Gert Raiml (V) Susanna Göransdotter (V) Eva Hallonsten Wikström (FP) Oscar Karlsson (SIV)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gert Raiml (V) Susanna Göransdotter (V) Eva Hallonsten Wikström (FP) Oscar Karlsson (SIV)"

Transkript

1 Minnesanteckningar 1 (8) Hälso- och sjukvårdsberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt LK/ Plats Lokal Rigel, landstingshuset, Karlstad, kl Närvarande Frånvarande Särskilt inbjudna Ingvar Klang (M), ordförande Christina Wahrolin (S), vice ordförande (t.o.m. kl ) Mia Breivik (MP) Jan Carling (SIV) Madeleine Blom (KD) Gisela Nyqvist (-) Ingela Wretling (S) Johnny Lundgren (M) Tommy Glader (S) Andreas Johansson (S) Ulla Carlberg (C) Anna Högberg (M) Pia Falk (S) Monica Bergkvist Andersson (S) Gert Raiml (V) Susanna Göransdotter (V) Eva Hallonsten Wikström (FP) Oscar Karlsson (SIV) Karin Malmqvist, divisionschef, division allmänmedicin (LiV) Karin Haster, divisionschef, division psykiatri (LiV) Ingrid Magnusson, hälso- och sjukvårdschef (LiV) Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef (LiV) Kjersti Berg Marthinsen, stabschef, staben för verksamhets- och ledningsstöd (LiV) Gunilla Andersson, landstingsdirektör (LiV) 1 Sammanträdet öppnas Hälso- och sjukvårdsberedningens ordförande Ingvar Klang (M) öppnade dagens sammanträde. På fullmäktigesammanträdet den 21 april fastställdes beredningarnas uppdrag. Hälso- och sjukvårdsberedningen fortsätter, i enlighet med tidigare planering, att använda år 2015 som utbildningsår. Ordföranden föreslog att hälso- och sjukvårdsberedningens presidium återkommer med förslag på prioriterat uppdrag för Hälso- och sjukvårdsberedningen ställde sig bakom detta förslag. 2 Fastställande av föredragningslistan Föredragningslistan fastställdes enligt utskickat förslag.

2 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (8) 3 Minnesanteckningar från föregående sammanträde Minnesanteckningar från föregående sammanträde godkändes och lades till handlingarna. 4 Division allmänmedicin Karin Malmqvist, divisionschef, division allmänmedicin, föredrog divisionens verksamhet och berättade om divisionens utmaningar. Division allmänmedicin är den division som merparten av Värmlands invånare kommer i kontakt med och man räknar med att ungefär 80 procent av befolkningens problem färdigbehandlas inom divisionen. Under 2014 hanterades rådgivningssamtal inom divisionen, samtal via 1177, vårdbesök och ärenden via Mina vårdkontakter, detta att ställa i relation till antalet invånare i länet som är invånare ( ). Division allmänmedicin har det största hälsofrämjande och förebyggande uppdraget, allra helst inom barn- och mödrahälsovården. När det gäller målet om restriktiv antibiotikaförskrivning var Värmland under 2014 bäst i världen, framförallt gällande förskrivningen av antibiotika till barn. Värmland ligger bra till när det gäller befolkningens tandhälsa och förekomst av karies bland barn. Det har också varit ett framgångsrikt arbete för hög täckningsgrad i länet avseende cellprov på kvinnor, 93 procent i täckningsgrad i åldrarna år, i jämförelse med riket på 80 procent. Den största utmaningen inom primärvården är målet om vård utan köer, främst gällande tillgänglighet via telefon. Där når landstinget inte ända fram. Att målet inte nås beror delvis på tekniska svårigheter med systemet men framförallt på en underbemanning av sjuksköterskor. Enligt Karin Malmqvists beräkningar skulle hon behöva anställa ytterligare 108 sjuksköterskor för att komma upp i samma nivå som övriga landets landsting med samma inflöde av samtal. En annan utmaning för primärvården är att allmänmedicin inte är en tillräckligt attraktiv inriktning för läkare, bl. a. beroende på arbetsmiljö och bemanningssvårigheter. Patienterna är inte nöjda med den läkartid de får och primärvårdsläkarna är inte nöjda med den tid de har att lägga på varje patient. Att utvecklingen har gått åt detta håll är olyckligt, inte minst med tanke på volymen invånare som primärvården hanterar och primärvårdens centrala roll i det förebyggande folkhälsoarbetet. Enligt utredningen En nationell samordnare för effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården (leds av utredare Göran Stiernstedt) finns indikationer på att en utbyggd primärvård ger en friskare befolkning. En utbyggd primärvård indikerar också kunna ge en mer rättvis fördelning av vård efter behov i samhället. Så som det ser ut i dagsläget har Sverige i jämförelse med länder som Danmark, Finland, Nederländerna, Norge och Storbritannien, en låg andel allmänläkare per 1000 invånare och en låg andel allmänläkare i förhållande till

3 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (8) totalen (figur 1). Landstinget i Värmland har även en låg läkartäthet i förhållande till andra landsting i landet (figur 2). Figur 1: Andel allmänläkare per tusen invånare Allmänläkare/ Andel 1000 inv. allmänläkare Danmark 0,73 21% Finland 1,02 33% Nederländerna 1,26 43% Norge 0,81 20% Sverige 0,63 17% UK 0,80 30% Figur 2: Vårdcentralernas läkartäthet, jämförelse landsting Sverige Flaskhalsar och utmaningar framöver för primärvården är att klara av ett uppdrag som innebär ökade behov och ökade krav. Det kommer att vara svårt att leva upp till tillgänglighetskraven och hålla samma nivå av utbud på alla platser runt om i länet. Bemanningsfrågan är central och bristerna är för närvarande störst på allmänläkare, vårdadministratörer och distriktssköterskor.

