Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 november 2013 kl 13:00-16:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson (S) Maria Hammarström (S) Leila ben Larbi (V) Karl Holst (M) Patric Vadman (C) Jasminka Peric (S) Jashar Gashi (S) Lene Polteg (FP) Ersättare Bo Hellström (V) Jimmy Svensson (MP) Övriga Mats Linde, förvaltningschef Emad Soukiyh, administrativ chef Kristina Olson, förvaltningskamrer, Torbjörn Hansson, planeringssekreterare, 95 Katarina Sandberg, planeringssekreterare, 95 Sara Andersson, ekonom, Peter Sunnanek, planeringssekreterare, 112 Anslaget på kommunens anslagstavla den 3 december 2013

2 2 (43) Sekreterare Iréne Jonsson Justeras Jonas Hellberg Ordförande Björn Brändewall

3 3 (43) 92 PRIO (Planering, Resultat, Initiativ, Organisation) PRIO är ett utvecklingsarbete som går ut på att förbättra undervisningen genom att kartlägga lärarnas tidsanvändning. Målet är att varaktigt höja elevernas kunskapsresultat. I Kalmar kommun deltar Djurängsskolan och Östra Funkaboskolan i PRIO. Skolornas gemensamma fokusområden är att förbättra mötestrukturen och skapa tid för samplanering för lärarna. Vid dagens sammanträde informerar förändringsledare Birgitta Jönsson om genomförandet av PRIO på Djurängsskolan och Östra Funkaboskolan.

4 4 (43) 93 Skolgårdars inverkan på hälsan Peter Pagels, Linnéuniversitetet, informerar om forskningsprojektet om skolgårdens betydelse för barns utveckling, välbefinnande och hälsa. I Kalmar kommun har eleverna i årskurs 2, 5 och 8 på Falkenbergsskolan och Vasaskolan studerats under mars, maj och september vad gäller fysisk aktivitet och exponering av UV-strålning. Några tidiga slutsatser: - stora, planerade rörelseytor stimulerar ökad fysisk aktivitet på en högintensiv nivå, - samtliga uppmätta skolor når rekommendationen för fysisk aktivitet, - pojkar är mer aktiva än flickor i årskurs 2 och 5, - elever i årskurs 2 är betydligt mer aktiva än elever i årskurs 5, - intensiteten i rörelsen ökar under utevistelse, - gröna ytor med buskar och träd är populära lekplatser och stimulerar rörelseutveckling och kreativitet samtidigt som de skyddar mot för hög UVstrålning i maj, - barnen får genomgående låga doser av UV-strålning vilket är positivt ur strålskyddsvinkel men negativt sett till produktionen av vitamin D.

5 5 (43) 94 Godkännande av dagordning Till barn- och ungdomsnämnden utsänd kallelse godkänns som dagordning för sammanträdet.

6 6 (43) 95 Budget 2014, ekonomisk planering Dnr BUN 2013/0907 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Kommunfullmäktige har fattat beslut om en utbildningspolitisk vision för som genomsyrar barn- och ungdomsnämndens arbete. Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg samt det offentliga skolväsendet för barn och ungdomar (förskoleklass, grundskola och särskola). Barn- och ungdomsnämnden har även tillsynsansvar för enskild barnomsorgsverksamhet i kommunen. Driftbudgeten för 2014 uppgår till 797 mkr och investeringsbudgeten är 7,2 mkr. Utgångspunkten för den ekonomiska planeringen är budget 2013 med de ramändringar som sker på grund av demografiska förändringar. Kommunfullmäktige tar beslut om ramar för 2014 vid sitt novembersammanträde. Får vi då andra förutsättningar får budgeten justeras efter detta. Barn- och ungdomsnämndens ram är anpassad till planerat barn- och elevantal, och är balanserad. I barn- och ungdomsnämndens verksamhet arbetar ca årsarbetare. Under 2014 kommer det att finnas ca elever från förskoleklass t o m år 9 i den kommunala grundskolan inklusive ca 18 individintegrerade särskoleelever. Det är en ökning med 95 elever (1,9 %) jfr budget Antalet årsarbetare ökar med 14 st (2,7 %). I motsvarande åldrar räknar friskolorna med att ta emot ca 567 elever. I särskolan kommer det att gå 40 elever från Kalmar kommun i grundsärskola och träningssärskola. Den kommunala barnomsorgen kommer att ha ca platser i förskola vilket är en ökning med 97 (3,6 %) och 22 i pedagogisk omsorg. Antalet årsarbetare ökar med 2 (0,4 %). I fritidshemmen kommer ca (+133) barn att vara inskrivna, en ökning med 88 (3,9 %). De enskilda förskolorna/friskolorna kommer att ha ca 421 barn i förskola och fritidshem. Förvaltningskontoret har utifrån kommunens övergripande mål tagit fram förslag till detaljerade budgetmål för Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar 1. att fastställa förslag till driftbudget för 2014 och ekonomisk planering och överlämna budgeten till kommunfullmäktige för kännedom, 2. att fastställa de detaljerade budgetmålen för 2014, 3. att av kommunfullmäktige i samband med årsrapporten för 2013 begära en ramutökning för ökade hyreskostnader med anledning av ny-, om- eller tillbyggnader av lokaler, 4. att av kommunfullmäktige i samband med årsrapport för 2013 begära att komplettera den demografiska regleringen i förskolan med en reglering av ersättning för faktisk vistelsetid.

7 7 (43) Protokollsanteckning Björn Brändewall (FP), Lena Polteg (FP) och Karl Holst (M) lämnar följande protokollanteckning: Kalmars skolor, förskolor och fritidshem präglas av en mycket ansträngd ekonomi. Prioriteringarna i budgeten är i stort rimliga i förhållande till de ramar som Barn- och ungdomsnämnden har att förhålla sig till. Vi anser dock att dessa ramar, som är resultatet av flera år av nedskärningar från vänstermajoriteten, är för låga. Flera enheter beskriver att pengarna inte räcker till att planera för sjukvikarier, vilket kan leda till lärarlösa lektioner. Kravet att erbjuda heltidsanställningar upplevs som ett problem som driver upp kostnaderna. Skolan är en kommunal kärnverksamhet. Därför kommer vi att återkomma med våra yrkanden när budget ska tas i kommunfullmäktige. Patricia Vildanfors (MP) och Jimmy Svensson (MP) lämnar följande protokollsanteckning: Vi lägger inget alternativt förslag i nämnden utan hänvisar till vårt budgetförslag i kommunfullmäktige där vi lägger förslag om minskade barngrupper och högre personaltäthet. Vi ser angeläget på att ge tidiga insatser till våra elever och ge dem mer tid med sina lärare.

8 8 (43) 96 Barn- och ungdomsnämndens disponering av resultatutjämningsfonden 2014 Dnr BUN 2013/0920 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Från och med budget 2010 ska kommunfullmäktige besluta om nämnderna kan nyttja sina respektive positiva resultatutjämningsfonder. Syftet är att få en bättre prognos över kommunens ekonomi och resultatet. Nämnderna kan alltså föreslå disponering av medel från resultatutjämningsfonden. Förslaget får inte innebära utökad verksamhet på länge sikt. Resultatutjämningsfonden kan också användas till investeringar. De förskolor och skolor som ansöker om möjligheten att disponera medel ur resultatutjämningsfonden under 2014 har prognostiserade resultatutjämningsfonder som uppgår till tkr efter septemberprognosen. De önskar disponera ett belopp på sammantaget tkr, dvs 47 % av de planerade resultatutjämningsfondernas storlek. Enheterna vill använda resultatutjämningsfonderna till upprustning av arbetsmiljö och den pedagogiska miljön samt vissa särskilda satsningar på kompetensutveckling och satsningar på att uppdatera IT-miljön (datorer, smartbords osv). Hur enheterna inom barn- och ungdomsnämnden önskar få disponera medel ur resultatutjämningsfonden framgår i separat handling. Beslut Barn- och ungdomsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att barnoch ungdomsnämndens namngivna enheter, under 2014, kan disponera sina resultatutjämningsfonder enligt förslaget.

