Yttrande över förslag till Inriktningsdokument - Traflkforsörjningsprogramför

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över förslag till Inriktningsdokument - Traflkforsörjningsprogramför"

Transkript

1 Datum: Dnr: 25/2013 Region Skåne Kollektivtrafikmyndigheten Dnr KRISTIANSTAD Yttrande över förslag till Inriktningsdokument - Traflkforsörjningsprogramför Skåne 2014, upprättat Inledning Kommunerna i nordvästra Skåne (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga) bedriver genom styrelsen for Skåne Nordväst (Samarbetskommitten Skåne Nordväst) ett samarbete, som syftar till att skapa tillväxt, effektivitet och utveckling i kommunerna. Styrelsen består av kommunstyrelsens ordfårande samt vice ordförande/oppositionsråd i respektive kommun med respektve kommunchef som adjungerad. Visionen for 2020 är att Skåne Nordväst ska upplevas som en sammanhängande stad och vara en av norra Europas mest kreativa och toleranta regioner. För att nå denna vision är utvecklingen av kollektivtrafiken en av de viktigaste grundstenarna. Styrelsen har bildat en kollektivtrafikgrupp (kollektivtrafikgrupp Skåne Nordväst, bilaga A), vars uppgift är att företräda kommunerna i grupp i den fördjupade dialog, som Region Skåne och länets kommuner i Avtal om ansvar för lokal och regional kollektivtrafik i Skåne, 7, överenskommit att fåra om trafikens långsiktiga betydelse, utveckling och forutsättningar samt aktuella frågor om trafikutbud, körvägar, framkomlighet, hållplatser med mera. Dialog kring det regionala trafikf"örsörjningsprogrammet 2014 har tagit del av den information om trafikförsörjningsprogram 2014, som kollektivtrafikmyndigheten delgav kommunerna SKÅNE NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skanenordyast@helsinqborq.se 1(8)

2 SKÄNE NORDVÄSTS STYRELSE under april månad. Vidare har kollektivtrafikmyndigheten deltagit i ett sammanträde med kollektivtrafikgruppen under maj månad, då ytterligare information lämnades och programmets innehåll diskuterades. har med utgångspunkt från de möten, som gruppen haft med myndigheten, tidigare till Region Skåne lämnade synpunkter på kollektivtrafikens utveckling samt interna diskussioner följande att anföra kring kollektivtrafikmyndighetens förslag till Inriktningsdokument - Trafikförsörjningsprogramför Skåne 2014, upprättat Synpunkter Allmänt Inriktningsdokumentet är en bra bas for fortsatt dialog kring kommande trafikforsörjningsprogram. Det fungerar som en gemensam inriktning att fortydliga i trafikförsörjningsprogrammet Region Skåne anser det angeläget att alla aktörer delar Region Skånes bild av hur vi tillsammans kan jobba för Skånes utveckling, i det här fallet med fokus på kollektivtrafiken. Bilden måste skapas gemensamt så att samtliga aktörer känner sig hörsammade och respekterade i en gemensam bild. De elva nordvästskånska kommunerna har fort en intern dialog kring det föreslagna inriktningsprogrammet och har följande gemensamma synpunkter att framfora Synpunktema följer samma rubriksättning som det foreslagna inriktningsdokumentet Skåne en region med många möjligheter Inga synpunkter. Att stärka kollektivtrafiken stärker Skånes utveckling Det är angeläget, att det bredare ändamålet med kollektivtrafiken poängteras - att den inte bara ska stödja arbetspendling och utbildning utan också rekreation, fritid, inköp, turism mm. Det är av väsentlig betydelse att stärka sambanden inom Skåne Nordväst, speciellt mellan norra och södra Skåne Nordväst (Söderåsbanan) samt mellan östra och nordvästra Skåne (Skånebanan). Det är en viktig strategi att bygga längs etablerade kollektivtrafikstråk samt att forbättra samordningen mellan planering av bebyggelse och trafiksystem. Det är möjligt att kollektivtrafikforsörja även en utspridd bebyggelse på landsbygd, men det kräver utveckling av nya trafikformer i samverkan med t.ex. taxi, skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor. Det är viktigt att trafikförsörjningsprogrammet understryker behovet av att trafikforsörja även områden, som ligger långt bort från de starka och medelstarka stråken. Sammanhanget mellan stad och omland måste knytas samman. SKÅNE NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skanenordvast@helsinqborq.se 2(8)