4 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (8) Väg framåt 2015 Division allmänmedicin kommer fortsatt att arbeta med pågående förbättringsarbeten inom E-hälsa, produktions- och kapacitetsplanering, korrekta läkemedelslistor och utveckling genom Cosmicgruppen. Det pågår också olika projekt för rekrytering och ett utvecklingsarbete med akademiska vårdcentraler. Målbilden (år 2020) som divisionen arbetar för att förverkliga är att vara: en professionell medicinsk rådgivare en akademisk utbildningsinstans en pålitlig vägvisare för patientens bästa väg genom vården ett tryggt stöd för den äldre och den kroniske patienten och deras anhöriga en självklar partner för stöd till bättre levnadsvanor Dessutom är målsättningen att divisionen ska ha fler antal sökanden än lediga jobb, år Division psykiatri Karin Haster, divisionschef, division psykiatri, föredrog divisionens verksamhet. Division psykiatri består av en stabsfunktion, en FoU-funktion och enheterna: allmänpsykiatriska slutenvården barn- och ungdomspsykiatri länsgemensam psykiatri psykiatriska öppenvården Arvika/Säffle psykiatriska öppenvården Hagfors/Torsby psykiatriska öppenvården Karlstad psykiatriska öppenvården Kristinehamn rättspsykiatri Divisionens utmaningar Division psykiatri har fortsatta utmaningar när det gäller rekrytering av personal. Det är en brist på psykiatriker och psykologer, inte minst inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Det är också en stor brist på sjuksköterskor i länet, detta framförallt inom slutenvården men också inom öppenvårdspsykiatrin i Karlstad och i Hagfors/Torsby.

5 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (8) Division psykiatri har arbetat mycket med förbättringsarbete för förflyttat fokus. Figur 3: Förflyttat fokus division psykiatri Resurser först Erbjuda bästa möjliga vård och behandling med tillgängliga resurser Behovsstyrt Genomlysning NP-området och beroendevården Förbättrad vårdkedja beroende Kvalitet Egen FoU-enhet Genomlysningar Utbildningsmottagning i Karlstad Beslutsstödsmodell Cosmic psychiatry Diagnoskodare Utbildning Minska slöseri Produktionsplanering Samverkan med länets kommuner och övriga vårdgrannar. Patienten först Brukarstyrd brukarrevision Brukarråd Samverkan brukar- och närståenderepresentanter Arbetssätt Förbättrat arbetssätt BUP och slutenvård Tydligare behandlingsutbud öppenvård Nya lokaler rättspsykiatri Värdgrundsarbete Flöden Produktionsplanering Samverkansforum Första linjen Nätverk med kommuner etableras Länssamverkan SU-prevention Omhändertagande berusade/påverkade personer i samverkan med polis och kommun Pågående utvecklingsarbete Psykiatrins värdegrundsarbete Det finns ett behov av att förändra bilden av psykiatrin, menar Karin Haster. För närvarande pågår ett värdegrundsarbete som ska bidra till en annan syn, bland annat genom att bjuda in till dialog med medarbetare och med patienter och närstående. I mars genomfördes en patient- och närståendedialog som var mycket uppskattad, både bland personal och bland deltagare. Psykiatrins värdegrund har också behandlats på chefsdialoger och kommer fortsatt att vara i fokus under hela Fler externa aktiviteter kommer att genomföras under Utvärdering av värdegrundsarbetet kommer att ske under våren Första linjen Det pågår ett utvecklingsarbete av Första linjen. Första linjen är en verksamhet som syftar till att underlätta för barn och unga att tidigt komma i kontakt och få stöd vid psykisk ohälsa. Det är ett stort intresse för verksamheten från länets kommuner och en positiv samverkan har inletts som ger ringar på vattnet. I dag finns styrgrupp bildad för Eda, Arvika, Årjäng och Säffle och en processledare är utsedd att leda arbetet.

