Ungdomssatsning på utbildning i Luleå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ungdomssatsning på utbildning i Luleå"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet Dnr deckf14 Ungdomssatsning på utbildning i Luleå Bilaga: Sammanställning över kurser Ärendebeskrivning I Arbetsförmedlingens prognos Arbetsmarknad Norrbotten 2010 framgår det att arbetslösheten bland ungdomar har ökat markant det senaste året. Jämfört med april 2008 har ungdomsarbetslösheten ökat med 94 % under samma period Arbetsförmedlingen bedömer även att arbetslösheten bland unga kommer att fortsätta att öka under I Luleå är det 1061 personer eller 13,7 % i åldern år som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Särskilt utsatta är ungdomar och unga vuxna som saknar slutbetyg från gymnasiet eller inte uppfyller kravet för grundläggande behörighet. Sysselsättningsgraden bland dessa grupper är mycket låg och chanserna att komma in på den reguljära arbetsmarknaden är små i dagens arbetsmarknadsläge. Enligt statistik från Skolverket är det cirka var tredje gymnasieelev som lämnar skolan utan fullständiga betyg och bland ungdomar med utländsk bakgrund är det nästan varannan elev som inte fullföljer gymnasiet. Personer utan fullständiga betyg hamnar ofta efter i löneutveckling och har begränsade karriärmöjligheter. Luleå gymnasieskolas statistik för icke fullständiga betyg har de senaste sju åren varierat från 30 % till 16 % enligt preliminära siffror. Vuxenutbildningen i Luleå Antalet individer som önskar läsa en eller flera kurser vid vuxenutbildningen i Luleå har ökat markant under det senaste året. Det ökade söktrycket har inneburit att det till många kurser är långa köer. Ungefär varannan kurs har mer än en sökande per plats (se bilaga 1). Övriga kurser är i stort sett fulla.

2 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet deckf14b Antalet kurser med få sökande är mycket litet. Den stora ökningen i antal sökande är inte en generell trend för alla kommuner i Norrbotten utan uppvisar lokala variationer. Kurser med stort söktryck finner man inom den gymnasiala vuxenutbildningen såsom de flesta kärnämneskurserna. Våra yrkesutbildningar är också populära. Att söktrycket ökat på teoretiska kurser i lågkonjunkturen bekräftas från större städer i södra Sverige. Vad gäller yrkesutbildningar arbetar Vuxenutbildningen i Luleå intensivt och framgångsrikt på att söka de extra medel som avsatts till Yrkesvux Inom den gymnasiala vuxenutbildningens teoretiska kurser finns inte den möjligheten till extra statsanslag i samma utsträckning, och där har den statliga finansieringen tvärtom krympt de senaste åren. Eftersom många yrkesutbildningar såväl som annan fortsatt utbildning kräver betyg i teoretiska ämnen på gymnasial nivå skapar den ekonomiska situationen en flaskhals som drabbar den enskilda individen. Särskilt hårt slår detta mot yngre eftersom vuxenutbildningen ska, vid ett urval av sökande, prioritera äldre åldersgrupper. Många väljer att inte söka till kurser som har köer vilket medför att det finns ett stort mörkertal i de siffror som presenteras i bilaga 1. Tyvärr har vi sett att de unga missgynnas även här då de tenderar att söka utbildning betydligt senare än de äldre och möts då av kö till vägledning samt fulla kurser. Det stora antalet sökande har i Luleå dessutom lett till köer hos våra vägledare och många har fått vänta på att få den studie- och yrkesvägledning som behövs särskilt för dem som är lite yngre och är i behov att komplettera sina tidigare studier. Därav det upplägg som beskrivs nedan. Syfte Ge ungdomar och unga vuxna i Luleå bättre förutsättningar till arbete och/eller fortsatta studier. Genom en utökad väglednings- och utbildningssatsning för målgruppen år, skapa bättre förutsättningar för individen att etablera sig i arbetslivet och nya valmöjligheter till fortsatta studier.