9 9 (43) 97 Bidrag till fristående verksamhet 2014 Stiftelsen Kalmar Waldorfskola Dnr BUN 2013/0774 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden skall fatta ett särskilt beslut om bidrag för varje fristående huvudman i vilken kommunen har elever. Varje ärende ska ha ett eget diarienummer. Besluten skall vara skriftliga, ange tillämplig lagbestämmelse och vara försett med motivering som t ex ett beräkningsunderlag. Förslagsvis redovisas även en sammanfattning av nämndens totala budget för att tydliggöra vilka resurser som finns utöver de som ingår i bidragsberäkningarna, t ex kostnader för myndighetsutövning, skolskjutsar och liknande övergripande kostnader. Den fristående huvudmannen skall underrättas om beslutet via brev. Beräkning av bidrag Bidrag till fristående verksamhet skall beräknas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten av motsvarande slag (Skollagen 8 kap 22, 9 kap 20, 10 kap 38, 11 kap 37, 14 kap 16, 25 kap 12 ). Kommunens budget för aktuellt år för verksamheten skall ligga till grund för bestämningen av bidragen till fristående skolor och annan enskild verksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen ger även service till Södermöre kommundelsnämnd i vissa frågor. Därför slås vissa av förvaltningens kostnader ut på alla barn i båda förvaltningarna i vissa beräkningar. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten. Förutsättningar Enheten tar själv in sina egna barnomsorgsavgifter. Antal barn och elever mäts varje månad och bidraget som betalas ut månadsvis grundar sig på aktuellt uppmätt antal barn och elever för samma månad. För skolan grundas julibidraget på antal elever i augusti. För förskola och fritidshem grundas julibidraget på antal barn i juli. En preliminär utbetalning baserad på junimätningen görs och beloppen justeras sedan i augusti. Grundbeloppet för år 6 är avhängigt om det bedrivs grundskola för år 7-9 på enheten eller inte. Om det bedrivs grundskola år 7-9 på enheten erhålles grundbeloppet för år 7-9 även för år 6. I annat fall erhålles grundbeloppet för år 4-5(6).

10 10 (43) Förvaltningschefen fattar beslut om tilläggsbelopp på delegation av barn- och ungdomsnämnden dagen efter nämndsbeslutet om budget 2014 den 20 november 2013 samt löpande under året. Förvaltningschefen fattar beslut om skolskjutsar baserat på av skolan inlämnade uppgifter om terminskort dagen efter nämndsbeslutet om budget Bidrag till skolskjutsar ligger utöver lagstadgade bidrag till friskolor. För att få en tydlig bild av de ekonomiska förutsättningarna visas under rubriken Bidragets storlek det tänkta tilläggsbeloppet för 2014 samt bidraget till skolskjutsar. Bidragets storlek Grundbelopp: Förskoleklass Grundskola år 1-3 Grundskola år 4-5(6) Grundskola år (6)7-9 varav tilldelning enligt SALSA Fritidshem Skolskjutsar: Tilläggsbelopp: Förskola upp till och med 15 timmar Förskola över 15 timmar kr per elev och år kr per elev och år kr per elev och år kr per elev och år kr per elev och år kr per barn och år kr per år kr per år för grundskola 86,19 kr per barn och vistelsetimme 37,39 kr per barn och vistelsetimme Vid en vistelsetid på 28 timmar per barn och vecka: grundbelopp kr per barn och år. - varav tilldelning enligt SALSA kr per barn och år Momskompensation: 6 % på utbetalt belopp Fördelningen av bidraget på de olika kostnadsposterna i enlighet med uppräkningen i skollagen framgår av bilaga till beslut. Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att, under förutsättning att fullmäktige fastställer budgeten för 2014 i enlighet med nämndens förslag, fastställa bidragsbeloppen för Stiftelsen Kalmar Waldorfskola till följande: - Grundbelopp förskoleklass kr per elev och år - Grundbelopp grundskola år kr per elev och år - Grundbelopp grundskola år 4-5 (6) kr per elev och år - Grundbelopp grundskola år (6) kr per elev och år - Grundbelopp fritidshem kr per barn och år - Grundbelopp förskola kr per barn och år Momskompensation 6 % på utbetalt belopp,

11 11 (43) - att det totala bidragsbeloppet för 2014 förändrar sig relativt avseende antal barn och elever, - att bidragsbeloppen ändras i förhållande till de eventuella justeringar i budgetbeloppen som fullmäktige beslutar om.

12 12 (43) 98 Bidrag till fristående verksamhet 2014 Nya Oxhagsskolan, Karl-Oskar Utbildning AB Dnr BUN 2013/0767 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden skall fatta ett särskilt beslut om bidrag för varje fristående huvudman i vilken kommunen har elever. Varje ärende ska ha ett eget diarienummer. Besluten skall vara skriftliga, ange tillämplig lagbestämmelse och vara försett med motivering som t ex ett beräkningsunderlag. Förslagsvis redovisas även en sammanfattning av nämndens totala budget för att tydliggöra vilka resurser som finns utöver de som ingår i bidragsberäkningarna, t ex kostnader för myndighetsutövning, skolskjutsar och liknande övergripande kostnader. Den fristående huvudmannen skall underrättas om beslutet via brev. Beräkning av bidrag Bidrag till fristående verksamhet skall beräknas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten av motsvarande slag (Skollagen 8 kap 22, 9 kap 20, 10 kap 38, 11 kap 37, 14 kap 16, 25 kap 12 ). Kommunens budget för aktuellt år för verksamheten skall ligga till grund för bestämningen av bidragen till fristående skolor och annan enskild verksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen ger även service till Södermöre kommundelsnämnd i vissa frågor. Därför slås vissa av förvaltningens kostnader ut på alla barn i båda förvaltningarna i vissa beräkningar. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten. Förutsättningar Enheten tar själv in sina egna barnomsorgsavgifter. Antal barn och elever mäts varje månad och bidraget som betalas ut månadsvis grundar sig på aktuellt uppmätt antal barn och elever för samma månad. För skolan grundas julibidraget på antal elever i augusti. För förskola och fritidshem grundas julibidraget på antal barn i juli. En preliminär utbetalning baserad på junimätningen görs och beloppen justeras sedan i augusti. Grundbeloppet för år 6 är avhängigt om det bedrivs grundskola för år 7-9 på enheten eller inte. Om det bedrivs grundskola år 7-9 på enheten erhålles grundbeloppet för år 7-9 även för år 6. I annat fall erhålls grundbeloppet för år 4-5(6).

13 13 (43) Förvaltningschefen fattar beslut om tilläggsbelopp på delegation av barn- och ungdomsnämnden dagen efter nämndsbeslutet om budget 2014 den 20 november 2013 samt löpande under året. Förvaltningschefen fattar beslut om skolskjutsar baserat på av skolan inlämnade uppgifter om terminskort dagen efter nämndsbeslutet om budget Bidrag till skolskjutsar ligger utöver lagstadgade bidrag till friskolor. För att få en tydlig bild av de ekonomiska förutsättningarna visas under rubriken Bidragets storlek det tänkta tilläggsbeloppet för 2014 samt bidraget till skolskjutsar. Bidragets storlek Grundbelopp: Förskoleklass Grundskola år 1-3 Grundskola år 4-5(6) Grundskola år (6)7-9 varav tilldelning enligt SALSA Fritidshem kr per elev och år kr per elev och år kr per elev och år kr per elev och år kr per elev och år kr per barn och år Tilläggsbelopp: kr per år Skolskjutstar: kr per år Momskompensation: 6 % på utbetalt belopp Fördelningen av bidraget på de olika kostnadsposterna i enlighet med uppräkningen i skollagen framgår av bilaga till beslut. Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att, under förutsättning att fullmäktige fastställer budgeten för 2014 i enlighet med nämndens förslag, fastställa bidragsbeloppen för Nya Oxhagsskolan, Karl-Oskar Utbildning AB till följande: - Grundbelopp förskoleklass kr per elev och år - Grundbelopp grundskola år kr per elev och år - Grundbelopp grundskola år 4-5(6) kr per elev och år - Grundbelopp grundskola år 6(7) kr per elev och år - Grundbelopp fritidshem kr per barn och år Momskompensation 6 % på utbetalt belopp, - att det totala bidragsbeloppet för 2014 förändrar sig relativt avseende antal barn och elever, - att bidragsbeloppen ändras i förhållande till de eventuella justeringar i budgetbeloppen som fullmäktige beslutar om.

14 14 (43) 99 Bidrag till fristående verksamhet 2014 Södra skolan i Kalmar AB Dnr BUN 2013/0773 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden skall fatta ett särskilt beslut om bidrag för varje fristående huvudman i vilken kommunen har elever. Varje ärende ska ha ett eget diarienummer. Besluten skall vara skriftliga, ange tillämplig lagbestämmelse och vara försett med motivering som t ex ett beräkningsunderlag. Förslagsvis redovisas även en sammanfattning av nämndens totala budget för att tydliggöra vilka resurser som finns utöver de som ingår i bidragsberäkningarna, t ex kostnader för myndighetsutövning, skolskjutsar och liknande övergripande kostnader. Den fristående huvudmannen skall underrättas om beslutet via brev. Beräkning av bidrag Bidrag till fristående verksamhet skall beräknas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten av motsvarande slag (Skollagen 8 kap 22, 9 kap 20, 10 kap 38, 11 kap 37, 14 kap 16, 25 kap 12 ). Kommunens budget för aktuellt år för verksamheten skall ligga till grund för bestämningen av bidragen till fristående skolor och annan enskild verksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen ger även service till Södermöre kommundelsnämnd i vissa frågor. Därför slås vissa av förvaltningens kostnader ut på alla barn i båda förvaltningarna i vissa beräkningar. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten. Förutsättningar Enheten tar själv in sina egna barnomsorgsavgifter. Antal barn och elever mäts varje månad och bidraget som betalas ut månadsvis grundar sig på aktuellt uppmätt antal barn och elever för samma månad. För skolan grundas julibidraget på antal elever i augusti. För förskola och fritidshem grundas julibidraget på antal barn i juli. En preliminär utbetalning baserad på junimätningen görs och beloppen justeras sedan i augusti. Grundbeloppet för år 6 är avhängigt om det bedrivs grundskola för år 7-9 på enheten eller inte. Om det bedrivs grundskola år 7-9 på enheten erhålles grundbeloppet för år 7-9 även för år 6. I annat fall erhålles grundbeloppet för år 4-5(6).

