Rätten att sätta och utfärda betyg, Ds 2005:35

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rätten att sätta och utfärda betyg, Ds 2005:35"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Ulf Carlsson, Lena Johannesson Margaretha Löfving, Anna Övergaard Tel: Dnr: 113/2005 Rätten att sätta och utfärda betyg, Ds 2005:35 Sammanfattning Göteborgs kommun har av Utbildnings- och kulturdepartementet anmodats att lämna ett yttrande avseende förslaget Rätten att sätta och utfärda betyg, Ds 2005:35. Skrivelsens utgångspunkt är kravet på rättvisa, rättssäkerhet och likvärdighet i samband med betygssättning samt att allt lärande i ett livslångt perspektiv ska kunna tillgodoräknas den enskilde och resultera i formella betyg och betygsdokument. Modellen föreslås ge enskild utbildningsanordnare möjlighet att sätta och utfärda betyg enligt de regler som gäller för det offentliga skolväsendet för vuxna. Detta ska kunna ske genom kommunal delegering eller genom att tillstånd lämnas av ansvarig tillsynsmyndighet som idag är Skolverket. Följande områden förtjänar att lyftas fram: Förvaltningen ställer sig bakom principen att ge den enskilde individen likvärdiga möjligheter att få ett formellt betyg eller intyg oavsett ingång och var och hur lärandet har ägt rum. Förvaltningen välkomnar skrivelsens utgångspunkter i en förskjutning av fokus mot en ökad tillsyn och kvalitetssäkring från huvudmannens sida, och därmed tydliggörandet av kommunernas ansvar för tillsyn av den enskilde utbildningsanordnaren för att säkerställa verksamhetens kvalitet. Förvaltningen ser med oro på att utredningen inte tydliggör hela kedjan i betygsprocessen. Detta föranleder oss att avstyrka tillståndsgivning av betygsrätt till dess att frågan är belyst och processen säkerställd och tydliggjord. Följaktligen tillstyrker förvaltningen skrivelsens förslag om kommunal delegering men avstyrker tillsvidare förslaget om statlig tillståndsgivning. Vuxenutbildningsförvaltningen Box 5412 Besök: Skånegatan 20, vån 5 Telefon: Göteborg Telefax:

2 FÖRSLAG TILL BESLUT I Vuxenutbildningsnämnden Vuxenutbildningsnämnden beslutar att anta förvaltningens förslag till yttrande över skrivelsen Rätten att sätta och utfärda betyg (DS 2005:35 ) samt översända detta till kommunstyrelsen. Beslutet förklaras omedelbart justerat. Vuxenutbildningsförvaltningen Jan Rösman Anna Övergaard Bilagor Sammanfattning av betänkandet. 2 (6)

3 Lagförslagets utgångspunkter Skrivelsens utgångspunkt är kravet på rättvisa, rättssäkerhet och likvärdighet i samband med betygssättning samt att allt lärande i ett livslångt perspektiv ska kunna tillgodoräknas den enskilde och resultera i formella betyg och betygsdokument. Uppdraget hänger samman med att fler enskilda utbildningsanordnare engagerats inom kommunernas vuxenutbildning och att även andra offentliga aktörer främst länsarbetsnämnd, kriminalvård och försäkringskassa genomför eller låter genomföra utbildning där betyg borde kunna sättas enligt de regler som gäller för det offentliga skolväsendet för vuxna. Kommunerna och landstingen är tillsammans med Nationellt centrum för flexibelt lärande (CFL) och Liber Hermods AB de enda aktörerna som har rätt att sätta och utfärda betyg och intyg. För närvarande finns inget regelverk som reglerar den situation som uppkommit där andra än en kommun eller ett landsting upphandlar utbildning av en enskild utbildningsanordnare vilken motsvarar den som ges inom det offentliga skolväsendet. Modellen föreslås ge enskild utbildningsanordnare möjlighet att sätta och utfärda betyg enligt de regler som gäller för det offentliga skolväsendet för vuxna. Detta ska kunna ske genom kommunal delegering eller genom att tillstånd lämnas av ansvarig tillsynsmyndighet som idag är Skolverket. Vuxenutbildningsförvaltningen välkomnar att frågan lyfts fram i en öppen diskussion för att förhindra ytterligare utveckling av en oreglerad marknad i samband med utfärdande av betyg. Förvaltningen ser med tillfredsställelse att skrivelsen påvisar vikten av såväl reglering, tillsyn och kvalitetsgranskning av bedömning och betygssättning som en kvalitetssäkring för att säkerställa likvärdighet och rättssäkerhet. Yttrandets disposition Vuxenutbildningsförvaltningens yttrande följer Departementsskrivelsens kapitelindelning. Förvaltningen väljer att inte kommentera alla skrivelsens förslag, utan tar ställning gällande de förslag som förvaltningen särkilt vill betona i något avseende. 1. INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 Bakgrund Förvaltningen framhåller betydelsen och behovet av att reglera betygsfrågor i samband med validering som leder till betygssättning. 3 (6)

