Plats Karlstad CCC och Landstingshuset torsdag 25 april kl Elisabeth Kihlström (KD) Inga-Lill Röhr (S)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats Karlstad CCC och Landstingshuset torsdag 25 april kl. 08.15 16.00. Elisabeth Kihlström (KD) Inga-Lill Röhr (S)"

Transkript

1 Protokoll 1 (6) Primärvårds- och psykiatriutskottet LK/ Plats Karlstad CCC och Landstingshuset torsdag 25 april kl Beslutande PPU Ersättare PPU Marianne Utterdahl (SiV), ordförande Christina Wahrolin (S), vice ordförande Margareta Jarlstedt (M), från kl Anna-Karin Berglund (C) Daniel Schützer (S) Gert Ohlsson (FP) Elisabeth Kihlström (KD) Inga-Lill Röhr (S) Beslutande SU Elisabeth Kihlström (KD), ordförande ordförande Christina Wahrolin (S), vice ordförande Björn Kihl (M), från kl Marianne Utterdahl (SiV) Ulrika Nilsson (S), ersättare för Per Gruvberger Ersättare SU Margareta Jarlstedt (M), från kl Jesper Johansson (MP) I tjänsten Justering Eva Eriksson, utvecklingsledare Annika Sundelin, utvecklingsledare Kaj Sundström, folkhälsostrateg Olle Wik, smittskyddsläkare Mia Mossberg, MGT kontaktsjuksköterska och koordinator Bengt Stenström, utvecklingsledare Henrik Svensson, divisionschef Tobias Kjellberg, divisionschef Gunilla Wadsten, chefläkare Maj-Britt Andersson, stabschef, hälso- och sjukvårdsstaben Elisabeth Ehne Jangehammar, sekreterare Utsågs Christina Wahrolin att jämte ordföranden justera dagens protokoll. 48 Godkännande av dagordningen Föredragningslistan godkänns. Dagens möte är gemensamt för sjukhusutskottet och primärvårds- och psykiatriutskottet. Ordförande för dagens möte är Elisabeth Kihlström. Under förmiddagen deltog utskotten på två föreläsningar om barnsjukvård på konferensen Barnveckan.

2 LANDSTINGET I VÄRMLAND CSK/ (6) 49 LK/ Tolkförmedling Värmland Tolkförmedlingen, av språktolkar, är idag en upphandlad tjänst från Semantix. Den har inte fungerat som det var tänkt och det har förekommit många avvikelser. Utvecklingsledare Eva Erikssons uppdrag är att utreda följande möjligheter: gemensam tolkförmedling i Värmland kontra tolkförmedling via extern leverantör. Tio språk är mest frekventa och antalet har ökat både i antal uppdrag och i antal timmar. Andelen telefontolkning är betydligt högre än andelen kontakttolkning. Relativt få av tolkarna är auktoriserade, inget absolut krav enligt gällande upphandling. Med Semantix har det varit mycket avvikelser på grund av uteblivna tolkar. Förfrågan om gemensam förmedling har ställts till kommuncheferna, nio har svarat. Tre olika alternativ föreslås för tolkförmedling med uppdragstolkar: i egen regi, via kommun, via kommunalförbund med intresserade kommuner eller via upphandling. Frågan bör tas till kommunerna igen. Om den placeras inom hjälpmedelsnämnden så uppstår inga ytterligare kostnader för överbyggnaden. Utskottet föreslår att den ska lyftas på KSO-träff. 50 LK/ Vårdgivardirektiv för blodverksamhet Utvecklingsledare Eva Eriksson är föredragande. Sedan vårdgivardirektivet skickades ut har tillägg gjorts med ytterligare en föreskrift, 2009:29. Även ett förtydligande har gjorts under uppföljning; att samtliga enheter, inte bara divisioner, ska rapportera i kvalitets- och patientsäkerhetsberättelsen årligen. Uppföljningen kommer att ske på standardiserat sätt. 51 LK/ Vårdgivardirektiv för lex Maria Utvecklingsledare Eva Eriksson är föredragande. Vårdgivardirektivet beskriver ansvarsområden och rutiner för ärendehantering kring lex Mariaanmälningar. 52 Nationell riktlinje sjukdomsförebyggande metoder Folkhälsostrateg Kaj Sundström och utvecklingsledare Annika Sundelin jobbar med hur den nationella riktlinjen för sjukdomsförebyggande metoder kan implementeras i landstinget. Levnadsvanor och livsvillkor går att förändra medan ålder, kön och arv inte är påverkbart. Individen själv kan påverka sina levnadsvanor. Förbättrad rådgivning med individanpassning bör åstadkommas. Fyra levnadsvanor: tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otill-

