Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 oktober 2016 kl 13:00-15:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e vice ordförande Erik Holm (S) Eva Jarstad (S) Pelle Sederkvist (M) Måns Linge (M) Micael Foghagen (SD) Eric Dicksson (KD) Jonas Friberg (V), Lotta Wahlmino (L), Övriga Mats Linde, förvaltningschef Emad Soukiyh, administrativ chef Jennie Ljunggren, ekonom, 62 Peter Sunnanek, planeringssekreterare, Richard Wykman, chef för Skolmottagningsenheten, 71b) Sekreterare Iréne Jonsson Justeras Lasse Johansson Ordförande Erik Holm Anslaget på kommunens anslagstavla den 27 oktober 2016

2 2 (20) 61 Utvecklingsforum - Programmering i skolan Alliansen inom barn- och ungdomsnämnden har föreslagit att nämnden ska diskutera området Programmering i skolan under dagordningspunkten Utvecklingsforum. Måns Linge (M) presenterar och informerar om Alliansens tankar inom området och härefter äger diskussion rum. Fortsatt diskussion sker på presidiets möte i november.

3 3 (20) 62 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter september 2016 Dnr BUN 2016/0285 Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Prognosen i juni visar ett överskott på 7,4 mnkr jämfört med juni som visade på ett överskott på 6,3 mnkr. I uppföljningen görs återkoppling och reflektioner utifrån de risker som identifierades i Årsrapport 2015: Ökade vistelsetider i förskolan urholkar personaltätheten. Periodens besparingskrav riskerar uteblivet statsbidrag till personalförstärkningar. Svårare att rekrytera personal. Barn- och elevökningen kan bli större än förväntat. Samverkan Vid centrala samverkansgruppens sammanträde den 17 oktober 2016 lämnade Lärarförbundet en protokollsanteckning som sammanfattningsvis beskriver Lärarförbundets syn på behovet av resurser till förskolan och skolan och oron för förskollärarnas och lärarnas arbetsmiljö. Detta utifrån att förvaltningen ännu inte fått kostnadstäckning för den ökade vistelsetiden inom förskolan, risken att Kalmar kommun inte får ta del av de statsbidrag som är till för att minska barngruppernas storlek i förskolan samt att grundskolans ekonomi ser bättre ut tack vare en högre del av extern finansiering i form av olika statsbidrag. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att lägga rapporten till handlingarna.

4 4 (20) 63 Ny skolenhet Dnr BUN 2016/0660 Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Grundsärskolan i Kalmar bedriver verksamhet i två olika skolbyggnader. Den ena byggnaden är placerad i Oxhagen och den andra byggnaden på Tullbron. Avståndet mellan dessa båda byggnader är ungefär 2 km. Detta har varit en lösning i väntan på att hela Grundsärskolan ska få gemensamma lokaler i Telemarken. Enligt skollagen avses med skolenhet en av huvudmannen organiserad enhet som omfattar verksamhet i en eller flera skolbyggnader som ligger nära varandra och till skolenheten knuten verksamhet som inte bedrivs i någon skolbyggnad. En rektors ansvarsområde kan omfatta en eller flera skolenheter. Enligt förarbetena till skollagen (proposition 2009/10:165, sidan 633) kan en skolenhet omfatta verksamhet som bedrivs i flera byggnader om dessa ligger nära varandra och på ett naturligt sätt hör ihop. I samband med Skolinspektionens tillsynsbesök under hösten 2015 och våren 2016 bedömdes verksamheten inom skolenheten Särskolan i Kalmar inte i tillräcklig omfattning bedrivas på ett sådant sätt att eleverna från de två skolbyggnaderna har någon regelbunden kontakt med varandra i den reguljära undervisningen. Vidare bedömdes inte heller att lärare och övrig personal är organiserade på ett sådant sätt att de i vardagen har naturliga beröringspunkter. Sammantaget bedömer inte Skolinspektionen att skolbyggnaderna inom nuvarande Särskolan i Kalmar på ett naturligt sätt kan anses höra ihop. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att dela Särskolan i Kalmar i två skolenheter från ; Särskolan Oxhagen och Särskolan Tullbron.

