för arbetet med processen Rekrytera studenter i Sverige. Med studentrekrytering avses alla åtgärder, aktiviteter och marknadsföring som har till syfte att fler studenter ska söka och anta sina platser till Högskolan i Halmstad. 1. Styrande dokument Styrande dokument för processen Rekrytera studenter i Sverige är Högskolans vision och forsknings- och utbildningsstrategi 1, Sveriges universitets- & högskoleförbunds etiska regler för studentrekrytering 2, Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram 3, samt Högskolans budget för studentrekrytering. 1.1 Andra dokument att förhålla sig till vid rekrytering av studenter Andra icke styrande, men ändå viktiga, dokument för studentrekrytering är Forsknings- och utbildningsnämndens Principer för prioritering av utbildningsutbudet, Högskolans årliga Rekryteringsenkät och Studentbarometern. Även externa undersökningar såsom Ungdomsbarometern och Företagsbarometern är viktiga. 1 Högskolan i Halmstad mot 2020 Vision och Forsknings- och utbildningsstrategi. 2 Etiska riktlinjer för nationell och internationell studentrekrytering. 3 Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram. Högskolan i Halmstad Box Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: registrator@hh.se Org. nr Sida 1 (5)

2 2. Mål för studentrekrytering 2.1 Övergripande mål för studentrekrytering I kartläggningen av processen Rekrytera studenter i Sverige fastslås att syftet med processen är att, i linje med Högskolans varumärke och profil, marknadsföra Högskolan i Halmstad och Högskolans utbildningsutbud på ett sådant sätt att motiverade och förstahandssökande studenter registrerar sig på Högskolans utbildningar. Denna formulering kan också användas som ett övergripande effektmål för studentrekrytering. Med motiverade studenter avses studenter som blir antagna till en utbildning som de har förutsättningar och motivation att genomföra. Det ställer bland annat krav på tydliga och rättvisande beskrivningar av Högskolans utbildningsutbud på webben och i utbildningskatalogen, samt att utbildningarna som ges motsvarar eller överträffar förväntningarna hos studenterna. Indikatorer på motiverade studenter är exempelvis hur höga betyg studenterna har, hur få avhopp en given utbildning har, samt vilket sökandetryck och genomströmning en viss utbildning har (se 2.2 Delmål och indikatorer). Målen och indikatorerna är kopplade till de nyckeltal Utbildningsdepartementet tidigare har varit intresserat av att följa upp. Dessa kan givetvis komma att revideras över tid. Målen och indikatorerna följs upp och revideras i maj varje år. Statistik för uppföljning tillhandahålls av FUN:s kansli. 2.2 Delmål och indikatorer Antal sökande Totalt antal sökande samt antal förstahandssökande och relationen mellan dessa till en given programutbildning indikerar hur attraktiv utbildningen är. Målet är att trenden ska vara positiv för respektive utbildning sett över tid. Sökandetryck Sökandetryck anger antalet förstahandssökande (inklusive obehöriga) per antagen på utbildningsprogram vid universitet och högskolor 4. Sökandetrycket ger en indikation på hur stor efterfrågan är på en utbildning vid ett universitet eller en högskola. Ett sökandetryck över 1 är ett mål för alla utbildningar, och en siffra under 1 ska följas upp med analys och eventuell åtgärd. Andel förstahandssökande av registrerade Andel av registrerade studenter som började på den utbildning de hade sökt i första hand. Uppgiften anges i procent 5. Andel nybörjare på förstahandsval är också ett popularitetsmått som indikerar hur väl lärosätet förmår att attrahera de studenter som blivit antagna på sitt 4 Universitetskanslersämbetet, Universitet och högskolor årsrapport 2013, s Ibid, s 106. Sida 2 (5)

