Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 mars 2013 kl 13:00-15:50 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande, 19-27a) Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson (S) Curre Danielsson (S) Maria Hammarström (S) Britt Dicksson (M) Jashar Gashi (S) Jimmy Svensson (MP) Andreas Petersson (M) Lene Polteg (FP) Övriga Mats Linde, förvaltningschef Emad Soukiyh, administrativ chef Sinisa Vukovac, skyddsingenjör Kommunhälsan, 20 Katarina Sandberg, planeringssekreterare, 21 Wolfgang Friedh, planeringssekreterare, 22 Maria-Therese Petersson, psykolog, 23 Birgitta Theander, 24 Lillian Alverö, planeringssekreterare, 24 Torbjörn Hansson, planeringssekreterare, 25 Liselott Göth-Hallgren, planeringssekreterare, 27a) Anslaget på kommunens anslagstavla den

2 2 (17) Sekreterare Iréne Jonsson Justeras Jonas Hellberg Ordförande Maria Hammarström

3 3 (17) 19 Godkännande av dagordning Till barn- och ungdomsnämnden utsänd kallelse godkänns som dagordning för sammanträdet.

4 4 (17) 20 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012 Dnr BUN 2013/0239 Handlingar - Uppföljning av 2012 års systematiska arbetsmiljöarbete på barn- och ungdomsförvaltningen. - Anmälda arbetsskador i Kalmar kommun Skador och tillbud barn och elever Bakgrund Arbetsgivaren är skyldig att varje år följa upp hur det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerat på arbetsplatsen samt göra en skriftlig sammanställning av ohälsa, olycksfall och allvarliga tillbud som inträffat i arbetet. Dessutom kräver skollagen att nämnden informeras om skador som elever råkat ut för. Överläggning Skyddsingenjör Sinisa Vukovac, Kommunhälsan, informerar om barn- och ungdomsförvaltningens resultat utifrån genomförd enkät om hur vårt systematiska arbetsmiljöarbete fungerar. Enkäten är utskickad till chefer, skyddsombud/arbetsplatsombud och andra med arbetsmiljöuppgifter. Behov av åtgärder utifrån rapporten ska diskuteras i lokala samverkansgrupperna. För år 2012 har 137 arbetsskador anmälts i Kalmar kommun. Detta är en minskning från år 2011 med 39 stycken. Administrativ chef Emad Soukiyh redovisar rapporterade skador och tillbud för barn och elever. För år 2012 har 202 skador och tillbud rapporterats vilket är en minskning från år 2011 med 11 stycken. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att lägga rapporten till handlingarna.

5 5 (17) 21 Redovisning av enheternas tillgång till skolbibliotek I den nya skollagen från juli 2011 finns en ny paragraf som saknar motsvarighet i 1985 års skollag. Den innebär en skyldighet för alla skolhuvudmän att anordna sin verksamhet så att eleverna har tillgång till skolbibliotek för att stimulera skolelevernas intresse för läsning och litteratur samt för att tillgodose deras behov av material för utbildningen. Hur detta anordnas måste kunna variera från skolenhet till skolenhet. Planeringssekreterare Katarina Sandberg redovisar på vilket sätt eleverna inom barn- och ungdomsförvaltningen har tillgång till skolbibliotek, hur medel till skolbibliotek fördelas samt till vad skolbiblioteksresurserna används. Dessutom redovisas förslag till förbättringsåtgärder för Barn- och ungdomsnämnden fattar inget beslut med anledning av informationen.

6 6 (17) 22 Svar på medborgarförslag om multiarena på Falkenbergsskolan Dnr BUN 2013/0066 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Medborgarförslag om multiarena på Falkenbergsskolan. Bakgrund Ett medborgarförslag har lämnats in av fritidshemspersonal och fritidshemsbarn på Falkenbergsskolan med önskemål om att en multiarena uppförs på Falkenbergsskolans skolgård. Barn- och ungdomsförvaltningen har mottagit ärendet och handlagt ärendet i samråd med kultur- och fritidsnämnden. Förslagsställaren tycker att det är dags att satsa på de yngre barnen i detta område och att barn och ungdomar skulle få en naturlig och bra samlingsplats under skoltid och på fritiden. Ett antal multiarenor har uppförts och kommer att uppföras på våra 6-9 skolor i kommunen inom ramen för tidigare tilldelade medel. Under 2013 färdigställs en ny sporthall på skolområdet och under 2015 kommer en ny skolbyggnad färdigställas för grundsärskola. Kostnaden för att anlägga en multiarena ligger på ca tkr inklusive markberedning, belysning samt förbindelsestråk. Till detta tillkommer kostnader för årligt underhåll och skötsel. Att även anlägga en multiarena på Falkenbergsskolan ser vi som ett bra förslag. Barn- och ungdomsnämndens avsikt är att uppförandet av multiarena på Falkenbergsskolan finns med i framtida diskussionen kring investeringar. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att förvaltningskontorets yttrande ska utgöra svar på medborgarförslaget om multiarena på Falkenbergsskolan.

