Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning"

Transkript

1 RAPPORT 1 (7) Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning 1. Sammanfattning Regeringens intentioner om att öka sysselsättningen, främst för individer som står långt ifrån arbetsmarknaden idag samt individer som är nyanlända i Sverige, har lett till en rad av förändringar inom Komvux regelverk. Denna rapport syftar till att sammanfatta och klargöra de nya lagar och förordningar som tillkommit under 2017, samt de utredningar som är på gång och hur detta kan komma att påverka vuxenutbildningen i Järfälla. De förändringar och nyheter som gäller utbildningsplikt för nyanlända kommer inte att beröras här. De områden som kommer att tydliggöras i denna rapport är: 1. Rättighetslagstiftningen, Skollagen (2016: kap. 19). 2. Studiestartsstöd, Lag (2017:527) om studiestartsstöd samt Förordning (2017:532) om studiestartsstöd. 3. Betygsrätt för vuxenutbildning, Vuxenutbildningsförordningen (2011: kap. 1-7). 4. Komvuxutredningen (U 2017:01). 5. En nationell strategi för validering (SOU 2017:18). 2. Bakgrund Under 2015 inledde regeringen ett nytt kunskapslyft. Kunskapslyftet består av olika utbildningssatsningar för vuxna som bland annat ska ge människor chans att utbilda sig för att kunna få ett arbete, omskola sig till ett nytt yrke eller få behörighet till högre utbildning. Kunskapslyftet ska också bidra till att förkorta tiden för nyanländas etablering i samhället och på arbetsmarknaden. Genom utbildning ökar människor sin anställningsbarhet och de kan därmed bidra till samhällets kompetensförsörjning. Målet för kommunal vuxenutbildning (Komvux) är bl.a. att vuxna ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Denna uppgift blir allt viktigare, och ökar i betydelse mot bakgrund av att allt fler bedöms ha behov att studera. I Regeringens budgetproposition 2017/18:1 kan man läsa att:

2 (7) Kommunerna kommer också framöver att spela en viktig roll för att ta emot personer från Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag i den kommunala vuxenutbildningen. Nyanlända i etableringsuppdraget behöver i större utsträckning få utbildning för att kunna närma sig arbetsmarknaden och Komvux behöver kunna möta även dessa personers behov av utbildning. I denna budgetpropositions skriver man också att av de personer som idag deltar i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag saknar ungefär hälften en fullföljd gymnasieutbildning. Enligt uppgifter från Arbetsförmedlingen var antalet inskrivna arbetslösa som var 25 år eller äldre och hade högst förgymnasial utbildning knappt personer i maj Av dessa var drygt 75 procent utrikes födda. Med den kunskapen om antalet personer som saknar gymnasieutbildning är studiestartsstödet en satsning som gjorts för att stimulera personer över 25 år som står långt ifrån arbetsmarknaden och är kortutbildade att komma igång att studera. Bidraget är ett komma igång med studier-bidrag. Komvuxutredningen belyser flera viktiga punkter som har diskuterats ute i landets kommuner. I 2012 års Komvuxreform ville man likställa vuxenutbildningen med gymnasieskolan, vilket har försvårat arbetet ute i kommunerna. De delar som nu utreds är väsentliga områden som kan göra skillnad om man ska leva upp till de intentioner som finns i och med Kunskapslyftet. 3. Redogörelse och analys 3.1. Rättighetslagstiftningen Denna lag trädde i kraft den 1 januari 2017 och innebär en utökad rätt att delta i Komvux på gymnasial nivå. Syftet är att de som saknar grundläggande och särskild behörighet till högskoleutbildning ska ges möjlighet att läsa in det på Komvux. Även de som saknar särskild behörighet till utbildning inom yrkeshögskolan ska ges möjlighet att komplettera sin utbildning. Både när det gäller studier som ger behörighet till högskoleutbildning och när det gäller utbildning som ger behörighet till yrkeshögskoleutbildning ska rätten till utbildning gälla för vuxna som är behöriga att delta i Komvux på gymnasial nivå (Skollagen 20 kap. 20). Ett införande av en rätt till Komvux har, kombinerat med övriga satsningar inom vuxenutbildningen, stärkt möjligheten till livslångt lärande, utbildning ska finnas tillgänglig för människor genom hela livet. Målet för Komvux är bl.a. att vuxna ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Denna uppgift blir allt viktigare, och ökar i betydelse mot bakgrund av att allt fler bedöms ha behov att studera.

