Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum."

Transkript

1 Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-9 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Britt-Marie Gudmundsson (V), 2:e vice ordförande David Richardson (S) Fredrik Sjömar (KD) Maria Kehagia (S) Lillemor Marcus Jonsson (SD) Alexander Högberg (S) Lotta Wahlmino (L) Caroline Kamnert (S) Jaafar Al-Jabiri (C) Ersättare Anna Västerslät (C) Alexandra Johansson (C) Viktor Sjögren (V) Kalle Lundström (SD) Övriga Mats Linde, förvaltningschef Emad Soukiyh, administrativ chef Åse Porsefjord, chef för central elevhälsa, 2 Karin Linge, skolläkare, 2 Jennie Ljunggren, ekonom, 4 Peter Sunnanek, planeringssekreterare, 5 Wolfgang Friedh, planeringssekreterare, 6b) Anslaget på kommunens anslagstavla den 1 februari 2019

2 2 (16) Sekreterare Iréne Jonsson Justeras Lasse Johansson Ordförande Susanne Eliasson

3 3 (16) 1 Utvecklingsforum Ordförande Lasse Johansson beskriver syfte, mål och metod för punkten Utvecklingsforum. Syfte och mål Lyfta och diskutera tankar och idéer utifrån ett specifikt område och därigenom fånga upp goda idéer för framtida utvecklingsinsatser. Ytterligare öka engagemanget och fördjupa diskussionen kring frågor inom ansvarsområdet. Metod Ledamöter/ersättare anmäler till nämndsekreterare område att diskutera. Nämndsordförande i samråd med övriga i presidiet väljer ledamot/ersättare som får möjlighet att presentera sina tankar på kommande nämnd. Utvald ledamot/ersättare inleder diskussionen i nämnden, under punkten Utvecklingsforum, med en presentation av området samt tankar och idéer. Maximal tid är fem minuter. Därefter följer diskussion på ytterligare tio minuter där övriga ledamöter/ersättare har möjlighet att ställa frågor samt delge sina tankar och idéer för området, maximalt två minuter per tillfälle. Nämndsordförande avslutar punkten genom en sammanfattning. Summering samt eventuella uppdrag till förvaltningen sker på efterföljande presidium. fattar inget beslut med anledning av informationen.

4 4 (16) 2 Svar på medborgarförslag om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar kommun Dnr BUN 2018/0946 Handlingar - Medborgarförslag. - Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Ett medborgarförslag har inkommit där förslagsställaren föreslår att utbildningsförvaltningen ska anställa en arbetsterapeut på 100 % inom central elevhälsa. anser att medborgarförslaget är ett positivit initiativ. I nuläget finns dock inte behov av att ha en arbetsterapeut inom organisationen då behovet av denna kompetens är relativt begränsat och när behovet uppstår samarbetar vi med andra huvudmän. Enligt skollagen (2010:800) ska elevhälsan omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Elevhälsans insatser ska främst arbeta hälsofrämjande och förebyggande och ska stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål. Skolan har ett ansvar för att skapa en god lärandemiljö för elevernas kunskapsutveckling och personliga utveckling och ska anpassa den pedagogiska verksamheten efter varje elevs behov. Elevhälsans mål är därför att skapa en så positiv lärandemiljö som möjligt för alla elever. I utbildningsförvaltningen finns förutom de lokala elevhälsateamen en central elevhälsaorganisation med uppdrag att bistå enheterna vid behov av stöd. I den centrala elevhälsan finns de professioner som skolan enligt skollagen ska ha tillgång till i elevhälsaarbetet för att tillgodose elevernas rättigheter. Inom den centrala elevhälsan i utbildningsförvaltningen finns skolläkare, skolsköterska med samordningsuppdrag, skolpsykologer och specialpedagoger med särskilt uppdrag (MSU-pedagoger). Vid samtliga MSU-uppdrag ingår att se över elevens fysiska och psykosociala arbetsmiljö och att se till att det stöd eleven behöver tillgodeses. I MSU-gruppen finns fördjupad kompetens inom områdena: språk- och kommunikation, grav språkstörning, SvA, flerspråkighet, intellektuell funktionssnedsättning (utvecklingsstörning), autismspektrumtillstånd, assisterande teknik, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, läs- och skrivsvårigheter, alternativ kommunikation (AKK), matematik, syn och hörsel. En stor del av elevhälsan arbete består i att skapa fungerande fysiska och psykosociala miljöer så att alla elevers mående och inlärning optimeras. Målet är att skolmiljön och pedagogiken ska vara fungerande och tillgänglig och att så få som möjligt ska behöva ytterligare anpassningar för att må väl och nå utbildningsmålen. Elever med särskilda behov kan vara i behov av utökade insatser från elevhälsan. Det kan till exempel handla om elever med olika medicinska tillstånd eller funktionsnedsättningar av olika slag. I dessa fall kopplas de olika professionerna i centrala elevhälsan in utifrån behov. I vissa fall finns även behov av sam-