3 förstahandsval. Andelen förstahandssökande av registrerade studenter till Högskolans programutbildningar ska öka till minst 75 procent till år Registrerade i förhållande till antagna Beräknas genom att antalet registrerade divideras med antalet antagna 7. Registrerade i förhållande till antagna är ett popularitetsmått som indikerar hur väl lärosätet förmår att attrahera de studenter som blivit antagna. Målet är att Högskolan inte ska sticka ut negativt i statistiken och att utbildningar med ett lågt antal registrerade i förhållande till antagna ska följas upp på något vis. Betyg Hur högt betyg som krävs för att komma in på en given utbildning kan indikera vilka förutsättningar studenterna har för att klara utbildningen samt hur motiverad man är för högskolestudier. Betyg ska sättas i relation till andra indikatorer som exempelvis prestationsgrad för att kanske hitta intressanta jämförelser. Andel regional-, nationell- eller internationell marknadsandel Med marknadsandel avses hur stor andel av alla högskolenybörjare från ett visst land, län eller kommun som börjat studera vid ett givet lärosäte 8. Måttet indikerar hur populär Högskolan i Halmstad är i ett givet land, län eller kommun. Målet är att Högskolan, inom 45 minuters pendlingsavstånd från Halmstad, ska vara det mest populära valet av lärosäte för högskolenybörjarna i regionen. Vidare ska Högskolan vara ett relevant alternativ för högskolenybörjarna i de tre storstadsregionerna. Kvarvarande år 2 Andel av högskolenybörjare som var registrerade på samma lärosäte två år i följd 9. Uppgiften anges i procent och indikerar hur väl ett givet lärosäte förmår att behålla sina studenter. Statistiken över kvarvarande år 2 går också att sätta i relation till andra indikatorer som exempelvis betyg. I nationella jämförelser är målet att inte sticka ut negativt i statistiken. Andel avancerad nivå Antalet helårsstudenter på kurser på avancerad nivå som andel av det totala antalet helårsstudenter på grundnivå och avancerad nivå. Uppgiften anges i procent 10. Måttet indikerar hur väl lärosätet förmår att attrahera till studier på avancerad nivå men också hur 6 Högskolan i Halmstad mot 2020 Vision och Forsknings- och utbildningsstrategi, s Universitetskanslersämbetet/SCB, Sveriges officiella statistik statistiska meddelanden, UF 46 SM 1301, s Universitetskanslersämbetet, Regional rekrytering, 9 Universitetskanslersämbetet, Universitet och högskolor årsrapport 2013, s Ibid, s 106. Sida 3 (5)

4 attraktivt lärosätets kursutbud är på avancerad nivå. För Högskolans studenter på avancerad nivå är målet att de ska utgöra 15 procent år Prestationsgrad Med prestationsgrad menas i vilken omfattning studenterna tar de högskolepoäng de varit registrerade för. Om en student tar alla sina registrerade poäng är prestationsgraden 100 procent 11. Måttet indikerar bland annat hur välmotiverade studenterna är vid lärosätet och hur bra förutsättningar de har haft för att klara studierna. I nationella jämförelser är målsättningen att Högskolan att inte sticka ut negativt. 3. Strategier för att nå målen för studentrekrytering Mål, strategier och handlingsplaner ska tas fram årligen. Med detta kommer man långt i arbetet att nå de uppsatta målen. Men strategier för studentrekrytering ställer också krav på andra processer. Exempelvis är våra befintliga studenter de främsta ambassadörerna för lärosätet, och bland annat därför är det viktigt att arbeta för en ökad studentnöjdhet. Detta ställer i sin tur krav på att utbildningarnas kvalitet är hög, att lärarnas pedagogiska skicklighet är god, att bostadsmarknaden fungerar tillfredsställande, att kommunikationsvägarna till och från Halmstad är bra, att det finns möjlighet till meningsfulla fritidsaktiviteter för studenterna, att Högskolans lokaler är ändamålsenliga, med mera. Många av dessa sakfrågor ägs inte heller av Högskolan i Halmstad till fullo. Icke desto mindre är de viktiga frågor för att kunna arbeta på ett effektivt vis med måluppfyllnad. Dessa processer är viktiga att se över med eventuella åtgärder som följd. 3.1 Övergripande strategier inom processen Rekrytera studenter i Sverige I marknadsföringen av Högskolan ska vi stärka bilden av det nytänkande och innovativa lärosätet. Vi ska även visa på de unika fördelarna som finns kopplade till att leva och bo i Halmstad, eftersom staden som sådan är attraktiv för målgruppen. Att koppla Högskolan och Halmstad till varandra är en framgångsfaktor. Högskolan är i många hänseenden en regional aktör när det kommer till studentrekrytering, och i det fall det är möjligt ska Högskolan rikta marknadsföringsinsatserna till Halland, nordvästra Skåne, södra Västra Götaland samt västra delarna av Småland. De tre storstadsregionerna är också prioriterade då det bor många potentiella studenter där (se vidare 4.1 Geografiska avgränsningar). I kommunikationsinsatserna ska vi skapa en positiv bild av lärosätet hos målgruppen. Fler potentiella studenter ska kunna tänka sig att studera vid Högskolan i Halmstad och fler potentiella studenter ska ha Högskolan som sitt förstahandsval. Långsiktig och imageskapande marknadsföring i enlighet med Högskolans styrande dokument är prioriterad för att öka kännedomen om Högskolan i Halmstad samt för att stärka varumärket på sikt. 11 Universitetskanslersämbetet/SCB, Sveriges officiella statistik statistiska meddelanden, UF 20 SM 1303, s 50. Sida 4 (5)

