SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL"

Transkript

1 Innehållsförteckning Ärende 1 Godkännande av dagordning Presentation av ny anhörigkonsulent Information om samverkansgrupp barn och unga Information om flyktingmottagning Information om uppsökande verksamhet - äldre Yttrande över remiss om lagförslag reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning Information om särskilt boende Information om utredning gällande byggnation av gruppbostad Införande av hemsjukvårdsavgift Sammanställning av inkomna synpunkter Information om bokslut Information om budget Fastställande av LOV-ersättning Lex Sarah - våld i nära relationer Lex Sarah - HVB för ensamkommande barn / ungdomar Strategi- och handlingsplan Äldre Svar på revisionsrapport - Granskning av avgiftsintäkter Information om socialjouren Återbesättningsprövning inom äldre- och funktionshinderomsorgen Delegation - ensamkommande ungdomar Information om rapportering av ej verkställda beslut - fjärde kvartalet Personalfrågor Delegationsärenden Informationsärenden... 33

2 Plats och tid ande Ej tjänstgörande ersättare och övriga närvarande Höger kammare Onsdagen den 3 februari 2016 kl. 17:00 21:10 Roger Green (FP) Anita Spaak (M) Monica Haraldson (S) Hans Jarstig (KD) Lisbet Bärenholdt (M) Rickard Lantz (KD) Olle Moln Teike (SD) Kent Bjärkhed (S) Lennart Blåberg (KD), tjänstgörande ersättare Lars Elwing (M) Ulla Jönsson (M) Mari Larsson (SD) Betty Svensson, förvaltningschef Sara Svenningsson, sekreterare Helen Öberg, anhörigkonsulent 2 Jessica Ek, barn- och ungdomssamordnare 3 Anders Ströberg, projektledare 3 Claes-Göran Udd, avdelningschef flykting- och integrationsenheten 4 Karin Olin, enhetschef biståndsenheten 5-6 Carina Bergman, omsorgschef 7 Cecilia Petersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska 7 Ellen Strömberg, kvalitets- och utvecklingsledare 8-10 Anna-Carin Alzén, biträdande ekonomichef ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Protokollet förvaras på Socialförvaltningens arkiv Underskrift

3 Utses att justera Rickard Lantz Paragrafer: 1-24 Ordförande Justerande Sekreterare

4 Godkännande av dagordning Nämnden beslutar att lägga in två extra ärenden i föredragningslistan: - lex Sarah gällande HVB för ensamkommande barn - yttrande över lagförslag om reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning Två ärenden har tillkommit. Det ena ärendet handlar om en lex Sarahanmälan som utretts och anmälts till inspektionen för vård och omsorg och som socialnämnden behöver ha information om. Det andra ärendet är ett yttrande gällande lagförslag om reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning som ska vara inkommet till socialdepartementet senast den 29 februari 2016 och som socialnämnden behöver besluta om innan dess.

5 Presentation av ny anhörigkonsulent Ordförande tackar för informationen. Helen Öberg är ny anhörigkonsulent. Helen arbetar 50 procent i Habo kommun och 50 procent i Mullsjö kommun som anhörigkonsulent. Att arbeta med anhörigstöd innebär att stötta anhöriga på olika sätt utifrån behov. Det kan exempelvis innebära att motivera någon till att få avlastning samt att ge information. Det finns även gemensamma aktiviteter som anordnas för anhöriga, till exempel anhörigdagar.

6 Information om samverkansgrupp barn och unga Ordförande tackar för informationen. Jessica Ek, barn- och ungdomssamordnare och Anders Ströberg, projektledare för projektet skolnärvaro informerar om sina uppdrag. Barn- och ungdomssamordnaren leder och samordnar Samverkan barn och unga i Habo, verkställer styrgruppens (Folkhälsorådet) beslut, arbetar i nätverk och har hand om barnsamordnarärenden. Anders Ströberg, som är projektledare för skolnärvaro arbetar med närvarorutiner i Habo grundskola samt med enskilda elever som har hög frånvaro i skolan. Anders utbildar samtliga lärare i Habo i närvarorutiner.

7 Information om flyktingmottagning Ordförande tackar för informationen. Claes-Göran Udd, avdelningschef vid flykting- och integrationsenheten informerar om flyktingverksamheten. har enligt reglemente ansvar för kommunens flyktingmottagning. diskuterade osäkerheten kring ansvarsfrågan gällande flyktingfrågor. Nämnden diskuterades hur långt egentligen socialnämndens ansvar sträcker sig. Samtidigt så är kommunstyrelsen kommunens ledande politiska förvaltningsorgan som har ett helhetsansvar för kommunens verksamheter, utveckling och ekonomiska ställning.

8 Information om uppsökande verksamhet - äldre Ordförande tackar för informationen skickade förvaltningen ett erbjudande om hembesök till samtliga personer över 80 år och som inte tidigare hade några insatser från kommunen skickade förvaltningen ut ett sådant erbjudande till 32 personer som fyllt 80 år sedan förra utskicket. 14 av 32 personer som fick erbjudandet 2015 tackade ja till hembesök.

9 Dnr SN15/201 6 Yttrande över remiss om lagförslag reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning Yttrandet godkänns. Lagförslagets huvudsakliga innehåll Målet för översynen har varit att åstadkomma ett mer sammanhållet system för ersättning till personer med funktionsnedsättning. Förslagen ska göra att förmånerna blir mer förutsägbara för både medborgare och ansvarig myndighet, tidsenliga, hållbara över tid och rättssäkra. Förslaget är att två nya socialförsäkringsförmåner ska införas en merkostnadsersättning vid funktionsnedsättning hos barn och vuxna samt ett omvårdnadsbidrag till föräldrar vid funktionsnedsättning hos barn. Förmånerna handikappersättning och vårdbidrag ska upphöra. Huvudregeln är att förmånen beviljas med hälften till vardera föräldern i de fall båda föräldrarna ansökt om och rätt till förmånen bedöms föreligga. Förslag görs vidare om en rätt till förkortning av normalarbetstid i föräldraledighetslagen i syfte att underlätta för en förälder som har barn med funktionsnedsättning att kombinera omvårdnaden av barnet med en anställning. En mer centraliserad handläggning av de två socialförsäkringsförmånerna föreslås också. Yttrande Habo kommun ställer sig positiv till införandet av de två nya socialförsäkringsförmånerna. Namnet på dem är mer tidsenliga än de tidigare förmånerna - handikappersättning och vårdbidrag. Habo kommun anser också att det är positivt, ur ett jämställdhetsperspektiv, att föräldrar per automatik beviljas hälften var, om de båda ansöker och om rätt till förmånen föreligger. Som promemorian säger ökar då förutsättningarna för ett jämställt ansvarstagande för omvårdnaden och tillsynen av ett barn med funktionsnedsättning. Även ambitionen att öka rättssäkerheten är viktig men den förändring som ska främja detta, enligt lagförslaget, är att Försäkringskassan ska bli mer centraliserad. Denna typ av förändring kan även ha nackdelar då det blir lång väg från medborgare till myndighetsutövare.

