Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e vice ordförande Jasminka Peric (S) Helena Olsson (S) Eva Jarstad (S) Marika Danielsson (C) Patrik Olsen (M) Micael Foghagen (SD) Tove Jansson (S) Lotta Wahlmino (L) Ersättare Patric Vadman (C) Alexander Krasnov (KD) Övriga Mats Linde, förvaltningschef Emad Soukiyh, administrativ chef Åse Porsefjord, chef för central elevhälsa, 42 Jennie Ljunggren, ekonom, 43 Katarina Sandberg, planeringssekreterare, 44 Clas Wolke, planeringssekreterare, 45-46a) Peter Sunnanek, planeringssekreterare, 46b) Torbjörn Hansson, planeringssekreterare, 46d) Anslaget på kommunens anslagstavla den 24 maj 2017

2 2 (15) Sekreterare Iréne Jonsson Justeras Lasse Johansson Ordförande Jasminka Peric

3 3 (15) 40 Anmälan av övriga ärenden Överläggning Ordförande Lasse Johansson (S) föreslår följande förändring i föredragningslistan: - Skola på kv. Telemarken - återrapport tillkommer som informationsärende. Sedan överläggningen avslutats beslutar barn- och ungdomsnämnden i enlighet med ordförandens förslag. Barn- och ungdomsnämnden fastställer utsänd föredragningslista, jämte ett tillkommande informationsärende, som dagordning för sammanträdet.

4 4 (15) 41 Utvecklingsforum Lotta Wahlmino och Måns Linge har föreslagit att nämnden ska ha en diskussion kring det ökande behovet av förskoleplatser. Lotta Wahlmino presenterar tankarna och idéerna inom området och diskussion i nämnden äger härefter rum.

5 5 (15) 42 Svar på Skolinspektionens identifierade förbättringsområden; kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus Dnr BUN 2016/0821 Handlingar - Förvaltningskontorets skrivelse Skolinspektionens beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Kalmar kommun. Bakgrund Skolinspektionen genomförde under höstterminen 2016 en kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus. Syftet är att granska om särskild undervisning på sjukhus så långt det är möjligt motsvarar den undervisning eleverna inte kan delta i. Detta uppnås genom att följande frågeställningar besvaras: A. Vad innehåller den särskilda undervisningen på sjukhus? B. Får elever, som på grund av sjukdom inte kan delta i den vanliga undervisningen, en behovsanpassad undervisning på sjukhus? Skolinspektionen besökte sjukhusskolan i Kalmar kommun den 9 november Ansvariga för granskningen har Matilda Yvede och Kristina Svensson varit. Vid besöket intervjuades sjukhuslärare och verksamhetschef. Skolinspektionen har också studerat dokument från verksamheten. Vidare har en enkätundersökning genomförts med samtliga sjukhusskolor i landet. Kalmar kommun ska senast den 2 juni 2017 redovisa till Skolinspektionen vilka åtgärder som vidtagits utifrån de identifierade utvecklingsområdena. Förslag till förbättringsåtgärder: 1. Sjukhusskolan behöver utveckla rutiner för att identifiera och erbjuda elever som ges vård vid andra avdelningar än barnavdelningar särskild undervisning vid sjukhus. Förändring av rutiner gällande BUP-skolan Vid läsårsstart informeras vuxenpsykiatrin om gymnasielevers rätt till undervisning, också efter 18-årsdagen, så länge de är inskrivna i gymnasieskolan. Kontaktuppgifter uppdateras kontinuerligt. Vuxenpsykiatrin kontaktar BUP-skolan när patient är undervisningsbar och en planering görs tillsammans med elev, hemskola och vården. Undervisning sker i BUP-skolans lokaler. Förändring av rutiner gällande SOMA Berörda avdelningar, förutom barn- och ungdomsavdelningen, informeras minst två gånger/år om gymnasieelevers rätt till undervisning, också efter 18- årsdagen, så länge de är inskrivna i gymnasieskolan. Kontaktuppgifter uppdateras kontinuerligt till sjukhuslärare, uppgifterna finns anslaget på avdelningarnas mottagningar. Sjukhusläraren gör personligt besök på avdelningarna vid terminsstart för att informera personalen.

