Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken"

Transkript

1 1 (6) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Charlotta Holmgren Samhällsbyggnadsnämnden Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken FÖRSLAG TILL SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDENS BESLUT 1. Teknik- och samhällsbyggnadskontorets förslag tillstyrks. FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Teknik- och samhällsbyggnadskontorets förslag tillstyrks. FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES BESLUT 1. Ansvaret för avtal, drift och uppföljning av beställningsverksamhet och transporter i den särskilda kollektivtrafiken överlämnas till Kollektivtrafiknämnden i Östergötland från och med den 1 juli SAMMANFATTNING Förslaget berör beställningsfunktion och transporter inom den särskilda kollektivtrafiken. Skolskjutsarna som genomförs med särskilt upphandlade bussar omfattas inte i detta läge. Kollektivtrafikmyndigheten vid Landstinget i Östergötland har för avsikt att upphandla en beställningscentral med driftstart 1 mars Till denna central är det redan klart att, förutom länsfärdtjänsten och skärgårdstrafiken, även den särskilda kollektivtrafiken i Åtvidaberg, Motala, Mjölby och Ödeshög ska vara knutna. Fler kommuner i länet är intresserade men beslut är ännu inte fattade. Om även Linköpings och Norrköpings beställningsfunktion tas om hand i samma beställningscentral finns stordriftsfördelar att vinna. Kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland kan även åta sig att upphandla transportörer samt driva trafiken på uppdrag av kommunen med start sommaren I förslaget ingår att kollektivtrafikmyndigheten förutom upphandling också har ansvar för driften och för avtalen med beställningscentral och transportörer. Fel! Talet kan inte representeras i angivet format.

2 2 Kommunen betalar till kollektivtrafikmyndigheten enligt en á contoplan, med avstämning på årsbasis. Genom förslaget kan samordningsvinster uppnås. Detta genom att inomkommunal färdtjänst samordnas med länsfärdtjänst, länssjukresa samt kompletteringstrafik. Likaså kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att samma fordonskrav upphandlas för transporterna inom länet. Samtidigt som det finns fördelar med förslaget förlorar kommunen en del av inflytandet och styrningen av verksamheten. Kommunen kan inte självständigt ändra på regler eller avgifter för färdtjänsten då gemensamma regler ska gälla inom hela länet. Förslaget till beslut ligger helt i linje med nya kollektivtrafiklagen om att öka samordningen av alla samhällsbetalda resor. Teknik- och samhällsbyggnadskontoret föreslår att ansvaret för drift av beställningscentral och transportörer i den särskilda kollektivtrafiken överlämnas till Kollektivtrafiknämnden i Östergötland från och med den 1 juli 2014.

3 3 BAKGRUND Intentionen med den nya kollektivtrafiklagen och den nya kollektivtrafikmyndigheten i varje län är att öka samordningen av samhällsbetalda resor. Landstingets kollektivtrafikmyndighet har övertagit ansvaret för den regionala kollektivtrafiken från och med den 1 januari Ansvaret för de olika trafikformerna allmän kollektivtrafik, färdtjänst, skolskjuts och sjukresor regleras i olika lagar. Förändringar av organisation samt ansvar för planering och utformning av trafiken kan ske enligt de lagar och regler som finns idag. All samhällsbetald trafik kan inordnas i samma system även om den regleras av olika lagar och på så vis samordnas. Linköping och Norrköpings kommuner samt Landstinget i Östergötland har idag tillsammans en upphandlad beställningscentral för inomkommunala samhällsbetalda resor: färdtjänst, skolresor och landstingets sjukresor. Kommunerna har var sitt bokningssystem som beställningscentralerna använder sig av. Vidare har kommunerna var för sig upphandlat transportörer. ÖstgötaTrafiken driver motsvarande verksamhet på länsnivå med ett eget bokningssystem, egna transportörer och egen beställningscentral för länsfärdtjänst, kompletteringstrafik och landstingets sjukresor inom länet. Linköping, Norrköping och ÖstgötaTrafiken har idag var sin tjänstemannaorganisation för att följa upp de avtal med beställningscentral och transportörer som finns inom respektive uppdrag. Kollektivtrafikmyndigheten i länet, genom ÖstgötaTrafiken, kommer under hösten 2012 påbörja en upphandling av en beställningsfunktion för samhällsbetalda resor. Kollektivtrafikmyndigheten kan då även för kommunens räkning upphandla beställningscentral och transportörer. Vid driftstart av dessa upphandlade avtal övertar kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland också ansvaret för driften av avtalen. Genom ovan nämnd upphandling ökar möjligheterna att samutnyttja fordon för samtliga samhällsbetalda resor inom länet. Samtidigt förlorar kommunen en del av inflytandet och styrningen av verksamheten. Tidplan Linköpings kommuns avtal gällande tranportörer går ut , avtalet ger inga möjligheter till option. Nu gällande avtal med Samres AB som idag bedriver beställningscentral åt Linköpings kommun går ut med möjlig förlängning 1+1 år. Avtalet är gemensamt med Norrköpings kommun. Norrköping utreder på samma sätt som vi förutsättningarna för ett eventuellt överlämnande till kollektivtrafikmyndigheten. Med avseende på ovanstående är 1 juli 2014 det datum som kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland föreslås ta över ansvaret för samt vara avtalspart gentemot beställningscentralen och transportörer inom den särskilda kollektivtrafiken.