6 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (8) Tre fokusprocesser Psykiatrin arbetar för närvarande med tre fokusprocesser: somatisk sjuklighet, suicidprevention och beroende. Inom samtliga fokusområden är en viktig del att höja kunskaperna om sambanden emellan somatisk sjuklighet, suicid och beroendeproblematik. Av de 46 personer som suiciderat från 2012 har 24 personer haft en missbruksproblematik tillsammans med en psykiatrisk diagnos. För att sammanbinda fokusprocesserna på bästa sätt pågår ett arbete för att se över förutsättningar att bilda en länsgemensam beroendeenhet. 6 Hälso- och sjukvårdscheferna Ingrid Magnusson och Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschefer, föredrog sina respektive uppdrag för hälso- och sjukvårdsberedningen. Hälso- och sjukvårdscheferna har fått i uppdrag av landstingsdirektören att ta fram en utvecklingsplan för framtidens hälso- och sjukvård i länet, med år 2030 som tillstånd. Uppdraget började med att landstingsdirektören fick två separata uppdrag av landstingsstyrelsen, dels att se över framtidens primärvård och dels utveckla frågan om nivåstrukturering. Landstingsdirektören delegerade i sin tur uppdraget till hälso- och sjukvårdscheferna att ta fram en hälso- och sjukvårdsplan för hela länet som tar upp frågan om framtidens primärvård och framtida behov av nivåstrukturering. Uppdraget ska återrapporteras till landstingsstyrelsen i september och sedan tar det politiska arbetet vid, inte minst i form av att kommunicera framtida förutsättningar med medborgarna/väljarna. 7 Medicinska- och opererande specialiteter Tobias Kjellberg, tf. divisionschef för både division medicinska- och opererande specialiteter föredrog divisionernas utmaningar för hälso- och sjukvårdsberedningen. Anledningen att Tobias Kjellberg för närvarande har uppdrag som hälsooch sjukvårdschef och t.f. divisionschef för opererande- och medicinska specialiteter är avvaktan på stundande utvecklingsplan för framtidens hälsooch sjukvård. Utifrån utvecklingsplanens resultat kan det bli aktuellt med en organisationsförändring och det är därför olämpligt att i nuläget gå ut och rekrytera verksamhetschefer. När det gäller verksamhetsföreträdarskapet för division opererande specialiteter och division medicin är det dessutom för närvarande positivt med en och samma verksamhetschef, detta för att stimulera samarbete mellan de organisatoriska enheterna samt främja likartade arbetssätt.

7 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (8) En annan utmaning är förutsättningarna för att rekrytera verksamhetschefer. Det är inte många som står på kö för att axla det ansvar som det innebär att vara verksamhetschef och där är förhoppningsvis utvecklingsplanen en av nycklarna för att kunna organisera verksamheterna på ett mer attraktivt sätt. 8 Flerårsplan Kjersti Berg Marthinsen, stabschef, staben för verksamhets- och ledningsstöd, föredrog arbetet med flerårsplan Landstingets planeringsprocess består av den långsiktiga planeringen i form av arbetet med flerårsplanen, den årliga planeringen utifrån landstingsplanen, uppföljning i form av delårsrapportering och årsredovisning och analys av planeringsförutsättningar och prognoser. Flerårsplan är måldokumentet för den kommande planeringsperioden. Flerårsplanen utgör också grunden för kommande års landstingsplaner. Politiken har formulerat de övergripande effektmålen som består av: En god folkhälsa En trygg befolkning Nöjda patienter De verksamhetsnära målen har utifrån effektmålen formulerats till: Inga vårdskador Bäst vårdkvalitet Vård utan köer Respektfulla möten Landstingsdirektören har av landstingsstyrelsen fått i uppdrag att genomföra en översyn av framtidens primärvård samt att se över frågan om nivåstrukturering. Landstingsdirektören har delegerat uppgiften till hälsooch sjukvårdscheferna att ta fram en utvecklingsplan för hela länets hälsooch sjukvård, i ett årsperpektiv. Förslag på fokusområden i flerårsplan är: Regional utveckling Folkhälsoarbetet Utvecklingsplan hälso- och sjukvård Kulturförändring Den regionala utvecklingen handlar framförallt om att förbereda organisationen inför en eventuell sammanslagning med Region Värmland. Utvecklingsplanen för hälso- och sjukvården kommer att presenteras för landstingsstyrelsen i september och därefter påbörjas det politiska arbetet

8 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (8) för att komma fram till hur hälso- och sjukvården i Värmland ska organiseras i ett årsperspektiv. Vid sidan om detta pågår ett parallellt arbete med den kulturförändring och det förflyttade fokus i enlighet med påbörjat arbete utifrån flerårsplan Utifrån prioriterade områden i flerårsplan kommer landstinget även fortsatt att arbeta vidare med: Tillgänglighet och närhet Valfrihet och mångfald inom vården Patienternas möjligheter till inflytande Nya patientlagen Tydliga kvalitetsmål Sjukhusens uppdrag Folkhälsoarbetet Landstinget som attraktiv arbetsgivare och aktör Vårdflöden och processer över organisatoriska gränser Samverkan med kommunerna och andra vårdgivare Kollektivtrafiken Miljö och hållbar utveckling Regionkommun 2018 Tandvården Internationellt arbete Tjänstemannaprodukten av flerårsplan kommer att överlämnas i början av maj Beslut fattas av landstingsstyrelsen den 1-2 juni och av landstingsfullmäktige den juni Presentation Landstingets organisation Gunilla Andersson, landstingsdirektör, föredrog landstingets organisation. I avvaktan på utredningen som pågår avseende utvecklingsplanen för framtidens hälso- och sjukvård, kommer inga genomgripande organisatoriska förändringar att ske inom landstinget. 10 Övrigt Hälso- och sjukvårdsberedningens sammanträde den 4 juni 2015 ställs in. I stället erbjuds hälso- och sjukvårdsberedningen att delta på demokratiberedningens halvdagsseminarium om Samtalstonen i politiken härskar- och främjartekniker på förmiddagen den 3 juni (kl. 9-12) för att därefter (kl ) hålla ordinarie sammanträde. 11 Mötets avslutande Ordförande Ingvar Klang (M) tackade för dagen och avslutade sammanträdet.

Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030

Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030 Protokoll 1 (5) Primärvårds- och psykiatriutskottet Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030 Plats Beslutande Landstingshuset Nordstjärnan Marianne Utterdahl (SiV), ordförande Mats Sandström (S),

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-05-26 LK/150039

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-05-26 LK/150039 Minnesanteckningar 1 (7) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-05-26 LK/150039 Plats Lokal Skogsstjärnan, Centralsjukhuset (Psykiatrihuset), Karlstad,

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039 Minnesanteckningar 1 (5) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039 Plats Scandic Winn, kl. 09.00 15.00 Närvarande Malin Berglund (M), ordförande

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Protokoll 1 (6) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-09-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Ann-Katrin Järåsen (S), Torsby, vice ordförande

Ann-Katrin Järåsen (S), Torsby, vice ordförande Sekretariatet Anders Ajaxson MINNESANTECKNINGAR FRAMTIDSBEREDNINGEN 2011-03-10 LK/110023 Plats Brage, Landstingshuset torsdag 10 mars kl. 09:00-11:55 Närvarande Presidiet Övriga ledamöter Ersättare I tjänsten

Läs mer

Landstingshuset, Karlstad. Lokal: Nordstjärnan

Landstingshuset, Karlstad. Lokal: Nordstjärnan Minnesanteckningar Demokratiberedningen Sekretariatet Marina Tilderlindt 2014-05-28 LK/140050 Plats Närvarande I tjänsten Ej närvarande Landstingshuset, Karlstad. Lokal: Nordstjärnan Malin Berglund (M),

Läs mer

Folktandvården Filipstad. Gert Ohlsson (FP) Monica Gundahl (S) Annetthe Zettergren (M) Ann-Charlotte Eskel (S) Mona Smedman (C)

Folktandvården Filipstad. Gert Ohlsson (FP) Monica Gundahl (S) Annetthe Zettergren (M) Ann-Charlotte Eskel (S) Mona Smedman (C) PROTOKOLL 1 (5) FOLKHÄLSO- OCH TANDVÅRDSUTSKOTTET Plats Beslutande Ersättare I tjänsten Justering Folktandvården Filipstad Gert Ohlsson (FP) Monica Gundahl (S) Annetthe Zettergren (M) Ann-Charlotte Eskel

Läs mer

PROTOKOLL 5. 2015 02 25 t o m sid 9. Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL 5. 2015 02 25 t o m sid 9. Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 5 Organ Plats Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 25 februari 2015 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström

Läs mer

Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen)

Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen) Sida 1(7) Vård, omsorg, folkhälsa och Nya perspektiv Arbetsgruppen Sårbara familjen Datum 2015-09-14 Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen) Region Värmland - kommunalförbund

Läs mer

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v).

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v). SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER 2007-09-20 SID 1 (5) 2007-08-21 Handläggare: Anette Necander Telefon: 08-508 25 251 Till Socialtjänstnämnden Lightmottagningar för unga vuxna. Svar

Läs mer

Bo Ekelund (M), Alkvettern, ersättare Lennart Melin (S), Karlstad, ersättare

Bo Ekelund (M), Alkvettern, ersättare Lennart Melin (S), Karlstad, ersättare Sekretariatet Anders Ajaxson MINNESANTECKNINGAR DEMOKRATIBEREDNINGEN 2011-06-15 LK/110222 Plats Brage, Landstingshuset, onsdag 15 juni kl. 09:00-11:45 Närvarande Malin Hall (M), Karlstad, ordförande Hans

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad LK/110156 PROTOKOLL 1 (6) HJÄLPMEDELSNÄMNDEN I VÄRMLAND Plats Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad Beslutande landstinget, Annétthe Zettergren (M) ordförande landstinget, Mona Smedman (C) landstinget,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Kyrkgatan 12, hus 2, plan 2, 2008-12-16, kl 09.00-17.10 Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Björn Karlsson (s) Alvi Björklund (s) Bodil Sihm (mp) Alf Lundin (v) Gert

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i 2010 års förvaltningsberättelse

Granskning av redovisad måluppfyllelse i 2010 års förvaltningsberättelse Granskning av redovisad måluppfyllelse i 2010 års förvaltningsberättelse Rapport nr 39/2010 Mars 2011 Richard Norberg, certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning...

Läs mer

Trainee. sjuksköterska. Södra Älvsborgs Sjukhus. Brämhultsvägen 53, Borås. 501 82 Borås 033-616 10 00. Södra Älvsborgs Sjukhus Besöksadress:

Trainee. sjuksköterska. Södra Älvsborgs Sjukhus. Brämhultsvägen 53, Borås. 501 82 Borås 033-616 10 00. Södra Älvsborgs Sjukhus Besöksadress: Besöksadress: Brämhultsvägen 53, Borås Postadress: Televäxel: 033-616 10 00 Trainee sjuksköterska Besöksadress: Varbergsvägen 50, Skene Postadress: 511 81 Skene Televäxel: 0320-77 80 00 E-post: sas@vgregion.se

Läs mer

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad PROTOKOLL 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Plats Beslutande Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande Monica Gundahl (S), vice ordförande Annetthe Zettergren (M) Kerstin

Läs mer

Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00.

Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00. Datum 2013-09-09 Sida Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Mötesdatum: Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00. Plats: Deltagare: Region Dalarna, Myntgatan

Läs mer

Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003. Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson (fp) Ina Lindström Skandevall (fp)

Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003. Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson (fp) Ina Lindström Skandevall (fp) Birgitta Larson 2003-02-28 Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003 Närvarande: Förhindrade: Michael Cornell (c) Lisbeth Forsberg (kd) Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson

Läs mer

Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd (FP) Christina Wahrolin, oppositionsråd (S)

Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd (FP) Christina Wahrolin, oppositionsråd (S) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2014-01-21 LK/140107 Plats Beslutande Ersättare Landstingshuset Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV)

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-06-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Presidiet: Asso Zand (MP), Karlstad, ordförande Kenneth Johannesson (MP), Arvika, vice ordförande

Presidiet: Asso Zand (MP), Karlstad, ordförande Kenneth Johannesson (MP), Arvika, vice ordförande Minnesanteckningar FRAMTIDSBEREDNINGEN Sekretariatet Anders Ajaxson 2012-06-01 LK/120036 Plats Närvarande Rigel, Landstingshuset i Karlstad, torsdag 31 maj 2012, kl. 09:00-12:10 Presidiet: Asso Zand (MP),

Läs mer

Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad

Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad Protokoll 1 (5) Landstingets Pensionärsråd Hälso- och sjukvårdsstaben Elisabeth Ehne Jangehammar 2014-09-30 LK/140076 Plats Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad Närvarande

Läs mer

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-20 1 (3) HSN 1402-0307 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-17, p 11 Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Yttrande över motion av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att öka användningen av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag

Yttrande över motion av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att öka användningen av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (3) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-08-30 p 14 Handläggare: Birger Forsberg Yttrande över motion av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om öka användningen av hälsoekonomiska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 4 (40) Dnr CK 2012-0119 42 Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin Förslag till beslut

Läs mer

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN 2014 DET SKA VARA GOTT ATT LEVA I KALMAR LÄN Alliansen vill skapa en modern och nära sjukvård tillsammans med dig. Vi lyssnar alltid på dig när det gäller var, när

Läs mer

Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015

Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015 Västra Götalandsregionen 1 (6) Datum 2015-03-25 Diarienummer HS 87-2015 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015 Bakgrund

Läs mer

Effektivare resursutnyttjande i svensk hälso- sjukvård

Effektivare resursutnyttjande i svensk hälso- sjukvård Effektivare resursutnyttjande i svensk hälso- sjukvård LHC 4 maj 2015 Göran Stiernstedt Uppdrag Nationell samordnare till utgången av 2015 Samordnaren ska: Ge förslag på åtgärder som kan vidtas på nationell,

Läs mer

Verksamhetsrapport 2002

Verksamhetsrapport 2002 Verksamhetsrapport 2002 Hälso- och sjukvårdsberedning Nord Uppdrag 2002 Hälso- och sjukvårdsberedningarna ansvarar för att utvärdera det strategiska målet för hälso- och sjukvård utifrån analyser av befolkningens

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-11-26 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Närvarande Alma Basic (s) Anita Jernberger (fp) Anna-Lena Sörenson

Läs mer

Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin Halland

Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin Halland 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Psykiatrin Halland 2013-02-13 DN PS120011, 74 Eva Osvald Gustafsson Förvaltningschef Driftnämnden Psykiatri Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-03-02 LK/150040

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-03-02 LK/150040 Minnesanteckningar 1 (9) Hälso- och sjukvårdsberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-03-02 LK/150040 Plats Galaxen, kl. 9.00 15.40 Närvarande Frånvarande Särskilt

Läs mer

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~=

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= cçäâé~êíáéí=îáää== Ha vård i världsklass för de kroniskt och svårt sjuka barnen Införa nolltolerans mot köer - barn måste få vård utan väntan Stimulera

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Kontaktperson Enhetschef Leif Jarlebring Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 345, mobil 070/45 10 345 E-post:

Läs mer

Beredning av ärenden till landstingsstyrelsen

Beredning av ärenden till landstingsstyrelsen Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Susanne Jangentorp 2012-08-28 LK/120094 Plats Vårdcentralen i Kristinehamn, sammanträdesrum Hallonet Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP), ordförande Birgitta Kringlund

Läs mer

Laholmsnämnden Bokslut 2010

Laholmsnämnden Bokslut 2010 Laholmsnämnden Bokslut 2010 Bokslut Laholmsnämnden LNLHM110014 Ledamöter Margareta Bengtsson (M), ordf. Thomas Jönsson (M) Angela Magnusson (M) Annalena Emilsson (C) Monica Yngvesson (S), v ordf. Villemo

Läs mer

Kungsbackanämnden Bokslut 2013

Kungsbackanämnden Bokslut 2013 Ärende 4 - bilaga Kungsbackanämnden Bokslut 2013 Bokslut 2013 Kungsbackanämnden Kungsbackanämnden Ledamöter Ulrika Jörgensen (M), ordförande Maud Lanne (S), vice ordförande Charlotte Wallenstein (M) Bo

Läs mer

4 april, 2014. Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne

4 april, 2014. Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne 4 april, 2014 Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne 2013 Öppna jämförelser 2013 - analys och handlingsplan för indikatorer för psykiatrisk hälsooch sjukvård

Läs mer

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad PROTOKOLL 1 (5) Hjälpmedelsnämnden i Värmland Plats Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad Beslutande landstinget, Annétthe Zettergren (M) ordförande landstinget, Mona Smedman (C) landstinget, Monica Iversen

Läs mer

Valärenden till landstingsfullmäktige 2014

Valärenden till landstingsfullmäktige 2014 1 Valärenden till landstingsfullmäktige 2014 2 Innehåll Innehåll... 2 Valberedning... 4 Landstingsstyrelsen... 6 Krisledningsnämnden... 9 Framtidsberedningen... 10 Hälso- och sjukvårdsberedningen... 12

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 9 mars 2005

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 9 mars 2005 Folkhälsovetenskapligt centrum 2005-03-15 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 9 mars 2005 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Birgitta Wessman-Thyrsson (s) Britt-Marie

Läs mer

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01 Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna Rapport KPMG AB Antal sidor: 12 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Bakgrund 2 4. Syfte och avgränsning 2 5. Revisionskriterier 3 6.