3 LANDSTINGET I VÄRMLAND CSK/ (6) räcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor; som man vet ger effekt att förändra, står för 20 % av sjukdomsbördan i Sverige. Folkhälsoenkäten vart fjärde år visar hur våra levnadsvanor ser ut i Värmland. Resultatet kommer att utvärderas utifrån hur många som slutar röka till exempel. Det som rekommenderas är hälsosamma matvanor, inte olika koster. Utredningsuppdrag finns från HCL om införandeplan och resursberäkning för aktiviteter finns beskrivna i konsekvensbeskrivningen. Mallar finns framtagna i journalsystemen för att underlätta uppföljning. 53 LK/ Remiss: Smittskydd och mikrobiologi i Sverige Smittskyddsläkare Olle Wik inleder med att konstatera att Sverige har en decentraliserad sjukvårdsapparat. Nu finns ett förslag på utlokaliserade referenslaboratorier där sällsynta sjukdomar ska analyseras. Det händer sällan men måste finnas. Det kan bli problematiskt när laboratorierna upphandlas och drivs i privat regi. Fåtalsdiagnostik bör skötas av staten. Även brist på mikrobiologer ligger med i problematiken och det måste också ges garantier att uppdraget varar en längre period. Pengar från staten behöver också följa med uppdraget. Ett referenslaboratorium måste vårdas, kompetensen upprätthållas och för sällsynta diagnoser är det en lång upplärningstid. Även enheten för klinisk mikrobiologi inom landstinget ger ett remissvar. Ansvaret för uppgiften ligger nu på Smittskyddsinstitutet. 54 Utvecklingsarbete för samverkan kring den äldre och/eller mångbesökande patienten i hälso- och sjukvården plan för genomförande i hela verksamheten Mia Mossberg, distriktssköterska Arvika kommun, beskriver projektet MGT (multigeriatriskt team) i Arvika. Det är ett pilotprojekt, med delvis andra benämningar än beslutat, inför genomförandet av MT (Multidisciplinära team) i hela landstinget. Mia Mossberg är från 1 januari anställd som MGT kontaktsjuksköterska (samordnande sjuksköterska) och koordinator vid vårdcentralen Verkstaden i Arvika. Pilotprojektet startade den1 mars och är ett utvecklingsarbete för en sammanhållen vård av de mest sjuka äldre. Detta ska ske i samverkan mellan sjukhuset, vårdcentralen och kommunen för att förhindra inläggning/återinläggning. I Arvika har man identifierat en VIP-grupp av äldre, troligt antal 60 patienter, som saknar hemsjukvård men besöker vården mycket. Kontaktsjuksköterskan jobbar i direktkontakt med patienten via telefon och via hembesök med hälsosamtal. Maj-Britt Andersson ger en kort rapport från Karin Malmqvist om beslut om målrelaterad ersättning i Hälsovalet från En utvärdering görs av försöket i Arvika och sedan planering och verkställighet utifrån olika faktorer i hela landstinget. Utskottet ser fram mot utvärdering och genomförandeplan för hela landstinget.

4 LANDSTINGET I VÄRMLAND CSK/ (6) 55 LK/ Granskning av samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa Bengt Stenström, utvecklingsledare inom psykiatri, redogör för division psykiatris yttrande om revisorernas granskning av samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. Revisionsrapporten är beställd av flertalet kommuner i länet och landstingets revisorer. Problemet i korta drag är att första linjen för barn och unga i Värmland inte är tydliggjord och inte heller ansvar eller ledningsstruktur. I förslaget till svar bekräftas bilden och revisorernas synpunkter till stora delar. De ses som förbättringsåtgärder som behöver arbetas med. Bengt Stenström poängterar att det är sällan patienterna drabbas tack vare engagerad personal. Yttrandet föreslår förslag till lösningar. Även division allmänmedicin har deltagit i framtagande av yttrandet. Utskottet anser att en workshop i enlighet med verksamhetens förslag är ett bra sätt att arbeta med denna fråga. Det är viktigt att både politiken, tjänstemannaledning och verksamheterna är involverade i detta arbete. Utskottet anser att implementeringen av utvecklingsarbetet inom Nya Perspektiv kan förbättras inom landstinget. 56 LK/ (LK/121684) Förändring av utbudspunkter inom division opererande specialiteter Båda punkterna om förändringar av utbudspunkter initierades av tidigare division länsspecialiteter. Även skälen till förändring är desamma. Därför redovisas punkterna i princip gemensamt av divisionscheferna Henrik Svensson och Tobias Kjellberg. Först redogör de för skälen bakom föreslagna förändringar. Det finns kostnads- och resursbesparingar, medarbetarna reser till exempel bort tid som kunde läggas på patientmöten. Förändringen säkerställer kvaliteten och ökar tillgängligheten i stort. Vid mindre mottagningar kan det ske en glidning mot att det blir fler återbesök. Lokalfrågan lyfts, förändringen kommer troligen inte leda till möjlighet att tömma lokaler. Diskussion om placering av arbetsplats, restid etcetera. Centralisering ger kvalitet genom möjlighet till utbyte av kompetens med mera. Tidpunkten för eventuell nedläggning beror på politiskt beslut. För division opererande specialiteter handlar det om gynekologiska mottagningen i Säffle, hörselvården i Hagfors och Sunne, ögonmottagningarna i Hagfors och Säffle samt ÖNH Kristinehamn.

