Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Tid Onsdagen den 20 april 2016 kl 13:00-17:00 Ajournering kl 15:40-16:05 Plats Lindöskolan Omfattning Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson (S) Micaela Glindarv (S) Eric Dicksson (KD) Eva Jarstad (S) Patric Vadman (C) Pelle Sederkvist (M) Måns Linge (M) Micael Foghagen (SD) Övriga Mats Linde, förvaltningschef Emad Soukiyh, administrativ chef Jennie Ljunggren, ekonom, 30 Peter Sunnanek, planeringssekreterare, 31 Wolfgang Friedh, planeringssekreterare, 32 Torbjörn Hansson, planeringssekreterare, 33 Malin Neander, planeringssekreterare, 34a) Clas Wolke, planeringssekreterare, 34b) Anslaget på kommunens anslagstavla den 28 april 2016

2 2 (17) Sekreterare Iréne Jonsson Justeras Lasse Johansson Ordförande Eva Jarstad

3 3 (17) 29 Information om Lindöskolans verksamhet Rektor Karin Berggren informerar om Lindöskolans verksamheter, arbetet på skolan, samarbetet i Funkabonätet samt om utmaningar framåt. Under läsåret har skolans fokus varit på verksamhetsuppdraget, skolans vision, övningsskola för Linnéuniversitetets studenter som går grundlärarprogrammet verksamhetsintegrerad profil, handledarutbildning 7,5 hp för all personal, betyg och bedömning.

4 4 (17) 30 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter mars 2016 Dnr BUN 2016/0285 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Prognosen i mars visar ett överskott på 2,9 mkr. Vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde den 18 maj kommer förvaltningskontoret att informera om förvaltningens arbete med kompetensförsörjning. Beslut beslutar att lägga rapporten till handlingarna.

5 5 (17) 31 Yttrande över remiss - Förslag till allmänt reglemente samt nämndspecifika reglementen Dnr BUN 2016/0272 Handlingar - Kommunstyrelsens arbetsutskotts remiss. - Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Utifrån Sveriges Kommuner och Landstings förslag till normalreglemente har ett Allmänt reglemente för Kalmar kommuns nämnder tagits fram. Syftet med ett allmänt reglemente är att skapa enhetlighet och tydlighet för samtliga nämnder. Det finns också praktiska fördelar med ett allmänt reglemente för samtliga nämnder, exempelvis vid uppdateringar behöver enbart ett reglemente ändras. Utöver detta reglemente finns ett särskilt reglemente för var och en av nämnderna. Dessa reglementen innehåller nämndens uppgifter, sammansättning och övriga bestämmelser. Tidigare fanns hela reglementet som respektive nämnds eget reglemente, nu har det omarbetats till att vara ett gemensamt grundreglemente som gäller samtliga nämnder. Det som specifikt rör barn- och ungdomsnämnden finns angivet i det nämndspecifika regelmentet. På det stora hela är det dock inte särskilt stora förändringar, sammantaget. Beslut beslutar att ställa sig bakom kommunstyrelsens arbetsutskotts Förslag till allmänt reglemente samt nämndspecifika reglementen. Däremot önskas ett klargörande under 11 i det allmänna reglementet; att denna paragraf utgår om nämnd fattat beslut att sammanträdena hålles offentligt (med stöd av 10).

6 6 (17) 32 Riktlinjer för skolskjuts gällande förskoleklass, grundskola och särskola Dnr BUN 2016/0175 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Gällande skolskjutslinjer reviderades senast Sedan dess har arbete pågått för att utveckla stödet till rektor i en mängd olika skolskjutsfrågor. En av de stora frågorna har varit på vilket sätt stödet till rektorer i bedömning av trafikförhållanden längs skolväg skulle kunna se ut. I Skolskjutsförordningen :340, står det att: nämnden bestämmer (i vårt fall rektor på delegation) efter att ha inhämtat synpunkter från den kommunala nämnd som ansvarar för trafikfrågor, polismyndighet och väghållare för varje skolskjuts. Detta är ett komplext system där rektor har haft svårt att få fram saklig information för sitt beslutsfattande. I samarbete med samhällsbyggnadskontoret som ansvarar för trafikfrågor i Kalmar kommun har ett mallverktyg tagits fram utifrån trafikverkets kriterier vid bedömning av cykelstråk. Detta mallverktyg finns nu i dokumentet riktlinjer för skolskjuts. Ett förtydligande kring rektors ansvar att utreda har tillkommit i dokumentet Kvalitetssäkring av skolskjuts. I förslag till nya skolskjutsriktlinjer finns en förtydligan kring funktionsnedsättning eller andra undantag då dessa kan vara tillfälliga eller bestående samt att de ska styrkas med läkarintyg. Även förtydligande då Kalmar kommuns olycksfallsförsäkring alt. vårdnadshavares försäkring kan vara aktuell. Den tredje större förändringen gäller transport till korttidsboende. Transport till korttidsboende är inte att betrakta som skolskjuts enligt skollagen då det inte handlar om transport mellan elevs folkbokföringsadress och skola. I samarbete med KLT erbjuder Kalmar kommun kostnadsfri transport för elever som har beslut enligt LSS som inte räknas som skolskjuts. Förutsättningar finns beskrivna i skolskjutsriktlinjerna och kommer att utvärderas under våren Beslut beslutar, efter redaktionell förändring, att fastställa riktlinjer för skolskjuts gällande förskoleklass, grundskola och särskola att gälla fr.o.m Protokollsanteckning Eric Dicksson (KD) lämnar följande protokollsanteckning: Det är positivt att vi nu får riktlinjer för skolskjuts. Det underlättar rektorernas bedömning och gör bedömningarna mer lika mellan rektorerna. Dock anser jag att beslut kring skolskjuts inte ska ligga på rektorerna, utan bör flyttas till central nivå. Rektorer ska jobba mer med pedagogiskt ledarskap och mindre med administrativa uppgifter, så som skolskjutsar, som kan skötas av någon annan.