3 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet deckf14c Målgrupp Målgruppen är personer i åldrarna år som inte slutfört sina studier inom gymnasieskolan och personer med gymnasieexamen som inte har etablerat sig på arbetsmarknaden. För personer som är mellan år kommer vi att utöka samarbetet med gymnasieskolan för att inte individen skall behöva invänta rätt ålder för att kunna delta. Aktiviteter Projektet ska med särskilda insatser till målgruppen stödja personer som inte har uppnått slutbetyg från gymnasiet. Nya former för lärlingskurser, orienteringskurser, teoretiska och yrkesrelaterade kurser ska fusioneras med nya arbetssätt kring kartläggning och studievägledning. Målgruppen är mycket heterogen vad gäller motivation, tidigare erfarenheter av studier, förutsättningar och bakgrund och verksamheten måste i så stor utsträckning som möjligt anpassas efter individens behov. Projektet ska därför skapa ett delvis nytt väglednings- och utbildningspaket riktat till målgruppen som tillvaratar och lyfter fram individens kunskaper och förutsättningar. Det i sin tur ställer krav på en mycket flexibel organisation som anpassas efter målgruppens behov och förutsättningar. Programmet är uppdelat i åtta faser, enligt nedan, där fokus i början av programmet är på studie- och yrkesvägledning, studieteknik och orienteringskurser för att skapa en handlingsplan/studieplan för det fortsatta arbetet. Därefter påbörjar individen studier för att mot slutet av programmet få extra vägledning mot arbete eller fortsatta studier. Fas 1 Information och ansökan Marknadsföring, informationsträffar, initial studievägledning i grupp m.m. kommer att ske i samarbete med Tusen nya ungdomsjobb. Fas 2 Antagning (Urval)

4 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet deckf14d Fas 3 Kartläggning Övergripande kartläggning i syfte att få en bild av utbildnings- och yrkeserfarenhet samt motivation till utbildning. Fas 4 Studie- och yrkesorientering Fyra metoder med stöd av vägledningsmodellen där individen vägleds mot en klarare bild av framtida yrkesval. Fas 5 Studieteknik och orienteringskurser till stöd för fortsatta studier Fas 6 Handlingsplan En konkret plan som styr arbetet mot det mål individen ställt. Den kan vara uppbyggd av olika aktiviteter/delmål som ska genomföras. Fas 7 Utbildning inom vuxenutbildningen alt. annan upphandlad utbildningsanordnare - Teoretiska kurser - Lärlingsutbildning Aspiranten - Yrkesutbildning - Yrkeshögskola - Yrkeskurser Fas 8 Vägledning mot arbete eller fortsatt utbildning Målsättning Målsättningen är att utöka verksamheten med upp till 500 kursstuderande per år. Uppföljning och utvärdering Uppföljning och utvärdering kommer att ske årsvis och med fokus på studieresultat och framtida behov av extra insatser.

5 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet deckf14e Ansökan om utökat anslag Vuxenutbildningen ansöker om ett utökat anslag om kr år 2010 och kr år 2011 och Anslaget motsvarar en utökning med 7,5 tjänster inklusive omkostnader för att möta behovet av extra insatser. Kostnadsbudget tkr Lärare Studie- och yrkevägledare ,5 Ledningsresurs Lokal Läromedel Data/tele/kop Marknadsföring Kontorsmaterial OH, (vakt, kansli, städ) Datorer Möbler SUMMA tkr Ekonomikontorets yttrande Arbetsmarknadsförvaltningen ansöker om utökat anslag för år 2010 med kronor samt kronor för vardera åren 2011 och 2012 för att kunna öka verksamheten med upp till 500 kursstuderande per år vid vuxenutbildningen inom Luleå kommun. Syftet är att ge ungdomar och unga vuxna bättre förutsättningar till arbete och/eller fortsatta studier. Under förutsättning att arbetsmarknadsförvaltningens förslag tillstyrks föreslår ekonomikontoret kommunstyrelsen rekommendera kommunfullmäktige besluta att:

6 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet deckf14f - bevilja arbetsmarknadsförvaltningen tilläggsanslag under år 2010 med kronor att täckas ur kommunfullmäktiges anslag för oförutsedda behov, - medelstilldelning för åren 2011 och 2012 får beaktas i samband med beredningen av strategisk plan och budget för åren Yrkande Yvonne Stålnacke (S) yrkar bifall till arbetsmarknadsförvaltningens begäran. Arbets- och personalutskottets förslag Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott föreslår kommunstyrelsen rekommendera kommunfullmäktige besluta att - bevilja arbetsmarknadsförvaltningen tilläggsanslag under år 2010 med kronor att täckas ur kommunfullmäktiges anslag för oförutsedda behov, - medelstilldelning för åren 2011 och 2012 får beaktas i samband med beredningen av strategisk plan och budget för åren Yrkande Yvonne Stålnacke (S) yrkar bifall till arbets- och personalutskottets förslag. Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen beslutar i enlighet med arbets- och personalutskottets förslag.

Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsdagen 2012

Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsdagen 2012 Kommunfullmäktige 2012-09-24 167 389 Kommunstyrelsen 2012-09-10 171 430 Arbets- och personalutskottet 2012-08-13 162 347 Dnr 12.361-12 septkf12 Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsdagen

Läs mer

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Tjänsteutlåtande Rektor 2014-11-17 Stefan Quas 08-590 976 24 Dnr: stefan.quas@upplandsvasby.se UBN/2014:232 33204 Utbildningsnämnden Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Förslag

Läs mer

Motion om arbetsmarknadspolitiken

Motion om arbetsmarknadspolitiken 2007-10-29 238 509 Kommunstyrelsen 2008-10-13 218 380 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 196 476 Dnr 07.677-008 oktkf54 Motion om arbetsmarknadspolitiken Ärendebeskrivning Börje Lööw, för vänsterpartiet,

Läs mer

Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsmässa 2011

Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsmässa 2011 Kommunstyrelsen 2011 09 12 205 463 Arbets och personalutskottet 2011 09 12 174 363 Dnr 11.482 12 oktkf11 Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsmässa 2011 Bilaga: Ansökan Ärendebeskrivning

Läs mer

Välkomna till anordnarträff

Välkomna till anordnarträff Välkomna till anordnarträff 190205 Varmt välkomna! Statistik januari månad Växjölöftet vuxenutbildning SCB- rapportera in uppgifter Genomgång av arbetssätt, vägledning och uppföljning av våra arbetsmarknadselever

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning 2011

Ansökan om statsbidrag för yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning 2011 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 (1) 2010-09-21 MISSIV ANNE-MARIE SKÖLIN DIREKT NR 0224-551 23 DNR 2010/85 UAN NR 10/48 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden MISSIV Ansökan om statsbidrag

Läs mer

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDE LNINGEN Dnr 09-112/2814 SID 1 (6) 2009-09-07 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2009-09-17 Ansökan om statliga medel för

Läs mer

Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 1.5.1/ , med förslag till beslut att

Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 1.5.1/ , med förslag till beslut att stadsdelsnämnd Sida 54 (81) Del 2 Öppna delen 23 Unga som varken arbetar eller studerar statistik, stöd och samverkan (SOU 2013:74) - Svar på remiss Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 1.5.1/904-2013,

Läs mer

Förslag till ansvarig nämnd för stöd till sociala kooperativ

Förslag till ansvarig nämnd för stöd till sociala kooperativ Kommunfullmäktige 2008-05-26 120 269 Kommunstyrelsen 2008-05-12 110 288 Arbets- och personalutskottet 2008-04-14 89 225 Dnr 08.265-701 majkf10 Förslag till ansvarig nämnd för stöd till sociala kooperativ

Läs mer

Urval och antagning av studerande till yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning Yrkesvux

Urval och antagning av studerande till yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning Yrkesvux UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 09-433/1215. SID 1 (8) 2009-04-23 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2008-05-14 Urval och

Läs mer

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram ÅKF: ÅKF 2018:12 Dnr: ATVKS 2017-00524 600 Antagen: Kommunstyrelsen 107, 2018-06-05 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Barn- och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Delägarskap i Invest in Norrbotten AB

Delägarskap i Invest in Norrbotten AB Kommunfullmäktige 2012-05-28 107 251 2012-05-14 106 269 2012-04-23 36 76 Dnr 12.229-14 majkf23 Delägarskap i Invest in Norrbotten AB Bilagor: Affärsplan Bolagsordning Aktieägaravtal Förslag till beslut

Läs mer

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Riktlinjernas syfte... 2 1.2 Lagstiftning... 2 1.3 Mål för kommunal vuxenutbildning... 2 1.4 Kommunens ansvar för att erbjuda

Läs mer

BILDNINGSNÄMNDEN BUDGET 2013-2014 MED PLAN FÖR 2015-2016

BILDNINGSNÄMNDEN BUDGET 2013-2014 MED PLAN FÖR 2015-2016 89 BILDNINGSNÄMNDEN BUDGET 2013-2014 MED PLAN FÖR 2015-2016 Nämndens viktigaste mål att särskilt fokusera 2013-2014 Andelen elever i gymnasieskolan som fullföljer utbildningen/erhåller gymnasieexamen inom

Läs mer

Medlemskap i Winternet ekonomisk förening samt finansiering

Medlemskap i Winternet ekonomisk förening samt finansiering Kommunfullmäktige 2012 01 30 10 31 Kommunstyrelsen 2012 01 16 17 42 Arbets och personalutskottet 2012 01 16 15 35 Dnr 11.347 10 augkf10 Medlemskap i Winternet ekonomisk förening samt finansiering Bilaga:

Läs mer

ViS 2012 19 mars. Högre bidraget Ansökan om studiemedel VUX 2012 Studiemedel för grundskolestuderande Samverkan