5 LANDSTINGET I VÄRMLAND CSK/ (6) 57 LK/ Stängning av öppenvårdsmottagningar inom barn- och ungdomsmedicin För division medicinska specialiteter handlar det om BUM-mottagningar i Hagfors, Säffle och Kronoparken samt hudmottagning Hagfors. Förändringen handlar om en långsiktigt effektiv resursanvändning av kompetens, inte främst ekonomiska skäl. Detta ger försämrad tillgänglighet lokalt, men däremot högre kvalitet. 58 LK/ Remiss: delbetänkande av patientlag Chefläkare Gunilla Wadsten berättar att Socialdepartementet givit uppdrag om en ny patientlag. Patientlagen skall vara klar januari En arbetsgrupp med jurist Isabell Jacobsson, tandvårdschef Hans Östholm, enhetschef Lars Högblom från patient- och medborgarservice samt divisionschef medicinska specialiteter Henrik Svensson har jobbat fram landstingets yttrande. Gunilla Wadsten gör en genomgång av de olika delarna: information, samtycke (särskild utredning om beslutsoförmögna blir klar i april nästa år), delaktighet och medverkan, val av behandlingsalternativ, förnyad medicinsk bedömning, val av utförare (den mest utmanande punkten), val av fast läkarkontakt, tillgänglighet, synpunkter, klagomål och patientsäkerhet samt tandvård. Lagen tar över hälso- och sjukvårdslagen nästan helt och de kvarvarande delarna därifrån kommer i ett nytt lagförslag. Uppföljning av införandet sker via landingens prioriteringsarbete, det utökade ansvaret för öppenvård av utomlänspatienter samt lagens ekonomiska konsekvenser. Genom val av utförare finns risk för stora ekonomiska konsekvenser och planeringssvårigheter. Det är viktigt att skilja på vårdgaranti och fritt vårdval. Utskottet anser att det är bra att konsekvenserna av förslaget diskuteras och analyseras. Utskottet framför att andemeningen med lagen är att fler personer ska få möjlighet till egna val och att syftet är att få en mer jämlik vård. 59 Rapporter Inga rapporter redovisas.

6 LANDSTINGET I VÄRMLAND CSK/ (6) 60 Kurser och konferenser 14 maj är både SU och PPU på seminarium om palliativ vård i Uppsala. Mötet 16 maj flyttas dit. 61 Nästa sammanträde Nästa sammanträde, gemensamt med SU, är den 31 maj kl i Galaxen, Landstingshuset. Temat är: Barnet i fokus. Vid protokollet Elisabeth Ehne Jangehammar Justerat den Elisabeth Kihlström Christina Wahrolin

Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030

Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030 Protokoll 1 (5) Primärvårds- och psykiatriutskottet Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030 Plats Beslutande Landstingshuset Nordstjärnan Marianne Utterdahl (SiV), ordförande Mats Sandström (S),

Läs mer

Elisabeth Kihlström (KD), Christina Wahrolin (S), vice ordförande Margareta Jarlstedt (M) Jesper Johansson (MP)

Elisabeth Kihlström (KD), Christina Wahrolin (S), vice ordförande Margareta Jarlstedt (M) Jesper Johansson (MP) Protokoll 1 (5) Sjukhusutskottet 2013-09-05 LK/130110 Plats Landstingshuset fredag 31 maj kl. 14.20 16.00 Beslutande Elisabeth Kihlström (KD), Christina Wahrolin (S), vice ordförande Margareta Jarlstedt

Läs mer

Plats Landstingshuset Karlstad, torsdagen den 4 september kl. 09.00 12.00. Marianne Utterdahl (SIV), ej närvarande 56-57 ordförande

Plats Landstingshuset Karlstad, torsdagen den 4 september kl. 09.00 12.00. Marianne Utterdahl (SIV), ej närvarande 56-57 ordförande Protokoll 1 (5) Primärvårds- och psykiatriutskottet Elisabeth E Jangehammar 2014-09-04 LK/140042 Plats Landstingshuset Karlstad, torsdagen den 4 september kl. 09.00 12.00 Beslutande Ersättare I tjänsten

Läs mer

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220 LK/ccc PROTOKOLL 1 (5) Plats Beslutande I tjänsten Justering Barn- och ungdomspsykiatrin, Lagergrensgatan 3 i Karlstad, konferensrummet Glaskupan kl.09.00-12.30 Elisabeth Kihlström, (KD), ordförande Christina

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV)

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-06-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande. Göran Nilsson (M) Björn Kihl (M) 131

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande. Göran Nilsson (M) Björn Kihl (M) 131 Protokoll 1 (9) Landstingsstyrelsen Sekretariatet 2014-06-24 LK/141368 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Jane Larsson (C) 1:e vice ordförande Ulric Andersson (S) 2:e vice

Läs mer

Monica Gundahl (S) Nina Koivumaa (M) Kenneth Johannesson (S) Utsågs Monica Gundahl att jämte ordföranden justera dagens protokoll.