3 (7) Ung Komp har haft stor betydelse för att rekrytera och motivera ungdomar upp till 25 år att slutföra en gymnasieexamen. Nu kommer även liknande satsningar att göras för de som är över 25 år Studiestartstödet, som redovisas nedan. Vux Vägledning har som en följd av den nya lagen som trädde i kraft i januari 2017 sett över prioriteringsordningen för tillträde till Komvux (se bilaga 1). Järfälla kommun har också tilldelats ett generellt statsbidrag baserat på antalet kommuninnevånare ämnat för denna lagändring Studiestartsstöd Studiestartsstödet riktar sig till den som är inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, har kort tidigare utbildning och ett stort behov av utbildning på grundläggande eller gymnasial nivå för att kunna etablera sig på arbetsmarknaden, och är något äldre, det vill säga i åldern år. För att stödet ska bli effektivt och nå dem med störst utbildningsbehov är studiestartsstödet tänkt att kunna användas inom ramen för kommunernas uppdrag att verka för att vuxna deltar i utbildning. Kommuner som väljer att använda stödet i sitt rekryterande arbete får rätt att fatta beslut om vem som tillhör målgruppen för studiestartsstödet när det gäller de kriterier som handlar om utbildningsbakgrund, utbildningsbehov och ålder. Vägledning, antagning och studieekonomi ska integreras på ett sätt som blir enkelt och begripligt för den som ska studera, vilket också kommer att underlätta rekryteringen till studier. Centrala studiestödsnämnden (CSN) fattar beslut om övriga förutsättningar för studiestartsstödet och betalar ut det. Järfälla kommun har tillsammans med Arbetsförmedlingen i Järfälla tagit fram riktlinjer för hur studiestartstödet ska disponeras och hur de som rekryteras prioriteras. Målgruppen har diskuterats och myndigheterna har enats om att gruppen som står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden behöver stimuleras och motiveras till att studera. Tillsammans med Arbetsförmedlingen och kommunens Arbetsmarkandsenhet (AME) identifierar Vux Vägledning individer, och bokar sedan tid med individen för studievägledning och planering av sina studier. Bidraget är ca kr/4 veckor och ska vara en start för studier under ett år. Järfälla har tilldelats 7,3 miljoner kronor under 2018 vilket betyder att ca. 75 individer kan beviljas bidraget under nästa år Betygsrätt för vuxenutbildning Huvudmän inom Komvux eller Särvux har även möjlighet att överlämna vissa av rektors uppgifter till en enskild utbildningsanordnare med betygsrätt, när utbildningen anordnas på entreprenad.

4 (7) Från och med den 1 juli 2017 har de utbildningsföretag som Järfälla kommun har skrivit avtal med också avtal gällande överlämnande av myndighetsansvaret till utförarna. Ansvarsfördelningen finns reglerat enligt bilaga 2. Den stora skillnaden för Järfälla kommuns huvudmannaskap är att skolorna har möjlighet att utfärda betygsdokument (dock inte gymnasieexamen), intyg, rapportera in statistik till myndigheter och framförallt leda och samordna det pedagogiska arbetet på skolan. Tidigare har det varit rektor på huvudmannanivå som har haft ansvaret för skolornas pedagogiska arbete. Rektor som leder en pedagogisk verksamhet bör finnas närvarande i den dagliga verksamheten om skolans måluppfyllelse ska uppnås på bästa sätt. Det som fortfarande är myndighetsutövning, t.ex. utfärdandet av examen och slutbetyg samt antagning till utbildning, ansvarar hemkommunen fortfarande för Komvuxutredningen Utredaren kommer att undersöka behovet av förändringar i regleringen av vuxenutbildningen, huvudsakligen när det gäller kommunal vuxenutbildning (Komvux) och särskild utbildning för vuxna (Särvux). Uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti I uppdraget ingår bland annat att: analysera och ta ställning till om det i vissa fall bör kunna göras undantag från skollagens (2010:800) bestämmelser om att de som fått minst utbildning ska prioriteras när det gäller antagningen till Komvux på gymnasial nivå. Bakgrunden till detta är satsningar som görs inom Komvux som riktar sig till individer som har svag ställning på arbetsmarknaden ska kunna öppna upp för en mer flexibel antagning. Om sökande med kort tidigare utbildning inte måste prioriteras när det gäller urval till viss utbildning inom Komvux, utan en annan prioritetsordning kan tillämpas, kan satsningarna bättre anpassas till de behov som finns och nå en specifik målgrupp i behov av en viss utbildning. Utredaren ska analysera och ta ställning till om undantag från skollagens bestämmelse i vissa fall kan göras och utredaren ska lämna nödvändiga författningsförslag. analysera och ta ställning till om en förenklad betygsskala skulle förbättra genomströmningen inom delar av Komvux och Särvux. Betyg har olika syften. De är viktiga urvalsinstrument och konkurrensmedel, de ger information om elevens utveckling och kan bidra till elevens motivation. Betygssystemet behöver uppfylla vissa krav för att kunna möta dessa syften.