ViS 2012 19 mars. Högre bidraget Ansökan om studiemedel VUX 2012 Studiemedel för grundskolestuderande Samverkan ViS 2012 19 mars Högre bidraget Ansökan om studiemedel VUX 2012 Studiemedel för grundskolestuderande Samverkan 1 Högre bidraget för Yrkesvux CSN-rapport juli 2011 Registeruppgifter Enkäter till studerande

Läs mer

Måluppföljning av tertialbokslut 2013 för gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Måluppföljning av tertialbokslut 2013 för gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-05-23 Utvecklingsförvaltningen 1 (8) Britt-Marie Lundberg Björk Förvaltningschef Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Måluppföljning av tertialbokslut 2013 för gymnasie-

Läs mer

Yttrande över remissen Revidering av resursfördelningssystem för vuxenutbildning

Yttrande över remissen Revidering av resursfördelningssystem för vuxenutbildning Arbetsmarknadsförvaltningen Sida 1 (5) 2014-09-11 Handläggare Bengt Jönsson Telefon: 08-508 35 500 Till Arbetsmarknadsnämnden den 22 september 2014 Ärende 5 Yttrande över remissen Revidering av resursfördelningssystem

Läs mer

Rinkeby - en by i världsklass

Rinkeby - en by i världsklass UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-01-23 Handläggare: Pär Lundström Telefon: 508 33 783 Till Utbildningsnämnden 2013-03-14 Remissvar på Motion om Rinkeby en by

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

Yh-myndigheten beviljar att en utbildning

Yh-myndigheten beviljar att en utbildning Hur blir en utbildning till Yh-myndigheten beviljar att en utbildning får ingå i yrkeshögskolan får statsbidrag eller särskilda medel Utbildning SFS 2009:128 1 Avses leda till förvärvsarbete för det studerande,

Läs mer

Halvårsuppföljning juni Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman

Halvårsuppföljning juni Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman Halvårsuppföljning juni 2014 Kompetens- och arbetslivsnämnden Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman Förvaltningschef Katarina Andersson SAMMANFATTNING... 2 UPPFÖLJNING AV MÅL I FLERÅRSPLAN...

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Yrkesutbildning för bättre matchning. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad

Yrkesutbildning för bättre matchning. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Yrkesutbildning för bättre matchning Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Valfrågan i fokus Arbeta en Arbete en Arbeta en en Arbete en Arbeta en Arbete en Arbete Arbeta Arbete Arbete en Arbete

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Kommunal Vuxenutbildning. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Kommunal Vuxenutbildning. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2013 Kommunal Vuxenutbildning Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Vuxenutbildningen

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FLER UNGA TILL ARBETE ELLER STUDIER LULEÅ

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FLER UNGA TILL ARBETE ELLER STUDIER LULEÅ LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FLER UNGA TILL ARBETE ELLER STUDIER LULEÅ Innehållsförteckning Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier. 1 Parter. 1 Syfte 1 Mål. 1-3 Målgrupp

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2008/09

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2008/09 Enheten för utbildningsstatistik 2010-01-21 Dnr 71-2010:00004 1 (6) Elever och studieresultat i komvux läsåret 2008/09 Antalet elever i kommunal vuxenutbildning (komvux) läsåret 2008/09 är i stort sett

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden har behandlat ärendet 11 april

Barn- och utbildningsnämnden har behandlat ärendet 11 april VÄRNAMO KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden 2018-04-25 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 68 timme modersmålsstöd. I takt med att gruppen nyanlända med kort, eller ingen, utbildning ökat har både

Läs mer

Kartläggning av unga i åldern år, som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta. Bilaga 1

Kartläggning av unga i åldern år, som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta. Bilaga 1 Kartläggning av unga i åldern 16-24 år, som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Innehållsförteckning Utbildning...2 Grundskolan - slutbetyg årskurs 9...2 Grundskolan -

Läs mer

Revidering av Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning

Revidering av Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Tjänsteskrivelse 2016-11 - 07 Handläggare Merith Fröberg Tillväxtavdelningen Diarienummer 2016NÄN/0168 Näringslivsnämnden Revidering av Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut

Läs mer

Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla

Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-03-28 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla Förslag till beslut Kompetensförvaltningen föreslår att: 1 Kompetensnämnden godkänner

Läs mer

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration 2007-01-29 20 39 Kommunstyrelsen 2008-02-11 38 95 Arbets- och personalutskottet 2008-01-28 16 38 Dnr 07.13-008 jankf16 Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration Ärendebeskrivning Camilla