3 Övergripande mål för kollektivtrafiken Målet att ha ett minsta trafikutbud med fem resmöjligheter i veckan i områden, där underlag för en välutbyggd kollektivtrafik saknas, bör i trafikförsörjningsprogrammet kompletteras med att man i dessa områden ska arbeta vidare med att utveckla möjligheten till samverkan och samordning med andra samhällsbetalda resor och kommersiell persontrafik. Se vidare avsnitt Att stärka kollektivtrafiken stärker Skånes utveckling. strategiska val Kollektivtrafiken ska utvecklas i Skåne Det viktigt att resmöjligheterna byggs ut i takt med ökad efterfrågan i alla resrelationer - inte enbart i de starka stråken. Kollektivtrafikens bidrag till att binda samman Skånes olika delar ska inte bara beaktas utan också utvecklas. strukturbildande I ett pågående arbete med en strukturplan för Skåne Nordväst poängteras vikten av att bebyggelse hamnar i stationsnära lägen eller i andra områden med god kollektivtrafikförsörjning. Detta stödjer principen i inriktningsdokumentet att i första hand bygga i lägen där kollektivtrafiken är god. I samspel med övrig planering Trafikförsörjningsprogrammet bör tydliggöra behovet av regional samverkan såväl inom som mellan kommunerna och med Region Skåne samt möjliggöra och stödja initiativ till utveckling av samverkanfrån ide till genomförande. Det är angeläget att samspel inte bara sker med infrastrukturplanering utan även med annan kommunal och regional planering för att stödja utvecklingen av näringsliv, turism, skola mm. Kopplar Skåne till en större omvärld För att nå en större omvärld är det av vikt att den lokala och regionala kollektivtrafiken kopplar till andra färdmedel såsom flyget och flygplatserna. I Skåne Nordväst är det angeläget med bra koppling till Ängelholms flygplats, där den kommande stationen vid Barkåkra utgör en viktig del. Långsiktighet och kontinuitet Inga synpunkter. Kollektivtrafikens delar hänger ihop Det är viktigt även annan trafik än den traditionella kollektivtrafiken inkluderas och blir en del av helheten. Kopplingar bör göras till taxi och annan kommersiell persontrafik liksom bilpooler, egen bil, moped och cykel samt hyrcykelsystem mm i trafiksystemets noder. SKÅNE NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skanenordvast@helsinqborg.se 3(8)

4 Trafikförsörjningsprogrammet bör redovisa att en konkret samverkan med andra trafikslag ska etableras, organiseras och utvecklas. Det är också viktigt att programmet tar initiativ till att utveckla en kommundialog kring behovet av att skapa nya och väl fungerande noder i trafiksystemet. Kundernas val styr Produktutveckling är ett viktigt inslag i kollektivtrafikens hela verksamhet. Det måste bli enklare får kunder att nå och använda kollektivtrafiken samt att kunna och få betala får sig. Kontantstoppet har resulterat i en hel del problem får många resenärer- framfårallt får sällanresenärer och resenärer, som är på besök i Skåne. Trafikförsörjningsprogrammet måste poängtera nödvändigheten av att trafikansvariga hanterar problemet så att kollektivtrafiken inte förlorar kunder eller går miste om nya kunder på grund av att de upplever det svårt eller omöjligt att lösa biljett. När det gäller prissättningen är det också viktigt att väga in hur kunderna upplever taxestrukturen samt vad de känner att de får får pengarna utöver reslängd och trafikstandard. Taxestrukturen måste i ökad omfattning anpassas till de olika kundkategorier, som parterna i Avtal om ansvar för lokal och regional kollektivtrafik i Skåne, 5, överenskommit att trafiken har som ändamål att utvecklas får. Trafikförsörjningsprogrammet måste poängtera även detta. Ett exempel på trafikutveckling är behovet av att utveckla och anpassa kollektivtrafiken får turism samt natur och kultur. Turismen är en viktig och starkt växande näring, som är starkt beroende av kommunikationer. Det vore olämpligt att inte ta tillvara denna potential får att bidra till en hållbar ekonomisk utveckling. I en nyligen gjord utredning beskriver Region Skåne hur Skåneleden kan utvecklas till en hållbar, exportmogen vandringsled av internationell standard. Regionala tillväxtnämnden ställde sig i maj i år bakom intentionerna i utredningen. Den l juni 2013 invigdes Kullaleden som en etapp i denna satsning. Det är också viktigt att t.ex. kunna erbjuda turister och besökare paket, där resor, inträde mm ingår. Här krävs en vidare dialog med kommunernas turistutvecklare. Kollektivtrafikens utveckling får att stödja denna typ av satsningar måste ges större tyngd i kollektivtrafikfårsörjningsprogrammet. Alla ska ha möjlighet att använda kollektivtrafiken i Skåne Skånes kommuner har träffat en överenskommelse om fritt gymnasieval. Det kräver att kollektivtrafiken utformas så, att eleverna så långt möjligt kan ta sig till och från de olika skolorna. En fördjupad dialog måste skapas mellan Region Skåne och kommunerna om hur kollektivtrafiken ska utformas får att stödja det fria skolvalets strävan att göra Skåne till en attraktiv gymnasieregion. SKÅNE NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skanenordvast@helsinqborq.se 4(8)

