Samarbetskom mitten Skåne Nordväst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samarbetskom mitten Skåne Nordväst"

Transkript

1 Samarbetskom mitten Skåne Nordväst Bjuv Båstad Helsingborg Höganäs Klippan Landskrona Svalöv Åstorp Ängelholm Örkelljunga Datum: Dnr: 1/2012 Region Skånc Regionstyrelsen J A Hedlunds väg KRISTIANST AD Yttrande över förslag till regionalt trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012, upprättat Inledning Kommunerna i nordvästra Skåne (Bjuv, Båstad, Ilelsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga) bedriver genom "styrelsen för Skåne Nordväst" (Samarbetskommitten Skåne Nordväst) ett samarbete, som syftar till att skapa tillväxt, effektivitet och utveckling i kommunerna. Styrelsen består av kommunstyrelsens ordferande samt vice ordförande/oppositionsråd i respektive kommun med respektive kommunchef som adjungerad. Visionen för 2020 är att Sklme Nordväst ska upplevas som en sammanhängande stad och vara en av norra Europas mest kreativa och rolleranta regioner. För att nå denna vision är utvecklingen av kollektivtrafiken en av de viktigaste grundstenarna. Styrelsen lät bilda en särskild kollektivtrafikgrupp (kollektivtrafikgrupp Skåne Nordväst, bilaga l), som under våren 2012 ska ges ett av kommunerna definierat, konkret uppdrag samt mandat att f6reträda dem i grupp i bl.a. den kommundialog, som länets kommuner i Avtal om regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne överenskommit att fora med Region Skåne i dess egenskap av regional kollektivtrafikmyndighet SKANE NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skanenordyast@helsinqbora.se 1(9)

2 SKÄNE NORDVÄSTS SlYRELSE Dialog kring det regionala trafikförsörjningsprogrammet 2012 träffade Region Skånes arbetsgrupp för trafikförsörjningsprogram Skåne 2012 samt kollektivtrafiknämndens ordförande jämte en ersättare från kollektivtrafiknämnden. Vid samrådet lämnades en summarisk presentation av den nya kollektivtrafiklagen, hur den lagstadgade samrådsprocessen kommer att byggas upp samt förslaget till trafikprogram 2012 enligt samrådsversion 5.5. Kollektivtrafikgrupp Skåne Nordväst bedömer, att arbetsgruppens prioritering av att vid upprättandet av det forsta programmet lägga tyngdpunkten i arbetet på att skapa ett samrådsnät, att informera samrådspartema om den nya lagens villkor samt att diskutera det fortsatta upplägget av dialogen varit rätt. Det skapar förutsättningar for att Skåne kan ha ett fungerande och heltäckande samrådsnät som plattform uppbyggt 2012 och med delta som bas tidigt under våren kunna påbörja en bearbetning och utveckling av programmets innehåll inför upprättandet av förslag till 2013 års regionala trafikförsörjningsprogram. Kollektivtrafikgrupp Skåne Nordväst vill dock genom styrelsen för Skåne Nordväst redan nu lämna några synpunkter på det upprättade programförslaget 20/2 att lägga till grund för det fortsatta arbetet med kommande års planer. Synpunkter på förslag thj regionalt trafikförsörjningsprogram 2012 Trafikförsörjningsprogrammet är i huvudsak ett traditionellt trafiktekniskt program av motsvarande modell som de tidigare trafikförsörjningsplanerna med tonvikten på starka stråk, som har behov av kapacitetsstark trafik. Det är angeläget att programmet efterhand breddas till att omfatta fler åtgärdstyper för att de avsedda och önskade målen skall uppnås samt åtgärder för att förbättra trafiken i glesbebyggda områden liksom för olika resändamål och särskilda resandekategorier. Kommunerna i Skåne Nordväst har en lång tradition av samarbete kring kollektivtrafikfrågor. Under förra mandatperioden fastställdes en vision med mål att läggas till grund för kommunernas interna insatser för kollektivtrafiken samt dialogen med Region Skåne och övriga kommuner i länet inom beredningen för kollektivtrafik- och transportinfrastrukturfrågor hos Kommunförbundet Skåne. Ett antal demoprojekt bedrivs också och ett av dem har förädlats till att bli ett länsövergripande mål om att den primärkommunala färdtjänsten fullt ut skall övergå till länsfärdtjänst under den länstrafikansvariges/den regionala kollektivtrafikmyndighetyens ansvar. l bilaga 2 redovisas några åtgärder, som kollektivtrafikgrupp Skåne Nordväst anser angelägna att arbeta med och vidtaga för att nå målen utöver vad som redovisats under avsnitt 5 i förslaget till trafikförsörjningsprogram utgår ifrån, att det ges utrymme att hantera dessa åtgärdsförslag i arbetet med 2013 års trafikförsörjningsprogram. S KAN E NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skanenordyast@helsjngborg.se 2(9)