5 Långsiktig närvaro på närområdets gymnasieskolor för att på ett personligt sätt marknadsföra Högskolan utbildningar är också en viktig del i att bygga den positiva bilden av lärosätet. En praktiskt inriktad handlingsplan tas fram och revideras varje år för detta ändamål. I handlingsplanen framgår vilken mix av personliga möten, masskommunikation, digitala satsningar etcetera som Högskolan ska ha. 3.2 Övergripande strategier utanför processen Rekrytera studenter i Sverige Högskolan ska i ökande grad satsa på sina egna studenters nöjdhet eftersom nöjda studenter är de bästa ambassadörerna för Högskolans utbildningar. Viktiga parametrar för att välja Högskolan i Halmstad och sedan fullfölja sina studier är att utbildningen motsvarar eller överträffar förväntningarna, men också bra bostäder, meningsfull fritid, goda kommunikationer med mera spelar in. Framgångsfaktorer för en ökad studentnöjdhet är också engagerade och utmärkta lärare samt stödfunktioner. Nyinrättade programutbildningar som är strategiska satsningar ska, för att ha en rimlig chans att etablera sig på utbildningsmarknaden och hos målgruppen, alltid få ett extra anslag för marknadsföring. Högskolan i Halmstads forskningsförankring ska stärkas. Därför ska nya utbildningar i huvudsak skapas för områden där Högskolan har, eller håller på att utveckla, forskningsspecialiseringar. Högskolan ska också vidareutveckla ett attraktivt utbildningsutbud på avancerad nivå. Högskolan ska utveckla handlingsplaner för rekrytering av studerande från grundnivå via avancerad nivå till forskarutbildning. Samverkan med arbetslivet är något som Högskolan är bra på och ska vidareutveckla till ett adelsmärke tillsammans med innovation och entreprenörskap. Högskolans utbildningar ska kännetecknas av att de har en stark koppling till arbetsmarknaden. Högskolan i Halmstad ska sträva efter att i ökad grad placera sig i topp i externa undersökningar (exempelvis Svenskt näringslivs årliga samverkans undersökning). Att studenter efterfrågar detta vet vi från våra olika undersökningar. 4. Avgränsningar 4.1 Geografisk avgränsning Prioritet 1: Halland, nordvästra Skåne, södra Västra Götaland samt västra delarna av Småland. Prioritet 2: Stockholm-, Göteborg- och Malmöregionen. Prioritet 3: Övrig nationell rekrytering främst till utbildningar med unik inriktning. 4.2 Målgruppsavgränsning Prioritet 1: Ungdomar år, gymnasieungdomar i åk 3 samt egna studenter (avancerad nivå). Prioritet 2: Arbetssökande, gymnasieungdomar i åk 1 2, studenter på andra lärosäten. Prioritet 3: Föräldrar till barn i grund- och gymnasieskola i regionen, studievägledare i regionen samt näringsliv Sida 5 (5)

Ansvar: utbildningsnämnden, sektioner, studerandeavdelning, informationsavdelning

Ansvar: utbildningsnämnden, sektioner, studerandeavdelning, informationsavdelning Dnr 59-2009-252 Handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 Fastställd av Utbildningsnämnden 2009-02-10 Inledning 1. Utgångspunkter för arbetet med breddad rekrytering 2. Organisation och ansvar 3.

Läs mer

Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2014/159.

Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2014/159. Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram 2015-2018 Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden 2014-12-04, dnr L 2014/159. Dnr: L 2014/159 2014-12-04 Forsknings- och utbildningsnämndens

Läs mer

Projekt nationell studentrekrytering

Projekt nationell studentrekrytering Projekt nationell studentrekrytering Idébeskrivning Skrivet av Kommunikationsavdelningen, Joachim Ekström 2018-01-10 Mall för idébeskrivning, framtagen av Utvecklingsstöd, Planeringsavdelningen, september

Läs mer

Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2016

Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2016 Sid 1 (6) Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2016 Efter flera års ökning av antalet sökande till högskolestudier i Sverige så var det ett trendbrott höstterminen 2015 då det totala antalet sökande

Läs mer

FöreskrUnivHögsk06_4.doc 1

FöreskrUnivHögsk06_4.doc 1 1 Verksamhetsstyrning 1.1 Politikområde Utbildningspolitik Mål Sverige skall vara en ledande kunskapsnation som präglas av utbildning av hög kvalitet och livslångt lärande för tillväxt och rättvisa. 1.1.1

Läs mer

ANMÄLNINGSSTATISTIK. En lägesrapport för Göteborgs universitet inför våren Katarina Borne/ Analys och utvärdering,

ANMÄLNINGSSTATISTIK. En lägesrapport för Göteborgs universitet inför våren Katarina Borne/ Analys och utvärdering, ANMÄLNINGSSTATISTIK En lägesrapport för Göteborgs universitet inför våren 217 Katarina Borne/ Analys och utvärdering, Enheten för utvärdering och lärarutbildning PM: 216:8, Dnr V 216/839 GÖTEBORGS UNIVERSITET

Läs mer

Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2017

Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2017 Sid 1 (6) Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2017 Nedgången av antalet sökande till högskolestudier i Sverige fortsätter för tredje höstterminen i rad. I riket som helhet var antalet behöriga sökande

Läs mer

Nationell studentrekrytering

Nationell studentrekrytering UFV 2018/246 Nationell studentrekrytering Fastställt av universitetsdirektören 20xx-xx-xx Beredning har gjorts med portföljledningen 2018-02-08 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål

Läs mer

Inresande studenters prestationsgrad fortsätter att öka En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /13.