5 (7) Betygen måste t.ex. vara rättvisa, jämförbara och likvärdiga. Betyg från Komvux på grundläggande nivå, SFI och Särvux på grundläggande nivå fyller dock inte någon uttalad funktion när det gäller antagningen till fortsatt utbildning Tidigare utredningar har visat att en förenklad betygsskala på grundläggande och SFI bör övervägas. Utredaren ska analysera och ta ställning till om en förenklad betygsskala skulle förbättra genomströmningen inom Komvux på grundläggande nivå, SFI och Särvux på grundläggande nivå. I så fall ska utredaren föreslå en sådan, och i förekommande fall lämna nödvändiga författningsförslag. undersöka om bestämmelserna om högskoleförberedande examen inom Komvux bör förenklas. Elever inom Komvux kan ha en brokig utbildningsbakgrund. De kan t.ex. ha betyg från äldre kurser som inte ingår i dagens kursutbud eller från utländska kurser, från olika program och inriktningar i gymnasieskolan eller från program i gymnasieskolan som innehåller kurser som inte erbjuds inom Komvux i den aktuella kommunen. Tidigare utfärdades slutbetyg, och då fanns möjligheten att sammanställa ovannämnda betyg som är godkända av Skolverket till ett slutbetyg. Idag utfärdas examen från ett program, vilket gör att många är låsta till en programstruktur vilket kan betyda att man måste läsa om flera kurser och förlänga sin studietid inom Komvux. Utredaren ska undersöka om bestämmelserna om högskoleförberedande examen inom Komvux bör förenklas, exempelvis på så sätt att kopplingen till högskoleförberedande program i gymnasieskolan tas bort. I så fall ska utredaren lämna ett sådant förslag, och i förekommande fall lämna nödvändiga författningsförslag Validering Validering av individers kunskap och kompetens är en betydelsefull del av utbildning och matchning mot arbetsmarknaden. Personer som nyligen invandrat till Sverige har olika kompetenser och kunskaper med sig som måste kunna tas tillvara. Detsamma gäller personer som i en omställningsfas eller vid ett arbetsbyte behöver dokumentera den kunskap och kompetens som individen innehar. Ytterligare behov av validering kan finnas i samband med att arbetsgivare ser över sin kompetensförsörjning. Validering kan underlätta kompetensförsörjningen i arbetslivet och bidra till effektivare utbildning. För individen kan validering öppna smidigare vägar vidare i arbetslivet eller i utbildning. Men tillgången till validering är idag låg och den varierar mellan olika regioner, yrkesområden och kvalifikationsnivåer. Därför har ett delbetänkande från Valideringsdelegationen identifierat fem övergripande områden som

6 (7) bör prioriteras i det fortsatta arbetet med en samordnad utveckling av validering inom utbildning och arbetsliv. Dessa är: Överförbarhet mellan kvalifikationer. Ansvar på nationell och regional nivå. Hög kvalitet. Resurser och organisation. Information och vägledning. Strategins genomförande förutsätter ett aktivt arbete från såväl berörda myndigheter som arbetsmarknadens parts- och branschorganisationer. Genomförandet kan inledas direkt inom det ansvar och de finansiella ramar som respektive myndighet och organisation har. 4. Slutsatser Av de förändringarna som nämnts så har några redan trätt i kraft och andra kan komma att göra det. Studiestartsstödet är en riktad insats, och där har Vux Vägledning en studievägledare som har ansvaret att hålla ihop arbetet kring detta. Insatsen påminner om utbildningskontrakt för ungdomar år. Det är viktigt att motivera individer till studier men också att ha en kontinuerlig uppföljning för att se hur studierna fortlöper. Det har påbörjats ett arbete för att tillsammans med AME identifiera individer som idag har försörjningsstöd och att motivera dessa till studier. En annan ingång är att Arbetsförmedlingen identifierar personer som tillhör målgruppen och som finns hos dem för att i nästa steg hänvisas till Vux Vägledning. Riktlinjer har skrivits men kommer att revideras allt eftersom verksamheten ser behov av förändringar. Detta görs tillsammans med Arbetsförmedlingen i regelbundna möten. Vad gäller Rättighetslagstiftningen så är det en lag som kommit till i syfte att stärka behovet av utbildning. Idag kräver många arbetsgivare en slutförd gymnasieutbildning för att erbjuda tillsvidare anställning eller ett längre vikariat (Arbetsförmedlingens rapport Var finns jobben 2018 ). Järfälla kommun har i många år arbetat utifrån den lagstiftning som gäller, d.v.s. att de som har kort tidigare utbildning ska ha möjlighet att studera. De som har en individuell studieplan med ett tydligt mål prioriteras. De som planlöst söker kurser kallas in för studieplanering. Det nya med lagstiftningen, som inte har kunnat erbjudas tidigare men som är möjligt idag, är rätten till särskild behörighet till yrkeshögskola. Det kan betyda att en individ som behöver komplettera en eller flera delar av en gymnasial yrkesutbildning ska kunna göra det för att bli behörig till tänkt utbildning. Det finns en röd tråd i de lagförändringar och de utredningar som tillsatts. Nämligen att öka tillströmningen till sysselsättning, där utbildning är en väsentlig del, att öka

7 (7) flexibiliteten och att ta vara på individernas tidigare erfarenheter för att förkorta vägen till arbete. Det är mycket som händer och nya rutiner behöver sättas. Regeringens intentioner är att det ska finnas en bro mellan arbetsmarknad och utbildning. Det arbetet har påbörjats och processen är igång. Samarbetet med Arbetsmarknadsenheten har stärkt den röda tråden i Vux Väglednings arbete, och att hitta samarbetsformer är en förutsättning om vi ska lyckas få fler att etablera sig på arbetsmarknaden. Bilagor 1. Vux Vägledning prioriteringsordning 2. Ansvarsfördelning vid betygsrätt Annika Ramsell, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör Carin Dahlin, rektor (Vux Vägledning)

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Tjänsteutlåtande Rektor 2014-11-17 Stefan Quas 08-590 976 24 Dnr: stefan.quas@upplandsvasby.se UBN/2014:232 33204 Utbildningsnämnden Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Förslag