5 5 (16) verkan med andra myndigheter och vårdgivare för att få till en fungerande skolmiljö för elever med specifika svårigheter. Det kan till exempel handla om elever med olika typer av rörelsehinder. I dessa fall kan behov av arbetsterapeutisk kompetens vara nödvändig och skolan samarbetar då med annan huvudman så som t.ex. Landstinget, habiliteringen, för att hitta specifika lösningar till det enskilda barnet/eleven. Utbildningsförvaltningen har förutom ovan nämnda satsat på fler specialpedagoger inom förskolan samt ett mobilt elevhälsoteam som kan vara på plats inom förskola och skola under längre eller kortare perioder och då stärka det lokala elevhälsoteamet. Förvaltningskontoret föreslår att yttrandet ska utgöra svar på medborgarförslaget om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar kommun. Överläggning beslutar att närvarande förslagsställare får presentera sitt medborgarförslag. Under överläggningen föreslår Lasse Johansson (S) att utbildningsnämnden ska besluta i enlighet med förvaltningskontorets förslag. beslutar att förvaltningskontorets yttrande ska utgöra svar på medborgarförslaget om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar kommun. Medborgarförslaget ska härmed anses vara besvarat. Protokollsanteckning Lotta Wahlmino (L), Susanne Eliasson (M) och Fredrik Sjömar (KD) - med instämmande av Lillemor Marcus Jonsson (SD) och Kalle Lundström (SD) - lämnar följande protokollsanteckning. Med anledning av den bild som framkom i medborgarförslaget anser vi att denna fråga är för viktig för att läggas åt sidan. har ett viktigt uppdrag och det är att se till att skolan får de resurser som krävs för att nå målen som anges i skollagen. När man tittar på internationell erfarenhet, bl.a. från Australien, Nya Zeeland, USA och Tyskland ser man Arbetsterapeuten som en självklar insats. Även i Sverige har man börjat inse att denna kompetens är en viktig del för att alla elever i skolan ska få lyckas. Det finns både pågående forskning och praktisk evidens som bör tas tillvara. Vi anser därmed att detta väldigt väl underbyggda medborgarförslag inte är tillfredsställande besvarad.

6 6 (16) 3 Val av en ledamot och en ersättare i tillgänglighetsrådet mandatperioden Dnr BUN 2019/0053 Handlingar Reglemente för Kalmar kommuns tillgänglighetsråd. Bakgrund Enligt tillgänglighetsrådets reglemente ska utbildningsnämnden utse en ledamot och en ersättare i Kalmar kommuns tillgänglighetsråd. väljer följande ledamot och ersättare i Kalmar kommuns tillgänglighetsråd mandatperioden Ledamot Lasse Johansson (S) Ersättare Susanne Eliasson (M)

7 7 (16) 4 Intern kontrollplan 2019 Dnr BUN 2018/1117 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund En god intern kontroll ska se till att kommunen har - en ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet - tillförlitlig finansiell rapportering och information om kommunens verksamheter - efterlevnad av tillämpliga lagar, förordningar samt interna regelverk samt ingångna avtal med olika parter Kontrollplanen består av två delar: 1. Riskanalys - omvärldsrisk, verksamhetsrisker, risker i rapporteringen (finansiella), legala risker, IT risker. 2. Bedömning av riskerna - sannolikheten för att risken inträffar, konsekvensen om det inträffar. Barn- och ungdomsnämnden beslutade i december 2018 att anta intern kontrollplan Efter beslutet har följande ändringar tillkommit: - Risker tillagda under Ledningsprocess. - Risk tillagd under huvudprocess Bedriva samhällsskydd och säkerhetsarbete. Risken avser brandskyddsarbete och har kommit till efter genomförd extern revision. antar intern kontrollplan 2019 med angivna ändringar.