3 SKJ.NE NORDVÄSTS STYRELSE Övrigt a) Relationerna mellan Region Skåne och kommunerna - Den samlade ekonomin for Region Skåne och kommunerna Enligt kollektivtrafiklagen utgör kommuner och landsting/region grunden för länens regionala kollektivtrafikmyndigheter. I Skåne län har partema i avtal överenskommit, att Region Skåne ensamt skall utgöra trafikmyndighet och kompletterat kommunernas engagemang med en samrådsskyldighet mellan parterna, vilket innebär att partema har påtagit sig åtaganden och förpliktelser av skilda slag. Kommunerna har ansvar for flera verksamhetsområden, som i olika grad är beroende av kollektivtrafiken och som kollektivtrafiken for sin utvecklingsmöjlighet är beroende av. Vidare har kommunerna fortfarande ansvar for flera typer av samhällsfinansierade persontransporter, som står den konventionella kollektivtrafiken mycket nära och som bör hanteras i ett gemensamt sammanhang for att möjliggöra sådan effektiv användning av tillgängliga resurser, som Region Skåne påtagit sig tillse blir resultatet av partemas samverkan. Kollektivtrafikavtalet gör Region Skånes och kommunernas ekonomier och budget till relativt tydliga "kommunicerande kärl". Dessutom debiterar Region Skåne och kommunerna invånarna i länet sina respektive nettokostnader genom en "samlings faktura" på skattsedeln. Det samarbete, som finns inom kollektivtrafikens område, kräver därfor en fördjupad dialog under partemas respektive budgetprocesser utifrån de överenskomna villkoren for trafikens finansiering i 6 i Avtal om regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne: Region Skåne bär hela kostnaden för den av Region Skåne beslutade lokala och regionala kollektivtrafiken i Skåne. Region Skåne skall ge kommunerna möjlighet att köpa till trafik utöver den trafik Region Skåne själv står for. Sådan trafik betalas till självkostnadspris. För att fä en kostnadseffektiv utveckling av kollektivtrafiken kan kollektivtrafikens kostnader hos region Skåne inte bara ställas mot Region Skånes övriga kostnader utan också mot hur de påverkar kommunernas kostnader. Kommunernas kostnader for egna trafikverksamheter och eventuella tillköp av trafik från Region Skåne får på motsvarande sätt inte bara ställas mot andra kostnader hos kommunerna utan måste också ställas mot de ekonomiska effekterna for Region Skåne. Region Skåne och kommunerna bör därfor göra en ingående analys av vad Region Skåne som regional kollektivtrafikmyndighet åtagit sig enligt 5 i Avtal Om regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne: Region Skåne har som huvudman för kollektivtrafiken ansvar för en fortsatt utveckling av kollektivtrafiken och för att denna bedrivs i ändamålsenliga former. Kollektivtrafiken är en forutsättning for möjligheterna att bo och SKÅNE NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skanenordyast@belsjngbora.se 3(9)

4 SKÄNE NORDVÄSTS STYRELSE verka i en region och ett viktigt medel för att förverkliga mål för utvecklingen i Skåne vad gäller sysselsällning, ekonomi, regional balans, miljö och livskvalitet. Trafikutbudet skall baseras på resenärernas efterfrågan och inriktas på en effektiv användning av tillgängliga resurser. Region Skånes arbetssätt skall präglas av en ambition att samtidigt utveckla trafiken med utgångspunkt i ett övergripande skånskt perspektiv, och tillgodose de lokala resbehoven. Region Skåne skall upprätthålla och utveckla kollektivtrafiken i alla delar av Skåne och verka för att Skåne kan fungera som en sammanhållen region för boende, arbete, utbildning och service, verka för att behovet av trafik blir tillgodosett mellan Skåne och andra delar av Sverige, Danmark och övriga utlandet, planera och utveckla kollektivtrafiken med inriktning på ökat resande och ökad marknadsandel, samt i övrigt verka för en ändamålsenlig utveckling av kollektivtrafiken och kollektivtrafikens förutsättningar. Vidare bör Region Skåne och kommunerna analysera vad avtalspartema i övrigt åtagit sig enligt ~ 7 i Avtal om regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne: Utvecklingen av kollektivtrafiken är en gemensam angelägenhet för bland annat kommunerna och Region Skåne. Region Skåne och kommunerna skall utveckla en fördjupad dialog om trafikens långsiktiga betydelse, utveckling och förutsättningar, samt aktue1la frågor om trafikutbud, körvägar, framkomlighet, hållplatser, terminaler, hållplatser med mera. Inriktningen ska vara att utveckla kollektivtrafiken så att denna kan utvecklas till ett konkurrenskraftigt alternativ till bilen. b) Redovisning av trafikekonomi Tabellen i trafikförsörjningsprogrammet över den översiktliga bedömningen av ekonomin i trafiken fram till år 2020 redovisar antal resor, intäkter, kostnader och underskott i Mkr samt kostnadstäckningsgrad för trafikområdena tåg, regionbuss, stadstrafik respektive serviceresor mm. Uppgifterna för trafikområde Serviceresor mm antyder, att kommunala tillköp redovisas som intäkt. För att undvika missförstånd, bör begreppet intäkter reserveras för intäkter från resenärerna och begreppet underskott ges två underrubriker - Region Skåne och kommunala tillköp. Endast sådan eventuell del av de kommunala tillköpen, som avser "uteblivna intäkter" bör redovisas som trafikintäkt SKANE NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skaoenordyast@belsjngbora.se 4(9)