Monica Gundahl (S) Nina Koivumaa (M) Kenneth Johannesson (S) Utsågs Monica Gundahl att jämte ordföranden justera dagens protokoll. Protokoll 1 (5) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Folktandvården/Folkhälso- och samhällsmedicinska enheten David Kvicklund LK/160033 Plats Beslutande Ersättare I tjänsten Justering Lokal Pilstjärnan, Landstingshuset

Läs mer

Plats Landstingshuset Karlstad, tisdagen den 3 september kl. 09.00 16.00

Plats Landstingshuset Karlstad, tisdagen den 3 september kl. 09.00 16.00 Protokoll 1 (7) Primärvårds- och psykiatriutskottet 2013-09-03 LK/130111 Plats Landstingshuset Karlstad, tisdagen den 3 september kl. 09.00 16.00 Beslutande Marianne Utterdahl (SIV), ordförande Christina

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Protokoll 1 (6) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-09-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsen Sekretariatet 2015-03-31 LK/150727 Plats Landstingshuset Karlstad Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Jane Larsson (C) 1:e vice ordförande Ulric Andersson (S)

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-03-17 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Plats Landstingshuset Karlstad, tisdagen den 5 november kl. 13.00 16.00

Plats Landstingshuset Karlstad, tisdagen den 5 november kl. 13.00 16.00 Protokoll 1 (5) Primärvårds- och psykiatriutskottet 2013-11-05 LK/130111 Plats Landstingshuset Karlstad, tisdagen den 5 november kl. 13.00 16.00 Beslutande Marianne Utterdahl (SIV), ordförande Christina

Läs mer

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad PROTOKOLL 1 (5) Hjälpmedelsnämnden i Värmland Plats Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad Beslutande landstinget, Annétthe Zettergren (M) ordförande landstinget, Mona Smedman (C) landstinget, Monica Iversen

Läs mer

Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd (FP) Christina Wahrolin, oppositionsråd (S)

Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd (FP) Christina Wahrolin, oppositionsråd (S) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2014-01-21 LK/140107 Plats Beslutande Ersättare Landstingshuset Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstaben Anders Andrén, David Kvicklund 2013-02-07 LK/130154

Hälso- och sjukvårdsstaben Anders Andrén, David Kvicklund 2013-02-07 LK/130154 Protokoll 1 (5) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Hälso- och sjukvårdsstaben Anders Andrén, David Kvicklund 2013-02-07 LK/130154 Plats Beslutande Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande

Läs mer

Plats. Landstingshuset, konferensrum Sirius. Närvarande

Plats. Landstingshuset, konferensrum Sirius. Närvarande Hälso- och Sjukvårdsstaben Hälsovalskansliet Berit Bryske MINNESANTECKNING HÄLSOVALSRÅD 2013-09-23 LK/120259 Plats Landstingshuset, konferensrum Sirius Närvarande Ann-Sofie Dahlberg, Bergslagens arbetsmiljö

Läs mer

Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S)

Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S) Protokoll 1 (6) Folkhälso-och tandvårdsutskottet David Kvicklund LK/142996 Plats Beslutande Landstingshuset Karlstad Gert Ohlsson (L) Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S) Ersättare

Läs mer

Elisabeth Kihlström (KD), ordförande Christina Wahrolin (S), vice ordförande Björn Kihl (M)

Elisabeth Kihlström (KD), ordförande Christina Wahrolin (S), vice ordförande Björn Kihl (M) Protokoll 1 (5) Sjukhusutskottet 2013-01-09 LK/130110 Plats Landstingshuset, onsdag 9 januari kl. 13.00 16.00 Beslutande Elisabeth Kihlström (KD), ordförande Christina Wahrolin (S), vice ordförande Björn

Läs mer

Hotell Oscar Statt, Arvika

Hotell Oscar Statt, Arvika PROTOKOLL 1 (6) LANDSTINGSSTYRELSEN Plats Hotell Oscar Statt, Arvika Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Jane Larsson, landstingsråd (C) 1:e vice ordförande Ulric Andersson, oppositionsråd

Läs mer

Gert Raiml (V) Susanna Göransdotter (V) Eva Hallonsten Wikström (FP) Oscar Karlsson (SIV)

Gert Raiml (V) Susanna Göransdotter (V) Eva Hallonsten Wikström (FP) Oscar Karlsson (SIV) Minnesanteckningar 1 (8) Hälso- och sjukvårdsberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-04-27 LK/150040 Plats Lokal Rigel, landstingshuset, Karlstad, kl. 9-15 Närvarande

Läs mer

Protokoll från Landstingsstyrelsens arbetsutskotts sammanträde

Protokoll från Landstingsstyrelsens arbetsutskotts sammanträde I l) ~ Landstinget DALARNA Sammanträde 2013-06-03 49-50 Sida 1 (5) Protokoll från s sammanträde Tid: 2013-06-03, kl 10.00 Plats: Falun, Landstingshuset, Futurum Beslutande Ingalill Persson (S), Ordförande

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande. Thomas Ohlsson (C) Marianne Utterdahl (SIV) Gert Ohlsson (FP)

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande. Thomas Ohlsson (C) Marianne Utterdahl (SIV) Gert Ohlsson (FP) Protokoll 1 (6) Landstingsstyrelsen Sekretariatet 2014-05-20 LK/141046 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Jane Larsson (C) 1:e vice ordförande Ulric Andersson (S) 2:e vice

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (6) Landstingets kansli 2012-02-28 LSAU 2/2012 Planeringsavd, Marianne Hammarström Justerat 2012-03-06 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 februari 2012 kl. 09.00 12.10 Plats

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Kansliavdelningen, Ingrid Holmér 2005-08-30 ÄU 3/05. Tid Tisdagen den 30 augusti kl. 9.30-14.00. Olle Håkansson (mp), observatör