7 7 (17) 23 Yttrande över Utbildningsdepartementets remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning" Dnr BUN 2013/0133 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Utbildningsdepartementets remiss (SOU 2012:76). Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att lämna yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76). Synpunkter Barn- och ungdomsnämnden instämmer i utredningens förslag. Utredningens förslag ger en ökad tydlighet kring och tillgänglighet till likvärdig utbildning med hänsyn taget till olika elevers skilda behov, omständigheter och förutsättningar. Följande förtydligande efterfrågas: Socialnämnden ska samråda med skolhuvudmannen Samverkan mellan skola, socialförvaltning och barnpsykiatri behöver understrykas. Detta då elever i samhällsvård ofta befinner sig i en svår traumasituation, vilket även påverkar elevens förmåga att tillgodogöra sig utbildning. För att skapa bättre förutsättningar för placerade barn att tillgodogöra sig insatser, få utbildning och för att stärka skyddande faktorer runt eleven ser vi nödvändigheten av ett ökat samarbete även med barnpsykiatrin Utbildningsdokument för placerade elever Utredningen föreslår att ett utbildningsdokument skall utformas av elevens hemkommun för barn som vistas i ett hem för vård och boende men inte för särskild undervisning på sjukhus. Vid längre tids särskild undervisning på sjukhusskola finns det ett värde av ett liknande utbildningsdokument Hemkommunens uppföljningsansvar Utredningens förslag tydliggör hemkommunens uppföljningsansvar för skolpliktig elev som bereds vård på HVB och har sin skolgång i annan skola än hemkommunens, samt för elever som får utbildning som anordnas av Statens institutionsstyrelse eller får särskild undervisning på sjukhusskola. Det behöver dock förtydligas, om beslut om särskild undervisning för en elev som får sjukhusvård, ska fattas av hemkommunens/hemskolans rektor. Skall ett sådant beslut även ange om den särskilda undervisningen skall ges av hemskolan eller av sjukhusskolan?

8 8 (17) Ändring av förordningen om statsbidrag till särskilda insatser på skolområdet Nuvarande skollag och utredningen tydliggör att det är den kommun där sjukhuset ligger som har ansvar för att anordna särskild undervisning på sjukhuset. Statliga anslag genom SPSM täcker idag en del av anordnande kommuns kostnader för denna undervisning. Det är positivt att utredningen föreslår att statliga anslag även ska utgå för elever i grundsärskola, specialskolan, gymnasiesärskola och gymnasieskola. Då reglerna för interkommunal ersättning inte är avsedda att tillämpas för ersättning av resterande kostnader för kommun, som anordnar särskild undervisning på sjukhus, särbehandlas dessa kommuner ekonomiskt. I Kalmar är ca 50 % av eleverna, som får särskild undervisning på sjukhusskolan, bosatta i Kalmar kommun. 6.1 Särskild undervisning vid sjukhus och en motsvarande institution För att elever, som får särskild undervisning, ska få en så likvärdig undervisning som andra elever är det viktigt att undervisningen ges av en utbildad och legitimerad lärare och att denna lärare omfattas av kommunens fortbildningsinsatser. Utredningen lämnar öppet om det statliga anslaget ska ökas eller att elevernas hemkommuner ska ersätta en del av undervisningen på sjukhuset. Kalmar kommun förordar att det statliga anslaget ökas. Författningsförslag 7 kap 21 a Uttrycket Rektorn för elevens skolenhet används. Klargörande behövs om det med detta avses rektorn i hemkommunen eller rektorn i den kommun där HVB eller sjukhus är beläget. Barn- och ungdomsnämnden föreslår, efter redaktionell förändring, kommunstyrelsen besluta att överlämna yttrandet till Utbildningsdepartementet som yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning.

9 9 (17) 24 Jämställdhetsprogram för barn- och ungdomsförvaltningen år 2013 och uppföljning av jämställdhetsplanen för år 2012 Dnr BUN 2013/0233 Handlingar Jämställdhetsprogram för barn- och ungdomsnämnden. Bakgrund Jämställdhetsprogrammet innehåller 2013 års jämställdhetsarbete med barn och ungdom samt 2013 års jämställdhetsplan för medarbetare. Som bilaga till programmet finns uppföljning av 2012 års jämställdhetsarbete med barn och ungdom, uppföljning av 2012 års jämställdhetsplan för medarbetare samt statistik gällande personal och lön uppdelat på kön. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att fastställa jämställdhetsprogram för barn- och ungdomsförvaltningen år 2013 samt att godkänna uppföljningen av jämställdhetsplanen för år 2012.