Inresande studenters prestationsgrad fortsätter att öka En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /13. STATISTISK ANALYS 1(13) Avdelning / löpnummer 2015-09-01 / 4 Analysavdelningen Handläggare Håkan Andersson 08-563 088 90 hakan.andersson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av

Läs mer

Nyckeltal för yrkesexamensprogram

Nyckeltal för yrkesexamensprogram Nyckeltal för yrkesexamensprogram I detta avsnitt redovisas antalsuppgifter och andra karakteristika för ett antal utbildningsprogram som leder till en yrkesexamen på grundnivå eller avancerad nivå. Nyckeltal

Läs mer

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi Publicerad: Beslutsfattare: Anders Fällström, rektor Handläggare: Kicki Strandh, kommunikationschef Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-2023 Sammanfattning:

Läs mer

Uppgången för inresande studenters prestationsgrad fortsätter En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /14

Uppgången för inresande studenters prestationsgrad fortsätter En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /14 STATISTISK ANALYS 1(14) Avdelning / löpunmmer 2016-10-11/8 Analysavdelningen Handläggare Håkan Andersson 08-563 088 90 Hakan.andersson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av

Läs mer

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Projektet Varumärket Grästorp Bakgrund s verksamhetsmål för 2013 är att förbättra profileringen av Grästorp. För att skapa förutsättningar för en framgångsrik marknadsföring krävs att alla som finns och

Läs mer

Årlig uppföljning av utbildningsprogram (1 bilaga)

Årlig uppföljning av utbildningsprogram (1 bilaga) Rektor ANVISNINGAR 2018-02-13 Dnr HS 2017/790 Årlig uppföljning av utbildningsprogram (1 bilaga) 1 Allmänt Varje utbildningsprogram vid Högskolan i Skövde (Högskolan) ska årligen följas upp. Programuppföljningen

Läs mer

Behöriga förstahandssökande och antagna

Behöriga förstahandssökande och antagna Universitetskanslersämbetet och SCB 12 UF 46 SM 1401 Behöriga förstahandssökande och antagna Program Hösten 2014 fanns det totalt 364 400 behöriga förstahandssökande (sökande som är behöriga till sitt

Läs mer

Övergripande: https://www.miun.se/program https://www.miun.se/utbildning/kurser/

Övergripande: https://www.miun.se/program https://www.miun.se/utbildning/kurser/ 1 2 3 4 Övergripande: https://www.miun.se/program https://www.miun.se/utbildning/kurser/ Urval: Betyg och högskoleprov Antagning: http://statistik.uhr.se/ 5 https://www.miun.se/utbildning/safunkardet/funktionsnedsattning/

Läs mer

Studentrekrytering vid vårterminsstarten 2016

Studentrekrytering vid vårterminsstarten 2016 Sid 1 (6) Studentrekrytering vid vårterminsstarten 2016 Ökningen av antalet sökande till högskolestudier fortsätter för riket som helhet medan antalet sökande för Umeå universitets del minskade något.

Läs mer

Nationell studentrekrytering

Nationell studentrekrytering UFV 2018/246 Nationell studentrekrytering Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.1.1 Öka andelen förstahandssökande 3 2.1.2 Öka den spontana kännedomen 4 2.1.3 Region 1 4

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2015, STUDENTREKRYTERING OCH STUDENTKOMMUNIKATION

HANDLINGSPLAN 2015, STUDENTREKRYTERING OCH STUDENTKOMMUNIKATION HANDLINGSPLAN 2015, STUDENTREKRYTERING OCH STUDENTKOMMUNIKATION INFÖR STUDENTREKRYTERINGEN 2015 Tillsammans med fakulteterna har vi tagit fram gemensamma vägval och prioriteringar för att skapa förutsättningar

Läs mer

Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2018

Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2018 Sid 1 (6) Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2018 et behöriga sökande i första hand till högskoleutbildningar höstterminen 2018 är totalt 326 386 i riket, en minskning med 4 917 personer eller -1,5

Läs mer

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad 180928 justerat efter beslut i styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad Introduktion Regionsamverkan

Läs mer

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar BESLUT Dnr: E2017/29 2017-12-12 Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar 2019 2020 1 Förslag till beslut Styrelsen beslutar: att 2018 avsätta 95 %, 374 276 tkr, av grundutbildningsanslaget