7 7 (17) 33 Grundskola och förskola på kv. Telemarken Dnr BUN 2016/0060 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Tillägg till utredningsuppdrag - Brofästet som F-9 skola? - Trafiköversyn inför en eventuell skola på Brofästet. - SWOT-analys Kalmarsundsskolan. - SWOT-analys Vasaskolan. - SWOT-analys Lindöskolan. Bakgrund har fått i uppdrag att tillsammans med KIFAB utreda förutsättningar för en ny skola på kv. Telemarken i samband med att Linnéuniversitetet flyttar till nya lokaler. Uppdraget består av två delar: - att utreda förutsättningar för att placera särskolan på kv. Telemarken, - att utreda förutsättningar för att placera ytterligare skolverksamhet på kv. Telemarken. Förutsättningar för att placera särskola på kv. Telemarken har tidigare redovisats. I samband med att den utredningen lämnades till kommunfullmäktige beslutade barn- och ungdomsnämnden att kommande utredning om ytterligare skolverksamhet också skulle belysa möjligheterna till en fullständig F-9 skola på kv. Telemarken. Förvaltningskontoret redovisar i tjänsteskrivelse, daterad den 7 april 2016, uppdraget att utreda förutsättningar för att placera ytterligare skolverksamhet på kv. Telemarken. Sammanfattningsvis konstaterar utredningen att det, utöver särskola, finns bra förutsättningar för skola och förskola på kv. Telemarken. Mot bakgrund av stora barn- och elevökningar i centrala Kalmar, och därmed behov av nya skollokaler, ger kv. Telemarken goda möjligheter. Detta gäller i synnerhet om alternativet ställs mot att bygga nya skol- och förskolelokaler, vilket kräver stora investeringar och i flera fall inte ens är fysiskt möjligt. Skola och förskola på kv. Telemarken löser lokalbehoven för särskolan, Vasaskolan, Lindöskolan och Kalmarsundsskolan samt ger möjlighet till fler förskoleplatser. Högstadieelever får i många fall längre till skolan än i dag. Oavsett var i centralorten en ny skola placeras kommer nya skolvägar börja användas. Det innebär att skolvägen måste säkerställas och åtgärder eventuellt göras. I det sammanhanget är det prioriterat att de yngsta eleverna får kortast skolväg och har sin skola i närområdet. Den trafiköversyn som gjorts visar att det finns goda möjligheter till säker skolväg för de elever som ska till kv. Telemarken. En ny skola i sin helhet är möjlig att ta i bruk från höstterminen Det är dock prioriterat att särskolans träningsskola kan flytta in tidigare.

8 8 (17) Elevernas, lärarnas och föräldrarnas synpunkter har samlats in på berörda skolor. Analysen har berört både styrkor/möjligheter och hot/svagheter (SWOT). Synpunkterna redovisas i bilagorna för Vasaskolan, Lindöskolan och Kalmarsundsskolan. Under förutsättning att beslut tas kommer personalens synpunkter kring skolorganisation, ledningsfunktion och lokalernas utrustning att beaktas i genomförandeprocessen. Behovet av att bygga ut skolkapaciteten i centrala Kalmar har förutspåtts sedan flera år. Detta behov har också ökat och blivit ännu tydligare när planarbete och bostadsbyggande tagit fart. Skolorna i centralorten kommer att vara fulla inom några få år. Att göra en ny skola kräver framförhållning för att ge en bra lösning. Lokaler och utemiljö ska projekteras och byggas om (eller byggas). Infrastruktur runt skolan ska planeras och genomföras, och en ny skolorganisation tas fram. Det innebär att ett behov ses av att beslut om inriktning tas relativt snart så att genomförandefasen kan påbörjas. Överläggning Under överläggningen redovisas följande förslag. 1. Lasse Johansson (S), Leila ben Larbi (V), Robert Sigvardsson (S), Eva Jarstad (S), Micaela Glindarv (S) och Patric Vadman (C) föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska - bifalla förvaltningskontorets förslag om att överlämna utredningen till kommunfullmäktige, - tillstyrka att särskola, förskola, mellanstadium och högstadium inryms på kv. Telemarken och uttala att det är viktigt att få tillgång till lokalerna så tidigt som möjligt. Detta gäller i synnerhet träningsskolan. 2. Måns Linge (M) - med instämmande av Pelle Sederkvist (M), Björn Brändewall (L) och Eric Dicksson (KD) - föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska avslå Lasse Johanssons m.fl. tilläggsförslag. 3. Björn Brändewall (L), Måns Linge (M), Pelle Sederkvist (M) och Eric Dicksson (KD) föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska uppdra åt Funkaboskolan att utföra en SWOT-analys liknande de som har gjorts på andra berörda skolor, och bilägga denna till utredningen. Ajournering s sammanträde ajourneras kl 15:40-16:05. Sedan överläggningen avslutats beslutar barn- och ungdomsnämnden först i enlighet med förvaltningskontorets förslag att överlämna utredningen om förutsättningar för ytterligare skolverksamhet på kv. Telemarken till kommunfullmäktige. Ordföranden frågar härefter om barn- och ungdomsnämnden vill bifalla eller avslå Björn Brändewalls m.fl. förslag om att uppdra åt Funkaboskolan att utföra en SWOT-analys liknande de som har gjorts på andra berörda skolor, och bilägga denna till utredningen. Han finner att barn- och ungdomsnämnden bifaller förslaget.