5 Effektiv trafik säkerställer utveckling Inriktningen får nya satsningar med villkoret att minst hälften av kostnaden för fordon och drift ska täckas av biljettintäkter kan fungera, om villkoret inte är absolut och omedelbart. Beräkningen måste göras på några års sikt och kombineras med marknads- och försäljningsarbete eftersom det tar en viss tid får kunder att hitta den nya kollektivtrafiken och att anpassa sina vanor efter dess tider mm. Kollektivtrafikens framkomlighet måste fårbättras Nödvändigheten av att fortsätta den fårändringsresa, som startats inom bland annat visionsarbeten i de större städerna, bör särskilt poängteras och ges ökad prioritet. Kollektivtrafikens stråk kategoriseras Utöver starka, medelstarka och svaga kollektivtrafikstråk finns i vissa fall något som kan betecknas som obefintliga kollektivtrafikstråk, där det fårekommer resande av relativt betydande omfattning med andra trafikslag, men saknas kollektivtrafik. Det är viktigt att identifiera och analysera sådana stråk och ge dem i vart fall samma status som det som kallas svag trafik. Tågtrafik Trafikförsörjningsprogrammet får inte bara ge utryck får byggande respektive planering av nya stationer utan måste också redovisa och understryka behovet av att omstrukturera trafiken runt stationerna och samordna den med i fårsta hand annan samhällsfinansierad trafik så att stationerna kan utvecklas till fungerande noder får ett större område. I Skåne Nordväst handlar det framfårallt om att skapa nämnda fårutsättningar får de nya stationerna i o Kvidinge på Skånebanan; o Båstad, Barkåkra, Vegeholm, Förslöv och Raus på Västkustbanan; samt o Billesholm, Kågeröd och Svalöv på Söderåsbanan. Busstrafik arbetar med att ta fram en strategi får hur kollektivtrafiken i Skåne Nordväst bör utvecklas. Effektiva pendelbussar, som kompletterar och ansluter till den befintliga trafiken med tåg och buss samt attraktiva noder är viktiga ingredienser i diskussionerna kring strategin. Spårvägstrafik Spårvägstrafik är ett kapacitetsstarkt och snabbt trafikslag mellan buss/superbuss och tåg lämpad får såväl stadstrafik som regional trafik. Spårvägstrafiken måste därfår bli en naturlig del av kollektivtrafiken i Skåne. SKÅNE NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skanenordvast@helsinqborq.se 5(8)

6 Färdtjänst I trafikförsörjningsprogrammet måste det förtydligas, att Region Skåne kan ta fullt ansvar för den kommunala färdtjänsten, vilket Region Skåne också gjort inom de 24 kommuner som överlämnat sin färdtjänst till Region Skåne. Den föreslagna texten kan misstolkas som att Region Skåne endast ska kunna tillhandahålla (erbjuda) kommunerna en samlad lösning för färdtjänsten. Det är i den fortsatta dialogen och arbetet viktigt, att den konventionella kollektivtrafiken och infrastrukturen anpassas för att kunna ta hand om så många resor som möjligt av sådana resor som idag måste utföras inom färdtjänsten, samt att funktionshindrade ges träning i att använda såväl den anpassade konventionella kollektivtrafiken som den anpassade infrastrukturen, då de tillsammans är avgörande för möjligheten att genomföra hela resan. Kommersiell kollektivtrafik ger möjligheter Det är viktigt att den kommersiella trafiken ges konkurrensneutrala villkor och att den ses som en självklar del i det samlade trafikutbudet Ansvaret för detta måste fullt ut åvila och utövas av kollektivtrafikmyndigheten. En hållbar utveckling är fokus Trafikförsörjningsprogrammet bör poängtera nödvändigheten av partssamverkan inom flera områden i kombination med utveckling av nya trafiksystem för att det ska vara möjligt att nå målen om fossilfri kollektivtrafik år Ekonomi När det gäller prissättning och kostnader är det angeläget att skapa en helhetsbild av den nytta kollektivtrafiken gör inom olika samhällssektorer och försöka översätta denna nytta till ekonomiska termer- t.ex. att i ekonomiska termer beräkna den nytta kollektivtrafiken gör för turismen, fritidssektorn och fritt val inom skolan utifrån hur man där definierar sina olika verksamhetsmål Kostnaderna för kollektivtrafiken kan innebära såväl en intäkt som en reducerad kostnad för andra verksamheter med offentlig finansiering. Det är därför viktigt att ha en ekonomisk helhetssyn i utvecklingsarbetet och i de analyser som kommer att göras i den pågående revideringen av trafikförsörjningsprogrammet Roller och ansvar Trafikförsörjningsprogrammet måste ge tydliga anvisningar om att kommundialogen ska utvecklas och formaliseras. Kommunförbundet Skåne och dess beredningsgrupp för kollektivtrafik och infrastrukturfrågor är en viktig kommunövergripande part. Kollektivtrafik- SKÅNE NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skanenordvast@helsinqborg.se 6(8)