Läs mer

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola VARUMÄRKESPLATTFORM INLEDNING För att upplevas som en tydlig och relevant aktör behöver Malmö högskola bedriva ett kontinuerligt och målmedvetet varumärkesarbete. Vår verksamhet finansieras till stor del

Läs mer

Nyckeltal för yrkesexamensprogram

Nyckeltal för yrkesexamensprogram Nyckeltal för yrkesexamensprogram I detta kapitel redovisas antalsuppgifter och andra karakteristika för ett antal utbildningsprogram som leder till en yrkesexamen på grundnivå eller avancerad nivå. Ett

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD POSITIONSPAPPER REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE ARBETSMARKNAD/KOMPETENSFÖRSÖRJNING 2018 1 2 INTRODUKTION Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbetsorgan

Läs mer

Nyckeltal för yrkesexamensprogram

Nyckeltal för yrkesexamensprogram Nyckeltal för yrkesexamensprogram I detta kapitel redovisas antalsuppgifter och andra karakteristika för ett antal utbildningsprogram som leder till en yrkesexamen på grundnivå eller avancerad nivå. Ett

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016

Verksamhetsplan 2015/2016 Verksamhetsplan 2015/2016 Fastställd av fullmäktige 2015-05-20 Bakgrund och Syfte Verksamhetsplanen är det styrdokument som beskriver de frågor Studentkåren i Borås planerar arbeta med under året utöver

Läs mer

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Malmö högskola

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Malmö högskola Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Kommunikatör Charlotte Löfgren 010-470 03 61 072 572 05 36 PM Datum 2016-04-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Dnr. 19-2005-76 Kvalitetspolicy för Högskolan i Halmstad KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Fastställd av styrelsen för Högskolan i Halmstad, juni 2011 Högskolan i Halmstad För utveckling av verksamhet,

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Statistiker 010-470 03 90 torbjorn.lindquist@uhr.se PM Datum 2015-01-27 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 17 september 2012 Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 Helsingborgs stad behöver fokusera arbetet kring högre utbildning, forskning och attraktiv studentstad för att stärka

Läs mer

Studenternas prestationsgrad fortsätter att öka

Studenternas prestationsgrad fortsätter att öka STATISTISK ANALYS 1(16) Avdelning / löpnummer 2018-12-11 / 9 Analysavdelningen Handläggare Fredrik Svensson 08-563 087 87 fredrik.svensson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en

Läs mer

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Högskolan Väst

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Högskolan Väst Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Kommunikatör Charlotte Löfgren 010-470 03 61 072 572 05 36 PM Datum 2016-04-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor Koncept Regeringsbeslut I:x 2012-12-13 U2012/ /UH Utbildningsdepartementet Per Magnusson per.magnusson@regeringskansliet.se 08-4053252 Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

Utvärderingscykel för utvärdering av Högskolan i Halmstads utbildningar på grundnivå och avancerad nivå

Utvärderingscykel för utvärdering av Högskolan i Halmstads utbildningar på grundnivå och avancerad nivå 2019-05-05 Utvärderingscykel för utvärdering av Högskolan i Halmstads utbildningar på grundnivå och avancerad nivå 2018-2024 Utvärdering av Högskolan i Halmstads utbildningar genomförs dels inom ramen

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Bakgrund och inledning Högskolan Dalarnas styrelse fastställde i december 2014 en vision för Högskolan. Visionen är inte tidsatt

Läs mer

Breddat deltagande inom högskolan Exempel på stödverktyg

Breddat deltagande inom högskolan Exempel på stödverktyg Breddat deltagande inom högskolan Exempel på stödverktyg 2017-11-10 Aleksandra Sjöstrand Ett förslag från regeringen till ändring i högskolelagen att universitet och högskolor i stället för att aktivt

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1 (7) 2009-02-19 Dnr SU 29-0405-09 Stockholms universitet Studentavdelningen Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1. Inledning Stockholms universitet - Det öppna universitetet

Läs mer

Strategi 2011-2014. Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dnr 11/75. 110218_KMH_strategi_2011_2014.

Strategi 2011-2014. Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dnr 11/75. 110218_KMH_strategi_2011_2014. 110218_KMH_strategi_2011_2014.pdf Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Strategi 2011-2014 Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18 Dnr 11/75 Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Besöksadress: Valhallavägen

Läs mer

Trender och tendenser i högskolan UKÄ ÅRSRAPPORT

Trender och tendenser i högskolan UKÄ ÅRSRAPPORT Trender och tendenser i högskolan UKÄ ÅRSRAPPORT 2015 7 De senaste åren har forskningen växt inom högskolan medan utbildning på grundnivå och avancerad nivå har minskat i omfattning och det får genomslag

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS Vilka vi är och vart vi är på väg Inledning INLEDNING Denna skrift beskriver Högskolan i Borås vision, mission och kärnvärden. Syftet är att skapa en ökad samsyn om vad Högskolan