9 9 (17) Avslutningsvis frågar ordförande om barn- och ungdomsnämnden vill bifalla eller avslå Lasse Johanssons m.fl. förslag om att tillstyrka att särskola, förskola, mellanstadium och högstadium inryms på kv. Telemarken och uttala att det är viktigt att få tillgång till lokalerna så tidigt som möjligt. Detta gäller i synnerhet träningsskolan. Han finner att barn- och ungdomsnämnden bifaller förslaget. Omröstning begärs. godkänner följande omröstningsproposition: Den som vill bifalla Lasse Johanssons m.fl. förslag röstar ja, den som vill avslå det röstar nej. Vid omröstningen avges 6 ja-röster och 5 nejröster. Ja-röst: Leila ben Larbi (V), Robert Sigvardsson (S), Eva Jarstad (S), Micaela Glindarv (S), Patric Vadman (C), Lasse Johansson (S). Nej-röst: Björn Brändewall (L), Eric Dicksson (KD), Måns Linge (M), Pelle Sederkvist (M), Micael Foghagen (SD). Det innebär att barn- och ungdomsnämnden bifaller förslaget. Beslut beslutar att 1. överlämna utredningen om förutsättningar för ytterligare skolverksamhet på kv. Telemarken till kommunfullmäktige, 2. tillstyrka att särskola, förskola, mellanstadium och högstadium inryms på kv. Telemarken och uttala att det är viktigt att få tillgång till lokalerna så tidigt som möjligt. Detta gäller i synnerhet träningsskolan, 3. uppdra åt Funkaboskolan att utföra en SWOT-analys liknande de som har gjorts på andra berörda skolor, och bilägga denna till utredningen. Reservationer Måns Linge (M), Björn Brändewall (L), Eric Dicksson (KD) och Pelle Sederkvist (M) reserverar sig mot barn- och ungdomsnämndens beslut: Vi anser att barn- och ungdomsnämnden fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för skola på Brofästet, inte till- eller avstyrka det. Med anledning av det reserverar vi oss till förmån för avslag på förslaget att tillstyrker att särskola, förskola, mellanstadium och högstadium inryms på kv. Telemarken och uttalar att det är viktigt att få tillgång till lokalerna så tidigt som möjligt. Detta gäller i synnerhet träningssärskolan. Micael Foghagen (SD) reserverar sig mot barn- och ungdomsnämndens beslut att tillstyrka att särskola, förskola, mellanstadium och högstadium inryms på kv. Telemarken och uttala att det är viktigt att få tillgång till lokalerna så tidigt som möjligt. Detta gäller i synnerhet träningsskolan. Protokollsanteckning Björn Brändewall (L), Eric Dicksson (KD), Måns Linge (M) och Pelle Sederkvist (M) lämnar följande protokollsanteckning:

10 10 (17) Utredningen visar att det finns förutsättningar att flytta ytterligare skolverksamhet till Brofästet. Men för att det även ska bli *bra* skolverksamhet är det många saker som måste tas hänsyn till. En stor skola kan antingen fungera bra och frigöra resurser för ökad kvalitet, eller så skapas social oro med mobbning och sämre resultat som följd. Carl- Henrik Adolfssons forskningsöversikt Skolstorlekens påverkan på elevers skolprestationer och sociala situation i skolan (2014) konstaterar att det inte går att entydigt slå fast att skolstorleken har betydelse för elevers skolprestationer, men att det samtidigt finns flera studier som pekar på att elever, särskilt högstadieelever med socialt utsatt bakgrund, presterar bättre på mindre skolor. På en stor skola som på Brofästet kan det således vara helt avgörande hur rektorn organiserar skolan. Kalmarsundsskolan är en skola som i vår mening har arbetat framgångsrikt med detta; lokalerna är uppdelade i olika block med mindre uppehållsrum istället för bara ett enda stort; schemat är upplagt så att inte alla klasser har rast samtidigt; man har frigjort resurser för skolvärdinna så att eleverna blir sedda utanför lektionstid. Det är viktigt att dessa och andra lärdomar tas tillvara för att skapa en trygg skolmiljö och bibehålla känslan av en liten skola, trots att skolan är stor. En grundtanke med att flytta Särskolan till Brofästet var att eleverna skulle få integrera sig, dvs få umgås med jämnåriga elever i grundskolan. I utredningen föreslås mellan- och högstadium, men inget lågstadium. Detta trots att många särskoleelever mognadsmässigt är mer i nivå med de yngre eleverna och funkar bäst i spontan lek med dessa. Liggande förslag är alltså inte optimalt för Särskolan. En förskola med 8 avdelningar i samma byggnad skulle bli rekordstort för Kalmar och det ställer vi oss tveksamma till. På samma sätt som med högstadiet, ställer detta krav på förskolechef att organisera det, och det kan behövas många ingångar för att minimera mängden spring och möten vid lämning och hämtning. Vi anser även att en förskola av denna volym behöver ha ett mottagningskök av något slag, för att försäkra att spring med matvagnar och disk inte lämpas över på den pedagogiska personalen. Om simhall placeras här kan det vara mycket gynnsamt för träningsskolan. Men det kräver att den simhallen faktiskt byggs med en träningsbassäng, som har högre vattentemperatur, lift, olika djup och en lugn ljudmiljö. Detta finns för närvarande inte med i Kultur- och Fritids planering för simhall, så Kommunfullmäktige behöver i så fall ställa detta krav särskilt inför upphandling och arkitektuppdrag. Eventuellt kan samarbete sökas med Landstinget, då det skulle komplettera deras eget behandlingsbad i Kalmar, som ofta är fullbokat, med ökad kapacitet. Som utredningen påpekar så är det positivt för integrationen att elever från olika bakgrund, som Vasaskolan och Kalmarsundsskolan, får blandas. Men samtidigt kan denna omorganisation leda till rakt motsatt effekt för Funkaboskolan. Funkaboskolan har redan gått miste om eleverna från Läckeby, sedan Åbyskolans elever nyligen börjat gå på högstadiet i Lindsdal istället. Med detta förslag försvinner även eleverna från Lindöskolan, dvs Ängö, Kvarnholmen,

11 11 (17) Östra Malmen och Getingen. Kvar på Funkaboskolans högstadium blir elever från Funkabo, Berga, Djurängen och Krafslösa. Detta innebär sammantaget ett förändrat elevunderlag, geografiskt mer koncentrerat och med större tyngdpunkt på social bakgrund med hög SALSA-faktor.

12 12 (17) 34 Diskussions- och informationsärenden a) Skolinspektionens skolenkät 2015 Planeringssekreterare Malin Neander informerar om resultatet av Skolinspektionens skolenkät 2015 som eleverna i årskurs 9 och i årskurs 5 genomförde vårterminen Resultatet visar övergripande att: eleverna är nöjda med sin skola vi är bra på att ge eleverna trygghet vi behöver arbeta mer med att ge eleverna utmaningar För att nå målet om att Kalmar kommun ska bli en av Sveriges 30 bästa skolkommuner finns bl.a. detaljerade mål formulerade och nedbrutna i respektive enhets verksamhetsuppdrag syftandes till att: - höja det genomsnittliga meritvärdet - lärarna ska ha höga förväntningar på eleverna - eleverna ska känna nyfikenhet och lust att lära b) Slutrapport från projektet Lärande skolor och förskolor i Kalmar kommun Lärande skolor och förskolor i Kalmar kommun har varit ett treårigt samarbetsprojekt mellan Linnéuniversitetet och Kalmar kommun. Samarbetet omfattade förskolors och skolors systematiska utvecklings- och förbättringsarbeten med syftet att förbättra förutsättningarna för barns och elevers lärande och i förlängningen elevers måluppfyllelse och studieresultat. Kalmarsundsnätet och Barkestorpsnätet valdes inledningsvis ut att delta i projektet. I Kalmarsundsnätet var övergripande fokus inriktat mot att vidareutveckla det språkutvecklande arbetssättet på förskolor och skolor medan fokus i Barkestorpsnätet var inriktat mot lärares ledarskap i barngruppen eller i klassrummet. Planeringssekreterare Clas Wolke informerar om Linnéuniversitetets slutrapport och de resultat och förändringar som framkommit i de båda nätverken. Rapporten avslutas med fem punkter som forskarna knutna till projektet betraktar som särskilt betydelsefulla för skolornas och förskolornas fortsatta utvecklingsarbete. 1. Nödvändigheten av fortsatt fördjupad och kontinuerlig diskussion mellan skolledning, förstelärare och lärare, men också i vissa fall förvaltning kring fokus för det fortsatta utvecklingsarbetet samt hur det ska bedrivas och utvärderas. 2. Skapa förutsättningar och en hållbar organisation för det fortsatta utvecklingsarbetet där målet är att detsamma ska bli en så naturlig del av lärarnas arbete som möjligt.