7 grupp Skåne Nordväst utgör också en viktig part i samverkan kring den gemensamma målbilden får utvecklingen av kollektivtrafiken i Skåne. I Avtal om ansvar för lokal och regional kollektivtrafik i Skåne, 8 har parterna (Region Skåne och länets 33 kommuner) överenskommit, att avtalet ska följas upp och utvärderas en gång per mandatperiod. Den senaste utvärderingen genomfårdes Under åren som gått, sedan den förra utvärderingen, har bl.a. kollektivtrafiklagen ändrats och en myndighetsfunktion inrättats. Kommunerna runt om i länet har så smått börjat samlas får att kunna fåra kommundialogen med Region Skåne i grupp. Vidare har kommunerna och Region Skåne påbörjat en process, där sådan samhällsfinansierad trafik, som kommunerna har huvudansvar får i allt större omfattning ska söka samordnas med eller i vart fall kunna anlita sådan samhällsfinansierad trafik, som Region Skåne och kollektivtrafikmyndigheten ansvarar får. En utvärdering och översyn av huruvida det aktuella kollektivtrafikavtalet i Skåne är fortsatt fullt ändamålsenligt bör initieras. Kollektivtrafikmyndigheten bör genom trafikförsörjningsprogrammet ta det initiativet. SKÅNE NORD V ÄSTS STYRELSE (l}# Peter Danielsson ordförande Skåne Nordvästs styrelse SKÅNE NORDVÄST HELSINGBORG Telefon Fax skanenordvast@helsinqborq.se 7(8)

8 ,(Il ~~ o z -"'m ~z,_.o o ::a lllc ""'< ~ ~: -t ;>;VI g,~ m z ~m ;;:: z!:i o llj ;xl :!!o 7<:< 'Q )>: c: Vl "O~ "O V) (l) Vl :J =<! ;xl m [;; m n;i ro ::;; O' ::;; :J ::;; o. VI N ""' 7<: l llj... ffi o :J lj1 o o O. o Di o,... "' 8 3 m -m cc m )> ()) :

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik Inför planperioden 2018-2029 Syfte Underlag till nationell och regional åtgärdsplanering för planperioden 2018-2029. Gemensam vision

Läs mer

Samarbetskom mitten Skåne Nordväst

Samarbetskom mitten Skåne Nordväst Samarbetskom mitten Skåne Nordväst Bjuv Båstad Helsingborg Höganäs Klippan Landskrona Svalöv Åstorp Ängelholm Örkelljunga Datum: 2012-01-10 Dnr: 1/2012 Region Skånc Regionstyrelsen J A Hedlunds väg 291

Läs mer

Christer Pålsson, kommunchef Susan Elmlund, sekreterare

Christer Pålsson, kommunchef Susan Elmlund, sekreterare 1(7) Plats och tid Findus, Bjuv, kl 12.00-12.15 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordförande Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Sven Yngve Persson (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Trafikförsörjningsprogram Sörmland Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Regional kollektivtrafikmyndighet i Södermanlands län enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Sammanfattning Busstrafiken i område Östra Sörmland, omfattande Strängnäs kommun samt de angränsande områdena i Eskilstuna kommun (Norra

Läs mer

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne Transportstrategi för Skåne Emelie Petersson Region Skåne Region Skånes organisation Uppdrag att främja hälsa, hållbarhet och tillväxt. En politiskt styrd organisation med ansvar för: Hälso- och sjukvård

Läs mer

Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017

Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017 KF 20:1 KF 20:2 KF 20:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:675-014 2017-01-03 1/2 Handläggare Kristina Welin 0152-29245 Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017 Förslag till

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) 2018-03-16 Ert dnr: N2017/07438/FF n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Handläggare: Lars Sandberg Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Förslag 2013-05-03 Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Kommersiell kollektivtrafik i Skåne... 3 3 Fullt tillgänglighetsanpassade bytespunkter och linjer...