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015 Dnr: L2015/77 2015-06-03 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015 Beslutad av rektor för Högskolan i Halmstad 2015-06-03 Handlingsplanen för lika villkor revideras varje år och utgår från Diskrimineringslagen

Läs mer

Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020

Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020 Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020 Greg Neely International Office Det internationella perspektivet ska vara en självklar del i all

Läs mer

Delrapport Internationell marknadsföring

Delrapport Internationell marknadsföring Mittuniversitetet Implementering av utbildningsstrategin Sandra Wåger 2013-04-10 Delrapport Internationell marknadsföring Innehållsförteckning Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Problemformulering 1.2 Projektets

Läs mer

Antagning till högre utbildning vårterminen Statistik i samband med sista anmälningsdag vt 2018

Antagning till högre utbildning vårterminen Statistik i samband med sista anmälningsdag vt 2018 Antagning till högre utbildning vårterminen 2018 Statistik i samband med sista anmälningsdag vt 2018 Antagning till högre utbildning vårterminen 2018 Statistik i samband med sista anmälningsdag vt 2018

Läs mer

Studentrekrytering vid vårterminsstarten 2017

Studentrekrytering vid vårterminsstarten 2017 Sid 1 (5) Studentrekrytering vid vårterminsstarten 2017 Totalt sett i riket var det 250 590 personer som sökte en eller flera utbildningar i den nationella antagningsomgången vårterminen 2017. Detta motsvarar

Läs mer

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun Projektet Varumärket Grästorp Målet är att öka profileringen av Grästorp. Det första steget är att ta fram Grästorps varumärke. Den första etappen efter projektstart är en nulägesanalys Den andra etappen

Läs mer

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun sid 1 (7) Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun Postadress: Kommunledningskontoret, informationsenheten, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post:

Läs mer

En lägesrapport för Göteborgs universitet inför hösten 2017

En lägesrapport för Göteborgs universitet inför hösten 2017 ANMÄLNINGSSTATISTIK En lägesrapport för Göteborgs universitet inför hösten 217 Katarina Borne/ Kvalitet och analys, Enheten för utredning och lärarutbildning PM: 217:1, Dnr V 217/56 GÖTEBORGS UNIVERSITET

Läs mer

Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga. fakulteten. Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet UPPSALA UNIVERSITET

Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga. fakulteten. Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2017/217 Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga fakulteten Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakulteten (arbetsutskottet)

Läs mer

Sammanställning av svar från Early Alert-enkäten En jämförelse avseende åren med en diagrampresentation avseende åren

Sammanställning av svar från Early Alert-enkäten En jämförelse avseende åren med en diagrampresentation avseende åren Sammanställning av svar från Early Alert-enkäten En jämförelse avseende åren 1997-2011 med en diagrampresentation avseende åren 2005-2011 Att notera i svaren: 1. 1997 ingår endast V, Bi, L, E och D Programmen

Läs mer

ivision vi ska bli Europas bästa och mest attraktiva I-program

ivision vi ska bli Europas bästa och mest attraktiva I-program 2013-11-10 ivision vi ska bli Europas bästa och mest attraktiva I-program Evelina Holgersson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Arbetsgång... 4 Pusselbitar... 5

Läs mer

ANMÄLNINGSSTATISTIK. En lägesrapport för Göteborgs universitet inför hösten 2016

ANMÄLNINGSSTATISTIK. En lägesrapport för Göteborgs universitet inför hösten 2016 ANMÄLNINGSSTATISTIK En lägesrapport för Göteborgs universitet inför hösten 216 Katarina Borne/ Analys och utvärdering, Forsknings- och innovationskontoret PM: 216:1, Dnr V 216/396 GÖTEBORGS UNIVERSITET

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Psykologiska institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Inger Bergström enhetschef Utbildnings- och forskningsenheten. Handlingsplan för breddad rekrytering 2006-2008

Inger Bergström enhetschef Utbildnings- och forskningsenheten. Handlingsplan för breddad rekrytering 2006-2008 Inger Bergström enhetschef Utbildnings- och forskningsenheten Handlingsplan för breddad rekrytering 2006-2008 1. BAKGRUND Högskolan ska vara öppen för alla oavsett social eller etnisk bakgrund, funktionshinder,

Läs mer

ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN

ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN VI SKAPAR KUNSKAP TILLSAMMANS! Kan en högskola förändra världen till det bättre? Svaret på frågan är tveklöst ja! Men vår tids stora samhällsutmaningar är komplexa och

Läs mer

Beskrivning av antagningsomgången höstterminen

Beskrivning av antagningsomgången höstterminen Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se BESLUT Datum 2013-12-20 Diarienummer 1.1.1-3903-2013 Postadress Box 45093