15 15 (43) Förvaltningschefen fattar beslut om tilläggsbelopp på delegation av barn- och ungdomsnämnden dagen efter nämndsbeslutet om budget 2014 den 20 november 2013 samt löpande under året. Förvaltningschefen fattar beslut om skolskjutsar baserat på av skolan inlämnade uppgifter om terminskort dagen efter nämndsbeslutet om budget Bidrag till skolskjutsar ligger utöver lagstadgade bidrag till friskolor. För att få en tydlig bild av de ekonomiska förutsättningarna visas under rubriken Bidragets storlek det tänkta tilläggsbeloppet för 2014 samt bidraget till skolskjutsar. Bidragets storlek Grundbelopp: Grundskola år kr per elev och år - varav tilldelning enligt SALSA kr per elev och år Tilläggsbelopp: kr per år Skolskjutsar: kr per år Momskompensation: 6 % på utbetalt belopp Fördelningen av bidraget på de olika kostnadsposterna i enlighet med uppräkningen i skollagen framgår av bilaga till beslut. Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att, under förutsättning att fullmäktige fastställer budgeten för 2014 i enlighet med nämndens förslag, fastställa bidragsbeloppen för Södra skolan i Kalmar AB till följande: - Grundbelopp kr per elev och år Momskompensation 6 % på utbetalt belopp, - att det totala bidragsbeloppet för 2014 förändrar sig relativt avseende antal elever, - att bidragsbeloppen ändras i förhållande till de eventuella justeringar i budgetbeloppen som kommunfullmäktige beslutar om.

16 16 (43) 100 Bidrag till fristående verksamhet 2014 Västra skolan Dnr BUN 2013/0778 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden skall fatta ett särskilt beslut om bidrag för varje fristående huvudman i vilken kommunen har elever. Varje ärende ska ha ett eget diarienummer. Besluten skall vara skriftliga, ange tillämplig lagbestämmelse och vara försett med motivering som t ex ett beräkningsunderlag. Förslagsvis redovisas även en sammanfattning av nämndens totala budget för att tydliggöra vilka resurser som finns utöver de som ingår i bidragsberäkningarna, t ex kostnader för myndighetsutövning, skolskjutsar och liknande övergripande kostnader. Den fristående huvudmannen skall underrättas om beslutet via brev. Beräkning av bidrag Bidrag till fristående verksamhet skall beräknas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten av motsvarande slag (Skollagen 8 kap 22, 9 kap 20, 10 kap 38, 11 kap 37, 14 kap 16, 25 kap 12 ). Kommunens budget för aktuellt år för verksamheten skall ligga till grund för bestämningen av bidragen till fristående skolor och annan enskild verksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen ger även service till Södermöre kommundelsnämnd i vissa frågor. Därför slås vissa av förvaltningens kostnader ut på alla barn i båda förvaltningarna i vissa beräkningar. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten. Barn- och ungdomsnämndens beslut om resursfördelningssystem finns i bilaga 1 i denna handling, där framgår skälen för resursfördelningen. Utförlig beräkning av bidrag till Västra skolan finns i bilaga 2 i denna handling. Förutsättningar Enheten tar själv in sina egna barnomsorgsavgifter. Antal barn och elever mäts varje månad och bidraget som betalas ut månadsvis grundar sig på aktuellt uppmätt antal barn och elever för samma månad. För skolan grundas julibidraget på antal elever i augusti. För förskola och fritidshem grundas julibidraget på antal barn i juli. En preliminär utbetalning baserad på junimätningen görs och beloppen justeras sedan i augusti.

17 17 (43) Grundbeloppet för år 6 är avhängigt om det bedrivs grundskola för år 7-9 på enheten eller inte. Om det bedrivs grundskola år 7-9 på enheten erhålles grundbeloppet för år 7-9 även för år 6. I annat fall erhålles grundbeloppet för år 4-5(6). Förvaltningschefen fattar beslut om tilläggsbelopp på delegation av barn- och ungdomsnämnden dagen efter nämndsbeslutet om budget 2014 den 20 november 2013 samt löpande under året. Förvaltningschefen fattar beslut om skolskjutsar baserat på av skolan inlämnade uppgifter om terminskort dagen efter nämndsbeslutet om budget Bidrag till skolskjutsar ligger utöver lagstadgade bidrag till friskolor. För att få en tydlig bild av de ekonomiska förutsättningarna visas under rubriken Bidragets storlek det tänkta tilläggsbeloppet för 2014 samt bidraget till skolskjutsar. Bidragets storlek Grundbelopp: Grundskola år kr per elev och år - varav tilldelning enligt SALSA kr per elev och år Skolskjutsar: kr per år Tilläggsbelopp: kr per år Momskompensation: 6 % på utbetalt belopp Fördelningen av bidraget på de olika kostnadsposterna i enlighet med uppräkningen i skollagen framgår av bilaga till beslut. Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att, under förutsättning att fullmäktige fastställer budgeten för 2014 i enlighet med nämndens förslag, fastställa bidragsbeloppen för Västra skolan till följande: - Grundbelopp kr per barn och år för år 6-9 Momskompensation 6 % på utbetalt belopp, - att det totala bidragsbeloppet för 2014 förändrar sig relativt avseende antal elever, - att bidragsbeloppen ändras i förhållande till de eventuella justeringar i budgetbeloppet som fullmäktige beslutar om. -

18 18 (43) 101 Bidrag till fristående verksamhet 2014 Regnbågen Dnr BUN 2013/0768 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden skall fatta ett särskilt beslut om bidrag för varje fristående huvudman i vilken kommunen har elever. Varje ärende ska ha ett eget diarienummer. Besluten skall vara skriftliga, ange tillämplig lagbestämmelse och vara försett med motivering som t ex ett beräkningsunderlag. Förslagsvis redovisas även en sammanfattning av nämndens totala budget för att tydliggöra vilka resurser som finns utöver de som ingår i bidragsberäkningarna, t ex kostnader för myndighetsutövning, skolskjutsar och liknande övergripande kostnader. Den fristående huvudmannen skall underrättas om beslutet via brev. Beräkning av bidrag Bidrag till fristående verksamhet skall beräknas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten av motsvarande slag (Skollagen 8 kap 22, 9 kap 20, 10 kap 38, 11 kap 37, 14 kap 16, 25 kap 12 ). Kommunens budget för aktuellt år för verksamheten skall ligga till grund för bestämningen av bidragen till fristående skolor och annan enskild verksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen ger även service till Södermöre kommundelsnämnd i vissa frågor. Därför slås vissa av förvaltningens kostnader ut på alla barn i båda förvaltningarna i vissa beräkningar. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten. Förutsättningar Enheten tar själv in sina egna barnomsorgsavgifter. Antal barn och elever mäts varje månad och bidraget som betalas ut månadsvis grundar sig på aktuellt uppmätt antal barn och elever för samma månad. För skolan grundas julibidraget på antal elever i augusti. För förskola och fritidshem grundas julibidraget på antal barn i juli. En preliminär utbetalning baserad på junimätningen görs och beloppen justeras sedan i augusti. Grundbeloppet för år 6 är avhängigt om det bedrivs grundskola för år 7-9 på enheten eller inte. Om det bedrivs grundskola år 7-9 på enheten erhålles grundbeloppet för år 7-9 även för år 6. I annat fall erhålles grundbeloppet för år 4-5(6). Förvaltningschefen fattar beslut om tilläggsbelopp på delegation av barn- och ungdomsnämnden dagen efter nämndsbeslutet om budget 2014 den 20 november 2013 samt löpande under året.