10 10 (17) 25 Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen" Dnr BUN 2013/0165 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Motion från Folkpartiet Liberalerna Vi investerar i barnen. Bakgrund Folkpartiet Liberalerna föreslår kommunfullmäktige att - Barn- och ungdomsförvaltningen får i uppdrag att utreda merkostnader och konsekvenser av en utökad barnomsorgsgaranti i förskolan. - Pröva om sådana investeringar i barnens framtid kan finansieras inom ramen för den sociala investeringsfonden. - Uppmuntra anställda till forskning. Barnomsorgsgaranti skulle då utformas som ett kontrakt med kriterier där föräldrar kompenseras för t ex utebliven förskoleplats, om barn med särskilda behov inte får stöd eller om barngrupperna är för stora. Förslaget om barnomsorgsgaranti har tidigare lyfts av (FP) i samband med kommunfullmäktiges beslut om Budget 2011 och ekonomisk planering Synpunkter på motionen Inflytande Motionen syftar bland annat till att ge föräldrar och barn ett större inflytande över kvaliteten i förskolan. Den nya skollagen och läroplan för förskolan ger stora möjligheter till inflytande. Föräldrar ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten. I Kalmar finns ett väl utvecklat och strukturerat sätt att arbeta med inflytande på olika nivåer. En sådan metod är föräldraenkäter där resultatet analyseras ( Elevernas och vårdnadshavarnas syn på verksamheten ) och utvecklingsområden tas fram. Ett annat forum är de brukarråd/föräldraråd som finns på varje enhet. Där finns möjligheter till synpunkter/inflytande över verksamheten på enhetsnivå. Det kan röra sig om ekonomi, organisation eller resursfördelning inom enheten. Ramverket är dock alltid de ekonomiska förutsättningarna och det nationella uppdraget för förskolan. Barnomsorgsgaranti och kriterier Barnomsorgsgaranti skulle enligt motionen utformas som ett kontrakt med kriterier där föräldrar kompenseras för t ex utebliven förskoleplats, om barn med särskilda behov inte får stöd eller om barngrupperna är för stora. Utebliven barnomsorgsplats Utgångspunkten är att alla barn i Kalmar erbjuds plats inom skollagens tidsram dvs 4 månader. Detta följs upp varje år och förskolan byggs kontinuerligt ut för att motsvara efterfrågan i varje område. Det kan dock vara så att föräldrar ibland erbjuds plats på en annan förskola än den man önskar eller av andra skäl

11 11 (17) väljer att avvakta i väntan på plats. I andra fall kan det vara så att föräldern anger önskat datum för plats vid ett ungefärligt datum t ex 1 januari. I praktiken kan det då innebära några dagar senare. Detta gör att det kan vara svårt att exakt avgöra när en barnomsorgsgaranti faller ut. Barn i behov av särskilt stöd Den pedagogiska verksamheten ska anpassas till alla barn i förskolan. Barn i behov av särskilt stöd ges också särskilda rättigheter i skollag och läroplan. I Kalmar innebär detta att det finns fastställda rutiner för hur pedagogisk kartläggning görs och hur handlingsprogram utformas. Insatserna är unika för varje barn och utformas i samråd med föräldrarna. Det kan handla om mer personal på en avdelning, placering i en mindre barngrupp eller specialpedagogiska insatser. Det ligger dock i sakens natur att förskola och föräldrar inte alltid är överens om insatsernas omfattning. Eftersom varje barn är unikt och insatserna därför olika är det knappast möjligt att göra dessa insatser mätbara inom en barnomsorgsgaranti. Barngruppens storlek Det finns inga fastställda tal för hur stora barngrupper skall vara. Skollagen anger att barngrupperna skall ha en lämplig sammansättning och storlek. Det innebär att barngrupperna kan och ska vara olika utifrån barnens ålder, om det finns barn med särskilda behov eller lokalernas beskaffenhet. Variationerna är stora och kan förändras över tid. Det finns alltså ingen rätt storlek på barngruppen som skulle kunna användas som kriterie i en barnomsorgsgaranti. När det gäller mätning av barngruppernas storlek finns egentligen bara genomsnittsmåttet för hela kommunen. Detta kan användas för att se utveckling över tid eller för jämförelse med andra kommuner. Måttet fungerar inte som likare i jämförelse mellan enskilda avdelningar eller förskolor. Sammanvägda synpunkter om barnomsorgsgaranti Alla barn har en laglig rätt till plats i förskola 4 månader efter att föräldern anmält behov av plats. Detta uppfylls i Kalmar. Att i övrigt ta fram kriterier som berättigar till kompensation är svårt att åstadkomma, så att krav på transparens och förutsägbarhet uppfylls. Ett sådant system ställer krav på att det går att fastställa vad som är rätt insats, eller vad som är rätt barngruppsstorlek, i varje given situation. Barngruppsstorlek och personaltäthet utformas inom den givna ekonomiska ramen. Det innebär t ex att om förskolechefen ökar personaltätheten på en avdelning så minskar det i motsvarande omfattning på en annan. Kvalitetshöjningar i form av generellt minskade barngrupper eller ökad personaltäthet blir därmed en ren resursfråga till förskolan som helhet. Sociala investeringsfonden Kommunfullmäktige beslutade i september 2012 om en social investeringsfond. 40 mkr skulle betalas ut till en stiftelse med inriktning att stödja forskning, utveckling och förebyggande socialt arbete. I dagsläget, februari 2013, är inte fondens ändamål och stadgar fastställda. Det går därmed inte att säga om denna fond skulle kunna användas för kvalitetshöjningar i förskolan eller till forskning som syftar till att utveckla förskolans kvalitet.