Läs mer

Uppföljning vuxenutbildning mars

Uppföljning vuxenutbildning mars ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hellstrand Eva Datum 217-3-22 Diarienummer AMN-217-95 Arbetsmarknadsnämnden Uppföljning vuxenutbildning mars Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Månadsrapport februari 2015

Månadsrapport februari 2015 Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Sida 1 (8) -03-12 Handläggare Fredrik Glansholm William Naranjo Till Arbetsmarknadsnämnden den 12 mars Månadsrapport februari Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Fler vägar till j obb för unga Ungdomspaket på 8, 1 milj arder kronor i budgetpropositionen för 2013

Fler vägar till j obb för unga Ungdomspaket på 8, 1 milj arder kronor i budgetpropositionen för 2013 Fler vägar till j obb för unga Ungdomspaket på 8, 1 milj arder kronor i budgetpropositionen för 2013 För att skapa fler vägar till jobb för unga föreslår regeringen ett ungdomspaket på 2,2 miljarder kronor

Läs mer

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-21 Handläggare Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden den 2 februari 2016 Ärende

Läs mer

Indikatorer budget 2018 med plan för

Indikatorer budget 2018 med plan för Bilaga 2 Indikatorer budget 218 med plan för 219-221 Antal kommuninvånare i åldern 16-18 år. (Kolada N1929) Antalet folkbokförda ungdomar 16-18 år började 216 öka igen efter en lång tid av minskning. Antal

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2012 Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Komvux - en del av Campus Strängnäs Vårt

Läs mer

Kunskapslyft ett första steg

Kunskapslyft ett första steg 2014-04-23 Kunskapslyft ett första steg Sammanfattning - Socialdemokraterna föreslår idag ett första steg i ett kunskapslyft - Inom ramen för det första steget föreslås 30 000 platser inom komvux, yrkesvux

Läs mer

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringsbeslut II:1 2017-04-20 U2017/01930/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringens beslut Statens skolverk

Läs mer

Riktlinjer för intag till kommunal. vuxenutbildning. Innehåll

Riktlinjer för intag till kommunal. vuxenutbildning. Innehåll BESLUT AV KOMMUNSTYRELSEN 2016-08-23 1 (8) Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Innehåll Innehåll... 1 1. INLEDNING... 2 1.1 Riktlinjernas syfte... 2 1.2 Lagstiftning... 2 1.3 Mål för kommunal

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN. VUXENUTBILDNING

ÅTVIDABERGS KOMMUN.   VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen (Komvux) i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande

Läs mer

Skärgårdstrafik

Skärgårdstrafik Kommunstyrelsen 2011 12 05 262 608 Arbets och personalutskottet 2011 11 14 225 483 Dnr 11.641 83 deckf11 Skärgårdstrafik 2012 2014 Ärendebeskrivning Styrande dokument för Luleå skärgård I strategin för

Läs mer

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILD NINGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 09-433/292 SID 1 (7) 2009-03-12 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2009-03-12 Ansökan om

Läs mer

ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE

ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE 2015-04-27 A2015/xx Delegationen för unga till arbete A 2014:06 Preliminär version ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE Kriterier och stöd för arbetet med lokala överenskommelser mellan kommuner och Arbetsförmedlingar

Läs mer

Vuxenutbildning Nacka kommun

Vuxenutbildning Nacka kommun Vuxenutbildning - Normer och värden Fråga : Mina lärare bemöter mig positivt Fråga föregående år: Lärarna bemöter mig på ett positivt sätt 0 0 0% % % 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 2 2 2 1 2 1 1 0,,,,,, 1 Stämmer

Läs mer

En gymnasieskola för alla

En gymnasieskola för alla Partimotion L Motion till riksdagen 2018/19:2054 av Jan Björklund m.fl. (L) En gymnasieskola för alla Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om inrättandet

Läs mer

Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville ni att de medarbetare ni sökte skulle uppfylla?

Läs mer

Kartläggning av målgruppen som redogör för målgruppens storlek, sammansättning och behov.

Kartläggning av målgruppen som redogör för målgruppens storlek, sammansättning och behov. BILAGA 1 MÅLGRUPP Kartläggning av målgruppen som redogör för målgruppens storlek, sammansättning och behov. MÅLGRUPPENS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING UNGA SOM INTE FULLFÖLJER GYMNASIET Antalet unga i som

Läs mer

Jämförelser och verksamhetsmått

Jämförelser och verksamhetsmått 1 Bilaga 1 Jämförelser och verksamhetsmått Jämförelser och verksamhetsmått Här följer ytterligare jämförelser och verksamhetsmått för bildningsnämndens verksamheter. Gymnasieskola Betygspoäng efter avslutad