6 6 (15) 2. Sjukhusskolan kan ytterligare utveckla arbetsmetoder gentemot ordinarie skola så att samverkan kommer igång snabbare. Därmed kan eleverna tidigare få undervisning som motsvarar den undervisning de inte kan delta i. Förändring av rutiner gällande BUP-skolan Erbjudande om skolgång under patienters inskrivning i slutenvård ges av vårdpersonal under inskrivningssamtalet direkt vid inläggning oavsett veckodag. På morgonmöte informerar sig sjukhuslärarna om inneliggande patienter. Vårdnadshavarens godkännande att BUP-skolan får kontakta hemskolan inhämtas. Hemskolans skolsekreterare kontaktas omgående så att sjukhusläraren får tillgång till klasslärare/mentors kontaktuppgifter. E-post skickas så att samverkan med hemskolan kan ske redan från första inläggningsdagen. Så snart läkare bedömt att patienten är undervisningsbar träffar sjukhuslärare vårdnadshavare och elev för en planering av undervisningen. Vid eventuella dröjsmål från hemskolans sida sker undervisning av eleven i samråd med denne och vårdnadshavare i enlighet med gällande läroplan och kursplaner. Förändring av rutiner gällande SOMA Sjukhuslärare informeras om inneliggande patienter på morgonrapport må-fre kl Sjukhuslärare kontaktar patient och vårdnadshavare för att få godkännande att kontakta hemskolan och en planering inleds förutsatt att läkare inte avrått från undervisning. Hemskolans skolsekreterare kontaktas omgående för att få tillgång till klasslärare/mentors kontaktuppgifter. Gemensamt för sjukhusskolan Kommunens hemsida uppdateras årligen så att det tydligt framkommer vilka hemskolans skyldigheter är när de har en elev som vårdas på sjukhus. Där finns också aktuella kontaktuppgifter. Ett informationsmaterial tas fram och distribueras till länets skolchefer inför läsårsstart så att information om sjukhusskolan når rektorer och övrig personal. Barn- och ungdomsnämnden beslutar om följande förändringar utifrån de två utvecklingsområden som Skolinspektionen identifierat: 1. Sjukhusskolan utvecklar rutiner för att identifiera och erbjuda elever som ges vård vid andra avdelningar än barnavdelningar särskild undervisning vid sjukhus. 2. Sjukhusskolan utvecklar arbetsmetoder gentemot ordinarie skola så att samverkan kommer igång snabbare. Därmed kan eleverna tidigare få undervisning som motsvarar den undervisning de inte kan delta i.

7 7 (15) 43 Internkontrollplan för revidering Dnr BUN 2016/0912 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund I december 2016 antogs en ny internkontrollplan med riskanalys för Därefter kom nya direktiv att den mall som använts för beslut av internkontrollplan 2017 skulle ersättas med ett nytt format där samtliga risker presenterades (d.v.s. även de som inte mynnar ut i ett kontrollmoment). Den externa revision av intäktsredovisningen som gjordes tidigare i år, pekade ut ett antal förbättringsområden för barn- och ungdomsnämnden. Dessa har valts att läggas till i kontrollplanen. De risker som identifierades i Verksamhetsplan 2017 har också lagts till för att systematiskt dokumentera den uppföljning som görs på dessa områden. Revidering - Ny mall - Nytillkomna risker; Att inte kunna erbjuda förskoleplats i rätt tid, i rätt område Brister i tillförlitlighet i ekonomiska underlag till enheterna Ökade vistelsetider i förskolan urholkar personaltätheten - Nytillkomna kontroller; Bokförda investeringar (Risk Brister i redovisningen) Nollfakturor (Risk Brister i hantering av kundfakturering) Familjesammansättning (Risk Brister i hantering av kundfakturering) Inkomstjämförelse (Risk Brister i hantering av kundfakturering) Barn- och ungdomsnämnden beslutar att anta internkontrollplan 2017 med ändringar.

8 8 (15) 44 Uppföljning av verksamhetsplanens mål tertial 1 Dnr BUN 2017/0401 Handlingar Förvaltningskontorets uppföljningsrapport. Bakgrund Av totalt 18 mål är 1 uppfyllt, 9 är utvärderade till att ha positiv trend och 8 utvärderade till att ha oförändrad eller negativ utveckling. Av de 8 med oförändrad eller negativ utveckling bedöms 5 vara oförändrade och 3 bedöms ha negativ utveckling. Den negativa utvecklingen gäller sjukfrånvaro, måluppfyllelse i åk 6 och meritvärde i åk 6. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att lägga rapporten till handlingarna.