4 4 Under sommaren och hösten 2012 krävs det att arbetstid avsätts från Tekniksamhällsbyggnadskontoret för att lämna underlag till ÖstgötaTrafikens upphandlingsavdelning. Det handlar om nuvarande fordonsbeläggning, statistik över resor, samordningsgrader mm. Praktiska förutsättningar Färdtjänst Förutsättningen för att låta kollektivtrafikmyndigheten driva beställningscentral och trafik åt kommunen är att färdtjänstregler i huvudsak följer de regler som gäller för länsfärdtjänsten. Det innebär att färdtjänsten ses som en del av kollektivtrafiken och har kollektivtrafiktaxa, samma trafikdygn med mera. Efter att kommunen fattat beslut om ett överlämnande startar arbetet med att ta fram tillämpningsföreskrifter för servicenivån inom den kommunala färdtjänsten och länsfärdtjänsten. Detta kommer att ske mellan Linköpings kommun, Norrköpings kommun och kollektivtrafikmyndigheten i länet. Den kommunala färdtjänsten har behov av en högre servicenivå än den i länsfärdtjänsten på några punkter. Bland annat i form av extrahjälp av föraren genom att resenären hämtas och lämnas inne på adresser. Denna service kan även erbjudas inom kollektivtrafikmyndighetens regi. Tillståndsgivningen/myndighetsutövningen beräknas tillsvidare ligga kvar på kommunen. Skolskjuts Den trafik som i detta skede är aktuellt att lämna över är den som planeras via beställningscentralen såsom särskolans skjutsar och skolskjutsar med mindre fordon i glesbygden. Dessa transporter utförs idag med samma fordon som färdtjänst och landstingets sjukresor. Kommunens regler kommer att gälla för dessa skolskjutsarna. Kommunen behöver inte ändra på regler eller servicenivåer. Skolskjutstrafiken med särskilt upphandlade stora bussar beräknas i detta skede ligga kvar på kommunen. Tillståndsgivningen och myndighetsutövningen ligger kvar på kommunen. FINANSIERING OCH RESURSBEHOV Från och med hösten 2013 och fram till start av upphandlad ny beställningscentral respektive start av nya transportörer beräknar kollektivtrafikmyndigheten att vara i behov av ekonomiska resurser motsvarande c:a en (1) årsarbetare från Linköpings respektive Norrköpings kommun samt, till viss del, även personella resurser från samhällsbyggnadskontoret för att implementera den nya organisationen. Från och med avtalsstart betalar kommunen till kollektivtrafikmyndigheten enligt en á contoplan. Detaljerna i denna á contoplan kommer att regleras i avtal mellan Linköpings kommun och kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland Det går inte att garantera en kostnadsminskning då en ny upphandling av både transporter och beställningscentral ska göras. Samordningsvinster beräknas dock uppstå i de fall en inomkommunal färdtjänst samordnas med länsfärdtjänst, länssjukresa och/eller

5 5 kompletteringstrafik. Likaså kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att samma fordonskrav upphandlas för transporterna inom länet. Samordningen mellan de olika uppdragen kan ge fördelar för transportörer inom den särskilda kollektivtrafiken genom ökad beläggning. Ökade krav planeras även ställas på kvalitet och servicegrad. I övrigt kommer upphandlingen av transporter att följa ÖstgötaTrafikens generella regler kring tillgänglighet, säkerhet och miljö. ÅTGÄRDSFÖRSLAG Alternativ till att inte överlämna ansvaret Om kommunen inte ger kollektivtrafikmyndigheten i uppdrag att upphandla beställningscentral har kommunen två alternativ: 1. Själv upphandla beställningscentral Båda alternativen beräknas ge kostnadsökning då vi inte längre kan dra nytta av stordriftsfördelar när inte Norrköpings volymer finns med. Kostnadsökningen kan baseras på det faktum att Linköpings kommun fick en årlig kostnadsminskning gällande beställningscentral på kronor i samband med det gemensamma avtalet med Norrköpings kommun Norrköpings kommmun har beslutat att överlämna motsvarande verksamhet till kollektivtrafikmyndigheten. 2. Driva beställningscentral i egen regi Att driva beställningscentralen i egen regi innebär att kommunen måste bygga upp en helt ny organisation. Det krävs bland annat en särskild projektgrupp som arbetar en period innan övertagandet och som besitter specialistkunskaper inom IT och transportplaneringssystem. För denna projektgrupp krävs nyrekryteringar. En särskild utredning behöver ske kring dessa frågor om kommunen väljer att inte gå in i ett samarbete med kollektivtrafikmyndigheten. Negativa konsekvenser av ett överlämnande Färdtjänst Enligt kollektivtrafiklagen ska den regionala kollektivtrafikmyndigheten - efter samråd med kommunerna i länet - upprätta ett trafikförsörjningsprogram där bland annat målet och omfattningen av färdtjänsttrafiken, grunderna för prissättning redovisas. I samrådet finns visst utrymme till påverkan. Vid ett överlämnande av färdtjänsttransporterna förlorar kommunen stora delar av inflytandet och styrningen av verksamheten. Kommunen kan inte ändra på regler eller avgifter utan att kollektivtrafikmyndigheten och övriga kommuner är överens. I och med ett överlämnande till kollektivtrafikmyndigheten kommer kommunen komma längre ifrån beställningscentralen och transportörerna. Det blir i första hand ÖstgötaTrafiken som blir den part vi talar med som i sin tur får ta kontakten med utföraren av tjänsten.