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari 2017 Utbildningsdepartementet 1 Aktuella frågor Kunskapslyftet Platser Validering Yrkeshögskola Komvux Studiestartsstödet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Riktlinjernas syfte... 2 1.2 Lagstiftning... 2 1.3 Mål för kommunal vuxenutbildning... 2 1.4 Kommunens ansvar för att erbjuda

Läs mer

Gymnasieexamen. För högskoleförberedande examen krävs 2500 poäng 2250 godkända poäng godkänt i sv/sva 3, en 2 och ma 1 godkänt gymnasiearbete

Gymnasieexamen. För högskoleförberedande examen krävs 2500 poäng 2250 godkända poäng godkänt i sv/sva 3, en 2 och ma 1 godkänt gymnasiearbete GY 2011 Betyg mm Ny betygsskala Kursbetyg Betygsskala A F fr o m ht 2011 Enligt betygspropositionen en ny betygsskala, (prop. 2008/09:66) Skolverket ska utfärda nationella kunskapskrav för betygsstegen

Läs mer

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning BESLUT AV KOMMUNSTYRELSEN 2016-08-23 1 (7) Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Innehåll Innehåll... 1 1. INLEDNING... 2 1.1 Riktlinjernas syfte... 2 1.2 Lagstiftning... 2 1.3 Mål för kommunal

Läs mer

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier Kontakta oss! Adress och telefonnummer: Skolexpedition Tel: 0500 49 77 00 Fax: 0500 49 77 05 E-post: vuxenutbildning@skovde.se Studievägledare Joakim Wetterskoog Tel: 0500 497706 E-post: studievagledning@skovde.se

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Management inom Hotell- och besöksnäringen, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt

Läs mer

Bilaga 2: Lokal modell för verksamhet i samverkan för Unga år

Bilaga 2: Lokal modell för verksamhet i samverkan för Unga år Bilaga 2: Lokal modell för verksamhet i samverkan för Unga 16-29 år 1. Bakgrund Parterna tecknade 2016 en lokal överenskommelse inom DUA där målet var att minska ungdomsarbetslösheten i Enköpings kommun.

Läs mer

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning Bilaga 1 Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning Innehållsförteckning Bilaga 1 KARTLÄGGNING AV MÅLGRUPPENS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING UNGA SOM INTE FULLFÖLJER GYMNASIET Ej behöriga till

Läs mer

Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker

Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker Vår handläggare Datum Vår beteckning Helene Björkqvist 2011-02-14 VIAN/2010:8-654 Förvaltningschef 2011:74 1 (5) Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker

Läs mer

Arbetsmarknadsförvaltningens förslag till beslut. Avdelningschef

Arbetsmarknadsförvaltningens förslag till beslut. Avdelningschef ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGS - OCH UTREDNINGSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-01-26 Handläggare: Eva Woll Tegbäck Telefon: 08-508 25 463 Till Arbetsmarknadsnämnden den 6 februari 2012

Läs mer

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning RAPPORT 1 (7) 2017-11-21 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning 1. Sammanfattning Regeringens intentioner om att öka sysselsättningen, främst för individer som står

Läs mer

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå 2 Hur är tillgången på arbetskraft med relevant kompetens? 3 Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville

Läs mer

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter: Kvantitativ enkätstudie via e-post, genom samarbete med 12 regioner, Lärarnas Riksförbund samt kompletterande

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5435 Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Svenljunga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet

Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet HANDLING 2015-08-14 Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet Arbetslöshetssiffrorna är från maj 2015. Öppet maj 15 Skolverkets siffror Andel i regionen Andel i riket Antal

Läs mer

Information 2011-02-15 1 (5) Dnr 37-2011:342. Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna

Information 2011-02-15 1 (5) Dnr 37-2011:342. Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna Information 2011-02-15 1 (5) Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna Skolverket vill informera om möjligheten för kommuner att, utöver ordinarie verksamhet inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial

Läs mer

Uppföljning av kvalitetsredovisning, 2014

Uppföljning av kvalitetsredovisning, 2014 Uppföljning av kvalitetsredovisning, 2014 av mål för den aktuella perioden 1. Planera och verkställa undervisning för särskild utbildning för vuxna inom Hagfors kommun på gymnasial särskolenivå. Kurser

Läs mer

REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1

REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1 Bilaga 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1 Befintlig verksamhet Befintlig verksamhet/samarbete

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunfullmäktige 2008-11-24 279 661 Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering

Läs mer

Utskottet lärande och stöd

Utskottet lärande och stöd Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 15.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2017 Hässleholm, 2017-12-20 2017-10-13 fanns det totalt 5352 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 26 personer jämfört med samma