9 9 (15) 45 Svar på motion från Max Troendlé (MP) om cykelkörkort till skolelever Dnr BUN 2017/0339 Handlingar - Förvaltningskontorets skrivelse Motion om cykelkörkort till skolelever. Bakgrund För att öka trafiksäkerheten, för att öka intresset för cykling hos skolelever och för att öka föräldrarnas tillit till att deras barn klarar sig i trafiken föreslår Max Troendlé (MP) i motion: - Att varje skolelev i Kalmar kommun i lämplig årskurs utbildas i de grundläggande trafikreglerna för cyklister och vid uppvisad uppmärksamhet därefter får ett cykelkörkort. Yttrande I kursplanen för samhällskunskap i Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 (Reviderad 2016) står följande, i utdrag: Undervisningen i de samhällsorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll I årskurs 1-3 Trafikregler och hur man beter sig i trafiken på ett säkert sätt. Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 Eleven identifierar riskfyllda platser i närområdets trafikmiljö och ger exempel på hur man kan minska riskerna genom ett säkert beteende i trafiken. I Skolverkets kommentarmaterial till kursplanen i samhällskunskap står, i utdrag: Trafikregler De första skolåren innebär för många barn nya erfarenheter av att vistas i trafiken. Grundkunskaper i trafikregler och hur man beter sig i trafiken på ett säkert sätt kan därför vara nödvändiga på ett högst påtagligt sätt. Forskning visar emellertid att undervisning om trafikregler inte självklart leder till att färre barn skadas i trafiken. Det finns istället en risk för att trafikundervisning leder till en övertro på barns förmåga att bete sig säkert i oberäkneliga trafikmiljöer. Det går inte att ta för givet att eleverna i den här åldern är mogna att röra sig själva i trafiken bara för att de har fått trafikundervisning. Trafiken är också ett sammanhang där behovet av regler och påföljder blir tydligt. Trafikundervisningen fungerar på så sätt som ett elevnära exempel på att gemensamma behov - i det här fallet säkerhet i trafiken - ibland måste gå före individens behov eller önskemål, som i det här fallet är att ta sig fram så snabbt som möjligt.

10 10 (15) Intentionerna i motionen är goda, i många avseenden. Dock, ordinarie undervisning i grundskolan ska, som texten hämtad från läroplanen visar, innehålla det som efterfrågas i motionen. Med tanke på vad som skrivs i kommentarmaterialet från Skolverket - Det går inte att ta för givet att eleverna i den här åldern är mogna att röra sig själva i trafiken bara för att de har fått trafikundervisning. - faller idén med ett cykelkörkort. Det är, tydligare uttryckt, inte försvarbart att skolan tar på sig ansvaret för att: öka föräldrarnas tillit till att deras barn klarar sig i trafiken. Barn- och ungdomsnämnden föreslår, efter samråd med Södermöre kommundelsnämnd, att kommunfullmäktige beslutar - Kommunfullmäktige avslår motionen från Max Troendlé (MP) om cykelkörkort till skolelever.

11 11 (15) 46 Diskussions- och informationsärenden a) Information om Handlingsplan - Särskilt begåvade elever Som svar på ett inlämnat medborgarförslag om insatser för särbegåvade barn i Kalmar kommuns skolor, beslutade barn- och ungdomsnämnden i november 2015 att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn och elever i förskola, förskolklass och grundskola Planens syfte: - Ge vägledning till att identifiera barn/elever med särskild begåvning - Förtydliga hur vi bemöter dessa barn Planeringssekreterare Clas Wolke informerar om de kompetenshöjande insatser som genomförts i förvaltningen med anledning av handlingsplanen. Form och innehåll samt genomförda insatser på förskolor och skolor för att förbättra situationen för särskilt begåvade barn/elever kommer att utvärderas senast vid vårterminens slut b) Svar på medborgarförslag om att utreda möjligheten till att inför ett pluggcenter Barn- och ungdomsnämnden har fått i uppdrag att besvara ett medborgarförslag från fem elever på Lars Kaggskolan om att utreda möjligheten till att införa ett pluggcenter. Planeringssekreterare Peter Sunnanek informerar om framtaget förslag till svar på medborgarförslaget. Ärendet återkommer för beslut vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde den 14 juni c) Lägesrapport utbildningspolitiskt program 2017 och information om utbildningspolitiskt program 2018 Administrativ chef Emad Soukiyh informerar om arbetet utifrån barn- och ungdomsnämndens beslutade satsningar i 2017 års utbildningspolitiska program samt om förslag till satsningar i 2018 års utbildningspolitiska program. I 2017 års program valde nämnden att göra följande satsningar: 1 Utvecklingstjänster 2 Gemensam rättning av nationella prov 3 Lovskola - en framgångsrik väg för ökad måluppfyllelse 4 Estetiska lärprocesser Ateljén-Byteatern-Länsmuséet 5 Fokustid 6 Förstärkning av läslyftet 7 Naturvetenskap och teknik för alla (NTA) 8 Lärande för att ta kunskap till handling