13 13 (17) 3. Behovet av att rektorer och förskolechefer knyter någon form av processstöd till sig, i form av t.ex. en förstelärare, specialpedagog eller arbetslagsledare. Med detta skapas bättre förutsättningar för ett mer hållbart utvecklingsarbete som inte stannar av. 4. Fortsätt att samla in data om den undervisning som elever/barn möter. Följ upp med pedagogiska samtal med ett tydligt fokus mot förbättring av undervisningen. 5. Skapa förutsättningar för rektorers och förskolechefers lärande via exempelvis kontinuerliga pedagogiska samtal där specifika frågor som rör utvecklingsarbetet behandlas systematiskt. Med fördel bjuds forskare med kompetens i det innehåll som står i fokus in i samtalet. c) Lovskolor Administrativ chef Emad Soukiyh informerar om genomförd sport- och påsklovsskola elever deltog på sportlovsskolan och 108 på påsklovsskolan. Måluppfyllelsen utifrån elevernas studieplaner var ca 75 %. Simskola under sportlovet resulterade i att fem elever idag är simkunniga enligt läroplanens kriterier. Ett utvecklingsområde är att förbättra kvaliteten på elevernas studieplaner. d) Personalnytt, organisations- och lokalförändringar Under våren har sju chefsrekryteringar genomförts inom barn- och ungdomsförvaltningen: - Rektor till Lindsdalsskolorna - Malin Öhlin. - Chef för central elevhälsa - Åse Porsefjord. - Rektor till Rocknebyskolan - Ulf Nilsson. - Förskolechef till Förskolan Svärdsliljan - Pia Olsson. - Rektor till Dörbyskolan - Sari Sundberg. - Chef för Skolmottagningsenheten - sista ansökningsdag var den 17 april. - Rektor tillika förskolechef till Åbyskola - sista ansökningsdag är den 25 april. Beslut fattar inget beslut med anledning av informationen.

14 14 (17) 35 Avrapportering verksamhetsbesök/nätverksträffar Lasse Johansson lämnar följande rapporter från genomförda verksamhetsbesök. Vallmon den 30 mars: Jag tillbringade förmiddagen i verksamheten för att se hur det fungerade. Barnen verkar trivas och kan mer än man som förälder tror. Ett samtal med Peter, förskolechefen genomfördes och en rundvandring med fokus på OB-avdelning och nya avdelningen Lavendeln. Ekonomin är inte bra men Peter hoppas kunna fylla på i OB-omsorgen genom en marknadsföringskampanj, även barnkullarna kommer att öka. Vi diskuterade även de pedagogiska målen och Peter tycker att verksamheten nu har kommit samman och personalen fungerar som ett lag vilket gör att man nu kan fokusera bättre på att uppfylla målen, uppföljning var 6 vecka. Fler satsningar på förskolan efterlyses såklart, kanske framförallt speciallärare eller utvecklingstjänster. Bemöta skillnad mellan kön redan i förskola. Det önskades även fler stängningsdagar. Mottagningsenheten den 5 april: Rikard guidade mig runt och jag fick besöka ett klassrum där lektionen pågick. Många hej kompis blev det. Verksamheten har nu kommit ikapp efter höstens stålbad. Nu fungerar rutinerna bra och de trivs i sina lokaler. Efterlyser bättre fokus på kartläggningen från en del av de skolor som tar emot barnen och även bättre studiehandledning, det skulle öka måluppfyllelsen markant. Rektorn måste vara mer tydlig på mottagande skola och uppföljning vore bra att ha. Djurängsskolan den 12 april: Mest diskussion om flytten och hur det påverkar situationen. Lite jobbigt tycker man att det är att ta det inom ram. Man är även kritisk till Serviceförvaltningen för skötseln av byggnaden. Men ser fram emot att få detta avklarat. Positiva till semestertjänst. Rockneby den 13 april: En trevlig förmiddag på Rockneby där även ett besök på Helgesbo hanns med. Ett skriande behov av personal. Många sjukskrivna och det ser inte ljust ut. Önskelistan är först mer folk sedan kompetensutveckling. Framförallt måste vi se över situationen på Helgesbo om vi ska fortsätta med det i framtiden. Lindsdalsskolan den 14 april: Studiebesök hos utvecklingslärare Eva Hahne-Hallmer som arbetar primärt med läsutveckling. Jag fick vara med på två tillfällen när hon läste högt med två barn som har det svårt. Intressant att följa en lärares arbete på plats.