Läs mer

ABCDE. Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Norrmalms stadsdelsnämnd Östermalms stadsdelsnämnd Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse. Förslag till beslut

ABCDE. Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Norrmalms stadsdelsnämnd Östermalms stadsdelsnämnd Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse. Förslag till beslut K ungsholmens stadsdelsförvaltning Norrmalms stadsdelsförvaltning Östermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (11) 2002-11-07 Dnr 003-587-02(Kungsholmen) Dnr 003-861-02(Norrmalm) Dnr 501-1439-02(Östermalm)

Läs mer

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning samt hälso- och sjukvårdsdirektören hade inbjudit samtliga länsföreningar till

Läs mer

Välkommen till programberedningen

Välkommen till programberedningen Välkommen till programberedningen hälso- och sjukvården ska styras med utgångspunkt i befolkningens behov (ur Hälso- och sjukvårdslagen) Vem är du? Vem är jag? Jag heter och kommer ifrån Min familj När

Läs mer

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 1(7) Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 Gotlands kommun har under 2001-2004 lämnat omfattande redovisningar av utvecklingen av arbetet med att

Läs mer

Administrativa staben Anna Roos LK/140039

Administrativa staben Anna Roos LK/140039 Protokoll 1 (7) Hälso- och sjukvårdschefens ledningsgrupp Administrativa staben Anna Roos 2014-02-05 LK/140039 Plats Sammanträdesrum Rigel Närvarande Maj Britt Andersson, t.f. hälso och sjukvårdschef ordförande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-06-29 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 20 juni, 2012 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap Bakgrund Målet för landstinget i Uppsala län är en god hälsa för alla länsinvånare. Landstinget ansvarar främst för hälso- och sjukvård men skapar också

Läs mer

Sekretariatet Anders Ajaxson 2012-09-12 LK/120036

Sekretariatet Anders Ajaxson 2012-09-12 LK/120036 Minnesanteckningar FRAMTIDSBEREDNINGEN Sekretariatet Anders Ajaxson 2012-09-12 LK/120036 Plats Karlskoga lasarett, onsdag 12 september 2012, kl. 09:30-16:00 Närvarande Från framtidsberedningen: Asso Zand

Läs mer

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsform, uppdrag och innehåll: Mottagningen i Motala ansvarar för Motala och Vadstena kommuner. I kommunerna finns nästan 10 000 barn

Läs mer

Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen

Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Vi utgår från medborgarnas behov och erbjuder vår samlade kompetens och våra tjänster inom hälso- och sjukvård, folktandvård, kollektivtrafik

Läs mer

Demokratiutskottets verksamhetsrapport 2009

Demokratiutskottets verksamhetsrapport 2009 Demokratiutskottets verksamhetsrapport 2009 Så arbetar demokratiutskottet I demokratiutskottet ingår en representant för respektive parti. Ordförande är Britt Westerlund (s). Övriga ledamöter är Ingmari

Läs mer

Sammanträde i Sjukvårdsstyrelse Söder

Sammanträde i Sjukvårdsstyrelse Söder 1 (7) Sjukvårdsstyrelse Söder Sammanträde i Sjukvårdsstyrelse Söder Datum Tid 14.00 15.50 Plats Södertörnssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (M) Gunilla Helmerson Ordförande (FP) Ninos

Läs mer

Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S)

Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S) Protokoll 1 (6) Folkhälso-och tandvårdsutskottet David Kvicklund LK/142996 Plats Beslutande Landstingshuset Karlstad Gert Ohlsson (L) Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S) Ersättare

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Inger Nicolas 2011-09-20 Vilgotgruppen 1 ( Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg

Läs mer

Landstingshuset, konferensrum Rigel 305A

Landstingshuset, konferensrum Rigel 305A Hälso- och Sjukvårdsstaben Hälsovalskansliet Berit Bryske MINNESANTECKNING HÄLSOVALSRÅD 2012-10-25 LK/120259 Plats Landstingshuset, konferensrum Rigel 305A Närvarande Anders Olofsson, Kinnekullehälsan

Läs mer

Jämställdhetsarbete i Västerbottens läns landsting

Jämställdhetsarbete i Västerbottens läns landsting 2009-01-30 Strategisk handlingsplan för Jämställdhetsarbete i Västerbottens läns landsting 1. INLEDNING... 3 1.1 VAD INNEBÄR JÄMSTÄLLDHET?... 3 1.2 GENUS... 3 1.3 METOD JÄMSTÄLLDHETSINTEGRERING... 4 2.