5 SKÅNE NORDVÄSTS STYRELSE c) Deltagare i fordubblingsprojektet Trafikförsörjningsprogrammet redovisar, att parterna i det nationella fordubblingsprojektet är Svensk Kollektivtrafik, Svenska Bussbranschens Riksforbund, Branschföreningen Tågoperatörerna, Svenska TaxifOrbundet samt Sveriges Kommuner och Landsting. Det bör noteras, att även Trafikverket sedan hösten 2010 är part i projektet, då Trafikverkets forhållningssätt till kollektivtrafiken i flera avseenden är en förutsättning för att projektet skall uppnå avsedda och önskade framgångar. Avslutande kommentar Med ovan redovisade kommentarer inför arbetet med kommande års trafikforsörjningsprogram tillstyrker kollektivtrafikgrupp Skåne Nordväst genom styrelsen for Samarbetskommitten Skåne Nordväst förslag till regionalt trafikförsörjningsprogram 2012 för Skåne, upprättat av Region Skånes arbetsgrupp for trafikf6rsörjningsprogram Skåne 2012 ~ff ( ~l J', tt~ Peter Danielsson ordförande styrelsen för Skåne Nordväst ----fi lt"momn-nn-... y-'lsandberg OJdförande l«>llektivtrafikgrupp Skåne Nordväst.l SKÅNE NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skanenordyast@helsinqborq.se 5(9)

6 "11(11 ~~ o z -~>-m,_.o ":-'z o ;:a Vl o.j>.< ~ ~: "'Ul o "' CD Z => ~m <"z q-o Q) ~ :!lo 7<:< 'Q )>: c: Ul "0 -! "O (Il CD :J~ ~ m!ii m rv V1... (X) \0 r; ro O' ~ :J :E o.j>. VI rv 7<: l Q)... ~o :J U1 o o a. o <o Q) VI = ;- - (J"Q ~ ~ 0\... ~

7 SKÄNE NORDVÄSTS STYRELSE Bilaga 2 Synpunkter på forslag till trafikforsörjningsprogram 2012, upprättat , att lägga till grund for fortsatt arbete med kommande års program Samordning mellan skolskjutsar och linjetrafik Projektet Söderåstrafiken har bekräftat, att det i glesbygden fitu1s en relativt omfattande resandepotential för kollektivtrafiken, som kan utvinnas genom samordning av skolskjutsar och linjetrafik i enlighet med i bussstrategin redovisade ilirutättningar for att möjliggöra utveckling av "svag trafik". Likaså har projektet visat möjligheter att utveckla närtrafiken i särskilt svaga stråk genom samverkan med kvarvarande skolskjutsar. Flera kommuner i Skåne Nordväst har genomfort utredningar, som visar motsvarande möjligheter till samordning, med syfte att stärka kollektivtrafiken i glesbygd. Det är angeläget att utrymme ges for att fora en dialog kring "när, var och hur". Likaså är det angeläget att dialogen kring Söderåstrafikens vidareutveckling fortsätter - en trafikstruktur fmns och erfordeligt resandeunderlag for att upprätthålla denna är i princip uppnått. Region Skåne och berörda kommuner tar inte "slå sig till ro" med det. I Söderåstratiken finns kapacitet for ytterligare forsäljning till nya kundgrupper med andra ändamål än att resa till skolan eller arbetet. Gymnasieelevers resor Kommunerna i Skåne har överenskommit om "fritt gymnasiesök" över hela länet. Målsättningen är att stärka och utveckla Skåne till en attraktiv gymnasieregion. För gymnasieelever, som behöver resa till och från skolan, är kollektivtrafiken i princip det enda resalternativet Därfor är det angeläget att kommunerna och Region Skåne fordjupar dialogen om hur kollektivtrafiken skall utformas for att det "fria gymnasievalet" skall få reellt genomslag. Nya tågstopp Kvidinge lnfor det planerade tågstoppet i K vidinge är det angeläget, att Åstorp, Klippan och Region Skåne genomfor en fördjupad analys av möjligheterna att genom trafiksamverkan linjetrafik/skolskjutsar/närtraftk/fiirdtjänst kunna såväl vidga den nya stationens upptagningsområde som mildra de negativa effekter, som kan uppkomma genom att det nya tågstoppet resulterar i reducerad trafik på linje 520. Barkåk ra Flygtrafiken är viktig och betydelsefull för fortsatt god utveckling i hela Skåne Nordväst och kringliggande län. I Ängelholms översiktsplan tydliggörs, att forbättrade allmänna kommunikationer runt flygplatsen är ett SKANE NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skanenordvast@helslngbora.se 7(9)