4 1.2 Myndighetsutövning Förvaltningen framhåller även behovet av att i lag reglera överlämnandet av betygssättning och betygsutfärdande, innefattande myndighetsutövning, till en enskild juridisk person. 2. PROBLEMBILD OCH UTGÅNGSPUNKTER Förvaltningen ställer sig bakom förslaget att ge den enskilde individen likvärdiga möjligheter att få ett formellt betyg eller intyg oavsett ingång och var och hur lärandet har ägt rum. 3. UTBILDNINGSMARKNAD OCH BETYG Förvaltningen instämmer i skrivelsens beskrivning av de problem som uppstår när oreglerade avtal ingås för att tillgodose behovet av att kunna sätta och utfärda betyg och de brister detta medför i den enskildes rättssäkerhet, i verksamhetens kvalitet och i likvärdighet. 4 BETYG OCH RÄTTSSÄKERHET 4.4 Slutsatser Förvaltningen instämmer i de slutsatser som avser att säkerställa likvärdighet och rättssäkerhet när det gäller vikten av att i lag reglera kraven på betygssättande lärares behörighet rektors ansvar att säkerställa kunskap och kompetens om betygssystemets grunder och utgångspunkter 5. TILLSYN OCH KVALITETSSÄKRING 5.5 Slutsatser Förvaltningen välkomnar skrivelsens utgångspunkter i en förskjutning av fokus mot en ökad tillsyn och kvalitetssäkring från huvudmannens sida, och därmed tydliggörandet av kommunernas ansvar för tillsyn av den enskilde utbildningsanordnaren för att säkerställa verksamhetens kvalitet. 6. DELEGERING OCH TILLSTÅNDSGIVNING 6.2 Modellens utformning Förvaltningen ställer sig bakom förslaget att de författningar som reglerar kommunens ansvar för kvalitetssäkring och tillsyn samt uppföljning och utvärdering av utbildningsverksamheten behöver tydliggöras. 4 (6)

5 Förvaltningen understryker nödvändigheten av att granska, kontrollera och utvärdera verksamheten hos de enskilda utbildningsanordnare som tilldelas statligt tillstånd och kommunal delegering. 6.3 Betygsrättens innehåll Förvaltningen tillstyrker att övriga frågor i lagen som behörighetsbedömning, mottagande, antagning och urval inte ska kunna överlämnas till utbildningsanordnare i samband med kommunal delegering. 6.4 Reglering av lärares och rektors myndighetsutövning Förvaltningen ställer sig bakom skrivelsens förslag om möjlighet att överlämna lärares myndighetsutövning i form av betygssättning och rektors myndighetsutövning för utfärdande av betyg under förutsättning att systemkunskap, kvalitet, rättssäkerhet och likvärdighet kan garanteras hos den enskilde utbildningsanordnaren. Förvaltningen ser med tillfredställelse att behörighetskraven för lärare föreslås skärpas. 6.5 Delegering i samband med kommunal upphandling Förvaltningen tillstyrker förslaget om delegering i samband med kommunal upphandling, som innebär en delegering med två nivåer. Den ena innebär ett endast lärares myndighetsutövning, d v s betygssättning av kurs eller prövning, delegeras och den andra att även rektorsuppgifter som berör betygssättning och utfärdande av betyg och intyg delegeras. Rektors möjlighet att tillfälligt stänga av en studerande skall även kunna delegeras. Kommunen har det primära tillsynsansvaret. Detta innebär att ansvarig styrelse för utbildningen har ett direktansvar för de delegerade rektorsuppgifterna i frågor om betygssättning och betygs- och intygsutfärdande samt det som ankommer på rektor i samband med tillfällig avstängning av deltagare. Kommunens ansvar förändras inte heller avseende säkerställande av kvaliteten i den verksamhet som ligger hos utbildningsanordnaren samt utfärdandet av slutbetyg vilket aldrig kan delegeras med undantag för påbyggnadsutbildningar. Förvaltningen tillstyrker förslaget att utbildningsanordnare som fått betygsrätt via en kommunal upphandling inte kan använda denna på nationella nivå eller i relation till andra beställare. 6.6 Tillståndsgivning av betygsrätt Förvaltningen anser att utredningen inte i tillräcklig omfattning belyst hur man avser att säkerställa processen kring betygsadministrationen. I det fall en individ studerat hos flera anordnare inklusive kommunen kommer dennes betyg att finnas dels hos en eller flera externa anordnare som beviljats tillstånd, dels hos tillståndsmyndigheten (i de fall tillstånd tagits tillbaka) och dels hos kommunen. För samtliga utbildningsanordnare och inte minst för den enskilde individen är det viktigt och nödvändigt att betygsadministrationen är tydlig, tillgänglig och att betygsprocess är rättssäker, framförallt i ett antagningsläge där behörighet och förkunskaper ska fastställas. 5 (6)