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari 2017 Utbildningsdepartementet 1 Aktuella frågor Kunskapslyftet Platser Validering Yrkeshögskola Komvux Studiestartsstödet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Information om Studiestartsstödet

Information om Studiestartsstödet Information om Studiestartsstödet Studiestartsstöd, en del av kunskapslyftet Övergripande beskrivning Rusta personer som inte är etablerade på arbetsmarknaden Förbättra/öka anställningsbarhet Stort utbildningsbehov

Läs mer

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA Komvux Kommunal vuxenutbildning (komvux) är för dig som behöver läsa kurser på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan läsa en eller flera kurser, för att sedan exempelvis fortsätta studera på högskolan,

Läs mer

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad Sida 1 (5) 2017-08-17 avseende studiestartsstöd inom Inledning Riksdagen har i maj 2017 beslutat om att införa ett nytt studiemedel vid namn studiestartsstöd. Stödet kan användas av de kommuner som så

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 februari 2017

Läs mer

Kommittédirektiv. En väl anpassad vuxenutbildning. Dir. 2017:21. Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017

Kommittédirektiv. En väl anpassad vuxenutbildning. Dir. 2017:21. Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Kommittédirektiv En väl anpassad vuxenutbildning Dir. 2017:21 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka behovet av förändringar i regleringen

Läs mer

Syftet med yrkesvux. Vad är syftet?

Syftet med yrkesvux. Vad är syftet? Yrkesvux Syftet med yrkesvux Vad är syftet? Syftet med yrkesvux Att motverka brist på arbetskraft med yrkesutbildning Att nå de grupper som saknar gymnasieutbildning eller har en gymnasial yrkesutbildning

Läs mer

1 Sammanfattning... 3

1 Sammanfattning... 3 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag... 5 2.1 Förslag till lag om ändring i skollagen (2010:800)... 5 2.2 Förslag till förordning om ändring i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan...

Läs mer

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringsbeslut II:1 2017-04-20 U2017/01930/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringens beslut Statens skolverk

Läs mer

En andra och en annan chans ett komvux i tiden (SOU 2018:71)

En andra och en annan chans ett komvux i tiden (SOU 2018:71) u.remissvar@regeringskansliet.se Stockholm 2018-12-17 U2018/03652/GV En andra och en annan chans ett komvux i tiden (SOU 2018:71) Sveriges Skolledarförbund står helt bakom den perspektivförskjutning som

Läs mer

Remiss från Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71)

Remiss från Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71) Remiss från Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71) Länk till slutbetänkandet av Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett Komvux i

Läs mer

Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt

Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-15 Diarienummer 0855/17 Handläggare Tomas Mjörnheden Telefon 031-368 30 12 E-post: tomas.mjornheden@arbvux.goteborg.se Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017

Läs mer

Bilaga 2: Lokal modell för verksamhet i samverkan för Unga år

Bilaga 2: Lokal modell för verksamhet i samverkan för Unga år Bilaga 2: Lokal modell för verksamhet i samverkan för Unga 16-29 år 1. Bakgrund Parterna tecknade 2016 en lokal överenskommelse inom DUA där målet var att minska ungdomsarbetslösheten i Enköpings kommun.

Läs mer

Revidering av riktlinjer för studiestartsstöd i Södertälje kommun

Revidering av riktlinjer för studiestartsstöd i Södertälje kommun Ärende 13 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-07 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Revidering av riktlinjer för studiestartsstöd i Södertälje kommun Dnr: UN 19/03 Sammanfattning av ärendet Ett nytt studiestöd,

Läs mer

Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning

Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Ödeshögs kommun 2017-11-01 Ödeshögs kommun - riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Inledning Syftet är att öka rekryteringen till studier

Läs mer

Kompetensförsörjningsdagarna. 25 april Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten. Utbildningsdepartementet 1

Kompetensförsörjningsdagarna. 25 april Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten. Utbildningsdepartementet 1 Kompetensförsörjningsdagarna 25 april 2017 Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten Utbildningsdepartementet 1 Livslångt lärande och stärkt kompetensförsörjning Möjliggöra vuxnas lärande

Läs mer

LOs yttrande över betänkandet En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71)

LOs yttrande över betänkandet En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71) ENHET Enheten för Välfärd, Utbildning och Arbetsmarknadspolitik HANDLÄGGARE Mattias Samuelsson DATUM 2018-12-03 ERT DATUM 2018-12-12 DIARIENUMMER 20180270 ER REFERENS U2018/03652/GV Utbildningsdepartementet

Läs mer

Valideringsarbetet på nationell nivå

Valideringsarbetet på nationell nivå Valideringsarbetet på nationell nivå Elin Landell, kanslichef Valideringsdelegationen Nationell valideringskonferens Gävle 13 november 2018 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Validering ett verktyg för

Läs mer

Kommittédirektiv. Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare. Dir. 2011:81

Kommittédirektiv. Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare. Dir. 2011:81 Kommittédirektiv Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare Dir. 2011:81 Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Behovsanalys- och konsekvensanalys - Vuxenutbildning 2017

Behovsanalys- och konsekvensanalys - Vuxenutbildning 2017 Behovsanalys- och konsekvensanalys - Vuxenutbildning 2017 Sammanvägd bedömning av info från AME, Näringsliv, Arbetsförmedlingen, Skolverket, Migrationsverket, Regeringskansliet och KFV. De tre målgrupperna