Läs mer

Sammanfattning 3-4. Medarbetare och Ledare 5-18. Ålder 19-21. Pensionsavgångar 22-23. Arbetstid 24-26. Närvaro- och frånvarotid 27-34

Sammanfattning 3-4. Medarbetare och Ledare 5-18. Ålder 19-21. Pensionsavgångar 22-23. Arbetstid 24-26. Närvaro- och frånvarotid 27-34 Innehållsförteckning Sid Sammanfattning 3-4 Medarbetare och Ledare 5-18 Ålder 19-21 Pensionsavgångar 22-23 Arbetstid 24-26 Närvaro- och frånvarotid 27-34 Timmar 27-29 Årsarbeten 30-34 Sjukfrånvaro 35-37

Läs mer

TEKNIKUTSKOTTET 2011-02-09 LK/110028. Universitetssjukhuset i Örebro

TEKNIKUTSKOTTET 2011-02-09 LK/110028. Universitetssjukhuset i Örebro PROTOKOLL 1 (5) TEKNIKUTSKOTTET Plats Universitetssjukhuset i Örebro Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Thomas Olsson (C) ersättare för Malin Hall (M) Åsa Johansson

Läs mer

Hälsosamverkansberedningen

Hälsosamverkansberedningen 1 (5) Hälsosamverkansberedningen Tid 2010-03-10 klockan 13.00 15.00 Plats Östra sammanträdesrummet, Landstingshuset, Linköping Närvarande Hälsosamverkansberedningen Levi Eckeskog (kd) mötesordförande Anita

Läs mer

sätter hallänningen i centrum

sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Vårdval Halland en framtidslösning Befolkningsmodell Nya närsjukvården är ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård.

Läs mer

Remissyttrande - Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning (Ds 2015:58)

Remissyttrande - Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning (Ds 2015:58) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Staben för regionala frågor +4616104894 2015-12-01 LS-LED15-1662-3 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen

Läs mer

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 150907

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 150907 Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 150907 Närvarande Alexandra Andersson Alfons Forsman Anna Selberg Jonasson Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Charlotte Bygdemo-Toytziaridis Christine Backlund

Läs mer

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01 Datum: 2002-04-12 Revisionskontoret Dnr: JLL 684/01 Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv Område psykiatri Handläggare: Tfn Revisor: Ulla-Britt Halvarsson 063-14 75 26 Sid 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015 Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Överenskommelse om tillgänglighet

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (8) Landstingets kansli 2012-08-28 LSAU 6/2012 Planeringsavd, Marianne Hammarström Justerat 2012-09-04 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 augusti 2012 kl. 09.00 12.00 Plats

Läs mer

Diagnos på primärvården i Region Skåne

Diagnos på primärvården i Region Skåne Sveriges läkarförbunds Sverigerond i Skåne 25 november 2015 Diagnos på primärvården i Region Skåne Det viktigaste mötet mellan patient och läkare äger rum på kliniker och vårdcentraler där den kliniska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 BUP Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Plats Landstingshuset Karlstad, torsdagen den 4 september kl. 09.00 12.00. Marianne Utterdahl (SIV), ej närvarande 56-57 ordförande

Plats Landstingshuset Karlstad, torsdagen den 4 september kl. 09.00 12.00. Marianne Utterdahl (SIV), ej närvarande 56-57 ordförande Protokoll 1 (5) Primärvårds- och psykiatriutskottet Elisabeth E Jangehammar 2014-09-04 LK/140042 Plats Landstingshuset Karlstad, torsdagen den 4 september kl. 09.00 12.00 Beslutande Ersättare I tjänsten

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR VÅRD- OCH OMSORGSBEREDNINGEN Datum: fredag 14 juni 2013 Tid: kl 13.00 16.00 Plats: VKL, Västerås.

MINNESANTECKNINGAR VÅRD- OCH OMSORGSBEREDNINGEN Datum: fredag 14 juni 2013 Tid: kl 13.00 16.00 Plats: VKL, Västerås. 2013-06-19 1 MINNESANTECKNINGAR VÅRD- OCH OMSORGSBEREDNINGEN Datum: fredag 14 juni 2013 Tid: kl 13.00 16.00 Plats: VKL, Västerås. Närvarande: Agneta Bode, ordförande Peter Molin, v ordf. Karin Karlsson

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri [Skriv text] NATIONELL PATIENTENKÄT Barn- och ungdomspsykiatri UNDERSÖKNING HÖSTEN 2011 [Skriv text] 1 Förord Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommuniké 2012 Året i korthet Vårdval inom den specialiserade vården Under 2012 har tre vårdvalssystem enligt lagen om valfrihetssystem införts inom specialistvården. De tre vårdvalen gäller för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 35-44

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 35-44 PROTOKOLL 1(7) Plats: Konferensrum Fallet, Huskvarna vårdcentrum Närvarande: Beslutande: Urban Blomberg, ordförande (M) 35-41 Eva Lundemo (C) ordf 42-44 Annika Nordin (S) Kjell Ekelund ersätter Magnus

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-09-02 LK/150040

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-09-02 LK/150040 Minnesanteckningar 1 (7) Hälso- och sjukvårdsberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-09-02 LK/150040 Plats Närvarande Frånvarande Från Arvika sjukhus Lokal Racken,

Läs mer

Ambulansdirigering Medhelp

Ambulansdirigering Medhelp LS-LED12-577 Ambulansdirigering Medhelp Maud Ekman (V) har inlämnat en interpellation om vad som krävs för att avtalet med Medhelp om ambulansdirigering inte ska förlängas och vilka alternativ som finns

Läs mer

29 JANUARI 2010. Jämställdhetsredovisning för 2009

29 JANUARI 2010. Jämställdhetsredovisning för 2009 Jämställdhetsredovisning för 2009 Vad är jämställdhet? Jämställdhet i arbetslivet innebär att kvinnor och män ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter till utveckling i fråga om arbete, anställningsoch