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2013-09-18 Sida 1 (22) Paragrafer 201-219 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset, Klippan, kl. 13.30-15.50 Beslutande Övriga närvarande Utses

Läs mer

Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne

Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne Therese Kropp, Ledningsstrateg Skånetrafiken therese.kropp@skanetrafiken.se 0451-288502 Det går inte riktigt att trampa gasen i botten på samma sätt Skånetrafiken

Läs mer

Strukturplan för Skåne Nordväst - Gemensamma ställningstaganden för översiktlig planering

Strukturplan för Skåne Nordväst - Gemensamma ställningstaganden för översiktlig planering Strukturplan för Skåne Nordväst - Gemensamma ställningstaganden för översiktlig planering Skåne Nordväst Syfte och mål Uttrycker samsyn kring gemensamma fysiska utvecklingsfrågor och ställningstaganden.

Läs mer

Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09

Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09 Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09 Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi Region Skåne har statens

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogrammens innehåll Omfattning och behov av regional kollektivtrafik i länet Mål för kollektivtrafikförsörjningen Minskad

Läs mer

Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen

Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen PM 1 (6) Datum Handläggare Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen Bakgrund Enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik ska den myndighet som regeringen bestämmer utöva tillsyn över lagen

Läs mer

Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016

Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016 Kollektivtrafikmyndigheten i Uppsala län registrator.ktf@lul.se Stockholm 2016-03-11 Ref KTN2012-0006 Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016 Sveriges Bussföretag är

Läs mer

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Vi är. Familjen Helsingborg. Information till medlemskommunernas fullmäktige

Vi är. Familjen Helsingborg. Information till medlemskommunernas fullmäktige Vi är Familjen Helsingborg Information till medlemskommunernas fullmäktige Skåne 1,3 miljoner invånare Familjen Helsingborg 337 000 invånare Helsingborg Landskrona Ängelholm Höganäs Klippan Bjuv Åstorp

Läs mer

Skånska framgångsfaktorer i kollektivtrafiken och utmaningar för framtiden VTI Linköping 2012-02-16. Bengt Nilsson

Skånska framgångsfaktorer i kollektivtrafiken och utmaningar för framtiden VTI Linköping 2012-02-16. Bengt Nilsson Skånska framgångsfaktorer i kollektivtrafiken och utmaningar för framtiden VTI Linköping 2012-02-16 Bengt Nilsson Skånska framgångsfaktorer 160 140 120 100 80 60 tåg (milj) regbuss (milj) stad (milj) totalt

Läs mer

Kommunerna Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp samt Region Skånes kollektiv- Trafiknämnd och Trafikverket i samverkan

Kommunerna Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp samt Region Skånes kollektiv- Trafiknämnd och Trafikverket i samverkan Kommunerna Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp samt Region Skånes kollektiv- Trafiknämnd Bakgrund till Söderåstrafiken Samverkan mellan trafikslag Vision: Mer kollektivtrafik till fler medborgare

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Beslutsunderlag 2012-09-10 Bengt Nilsson 0451-288510 bengt.nilsson@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Hässleholm-Alvesta-Växjö Hässleholm-Markaryd

Läs mer

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Strukturbild för Skåne Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-11-16 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Sara Rhudin Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning

Läs mer

Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden. Hans Weinehall SvTF

Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden. Hans Weinehall SvTF Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden Hans Weinehall SvTF Taxibranschen Taxi finns överallt 15 900 fordon & fler än 25 000 årsarbeten i landet (uppåt 40 000 av och till) I Norrbotten: Drygt

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2014-01-31 1 (8) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-02-07 08.30-- Plats: Köpenhamns lufthamn,

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Regler för sjukresor i Skåne FRÅN DEN 1 JANUARI 2004

Regler för sjukresor i Skåne FRÅN DEN 1 JANUARI 2004 Beställningscentralerna Behöver du anlita taxifordon för din sjukresa, måste du alltid beställa denna genom beställningscentralen i ditt distrikt: Bor du i (kommun): Burlöv, Lomma, Lund, Kävlinge, Staffanstorp,

Läs mer

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 SAMMANFATTNING Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 Skåne del av en växande storstadsregion Skåne är idag en del av Öresundsregionens 3,7 miljoner invånare. För att möta morgondagens

Läs mer

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Ingemar Bryman, Utvecklingsstrateg, Mejl: ingemar.bryman@skanetrafiken.se Tel: 0451-288 571 Från vision till verklighet om resvanor idag och

Läs mer

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland på landsbygden i Västra Götaland Martin Elofsson, regionutvecklare sekretariatet Landsbygdsarbetet Målet: Sammanhållen region 1. Utredning Syfte, minsta utbud Långsiktigt ansvar 2. Projekt anropsstyrd