Läs mer

På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska som andraspråk

På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska som andraspråk Sida 1 (6) 2019-07-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 0850812196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 29 augusti 2019 På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska

Läs mer

Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 30 september 2016

Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 30 september 2016 PM 2016:148 RIII (Dnr 110-956/2016) Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 30 september 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av det kommunala aktivitetsansvaret

Uppföljning av det kommunala aktivitetsansvaret 1 (6) Uppföljning av det kommunala aktivitetsansvaret Den 1 oktober 2018 Dnr: Kon 2018/53 2 (6) SAMMANFATTNING Sedan kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar infördes i och med lagändringen i skollagens

Läs mer

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Riktlinjernas syfte... 2 1.2 Lagstiftning... 2 1.3 Mål för kommunal vuxenutbildning... 2 1.4 Kommunens ansvar för att erbjuda

Läs mer

Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux (Ds 2015:60) Remiss från Utbildningsdepartementet

Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux (Ds 2015:60) Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2016:47 RIII (Dnr 110-2087/2015) Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux (Ds 2015:60) Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten

Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten Sid (7) Rapport Dnr 323725 208-02-07 Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten sfi Bakgrund Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden har ansvaret för uppgifterna i skollagen (200:800) som avser skolformerna

Läs mer

ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning

ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Bärve Karin Datum 2016-10-19 Diarienummer AMN-2016-0240 Arbetsmarknadsnämnden ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Ur En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m.

Ur En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m. Bilaga BUN au 2008-11-26 Ur En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m. Promemoria En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare,

Läs mer

Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk

Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk 1 Medskick till utredningen Mentimeter

Läs mer

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna POSITIONSPAPPER 2013-01-18 Vårt dnr: 1 (6) Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna Förord Detta är ett positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna. Det omfattar både

Läs mer

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Riktlinjernas syfte... 2 1.2 Lagstiftning... 2 1.3 Mål för kommunal vuxenutbildning... 2 1.4 Kommunens ansvar för att erbjuda

Läs mer

Svar på Komvuxutredningens slutbetänkande SOU 2018:71

Svar på Komvuxutredningens slutbetänkande SOU 2018:71 1 (1) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Er beteckning Utbildning och arbetsmarknad, Eva Sund 2018-10-08 Dnr: 18RS6785 Regeringskansliet - Utbildningsdepartementet Svar på Komvuxutredningens slutbetänkande

Läs mer

Validering av yrkeskompetens

Validering av yrkeskompetens Validering av yrkeskompetens en nyckel till integration Anders Ferbe, ordförande Valideringsdelegationen SNS 13 december 2018 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Ett verktyg för kompetensförsörjning och

Läs mer

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända 2018-06-19 Kommunstyrelsen Handläggare: Malin Frisk Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Sammanfattning

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna Linköping 15 maj 2018

Särskild utbildning för vuxna Linköping 15 maj 2018 Särskild utbildning för vuxna Linköping 15 maj 2018 Eva Forsell och Lotta Hedén Innehåll Vad säger författningarna om särskild utbildning för vuxna: rättigheter, målgrupp etc. Särskild utbildning i kombination

Läs mer

Remiss från Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett komvux i tiden (SOU 2018:71) - Kommunförbundet Skånes svar

Remiss från Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett komvux i tiden (SOU 2018:71) - Kommunförbundet Skånes svar Dnr U2018/03652/GV 2018-12-11 Remiss från Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett komvux i tiden (SOU 2018:71) - Kommunförbundet Skånes svar Sammanfattning Kommunförbundet Skåne ser

Läs mer

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun 101 av 106 Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun Bakgrund Inom Nacka kommun har Arbets- och företagsnämnden via arbets- och företagsenheten ansvar för kundval

Läs mer

Välkomna till anordnarträff

Välkomna till anordnarträff Välkomna till anordnarträff 190205 Varmt välkomna! Statistik januari månad Växjölöftet vuxenutbildning SCB- rapportera in uppgifter Genomgång av arbetssätt, vägledning och uppföljning av våra arbetsmarknadselever

Läs mer

Kapitel 1 Författningsförslag

Kapitel 1 Författningsförslag ÄRENDE Dnr KS 2018-00478 2018-12-11 Växjö kommuns yttrande över Utbildningsdepartementets remiss av Komvuxutredningens slutbetänkande, En andra och en annan chans - ett komvux i tiden (2018:17) Växjö kommun

Läs mer

Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år Marcello Marrone

Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år Marcello Marrone Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år 2017 Marcello Marrone Innehåll Bakgrundsinformation och statistik Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildning EN språkutbildning i svenska för invandrare Rätt

Läs mer

Lägesbeskrivning. Elin Landell Kanslichef Valideringsdelegationen

Lägesbeskrivning. Elin Landell Kanslichef Valideringsdelegationen Lägesbeskrivning Elin Landell Kanslichef Vad är validering? en strukturerad bedömning, värdering och dokumentation samt ett erkännande av kunskaper och kompetens som en person besitter oberoende av hur

Läs mer

Rätt till gymnasial vuxenutbildning och gymnasial särvux.