19 19 (43) Förvaltningschefen fattar beslut om skolskjutsar baserat på av skolan inlämnade uppgifter om terminskort dagen efter nämndsbeslutet om budget Bidrag till skolskjutsar ligger utöver lagstadgade bidrag till friskolor. För att få en tydlig bild av de ekonomiska förutsättningarna visas under rubriken Bidragets storlek det tänkta tilläggsbeloppet för 2014 samt bidraget till skolskjutsar. Bidragets storlek Grundbelopp: Förskoleklass Grundskola år 1-3 Grundskola år 4-5(6) varav tilldelning enligt SALSA Fritidshem kr per elev och år kr per elev och år kr per elev och år kr per elev och år kr per barn och år Förskola upp till och med 15 timmar 86,19 kr per barn och vistelsetimme Förskola över 15 timmar 37,39 kr per barn och vistelsetimme Vid en vistelsetid på 34 timmar per barn och vecka: grundbelopp kr per barn och år. - varav tilldelning enligt SALSA kr per barn och år Tilläggsbelopp: kr per år för grundskolan Skolskjutsar: kr per år Momskompensation: 6 % på utbetalt belopp Fördelningen av bidraget på de olika kostnadsposterna i enlighet med uppräkningen i skollagen framgår av bilaga till beslut. Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att, under förutsättning att fullmäktige fastställer budgeten för 2014 i enlighet med nämndens förslag, fastställa bidragsbeloppen för Regnbågen till följande: - Grundbelopp förskoleklass kr per elev och år - Grundbelopp grundskola år kr per elev och år - Grundbelopp grundskola år 4-5 (6) kr per elev och år - Grundbelopp fritidshem kr per barn och år - Grundbelopp förskola kr per barn och år Momskompensation 6 % på utbetalt belopp, - att det totala bidragsbeloppet för 2014 förändrar sig relativt avseende antal barn och elever, - att bidragsbeloppen ändras i förhållande till de eventuella justeringar i budgetbeloppen som fullmäktige beslutar om.

20 20 (43) 102 Bidrag till fristående verksamhet 2014 Snickargårdens förskola Dnr BUN 2013/0770 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden skall fatta ett särskilt beslut om bidrag för varje fristående huvudman i vilken kommunen har elever. Varje ärende ska ha ett eget diarienummer. Besluten skall vara skriftliga, ange tillämplig lagbestämmelse och vara försett med motivering som t ex ett beräkningsunderlag. Förslagsvis redovisas även en sammanfattning av nämndens totala budget för att tydliggöra vilka resurser som finns utöver de som ingår i bidragsberäkningarna, t ex kostnader för myndighetsutövning, skolskjutsar och liknande övergripande kostnader. Den fristående huvudmannen skall underrättas om beslutet via brev. Beräkning av bidrag Bidrag till fristående verksamhet skall beräknas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten av motsvarande slag (Skollagen 8 kap 22, 9 kap 20, 10 kap 38, 11 kap 37, 14 kap 16, 25 kap 12 ). Kommunens budget för aktuellt år för verksamheten skall ligga till grund för bestämningen av bidragen till fristående skolor och annan enskild verksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen ger även service till Södermöre kommundelsnämnd i vissa frågor. Därför slås vissa av förvaltningens kostnader ut på alla barn i båda förvaltningarna i vissa beräkningar. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten. Förutsättningar Enheten tar själv in sina egna barnomsorgsavgifter. Antal barn och elever mäts varje månad och bidraget som betalas ut månadsvis grundar sig på aktuellt uppmätt antal barn och elever för samma månad. För skolan grundas julibidraget på antal elever i augusti. För förskola och fritidshem grundas julibidraget på antal barn i juli. En preliminär utbetalning baserad på junimätningen görs och beloppen justeras sedan i augusti. Grundbeloppet för år 6 är avhängigt om det bedrivs grundskola för år 7-9 på enheten eller inte. Om det bedrivs grundskola år 7-9 på enheten erhålles grundbeloppet för år 7-9 även för år 6. I annat fall erhålles grundbeloppet för år 4-5(6).

21 21 (43) Förvaltningschefen fattar beslut om tilläggsbelopp på delegation av barn- och ungdomsnämnden dagen efter nämndsbeslutet om budget 2014 den 20 november För att få en tydlig bild av de ekonomiska förutsättningarna visas under rubriken Bidragets storlek det tänkta tilläggsbeloppet för Bidragets storlek Grundbelopp: Förskola upp till och med 15 timmar Förskola över 15 timmar 86,19 kr per barn och vistelsetimme 37,39 kr per barn och vistelsetimme Vid en vistelsetid på 33 timmar per barn och vecka: grundbelopp kr per barn och år. - varav tilldelning enligt SALSA kr per barn och år Tilläggsbelopp: 0 kr Momskompensation: 6 % på utbetalt belopp Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att, under förutsättning att fullmäktige fastställer budgeten för 2014 i enlighet med nämndens förslag, fastställa bidragsbeloppen för Snickargårdens förskola till följande: - Grundbelopp kr per barn och år Momskompensation 6 % på utbetalt belopp, - att det totala bidragsbeloppet för 2014 förändrar sig relativt avseende antal barn och vistelsetid, - att bidragsbeloppen ändras i förhållande till de eventuella justeringar i budgetbeloppen som fullmäktige beslutar om.

22 22 (43) 103 Bidrag till fristående verksamhet 2014 Förskolan Stinsen Dnr BUN 2013/0772 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden skall fatta ett särskilt beslut om bidrag för varje fristående huvudman i vilken kommunen har elever. Varje ärende ska ha ett eget diarienummer. Besluten skall vara skriftliga, ange tillämplig lagbestämmelse och vara försett med motivering som t ex ett beräkningsunderlag. Förslagsvis redovisas även en sammanfattning av nämndens totala budget för att tydliggöra vilka resurser som finns utöver de som ingår i bidragsberäkningarna, t ex kostnader för myndighetsutövning, skolskjutsar och liknande övergripande kostnader. Den fristående huvudmannen skall underrättas om beslutet via brev. Beräkning av bidrag Bidrag till fristående verksamhet skall beräknas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten av motsvarande slag (Skollagen 8 kap 22, 9 kap 20, 10 kap 38, 11 kap 37, 14 kap 16, 25 kap 12 ). Kommunens budget för aktuellt år för verksamheten skall ligga till grund för bestämningen av bidragen till fristående skolor och annan enskild verksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen ger även service till Södermöre kommundelsnämnd i vissa frågor. Därför slås vissa av förvaltningens kostnader ut på alla barn i båda förvaltningarna i vissa beräkningar. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten. Förutsättningar Enheten tar själv in sina egna barnomsorgsavgifter. Antal barn och elever mäts varje månad och bidraget som betalas ut månadsvis grundar sig på aktuellt uppmätt antal barn och elever för samma månad. För skolan grundas julibidraget på antal elever i augusti. För förskola och fritidshem grundas julibidraget på antal barn i juli. En preliminär utbetalning baserad på junimätningen görs och beloppen justeras sedan i augusti. Grundbeloppet för år 6 är avhängigt om det bedrivs grundskola för år 7-9 på enheten eller inte. Om det bedrivs grundskola år 7-9 på enheten erhålles grundbeloppet för år 7-9 även för år 6. I annat fall erhålles grundbeloppet för år 4-5(6).

23 23 (43) Förvaltningschefen fattar beslut om tilläggsbelopp på delegation av barn- och ungdomsnämnden dagen efter nämndsbeslutet om budget 2014 den 20 november För att få en tydlig bild av de ekonomiska förutsättningarna visas under rubriken Bidragets storlek det tänkta tilläggsbeloppet för Bidragets storlek Grundbelopp: Förskola upp till och med 15 timmar Förskola över 15 timmar 86,19 kr per barn och vistelsetimme 37,39 kr per barn och vistelsetimme Vid en vistelsetid på 29 timmar per barn och vecka: grundbelopp kr per barn och år. - varav tilldelning enligt SALSA kr per barn och år Tilläggsbelopp: 0 kr Momskompensation: 6 % på utbetalt belopp Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att, under förutsättning att fullmäktige fastställer budgeten för 2014 i enlighet med nämndens förslag, fastställa bidragsbeloppen för förskolan Stinsen till följande: - Grundbelopp kr per barn och år Momskompensation 6 % på utbetalt belopp, - att det totala bidragsbeloppet för 2014 förändrar sig relativt avseende antal barn och vistelsetid, - att bidragsbeloppen ändras i förhållande till de eventuella justeringar i budgetbeloppen som fullmäktige beslutar om.

24 24 (43) 104 Bidrag till fristående verksamhet 2014 Föräldrakooperativet Kotten Dnr BUN 2013/0765 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden skall fatta ett särskilt beslut om bidrag för varje fristående huvudman i vilken kommunen har elever. Varje ärende ska ha ett eget diarienummer. Besluten skall vara skriftliga, ange tillämplig lagbestämmelse och vara försett med motivering som t ex ett beräkningsunderlag. Förslagsvis redovisas även en sammanfattning av nämndens totala budget för att tydliggöra vilka resurser som finns utöver de som ingår i bidragsberäkningarna, t ex kostnader för myndighetsutövning, skolskjutsar och liknande övergripande kostnader. Den fristående huvudmannen skall underrättas om beslutet via brev. Beräkning av bidrag Bidrag till fristående verksamhet skall beräknas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten av motsvarande slag (Skollagen 8 kap 22, 9 kap 20, 10 kap 38, 11 kap 37, 14 kap 16, 25 kap 12 ). Kommunens budget för aktuellt år för verksamheten skall ligga till grund för bestämningen av bidragen till fristående skolor och annan enskild verksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen ger även service till Södermöre kommundelsnämnd i vissa frågor. Därför slås vissa av förvaltningens kostnader ut på alla barn i båda förvaltningarna i vissa beräkningar. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten. Förutsättningar Enheten tar själv in sina egna barnomsorgsavgifter. Antal barn och elever mäts varje månad och bidraget som betalas ut månadsvis grundar sig på aktuellt uppmätt antal barn och elever för samma månad. För skolan grundas julibidraget på antal elever i augusti. För förskola och fritidshem grundas julibidraget på antal barn i juli. En preliminär utbetalning baserad på junimätningen görs och beloppen justeras sedan i augusti. Grundbeloppet för år 6 är avhängigt om det bedrivs grundskola för år 7-9 på enheten eller inte. Om det bedrivs grundskola år 7-9 på enheten erhålles grundbeloppet för år 7-9 även för år 6. I annat fall erhålles grundbeloppet för år 4-5(6).