8 SKÄNE NORDVÄSTS SlYRELSE måste för att åstadkomma en god tillgänglighet för såväl företag som medborgare. Det är därför mycket angeläget att tågstopp möjliggörs i Barkåkra i samband med att en ny flygstationsbyggnad står klar vid Ängelholm/Helsingborg Airport Vegeholm Enligt tågstrategin skall en ny station etableras i Vegeholm. Helsingborg, Höganäs och Ängelholm bedriver sedan 2005 ett projekt, som syftar till att på olika sätt utveckla det s.k. Vegeområdet, som bedöms ha en stor utvecklingspotential genom sin goda livsmiljö och sina höga natur- och rekreationsvärden. Kommunerna har genomfört en trafikutredning i området och härvid konstaterat, att kommunerna och Region Skåne gemensamt förfogar över stora trafikresurser i området, som genom omdisponering kan användas för att såväl stärka utvecklingskraften för området som resandeunderlaget för den nya stationen. Färdtjänsten - utvccklig av färdtjänst i kombination med handikappanpassning av kollektivtrafik Dialogen mellan Region Skåne och berörda kommuner kring färdtjänsten har hittills varit sparsam - arbetet har i första hand inriktats på att samla den kommunala färdtjänsten under länstrafikansvaret Kostnaden för färdtjänsten är hög - både totalt och per resenär. Den infrastruktur, som kommunerna har ansvar for är av stor betydelse för funktioshindrade människors förutsättningar att förflytta sig på egen hand. Sambanden mellan infrastrukturen och kollektivtrafiken/fårdtjänsten måste därför bli föremål för analys och dialog mellan kommunerna och Region Skåne i betydligt större omfattning än vad som för närvarande sker. Skolresorna för funktionshindrade elever har ett nära samband med färdtjänsten. Motsvarande integration mellan dessa båda trafikformer som mellan skolskjutsar och linjetrafik måste därför eftersträvas. Enligt skollagen skall utbildningen i grundskolan utformas så, att den bidrar till personlig utveckling och förbereder eleverna för aktiva livsval Det innebär, att Region Skåne tillsammans med kommunerna kan taga skolverksamheten i anspråk inte bara för att tillse att kommande generationer upplever kollektivtrafiken som ett allt mer naturligt resval utan också för att utveckla färdtjänsten och påverka människors behov av färdtjänst eller behov av service och hjälp vid resa inom fårdtänsten. Partssamverkan mellan olika aktörer Helsingborg stadstrafik har alltsedan dåvarande Länstrafiken i Malmöhus län och kommunen i slutet av 1980-talet, då bustrafiken avreglerades, "gjort en resa" från kommunal forvattning till ett trepartssamarbete mellan ett upphandlat trafikföretag, kommunen och trafikhuvudmannen/den länstrafikansvarige. Avtalen och samarbetet mellan partema har efterhand förädlats och under 2012 påbörjas arbetet med nästa trafikupp- SKANE NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skanenordvast@helsjngborg.se 8(9)

9 SKÄNE NORDVÄSTS STYRELSE handling. Det är angeläget, att detta arbete ges erfordeliga resurser, då ett utvidgat och förädlat samarbete mellan trafikens olika intressenter gagnar verksamhetens utveckling. Avgifter- biljettsystem Region Skåne har investerat i ett nytt biljettsystem med stora, ännu icke ianspråktagna utvecklingsmöjligheter. Prisstrukturen och försäljningsinsatserna är viktiga för resultatet - ibland viktigare än själva produkten. Därför är det angeläget att partema fördjupar sig i vilka utvecklingspotentialer, som finns inom ramen för prisstruktur och försäljningsinsatser samt att arbetet inriktas mot att uppnå de ändamål Region Skåne och kommunerna överenskornmit om att trafiken skall ha -främja ~ysselsältning, ekonomi, regional balans, miljö och livskvalitet för i första hand boende, arbete, utbildning och service. De kommunala tillköpen av seniorkort under senare tid tyder på att dialogen kring avgifter och biljettsystem måste utveckas och stärkas. Taxi Sedan 1989 skall länstraftkhuvudmannen, sedermera den länstrafikansvarige och från 2012 den regionala kollektivtrafikmydigheten verka för en tillfredsställande taxi:fursörjning i länet. Taxitrafiken är för många oerhört viktig- särskilt på landsbygden. Under senare år har flera taxistationer i småkommuner lagts ned och taxiservicen därmed försämrats. Innebörden av uppdraget "verka för en tillfredsställande taxiförsörjning i länet" bör därför analyseras för att resultera i någon form av aktivitetsplan. SKÅNE NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skanenordyast@helsjngbora.se 9(9)

Yttrande över förslag till Inriktningsdokument - Traflkforsörjningsprogramför

Yttrande över förslag till Inriktningsdokument - Traflkforsörjningsprogramför Datum: 2013-09-06 Dnr: 25/2013 Region Skåne Kollektivtrafikmyndigheten Dnr 1201501 291 89 KRISTIANSTAD Yttrande över förslag till Inriktningsdokument - Traflkforsörjningsprogramför Skåne 2014, upprättat

Läs mer

Christer Pålsson, kommunchef Susan Elmlund, sekreterare

Christer Pålsson, kommunchef Susan Elmlund, sekreterare 1(7) Plats och tid Findus, Bjuv, kl 12.00-12.15 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordförande Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Sven Yngve Persson (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Vi är. Familjen Helsingborg. Information till medlemskommunernas fullmäktige

Vi är. Familjen Helsingborg. Information till medlemskommunernas fullmäktige Vi är Familjen Helsingborg Information till medlemskommunernas fullmäktige Skåne 1,3 miljoner invånare Familjen Helsingborg 337 000 invånare Helsingborg Landskrona Ängelholm Höganäs Klippan Bjuv Åstorp

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Förslag 2013-05-03 Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Kommersiell kollektivtrafik i Skåne... 3 3 Fullt tillgänglighetsanpassade bytespunkter och linjer...

