Socialisation och utveckling, 7,5 hp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Socialisation och utveckling, 7,5 hp"

Transkript

1 Studiehandledning för delkursen Socialisation och utveckling, 7,5 hp Socialisation and development, 7,5 ECTS credits Vt 2011 Kursansvarig: Petra Roll Bennet Kursassistent: Diana Garavito Bermúdez Kursens syfte Kursen syftar till att ge kunskaper om grundläggande perspektiv på socialisation och utveckling. Begreppet socialisation är ett centralt begrepp inom pedagogiken som inbegriper de lärprocesser som människan utvecklar. I denna kurs utgör grundläggande teorier och begrepp om samspelet mellan individen och hennes omgivning en bas. Människan utveckling belyses i denna kurs framför allt utifrån barnet, där tyngdpunkten läggs vid teorier om barnets kognitiva, sociala och personlighetsmässiga utveckling. Exempel på faktorer och processer som beaktas är utvecklingsprocesser, emotioner, relationer, moralutveckling samt genusperspektiv. Studenten skall efter avslutad delkurs kunna tillämpa utvecklingspsykologisk kunskap med betoning på interaktionistiska teorier. Kursen syftar också till att studenterna utvecklar kunskap och förståelse för hur olika teorier och begrepp relaterar till varandra. Kursens innehåll Under kursens gång utforskar vi olika perspektiv på utveckling och socialisation. Vi tar upp två betydelsefulla teoretiker för pedagogiken, Jean Piaget och Lev S Vygotskij. Hur såg de på socialisation och på vad som påverkar människans utveckling? Barnets utveckling utifrån ett psykodynamiskt perspektiv studerar vi med utgångspunkt i Sigmund Freuds tankar som vi senare bygger vidare på med Erik Homburger Eriksons psykoanalytiska jagteori. Med utgångspunkt i en föreläsning om ett genusperspektiv behandlar ett lektionstillfälle specifikt moralutveckling utifrån Lawrence Kohlbergs teorier samt kritik mot denna ur Carol Gilligans genusperspektiv.

2 Förväntade studieresultat Efter delkursen förväntas studenten kunna Redogöra för centrala teorier och begrepp i socialisations- och utvecklingsteorier. Redogöra för hur teorier och begrepp kan relatera till varandra. Relatera teorier och begrepp till olika specifika sammanhang och samhälleliga Former för undervisning Undervisning ges i form av föreläsningar och litteraturseminarier. Litteraturseminarierna som sker i grupp och som vid vissa tillfällen är lärarledda ligger i anslutning till föreläsningar. Inför varje gruppdiskussion förväntas du ha läst och sammanfattat den litteratur som skall diskuteras. Efter varje seminarium inlämnas en sammanfattning där det redogörs för gruppens diskussion. Litteratursammanfattningar På kursen har vi valt att låta dig som student skriva sammanfattningar på den litteratur som ingår. Skälen till detta är att uppmuntra dig att läsa litteratur tidigt på kursen, att träna dig att sammanfatta det som du uppfattar som viktig i litteraturen och att förbereda inför gruppdiskussion och föreläsning som har den aktuella boken/artiklarna som underlag. I sammanfattningen tar du upp det som du uppfattar som centralt i boken/artikeln. Det kan vara olika teorier, perspektiv och begrepp som presenteras av författaren. Det innebär att man i sammanfattningen kan ta upp om en fråga belyses ur ett särskilt perspektiv eller om författaren argumenterar för ett visst synsätt och kanske kritiserar något annat. Du kan också ta upp vad du själv finner intressant eller angeläget i det som författaren skriver om. Sammanfattningen skall omfatta minst en halv (1/2) max en (1) A-4 sida och läggs in under fliken Uppgifter på Mondo. Obs. välj inte att skicka meddelande till lärare om inlagd uppgift. Litteraturseminarier och grupplogg Med litteraturseminarier menas att du som student är med i en grupp och diskuterar den inlästa litteraturen. Seminariet tar sin utgångspunkt i gruppmedlemmarnas litteratursammanfattningar och i vissa fall av lärare förberedda diskussionsfrågor. Vartefter kursen rullar på kan sedan perspektiv och inriktningar som presenteras jämföras. Med dessa diskussioner hoppas vi uppmuntra till ett utbyte mellan er studenter där dialog och diskussion ses som möjlighet till lärande. För att gruppdiskussionerna skall vara till någon hjälp i det egna lärandet så rekommenderar vi starkt inläsning och sammanfattning av litteratur inför diskussionen. Diskussionen skall sammanfattas i en grupplogg. Grupploggen skall omfatta minst en (1) max två (2) A-4 sidor och läggas in på er gruppmapp under fliken gruppinlämningar Mondo. Obs. välj inte att skicka meddelande till lärare om inlagd uppgift.

3 Examination Examinationen består av tre delar: individuellt inlämnande av litteratursammanfattningar, gemensamt författade gruppsammanfattningar samt individuell examination i form av hemskrivning. 1. Sammanfattning av kursens litteratur. Till varje föreläsning skriver du en sammanfattning av den litteratur eller de artiklar som finns angivna till respektive föreläsning. Om det är fler artiklar eller artikel + bok till något tillfälle så skriver du ändå bara en sammanfattning för samtliga. Sammanfattningen skall läggas in på lärplattformen Mondo. För att få godkänt krävs att samtliga litteratursammanfattningar är inlämnande. På dessa ges inget betyg, men vid bristfälliga inlämningar kan komplettering krävas. 2. Gemensamt författade sammanfattningar av gruppdiskussioner. För att få godkänt krävs att gruppens samtliga litteratursammanfattningar är inlämnande. På dessa ges inget betyg men vid bristfälliga inlämningar kan komplettering krävas. 3. Individuell hemskrivning. Den andra delen av den individuella examinationen är en skriftlig hemskrivning som lämnas ut den 10 mars. Inlämning sker till studentexpeditionen Pedagogiska institutionen, Frescativägen 54 (i pappersform samt på Mondo) senast den 18 mars kl De som inte lämnat in examinationen i tid får göra omtentamen som lämnas ut 21 april som lämnas in senast den 29 april kl Den individuella hemskrivningen betygsätts med en sjugradig målrelaterad betygsskala med graderna (i fallande ordning) A F. Detta betyg blir också betyget för kursen. Den som har godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. Vid betyget Fx finns möjlighet för komplettering för att bli godkänd. Vid betyget F krävs att hemskrivningen besvaras på nytt. Det är endast möjligt att ompröva för godkänt resultat fyra gånger och inom tre terminer från första registrering på kursen. Rättad tentamen hämtas ut på studentexpeditionen, vanligen ca 3 veckor efter tentamenstillfället. Du ges då möjlighet att först titta på den rättade skrivningen och ta upp eventuella frågetecken kring rättningen med berörd lärare. Om du inte har några synpunkter på bedömningen kan du kvittera ut din tentamen och ta den med dig. OBS! att betygssättningen av en utkvitterad tentamen inte kan omprövas.

4 Betygskriterier A Studenten skall på ett mycket utförligt, självständigt och tydligt sätt kunna redogöra för innebörden av ett interaktionistiskt perspektiv, ett sociokulturellt respektive psykodynamiskt B Studenten skall på ett utförligt, självständigt och tydligt sätt kunna redogöra för innebörden av ett interaktionistiskt perspektiv, ett sociokulturellt respektive psykodynamiskt C Studenten skall på ett delvis utförligt, självständigt och tydligt sätt kunna redogöra för innebörden av ett interaktionistiskt perspektiv, ett sociokulturellt respektive psykodynamiskt D Studenten skall i stora drag kunna redogöra för innebörden av ett interaktionistiskt perspektiv, ett sociokulturellt respektive psykodynamiskt perspektiv samt relatera teorier och begrepp till olika specifika sammanhang och samhälleliga E Studenten redogör för, eller redogör delvis för innebörden av ett interaktionistiskt perspektiv, ett sociokulturellt respektive psykodynamiskt perspektiv samt relatera teorier och begrepp till olika specifika sammanhang och samhälleliga Fx Betyget Fx ges om studenten genom komplettering med ett utvecklat resonemang kan nå godkänt betyg. F Studenten kan inte redogöra för innebörden av ett interaktionistiskt perspektiv, ett sociokulturellt respektive psykodynamiskt perspektiv samt kan inte relatera teorier och begrepp till olika specifika sammanhang och samhälleliga Utöver angivna betygskriterier ingår i bedömningen godkänt att lämna in uppgifter i tid. Betyget F ges i särskilda fall och kräver att hemskrivningen besvaras på nytt. Har du godkänts i prov, det vill säga fått minst betyget E, får du inte göra ett nytt prov för högre betyg. Det är endast möjligt att ompröva för godkänt resultat fyra gånger och inom tre terminer från första registrering av delkursen. Litteratur Böcker (även andra upplagor än nedan går bra) Freud, S. (2006). Föreläsningar. Orientering i psykoanalysen. Stockholm: Natur och Kultur. Jerlang, E. & Egeberg, S. (2008). Utvecklingspsykologiska teorier. Stockholm: Liber. Vygotskij, L.S (1934/1999). Tänkande och språk. Göteborg: Bokförlaget Daidalos.

5 Kompendium som säljs genom Akademibokhandeln Frescati: Berling, K (1982). Moralutveckling. Bedömning av rätt och orätt från barndom till vuxen ålder. Kap Stockholm: Liber. Björklid, P. & Fischbein, S. (1996). Det pedagogiska samspelet. Kap. 3. Lund: Studentlitteratur. Connell, R.W. (2003). Om Genus. Kap. 1. Göteborg: Bokförlaget Daidalos. Gilligan, C. (1982). Med kvinnors röst. Psykologisk teori och kvinnors utveckling. Kvinnas plats i mannens livscykel + Föreställningar om relationer. (Kap1-2). Stockholm: Bokförlaget Prisma. Mayes, C. (2009). The psychoanalytic view of teaching and learning Journal of Curriculum Studies. VOL. 41, NO. 4, Piaget, J. (1972). Framtidens skola. Att förstå är att upptäcka. Stockholm: Bokförlaget Forum AB (Kopierad med tillstånd av översättaren). Tholander, M. (2005). Moralisk fostran mellan elever. Ett samtalsanalytiskt perspektiv. Pedagogisk forskning i Sverige. Årg. 10. Nr 2, s Praktisk information Lärplattformen Mondo används i kursen, vilket innebär att du måste skaffa användarnamn och lösenord för Mondo. Du loggar in med ditt Universitetskonto 1 här: Om du är registrerad på Pedagogik I under Vt11 2 finner du, när du loggat in på MONDO, Socialisation och utvecklings kurssajt under fliken Socialisation och utveckling Vt11. Här väljer du också undervisningsgrupp. Mondo är den plattform där du kan ta del av den information som kontinuerligt kommer att läggas ut under kursen angående uppgifter och eventuella schemaförändringar osv. All information läggs under fliken anslagstavla och då ny information läggs ut får du en påminnelse via din student e-post. Därför är det viktigt att du håller dig uppdaterad både via kursens hemsida på Mondo och via din student e-post. I kursens Forum kan du också, om du vill, diskutera kursens problemställningar med dina kurskamrater samt ställa frågor av administrativ karaktär som kan vara av intresse även för andra kursdeltagare. Om du behöver hjälp eller får problem med Mondo kontaktar du studentsupport, antingen via e- post: studentsupport@it.su.se eller via telefon: Har du några speciella behov som påverkar hur du har möjlighet att deltaga i kursen, var snäll och meddela Petra Roll Bennet (petra@ped.su.se) om detta så vi kan finna praktiska lösningar. Varmt välkommen till kursen! 1 Om du inte har universitetskonto, ta kontakt med studentsupporten på , studentsupport@it.su.se eller läs här: 2 Om du inte är registrerad kontakta stud.exp@ped.su.se.

Socialisation och utveckling, 7,5 hp

Socialisation och utveckling, 7,5 hp 1(6) 2010-06-14 Studiehandledning för delkursen Socialisation och utveckling, 7,5 hp Socialisation and development, 7,5 ECTS credits Ht 2010 Kursansvarig: Petra Roll Bennet petra@ped.su.se Kursens syfte

Läs mer

Barn och ungdomars utveckling och lärande7, 5 hp HT-15

Barn och ungdomars utveckling och lärande7, 5 hp HT-15 1(7) 2015-10-19 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Beteendevetenskapliga grunder Studiehandledning Barn och ungdomars utveckling och lärande7, 5 hp HT-15 Child and youth learning and development 7,5 ECTS

Läs mer

Studiehandledning. Pedagogisk introduktionskurs 15 hp Introductory course in Education 15 ECTS Ht-11 Kursansvarig Gunilla Petersson.

Studiehandledning. Pedagogisk introduktionskurs 15 hp Introductory course in Education 15 ECTS Ht-11 Kursansvarig Gunilla Petersson. 1(5) Institutionen för pedagogik och didaktik 2011-08-11 Studiehandledning Pedagogisk introduktionskurs 15 hp Introductory course in Education 15 ECTS Ht-11 Kursansvarig Gunilla Petersson Kursens syfte

Läs mer

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 1(5) 2015-11-13 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Beteendevetenskapliga grunder Studiehandledning Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 Kursansvarig: Petra Roll Bennet petra@edu.su.se Kursens

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 1 (5) 7 2014-01-17 Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 Kursadministration och organisation Lärplattformen Mondo används i kursen för information kring uppgifter

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

A N V I S N I N G A R. till delkurs P E R S O N L I G H E T S T E O R I. 7,5 högskolepoäng

A N V I S N I N G A R. till delkurs P E R S O N L I G H E T S T E O R I. 7,5 högskolepoäng Psykologiska institutionen Stockholms universitet Psykologi II 30 högskolepoäng vt 2012 A N V I S N I N G A R till delkurs P E R S O N L I G H E T S T E O R I 7,5 högskolepoäng v111212 Kursplanen Delkursen

Läs mer

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS)

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS) 2018-11-29 Studiehandledning Hälsopedagogik I (15 hp) Health Education I (15 ECTS) Kurskod: VPG03F och VPG01F Vårterminen 2019 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms

Läs mer

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS)

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS) 2018-12-17 Studiehandledning Hälsopedagogik I (15 hp) Health Education I (15 ECTS) Kurskod: VPG03F och VPG01F Vårterminen 2019 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms

Läs mer

Studiehandledning. Vt 15 vecka 13-22

Studiehandledning. Vt 15 vecka 13-22 1(11) 2014-02-12 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning II, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling II, 7,5 ects Vt 15 vecka

Läs mer

Studiehandledning - Pedagogisk introduktionskurs 15 hp vt 2014

Studiehandledning - Pedagogisk introduktionskurs 15 hp vt 2014 1(8) Institutionen för pedagogik och didaktik 2014.01.09 Studiehandledning - Pedagogisk introduktionskurs 15 hp vt 2014 Introductory course in Education 15 ECTS Kursansvarig: Gunilla Petersson Innehåll

Läs mer

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 20180914 Studiehandledning Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Katarina Lagercrantz All katarina.lagercrantz@edu.su.se

Läs mer

Kursplan för Makt och social skiktning VT 09, 6 högskolepoäng. (Power and Social Stratification 6 ECTS)

Kursplan för Makt och social skiktning VT 09, 6 högskolepoäng. (Power and Social Stratification 6 ECTS) 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Kursplan för Makt och social skiktning VT 09, 6 högskolepoäng. (Power and Social Stratification 6 ECTS) 1. Beslut Kursplanen är fastställd av styrelsen

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I, HT11 Delkursansvarig lärare Reza Azarian Rum B972 Tel. 16 31 91 Reza.azarian@sociology.su.se

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2011 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP)

Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP) Kurs 12 Personlighetspsykologi PSPR12, HT19 Kursansvarig: Stephan Hau, Lillian Döllinger Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP) Kursens innehåll Personlighetspsykologikursen behandlar ett

Läs mer

Sociologi I, Grundläggande sociologi, 7,5 hp., GN VT-15 Senast uppdaterad

Sociologi I, Grundläggande sociologi, 7,5 hp., GN VT-15 Senast uppdaterad STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till delkursen Grundläggande sociologi (7,5 hp.), Sociologi I, VT15 Momentansvarig lärare (nås lättast via epost): Elias le Grand, rum B994,

Läs mer

Betygskriterier. NS1082, Svenska i arbetslivet I, 30 hp. Fastställda av institutionsstyrelsen Gäller fr.o.m. ht 2014.

Betygskriterier. NS1082, Svenska i arbetslivet I, 30 hp. Fastställda av institutionsstyrelsen Gäller fr.o.m. ht 2014. Betygskriterier NS1082, Svenska i arbetslivet I, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2014-05-07. Gäller fr.o.m. ht 2014. Delkurs 1. Praktisk språkanalys, 7, 5 hp Förväntade studieresultat För godkänt

Läs mer

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för vårterminen 2015

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för vårterminen 2015 1 (4) Uppdaterad 2015-03-12 Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för vårterminen 2015 Kursadministration och organisation I kursen används den digitala plattformen Mondo för information

Läs mer

Juridik och etik för psykologer 7,5 hp

Juridik och etik för psykologer 7,5 hp Psykologiska institutionen Psykologprogrammet Stockholms universitet Termin 5 VT 19 Juridik och etik för psykologer 7,5 hp Kursanvisningar för vårterminen 2019 21 januari 20 februari Syfte Kursen skall

Läs mer

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2014

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2014 1 (4) Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2014 Kursadministration och organisation Lärplattformen Mondo används i kursen för information kring uppgifter och

Läs mer

1(5) Studiehandledning. Pedagogikens utopier. Vårterminen Institutionen för pedagogik och didaktik

1(5) Studiehandledning. Pedagogikens utopier. Vårterminen Institutionen för pedagogik och didaktik 1(5) Studiehandledning Pedagogikens utopier Vårterminen 2019 Institutionen för pedagogik och didaktik www.edu.su.se Välkommen till kursen Pedagogikens utopier, (7,5 hp). Den ingår som valbar kurs i masterprogrammet

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Höstterminen 2014 Inledning

Läs mer

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15/30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS)

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15/30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS) 2016-06-13 Studiehandledning Hälsopedagogik I (15/30 hp) Health Education I (15 ECTS) Kurskod: VPG03F och VPG01F Höstterminen 2016 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2013 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Inkludering och exkludering inom områdena vård och hälsa (7,5 hp)

Inkludering och exkludering inom områdena vård och hälsa (7,5 hp) 1(5) 2013-12-23 Studiehandledning Inkludering och exkludering inom områdena vård och hälsa (7,5 hp) Inclusion and exclusion in health and healthcare (7.5 ECTS) Vårterminen 2014 Kursansvarig: Robert Ohlsson

Läs mer

Förväntade studieresultat Efter genomgången delkurs förväntas studenten kunna:

Förväntade studieresultat Efter genomgången delkurs förväntas studenten kunna: 1 (9) 2015-11-30 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning Pedagogisk

Läs mer

Studiehandledning. Vt 14 vecka 13-22

Studiehandledning. Vt 14 vecka 13-22 2014-02-05 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning II, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling II, 7,5 ects Vt 14 vecka 13-22

Läs mer

Studiehandledning. Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl

Studiehandledning. Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl 1(5) Studiehandledning Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl Kursens huvudsakliga innehåll Kursen behandlar utbildningsväsendets och utbildningspolitikens

Läs mer

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15/30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik 2015-12-11. Health Education I (15 ECTS)

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15/30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik 2015-12-11. Health Education I (15 ECTS) 2015-12-11 Studiehandledning Hälsopedagogik I (15/30 hp) Health Education I (15 ECTS) Kurskod: VPG03F och VPG01F Våterminen 2016 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

Studiehandledning. Delkursens huvudsakliga innehåll. Delkursens innehåll och upplägg. Innehåll. Förväntade studieresultat.

Studiehandledning. Delkursens huvudsakliga innehåll. Delkursens innehåll och upplägg. Innehåll. Förväntade studieresultat. 1(6) Studiehandledning Delkurs: Politik och samhälle (SYV8) Kurs: Samhälle, politik och utbildning (UCG103) Studie- och yrkesvägledarprogrammet Campus Vårterminen 2016 Kursansvarig: Karin Fransson och

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS 1. 2012-11-26 Studiehandledning för kursen Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS Vårterminen 2013 Kurskod Peg210 / PEG200 / PEA251 Lärare: Thomas Backlund & Pär Larsson

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING DISTANS, HT2019 SAMSPEL MELLAN INDIVID OCH SAMHÄLLE (7,5 HP) KURSKOD: UCG101. Institutionen för pedagogik och didaktik

STUDIEHANDLEDNING DISTANS, HT2019 SAMSPEL MELLAN INDIVID OCH SAMHÄLLE (7,5 HP) KURSKOD: UCG101. Institutionen för pedagogik och didaktik Den 27 augusti 2019 Stockholms universitet STUDIEHANDLEDNING DISTANS, HT2019 SAMSPEL MELLAN INDIVID OCH SAMHÄLLE (7,5 HP) KURSKOD: UCG101 Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: 08-16 20 00 (vxl)

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I och Sociologi II, VT-14 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail:

Läs mer

Schema för kursen integration och mångkulturell sociologi

Schema för kursen integration och mångkulturell sociologi Sociologiska institutionen, Stockholms universitet, Schema för kursen integration och mångkulturell sociologi 6 + 6 (hp) uppsats Undervisningsperioden: våren 2009 Delkurs 1, 14/4 11/5. Delkurs 2. 11/5

Läs mer

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS)

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS) 1(7) 2018-05-29 Studiehandledning Forskningsspecialisering (15 hp) Research Specialization (15 ECTS) Kurskod: PEA459 Höstterminen 2018 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING ATT VARA LÄRARE I SVERIGE (8 HP) DIG08U - VT Kursansvariga: Elisabeth Hultqvist och Shamal Kaveh

STUDIEHANDLEDNING ATT VARA LÄRARE I SVERIGE (8 HP) DIG08U - VT Kursansvariga: Elisabeth Hultqvist och Shamal Kaveh STUDIEHANDLEDNING ATT VARA LÄRARE I SVERIGE (8 HP) DIG08U - VT 2017 Kursansvariga: Elisabeth Hultqvist och Shamal Kaveh Välkommen till kursen Att vara lärare i Sverige, 8 hp. Kursen ingår Utländska Lärares

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS 1(5) 2012-06-14 Studiehandledning för kursen Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS Höstterminen 2012 Lärare: Thomas Backlund & Pär Larsson Under denna kurs kommer du att

Läs mer

Studiehandledning. UCG120 Vetenskaplig teori och metod II (7,5hp) VT2018. Lärare

Studiehandledning. UCG120 Vetenskaplig teori och metod II (7,5hp) VT2018. Lärare Datum den 22 december 2017 Studiehandledning UCG120 Vetenskaplig teori och metod II (7,5hp) VT2018 Kontaktuppgifter Kursansvarig Anneli Öljarstrand anneli.oljarstrand@edu.su.se Kursadministration grundnivapedagogik.edu@su.se

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III

Studiehandledning Pedagogisk forskning III Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III Vårterminen 2014 Inledning Vetenskapsteori kan definieras som ett ämne inom filosofin: läran om

Läs mer

Studiehandledning. Pedagogikens idéhistoria. Höstterminen (6) Institutionen för pedagogik och didaktik

Studiehandledning. Pedagogikens idéhistoria. Höstterminen (6) Institutionen för pedagogik och didaktik 1(6) Studiehandledning Pedagogikens idéhistoria Höstterminen 2018 Bilden tagen av Picography, licens under Creative commons Institutionen för pedagogik och didaktik www.edu.su.se Välkommen till kursen

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2012 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Teorier om lärande och individens utveckling kompletterande pedagogisk utbildning (5 hp)

Teorier om lärande och individens utveckling kompletterande pedagogisk utbildning (5 hp) 2016-06-14 Studiehandledning Teorier om lärande och individens utveckling kompletterande pedagogisk utbildning (5 hp) DIG11K Höstterminen 2016 Kursansvarig: Jonas von Reybekiel Trostek Institutionen för

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr o m: Vårterminen 2009 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Socialt arbete I: Introduktion till kunskapsfältet Social Work I: Introduction to the field of knowledge 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: SUARB1 Gäller från:

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012 Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Christer Langström Ingrid Hultén Tfn. 08 1207 63 79 christer.langstrom@edu.su.se 08-1207 63 66 ingrid.hulten@edu.su.se Studiehandledning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LLEN00 Engelska för lärare i åk 1-3, 15 högskolepoäng English for teachers in years 1-3, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01. Kursbeskrivning VT 17

Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01. Kursbeskrivning VT 17 Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01 Kursbeskrivning VT 17 2 (5) Välkommen till Introduktionskurs i teckenspråk som nybörjarspråk (7,5 högskolepoäng), vårterminen 2017 Kursens

Läs mer

Kursbeskrivning. Muntlig framställning, 5 hp

Kursbeskrivning. Muntlig framställning, 5 hp Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Muntlig framställning, 5 hp Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, 180 hp (HTOTK): Teckenspråk i teori och praktik II, GN, 30 hp, termin 2 (LITU20)

Läs mer

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Perspektiv på språk, 5 hp Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, 180 hp (HTOTK): Teckenspråk i teori och praktik II, GN, 30 hp, termin 2 (LITU20)

Läs mer

Studiehandledning. Innehåll. Institutionen för pedagogik och didaktik Frescativägen 54

Studiehandledning. Innehåll. Institutionen för pedagogik och didaktik Frescativägen 54 Studiehandledning Pedagogisk introduktionskurs (PIK) 15 hp Introductory course in Education 15 ECTS Kursansvarig Ulrika Bennerstedt Kursadministratör Emma West (emma.west@edu.su.se) Lärare på kursen Charlotte

Läs mer

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå.

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. 1 (11) Datum 20151217 Institutionen för pedagogik och didaktik Vt 2016 Studiehandledning UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. Coaching Conversations: Career

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING ATT VARA LÄRARE I SVERIGE (8 HP) DIG08U - HT HALVFART. Kursansvariga: Elisabeth Hultqvist och Shamal Kaveh

STUDIEHANDLEDNING ATT VARA LÄRARE I SVERIGE (8 HP) DIG08U - HT HALVFART. Kursansvariga: Elisabeth Hultqvist och Shamal Kaveh STUDIEHANDLEDNING ATT VARA LÄRARE I SVERIGE (8 HP) DIG08U - HT 2016- - HALVFART v.35-43 - Grupp 3 och 4 Kursansvariga: Elisabeth Hultqvist och Shamal Kaveh Välkommen till kursen Att vara lärare i Sverige,

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Arbetsmarknadskunskap med management II Labour Relations and Management II 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: AT2050 Gäller från: VT 2015 Fastställd: 2010-12-16

Läs mer

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg 1 (5) Modevetenskap II Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista Kursansvarig: Louise Wallenberg Kursens innehåll och syften Kursen i vetenskapligt skrivande ger dig övning

Läs mer

Anvisningar till kursen. IDROTTSPSYKOLOGI (15 hp) HT-10

Anvisningar till kursen. IDROTTSPSYKOLOGI (15 hp) HT-10 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Johan Plate Anvisningar till kursen IDROTTSPSYKOLOGI (15 hp) HT-10 Kursens lärandemål Efter att ha genomgått idrottspsykologikursen förväntas deltagaren

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2014 Ansvarig lärare Lina Eklund, Fil Dr Rum: B965 Telefonnummer:

Läs mer

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15/30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS)

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15/30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS) 2014-12-10 Studiehandledning Hälsopedagogik I (15/30 hp) Health Education I (15 ECTS) Kurskod: VPG03F och VPG01F Vårterminen 2015 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms

Läs mer

Pedagogisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2015

Pedagogisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2015 1 (4) Uppdaterad 2015-11-02 Pedagogisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2015 Kursadministration och organisation I kursen används den digitala plattformen Mondo för information kring

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2013

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2013 1 (6) STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2013 Kursansvarig:, Professor i högskolepedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet (max.scheja@edu.su.se)

Läs mer

Teorier om lärande och individens utveckling (7,5 hp)

Teorier om lärande och individens utveckling (7,5 hp) 2016-10-17 Studiehandledning Teorier om lärande och individens utveckling (7,5 hp) DIG01K Höstterminen 2016 Kursansvarig: Jonas von Reybekiel Trostek Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms

Läs mer

Kursplan för kurs på avancerad nivå

Kursplan för kurs på avancerad nivå Kursplan för kurs på avancerad nivå Psykoterapeutisk teori och metod: grunder, vetenskapsteori och integration Psychotherapeutic theory and method: fundamentals, theory of science and integration 24.0

Läs mer

Delkursplan för kvantitativ analys, 4.5 hp, GN (Quantitative Analysis, FC, 4.5. ECTS)

Delkursplan för kvantitativ analys, 4.5 hp, GN (Quantitative Analysis, FC, 4.5. ECTS) Delkursplan för kvantitativ analys, 4.5 hp, GN (Quantitative Analysis, FC, 4.5. ECTS) 1. Allmänt om kursen. Kursen omfattar 4,5 hp och ges på grundläggande nivå. Kursplanen är giltig från och med vårterminen

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis Kurskod: 1OP302 Gäller från: VT 2016 Fastställd: Denna kursplan

Läs mer

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 12 LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 2, The Teaching Profession and Education, 30 higher education credits

Läs mer

VT Introduktionsföreläsning för kursen. Ekonomi för tolkar och översättare. delmoment Företagsekonomi. Föreläsare. Emmanouel Parasiris

VT Introduktionsföreläsning för kursen. Ekonomi för tolkar och översättare. delmoment Företagsekonomi. Föreläsare. Emmanouel Parasiris VT 2010 Introduktionsföreläsning för kursen Ekonomi för tolkar och översättare delmoment Företagsekonomi Föreläsare. Emmanouel Parasiris tisdag den 30 mars 2010 Emmanouel Parasiris 1 EMMANOUEL PARASIRIS

Läs mer

5 November 6 December 2012

5 November 6 December 2012 Stockholms universitet Psykologiska institutionen Kognition (7.5 hp) för PAO T1 HT 2012 Delkursansvarig: Mats Najström Preliminärt schema smärre ändringar kan ske Kognition Anvisningar och Schema 5 November

Läs mer

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Perspektiv på språk, 5 hp Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, 180 hp (HTOTK): Teckenspråk i teori och praktik II, GN, 30 hp, termin 2 (LITU20)

Läs mer

Kriminologi GR (A), Tillämpad kriminologi I, 15 hp

Kriminologi GR (A), Tillämpad kriminologi I, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Kriminologi GR (A), Tillämpad kriminologi I, 15 hp Criminology BA (A), Applied Criminology I, 15 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning

Läs mer

jämföra vetenskapsteoretiska förhållningssätt och dess återspegling i empirisk forskning,

jämföra vetenskapsteoretiska förhållningssätt och dess återspegling i empirisk forskning, 1 (10) 2018-08-10 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Katarina Lagercrantz All katarina.lagercrantz@edu.su.se Kursadministratör: Ian Henshaw Ian.henshaw@edu.su.se Studiehandledning Vetenskaplig

Läs mer

Klassisk Sociologisk Teori, 7,5 hp, Sociologi II och Utredningssociologi II

Klassisk Sociologisk Teori, 7,5 hp, Sociologi II och Utredningssociologi II 1 Version 2017-06-28 Sociologiska institutionen Klassisk Sociologisk Teori, 7,5 hp, Sociologi II Utredningssociologi II Kursbeskrivning HT 2017 Denna delkurs ger en fördjupad presentation av de teoretiska

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Grundläggande sociologi (7,5 p.) Sociologi I, VT09 Innehåll Kursen har som mål att ge studenten en översikt av och förståelse

Läs mer

Teori, 9 hp, Sociologi II och Utredningssociologi II

Teori, 9 hp, Sociologi II och Utredningssociologi II 1 (4) Version 2016-07-08 Sociologiska institutionen Teori, 9 hp, Sociologi II Utredningssociologi II Kursbeskrivning HT 2016 Denna delkurs ger en fördjupad presentation av de teoretiska perspektiv som

Läs mer

Didaktik 1 Skolans kunskapsuppdrag (7,5 hp)

Didaktik 1 Skolans kunskapsuppdrag (7,5 hp) HT 2018 Studiehandledning Didaktik 1 Skolans kunskapsuppdrag (7,5 hp) DIG05U UDG05L Höstterminen 2018 Kursansvarig: Larissa Mickwitz Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress:

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod REL100. Reggio Emilia, estetiska lärprocesser och pedagogisk dokumentation, 15 högskolepoäng

Institutionen för individ och samhälle Kurskod REL100. Reggio Emilia, estetiska lärprocesser och pedagogisk dokumentation, 15 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska erhålla grundläggande kunskaper om Reggio Emilias pedagogiska grundsyn och utveckla en kompetens att tillämpa delar av denna pedagogiska grundsyn

Läs mer

Studiehandledning. Delkursens huvudsakliga innehåll. Momentets innehåll och upplägg. Innehåll. Förväntade studieresultat.

Studiehandledning. Delkursens huvudsakliga innehåll. Momentets innehåll och upplägg. Innehåll. Förväntade studieresultat. 1(7) Studiehandledning Delkurs: Politik och samhälle (SYV8) Kurs: Sanhällsvetenskapliga grunder (UCG103) Studie- och yrkesvägledarprogrammet Distans Vårterminen 2016 Kursansvarig: Karin Fransson och Fredrik

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012 1 (6) STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012 Kursansvarig: Max Scheja, Docent och universitetslektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet

Läs mer

Studiehandledning. Campus, HT2018. Sociologiska perspektiv på studie- och yrkesval, 11hp KURSKOD: UCG101

Studiehandledning. Campus, HT2018. Sociologiska perspektiv på studie- och yrkesval, 11hp KURSKOD: UCG101 Den 24 augusti 2018 Studiehandledning Campus, HT2018 Sociologiska perspektiv på studie- och yrkesval, 11hp KURSKOD: UCG101 Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress:

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LV1111 Litteraturvetenskap, Grundkurs, 30 högskolepoäng Comparative Literature, Introductory Course, 30 Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Kursansvarig lärare: Tove Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

SOCIOLOGISK TEORI (7,5 hp), Sociologi III Kursinformation VT 2017 (Mindre ändringar kan förekomma)

SOCIOLOGISK TEORI (7,5 hp), Sociologi III Kursinformation VT 2017 (Mindre ändringar kan förekomma) 1 SOCIOLOGISK TEORI (7,5 hp), Sociologi III Kursinformation VT 2017 (Mindre ändringar kan förekomma) Kursen utgör en fortsättning fördjupning av vissa områden inom modern sociologisk teori som fortfarande

Läs mer

Teori, 9 hp, Sociologi II och Utredningssociologi II

Teori, 9 hp, Sociologi II och Utredningssociologi II 1 (4) Version 2016-12-08 Sociologiska institutionen Teori, 9 hp, Sociologi II Utredningssociologi II Kursbeskrivning VT 2017 Denna delkurs ger en fördjupad presentation av de teoretiska perspektiv som

Läs mer

Kursbeskrivning. Språkvetenskaplig introduktion till svenskt teckenspråk, 5 hp. Teckenspråk i teori och praktik, 30 hp, LITU10

Kursbeskrivning. Språkvetenskaplig introduktion till svenskt teckenspråk, 5 hp. Teckenspråk i teori och praktik, 30 hp, LITU10 Avdelningen för teckenspråk Kursbeskrivning Språkvetenskaplig introduktion till svenskt teckenspråk, 5 hp Teckenspråk i teori och praktik, 30 hp, LITU10 Gäller ht 2018. Innehåll och förväntade studieresultat

Läs mer

Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik

Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Hanna Karlsson Mimmi Malmer hanna.karlsson@edu.su.se mimmi.malmer@edu.su.se Studiehandledning Det professionella samtalet

Läs mer

LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle

LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Anvisningar till kursen. IDROTTSPSYKOLOGI (15 hp) VT-11

Anvisningar till kursen. IDROTTSPSYKOLOGI (15 hp) VT-11 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Johan Plate Anvisningar till kursen IDROTTSPSYKOLOGI (15 hp) VT-11 Kursens lärandemål Efter att ha genomgått idrottspsykologikursen förväntas deltagaren

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2014 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Provkod: (bestäms centralt)

Läs mer

Världens språk, 7,5 hp LIN135. Kursbeskrivning HT16

Världens språk, 7,5 hp LIN135. Kursbeskrivning HT16 Världens språk, 7,5 hp LIN135 Kursbeskrivning HT16 2 (7) Kursbeskrivningen är fastställd av styrelsen vid institutionen för lingvistik 2016-06- 14. Undervisande lärare Emil Perder E-post: emil.perder@ling.su.se

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(5) 2012 12-16 Kursbeskrivning för kursen Analys och bedömning av kunskaper i matematik 7,5 hp Välkommen till kursen Kursen är på

Läs mer

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Grundläggande högskolebehörighet

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Grundläggande högskolebehörighet 1 (3) Kursplan Kursens benämning: Vetenskaplig metod A Engelsk benämning: Scientific method A Kurskod: 1MV015 Gäller från: HT 2012 Fastställd: Denna kursplan är fastställd av Ämnesrådet i Ledningsvetenskap

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Kursansvarig lärare: Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

Nederländska I 30 högskolepoäng Termin 1 (15 högskolepoäng) Välkommen till Nederländska I, 30 högskolepoäng

Nederländska I 30 högskolepoäng Termin 1 (15 högskolepoäng) Välkommen till Nederländska I, 30 högskolepoäng STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för baltiska språk, finska och tyska Nederländska avdelningen Höstterminen 2014 Kursinformation med litteraturförteckning Nederländska I 30 högskolepoäng Termin 1 (15

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Kompletteringsutbildning för personer med avslutad utländsk högskoleutbildning i socialt arbete III Supplementary course for people with a foreign university education in

Läs mer

Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning. Examensarbete, 15 hp. Tolkning kandidatkurs, 30 hp, GN (TTA480) Gäller vt 2019.

Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning. Examensarbete, 15 hp. Tolkning kandidatkurs, 30 hp, GN (TTA480) Gäller vt 2019. Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Examensarbete, 15 hp Tolkning kandidatkurs, 30 hp, GN (TTA480) Gäller vt 2019. Innehåll och förväntade studieresultat Delkursen innebär att studenten

Läs mer

Psykologi PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Bachelor Thesis in Psychology

Psykologi PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Bachelor Thesis in Psychology GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Psykologiska institutionen KURSPLAN PC1508 Psykologi PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Bachelor Thesis in Psychology

Läs mer

VT 2019, Helfart. Anvisningar till delkursen. Kognition. 7,5 högskolepoäng

VT 2019, Helfart. Anvisningar till delkursen. Kognition. 7,5 högskolepoäng Psykologiska institutionen Psykologi I, 30 högskolepoäng VT 2019, Helfart Anvisningar till delkursen Kognition 7,5 högskolepoäng 28 mars 29 april 2019 Välkommen till delkursen Kognition på Psykologi I!

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. Grundläggande sociologi (7,5 p.), Sociologi I, VT Innehåll. 2. Lärandemål

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. Grundläggande sociologi (7,5 p.), Sociologi I, VT Innehåll. 2. Lärandemål STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till delkursen Grundläggande sociologi (7,5 p.), Sociologi I, VT14 1. Innehåll Kursen har som mål att ge studenten en introduktion till sociologisk

Läs mer