6 6 Skolskjuts Idag har kommunen avtal med trafikföretagen och med beställningscentralen. I och med ett överlämnande till kollektivtrafikmyndigheten kommer kommunen även här att komma längre ifrån beställningscentralen och transportörerna. I situationer då föräldrar och elever hör av sig och inte är nöjda med skolskjutsen har vi inte samma insyn som idag. Det förutsätts ett ännu närmare samarbete med ÖstgötaTrafiken. KOMMUNALA MÅL Ett tryggare Linköping Resor i den särskilda kollektivtrafiken ska upplevas som trygga och säkra. SAMRÅD Kontinuerliga samtal har genomförts med Kollektivtrafikmyndigheten och Norrköpings kommun. Samråd har skett med stadsjuristen i Linköpings kommun som inte har något att erinra mot förslag till beslutet. MBL Information är inte påkallad. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anna Bertilson KOMMUNLEDNINGSKONTORET Christer Sjölund

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Söderköpings kommun

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Söderköpings kommun BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2015-01-12 TSN 2015-18 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Kommuner som så önskar kan enligt

Läs mer

Yttrande motion Färdtjänst i egen regi

Yttrande motion Färdtjänst i egen regi Tjänsteskrivelse H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Andren, förvaltningschef 2014-09-17 HU-HOH14-145 Nämnden för Habilitering och Utbildning Yttrande motion Färdtjänst i egen regi Bakgrund

Läs mer

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Åtvidabergs kommun

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Åtvidabergs kommun BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2015-08-05 TSN 2015-211 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Kommunstyrelsen i träffade

Läs mer

Jönköpings Länstrafik

Jönköpings Länstrafik Jönköpings Länstrafik Jönköpings Länstrafik AB bildades 1980. 1 januari 2012 - en förvaltning i Landstinget i Jönköpings län - Jönköpings Länstrafik. Landstinget är den nya kollektivtrafikmyndigheten.

Läs mer

BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015

BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015 KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERNORRLANDS LÄN DNR: 13/00266 2014-12-01 UPPHANDLING SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK 2015 BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015 Sida 1 (6) Bilaga 5 Resor och transporter Sida

Läs mer

Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017

Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017 BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2016-09-15 TSN 2016-145 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt

Beslut om allmän trafikplikt PM 1 (5) Handläggare Anders Lennartsson Beslut om allmän trafikplikt Sammanfattning ÖstgötaTrafiken har, i sin roll som stöd till den regionala kollektivtrafikmyndigheten, genomfört trafikpliktsutredning

Läs mer

SKOLSKJUTSENS A-Ö. Kollektivtrafiknämnden, april 2007

SKOLSKJUTSENS A-Ö. Kollektivtrafiknämnden, april 2007 SKOLSKJUTSANSVARIG Varje skola har en skolskjutsansvarig som handlägger skolans skolskjutsfrågor. SKOLSKJUTSFORMER Skolskjuts bedrivs SKOLTAXI Vid skoltaxi skall särskilt beaktas: Skolbarn skall till och

Läs mer

Regler för. länsfärdtjänst i Östergötland. samt till myndigheten överlämnad. inomkommunal färdtjänst

Regler för. länsfärdtjänst i Östergötland. samt till myndigheten överlämnad. inomkommunal färdtjänst TN 2013-9 Regler för länsfärdtjänst i Östergötland samt till myndigheten överlämnad inomkommunal färdtjänst 2 (7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Generella bestämmelser för färdtjänst... 3 1.1 FÄRDTJÄNST... 3 1.2

Läs mer

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-11-16 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Sara Rhudin Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning

Läs mer

Jönköpings Länstrafik - JLT

Jönköpings Länstrafik - JLT Jönköpings Länstrafik - JLT JLT är en förvaltning i Landstinget i Jönköpings län Landstinget är kollektivtrafikmyndighet skatteväxlat kollektivtrafiken 2012 (34öre) skatteväxlat färdtjänsthandläggning,

Läs mer

Motion om utökade bussförbindelser i Mariefred

Motion om utökade bussförbindelser i Mariefred KF 22:1 KF 22:2 TJÄNSTEUTLÅTANDE KF 22:3 Stabsavdelningen Handläggare Kristina Welin Tel. 0152-292 45 Kommunstyrelsen Dnr KS/2013:423-034 2015-03-19 1/2 Motion om utökade bussförbindelser i Mariefred Kommunstyrelsen

Läs mer

Justering av förslag till Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik

Justering av förslag till Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Handläggare Magnus Höög 023-77 70 54 magnus.hoog@regiondalarna.se Datum 2015-06-01 Arbetsutskottet Diarienummer RD 2015/40 Justering av förslag till Samarbetsavtal avseende särskild

Läs mer

Yttrande över promemoria: Samordnad beställningscentral för länsgemensam särskild kollektivtrafik