12 12 (17) Denna fråga måste hänskjutas till framtida beslut om fondens ändamål. Uppmuntra till forskning Kompetensutveckling för förskolans personal sker i dag dels via nationella insatser, Förskolelyftet dels som fortbildningsinsatser på lokal nivå. Förskolelyftet anordnas som uppdragsutbildningar på högskolor och universitet. Kurserna ges på distans och omfattar 7,5 högskolepoäng. Frågan om att uppmuntra till eller stödja forskning kring förskolan kan vara intressant i samband med att ändamålet för den sociala utvecklingsfonden utarbetas. I Kalmar finns också tydliga karriärvägar (utöver statliga satsningar) för personal som arbetar i förskola och skola. Syftet är att ta till vara skickliga lärare och förskollärare som har stor kompetens, för att vidareutveckla verksamheten. Tanken är också stimulera till utveckling inom den egna tjänsten. Barn- och ungdomsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta: - Att avslå Folkpartiet liberalernas motion i den del som avser att ge barnoch ungdomsförvaltningen i uppdrag att utreda kostnader och konsekvenser av en utökad barnomsorgsgaranti. - Att barn- och ungdomsförvaltningens yttrande kring användningen av den sociala investeringsfonden och att uppmuntra anställda till forskning skall utgöra svar på motionen. Protokollsanteckning Björn Brändewall (FP), Britt Dicksson (M), Lene Polteg (FP) och Andreas Petersson (M) lämnar följande protokollsanteckning: Motionen lämnas i stora delar obesvarad med hänvisning till att den sociala investeringsfondens ändamål och stadgar inte är fastställda. Det har nu gått sex månader sedan kommunfullmäktige beslutade om att skapa och avsätta pengar till en social investeringsfond, men fortfarande verkar ingen veta hur den ska fungera. Hur ska ansökningar gå till? På vilken tidshorisont ska investeringarna göras? Hur ska avskrivningar göras? Hur ska resultat och minskade kostnader mätas? Vi vet inte ens när dessa stadgar ska komma upp för beslut! Investeringsfonden har goda möjligheter att lägga grunden för långsiktigt socialt arbete istället för dumsnåla besparingar på kort sikt. Men för att bli detta måste majoriteten visa att de avser ha den till mer än bara fina ord på ett papper.

13 13 (17) 26 Svar på revisorernas rapport Granskning av upphandling och avtal med externa utövare samt tillämpning i praktiken Dnr BUN 2013/0136 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Revisorernas rapport. Bakgrund PwC, kommunal sektor, har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning av upphandling och avtal med externa utövare samt tillämpning i praktiken. Rapporten har överlämnats till barn- och ungdomsnämnden för beaktande och begäran om svar till den 30 mars Svaret nedan består av nämndens redogörelse för vilka åtgärder som kommer att vidtas med anledning av rapporten. Svaret är strukturerat utifrån revisorernas iakttagelser och bedömningar. Revisionell bedömning Revisorerna skriver: Vi bedömer att den interna kontrollen av skolskjutstrafiken bör stärkas. Vi anser att en skriftlig överenskommelse bör upprättas mellan kommunen och landstinget avseende skolskjutstrafiken. Avtalet bör bland annat reglera kostnadsnivå, krav på kvalité, statistikuppgifter, uppföljning, kommunens och medborgarnas rätt till insyn samt revisorernas rätt till uppgifter. Iakttagelser Revisorerna skriver: I praktiken sköter landstinget kommunens skolskjutsverksamhet och samordnar den med den ordinarie kollektivtrafiken. Landstinget fakturerar kommunen kostnaderna för skolskjutstrafiken. År 2012 uppgick dessa kostnader totalt till ca 22 mnkr. Skriftlig överenskommelse mellan Kalmar kommun och landstinget saknas. Yttrande Fram till 31 december 2012 har barn- och ungdomsförvaltningen hanterat den praktiska delen av skolskjutsverksamheten. Den 1 januari 2013 överfördes hela ansvaret för skolskjutsverksamheten till barn- och ungdomsnämnden. Under senaste månaderna, i samband med övertagandet av ansvaret för skolskjutsverksamheten, har planeringssekreterare på barn- och ungdomsförvaltningen genomfört en ny genomlysning av verksamheten samt identifierat behoven. Samtal pågår med Kalmar Länstrafik och en överenskommelse kommer att upprättas före 1 maj 2013.

14 14 (17) Barn- och ungdomsnämnden beslutar att överlämna svaret till kommunens revisorer.