5 5 (20) 64 Upphörande av skolenhet Dnr BUN 2016/0659 Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Kalmar kommun omorganiserade inför läsårsstart 2014/2015 sina resursskolor. Tidigare fanns två resursskolor lokaliserade på respektive Lindsdalsskolan och Falkenbergsskolan, men dessa slogs samman till den nya resursskolan vid Esplanadskolan. Det fanns flera anledningar, bland annat handlade det om att hitta samordningsvinster och att samla kompetensen. Eleverna skrevs in på skolenheten Esplanadskolan, resursskolan. Inom Esplanadskolan finns förutom resursskolan, mottagningsenheten för nyanlända elever samt de båda sjukhusskolorna. Dessutom ingår specialpedagogerna med särskilt uppdrag i den organisationen. Förvaltningsrätten i Stockholm slog i en dom fast att en kommunal huvudman, till skillnad från en fristående huvudman, inte kan organisera resursskolor som begränsar mottagande till elever i behov av särskilt stöd. Man grundar sig bland annat på förarbetena (proposition 2009/10:165, sidan 743) när man slår fast ovanstående. Däremot medger förarbetena (proposition 2009/10:165, sidan ) och även skollagen (3 kap. 11 ) att elev i särskilda fall kan få sin undervisning i särskild undervisningsgrupp. Det är elevens rektor vid den skola som eleven går vid när stödbehovet konstateras som ska fatta beslut om att eleven ska få sitt stödbehov tillgodosett genom placering i särskild undervisningsgrupp. Särskild undervisningsgrupp kan innebära undervisning i andra lokaler med annan personal. Skolinspektionens tillsyn under hösten 2015 och våren 2016 pekar på samma sak som förvaltningsrätten och menar att verksamheten vid Esplanadskolan i nuvarande tappning inte är förenlig med författningarnas krav. Mot bakgrund av ovan förändrar Kalmar kommun sin organisation så att de elever som gått/går på resursskolan vid Esplanadskolan skrivs in på sin hemskola/ursprungsskola. Rektor på hemskolan/ursprungsskolan fattar eventuellt beslut om undervisning i särskild undervisningsgrupp. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att resursskolan vid Esplanadskolan upphör som skolenhet från

6 6 (20) 65 Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen förskola Dnr BUN 2016/ Skolinspektionens beslut för förskola Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Under hösten 2015 och våren 2016 genomförde tillsynsmyndigheten; Skolinspektionen ett planerat tillsynsbesök i Kalmar kommun. Tillsynen avsåg det samlade ansvarstagandet för utbildning inom skolformen förskola. Sammantaget gör skolinspektionen bedömningen att Kalmar kommun som skolhuvudman för ovanstående skolform i flera avseenden uppfyller författningarnas krav men att det inom området Utveckling av utbildningen i förskolan krävs förbättringar vilka benämns förelägganden. Kalmar kommun ska senast ha åtgärdat dessa brister samt i skrift ha redovisat dessa åtgärder till skolinspektionen. Föreläggande avseende skolformen förskola (Dnr :4350): Skolinspektionen förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen (2010:800) Kalmar kommun att senast den 1 november 2016 vidta åtgärder för att avhjälpa påtalade brister. De vidtagna åtgärderna ska senast samma dag skriftligen redovisas till Skolinspektionen. Skolinspektionen konstaterar att Kalmar kommun inte uppfyller författningskraven avseende att: Inriktningen för huvudmannens kvalitetsarbete är att de nationella mål och krav som anges i styrdokumenten uppfylls. (4 kap. 3 och 5 skollagen) Huvudmannen följer upp resultat inom utbildningen, och dokumenterar denna uppföljning. (4 kap. 3 och 6 skollagen) Utifrån en analys av det som framkommer i uppföljningen beslutar huvudmannen om nödvändiga utvecklingsåtgärder, och dokumenterar de beslutade åtgärderna. (4 kap. 3 och 6 skollagen) Huvudmannen planerar för genomförandet av utvecklingsåtgärder och genomför dessa. Planeringen och åtgärderna dokumenteras. (4 kap. 3 och 6-7 skollagen) Åtgärder: - Huvudmannen ska systematiskt sammanställa och följa upp måluppfyllelse i utbildningen i förskolan. Uppföljningen ska göras i relation till de nationella målen för förskolan. - Huvudmannen ska utifrån ett huvudmannaperspektiv göra en analys av det som framkommit och identifiera, besluta och dokumentera vilka utvecklingsområden och insatser som ska genomföras för att de nationella målen ska uppfyllas i förskolan. - Huvudmannen ska utifrån ett huvudmannaperspektiv planera för genomförandet av de beslutade utvecklingsåtgärderna och genomföra dessa. Planeringen och åtgärderna ska dokumenteras. - Huvudmannen ska dokumentera arbetet.

7 7 (20) I Kalmar kommuns uppföljningsverktyg; Hypergene följs måluppfyllelsen på, av förvaltningschefen utpekade utvecklingsområden. Som ett komplement arbetas en mall fram; som ger enheterna möjlighet att själva redovisa de mål som inte pekats ut av förvaltningschefen - de pedagogiska målen. Detta lämnas i samband med resursdialogen. Samtliga enheters underlag sammanställs på förvaltningskontoret och används i samband med huvudmannens arbete med analys och framarbetande av åtgärder. Barn- och ungdomsnämnde beslutar att överlämna svaret till Skolinspektionen.