Läs mer

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik Inför planperioden 2018-2029 Syfte Underlag till nationell och regional åtgärdsplanering för planperioden 2018-2029. Gemensam vision

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Kollektivtrafik på gles- och landsbygd. Sara Rhudin Sveriges Kommuner och Landsting

Kollektivtrafik på gles- och landsbygd. Sara Rhudin Sveriges Kommuner och Landsting Kollektivtrafik på gles- och landsbygd Sara Rhudin Sveriges Kommuner och Landsting Kollektivtrafik på gles- och landsbygd Fakta Över 80 procent av resandet med kollektivtrafiken sker i storstadsregionerna.

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne

Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne Therese Kropp, Ledningsstrateg Skånetrafiken therese.kropp@skanetrafiken.se 0451-288502 Det går inte riktigt att trampa gasen i botten på samma sätt Skånetrafiken

Läs mer

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Bakgrund Utredning och dialog sedan 2007 Syftet är att skapa bättre förutsättningar för en god ägarstyrning av kollektivtrafiken som stämmer med ny

Läs mer

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2016.46 Datum: 2016-03-03 Miljöplanerare Annika Friberg E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogrammens innehåll Omfattning och behov av regional kollektivtrafik i länet Mål för kollektivtrafikförsörjningen Minskad

Läs mer

Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken

Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken 1 (6) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2012-09-12 Dnr SBN 2012-25 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Charlotta Holmgren Samhällsbyggnadsnämnden Överlämnande av ansvar för Beställningscentral

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Trafikförsörjningsprogram Sörmland Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Regional kollektivtrafikmyndighet i Södermanlands län enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik

Läs mer

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

Kommunerna Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp samt Region Skånes kollektiv- Trafiknämnd och Trafikverket i samverkan

Kommunerna Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp samt Region Skånes kollektiv- Trafiknämnd och Trafikverket i samverkan Kommunerna Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp samt Region Skånes kollektiv- Trafiknämnd Bakgrund till Söderåstrafiken Samverkan mellan trafikslag Vision: Mer kollektivtrafik till fler medborgare

Läs mer

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne Transportstrategi för Skåne Emelie Petersson Region Skåne Region Skånes organisation Uppdrag att främja hälsa, hållbarhet och tillväxt. En politiskt styrd organisation med ansvar för: Hälso- och sjukvård

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Remiss till kollektivtrafikråden: Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland 2017-2020 med utblick till 2035 - samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Hösten 2012 fastställde

Läs mer

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) 2018-03-16 Ert dnr: N2017/07438/FF n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Handläggare: Lars Sandberg Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik

Läs mer

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016 Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016 För tiden 2016-01-01-2016-12-31 Handläggare: Lars Flintzberg Verksamhet: Ledningsstaben Datum: 2017-12-07 Diarienummer:

Läs mer

AVTAL OM ANSVAR FÖR LOKAL OCH REGIONAL KOLLEKTIVTRAFIK I SKÅNE

AVTAL OM ANSVAR FÖR LOKAL OCH REGIONAL KOLLEKTIVTRAFIK I SKÅNE 1 AVTAL OM ANSVAR FÖR LOKAL OCH REGIONAL KOLLEKTIVTRAFIK I SKÅNE Beslutat i kommunfullmäktige den 10 december 1998, 205. 1. Parter Avtalsslutande parter är Kommunerna i Skåne län: Bjuv, Bromölla, Burlöv,

Läs mer

Strukturplan för Skåne Nordväst - Gemensamma ställningstaganden för översiktlig planering

Strukturplan för Skåne Nordväst - Gemensamma ställningstaganden för översiktlig planering Strukturplan för Skåne Nordväst - Gemensamma ställningstaganden för översiktlig planering Skåne Nordväst Syfte och mål Uttrycker samsyn kring gemensamma fysiska utvecklingsfrågor och ställningstaganden.

Läs mer

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Ägardirektiv för Värmlandstrafik AB Ägardirektiv för verksamheten i Värmlandstrafik AB (nedan bolaget) antagna av Region Värmlands (nedan regionen) fullmäktige

Läs mer

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Eva Skagerström 2018-02-15 TSN 2018-31 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben 2016-03-17 Dnr: TSN 2016-22 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 Region Östergötland har beretts

Läs mer

Informationspunkter Länsdelsmöte 2018

Informationspunkter Länsdelsmöte 2018 Länsdelsmöten 2018 Informationspunkter Länsdelsmöte 2018 RTFP 2017-2021 Remiss förslag trafikutveckling 2019-2021 Bakgrund, syfte, arbets- och tidsplan i stort Framtida organisering och finansiering av

Läs mer

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Ingemar Bryman, Utvecklingsstrateg, Mejl: ingemar.bryman@skanetrafiken.se Tel: 0451-288 571 Från vision till verklighet om resvanor idag och

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som saknar tågförbindelser? Vilka orter

Läs mer

SKRIVELSE Yttrande över Sveriges Kommuners och Landstings framtida roll och engagemang i kollektivfrågor

SKRIVELSE Yttrande över Sveriges Kommuners och Landstings framtida roll och engagemang i kollektivfrågor Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1C Ankom Stockholms läns landsting- Dnr: 2011-09- 0 8 2011-09-08 Landstingsstyrelsen LS 1108-1105 UNDSTiNGSSTYRELSFN 1 1-09- 20 * 0 1 0 Yttrande

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2013 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2013 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2012-11-20 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2013 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2014 löper ett antal

Läs mer

E-förslag om fria kollektivtrafikresor för 70+ Ärende 24 KS 2018/365

E-förslag om fria kollektivtrafikresor för 70+ Ärende 24 KS 2018/365 E-förslag om fria kollektivtrafikresor för 70+ Ärende 24 KS 2018/365 Sida 238 av 263 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-16 Dnr: KS 2018/365 Kommunstyrelsen E-förslag - Fria kollektivtrafikresor för 70+ Förslag

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

För att programmet ska ha betydelse för budget, planering, samråd och remissförfarande bör programmet vara klart våren 2012.