10 et skickas till:

11 Information om särskilt boende Socialförvaltningen ges i uppdrag att informera om en eventuell omdisponering av avdelningarna vid Kärrsgården. Omsorgschef Carina Bergman och medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Petersson redogjorde för förslag att omdisponera lokalerna vid Kärrsgården. Syftet med en omdisponering är att kunna ge högre kvalitet i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom samt att bättre kunna möta omsorgstagares förändrade behov. Förändringen innebär även att nuvarande bemanning vid särskilt boende kan behållas.

12 Information om utredning gällande byggnation av gruppbostad Kostnader för gruppbostad tas upp i budget Dnr SN15/124 Tekniska förvaltningen ombeds att kostnadsberäkna byggnation av gruppbostad samt att utreda om det är möjligt att överta Gullvivan till att användas som gruppbostad. beslutade i november 2015 att utreda byggnation av gruppbostad. Vid tidpunkten för beslutet hade elva personer anmält intresse av att i framtiden bo i gruppbostad beviljad enligt lagen om särskilt stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS. Antalet boende i en gruppbostad bör vara litet, tre till sex personer per gruppbostad. I tjänsteskrivelse Utredning av byggnation av gruppbostad, daterad den 30 november 2015 beskrivs vad en gruppbostad är, hur en gruppbostad ska utformas samt driftskostnader. et skickas till: Tekniska förvaltningen

13 Dnr SN15/58 9 Införande av hemsjukvårdsavgift Ärendet återremitteras. Region Jönköpings län ansvarar för (vård på vårdcentral) all mottagningsverksamhet i primärvård och specialistsjukvården. Hemsjukvård utförs av kommunen. Sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och omvårdnadspersonal utför vården oavsett om det är kommunen eller regionen som ansvarar för vården. Utgångspunkten är att alla som behöver vård ska få den på vårdcentralen. Den vård som ges på vårdcentralen kan ges i hemmet om personen på grund av sitt hälsotillstånd inte kan eller har stora svårigheter att ta sig till vårdcentralen. Kommunen ansvarar för den hälso- och sjukvård som ges i det egna hemmet till personer som på grund av sjukdom och/eller funktionsnedsättning inte på egen hand eller med stöd kan uppsöka vårdcentral eller mottagning, utan stora påfrestningar eller olägenheter. Hemsjukvård/hembesök ska även erbjudas när det ger mervärde för patientens fortsatta vård, omsorg och rehabilitering. Mervärde kan innebära ökad patientsäkerhet, delaktighet och trygghet för patienten. Det kan också innebära ökad möjlighet till teamsamverkan kring patienten, ökad möjlighet att bedöma behov, göra riskbedömningar samt få bättre effekt av vård och rehabiliteringsinsatser. Hemsjukvård är dyrare att utföra än vård som utförs på vårdcentralen. Personal som utför hemsjukvård förflyttar sig mellan de personer som behöver vård. Mer arbetstid går därmed åt till transporter jämfört med om vården utförs på vårdcentralen. Hemsjukvården behöver dessutom bilar. Personer som får vård på vårdcentralen betalar patientavgift för varje besök samt egen resekostnad till vårdcentralen. Personer som får vård i hemmet betalar för närvarande inga avgifter för vården och har inte heller några resekostnader för att få vård. Avgifter är en intäkt för kommunen som bidrar till att finansiera hemsjukvården. Avgifter har en viss bromsande effekt på behovet. Kommunen kan genom att ta ut avgift för hemsjukvård påverka efterfrågan på hemsjukvård. Alternativet är att skattebetalarna i kommunen bekostar hemsjukvården fullt ut. Avgiften för hemsjukvård ingår i avgiften för särskilt boende. För personer som har hemtjänst och/eller dagverksamhet påverkas avgiften för

14 hemsjukvård av den enskildes inkomst. Personer med låg inkomst betalar bara en del av avgiften eller ingen avgift alls. För de personer som bor i ordinärt boende är den sammanlagda avgiften för vård och omsorg som kommunen ansvarar för högst en tolftedel av 0,48 gånger prisbasbeloppet, vilket innebär 1780 kronor per månad år Patienter som kan ta sig till vårdcentralen betalar 250 kronor per besök. Avgiften betalas för besök eller sjukvårdande behandling oavsett yrkeskategori. beslutar att återremittera ärendet för att få ytterligare beslutsunderlag. et skickas till: Kvalitets- och utvecklingsledare

15 Sammanställning av inkomna synpunkter 2015 Ordförande tackar för informationen. Personer som kommer i kontakt med socialnämndens verksamheter har möjlighet att lämna synpunkter. Det kan ske muntligt, digitalt eller skriftligt. Under 2015 inkom sammanlagt 22 synpunkter. Den som vill ha svar på sin synpunkt ska få det inom sju dagar.

16 Dnr SN16/3 11 Information om bokslut Informationen läggs till handlingarna. Bokslutet för 2015 visar på ett underskott jämfört med budget på totalt 905 tkr.