Läs mer

Värmdö gymnasium. Skolan erbjuder

Värmdö gymnasium. Skolan erbjuder Värmdö gymnasium Skolan erbjuder VÄRMDÖ GYMNASIUM är en av Stockholms populäraste skolor. Skolan, som tillhör Värmdö kommun, ligger centralt vid Gullmarsplan. Värmdö gymnasium präglas av utveckling, öppenhet

Läs mer

Individperspektivet i styrdokumenten

Individperspektivet i styrdokumenten Att utvecklas så långt som möjligt om hur den individuella studieplanen kan användas som ett verktyg för att i högre grad individualisera utbildningen och öka individens möjlighet till andraspråksutveckling

Läs mer

Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux (Ds 2015:60) Remiss från Utbildningsdepartementet

Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux (Ds 2015:60) Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2016:47 RIII (Dnr 110-2087/2015) Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux (Ds 2015:60) Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 PM Enheten för utbildningsstatistik 2007-12-19 Dnr (71-2007:01035) 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 Kommunala skolor har, för jämförbara utbildningar, bättre studieresultat än fristående

Läs mer

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna POSITIONSPAPPER 2013-01-18 Vårt dnr: 1 (6) Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna Förord Detta är ett positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna. Det omfattar både

Läs mer

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA Komvux Kommunal vuxenutbildning (komvux) är för dig som behöver läsa kurser på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan läsa en eller flera kurser, för att sedan exempelvis fortsätta studera på högskolan,

Läs mer

Regeringen styr myndigheternas arbete genom årliga regleringsbrev.

Regeringen styr myndigheternas arbete genom årliga regleringsbrev. Styrkedjan Regleringsbrev Regeringen styr myndigheternas arbete genom årliga regleringsbrev. Regeringen anger vilka mål Skolverket ska arbeta mot och hur verksamheten ska finansieras och återrapporteras.

Läs mer

Uppföljning vuxenutbildning

Uppföljning vuxenutbildning ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hellstrand Eva Datum 217-11-2 Diarienummer AMN-217-95 Arbetsmarknadsnämnden Uppföljning vuxenutbildning Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Trafikbullerplan 2010

Trafikbullerplan 2010 Kommunfullmäktige 2010 11 29 177 416 Kommunstyrelsen 2010 11 15 207 501 Arbets och personalutskottet 2010 10 25 198 411 Dnr 10.605 51 novkf10 Trafikbullerplan 2010 Bilagor: Trafikbullerplan Miljönämndens

Läs mer

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning... 3 Verksamhetsmått... 3 Årets händelser... 3 Ekonomi... 4 Integration/flyktingmottagning... 5 Mål

Läs mer

Livets skola, eller livet efter skolan?

Livets skola, eller livet efter skolan? Livets skola, eller livet efter skolan? Duas sammansättning och organisation Inrättades dec 2014, arbetar tom feb 2021 Delegation består av företrädare för Arbetsförmedlingen, SKL, Försäkringskassan, Skolverket,

Läs mer

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 Måldokument FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 En väg in, många vägar ut! Överlämnad 2014-04-03 av beredningen för lärande Antagen av Kommunfullmäktige 2014- Innehåll FÖRORD... 3 VISION OCH MÅL...

Läs mer

Månadsrapport februari 2019

Månadsrapport februari 2019 Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Sida 1 (8) 2019-03-14 Handläggare Maria Uppström Telefon: 08-508 463 99 Till Arbetsmarknadsnämnden den 26 mars 2019 Ärende 6 Månadsrapport februari 2019 Arbetsmarknadsförvaltningens

Läs mer

Behovsanalys- och konsekvensanalys - Vuxenutbildning 2017

Behovsanalys- och konsekvensanalys - Vuxenutbildning 2017 Behovsanalys- och konsekvensanalys - Vuxenutbildning 2017 Sammanvägd bedömning av info från AME, Näringsliv, Arbetsförmedlingen, Skolverket, Migrationsverket, Regeringskansliet och KFV. De tre målgrupperna

Läs mer

Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens

Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Davidsson Per (KLK) Niemelä Tuomo (AMF) Datum 2016-02-02 Rev 2016-04-04 Diarienummer AMN-2016-0108 Arbetsmarknadsnämnden Motion av Anna Manell och Benny Lindholm

Läs mer

PM Version 2: Rättelse gjord på sid. 1, sista stycket. första meningen. Utbildningsstatistik (6) Dnr :04

PM Version 2: Rättelse gjord på sid. 1, sista stycket. första meningen. Utbildningsstatistik (6) Dnr :04 Version 2: Rättelse gjord på sid. 1, sista stycket. första meningen. Utbildningsstatistik 2010-08-25 1 (6) Elever och studieresultat i komvux kalenderåret 2009 Kommunal vuxenutbildning (komvux) består