Kansliavdelningen, Ingrid Holmér 2005-08-30 ÄU 3/05. Tid Tisdagen den 30 augusti kl. 9.30-14.00. Olle Håkansson (mp), observatör PROTOKOLL Justeringsdatum 2005-09-08 1 (5) Ledningsenheten Kansliavdelningen, 2005-08-30 ÄU 3/05 Protokoll från sammanträde med äldreutskottet Tid Tisdagen den 30 augusti kl. 9.30-14.00 Plats Närvarande

Läs mer

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad PROTOKOLL 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Plats Beslutande Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande Monica Gundahl (S), vice ordförande Annetthe Zettergren (M) Kerstin

Läs mer

PROTOKOLL. Landstingets kansli 2014-04-01 FU 2/2014 Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08

PROTOKOLL. Landstingets kansli 2014-04-01 FU 2/2014 Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08 Folkhälsoutskottet Tid Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Tisdagen den 1 april 2014 kl.13.15

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstaben Anders Andrén, David Kvicklund 121017 LK/120073

Hälso- och sjukvårdsstaben Anders Andrén, David Kvicklund 121017 LK/120073 Protokoll 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskott Hälso- och sjukvårdsstaben Anders Andrén, David Kvicklund 121017 LK/120073 Plats Beslutande Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande Monica

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-05-07 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 24 april 2013, kl. 9.00 11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor ÄRENDE 10 2012-06-01 Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till

Läs mer

Yttrande över förslag till Patientlag

Yttrande över förslag till Patientlag TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Annika Lindquist 2013-04-16 ON 2013/0040 0480-45 35 13 Omsorgsnämnden Yttrande över förslag till Patientlag Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Rigel, Regionens hus, kl.09:00-16:30

Rigel, Regionens hus, kl.09:00-16:30 Plats och tid Rigel, Regionens hus, kl.09:00-16:30 ande Marianne Utterdahl (SiV) (ordförande) Mats Sandström (S) (1:e vice ordförande) Eva Julin Dombrowe (L) (2:e vice ordförande) Henrik Samuelsson (M)

Läs mer

Angående motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor

Angående motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor YTTRANDE 2012-03-07 LK11-0521 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Angående motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika

Läs mer

SFAMs kvalitetsindikatorer - Levnadsvanor

SFAMs kvalitetsindikatorer - Levnadsvanor SFAMs kvalitetsindikatorer - Levnadsvanor Nationell Kvalitetsdag för primärvården Svenska Läkaresällskapet 2014-11-12 Åsa Thurfjell, Specialist i Allmänmedicin Kista VC, medlem SFAMs levnadsvaneråd SFAMs

Läs mer

Uppföljning av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Uppföljning av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Uppföljning av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Socialstyrelsens nationella utvärdering 2014 Förbättringsområden fortsatta satsningar på arbetet med levnadsvanor

Läs mer

Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad

Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad Protokoll 1 (5) Landstingets Pensionärsråd Hälso- och sjukvårdsstaben Elisabeth Ehne Jangehammar 2014-09-30 LK/140076 Plats Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad Närvarande

Läs mer

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC Standardiserad Utskrivning Samordnande sjuksköterska på VC Bakgrund Arvika sjukhus pilot standardiserad utskrivning 2013- Pilotprojekt Verkstaden 2013 Samordnande sjuksköterska, funktion samordnande ssk

Läs mer

Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå

Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå 20/38 Plats Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå Beslutande Övriga deltagare Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Margareta Bladfors, (s), Luleå Henning Åhman, (s) Arvidsjaur Marlene Haara, (s), Haparanda Rita

Läs mer

Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP)

Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2014-04-30 LK/140109 Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Åsa Johansson

Läs mer

Delbetänkandet av Patientmaktsutredningen SOU 2013:2 S2013/818/FS

Delbetänkandet av Patientmaktsutredningen SOU 2013:2 S2013/818/FS Handläggare Datum Ärendebeteckning Annika Lindqvist 2013-04-09 ON 2013/0040 0480-45 35 13 Socialdepartementet Delbetänkandet av Patientmaktsutredningen SOU 2013:2 S2013/818/FS Sammanfattning Bra att den

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-03-09 LK/150039. 1 Sammanträdet öppnas Malin Berglund öppnade dagens sammanträde.

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-03-09 LK/150039. 1 Sammanträdet öppnas Malin Berglund öppnade dagens sammanträde. Minnesanteckningar 1 (8) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-03-09 LK/150039 Plats Närvarande Frånvarande Särskilt inbjudna Lokal Galaxen (kl.9-12),

Läs mer

Protokoll Patient- och förtroendenämnden Birgit Jacobsson 2003-10-08 Sekreterare. Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping

Protokoll Patient- och förtroendenämnden Birgit Jacobsson 2003-10-08 Sekreterare. Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping Sammanträdesplats Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping Ledamöter Margareta Isacsson (s) ordförande Inger Persson (m) vice ordförande Britt-Marie Asp (s) Jan-Erik Johansson (s) Solveig

Läs mer

Nationella Riktlinjer Sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdraget

Nationella Riktlinjer Sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdraget Nationella Riktlinjer Sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdraget Projektledare: Pia Haikka, pia.haikka@vgregion.se Erica Sandberg, erica.sandberg@vgregion.se Hälso- och sjukvårdslagen 2 c Hälso- och

Läs mer

Patientlag (SOU 2013:2)

Patientlag (SOU 2013:2) 1 (4) Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård Patientlag (SOU 2013:2) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Patientlag (SOU 2013:2).

