Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl 13:00-16:10 Plats Trekantenskolan Omfattning 1-10 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e vice ordförande Jasminka Peric (S) Pelle Sederkvist (M) Måns Linge (M) Micael Foghagen (SD) Micaela Glindarv (S) Tove Jansson (S) Patric Vadman (C) Alexander Krasnov (KD) Övriga Mats Linde, förvaltningschef Emad Soukiyh, administrativ chef Peter Sunnanek, planeringssekreterare, 2, 3, 7d) Clas Wolke, planeringssekreterare, 4, 7c) Jennie Ljunggren, ekonom, 5, 7b) Kristina Olson, förvaltningskamrer, 6, 7a) Sekreterare Iréne Jonsson Justeras Lasse Johansson Ordförande Leila ben Larbi Anslaget på kommunens anslagstavla den 1 februari anslagen på kommunens anslagstavla den 26 januari 2017

2 2 (18) 1 Information om Trekantenskolans verksamhet Trekantenskolan omfattar förskola, förskoleklass, fritidshem och skola årskurs 1-6. I verksamheten finns ca 370 barn/elever och drygt 60 anställda. Rektor Ann-Charlotte Nilsson informerar om Trekantenskolans verksamhet, organisation och framtida utmaningar.

3 3 (18) 2 Svar på skolinspektionens identifierade utvecklingsområde; mottagande av nyanlända elever Dnr BUN 2016/0610 Handlingar Skolinspektionens beslut Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Den 4-6 oktober 2016 genomförde tillsynsmyndigheten; Skolinspektionen en kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Kalmar kommun. Denna kvalitetsgranskning ingår i en större granskning där Kalmar kommun tillsammans med 27 andra skolhuvudmän granskats. Sammantaget gör Skolinspektionen bedömningen att Kalmar kommuns arbete med mottagande av nyanlända elever är av god kvalitet. Skolinspektionen pekar på flera områden där Kalmar kommun har ett väl fungerande arbete, men det finns också ett identifierat utvecklingsområde: Huvudmannen behöver se till att inledande bedömningar av de nyanlända elevernas kunskaper utgör individuella underlag för planering av elevernas utbildning. De resultat som framkommer i de inledande bedömningarna behöver användas bättre för att planera undervisning så att beslut om studiehandledning kan fattas efter behov. I de inledande bedömningarna finns alltid angivet om individen bedöms ha behov av studiehandledning och ofta finns rekommendationer om hur detta kan se ut. I Kalmar kommuns verksamhetsledningssystem finns en upprättad rutin rörande studiehandledning. För att säkerställa att eleverna på individnivå får tillgång till det han eller hon har behov av kommer ovan angivna rutin att implementeras ytterligare till samtliga rektorer. Vidare kommer Skolmottagningsenheten att sammanställa vilka rekommendationer avseende studiehandledning man givit men även dokumentera vad och hur mycket som de facto kommit individen till del. Detta rapporteras fortlöpande till huvudmannen. Beslut Barn- och ungdomsnämnde beslutar att överlämna svaret till Skolinspektionen. Paragrafen förklaras för omedelbart justerad.

4 4 (18) 3 Kostnadsfri skola Dnr BUN 2016/0955 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund I samband med enkäten som går ut till vårdnadshavare i grundskolan ställdes frågan Skolan ska vara avgiftsfri. Anser du att ditt barns skola är avgiftsfri?. Av nästan svarande angav 6,5 % (eller 255 svarande) att de ansåg att skolan inte är kostnadsfri. Av dessa var det ungefär fyra av fem som i fritext beskrev på vilket sätt de inte anser att skolan vara kostnadsfri. Det går inte att se några tendenser att det är vårdnadshavare till äldre eller yngre elever som anser detta, utan det förekommer i alla årskurser och på samtliga skolenheter. Det är alltså någorlunda representativt att påstå att i genomsnitt finns det minst en elev i varje klass vars vårdnadshavare anser att skolgång i Kalmar kommun inte är kostnadsfri. Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska besluta 1. Om skolan menar att eleverna behöver frukt för att orka med skoldagen ska skolan tillhandahålla denna frukt. 2. Varje skola ska ha tillgång till ett basutbud för utlåning av sådan utrustning som behövs i samband med aktiviteter som anordnas av skolan. 3. Information om att man får ta med egen medhavd fika i samband med utflykter ska inte förekomma. 4. Uppmaning om frivilliga insamlingar av olika slag upphör. 5. Samtliga skolor informeras om åtgärderna via veckobrev. Överläggning Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Pelle Sederkvist (M) föreslår att Kalmar kommuns skolor ska vara avgiftsfria. Detta innebär att barn- och ungdomsnämnden rekommenderar skolledare och pedagoger följande: 1. Anser ni att eleverna behöver frukt för att orka med skoldagen ska skolan tillhandahålla denna frukt. 2. Ni bör ha tillgång till ett basutbud för utlåning av utrustning som behövs i samband med aktiviteter som anordnas av skolan. 3. Ni bör inte uppmana till att eleverna får ta med egen fika i samband med utflykter arrangerade av skolan. Se punkt Ni bör inte uppmana till frivilliga insamlingar. 2. Lasse Johansson (S) - med instämmande av Micael Foghagen (SD) och Leila ben Larbi (V) - föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska besluta i enlighet med förvaltningskontorets förslag