15 15 (17) 27 Diskussions- och informationsärenden a) Förslag till reviderad policy för öppna förskolorna i Kalmar kommun Planeringssekreterare Liselott Göth-Hallgren presenterar förslag till reviderad policy för öppna förskolorna i Kalmar kommun. Revideringen är bl a gjord utifrån uppdraget att öka mångfalden. Barn- och ungdomsnämnden förväntas fatta beslut i ärendet vid sitt sammanträde den 24 april b) Nulägesrapport barn- och ungdomsnämndens uppdrag med utgångspunkt från Bergakommissionens slutrapport Utifrån Bergakommissionens slutrapport beslutade kommunfullmäktige den 18 juni 2012 om ett antal insatser för kommunen. Administrativ chef Emad Soukiyh ger en nulägesrapport om arbetet med de uppdrag som barn- och ungdomsnämnden fått ansvar för eller är involverade i som samverkanspart. c) Personalnytt, organisations- och lokalförändringar Två personer har kallats till anställningsintervju för tjänsten som förskolechef för Förskolan Trollet. Rinkabyholmsskolans förskolechef Eva Willberg kommer fr o m den 1 augusti 2013 att vara förskolechef för Förskolan Rockneby. Extern rekrytering av förskolechef för Rinkabyholmsskolan kommer att påbörjas så fort som möjligt. Vasaskolans mindre gymnastiksal byggs om till administrativa lokaler. Ombyggnationen beräknas vara klar till november Iordningsställande av mark på Östra Funkaboskolan för uppförande av multiarena påbörjas under vårterminen Arenan beräknas vara klar till skolavslutningen i juni Iordningsställande av mark på Vasaskolan för uppförande av multiarena påbörjas under senare delen av vårterminen Arenan beräknas vara klar till skolstarten i augusti Under senare delen av vårterminen 2013 påbörjas en förändring av Ledungsvägen vid Västra Funkaboskolan för att förbättre trafiksituationen under skoltid. Arbetet beräknas vara klart till skolstarten i augusti Under vårterminen och höstterminen 2013 görs invändigt underhåll på Svärdsliljans förskola och en upprustning av förskolans gård. Under vårterminen 2013 görs invändigt underhåll på två avdelningar på Topasens förskola. Invändigt underhåll på Trekantens förskola är planerat under höstterminen Barn- och ungdomsnämnden fattar inget beslut med anledning av informationen.

16 16 (17) 28 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll , 9 Inrättande av ett Brottsförebyggande råd i Kalmar (dnr ). 2. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll , 15 Motion från Inger Hilmansson (FP) om bättre utbildning för alla barn (dnr 2012/2229). 3. Anmälan om kränkande behandling från skolor. 4. Fråga från förälder om syskonförtur och rätt till förskoleplats 15 timmar per vecka samt ordförandens svar (dnr ). 5. Skrivelse från lärare Dörbyskolan med anledning av resultatet av 2012 års nationella prov samt ordförandens svar (dnr 2013/0168). 6. Skrivelse från förälder om arbetsmiljön för elever i år 6 Falkenbergsskolan samt ordförandens svar (dnr 2013/0182). 7. Skolverkets beslut om statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan 2013 (dnr 2013/0023). 8. Rektor Falkenbergsskolan beslut om avstängning av elev (dnr 2012/0943). 9. Skrivelse om kommunens barnomsorgsavgift (maxtaxa) och Torbjörn Hanssons svar (dnr 2013/0223). 10. Centrala samverkansgruppens protokoll Södermöre kommundelsnämnds protokoll Informationen om anmälnings- och kännedomsärenden noteras i protokollet.

17 17 (17) 29 Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens beslut februari-mars: B 18 om tilläggsbelopp (dnr 2012/2312, 2013/0162, 2013/0163, 2013/0164), C 1 Anställning. 2. Förskolechef Förskolan Ögonstenen, beslut oktober-februari: A 3 Nedsättning av avgift (dnr 2012/1693, 2012/2306, 2012/0013, 2013/0048), C 3 Anställning, D 1 Hyresavtal (dnr 2012/1219). 3. Rektor Lindsdalsskolan, beslut juli-februari: B 13 om att ta emot elev från annan kommun (dnr 2012/1771, 2012/2278), C 3 Anställning, D 12 Uthyrning av skollokaler. 4. Rektor Västra Funkaboskolan, beslut februari: A 3 Nedsättning, befrielse eller avskrivning av fordran (dnr 2013/0202, 2012/1861, 2013/0190), C 3 Anställning (dnr 2012/2206), C 13 Förändring av arbetsuppgifter för personal från annan enhet, A 1 om plats då barnet behöver särskilt stöd (dnr 2012/2256). 5. Rektor Kalmarsundsskolan år 6-9, beslut februari: C 3 Anställning. 6. Förskolechef Förskolan Björkenäs, beslut januari-februari: D 12 Uthyrning av lokal, A 1 om utökad tid i barnomsorgen (dnr 2013/0010), C 3 Anställning, A 2 om att ta emot barn från annan kommun (dnr 2013/0151), A 9 om att placera barn i annan kommun (dnr 2013/0173), A 1 om utökad tid i barnomsorgen (dnr 2013/0174, 2013/0175). Barn- och ungdomsnämnden godkänner redovisningen av anmälda delegationsbeslut.

Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen"

Yttrande över motion (FP) - Vi investerar i barnen 1 (4) 25 Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen" Dnr BUN 2013/0165 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-03-06. Motion från Folkpartiet Liberalerna Vi investerar i barnen. Bakgrund

Läs mer

Yttrande över Utbildningsdepartementets remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning"

Yttrande över Utbildningsdepartementets remiss Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-03-20 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över Utbildningsdepartementets remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning" Dnr BUN 2013/0133

Läs mer

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-30 KS 2013/0228 50044 Kommunfullmäktige Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande över remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76)

Yttrande över remiss Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Kamstad 2013-03-06 BUN 2013/0133 Maria-Therese Petersson Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55.