8 8 (16) 5 Svar på granskningen av riktade statsbidrag utförd av Kalmar kommuns revisorer Dnr BUN 2018/1040 Handlingar - Revisionsrapport Granskning av kommunens hantering av riktade bidrag. - Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Under hösten 2018 genomförde EY (Kalmar kommuns revisorer) en granskning avseende kommunens hantering av riktade statsbidrag syftande till att undersöka om kommunen hade tillräcklig kontroll över hanteringen av riktade bidrag, från identifiering av möjligheten att söka bidrag till återrapportering av utförda prestationer och eventuell återbetalning. Den samlade bedömningen är att det finns en fungerande hantering och redovisning av riktade bidrag på tjänstepersonsnivå inom de granskade nämnderna. Det finns dock en risk i att arbetet blir personbundet, till följd av att det saknas dokumenterade rutiner. För utbildningsnämnden har följande åtgärder rekommenderats, vilka ska besvaras genom att beskriva vilka åtgärder som kommer vidtas: 1. Säkerställa att det finns tydliga rutiner för hur utförda prestationer ska återrapporteras till nämnd. 2. Utveckla riktlinjer för förhållningssätt och strategi vad gäller riktade bidrag, med syfte att ge tydlig vägledning för förvaltning och enheter. 3. Säkerställa att nämndens delegationsordning innehåller delegation avseende riktade bidrag om dessa beslut ska tas av tjänsteperson. Åtgärder För att säkerställa att utförda presentationer återrapporteras till utbildningsnämnden kommer samtliga beslut från t.ex. skolverket att bifogas digitala kallelsen till nämndssammanträdet samt även finnas med i utskrivet format i den pärm för anmälningsärenden (kännedomsärenden) som finns på varje nämndssammanträde. För att säkerställa att det finns ett tydligt förhållningssätt och en strategi runt riktade bidrag är utgångspunkten att bidragen fördelas mellan skolorna efter antal elever, undantaget de bidrag som avser lärarlöner. I de fall de riktade bidragen är av (bedömt) tillfällig karaktär utformas projektet så att verksamheten inte blir beroende av bidragen över tid. Projektet blir tillfälligt och ingen verksamhet fortsätter att generera kostnader när bidraget upphör. För att säkerställa att det finns en tydlig vägledning för förvaltning och enheter finns en rutin (numera) framarbetad: Statsbidrag på utbildningsförvaltningen.

9 9 (16) För att säkerställa att utbildningsnämndens delegationsordning innehåller delegation avseende riktade bidrag kompletteras delegationsordningens ekonomidel med följande text: Söka bidrag från extern part. Delegaten är administrativ chef. beslutar i enlighet med förvaltningskontorets föreslagna åtgärder och överlämnar därmed svaret till Kalmar kommuns revisorer.

10 10 (16) 6 Diskussions- och informationsärenden a) Delegationsordning för utbildningsnämnden Samtliga delegationsordningar i Kalmar kommun ska aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Parallellt med detta finns ett uppdrag från kommunfullmäktige att se över delegationsordningarna för att öka det demokratiska inslaget genom att eventuellt återta delegationen i vissa stycken. Planeringssekreterare Peter Sunnanek informerar om de förändringar i delegationsordningen som barn- och ungdomsnämnden beslutade om den 12 december föreslås fatta beslut i ärendet vid sitt sammanträde den 13 februari b) Svar på revisorernas rapport Granskning av kommunens krisberedskap och brandskydd På uppdrag av Kalmar kommuns revisorer har Ernst & Young genomfört granskning om styrelse, nämnder och bolag har ändamålsenliga handlingsplaner vid allvarlig händelse, främst vid brand. Svar på rapportens rekommendationer samt vilka åtgärder nämnden planerar att vidta ska vara kommunens revisorer tillhanda senast den 22 februari Planeringssekreterare Wolfgang Friedh informerar om förvaltningens förslag till svar på rapporten. föreslås fatta beslut i ärendet vid sitt sammanträde den 13 februari c) Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018 Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun upprättar utbildningsnämnden utbildningspolitiskt program för varje budgetår. Nämnden bryter ned visionen i ett årligt program där satsningar som syftar till att stärka måluppfyllelsen av den utbildningspolitiska visionen specificeras. Till den utbildningspolitiska visionen och det utbildningspolitiska programmet knyts nämndens strategiska medel i respektive års budget. Syftet är att nämnden ska kunna sätta pengar direkt bakom satsningarna i programmet. För budgetåret 2018 valde nämnden att göra följande satsningar: 1 Utvecklingstjänster 1500 tkr 2 Gemensam rättning av nationella prov 250 tkr 3 Estetiska lärprocesser Ateljén-Byteatern-Länsmuséet 500 tkr 4 Fokustid 1000 tkr 5 Förstärkning av läslyft och specialpedagogik för lärande 300 tkr

11 11 (16) 6 Naturvetenskap och teknik för alla (NTA) 100 tkr 7 Entreprenöriellt lärande 300 tkr 8 Programmering i förskolan och grundskolan 200 tkr 9 Samarbete med Linnéuniversitetet - Professur i pedagogik 500 tkr Summa 4650 tkr Administrativ chef Emad Soukiyh återrapporterar hur 2018 års strategiska medel har använts. d) Betygsprognos Förvaltningsledningen genomför årligen en betygsdialog med samtliga rektorer med elever i årskurs 6-9. Betygsdialogerna syftar till att: - tidigt få en prognos kring måluppfyllelsen - gemensamt diskutera framtida åtgärder och insatser - vara ett forum för att sprida goda exempel i form av insatser för högre måluppfyllelse mellan rektorerna Administrativ chef Emad Soukiyh redovisar faktiskt resultat december 2018 och prognostiserat resultat juni 2019 gällande behörighet till gymnasieprogram och andel med fullständiga betyg för eleverna i årskurs 9. e) Skolriksdag 6-7 maj 2019 Den 6-7 maj äger Skolriksdag 2019 rum i Stockholm Waterfront Congress Centre. Skolriksdagen är Sveriges största mötesplats för den som leder och styr skolan. Områden som kommer vara i fokus är bland annat digitalisering, kompetensförsörjning och ledarskap. Programmet består både av plenumföreläsningar och valbara seminarier. Målgrupp är förtroendevalda, tjänstepersoner inom förvaltning, rektorer och förskolechefer. s politiker erbjuds att följa med på den gemensamma resan, med deltagare från regionen, till Skolriksdagen. f) Personalnytt, organisations- och lokalförändringar - Intervjuer pågår av sökanden till tjänsten som chef för Esplanadskolan (som innehåller delarna central elevhälsa och särskild undervisningsgrupp). - Rekrytering av rektor för Vasaskolan F-6 har påbörjats. Sista ansökningsdag är den 4 februari Nybyggnation av prefabricerad förskola, sex avdelningar, på Karlssons äng har påbörjats. Beräknas vara klar i december Falkenbergsskolans tillbyggnad beräknas vara klar i juni Härefter påbörjas arbetet i skolbyggnaden för ombyggnad av ett antal klassrum. Hus 10 rivs årsskiftet 2019/ Djurängsskolan beräknas vara klar i september Ombyggnad av kök och utökning av matsal i befintliga lokaler på Barkestorpsskolan påbörjas i mars Beräknas vara klar i februari 2020.

12 12 (16) - Södra staden (Rinkabyholm) - Sporthall beräknas vara klar till sommaren Ny förskola i Läckeby, sex avdelningar, beräknas vara klar i april fattar inget beslut med anledning av informationen.

13 13 (16) 7 Avrapportering verksamhetsbesök/nätverksträffar Lasse Johansson har besökt Förskolan Pulpeten-Smedjan den 15 januari, Förskolan Trekanten den 16 januari och Förskolan Ögonstenen den 22 januari. Susanne Eliasson har besökt Södra skolan och Västra skolan den 16 januari samt Falkenbergsskolan den 18 januari. fattar inget beslut med anledning av informationen.

14 14 (16) 8 Anmälningsärenden 1. Barn- och elevombudets beslut med anledning av anmälan om kränkande behandling vid Falkenbergsskolan (dnr 2018/0770). 2. Skolinspektionens beslut om att godkänna Kronoberg Skola AB som huvudman för grundskola årskurserna 4-9 och fritidshem vid Nordic International School Kalmar i Kalmar kommun (dnr 2018/0251). 3. Skolinspektionens beslut om att Kronoberg Skola AB får anordna delar av undervisningen på engelska vid Nordic International School Kalmar i Kalmar kommun (dnr 2018/0251). 4. Frågor om kommunens skolskjutsregler samt ordförandens svar (dnr 2018/1213). 5. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll , Motion från Björn Brändewall (L) om att återkoppla gymnasieavhopp till grundskolorna (dnr 2018/0412). 6. Skolinspektionen - efter uppföljning av beslut gällande Falkenbergsskolan (dnr 2018/0770). 7. Centrala samverkansgruppens protokoll Södermöre kommundelsnämnds protokoll Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Informationen noteras i protokollet.

15 15 (16) 9 Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens beslut december: A 3 Utredning med anledning av inkommen skrivelse rörande kränkande behandling och otillräckligt stöd för elev på Falkenbergsskolan (dnr 2018/1191, 0988), A 3 Svar till Barnelevombudet med anledning av anmälan om kränkande behandling vid Falkenbergsskolan (dnr 2018/0770), B 4 Förordnande av vikarie för förskolechef/rektor, E 20 om tilläggsbelopp (dnr 2013/0564, 2016/0545, 2017/0944, 2012/0027, 2016/0546, 2013/0877, 2016/0543, 2016/0544, 2013/0163, 2016/0548, 2016/0860, 2013/0875, 2018/1037, 2017/0422, 2017/0423, 2018/0427, 2018/0429, 2017/0421, 2017/0941, 2015/1186, 2016/0549, 2018/1027, 2018/0553, 2017/0978, 2017/0420, 2018/0552, 2017/0538, 2018/0670, 2018/0549, 2015/0411, 2017/0419, 2017/0539, 2018/0426), A 5 Personuppgiftsbiträdesavtal (dnr 2018/0558, 2019/0046, 2019/0047, 2019/0048, 2019/0049, 2019/0050, 2019/0051, 2019/0052, 2018/0865), A 6 Avtal med Linnéuniversitet om samarbete inom området pedagogiskt ledaskap (dnr 2019/0044), A 4 om rutinmässiga ombudgeteringar (dnr 2018/0987, 2018/0653, 2018/0573, 2018/0349). 2. Administrativ chef, beslut december: E 16 Avtal om interkommunal ersättning avseende elev placerad i annan kommun än hemkommunen pga. särskilda skäl, personliga förhållanden eller vårdnadshavares önskemål (dnr 2018/1147), A 7 Avtal med ILT Inläsningstjänst gällande pedagogiska verktyget Polyglutt (dnr 2019/0045), A79 Avtal med Skolplus AB om licens för webbtjänst (dnr 2019/0050). 3. Samordnare för barn i behov av särskilt stöd, beslut oktober-december: E 8 om mottagande av elev i grundsärskolan (dnr 2018/1163, 2018/1164). 4. Förskolechef Förskolan Lindö, beslut ht 2018: B 3 Anställning, D 9 om att placera barn i annan kommun än hemkommunen (dnr 2018/1093, 2018/1094). 5. Förskolechef Förskolan Trollet, beslut november: D 1 om utökad tid (dnr 2017/0839, 2016/0658, 2018/0991). 6. Rektor Funkaboskolan, beslut augusti-december: D 5 om nedsättning, befrielse eller avskrivning av fordran (dnr 2017/0322, 2017/0323, 2017/0317, 2018/0370, 2017/0272, 2018/0956). 7. Rektor Kalmarsundsskolan, beslut augusti-november: E 13 med anledning av begäran om skolskjuts (dnr 2018/1162, 2018/1165, 2018/1166, 2018/1167, 2018/1168, 2018/1169, 2018/1170, 2018/1171, 2018/1172, 2018/1173, 2018/1174), E 15 om att ta emot elev från annan kommun än hemkommunen (dnr 2017/0463, 2018/0279, 2018/0292, 2018/1148, 2018/1153, 2018/1154, 2018/1155, 2018/1156, 2018/1157, 2018/1158, 2018/1158), B 3 Anställning (dnr 2018/1177, 2018/1179, 2018/1180, 2018/1181, 2018/1182, 2018/1183, 2018/1184, 2018/1185, 2018/1186, 2018/1187, 2018/1189).

16 16 (16) 8. Förskolechef Förskolan Oxhagen-Malmen, beslut november: D 1 om utökad vistelsetid (dnr 2018/0786, 2017/0935, 2018/0793, 2017/0936), D 3 om nedsättning av barnomsorgsavgift (dnr 2017/0936). 9. Rektor Vasaskolan, beslut december: D 1 om utökad vistelsetid (dnr 2018/0802, 2018/0813). 10. Förskolechef Förskolan Oxhagen-Malmen, beslut december: D 1 om utökad vistelsetid (dnr 2017/0167, 2017/0003), D 3 om nedsättning av barnomsorgsavgift (dnr 2016/0366, 2018/0155, 2018/1231, 2018/1232). 11. Förskolechef Förskolan Svärdsliljan, beslut december: D 1 om utökad vistelsetid (dnr 2018/0208, 2017/1198, 2018/0065). 12. D 11, E 24 Förskolechefs/rektors beslut om att utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling (se anmälnings- och kännedomsärendet Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor ). godkänner redovisningen av anmälda delegationsbeslut.

Svar på medborgarförslag om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar kommun

Svar på medborgarförslag om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åse Porsefjord 2018-11-05 BUN 2018/0946 Tfn 45 30 95 Utbildningsnämnden Svar på medborgarförslag om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00-15:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-79 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Svar på granskningen av riktade statsbidrag utförd av Kalmar kommuns revisorer

Svar på granskningen av riktade statsbidrag utförd av Kalmar kommuns revisorer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2018-11-28 BUN 2018/1040 Tfn 45 30 25 Utbildningsnämnden Svar på granskningen av riktade statsbidrag utförd av Kalmar kommuns revisorer

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00-15:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 80-85 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl 14.00-16.15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-7 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 september 2016 kl 13:00-15:40 Plats Vasaskolan Omfattning 56-60 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 35-44 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Bitte Gudmundsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 29 augusti 2018 kl. 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 53-61 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 januari 2018 kl 13:00-15:55 Plats Rinkabyholmsskolan Omfattning 1-6 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 februari 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 11-17 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl 13:00-15:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 81-88 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 maj 2016 kl 13:00-15:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 38-41 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 april 2018 kl. 13:00-15:25 Plats Kalmarsundsskolan Omfattning 30-36 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 februari 2018 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 7-14 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2018 kl. 13:00-15:30 Plats Dörbyskolan Omfattning 62-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 september 2017 kl 13:00-15:35 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 71-80 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 augusti 2016 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 48-55 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 maj 2018 kl. 13:00-16:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-45 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl 08:30-11:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 102-112 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 november 2017 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 89-97 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl 13:00-15:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 54-63 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 augusti 2015 kl 13:00-15:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 52-59 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 40-48 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl 13:00-16:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 30-39 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 13 juni 2018 kl. 13:00-16:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 46-52 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 mars 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 18-29 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen.

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över ansökan från Södra skolan i Kalmar AB om godkännande för utökning med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 23 augusti 2017 kl 13:00-16:30 Ajournering kl 14:20-14:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 63-70 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 april 2015 kl 13:00-15:30 Plats Kalmar läns museum Omfattning 27-36 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55.

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55. Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55 Plats Östra Funkaboskolan Omfattning 69-77 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 oktober 2016 kl 13:00-15:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 61-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 juni 2017 kl 13:00-15:25 Plats Särskolan i Kalmar (Tullbroskolan) Omfattning 49-62 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Plats och tid Rinkabyholmsskolan, kl 13.00-16.15. Beslutande Björn Brändewall (FP), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 maj 2015 kl 13:00-17:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-43 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga"

Yttrande över revisionsrapport Psykisk ohälsa bland barn och unga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åse Porsefjord 2016-10-14 BUN 2016/0823 0480-45 30 95 Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga" Förslag

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga"

Yttrande över revisionsrapport Psykisk ohälsa bland barn och unga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åse Porsefjord 2016-10-14 BUN 2016/0823 0480-45 30 95 Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga" Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 13:00-16:25 Plats Kalmar Konstmuseum Omfattning 48-56 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl 13:00-15:50 Ajournering kl 13:50-14:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 44-51 Beslutande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:10793 Gagnefs kommun för grundsärskola efter tillsyn i Gagnefs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43 2016:10793 2 (5) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl 13:00-16:10 Plats Trekantenskolan Omfattning 1-10 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 mars 2015 kl 13:00-17.00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-26 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Svar på revisionsrapport - Granskning av kommunens hantering av riktade bidrag

Svar på revisionsrapport - Granskning av kommunens hantering av riktade bidrag TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2018-12-07 KFN 2018/0268 0480-45 06 61 Kultur- och fritidsnämnden Svar på revisionsrapport - Granskning av kommunens hantering av riktade

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 12 december 2018 kl. 08:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 86-116 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Boken kl. 15:00-18:30 Beslutande Marie Gärdby (C), ordförande Kim Svitzer (PF), 1:e vice ordförande 24-27,30-33 Valter Titusson (S), tjänstgörande ersättare Övriga

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 1 Ärendeförteckning sid. 36 Val av justerare... 3 37 Fastställande av ärendelista... 4 38 Anmälan av informationsärenden mars... 5 39 Redovisning av delegeringsbeslut mars... 6 40 Ekonomisk periodrapport

Läs mer

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Beslutade av barn- och ungdomsnämnden den 18 oktober 2017, 83. Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Tisdagen den 14 maj 2019 klockan 14.00 17.30, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr ande Ledamöter Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Ann Wallnedal (LPo) Louise Björkman (M) Urban

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program

Återrapportering av utbildningspolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Emad Soukiyh 2013-02-04 BUN 2012/1305 53101 Barn- och ungdomsnämnden Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2012 Förslag till beslut Barn-

Läs mer

Svar på motion Teckenspråkig profil i förskola och grundskola

Svar på motion Teckenspråkig profil i förskola och grundskola UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2019-08-28 Utbildningsnämnden 53 Svar på motion Teckenspråkig profil i förskola och grundskola Dnr UN 2019/0277 Handlingar - Motion från Moderaterna Kalmar kommun. - Förvaltningskontorets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-21 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens

Läs mer

Förändring av resursfördelningssystemet

Förändring av resursfördelningssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2019-05-29 UN 2019/0440 0480-45 30 08/0480-45 30 25 Utbildningsnämnden Förändring av resursfördelningssystemet Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018 Handläggare Datum Emad Soukiyh 2019-01-09 0480-45 30 10 Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018 Bakgrund Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun 2016-2019 upprättar Utbildningsnämnden

Läs mer

Delegationsordning för utbildningsnämnden

Delegationsordning för utbildningsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2019-01-03 BUN 2018/0985 Tfn 0480-45 30 25 Utbildningsnämnden Delegationsordning för utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017 Handläggare Datum Emad Soukiyh 2018-01-02 0480-45 30 10 Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017 Bakgrund Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun 2016-2019 upprättar Barn- och

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 november 2016 kl 13:00-16:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-101 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:4469 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(7) Skolinspektionens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

Delegationsordning för utbildningsnämnden

Delegationsordning för utbildningsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2018-11-29 BUN 2018/0985 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Delegationsordning för utbildningsnämnden Förslag till beslut Barn- och

Läs mer

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden 2019-01-08 Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden Tisdag 15 januari 2019 Kl. 10.30 Barn- och utbildningsnämnd Tjustsalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik Gruppmöten från kl.

Läs mer

Delegationsordning för utbildningsnämnden

Delegationsordning för utbildningsnämnden Delegationsordning för utbildningsnämnden Beslutade av utbildningsnämnden den 13 februari 2019. Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl 13:00-16:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 82-108 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunkontoret sammanträdesrum A, kl. 17:00-18:30

Sammanträdesdatum Kommunkontoret sammanträdesrum A, kl. 17:00-18:30 11111 ~!!~,,...-.; ~ Essunga kommun 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret sammanträdesrum A, kl. 17:00-18:30 Ledamöter Maria Malmberg (C), ordförande Pernilla Jönsson (M), vice ordförande Tobias Wallin (M)

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 september 2015 kl 13:00-15:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 60-71 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

BESLUT Utbildningsnämnden antar utbildningsförvaltningens förslag om upplägg av fadderverksamheten.

BESLUT Utbildningsnämnden antar utbildningsförvaltningens förslag om upplägg av fadderverksamheten. 1(6) KS-rummet, kommunhuset, kl. 18:00 20:14 74-85 Angela Fasth (M) Siv Kindholm (L) Michael Jonasson (S) Jörgen Olsen (M) Rita Paparizou (M) Anders Midby (KD) Daniel Dellenmark (S) Carolina Eklöf (S)

Läs mer

Underskrifter Sekreterare

Underskrifter Sekreterare TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-12-17 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset kl. 17:00 19:30 Utses att justera Christer Olsson Justeringens plats och datum Kommunhuset 2015-12-21

Läs mer

Svar på revisorernas rapport "Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete"

Svar på revisorernas rapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Kamstad 2013-04-26 BUN 2013/0342 0480-45 30 20 Barn- och ungdomsnämnden Svar på revisorernas rapport "Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete"

Läs mer

Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten

Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (10) Datum 2013-11-13 Tid 17:00 Plats Kumla skola, Aulan Ordförande Sekreterare Anki Svensson Michael Martinsson Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten Snacka förskola och skola!

Läs mer

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast måndagen den 28 januari 2019.

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast måndagen den 28 januari 2019. 1(8) Tid Torsdagen den 31 januari 2019 kl. 13:00-17:00. Plats Magistern, nämndhuset bakom stadshuset. Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn 0480-45 06 04 eller pia.axeheim@kalmar.se senast

Läs mer

Delegationsordning för utbildningsnämnden

Delegationsordning för utbildningsnämnden Delegationsordning för utbildningsnämnden Beslutade av utbildningsnämnden den Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt Med delegering

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5727 Landskrona kommun för grundsärskola efter tillsyn i Landskrona kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Kallelse/underrättelse 2018-12-10 1(13) Barn- och utbildningsnämnden Tid Plats 13:30-16:00 Vargavidderna Beslutande ledamöter Arne Augustsson (C), ordförande Thorbjörn Bäckrud (KD), vice ordförande Nea

Läs mer

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Tid Plats 13:30-16:00 Vargavidderna ande ledamöter Arne Augustsson (C) (ordförande) Thorbjörn Bäckrud (KD) (vice ordförande) Nea Mustonen (KD) Ylva von Schéele (M) Maud Pettersson (MP) Kenth Gustafsson

Läs mer

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Alexander Karlsson. Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L)

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Alexander Karlsson. Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Tid och plats 9 oktober 2019, kl. 08:30-12:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 211-212, 221-227 Bevis om anslag Anslaget sätts upp: Anslaget tas ner: Protokollets förvaringsplats Utses att justera

Läs mer

Beredskap smittskydd i skolan, motion

Beredskap smittskydd i skolan, motion PROTOKOLLSUTDRAG Barn- och utbildningsnämnden BUN 50 Sammanträdesdatum 2017-03-28 1/3 Dnr BUN/2017:11 032 Beredskap smittskydd i skolan, motion Beslut Barn- och utbildningsnämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-22 Ärendelista 100 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 101 Dnr 2015-000170 Redovisning av huvudmannens systematiska kvalitetsarbete

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl. 17:00-17:45 Plats Kommundelssalen i Ljungbyholm Omfattning 1-7 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande

Läs mer

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2018-11-21 Barn- och ungdomsnämnden 80 Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor Dnr BUN 2018/0688 Handlingar - Motion Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor.

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-24 1(8) Plats och tid Lejonet, Kommunhuset Öckerö, klockan 16.00 17.50 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Justering

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.00 Beslutande Övriga deltagande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Kim Switzer, (PF) ledamot

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Kommunhuset kl. 15:00-17:40 Beslutande Marie Gärdby (C), ordförande Kim Svitzer (PF), 1:e vice ordförande Yvonne Långström (PF), ledamot Anette Lantz (M), ledamot

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02 Delegationsordning för barn- och utbildnings Antagen av barn- och utbildnings 2015-01-21 Denna delegationsordning ersätter tidigare delegationer i samma ärenden/ ärendegrupper. Delegation och delegering

Läs mer

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Hedemora 2013-07-29 Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen 1 Gemensamma riktlinjer för alla kommunalt drivna skolor Dessa riktlinjer

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 mars 2018 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-29 ande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e

Läs mer

Isabell Hellerstedt. 50% skolkurator 50% biträdande rektor. Kontaktuppgifter: ,

Isabell Hellerstedt. 50% skolkurator 50% biträdande rektor. Kontaktuppgifter: , Isabell Hellerstedt 50% skolkurator 50% biträdande rektor Kontaktuppgifter: 0122-852 74, 072-2462566 isabell.hellerstedt@finspang.se Isabell är socionom och har bl.a. vidareutbildning inom olika samtalsmetoder

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(8) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje. kl. 14.00-15.20 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Falu kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Falu kommun 2 (9) Tillsyn i Falu kommun har genomfört tillsyn av Falu kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-09-21 1 (14) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum kl 13.00-15.25 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Svar till revisorerna angående intern kontroll och återrapportering av delegationsbeslut UN-2014/

Svar till revisorerna angående intern kontroll och återrapportering av delegationsbeslut UN-2014/ Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Klas Bergström (M) 2014-01-08 UN-2014/ Utbildningsnämnden Svar till revisorerna angående intern kontroll och återrapportering av delegationsbeslut UN-2014/

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-12-18 Barn- och ungdomsnämnden 121 Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Dnr BUN 2013/0699 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-11-27. Kalmarsunds

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-11-19 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum Gräsö (SR 1), Östhammar, kl. 08.30 16.05 Beslutande Enligt närvarolista Övriga deltagande Lisbeth Bodén, barn- och utbildningschef Per-Åke

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-11-12 Estniska Skolan i Stockholm Rektorn vid Estniska Skolan i Stockholm Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Estniska Skolan i Stockholm Stockholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-30

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-30 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-01-30 1 Barn- och ungdomsnämndens internbudget för 2014 2 Uppföljning av internkontrollplan år 2013 3 Verksamhetschef skolhälsovården

Läs mer

Anders Bengtsson (KD)

Anders Bengtsson (KD) Barn- och utbildningsnämnden 2018-02-07 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 15:00-16:25 Beslutande Ledamöter Svante Hanses (KOSA), ordförande Ann-Christine Karlsson (S) Per Källs (KOSA) Maria

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2016-10-27 1(15) Plats och tid Kommunfullmäktigesalen kl. 13:30-16:35 Beslutande Ersättare Olof Eriksson (S), ordförande Fredrik Bengtsson (S) Cajsa Branchetti Hallberg (S) ersätter Per Arne Andersson

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Kalmar kommun kommun@kalmar.se för grundsärskola efter tillsyn i Kalmar kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se

Läs mer