Läs mer

Revidering av riktlinjer för studiestartsstöd i Södertälje kommun

Revidering av riktlinjer för studiestartsstöd i Södertälje kommun Ärende 13 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-07 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Revidering av riktlinjer för studiestartsstöd i Södertälje kommun Dnr: UN 19/03 Sammanfattning av ärendet Ett nytt studiestöd,

Läs mer

Arbetsmarknadsenheten

Arbetsmarknadsenheten Förändra attityder - Fler jobb Förtydliga vägen till arbete Motivation Individuellt stöd - Kartläggning - Matchning - Arbetsträning - Arbete Utbildning Rätt kompetens Förtydliga vägen till arbete Utbildning

Läs mer

Vuxenutbildningen i Malmö

Vuxenutbildningen i Malmö Vuxenutbildningen i Malmö Utgångspunkten för planeringen av vuxenutbildningen i Malmö är en övertygelse om att vuxenutbildningen är av stor betydelse för tillväxt och utveckling. En högre utbildningsnivå

Läs mer

Plan för. Studie- och yrkesvägledning i Tranås kommun

Plan för. Studie- och yrkesvägledning i Tranås kommun Plan för Studie- och yrkesvägledning i Tranås kommun Innehållsförteckning Studie- och yrkesvägledning i Tranås kommun... 2 Definition av studie- och yrkesvägledning... 2 Mål för studie- och yrkesvägledningen...

Läs mer

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Verksamhetsplan - 2016 (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Föräldrar i Danderyd

Läs mer

Motion om allmän fest och mångfaldsdag på Kulturens hus

Motion om allmän fest och mångfaldsdag på Kulturens hus Kommunfullmäktige 2007-01-29 21 41 2007-12-17 318 668 Kommunstyrelsen 2007-12-03 232 535 Arbets- och personalutskottet 2007-11-26 248 531 07.14-008 jankf17 Motion om allmän fest och mångfaldsdag på Kulturens

Läs mer

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G)

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 10-421/876 SID 1 (7) 2010-04-14 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 08 508 33 818 Till Utbildningsnämnden 2010-05-20 Ett fjärde tekniskt

Läs mer

Hej! Sök senast. KURSUTBUD VÅREN 2019 Trollhättan Vänersborg. 26 november Allt börjar med en utbildning. Allt.

Hej! Sök senast. KURSUTBUD VÅREN 2019 Trollhättan Vänersborg. 26 november Allt börjar med en utbildning. Allt. Hej! KURSUTBUD VÅREN 2019 I vårens kursutbud inom Komvux från Vuxenutbildningen hittar du kurser på grundläggande och gymnasial nivå. Du kan välja att studera på dagtid, kvällstid, flex eller nätbaserat.

Läs mer

Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning och ändring i högskolelagen Remiss från Utbildningsdepartementet

Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning och ändring i högskolelagen Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2007:62 RIV (Dnr 322-786/2007) Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning och ändring i högskolelagen Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning

Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Ödeshögs kommun 2017-11-01 Ödeshögs kommun - riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Inledning Syftet är att öka rekryteringen till studier

Läs mer

Utbildningsbranschen. utbildningsforetagen utbildningsftg utbildningsföretagen.

Utbildningsbranschen. utbildningsforetagen utbildningsftg utbildningsföretagen. Utbildningsbranschen 8 utbildningsforetagen utbildningsftg utbildningsföretagen Utbildningsbranschen växer men långsamt Utbildningsbranschen samlar företag som arbetar med vuxnas lärande och kompetensutveckling.

Läs mer

Yttrande över remiss av motion (2016:111) om ett jobbtorg för validering

Yttrande över remiss av motion (2016:111) om ett jobbtorg för validering Arbetsmarknadsförvaltningen Utrednings- och utvecklingsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-01-19 Handläggare Linda Truvered Telefon: 08-508 35 804 Till Arbetsmarknadsnämnden den 31 januari 2017 Ärende

Läs mer

HEJ! KOMVUX HÖSTEN 2019 Ansök senast 5 juni. Kursutbud

HEJ! KOMVUX HÖSTEN 2019 Ansök senast 5 juni. Kursutbud HEJ! Kursutbud KOMVUX HÖSTEN 2019 Ansök senast 5 juni Vuxenutbildningen Trollhättan Vänersborg I kursutbudet inom Komvux på Vuxenutbildningen hittar du kurser på grundläggande och gymnasial nivå. Du kan

Läs mer