Yttrande över promemoria: Samordnad beställningscentral för länsgemensam särskild kollektivtrafik KOMMUNLEDNINGSKONTORET/ SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Davidsson Per (KLK) Datum 2016-09-29 Diarienummer KSN-2016-0883 Kommunstyrelsen Yttrande över promemoria: Samordnad beställningscentral

Läs mer

Trafik- och verksamhetsbeställning 2018

Trafik- och verksamhetsbeställning 2018 BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Sofia Malander 2017-08-09 TSN 2017-157 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Trafik- och verksamhetsbeställning 2018 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden (TSN) fastställer

Läs mer

Utredning av skoltrafik i Uppsala län. Skoltrafik i andra län

Utredning av skoltrafik i Uppsala län. Skoltrafik i andra län Utredning av skoltrafik i Uppsala län Slutrapport Bilaga 18 Skoltrafik i andra län KTN2013-0050 Kollektivtrafikförvaltningen UL December 2013 1 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Dalarnas län... 3 2.1 Skolskjuts...

Läs mer

Sydostkonferensen

Sydostkonferensen Sydostkonferensen 2017-09-16 Regional utveckling Verkstad Östergötland si1 Utan spaning lite mindre aning (och färre idéer)! Västtrafik Boxholm Tågdepån Universitetsledning Handelskammaren Clean TechSkärgårdstrafiken

Läs mer

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt Kollektivtrafiken i Östergötland En kunskapsöversikt 2017-11-16 Östgötatrafiken Varför har vi kollektivtrafik? Minska människans påverkan på miljö och klimat Förbättra framkomligheten i städerna genom

Läs mer

Information om särskild kollektivtrafik - färdtjänst

Information om särskild kollektivtrafik - färdtjänst Information om särskild kollektivtrafik - färdtjänst Vad är särskilt anpassad kollektivtrafik (färdtjänst)? Färdtjänst är en form av kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken.

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 KS/2015:207. Beslutsunderlag Beslutsunderlag med förslag till avtal

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 KS/2015:207. Beslutsunderlag Beslutsunderlag med förslag till avtal Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2019-02-04 1 (1) Sida 38 KS/2015:207 Förlängning av Ramavtal för ungdomshälsor i Östergötland Sammanfattning Sedan 1 juli 2015 finns ett ramavtal

Läs mer

Samverkansavtal för skärgårdstrafik

Samverkansavtal för skärgårdstrafik TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Kalmar Länstrafik Datum 2017-03-29 Diarienummer 170254 Samverkansavtal för skärgårdstrafik Förslag till beslut 1. Landstingsfullmäktige godkänner samverkansavtal om skärgårdstrafik

Läs mer

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58)

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58) Promemoria 1(5) 2018-08-31 KOMMUNLEDNINGSKONTOR KLK Utredning och tillsyn Marie Björkman Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad

Läs mer

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg 1 (3) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2014 06 10 Dnr Sbn Samhällsbyggnadsnämnden Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg Länk till planddokumenten: http://www.linkoping.se/bygga-bo/planer-och-projekt/oversiktlig-

Läs mer

Yttrande över betänkandet om trängselskatt (SOU 2013:3)

Yttrande över betänkandet om trängselskatt (SOU 2013:3) 1 (4) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-04-15 Dnr SBN 2013-150 Christer Nilsson Dnr KS 2013-229 Samhällsbyggnadsnämnden Kommunstyrelsen Yttrande över betänkandet om trängselskatt (SOU 2013:3)

Läs mer

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2016.46 Datum: 2016-03-03 Miljöplanerare Annika Friberg E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:94 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Nytt avtal om färdtjänst med länets kommuner Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Färdtjänstnämnden har inkommit med

Läs mer

Riktlinjer för kommunala tillköp

Riktlinjer för kommunala tillköp Riktlinjer för kommunala tillköp 1 Inledning Enligt 2 kapitlet 1b i lagen (SFS 2010:1065) om kollektivtrafik får en kommun göra tillköp av regional kollektivtrafik om den tillköpta trafiken är av bättre

Läs mer

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Bakgrund Utredning och dialog sedan 2007 Syftet är att skapa bättre förutsättningar för en god ägarstyrning av kollektivtrafiken som stämmer med ny

Läs mer

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Eva Skagerström 2018-02-15 TSN 2018-31 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Läs mer

Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige

Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-10-29 6 (34) Dnr CK 2012-0356 178 Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i

Läs mer

Kommunal Kollektiv Trafikplan

Kommunal Kollektiv Trafikplan Kommunal Kollektiv Trafikplan Åsele kommun 2016 Antagen av kommunstyrelsen 2016 02-09 1 Innehållsförteckning Trafikpolitiska ambitioner 3 Kommunens ambitioner och trafikpolitiska målsättning 3 Kollektivtrafikmyndigheten

Läs mer

Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151

Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151 2012-05-30 1(6 Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151 Färdtjänst Inledning Färdtjänst är ett komplement till och en del av den allmänna kollektivtrafiken.