12 12 (15) I 2018 års program föreslås barn- och ungdomsnämnden besluta om följande satsningar: 1 Utvecklingstjänster 2 Gemensam rättning av nationella prov 3 Estetiska lärprocesser Ateljén-Byteatern-Länsmuséet 4 Fokustid 5 Förstärkning av läslyft och specialpedagogik för lärande 6 Naturvetenskap och teknik för alla (NTA) 7 Entreprenöriellt lärande 8 Programmering i förskolan och grundskolan - NYTT 9 Samarbete med Linnéuniversitetet - Professur i pedagogik - NYTT Ärendet återkommer för beslut vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde den 14 juni d) Skola på kv. Telemarken - återrapport I samband med att kommunfullmäktige i maj 2016 tog beslut om skola på kv. Telemarken beslutades också att en redovisning av bland annat följande ska ske i kommunstyrelsen senast i juni 2017: - Arbetet med övriga delar såsom idrottshall och övrig verksamhet inom kv. Telemarken. - Arbetet med en balanserad elevsammansättning på Funkaboskolan. - Hur elever, föräldrar m.m. blir delaktiga i utformningen av skola, dess omgivningar samt skolvägar. - Hur en pedagogisk och socialt trygg skol- och förskolemiljö skapas och hur en trygg flytt från en liten till en stor skola kan göras. - Vilken beredskap som finns om inte tillträde kan ske enligt tidplan. - Arbetet med förbättrade skolvägar och trafiksäkerheten. Planeringssekreterare Torbjörn Hansson informerar om arbetet med att genomföra beslutet. e) om ny enhet - Förskolan Vimpeltorpet Barn- och ungdomsnämnden förväntas vid sitt sammanträde den 14 juni 2017 fatta beslut om att bilda den nya organisatoriska enheten Förskolan Vimpeltorpet. Enheten kommer bl.a. att bestå av de nya förskolorna Snurrom och Kapten Karlsson. Förskolan Vimpeltorpet och Förskolan Trollet ska ha gemensamt upptagningsområde. Annika Wirefeldt blir förskolechef för enheten. Enheten startar den 1 januari f) om ny enhet - Förskolan Kroggärdet Barn- och ungdomsnämnden förväntas vid sitt sammanträde den 14 juni 2017 fatta beslut om att bilda den nya organisatoriska enheten Förskolan Kroggärdet. Enheten kommer att bestå av Kroggärdet och de nya avdelningarna vid gamla matsalen.

13 13 (15) Enheten startar den 1 januari Samma datum byter Förskolan Smedby namn till Förskolan Smedängen/Tingbydal. Förskolan Smedängen/Tingbydal och Förskolan Kroggärdet ska ha gemensamt upptagningsområde. g) om ny enhet - Förskolan Djurängen Riskanalys genomförs i Djurängsskolans lokala samverkansgrupp avseende föroch nackdelar med att bibehålla nuvarande organisation eller dela enheten i två enheter; en förskoleenhet och en skolenhet. Om en delning blir aktuell är målsättningen att barn- och ungdomsnämnden ska kunna fatta beslut om att bilda den nya enheten Förskolan Djurängen vid sitt sammanträde den 14 juni h) Personalnytt, organisations- och lokalförändringar Liselott Göth Hallgren, nuvarande förskolechef för Förskolan Björkenäs, kommer att bli förskolechef för den nya enheten Förskolan Ljusstaden. Extern rekrytering av förskolechef till Förskolan Björkenäs har påbörjats. Barn- och ungdomsnämnden fattar inget beslut med anledning av informationen.