6 För kommunens del kommer denna insamling och sammanställning inför antagning och slutbetyg att innebära merkostnader. Förvaltningen framhåller vikten av kunskap om offentlighet och sekretess hos externa anordnare så att regler och rutiner för bl.a. betygsarkivering säkerställs. För att betygsutfärdandet ska vila på en rättssäker grund vill förvaltningen också framhålla vikten av att den certifierade anordnaren genomför betygs- och bedömningsjämförelser med andra inom samma ämnesområden för att åstadkomma en likvärdig bedömning av måluppfyllelse enligt gällande kursplaner. Erfarenheter talar för att det är svårt för anordnare som konkurrerar på samma utbildningsmarknad att samverka kring frågor gällande bedömning och betygssättning. För att detta ska fungera krävs tydliga krav och sanktionsmöjligheter från ansvarig myndighet/huvudman. Förvaltningen betonar vikten av en tydlig reglering av tillståndsgivning avseende de kriterier som utbildningsanordnaren skall uppvisa. Förvaltningen framhåller vikten av Skolverkets tillsyn och att årliga inspektioner av certifierade anordnare möjliggörs. Förvaltningen ser positivt på att tillståndet får en begränsad tidsomfattning, att en avgift tas ut som täcker såväl tillståndsprövning som kostnader för tillsyn, att riktad tillsyn kan genomföras på eget initiativ eller på förekommen anledning samt att ett tillstånd kan återkallas. Förvaltningen ställer sig bakom principen avseende tillståndsgivning av betygsrätt via certifiering av utbildningsanordnare. Förvaltningen ser dock med oro på att utredningen inte tydliggjort hela kedjan i betygsprocessen. Detta föranleder oss att avstyrka tillståndsgivning av betygsrätt till dess att frågan är belyst och processen säkerställd och tydliggjord. 6.7 Utgångspunkter för tillståndsgivning Förvaltningen tillstyrker framtagna utgångspunkter för tillståndsgivning som bland annat betonar som förutsättning: att rektorssamarbete och strategiska pedagogiska samtal mellan professionella som viktiga grunder för att säkerställa likvärdighet i bedömning och betygssättning, att rektor genom utbildning och erfarenhet har kunskap i pedagogiska frågor och organisatoriskt en närhet till den plats där utbildningen bedrivs, att lärare har erforderlig formell kompetens för betygssättning, att utbildningsanordnaren tillämpar ett kvalitetssäkringssystem, att den enskilde ges stöd i lärandet att kunskapsutvecklingen kontinuerligt följs i en ömsesidig dialog för att uppnå måluppfyllelse 6 (6)

Ur En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m.

Ur En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m. Bilaga BUN au 2008-11-26 Ur En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m. Promemoria En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare,

Läs mer

Utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola mm

Utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola mm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDELNINGEN Handläggare: John Envall Telefon: 508 33 564 Till Utbildningsnämnden 2008-11-27 DNR 08-451/4037 SID 1 (5) 2008-11-27 Utökad betygsrätt för enskilda

Läs mer

Kommittédirektiv. En fristående vuxenutbildning. Dir. 2007:32. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2007

Kommittédirektiv. En fristående vuxenutbildning. Dir. 2007:32. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2007 Kommittédirektiv En fristående vuxenutbildning Dir. 2007:32 Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall undersöka och lämna förslag på hur ett

Läs mer

Rätten att sätta och utfärda betyg

Rätten att sätta och utfärda betyg Ds 2005:35 Rätten att sätta och utfärda betyg Utbildnings- och kulturdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga Publikationer

Läs mer

En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m.

En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m. Bilaga Remisspromemoria REGERINGSKANSLIET 2008-09-25 U2008/6038/SV Utbildningsdepartementet Enheten för studie finansiering och vuxenutbildning En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal

Läs mer

Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola

Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola Utbildningsutskottets betänkande 2009/10:UbU14 Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola Sammanfattning I betänkandet behandlas proposition 2009/10:68 Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola

Läs mer

Beslut. Beslut efter tillsyn hos utbildningsanordnaren Didaktus AB av betygsrätt i utbildning motsvarande kommunal vuxenutbildning.

Beslut. Beslut efter tillsyn hos utbildningsanordnaren Didaktus AB av betygsrätt i utbildning motsvarande kommunal vuxenutbildning. 2012-11-22 1 (5) Didaktus utbildningar AB 403 17 Göteborg susanne.christenson@eductus.se lena.asplund@didaktus.se efter tillsyn hos utbildningsanordnaren Didaktus AB av betygsrätt i utbildning motsvarande

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. MKFC Stockholms Folkhögskola Ekonomisk förening. 2015-09-25 Dnr 55-2015:2422. ceo@educationfinder.

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. MKFC Stockholms Folkhögskola Ekonomisk förening. 2015-09-25 Dnr 55-2015:2422. ceo@educationfinder. fin Skolinspektionen Beslut MKFC Stockholms Folkhögskola Ekonomisk förening ceo@educationfinder.conn Beslut Beslut efter tillsyn av betygsrätt i utbildning motsvarande utbildning i svenska för invandrare

Läs mer

Yttrande över En andra och en annan chans ett komvux i tiden (SOU 2018:71)

Yttrande över En andra och en annan chans ett komvux i tiden (SOU 2018:71) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se 1 (11) Yttrande över En andra och en annan chans ett komvux i tiden (SOU 2018:71) U2018/03652/GV Sammanfattning Skolinspektionen

Läs mer

Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning

Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning REMISSVAR 1(5) 155/18 Skolverket registrator@skolverket.se Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning Lärarnas Riksförbund har givits möjlighet att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om betygsrätt för vuxenutbildning; SFS 2010:253 Utkom från trycket den 13 april 2010 utfärdad den 31 mars 2010. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Beslut. Beslut efter riktad tillsyn av betygsrätt hos utbildningsanordnaren. motsvarande utbildning i kommunal vuxenutbildning.