8 8 (20) 66 Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen fritidshem Dnr BUN 2016/ Skolinspektionens beslut för fritidshem Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Under hösten 2015 och våren 2016 genomförde tillsynsmyndigheten; Skolinspektionen ett planerat tillsynsbesök i Kalmar kommun. Tillsynen avsåg det samlade ansvarstagandet för utbildning inom skolformen fritidshem. Sammantaget gör skolinspektionen bedömningen att Kalmar kommun som skolhuvudman för ovanstående skolform i flera avseenden uppfyller författningarnas krav men att det inom området Utveckling av utbildningen i fritidshemmet krävs förbättringar vilka benämns förelägganden. Kalmar kommun ska senast ha åtgärdat dessa brister samt i skrift ha redovisat dessa åtgärder till skolinspektionen. Föreläggande avseende skolformen fritidshem (Dnr :4349): Skolinspektionen förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen (2010:800) Kalmar kommun att senast den 1 november 2016 vidta åtgärder för att avhjälpa påtalade brister. De vidtagna åtgärderna ska senast samma dag skriftligen redovisas till Skolinspektionen. Skolinspektionen konstaterar att Kalmar kommun inte uppfyller författningskraven avseende att: Inriktningen för huvudmannens kvalitetsarbete är att de nationella mål och krav som anges i styrdokumenten uppfylls. (4 kap. 3 och 5 skollagen) Huvudmannen följer upp resultat inom utbildningen, och dokumenterar denna uppföljning. (4 kap. 3 och 6 g skollagen) Utifrån en analys av det som framkommer i uppföljningen beslutar huvudmannen om nödvändiga utvecklingsåtgärder, och dokumenterar de beslutade åtgärderna. (4 kap. 3 och 6 g skollagen) Huvudmannen planerar för genomförandet av utvecklingsåtgärder och genomför dessa. Planeringen och åtgärderna dokumenteras. (4 kap. 3 och 6-7 skollagen) Åtgärder: - Huvudmannen ska systematiskt sammanställa och följa upp måluppfyllelsen i utbildningen i fritidshemmet. Uppföljningen ska göras i relation till de nationella målen. - Huvudmannen ska utifrån ett huvudmannaperspektiv göra en analys av det som framkommit och identifiera och besluta vilka utvecklingsområden och insatser som ska genomföras för att de nationella målen ska uppfyllas. - Huvudmannen ska utifrån ett huvudmannaperspektiv planera för genomförandet av de beslutade utvecklingsåtgärderna och genomföra dessa. - Huvudmannen ska dokumentera kvalitetsarbetet. I Kalmar kommuns uppföljningsverktyg; Hypergene följs måluppfyllelsen på, av förvaltningschefen utpekade utvecklingsområden. Som ett komplement

9 9 (20) arbetas en mall fram; som ger enheterna möjlighet att själva redovisa de mål som inte pekats ut av förvaltningschefen - de pedagogiska målen. Detta lämnas i samband med resursdialogen. Samtliga enheters underlag sammanställs på förvaltningskontoret och används i samband med huvudmannens arbete med analys och framarbetande av åtgärder. Barn- och ungdomsnämnde beslutar att överlämna svaret till Skolinspektionen.

10 10 (20) 67 Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen förskoleklass och grundskola Dnr BUN 2016/ Skolinspektionens beslut för förskoleklass och grundskola Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Under hösten 2015 och våren 2016 genomförde tillsynsmyndigheten; Skolinspektionen ett planerat tillsynsbesök i Kalmar kommun. Tillsynen avsåg det samlade ansvarstagandet för utbildning inom skolformen förskoleklass och grundskola. Sammantaget gör skolinspektionen bedömningen att Kalmar kommun som skolhuvudman för ovanstående skolform till stora delar uppfyller författningarnas krav men att det inom områdena Förutsättningar för utbildningen vid skolenheterna och Ytterligare brister krävs förbättringar vilka benämns förelägganden. Kalmar kommun ska senast ha åtgärdat dessa brister samt i skrift ha redovisat dessa åtgärder till skolinspektionen. Föreläggande avseende skolformen förskoleklass och grundskola (Dnr :4345): Skolinspektionen förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen (2010:800) Kalmar kommun att senast den 1 november 2016 vidta åtgärder för att avhjälpa påtalade brister. De vidtagna åtgärderna ska senast samma dag skriftligen redovisas till Skolinspektionen. Område Förutsättningar för utbildningen vid skolenheterna : Skolinspektionen konstaterar att Kalmar kommun inte uppfyller författningskraven avseende att: Huvudmannen ser till att det på grundskoleenheterna finns tillgång till skolbibliotek, som kan användas för att stödja elevernas lärande och utveckling. (2 kap. 36 skollagen; Lgr 11, 2. Övergripande mål och riktlinjer, 2.8 Rektorns ansvar) Åtgärder: - Kalmar kommun ska se till att det på samtliga grundskoleenheter finns tillgång till skolbibliotek, som kan användas för att stödja elevernas lärande och utveckling. Södermöres kommundelsnämnds beslut , 80. Område Ytterligare brister : Beskrivning av brister: Kalmar kommun organiserar inte kommunens grundskoleverksamhet i enlighet med författningarnas krav. Kalmar kommun fattar inte beslut om placering i särskild undervisningsgrupp i enlighet med författningarnas krav.

11 11 (20) Åtgärder: - Kalmar kommun ska säkerställa att organiseringen av kommunens skolverksamhet och placering av elever i särskild undervisningsgrupp följer skollagens bestämmelser. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att Esplanadskolan upphör som skolenhet från och att eleverna från det datumet senast är återinskrivna på sin hemskola (barn- och ungdomsnämndens beslut, 64). Barn- och ungdomsnämnde beslutar att överlämna svaret till Skolinspektionen.