14 14 (15) 47 Anmälningsärenden 1. Skrivelse från boende på Getingen om boendemiljön. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Informationen noteras i protokollet.

15 15 (15) 48 Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschef, beslut april-maj: C 1 Anställning, C 11 om disciplinpåföljd (dnr 2017/0202). 2. Förskolechef Förskolan Lindö, beslut vt 2017: A 2 Interkommunal ersättning (2017/0348). 3. Rektor Lindöskolan, beslut vt 2017: A 2 Interkommunal ersättning (2017/0347). 4. Rektor Barkestorpsskolan, beslut april: C 3 Anställning. 5. Förskolechef Förskolan Oxhagen-Malmen, beslut februari-april: C 3 Anställning. 6. Rektor Kalmarsundsskolan, beslut jan-april: B 13 om att ta emot elev från annan kommun än hemkommunen (dnr 2017/0463, 2017/0464, 2017/0465), C 3 Anställning. 7. B 21 Förskolechefs/rektors beslut om att utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling (se anmälnings- och kännedomsärendet Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor ). Barn- och ungdomsnämnden godkänner redovisningen av anmälda delegationsbeslut.

Svar på motion från Max Troendlé (MP) om cykelkörkort till skolelever

Svar på motion från Max Troendlé (MP) om cykelkörkort till skolelever UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-05-17 45 Svar på motion från Max Troendlé (MP) om cykelkörkort till skolelever Dnr BUN 2017/0339 Handlingar - Förvaltningskontorets skrivelse 2017-04-13. - Motion om

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00-15:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-79 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00-15:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 80-85 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 maj 2016 kl 13:00-15:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 38-41 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 februari 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 11-17 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl 14.00-16.15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-7 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl 13:00-15:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 81-88 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 januari 2018 kl 13:00-15:55 Plats Rinkabyholmsskolan Omfattning 1-6 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 29 augusti 2018 kl. 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 53-61 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 maj 2018 kl. 13:00-16:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-45 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 februari 2018 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 7-14 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 september 2016 kl 13:00-15:40 Plats Vasaskolan Omfattning 56-60 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-09-17 67 Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Dnr BUN 2014/0472 Handlingar Miljöpartiets motion Förbättra barnens cykelvardag!. Förvaltningskontorets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 november 2017 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 89-97 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 juni 2017 kl 13:00-15:25 Plats Särskolan i Kalmar (Tullbroskolan) Omfattning 49-62 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 april 2018 kl. 13:00-15:25 Plats Kalmarsundsskolan Omfattning 30-36 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 augusti 2016 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 48-55 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 september 2017 kl 13:00-15:35 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 71-80 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl 13:00-16:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 30-39 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 november 2016 kl 13:00-16:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-101 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl 08:30-11:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 102-112 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 19 Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor Dnr BUN 2016/0045 Handlingar - Motion (MP) Källsortering på skolor. - Förvaltningskontorets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 augusti 2015 kl 13:00-15:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 52-59 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 maj 2015 kl 13:00-17:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-43 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning BesiLit Huvudman kommun@kalmar.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan ase.porsefjord@kalmar.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Kalmar kommun Skolinspektionen Box 2320

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl 13:00-16:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 82-108 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2018 kl. 13:00-15:30 Plats Dörbyskolan Omfattning 62-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 13 juni 2018 kl. 13:00-16:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 46-52 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 35-44 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Bitte Gudmundsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl 13:00-15:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 54-63 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 mars 2015 kl 13:00-17.00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-26 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen.

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över ansökan från Södra skolan i Kalmar AB om godkännande för utökning med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 23 augusti 2017 kl 13:00-16:30 Ajournering kl 14:20-14:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 63-70 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 oktober 2016 kl 13:00-15:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 61-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum.