Läs mer

Ungdomssatsning på utbildning i Luleå

Ungdomssatsning på utbildning i Luleå Kommunstyrelsen 2009-12-07 233 607 Arbets- och personalutskottet 2009-11-16 245 531 Dnr 09.672-613 deckf14 Ungdomssatsning på utbildning i Luleå Bilaga: Sammanställning över kurser Ärendebeskrivning I

Läs mer

Ramverk för utbildningsutbud vid fakulteten för humanvetenskap 2012 2015

Ramverk för utbildningsutbud vid fakulteten för humanvetenskap 2012 2015 MITTUNIVERSITETET Fakultetskansliet för humanvetenskap Ramverk för utbildningsutbud vid fakulteten för humanvetenskap 2012 2015 dnr MIUN 2012/361 Fastställt av humanvetenskapliga fakultetsnämnden 2012

Läs mer

Utbildningsstrategi för Högskolan Dalarna 2013-2015

Utbildningsstrategi för Högskolan Dalarna 2013-2015 Utbildningsstrategi för Högskolan Dalarna 2013-2015 Beslut: Högskolestyrelsen 2012-12-20 Revidering: - Dnr: DUC 2013/76/10 Gäller fr.o.m.: 2013-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

Tekniskt basår med fokus på tjejer

Tekniskt basår med fokus på tjejer Tekniskt basår med fokus på tjejer Den här korta rapporten är en delrapport om basårsutbildningar med fokus på kvinnor. I en fortsatt studie under våren 2017 kommer detta material att kompletteras med

Läs mer

Varumärket Linnéuniversitetet

Varumärket Linnéuniversitetet Varumärket Linnéuniversitetet Varumärket uppfattningen om Linnéuniversitetet Alla bilder, föreställningar, känslor, tankar, associationer och värderingar som dyker upp i människors huvuden när de ser eller

Läs mer

Kallelse till ledningsråd

Kallelse till ledningsråd Kallelse till ledningsråd 2012-03-07, R2-014, kl 10.00 12.00 Ärenden 1. Information från ledningsgruppen 2. Synpunkter på planeringsdirektiv (bilaga 1) 3. Riktlinjer för nya arbetstidsavtalet 4. Riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154 Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor 2018-11-19 Dnr: L 2018/154 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Process inför ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd:

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd: för utbildning och forskning vid Inledning :s vision, mål och strategi för utbildning och forskning (hädanefter benämnd VMS-A3 ) beskriver vision och mål för akademins kärnverksamhet utbildning och forskning

Läs mer

Det balanserade styrkortet - ett verktyg för verksamhetsutveckling och kvalitetsuppföljning

Det balanserade styrkortet - ett verktyg för verksamhetsutveckling och kvalitetsuppföljning Det balanserade styrkortet - ett verktyg för verksamhetsutveckling och kvalitetsuppföljning Catarina Carlberg Tekniska fakultetskansliet Linköpings tekniska högskola Kvalitetsutvecklingsprojekt syftande

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

EN SVENSK UNIVERSITETSRANKING 2009

EN SVENSK UNIVERSITETSRANKING 2009 EN SVENSK UNIVERSITETSRANKING 2009 Stig Forneng, Ingemar Lind, Thorsten Nybom Författarna är grundare till Urank, som är en fri och obunden association för studier i och utförande av svenska universitets-

Läs mer

Sjunkande prestationsgrader i högskolan

Sjunkande prestationsgrader i högskolan Statistisk analys Lena Eriksson Analysavdelningen 08-5630 8671 lena.eriksson@hsv.se www.hsv.se 2010-08-31 2010/10 Sjunkande prestationsgrader i högskolan Under den senaste femårsperioden har studenternas

Läs mer

Fakta om statistiken. Detta omfattar statistiken

Fakta om statistiken. Detta omfattar statistiken Universitetskanslersämbetet och SCB 77 UF 20 SM 1303 Fakta om statistiken Detta omfattar statistiken Statistiken om studenter och examina i högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå görs från

Läs mer

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen?

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se Nummer: 2007/3 Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? En

Läs mer

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 MAH /Centrum för kompetensbreddning 1(6) 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621 Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 Inledning Malmö högskola hade redan vid starten 1998 ett uttalat uppdrag att locka

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/515 HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum 2013-09-09

Läs mer

Sökande till högre utbildning ht 2014: fokus på lärar- och förskollärarutbildningar

Sökande till högre utbildning ht 2014: fokus på lärar- och förskollärarutbildningar Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se Datum 2014-04-22 Diarienummer Dnr 1.1.1-134-2014 Postadress Box 45093 104

Läs mer

Högskoleutbildningens regionala fördelning

Högskoleutbildningens regionala fördelning 1 Högskoleverket 26 februari 2002 Stig Forneng Högskoleutbildningens regionala fördelning Efter den utbyggnad som skett de senaste femton åren är högskoleutbildningen relativt jämnt fördelad över landet.