25 25 (43) Förvaltningschefen fattar beslut om tilläggsbelopp på delegation av barn- och ungdomsnämnden dagen efter nämndsbeslutet om budget 2014 den 20 november För att få en tydlig bild av de ekonomiska förutsättningarna visas under rubriken Bidragets storlek det tänkta tilläggsbeloppet för Bidragets storlek Grundbelopp: Förskola upp till och med 15 timmar Förskola över 15 timmar 86,19 kr per barn och vistelsetimme 37,39 kr per barn och vistelsetimme Vid en vistelsetid på 38 timmar per barn och vecka: grundbelopp kr per barn och år. - varav tilldelning enligt SALSA kr per barn och år Tilläggsbelopp: 0 kr Momskompensation: 6 % på utbetalt belopp Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att, under förutsättning att fullmäktige fastställer budgeten för 2014 i enlighet med nämndens förslag, fastställa bidragsbeloppen för föräldrakooperativet Kotten till följande: - Grundbelopp kr per barn och år Momskompensation 6 % på utbetalt belopp, - att det totala bidragsbeloppet för 2014 förändrar sig relativt avseende antal barn och vistelsetid, - att bidragsbeloppen ändras i förhållande till de eventuella justeringar i budgetbeloppen som fullmäktige beslutar om.

26 26 (43) 105 Bidrag till fristående verksamhet 2014 Backsippan AB Dnr BUN 2013/0763 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden skall fatta ett särskilt beslut om bidrag för varje fristående huvudman i vilken kommunen har elever. Varje ärende ska ha ett eget diarienummer. Besluten skall vara skriftliga, ange tillämplig lagbestämmelse och vara försett med motivering som t ex ett beräkningsunderlag. Förslagsvis redovisas även en sammanfattning av nämndens totala budget för att tydliggöra vilka resurser som finns utöver de som ingår i bidragsberäkningarna, t ex kostnader för myndighetsutövning, skolskjutsar och liknande övergripande kostnader. Den fristående huvudmannen skall underrättas om beslutet via brev. Beräkning av bidrag Bidrag till fristående verksamhet skall beräknas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten av motsvarande slag (Skollagen 8 kap 22, 9 kap 20, 10 kap 38, 11 kap 37, 14 kap 16, 25 kap 12 ). Kommunens budget för aktuellt år för verksamheten skall ligga till grund för bestämningen av bidragen till fristående skolor och annan enskild verksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen ger även service till Södermöre kommundelsnämnd i vissa frågor. Därför slås vissa av förvaltningens kostnader ut på alla barn i båda förvaltningarna i vissa beräkningar. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten. Förutsättningar Enheten tar själv in sina egna barnomsorgsavgifter. Antal barn och elever mäts varje månad och bidraget som betalas ut månadsvis grundar sig på aktuellt uppmätt antal barn och elever för samma månad. För skolan grundas julibidraget på antal elever i augusti. För förskola och fritidshem grundas julibidraget på antal barn i juli. En preliminär utbetalning baserad på junimätningen görs och beloppen justeras sedan i augusti. Grundbeloppet för år 6 är avhängigt om det bedrivs grundskola för år 7-9 på enheten eller inte. Om det bedrivs grundskola år 7-9 på enheten erhålles grundbeloppet för år 7-9 även för år 6. I annat fall erhålles grundbeloppet för år 4-5(6).

27 27 (43) Förvaltningschefen fattar beslut om tilläggsbelopp på delegation av barn- och ungdomsnämnden dagen efter nämndsbeslutet om budget 2014 den 20 november För att få en tydlig bild av de ekonomiska förutsättningarna visas under rubriken Bidragets storlek det tänkta tilläggsbeloppet för Bidragets storlek Grundbelopp: Förskola upp till och med 15 timmar Förskola över 15 timmar 86,19 kr per barn och vistelsetimme 37,39 kr per barn och vistelsetimme Vid en vistelsetid på 35 timmar per barn och vecka: grundbelopp kr per barn och år. - varav tilldelning enligt SALSA kr per barn och år Tilläggsbelopp: 0 kr Momskompensation: 6 % på utbetalt belopp Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att, under förutsättning att fullmäktige fastställer budgeten för 2014 i enlighet med nämndens förslag, fastställa bidragsbeloppen för Backsippan AB till följande: - Grundbelopp kr per barn och år Momskompensation 6 % på utbetalt belopp, - att det totala bidragsbeloppet för 2014 förändrar sig relativt avseende antal barn och vistelsetid, - att bidragsbeloppen ändras i förhållande till de eventuella justeringar i budgetbeloppen som fullmäktige beslutar om.

28 28 (43) 106 Bidrag till fristående verksamhet 2014 Förskolan Hjärtat Dnr BUN 2013/0764 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden skall fatta ett särskilt beslut om bidrag för varje fristående huvudman i vilken kommunen har elever. Varje ärende ska ha ett eget diarienummer. Besluten skall vara skriftliga, ange tillämplig lagbestämmelse och vara försett med motivering som t ex ett beräkningsunderlag. Förslagsvis redovisas även en sammanfattning av nämndens totala budget för att tydliggöra vilka resurser som finns utöver de som ingår i bidragsberäkningarna, t ex kostnader för myndighetsutövning, skolskjutsar och liknande övergripande kostnader. Den fristående huvudmannen skall underrättas om beslutet via brev. Beräkning av bidrag Bidrag till fristående verksamhet skall beräknas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten av motsvarande slag (Skollagen 8 kap 22, 9 kap 20, 10 kap 38, 11 kap 37, 14 kap 16, 25 kap 12 ). Kommunens budget för aktuellt år för verksamheten skall ligga till grund för bestämningen av bidragen till fristående skolor och annan enskild verksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen ger även service till Södermöre kommundelsnämnd i vissa frågor. Därför slås vissa av förvaltningens kostnader ut på alla barn i båda förvaltningarna i vissa beräkningar. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten. Förutsättningar Enheten tar själv in sina egna barnomsorgsavgifter. Antal barn och elever mäts varje månad och bidraget som betalas ut månadsvis grundar sig på aktuellt uppmätt antal barn och elever för samma månad. För skolan grundas julibidraget på antal elever i augusti. För förskola och fritidshem grundas julibidraget på antal barn i juli. En preliminär utbetalning baserad på junimätningen görs och beloppen justeras sedan i augusti. Grundbeloppet för år 6 är avhängigt om det bedrivs grundskola för år 7-9 på enheten eller inte. Om det bedrivs grundskola år 7-9 på enheten erhålles grundbeloppet för år 7-9 även för år 6. I annat fall erhålles grundbeloppet för år 4-5(6).

29 29 (43) Förvaltningschefen fattar beslut om tilläggsbelopp på delegation av barn- och ungdomsnämnden dagen efter nämndsbeslutet om budget 2014 den 20 november För att få en tydlig bild av de ekonomiska förutsättningarna visas under rubriken Bidragets storlek det tänkta tilläggsbeloppet för Bidragets storlek Grundbelopp: Förskola upp till och med 15 timmar Förskola över 15 timmar 86,19 kr per barn och vistelsetimme 37,39 kr per barn och vistelsetimme Vid en vistelsetid på 32 timmar per barn och vecka: grundbelopp kr per barn och år. - varav tilldelning enligt SALSA kr per barn och år Tilläggsbelopp: 0 kr Momskompensation: 6 % på utbetalt belopp Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att, under förutsättning att fullmäktige fastställer budgeten för 2014 i enlighet med nämndens förslag, fastställa bidragsbeloppen för förskolan Hjärtat till följande: - Grundbelopp kr per barn och år Momskompensation 6 % på utbetalt belopp, - att det totala bidragsbeloppet för 2014 förändrar sig relativt avseende antal barn och vistelsetid, - att bidragsbeloppen ändras i förhållande till de eventuella justeringar i budgetbeloppen som fullmäktige beslutar om.