5 5 (18) Sedan överläggningen avslutats frågar ordföranden om barn- och ungdomsnämnden vill bifalla Pelle Sederkvist förslag eller förvaltningskontorets förslag. Han finner att barn- och ungdomsnämnde bifaller förvaltningskontorets förslag. Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar 6. Om skolan menar att eleverna behöver frukt för att orka med skoldagen ska skolan tillhandahålla denna frukt. 7. Varje skola ska ha tillgång till ett basutbud för utlåning av sådan utrustning som behövs i samband med aktiviteter som anordnas av skolan. 8. Information om att man får ta med egen medhavd fika i samband med utflykter ska inte förekomma. 9. Uppmaning om frivilliga insamlingar av olika slag upphör. 10. Samtliga skolor informeras om åtgärderna via veckobrev. Protokollsanteckning Pelle Sederkvist (M) lämnar följande protokollsanteckning: Kalmar kommuns skolor ska självklart vara avgiftsfria, men jag anser liksom Skolverket att Det får förekomma enstaka inslag som kan medföra obetydlig kostnad för eleverna. I planering av aktiviteter som medför obetydliga kostnader måste skolan ta hänsyn till att även obetydliga kostnader kan upplevas som betungande för ett hushåll med svag ekonomi om de förekommer vid upprepande tillfällen. Ovan innebär att jag anser att det är mellan våra skolledare, pedagoger och föräldrarna att avgöra på vilket sätt respektive skola ska förhålla sig till obetydliga kostnader.

6 6 (18) 4 Yttrande över Utbildningsdepartementets remiss - Promemorian "En flexiblare ämneslärarutbildning" Dnr BUN 2016/0983 Handlingar Utbildningsdepartementets remiss Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden har fått i uppdrag att lämna yttrande över Utbildningsdepartementets remiss av promemorian En flexiblare ämneslärarutbildning (dnr U2016/04953/UH). Yttrande Mot bakgrund av de prognoser Kalmar kommun själva tagit fram, över framtida rekryteringsbehov, vill Kalmar kommun särskilt framhålla följande från promemorians skrivningar: 1. att samverkan sker, mellan lärosäten, vid anordnandet av utbildning i ett bristämne med låg studentefterfrågan, till exempel genom att erbjuda distansutbildning 2. att en kontinuerlig dialog förs mellan skolhuvudmän och lärosäten så att arbetsmarknadens (vårt) behov av lärare med rätt behörighet i högre utsträckning kan tillgodoses Beslut Barn- och ungdomsnämnden föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kalmar kommun ställer sig positiva till promemorians syfte: att skapa förutsättningar för lärosätena att anordna en mer attraktiv ämneslärarutbildning och därmed öka söktrycket till och genomströmningen i utbildningen.

7 7 (18) 5 Avrapportering intern kontroll 2016 Dnr BUN 2015/1105 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden antog en särskild intern kontrollplan för granskning av de interna rutinerna inom förvaltningen. Resultatet av uppföljningen under 2016 redovisas nedan. Från och med 2008 ingår intern kontroll avseende de ekonomiska rutinerna som en del i den interna revisionen. Syftet är att säkerställa att de ekonomiska rutinerna följs och att minska riskerna för att oavsiktliga fel görs till exempel i redovisningen samt att få en ökad effektivitet. Under år 2016 har intern kontroll av de ekonomiska rutinerna skett vid följande enheter inom barn- och ungdomsförvaltningen: Förskolan Rockneby Lindsdalsskolorna Förskolan Pulpeten Smedjan Förskolan Trollet Förskolan Lindö Lindöskolan Vasaskolan Särskolan Funkaboskolan Granskningen har genomförts enligt den antagna kontrollplanen. Rutiner som har kontrollerats är hantering av handkassa och kontanter, moms, kontokort, attesträtt, leverantörs- och kundfakturor, bokföringsorder (kontering, attest, förvaring), förrådsrutiner, inventarieförteckning, rekvisitionsblock samt inköpsavtal. Avvikelser har noterats kring redovisning vid fortbildning och representation. Avsaknad av deltagarlista och syfte samt utförd beslutsattest av chef för egen del av dessa kostnader. Brister har också noterats i inventarieförteckningarna, vilket till stor del beror på den stora om- och tillbyggnadsfas barn- och ungdomsförvaltningen just nu befinner sig i. Respektive chef har tagit del av revisionsrapporten för återkoppling inom avsatt tid. Till viss del noteras också en brist i förvaring av räkenskapsmaterial (inköpskort och rekvisitionsblock). Vid en del revisioner påpekades detta på plats och flyttades omgående till låst förvaring. I resterande fall kan avvikelsen även här kopplas till om- och tillbyggnationen där förvaringen är temporär i väntan på att utrymme ska färdigställas.

8 8 (18) Reviderade enheter har fått återkoppling på vikten av deltagarlista och syfte vid kurser och representationskostnader. Detta kommer att kontrolleras löpande under 2017 för samtliga enheter i och med den nya antagna internkontrollplanen. Saknade inventarieförteckningar upprättas enligt rutin. Brandskåp investeras på enheter i behov av ett sådant. Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar att lägga rapporten för 2016 till handlingarna.