Beslut. Beslut efter riktad tillsyn av betygsrätt hos utbildningsanordnaren. motsvarande utbildning i kommunal vuxenutbildning. Lernia Utbildning AB Org.rtr. 556467-3381 Helena Skåritorp helena.skantorp@lernia.se stefan.bergstrom@lernia.se efter riktad tillsyn av betygsrätt hos utbildningsanordnaren Lernia Utbildning AB inom utbildning

Läs mer

Datum Bilaga Sid 1 Dnr 0774/05

Datum Bilaga Sid 1 Dnr 0774/05 2005-10-04 Sid 1 Utbildningsnämnden har beretts tillfälle till yttrande gällande förslag till ny vuxenutbildningslag och önskar lämna följande yttrande. SAMMANFATTNING Utbildningsförvaltningen tillstyrker

Läs mer

Yttrande över betänkandet "Svenska för invandrare

Yttrande över betänkandet Svenska för invandrare Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) över betänkandet "Svenska för invandrare - valfrihet, flexibilitet och individanpassning" (SOU 2013:76) (Dnr2013/6517/GV) Inledande synpunkter Skolinspektionen

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Juridisk vägledning Reviderad mars 2017 Mer om Entreprenad och samverkan Entreprenad enligt skollagen är när en kommun, ett landsting eller en enskild huvudman, med bibehållet huvudmannaskap, sluter avtal

Läs mer

Friskolornas riksförbunds yttrande över promemorian Vissa skollagsfrågor del 4

Friskolornas riksförbunds yttrande över promemorian Vissa skollagsfrågor del 4 Utbildningsdepartementet 2017-02-27 Skolenheten 103 33 STOCKHOLM Friskolornas riksförbunds yttrande över promemorian Vissa skollagsfrågor del 4 Dnr U2016/05181/GV Friskolornas riksförbund (förbundet) har

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om betygshandlingar och intyg för utbildning motsvarande kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för

Läs mer

Riktiga betyg är bättre än höga betyg förslag till omprövning av betyg

Riktiga betyg är bättre än höga betyg förslag till omprövning av betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-02-24 Handläggare: Christina Lenander Telefon: 08-508 33 001 Till Utbildningsnämnden 2011-03-17 Riktiga betyg är bättre än höga betyg förslag till

Läs mer

Vissa skollagsfrågor - del 4

Vissa skollagsfrågor - del 4 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-01-03 Handläggare Johan Adolfsson Telefon: 08-508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02 Vissa skollagsfrågor

Läs mer

LOs remissvar på Ds 2016:24 Validering med mervärde

LOs remissvar på Ds 2016:24 Validering med mervärde HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Thomas Hagnefur/EOA 2016-10-12 20160277 ERT DATUM ER REFERENS 2016-07-05 U2106/03105/GV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm LOs remissvar på Ds 2016:24 Validering

Läs mer

Kommittédirektiv. Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare. Dir. 2011:81

Kommittédirektiv. Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare. Dir. 2011:81 Kommittédirektiv Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare Dir. 2011:81 Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG FÖRSLAG TILL OMPRÖVNING AV BETYG Betänkande av Betygsprövningsutredningen (SOU 2010:96)

RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG FÖRSLAG TILL OMPRÖVNING AV BETYG Betänkande av Betygsprövningsutredningen (SOU 2010:96) Dokument Sida YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/kristina Persdotter 2011-05-022011-02-21 11-0009 Direkttel: 08-782 91 93 E-post: kristina.persdotter@tco.se Utbildningsdepartementet

Läs mer

Remissvar Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning

Remissvar Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning u.remissvar@utbildningsdepartementet.se Stockholm 2017-09-26 U2017/02532/GV Remissvar Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) Utredaren har haft i uppgift att komma med förslag

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta. att godkänna yttrandet samt att översända detsamma till Kommunstyrelsen

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta. att godkänna yttrandet samt att översända detsamma till Kommunstyrelsen Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (6) Datum 2013-10-07 Vår referens Ann-Sofie Nordh Planerings- och antagningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till yttrande:

Läs mer

Skollag (2010:800) 20 kap kommunal vuxenutbildning, 21 kap särvux

Skollag (2010:800) 20 kap kommunal vuxenutbildning, 21 kap särvux Utbildningsförvaltningen och Förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning Sid 1 (6) Ansvarsfördelning mellan rektor på förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning () och rektor på utbildningsförvaltningen

Läs mer

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97)

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) r4th Skolinspektionen Utbildningsdepartementet u.rennissvararecierinqskansliet.se Yttrande 1 (5) Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) (Dnr U2015/05421/GV) Skolinspektionen har beretts möjlighet