För att programmet ska ha betydelse för budget, planering, samråd och remissförfarande bör programmet vara klart våren 2012. Reviderad -05-06 Projektbeskrivning Regionalt trafikförsörjningsprogram med strategisk inriktning för Södermanlands, Västmanlands och Örebro län 1. Bakgrund Kollektivtrafikansvarig myndighet, ansvarar

Läs mer

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-11-16 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Sara Rhudin Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning

Läs mer

Utredning av skoltrafik i Uppsala län. Skoltrafik i andra län

Utredning av skoltrafik i Uppsala län. Skoltrafik i andra län Utredning av skoltrafik i Uppsala län Slutrapport Bilaga 18 Skoltrafik i andra län KTN2013-0050 Kollektivtrafikförvaltningen UL December 2013 1 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Dalarnas län... 3 2.1 Skolskjuts...

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga 1(5) Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-06-19 punkt 25 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer

Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt

Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt Kollektivtrafikens Avtalskommittés årskonferens 2015-03-04 Leif Magnusson Matti Lahtinen Bakgrund - Allmän trafikplikt

Läs mer

REGION VÄRMLAND. Planerings- och uppföljningsprocess

REGION VÄRMLAND. Planerings- och uppföljningsprocess REGION VÄRMLAND Planerings- och uppföljningsprocess Regionalt trafikförsörjningsprogram 2014-2018 PU RTFP Antagen av Kollektivtrafiknämnden 2013-10-31 Enheten för kollektivtrafik Datum 2013-10-31 Ärendenummer

Läs mer

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 För tiden 2017-01-01-2017-12-31 Handläggare: Lars Flintzberg Verksamhet: Ledningsstaben Datum: 2018-11-06 Diarienummer:

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Kollektivtrafiken i en regionkommun Bilaga 1

Kollektivtrafiken i en regionkommun Bilaga 1 Sammanfattning Västerbottens läns landsting ansöker om att få bilda regionkommun från 1 januari 2019. Då upphör Region Västerbotten som organisation. Bildandet av regionkommun innebär bl.a. att Västerbottens

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Norrköpings kommuns yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland 2030

Norrköpings kommuns yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland 2030 YTTRANDE 1(6) KOMMUNSTYRELSEN 2016-02-15 014 Handläggare, titel, telefon Ulf Arumskog, utvecklingschef 011-15 11 75 Region Östergötland Norrköpings kommuns yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016

Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016 Kollektivtrafikmyndigheten i Uppsala län registrator.ktf@lul.se Stockholm 2016-03-11 Ref KTN2012-0006 Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016 Sveriges Bussföretag är

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Sammanfattning Busstrafiken i område Östra Sörmland, omfattande Strängnäs kommun samt de angränsande områdena i Eskilstuna kommun (Norra

Läs mer

~01~ ~~9- '~ ~~~ Överenskommelse om kollektivtrafiken isörmland. ÖVERENSKOMMELSE ~jq

~01~ ~~9- '~ ~~~ Överenskommelse om kollektivtrafiken isörmland. ÖVERENSKOMMELSE ~jq Kommunstyrelsen ~01~ ~~9- '~ ~~~ Kommunstyrelsens handling nr 53/2011 ÖVERENSKOMMELSE 2011-06-09 ~jq R.EGIONFÖI~BL14bfiT ~(~R1~ILAND.~I71C,

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1(3) Handläggare Dag Segrell Tfn 0142-851 50 Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2016-03-07 KS/2015:280 Näringsdepartementet Ert diarienummer N2016/0179/TIF Svar på delrapport

Läs mer

Er billig kollektivtransport godt nok? Kerstin Gustafsson, Planeringschef, Skånetrafiken

Er billig kollektivtransport godt nok? Kerstin Gustafsson, Planeringschef, Skånetrafiken Er billig kollektivtransport godt nok? Kerstin Gustafsson, Planeringschef, Skånetrafiken Skånetrafikens affärsmodell Våra värderingar Skånenytta KundSkap Tydlighet Glädje Tillsammans Vision Skånetrafiken

Läs mer

Fastställelse av föredragningslista för sammanträdet

Fastställelse av föredragningslista för sammanträdet 1 Val av justerare Kollektivtrafiknämnden utser att jämte ordföranden Johan Örjes (C) justera dagens protokoll. Tid för justering: Måndag 6 januari 13.00 2 Fastställelse av föredragningslista för sammanträdet

Läs mer

Mål och strategier för Skånetrafiken. KTN den 6 februari 2017

Mål och strategier för Skånetrafiken. KTN den 6 februari 2017 Mål och strategier för Skånetrafiken KTN den 6 februari 2017 Skånetrafikens uppdrag Verksamhetsplan vs Trafikförsörjningsprogram 2016 Grunder för kollektivtrafikens utveckling i Trafikförsörjningsprogrammet

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm KORTVERSION Framtidens kollektivtrafik i Stockholm REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR STOCKHOLMSREGIONEN Vad är trafikförsörjningsprogrammet? Trafikförsörjningsprogrammet är det viktigaste styrande

Läs mer

Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden. Hans Weinehall SvTF

Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden. Hans Weinehall SvTF Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden Hans Weinehall SvTF Taxibranschen Taxi finns överallt 15 900 fordon & fler än 25 000 årsarbeten i landet (uppåt 40 000 av och till) I Norrbotten: Drygt

Läs mer

Scenarioanalyser för att finansiera kollektivtrafikens framtida underskott

Scenarioanalyser för att finansiera kollektivtrafikens framtida underskott 1 (7) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-10 Västra Götalandsregionen Kollektivtrafiksekretariatet Handläggare: Jan Efraimsson Telefon: 0703 63 92 89 E-post: jan.efraimsson@vgregion.se Till kollektivtrafiknämnden

Läs mer

Tid och plats 23 januari 2015 kl. 09.00-12.00, Porfyrvägen 8, Lund

Tid och plats 23 januari 2015 kl. 09.00-12.00, Porfyrvägen 8, Lund Datum Beteckning 2015-01-23 Minnesanteckningar Beredningen för kollektivtrafik- och infrastrukturfrågor Tid och plats 23 januari 2015 kl. 09.00-12.00, Porfyrvägen 8, Lund Närvarande Övriga Förhindrade

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2014-11-14 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2016 löper ett antal

Läs mer

ARBETSMATERIAL

ARBETSMATERIAL 1 LÄGESRAPPORT, SERVICENIVÅ PÅ LANDSBYGD. Diskussionsmaterial för tjänstemannaberedningarna och DKR- hösten 2013. Detta är en lägesrapport av arbetet med landsbygdsutredningen. Arbetet leds av kollektivtrafiksekretariatet.

Läs mer

Överenskommelse avseende behörighet för RKTM Sörmland att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län

Överenskommelse avseende behörighet för RKTM Sörmland att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län 1(2) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-24 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 7 Diarienummer SL 2014-0819 Infosäk. klass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 218-239 2018-11-28 kl:09.00-13.35 Plats: Regionens hus, sal A 223 Allmän trafikplikt inför upphandling av busstrafik Diarienummer: RJL 2018/2474 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

PROTOKOLL Trafiknämnden. Cecilia Malmberg Kl Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat.

PROTOKOLL Trafiknämnden. Cecilia Malmberg Kl Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. 1 Sammanträdesplats Landstingshuset, Linköping Sammanträdets öppnande 11 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 12 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) ordförande Jan

Läs mer

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter Magnus Hedin, Go Ahead Nordic (trafikdirektör Skånetrafiken 2008-2011) Anders Jönsson, Region Skåne Den danske banekonference 15 maj 2017, Köpenhamn, Danmark Innovation och ökat resande skånska innitiativ

Läs mer

Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag. Sammanfattning N2010/1026/TE

Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag. Sammanfattning N2010/1026/TE KKV1001, v1.1, 2009-04-24 2010-02-18 Dnr 137/2010 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag N2010/1026/TE Sammanfattning Konkurrensverket har allmänt sett

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden Utbildning 2015

Kollektivtrafiknämnden Utbildning 2015 Kollektivtrafiknämnden Utbildning 2015 Utbildningsdagar 9 februari heldag 16 mars halvdag 27 april halvdag 8-9 juni utbildningsdagar - dag 1 De 3 första utbildningsdagarna Ämnesområdena Grunder och kort

Läs mer

Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen

Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen PM 1 (6) Datum Handläggare Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen Bakgrund Enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik ska den myndighet som regeringen bestämmer utöva tillsyn över lagen

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015 Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år 2050 Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015 Bakgrund Kollektivtrafikmyndigheten ska i ett trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst samt inbjudan till möte, i Stockholm

Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst samt inbjudan till möte, i Stockholm YTTRANDE Vårt dnr: 13/5794 2013-10-11 Ert dnr: S2013/6837/FST Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Janne Rusk/Sara Rhudin Socialdepartementet 103 33 Stockholm s.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) LS 0307-2205 Landstingsstyrelsen Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner ÄRENDET Färdtjänstnämnden

Läs mer

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Beslutsunderlag 2012-09-10 Bengt Nilsson 0451-288510 bengt.nilsson@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Hässleholm-Alvesta-Växjö Hässleholm-Markaryd

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 Älmhult Markaryd Vittsjö Osby Killeberg Bjärnum Hästveda Perstorp Tyringe Sösdala Vinslöv Önnestad Kristianstad Fjälkinge Bromölla Sölvesborg Tjörnarp Höör NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 4201 02:40 00:42 03:22 06:31 09:53 20:15 08:48 25:06 01:01:22 Trelleborg 627 02:33 01:13 03:46 08:27

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 13023 02:38 00:41 03:19 06:44 10:03 18:56 09:12 22:45 00:58:26 Trelleborg 1854 02:28

Läs mer

Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd. Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län

Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd. Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län JLT Serviceresor - kort bakgrund 2002 - start för samordning av färdtjänst- och sjukresor

Läs mer

Kollektivtrafikens roll för lokalsamhället

Kollektivtrafikens roll för lokalsamhället Kollektivtrafikens roll för lokalsamhället en dokumentstudie av övergripande kommunala och regionala styrdokument Vanessa Stjernborg & Ola Mattisson K2 Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik Vad

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-10 Dnr 1500318 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Malmöpendeln och avtal om Malmöringen

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030

Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOn 14 (21) Sammanträdesdatum 2011-12-20 324 Dnr 2011/300 Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030 INLEDNING Skrivelse från Västmanlands

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-03-14 1 (2) 16 Yttrande. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Diarienummer 1402020 Kollektivtrafiknämndens beslut 1. Kollektivtrafiknämnden tillstyrker

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 Regeringskansliet Näringsdepartementet Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd.