Rätt till gymnasial vuxenutbildning och gymnasial särvux. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 09-431/2131 SID 1 (6) 2009-06-29 Handläggare: Eva Hellstrand tel: 508 33 563 Elisabeth Ryde tel: 508 33 937 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA

Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA 2019-02-05 Lärcentrum Mötesplats, mäklare, motor. (Grepperud & Thomsen, 2001: Villkår for et regionalt utdanningslöft) I första hand en miljö för lärande, en

Läs mer

Yttrande över remiss av departementspromemorian Studiestartstöd - ett nytt rekryterande studiestöd

Yttrande över remiss av departementspromemorian Studiestartstöd - ett nytt rekryterande studiestöd Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2016-08-18 Handläggare Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden den 30 augusti 2016 Ärende

Läs mer

Riktlinjer för intag till kommunal. vuxenutbildning. Innehåll

Riktlinjer för intag till kommunal. vuxenutbildning. Innehåll BESLUT AV KOMMUNSTYRELSEN 2016-08-23 1 (8) Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Innehåll Innehåll... 1 1. INLEDNING... 2 1.1 Riktlinjernas syfte... 2 1.2 Lagstiftning... 2 1.3 Mål för kommunal

Läs mer

Arbetsmarknadsutredningen

Arbetsmarknadsutredningen Kompetensförsörjningsdagarna 26 oktober Upplägg 1. Om utredningen 2. Om delbetänkandet som släpptes igår 3. Om arbetet framöver Om utredningen December 2016 januari 2019 Särskild utredare: Cecilia Fahlberg

Läs mer

KS studieresa till Stockholm 23 september 2016

KS studieresa till Stockholm 23 september 2016 KS studieresa till Stockholm 23 september 2016 Jussi Koreila, avdelningschef SFI Arbetsmarknadsförvaltningen The Capital of Scandinavia Sfi utbildning i svenska för invandrare Styrning Upplägg Utmaningar

Läs mer

Utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola mm

Utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola mm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDELNINGEN Handläggare: John Envall Telefon: 508 33 564 Till Utbildningsnämnden 2008-11-27 DNR 08-451/4037 SID 1 (5) 2008-11-27 Utökad betygsrätt för enskilda

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:5

Regeringens proposition 2016/17:5 Regeringens proposition 2016/17:5 Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux Prop. 2016/17:5 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 september 2016 Stefan Löfven

Läs mer

Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla

Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-03-28 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla Förslag till beslut Kompetensförvaltningen föreslår att: 1 Kompetensnämnden godkänner

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Utökning och förlängning av uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2016 Hässleholm, 2016-12-19 2016-10-13 fanns det totalt 5378 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 118 personer jämfört med samma

Läs mer

Yttrande över En andra och en annan chans ett komvux i tiden (SOU 2018:71)

Yttrande över En andra och en annan chans ett komvux i tiden (SOU 2018:71) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se 1 (11) Yttrande över En andra och en annan chans ett komvux i tiden (SOU 2018:71) U2018/03652/GV Sammanfattning Skolinspektionen

Läs mer

Yttrande över En andra och en annan chans ett komvux i tiden SOU 2018:71

Yttrande över En andra och en annan chans ett komvux i tiden SOU 2018:71 Yttrande Dnr 20180081 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över En andra och en annan chans ett komvux i tiden SOU 2018:71 har fått möjlighet att yttra sig

Läs mer

Samverkansavtal för rörande vuxenutbildning Upplandskommuner i samverkan (ReSam)

Samverkansavtal för rörande vuxenutbildning Upplandskommuner i samverkan (ReSam) ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Bärve Karin Datum 2018-10-31 Diarienummer AMN-2018-0395 Arbetsmarknadsnämnden Samverkansavtal för 2019-2020 rörande vuxenutbildning Upplandskommuner i samverkan

Läs mer

Är behovet av god administration undervärderat? VISa Stockholm 2013-05-06 Dan Fagerlund 0722/269622 dan.fagerlund@telia.com

Är behovet av god administration undervärderat? VISa Stockholm 2013-05-06 Dan Fagerlund 0722/269622 dan.fagerlund@telia.com Är behovet av god administration undervärderat? VISa Stockholm 2013-05-06 Dan Fagerlund 0722/269622 dan.fagerlund@telia.com Vart är vi på väg? Skollagen Nya ämnesplaner och kursplaner Ny terminologi Sfi

Läs mer

Skollag (2010:800) 20 kap kommunal vuxenutbildning, 21 kap särvux

Skollag (2010:800) 20 kap kommunal vuxenutbildning, 21 kap särvux Utbildningsförvaltningen och Förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning Sid 1 (6) Ansvarsfördelning mellan rektor på förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning () och rektor på utbildningsförvaltningen

Läs mer

Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända

Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända Innehåll 1. Målgruppens sammansättning 2 2. Lagändringar 3 3. Insatser för målgruppens behov 4 3.1 Gymnasieskola 4 3.2 Ung framtid 5 4.

Läs mer

Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G)

Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G) Utdrag Protokoll 96 2014-04-08 U2014/3014/SAM Utbildningsdepartementet Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G) Sammanfattning av uppdraget Regeringskansliet uppdrar åt Elin Landell,

Läs mer

Strategi för näringslivssamverkan

Strategi för näringslivssamverkan Strategi för näringslivssamverkan Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se November 2016 Dnr AMN 2016-0365-01.01 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund och syfte... 4 2 Övergripande mål... 5 3 Utgångspunkter... 5 3.1 Omvärldsbevakning...