Läs mer

Tid och plats 23 januari 2015 kl. 09.00-12.00, Porfyrvägen 8, Lund

Tid och plats 23 januari 2015 kl. 09.00-12.00, Porfyrvägen 8, Lund Datum Beteckning 2015-01-23 Minnesanteckningar Beredningen för kollektivtrafik- och infrastrukturfrågor Tid och plats 23 januari 2015 kl. 09.00-12.00, Porfyrvägen 8, Lund Närvarande Övriga Förhindrade

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2015. Kommundialog November 2013

Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2015. Kommundialog November 2013 Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2015 Kommundialog November 2013 Tidplan 2013 2014 oktober november december januari februari mars Arb. med utkast Utkast Samråd Slut- RTN 7/2 Ev just. förslag KTN 3/2

Läs mer

Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030

Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOn 14 (21) Sammanträdesdatum 2011-12-20 324 Dnr 2011/300 Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030 INLEDNING Skrivelse från Västmanlands

Läs mer

Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige

Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige Sidan 1 (7) Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne samverkar politiskt från hösten 2015 över regiongränserna inom

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE POSITIONSPAPPER KOLLEKTIVTRAFIK 2019 1 KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och

Läs mer

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Stärka tillgängligheten och binda samman Skåne Satsa på Skånes tillväxtmotorer och regionala kärnor Utveckla möjligheten att bo och verka i hela Skåne

Läs mer

Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken

Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken 1 (6) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2012-09-12 Dnr SBN 2012-25 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Charlotta Holmgren Samhällsbyggnadsnämnden Överlämnande av ansvar för Beställningscentral

Läs mer

Planeringsverktyg och beslutsunderlag. Verktyg Förklarande skrift med exempel på användning och redovisning

Planeringsverktyg och beslutsunderlag. Verktyg Förklarande skrift med exempel på användning och redovisning Planeringsverktyg och beslutsunderlag Verktyg Förklarande skrift med exempel på användning och redovisning Svante Berglund Titti de Verdier WSP Analys & Strategi Syfte Uppfylla delmål 1 i miljömålet God

Läs mer

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016.

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016. Styrdokument Dokumenttyp: Plan Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2012-10-08 154 Ansvarig: Utredningssekreteraren Revideras: Vart fjärde år Följas upp: Årligen MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kollektivtrafik; SFS 2010:1065 Utkom från trycket den 27 juli 2010 utfärdad den 15 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Innehåll. Strukturplan för Familjen Helsingborg

Innehåll. Strukturplan för Familjen Helsingborg Innehåll Strukturplan för Familjen Helsingborg Syfte och process Familjen Helsingborg Snabbfakta om Familjen Helsingborg Strukturplan för Familjen Helsingborg Variationen av unika landskap och naturområden

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Strategisk trafikplanering. Lund Oktober 2010 Björn Sundvall Svensk Kollektivtrafik

Strategisk trafikplanering. Lund Oktober 2010 Björn Sundvall Svensk Kollektivtrafik yy Strategisk trafikplanering Lund Oktober 2010 Björn Sundvall Svensk Kollektivtrafik Läns- och lokaltrafikens branschorganisation Grundat 1905 Medlemmar 21 Länstrafikbolag 7 primärkommunala + 80 Associerade

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Trafikpolitiskt program för Miljöpartiet i Skåne

Trafikpolitiskt program för Miljöpartiet i Skåne Trafikpolitiskt program för Miljöpartiet i Skåne Övergripande Skåne är med sin flerkärnighet och mångfald fantastiskt. I andra delar av landet blickas avundsjukt på pågatågseffekten, på hur satsningar

Läs mer

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Söderköpings kommun

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Söderköpings kommun BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2015-01-12 TSN 2015-18 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Kommuner som så önskar kan enligt

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2013 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2013 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2012-11-20 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2013 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2014 löper ett antal

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2014-11-14 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2016 löper ett antal

Läs mer

Världens modernaste stadstrafik

Världens modernaste stadstrafik Världens modernaste stadstrafik Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Järfälla kommun och Nobina om flera nya och unika kollektivtrafiksatsningar i Barkarbystaden i västra Stockholm Målbild

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård 1(5) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-18 Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 7 Ärende TN 2017-1452 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om allmän

Läs mer

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen för att skapa hållbara

Läs mer

Norrköpings kommuns yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland 2030

Norrköpings kommuns yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland 2030 YTTRANDE 1(6) KOMMUNSTYRELSEN 2016-02-15 014 Handläggare, titel, telefon Ulf Arumskog, utvecklingschef 011-15 11 75 Region Östergötland Norrköpings kommuns yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Kollektivtrafiken i en regionkommun Bilaga 1

Kollektivtrafiken i en regionkommun Bilaga 1 Sammanfattning Västerbottens läns landsting ansöker om att få bilda regionkommun från 1 januari 2019. Då upphör Region Västerbotten som organisation. Bildandet av regionkommun innebär bl.a. att Västerbottens