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-9 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Britt-Marie

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl 13:00-16:10 Plats Trekantenskolan Omfattning 1-10 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 12 december 2018 kl. 08:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 86-116 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Wolfgang Friedh 2014-09-03 BUN 2014/0472 0480-45 30 23 Barn- och ungdomsnämnden Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Förslag till beslut

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 mars 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 18-29 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl 13:00-15:50 Ajournering kl 13:50-14:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 44-51 Beslutande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 september 2015 kl 13:00-15:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 60-71 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Kallelse/underrättelse 2018-12-10 1(13) Barn- och utbildningsnämnden Tid Plats 13:30-16:00 Vargavidderna Beslutande ledamöter Arne Augustsson (C), ordförande Thorbjörn Bäckrud (KD), vice ordförande Nea

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-12-18 Barn- och ungdomsnämnden 121 Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Dnr BUN 2013/0699 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-11-27. Kalmarsunds

Läs mer

Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer på förvaltningskontoret BoU

Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer på förvaltningskontoret BoU Handläggare Datum Peter Sunnanek 2017-08-30 0480-45 30 25 Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer 2017-09-20 på förvaltningskontoret BoU Syfte Fördjupa kunskapen om vardagsarbetet

Läs mer

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Tid Plats 13:30-16:00 Vargavidderna ande ledamöter Arne Augustsson (C) (ordförande) Thorbjörn Bäckrud (KD) (vice ordförande) Nea Mustonen (KD) Ylva von Schéele (M) Maud Pettersson (MP) Kenth Gustafsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55.

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55. Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55 Plats Östra Funkaboskolan Omfattning 69-77 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Skolinspektioner Huvudman lunds.kommun@lund.se Besk'Ic Verksamhetschef vid sjukhusskolan terese.seger@lund.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Lunds kommun Skolinspektionen

Läs mer

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2018-11-21 Barn- och ungdomsnämnden 80 Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor Dnr BUN 2018/0688 Handlingar - Motion Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor.

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 Barn- och ungdomsnämnden 97 Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Dnr BUN 2016/0859 Handlingar

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 13:00-16:25 Plats Kalmar Konstmuseum Omfattning 48-56 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning esiut Huvudman 201 6-1 1-16 kundtjanst@skelleftea.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan par.fransson@skelleftea.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Skellefteå kommun

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman sundsvalls.kommun@sundsvall.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan annelie.haglund@skola.sundsvall.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Sundsvalls kommun

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Huvudman eva.hoas@danderyd.se Beslut Verksam hetschef vid sjukhusskolan gunnarrydwik@edu.danderyd.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Danderyds kommun Box 2320 403

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning fr% Skolinspektionen Huvudman malmostadamalmo.se Beslut Verksamhetschef vid sjukhusskolan ann-britt.palmamalmo.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Malmö kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommurk&iinkoping.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan Anderz.Bergholtz@linkoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Linköpings kommun Skolinspektionen

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0652 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen fritidshem Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 april 2015 kl 13:00-15:30 Plats Kalmar läns museum Omfattning 27-36 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-01-23 1 Innehållsförteckning Ärende 1 Svar på motion om förstärkt resursenhet till skolorna i Habo... 3 2 Aktuell betygsstatistik åk 6... 5 3 Aktuell betygsstatistik åk 7-9... 6 4 Uppföljning av skolnärvaro...

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2017-06-14 Anmälningsärenden 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll 2017-04-24, 99 - Fyllnadsval av ledamot i barn- och ungdomsnämnden samt ledamot i Kalmar Science Park AB

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Plats och tid Rinkabyholmsskolan, kl 13.00-16.15. Beslutande Björn Brändewall (FP), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson

Läs mer

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 20 Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever Dnr BUN 2015/1000 Handlingar - Motion (L) Frångå

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 09.16 11.40 ande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Bodil Umegård

Läs mer

Yttrande över Utbildningsdepartementets remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning"

Yttrande över Utbildningsdepartementets remiss Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-03-20 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över Utbildningsdepartementets remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning" Dnr BUN 2013/0133

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-21 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens

Läs mer

Beslut om ny enhet - Förskolan Kroggärdet

Beslut om ny enhet - Förskolan Kroggärdet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mats Linde 2017-05-29 BUN 2017/0086 Tfn 0480-45 30 02 Barn- och ungdomsnämnden Beslut om ny enhet - Förskolan Kroggärdet Förslag till beslut Barn- och

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning. av särskild undervisning på sjukhus i Luleå kommun

Beslut efter kvalitetsgranskning. av särskild undervisning på sjukhus i Luleå kommun fin Skolinspektionen est Huvudman lulea.kommun@lulea.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan carola.tornberg@skollulea.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Luleå kommun

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Huvudman huddincieahuddinge.se Beslut Verksamhetschef vid sjukhusskolan christina.dolke-anderssonahuddinde.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Huddinge kommun Skolinspektionen

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl. 16.00-18.15 Beslutande Övriga deltagande Marie Gärdby, (C) ordförande Kent Holmer, (S) 1:e vice ordförande Viveca Dahlqvist (PF) 2:e vice ordförande Mikael Malm,

Läs mer

Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten

Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (10) Datum 2013-11-13 Tid 17:00 Plats Kumla skola, Aulan Ordförande Sekreterare Anki Svensson Michael Martinsson Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten Snacka förskola och skola!