Läs mer

Yttrande över betänkandet "Svenska för invandrare

Yttrande över betänkandet Svenska för invandrare Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) över betänkandet "Svenska för invandrare - valfrihet, flexibilitet och individanpassning" (SOU 2013:76) (Dnr2013/6517/GV) Inledande synpunkter Skolinspektionen

Läs mer

Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens

Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Davidsson Per (KLK) Niemelä Tuomo (AMF) Datum 2016-02-02 Rev 2016-04-04 Diarienummer AMN-2016-0108 Arbetsmarknadsnämnden Motion av Anna Manell och Benny Lindholm

Läs mer

Yttrande över remiss av motion (2016:111) om ett jobbtorg för validering

Yttrande över remiss av motion (2016:111) om ett jobbtorg för validering Arbetsmarknadsförvaltningen Utrednings- och utvecklingsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-01-19 Handläggare Linda Truvered Telefon: 08-508 35 804 Till Arbetsmarknadsnämnden den 31 januari 2017 Ärende

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10385 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(11) Skolinspektionens

Läs mer

Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun

Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun Bakgrund Centrala överenskommelsen År 2001 träffades en central överenskommelse om utveckling av introduktion för nyanlända

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss Tjänsteskrivelse Vår referens. Jonas Jonsson. Ärende 5 Dnr GYVF

Tjänsteskrivelse. Remiss Tjänsteskrivelse Vår referens. Jonas Jonsson. Ärende 5 Dnr GYVF Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (6) Datum 2013-08-16 Vår referens Jonas Jonsson Tjänsteskrivelse Förslag till yttrande: Betänkande från Utbildningsdepartementet Kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Yrkesutbildning för bättre matchning. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad

Yrkesutbildning för bättre matchning. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Yrkesutbildning för bättre matchning Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Valfrågan i fokus Arbeta en Arbete en Arbeta en en Arbete en Arbeta en Arbete en Arbete Arbeta Arbete Arbete en Arbete

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Rekrytering till vuxenutbildning med stöd av statligt studiestartsstöd

Rekrytering till vuxenutbildning med stöd av statligt studiestartsstöd 0421 Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2017-08-17 Till Arbetsmarknadsnämnd den 29 augusti 2017 Ärende 9 Rekrytering till vuxenutbildning med stöd

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Juridisk vägledning Reviderad mars 2017 Mer om Entreprenad och samverkan Entreprenad enligt skollagen är när en kommun, ett landsting eller en enskild huvudman, med bibehållet huvudmannaskap, sluter avtal

Läs mer

Vuxenutbildningen nu och i framtiden

Vuxenutbildningen nu och i framtiden Vuxenutbildningen nu och i framtiden Erik Nilsson Statssekreterare Utbildningsdepartementet 1 Barn- och äldrebefolkningen växer mest Utvecklingen av befolkningen i olika åldersgrupper 197-17 samt prognos

Läs mer

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden 1(6) 2018-12-13 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman asa.odinekman@tco.se +46725292448 SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden U2018/03652/GV TCO har getts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning BESLUT AV KOMMUNSTYRELSEN 2016-08-23 1 (7) Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Innehåll Innehåll... 1 1. INLEDNING... 2 1.1 Riktlinjernas syfte... 2 1.2 Lagstiftning... 2 1.3 Mål för kommunal

Läs mer

Slutbetänkandet SOU 2018:71 En andra chans och en annan chans ett komvux i tiden

Slutbetänkandet SOU 2018:71 En andra chans och en annan chans ett komvux i tiden Slutbetänkandet SOU 2018:71 En andra chans och en annan chans ett komvux i tiden YTTRANDE Skaraborgs kommunalförbund 2018-12-12 Dnr U2018/03652/GV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Sammanfattning

Läs mer

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram ÅKF: ÅKF 2018:12 Dnr: ATVKS 2017-00524 600 Antagen: Kommunstyrelsen 107, 2018-06-05 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Barn- och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Regional dialog vuxenutbildning. Region Örebro

Regional dialog vuxenutbildning. Region Örebro Regional dialog vuxenutbildning Region Örebro 2016-11-18 Regionala dialoger Generellt ta del av utvecklingsfrågor inom vuxenutbildning, arbetet med nyanlända, arbetsmarknadssituationen i regionen m m Underlag

Läs mer

Ett nationellt sammanhållet system för validering

Ett nationellt sammanhållet system för validering Ett nationellt sammanhållet system för validering Anders Ferbe, ordförande Valideringsdelegationen Myndighetskonferens 20 september 2019 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Vad är validering? Kompetens

Läs mer

En andra och en annan chans

En andra och en annan chans En andra och en annan chans ett komvux i tiden Slutbetänkande av Komvuxutredningen Stockholm 2018 SOU 2018:71 Sammanfattning Komvuxutredningen, U 2017:01, överlämnar sitt slutbetänkande En andra och en

Läs mer

Remiss - Komvuxutredningens slutbetänkande - En andra och en annan chans - ett komvux i tiden (SOU 2018:71)