30 30 (43) 107 Bidrag till fristående verksamhet 2014 Skattkammarens förskola Dnr BUN 2013/0769 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden skall fatta ett särskilt beslut om bidrag för varje fristående huvudman i vilken kommunen har elever. Varje ärende ska ha ett eget diarienummer. Besluten skall vara skriftliga, ange tillämplig lagbestämmelse och vara försett med motivering som t ex ett beräkningsunderlag. Förslagsvis redovisas även en sammanfattning av nämndens totala budget för att tydliggöra vilka resurser som finns utöver de som ingår i bidragsberäkningarna, t ex kostnader för myndighetsutövning, skolskjutsar och liknande övergripande kostnader. Den fristående huvudmannen skall underrättas om beslutet via brev. Beräkning av bidrag Bidrag till fristående verksamhet skall beräknas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten av motsvarande slag (Skollagen 8 kap 22, 9 kap 20, 10 kap 38, 11 kap 37, 14 kap 16, 25 kap 12 ). Kommunens budget för aktuellt år för verksamheten skall ligga till grund för bestämningen av bidragen till fristående skolor och annan enskild verksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen ger även service till Södermöre kommundelsnämnd i vissa frågor. Därför slås vissa av förvaltningens kostnader ut på alla barn i båda förvaltningarna i vissa beräkningar. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten. Förutsättningar Enheten tar själv in sina egna barnomsorgsavgifter. Antal barn och elever mäts varje månad och bidraget som betalas ut månadsvis grundar sig på aktuellt uppmätt antal barn och elever för samma månad. För skolan grundas julibidraget på antal elever i augusti. För förskola och fritidshem grundas julibidraget på antal barn i juli. En preliminär utbetalning baserad på junimätningen görs och beloppen justeras sedan i augusti. Grundbeloppet för år 6 är avhängigt om det bedrivs grundskola för år 7-9 på enheten eller inte. Om det bedrivs grundskola år 7-9 på enheten erhålles grundbeloppet för år 7-9 även för år 6. I annat fall erhålles grundbeloppet för år 4-5(6).

31 31 (43) Förvaltningschefen fattar beslut om tilläggsbelopp på delegation av barn- och ungdomsnämnden dagen efter nämndsbeslutet om budget 2014 den 20 november För att få en tydlig bild av de ekonomiska förutsättningarna visas under rubriken Bidragets storlek det tänkta tilläggsbeloppet för Bidragets storlek Grundbelopp: Förskola upp till och med 15 timmar Förskola över 15 timmar 86,19 kr per barn och vistelsetimme 37,39 kr per barn och vistelsetimme Vid en vistelsetid på 32 timmar per barn och vecka: grundbelopp kr per barn och år. - varav tilldelning enligt SALSA kr per barn och år Tilläggsbelopp: 0 kr Momskompensation: 6 % på utbetalt belopp Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att, under förutsättning att fullmäktige fastställer budgeten för 2014 i enlighet med nämndens förslag, fastställa bidragsbeloppen för Skattkammarens förskola till följande: - Grundbelopp kr per barn och år Momskompensation 6 % på utbetalt belopp, - att det totala bidragsbeloppet för 2014 förändrar sig relativt avseende antal barn och vistelsetid, - att bidragsbeloppen ändras i förhållande till de eventuella justeringar i budgetbeloppen som fullmäktige beslutar om.

32 32 (43) 108 Bidrag till fristående verksamhet 2014 Förskolan Amanda Dnr BUN 2013/0762 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden skall fatta ett särskilt beslut om bidrag för varje fristående huvudman i vilken kommunen har elever. Varje ärende ska ha ett eget diarienummer. Besluten skall vara skriftliga, ange tillämplig lagbestämmelse och vara försett med motivering som t ex ett beräkningsunderlag. Förslagsvis redovisas även en sammanfattning av nämndens totala budget för att tydliggöra vilka resurser som finns utöver de som ingår i bidragsberäkningarna, t ex kostnader för myndighetsutövning, skolskjutsar och liknande övergripande kostnader. Den fristående huvudmannen skall underrättas om beslutet via brev. Beräkning av bidrag Bidrag till fristående verksamhet skall beräknas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten av motsvarande slag (Skollagen 8 kap 22, 9 kap 20, 10 kap 38, 11 kap 37, 14 kap 16, 25 kap 12 ). Kommunens budget för aktuellt år för verksamheten skall ligga till grund för bestämningen av bidragen till fristående skolor och annan enskild verksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen ger även service till Södermöre kommundelsnämnd i vissa frågor. Därför slås vissa av förvaltningens kostnader ut på alla barn i båda förvaltningarna i vissa beräkningar. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten. Förutsättningar Enheten tar själv in sina egna barnomsorgsavgifter. Antal barn och elever mäts varje månad och bidraget som betalas ut månadsvis grundar sig på aktuellt uppmätt antal barn och elever för samma månad. För skolan grundas julibidraget på antal elever i augusti. För förskola och fritidshem grundas julibidraget på antal barn i juli. En preliminär utbetalning baserad på junimätningen görs och beloppen justeras sedan i augusti. Grundbeloppet för år 6 är avhängigt om det bedrivs grundskola för år 7-9 på enheten eller inte. Om det bedrivs grundskola år 7-9 på enheten erhålles grundbeloppet för år 7-9 även för år 6. I annat fall erhålles grundbeloppet för år 4-5(6).

33 33 (43) Förvaltningschefen fattar beslut om tilläggsbelopp på delegation av barn- och ungdomsnämnden dagen efter nämndsbeslutet om budget 2014 den 20 november För att få en tydlig bild av de ekonomiska förutsättningarna visas under rubriken Bidragets storlek det tänkta tilläggsbeloppet för Bidragets storlek Grundbelopp: Förskola upp till och med 15 timmar Förskola över 15 timmar 86,19 kr per barn och vistelsetimme 37,39 kr per barn och vistelsetimme Vid en vistelsetid på 34,9 timmar per barn och vecka: grundbelopp kr per barn och år. - varav tilldelning enligt SALSA kr per barn och år Tilläggsbelopp: 0 kr Momskompensation: 6 % på utbetalt belopp Beslut Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att, under förutsättning att fullmäktige fastställer budgeten för 2014 i enlighet med nämndens förslag, fastställa bidragsbeloppen för förskolan Amanda till följande: - Grundbelopp kr per barn och år Momskompensation 6 % på utbetalt belopp, - att det totala bidragsbeloppet för 2014 förändrar sig relativt avseende antal barn och vistelsetid, - att bidragsbeloppen ändras i förhållande till de eventuella justeringar i budgetbeloppen som fullmäktige beslutar om.

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl 13:00-16:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 82-108 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 november 2016 kl 13:00-16:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-101 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet 2015 Västra skolan

Bidrag till fristående verksamhet 2015 Västra skolan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2014-10-09 BUN 2014/0788 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2015 Västra skolan Förslag till beslut

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet 2015 Skattkammarens

Bidrag till fristående verksamhet 2015 Skattkammarens TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2014-10-06 BUN 2014/0795 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2015 Skattkammarens förskola Förslag

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet 2017 Stiftelsen Kalmar Waldorfskola

Bidrag till fristående verksamhet 2017 Stiftelsen Kalmar Waldorfskola TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2016-09-06 BUN 2016/0676 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2017 Stiftelsen Kalmar Waldorfskola

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet Regnbågen

Bidrag till fristående verksamhet Regnbågen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2017-09-04 BUN 2017/0765 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2018 - Regnbågen Förslag till beslut

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet Stiftelsen Kalmar Waldorfskola

Bidrag till fristående verksamhet Stiftelsen Kalmar Waldorfskola TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2018-11-30 BUN 2018/0873 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2019 - Stiftelsen Kalmar Waldorfskola

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 12 december 2018 kl. 08:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 86-116 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet 2016 Lundens

Bidrag till fristående verksamhet 2016 Lundens TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2015-10-29 SKDN 2015/0247 0480-45 29 02 Södermöre kommundelsnämnd Bidrag till fristående verksamhet 2016 Lundens förskola Förslag till

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet 2015 - Engelska skolan i Stockholm

Bidrag till fristående verksamhet 2015 - Engelska skolan i Stockholm TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2014-10-02 BUN 2014/0804 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2015 - Engelska skolan i Stockholm Förslag

Läs mer

Beslut om bidrag till fristående verksamhet 2010 - Kalmar Waldorfskola

Beslut om bidrag till fristående verksamhet 2010 - Kalmar Waldorfskola Handläggare Datum Diarienummer Kristina Olson 2010-04-27 xxxx 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Beslut om bidrag till fristående verksamhet 2010 - Kalmar Waldorfskola Bakgrund Enligt en lagändring

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 augusti 2016 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 48-55 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Beslut om bidrag till fristående huvudmän

Beslut om bidrag till fristående huvudmän Beslut om bidrag till fristående huvudmän Reglerna om bidrag och ersättningar Skollagen (SFS 2010:800) I 2 kap finns en regel säger att kommunerna ska fördela resurser till skolväsendet efter barnens och

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 september 2017 kl 13:00-15:35 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 71-80 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen.

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över ansökan från Södra skolan i Kalmar AB om godkännande för utökning med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl 14.00-16.15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-7 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2015-03-09 BUN 2015/0168 0480-45 30 08/45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn

Läs mer

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 19 Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor Dnr BUN 2016/0045 Handlingar - Motion (MP) Källsortering på skolor. - Förvaltningskontorets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00-15:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-79 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 13:00-16:25 Plats Kalmar Konstmuseum Omfattning 48-56 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-09-17 67 Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Dnr BUN 2014/0472 Handlingar Miljöpartiets motion Förbättra barnens cykelvardag!. Förvaltningskontorets

Läs mer

Kristina Söderberg. Avdelningen för juridik

Kristina Söderberg. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 18:46 Diarienr: 18/05040 Handläggare: Avdelning: Kristina Söderberg Datum: 2018-11-09 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Ersätter: Cirkulär 09:75 Kommunledningen Barn- och utbildningsnämnder

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 februari 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 11-17 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Förändring av resursfördelningssystemet

Förändring av resursfördelningssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2019-05-29 UN 2019/0440 0480-45 30 08/0480-45 30 25 Utbildningsnämnden Förändring av resursfördelningssystemet Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl 13:00-15:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 54-63 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011 Handläggare Datum Åsa Ottosson -05-02 0480-45 30 32 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april Verksamhet Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt

Läs mer

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård UTDRAG 1 (3) 2013-10-16 Barn- och ungdomsnämnden 82 Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård Dnr BUN 2013/0659 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-09-24. Miljöpartiets motion om

Läs mer

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 20 Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever Dnr BUN 2015/1000 Handlingar - Motion (L) Frångå

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00-15:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 80-85 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2017

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2017 Datum 2016-11-08 Beställarkontoret Hélène BöklinJonsson BUN 16/35 Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2017 En kommuns bidrag för barn/elev

Läs mer

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2018

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2018 Datum 2017-11-03 Beställarkontoret Jennie Vellner BUN 17/91 Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2018 En kommuns bidrag för barn/elev i fristående

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Plats och tid Rinkabyholmsskolan, kl 13.00-16.15. Beslutande Björn Brändewall (FP), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson

Läs mer

Information om bidragsbelopp 2018 till fristående förskolor och skolor samt pedagogisk omsorg

Information om bidragsbelopp 2018 till fristående förskolor och skolor samt pedagogisk omsorg Datum: 2017-12-21 Till fristående skolor, förskolor och pedagogisk omsorg med barn och elever från Ekerö kommun Information om bidragsbelopp 2018 till fristående förskolor och skolor samt pedagogisk omsorg

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 22 oktober 2014 kl. 17:00 Plats Halltorpsskolans matsal Halltorp Omfattning 112-125 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Carina Sjögren (C), tjänstgörande

Läs mer

Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen"

Yttrande över motion (FP) - Vi investerar i barnen 1 (4) 25 Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen" Dnr BUN 2013/0165 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-03-06. Motion från Folkpartiet Liberalerna Vi investerar i barnen. Bakgrund

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida 2015-05-19 A4 1(11) Plats och tid Tjäderns sammanträdesrum, kommunkontoret kl 08.30 11.55. Beslutande Anna-Karin Vernberg, M, ordförande Karl Dumky, M Andreas Sihvonen, S Per-Göran Skoog, S Petra Danielsson,

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55.

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55. Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55 Plats Östra Funkaboskolan Omfattning 69-77 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (L) ledamot Tuula Ojala (S) ledamot, t o m 108 Birgitta Svensson (C) tjänstgörande ersättare

Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (L) ledamot Tuula Ojala (S) ledamot, t o m 108 Birgitta Svensson (C) tjänstgörande ersättare Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl. 08.00-10.15 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (L) ledamot Tuula Ojala (S) ledamot,

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 maj 2016 kl 13:00-15:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 38-41 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl 13:00-16:10 Plats Trekantenskolan Omfattning 1-10 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Årsbudget 2018 för barn- och grundskolenämnden

Årsbudget 2018 för barn- och grundskolenämnden 1(5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Jonas Vehmonen Barn- och grundskolenämnden 2017-12-14 Årsbudget 2018 för barn- och grundskolenämnden Sammanfattning Barn- och grundskolenämndens budget för år 2018 uppgår till

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 29 augusti 2018 kl. 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 53-61 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Boken kl. 15:00-18:15 Beslutande Marie Gärdby (C), ordförande Kim Svitzer (PF), 1:e vice ordförande Valter Titusson (S), tjänstgörande ersättare Övriga deltagande

Läs mer

Elisabeth Tängdén. Kommunkontoret. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsutskottet. Pernilla Brändström

Elisabeth Tängdén. Kommunkontoret. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsutskottet. Pernilla Brändström Barn- och utbildningsutskottet 2015-12-07 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2015-12-07 kl. 13:00-16:00 Beslutande Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Per Olofsson (c) Robert

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(8) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje. kl. 14.00-15.20 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-12-18 Barn- och ungdomsnämnden 121 Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Dnr BUN 2013/0699 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-11-27. Kalmarsunds

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp grundskolenämnden

Beslut om bidragsbelopp grundskolenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE BARN- OCH 1 (7) Handläggare Carolina Wallberg Carolina.Wallberg@huddinge.se Grundskolenämnden Beslut om bidragsbelopp 2018 - grundskolenämnden Förslag till beslut Nämnden fastställer förvaltningens

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF

Tjänsteskrivelse. Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-02 Vår referens Kimmo Räihä Controller kimmo.raiha@malmo.se Tjänsteskrivelse Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF-2019-11858

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(3) Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 november 2014 kl 13:00-17:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Meddela eventuellt förhinder till Iréne

Läs mer

Dnr BUN15/82. Riktlinje för resursfördelning för Barn- och ungdomsnämndens verksamheter. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden

Dnr BUN15/82. Riktlinje för resursfördelning för Barn- och ungdomsnämndens verksamheter. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden Dnr BUN15/82 Riktlinje för resursfördelning för Barn- och ungdomsnämndens verksamheter Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2016-06-07 Dnr BUN15/82 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Omfattning...

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet 2014 - Engelska skolan i Jönköping

Bidrag till fristående verksamhet 2014 - Engelska skolan i Jönköping TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2014-05-13 BUN 2014/0393 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2014 - Engelska skolan i Jönköping Förslag

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp 2012

Beslut om bidragsbelopp 2012 25 november 2011 GSN-2011/.182 1 (6) HANDLÄGGARE Susanne Ståhlberg Ekonomiavdelningen susanne.stahlberg@huddinge.se Beslut om bidragsbelopp 2012 meddelar härmed beslut om bidragsbelopp för 2012. Grundskolenämnden

Läs mer

Bidrag till fristående skolenheter, principer och belopp verksamhetsåret 2016

Bidrag till fristående skolenheter, principer och belopp verksamhetsåret 2016 Barn- och ungdomsnämnden Datum Carina Norgren Dnr BUN15/120 Fristående skolenheter Rektor Bidrag till fristående skolenheter, principer och belopp verksamhetsåret 2016 Grundbelopp för grundskola och förskoleklass

Läs mer

Ersättning till Friskolor

Ersättning till Friskolor Ersättning till Friskolor Halmstads kommun Januari 2012 Bo Thörn Viktor Prytz Sammanfattning Revisorerna i Halmstads kommun har gett i uppdrag till PwC att granska ersättningen till fristående förskolor

Läs mer

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-30 KS 2013/0228 50044 Kommunfullmäktige Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Barn och elevpeng 2015

Barn och elevpeng 2015 Skolförvaltningen Barn och elevpeng 2015 Under 2011 infördes ett nytt resursfördelningssystem, en så kallad barn- och elevpeng. Enheterna har under åren anpassat sig till den nya fördelningen och budgeterna

Läs mer

Aina Wåhlund, Ordförande (S) Lars-Ove Jansson, Vice ordförande (S) Christina Wallin Olsson (V) Peter Joensuu (M) Ingela Jonsson (C)

Aina Wåhlund, Ordförande (S) Lars-Ove Jansson, Vice ordförande (S) Christina Wallin Olsson (V) Peter Joensuu (M) Ingela Jonsson (C) Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81, Arvika, kl. 08.00 09.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, Ordförande (S) Lars-Ove Jansson,

Läs mer

Utbildningsnämnden (12)

Utbildningsnämnden (12) Utbildningsnämnden 2013-02-20 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 20 februari kl. 9.00 16.35 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år Barn- och ungdomsförvaltningens förslag

Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år Barn- och ungdomsförvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-11-16 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år 2011 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag

Läs mer

Resursfördelningsmodell avseende förskola, grundsärskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem

Resursfördelningsmodell avseende förskola, grundsärskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem Styrdokument 1 (17) 2016-12-01 Fastställd: BON 16-12-13 130 Gäller för: Bildnings- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Bildning- och omsorgschef Dnr : BON2016/274-3 Resursfördelningsmodell avseende förskola,

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp till enskild/fristående verksamhet 2010

Beslut om bidragsbelopp till enskild/fristående verksamhet 2010 1 (3) Handläggare Elisabeth Österdahl Telefon +46 (0)498 26 94 30 E-post elisabeth.osterdahl@gotland.se Diarienr xxxxxxxxx Datum 2010-03-02 Till Fristående huvudman för xxx Beslut om bidragsbelopp till

Läs mer

Dnr BUN18/19. Riktlinje för resursfördelning för Barn- och ungdomsnämndens verksamheter. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden

Dnr BUN18/19. Riktlinje för resursfördelning för Barn- och ungdomsnämndens verksamheter. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden Dnr BUN18/19 Riktlinje för resursfördelning för Barn- och ungdomsnämndens verksamheter Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2018-09-04 Dnr BUN18/19 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Omfattning...

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-11-24 312 Budget barn- och ungdomsnämnden 2016 (BUN 2015.659) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att:

Läs mer

Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 15 december 2015, kl

Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 15 december 2015, kl Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 15 december 2015, kl. 15.00 17.15 Beslutande Robert Wenglén (M) Richard Jerneborg (M) Remco Andersson (L)

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2018 kl. 13:00-15:30 Plats Dörbyskolan Omfattning 62-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 september 2016 kl 13:00-15:40 Plats Vasaskolan Omfattning 56-60 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp 2014 grundskola och skolbarnsomsorg

Beslut om bidragsbelopp 2014 grundskola och skolbarnsomsorg BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BIDRAGSBELOPP SKOLA 2013-10-21 GSN-2013/496.182 1 (7) HANDLÄGGARE Ståhlberg, Susanne Utförare med elev från Susanne.Stahlberg@huddinge.se Beslut om bidragsbelopp 2014

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp 2013

Beslut om bidragsbelopp 2013 16 november 2012 GSN-2012/.182 1 (6) HANDLÄGGARE Susanne Ståhlberg Ekonomiavdelningen susanne.stahlberg@huddinge.se Beslut om bidragsbelopp 2013 meddelar härmed beslut om bidragsbelopp för 2013. Grundskolenämnden

Läs mer

utbetalning av grundbelopp och interkommunal ersättning

utbetalning av grundbelopp och interkommunal ersättning REGLER FÖR utbetalning av grundbelopp och interkommunal ersättning Antaget av Antaget Giltighetstid Dokumentansvarig Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-05 xx Tillsvidare Administrativ chef Håbo kommuns

Läs mer

Beslut om verkställande av dom avseende grundbelopp mål nr

Beslut om verkställande av dom avseende grundbelopp mål nr Kommunstyrelsen 2017-09-18 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2016:38 Marita Skog, utvecklingsdirektör 1 (2) Kommunstyrelsen Beslut om verkställande av dom avseende grundbelopp 2016 - mål nr 367-16 Förslag

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (13)

Sammanträdesprotokoll 1 (13) Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 15.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUN Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott fredagen den 13 november 2009 Ärenden: Au 79 Internbudget 2010 Au 80 Au 81 Au 82 Överföring av resurser från Barn- och utbildningsnämnden i samband

Läs mer

Månadsrapport oktober Barn- och ungdomsnämnden

Månadsrapport oktober Barn- och ungdomsnämnden Månadsrapport oktober 2018 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt det offentliga skolväsendet för barn

Läs mer

Beslut Gäller fr.o.m Reviderat

Beslut Gäller fr.o.m Reviderat Beslut 2014-04-07 Gäller fr.o.m. 2014-08-01 Reviderat 2016-09-05 Regler för utbetalning av bidrag till utförare av förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem i

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp grundskola och skolbarnsomsorg vårterminen 2015

Beslut om bidragsbelopp grundskola och skolbarnsomsorg vårterminen 2015 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BIDRAGSBELOPP GRUNDSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG 2014-10-17 GSN-2014/1614.602 1 (5) HANDLÄGGARE Ståhlberg, Susanne Susanne.Stahlberg@huddinge.se Utförare med elev boende

Läs mer

Riktlinjer för Flens kommuns resursfördelningsmodell

Riktlinjer för Flens kommuns resursfördelningsmodell Barn-, utbildnings- och kulturförvaltningen Bilaga 1 Riktlinjer för s kommuns resursfördelningsmodell Gäller kommunala och fristående utförare av: 1. förskola 2. förskoleklass 3. fritidshem 4. fritidsklubb

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp grundskola och skolbarnsomsorg vårterminen 2016

Beslut om bidragsbelopp grundskola och skolbarnsomsorg vårterminen 2016 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BIDRAGSBELOPP GRUNDSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG 2015-10-13 GSN-2015/1297.182 1 (5) HANDLÄGGARE Carolina Wallberg Carolina.Wallberg@huddinge.se Utförare med elev boende i

Läs mer

Resursfördelningsmodell avseende förskola, grundsärskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem

Resursfördelningsmodell avseende förskola, grundsärskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem Styrdokument 1 (13) 2016-12-01 Fastställd: BON 16-12-13 130 Gäller för: Bildnings- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Bildning- och omsorgschef Dnr : BON2016/274-3 Resursfördelningsmodell avseende förskola,

Läs mer

1. Principer för resursfördelningsmodell

1. Principer för resursfördelningsmodell Resursfördelningsmodell för grundskola F-9 och fritidshem med ersättningsnivåer 2017 1. Principer för resursfördelningsmodell Barn- och ungdomskontorets principer som genomsyrar resursfördelningsmodellen

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-02-16 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 08:00 12:00 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Torbjörn Norén (S), ers f Linda Strand (S) Hans Andersen (S), ers f Laila Andrén

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-09-21 1 (14) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum kl 13.00-15.25 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden

Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnd Prognosen efter juni ger ett totalt överskott på 3,9 mnkr, vilket är 1 mnkr lägre än föregående prognos. Grundskoleverksamhet inklusive

Läs mer

Utbildningsnämnden (12)

Utbildningsnämnden (12) Utbildningsnämnden 2011-12-14 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 14 december kl. 9.00 12.00 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Barn- och ungdomsnämndens förskoleutskott Plats och tid Åbyrummet kl 08:15-09:00

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Barn- och ungdomsnämndens förskoleutskott Plats och tid Åbyrummet kl 08:15-09:00 1 (1) Plats och tid Åbyrummet kl 08:15-09:00 ande närvarande Johan Skog (M) (ordförande), Gustav Elfström (S) Övriga närvarande Martin From (Nämndsekreterare), Christina Persson (VC förskola), Jeanette

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Barn och utbildningsnämnden Protokoll Barn och utbildningsnämndens arbetsutskott Onsdagen den 10 mars 2010 Ärenden: Au 25 Au 26 Au 27 Au 28 Au 29 Internkontrollplan Interkommunal ersättning Bidrag till

Läs mer

HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Lärande- och kulturförvaltningen. Beslut om bidragsbelopp till verksamheter 2019

HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Lärande- och kulturförvaltningen. Beslut om bidragsbelopp till verksamheter 2019 1 (11) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Lärande- och kulturförvaltningen 08-731 30 00 2018-12-20 UN/2019:5 Till Falköpings kommun Beslut om bidragsbelopp till verksamheter 2019 Lidingö stad meddelar härmed

Läs mer

Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg. Fr.o.m. 1 januari Antaget av barn- och utbildningsnämnden

Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg. Fr.o.m. 1 januari Antaget av barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg Fr.o.m. 1 januari 2013 Antaget av barn- och utbildningsnämnden 2012-12-19 Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg BAKGRUND... 3 DEFINITIONER... 3 BESLUT OM GODKÄNNANDE

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0652 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen fritidshem Förslag

Läs mer

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2015-05-25 SKDN 2015/0116 453504 Södermöre kommundelsnämnd Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016 Förslag till beslut

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-24 1(8) Plats och tid Lejonet, Kommunhuset Öckerö, klockan 16.00 17.50 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Justering

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 Barn- och ungdomsnämnden 97 Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Dnr BUN 2016/0859 Handlingar

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Wolfgang Friedh 2014-09-03 BUN 2014/0472 0480-45 30 23 Barn- och ungdomsnämnden Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Förslag till beslut

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid: Förvaltningsbyggnad Viktoria, Stenbocken, kl

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid: Förvaltningsbyggnad Viktoria, Stenbocken, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid: Förvaltningsbyggnad Viktoria, Stenbocken, kl 13.00-13.50 Beslutande: Sebastian Clausson (S), ordförande Gunnar Sporrong (MP) Kristina Adolfsson (S), 17-19 Sven

Läs mer

att med anledning av 2015 års lönesatsning fastställa justerade bidrag för budgetår 2015 för förskoleklass och grundskola enligt Styrkort 2, samt

att med anledning av 2015 års lönesatsning fastställa justerade bidrag för budgetår 2015 för förskoleklass och grundskola enligt Styrkort 2, samt Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-08-25 52 Fördelning av lönesatsning 2015 UN-2014/8 Beslut Arbetsutskottet föreslår utbildningsnämnden besluta att med anledning av 2015 års lönesatsning

Läs mer

Överklagande av beslut om bidrag till fristående verksamhet 2012 nytt beslut av Barn- och ungdomsnämnden

Överklagande av beslut om bidrag till fristående verksamhet 2012 nytt beslut av Barn- och ungdomsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2013-05-22 BUN 2012/0029 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Överklagande av beslut om bidrag till fristående verksamhet 2012 nytt

Läs mer