Läs mer

Erik Jansson, (SIV) ordförande Christina Wahrolin, (S) vice ordförande Margareta Jarlstedt, (M) Daniel Schützer, (S) Gert Olsson, (FP)

Erik Jansson, (SIV) ordförande Christina Wahrolin, (S) vice ordförande Margareta Jarlstedt, (M) Daniel Schützer, (S) Gert Olsson, (FP) PROTOKOLL 1 (6) Primärvårds- och psykiatriutskottet Plats Beslutande Ersättare I tjänsten Justering BUP, Lagergrensgatan 3 i Karlstad, konferensrummet Glaskupan, kl.10.00-16.00 Erik Jansson, (SIV) ordförande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 8-18 Tid: , 10:00-16:50 Odontologiska institutionen, konferensrum Kompassrosen

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 8-18 Tid: , 10:00-16:50 Odontologiska institutionen, konferensrum Kompassrosen PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Odontologiska institutionen, konferensrum Kompassrosen Beslutande: Urban Blomberg, ordförande (M) Eva Lundemo (C) Annika Nordin (S) Magnus Lagerqvist (S)

Läs mer

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Handläggare: Jörgen Maersk-Möller Anders Fridell PAN 2016-04-12 P 6 1 (6) Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Ärendet Patientnämnden noterade under 2014 en kraftig ökning

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-04-14 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Länsöverenskommelse för barn och unga i risk- och missbruk. från upptäckt till behandling

Länsöverenskommelse för barn och unga i risk- och missbruk. från upptäckt till behandling Länsöverenskommelse för barn och unga i risk- och missbruk från upptäckt till behandling Pågående utvecklingsarbete Samarbete mellan Värmlands läns vårdförbund, Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland,

Läs mer

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientlagen 2014:821 Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientmaktsutredningen 1. Prop. 2013/14:106 Patientlag. Träder ikraft 1 jan. 2015 2. Lag om organisation av hälso-

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (8) 31 45, 1 bilaga Plats Beslutande Närvarande ersättare Övriga SCA Obbola, Linjevägen 33, Obbola Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Robin Holmgren,

Läs mer

Årsberättelse Programråd Sjukdomsförebyggande metoder. Karin Salomonsson Wohlin, ordförande Karin Kauppi, samordnare

Årsberättelse Programråd Sjukdomsförebyggande metoder. Karin Salomonsson Wohlin, ordförande Karin Kauppi, samordnare 30 januari 2018 Årsberättelse 2017 Programråd Sjukdomsförebyggande metoder Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Karin Salomonsson Wohlin, ordförande Karin Kauppi, samordnare

Läs mer

Administrativa staben Anna Roos LK/140039

Administrativa staben Anna Roos LK/140039 Protokoll 1 (7) Hälso- och sjukvårdschefens ledningsgrupp Administrativa staben Anna Roos 2014-02-05 LK/140039 Plats Sammanträdesrum Rigel Närvarande Maj Britt Andersson, t.f. hälso och sjukvårdschef ordförande

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (6) Landstingets kansli 2014-10-20 Kansliavdelningen, Justerat 2014-11-03 SB 6/2014 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 9-11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-03-12, Visten, klockan 14:00-17:00 Avser paragrafer 15-28 ande Ulrika Rodin (S) Ordförande Anna Maria Nilsson (M) 2:e vice ordförande Annika Jarl Ljungsten (M) Ledamot Esbjörn

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Utskottet Vård och omsorg 2012-10-24 87 Plats och tid Garvaren röd, kl 13.15 17.15 Beslutande Ledamöter Sten Fransson (S), ordförande Maria Rönnehäll (S) Hans Forssell (S) ej 69-70, 505 Sara Andersson

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund LK/ Utsågs Mats Sandström att jämte ordföranden justera dagens protokoll.

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund LK/ Utsågs Mats Sandström att jämte ordföranden justera dagens protokoll. Protokoll 1 (9) Primärvårds- och psykiatriutskott Sekretariatet Handläggare Tanja Eklund 2016-03-16 LK/160011 Plats Grupprum E3, landstingshuset Beslutande Ersättare I tjänsten Fackliga företrädare Marianne

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för stora folksjukdomar. Plats Mälarsalen, landstingshuset, Hantverkargatan 45. Maria Fält (KD) Sofia Paulsson

Sammanträde i Programberedningen för stora folksjukdomar. Plats Mälarsalen, landstingshuset, Hantverkargatan 45. Maria Fält (KD) Sofia Paulsson Programberedning 6-4/2017 1 (5) Sammanträde i Programberedningen för stora folksjukdomar Datum Tid 14.00-16.00 Plats Mälarsalen, landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (KD) (L) (C) (MP) (V) Maria

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Sekretariatet 2015-10-06 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Patrik Fornander (M)

Sekretariatet 2015-10-06 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Patrik Fornander (M) Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-10-06 LK/150028 Plats Landstingshuset, Grupprum B1 Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Patrik Fornander (M) Birgitta Wessmark (SIV) ers för Olof

Läs mer

Landstingshuset, konferensrum Rigel 305A

Landstingshuset, konferensrum Rigel 305A Hälso- och Sjukvårdsstaben Hälsovalskansliet Berit Bryske MINNESANTECKNING HÄLSOVALSRÅD 2012-09-26 LK/120259 Plats Landstingshuset, konferensrum Rigel 305A Närvarande Lars Gohde, LiV Camilla Ydén, LiV

Läs mer

Yvonne Kristoffersen (SIV) (Region Värmland) Linda Johansson (S) (Region Värmland) Mats Sandström (S) utsågs jämte ordföranden justera protokollet.