17 Dnr SN16/1 12 Information om budget 2016 Detaljbudgeten för 2016 fastställs enligt förvaltningens förslag. Kommunfullmäktige beslutade den 26 november 2015 om budget s totala budget uppgick då till tkr. Budgetramen har därefter justerats med totalt 443 tkr på grund av att vissa tjänster har bytt förvaltningstillhörighet. s totala budget 2016 uppgår nu till tkr. Förvaltningen föreslår att budgeten fördelas mellan verksamhetsområdena enligt följande: Politisk verksamhet 443 tkr Socialförvaltningen gemensamt tkr Äldreomsorg tkr Funktionshinderomsorg tkr Individ- och familjeomsorg tkr Flyktingverksamhet tkr Totalt tkr

18 Dnr SN15/ Fastställande av LOV-ersättning Ersättning enligt LOV fastställs enligt förslag. Enligt tidigare beslut ska ersättning enligt LOV prisjusteras årligen. Uppräkningen sker med Omsorgsprisindex (OPI). För 2016 är uppräkningen 0,9 procent. Nedan redovisas uppräknade belopp för ersättning per hemtjänsttimme samt ersättning för matdistribution. Beräkning av LOV-ersättning 2016 Hemtjänst per timme Privata aktörer 446 0,9% 450 (Inklusive momskompensation) Kommunen 412 0,9% 416 (Alla kostnader utfördelas inte internt) Matdistribution tätort per styck Privata aktörer 74,33 0,9% 75,00 Kommunen 68,67 0,9% 69,28 Matdistribution landsbygd /styck Privata aktörer 111,50 0,9% 112,50 Kommunen 103,00 0,9% 103,93 Öppning förpackning per styck Privata aktörer 37,17 0,9% 37,50 Kommunen 34,33 0,9% 34,64 et skickas till: Biträdande ekonomichef LOV-samordnare

19 Dnr SN15/ Lex Sarah - våld i nära relationer Informationen läggs till handlingarna. Den 20 oktober 2015 inkom en Lex Sarah-rapport från individ- och familjeomsorgen. I rapporten beskrivs en händelse där hemtjänsten varit hemma hos en man för att ge hemtjänst. Vid besöket ber mannens sambo hemtjänstpersonalen om hjälp gällande våld i nära relation. Kvinnan uppfattar inte att hon får någon hjälp från hemtjänstpersonalen. När hemtjänsten lämnat hemmet tar kvinnan sin packade väska och går. Hon ber två kvinnor på samhället om hjälp. Kvinnorna hjälper henne att ringa polisen. Socialjouren ordnar omedelbart med ett tillfälligt boende och polisen skjutsar kvinnan dit. Hemtjänstpersonalen har i efterhand berättat i detalj om händelsen. Hon uppger att hon ringde polisen cirka minuter efter att hon lämnat lägenheten men att hon inte agerat på något annat sätt. Kvinnan fick den 3 oktober 2015 omedelbart hjälp med skyddat boende från socialjouren. På måndagen den 5 oktober 2015 åkte kvinnan tillsammans med handläggare från individ- och familjeomsorgen till ett skyddat boende i Habo där hon fortfarande bor. Missförhållandet består i att personalen inte vet hur de ska hantera en situation när någon begär hjälp gällande våld i nära relation. Dessutom har personalen brustit genom att inte dokumentera händelsen. Personalen har inte heller berättat för sin chef om händelsen. Samtlig personal inom socialförvaltningen har nyligen fått information om vad våld är och hur våld i nära relation kan upptäckas. Ett nätverk har skapats bestående av enhetschefer och handläggare av våld i nära relationer där arbetet kommer att fortsätta med att sprida kunskap om att upptäcka våld och att sprida kunskap om vilken hjälp det finns att få för den som är utsatt. En rutin håller på att tas fram som beskriver hur våld i nära relationer kan upptäckas samt hur personalen ska agera när någon begär hjälp gällande våld i nära relation. Informationsfoldrar har tagits fram som personal ska ha till hands i sitt arbeta för att kunna överlämna till personer som är våldsutsatta. Enhetschef för hemtjänsten uppger att hon kommer att se till att personalen får tillräcklig kunskap om vikten av att dokumentera avvikande händelser.

20 Missförhållanden och påtaglig risk för missförhållande ska rapporteras till den nämnd som bedriver verksamheten. Allvarliga missförhållanden eller påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Förvaltningens bedömning av det aktuella ärendet är att händelsen är en påtaglig risk för ett missförhållande. et skickas till: Enhetschef hemtjänst Individ- och familjeomsorgen

21 Dnr SN16/32 15 Lex Sarah - HVB för ensamkommande barn / ungdomar Informationen läggs till handlingarna, Den 2 februari 2016 inkom en lex Sarah-rapport från avdelningschef för flykting- och integrationsenheten gällande en händelse som ägt rum vid Habo kommuns hem för vård eller boende (HVB) för ensamkommande barn. Händelsen ägde rum på eftermiddag/kväll på Hovslagaregatan den 9 januari I enskilda samtal med tre av de fyra anställda som arbetade vid det aktuella tillfället har framkommit följande: Personalen lagade mat för att servera de boende. Några av de boende gillade inte maten utan bad personalen om en stekpanna för att kunna laga något annat att äta. Personalen sa nej till detta. En av de boende uppträdde aggressivt och tog stekpannan ändå. Han höjde stekpannan mot en anställd och började slå mot honom. Slagen träffade armarna. En annan personal tog då tag i den boende bakifrån och höll fast honom. Den boende sparkade då personalen framför sig. Personalen föll ihop på golvet och hade mycket ont. Den boende föstes ut ur köket och personalen låste in sig där och ringde polisen. Efter en stund gick personalen ut från köket och informerade de boende om att polisen var på väg samt försökte lugna ner stämningen. Då hade samtliga boende (ett tjugotal) samlats utanför köket. Därefter började den boende att sparka sönder möbler och kasta stolar. En av de andra boende började också uppträda aggressivt och skrek kränkande ord till personalen. Han försöker provocera en av de anställda till bråk. När den boende inte lyckades provocera till slagsmål börjar han att slå sig själv och slänger sig på golvet och skriker och gråter. De andra killarna på boendet hjälper honom upp och försöker att lugna honom. En av personalen skäller ut de boende och skriker åt dem. Missförhållandet består i att händelsen skapat en mycket stor otrygghet för de boende vid HVB. Förvaltningen arbetar hårt för att försöka rekrytera personal. Varje ungdom vid boendet ska ha två kontaktpersoner som ska arbeta för att tillgodose deras individuella behov av skolgång, framtidsplanering, fritidsaktiviteter, sjukvårdsbehov och så vidare. Förvaltningen har inte lyckats rekrytera tillräckligt med personal ännu för att kontaktmannaskapet ska fungera fullt

22 ut. Rutiner fungerar inte tillräckligt väl ännu. Långt ifrån alla boende har fått en god man, vilket är ett stort bekymmer eftersom de därmed helt saknar någon som kan företräda dem. När praktiska saker inte fungerar tillfredsställande uppstår lätt frustration hos de boende vilket leder till konflikter. har i lex Sarah-anmälan, daterad den 4 november 2015 beskrivit att situationen med mottagande av ensamkommande barn/ungdomar utgör en påtaglig risk för allvarliga missförhållanden eftersom det bland annat är mycket svårt att rekrytera personal med relevant utbildning eller tillräcklig kompetens. En planering har påbörjats för att ge personalen handledning samt utbildning i kulturer och bemötande. Förvaltningens bedömning av det aktuella ärendet är att händelsen är ett allvarligt missförhållande. Utredningen har skickats till inspektionen för vård och omsorg.

23 Dnr SN16/11 16 Strategi- och handlingsplan Äldre Strategi- och handlingsplan Äldre antas. Sedan några år tillbaka handläggs frågor som är gemensamma mellan regionens hälsa och sjukvård och kommunerna i strategigrupper. Strategigrupperna utformar bland annat gemensamma handlingsplaner som antas av hälso- och sjukvården och länets 13 kommuner. Strategigrupp Äldre har i samverkan arbetat fram förslag på strategi- och handlingsplan för regionen. Kommunalt forum har beslutat att rekommendera Regionen och länets kommuner att anta strategi- och handlingsplan Äldre et skickas till: sandra.widheimer@rjl.se

24 Dnr SN16/18 17 Svar på revisionsrapport - Granskning av avgiftsintäkter Svar på revisionsrapporten godkänns. Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att fortlöpande informera om det som framkommer i arbetet som förvaltningen beskriver i svaret till kommunrevisionen. Kommunens revisorer har med stöd av Deloitte granskat socialnämndens avgiftsintäkter inom äldreomsorgen. Revisionen rekommenderar att socialnämnden bör säkerställa att nämnden har en rättvisande intäktsredovisning samt att socialnämnden bör säkerställa att korrekt debitering görs av intäkterna. Revisionen anser inte att nämnden säkerställer att avgiftsintäkterna för äldreomsorgen är rättvisande. Vid revisionen upptäcktes att verksamhetssystemet inte beaktade en minskning av schablonbeloppet med 440 kronor vilket gjorde att vissa brukare debiterades för låg omsorgsavgift inom särskilt boende. Detta fel har rättats till. Revisionen har uppmärksammat att kommunen har oförklarliga intäktsavvikelser jämfört med riket i helhet. Förvaltningen kommer att vid årets redovisning till statistiska centralbyrån göra ett omfattande arbete för att klarlägga att rätt uppgifter lämnas och att de lämnas på samma sätt som i andra kommuner. Vidare ska jämförelserna analysera ur olika aspekter. Utredning pågår just nu om hur och vilka avgifter som ska tas ut i framtiden inom äldreomsorgen. Förslag kommer att läggas fram för socialnämnden under 2016 för att kunna föreslås kommunfullmäktige senast i samband med att budgeten för 2017 antas. Redan till socialnämndens februarisammanträde finns förslag om att införa en hemsjukvårdsavgift. Det finns kommuner som har sådan avgift och detta ger högre intäkter. Avgiftshandläggare har uppmärksammat att hemtjänst utförs ibland trots att beslut upphört och då tas ingen avgift ut. En genomgång av samtliga hemtjänstärenden kommer att göras första veckan i februari för att rätta till detta. Instruktioner kommer också att gå ut till planerarna i hemtjänsten att

25 stoppdatum för besluten inte får tas bort när ärenden läggs in i planeringen. et skickas till: Kommunens revisorer Socialchef Enhetschef hemtjänst IT- och avgiftshandläggare

26 Information om socialjouren Ordförande tackar för informationen. Socialchef Betty Svensson informerar om att Jönköpings kommun har sagt upp avtalet med Habo kommun gällande socialjouren på grund av omförhandling av avtalet.

27 Dnr SN16/16 19 Återbesättningsprövning inom äldre- och funktionshinderomsorgen beslutar att från och med den 4 februari 2016 införa återbesättningsprövning inom äldre- och funktionshinderomsorgen. Övertalighet kommer att uppstå inom hemtjänsten på grund av ändringar i planeringen och nya scheman utifrån verksamhetens behov. När vakanser uppstår (gäller enheterna för somatik, demens, hemtjänst eller funktionshinderomsorg) på tillsvidaretjänster alternativ visstidsanställning överstigande 3 månader ska dessa tillsättas med redan anställd personal. Undantag beslutas av socialchef efter framställan från omsorgschef. För att kunna göra effektivast möjliga schema utifrån äldreomsorgens ekonomi kommer vikariat inom äldreomsorgen att tillsättas på högst 75 procent oavsett vilken tjänstgöringsgrad ordinarie personal har. s behandling Olle Moln Teike (SC) yrkar avslag på förslaget. Ordförande ställer proposition på de båda förslagen och finner att socialnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Omröstning begärs: Följande propositionsordning godkänns: Den som röstar på förvaltningens förslag röstar Ja. Den som röstar på Olle Moln Teikes förslag röstar nej. Omröstningsresultat: Ja-röster (8) Nej-röster (1) Monica Haraldsson (S) Olle Moln Teike (SD) Kent Bjärkhed (S) Hans Jarstig (KD) Rickard Lantz (KD) Lisbet Bärenholdt (M) Anita Spaak (M) Roger Green (FP) Lennart Blåberg (KD) Med åtta ja-röster mot en nej-röst finner ordförande att socialnämnden beslutar att från och med den 4 februari 2016 införa

28 återbesättningsprövning inom äldre- och funktionshinderomsorgen. et skickas till: Omsorgschef Enhetschefer inom äldre- och funktionshinderomsorgen Fackförbundet kommunal

29 Dnr SN07/ Delegation - ensamkommande ungdomar Socialsekreterare ges delegation att fatta beslut om fortsatt placering vid Habo kommuns egna HVB av ensamkommande ungdomar som har permanent uppehållstillstånd och som fyllt 18 år. Fortsatt placering vid HVB kan beviljas som längst tills ungdomarna fyller 21 år. För närvarande har socialsekreterare delegation att fatta beslut om att placera ensamkommande barn vid HVB som drivs av Habo kommun. När de fyller 18 år finns ofta behov av fortsatt placering vid HVB. et skickas till: IFO-chef Utredare

30 Information om rapportering av ej verkställda beslut - fjärde kvartalet 2015 Informationen läggs till handlingarna. Dnr SN15/77 har för fjärde kvartalet 2015 meddelat till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) samt till kommunens revisorer ett gynnande beslut enligt 9 LSS som ej verkställts inom tre månader från beslutsdatum eller där verkställighet avbrutits och ej återupptagits inom tre månader från avbrott. et skickas till: Kommunfullmäktige Kommunrevisionen

31 Personalfrågor Ordförande tackar för informationen. Förvaltningschef Betty Svensson informerar om att Nina Karlsson har anställts som enhetschef för hemtjänsten efter Pia Lindkvist. Nina börjar sin tjänst den 1 mars. Cathrin Sandström von Knorring har anställts som enhetschef för särskilt boende efter Helena Torén. Cathrin börjar sin tjänst den 1 mars.

32 Delegationsärenden Delegationsärendena läggs till handlingarna. Följande ärenden fattade med stöd av delegation anmäls till socialnämnden: Ordförandebeslut: - Inga ordförandebeslut finns att rapportera AU-delegation: Protokoll Protokoll Protokoll Protokoll Delegationslistor individärenden: Nr: 1-60 Övriga delegationsbeslut: Nr: 33-47

33 Informationsärenden Informationsärendena läggs till handlingarna. Informationsmappen innehåller följande handlingar: 1. Samordningsförbundet Södra Vätterbygden - Protokoll och verksamhetsplan 2016 med budget, 20 november Kommunfullmäktige - Protokoll 26 november Visioner och mål 3. Kommunfullmäktige - Protokoll 26 november Budget Inspektionen för vård och omsorg - i klagomålsärende, 8 december Inspektionen för vård och omsorg - i Lex Sarah-ärende, 16 december Förvaltningsrätten i Jönköping - Föreläggande att inkomma med yttrande i ärende Överenskommelse om blandade platser 7. Habo kommuns yttrande till förvaltningsrätten angående beslut Överenskommelse om blandade platser 8. Facklig samverkansgrupp Minnesanteckningar 2 februari 2016 Lars Elwing informerar om sitt besök som kontaktpolitiker vid flyktingoch integrationsenheten. Hans informerar om att det planeras in en heldag med socialnämnden den 6 april 2016 för utbildning.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2018-12-19 1 Innehållsförteckning Ärende 109 Uppföljning av nämndens riktlinjer för uppdrag hos enskild brukare... 3 110 Information om aktiviteter i äldrevisionens handlingsplan... 4 111 Månadsuppföljning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2016-08-24 1 Innehållsförteckning Ärende 81 Information om projekt arbetsglädje ger bra arbetsmiljö... 3 82 Månadsuppföljning juli... 4 83 Avgifter... 5 84 Budget 2017... 6 85 Informationsärenden... 8

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2015-06-03 1 Innehållsförteckning Ärende 64 Presentation av omsorgschef... 3 65 Redovisning av arbetsskador och tillbud 2014... 4 66 Presentation av barn- och ungdomssamordnaren... 5 67 Redovisning av

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2018-04-12 1 Innehållsförteckning Ärende 25 Godkännande av dagordning... 3 26 Redovisning av individärende från biståndsenheten... 4 27 Månadsuppföljning mars... 5 28 Sammanställning av skyddsronder 2017...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2017-05-10 1 Innehållsförteckning Ärende 50 Godkännande av dagordning... 3 51 Information om flyktingverksamheten... 4 52 Stödboende... 5 53 Svar på medborgarförslag om att bygga om motell Västgöte till

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-02-04 1 Innehållsförteckning Ärende 1 Godkännande av dagordning... 3 2 Individärende... 4 3 Information om svar till arbetsmiljöverket med anledning av inspektion av särskilt boende... 5 4 Information

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-06-04 1 Innehållsförteckning Ärende 54 Redovisning av delegationsärenden... 4 55 Besök av Förbundschef Peter Hedfors från Samordningsförbundet Södra Vätterbygden... 5 56 Information från Medicinskt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2017-04-05 1 Innehållsförteckning Ärende 36 Godkännande av dagordning... 3 37 Presentation av fältsekreterare... 4 38 Information om patientnämnden... 5 39 Information om IBIC - Individens behov i centrum...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2017-08-30 1 Innehållsförteckning Ärende 79 Godkännande av dagordning... 3 80 Presentation av nya enhetschefer... 4 81 Individärende... 5 82 Information om flyktingverksamheten... 6 83 Månadsuppföljning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2015-03-04 1 Innehållsförteckning Ärende 19 Godkännande av dagordning... 3 20 Redovisning av delegationsbeslut... 4 21 Information om hemteam... 5 22 Sammanställning av inkomna synpunkter 2014... 6 23

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-08-27 1 Innehållsförteckning Ärende 62 Godkännande av dagordning... 3 63 Budget 2015 - drift... 4 64 Budget 2015 - investering... 6 65 Personalfrågor... 7 2014-08-27 2 Plats och tid ande Ej tjänstgörande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-11-21 1 Innehållsförteckning Ärende 96 Internkontrollplan 2019... 3 97 Månadsuppföljning oktober... 4 98 Budget 2019... 5 99 Individärende... 6 100 Delegation gällande köp av plats på stödboende av

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-09-07 1 Innehållsförteckning Ärende 94 Godkännande av dagordning... 3 95 Avgifter... 4 96 Budget 2018-2019 samt budgetram 2020... 5 2017-09-07 2 Plats och tid Beslutande Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-10-02 1 Innehållsförteckning Ärende 102 Presentation av ny enhetschef... 3 103 Information om tillsynsärende - Socialstyrelsen... 4 104 Delegation handläggning av SFI-bonus... 5 105 Äldreomsorgsplan...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2016-03-09 1 Innehållsförteckning Ärende 25 Information om familjecentralen... 3 26 Information om nya riktlinjer gällande arbetskläder... 4 27 Information om välfärdsteknologi... 5 28 Bokslut 2015...

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Information om projektet Närd inte tärd... 2 2 Information om bokslut 2011... 3 3 Information från projektet Mansrådgivningen ett år... 4 4 Sammanställning av bemötandeenkät Hjälp

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-05-04 1 Innehållsförteckning Ärende 52 Presentation av ny enhetschef... 3 53 Handlingsplan våld i nära relationer... 4 54 Remiss - Departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning... 5 55 Lex

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2018-09-26 1 Innehållsförteckning Ärende 72 Godkännande av dagordning... 3 73 Lex Maria - läkemedel... 4 74 Överklagan av beslut från Migrationsverket... 5 75 Redovisning av individärende... 6 76 Ekonomisk

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-10-02 1 Innehållsförteckning Ärende 85 Besök från hjälpmedelscentralen... 4 86 Presentation av ny enhetschef... 5 87 Månadsuppföljning september... 6 88 Svar på granskning avseende verkställighet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2013-11-06 1 Innehållsförteckning Ärende 98 Information från medicinskt ansvarig sjuksköterska... 3 99 Tjänstgöringsgrad inom äldreomsorgen... 4 100 Månadsuppföljning oktober... 5 101 Habiliteringsersättning...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-02-05 1 Innehållsförteckning Ärende 1 Godkännande av dagordning... 3 2 Lex Sarah -funktionshinderomsorgen... 4 3 Information om bokslut... 5 4 Remissvar på förslag till miljöprogram för Habo och Mullsjö

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2018-06-13 1 Innehållsförteckning Ärende 44 Aktuellt inom integrationsenheten... 3 45 Månadsuppföljning maj... 4 46 Information om förvaltningens arbete med mål och visioner... 5 47 Svar på remiss Vissa

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2017-01-31 1 Innehållsförteckning Ärende 1 Information om flyktingverksamheten... 3 2 Äldrevision... 4 3 Bokslut 2017... 5 4 Svar på motion om kostnader för ogiltig frånvaro vid tolkbehov... 7 5 Svar på

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-11-03 1 Innehållsförteckning Ärende 120 Information om flyktingverksamheten... 3 121 Information om trygghetslarm... 4 122 Resultat av inventering av gruppbostad... 5 123 Delegation - hjälp i hemmet,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-09-07 1 Innehållsförteckning Ärende 87 Godkännande av dagordning... 3 88 Individärende... 4 89 Information om flyktingverksamheten... 5 90 Avgifter... 6 91 Servicetjänster... 9 92 Matabonnemang i

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-06-14 1 Innehållsförteckning Ärende 65 Godkännande av dagordning... 3 66 Lägesrapport av projekt Arbetsglädje... 4 67 Redovisning av uppsökande verksamhet 2016... 5 68 Svar på motion om regelbundna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-08-29 1 Innehållsförteckning Ärende 58 Godkännande av dagordning... 3 59 Individärende... 4 60 Presentation av slutrapport gällande organisationsutredningen av äldreomsorgen... 5 61 Avgift för tillsyn

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2013-02-06 1 Innehållsförteckning Ärende 1 Slutrapport - Projektet Barn som bevittnat våld i hemmet... 3 2 Lex Sarah... 4 3 Lex Maria... 5 4 Lex Maria... 6 5 Information om bokslut... 7 6 Rapport öppna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-10-10 1 Innehållsförteckning Ärende 111 Godkännande av dagordning... 3 112 Information om flyktingverksamheten / omorganisation inom integration- och flyktingenheten... 4 113 Redovisning av internkontroll

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-04 1 Innehållsförteckning Ärende 53 Godkännande av dagordning... 3 54 Besök av Anetthe Jovanovic Karlsson, enhetschef hemtjänst... 4 55 Barnahus... 5 56 Länsgemensam familjehemsrekrytering... 6

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2017-09-20 1 Innehållsförteckning Ärende 97 Godkännande av dagordning... 3 98 Presentation av ny avdelningschef för integration- och flyktingenheten... 4 99 Information om flyktingverksamheten... 5 100

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-10-08 1 Innehållsförteckning Ärende 82 Godkännande av dagordning... 3 83 Presentation av ny enhetschef... 4 84 Information om slutrapport delprojektet barn som anhöriga... 5 85 Mått avseende äldreomsorgen...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-06-08 1 Innehållsförteckning Ärende 69 Information om flyktingverksamheten... 3 70 Äldreplan... 4 71 Månadsuppföljning maj... 6 72 Genomförande av besparingar enligt handlingsplan för budgetanpassning...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-12-20 1 Innehållsförteckning Ärende 142 Information om flyktingverksamheten... 3 143 Förenklad biståndsbedömning... 4 144 Information om personlig assistans... 5 145 Riktlinjer för uppdrag hos enskild

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 76 Godkännande av ärendelista... 96 77 Köp av socialjour - information... 97 78 Skrivelse från Akademikerförbundet angående personalsituation och arbetsmiljö... 98 79 Månadsuppföljning 2016...

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00-11:30 Beslutande Ledamöter Jan-Åke Lindgren (S), Ordförande Anita Wallin (MP) ersättare för Carina Nordqvist (S) Emma Madueme (S) ersättare för Lars Jingåker

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-03-05 1 Innehållsförteckning Ärende 15 Godkännande av dagordning... 4 16 Våld i nära relationer... 5 17 Redovisning av delegationsärende - individ- och familjeomsorgen... 6 18 Presentation av nya

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-11-08 1 Innehållsförteckning Ärende 125 Godkännande av dagordning... 3 126 Information om flyktingverksamheten... 4 127 Resultat av internkontroll 2017 - återremitterat ärende... 5 128 Hemsjukvårdsavgift...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats Torsdag 15 juni 2017, kl. 13:00-16:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) Lillemor Larsson (V) ersätter:daniel Hjelm (S)

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (14) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:25

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (14) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:25 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-02 Sida 1 (14) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:25 Inger Borgenberg (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2019-05-08 1 Innehållsförteckning Ärende 41 Information om aktiviteter vid särskilt boende... 3 42 Uppföljning av socialnämndens styrkort... 4 43 Tertialuppföljning... 5 44 Uppföljning av handlingsplan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-03-08 1 Innehållsförteckning Ärende 22 Information från Samordningsförbundet Södra Vätterbygden... 3 23 Information om lärcaféer på temat att främja psykiskt välbefinnande... 4 24 Barn som anhöriga

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-02-08 1(8) Plats och tid Kommunhuset, kl 14.00-18.30 ande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Gun Simonsson (S) (S) Tommy

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2018-05-09 1 Innehållsförteckning Ärende 25 Godkännande av dagordning... 3 26 Information om familjecentralen... 4 27 Redovisning av individärende... 5 28 Aktuellt inom individ- och familjeomsorgen...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2017-02-08 1 Innehållsförteckning Ärende 1 Godkännande av dagordning... 3 2 Presentation av förslag till ombyggnad av demensavdelningarna vid Kärrsgården... 4 3 Individärende... 5 4 Information om integrationsprojekt...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-12-05 1 Innehållsförteckning Ärende 128 Studiebesök särskilt boende... 3 129 Månadsuppföljning november... 4 130 Riktlinjer för biståndshandläggning - anhörigstöd... 5 131 Boende för ensamkommande

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 35 Godkännande av dagordning... 44 36 Redovisningar av placeringar inom Individ- och familjeomsorgen... 45 37 Fortsatta insatser för män som utövar våld i nära relationer... 46 38

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15 Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 17 februari 2015, klockan 15:00-17.15 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Marita Pettersson (S), Ulla Eriksson Berg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2015-08-27 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 9.00-12.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Mariette Sjölund (S), ordförande Ingvor Regnemer

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-14 Birgitta Schmidt. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-14 Birgitta Schmidt. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Silen den 4 februari 2016 kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Birger Pettersson-Wiik, ordf, S Kerstin Andersson, KD Maj-Britt Hedefur, KD Margareta Nilsson, M Hans Karlsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2016-12-07 1 Innehållsförteckning Ärende 138 Sanktion enligt alkohollagen... 3 139 Kvalitetsuppföljning äldreomsorg... 4 140 Redovisning av öppna jämförelser - vad tyckte de äldre om äldreomsorgen... 5

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 51 Kommunalisering hemsjukvård... 62 52 Delrapport barn som bevittnat våld i hemmet 2011... 63 53 Budget- och verksamhetsuppföljning tertial 1... 64 54 Budget 2013 Rambehov, drift...

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-09-08 Innehåll 118 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 142 119 Redovisning av delegationsbeslut... 143 120 Anmälan av utskottsprotokoll...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-11-02 1 Innehållsförteckning Ärende 120 Godkännande av dagordning... 3 121 Verksamhetsplan med budget för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden... 4 122 Uppföljning av hemteam... 5 123 Information

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

Socialnämnden (15)

Socialnämnden (15) Socialnämnden 2016-03-17 1(15) Plats och tid Nämndrummet kl 13.00-17.00 Sammanträdet startar med studiebesök i nya solrummet på Björkhagsgården Ajournering 16.15-16.30 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-05-07 1 Innehållsförteckning Ärende 39 Lex Maria... 4 40 Redovisning av hemtjänstutredning... 5 41 Granskning av kommunens beredskap för äldreutvecklingen... 7 42 Behov av familjehem och hem för vård

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2016-10-03 1 Innehållsförteckning Ärende 104 Godkännande av dagordning... 3 105 Redovisning av läkemedelsprojekt... 4 106 Lex Sarah - larmsystem... 5 107 Lex Sarah - hemtjänst... 6 108 Presentation av

Läs mer

Socialnämnden. Susanna Karlsson (S), Linda Söder Jonsson (S), Elisabeth Järvinen (MP), Lena Norstedt (C), Yvonne Ericsson (M)

Socialnämnden. Susanna Karlsson (S), Linda Söder Jonsson (S), Elisabeth Järvinen (MP), Lena Norstedt (C), Yvonne Ericsson (M) Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 17 mars 2015, klockan 15:00-18.15 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Kristin Fernerud (S), Marita Pettersson (S),

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 68 Individärende... 84 69 Individärende... 85 70 Individärende... 86 71 Individärende... 87 72 Kärrsgården 2013 förändringar i lokalerna... 88 73 Redovisning av flyktingmottagningen...

Läs mer

Innehåll. Sammanträdesdatum

Innehåll. Sammanträdesdatum Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 54 Godkännande av ärendelista 2018/8014 4 55 Förenklat beslutsfattande gällande bistånd 2018/8074 5 56 Betalningsansvar annan kommun 2018/8058

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Dagordning... 2 2 Information från föregående sammanträde... 3 3 Besök av anhörigkonsulenten... 4 4 Information om Dagcentralen Träffpunkt Habo... 5 5 Brukarundersökning 2015...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-11-05 1 Innehållsförteckning Ärende 98 Godkännande av dagordning... 3 99 Presentation av ny enhetschef... 4 100 Svar på motion Äldreboende i modern tappning... 5 101 Svar på motion Motion om det psykiska

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.50-15.10 Ajournering 14.30-14.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C) Thomas Löfgren

Läs mer

Socialnämnden (11) Socialnämndens arbetsutskott. Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl

Socialnämnden (11) Socialnämndens arbetsutskott. Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl Socialnämnden 2012-06-27 1(11) Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid: Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl 13 00 16.45 Beslutande: Övriga: Hans Sternbro (s),

Läs mer

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare.

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare. 2010-09-23 Sida 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Sölvesborg, Lageråssalen, torsdagen den 23 september 2010 kl 18.30-19.35 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Roine Olsson, ordförande, S Annelie Rosenqvist,

Läs mer

Socialnämnden (15) Ajournering

Socialnämnden (15) Ajournering Socialnämnden 2016-08-25 1(15) Plats och tid Nämndrummet kl 13.00 16.30 Ajournering 15.35 15.40 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande Margareta Ivarsson (C) Daniel Hjelm (S) AnnCharlotte Eskel (S) Jan

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-03-16 1(10) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.10 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Per Thorsell (M) Lise Lidbeck (FP) Gunvor Hanson

Läs mer

Socialnämnden. Lars G Andersson (S), Gunnar Hagström (S), Eleonor Westlund (C) 78-80, Maivor Norgren (M) och Mona Stavholt (KD)

Socialnämnden. Lars G Andersson (S), Gunnar Hagström (S), Eleonor Westlund (C) 78-80, Maivor Norgren (M) och Mona Stavholt (KD) Socialnämnden 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 24 november 2009, klockan 13.15 16.15. Ajournering 14.30-14.50 ande Görel Nilsson ordförande (S), Carina Granberg (S),

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 50 Godkännande av ärendelista... 61 51 Delgivningar... 62 52 Ansökan om serveringstillstånd jml 8 kap 2 Alkohollagen... 63 53 Ansökan om serveringstillstånd jml 8 kap 2 Alkohollagen... 64 54 Ansökan

Läs mer

Nordanstigs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(17) Omsorgsutskottet

Nordanstigs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(17) Omsorgsutskottet Nordanstigs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(17) Sammantrådesdatum Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö, onsdagen den 28 november 2018 kl 08:15 1 2;30 Beslutande Åke Bertils (S), Ordförande Camilla Karlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 60 Godkännande av ärendelista... 82 61 Enheten för integration och nyanlända - information... 83 62 Revidering av rutiner och arbetssätt för Hemteam vårdplanering i hemmet... 84 63 Frågor från

Läs mer

Socialnämnden 2015-08-17 1(14)

Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Plats och tid Nämndrummet kl 13.00-16.30 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande Margareta Ivarsson (C) Anders Englund (S) ersätter Daniel Hjelm (S) Jan Jansson (S) ersätter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Lomma kommunhus, Sammanträdesrum Alnarp Tid 2019-01-29, kl. 18:35-20:49 Sammanträdesdatum s. 1 (11) Beslutande Övriga deltagare Susanne Borgelius (M) Anders Olin (M) Pia Johnson (S) Charlott Enocson

Läs mer

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 25 februari 2009, kl

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 25 februari 2009, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 25 februari 2009, kl 13.00 15.45 ande Hans Sternbro (s), ordförande 18-27, 29-33/09 Anne-Marie Fröjdh (c),

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 56 Budget- och verksamhetsuppföljning Tertial 1... 68 57 Budget 2012 Rambehov, drift... 69 58 Budget 2012 Rambehov, investering... 70 59 Ensamkommande flyktingbarn... 71 60 Ansökan

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-03-14 1(11) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.05 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Björn Liljedahl (M) Göran Malmestedt (M) Gunvor

Läs mer

Sammanträdesdag Sida

Sammanträdesdag Sida 2014-01-29 Innehåll SN AU 1 Tillkommande ärenden... 2 SN AU 2 Revisionsrapport gällande granskning av samverkan mellan kommun och landsting avseende psykisk ohälsa bland barn och unga... 3 SN AU 3 Föregående

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum (17) Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 2 februari, 2016, kl

Socialnämnden Sammanträdesdatum (17) Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 2 februari, 2016, kl a 2016-02-02 1 (17) Plats och tid Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 2 februari, 2016, kl. 13.05-15.30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Patrik Boström (S), ordförande Therese Nordlander (S)

Läs mer

Leif Johansson. Stadshuset enligt överenskommelse. Helena Andersson

Leif Johansson. Stadshuset enligt överenskommelse. Helena Andersson Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hovden, Stadshuset, tisdag den 5 december 2017 kl 08:30-11:30 Ajournering av sammanträdet mellan kl.09:20-09:40 i 335 Beslutande Jan Hallström (L), ordförande May-Brith

Läs mer

Socialnämnden (16)

Socialnämnden (16) Socialnämnden 2017-02-16 1(16) Plats och tid Nämndrummet, kl. 13.00-16.00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C) Lillemor Larsson (V) ersätter Daniel Hjelm (S) AnnCharlotte Eskel

Läs mer

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11)

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2007-06-12, kl. 13.00-14.45 Beslutande Sune Frisk, ordförande Britt-Marie Wall Rolf Wennerlöf Anita

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2015-06-17 1(5)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2015-06-17 1(5) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2015-06-17 1(5) Plats och tid Lejonet, Kommunhuset Öckerö, klockan 8.30 11.30 Beslutande Ledamöter Kent Lagrell, ordförande Jim Adolfsson (M), Claes Magnusson (M) Lena Hermansson

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (13)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (13) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-03-07 Sida 1 (13) Plats och tid Beslutande Medborgarhuset, Lilla Sessionssalen, kl. 18:30 21:00 Inger Borgenberg (S), ordförande Sven-Åke Persson (S) Britt Sonesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 66 Godkännande av ärendelista... 82 67 Handlingsplan för det ANDT-förebyggande arbetet i Jönköpings län 2017-2021 - remiss... 83 68 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2014-02-18 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 18 februari 2014 kl. 8.30 11.00 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-09-10 1 Innehållsförteckning Ärende 66 Godkännande av dagordning... 3 67 Svar till Arbetsmiljöverket avseende inspektion av särskilt boende Kärrsgården... 4 68 Handbok för hjälpmedel - Hjälpmedel

Läs mer

Tjänstemän Tf. socialchef Åsa Olsson Sekreterare Maria Hedström Anne Landar-Ohlsson. Socialförvaltningen, , kl.10:00

Tjänstemän Tf. socialchef Åsa Olsson Sekreterare Maria Hedström Anne Landar-Ohlsson. Socialförvaltningen, , kl.10:00 1(12) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00 Beslutande Ledamöter Jan-Åke Lindgren (S), Ordförande Carina Nordqvist (S), 1:e vice ordförande Ulla Mortimer (M) Deisy Hellsén (C) Anne Landar-Ohlsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Yxningen, kommunhuset kl. 08:30 10:10 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Carin Palm (S) för Kenneth Axelsson, (M) Astrid-Marie Jonsson (C)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Konferensrummet, Storegården Vissefjärda,, kl. 08:00 Beslutande Maria Ixcot Nilsson, (S), ordförande Dragan Pavlovic, (S) Ingrid Adolfsson, (S) Jarkko Pekkala, (S) Gullvi

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

Socialnämnden. Ronny Moström (S), Birgit Ohlsson (FP), Elisabeth Järvinen (MP), Uno Gripenberth (KD) och Yvonne Ericsson (M)

Socialnämnden. Ronny Moström (S), Birgit Ohlsson (FP), Elisabeth Järvinen (MP), Uno Gripenberth (KD) och Yvonne Ericsson (M) Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 19 maj 2015, klockan 17:00-18.30 ande Tjänstgörande ersättare Marie Norin Junttila (S) ordförande, Kristin Fernerud (S),

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot Sammanträdesdatum s. 1 (25) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.55 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande 143- del av 158, 159-164 Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 12.30 16.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo

Läs mer

(17) Socialnämnden. Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 19 november, kl

(17) Socialnämnden. Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 19 november, kl 2014-11-19 1 (17) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 19 november, kl. 9.00-11.30 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Jan-Åke Lindgren (S), ordförande Carina Nordqvist (S), vice

Läs mer