9 9 (18) 6 Bidrag till fristående verksamhet Förskolan Stora Hjärtat Dnr BUN 2016/1006 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Förskolan Stora Hjärtat startar sin verksamhet den 26 januari 2017 i Hossmo gamla skola. På sikt räknar förskolan med att ha barn. Barn- och ungdomsnämnden ska fatta ett särskilt beslut om bidrag för varje fristående huvudman i vilken barn- och ungdomsnämnden har elever. Varje ärende ska ha ett eget diarienummer. Besluten ska vara skriftliga, ange tillämplig lagbestämmelse och vara försett med motivering som t ex ett beräkningsunderlag. Förslagsvis redovisas även en sammanfattning av nämndens totala budget för att tydliggöra vilka resurser som finns utöver de som ingår i bidragsberäkningarna, t ex kostnader för myndighetsutövning, skolskjutsar och liknande övergripande kostnader. Den fristående huvudmannen ska underrättas om beslutet via brev. Beräkning av bidrag Bidrag till fristående verksamhet ska beräknas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten av motsvarande slag (Skollagen 8 kap 22, 9 kap 20, 10 kap 38, 11 kap 37, 14 kap 16, 25 kap 12 ). Kommunens budget för aktuellt år för verksamheten ska ligga till grund för bestämningen av bidragen till fristående skolor och annan enskild verksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen ger även service till Södermöre kommundelsnämnd i vissa frågor. Därför slås vissa av förvaltningens kostnader ut på alla barn i båda förvaltningarna i vissa beräkningar. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten. Förutsättningar Enheten tar själv in sina egna barnomsorgsavgifter. Antal barn och elever mäts varje månad och bidraget som betalas ut månadsvis grundar sig på aktuellt uppmätt antal barn och elever för samma månad. För skolan grundas julibidraget på antal elever i augusti. För förskola och fritidshem grundas julibidraget på antal barn i juli. En preliminär utbetalning baserad på junimätningen görs och beloppen justeras sedan i augusti. Förvaltningschefen fattar beslut om tilläggsbelopp på delegation av barn- och ungdomsnämn-

10 10 (18) den dagen efter nämndbeslutet om budget 2017 den 16 november För att få en tydlig bild av de ekonomiska förutsättningarna visas under rubriken Bidragets storlek det tänkta tilläggsbeloppet för Bidragets storlek Grundbelopp: Förskola upp till och med 15 timmar Förskola över 15 timmar 94,81 kr per barn och vistelsetimme 37,49 kr per barn och vistelsetimme Vid en vistelsetid på 30 timmar per barn och vecka: grundbelopp kr per barn och år - varav tilldelning enligt SALSA kr per barn och år Tilläggsbelopp: 0 kr Momskompensation: 6 % på utbetalt belopp Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att, under förutsättning att fullmäktige fastställer budgeten för 2017 i enlighet med nämndens förslag, fastställa bidragsbeloppen för Förskolan Stora Hjärtat till följande: - Grundbelopp kr per barn och år Momskompensation 6 % på utbetalt belopp, - att det totala bidragsbeloppet för 2017 förändrar sig relativt avseende antal barn och vistelsetid, - att bidragsbeloppen ändras i förhållande till de eventuella justeringar i budgetbeloppen som kommunfullmäktige beslutar om.

11 11 (18) 7 Diskussions- och informationsärenden a) Ansvarsfördelning gällande verksamhet inom Södermöre kommundelsnämnds geografiska område I september 2016 antog kommunfullmäktige reglemente för barn- och ungdomsnämnden att gälla fr.o.m. den 1 oktober Enligt reglementet ska barn- och ungdomsnämnden nära samarbeta med Södermöre kommundelsnämnd i frågor som kommunfullmäktige delegerat till kommundelsnämnden, samt i andra frågor som barn- och ungdomsnämnden ansvarar för inom kommundelens geografiska område. En skriftlig ansvarsfördelning gällande verksamhet inom kommundelsnämndens geografiska område ska tas fram tillsammans med Södermöre kommundelsnämnd. Förvaltningskamrer Kristina Olson informerar om framtaget förslag avseende ansvarsfördelning gällande verksamhet inom Södermöre kommundelsnämnds geografiska område. Ärendet återkommer för beslut vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde den 15 februari b) Revisionsrapport Granskning av budgetprocessen Ekonom Jenny Ljunggren informerar om granskningen av budgetprocessen som Ernst & Young genomfört på uppdrag av kommunens revisorer. Den övergripande revisonsfrågan har varit att bedöma om kommunstyrelsen och nämnderna i samband med budgetprocessen vidtar tillräckliga åtgärder för att uppnå ekonomisk balans och ett effektivt resursutnyttjande. Sammanfattningsvis bedöms Kalmar kommun ha en väl utvecklad och inarbetad budgetprocess med tydlig styrmodell och tydliga styrdokument. I revisionsrapporten finns inga direkt riktade rekommendationer till barn- och ungdomsnämnden. Revisorerna bedömer att inom barn- och ungdomsförvaltningen upplevs budget och planerade åtgärder som realistiska och arbetas fram av enheterna som har möjlighet att påverka. Det finns en konsensus vad gäller sättet att arbeta fram och besluta om budget. Uppföljningar på enhetsnivå till barn- och ungdomsnämnden ger möjlighet att snabbt identifiera avvikelser och initiera åtgärder. c) Giftfria förskole- och skolmiljöer I Kalmar kommuns Verksamhetsplan med budget 2016 och ekonomisk planering för fick samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag till tillsammans med barn- och ungdomsnämnden och servicenämnden ta fram en plan för hur, samt också starta arbetet med att fasa ut farliga ämnen i förskole- och skolmiljöer för att skapa en sådan giftfri miljö som möjligt.