Läs mer

Överenskommelse om behörighet för Stockholms läns landsting att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande regional tågtrafik i östra Sverige

Överenskommelse om behörighet för Stockholms läns landsting att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande regional tågtrafik i östra Sverige BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Richard Widén 2014-05-19 TN 2014-36 Trafiknämnden Överenskommelse om behörighet för Stockholms läns landsting att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande regional

Läs mer

Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands

Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands län Linköping 10581967 2013-07-12 560 000 3 SOLEL Östergötlands

Läs mer

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar sommarlovsbiljett

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar sommarlovsbiljett BESLUTSUNDERLAG 1/2 2018-04-24 TSN 2018-65 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar sommarlovsbiljett Bakgrund Riksdagen fattade den 12 december 2017 beslut om att

Läs mer

Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde

Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde 2011-03-08 Kommunstyrelsen Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde Ärende 1 Förlängd brytningstid vid Aska bergtäkt, yttrande Fortsatt brytning vid Lilla Aska bergtäkt får inte leda till att

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogrammens innehåll Omfattning och behov av regional kollektivtrafik i länet Mål för kollektivtrafikförsörjningen Minskad

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Svar på remiss från Region Östergötland angående riktlinjer för kollektivtrafik

Svar på remiss från Region Östergötland angående riktlinjer för kollektivtrafik Missiv 1(2) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2017-06-29 KS/2017:208 TvåHandläggare Dag Segrell Tfn 0142-851 50 Kommunstyrelsen Svar på remiss från Region Östergötland angående riktlinjer

Läs mer

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK AGENDA Inledning Hallandstrafikens målbild från vision till verkstad - Det här är Hallandstrafiken - Nöjdaste kunder och invånare i landet! - Kundvård genom ny teknik och marknadsaktiviteter Dagens trafik

Läs mer

Uppdelningen tydliggör vilken del av verksamheten som statistiken beskriver.

Uppdelningen tydliggör vilken del av verksamheten som statistiken beskriver. REDOVISNING 1(12) Handläggare, titel, telefon Ylva Persson, enhetschef 011-157775 Kvalitetsredovisning 2015 för färdtjänst och skolskjuts Det systematiska kvalitetsarbetet innebär en långsiktig, medveten

Läs mer

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: uppfyllelse: (Inom parentes 2013/2012 års siffror)

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: uppfyllelse: (Inom parentes 2013/2012 års siffror) REDOVISNING 1(11) Handläggare, titel, telefon Pia Lilja, vik. enhetschef 011-156044 Kvalitetsredovisning 2014 för färdtjänst och skolskjuts Det systematiska kvalitetsarbetet innebär en långsiktig, medveten

Läs mer

Bilagor Barnchecklista Upphandling landsbygdens skolskjuts Skolskjuts på landsbygden

Bilagor Barnchecklista Upphandling landsbygdens skolskjuts Skolskjuts på landsbygden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-05-06 Dnr: 2013/483-UAN-610 Stefan Zangelin - as305 E-post: stefan.zangelin@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Förutsättningar för ett samlat regelverk för skolskjuts, färdtjänst, sjukresor och allmän kollektivtrafik

Förutsättningar för ett samlat regelverk för skolskjuts, färdtjänst, sjukresor och allmän kollektivtrafik Förutsättningar för ett samlat regelverk för skolskjuts, färdtjänst, sjukresor och allmän kollektivtrafik Sara Rhudin Sveriges Kommuner och Landsting Allmän och särskild kollektivtrafik Allmän kollektivtrafik

Läs mer

Förslag om att ta bort parkeringstillstånd för miljöfordon i Linköpings kommun

Förslag om att ta bort parkeringstillstånd för miljöfordon i Linköpings kommun Tjänsteskrivelse 1 (5) 2015-04-07 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr Sbn 2014-491 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Anna Wallroth Samhällsbyggnadsnämnden Förslag om att ta bort parkeringstillstånd

Läs mer

Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00. Deltagare:

Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00. Deltagare: Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00 Deltagare: Leif Nilsson, ordf. Region Dalarna Claes Annerstedt, VD Dalatrafik Bengt Benjaminsson, Trafikchef Dalatrafik Bakgrund: Idag den 9 februari presenterar

Läs mer

Bildande av Scenkonstbolag i Östergötland

Bildande av Scenkonstbolag i Östergötland TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-03-23 Kommunledningskontoret Dnr KS 2015-296 Susanne Aman Kommunstyrelsen Bildande av Scenkonstbolag i Östergötland KOMMUNLEDNINGSKONTORETS FÖRSLAG TILL BESLUT Förslag till

Läs mer

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2014-04-30 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BOU 2014-171 Klas Lind Dnr KS 2014-345 Barn- och ungdomsnämnden Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet

Läs mer

Färdtjänst. Avgift. För resa erläggs egenavgift enligt Östgötatrafikens taxa. Medresenär

Färdtjänst. Avgift. För resa erläggs egenavgift enligt Östgötatrafikens taxa. Medresenär Färdtjänst Färdtjänst Färdtjänst är en form av särskild kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning och är ett komplement till ordinarie kollektiva transportmedel. Färdtjänstresor sker med både

Läs mer

Färdtjänst. norrkoping.se SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015

Färdtjänst. norrkoping.se SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015 Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING Gäller från och med 1 oktober 2015 norrkoping.se Innehåll sida Välkommen som resenär Välkommen som resenär 3 Färdsätt 4-5 Detta kan ingå i ditt beslut 6

Läs mer

Kollektivtrafiken i en regionkommun Bilaga 1

Kollektivtrafiken i en regionkommun Bilaga 1 Sammanfattning Västerbottens läns landsting ansöker om att få bilda regionkommun från 1 januari 2019. Då upphör Region Västerbotten som organisation. Bildandet av regionkommun innebär bl.a. att Västerbottens