Läs mer

Vuxenutbildning 46 skolor

Vuxenutbildning 46 skolor Vuxenutbildning 46 skolor Bedömningspunkt Brist Förbättringso mråde Brist och förbättringsområde Ej bedömt Antal Antal Antal Andel (%) Antal Kunskaper 1.1.1. De studerande känner till målen för den egna

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:68

Regeringens proposition 2009/10:68 Regeringens proposition 2009/10:68 Svenskundervisning för invandrare i folkhögskola Prop. 2009/10:68 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 3 december 2009 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet SIGNERAD Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-08-21 Vår referens Ann-Sofie Nordh Planerings- och antagningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till

Läs mer

Bedömning och betygssättning. - Allmänna råd för gymnasieskolan

Bedömning och betygssättning. - Allmänna råd för gymnasieskolan Bedömning och betygssättning - Allmänna råd för gymnasieskolan Allmänt om bedömning och betygssättning Betygssättning är myndighetsutövning som kräver en rättssäker hantering Beslut måste grundas på dokumentation

Läs mer

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning RAPPORT 1 (7) 2017-11-21 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning 1. Sammanfattning Regeringens intentioner om att öka sysselsättningen, främst för individer som står

Läs mer

Utbildningsavdelningen (6) Dnr 2012:00084

Utbildningsavdelningen (6) Dnr 2012:00084 Utbildningsavdelningen 2012-02-15 1 (6) Dnr 2012:00084 Konsekvensutredning avseende Skolverkets förslag till kursplaner för kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och särskild utbildning för vuxna

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet och annan pedagogisk verksamhet 743:5 Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antaget av Kommunfullmäktige 2014-09-25 Gäller fr

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Regelbunden tillsyn i Ekerö kommun Individuella gymnasiet Dnr 43-2009:675 Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Gymnasieskola Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ekerö kommun

Läs mer

Yttrande över departementsskrivelsen: Tid för undervisning - lärares arbete med åtgärdsprogram (Ds 2013:50)

Yttrande över departementsskrivelsen: Tid för undervisning - lärares arbete med åtgärdsprogram (Ds 2013:50) Sida 1 (6) Utbildniiigsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över departementsskrivelsen: Tid för undervisning - lärares arbete med åtgärdsprogram (Ds 2013:50) Skolväsendets överklagandenämnd (ÖKN) vill

Läs mer

Huvudmannabeslut för vuxenutbildning

Huvudmannabeslut för vuxenutbildning Uppsala kommun Huvudmannabeslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Dnr 43-2016:10984 2 (4) Skolinspektionens beslut Skolinspektionens

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/00942 2017-05-12 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

SKN Ej delegerade beslut 150128

SKN Ej delegerade beslut 150128 SKN j delegerade beslut 150128 Nr Område Lagrum VDR Anmärkning Besvär A 10 ALLMÄNNA ÄRNDN R A 19 Utdelning av stipendier och bidrag ur fonder / V nligt BLN 2014-06-10 p. 10 A 25 Beslut om skolenheter och

Läs mer

Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan

Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan 1 (8) Version 2 Ändringar på s.7 Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan Regeringen har fattat beslut om ändringar i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (YHF), förordningen (2009:131) om utbildning

Läs mer

SKOLLAGEN. Delegationsordning rörande skollag och gymnasieförordning inom Öknaskolans verksamhetsområde. 1 kap Inledande bestämmelser

SKOLLAGEN. Delegationsordning rörande skollag och gymnasieförordning inom Öknaskolans verksamhetsområde. 1 kap Inledande bestämmelser Dokumenttitel: Delegationsordning rörande skollag och gymnasieförordning inom Öknaskolans verksamhetsområde Ämnesområde: Politisk ansvarsfördelning och arbetsordning Dokumentkategori: Rutin Författare:

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss Tjänsteskrivelse Vår referens. Jonas Jonsson. Ärende 5 Dnr GYVF

Tjänsteskrivelse. Remiss Tjänsteskrivelse Vår referens. Jonas Jonsson. Ärende 5 Dnr GYVF Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (6) Datum 2013-08-16 Vår referens Jonas Jonsson Tjänsteskrivelse Förslag till yttrande: Betänkande från Utbildningsdepartementet Kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Yttrande över betänkandet Legitimation och skärpta behörighetsregler (SOU 2008:52)

Yttrande över betänkandet Legitimation och skärpta behörighetsregler (SOU 2008:52) 2008-10-23 Yttrande 1(6) Dnr 2008:184 Regeringen Utbildningsdepartementet 102 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Legitimation och skärpta behörighetsregler (SOU 2008:52) U2008/3815/S Sammanfattning

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9

Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9 Regelbunden tillsyn i Båstads kommun Förslövs skola årskurs 7 9 Dnr 53-2008:999 Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9 Grundskola årskurs 7 9 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan Mjölby kommun Datum 2009-10-23 Dnr 43-2009:1652

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017 PM 2017:225 RIV (Dnr: 110-1171/2017) Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Kommunstyrelsen Dnr 15KS694 REMISS SOU 2015:81 Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola FÖRSKOLEKLASS 3.6 Alternativ 1 Förskoleklassen