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55. Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55 Plats Östra Funkaboskolan Omfattning 69-77 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl 14.00-16.15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-7 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Plats och tid Rinkabyholmsskolan, kl 13.00-16.15. Beslutande Björn Brändewall (FP), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00-15:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-79 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl 13:00-15:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 54-63 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 mars 2015 kl 13:00-17.00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-26 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-12-18 Barn- och ungdomsnämnden 121 Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Dnr BUN 2013/0699 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-11-27. Kalmarsunds

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 13:00-16:25 Plats Kalmar Konstmuseum Omfattning 48-56 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 maj 2016 kl 13:00-15:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 38-41 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

11. Förskolechef Vasa skolområde, beslut april: A 3 Beslut om nedsättning av barnomsorgsavgift

11. Förskolechef Vasa skolområde, beslut april: A 3 Beslut om nedsättning av barnomsorgsavgift Barn- och ungdomsnämnden 2013-05-15 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll 2013-03-25, 58 - Ändringar med anledning av ny politisk majoritet i Kalmar kommun. 2. s protokoll

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl 13:00-15:50 Ajournering kl 13:50-14:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 44-51 Beslutande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 Barn- och ungdomsnämnden 97 Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Dnr BUN 2016/0859 Handlingar

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 augusti 2015 kl 13:00-15:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 52-59 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 19 Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor Dnr BUN 2016/0045 Handlingar - Motion (MP) Källsortering på skolor. - Förvaltningskontorets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 februari 2018 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 7-14 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 september 2016 kl 13:00-15:40 Plats Vasaskolan Omfattning 56-60 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum, kl 13.00-15.10 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00-15:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 80-85 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 29 augusti 2018 kl. 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 53-61 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-09-21 1 (14) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum kl 13.00-15.25 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter

Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Emad Soukiyh 2013-11-27 BUN 2013/1004 0480-45 30 10 Barn- och ungdomsnämnden Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter

Läs mer

Yttrande över motion: Inrättande av barnskyddsombud

Yttrande över motion: Inrättande av barnskyddsombud TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Liselott Hallgren Göth 2013-06-05 BUN 2013/0422 0480/45 30 06 Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över motion: Inrättande av barnskyddsombud på varje förskoleenhet

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 augusti 2016 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 48-55 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård UTDRAG 1 (3) 2013-10-16 Barn- och ungdomsnämnden 82 Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård Dnr BUN 2013/0659 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-09-24. Miljöpartiets motion om

Läs mer

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76)

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande 2013-05-02 1 (5) Dnr:02-2013:1030 Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) U2012/6322/S

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen Datum 2015-02-10 Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2014 Sammanställt av kommunhälsan Ann-Sofi Carlsson Sinisa Vukovac Kommunledningskontoret Kommunhälsan

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2013-03-20 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll 2013-01-28, 9 Inrättande av ett Brottsförebyggande råd i Kalmar (dnr 2013-0139). 2. Utdrag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 april 2015 kl 13:00-15:30 Plats Kalmar läns museum Omfattning 27-36 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-09-17 67 Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Dnr BUN 2014/0472 Handlingar Miljöpartiets motion Förbättra barnens cykelvardag!. Förvaltningskontorets

Läs mer

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 20 Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever Dnr BUN 2015/1000 Handlingar - Motion (L) Frångå

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(8) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje. kl. 14.00-15.20 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen.

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över ansökan från Södra skolan i Kalmar AB om godkännande för utökning med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem

Läs mer

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Katarina Sandberg 2016-11-01 BUN 2016/0859 0480-45 30 03 Barn- och ungdomsnämnden Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 november 2013 kl 13:00-16:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 92-116 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 februari 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 11-17 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Liselott Göth Hallgren 2013-11-27 BUN 2013/0699 0480-45 30 06 Barn- och ungdomsnämnden Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Förslag

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(13)

Sammanträdesprotokoll 1(13) Sammanträdesprotokoll 1(13) Plats och tid ande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.30 18.20 Nancy Ibarra (V), ordförande Johanna Odö (S) Rickard Gillman (S)

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-04-23

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-04-23 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-04-23 Ärendelista 40. Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 41. Remiss av förbättringsområden och ambitioner i handlingsprogram för skydd mot

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (8) Datum: Torsdag Tid: 09:00-12:00 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 december 2013 kl 08:30-11:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 117-127 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2016-06-23 Ärendelista 63 Dnr 2016-000076 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2016 64 Dnr 2015-000287 Plansamråd - ändring av detaljplan för del av

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-22 Ärendelista 100 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 101 Dnr 2015-000170 Redovisning av huvudmannens systematiska kvalitetsarbete

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl 13:00-15:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 81-88 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Barn- ungdomsnämndens 9-13 2 Årsredovisning 2015 Barn- ungdomsnämnden...6 Fristående verksamhet i Alingsås kommun 2016...7 Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats 2015...8 Val av ledamöter

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 mars 2015 kl. 8:30-8:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 21-23 ande Anders Andersson (C) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76, U2012/6322/S)

Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76, U2012/6322/S) 2013-05-06 Dnr 10.1-7685/2013 1(8) Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-21 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens

Läs mer

Urban Persson Lärarnas Riksförbund. Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Urban Persson Lärarnas Riksförbund. Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 (12) Plats och tid Bonaren, måndagen den 23 september 2019 kl 13:00-15:00 ande Elisabeth Strid Jenny Svanqvist Ann-Sofie Törnqvist Ingela Berglund Ann-Britt Holmstedt Urban Persson Bodil Sandnes

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0652 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen fritidshem Förslag

Läs mer

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2018-11-21 Barn- och ungdomsnämnden 80 Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor Dnr BUN 2018/0688 Handlingar - Motion Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor.

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Bokö Paragrafer 9-15 kl. 14:00-17:00 Justeringens plats och tid Sekreterare... Karin Berg Ordförande Justerande.... Kent Perciwall.... ANSLAG/BEVIS et är justerat. Justeringen har tillkännagivits

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02 Delegationsordning för barn- och utbildnings Antagen av barn- och utbildnings 2011-10-26. Tillägg 2012-04-25, kommunal vuxenutbildning om nationella kurser. Denna delegationsordning ersätter tidigare delegationer

Läs mer

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-08-17 av Kommunstyrelsen 114 Senast reviderad - Detta dokument gäller för

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-08-18 129 Tid 8.30-9.25 Plats Stadshuset Omfattning 144-149 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S) Bertil

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret, Heby, måndag 7 september, kl 8.00. Sekreterare Paragrafer 65-76 ANSLAG/BEVIS

Barn- och utbildningskontoret, Heby, måndag 7 september, kl 8.00. Sekreterare Paragrafer 65-76 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Barn- och utbildningskontoret, Heby, kl 08.15 13.00 Beslutande Tomas Bergström (FP), ordförande Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Linda

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 09.16 11.40 ande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Bodil Umegård

Läs mer

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011.

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-08-31 95 Meddelanden. 96 Anmälan om delegationsbeslut. 97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. 98 Information budget 2012. 99 Den framtida gymnasieskolan

Läs mer

Datum 2011-12-20. Handläggare Mats Linde 0480-45 30. Kommunen. ns revisorer. Svar på. Bakgrund. Iakttagelser. personalstyrkan.

Datum 2011-12-20. Handläggare Mats Linde 0480-45 30. Kommunen. ns revisorer. Svar på. Bakgrund. Iakttagelser. personalstyrkan. Handläggare Mats Linde 0480-45 30 02, 070-273 39 47 Datum 2011-12-20 Kommunen ns revisorer Svar på revisorernas rapport Granskning av barn- och ungdomsnämndens styrning och uppföljning avv för- en granskning

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 oktober 2016 kl 13:00-15:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 61-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 maj 2015 kl 13:00-17:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-43 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet och annan pedagogisk verksamhet 743:5 Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antaget av Kommunfullmäktige 2014-09-25 Gäller fr

Läs mer

SAM - systematiskt arbetsmiljöarbete 2014

SAM - systematiskt arbetsmiljöarbete 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Christine Kittel-Olsson 2015-04-14 SKDN 2015/0096 0480-452904 Södermöre kommundelsnämnd SAM - systematiskt arbetsmiljöarbete 2014 Förslag till beslut

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens 2013-04-25 arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens 2013-04-25 arbetsutskott Barn- och utbildningsnämndens 2013-04-25 Plats: Lilla Sess Tid: 2013-04-30 kl. 8:30 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom/henne.

Läs mer

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018 KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (16) Datum 2018-08-29 Tid 18:00 Plats Bollmora Ordförande Sekreterare Anki Svensson Carl Lidén Högselius Dagordning 1 Resultatsammanställning läsåret 2017/2018 2 Ekonomisk uppföljning

Läs mer

Närvarande ej tjänstgörande ersättare: Eva-Lena Johansson (s) Clary Svensson (s), 2-7 Monica Gustavsson (s) Leif Karlsson (s)

Närvarande ej tjänstgörande ersättare: Eva-Lena Johansson (s) Clary Svensson (s), 2-7 Monica Gustavsson (s) Leif Karlsson (s) ) 2004-02-26 1 (16) Plats och tid: Furåsen, Färgelanda, torsdagen den 26 februari 2004, klockan 13.00-16.00. ande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare: Ulla Börjesson (s) ordförande Tommy Widekärr (fp)

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 september 2017 kl 13:00-15:35 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 71-80 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl 13:00-16:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 82-108 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och utbildningsnämnden, dess beredning och MBL 2012.

154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och utbildningsnämnden, dess beredning och MBL 2012. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-12-14 151 Meddelanden. 152 Anmälan om delegationsbeslut. 153 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport oktober 2011. 154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl. 16.00-18.15 Beslutande Övriga deltagande Marie Gärdby, (C) ordförande Kent Holmer, (S) 1:e vice ordförande Viveca Dahlqvist (PF) 2:e vice ordförande Mikael Malm,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2016-05-02 1(12) Plats och tid Tjäderns sammanträdesrum, kommunkontoret kl 09.00 14.40. Beslutande Anna-Karin Vernberg, M, ordförande Karl Dumky, M Margareta Olsson, S Per-Göran Skoog, S Eva Nilsson, S

Läs mer

Kerstin Fors-Mattsson, skolchef Carola Hansson, sekreterare Helen Isaksson, rektor, 27. Wivi-Anne Mulk (Sv) ANSLAG / BEVIS