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Barn- ungdomsnämndens 9-13 2 Årsredovisning 2015 Barn- ungdomsnämnden...6 Fristående verksamhet i Alingsås kommun 2016...7 Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats 2015...8 Val av ledamöter

Läs mer

Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem

Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2017-12-13 Barn- och ungdomsnämnden 124 Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem Dnr BUN 2017/0897 Handlingar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-09-21 1 (14) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum kl 13.00-15.25 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2016-06-23 Ärendelista 63 Dnr 2016-000076 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2016 64 Dnr 2015-000287 Plansamråd - ändring av detaljplan för del av

Läs mer

Utbildningsnämnden protokoll

Utbildningsnämnden protokoll Datum: torsdag 7 mars 2019 Tid: 16:00-20:15 Plats: Östra Roten Justeringsdag: onsdag 13 mars 2019 Paragrafer: 9-21 Utses att justera: Carin Thorén-Hansson (S) Underskrifter: Sekreterare Ingela Flodin Ordförande

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018 Handläggare Datum Emad Soukiyh 2019-01-09 0480-45 30 10 Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018 Bakgrund Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun 2016-2019 upprättar Utbildningsnämnden

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2018-11-21 Anmälningsärenden 1. Förvaltningsrättens dom med anledning av överklagat beslut om skolskjuts (dnr 2018/0668). 2. Barn- och elevombudets beslut i ärende Anmälan av kränkande

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017 Handläggare Datum Emad Soukiyh 2018-01-02 0480-45 30 10 Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017 Bakgrund Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun 2016-2019 upprättar Barn- och

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-22 Ärendelista 100 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 101 Dnr 2015-000170 Redovisning av huvudmannens systematiska kvalitetsarbete

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 mars 2013 kl 13:00-15:50 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 19-29 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 24 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 25 Delgivningar 2018/4005 5 26 Statusrapport 2018/4006 6 27 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0651 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen förskola Förslag till

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-04-30 Bilingual Montessori School of Lund Rektorn vid Bilingual Montessori School of Lund Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Bilingual Montessori School of

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 07. Kultur- och utbildningsnämnden (10)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 07. Kultur- och utbildningsnämnden (10) Nr 07 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-08-29 1(10) Tid och plats onsdagen den 29 augusti 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Marianne Sand Wallin

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kontaktcenter@vasteras.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan kerstin.svensson@vasteras.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Västerås kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Huvudman karlskrona.kommunakarlskrona.se Beslut Verksamhetschef vid sjukhusskolan tomas.halakariskrona.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Karlskrona kommun Skolinspektionen

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-01-17 1(8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Sune Frisk (S) ersättare för Patrik Fornander

Läs mer

Martin Westbrandt

Martin Westbrandt Handläggare Datum Martin Westbrandt 2017-10-06 0480-45 29 04 I diskussion på presidiemöte 171006 beslutar Södermöre kommundelsnämnds presidie att samråda med barn- och ungdomsförvaltningens svar på motion

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2017-04-18 1 Innehållsförteckning Ärende 31 Besök av Kråkeryds förskole- och skolområde... 3 32 Ekonomisk månadsrapport... 4 33 Strategi för att minska barngruppernas storlek... 5 34 Uppföljning av kostpolitiskt

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Huvudman orgryteharlanda@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut Verksamhetschef vid sjukhusskolan siv.ijung@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus

Läs mer

Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden 2019-09-18 Anmälningsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens beslut augusti:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 21 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 22 Delgivningar 2018/4005 5 23 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018 6-7 24 Budget 2019 2017/4098

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Liselott Göth Hallgren 2013-11-27 BUN 2013/0699 0480-45 30 06 Barn- och ungdomsnämnden Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Förslag

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Skolinspektionen Beslut Malmö kommun 2018-02-05 malmostad@malmo.se Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Inledning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5739 Lunds kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Lunds kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (7) Skolinspektionens beslut Skolinspektionens

Läs mer