Läs mer

Kollektivtrafiklagstiftningen

Kollektivtrafiklagstiftningen Kollektivtrafiklagstiftningen Ny kollektivtrafiklag (SFS 2010:1065) Ny föreskrift om anmälningsplikt och trafikantinformation TSFS 2012:2 Blivande föreskrift om uppgiftsskyldighet Transportstyrelsens tillsyn

Läs mer

Internavtal 2015 med Styrelsen Uppsala vård och omsorg avseende transporter till och från daglig verksamhet

Internavtal 2015 med Styrelsen Uppsala vård och omsorg avseende transporter till och från daglig verksamhet .3 Uppsala OMSORGSFÖRVALTNINGEN ON 2M5 --- Handläggare Datum Diarienummer Monica Petersson 2015-06-30 OSN-2015-0287 Rev 2015-08-11 Omsorgsnämnden Internavtal 2015 med Styrelsen Uppsala vård och omsorg

Läs mer

OBJEKTBESKRIVNING Primärområde Örnsköldsviks kommun

OBJEKTBESKRIVNING Primärområde Örnsköldsviks kommun Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland Direktupphandling SÄKO 2015 Dnr:14/00379 OBJEKTBESKRIVNING Primärområde Örnsköldsviks kommun Avser: Färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor, kommunresor/ kommuntransporter

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård Ärendebeskrivning

Läs mer

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december 19 nämnden är kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning som har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationer. Verksamheten styrs av lagen om

Läs mer

Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015

Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015 Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING Gäller från och med 1 oktober 2015 Innehåll sida Välkommen som resenär 3 Färdsätt 4-5 Detta kan ingå i ditt beslut 6 Beställa resa 7 Resor utanför Norrköping

Läs mer

Kommittédirektiv. Samordning av särskilda persontransporter. Dir. 2016:85. Beslut vid regeringssammanträde den 13 oktober 2016

Kommittédirektiv. Samordning av särskilda persontransporter. Dir. 2016:85. Beslut vid regeringssammanträde den 13 oktober 2016 Kommittédirektiv Samordning av särskilda persontransporter Dir. 2016:85 Beslut vid regeringssammanträde den 13 oktober 2016 Sammanfattning En särskild utredare får i uppdrag att: analysera reglerna för

Läs mer

REGLER FÖR SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I YDRE KOMMUN

REGLER FÖR SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I YDRE KOMMUN 2005-01-31 1 YDRE KOMMUN REGLER FÖR SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I YDRE KOMMUN Gäller fr. o. m. 2005-04-01 Antagna av Kommunfullmäktige 2005-02-21, Kf 9, (Dnr KS 2004/0299) 2005-01-31 2 YDRE KOMMUN REGLER

Läs mer

Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd. Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län

Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd. Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län JLT Serviceresor - kort bakgrund 2002 - start för samordning av färdtjänst- och sjukresor

Läs mer

Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen

Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen PM 1 (6) Datum Handläggare Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen Bakgrund Enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik ska den myndighet som regeringen bestämmer utöva tillsyn över lagen

Läs mer

Informationspunkter Länsdelsmöte 2018

Informationspunkter Länsdelsmöte 2018 Länsdelsmöten 2018 Informationspunkter Länsdelsmöte 2018 RTFP 2017-2021 Remiss förslag trafikutveckling 2019-2021 Bakgrund, syfte, arbets- och tidsplan i stort Framtida organisering och finansiering av

Läs mer

Bolaget skall ägna uppmärksamhet åt taxifrågorna i länet och verka för en tillfredsställande taxiförsörjning.

Bolaget skall ägna uppmärksamhet åt taxifrågorna i länet och verka för en tillfredsställande taxiförsörjning. Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Fastställd: Bolagsstämma 2000-12-15, 6. Beslut: KF, 2000- AB (556172-7487) AB Mellan Landstinget Blekinge samt Karlshamns, Karlskrona, Olofströms, Ronneby och

Läs mer

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-08-01 Handläggare Linnéa Lundbäck Telefon: 08 508 10 100 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Rapport Framtida inriktning för

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIKNÄMNDEN BUDGET 2008 MED PLAN FÖR 2009-2011

KOLLEKTIVTRAFIKNÄMNDEN BUDGET 2008 MED PLAN FÖR 2009-2011 225 KOLLEKTIVTRAFIKNÄMNDEN BUDGET 2008 MED PLAN FÖR 2009-2011 Inledning/Sammanfattning Kollektivtrafiknämnden ansvarar för samhällsbetalda resor inom verksamhetsområdena allmän kollektivtrafik, skolskjutsar

Läs mer

Revisionsrapport Landstinget i Östergötland

Revisionsrapport Landstinget i Östergötland Revisionsrapport Sjukresor - granskning av räkenskapsmaterial Landstinget i Östergötland Lars Edgren Stefan Knutsson Eva Andlert, Certifierade kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2

Läs mer

Kallelse till möte med direktionens arbetsutskott för kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län

Kallelse till möte med direktionens arbetsutskott för kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län Sid 1 av 10 Datum 2012-09-05 Diarienr Marika Bystedt 072-521 07 61 Kallelse till möte med direktionens arbetsutskott för kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län Härmed kallas du till möte med

Läs mer

Ulla Sahlström 2013. Hofors kommun Trafikförsörjningsprogram färdtjänst och riksfärdtjänst

Ulla Sahlström 2013. Hofors kommun Trafikförsörjningsprogram färdtjänst och riksfärdtjänst Ulla Sahlström 2013 Hofors kommun Trafikförsörjningsprogram färdtjänst och riksfärdtjänst Innehållsförteckning Begrepp och avgränsningar 1 Den regionala kollektivtrafikmyndigheten 1 Den allmänna kollektivtrafiken

Läs mer

Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Kjell Sjölund Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg Andersson, ers

Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Kjell Sjölund Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg Andersson, ers SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-02-19 1 Plats och tid Tibro kommun, sammanträdesrum Bonaren kl 14:00-15:15 Beslutande Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Kjell Sjölund Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg

Läs mer

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016 Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016 För tiden 2016-01-01-2016-12-31 Handläggare: Lars Flintzberg Verksamhet: Ledningsstaben Datum: 2017-12-07 Diarienummer:

Läs mer

Ställ högre djurskyddskrav i upphandlingar! Svar på motion (MP)

Ställ högre djurskyddskrav i upphandlingar! Svar på motion (MP) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2013-11-20 Utbildningskontoret Dnr BOU 2012-165 Helena Rolandsson Dnr BIN 2012-119 Dnr KS 2012-277 Barn- och ungdomsnämnden Bildningsnämnden Ställ högre djurskyddskrav i upphandlingar!

Läs mer

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

Hur är särskilda persontransporter organiserade? En sammanställning av intervjuer i Jönköping, Uppsala och Dalarna

Hur är särskilda persontransporter organiserade? En sammanställning av intervjuer i Jönköping, Uppsala och Dalarna Hur är särskilda persontransporter organiserade? En sammanställning av intervjuer i Jönköping, Uppsala och Dalarna April 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 Bakgrund 2 Syfte och mål... 2 Metod och

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen Kommunkansliet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Folkets Hus, Hallsberg, kl

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen Kommunkansliet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Folkets Hus, Hallsberg, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) 2011-10--24 Plats och tid Folkets Hus, Hallsberg, kl 17.30-17.50 Beslutande Övriga deltagande Siw Lunander Gunnel Hedström Magnus Andersson Inga-Britt Ritzman Ulf Ström Anne

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Färdtjänst. Här kan du läsa om ditt färdtjänsttillstånd. norrkoping.se

Färdtjänst. Här kan du läsa om ditt färdtjänsttillstånd. norrkoping.se Färdtjänst Här kan du läsa om ditt färdtjänsttillstånd. norrkoping.se INNEHÅLL Välkommen som resenär 3 Färdtjänstfordon 4 Detta kan ingå i ditt beslut 5 Beställa resa 6 Resor utanför Norrköping 7 Färdtjänst

Läs mer

Remissvar Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning

Remissvar Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars Axelsson 2018-09-10 ON 2018/0071 53800 Omsorgsnämnden Remissvar Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning Förslag

Läs mer

FAQ UPPHANDLINGEN, MEDBORGAREN OCH RESENÄREN. Tilldelningsbesked upphandling Serviceresor och annan anropsstyrd trafik Sida 1 av 9

FAQ UPPHANDLINGEN, MEDBORGAREN OCH RESENÄREN. Tilldelningsbesked upphandling Serviceresor och annan anropsstyrd trafik Sida 1 av 9 Serviceresor och annan anropsstyrd trafik Sida 1 av 9 UPPHANDLINGEN, MEDBORGAREN OCH RESENÄREN 1. Vad gäller upphandlingen för typ av trafik? Serviceresor och annan anropsstyrd trafik: färdtjänst, omsorgsresor,

Läs mer

Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete

Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete Uppdrag fortsatt utredning 2017 Utredning 2016 om framtida organisering och finansiering av

Läs mer

Medlemmar Svensk Kollektivtrafik Upphandlingsplan för Trafikupphandlingar från 2013. Pågående/planerad Upphandling av avtal år 2013

Medlemmar Svensk Kollektivtrafik Upphandlingsplan för Trafikupphandlingar från 2013. Pågående/planerad Upphandling av avtal år 2013 Medlemmar Svensk Kollektivtrafik Upphandlingsplan för Trafikupphandlingar från 2013 2013 Planerad tilldelning Hallandstrafiken Anropsstyrd trafik Pågående 2014-07-01 150 småfordon 2015-07-01 Kollektivtrafikförvaltningen

Läs mer

* KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Handläggare Datum Diarienummer Monica Petersson 2013-08-29 NHO 2013-0140.31

* KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Handläggare Datum Diarienummer Monica Petersson 2013-08-29 NHO 2013-0140.31 Uppsala * KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Monica Petersson 2013-08-29 NHO 2013-0140.31 Nämnden för hälsa och omsorg Beställningscentral och organisation av resor

Läs mer

Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland

Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Annika Larsson 2017-03-28 Dnr: RS 2017-206 Regionstyrelsen Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland

Läs mer

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-11-20 KS 2018/1106 0480-450 028 Kommunfullmäktige Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

BILAGA En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) Sammanfattning

BILAGA En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) Sammanfattning BILAGA En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) Sammanfattning Sammanfattningen är i sin helhet hämtad från utredningens sammanfattning. Hela utredningen kan laddas ner från nedanstående länk http://www.regeringen.se/sb/d/11344/a/125734

Läs mer

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Ägardirektiv för Värmlandstrafik AB Ägardirektiv för verksamheten i Värmlandstrafik AB (nedan bolaget) antagna av Region Värmlands (nedan regionen) fullmäktige

Läs mer

Konsortialavtal för Blekingetrafiken AB

Konsortialavtal för Blekingetrafiken AB Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr. o m: 2012-01-01 AB Mellan Landstinget Blekinge samt Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Sölvesborg och Olofströms kommuner - nedan benämnda förbundsmedlemmarna,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30 17.35 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg S Christopher Thorsson

Läs mer

Slutrapport för projekt Etablering av Servicecenter Sörmland

Slutrapport för projekt Etablering av Servicecenter Sörmland SLUTRAPPORT 1 (7) Slutrapport för projekt Etablering av Servicecenter Sörmland Innehåll Sammanfattning beskrivning värde (uppnått jämfört med förväntat) resultat jämfört med projektmål Erfarenheter och

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

El Sistema och annan klassisk kultur redovisning av budgetuppdrag 44

El Sistema och annan klassisk kultur redovisning av budgetuppdrag 44 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-03-31 Kultur- och fritidskontoret Dnr KOF 2015-160 Christin Ericsson Lina Marcusson Kultur- och fritidsnämnden El Sistema och annan klassisk kultur redovisning av budgetuppdrag

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för färdtjänst. Antagna av kommunfullmäktige den 22 februari 2010, 5 Gäller fr.o.m 1 april 2010

Tillämpningsanvisningar för färdtjänst. Antagna av kommunfullmäktige den 22 februari 2010, 5 Gäller fr.o.m 1 april 2010 Tillämpningsanvisningar för färdtjänst Antagna av kommunfullmäktige den 22 februari 2010, 5 Gäller fr.o.m 1 april 2010 Ansvarig för att dokumentet är aktuellt och att aktuell version publiceras på intranätet

Läs mer

e"; 1. Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) om "mjuka linjen" 2. Motion angående lokal busslinje - "Mjuka linjen" VALLENTUNA KOMMUN g t73

e; 1. Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) om mjuka linjen 2. Motion angående lokal busslinje - Mjuka linjen VALLENTUNA KOMMUN g t73 Kom m u nstyrelsens a rbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 2015-1 1-05 22 (33) g t73 Svar på motion (V) om "mjuka linjen" (KS 2015.213) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att Kommunstyrelsen

Läs mer

Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden. Hans Weinehall SvTF

Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden. Hans Weinehall SvTF Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden Hans Weinehall SvTF Taxibranschen Taxi finns överallt 15 900 fordon & fler än 25 000 årsarbeten i landet (uppåt 40 000 av och till) I Norrbotten: Drygt

Läs mer

Regler för färdtjänst och riksfärdtjänst i Finspångs kommun

Regler för färdtjänst och riksfärdtjänst i Finspångs kommun 2009-06-24 1(7) Regler för färdtjänst och riksfärdtjänst i Finspångs kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2009-04-29, 110 Färdtjänst Inledning Färdtjänst är ett komplement till och en del av den allmänna

Läs mer

Handlingsalternativ för drift av BC Dalarna

Handlingsalternativ för drift av BC Dalarna 2012 Handlingsalternativ för drift av BC Dalarna Anna-Lena Elmquist TFgruppen i Borlänge AB 2012-06-21 Innehåll 1. Introduktion... 4 1.1 Uppdragets syfte... 4 1.2 Genomförande... 4 2. Beställningscentraler

Läs mer

Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv

Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv Uppdragsavtal träffat mellan å ena sidan de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötlands

Läs mer

OBJEKTBESKRIVNING Primärområde Härnösands kommun

OBJEKTBESKRIVNING Primärområde Härnösands kommun Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland Direktupphandling SÄKO 2015 Dnr:14/00379 OBJEKTBESKRIVNING Primärområde Härnösands kommun Avser: Färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor, kommunresor/ kommuntransporter

Läs mer

AVTAL OM ANSVAR FÖR DEN REGIONALA KOLLEKTIVTRAFI- KEN I VÄRMLANDS LÄN

AVTAL OM ANSVAR FÖR DEN REGIONALA KOLLEKTIVTRAFI- KEN I VÄRMLANDS LÄN AVTAL OM ANSVAR FÖR DEN REGIONALA KOLLEKTIVTRAFI- KEN I VÄRMLANDS LÄN Detta avtal ersätter hittillsvarande konsoitialavtal mellan Landstinget i Värmland och länets kommuner, nedan parterna, om den kollektiva

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR FÄRDTJÄNST I GÄVLEBORGS LÄN GILTIGA FRÅN

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR FÄRDTJÄNST I GÄVLEBORGS LÄN GILTIGA FRÅN Sid 1(5) TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR FÄRDTJÄNST I GÄVLEBORGS LÄN GILTIGA FRÅN 2019-06-01 INLEDNING Färdtjänst beviljas med stöd av lagen om färdtjänst (SFS 1997:736) och gällande tillämpningsanvisningar.

Läs mer