Läs mer

Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan. Fredag 9 september 2011

Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan. Fredag 9 september 2011 Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan Fredag 9 september 2011 Vad granskar Skolinspektionen? Regelbunden tillsyn Måluppfyllelse och resultat Ledning och utveckling av

Läs mer

Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning

Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning 1 (11) Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning och betygssättning Uppdraget Regeringen har i beslut 1 24 november 2011 givit Skolinspektionen i uppdrag att närmare granska hur väl betygssättningen

Läs mer

Statens Skolinspektion

Statens Skolinspektion Statens Skolinspektion Organisation Insynsråd ÖD, AC, EC Generaldirektör BEO ÖKN Kärnverksamhet Inspektionsavdelningar Huvudkontor Göteborg Anmälningsärenden Inspektion 1 Inspektion 2 Inspektion 3 Linköping

Läs mer

En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 Yttrande till regeringen över promemoria U2016/02376/S

En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 Yttrande till regeringen över promemoria U2016/02376/S 2016-08-16 1 (6) Tjänsteskrivelse KFKS 2016/384 Kommunstyrelsen En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 Yttrande till regeringen över promemoria U2016/02376/S Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet 1 (11) Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet * Avser fristående fritidshem som inte anordnas vid skolenhet med förskoleklass

Läs mer

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens 1 (5) BESLUT 2013-01-24 Dnr SU FV-1.1.2-0184-13 Peter Wretling Avdelningsdirektör Studentavdelningen Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens Dessa riktlinjer är beslutade

Läs mer

Yttrande över promemorian Följdändringar till ny förvaltningslag (Ds 2017:42) 6 LS

Yttrande över promemorian Följdändringar till ny förvaltningslag (Ds 2017:42) 6 LS Yttrande över promemorian Följdändringar till ny förvaltningslag (Ds 2017:42) 6 LS 2017-1230 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-29 LS 2017-1230 Yttrande över promemorian Följdändringar till

Läs mer

Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU )

Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU ) Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-9766/2016 Sida 1 (8) 2017-01-13 Handläggare Jörgen Ödalen Telefon: 08-508 33 161 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02

Läs mer

Kommittédirektiv. Omprövning av betyg inom skolväsendet. Dir. 2009:102. Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2009

Kommittédirektiv. Omprövning av betyg inom skolväsendet. Dir. 2009:102. Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2009 Kommittédirektiv Omprövning av betyg inom skolväsendet Dir. 2009:102 Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2009 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda och föreslå hur en rätt för elever

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbildningar; SFS 2013:871 Utkom från trycket den 26 november 2013 utfärdad den 14 november 2013.

Läs mer

Beslut. Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Movant AB [nom kommunal vuxenutbildning i Lunds kommun. Skolinspektionen.

Beslut. Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Movant AB [nom kommunal vuxenutbildning i Lunds kommun. Skolinspektionen. Lunds kommun Björn Elias bjorn.elias@lund.se efter tillsyn av utbildningsanordnaren Movant AB [nom kommunal vuxenutbildning i Lunds kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm 2 (5) Tillsyn av Movant

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Validering med mervärde (Ds 2016:24)

Yttrande över departementspromemorian Validering med mervärde (Ds 2016:24) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-10-12 LS 2016-0932 Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Validering med mervärde (Ds 2016:24) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-11-23 Dnr 400-2011:6483 Huvudmannen för Jensen Uppsala Rektorn vid Jensen Uppsala Beslut för gymnasieskola efter riktad tillsyn av Jensen Uppsala i Uppsala kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Uppenbar risk för felaktiga betyg

Uppenbar risk för felaktiga betyg Kvalitetsgranskning Rapport 2014:08 Uppenbar risk för felaktiga betyg En kortrapport om likvärdighet och kvalitet i skolors betygssättning Skolinspektionens rapport 2014:08 Diarienummer 400-2013:200 Stockholm

Läs mer

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH) SID 1 (5) 2007-03-13 Handläggare: Ingrid Florin Telefon: +46 8 508 33 877 Till Utbildningsnämnden 2007-03-15 Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Skolbeslut Rektorn vid Klagshamnsskolan och Strandskolan Limhamn-Bunkeflo stadsdelsfullmäktige Tillsyn i Klagshamnsskolan/Strandskolan 2010-07-01 1 (4) Dnr 43-2009:3755 Skolbeslut för grundskola efter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:482 Utkom från trycket den 7 juli 2015 utfärdad den 25 juni 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800)

Läs mer

En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) - remissyttrande

En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) - remissyttrande KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE 1 (2) Handläggare Frida Ryberg Frida.Ryberg@huddinge.se Ert datum Er referens 2018-07-06 Ju2018/03485/L4 Justitiedepartementet En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54)

Läs mer

Obligatoriska nationella kursprov i kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå:

Obligatoriska nationella kursprov i kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå: Bakgrund Obligatoriska nationella kursprov i kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå: svenska och svenska som andraspråk kurserna 1 och 3, engelska kurserna 5 och 6, matematik kurserna 1-4 Obligatoriskt

Läs mer

Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, utbildningsnämnden, Lärarnas

Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, utbildningsnämnden, Lärarnas PM 2013: RIV (Dnr 001-687/2013) Tid för undervisning - lärares arbete med skriftliga individuella utvecklingsplaner (DS 2013:23) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 24 juli 2013 Borgarrådsberedningen

Läs mer

En ny betygsskala UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: Till Utbildningsnämnden

En ny betygsskala UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: Till Utbildningsnämnden UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-03-06 Handläggare: Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden 2008 04 17 En ny betygsskala Svar

Läs mer

Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna

Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna Skolinspektionen 401-2014:5647 Bodens kommun kommunen@boden.se Rektorn vid särskild utbildning för vuxna helena.m.hansson@boden.se Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna efter riktad

Läs mer

Statliga betänkanden/direktiv som påverkar vuxenutbildningens inriktning och uppläggning under de närmaste åren

Statliga betänkanden/direktiv som påverkar vuxenutbildningens inriktning och uppläggning under de närmaste åren 1 Lars Hanson 2008-01-24 Statliga betänkanden/direktiv som påverkar vuxenutbildningens inriktning och uppläggning under de närmaste åren 1. En fristående vuxenutbildning (dir 2007:32, senast redovisas

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Juridisk vägledning Granskad september 2013 Mer om Entreprenad och samverkan Entreprenad enligt skollagen är när kommuner, landsting och enskilda huvudmän, med bibehållet huvudmannaskap, sluter avtal med

Läs mer

Vad du måste veta för att sätta betyg inom kommunal vuxenutbildning

Vad du måste veta för att sätta betyg inom kommunal vuxenutbildning Vad du måste veta för att sätta betyg inom kommunal vuxenutbildning föreskrifter om betygskatalog Information om föreskrifterna om betygskatalog för kommunal vuxenutbildning Enligt 4 kap. 7 förordningen

Läs mer

Prövning av jäv. Förvaltningens förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att jäv inte föreligger. 2. Beslutet justeras omedelbart

Prövning av jäv. Förvaltningens förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att jäv inte föreligger. 2. Beslutet justeras omedelbart Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Dnr 1.4.1-8543/2014 Sida 1 (5) 2014-10-21 Handläggare Ingrid Olsson Till Utbildningsnämnden 2014-10-23 Prövning av jäv Förvaltningens

Läs mer

Tillträde till yrkeshögskolan

Tillträde till yrkeshögskolan Tillträde till yrkeshögskolan Presentation av en ny handbok YH-väst 2015-10-09 A. Bernharth Tillträde till utbildningen - en vanlig kritikpunkt vid tillsynen av YH Bland annat därför kom...... regeringsuppdraget

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:26 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tretjärnsskolan i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Tretjärnsskolan har genomfört tillsyn av Göteborgs

Läs mer

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-01-11 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-50833010 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Mer tid för kunskap -

Läs mer

Delegationsordning - Skolfrågor Dammsdal

Delegationsordning - Skolfrågor Dammsdal Dokumenttitel: Delegationsordning - Skolfrågor Dammsdal Ämnesområde: Politisk ansvarsfördelning och arbetsordning Nivå: Huvuddokument Författare: Caroline Dexfalk, Juridiska staben Dokumentansvarig: Juridiska

Läs mer

Skolbeslut för Grundskola

Skolbeslut för Grundskola Beslut Videdalsskolan och Risebergaskolan 2010-05-04 Dnr 43-2009:3755 Skolbeslut för Grundskola efter tillsyn av Videdalsskolan och Risebergaskolan i Husie stadsdel, Malmö kommun Skolbeslut Tillsyn i Videdalsskolan

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun Beslut efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun Beslut Tillsyn i Al-Zahraa idealiska Akademi 1 (3) Al-Zahraa Idealiska Akademi AB

Läs mer

Synpunkter på departementspromemorian Validering med mervärde, (Ds 2016:24) från Industriarbetsgivarnas Kompetensråd (IAKR)

Synpunkter på departementspromemorian Validering med mervärde, (Ds 2016:24) från Industriarbetsgivarnas Kompetensråd (IAKR) Utbildningsdepartementet Gymnasie-och vuxenutbildningsenheten Registrator Drottninggatan 16 103 33 Stockholm Synpunkter på departementspromemorian Validering med mervärde, (Ds 2016:24) från Industriarbetsgivarnas

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen Handläggare Telefon +46 (0)498 26 3391 E-post per_olof.sahlberg@gotland.se Diarienr BUN 2011/26-60:1 Datum 2011-04-11 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN och KS Bilaga: Ärende: Remiss på betänkandet

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2012-10-02 Dnr 43-2011:4845 Lidingö kommun Lidingo.stad@lidingo.se Rektorn vid Bodals skola agneta.wemnell@lidingo.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Bodals skola i Lidingö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Förskolechefen och rektorn

Förskolechefen och rektorn Juridisk vägledning Reviderad augusti 2013 Mer om Förskolechefen och rektorn Bestämmelser om förskolechef och rektor finns i skollagen. En förskolechef eller rektor får vara det för flera förskole- respektive