Läs mer

Högskolan på Gotland

Högskolan på Gotland Högskolan på Gotland Kort om högskolan Högskolan på Gotland grundades som självständig högskola 1998. Högskolan finns inom Campus Almedalen i Visby, men har också en betydande del av sin verksamhet som

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

Högskolan i Borås. En studie om högskolans betydelse för kompetensförsörjning, forskning och samverkan i Västra Götaland

Högskolan i Borås. En studie om högskolans betydelse för kompetensförsörjning, forskning och samverkan i Västra Götaland Högskolan i Borås En studie om högskolans betydelse för kompetensförsörjning, forskning och samverkan i Västra Götaland Av Simon Falck Folke Snickars Hans Westlund 1 Vad är fokus i denna studie? Hur kunskap

Läs mer

Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser

Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser Promemoria 2017-03-08 Utbildningsdepartementet Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser Sammanfattning Denna promemoria har utarbetats inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet). Promemorian

Läs mer

LTHs handläggningsordning vid förslag till och ansökan om inrättande av nya utbildningsprogram

LTHs handläggningsordning vid förslag till och ansökan om inrättande av nya utbildningsprogram LTHs handläggningsordning vid förslag till och ansökan om inrättande av nya utbildningsprogram Alla nya utbildningsprogram inom Lunds universitet ska inrättas av universitetets utbildningsnämnd efter anhållan

Läs mer

Fler sökande, antagna och nybörjare på lärarutbildningarna

Fler sökande, antagna och nybörjare på lärarutbildningarna STATISTISK ANALYS 1(9) Avdelning /löpnummer 2014-12-09/11 Analysavdelningen Handläggare Fredrik Svensson 08-563 087 87 Fredrik.svensson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Gemensamma förvaltningen DATUM: 2015-10-30 BESLUTAD AV: Universitetsdirektören KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2016 2018

Läs mer

Rapportering av uppdrag att utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande

Rapportering av uppdrag att utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande PM 1(9) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Ingrid Pettersson Fredrik Svensson 08-563 087 62 08-563 087 87 ingrid.pettersson@uka.se fredrik.svensson@uka.se Utbildningsdepartementet Rapportering av

Läs mer

Ökad internationalisering av universitet och högskolor

Ökad internationalisering av universitet och högskolor Ökad internationalisering av universitet och högskolor Tema-möte med SUHF:s expertgrupp för internationalisering 170920 Agneta Bladh Internationaliseringsutredningen 1 Uppföljning Internationaliseringsutredningens

Läs mer

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth UKÄ skulle särskilt kartlägga storlek på studieavgifterna, vad

Läs mer

Rekryteringenkäten 2013 Högskolan i Halmstad

Rekryteringenkäten 2013 Högskolan i Halmstad Rekryteringenkäten 2013 Högskolan i Halmstad sammanställning och kommentarer Johannes Sandén 2013-11-21 Inledning och bakgrund Rekryteringsenkäten har genomförts sedan 2002 (med ett uppehåll 2006) vid

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Nacka gymnasium. Skolan erbjuder

Nacka gymnasium. Skolan erbjuder Nacka gymnasium Skolan erbjuder Nacka gymnasium har i många år varit den klart populäraste gymnasieskolan i hela Stockholms län. 900 elever hade någon av våra 26 utbildningar som sitt förstahandsval år

Läs mer

Urank 2011 En analys av universitets- och högskolerankingen Urank.

Urank 2011 En analys av universitets- och högskolerankingen Urank. Urank 2011 En analys av s- och högskolerankingen Urank. PM 2011:04 Göteborg, mars 2011 PM 2011:04 URANK 2011. EN ANALYS AV UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLERANKINGEN URANK. Diarienr: Götabergsgatan

Läs mer

Verksamhetsberättelse och verksamhetsplan för Statistikerprogrammet,

Verksamhetsberättelse och verksamhetsplan för Statistikerprogrammet, Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse och verksamhetsplan för Statistikerprogrammet, 18hp Verksamhetsberättelse Programbeskrivning Statistikerprogrammet är ett treårigt kandidatprogram med inriktning mot statistik.

Läs mer

Många utländska doktorander lämnar Sverige efter examen

Många utländska doktorander lämnar Sverige efter examen STATISTISK ANALYS 1(7) Avdelning / löpnummer 2019-02-25 / 1 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen inom

Läs mer

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Kommunikationsavdelningen PROJEKTPLAN SLU ID: SLU.ua2016.1.1.1-4219 2017-03-13 Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Bakgrund I en ökande konkurrens spelar varumärket en allt viktigare roll,

Läs mer

Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola

Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola BESLUT 1 2007-05-08 Dnr LTH 2007/549 Rektor Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola 2007 2011 LTH:s strategiska plan baseras på LTH:s fyra huvuduppgifter: utbildning på grundnivå och avancerad nivå,

Läs mer