Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 september 2015 kl 13:00-15:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson (S) Erik Holm (S) Eva Jarstad (S) Marika Danielsson (C) Alexander Critén (M) Pelle Sederkvist (M) Carina Falkestad (SD) Jonas Friberg (V) Ersättare Jennie Håkansson-Uller (FP) Eric Dicksson (KD) Övriga Mats Linde, förvaltningschef Emad Soukiyh, administrativ chef Peter Sunnanek, planeringssekreterare, 61 Liselott Göth-Hallgren, planeringssekreterare, 62 Kristina Olson, förvaltningskamrer, 67a) Malin Neander, planeringssekreterare, 67a-b) Clas Wolke, planeringssekreterare, 67c) Anslaget på kommunens anslagstavla den

2 2 (19) Sekreterare Iréne Jonsson Justeras Lasse Johansson Ordförande Björn Brändewall

3 3 (19) 60 Anmälan av övriga ärenden Marika Danielsson (C) anmäler en övrig fråga gällande arbetstagare inom barnoch ungdomsförvaltningen som i tjänsten har behov av att använda någon form av färdmedel. Barn- och ungdomsnämnden godkänner utsänd kallelse, jämte en övrig fråga, som dagordning för sammanträdet.

4 4 (19) 61 Remissvar - På lika villkor - hbtq-handlingsplan Dnr BUN 2015/0587 Handlingar Kommunledningskontorets remiss. Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Kommunfullmäktige i Kalmar kommun tog 2013 beslut om att en handlingsplan ska tas fram för att hbtq-perspektivet ska arbetas in och bli en del i den ordinarie verksamheten i Kalmar kommun. Den framtagna handlingsplanen bygger bland annat på diskrimineringslagen och regeringens strategi för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Arbetet har skett i samverkan med bland annat förvaltningarna. Handlingsplanen har redovisats för kommunstyrelsens arbetsutskott som beslutat att dokumentet ska gå ut på remiss till kommunens nämnder och bolag. 1. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att inte invända mot förslaget till hbtq-handlingsplan. 2. Barn- och ungdomsnämnen föreslår att i de fall kommunledningskontoret och övriga förvaltningar nämns som ansvariga bör gemensamma riktlinjer för arbetet i respektive förvaltning utgå från kommunledningskontoret. 3. Barn- och ungdomsnämnden meddelar att den inte har möjlighet att lägga till alternativet annat/inget kön vid enkäter, även om det skulle vara relevant. Förvaltningen rapporterar in sin statistik direkt till SCB, SKL och Skolverket, som i dagsläget inte erbjuder något sådant svarsalternativ. Kalmar kommun kan behöva driva denna fråga mot dessa nationella organ att införa ett sådant alternativ.

5 5 (19) 62 Remissvar - Vision, övergripande mål och handlingsplan för Skälby Dnr BUN 2015/0672 Handlingar Kultur- och fritidsnämndens remiss. Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Kultur- och fritidsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 21 maj 2015 att begära in synpunkter på förslag till Vision, övergripande mål och handlingsplan för Skälby från bland annat barn- och ungdomsnämnden. Sammanfattning En sammanfattande bedömning av kultur- och fritidsnämndens förslag till Vision, övergripande mål och handlingsplan för Skälby är att denna på ett positivt sätt täcker in de flesta områden som rör barn- och ungdomsnämnden. Ett flertal barn, elever och vuxna inom dess verksamheter använder Skälby på många olika sätt bland annat i ett lärande och nätverksskapande syfte. Det finns därför några punkter inom handlingsplanens övergripande mål, som vi önskar lägga till eller förtydliga. Barn- och ungdomsnämndens tillägg/synpunkter Mötesplatsen: Öppna förskolan Verksamheten i öppna förskolan ska bland annat ur ett jämställdhetsperspektiv ta tillvara besökarnas mångfald när det gäller erfarenhet, olika levnadsvillkor och social och kulturell bakgrund. Nätverksskapande aktiviteter på öppna förskolan/familjecentrum, belägen i Skälbys närhet, inbjuder och skapar möjligheter till samtal och möten mellan de vuxna besökarna. Förskola I dag finns en förskola belägen på Skälby som i en framtid troligen kommer att utökas med fler avdelningar. Förskolan använder Skälby som ett integrerat, naturligt och lärande komplement till sin verksamhet Besöksmålet: Lek och rörelse Då verksamheterna många gånger använder Skälbyområdet i ett lärande syfte, vill barn- och ungdomsnämnden göra tillägg inom samlingsplats för rörelse/lekplats och vattenlek. Vi önskar att detta sker genom ytterligare utmanande och föränderliga aktiviteter för barnen t.ex. genom pedagogisk vattenlek, balansbanor m m. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att överlämna synpunkterna till kulturoch fritidsnämnden.

6 6 (19) 63 Stadieindelad skolorganisation Dnr BUN 2015/0437 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund År 2010 genomfördes en förändring av skolans organisation där vissa skolor som tidigare var högstadier också skulle omfatta årskurs 6 och alltså bli 6-9 skolor. Låg- och mellanstadieskolor skulle omfatta årskurs F-5. Syftet var att bättre utnyttja lokaler och lärare när elevunderlaget sjönk på högstadierna och samtidigt skapa utrymme för växande elevkullar bland de yngsta eleverna. Förändringen genomfördes dock inte fullt ut och vissa skolor i ytterområden fortsatte som F-6 skolor. Sedan omorganisationen år 2010 har skolans styrdokument radikalt förändrats och bygger i dag på en tydlig stadieindelning. Detta gäller framför allt Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Kursplanerna för varje ämne är nu grupperade i centralt innehåll och kunskapskrav för respektive årskurs 3, årskurs 6 och årskurs 9. Detta är det främsta skälet till att organisera skolan utifrån en stadieindelning. Även timplanen, det vill säga hur mycket tid som eleven ska garanteras i varje ämne, som nu finns i Skollagen, kommer sannolikt att stadieindelas. Behörighetskrav för lärare och lärarlegitimationen är också kopplade till kursplanernas olika stadier och nya lärarutbildningar följer denna indelning. De flesta skolor har redan möjlighet till stadieindelning men i två områden behöver förändringar göras. Det gäller dels Funkaboskolan, en F-9 skola, som i dag tar emot elever i årskurs 6 från Lindöskolan och Djurängsskolan, dels Barkestorpsskolan som tar emot elever från Dörbyskolan i årskurs 6 (och från Trekantenskolan i årskurs 7). Dessa skolor får ett förändrat lokal- och personalbehov om en årskull stannar kvar i årskurs 6, respektive om dessa elever börjar först i årskurs 7 på högstadiet. Ur elevsynpunkt finns stora fördelar med en stadieindelning. Kopplingen till kursplanernas innehåll och vad som förväntas (kunskapskrav) kan göras sammanhållet utan ett byte av skola och lärare inom stadiet. Läraren får också större möjlighet till ett bredare underlag när betyg ska sättas första gången i årskurs 6. Det är viktigt att berörda elever, och deras föräldrar, i årskurs 5 informeras i god tid om förändringen. För den enskilde läraren finns i stora delar samma fördelar som för eleverna. Förändringen kommer dock att påverka personalbehovet på berörda skolor. De skolor som behåller årskurs 6 behöver fler lärare och de som blir högstadier ett minskat behov. Detta får lösas i tjänstefördelning inför höstterminen Låg- och mellanstadieskolor har redan behöriga lärare för årskurs 6 men dessa har hittills inte satt betyg. Viss kompetensutveckling kan då behövas.

7 7 (19) Rektorerna vid berörda skolor har haft uppdraget att inhämta personalens, elevernas och föräldrarnas synpunkter på förslaget. Ur verksamhetssynpunkt finns en bred enighet kring att organisera skolan med en tydlig stadieindelning. Lindöskolan påtalar problem kring den framtida lokalsituationen, där skolan relativt snart blir för liten. Funkaboskolan ser förändringen som positiv men framför farhågor kring risken för ökad segregation om ett nytt högstadium etableras i centrala Kalmar. De fåtal synpunkter från elever/föräldrar som kommit in handlar om att det ur trygghetssynpunkt kan vara bra att stanna kvar på sin skola ett år till. Några tycker dock att den förändring det i dag innebär att byta skola i årskurs 6, nya lärare, nya elevgrupper etc. är något positivt. Överläggning Under överläggningen föreslår Robert Sigvardsson (S) att barn- och ungdomsnämnden ska bifalla förvaltningskontorets förslag. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att 1. Grundskolan i Kalmar organiseras med stadieindelning som grund. Det innebär att samtliga skolenheter kommer att vara antingen låg- och mellanstadieskola (F-6) eller högstadieskola (7-9) eller en skola med samtliga årskurser (F-9). 2. Förändringen börjar gälla fr.o.m. läsåret 2016/2017.

8 8 (19) 64 Svar på revisorernas utvärderingsberättelse för år 2013 och årsrapport för år 2014 Dnr BUN 2015/0484 Handlingar Revisorernas utvärderingsberättelse för år 2013 och årsrapport för år Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Kommunens revisorer lämnar årligen en uppföljningsrapport över de granskningar som gjorts under de båda föregående verksamhetsåren. Utifrån rapporten önskar revisionen att kommunfullmäktige överlämnar rapporten till kommunstyrelsen och berörda nämnder med begäran om svar till kommunens revisorer om hittills vidtagna åtgärder senast 16 november Revisionsrapporter som berör barn- och ungdomsnämnden: - Kränkande behandling och diskriminering Tidigare bedömningar och slutsatser av revisorerna samt inlämnat svar och vidtagna åtgärder Barn och ungdomsnämnden lämnade svar på rapporten Arbetet mot kränkande behandling och diskriminering den 22 april I svaret framgår följande Revisorerna skriver: Vi rekommenderar att nämnderna tydligare följer upp att varje enhet har årligen upprättade planer för arbetet mot kränkande behandling och diskriminering samt att samtliga ärenden som anmäls till nämnden även anmäls när de är avslutade. Barn och ungdomsnämndens svar: Barn- och ungdomsnämndens enheter är grupperade i sex nätverk. Varje nätverk har flera kontaktpolitiker ur nämnden. Kontaktpolitikerna har möjlighet att göra fyra arvoderade verksamhetsbesök i sina nätverk under ett läsår. Plan för arbetet mot kränkande behandling och diskriminering utgör del av upprättat förslag till diskussionsunderlaget vid dessa verksamhetsbesök. Genomförda verksamhetsbesök återrapporteras rutinmässigt vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde. Barn- och ungdomsnämnden anser att verksamhetsbesöken är en tydlig metod för att bland annat följa upp plan för arbetet mot kränkande behandling och diskriminering. Följande åtgärder har vidtagits ytterligare utifrån rapporten: Ett tydligare årshjul med mall för dokumentation av verksamhetsbesöken har upprättats där arbetet mot kränkande behandling och diskriminering är ett fokusområde. Syftet är att dokumentera och förbättra återrapporteringen från besöken.

9 9 (19) Barn och ungdomsnämndens svar: Gällande anmälan av avslutade ärenden till nämnden kommer samtliga chefer under våren att informeras om vikten av att det fullföljs. Följande åtgärder har vidtagits utifrån rapporten: Information om vikten av att återrapportera ärenden som har avslutat delgavs cheferna på chefsmötet i april Barn- och ungdomsnämnden beslutar att överlämna svaret till kommunens revisorer.

10 10 (19) 65 Utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun Dnr BUN 2015/0324 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Kalmar kommun utarbetade en utbildningspolitisk vision för åren med tydligt fokus på att kommunen ska bli en av Sveriges bästa skolkommuner. Visionen inleds med Kunskap och kreativitet skapar Sveriges bästa skolkommun. Vidare beskrivs i visionen att barn och elever ska vara i centrum och ges bästa förutsättningar för lärande samt att arbetet ska ha ett årsperspektiv. I visionen uttrycks också att vi ska ha höga positiva förväntningar på barn och elever och att varje individ ska mötas av skickliga pedagoger. I innehållet slås fast att förbättringar i verksamheten ska ske genom fokus på kända framgångsfaktorer och modern skolforskning. Fullmäktige uttrycker i dokumentet att rektorer och förskolechefer har stor frihet i Kalmar. Vidare konstateras att Kalmar ska prioritera verksamheternas basuppdrag, det vill säga färdigheterna att läsa, skriva och räkna, vilka är avgörande faktorer för att klara alla ämnen. En rättvis fördelning av resurser utifrån barns och elevers behov som förutsättning för en bra skolkommun nämns också. Visionen avslutas med att Kalmar ska utveckla verksamheten genom att jämföra sig med andra. Utifrån utbildningspolitisk vision har Kalmar kommun under åren gjort flera insatser, som framgår i utbildningspolitiska program för åren , samt startat flera processer för att utveckla undervisningen. Det är av stor vikt att låta dessa insatser verka över tid och ge effekt i form av högre måluppfyllelse. Redan idag kan positiv effekt utläsas i form av bättre resultat på nationella prov, fler behöriga till gymnasieprogram samt högre meritvärden. Trots bättre resultat kan man fortfarande se tydlig korrelation mellan elevers studieresultat och socioekonomiska bakgrundsfaktorer; såsom föräldrars utbildningsbakgrund, utländsk bakgrund och kön. Ytterligare ansträngningar behövs för att hitta nya vägar och insatser för att bättre uppfylla det kompensatoriska uppdraget. Skolutveckling bygger på tidsmässigt långsiktiga förbättringsprocesser och kräver tålamod och uthållighet. Därför vill barn- och ungdomsnämnden behålla den höga ambitionsnivån och fokus från förra visionen genom att i ny vision, förutom mindre revideringar, tillföra ett tillägg som tydliggör verksamheternas kompensatoriska uppdrag. Överläggning Under överläggningen föreslår Björn Brändewall (FP) att barn- och ungdomsnämnden ska bifalla förvaltningskontorets förslag.

11 11 (19) Barn- och ungdomsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att anta utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun Protokollsanteckning Björn Brändewall (FP), Pelle Sederkvist (M), Alexander Critén (M), Jennie Håkansson-Uller (FP) och Eric Dicksson (KD) lämnar följande protokollsanteckning: Vi står bakom det strategiska målet att Kalmar kommun senast 2019 ska vara en av Sveriges allra bästa skolkommuner och rankas bland de 30 bästa skolkommunerna i SKL:s öppna jämförelser. Kommunfullmäktige, som ska anta visionen, borde matcha den ökade ambitionsnivån med resurser. I år, 2015, har Kalmar kommun plats 109 i de öppna jämförelserna och som bäst har kommunen haft plats 54. Att sätta målet att rankas bland de 30 bästa skolkommunerna och i stället för att tillföra nödvändiga resurser, lägga besparingskrav på förvaltningen anser vi mycket oroväckande.

12 12 (19) 66 Utbildningspolitiskt program 2016 Dnr BUN 2015/0324 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun har barnoch ungdomsnämnden upprättat ett utbildningspolitiskt program för varje budgetår. Nämnden bryter ned visionen i ett årligt program där satsningar som syftar till att stärka måluppfyllelsen av den utbildningspolitiska visionen specificeras. Den nya visionen för åren 2016 till 2019 kommer att ha samma fokus; Kalmar ska bli en av Sveriges bästa skolkommuner. Utifrån detta vill nämnden utarbeta ett program som fullföljer påbörjade satsningar samt initiera nya. Till den utbildningspolitiska visionen och det utbildningspolitiska programmet knyts nämndens strategiska medel i respektive års budget. Syftet är att nämnden ska kunna sätta pengar direkt bakom satsningarna i programmet. Nämndens strategiska medel i budget för år 2016 uppgår till 0,5 % av budgetomslutningen, det innebär 4.35 mkr. Som en del av besparingarna mellan på totalt 3 % av budgetomslutningen väljer nämnden att avstå satsningar på 250 tkr vilket utgör 5,7 % av strategiska medel. Kalmar kommuns utbildningspolitiska vision inleds med: Kunskap och kreativitet skapar Sveriges bästa skolkommun Kalmar, en kommun med kunniga, trygga, självständiga och kreativa barn och elever! För budgetåret 2016 vill nämnden göra följande satsningar tkr 1 Utvecklingstjänster Gemensam rättning av nationella prov Lovskola - en framgångsrik väg för ökad måluppfyllelse Estetiska lärprocesser Ateljén-Byteatern-Länsmuséet Fokustid Förstärkning av läslyftet Naturvetenskap och teknik för alla (NTA) 100 Summa Överläggning Under överläggningen föreslår Lasse Johansson (S), med instämmande av Björn Brändewall (FP), att barn- och ungdomsnämnden ska bifalla förvaltningskontorets förslag. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att fastställa utbildningspolitiskt program 2016.

13 13 (19) Protokollsanteckning Björn Brändewall (FP) lämnar följande protokollsanteckning: Det pågår ett arbete inom Barn- och ungdomsförvaltningen att fördjupa samarbetet mellan skola och näringsliv. Tillsammans med studie- och yrkesvägledare och Ungt Företagande börjar man så smått att bygga upp kontakter med lokala arbetsplatser som skolklasser ska kunna besöka. Detta är positivt för båda parter; elever kan bli motiverade i sitt skolarbete av att få upp ögonen för en arbetsgivare som man kanske inte ens visste fanns i regionen, vilket i sin tur kan leda till att arbetsgivaren får större tillgång till utbildad arbetskraft om några år. För att denna verksamhet ska få luft under vingarna kan det behövas ett mindre ekonomiskt tillskott för bussresor till och från studiebesöken, och för UF:s verktygslådor. Nu under det första året är möjligen verksamheten så mycket i sin linda att den klarar sig inom befintliga medel, men detta kan vara en satsning att titta närmare på inför Utbildningspolitiskt program 2017.

14 14 (19) 67 Diskussions- och informationsärenden a) Delårsbokslut per den 31 augusti 2015 samt uppföljning av mål efter tertial 2 Planeringssekreterare Malin Neander redovisar uppfyllelsen av de mål som är möjliga att mäta efter tertial 2 vilket framförallt handlar om de mål som hör ihop med elevernas meritvärde och uppnådda kunskapskrav. Förvaltningskamrer Kristina Olson informerar om att delårsbokslutet efter årets första åtta månader visar ökat antal barn i både grundskola, förskola och fritidshem i jämförelse med samma period förra året. Nämndens driftskostnader visar ett överskott på 3,0 mkr. b) Mål och uppdrag i kommunens budget 2016 I Kalmar kommuns verksamhetsplan med budget 2016, under avsnitten Ett grönare Kalmar, Ordning och reda i ekonomin, Ett växande attraktivt Kalmar, Hög kvalitet i välfärden samt Verksamhet och medarbetare, framgår mål och uppdrag för kommunens verksamhet. Planeringssekreterare Malin Neander informerar om de mål och uppdrag som berör barn- och ungdomsnämnden. Barn- och ungdomsnämnden kommer att fatta beslut om detaljerade mål för nämndens verksamhet vid sitt sammanträde i november. c) Svar på medborgarförslag om insatser för särbegåvade barn i Kalmars skolor Barn- och ungdomsnämnden har fått i uppdrag att besvara ett medborgarförslag om insatser för särbegåvade barn i Kalmar kommuns skolor. Planeringssekreterare Clas Wolke redogör för förvaltningens förslag till svar på medborgarförslaget. Protokollsanteckning Björn Brändewall (FP), Jennie Håkansson-Uller (FP), Pelle Sederkvist (M), Alexander Critén (M) och Eric Dicksson (KD) lämnar följande protokollsanteckning: Förslagsställaren tar upp en mycket angelägen fråga. Det pratas ofta om hur skolan ska ge extra stöd till de som behöver det, men inte lika ofta om hur även särskilt begåvade barn ska få möjlighet att läsa i sin takt. När nämnden har följt upp skolornas betygsstatistik, har vi i flera år sett att Kalmars lärare lyckas få de flesta eleverna att nå betygskraven för E, men ofta inte så mycket högre än så. När vi tar oss an detta förbättringsområde att fler ska nå betyg som B och A bör ett naturligt delmål vara att ge särskilt begåvade barn den stimulans de behöver för att växa.

15 15 (19) Vi anser att förvaltningens svar tar upp bra åtgärder, men att nämnden behöver göra ännu mer för att nå dessa barn fullt ut. Till att börja med behöver det börjas tidigt. Både den föregående och den nuvarande regeringen har ställt sig bakom förslag om att införa Obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1, som kommer att vara viktigt för att identifiera elevers fulla potential, och som bör nämnas i svaret. (Detta skedde föredömligt i tjänsteskrivelsen daterad och bör vara en del av nämndens formella svar.) Men är ett barn särskilt begåvat kan det visa sig redan i förskoleåldern. Det har kommit till vår kännedom att Skolverket, utöver det nypublicerade stödmaterialet för att upptäcka och undervisa särskilt begåvade barn i grundskolan, även arbetar på ett motsvarande material för förskolan. När ett sådant publiceras bör nämndens inriktning vara att även detta ska användas i verksamheten, och en sådan avsiktsförklaring kan inkluderas i svaret. Mitt emellan förskolan och grundskolan finns förskoleklassen, och överlämningen både till och från förskoleklass måste fungera så att kunskap om dessa elever följer med. Även förskoleklassen behöver ha kunskap om hur man upptäcker och undervisar dessa elever. Vi önskar se en beskrivning från förvaltningen av hur detta sker idag och hur det eventuellt kan förbättras. Fokustid har vi positiva förväntningar på, men det är ändå något som kommer att ske inom ramen för fritidshem, utanför skoldagen. Det särskilt begåvade barn främst behöver är åtgärder som ger stimulans under de ordinarie lektionerna, som annars kan upplevas som uttråkande och repetitiva och leda till att eleven tappar lusten att lära. Det är en svår utmaning för ordinarie lärare att ständigt ge särskilt begåvade barn kreativa uppgifter och stimulans. När utvecklingslärare med ämnesuppdrag ska sprida sina kunskaper till ämnesgrupper är vi rädda att kunskaperna om särskilt begåvade barn kan hamna i skymundan. Vi skulle vilja se förvaltningen återkomma med ett förslag som ger några utvecklingslärare (alternativt speciallärare) särskilt uppdrag att kontinuerligt arbeta dels direkt med särskilt begåvade barn, dels stödja dessa elevers/barns lärare, redan från förskolenivå. d) Personalnytt, organisations- och lokalförändringar Förvaltningschef Mats Linde informerar om att under 2016 kommer tre av barn- och ungdomsförvaltningens rektorer att gå i pension. Rekryteringprocess påbörjas i januari Barn- och ungdomsnämnden fattar inget beslut med anledning av informationen.

16 16 (19) 68 Avrapportering verksamhetsbesök/nätverksträffar Den 31 augusti träffade Lasse Johansson, tillsammans med politiker från Utbildningsutskottet, Esplanadskolans rektor och biträdande rektor för information om skolans och mottagningsenhetens verksamheter.

17 17 (19) 69 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. Södermöre kommundelsnämnd - Slopad reducering för 15-timmarsplats i förskola. 2. Anonym skrivelse Angående situationen på Kalmarsundsskolan (dnr 2015/0692). Informationen om anmälnings- och kännedomsärenden noteras i protokollet.

18 18 (19) 70 Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens beslut augusti: D 4 Rutinmässiga ombudgeteringar (dnr 2015/0661, 2015/0678), B 18 om tilläggsbelopp (dnr 2013/0903, 2014/0210, 2014/0529, 2014/0528). 2. Samordnare barn i behov av särskilt stöd, beslut augusti: B 6 om mottagande av elev i grundsärskola (dnr 2015/0673, 2015/0721, 2015/0578, 2015/0509). 3. Rektor Särskolan i Kalmar, beslut juni: C 3 anställning. 4. Rektor Djurängsskolan, beslut maj-augusti: A 1 om plats då barnet behöver särskilt stöd (förskola och fritids), A 3 om nedsättning, befrielse eller avskrivning av fordran, C 3 Anställning, D 12 Uthyrning av lokaler. 5. Rektor Åbyskolan, beslut augusti: C 3 Anställning. 6. Rektor Vasaskolan, beslut augusti: C 3 Anställning. Överläggning Vid genomgång av anmälda delegationsbeslut frågar Marika Danielsson (C) om det är rätt antal beviljade veckotimmar för särskilt stöd angivna avseende beslutet (dnr 2014/0529) om tilläggsbelopp för en elev på Kalmar Waldorfskola. Ordföranden föreslår att dnr 2014/0529 ska utgå från dagens sammanträde för att utredas av förvaltningskontoret. Härefter anmäls ärendet återigen som ett delegationsbeslut på nämndens sammanträde. Barn- och ungdomsnämnden beslutar, sedan delegationsbeslut med dnr 2014/0529 utgått från dagens sammanträde, att godkänna redovisningen av anmälda delegationsbeslut.

19 19 (19) 71 Övriga ärenden Inom barn- och ungdomsförvaltningen finns arbetstagare som arbetar över hela kommunen och därför har behov av att i sitt normala dagliga arbete använda någon form av färdmedel. Vid dessa tillfällen är det vanligt att arbetstagaren använder egen bil. Marika Danielsson (C) vill få information om vilka alternativa färdmedel kommunen erbjuder eftersom checklistan till kommunens Policy för möten och resor rekommenderar att egen privat bil i tjänsten endast ska tillåtas undantagsvis. Förvaltningschef Mats Linde upplyser om att det är berörd arbetstagare och närmaste chef som måste komma överens i frågan. Flertalet av de arbetstagare som behöver bil i tjänsten har tecknat bilersättningsavtal, vilket innebär att arbetstagaren förbinder sig att tillhandahålla och nyttja egen bil i den dagliga normala arbetsutövningen på de villkor som följer av BIA. Har arbetstagaren inte tecknat bilersättningsavtal finns möjlighet att använda cykel/elcykel, kommunens poolbil eller förvaltningens tjänstebil. Vid resor hel dag rekommenderas arbetstagaren att använda hyrbil. Respektive chef ansvarar för att arbetsgivaren tillhandahåller fordon för resor i tjänsten.

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl 14.00-16.15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-7 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 maj 2016 kl 13:00-15:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 38-41 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 augusti 2015 kl 13:00-15:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 52-59 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 september 2016 kl 13:00-15:40 Plats Vasaskolan Omfattning 56-60 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl 13:00-16:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 82-108 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00-15:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-79 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl 13:00-15:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 54-63 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 maj 2015 kl 13:00-17:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-43 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 29 augusti 2018 kl. 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 53-61 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00-15:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 80-85 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 februari 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 11-17 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Plats och tid Rinkabyholmsskolan, kl 13.00-16.15. Beslutande Björn Brändewall (FP), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson

Läs mer

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen.

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över ansökan från Södra skolan i Kalmar AB om godkännande för utökning med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 april 2015 kl 13:00-15:30 Plats Kalmar läns museum Omfattning 27-36 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55.

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55. Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55 Plats Östra Funkaboskolan Omfattning 69-77 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Utbildningspolitiskt program 2017

Utbildningspolitiskt program 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Westbrandt 2016-10-11 SKDN 2016/0157 52904 Södermöre kommundelsnämnd Utbildningspolitiskt program 2017 Förslag till beslut Södermöre kommundelsnämnd

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 augusti 2016 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 48-55 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 januari 2018 kl 13:00-15:55 Plats Rinkabyholmsskolan Omfattning 1-6 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program

Återrapportering av utbildningspolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Emad Soukiyh 2013-02-04 BUN 2012/1305 53101 Barn- och ungdomsnämnden Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2012 Förslag till beslut Barn-

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl 08:30-11:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 102-112 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-12-18 Barn- och ungdomsnämnden 121 Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Dnr BUN 2013/0699 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-11-27. Kalmarsunds

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 13:00-16:25 Plats Kalmar Konstmuseum Omfattning 48-56 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 19 Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor Dnr BUN 2016/0045 Handlingar - Motion (MP) Källsortering på skolor. - Förvaltningskontorets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 februari 2018 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 7-14 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017 Handläggare Datum Emad Soukiyh 2018-01-02 0480-45 30 10 Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017 Bakgrund Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun 2016-2019 upprättar Barn- och

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl 13:00-15:50 Ajournering kl 13:50-14:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 44-51 Beslutande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl 13:00-15:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 81-88 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 november 2016 kl 13:00-16:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-101 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-09-21 1 (14) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum kl 13.00-15.25 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 40-48 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 mars 2015 kl 13:00-17.00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-26 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 Barn- och ungdomsnämnden 97 Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Dnr BUN 2016/0859 Handlingar

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 september 2017 kl 13:00-15:35 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 71-80 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 20 Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever Dnr BUN 2015/1000 Handlingar - Motion (L) Frångå

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 april 2018 kl. 13:00-15:25 Plats Kalmarsundsskolan Omfattning 30-36 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 maj 2018 kl. 13:00-16:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-45 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018 Handläggare Datum Emad Soukiyh 2019-01-09 0480-45 30 10 Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018 Bakgrund Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun 2016-2019 upprättar Utbildningsnämnden

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl 13:00-16:10 Plats Trekantenskolan Omfattning 1-10 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-09-17 67 Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Dnr BUN 2014/0472 Handlingar Miljöpartiets motion Förbättra barnens cykelvardag!. Förvaltningskontorets

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 09.16 11.40 ande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Bodil Umegård

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2018 kl. 13:00-15:30 Plats Dörbyskolan Omfattning 62-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 oktober 2016 kl 13:00-15:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 61-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 november 2013 kl 13:00-16:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 92-116 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Katarina Sandberg 2016-11-01 BUN 2016/0859 0480-45 30 03 Barn- och ungdomsnämnden Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 november 2017 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 89-97 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0652 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen fritidshem Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2015-03-09 BUN 2015/0168 0480-45 30 08/45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 12 december 2018 kl. 08:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 86-116 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 juni 2017 kl 13:00-15:25 Plats Särskolan i Kalmar (Tullbroskolan) Omfattning 49-62 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 23 augusti 2017 kl 13:00-16:30 Ajournering kl 14:20-14:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 63-70 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl 13:00-16:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 30-39 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum, kl 13.00-15.10 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:5110 Freinetskolan Kastanjen ekonomisk förening Org.nr. 769600-0590 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Freinetskolan Kastanjen belägen i Botkyrka kommun 2 (9) Tillsyn i

Läs mer

Svar på motion av Eva Eriksson (S) om en strategi för att ta hand om de särskilt begåvade barnen

Svar på motion av Eva Eriksson (S) om en strategi för att ta hand om de särskilt begåvade barnen SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-30 SID 1 (1) KS/2016:268 Svar på motion av Eva Eriksson (S) om en strategi för att ta hand om de särskilt begåvade barnen Sammanfattning Rubricerad

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2017-06-28 Ärendelista 51 Dnr 2017-000061 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2017 52 Dnr 2017-000126 Skolskjutsplan 2017/2018 53 Dnr 2013-000246 Avbeställning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Segrande Liv Grundskola Org.nr. 843001-7593 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Segrande Liv Grundskola belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

KALLELSE BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

KALLELSE BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 (17) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE 2019-01-31 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Tid tisdagen den 5 februari 2019 kl. 08:30 Plats Sessionssalen Är Du förhindrad att närvara meddelar Du nämndsekreterare

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:7613 Backeboskolan Ek. För. Org.nr. 716422-1470 för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Backeboskolan belägen i Nacka kommun 2(11) Tillsyn i Backeboskolan har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola ein B Skolinspektionen Dnr 44-2016:11369 Stiftelsen Umeå Waldorfskola R Karlsson M.fl. Org.nr. 894001-2076 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Umeå Waldorfskola, grundskola i Umeå kommun Skolinspektionen

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 13 juni 2018 kl. 13:00-16:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 46-52 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård UTDRAG 1 (3) 2013-10-16 Barn- och ungdomsnämnden 82 Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård Dnr BUN 2013/0659 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-09-24. Miljöpartiets motion om

Läs mer

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-30 KS 2013/0228 50044 Kommunfullmäktige Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Liselott Göth Hallgren 2013-11-27 BUN 2013/0699 0480-45 30 06 Barn- och ungdomsnämnden Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Förslag

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola r Beslut Dnr 44-2015:4063 Villberga Familjecenter Aktiebolag Org.nr. 556571-6650 Beslut för grundskola efter tillsyn i Bergtallens skola belägen i Enköpings kommun 2 (10) Tillsyn i Bergtallens skola har

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2014-06-17 58 Innehållsförteckning Ärende 46 Förstelärare i Habo kommun... 60 47 Besök från Kulturskolan... 61 48 Ekonomisk månadsrapport... 62 49 Budget 2015 - ramtilldelning... 63 50 Ung Företagsamhet

Läs mer

Utbildningspolitisk strategi

Utbildningspolitisk strategi Utbildningspolitisk strategi 2012-2015 för förskola, förskoleklass, skola och fritidshem i Örnsköldsvik Antagen av kommunfullmäktige 2012-05-28 77 Våra huvudmål: Högre måluppfyllelse & Nolltolerans mot

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden arbetsutskott

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden arbetsutskott 1(12) Plats och tid Förvaltningsbiblioteket, kl.14.30-15.00. Beslutande ledamöter Thomas Näsholm (S) ordf. Jon Björkman (V) Siw Sachs (S) Inga-Britt Andersson (C) Anna Strandh Proos (M) Ej beslutande ersättare

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Tisdagen den 31 maj 2011, Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, kl

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Tisdagen den 31 maj 2011, Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, kl 1 (18) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Tisdagen den 31 maj 2011, Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, kl. 08.30 10.30 Raimo Vuojärvi

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-22 Ärendelista 100 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 101 Dnr 2015-000170 Redovisning av huvudmannens systematiska kvalitetsarbete

Läs mer

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete vägledning och struktur Det gemensamma systematiska kvalitetsarbetet på Lidingö En viktig utgångspunkt i allt kvalitetsarbete är att barnets bästa sätts

Läs mer

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2018-11-21 Barn- och ungdomsnämnden 80 Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor Dnr BUN 2018/0688 Handlingar - Motion Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor.

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum.

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-9 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Britt-Marie

Läs mer

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening ein Skolinspektion Beslut Dnr 44-2016:5127 Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn

Läs mer

Förändring av resursfördelningssystemet

Förändring av resursfördelningssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2019-05-29 UN 2019/0440 0480-45 30 08/0480-45 30 25 Utbildningsnämnden Förändring av resursfördelningssystemet Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-04-24 38 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 39 Ny ersättare handkassa 40 Förändring av ersättning/bidrag till andra

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 96 Yttrande över motion från Björn Brändewall (L), Måns Linge (M), Pelle Sederkvist (M) och Christopher Dywik (KD) - Upptäck skolbarnen tidigt på asylboendena

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen"

Yttrande över motion (FP) - Vi investerar i barnen 1 (4) 25 Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen" Dnr BUN 2013/0165 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-03-06. Motion från Folkpartiet Liberalerna Vi investerar i barnen. Bakgrund

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening 2 (9) Tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening har genomfört tillsyn av Vibyskolan

Läs mer

Beslut för förskdoklass och grundskob

Beslut för förskdoklass och grundskob Beslut Skolinspektionen Friskolan Öland AB anki@olandsfriskola.net Beslut för förskdoklass och grundskob efter tillsyn i Ölands Friskola i Mörbylånga kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping Beslut

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:4582 Tyska Skolan Göteborg ekonomiska förening Org.nr. 769604-3608 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Victoriaskolan belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 44-2015:4582

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

BARN OCH UTBILDNING Sten-Åke Eriksson Verksamhetschef VERKSAMHETSPLAN. Grundskolan och grundsärskolan

BARN OCH UTBILDNING Sten-Åke Eriksson Verksamhetschef VERKSAMHETSPLAN. Grundskolan och grundsärskolan BARN OCH UTBILDNING Sten-Åke Eriksson Verksamhetschef VERKSAMHETSPLAN Grundskolan och grundsärskolan LÄSÅRET 2015-2016 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1

Läs mer

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun r'n Beslut Dnr 44-2015:4209 Assareds skolkooperativ Ek för. Org.nr. 716445-1390 jan.andersson@assaredsskolan.se styrelsen@assaredsskolan.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Assaredsskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola r% Beslut Dnr 44-2014:7787 Freinetskolan Mimer Ekonomisk Förening Org.nr. 769602-1117 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Freinetskolan Mimer belägen i Norrtälje kommun 2(10) Tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola < Montessori Friskola Gotland AB Org.nr. 556793-5514 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Montessori Friskola Gotland belägen i Gotland kommun Tillsyn i Montessori Friskola Gotland

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Beslutade av barn- och ungdomsnämnden den 18 oktober 2017, 83. Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola en jp Beslut Idunstiftelsen för waldorfpedagogik Org.nr: 802478-2230 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Idunskolan östra Stockholms waldorfskola belägen i Nacka kommun 2 (9) Tillsyn

Läs mer