Kerstin Fors-Mattsson, skolchef Carola Hansson, sekreterare Helen Isaksson, rektor, 27. Wivi-Anne Mulk (Sv) ANSLAG / BEVIS Plats och tid: Sammanträdesrum 3, kommunhuset, Jokkmokk, klockan 09.30 11.40 Beslutande ledamöter: Sven Holmqvist (S), ordförande Tord Larsson (S), v ordf Johan Agetoft (S) Anna-Karin Jonsson Kvist (S)

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-30

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-30 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-01-30 1 Barn- och ungdomsnämndens internbudget för 2014 2 Uppföljning av internkontrollplan år 2013 3 Verksamhetschef skolhälsovården

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(17)

Sammanträdesprotokoll 1(17) Sammanträdesprotokoll 1(17) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 19.15 Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S)

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten Kommunstyrelsens utskott för utbildning, kultur och Plats och tid Hasselbackens förskola, Edenryd kl. 09:00-11:30 Beslutande Ledamöter Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (Alt)

Läs mer

Reglemente för barn- och ungdomsnämnden

Reglemente för barn- och ungdomsnämnden Reglemente för barn- och ungdomsnämnden Faställt av kommunfullmäktige 2002-04-22 17. Senast reviderat 133 Förutom det som skrivs om nämnderna i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1.

Läs mer

Utbildningsnämnden 2003-12-16 1 (13) Agneta Rönn, t o m 147 (m) Thomas Uppman Birger Svensson Kenneth Rosén, t o m 147 (s)

Utbildningsnämnden 2003-12-16 1 (13) Agneta Rönn, t o m 147 (m) Thomas Uppman Birger Svensson Kenneth Rosén, t o m 147 (s) Utbildningsnämnden 2003-12-16 1 (13) Plats och tid Beslutande D-skolan, kl 13.15 17.05. Bror Sterner (s) Agneta Rönn, t o m 147 (m) Thomas Uppman (s) Birger Svensson (s) Kenneth Rosén, t o m 147 (s) Stefan

Läs mer

Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Rolf Mårtensson (M) Linda Väbro (SD)

Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Rolf Mårtensson (M) Linda Väbro (SD) 1(15) Kommunstyrelsens utskott för Plats och tid Sammanträdesrummet i Vita huset, kl. 8.30 10.25 Beslutande Ledamöter Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Rolf Mårtensson (M) Linda Väbro (SD) Tjänstgörande

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 40-48 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll Tid och plats Tisdagen den 21 februari 2012, kl 18.00 19.45 i Dialogen Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Lena Gerby (M), ordförande Mats Ahlbom (M) Gunnel Bergström (FP) Ove Wallin (C) Hanna

Läs mer

Reglemente. Utbildningsnämnden. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reviderad:

Reglemente. Utbildningsnämnden. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reviderad: Reglemente Utbildningsnämnden Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2014-09-29 Reviderad: 2019-01-15 Dnr: Bun 2014/159 Reglemente för Utbildningsnämnden Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 41-51. Hans Måhagen. Ordförande: Pontus Wessman. Justerande: Lena Ringensjö Andersson

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 41-51. Hans Måhagen. Ordförande: Pontus Wessman. Justerande: Lena Ringensjö Andersson Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-25 1 (12) Plats och tid: Kommunkontoret sammanträdesrum Ängen, kl. 09.00-15.15 Beslutande: Pontus Wessman (mp), ordförande Sigvard Olsson (s), för Jörgen Banck Torbjörn

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 (15) Plats och tid Näringslivets Hus, tisdagen den 22 januari 2019 kl 08:00-09.05 ande Alda Danial (L) Ordförande Ann-Britt Danielsson (M) Vice ordförande Anne-Marie Wahlström (S) Jan Henningsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2018 kl. 13:00-15:30 Plats Dörbyskolan Omfattning 62-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Dnr BUN18/138/13 RIKTLINJER. Riktlinjer för skolpliktsbevakning. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden

Dnr BUN18/138/13 RIKTLINJER. Riktlinjer för skolpliktsbevakning. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden Dnr BUN18/138/13 RIKTLINJER Riktlinjer för skolpliktsbevakning Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2019-02-06 Dnr BUN18/13 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrundsanalys och överväganden...

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 april 2018 kl. 13:00-15:25 Plats Kalmarsundsskolan Omfattning 30-36 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

SKN Ej delegerade beslut 150128

SKN Ej delegerade beslut 150128 SKN j delegerade beslut 150128 Nr Område Lagrum VDR Anmärkning Besvär A 10 ALLMÄNNA ÄRNDN R A 19 Utdelning av stipendier och bidrag ur fonder / V nligt BLN 2014-06-10 p. 10 A 25 Beslut om skolenheter och

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02 Delegationsordning för barn- och utbildnings Antagen av barn- och utbildnings 2015-01-21 Denna delegationsordning ersätter tidigare delegationer i samma ärenden/ ärendegrupper. Delegation och delegering

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35 1(10) Plats och tid Beslutande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35 Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Sandra Sjöberg (s) Siv Friedmann Björk (c) Therese Leufvén (c), tjänstgörande

Läs mer