Läs mer

NYKÖPINGS KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2010 05 07. Kl. 09.00 10.30

NYKÖPINGS KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2010 05 07. Kl. 09.00 10.30 Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 09.00 10.30 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Wailet Nilsson (kd), ers Gunvor Lundberg (s), ers Margareta Svensson, Nyköpings Demensförening

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2012-06-18 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 11 juni 2012 kl. 9-12 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum 2011-03-14. Inbjudna Kerstin Larsson Strokeföreningen i Hallands län, 31 Barbro Thorin Strokeföreningen i Hallands län, 31

Protokoll Sammanträdesdatum 2011-03-14. Inbjudna Kerstin Larsson Strokeföreningen i Hallands län, 31 Barbro Thorin Strokeföreningen i Hallands län, 31 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-03-14 Laholmsnämnden 25 33 Tid: Måndag 14 mars 2011, kl. 13:00 16:30 Plats: Sammanträdesrummet Svanen, stadshuset, Humlegången 6, Laholm Ledamöter Margareta Bengtsson (M)

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-03-09 LK/150039. 1 Sammanträdet öppnas Malin Berglund öppnade dagens sammanträde.

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-03-09 LK/150039. 1 Sammanträdet öppnas Malin Berglund öppnade dagens sammanträde. Minnesanteckningar 1 (8) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-03-09 LK/150039 Plats Närvarande Frånvarande Särskilt inbjudna Lokal Galaxen (kl.9-12),

Läs mer

Fokusberedningen för närsjukvård - rapportering av uppdrag Rapport Datum: 2015-10-14 Fokusberedningen för närsjukvård 2015-10-14 Innehåll 1. Uppdrag till fokusberedningen för närsjukvård...4 2. Beredningens

Läs mer

Regionalt styrgruppsmöte, VO-College i Kalmar län

Regionalt styrgruppsmöte, VO-College i Kalmar län Regionalt styrgruppsmöte, VO-College i Kalmar län Datum för mötet: 2015-02-17 kl. 09:00-12:00 Plats för mötet Oskarshamn Nova s huvudbyggnad (Varvsgatan 15) Närvarande (beslutande): Elisabeth Johansson,

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård

Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård Programberedning 4-1 (5) Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård Datum Tid 14.00-15.40 Plats Roslagssalen, Landstingshuset Ledamöter (KD) (M) (M) (C) (V) Ella Bohlin Nina Portocarrero

Läs mer

KALLELSE. Datum 2015-12-14

KALLELSE. Datum 2015-12-14 KALLELSE Datum 2015-12-14 Sida 1(5) Landstingsstyrelsen Marie Nilsson Till landstingsstyrelsens ledamöter Till ersättare för kännedom Landstingsstyrelsen Datum Måndag 14 december 2015 Tid Kl 10.00 Plats

Läs mer

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Barn och ungdomspsykiatri. efterlevnad av förstärkt vårdgaranti. September 2010 Karin Magnusson

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Barn och ungdomspsykiatri. efterlevnad av förstärkt vårdgaranti. September 2010 Karin Magnusson Revisionsrapport Landstinget Gävleborg Barn och ungdomspsykiatri efterlevnad av förstärkt vårdgaranti September 2010 Karin Magnusson 1. Inledning...5 1.1 Bakgrund...5 1.2 Revisionsfråga, kontrollmål och

Läs mer

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig Kerstin Lindgren, tf resursområdeschef habrehab Ärendenr HSN 2014/533 1 (8) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 12 november 2014 Hälso- och sjukvårdsnämnden Habiliteringen Gotland Sammanfattning Utredning

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård:

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Primärvården är basen utveckla vårdvalet Flera geriatriker och reformera öppenvården Inför en kommunöverläkare Inför namngiven huvudansvarig vårdgivare Öka

Läs mer

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning 1 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Kansli Agneta Marmestrand Minnesanteckningar 8 2015-10-26 Minnesanteckningar Samverkansråd nr 8 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Ledamöter (M) Marie Ljungberg Schött Ordförande (KD) (S) (M) (M) (M) Margareta Åkerberg Petra Larsson Pia Helleday Inger Akalla Kristina Almqvist

Ledamöter (M) Marie Ljungberg Schött Ordförande (KD) (S) (M) (M) (M) Margareta Åkerberg Petra Larsson Pia Helleday Inger Akalla Kristina Almqvist 1 (10) Sammanträde i Sjukvårdsstyrelse Stockholm Ekerö Datum Tid 14.00 15.30 Plats Roslagssalen, Landstingshuset Ledamöter (M) Marie Ljungberg Schött Ordförande (KD) (S) (M) (M) (M) Margareta Åkerberg

Läs mer

Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016

Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016 Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016 UTVECKLING AV EVIDENSBASERAD PRAKTIK INOM VERKSAMHETSOMRÅDET STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Elisabeth Högberg Utvecklingsledare 2 SAMMANFATTING

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-09-16 LK/150041

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-09-16 LK/150041 Minnesanteckningar 1 (9) Framtidsberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-09-16 LK/150041 Plats Närvarande Frånvarande Särskilt inbjudna Lokal Rigel, landstingshuset,

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 08-04-01 JUSTERAT 08-04-14 1 (7) Ledningsenheten Kansliavdelningen/Kristina Brundin Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 1 april 2008, kl.10.30 12.30 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer