Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 juni 2017 kl 13:00-15:25 Plats Särskolan i Kalmar (Tullbroskolan) Omfattning ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e vice ordförande Tove Jansson (S) Helena Olsson (S) Eva Jarstad (S) Patric Vadman (C) Jaafar Al-Jabiri (C) Måns Linge (M) Patrik Olsen (M) Micael Foghagen (SD) Övriga Mats Linde, förvaltningschef Emad Soukiyh, administrativ chef Peter Sunnanek, planeringssekreterare, 51, 53 Åke Gustafsson, planeringssekreterare, 52 Clas Wolke, planeringssekreterare, 54 Kristina Olson, förvaltningskamrer, 59a) Annelie Olsson, planeringssekreterare, 59b) Sekreterare Iréne Jonsson Justeras Lasse Johansson Ordförande Patrik Olsen Anslaget på kommunens anslagstavla den 22 juni 2017

2 2 (20) 49 Information om NTA i grundsärskolan Rektor Susanne Lind informerar om hur NTA (Naturvetenskap och teknik för alla) har implementerats i grundsärskolan. Oxhagsskolan och Tullbroskolan har arbetat med NTA utifrån material med anpassade teman efter grundsärskolans läroplan sedan hösten På Oxhagsskolan har fem lärare deltagit i utbildning om följande teman: - Ljus - Ljud - Vatten - Fast eller flytande NTA-utbildning på Oxhagsskolan inriktas på att lärare genomför NTA i varandras klasser. På Tullbroskolan har fem lärare deltagit i utbildning om följande teman: - Testa teknik - Fast eller flytande - Jämföra och mäta - Matens kemi - Kroppen NTA-utbildning på Tullbroskolan inriktas på att respektive klasslärare genomför NTA i sin klass utifrån läroplanens kunskapskrav. Utbildningarna fungerar bra på grundsärskolan, svarar bra upp mot styrdokumenten och har lett till ett ökat samarbete mellan lärarna.

3 3 (20) 50 Anmälan av övriga ärenden Björn Brändewall (L) föreslår följande tillägg i föredragningslistan: - Avrapportering från Tillgänglighetsrådet. Sedan överläggningen avslutats beslutar barn- och ungdomsnämnden att fastställa föredragningslistan jämte ett tillkommande informationsärende i enlighet med Björn Brändewalls förslag. Barn- och ungdomsnämnden fastställer utsänd föredragningslista med följande tillägg: - Avrapportering från Tillgänglighetsrådet.

4 4 (20) 51 Svar på medborgarförslag om att utreda möjligheten till att införa ett pluggcenter Dnr BUN 2017/0413 Handlingar - Medborgarförslag. - Förvaltningskontorets skrivelse Yttrande från förslagsställarna. Bakgrund Elever från Lars Kaggskolan har skrivit ett medborgarförslag som går ut på att utreda om det finns möjlighet att införa ett s.k. pluggcenter. Pluggcentret skulle innebära att grundskolans elever erbjuds, dels genom fysisk närvaro men även genom digital uppkoppling, hjälp med sitt skolarbete efter skoltid. Förvaltningskontoret har skrivit förslag till svar på medborgarförslaget. I svaret redogörs dels för att samtliga elever inom Kalmar kommuns kommunala grundskolor sedan läsårsstart 2016/2017 har tillgång till liknande genom den så kallade fokustiden, dels vad fokustiden innebär. Förvaltningskontoret föreslår barn- och ungdomsnämnden besluta att inte utreda möjligheten till införande av pluggcenter. Överläggning Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Lasse Johansson (S) föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska bifalla förvaltningskontorets förslag. 2. Björn Brändewall (L) föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska bifalla förvaltningskontorets förslag samt besluta att svaret ska kompletteras med att förvaltningen håller på att arbeta fram modellektioner. Sedan överläggningen avslutats beslutar barn- och ungdomsnämnden i enlighet med Björn Brändewalls förslag. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att 1. Inte utreda möjligheten till införande av pluggcenter. 2. Komplettera svaret på medborgarförslaget med att förvaltningen håller på att arbeta fram modellektioner.

5 5 (20) 52 Svar på Skolverkets remiss Föreskrifter nationella ITstrategier grundsärskolan och specialskolan Dnr BUN 2017/0551 Handlingar - Skolverkets remiss. - Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Regeringen beslutade den 9 mars 2017 om förändringar i bl.a. läroplan för grundskolan och dess kursplaner med fokus på att tydliggöra skolans uppdrag att stärka elevernas digitala kompetens. Eftersom det är Skolverket som får besluta om kursplaner för grundsärskolan så har regeringsbeslutet den 9 mars inte påverkat dessa. Skolverket bedömer dock, för att öka likvärdigheten och underlätta övergångar mellan skolformerna, att även kursplaner för grundsärskolans ämnen och ämnesområden behöver anpassas på samma sätt som i grundskolan. Barn- och ungdomsnämnden beslutar 1. Kursplaner för grundsärskolans ämnen och ämnesområden Kalmar kommun har inga synpunkter på föreslagna ändringar i kursplaner för grundsärskolan då de ligger helt i linje med de av regeringen redan beslutade ändringar i grundskolans kursplaner i motsvarande ämnen. 2. Kursplaner för specialskolan och specialskolan för döva eller hörselskadade elever med utvecklinsstörning Kalmar kommun avstår från att ha synpunkter på dessa delar.

6 6 (20) 53 Yttrande över remiss - Skolkommissionens slutbetänkande Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35) Dnr BUN 2017/0558 Handlingar - Utdrag ur Skolkommissionens betänkande, avsnitt 4.1 och Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Skolkommissionens slutbetänkande Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35) är ute på remiss. Ungefär 30 kommuner är utsedda som remissinstanser men även de kommuner som inte fått betänkandet på remiss har möjlighet att lämna remissyttrande till Utbildningsdepartementet. Förvaltningskontoret har tagit fram förslag till yttrande över slutbetänkandets avsnitt 4.1 En statlig skolmyndighet med närvaro på regional nivå för att stärka och stödja skolhuvudmännen och 8.2 Resursfördelningssystem och villkorat statsbidrag. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att överlämna yttrandet till Utbildningsdepartementet. Protokollsanteckning Björn Brändewall (L) lämnar följande protokollsanteckning: I utredningen tas resurser från lågstadielyftet, sommarskolan, läxhjälp och elevhälsa och omfördelas till nya statsbidrag. Det som framställs som satsningar är med andra ord på bekostnad av neddragningar på viktiga insatser i skolan. Ett statsbidrag fördelat utifrån socioekonomiska förutsättningar är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte. Den misslyckade kommunaliseringen av skolan bibehålls, trots att många kommuner inte klarar sitt ansvar. Svensk skola behöver så mycket mer än så. Ansvaret för skolan måste förstatligas för att garantera att alla barn får samma möjligheter, inte bara mellan kommunala och fristående skolor, utan även mellan olika kommuner. Kriteriet att huvudmän inte får minska sina resurser till undervisningen i takt med att de får statsbidraget kan inte nog understrykas. Det måste även säkerställas över tid, vilket är svårt. Kalmar kommun har de senaste 10 åren genomfört flera årliga nedskärningar på 1 procent enligt osthyvelsprincipen, vilket lett till en total ramminskning för skolan på ca 5 procent. På sikt kan sådana här smygande ramminskningar bli minst lika stora som statsbidraget, och det är till sin natur svårt för staten att på ett rättssäkert sätt förhindra att så sker. Detta understryker ytterligare varför modellen med statsbidrag är otillräcklig för att garantera likvärdighet.

7 7 (20) 54 Yttrande angående förslag till beslut gällande Handlingsplan för Giftfria förskole- och skolmiljöer i Kalmar kommun Dnr BUN 2017/0108 Handlingar - Samhällsbyggnadskontorets remiss. - Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Samhällsbyggnadsnämnden fick i Kalmar kommuns Verksamhetsplan med budget 2016 och ekonomisk planering för i uppdrag att tillsammans med barn- och ungdomsnämnden och servicenämnden ta fram en plan för hur, samt också starta arbetet med att fasa ut farliga ämnen i förskole- och skolmiljöer för att skapa en sådan giftfri miljö som möjligt. Planeringssekreterare Clas Wolke har för barn- och ungdomsnämndens räkning ingått i den arbetsgrupp som skapades utifrån uppdraget. Information om arbetsgruppens arbete har skett till barn- och ungdomsnämnden i mars 2016 och i januari Ett förslag till handlingsplan är nu framtagen och skickad på remiss till barnoch ungdomsnämnden. Eventuella synpunkter ska vara samhällsbyggnadsnämnden tillhanda senast den 30 juni Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska ställa sig positiv till handlingsplanen i sin helhet. Överläggning Under överläggningen föreslår Björn Brändewall (L) att barn- och ungdomsnämnden ska bifalla förvaltningskontorets förslag. Sedan överläggningen avslutats beslutar barn- och ungdomsnämnden att bifalla förvaltningskontorets förslag. Barn- och ungdomsnämnden ställer sig positiv till handlingsplanen i sin helhet. Protokollsanteckning Björn Brändewall (L) lämnar följande protokollsanteckning: Det är bra att handlingsplanen inte längre påstår att ekologiska livsmedel har lägre nivåer av gifter och bekämpningsmedel, vilket var en felaktig generalisering. Ekologisk odling är inte på något sätt giftfri; det är tillåtet att använda en lång rad gödningsmedel, bekämpningsmedel och andra gifter, så länge dessa inte är framställda på konstgjord väg. Därför kan ekologiska varor mycket väl innehålla mer gifter än sina konventionella motsvarigheter. Livsmedelsverket slog larm i höstas mot ekologiska ägg, då dessa visade sig innehålla tre gånger

8 8 (20) så höga halter av miljögifterna dioxin och PCB, jämfört med andra ägg. Dessa är gifter som lagras i kroppen under hela livet och är skadliga på lång sikt. Det är dessutom välkommet att programmet påpekar att målet om ökad andel ekologiskt och närodlat är just ett politiskt mål och inget annat. Således kan ju vän av ordning fråga sig vad målet har att göra i en plan som denna. Men det politiska målet är redan antaget och gäller, så det gör ingen skillnad om det omnämns i handlingsplanen eller inte.

9 9 (20) 55 Utbildningspolitiskt program 2018 Dnr BUN 2015/0324 Handlingar Förvaltningskontorets skrivesle Bakgrund Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun upprättar barn- och ungdomsnämnden utbildningspolitiskt program för varje budgetår. Nämnden bryter ned visionen i ett årligt program där satsningar som syftar till att stärka måluppfyllelsen av den utbildningspolitiska visionen specificeras. Till den utbildningspolitiska visionen och det utbildningspolitiska programmet knyts nämndens strategiska medel i respektive års budget. Syftet är att nämnden ska kunna sätta pengar direkt bakom satsningarna i programmet. Nämndens strategiska medel i budget för år 2018 uppgår till 0,5 % av budgetomslutningen, det innebär 4,9 mkr. Som en del av besparingarna mellan på totalt 3 % av budgetomslutningen valde nämnden att avstå satsningar på 250 tkr av disponibla strategiska medel. Det innebär att nämndens strategiska medel för år 2018 uppgår till 4,65 mkr. Kalmar kommuns utbildningspolitiska vision inleds med: Kunskap och kreativitet skapar Sveriges bästa skolkommun Kalmar, en kommun med kunniga, trygga, självständiga och kreativa barn och elever!! Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden för budgetåret 2018 ska besluta göra följande satsningar: tkr 1 Utvecklingstjänster Gemensam rättning av nationella prov Estetiska lärprocesser Ateljén-Byteatern-Länsmuséet Fokustid Förstärkning av läslyft och specialpedagogik för lärande Naturvetenskap och teknik för alla (NTA) Entreprenöriellt lärande Programmering i förskolan och grundskolan Samarbete med Linnéuniversitetet - Professur i pedagogik 500 Summa 4650 Samverkan Vid centrala samverkansgruppens sammanträde den 12 juni 2017 reserverade sig Lärarförbundet mot beslutet enligt följande: Lärarförbundet reserverar sig mot att det ligger ett femårs kontrakt med en kostnad på :-/år till Linneuniversitetet och en professur. Vi ser inte vad detta kommer att ge våra medlemmar. Vi vill också att det finns en utvärderingsmöjlighet regelbundet med start efter ett år för att se vilken grad detta höjer kvalitén på lärarprofessionen.

10 10 (20) Överläggning Under överläggningen föreslår Björn Brändewall (L) att barn- och ungdomsnämnden ska bifalla förvaltningskontorets förslag. Sedan överläggningen avslutats beslutar barn- och ungdomsnämnden att bifalla förvaltningskontorets förslag. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att fastställa utbildningspolitiskt program 2018.

11 11 (20) 56 om ny enhet - Förskolan Vimpeltorpet Dnr BUN 2017/0086 Handlingar - Förvaltningskontorets skrivelse PM rörande organisationsförändring med anledning av ökande barn- och elevtal. - Riskbedömning och handlingsplan Förskolan Trollet. Bakgrund Antal barn i förskolan har ökat under många år, och ökningen ser ut att fortsätta. Samtidigt har även antalet elever i skolan ökat sedan läsåret 2012/2013. Under samma tidsperiod har antalet enheter i barn- och ungdomsförvaltningen, och därmed antal chefer, varit i stort sett oförändrat. Även om det inte ligger något proportionellt samband mellan antal barn och elever i verksamheten och antal chefer, så finns ett otvetydigt volymsamband. Ju fler barn och elever, desto fler personal. Ju fler personal, desto fler chefer, om man gör antagandet att en chef kan ha en viss mängd direkt underställda, för att kunna göra ett bra arbete och ha en tillfredsställande arbetsmiljö. Norra centralorden omfattar området norr om Ölandsleden avgränsat av norra vägen i väster och E22 i norr. Området har idag tre förskoleenheter, Förskolan Trollet, Förskolan Björkenäs och Förskolan Ögonstenen. Samtliga tre enheter är att betrakta som större enheter, med anställda. I området förväntas en befolkningsökning ske, främst beroende på att områdena Karlssons äng och Snurrom är under bebyggelse. I båda dessa områden projekteras nya förskolor. I området finns tre stora enheter som kommer att bli ytterligare större om ingen förändring av organisationen görs. I riskanalysen som inkommit från Förskolan Trollets lokala samverkansgrupp finns ett antal risker upptagna, samtliga har också olika åtgärder för att hantera riskerna. Det allt överskuggande i riskanalysen är att personal för fram en vilja att inte dela den nuvarande enheten Trollet, främst med argument som handlar om stordriftsfördel i organisationen, samt farhågor kring kompetenstapp. Detta ska ställas mot grundbulten i organisationsöversynen som tar sin utgångspunkt i enheters storlek, utgångspunkterna handlar om antal anställda per chef, den decentraliserade organisationen och möjliga naturliga enheter. Inget svar är rätt eller fel när det kommer till att väga argumenten mot varandra, bedömningen är att Förskolan Trollet är på den övre gränsen av vad som är lämpligt storleksmässigt att hantera för en chef med direkt arbetsgivaransvar för 75 medarbetare. Vid nästa utökning av antalet avdelningar i Trollets/Vimpeltorpets upptagningsområde kommer Trollet att delas upp i två enheter.

12 12 (20) Sammanfattning Det är nämndens uppfattning att det är viktigt att Förskolan Trollets arbetssätt och organisation som avspeglar sig i nöjda medarbetare och nöjda vårdnadshavare får en spridning till de nya verksamheterna i Förskolan Vimpeltorpet. Nämnden ser fram emot att utvärdera hur kunskapen har överförts mellan enheterna. Projektering och etablering av förskolan Kapten Karlsson och Snurrom görs inledningsvis i nuvarande organisation Förskolan Trollet. Då förskolan Snurrom är uppstartad föreslås en uppdelning av enheten i två enheter att göras. Tidpunkten för delning planeras bli Under uppstartstiden rekryteras en förskolechef, som från tillträdesdatum till har tjänsten vilande och tjänstgör som biträdande förskolechef på enheten Förskolan Trollet. Förvaltningskontoret föreslår barn- och ungdomsnämnden besluta att 1. Bilda en ny organisatorisk enhet, bestående av de nya förskolorna Snurrom och Kapten Karlsson. 2. Den nya enhetens namn är Förskolan Vimpeltorpet. 3. Enheten startar den 1 juli Förskolan Vimpeltorpet och Förskolan Trollet har gemensamt upptagningsområde. Överläggning Under överläggningen föreslår Björn Brändewall (L) att barn- och ungdomsnämnden, efter redaktionell förändring, ska bifalla förvaltningskontorets förslag. Sedan överläggningen avslutats beslutar barn- och ungdomsnämnden, efter redaktionell förändring, att bifalla förvaltningskontorets förslag. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att 5. Bilda en ny organisatorisk enhet, bestående av de nya förskolorna Snurrom och Kapten Karlsson. 6. Den nya enhetens namn är Förskolan Vimpeltorpet. 7. Enheten startar den 1 juli Förskolan Vimpeltorpet och Förskolan Trollet har gemensamt upptagningsområde. Protokollsanteckning Björn Brändewall (L), Måns Linge (M) och Patrik Olsen (M) lämnar följande protokollsanteckning: I beredningen av detta ärende har ursprungligen föreslagits att enheten Trollet skulle delas upp, så att avdelningen Lokomotivet övergick till Vimpeltorpet. Personalen på Trollet har varit mycket negativt inställda till denna ändring. Vi har efter möte med personal och ledning på Trollet landat i att fördelarna med att inte dela upp enheten överväger, och välkomnar därför detta nya förslag till beslut.

13 13 (20) Huvudanledningen till detta kan kanske sammanfattas som if it ain t broke, don t fix it. Trollet har höga resultat både vad gäller vårdnadshavare och den egna personalen. Visst, det är en stor enhet, men genom fördelning av förskolechefens arbetsuppgifter (men inte ansvar!) har de hittat en organisation som de tycker funkar bättre för dem. Personalen arbetar mycket under eget ansvar och tar egna initiativ till pedagogiskt arbete, vilket ytterligare avlastar förskolechefen. Det är även bra att det i o m pedagogistor och biträdande förskolechefer finns fler karriärsteg inom förskolan. Nöjda medarbetare betyder mycket. Vi måste inte ha exakt samma organisation på varje enhet inom förvaltningen. Att bejaka en mångfald bland verksamhetsutförarna så att kommuninvånare och personal har möjlighet att välja alternativ som passar just dem, är en viktig fråga för oss.

14 14 (20) 57 om ny enhet - Förskolan Kroggärdet Dnr BUN 2017/0086 Handlingar - Förvaltningskontorets skrivelse PM rörande organisationsförändring med anledning av ökande barn- och elevtal. - Riskbedömning och handlingsplan Förskolan Smedby. Bakgrund Antal barn i förskolan har ökat under många år, och ökningen ser ut att fortsätta. Samtidigt har även antalet elever i skolan ökat sedan läsåret 2012/2013. Under samma tidsperiod har antalet enheter i Barn- och ungdomsförvaltningen, och därmed antal chefer, varit i stort sett oförändrat. Även om det inte ligger något proportionellt samband mellan antal barn och elever i verksamheten och antal chefer, så finns ett otvetydigt volymsamband. Ju fler barn och elever, desto fler personal. Ju fler personal, desto fler chefer, om man gör antagandet att en chef kan ha en viss mängd direkt underställda, för att kunna göra ett bra arbete och ha en tillfredsställande arbetsmiljö. Förskolan Smedby är redan idag något stor för att hanteras av en förskolechef. I Smedby finns en måttlig ökningstakt i barnantalet. I Smedby kommer framtida förskoleplatser med hög sannolikhet att tillföras på skoltomt vid Förskolan Kroggärdet. Riskanalys är genomförd i lokal samverkansgrupp. Flera olika risker är identifierade och åtgärder framtagna. Utifrån riskanalysens åtgärder så bedöms beslutet om en delning vara möjlig att genomföra. Förslag Projektering och etablering av de nya avdelningarna vid matsalen/idrottshallen görs i nuvarande organisation Förskolan Smedby. I samband med att de nya avdelningarna vid matsalen/idrottshallen är färdigställda och uppstartade bör en delning av enheten göras. Tidpunkten för delning beräknas till Under uppstartstiden rekryteras en förskolechef, som från tillträdesdatum till har tjänsten vilande och tjänstgör som biträdande förskolechef på enheten Förskolan Smedby. Smedängen, Tingbydal, OB-omsorgen och Familjecentralen föreslås bilda en enhet vid namn Förskolan Smedängen-Tingbydal. Kroggärdet och de nya avdelningarna föreslås bilda en enhet vid namn Förskolan Kroggärdet Barn- och ungdomsnämnden beslutar att 1. Bilda en ny organisatorisk enhet, bestående av förskolan Kroggärdet och de nya avdelningarna vid gamla matsalen.

15 15 (20) 2. Flytta förskolan Kroggärdet från enheten Förskolan Smedby, till enheten Förskolan Kroggärdet. Det innebär att Förskolan Smedby därefter bedriver verksamhet på två ställen; Smedängen och Tingbydal. 3. Den nya enhetens namn är Förskolan Kroggärdet. 4. Enheten startar den 1 januari Förskolan Smedby byter per samma datum namn till Förskolan Smedängen-Tingbydal. 6. Förskolan Smedängen-Tingbydal och Förskolan Kroggärdet har gemensamt upptagningsområde.

16 16 (20) 58 om ny enhet - Förskolan Djurängen Dnr BUN 2017/0086 Handlingar - Förvaltningskontorets skrivelse PM rörande organisationsförändring med anledning av ökande barn- och elevtal. - Riskbedömning och handlingsplan Djurängsskolan. Bakgrund Barn- och ungdomsförvaltningen har under många år haft ett växande barnoch elevantal. Detta har medfört att enheterna har blivit större och större. Fördelarna är att större enheter får större ekonomiska resurser och effektivare resursanvändning, samt att organisatoriska förändringar inom enheten blir enklare att genomföra. Nu växer barn- och elevtalen, vilket gör att vissa enheter tenderar att bli något stora. Det kan ge anledning att förändra enhetsindelningen inom förvaltningen. Från och med juli 2011 finns ny skollag, där reglerna kring rektor och förskolechef har förtydligats. En av dessa förändringar är att det för en skolenhet ska finnas en rektor och för en förskolenhet ska finnas en förskolechef. De reglerna kan ge anledning till att förändra enhetsindelningen på förvaltningen. I enlighet med skollagen gällande rektor för skolenhet och förskolechef för förskoleenhet, så görs bedömningen att chefernas ansvarsområden bättre tydliggörs genom en delning, så att förskoleverksamheten blir en enhet och grundskole- och fritidshemsverksamheten blir en enhet. Djurängsskolan är en enhet som har växt under senare år, och som förväntas att fortsätta växa, med anledning av de byggnationer som nu görs i upptagningsområdet. Det medför att det idag finns ekonomisk bärkraft i att dela upp enheten i en enhet som har skola och fritidshem och en enhet som har förskola. Riskanalys är genomförd i lokal samverkansgrupp. Flera olika risker är identifierade och åtgärder framtagna. Utifrån riskanalysens åtgärder så bedöms beslutet om en delning vara möjlig att genomföra. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att 1. Förskoleverksamheten inom Djurängsskolan bildar en enhet. Namnet blir Förskolan Djurängen. 2. Enheten startar den 1 januari Skolverksamheten och fritidshemsverksamheten på enheten Djurängsskolan fortsätter. Namnet fortsätter vara Djurängsskolan.

17 17 (20) 59 Diskussions- och informationsärenden a) Omfördelning av ramar mellan barn- och ungdomsförvaltningen och serviceförvaltningen fr.o.m Kostverksamheten centraliserades i kommunen Allt ansvar för kostverksamhet övergick då till servicenämnden. På några ställen hade barn- och ungdomsnämndens pedagogiska personal kvar en del kostarbetsuppgifter. Barn- och ungdomsförvaltningen har vid flera tillfällen belyst svårigheten att få den pedagogiska personalen att räcka till över arbetsdagen p.g.a. de ökade vistelsetiderna. Förvaltningskamrer Kristina Olson informerar om att efter diskussioner med serviceförvaltningens supportenhet föreslås de överta ett antal arbetsuppgifter som har legat på barn- och ungdomsförvaltningens personal. Barn- och ungdomsnämnden föreslås fatta beslut i ärendet vid sitt sammanträde den 21 augusti b) Preliminära resultat av årets nationella prov 180 lärare har i år genomfört central rättning av ca prov. Planeringssekreterare Annelie Olsson presenterar preliminära resultat avseende årets nationella ämnesprov i årskurs 3, årskurs 6 och årskurs 9 samt resultaten av ämnesproven i NO och SO i årskurs 9. Information ges också om identifierade utvecklingsområden och utifrån dem planerade åtgärder inom förvaltningen. c) Personalnytt, organisations- och lokalförändringar - En del lokaler på Rocknebyskolan kommer att renoveras under kommande läsår. - Sex personer har kallats till intervju vad gäller tjänsten som förskolechef för Förskolan Björkenäs. - Förskolan Rinkabyholms förskolechef Hildur Brorsson är fr.o.m. den 1 augusti 2017 förskolechef för Förskolan Lindö, vars nuvarande förskolechef kommer att gå i pension under sommaren. - Extern rekrytering av förskolechefer till tre enheter kommer att påbörjas; Förskolan Djurängen, Förskolan Kroggärdet samt Förskolan Rinkabyholm. d) Avrapportering från Tillgänglighetsrådet Björn Brändewall (L) återrapporterar från möte med Tillgänglighetsrådet den 18 maj 2017 och informerar om projektet Unga och påverkan - Delaktighet för unga med funktionsnedsättning. Barn- och ungdomsnämnden fattar inget beslut med anledning av informationen.

18 18 (20) 60 Avrapportering verksamhetsbesök/nätverksträffar Återrapportering av genomförda verksamhetsbesök: - Björn Brändewall och Patrik Olsen - Förskolan Trollet den 7 juni. - Lasse Johansson, Leila ben Larbi och Eva Jarstad - Förskolan Trollet den 12 juni.

19 19 (20) 61 Anmälningsärenden 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll , 99 - Fyllnadsval av ledamot i barn- och ungdomsnämnden samt ledamot i Kalmar Science Park AB efter Pelle Sederkvist (M). 2. Skolinspektionen - Inför tillsyn av den fristående skolan Thoren Framtid i Kalmar kommun samt Kalmar kommuns svar (dnr 2017/0496). 3. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll , 86 - Revisionsberättelse för räkenskapsåret 2017 samt revisorernas granskning av årsredovisningen Centrala samverkansgruppens protokoll Centrala samverkansgruppens protokoll Södermöre kommundelsnämnds protokoll Barn- och elevombudets beslut avseende anmälan om kränkande behandling vid Funkaboskolan (dnr 2017/0212). 8. Skolinspektionens beslut avseende anmälan om skolsituationen för en elev vid Funkaboskolan (dnr 2016/0991). 9. Skrivelse om nedläggning av verksamheten på avdelningen Bremerlyckan - Förskolan Svärdsliljan - samt ordförandens svar (dnr 2017/0519). 10. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. 11. Sammanställning av inkomna anmälningar om diskriminering/trakasserier/ kränkande behandling tiden 1 januari-31 maj Informationen noteras i protokollet.

20 20 (20) 62 Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschef, beslut maj: D 4 Rutinmässiga ombudgeteringar, C 1 Anställning, B 18 om tilläggsbelopp för elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd eller som erbjuds modersmålsundervisning (dnr 2016/0545, 2016/0548, 2014/0378, 2013/0877, 2013/0163, 2016/0546, 2016/0860, 2013/0564, 2012/0027, 2012/0843, 2015/0440, 2016/0544, 2014/0377, 2016/0543, 2014/0433, 2013/0875, 2017/0422, 2017/0423, 2016/0551, 2015/1186, 2017/0421, 2016/0549, 2012/1493, 2017/0539, 2017/0538, 2017/0420, 2017/0419, 2015/0411, 2014/0739, 2013/0918). 2. Administrativ chefs beslut maj: A 4 om avskrivning av barnomsorgsavgift (Trekantenskolan 6 641:-), D 8 D 8 Avtal om kompetensutvecklingsinsats för lärare i idrott och hälsa (dnr 2017/0531). 3. Ordförandens beslut maj: D 2 Brådskande ärende - Remissvar gällande riktlinjer för bostadsförsörjning (dnr 2017/0543). 4. Samordnare för barn i behov av särskilt stöd, beslut maj: B 6 om mottagande av elever i grundsärskolan (dnr 2017/0518, 2017/0530). 5. Förskolechef Förskolan Trollet, beslut april 2017: A 5 om nedsättning, befrielse eller avskrivning av fordran gällande barnomsorgsavgift för person med ekonomiskt bistånd (dnr 2015/1183, 2015/1182, 2016/0853, 2017/0470). 6. Rektor Vasaskolan, beslut maj: C 3 Anställning (dnr 2017/0545, 2017/0546). 7. B 21 Förskolechefs/rektors beslut om att utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling (se anmälnings- och kännedomsärendet Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor ). Barn- och ungdomsnämnden godkänner redovisningen av anmälda delegationsbeslut.

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl 14.00-16.15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-7 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00-15:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-79 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 29 augusti 2018 kl. 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 53-61 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00-15:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 80-85 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 maj 2016 kl 13:00-15:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 38-41 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 september 2016 kl 13:00-15:40 Plats Vasaskolan Omfattning 56-60 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Beslut om ny enhet - Förskolan Kroggärdet

Beslut om ny enhet - Förskolan Kroggärdet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mats Linde 2017-05-29 BUN 2017/0086 Tfn 0480-45 30 02 Barn- och ungdomsnämnden Beslut om ny enhet - Förskolan Kroggärdet Förslag till beslut Barn- och

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 23 augusti 2017 kl 13:00-16:30 Ajournering kl 14:20-14:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 63-70 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl 13:00-15:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 81-88 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Beslut om ny enhet - Förskolan Djurängen

Beslut om ny enhet - Förskolan Djurängen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mats Linde 2017-05-30 BUN 2017/0086 Tfn 0480-45 30 02 Barn- och ungdomsnämnden Beslut om ny enhet - Förskolan Djurängen Förslag till beslut Barn- och

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 februari 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 11-17 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 40-48 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 februari 2018 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 7-14 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 maj 2018 kl. 13:00-16:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-45 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 september 2017 kl 13:00-15:35 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 71-80 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl 13:00-16:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 30-39 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 januari 2018 kl 13:00-15:55 Plats Rinkabyholmsskolan Omfattning 1-6 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 augusti 2015 kl 13:00-15:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 52-59 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen.

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över ansökan från Södra skolan i Kalmar AB om godkännande för utökning med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 augusti 2016 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 48-55 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl 13:00-16:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 82-108 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl 13:00-15:50 Ajournering kl 13:50-14:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 44-51 Beslutande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 april 2015 kl 13:00-15:30 Plats Kalmar läns museum Omfattning 27-36 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl 13:00-16:10 Plats Trekantenskolan Omfattning 1-10 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Plats och tid Rinkabyholmsskolan, kl 13.00-16.15. Beslutande Björn Brändewall (FP), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 13 juni 2018 kl. 13:00-16:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 46-52 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 maj 2015 kl 13:00-17:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-43 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 35-44 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Bitte Gudmundsson

Läs mer

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 20 Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever Dnr BUN 2015/1000 Handlingar - Motion (L) Frångå

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl 08:30-11:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 102-112 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 april 2018 kl. 13:00-15:25 Plats Kalmarsundsskolan Omfattning 30-36 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum.

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-9 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Britt-Marie

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2018 kl. 13:00-15:30 Plats Dörbyskolan Omfattning 62-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 12 december 2018 kl. 08:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 86-116 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 november 2017 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 89-97 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl 13:00-15:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 54-63 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Förändring av resursfördelningssystemet

Förändring av resursfördelningssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2019-05-29 UN 2019/0440 0480-45 30 08/0480-45 30 25 Utbildningsnämnden Förändring av resursfördelningssystemet Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2017-08-23 Anmälningsärenden 1. Skrivelse med anledning av nedläggning av verksamheten på avdelningen Bremerlyckan - Förskolan Svärdsliljan - samt förvaltningskontorets svar (dnr

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 november 2016 kl 13:00-16:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-101 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 oktober 2016 kl 13:00-15:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 61-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 19 Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor Dnr BUN 2016/0045 Handlingar - Motion (MP) Källsortering på skolor. - Förvaltningskontorets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 mars 2015 kl 13:00-17.00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-26 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 13:00-16:25 Plats Kalmar Konstmuseum Omfattning 48-56 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 september 2015 kl 13:00-15:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 60-71 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 november 2013 kl 13:00-16:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 92-116 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program

Återrapportering av utbildningspolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Emad Soukiyh 2013-02-04 BUN 2012/1305 53101 Barn- och ungdomsnämnden Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2012 Förslag till beslut Barn-

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55.

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55. Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55 Plats Östra Funkaboskolan Omfattning 69-77 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 Barn- och ungdomsnämnden 97 Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Dnr BUN 2016/0859 Handlingar

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2013-03-20 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll 2013-01-28, 9 Inrättande av ett Brottsförebyggande råd i Kalmar (dnr 2013-0139). 2. Utdrag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-09-21 1 (14) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum kl 13.00-15.25 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0652 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen fritidshem Förslag

Läs mer

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2018-11-21 Barn- och ungdomsnämnden 80 Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor Dnr BUN 2018/0688 Handlingar - Motion Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor.

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård UTDRAG 1 (3) 2013-10-16 Barn- och ungdomsnämnden 82 Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård Dnr BUN 2013/0659 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-09-24. Miljöpartiets motion om

Läs mer

Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten

Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (10) Datum 2013-11-13 Tid 17:00 Plats Kumla skola, Aulan Ordförande Sekreterare Anki Svensson Michael Martinsson Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten Snacka förskola och skola!

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2015-03-09 BUN 2015/0168 0480-45 30 08/45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn

Läs mer

Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem

Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2017-12-13 Barn- och ungdomsnämnden 124 Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem Dnr BUN 2017/0897 Handlingar

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 mars 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 18-29 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Utbildningspolitiskt program 2017

Utbildningspolitiskt program 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Westbrandt 2016-10-11 SKDN 2016/0157 52904 Södermöre kommundelsnämnd Utbildningspolitiskt program 2017 Förslag till beslut Södermöre kommundelsnämnd

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 21 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 22 Delgivningar 2018/4005 5 23 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018 6-7 24 Budget 2019 2017/4098

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun. Dnr 43-2014:8572 Tidaholms kommun tidaholms.kommun@tidaholm.se Beslut för förskola efter tillsyn i Tidaholms kommun 13eslut 2 (10) Tillsyn av förskolan i Tidaholms kommun har genomfört tillsyn av förskolan

Läs mer

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Katarina Sandberg 2016-11-01 BUN 2016/0859 0480-45 30 03 Barn- och ungdomsnämnden Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning

Läs mer

Martin Westbrandt

Martin Westbrandt Handläggare Datum Martin Westbrandt 2017-10-06 0480-45 29 04 I diskussion på presidiemöte 171006 beslutar Södermöre kommundelsnämnds presidie att samråda med barn- och ungdomsförvaltningens svar på motion

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-21 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-09-17 67 Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Dnr BUN 2014/0472 Handlingar Miljöpartiets motion Förbättra barnens cykelvardag!. Förvaltningskontorets

Läs mer

Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer på förvaltningskontoret BoU

Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer på förvaltningskontoret BoU Handläggare Datum Peter Sunnanek 2017-08-30 0480-45 30 25 Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer 2017-09-20 på förvaltningskontoret BoU Syfte Fördjupa kunskapen om vardagsarbetet

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018 Handläggare Datum Emad Soukiyh 2019-01-09 0480-45 30 10 Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2018 Bakgrund Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun 2016-2019 upprättar Utbildningsnämnden

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(10) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017 Handläggare Datum Emad Soukiyh 2018-01-02 0480-45 30 10 Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017 Bakgrund Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun 2016-2019 upprättar Barn- och

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(8) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje. kl. 14.00-15.20 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(16) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje Kl. 14.00-15.00 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 mars 2018 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-29 ande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e

Läs mer

Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden 2019-09-18 Anmälningsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens beslut augusti:

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att skapa seniora lärartjänster med särskilt ansvar för prov och betygssättning

Svar på medborgarförslag om att skapa seniora lärartjänster med särskilt ansvar för prov och betygssättning UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2013-02-01 Barn- och ungdomsnämnden 5 Svar på medborgarförslag om att skapa seniora lärartjänster med särskilt ansvar för prov och betygssättning Dnr BUN 2012/2366 Handlingar

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Alingsås kommun. Beslut Dnr :7577.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Alingsås kommun. Beslut Dnr :7577. Dnr 43-2014:7577 Alingsås kommun ungdom@alingsas.se Beslut för förskola efter tillsyn i Alingsås kommun Box 2320, 40315 Göteborg 2(8) Til syn av skolformen förskola i Alingsås kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-04-30 Jönköpings kommun Rektorn vid Kålgårdsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kålgårdsskolan i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun j Skolinspektionen Karlskrona kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Karlskrona kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Karl Persson (SD) Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Helen Källvik, ekonom Tove Frostvik, barn-och bildningschef

Karl Persson (SD) Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Helen Källvik, ekonom Tove Frostvik, barn-och bildningschef Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 09:10 10:30 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Jan Klarström (SD) Ulla Lundh (S) Karl

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Beslutade av barn- och ungdomsnämnden den 18 oktober 2017, 83. Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-12-18 Barn- och ungdomsnämnden 121 Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Dnr BUN 2013/0699 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-11-27. Kalmarsunds

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0651 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen förskola Förslag till

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Dnr 43-2014:8428 Skinnskattebergs konunun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Skinnskattebergs kommun 2(12) Tillsyn i Skinnskattebergs kommun har genomfört tillsyn av Skimiskattebergs kommun

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum, kl 13.00-15.10 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-22 Ärendelista 100 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 101 Dnr 2015-000170 Redovisning av huvudmannens systematiska kvalitetsarbete

Läs mer

Skolinspektionens tillsyn av svenska utlandsskolor med statsbidrag

Skolinspektionens tillsyn av svenska utlandsskolor med statsbidrag Skolinspektionens tillsyn av svenska utlandsskolor med statsbidrag Vad gör Skolinspektionen? Regelbunden tillsyn Regelbunden kvalitetsgranskning Tematisk kvalitetsgranskning Anmälningar Tillstånd Regelbunden

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Inspira Förskolor och skolor AB Marita.Andersson@inspira-fos.se Rektorn vid Silverbäckens skola Ingela.Landen@inspira-fos.se Beslut för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Silverbäckens

Läs mer

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018 KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (16) Datum 2018-08-29 Tid 18:00 Plats Bollmora Ordförande Sekreterare Anki Svensson Carl Lidén Högselius Dagordning 1 Resultatsammanställning läsåret 2017/2018 2 Ekonomisk uppföljning

Läs mer

Remiss över Strategi för samverkan mellan skola och kultur i Kalmar län

Remiss över Strategi för samverkan mellan skola och kultur i Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Björn Samuelsson 2013-09-06 KFN 2013/0121 kulturutvecklare Kultur- och fritidsnämnden Remiss över Strategi för samverkan mellan skola och kultur i Kalmar

Läs mer

En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4

En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-21 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-508 336 07 Till Utbildningsnämnden 2016-08-18 En försöksverksamhet med betyg från

Läs mer

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Tid Plats 13:30-16:00 Vargavidderna ande ledamöter Arne Augustsson (C) (ordförande) Thorbjörn Bäckrud (KD) (vice ordförande) Nea Mustonen (KD) Ylva von Schéele (M) Maud Pettersson (MP) Kenth Gustafsson

Läs mer

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s)

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s) Barn- och utbildningsutskottet 2018-05-14 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-05-14 kl. 13:00-15:30 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Kallelse/underrättelse 2018-12-10 1(13) Barn- och utbildningsnämnden Tid Plats 13:30-16:00 Vargavidderna Beslutande ledamöter Arne Augustsson (C), ordförande Thorbjörn Bäckrud (KD), vice ordförande Nea

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Tisdagen den 14 maj 2019 klockan 14.00 17.30, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr ande Ledamöter Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Ann Wallnedal (LPo) Louise Björkman (M) Urban

Läs mer