15 15 (17) Det ger även gott resultat med intensiv träning och barnen gör stora framsteg. Björn Brändewall, Pelle Sederkvist, Måns Linge och Eric Dicksson lämnar följande rapport från genomfört verksamhetsbesök på Mottagningsenheten den 13 april: Utifrån sina kontakter med hemskolorna bedöms att studiehandledning är ett förbättringsområde. Alla lärare/rektorer vet inte hur det ska gå till. Enheten skulle behöva mer luft i systemet, för det arbete som enheten bedriver på hemskolorna. Typ 1 fast tjänst. Enheten önskar bättre kommunikation med Migrationsverket, t.ex. snabb info om att det finns nytt barn i skolålder i kommunen. Några elever vi träffade hade varit i Sverige mellan 5 och 6 månader, men börjat skolan först för en vecka sedan. Den 12 april deltog Björn Brändewall på barnpanelen som genomfördes på förvaltningskontoret med anledning av att samhällsbyggnadskontoret ville veta elevernas synpunkter på simhallens framtida placering. Björn Brändewall besökte Djurängsskolan den 12 april.

16 16 (17) 36 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. Skrivelse från RBU Kalmar om det fortsatta arbetet rörande flytten av särskolan samt förvaltningskontorets svar (dnr 2016/0263). 2. Skolinspektionens beslut efter uppföljning av kvalitetsgranskning av elevhälsans arbete vid Falkenbergsskolan (dnr 2014/1036). 3. Skrivelse om Falkenbergsskolan Hus 10 samt förvaltningskontorets svar (dnr 2016/0181). 4. Skrivelse för kännedom från föräldrar med barn på Vasaskolan om utredning rörande högstadieskolor i Kalmar (dnr 2016/0264). 5. Södermöre kommundelsnämnds protokoll Centrala samverkansgruppens protokoll Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Beslut Informationen om anmälnings- och kännedomsärenden noteras i protokollet.

17 17 (17) 37 Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens beslut mars-april: C 1 Anställning, D 3 Yttrande till Skolinspektionen (dnr 2014/1036, 2016/0146). 2. Administrativ chef, beslut april: A 8 Tillsyn av enskild verksamhet - Montessoriförskolan Backsippan (dnr 2016/0069). 3. Samordnare barn i behov av särskilt stöd, beslut mars: B 6 Beslut om mottagande av elev i grundsärskola (dnr 2016/0288). 4. Förskolechef Förskolan Oxhagen-Malmen, beslut februari-mars: A 3 Beslut om nedsättning av barnomsorgsavgift (dnr 2015/0271, 2013/0302, 2016/0078, 2016/0232), A 1 Beslut om utökad vistelsetid (dnr 2016/0234, 2016/0275, 2016/0276), C 3 Anställning. 5. Förskolechef Förskolan Svärdsliljan, beslut mars: C 3 Anställning. 6. Rektor Funkaboskolan, beslut januari-mars: A 5 Beslut om avskrivning av fordran gällande barnomsorgsavgift för per- son som har ekonomiskt bistånd, C 3 Anställning. 7. Rektor Mottagningsenheten, beslut mars: C 3 Anställning. 8. Rektor Trekantenskolan, beslut januari-mars: C 3 Anställning, D 12 Uthyrning av lokaler på enheten. 9. Förskolechef Förskolan Trollet, beslut feb-mars: A 1 Beslut om utökad vistelsetid (dnr 2016/0257, 2016/0258, 2015/1181, 2016/0260, 2015/1184), A 5 Beslut om nedsättning, befrielse eller avskrivning av fordran för peson med ekonomiskt bistånd (dnr 2014/0618, 2013/0750, 2012/0443, 2014/0810, 2014/0811), A 9 Interkommunal ersättning (dnr 2016/0261). 10. B 21 Förskolechefs/rektors beslut om att utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling (se anmälnings- och kännedomsärendet Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor ). Beslut godkänner redovisningen av anmälda delegationsbeslut.

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 maj 2016 kl 13:00-15:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 38-41 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00-15:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-79 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl 14.00-16.15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-7 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 augusti 2016 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 48-55 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 februari 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 11-17 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 september 2016 kl 13:00-15:40 Plats Vasaskolan Omfattning 56-60 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00-15:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 80-85 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 29 augusti 2018 kl. 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 53-61 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 augusti 2015 kl 13:00-15:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 52-59 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 februari 2018 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 7-14 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 april 2018 kl. 13:00-15:25 Plats Kalmarsundsskolan Omfattning 30-36 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl 13:00-15:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 81-88 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl 08:30-11:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 102-112 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen.

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över ansökan från Södra skolan i Kalmar AB om godkännande för utökning med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl 13:00-15:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 54-63 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 september 2017 kl 13:00-15:35 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 71-80 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 november 2017 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 89-97 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 23 augusti 2017 kl 13:00-16:30 Ajournering kl 14:20-14:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 63-70 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl 13:00-16:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 82-108 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl 13:00-16:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 30-39 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl 13:00-15:50 Ajournering kl 13:50-14:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 44-51 Beslutande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 april 2015 kl 13:00-15:30 Plats Kalmar läns museum Omfattning 27-36 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2018 kl. 13:00-15:30 Plats Dörbyskolan Omfattning 62-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 19 Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor Dnr BUN 2016/0045 Handlingar - Motion (MP) Källsortering på skolor. - Förvaltningskontorets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 oktober 2016 kl 13:00-15:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 61-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-21 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 maj 2018 kl. 13:00-16:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-45 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 mars 2015 kl 13:00-17.00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-26 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 januari 2018 kl 13:00-15:55 Plats Rinkabyholmsskolan Omfattning 1-6 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Plats och tid Rinkabyholmsskolan, kl 13.00-16.15. Beslutande Björn Brändewall (FP), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-09-17 67 Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Dnr BUN 2014/0472 Handlingar Miljöpartiets motion Förbättra barnens cykelvardag!. Förvaltningskontorets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl 13:00-16:10 Plats Trekantenskolan Omfattning 1-10 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 maj 2015 kl 13:00-17:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-43 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 40-48 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Upptagningsområde för högstadieelever från Åbyskolan

Upptagningsområde för högstadieelever från Åbyskolan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Torbjörn Hansson 2013-09-05 BUN 2013/0666 0480-45 30 07 Barn- och ungdomsnämnden Upptagningsområde för högstadieelever från Åbyskolan Förslag till beslut

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 november 2016 kl 13:00-16:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-101 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 3 (3) Södermöre kommundelsnämnd 2016-04-20 Anmälnings- och kännedomsärenden Barn- och elevombudets beslut gällande anmälan av kränkande behandling

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 12 december 2018 kl. 08:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 86-116 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 13:00-16:25 Plats Kalmar Konstmuseum Omfattning 48-56 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 mars 2016 kl 13:00-17:00 Plats Barn-och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 14-28 ande Björn Brändewall (L), ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 september 2015 kl 13:00-15:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 60-71 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55.

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55. Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55 Plats Östra Funkaboskolan Omfattning 69-77 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer på förvaltningskontoret BoU

Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer på förvaltningskontoret BoU Handläggare Datum Peter Sunnanek 2017-08-30 0480-45 30 25 Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer 2017-09-20 på förvaltningskontoret BoU Syfte Fördjupa kunskapen om vardagsarbetet

Läs mer

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård UTDRAG 1 (3) 2013-10-16 Barn- och ungdomsnämnden 82 Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård Dnr BUN 2013/0659 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-09-24. Miljöpartiets motion om

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-09-21 1 (14) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum kl 13.00-15.25 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 20 Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever Dnr BUN 2015/1000 Handlingar - Motion (L) Frångå

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 Barn- och ungdomsnämnden 97 Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Dnr BUN 2016/0859 Handlingar

Läs mer

Förändring av resursfördelningssystemet

Förändring av resursfördelningssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2019-05-29 UN 2019/0440 0480-45 30 08/0480-45 30 25 Utbildningsnämnden Förändring av resursfördelningssystemet Förslag

Läs mer

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-30 KS 2013/0228 50044 Kommunfullmäktige Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum.

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-9 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Britt-Marie

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 december 2015 kl 08:30-11:50 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 109-120 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 juni 2017 kl 13:00-15:25 Plats Särskolan i Kalmar (Tullbroskolan) Omfattning 49-62 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Riktlinjer för skolskjuts gällande förskoleklass, grundskola och särskola

Riktlinjer för skolskjuts gällande förskoleklass, grundskola och särskola TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Wolfgang Friedh 2016-02-24 BUN 2016/0175 0480-45 30 23 Barn- och ungdomsnämnden Riktlinjer för skolskjuts gällande förskoleklass, grundskola och särskola

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 26 april 2016 kl. 8:00-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 41-45 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 13 juni 2018 kl. 13:00-16:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 46-52 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 mars 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 18-29 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem

Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2017-12-13 Barn- och ungdomsnämnden 124 Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem Dnr BUN 2017/0897 Handlingar

Läs mer

Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen"

Yttrande över motion (FP) - Vi investerar i barnen 1 (4) 25 Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen" Dnr BUN 2013/0165 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-03-06. Motion från Folkpartiet Liberalerna Vi investerar i barnen. Bakgrund

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 20 april 2016 kl. 18:00-19:55 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 42-52 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Johan Kesselmark (S) Kurt Hallberg (C) Jan-Erik Arvidsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum, kl 13.00-15.10 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 96 Yttrande över motion från Björn Brändewall (L), Måns Linge (M), Pelle Sederkvist (M) och Christopher Dywik (KD) - Upptäck skolbarnen tidigt på asylboendena

Läs mer

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s)

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s) Barn- och utbildningsutskottet 2018-05-14 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-05-14 kl. 13:00-15:30 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2017-06-28 Ärendelista 51 Dnr 2017-000061 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2017 52 Dnr 2017-000126 Skolskjutsplan 2017/2018 53 Dnr 2013-000246 Avbeställning

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Elevers syn på verksamheten HT2014

Elevers syn på verksamheten HT2014 Elevers syn på verksamheten HT2014 Jag går på: A. Barkestorpsskolan 0 0 B. Djurängsskolan 0 0 C. Dörbyskolan 0 0 D. Esplanadskolan 0 0 E. Falkenbergsskolan 0 0 F. Fristående skolan Karl Oskarskolan Oxhagen

Läs mer

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Tid Plats 13:30-16:00 Vargavidderna ande ledamöter Arne Augustsson (C) (ordförande) Thorbjörn Bäckrud (KD) (vice ordförande) Nea Mustonen (KD) Ylva von Schéele (M) Maud Pettersson (MP) Kenth Gustafsson

Läs mer

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2018-11-21 Barn- och ungdomsnämnden 80 Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor Dnr BUN 2018/0688 Handlingar - Motion Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor.

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0652 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen fritidshem Förslag

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 35-44 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Bitte Gudmundsson

Läs mer

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2015-03-09 BUN 2015/0168 0480-45 30 08/45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-12-18 Barn- och ungdomsnämnden 121 Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Dnr BUN 2013/0699 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-11-27. Kalmarsunds

Läs mer

Martin Westbrandt

Martin Westbrandt Handläggare Datum Martin Westbrandt 2017-10-06 0480-45 29 04 I diskussion på presidiemöte 171006 beslutar Södermöre kommundelsnämnds presidie att samråda med barn- och ungdomsförvaltningens svar på motion

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program

Återrapportering av utbildningspolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Emad Soukiyh 2013-02-04 BUN 2012/1305 53101 Barn- och ungdomsnämnden Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2012 Förslag till beslut Barn-

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2013-03-20 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll 2013-01-28, 9 Inrättande av ett Brottsförebyggande råd i Kalmar (dnr 2013-0139). 2. Utdrag

Läs mer

Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden 2019-09-18 Anmälningsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens beslut augusti:

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 november 2013 kl 13:00-16:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 92-116 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Elisabeth Tängdén. Kommunkontoret. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsutskottet. Pernilla Brändström

Elisabeth Tängdén. Kommunkontoret. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsutskottet. Pernilla Brändström Barn- och utbildningsutskottet 2015-12-07 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2015-12-07 kl. 13:00-16:00 Beslutande Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Per Olofsson (c) Robert

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2016-03-16 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll 2016-01-25, 16 - Fyllnadsval av ledamot i barn- och ungdomsnämnden efter Carina Falkestad

Läs mer

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S)

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 11.00-12.00, 13.00-15.20 Beslutande Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2013:5. Studie- och yrkesvägledning i grundskolan

Sammanfattning Rapport 2013:5. Studie- och yrkesvägledning i grundskolan Sammanfattning Rapport 2013:5 Studie- och yrkesvägledning i grundskolan Sammanfattning Skolinspektionen har granskat studie- och yrkesvägledningen i totalt 34 grundskolor i hela landet. På varje skola

Läs mer

Niels Madsen (M) Kenneth Bolinder (S) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Sten Claesson (SD)

Niels Madsen (M) Kenneth Bolinder (S) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Sten Claesson (SD) 1 (9) Plats och tid Gruesalen, onsdagen den 24 augusti 2016 kl 18:30-21:00 Beslutande Ersättare Caroline Wegner (S), ordförande Bertil Olsson (M), 2:e vice ordförande Kjell-Åke Johnsson (S) Mickael Persson

Läs mer

Beslut om ny enhet - Förskolan Kroggärdet

Beslut om ny enhet - Förskolan Kroggärdet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mats Linde 2017-05-29 BUN 2017/0086 Tfn 0480-45 30 02 Barn- och ungdomsnämnden Beslut om ny enhet - Förskolan Kroggärdet Förslag till beslut Barn- och

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

Riktlinjer för skolskjuts gällande förskoleklass, grundskola och särskola

Riktlinjer för skolskjuts gällande förskoleklass, grundskola och särskola BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Barn- och ungdomsnämnden Planeringssekreterare Wolfgang Friedh 2016-04-20 1 (6) Riktlinjer för skolskjuts gällande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 mars 2013 kl 13:00-15:50 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 19-29 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Kallelse/underrättelse 2018-12-10 1(13) Barn- och utbildningsnämnden Tid Plats 13:30-16:00 Vargavidderna Beslutande ledamöter Arne Augustsson (C), ordförande Thorbjörn Bäckrud (KD), vice ordförande Nea

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet 1(11) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Bo-Inge Nilsson (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Birgitta Eklund (S) ersättare

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 december 2013 kl 08:30-11:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 117-127 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00-12.00 Beslutande Bo-Inge Nilsson (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Gun Andersson (M) ersättare

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0651 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen förskola Förslag till

Läs mer

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-10-20 KS 2013/0458 Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar Förslag till beslut avslår motionen från Anna

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (13)

Barn- och utbildningsnämnden (13) Barn- och utbildningsnämnden 2017-11-07 1(13) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.30 Mötet ajourneras kl 10.00 10.30 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Kalmar kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Kalmar kommun fin Skolinspektionen Kalmar kommun kalmar@kommun.se för förskola efter tillsyn i Kalmar kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se

Läs mer

Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum. Sekreterare. Ärende Beteckning Förslag

Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum. Sekreterare. Ärende Beteckning Förslag Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-07 Plats: Stora Dalslundskolans matsal i Åkarp Tid: 2014-10-14 kl. 19:00 Kl. 18:00 Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum Vid eventuellt

Läs mer