Remiss - Komvuxutredningens slutbetänkande - En andra och en annan chans - ett komvux i tiden (SOU 2018:71) Verksamhetsstöd - Kommunkansli TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-20 Sida 1(2) Dnr 2018/001422-640 Remiss - Komvuxutredningens slutbetänkande - En andra och en annan chans - ett komvux i tiden (SOU 2018:71)

Läs mer

Revidering av Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning

Revidering av Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Tjänsteskrivelse 2016-11 - 07 Handläggare Merith Fröberg Tillväxtavdelningen Diarienummer 2016NÄN/0168 Näringslivsnämnden Revidering av Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut

Läs mer

Vilka behov har målgruppen? Göteborg

Vilka behov har målgruppen? Göteborg Vilka behov har målgruppen? Göteborg 2017-04-25 Målgruppens bakgrund och behov Målgrupp Stödet ska kunna lämnas till den som är 25-56 år Har kort tidigare utbildning Har ett stort behov av utbildning på

Läs mer

1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344

1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344 1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344 Återrapportering av regeringsuppdrag 2012 avseende förslag på vilken nivå utbildning i svenska för invandrare och nu pågående utbildningar som leder till en

Läs mer

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå VUX 2012 September 2014 Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå Områden Studie- och yrkesvägledning Individuell studieplan Validering Prövning enligt

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet SWECO STRATEGY Innehåll 1. Beskrivning av befintlig verksamhet...

Läs mer

GRUV-utredningen Stockholm 2012-06-18

GRUV-utredningen Stockholm 2012-06-18 GRUV-utredningen Stockholm 2012-06-18 Hur står det till med vuxenutbildningen på grundläggande nivå? Ingen aning utan uppföljning Skolinspektionen sep 2009 Kommunerna följer inte upp sina vuxenutbildningar

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Ikraftträdande. Kapitel 1. Ändring av 3. förslag som. bestämmelser. uppgifter (2. utlämnande av. lydelse: Kommentar: examina, eller

Ikraftträdande. Kapitel 1. Ändring av 3. förslag som. bestämmelser. uppgifter (2. utlämnande av. lydelse: Kommentar: examina, eller 1 (9) Förordningsförändringar från 2016-04-15 Regeringen har fattat beslut om ändringar i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (YHF) och i förordningen ( 2011:1162) med instruktion för Myndigheten

Läs mer

Elektriska Installatörsorganisationen. YH-utbildning. Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO

Elektriska Installatörsorganisationen. YH-utbildning. Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen YH-utbildning Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen Sida 2 av 8 Yrkeshögskoleutbildning Yrkeshögskolan är

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10354 Sigtuna kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Sigtuna kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43-2016:10354 2 (5) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135 Beslut vid regeringssammanträde den 10 december 2015 Förlängd tid för och utvidgning

Läs mer

Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun

Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2016-01-25, rev. 2016-02-17 Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun Förslag till beslut Kompetensnämnden fastställer Plan för

Läs mer

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning... 3 Verksamhetsmått... 3 Årets händelser... 3 Ekonomi... 4 Integration/flyktingmottagning... 5 Mål

Läs mer

Valideringscentrum Gävleborg

Valideringscentrum Gävleborg Valideringscentrum Gävleborg Samordnar och stödjer utvecklingen av ett hållbart, strukturerat och långsiktigt regionalt valideringsarbete Marianne Andrén Samordnare, sakkunnig Valideringscentrum Gävleborg

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om betygsrätt för vuxenutbildning; SFS 2010:253 Utkom från trycket den 13 april 2010 utfärdad den 31 mars 2010. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj

Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj Samverkan mellan kommun och Arbetsförmedlingen i Skåne Paul Andersson Arbetsförmedlingens grunduppdraginstruktionen för Arbetsförmedlingen Förordning (2007:1030)

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av den kommunala vuxenutbildningen på grundläggande nivå. Dir. 2011:92. Beslut vid regeringssammanträde den 6 oktober 2011

Kommittédirektiv. Översyn av den kommunala vuxenutbildningen på grundläggande nivå. Dir. 2011:92. Beslut vid regeringssammanträde den 6 oktober 2011 Kommittédirektiv Översyn av den kommunala vuxenutbildningen på grundläggande nivå Dir. 2011:92 Beslut vid regeringssammanträde den 6 oktober 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över den kommunala

Läs mer

Rätten att sätta och utfärda betyg, Ds 2005:35

Rätten att sätta och utfärda betyg, Ds 2005:35 TJÄNSTEUTLÅTANDE Ulf Carlsson, Lena Johannesson Margaretha Löfving, Anna Övergaard Tel:031-613584 2005-10-18 Dnr: 113/2005 Rätten att sätta och utfärda betyg, Ds 2005:35 Sammanfattning Göteborgs kommun

Läs mer

Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen?

Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen? Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen? Högbodagarna 25 oktober 2018 Marianne Andrén Kompetensstrateg, Region Gävleborg Avd. Arbetsmarknad och kompetens Definition

Läs mer

Remissyttrande avseende En andra och en annan chans - ett komvux i tiden

Remissyttrande avseende En andra och en annan chans - ett komvux i tiden 2018-11-27 Dnr LS2018-0539 HR- och kommunikationsavdelningen Lena Lundström Tfn 018-617 40 33 E-post lena.lundstrom@regionuppsala.se Utbildningsdepartementet Remissyttrande avseende En andra och en annan

Läs mer