12 12 (20) 68 Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen grundsärskola Dnr BUN 2016/ Skolinspektionens beslut för grundsärskola Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Under hösten 2015 och våren 2016 genomförde tillsynsmyndigheten; Skolinspektionen ett planerat tillsynsbesök i Kalmar kommun. Tillsynen avsåg det samlade ansvarstagandet för utbildning inom skolformen grundsärskola. Sammantaget gör skolinspektionen bedömningen att Kalmar kommun som skolhuvudman för ovanstående skolform i flera avseenden uppfyller författningarnas krav men att det inom områdena Förutsättningar för utbildningen vid skolenheterna, Utveckling av utbildningen av skolenheterna och Ytterligare brister krävs förbättringar vilka benämns förelägganden. Kalmar kommun ska senast ha åtgärdat dessa brister samt i skrift ha redovisat dessa åtgärder till skolinspektionen. Föreläggande avseende skolformen grundsärskola (Dnr :4347): Skolinspektionen förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen (2010:800) Kalmar kommun att senast den 1 november 2016 vidta åtgärder för att avhjälpa påtalade brister. De vidtagna åtgärderna ska senast samma dag skriftligen redovisas till Skolinspektionen. Område Förutsättningar för utbildningen vid skolenheterna : Skolinspektionen konstaterar att Kalmar kommun inte uppfyller författningskraven avseende att: Huvudmannen ser till att det på skolenheterna finns tillgång till elevhälsa för eleverna i grundsärskola, så att den kan användas främst förebyggande och hälsofrämjande för att stödja elevernas utveckling mot målen. (2 kap. 25 skollagen; Läroplan för grundsärskolan 2011, 2. Övergripande mål och riktlinjer, 2.8 Rektorns ansvar) Hemkommunen ser till att mottagandet i grundsärskolan föregås av en utredning som omfattar en pedagogisk, psykologisk, medicinsk och social bedömning, samt att samråd sker med elevens vårdnadshavare. (7 kap. 5 skollagen) Hemkommunen ser till att mottagandet föregås av att vårdnadshavare lämnat sitt medgivande till att eleven tas emot i grundsärskolan, om det inte finns synnerliga skäl med hänsyn till barnets bästa att ta emot eleven utan vårdnadshavares medgivande. (7 kap. 5 skollagen) Åtgärder: - Kalmar kommun ska säkerställa att det finns tillgång till elevhälsa som omfattar medicinska, psykologiska och psykosociala insatser och som arbetar förebyggande och hälsofrämjande, så att den uppfyller skollagens krav att arbeta förebyggande och hälsofrämjande. - Kalmar kommun ska genomföra föreskrivna utredningar och se till att vårdnadshavare lämnar sitt medgivande innan elever tas emot i grundsärskolan.

13 13 (20) För att uppfylla kraven på elevhälsan är nu skolkurator anställd på grundsärskolan sedan I Kalmar kommuns verksamhetsledningssystem finns tydliga rutiner som stipulerar vilka utredningar som ska vara genomförda, innan inskrivning i grundsärskola. Vidare finns tydliga rutiner för hur vårdnadshavare ska informeras och ge sitt medgivande inför en särskoleinskrivning. Ovan nämnda rutiner implementeras tydligare i samarbete med rektor för grundsärskolan. Dessa rutiner biläggs svaret till Skolinspektionen. Område Utveckling av utbildningen av skolenheterna : Beskrivning av brister: Huvudmannen följer upp resultat inom utbildningen, och dokumenterar denna uppföljning. (4 kap. 3 och 6 skollagen) Utifrån en analys av det som framkommer i uppföljningen beslutar huvudmannen om nödvändiga utvecklingsåtgärder, och dokumenterar de beslutade åtgärderna. (4 kap. 3 och 6 skollagen) Huvudmannen planerar för genomförandet av utvecklingsåtgärder och genomför dessa. Planeringen och åtgärderna dokumenteras. (4 kap. 3 och 6-7 skollagen. Åtgärder: - Kalmar kommun ska se till att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla grundsärskolans verksamhet. Kommunen ska analysera uppföljningen av verksamheten samt besluta och planera för utvecklingsåtgärder. Det systematiska kvalitetsarbetet ska dokumenteras. I Kalmar kommuns uppföljningsverktyg; Hypergene följs måluppfyllelsen på, av förvaltningschefen utpekade utvecklingsområden. Som ett komplement arbetas en mall fram; som ger enheterna möjlighet att själva redovisa de mål som inte pekats ut av förvaltningschefen - de pedagogiska målen. Detta lämnas i samband med resursdialogen. Samtliga enheters underlag sammanställs på förvaltningskontoret och används i samband med huvudmannens arbete med analys och framarbetande av åtgärder. Område Ytterligare brister : Beskrivning av brister: Skolenheten Grundsärskolan i Kalmar bedrivs inte i byggnader som ligger nära varandra och som på ett naturligt sätt hör ihop. Åtgärder: - Kalmar kommun ska se till att verksamheten vid Grundsärskolan i Kalmar bedrivs i en skolenhet i enlighet med författningarnas krav. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att dela Särskolan i Kalmar i två skolenheter från ; Särskolan Oxhagen och Särskolan Tullbron (barn- och ungdomsnämndens beslut, 63). Barn- och ungdomsnämnde beslutar att överlämna svaret till Skolinspektionen.

14 14 (20) 69 Nya gallringsfrister i barn- och ungdomsförvaltningens dokumenthanteringsplan Dnr BUN 2016/0757 Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Varje myndighet ska ha en uppdaterad dokumenthanteringsplan som beskriver myndighetens handlingar och hur de ska hanteras. Det är alltid myndigheten som beslutar om allmänna handlingar eller uppgifter i allmänna handlingar får gallras, d.v.s. förstöras. Om nya gallringstider upptas eller om en nytillkommen handling ska gallras måste detta upp i nämnden för beslut. Vid årets revidering av dokumenthanteringsplanen har följande nya gallringsfrister angetts efter samråd med kommunarkivarie Marie Johansson. Central dokumenthanteringsplan: Beställning av behörighet av system - blankett Användaruppgifter - Google Apps Pedagogiska dokument i Google Apps for Education Tilldelning av arbetsuppgifter, ansvar och befogenheter från förvaltningschef till rektor/förskolechef Lokal dokumenthanteringsplan: Säkerhetsföreskrifter för laborationer på högstadiet avseende specialkost Intyg avseende specialkost Tilläggsbelopp - blankett Användaruppgifter - Google Apps Pedagogiska dokument i Google Apps for Education Gallring Vid inaktualitet Vid inaktualitet 90 dagar efter avslutad anställning/skolgång Vid inaktualitet Gallring Vid inaktualitet Vid inaktualitet Vid inaktualitet Vid inaktualitet Vid inaktualitet 90 dagar efter avslutad anställning/skolgång Barn- och ungdomsnämnden beslutar att godkänna angivna nya gallringsfrister i förvaltningens centrala respektive lokala dokumenthanteringsplan.

15 15 (20) 70 Sammanträdestider för barn- och ungdomsnämnden 2017 Dnr BUN 2016/0702 Förvaltningskontorets skrivelse Barn- och ungdomsnämndens beslutar att fastställa sammanträdestiderna för år 2017: 25 januari kl februari kl mars kl april kl maj kl juni augusti kl september kl (möte med förskolechefer/rektorer samt sammanträde) 18 oktober kl november kl december kl (möte med förskolechefer/rektorer samt sammanträde)

16 16 (20) 71 Diskussions- och informationsärenden a) Nämndsmål 2017 I juni beslutade kommunfullmäktige om verksamhetsplan med budget för 2017 och ekonomisk planering för Texterna i verksamhetsplanen ska i sin helhet betraktas som inriktningar för hela verksamheten tillsammans med politikens inledningstext. För den del av verksamheten där kommunfullmäktige vill ha förändring eller särskild uppmärksamhet sätter kommunfullmäktige mål och ger uppdrag. Utifrån kommunfullmäktiges mål ska nämndsmål tas fram. Administrativ chef Emad Soukiyh informerar om kommunfullmäktiges mål och uppdrag samt förslag till nämndsmål om nämndsmål 2017 för barn- och ungdomsnämnen tas i november i samband med beslut om budget b) Yttrande över motion Upptäck skolbarnen tidigt på asylboendena Björn Brändewall (L), Måns Linge (M), Pelle Sederkvist (M) och Christopher Dywik (KD) föreslår i motion att Kalmar kommun regelbundet ska kontakta asylboenden inom kommunen i syfte att upptäcka nyanlända barn i skolålder samt vuxna med eftertraktade yrkeskompetenser. Richard Wykman, chef för Skolmottagningsenheten, informerar om framtaget förslag till svar på motionen. Ärendet återkommer för beslut vid barn- och ungdomsnämnden sammanträde den 16 november c) Bästa skolkommun Lärarförbundets ranking Varje år utser Lärarförbundet Sveriges bästa skolkommuner för att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan. Rankingen bygger på 13 olika kriterier där kriterierna Utbildade lärare respektive Lärartäthet, ges dubbel vikt i sammanräkningen då tillgången till kompetenta lärare är den enskilt viktigaste faktorn för skolframgång. Administrativ chef Emad Soukiyh sammanfattar Kalmar kommuns resultat placerar sig Kalmar på plats 13 av 290 kommuner. Största förändringarna Förbättring: - Meritvärde likvärdighetsindex, förbättring med 54 placeringar. - Andel godkända i alla ämnen, likvärdighetsindex, förbättring med 53 placeringar. Försämring:

17 17 (20) - Kommunen som avtalspart, försämring med 62 placeringar. - Högskolebehörighet, försämring med 61 placeringar. Sammanfattning Kalmar kommun fortsätter att rankas som en av Sveriges bästa skolkommuner. Placeringar på 20, 22 och 13 de senaste tre åren visar på kvalitet över tid. Kalmar fortsätter att ligga högt i rankingen när det gäller utbildade lärare vilket är ett viktigt kvalitetsmått. Kalmar förbättrar rankingen inom samtliga indikatorer som är kopplade till elevresultat. Försämringar i rankingen när det gäller resurser och lärartäthet beror delvis på besparingar. d) Skolriksdag april 2017 Skolriksdag 2017 anordnas på Waterfront Hotel i Stockholm den april Regionförbundet i Kalmar län har för avsikt att anordna gemensam resa till Skolriksdagen som barn- och ungdomsnämndens politiker har möjlighet att delta på. e) Personalnytt, organisations- och lokalförändringar Fr.o.m. den 1 januari 2017 är Sofie Larsson rektor för Rinkabyholmsskolan. Rekrytering av rektor till Kalmarsundsskolan pågår. Intervjuer äger rum den 26 oktober Förvaltningschef Mats Linde har för avsikt att genomföra en översyn av förvaltningens förskoleenheter utifrån nuvarande storlek och förväntad framtida ökning av antal barn. Utifrån översynens resultat kan organisationsförändringar i form av förändrade enhetsindelningar bli aktuella. Ny förskola kommer att byggas på Åbyskolan eftersom befintliga förskolelokaler kommer att användas som skollokaler. Barn- och ungdomsnämnden fattar inget beslut med anledning av informationen.

18 18 (20) 72 Avrapportering verksamhetsbesök/nätverksträffar Lasse Johanson återrapporterar från verksamhetsbesök den 11 oktober på Förskolan Björkenäs samt den 12 oktober på Lindöskolan. Den 17 oktober besökte Lasse, tillsammans med Lena Hallengren, Lindöskolan för att titta på deras organisering av fokustiden.

19 19 (20) 73 Anmälningsärenden 1. Synpunkter gällande avsaknaden av sjukgymnast/fysioterapeut i skolan samt ordförandens svar. 2. Utdrag ur kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll , 85 - Återrapport kring aktiviteter för barn och unga med funktionsnedsättning inom kultur- och fritidsförvaltningen. 3. Skrivelse om resursfördelningssystemet och SALSA samt ordförandens svar (dnr 2016/0708). 4. Skrivelse om Tallhagsskolan och lär- skolmiljö för elever med hörselskador/dövhet. 5. Utdrag ur kultur- och fritidsnämndens protokoll , 94 - Regional biblioteksplan för Regionbiblioteket i Kalmar län (dnr 2016/0657). 6. Skolinspektionen - Information och begäran om redogörelse om/hur kommunen utnyttjat sin rätt till insyn i de fristående skolorna Västra skolan och Calmare Internationella skola samt förvaltningskontorets svar (dnr 2016/0822). 7. Södermöre kommundelsnämnds protokoll Centrala samverkansgruppens protokoll Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Informationen noteras i protokollet.

20 20 (20) 74 Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens beslut september: D 4 om rutinmässiga ombudgeteringar. 2. Förskolechef Förskolan Svärdsliljan, beslut maj-juni: C 3 Anställning. 3. Rektor Särskolan i Kalmar, beslut augusti: C 3 Anställning. 4. Rektor Barkestorpsskolan, beslut augusti: A 1 om plats då barnet behöver särskilt stöd (dnr 2016/0070), C 3 Anställning. 5. Rektor Funkaboskolan, beslut augusti-september: C 3 Anställning. 6. Rektor Trekantenskolan, beslut juli-september: A 1 om plats då barnet behöver särskilt stöd (dnr 2013/0040, 2016/0226, 2016/0767), A 2 om att ta emot barn från annan kommun (dnr 2016/0633, 2016/0634), B 13 om att ta emot elev från annan kommun (dnr 2016/0634), C 3 Anställning, D 12 Uthyrning av lokaler på enheten. 7. B 21 Förskolechefs/rektors beslut om att utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling (se anmälnings- och kännedomsärendet Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor ). Barn- och ungdomsnämnden godkänner redovisningen av anmälda delegationsbeslut.

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 september 2016 kl 13:00-15:40 Plats Vasaskolan Omfattning 56-60 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00-15:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 80-85 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0652 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen fritidshem Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00-15:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-79 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 februari 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 11-17 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl 14.00-16.15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-7 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 augusti 2016 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 48-55 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl 13:00-15:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 81-88 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0651 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen förskola Förslag till

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 maj 2016 kl 13:00-15:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 38-41 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2018 kl. 13:00-15:30 Plats Dörbyskolan Omfattning 62-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Kalmar kommun kommun@kalmar.se för grundsärskola efter tillsyn i Kalmar kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se

Läs mer

Huvudmannabeslut för grundsärskola

Huvudmannabeslut för grundsärskola Dnr 43-2016:10989 Uppsala kommun Huvudmannabeslut för grundsärskola efter tillsyn i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 96 Yttrande över motion från Björn Brändewall (L), Måns Linge (M), Pelle Sederkvist (M) och Christopher Dywik (KD) - Upptäck skolbarnen tidigt på asylboendena

Läs mer

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen.

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över ansökan från Södra skolan i Kalmar AB om godkännande för utökning med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 29 augusti 2018 kl. 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 53-61 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5727 Landskrona kommun för grundsärskola efter tillsyn i Landskrona kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Kalmar kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Kalmar kommun fin Skolinspektionen Kalmar kommun kalmar@kommun.se för förskola efter tillsyn i Kalmar kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl 08:30-11:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 102-112 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen förskoleklass och grundskola

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen förskoleklass och grundskola TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0654 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen förskoleklass och grundskola

Läs mer

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg fin Besk Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för förskola efter tillsyn i Säffle kommun Beshh 2 (9) Tillsyn i Säffle kommun har genomfört tillsyn av Säffle kommun under våren 2017. Detta beslut avser

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 augusti 2015 kl 13:00-15:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 52-59 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0653 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen grundsärskola Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 september 2017 kl 13:00-15:35 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 71-80 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för grundsärskola

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för grundsärskola Dnr 43-2017:5800 Nyköpings kommun kommun@nykoping.se avseende huvudmannens ansvarstagande för grundsärskola efter tillsyn i Nyköpings kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5858 Solna kommun för grundsärskola efter tillsyn i Solna kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skoli- s ektionen Orsa kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Orsa kommun 2(10) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rin Skolinspektionen Dnr 43-2016:4444 Lidingö kommun för grundsärskola efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2017:5612 Aktivia AB Org.nr. 556781-2069 för grundskola efter tillsyn i Aktiviaskolan i Vallentuna kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Svar på Skolinspektionens föreläggande efter granskning av förskoleklass och grundskola

Svar på Skolinspektionens föreläggande efter granskning av förskoleklass och grundskola TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Westbrandt 2019-02-26 SKDN 2018/0125 52904 Södermöre kommundelsnämnd Svar på s föreläggande efter granskning av förskoleklass och grundskola Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 februari 2018 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 7-14 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun Dnr 43-2014:7993 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för förskola efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun 2(10) Dnr 43-2014:7993 Tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen förskoleklass och grundskola

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen förskoleklass och grundskola TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0654 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen förskoleklass och grundskola

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Beslut Skolinspektionen Västerviks kommun vasterviks.kommun@vastervik.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Västerviks kommun Skolinspektionen box 330, 581 03 Linköping Beslut 2 (6) Tillsyn i Västerviks

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Nee. Skolinspektionen j Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för grundsärskola efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2 (8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Falu kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Falu kommun 2 (9) Tillsyn i Falu kommun har genomfört tillsyn av Falu kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

Beslut Dnr :4047. Täby kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Täby kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4047. Täby kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Täby kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Täby kommun för förskola efter tillsyn i Täby kommun 2 (9) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för utbildningen

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:3986 Vänersborgs kommun kommun@vanersborg.se för grundsärskola efter tillsyn i Vänersborgs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:10793 Gagnefs kommun för grundsärskola efter tillsyn i Gagnefs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43 2016:10793 2 (5) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9598 Stockholms montessoriskola aktiebolag Org.nr. 556460-9666 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stockholms Montessoriskola Anne Frank belägen i Stockholms kommun 2 (9)

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl 13:00-15:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 54-63 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2018:179 Hope stiftelsen Org.nr. 827500-7683 för fritidshem efter tillsyn av Hope stiftelsen Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2017:5920 Uppvidinge kommun för fritidshem efter tillsyn i Uppvidinge kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (7) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694 Älvdalens kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun under 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Dnr 44-2015:2201 Kniysta Pastorats Kyrkliga Samfällighet Org.nr. 252003-2059 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Knivsta Pastorats Kyrkliga Samfällighet 2 (10) Tillsyn av Knivsta Pastorats

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Växjö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Ån %.10 Skolinspektionen Dnr 43-2017:5420 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för gymnasieskola efter tillsyn i Sotenäs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2016:11271 Morups friskola, förskola o fritidshem ekonomisk förening Org.nr. 769607-4181 st yrelsen@morupsfriskola.se för fritidshem efter tillsyn av Morups friskola, förskola o fritidshem ekonomisk

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:6002 Österåkers kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Österåkers kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Strängnäs kommun Box 330, 581 03 Linköping 201 7-04-1 0 2(9) Tillsyn i Strängnäs kommun har genomfört tillsyn i Strängnäs

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun Dnr 43-2016:10423 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för förskola efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skövde kommun skovdekommun@skovde.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i grundsärskolan i Skövde kommun 2(10) Tillsyn i grundsärskolan i Skövde kommun har genomfört tillsyn av Skövde kommun under

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7148 Kiruna kommun Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kiruna kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem ^ Beslut Föreningen Maria Magdalena Org.nr. 815600-8255 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Föreningen Maria Magdalena 2 (6) Tillsyn av Föreningen Maria Magdalena har genomfört tillsyn av Föreningen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:8760 Flens kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Flens kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Waldorfskolan i Norrort AB Org.nr. 556892-1984 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Waldorfskolan i Norrort AB 2 (10) Tillsyn av Waldorfskolan i Norrort AB har genomfört tillsyn av Waldorfskolan i Norrort

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5779 Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för grundsärskola efter tillsyn i Egebyskolan L i Mjölby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola 'N Beslut Dnr 43-2014:7686 Dals-Eds kommun fokusnamndenadalsed.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn av skolformen grundsärskola i Dals-Eds kommun Box 23069, 104 35 Stockholm 2(13) Tillsyn i Dals-Eds

Läs mer

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Orsa kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Orsa kommun Tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2017:6095 Vims AB Org.nr. 556859-1555 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vallentuna kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening 2 (9) Tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening har genomfört tillsyn av Vibyskolan

Läs mer

Beslut för förskole kbss och grundskoa

Beslut för förskole kbss och grundskoa Skolinspektionen Kalmar kommun kommun@kalmar.se för förskole kbss och grundskoa efter tillsyn i Kalmar kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Köpings kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Köpings kommun 2 (6) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under höstterminen 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-21 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Sverigefinska skolan i Göteborg- Göteborgin Ruotsinsuomalainen Koulu ekonomisk förening Org.nr. 716444-9725 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Sverigefinska skolan i Göteborg- Göteborgin Ruotsinsuomalainen

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 januari 2018 kl 13:00-15:55 Plats Rinkabyholmsskolan Omfattning 1-6 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 april 2018 kl. 13:00-15:25 Plats Kalmarsundsskolan Omfattning 30-36 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola 6N 1 Skolinspektionen Dnr 43-2017:4467 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för grundsärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för fritidshem efter tillsyn av AcadeMedia fria grundskolor AB 2 (9) Tillsyn av AcadeMedia fria grundskolor AB har genomfört tillsyn av AcadeMedia

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Stockholms kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kungsholmens grundskola belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i Kungsholmens grundskola har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren

Läs mer

Regelbunden tillsyn statistik 2018

Regelbunden tillsyn statistik 2018 Regelbunden tillsyn statistik 2018 2 (14) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Vanliga brister inom regelbunden tillsyn 2018... 5 Grundskolan - brister på flera olika områden... 6 Gymnasieskolan

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:7992 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun 2(11) Tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun har genomfört tillsyn av Kils

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:4445 Lidingö kommun för gymnasiesärskola efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 44-2017:1518 Stiftelsen årsta gård Org.nr. 802017-7427 för gymnasiesärskola efter tillsyn av Stiftelsen Årsta gård Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Huvudmannabeslut för grundsärskola

Huvudmannabeslut för grundsärskola Dnr 43-2018:7129 Örnsköldsviks kommun bildning@ornskoldsvik.se Huvudmannabeslut för grundsärskola efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem en Beslut Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Pysslingen förskolor och skolor AB , Beslut 2 (9) Tillsyn av Pysslingen förskolor och skolor AB har

Läs mer

Beslut för gymnasieutbildning

Beslut för gymnasieutbildning Dnr 43-2014:8497 Storfors kommun storfors.kommun@storfors.se Beslut för gymnasieutbildning efter tillsyn i Storfors kommun 2(12) Tillsyn i Storfors kommun har genomfört tillsyn av Storfors kommun under

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Värmdö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Värmdö kommun Tillsyn i Värmdö kommun har genomfört tillsyn av Värmdö kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola r Beslut Dnr 44-2015:4063 Villberga Familjecenter Aktiebolag Org.nr. 556571-6650 Beslut för grundskola efter tillsyn i Bergtallens skola belägen i Enköpings kommun 2 (10) Tillsyn i Bergtallens skola har

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun j Skolinspektionen Karlskrona kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Karlskrona kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Mora kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Mora kommun Tillsyn i Mora kommun Beslut 2(10) har genomfört tillsyn av Mora kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skoli.nspektionen Gotlands kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Gotlands kommun 2 (7) Tillsyn i Gotlands kommun har genomfört tillsyn av Gotlands kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola IL j^ Skolinspektionen Dnr 43-2017:5419 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Sotenäs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Älvdalens kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 november 2016 kl 13:00-16:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-101 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:8682 Åmåls kommun bam.utbildning@amal.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Åmåls kommun Box 2320, 403 15 Göteborg 2(10) Tillsyn av fritidshemsverksamheten i Åmåls kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008 Vaxholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Vaxholms kommun 2(10) Tillsyn i Vaxholms kommun har genomfört tillsyn av Vaxholms kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 23 augusti 2017 kl 13:00-16:30 Ajournering kl 14:20-14:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 63-70 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2015:2369 Futuraskolan AB Org.nr. 556609-5047 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Futuraskolan AB 2 (8) Dnr 44-2015:2369 Tillsyn av Futuraskolan AB har genomfört tillsyn av Futuraskolan AB (556609-5047)

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:4469 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(7) Skolinspektionens

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Skolinspektionen Umeå kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola en jp Ne# Skolinspektionen Dnr 43-2017:5441 Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Svenljunga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem %AoF Dnr 43-2017:5417 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för fritidshem efter tillsyn i Sotenäs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(5) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2015:5390 Grantomta Montessoristiftelse Org.nr. 814000-9518 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Grantomta Montessoristiftelse 2 (9) Tillsyn av Grantomta Montessoristiftelse har genomfört tillsyn

Läs mer

Huvudmannabeslut för grundsärskola

Huvudmannabeslut för grundsärskola Dnr 43-2018:7150 Kiruna kommun Huvudmannabeslut för grundsärskola efter tillsyn i Kiruna kommun Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (5) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rn Beslut Dnr 43-2014:8037 Kungsörs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kungsörs kommun 2(10) Tillsyn i Kungsörs kommun har genomfört tillsyn av Kungsörs kommun under våren 2015.

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Malung-Sälens kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malung-Sälens kommun 2 (6) Uppföljning av tillsyn i Malung-Sälens kommun genomförde tillsyn av Malung-Sälens

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Dnr 43-2014:8428 Skinnskattebergs konunun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Skinnskattebergs kommun 2(12) Tillsyn i Skinnskattebergs kommun har genomfört tillsyn av Skimiskattebergs kommun

Läs mer