Läs mer

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Dnr 2015/KS 0194 003 Fastställt av kommunfullmäktige 2015-06-16 Tyresö kommun / 2015-05-12 2 (7) Tyresö kommun / 2015-03-10 3 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR Rnr 35.14 1(5) Stockholm 21 augusti 2014 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Yrkeskvalifikationsdirektivet - ett samlat genomförande (SOU 2014:19) Lärarnas Riksförbund har

Läs mer

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet PM 2011:22 RVII (Dnr 001-2547/2010) Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Kompetens

Läs mer

Datum Bilaga Sid Dnr 0360/06

Datum Bilaga Sid Dnr 0360/06 2006-04-18 Sid 1 Förslag till yttrande över Gymnasieentreprenörsutredningens betänkande Skola & Samhälle (SOU 2006:1) Utbildningsnämnden har av stadskansliet uppmanats att senast den 10 maj 2006 lämna

Läs mer

Svar på remiss Välfärdsutredningens slutbetänkande, Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38)

Svar på remiss Välfärdsutredningens slutbetänkande, Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) 1[1] 2017-09-11 Dnr KS/2017:417 Referens Lena Bogne Mottagare Finansdepartementet fi.registrator@regeringskansliet.se kopia till: fi.ordning.och.reda@regeringskansliet.se Svar på remiss Välfärdsutredningens

Läs mer

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4)

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) u.remissvar@regeringskansliet.se 2019-05-27 Dnr 2019:1937 1 (6) Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) (dnr U2019/00243/S) har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Skolbeslut för Vuxenutbildning

Skolbeslut för Vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:5071 Skolbeslut för Vuxenutbildning efter tillsyn av Vuxenutbildningen i Halmstads kommun Beslut 2011-06-21 1 (3) Dnr 43-2010:5071 Halmstads kommun Rektorerna vid Vuxenutbildningen

Läs mer

SKOLLAGEN (www. riksdagen.se - tillgänglig )

SKOLLAGEN (www. riksdagen.se - tillgänglig ) Vem beslutar vilket betyg eleven skall ha? 3 kap. Rektorns ansvar 14 Rektorn ska se till att betyg sätts i enlighet med denna lag och andra författningar. Information om grunderna för betygssättningen

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:564 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Fornbackaskolan belägen i Södertälje kommun 2 (11) Tillsyn i Fornbackaskolan har genomfört tillsyn av Södertälje kommun

Läs mer

Yttrande över SOU 2013:20, Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå - en översyn för ökad individanpassning och effektivitet

Yttrande över SOU 2013:20, Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå - en översyn för ökad individanpassning och effektivitet YTTRANDE 2013-10-08 Karin Sandwall Föreståndare Nationellt centrum för svenska som andraspråk Stockholms universitet Utbildningsdepartementet Yttrande över SOU 2013:20, Kommunal vuxenutbildning på grundläggande

Läs mer

Handlingsplan för en rättssäker och likvärdig betygssättning

Handlingsplan för en rättssäker och likvärdig betygssättning 1 (10) 00-2004:556 Handlingsplan för en rättssäker och likvärdig betygssättning Sammanfattning Hösten 1994 infördes dagens målrelaterade betygssystem där lärarna ska betygssätta varje elev i förhållande

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2015:4607 Växjö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Ljungfälle grundsärskola belägen i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut. en Skolinspektionen

Beslut. en Skolinspektionen en Skolinspektionen Beslut Landskrona School of Sports AB Box 654 261 25 Landskrona 2017-05-23 Dnr 400-2016:6993 Roland Schoultze roland.schoultzealasos.se Beslut för LA School of Sports i Landskrona kommun

Läs mer

Beslut. Beslut. Consensum Lund AB Org.nr. 556602-3684 Niklas Anderberg niklas.anderberg@consensum.se. 2015-12-10 Dnr 401-2015:7640

Beslut. Beslut. Consensum Lund AB Org.nr. 556602-3684 Niklas Anderberg niklas.anderberg@consensum.se. 2015-12-10 Dnr 401-2015:7640 Beslut Consensum Lund AB Org.nr. 556602-3684 Niklas Anderberg niklas.anderberg@consensum.se Beslut Beslut efter riktad tillsyn av betygsrätt hos utbildningsanordnaren Consensum Lund AB inom utbildning

Läs mer

Bra tillsyn bättre förskola skola

Bra tillsyn bättre förskola skola www.skolinspektionen.se Bra tillsyn bättre förskola skola Uppdrag Tillsyn regelbunden, riktad, flygande Anmälningsärenden Kvalitetsgranskning Tillståndsprövning Barn och elevombudet Skolväsendets överklagandenämnd

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Regelbunden tillsyn i Ludvika kommun Vasaskeppets skola Dnr 43-2008:438 Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Förskoleklass Grundskola 1 3 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ludvika

Läs mer

Svar på remiss angående utkast till lagrådsremiss om Ny möjlighet till uppehållstillstånd Dnr:KS2018/167

Svar på remiss angående utkast till lagrådsremiss om Ny möjlighet till uppehållstillstånd Dnr:KS2018/167 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-40/2018 Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Gunilla Olofsson Veronica Wolgast 08-50825605, 50825081 Till Kommunstyrelsen

Läs mer