Läs mer

Region Skåne. Cykel RVU2013. Slutrapport. Malmö

Region Skåne. Cykel RVU2013. Slutrapport. Malmö Region Skåne Slutrapport Malmö 2014-09-15 Datum 2014-09-15 Uppdragsnummer Utgåva/Status Slutrapport Johan Svensson Johanna Sandström Anna-Karin Ekman Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE MANIFEST FÖR ETT SAMVERKANDE SKÅNE Skåne är år 2030 en attraktiv och livskraftig region med flera starka tillväxtmotorer och en mångfald av livsmiljöer. Skåne har dragit

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-01-13 Ewa Rosén Regional utveckling 0451-288511 Kollektivtrafikmyndigheten Ewa.rosen@skanetrafiken.se Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under

Läs mer

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Sida 1 av 5 2013-09-09 Region Skåne 291 89 Kristianstad Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Region Skåne har av regeringen fått i uppdrag att upprätta en

Läs mer

Tågstrategi 2037. Miljoner tågresor/år i Skåne 1975-2006 med prognoser till år 2037 401. Låg 3%/år. Medel 6%/år. Hög 9%/år

Tågstrategi 2037. Miljoner tågresor/år i Skåne 1975-2006 med prognoser till år 2037 401. Låg 3%/år. Medel 6%/år. Hög 9%/år Tågstrategi 2037 400 Miljoner tågresor/år i Skåne 1975-2006 med prognoser till år 2037 401 350 Låg 3%/år 300 250 200 Medel 6%/år Hög 9%/år 180 150 100 78 50 0 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2007 2010 2015

Läs mer

Välkomna till vårens Geodataseminarium

Välkomna till vårens Geodataseminarium Välkomna till vårens Geodataseminarium Info från GDSS Styrgrupp den 18 mars Enkäten om våra träffar Resultat Slutsatser Möten med Lantmäteriet Allmän info/diskussioner Arbetet med Nationellt/Regionalt

Läs mer

MalmöLundregionen - fakta

MalmöLundregionen - fakta MalmöLundregionen - fakta MalmöLundregionen är ett strategiskt samarbete mellan Burlöv, Eslöv, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge. Halva Skånes befolkning

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost 2013-12-06 Handläggare: Mikael Engström Stockholms läns landsting tel. dir: 076 643 96 70 registrator.lsf@sll.se Shula Gladnikoff Diarienummer LS 1304-0578 tel. dir. 076 643 96 73 RUFS 2010 - aktualitet

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-25 Närvarande: F.d. justitierådet Staffan Magnusson, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och regeringsrådet Eskil Nord. Ny kollektivtrafiklag Enligt

Läs mer

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt Kollektivtrafiken i Östergötland En kunskapsöversikt 2017-11-16 Östgötatrafiken Varför har vi kollektivtrafik? Minska människans påverkan på miljö och klimat Förbättra framkomligheten i städerna genom

Läs mer

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND Den Självförsörjande Regionen VAD ÄR LEADER? En del i det svenska landsbygdsprogrammet En metod för att utveckla landsbygden 48 leaderområden i Sverige 7 leaderområden

Läs mer

Regional linjetrafik 2018

Regional linjetrafik 2018 Regional linjetrafik 2018 805 miljoner kilometer var det totala utbudet. + 0,9 % utbudskilometer jämfört med 2017. 1,6 miljarder påstigningar skedde i den regionala linjetrafiken. + 3,3 % påstigningar

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som

Läs mer

~01~ ~~9- '~ ~~~ Överenskommelse om kollektivtrafiken isörmland. ÖVERENSKOMMELSE ~jq

~01~ ~~9- '~ ~~~ Överenskommelse om kollektivtrafiken isörmland. ÖVERENSKOMMELSE ~jq Kommunstyrelsen ~01~ ~~9- '~ ~~~ Kommunstyrelsens handling nr 53/2011 ÖVERENSKOMMELSE 2011-06-09 ~jq R.EGIONFÖI~BL14bfiT ~(~R1~ILAND.~I71C,

Läs mer

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016 Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år 2050 Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016 Vad har hänt sedan sist vi sågs? Frukostmöte med Gunnar Alexandersson

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering Avdelning för samhällsplanering Enheten för infrastruktur Lars Brümmer Infrastrukturstrateg 044-309 32 03 lars.brummer@skane.se Datum 2013-08-18 1 (8) Inriktning för fortsatt cykelutveckling i Skåne Bakgrund

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd.

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd. ÖVERSIKTSPLAN 2035 Samråd ÄNGELHOLMS KOMMUN FOLDER www.engelholm.se/op2035 2(32) HUVUDDRAGEN I ÖVERSIKTSPLAN Den nya översiktsplanen är ett strategiskt dokument, en vision över den framtida utvecklingen

Läs mer

Kollektivtrafiklagstiftningen

Kollektivtrafiklagstiftningen Kollektivtrafiklagstiftningen Ny kollektivtrafiklag (SFS 2010:1065) Ny föreskrift om anmälningsplikt och trafikantinformation TSFS 2012:2 Blivande föreskrift om uppgiftsskyldighet Transportstyrelsens tillsyn

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10.15 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Patrik Engström (S) Johan Thomasson (M) Lis Linnberg (FP) Anita Tärneborg

Läs mer

Bilaga 3 Sammanställning av remisyttranden

Bilaga 3 Sammanställning av remisyttranden Bilaga 3 Sammanställning av remisyttranden Bilagan redovisar en sammanställning av inkomna remissyttranden på Inriktningsdokument Trafikförsörjningsprogram för Skåne. Inkomna yttranden redovisas i den

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1(3) Handläggare Dag Segrell Tfn 0142-851 50 Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2016-03-07 KS/2015:280 Näringsdepartementet Ert diarienummer N2016/0179/TIF Svar på delrapport

Läs mer

STRUKTURBILD FÖR SKÅNE. Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne

STRUKTURBILD FÖR SKÅNE. Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne STRUKTURBILD FÖR SKÅNE Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne Att använda kunskapsunderlag i politiska beslutsprocesser Hur vi enats om strategiska inriktningar? Hur vi förankrat resultat? Hur

Läs mer

Målbild 2020 SKNO. Fokusering sker på - arbetsmarknad - utbildning - infrastruktur

Målbild 2020 SKNO. Fokusering sker på - arbetsmarknad - utbildning - infrastruktur Målbild 2020 SKNO Fokus för Skåne Nordost är att fler, främst ungdomar, har arbete. Målsättningen är att alla mellan 16-29 har arbete, studieplats eller praktik. Fokusering sker på - arbetsmarknad - utbildning

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm KORTVERSION Framtidens kollektivtrafik i Stockholm REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR STOCKHOLMSREGIONEN Vad är trafikförsörjningsprogrammet? Trafikförsörjningsprogrammet är det viktigaste styrande

Läs mer

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Eva Skagerström 2018-02-15 TSN 2018-31 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Läs mer

Satsa på kollektivtrafiken

Satsa på kollektivtrafiken Satsa på kollektivtrafiken Grön strategi för att stärka kollektivtrafiksystemen i Östergötland Miljöpartiet de gröna i Östergötland 1 Inledning Stora nationella trafikstråk passerar genom och fångar upp

Läs mer

Överenskommelse Skånebanan

Överenskommelse Skånebanan TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2017-02-08 KLK 2017/83-1 Handläggare Utvecklingsstrateg James Heathcote Tillväxtavdelningen 0451-26 83 54 James.heathcote@hassleholm.se KSAU Överenskommelse Skånebanan

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen 1(8) Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress: Lindhagensgatan 100 Godsmottagningen 112 51 Stockholm

Läs mer

Tillgänglighet Regionala kärnor

Tillgänglighet Regionala kärnor TemaBLAD: Tillgänglighet Regionala kärnor Strukturbild för Skåne TemaBLAD: Tillgänglighet Regionala kärnor December 2012 Analyser: DanielsonDosk Kartlayout: Johanna Hellsten Textbearbetning: Johanna Hellsten,

Läs mer

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2017-03-30 Diarienummer 170277 Landstingsfullmäktige Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona Förslag till beslut föreslås i egenskap av regional kollektivtrafikmyndighet

Läs mer

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter Magnus Hedin, Go Ahead Nordic (trafikdirektör Skånetrafiken 2008-2011) Anders Jönsson, Region Skåne Den danske banekonference 15 maj 2017, Köpenhamn, Danmark Innovation och ökat resande skånska innitiativ

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen

Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen Dnr: 2017-00073.26 DKR-ärende 4 2017-05-19 Till delregionala kollektivtrafikrådet i Göteborgsregionen Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen 2017-2020 Förslag till

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping

Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping Sammanfattning Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet har genomfört trafikpliktsutredning gällande skärgårdstrafik Nyköping. Slutsatsen av utredningen

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok. Kl. 11.45 Sammanfattning och avrundning Ann Mårtensson

Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok. Kl. 11.45 Sammanfattning och avrundning Ann Mårtensson Kl. 10.00 Kl. 10.10 Kl.10.25 Kl. 11.15 Välkommen! Syfte med dagen! Presentation av området Samhällsbyggnad Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok Bikupor med utgångspunkt i frågeställningarna

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN BOENDE Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-21 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Ett strategiskt program som anger riktningen

Läs mer