Yvonne Kristoffersen (SIV) (Region Värmland) Linda Johansson (S) (Region Värmland) Mats Sandström (S) utsågs jämte ordföranden justera protokollet. ^Region st^ Värmland Hj älpmedelsnämnd Plats och tid Skogsstjärnan, psykiatrihuset (Älvgatan 652, 30 Karlstad), kl.09:00-10:45 Beslutande Henrik Samuelsson (M) (ordförande) (Region Värmland) Eva Frykenberger

Läs mer

FoU-beredningen. Plats: Möckeln, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 13:00-15:35

FoU-beredningen. Plats: Möckeln, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 13:00-15:35 FoU-beredningen Datum: 2018-06-14 Tid: 13:00-15:35 Plats: Möckeln, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Carin Högstedt (V) (ordförande) Elizabet Peltola (C) (2:e vice ordförande) 23-31 Peter Freij

Läs mer

Ann-Katrin Järåsen (S), Torsby, vice ordförande

Ann-Katrin Järåsen (S), Torsby, vice ordförande Sekretariatet Anders Ajaxson MINNESANTECKNINGAR FRAMTIDSBEREDNINGEN 2011-03-10 LK/110023 Plats Brage, Landstingshuset torsdag 10 mars kl. 09:00-11:55 Närvarande Presidiet Övriga ledamöter Ersättare I tjänsten

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Sal B, Regionens hus Närvarande: Jimmy Henriksson, FP, ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Elisabeth Lindberg, SPF Birgitta Sigfridsson, SPF Marie-Louise Stålbark,

Läs mer

Ärendeförteckning 14-28

Ärendeförteckning 14-28 Minnesanteckningar Kommunrevisionen Ärendeförteckning 14-28 14 Mötet öppnas 15 Justeringsperson 16 Fastställa dagordningen 17 Inkomna/avsända handlingar 18 Revisionens egen budgetuppföljning 19 Minnesanteckningar

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (6) Landstingets kansli 2011-12-06 LSAU 10/2011 Planeringsavd, Marianne Hammarström Justerat 2011-12-13 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 6 december 2011 kl. 09.00 11.10 Plats

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-06-21 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Torsdagen den 9 juni 2011 kl. 09.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-12-19 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 7 december 2011 kl. 12.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstab, Folktandvården Anders Andrén, David Kvicklund 2013-11-06 LK/130154

Hälso- och sjukvårdsstab, Folktandvården Anders Andrén, David Kvicklund 2013-11-06 LK/130154 Protokoll 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Hälso- och sjukvårdsstab, Folktandvården Anders Andrén, David Kvicklund 2013-11-06 LK/130154 Plats Beslutande Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP),

Läs mer

Harald Ludviksen Gunnar Blomqvist Agnetha Jonsson Jan Hultbäck Staffan Svanqvist Ewa Gustafsson Elisabeth Ehne Jangehammar

Harald Ludviksen Gunnar Blomqvist Agnetha Jonsson Jan Hultbäck Staffan Svanqvist Ewa Gustafsson Elisabeth Ehne Jangehammar Minnesanteckning Landstingets Handikappråd och Landstingets Pensionärsråd Hälso- och sjukvårdsstaben Elisabet Ehne Jangehammar 2014-03-04 LK/140075 LK/140076 Plats Närvarande LHR LPR Politiker Tjänstemän

Läs mer

Läkares attityder till det sjukdomsförebyggande arbetet. Projektledare Iréne Nilsson Carlsson

Läkares attityder till det sjukdomsförebyggande arbetet. Projektledare Iréne Nilsson Carlsson Läkares attityder till det sjukdomsförebyggande arbetet Projektledare Iréne Nilsson Carlsson Socialstyrelsens uppföljning av riktlinjerna Följer landstingen och hälso- och sjukvården socialstyrelsens nationella

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

SOSFS 2011:9 ersätter

SOSFS 2011:9 ersätter SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst och verksamhet enligt LSS oavsett om det är i privat eller offentlig regi vid myndighetsutövning

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden i Värmland

Hjälpmedelsnämnden i Värmland LK/152888 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Reglemente Sekretariatet 2 7 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Anna-Lena Wingqvist Fullmäktige 2019-01-01 Hjälpmedelsnämnden

Läs mer

CSK, Bragska Villan, konferensrum Fryken

CSK, Bragska Villan, konferensrum Fryken Hälso- och Sjukvårdsstaben Hälsovalskansliet Berit Bryske MINNESANTECKNING HÄLSOVALSRÅD 2014-05-23 LK/120259 Plats CSK, Bragska Villan, konferensrum Fryken Närvarande: Anders Olsson, LiV Bengt Hanson,

Läs mer

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Ny patientlag från 1 januari 2015 Vad är nytt? Anne Haglund Olmarker, chefläkare Maria Hansson, sjukhusjurist God hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen

Läs mer

Överenskommelse om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Värmland

Överenskommelse om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Värmland Kommunledningsförvaltningen Linn Carlsson, 0550-88 009 linn.carlsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2017-08-21 Ks/2017:113 Sida 1(1) Överenskommelse om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Skive, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.15 17.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Lena Kandergård, ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Sammanträde med Folkhälsoberedningen

Sammanträde med Folkhälsoberedningen 1 (11) Kl. 14:00-16:00 21-28 Sammanträde med Datum för justering: 2019-05-15 Christine Lorne (C) Hanna Jokio (S) Plats Skärgårdssalen, Landstingshuset Närvarande ledamöter Christine Lorne (C) Ann-Catrin

Läs mer

Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande

Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-11-11 LK/150028 Plats Landstingshuset, Grupprum B1 Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) vice ordförande Patrik Fornander (M) Olof

Läs mer

Eva Wörlén, sekreterare Susanne Edberg, administratör Övriga, se resp. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 142 Eva Wörlén

Eva Wörlén, sekreterare Susanne Edberg, administratör Övriga, se resp. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 142 Eva Wörlén Allmänna ärenden 5 november 2013 Plats och tid Socialförvaltningen IFO, tisdag den 5 november 2013, kl 08.15 08.45 1(5) Beslutande Ledamöter Cristine Persson, C, ordförande Elisabeth Svensson, M Christer

Läs mer

Fast vårdkontakt. Information- dialogmöte HVK regiongavleborg.se

Fast vårdkontakt. Information- dialogmöte HVK regiongavleborg.se Information- dialogmöte HVK 170921 Bakgrund Vi har ansvar enligt lag att utse fast vårdkontakt, det finns bestämmelser om fast vårdkontakt i hälso- och sjukvårdslagen sedan 2010 och bestämmelsen finns

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2017-04-20 - Sessionssalen, 13:00-17:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) Lennart Eriksson (V) Anita Gustafsson (M) Michael

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 3 september 2015 kl 10.00-14.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Anders Öberg (S), ordförande Agneta Granström (MP)

Läs mer

Sammanträde i sjukvårdsstyrelse Söder

Sammanträde i sjukvårdsstyrelse Söder 1 (6) Sjukvårdsstyrelse Söder Sammanträde i sjukvårdsstyrelse Söder Datum Tid 13.30 15.00 Plats Roslagssalen, Landstingshuset Ledamöter (M) Gunilla Helmerson Ordförande (FP) (S) Jessica Ericsson Adriana

Läs mer

Nyheter i korthet: Vårdcentralerna Stattena och Tågaborg slås samman

Nyheter i korthet: Vårdcentralerna Stattena och Tågaborg slås samman Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 4 oktober 2013. Vårdproduktionsutskottet-/beredningen bereder och

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

Nyheter i korthet: Sjukhusnära vårdcentral avlastar akuten i Malmö Ny vårdcentral öppnar på sjukhusområdet i Lund Region Skåne

Nyheter i korthet: Sjukhusnära vårdcentral avlastar akuten i Malmö Ny vårdcentral öppnar på sjukhusområdet i Lund  Region Skåne Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 28 oktober 2013. Vårdproduktionsutskottet-/beredningen bereder

Läs mer

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017 Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete 5 april 2017 Program 13.00 14:40 Introduktion. Marie Brandvold, enhetschef. Presentation av tillsynens resultat Jan-Erik Ingwall, inspektör,

Läs mer

Varför införs en patientlag?

Varför införs en patientlag? 1 2 Varför införs en patientlag? Lagen ska: - stärka patientens ställning - främja patientens integritet, delaktighet och självbestämmande. Lagen kräver ett nytt förhållningssätt av vården i mötet med

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats Torsdag 15 juni 2017, kl. 13:00-16:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) Lillemor Larsson (V) ersätter:daniel Hjelm (S)

Läs mer

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden i Stockholms län Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden Är en del av landstinget. Finns i alla landsting. Är en politisk nämnd. Är fristående från vården och

Läs mer

Övergripande rutin i samband med vård under eget ansvar - Egenvård för barn över sju år och vuxna enligt SOSFS 2009:6

Övergripande rutin i samband med vård under eget ansvar - Egenvård för barn över sju år och vuxna enligt SOSFS 2009:6 LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Hälso- och sjukvårdsstaben Eva Eriksson 2011-09-28 LK/100553 Övergripande rutin i samband med vård under eget ansvar - Egenvård för barn över sju år och vuxna enligt SOSFS 2009:6

Läs mer

Jenny Gavelin (FP) Den 2 september kl på konferenscentrum, Uppsala. Jeannette Escanilla (V)

Jenny Gavelin (FP) Den 2 september kl på konferenscentrum, Uppsala. Jeannette Escanilla (V) Beredningen för barn och unga 2015-08-24 1 (14) Plats och tid Konferenscentrum i Uppsala, 2015-08-24, kl. 14.00 16.00 Beslutande Jeannette Escanilla (V) ordförande Christina Lundh (S) 1:e vice ordförande

Läs mer

Bilaga 46 a 2013-03-01 Dnr HSS 2013-0021 Dnr CK 2012-0369 Bodil Aksén 018-611 62 24 Bodil.aksen@lul.se Landstingsstyrelsen Yttrande över motion Ta sjukdomen KOL på allvar Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer