Studiehandledning. Pedagogisk introduktionskurs 15 hp Introductory course in Education 15 ECTS Ht-11 Kursansvarig Gunilla Petersson.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studiehandledning. Pedagogisk introduktionskurs 15 hp Introductory course in Education 15 ECTS Ht-11 Kursansvarig Gunilla Petersson."

Transkript

1 1(5) Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk introduktionskurs 15 hp Introductory course in Education 15 ECTS Ht-11 Kursansvarig Gunilla Petersson Kursens syfte Kursen ger en introduktion till pedagogik som vetenskapligt ämne och tar upp hur pedagogisk kunskap kommer till användning i arbetslivet och i kultur- och samhällsforskning. Kursen syftar till att ge kunskap om grundläggande perspektiv på socialisation och kunskapsbildning med fokus på meningsskapande, dvs. hur människor utvecklar en förståelse för omvärlden. Begreppet socialisation och kunskapsbildning är centrala begrepp inom pedagogiken och de inbegriper några av processer som förklarar hur människan socialiserar och utvecklas till en social varelse. I kursen fokuseras frågor om hur vi orienterar oss i en verklighet av mellanmänskliga relationer och hur vi kan förstå människans utveckling och lärande. I den här kursen besvaras dessa frågor ur ett pedagogiskt perspektiv, där begrepp som kunskapsbildning, socialisation, meningsskapande och kommunikation används för att analysera pedagogiska processer i vardagliga och formella sammanhang. Mycket av vår kunskapsbildning sker i interaktion med andra människor i olika sociala sammanhang och denna interaktion konstruerar den sociala verkligheten. Socialisation och meningsskapande behandlas i denna kurs med fokus på språk och möten, dvs. samspelssituationer, informella och formella, där människor möts ansikte mot ansikte. Även frågor om kommunikation och meningsskapande behandlas, med särskilt fokus på konstruktion och kunskapsbildning. Kursen tar också upp hur den sociala verkligheten konstrueras mellan människor och hur föreställningar och kategoriseringar beträffande exempelvis genus och barndom inverkar i dessa processer. De teoretiska perspektiv som behandlas i kursen vad gäller kunskapsbildning är främst konstruktivistisk och sociokulturell teori och dessa teorier diskuteras utifrån betydelsen av kommunikation, situation och kultur för meningsskapande. Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: (vxl) Institutionen för pedagogik och didaktik Frescativägen 54 Telefax: Stockholm E-post: förnamn.efternamn@edu.su.se

2 Förväntade studieresultat Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna redogöra för centrala teorier och begrepp i socialisations- och utvecklingsteorier redogöra för centrala begrepp och teorier inom forskning med fokus på pedagogiska möten i informella och formella sammanhang beskriva kunskapsbildning och kommunikation ur ett konstruktivistiskt och ett sociokulturellt perspektiv förklara hur interaktion formas av människors olika perspektiv och erfarenheter, informellt och formellt samt i den omedelbara situationen där mötet sker och med ett större socialt och kulturellt sammanhang problematisera kulturellt förgivettagna normer och värderingar i områden som genus och barndom ur ett socialkonstruktionistiskt perspektiv. Kursens uppläggning Kursen består av tre delkurser: Pedagogisk introduktion I 5 hp (PIK I) Pedagogisk introduktion II 5hp (PIK II) Pedagogisk introduktion III 5hp (PIK III) Temat för PIK I är kommunikation och kunskapsbildning med fokus på meningsskapande. Temat för PIK II är konstruktion av verkligheter med fokus på hur människan socialiseras och utvecklas till en social varelse. Temat för PIK III är pedagogiska möten med fokus på samspelssituationer. Former för undervisning Litteraturbearbetning På kursen har vi valt att låta dig som student skriva om den litteratur som ingår. Skälen till detta är att uppmuntra dig att läsa litteratur tidigt på kursen, att träna dig att sammanfatta det som du uppfattar som viktig i litteraturen och att förbereda inför seminarium och föreläsning. I det du skriver tar du upp vad du uppfattar som centralt i böckerna/artiklarna. Det kan vara olika teorier, perspektiv och begrepp som presenteras av författaren. Det innebär att man kan ta upp om en fråga belyses ur ett särskilt perspektiv eller om författaren argumenterar för ett visst synsätt och kanske kritiserar något annat. Du kan också ta upp vad du själv finner intressant eller angeläget i det som författaren skriver om. Viktigt att du skiljer på och tydligt visar vad som är dina tankar/åsikter och vad författaren skriver. Litteraturbearbetningen skall omfatta max en (1) A-4 sida och läggs in under fliken Uppgifter på Mondo.

3 Seminarium Med seminarium menas att du i en grupp diskuterar den inlästa litteraturen. Med dessa diskussioner hoppas vi också uppmuntra till ett utbyte mellan er studenter där dialog och diskussion ses som möjlighet till lärande. Studenter delas upp i ett antal seminariegrupper (ca 10 personer i varje) ledda av lärare. Vid dessa tillfällen sker arbete med uppgifter och texter samt exempel visas och diskuteras. Tid för dessa är en/två gånger per vecka. Diskussionen tar sin utgångspunkt i varje students egen litteraturbearbetning som tas med som underlag till seminariet. Vartefter kursen rullar på kan sedan perspektiv och inriktningar som presenteras jämföras. Vid seminariet skrivs en sammanfattning av det viktigaste som diskuterades under seminariet. Gruppens sammanfattning läggs in på Mondo. Den som inte kan delta vid något seminarium får en individuell uppgift enligt separat anvisning. Föreläsning Torsdagar är föreläsningsdag för alla grupper i Södra husen (se schema för plats och tid). Examination 1. Individuellt inlämnade litteraturbearbetningar. 2. Tre individuella papers (ett till varje tema i kursen, se Mondo för detaljerad information) Betyg A-F 3. En muntlig gruppexamination av samtliga teman som utgår från ett gruppgemensamt utfört fältarbete samt rapport (närmare instruktioner kommer vid seminarietillfällena). Betyg F-C Kursens slutgiltiga betyg är en sammanvägning av de tre delkursernas betyg (samtliga kurskrav måste vara uppfyllda).

4 Betygskriterier A- Studenten skall på ett uttömmande och tydligt sätt kunna redogöra för innebörden av centrala teorier och begrepp i socialisations- och utvecklingsteorier, samt förklara hur interaktion formas av människors olika perspektiv och erfarenheter, både av den omedelbara situationen där mötet sker i ett större socialt och kulturellt sammanhang. Studenten skall också på ett uttömmande och tydligt sätt kunna redogöra för centrala begrepp och teorier med fokus på pedagogiska möten i informella och formella sammanhang. Studenten skall med stor säkerhet kunna tillämpa centrala begrepp från kursens olika perspektiv i analyser av egna exempel och exempel som tillhandahålls under kursen. B-D För betygen B-D görs successiva avdrag för brister i fullständigheten vid redovisning av begrepp och teorier, för oklarheter i förklaringarna av mänsklig interaktion i mötessituationer och för svagheter i analysen av mötessituationer som t.ex. brist på teoretisk insikt och förmåga att kunna tillämpa begreppen adekvat, samt förankring av analysen i litteraturen. E Studenten kan delvis redogöra för centrala begrepp även om hänvisningar till teorier eller definitioner saknas. Studenten kan tillämpa relevanta teorier i analyser av mötessituationer även om dessa till viss del missförståtts. Studenten har i stora drag förstått grundförutsättningarna för mänsklig interaktion även om misstag görs i analysen av den variation i uppfattningar av mötet som är möjlig givet olika erfarenheter hos deltagarna liksom sociala och kulturella föreställningar om mötet. Redovisningen är trots bristerna, så tydlig och klar att det är möjligt att följa studentens resonemang och värdera svaren i relation till betygskriterierna. Fx Betyget Fx ges om studenten genom komplettering med ett utvecklat resonemang kan nå upp till betyget E. F. Betyget F ges om studenten inte kan redogöra för de begrepp som efterfrågas och inte kan exemplifiera hur begreppen kan användas för att analysera pedagogiska möten eller tillämpa dem vid analyser av exempel som ges inom kursen. Redovisningen är så språkligt oklar att det inte är möjligt att bedöma svaren i relation till kriterierna Har du godkänts i prov, det vill säga fått minst betyget E, får du inte göra ett nytt prov för högre betyg. Det är endast möjligt att ompröva för godkänt resultat fyra gånger och inom tre terminer från första registrering av delkursen. Vid betyget Fx är antalet dagar för komplettering begränsat till 7 dagar efter betygsdatum.

5 Litteratur Asplund, J. (1987). Om hälsningsceremonier, mikromakt och asocial pratsamhet. Göteborg: Bokförlaget Korpen (PIK III) Adelsvärd, V., Evaldsson, A-C.,& Reimers, E. (1997). Samtal mellan hem och skola. Lund: Studentlitteratur.( PIK III) (finns som e-bok) Connell, R.W. (2003). Om Genus. Göteborg: Bokförlaget Daidalos. (PIK II) Goffman, E. (1974). Jaget och maskerna (1974/2004) Stockholm: Norstedts Akademiska Förlag (PIK III) Hundeide, K. (2006). Sociokulturella ramar för barns utveckling: barns livsvärldar. Lund: studentlitteratur.( PIK II) Löfberg, C. & Aspán, M. (2011) Digitala erbjudanden. Ungas erfarenheter av information, stöd och samspel med vuxna online. Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet. Finns att köpa hos författarna eller att ladda ner: (PIK II) Piaget, J. (1968/2008 ). Barnets själsliga utveckling. Stockholm: Norstedts akademiska förlag (PIK I) Strömdahl, H. (2002) Kommunicera naturvetenskap i skolan - några forskningsresultat. Lund: Studentlitteratur (PIK III) Vygotsky, L. S. (1930/1980). Mind in Society: Development of Higher Psychological Processes. Harvard University Press (PIK I) Artiklar (fler artiklar kan tillkomma) Halldén, G. (2003). Barnperspektiv som ideologiskt eller metodologiskt begrepp. Pedagogisk forskning i Sverige. 8. Nr. 1-2, s (PIK II) Johanson, E. (2003). Att närma sig barns perspektiv. Forskares och pedagogers möten med barns perspektiv. Pedagogisk forskning i Sverige. Årg. 8. Nr 1-2, s (PIK II) Kursadministration och organisation Lärplattformen Mondo Lärplattformen Mondo används i kursen, vilket innebär att du måste skaffa användarnamn och lösenord för Mondo. Mondo är det enda ställe där du kan ta del av den information som kontinuerligt kommer att läggas ut under kursen angående uppgifter och eventuella schemaförändringar, osv. All information läggs under fliken anslagstavla och då ny information läggs ut får du ett meddelande via din student e-post. Därför är det viktigt att du håller dig uppdaterad både via kursens hemsida på Mondo och via din student-e-post. Om du behöver hjälp eller får problem med Mondo kontaktar du studentsupport antingen via e- post: studentsupport@it.su.se eller via telefon: Välkommen till kursen!

Studiehandledning - Pedagogisk introduktionskurs 15 hp vt 2014

Studiehandledning - Pedagogisk introduktionskurs 15 hp vt 2014 1(8) Institutionen för pedagogik och didaktik 2014.01.09 Studiehandledning - Pedagogisk introduktionskurs 15 hp vt 2014 Introductory course in Education 15 ECTS Kursansvarig: Gunilla Petersson Innehåll

Läs mer

Socialisation och utveckling, 7,5 hp

Socialisation och utveckling, 7,5 hp 1(6) 2010-06-14 Studiehandledning för delkursen Socialisation och utveckling, 7,5 hp Socialisation and development, 7,5 ECTS credits Ht 2010 Kursansvarig: Petra Roll Bennet petra@ped.su.se Kursens syfte

Läs mer

Socialisation och utveckling, 7,5 hp

Socialisation och utveckling, 7,5 hp 2010-12-02 Studiehandledning för delkursen Socialisation och utveckling, 7,5 hp Socialisation and development, 7,5 ECTS credits Vt 2011 Kursansvarig: Petra Roll Bennet petra@ped.su.se. Kursassistent: Diana

Läs mer

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 1(5) 2015-11-13 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Beteendevetenskapliga grunder Studiehandledning Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 Kursansvarig: Petra Roll Bennet petra@edu.su.se Kursens

Läs mer

Studiehandledning. Innehåll. Institutionen för pedagogik och didaktik Frescativägen 54

Studiehandledning. Innehåll. Institutionen för pedagogik och didaktik Frescativägen 54 Studiehandledning Pedagogisk introduktionskurs (PIK) 15 hp Introductory course in Education 15 ECTS Kursansvarig Ulrika Bennerstedt Kursadministratör Emma West (emma.west@edu.su.se) Lärare på kursen Charlotte

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

Inkludering och exkludering inom områdena vård och hälsa (7,5 hp)

Inkludering och exkludering inom områdena vård och hälsa (7,5 hp) 1(5) 2013-12-23 Studiehandledning Inkludering och exkludering inom områdena vård och hälsa (7,5 hp) Inclusion and exclusion in health and healthcare (7.5 ECTS) Vårterminen 2014 Kursansvarig: Robert Ohlsson

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 1 (5) 7 2014-01-17 Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 Kursadministration och organisation Lärplattformen Mondo används i kursen för information kring uppgifter

Läs mer

Barn och ungdomars utveckling och lärande7, 5 hp HT-15

Barn och ungdomars utveckling och lärande7, 5 hp HT-15 1(7) 2015-10-19 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Beteendevetenskapliga grunder Studiehandledning Barn och ungdomars utveckling och lärande7, 5 hp HT-15 Child and youth learning and development 7,5 ECTS

Läs mer

Akribi frågor vetenskaplig noggrannhet. Metod i historisk forskning, och pedagogikens historia Rötter till pedagogiken som vetenskap

Akribi frågor vetenskaplig noggrannhet. Metod i historisk forskning, och pedagogikens historia Rötter till pedagogiken som vetenskap 1(4) 2015-06-12 Studiehandledning Kursens innehåll/upplägg Examination Förväntade studieresultat (som också finns i kursplanen) Betygskriterier Den moderna pedagogikens idéhistoria I, 7,5 hp; The Modern

Läs mer

Studiehandledning. Leda förändringsarbete (7,5 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Kurskod: PEA408

Studiehandledning. Leda förändringsarbete (7,5 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Kurskod: PEA408 2017-09-29 Studiehandledning Leda förändringsarbete (7,5 hp) Kurskod: PEA408 Höst 2017 Kursansvarig: Katarina Sipos Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress: Telefon:

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I, HT11 Delkursansvarig lärare Reza Azarian Rum B972 Tel. 16 31 91 Reza.azarian@sociology.su.se

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

Sociologi I, Grundläggande sociologi, 7,5 hp., GN VT-15 Senast uppdaterad

Sociologi I, Grundläggande sociologi, 7,5 hp., GN VT-15 Senast uppdaterad STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till delkursen Grundläggande sociologi (7,5 hp.), Sociologi I, VT15 Momentansvarig lärare (nås lättast via epost): Elias le Grand, rum B994,

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS 1(5) 2012-06-14 Studiehandledning för kursen Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS Höstterminen 2012 Lärare: Thomas Backlund & Pär Larsson Under denna kurs kommer du att

Läs mer

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS)

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS) 1(7) 2018-05-29 Studiehandledning Forskningsspecialisering (15 hp) Research Specialization (15 ECTS) Kurskod: PEA459 Höstterminen 2018 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS)

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS) 2018-11-29 Studiehandledning Hälsopedagogik I (15 hp) Health Education I (15 ECTS) Kurskod: VPG03F och VPG01F Vårterminen 2019 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms

Läs mer

Teorier om lärande och individens utveckling kompletterande pedagogisk utbildning (5 hp)

Teorier om lärande och individens utveckling kompletterande pedagogisk utbildning (5 hp) 2016-06-14 Studiehandledning Teorier om lärande och individens utveckling kompletterande pedagogisk utbildning (5 hp) DIG11K Höstterminen 2016 Kursansvarig: Jonas von Reybekiel Trostek Institutionen för

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING DISTANS, HT2019 SAMSPEL MELLAN INDIVID OCH SAMHÄLLE (7,5 HP) KURSKOD: UCG101. Institutionen för pedagogik och didaktik

STUDIEHANDLEDNING DISTANS, HT2019 SAMSPEL MELLAN INDIVID OCH SAMHÄLLE (7,5 HP) KURSKOD: UCG101. Institutionen för pedagogik och didaktik Den 27 augusti 2019 Stockholms universitet STUDIEHANDLEDNING DISTANS, HT2019 SAMSPEL MELLAN INDIVID OCH SAMHÄLLE (7,5 HP) KURSKOD: UCG101 Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: 08-16 20 00 (vxl)

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2011 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Kursansvarig lärare: Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

USU1SK - Skolan i samhället, ett och två språk - Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), 22,5 hp

USU1SK - Skolan i samhället, ett och två språk - Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), 22,5 hp 1 (5) USU1SK - Skolan i samhället, ett och två språk - Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), 22,5 hp Kursen ingår i den utbildningsvetenskapliga kärnan i programmet Kompletterande pedagogisk utbildning

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Kursansvarig lärare: Tove Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr o m: Vårterminen 2009 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Studiehandledning. Pedagogisk introduktionskurs (PIK) 15 hp Introductory course in Education 15 ECTS. Innehåll

Studiehandledning. Pedagogisk introduktionskurs (PIK) 15 hp Introductory course in Education 15 ECTS. Innehåll Version 2 Studiehandledning Pedagogisk introduktionskurs (PIK) 15 hp Introductory course in Education 15 ECTS Kursansvarig Kursadministratör Emma West (emma.west@edu.su.se) Lärare på kursen Charlotte Bagge,,

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Grundläggande sociologi (7,5 p.) Sociologi I, VT09 Innehåll Kursen har som mål att ge studenten en översikt av och förståelse

Läs mer

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS)

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS) 2018-12-17 Studiehandledning Hälsopedagogik I (15 hp) Health Education I (15 ECTS) Kurskod: VPG03F och VPG01F Vårterminen 2019 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS 1. 2012-11-26 Studiehandledning för kursen Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS Vårterminen 2013 Kurskod Peg210 / PEG200 / PEA251 Lärare: Thomas Backlund & Pär Larsson

Läs mer

Teorier om lärande och individens utveckling, (7.5 hp)

Teorier om lärande och individens utveckling, (7.5 hp) 2016-08-29 Studiehandledning Teorier om lärande och individens utveckling, (7.5 hp) DIG01K Ht 16 Kursansvarig: Lena Geijer Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress:

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2012 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. 1. Innehåll. 2. Lärandemål

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. 1. Innehåll. 2. Lärandemål STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen 2011-12-13 Anvisningar till momentet Grundläggande sociologi (7,5 p.), Sociologi I, VT12 1. Innehåll Kursen har som mål att ge studenten en introduktion

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I och Sociologi II, VT-14 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail:

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. Grundläggande sociologi (7,5 p.), Sociologi I, VT Innehåll. 2. Lärandemål

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. Grundläggande sociologi (7,5 p.), Sociologi I, VT Innehåll. 2. Lärandemål STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till delkursen Grundläggande sociologi (7,5 p.), Sociologi I, VT14 1. Innehåll Kursen har som mål att ge studenten en introduktion till sociologisk

Läs mer

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Anvisningar och schema Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Integrating Human Resource Management with Internship 15 ECTS 16 januari 2017 20 mars 2017 170105 17:00 170110 17:00 Viktiga datum

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2013-06-10 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Höstterminen 2013. Kurskod PEG 200, PEG 210, PEA 251 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING!

Läs mer

Teorier om lärande och individens utveckling (7,5 hp)

Teorier om lärande och individens utveckling (7,5 hp) 2016-10-17 Studiehandledning Teorier om lärande och individens utveckling (7,5 hp) DIG01K Höstterminen 2016 Kursansvarig: Jonas von Reybekiel Trostek Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1112 Socialpsykologi: Introduktion till studier av samhället och sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies of society

Läs mer

Studiehandledning. Vt 15 vecka 13-22

Studiehandledning. Vt 15 vecka 13-22 1(11) 2014-02-12 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning II, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling II, 7,5 ects Vt 15 vecka

Läs mer

Kommunikation och samspel i digitala miljöer, 7,5 hp. Communication and interaction in digital settings, 7,5 ECTS

Kommunikation och samspel i digitala miljöer, 7,5 hp. Communication and interaction in digital settings, 7,5 ECTS 1(5) 2013-02-04 Schema Kommunikation och samspel i digitala miljöer, 7,5 hp. Communication and interaction in digital settings, 7,5 ECTS Vårterminen 2013 Kursansvarig: Hans Melkersson, hans.melkersson@edu.su.se.

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. 1. Innehåll. 2. Lärandemål /

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. 1. Innehåll. 2. Lärandemål / 1 2010-12-06/2011-01-24 STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Grundläggande sociologi (7,5 p.), Sociologi I, VT11 1. Innehåll Kursen har som mål att ge studenten en

Läs mer

Välkommen till kursen Vårdpedagogik I, 30 hp, Vårterminen 2014

Välkommen till kursen Vårdpedagogik I, 30 hp, Vårterminen 2014 2013-12-11 Välkommen till kursen Vårdpedagogik I, 30 hp, Vårterminen 2014 Utbildningen startar torsdagen den 30 januari kl. 13-16 i sal 1503 vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Frescativägen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1112 Socialpsykologi: Introduktion till studier av samhället och sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies of society

Läs mer

Kursbeskrivning. Muntlig framställning, 5 hp

Kursbeskrivning. Muntlig framställning, 5 hp Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Muntlig framställning, 5 hp Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, 180 hp (HTOTK): Teckenspråk i teori och praktik II, GN, 30 hp, termin 2 (LITU20)

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012 1 (6) STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012 Kursansvarig: Max Scheja, Docent och universitetslektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III

Studiehandledning Pedagogisk forskning III Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III Vårterminen 2014 Inledning Vetenskapsteori kan definieras som ett ämne inom filosofin: läran om

Läs mer

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Anvisningar och schema Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Integrating Human Resource Management with Internship 15 ECTS 20 januari 2015 20 mars 2015 Viktiga datum 150105 17:00 Undertecknad

Läs mer

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2014

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2014 1 (4) Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2014 Kursadministration och organisation Lärplattformen Mondo används i kursen för information kring uppgifter och

Läs mer

Studiehandledning. Vt 14 vecka 13-22

Studiehandledning. Vt 14 vecka 13-22 2014-02-05 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning II, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling II, 7,5 ects Vt 14 vecka 13-22

Läs mer

Lärarutbildningsnämnden Svenska språket. Kursplan

Lärarutbildningsnämnden Svenska språket. Kursplan Dnr: LUN2014/15 Lärarutbildningsnämnden Svenska språket Kursplan Beslut om inrättande av kursen Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden, 2014-03-04 och gäller från höstterminen 2014 vid Karlstads

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

Anvisningar & schema. Urval i organisationer, 7,5 hp

Anvisningar & schema. Urval i organisationer, 7,5 hp Psykologiska institutionen Psykologprogrammet och masterutbildningen VT 2012 Anvisningar & schema Urval i organisationer, 7,5 hp Kursbeskrivning Ett företags personalfunktion kan idag ha en stor mängd

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp)

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Daniel Hailemariam Hanna Karlsson daniel.hailemariam@edu.su.se hanna.karlsson@edu.su.se Studiehandledning Det professionella

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER FR1111 Franska: Grundkurs, 30 högskolepoäng French: Introductory Level, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

Teori, 9 hp, Sociologi II och Utredningssociologi II

Teori, 9 hp, Sociologi II och Utredningssociologi II 1 (4) Version 2016-07-08 Sociologiska institutionen Teori, 9 hp, Sociologi II Utredningssociologi II Kursbeskrivning HT 2016 Denna delkurs ger en fördjupad presentation av de teoretiska perspektiv som

Läs mer

Studiehandledning. Campus, HT2018. Sociologiska perspektiv på studie- och yrkesval, 11hp KURSKOD: UCG101

Studiehandledning. Campus, HT2018. Sociologiska perspektiv på studie- och yrkesval, 11hp KURSKOD: UCG101 Den 24 augusti 2018 Studiehandledning Campus, HT2018 Sociologiska perspektiv på studie- och yrkesval, 11hp KURSKOD: UCG101 Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress:

Läs mer

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete 2017-12-15 Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete Vårtermin 2018 Kursansvarig: Marianne Teräs Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress:

Läs mer

Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01. Kursbeskrivning VT 17

Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01. Kursbeskrivning VT 17 Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01 Kursbeskrivning VT 17 2 (5) Välkommen till Introduktionskurs i teckenspråk som nybörjarspråk (7,5 högskolepoäng), vårterminen 2017 Kursens

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2013

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2013 1 (6) STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2013 Kursansvarig:, Professor i högskolepedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet (max.scheja@edu.su.se)

Läs mer

Studiehandledning. UCG120 Vetenskaplig teori och metod II (7,5hp) VT2018. Lärare

Studiehandledning. UCG120 Vetenskaplig teori och metod II (7,5hp) VT2018. Lärare Datum den 22 december 2017 Studiehandledning UCG120 Vetenskaplig teori och metod II (7,5hp) VT2018 Kontaktuppgifter Kursansvarig Anneli Öljarstrand anneli.oljarstrand@edu.su.se Kursadministration grundnivapedagogik.edu@su.se

Läs mer

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Anvisningar och schema Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Integrating Human Resource Management with Internship 15 ECTS 2 september 2013 22 november 2013 Innehållsförteckning KURSANVISNINGAR...

Läs mer

Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik

Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Hanna Karlsson Mimmi Malmer hanna.karlsson@edu.su.se mimmi.malmer@edu.su.se Studiehandledning Det professionella samtalet

Läs mer

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Höstterminen 2015 1 (14) Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30

Läs mer

Socialpsykologi, 7,5 hp Anvisningar och schema

Socialpsykologi, 7,5 hp Anvisningar och schema Psykologiska institutionen Stockholms universitet Psykologi II, HT 2010 Delkursansvarig Charlotte Alm Socialpsykologi, 7,5 hp Anvisningar och schema 1 Övergripande syfte och innehåll Det övergripande syftet

Läs mer

Studiehandledning. 7,5 högskolepoäng Global society, lifelong learning and digital media, 7,5 ECTS credits. Termin och år Höstteminen 2013

Studiehandledning. 7,5 högskolepoäng Global society, lifelong learning and digital media, 7,5 ECTS credits. Termin och år Höstteminen 2013 1(7) Studiehandledning Kursens titel Det globala samhället, livslångt lärande och digitala medier 7,5 högskolepoäng Global society, lifelong learning and digital media, 7,5 ECTS credits Termin och år Höstteminen

Läs mer

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Vårterminen 2015 Innehåll Välkommen till Svenska som främmande språk förberedande kurs, 30 högskolepoäng...

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2013 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER FR1111 Franska: Grundkurs, 30 högskolepoäng French: Introductory Level, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för språk och litteraturer

Läs mer

Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp

Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp Masterprogrammet i psykologi, HT- 13 Psykologiska institutionen Stockholms universitet Kursansvarig: Charlotte Alm Övergripande syfte och innehåll Syftet med kursen är

Läs mer

Kursplan. Pedagogik, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Education, Intermediate Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå

Kursplan. Pedagogik, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Education, Intermediate Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Pedagogik, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Education, Intermediate

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Höstterminen 2014 Inledning

Läs mer

A N V I S N I N G A R. till delkurs P E R S O N L I G H E T S T E O R I. 7,5 högskolepoäng

A N V I S N I N G A R. till delkurs P E R S O N L I G H E T S T E O R I. 7,5 högskolepoäng Psykologiska institutionen Stockholms universitet Psykologi II 30 högskolepoäng vt 2012 A N V I S N I N G A R till delkurs P E R S O N L I G H E T S T E O R I 7,5 högskolepoäng v111212 Kursplanen Delkursen

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Kompletteringsutbildning för personer med avslutad utländsk högskoleutbildning i socialt arbete I Supplementary course for people with a foreign university education in social

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2013-12-16 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Vårterminen 2014. Kurskod PEG 200, PEG 210, PEG 270, PEA 251 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING!

Läs mer

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15/30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS)

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15/30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS) 2016-06-13 Studiehandledning Hälsopedagogik I (15/30 hp) Health Education I (15 ECTS) Kurskod: VPG03F och VPG01F Höstterminen 2016 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Praktisk retorik 15 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Praktisk retorik 15 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Praktisk retorik 15 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Praktisk retorik, 15 högskolepoäng I detta häfte får du information om kursens innehåll och uppläggning,

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(5) 2012 12-16 Kursbeskrivning för kursen Analys och bedömning av kunskaper i matematik 7,5 hp Välkommen till kursen Kursen är på

Läs mer

Studieordning med inriktning mot Personal, Arbete och Organisation (PAO) VT 2012 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki

Studieordning med inriktning mot Personal, Arbete och Organisation (PAO) VT 2012 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki Studieordning med inriktning mot Personal, PAO T1 Arbete och Organisation (PAO) VT 2012 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki OBS! Mindre ändringar i schemat kommer troligen att göras. Dessa meddelas

Läs mer

Förväntade studieresultat Efter genomgången delkurs förväntas studenten kunna:

Förväntade studieresultat Efter genomgången delkurs förväntas studenten kunna: 1 (9) 2015-11-30 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning Pedagogisk

Läs mer

Studiehandledning. VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik. Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält

Studiehandledning. VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik. Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält Delkurs 2: Vetenskaplig teori och metod III Hösttermin 2018 Kursansvarig: Marianne Teräs Institutionen för pedagogik

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK SPP200 Specialpedagogik - samverkan och individers utveckling, 15 högskolepoäng Special Needs Education: Co-operation and Individual Development, 15 higher

Läs mer

Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp

Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp Betygskriterier NS2031, Svenska II, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2016-12-07. Gäller fr.o.m. vt 2017. Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp Förväntade studieresultat För

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2014 Ansvarig lärare Lina Eklund, Fil Dr Rum: B965 Telefonnummer:

Läs mer

Samhälls och beteendevetenskap 1

Samhälls och beteendevetenskap 1 Tandhygienistprogrammet Studiehandledning Samhälls och beteendevetenskap 1 Kurskod 1TH005 5,5 högskolepoäng 2015 ht Kursansvarig och examinator Anette Norman Föreläsare Anders Krüger Bengt Franzon Erik

Läs mer

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för vårterminen 2015

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för vårterminen 2015 1 (4) Uppdaterad 2015-03-12 Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för vårterminen 2015 Kursadministration och organisation I kursen används den digitala plattformen Mondo för information

Läs mer

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Institutionen för beteendevetenskap och lärande Vuxenpedagogik, grundkurs, 15hp HT-2016 Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Ansvarig lärare: Karolina Muhrman karolina.muhrman@liu.se

Läs mer

Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014

Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014 Sociologiska Institutionen Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014 Socionomprogrammet med huvudområde socialt arbete Programkod 2SC118, Delkurs 3, vecka 45-03, 13 hp Kursansvarig:

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Socialt arbete 6: Fördjupning i forskningsmetod och självständigt arbete Social Work 6: Advancement in research methodology and independent project Kurskod: SUARB6 Gäller

Läs mer

Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP)

Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP) Kurs 12 Personlighetspsykologi PSPR12, HT19 Kursansvarig: Stephan Hau, Lillian Döllinger Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP) Kursens innehåll Personlighetspsykologikursen behandlar ett

Läs mer

Studieordning med inriktning mot Personal, Arbete och Organisation (PAO) HT 2011 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki

Studieordning med inriktning mot Personal, Arbete och Organisation (PAO) HT 2011 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki Studieordning med inriktning mot Personal, PAO T1 Arbete och Organisation (PAO) HT 2011 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki OBS! Mindre ändringar i schemat kommer troligen att göras. Dessa meddelas

Läs mer

U = Underkänd Studenten uppnår inte kunskapsnivån för de förväntade studieresultaten.

U = Underkänd Studenten uppnår inte kunskapsnivån för de förväntade studieresultaten. Betygskriterier för Teckenspråk i teori och praktik II, 30 hp VT17 Kurskod: LITN21 Beslut Dessa betygskriterier är fastställda av styrelsen vid Institutionen för lingvistik 2016-10-11. Betygskriterierna

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Socialt arbete I: Introduktion till kunskapsfältet Social Work I: Introduction to the field of knowledge 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: SUARB1 Gäller från:

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Socialt arbete I Course in Social Work I 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: SU1001 Gäller från: VT 2009 Fastställd: 2007-05-20 Ändrad: 2008-12-03 Institution Institutionen

Läs mer

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier.

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier. PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2012 Kursens uppläggning Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt

Läs mer

Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012

Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012 Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012 Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng, vilket motsvarar fem veckors heltidsarbete. Nedan beskrivs kursens mål, arbetsformer och examination

Läs mer

Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning. Tolkning tematisk fördjupning, 7,5 hp. Tolkning kandidatkurs, 30 hp, GN (TTA480) Gäller ht 2018.

Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning. Tolkning tematisk fördjupning, 7,5 hp. Tolkning kandidatkurs, 30 hp, GN (TTA480) Gäller ht 2018. Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Tolkning tematisk fördjupning, 7,5 hp Tolkning kandidatkurs, 30 hp, GN (TTA480) Gäller ht 2018. 1 Innehåll och förväntade studieresultat Delkursen ger

Läs mer