12 12 (18) Planeringssekreterare Clas Wolke, som har varit barn- och ungdomsförvaltningens representant i arbetet, informerar om framtaget förslag till handlingsplan. Handlingsplanen är indelad i nio olika ämnesområden och innehåller åtgärder på tre nivåer. Ämnesområden: 1. Leksaker och hobbymaterial 2. Inredning (textilier och möbler) 3. Mat och tillagning 4. Hygien och städ 5. Kemiska produkter 6. Inköp och upphandling 7. Byggnation, ombyggnation och utemiljö 8. Utbildning och kompetensutveckling 9. Uppföljning och tillsyn Nivåer: - I nivå 1 finns de åtgärder som kan ske med enkla medel och till ingen eller låg kostnad. De kostnader som uppstår hanterar man i den ordinarie budgetprocessen. Med ökad medvetenhet och kunskap på förskolor och skolor kan man få bort många kemiska risker för barns hälsa. - I nivå 2 finns åtgärder som tar lite längre tid att genomföra, är lite svårare och ibland förknippande med högre kostnader som kräver planering och framförhållning. Respektive förvaltning ansvarar för att i den ordinarie budgetprocessen peka ut vilka behov och möjligheter som finns. Det är viktigt att poängtera att detta är ett långsiktigt arbete, några åtgärder kan göras direkt medan andra kommer genomföras på sikt. Även om nivå 2 ska klaras inom den ordinarie budgetprocessen kan dessa påskyndas genom politiska beslut och ekonomiska medel. - I nivå 3 finns åtgärder som kräver samordning med andra verksamheter och åtgärder där förskolan och skolan inte kan fatta beslut på egen hand. Här krävs det större ekonomiska insatser vilket det ibland kan krävas förvaltnings- eller politiska beslut för att genomföra. Åtgärderna i handlingsplanen är både ett kortsiktigt och långsiktigt arbete. Åtgärder som i handlingsplanen är klassade under nivå 1 ska vara klara till den 1 januari Respektive förskola/skola ska också till den 1 januari 2018 dels inventera vilka av åtgärderna klassade under nivå 2 och 3 som är aktuella för verksamheten, dels ta fram en tidsatt plan för när dessa åtgärder kan bli genomförda. I arbetet med handlingsplanens åtgärder som ska vara klara den 1 januari 2018, kommer förvaltningarna att ha tillgång till en toxikolog för hjälp med exponeringsbedömning och prioritering. Arbetet med åtgärdsplanen ska återkopplas till förvaltningen halvårsvis.

13 13 (18) Samhällsbyggnadsnämnden förväntas fatta beslut om Handlingsplan för giftfria förskole- och skolmiljöer i Kalmar kommun under våren d) Elevernas och vårdnadshavarnas syn på verksamheten Informationsskriften Elevernas och vårdnadshavarnas syn på verksamheten bygger på de årliga gemensamma kundenkäterna till elever och vårdnadshavare. Planeringssekreterare Peter Sunnanek informerar om att 2017 års resultat visar sammanfattningsvis att skolor, fritidshem och förskolor får goda betyg när det gäller hur nöjda eleverna och vårdnadshavarna är med verksamheten. Förbättringsområden skola: - Skapa lust att lära - Hur går det för mig i skolan - Vad behöver jag kunna för att nå målen - Trygghetsarbetet Förbättringsområden fritidshem och förskola: - Arbeta med skolarbete - Inflytande från föräldrarna - Dokumentation om det enskilda barnet e) Återrapportering av 2016 års utbildningspolitiska program Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun upprättar barn- och ungdomsnämnden ett program för varje budgetår. I programmet specificerar nämnden satsningar som syftar till att stärka måluppfyllelsen av den utbildningspolitiska visionen. Till den utbildningspolitiska visionen och det utbildningspolitiska programmet knyts nämndens strategiska medel i respektive års budget. Syftet är att nämnden ska kunna sätta pengar direkt bakom satsningarna i det utbildningspolitiska programmet. För budgetåret 2016 valde nämnden att göra följande satsningar: 1 Utvecklingstjänster 1500 tkr 2 Gemensam rättning av nationella prov 250 tkr 3 Lovskola en framgångsrik väg för ökad måluppfyllelse 300 tkr 4 Estetiska lärprocesser Ateljén-Byteatern-Länsmuséet 700 tkr 5 Fokustid 1000 tkr 6 Förstärkning av läslyftet 250 tkr 7 Naturvetenskap och teknik för alla (NTA) 100 tkr Summa 4100 tkr Administrativ chef Emad Soukiyh återrapporterar hur 2016 års strategiska medel har använts. 1 Utvecklingstjänster Totalt 28 utvecklingslärare - omfattning från 10 % till 40 %.

14 14 (18) Arbetsuppgifter: - ämnesgrupperna - mentorer för introduktionslärare - handledare pedagogisk dokumentationskurs - handledare matematik- och läslyft - cirka 30 uppdrag fram till sista november - nya insatser i form av arbetslagsövertagning 2 Gemensam rättning av nationella prov Gemensam rättning av de 10 ämnesproven genomfördes under en period av ca 8 veckor från mars till maj. 3 Lovskola Statsbidrag på 261,6 tkr. Delar av nämndens medel riktades till årskurs elever deltog. Måluppfyllelse utifrån studieplanerna på drygt 85 %. 4 Estetiska lärprocesser Ateljén-Byteatern-Länsmuséet elever deltog under Exempel på aktiviteter - tidsresor - stadsvandring - rollspel (På flykt) - väsen och sägner 5 Fokustid Fokustid är igång på samtliga enheter. Vanligaste ämnena är matematik, svenska och engelska. 6 Förstärkning av läslyftet Läslyftet är igång med 182 deltagande lärare fördelade på 18 handledningsgrupper. Nämnden delfinansierar tiden för handledning för åtta grupper, resterande finansieras via statsbidrag. 7 NTA NTA-lådor anpassade för verksamheten är framtagna. Grundsärskolan och Åby förskola påbörjade arbetet med NTA under hösten f) Personalnytt, organisations- och lokalförändringar Förvaltningschef Mats Linde redogör för aktuella personal-, organisations- och lokalförändringar: - Sofie Larsson är fr.o.m. den 1 januari 2017 rektor på Rinkabyholmsskolan. - Anna-Karin Björnström är fr.o.m. den 1 mars 2017 rektor på Rocknebyskolan. - Enheters storlek - diskussion pågår med berörda chefer om eventuell förändrad organisation. Barn- och ungdomsnämnden kommer att få en utförligare information om pågående och kommande lokalprojekt vid sitt sammanträde den 15 februari. Beslut Barn- och ungdomsnämnden fattar inget beslut med anledning av informationen.

15 15 (18) 8 Avrapportering verksamhetsbesök/nätverksträffar Återrapportering av genomförda verksamhetsbesök: - Björn Brändewall, Pelle Sederkvist, Måns Linge - Rinkabyholmsskolan den 18 januari. - Pelle Sederkvist - Dörbyskolan den 16 januari. Barn- och ungdomsförvaltningens förskolor och skolor är indelade i geografiska områden kallade nätverk. Varje ledamot/ersättare är knuten till ett av dessa nätverk och det är inom det nätverket som verksamhetsbesök primärt ska genomföras. Ordförande Lasse Johansson meddelar att verksamhetsbesök även kan genomföras på enhet som tillhör annat nätverk än det man själv är knuten till under förutsättning av att besöket inte kolliderar med besök av enhetens nätverkspolitiker.

16 16 (18) 9 Anmälningsärenden 1. Barn- och elevombudets beslut avseende anmälan om kränkande behandling vid Trekantenskolan (dnr 2016/0972). 2. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll , Motion från Inger Hilmansson (L): En väl förankrad organisation. 3. För kännedom - Diplom från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för genomförda sommarlovsaktiviteter Utdrag ur kommunstyrelsens protokoll , Yttrande över betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik (dnr 2016/0859). 5. Södermöre kommundelsnämnds protokoll Centrala samverkansgruppens protokoll Barn- och elevombudets beslut avseende uppföljning av beslut gällande skyldigheten att motverka kränkande behandling vid Trekantenskolan (dnr 2016/0595). 8. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll , Avsägelse samt fyllnadsval av ersättare i barn- och ungdomsnämnden efter Dimen Eliassi (S). 9. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Beslut Informationen noteras i protokollet.

17 17 (18) 10 Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens beslut december-januari: B 18 Beslut gällande tillläggsbelopp för fristående skola (dnr 2013/0877, 2013/0163, 2016/0546, 2013/0564, 2014/0378, 2015/0440, 2016/0544, 2016/0543, 2012/0027, 2012/0843, 2016/0547, 2016/0548, 2016/0545, 2014/0377, 2013/0164, 2013/0918, 2015/0534, 2015/0411, 2012/1335, 2012/2401, 2013/0875, 2014/0210, 2014/0433, 2016/0551, 2015/1186, 2012/1493, 2016/0549, 2014/0516, 2016/0550), D 3 Yttrande till Barn- och elevombudet gällande anmälan om kränkande behandling vid Trekantenskolan (2016/0595), Yttrande till Skolinspektionen gällande anmälan om skolsituationen för en elev på Vasaskolan (dnr 2016/0933), Yttrande till Skolinspektionen gällande anmälan om skolsituationen för en elev på Funkaboskolan (dnr 2016/0991), D 5 Andrahandsavtal för lokal gällande Landstingets del i Familjecentral Lindsdal (dnr 2016/1035), C 1 Anställning (Ulf Nilsson vik rektor Rocknebyskolan), C 1 Anställning (dnr 2016/0984), D 17 Avskrivning av fordran (dnr 2016/0974). 2. Administrativ chefs beslut december: A 6 Godkännande av enskild förskola - Förskolan Stora Hjärtat (dnr 2016/0966). 3. Förskolechef Förskolan Rockneby, beslut november: C 3 Anställning. 4. Förskolechef Förskolan Svärdsliljan, beslut oktober: A 2 Beslut om att ta emot barn från annan kommun än hemkommunen. 5. Rektor Vasaskolan, beslut september-november: B 13 Beslut om att ta emot elev från annan kommun än hemkommunen, A 2 Beslut om att ta emot barn från annan kommun än hemkommunen, B 14 Beslut att placera elev i annan kommun än hemkommunen, A 9 Beslut att placera barn i annan kommun än hemkommunen, D 12 Uthyrning av lokal på enheten 6. Förskolechef Förskolan Trollet, beslut november: A 1 Beslut om utökad tid (dnr 2016/0979, 2016/0987), C 3 Anställning (2016/0980). 7. Rektor Rocknebyskolan, beslut november: C 3 Anställning. 8. Chef för skolmottagningsenheten, beslut november-december: C 3 Anställning. 9. Förskolechef Förskolan Svärdsliljan, beslut september-december: C 3 Anställning. 10. Rektor Vasaskolan, beslut september-december: C 3 Anställning. 11. Rektor Vasaskolan, beslut november: B 11 Avslag på begäran om skolskjuts (dnr 2012/2036). 12. Rektor Trekantenskolan, beslut december: D 9 Hyreskontrakt för fritidsgårdsverksamhet (dnr 2016/1034). 13. Rektor Rinkabyholmsskolan, beslut oktober-december: C 3 Anställning. 14. Rektor Rocknebyskolan, beslut december: B 13 Beslut om att ta emot elev från annan kommun än hemkommunen (dnr 2016/0973). 15. Rektor Barkestorpsskolan, beslut december: B 11 Avslag på begäran om skolskjuts (dnr 2014/0410).

18 18 (18) 16. Rektor Djurängsskolan, beslut april-december: B 1 Beslut om plats då barnet behöver särskilt stöd (dnr 2016/0540), B 11 Avslag på begäran om skolskjuts (dnr 2016/0541), B 14 Beslut om att placera elev i annan kommun (dnr 2016/0985), C 3 Anställning, D 12 Uthyrning av lokaler. 17. Förskolechef Förskolan Trollet, beslut december: A 1 Beslut om plats då barnet behöver särskilt stöd (dnr 2016/0754, 2016/1031, 2015/1179, 2017/0001). 18. Chef för central elevhälsa, beslut september-december: C 3 Anställning. 19. Rektor Trekantenskolan, beslut oktober-december: A 1 Beslut om plats då barnet behöver särskilt stöd (dnr 2016/0975, 2016/0976, 2016/1032), A 2 Beslut att ta emot barn från annan kommun än hemkommunen (dnr 2012/2129, 2017/0002), C 3 Anställning, D 12 Uthyrning av lokaler. 20. Förskolechef Förskolan Smedby, beslut december: C 3 Anställning. 21. Förskolechef Förskolan Oxhagen/Malmen, beslut juli-december: A 1 Beslut om plats då barnet behöver särskilt stöd (dnr 2016/0277, 2017/0006, 2017/0007, 2017/0008, 2017/0009, 2016/0234, 2014/0749, 2015/0778, 2014/0742, 2014/0715), A 3 Beslut om nedsättning av barnomsorgsavgift (dnr 2012/1377, 2016/1061, 2016/0366, 2014/0745, 2013/0626). 22. B 21 Förskolechefs/rektors beslut om att utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling (se anmälnings- och kännedomsärendet Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor ). Beslut Barn- och ungdomsnämnden godkänner redovisningen av anmälda delegationsbeslut.

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl 13:00-16:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 82-108 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00-15:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-79 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl 14.00-16.15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-7 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 november 2016 kl 13:00-16:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-101 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 februari 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 11-17 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 augusti 2016 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 48-55 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet 2015 Skattkammarens

Bidrag till fristående verksamhet 2015 Skattkammarens TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2014-10-06 BUN 2014/0795 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2015 Skattkammarens förskola Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 12 december 2018 kl. 08:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 86-116 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet Regnbågen

Bidrag till fristående verksamhet Regnbågen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2017-09-04 BUN 2017/0765 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2018 - Regnbågen Förslag till beslut

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 januari 2018 kl 13:00-15:55 Plats Rinkabyholmsskolan Omfattning 1-6 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00-15:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 80-85 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet 2017 Stiftelsen Kalmar Waldorfskola

Bidrag till fristående verksamhet 2017 Stiftelsen Kalmar Waldorfskola TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2016-09-06 BUN 2016/0676 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2017 Stiftelsen Kalmar Waldorfskola

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet Stiftelsen Kalmar Waldorfskola

Bidrag till fristående verksamhet Stiftelsen Kalmar Waldorfskola TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2018-11-30 BUN 2018/0873 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2019 - Stiftelsen Kalmar Waldorfskola

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 maj 2016 kl 13:00-15:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 38-41 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet 2016 Lundens

Bidrag till fristående verksamhet 2016 Lundens TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2015-10-29 SKDN 2015/0247 0480-45 29 02 Södermöre kommundelsnämnd Bidrag till fristående verksamhet 2016 Lundens förskola Förslag till

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet 2015 Västra skolan

Bidrag till fristående verksamhet 2015 Västra skolan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2014-10-09 BUN 2014/0788 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2015 Västra skolan Förslag till beslut

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 november 2013 kl 13:00-16:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 92-116 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 september 2017 kl 13:00-15:35 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 71-80 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl 13:00-15:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 81-88 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 29 augusti 2018 kl. 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 53-61 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 augusti 2015 kl 13:00-15:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 52-59 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl 08:30-11:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 102-112 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 september 2016 kl 13:00-15:40 Plats Vasaskolan Omfattning 56-60 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 februari 2018 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 7-14 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 maj 2015 kl 13:00-17:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-43 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl 13:00-15:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 54-63 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen.

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över ansökan från Södra skolan i Kalmar AB om godkännande för utökning med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 maj 2018 kl. 13:00-16:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-45 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 april 2015 kl 13:00-15:30 Plats Kalmar läns museum Omfattning 27-36 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl 13:00-16:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 30-39 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2015-03-09 BUN 2015/0168 0480-45 30 08/45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 april 2018 kl. 13:00-15:25 Plats Kalmarsundsskolan Omfattning 30-36 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 juni 2017 kl 13:00-15:25 Plats Särskolan i Kalmar (Tullbroskolan) Omfattning 49-62 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 40-48 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 23 augusti 2017 kl 13:00-16:30 Ajournering kl 14:20-14:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 63-70 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 mars 2015 kl 13:00-17.00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-26 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017 Handläggare Datum Emad Soukiyh 2018-01-02 0480-45 30 10 Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017 Bakgrund Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun 2016-2019 upprättar Barn- och

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2018 kl. 13:00-15:30 Plats Dörbyskolan Omfattning 62-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Plats och tid Rinkabyholmsskolan, kl 13.00-16.15. Beslutande Björn Brändewall (FP), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 november 2017 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 89-97 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program

Återrapportering av utbildningspolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Emad Soukiyh 2013-02-04 BUN 2012/1305 53101 Barn- och ungdomsnämnden Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2012 Förslag till beslut Barn-

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 oktober 2016 kl 13:00-15:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 61-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 13 juni 2018 kl. 13:00-16:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 46-52 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-21 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55.

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55. Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55 Plats Östra Funkaboskolan Omfattning 69-77 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Utbildningspolitiskt program 2017

Utbildningspolitiskt program 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Westbrandt 2016-10-11 SKDN 2016/0157 52904 Södermöre kommundelsnämnd Utbildningspolitiskt program 2017 Förslag till beslut Södermöre kommundelsnämnd

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 13:00-16:25 Plats Kalmar Konstmuseum Omfattning 48-56 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Beslut om bidrag till fristående verksamhet 2010 - Kalmar Waldorfskola

Beslut om bidrag till fristående verksamhet 2010 - Kalmar Waldorfskola Handläggare Datum Diarienummer Kristina Olson 2010-04-27 xxxx 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Beslut om bidrag till fristående verksamhet 2010 - Kalmar Waldorfskola Bakgrund Enligt en lagändring

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 december 2015 kl 08:30-11:50 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 109-120 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum.

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-9 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Britt-Marie

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet 2015 - Engelska skolan i Stockholm

Bidrag till fristående verksamhet 2015 - Engelska skolan i Stockholm TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2014-10-02 BUN 2014/0804 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2015 - Engelska skolan i Stockholm Förslag

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl. 17:00-17:45 Plats Kommundelssalen i Ljungbyholm Omfattning 1-7 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande

Läs mer

Förändring av resursfördelningssystemet

Förändring av resursfördelningssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2019-05-29 UN 2019/0440 0480-45 30 08/0480-45 30 25 Utbildningsnämnden Förändring av resursfördelningssystemet Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 september 2015 kl 13:00-15:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 60-71 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Avrapportering intern revision 2012

Avrapportering intern revision 2012 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2012-11-28 BUN 2012/2352 0480-45 30 09 Barn- och ungdomsnämnden Avrapportering intern revision 2012 Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0652 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen fritidshem Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl 13:00-15:50 Ajournering kl 13:50-14:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 44-51 Beslutande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum, kl 13.00-15.10 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 35-44 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Bitte Gudmundsson

Läs mer

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 19 Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor Dnr BUN 2016/0045 Handlingar - Motion (MP) Källsortering på skolor. - Förvaltningskontorets

Läs mer

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 20 Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever Dnr BUN 2015/1000 Handlingar - Motion (L) Frångå

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 09.16 11.40 ande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Bodil Umegård

Läs mer

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Katarina Sandberg 2016-11-01 BUN 2016/0859 0480-45 30 03 Barn- och ungdomsnämnden Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning

Läs mer

Beslut om bidrag till fristående huvudmän

Beslut om bidrag till fristående huvudmän Beslut om bidrag till fristående huvudmän Reglerna om bidrag och ersättningar Skollagen (SFS 2010:800) I 2 kap finns en regel säger att kommunerna ska fördela resurser till skolväsendet efter barnens och

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-09-17 67 Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Dnr BUN 2014/0472 Handlingar Miljöpartiets motion Förbättra barnens cykelvardag!. Förvaltningskontorets

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 mars 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 18-29 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (11)

Barn- och utbildningsnämnden (11) Barn- och utbildningsnämnden 2017-04-18 1(11) Plats och tid: Stålvallaskolan, kl 9.00 12.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Ann-Marie Rosö (S) Sune Frisk

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-09-21 1 (14) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum kl 13.00-15.25 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten

Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (10) Datum 2013-11-13 Tid 17:00 Plats Kumla skola, Aulan Ordförande Sekreterare Anki Svensson Michael Martinsson Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten Snacka förskola och skola!

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 Barn- och ungdomsnämnden 97 Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Dnr BUN 2016/0859 Handlingar

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018 Handläggare Datum Emad Soukiyh 2019-01-09 0480-45 30 10 Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018 Bakgrund Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun 2016-2019 upprättar Utbildningsnämnden

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 april 2016 kl 13:00-17:00 Ajournering kl 15:40-16:05 Plats Lindöskolan Omfattning 29-37 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 13 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 14 Delgivningar 2018/4005 5 15 Statusrapport 2018/4006 6 16 Systematiskt kvalitetsarbete 2017/4023

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

Förslag till Intern kontrollplan 2011

Förslag till Intern kontrollplan 2011 1 (1) Handläggare Datum Åsa Ottosson 2010-11-26 Barn- och ungdomsnämnden Förslag till Intern kontrollplan 2011 Barn- och ungdomsnämnden ska enligt kommunens Reglemente för intern kontroll, KF 256, 2000-12-18,

Läs mer

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Beslutade av barn- och ungdomsnämnden den 18 oktober 2017, 83. Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 62 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS 2015-301 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Evelina Lilja, sekreterare Mia Johansson, enhetschef Jenny Österberg, skolskjutssamordnare, 54. Stefan Jonsson. Utskottet lärande och stöd

Evelina Lilja, sekreterare Mia Johansson, enhetschef Jenny Österberg, skolskjutssamordnare, 54. Stefan Jonsson. Utskottet lärande och stöd Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 15.30 Beslutande ledamöter Aina Wåhlund, ordförande (S) Peter Joensuu, 2:e vice ordförande

Läs mer

Kristina Söderberg. Avdelningen för juridik

Kristina Söderberg. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 18:46 Diarienr: 18/05040 Handläggare: Avdelning: Kristina Söderberg Datum: 2018-11-09 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Ersätter: Cirkulär 09:75 Kommunledningen Barn- och utbildningsnämnder

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(8) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje. kl. 14.00-15.20 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Ärenden

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Ärenden Ärenden 48 Arbetsmiljö och personalfrågor... 2 49 Uppföljning av rutin för obetalda barnomsorgsavgifter... 3 50 Handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck för barn- och utbildningsförvaltningen...

Läs mer

Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem

Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2017-12-13 Barn- och ungdomsnämnden 124 Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem Dnr BUN 2017/0897 Handlingar

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-01-19 15 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS 2015-301 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-12-18 Barn- och ungdomsnämnden 121 Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Dnr BUN 2013/0699 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-11-27. Kalmarsunds

Läs mer

Delegationsordning för barn- och grundskolenämnden, Täby kommun

Delegationsordning för barn- och grundskolenämnden, Täby kommun 1(13) Delegationsordning för barn- och grundskolenämnden, Täby kommun Reviderad 2(13) Delegationsordning för barn- och grundskolenämnden Med delegation avses att barn- och grundskolenämnden överför beslutanderätt,

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0651 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen förskola Förslag till

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lund Öster

Barn- och skolnämnd Lund Öster Barn- och skolnämnd Lund Öster Protokoll 1 (15) Diarienummer BSÖ 2016/0002 Barn- och skolnämnd Lund Öster Plats och tid Byskolans matsal, Södra Sandby, klockan 18.30 20.30 Ledamöter Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Karl Persson (SD) Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Helen Källvik, ekonom Tove Frostvik, barn-och bildningschef

Karl Persson (SD) Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Helen Källvik, ekonom Tove Frostvik, barn-och bildningschef Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 09:10 10:30 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Jan Klarström (SD) Ulla Lundh (S) Karl

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 21 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 22 Delgivningar 2018/4005 5 23 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018 6-7 24 Budget 2019 2017/4098

Läs mer

Kommunkontoret kl 14.00 16.25

Kommunkontoret kl 14.00 16.25 1(10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.25 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Kim Svitzer, (PF) ledamot Marianne

Läs mer

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-30 KS 2013/0228 50044 Kommunfullmäktige Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-22 Ärendelista 100 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 101 Dnr 2015-000170 Redovisning av huvudmannens systematiska kvalitetsarbete

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-01-17 1(8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Sune Frisk (S) ersättare för Patrik Fornander

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018 KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (16) Datum 2018-08-29 Tid 18:00 Plats Bollmora Ordförande Sekreterare Anki Svensson Carl Lidén Högselius Dagordning 1 Resultatsammanställning läsåret 2017/2018 2 Ekonomisk uppföljning

Läs mer