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd. ÖVERSIKTSPLAN 2035 Samråd ÄNGELHOLMS KOMMUN FOLDER www.engelholm.se/op2035 2(32) HUVUDDRAGEN I ÖVERSIKTSPLAN Den nya översiktsplanen är ett strategiskt dokument, en vision över den framtida utvecklingen

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 199-227 Tid: 2017-11-28 09:00-15:25 Plats: Regionens hus, sal A 210 Komplettering Regionalt trafikförsörjningsprogram Transportsstyrelsens granskning Diarienummer: RJL 2017/2566 Vid protokollet

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 9476 02:50 00:22 03:12 07:16 10:28 20:04 09:28 23:58 01:00:09 Trelleborg 1288 02:43 01:04 03:47

Läs mer

Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland

Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland 1/6 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland Bakgrund och syfte Utökat

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som

Läs mer

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland på landsbygden i Västra Götaland Martin Elofsson, regionutvecklare sekretariatet Landsbygdsarbetet Målet: Sammanhållen region 1. Utredning Syfte, minsta utbud Långsiktigt ansvar 2. Projekt anropsstyrd

Läs mer

Svar på remiss från Region Östergötland angående riktlinjer för kollektivtrafik

Svar på remiss från Region Östergötland angående riktlinjer för kollektivtrafik Missiv 1(2) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2017-06-29 KS/2017:208 TvåHandläggare Dag Segrell Tfn 0142-851 50 Kommunstyrelsen Svar på remiss från Region Östergötland angående riktlinjer

Läs mer

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande Kommersiell kollektivtrafik i Skåne Ett samlat erbjudande Oktober 2013 Tillsammans för en växande kollektivtrafik Det ska vara grönt, lönt och skönt att åka kollektivt i Skåne. Alla goda krafter måste

Läs mer

Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar

Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar 1 (5) Fördjupning: Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar Budget och självfinansieringsgrad Den av region Kalmar län beslutade budgeten för uppgick år 2018 till 583 milj

Läs mer

Seminarium samordning trafikantveckan. 2011-05-23 Anna Claesson, marknadschef

Seminarium samordning trafikantveckan. 2011-05-23 Anna Claesson, marknadschef Seminarium samordning trafikantveckan 2011-05-23 Anna Claesson, marknadschef Blekingetrafiken AB 38 anställda i Karlskrona och Karlshamn Trafiken körs på entreprenad Landstinget Blekinge och kommunerna

Läs mer

Budget 2013 Länstrafiken

Budget 2013 Länstrafiken Budget 2013 Länstrafiken Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Kollektivtrafiken ska ses som Det naturliga resvalet och bedrivas med omtanke om kunderna samt erbjuda prisvärda, enkla

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset Ängelholm, förvaltningschefens rum, 2012-10-11, kl 09:00. Enligt föredragningslistan nedan

Plats och tid: Stadshuset Ängelholm, förvaltningschefens rum, 2012-10-11, kl 09:00. Enligt föredragningslistan nedan KALLELSE 2012-10-11 s arbetsutskott 1 (1) Plats och tid: Stadshuset Ängelholm, förvaltningschefens rum, 2012-10-11, kl 09:00 Ärenden: Enligt föredragningslistan nedan Sven-Ingvar Borgquist Ordförande Kerstin

Läs mer

Jönköpings Länstrafik

Jönköpings Länstrafik Jönköpings Länstrafik Jönköpings Länstrafik AB bildades 1980. 1 januari 2012 - en förvaltning i Landstinget i Jönköpings län - Jönköpings Länstrafik. Landstinget är den nya kollektivtrafikmyndigheten.

Läs mer

Nåbarhet med olika stark trafik

Nåbarhet med olika stark trafik 1 (1) Fördjupning: Nåbarhet med olika stark trafik Kollektivtrafik av olika slag bedriver allmän kollektivtrafik 1 med tåg, bussar, personbilar och båtar i olika slags trafik. Förutsättningarna för att

Läs mer

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2017-03-30 Diarienummer 170277 Landstingsfullmäktige Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona Förslag till beslut föreslås i egenskap av regional kollektivtrafikmyndighet

Läs mer

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet.

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-06-27 Regionstyrelsen Tid Onsdag 27 juni 2012, kl 09:00 12:00 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Regionstyrelsen

Läs mer

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND Den Självförsörjande Regionen VAD ÄR LEADER? En del i det svenska landsbygdsprogrammet En metod för att utveckla landsbygden 48 leaderområden i Sverige 7 leaderområden

Läs mer