Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 december 2015 kl 08:30-11:50 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Robert Sigvardsson (S), 117b)-120 Erik Holm (S) Eva Jarstad (S) Pelle Sederkvist (M) Micaela Glindarv (S) Jennie Håkansson-Uller (L) Patric Vadman (C), 117b)-120 Övriga Mats Linde, förvaltningschef Emad Soukiyh, administrativ chef Jennie Ljunggren, ekonom, Liselott Göth-Hallgren, planeringssekreterare, 114 Peter Sunnanek, b) Sekreterare Iréne Jonsson Justeras Lasse Johansson Ordförande Pelle Sederkvist Anslaget på kommunens anslagstavla den 22 december 2015

2 2 (20) 109 Anmälan av övriga ärenden Överläggning Ordförande Lasse Johansson föreslår följande ändring i föredragningslistan: - Praktikplats för asylsökande tillkommer som informationsärende. Sedan överläggningen avslutats beslutar barn- och ungdomsnämnden i enlighet med ordförandens förslag. Barn- och ungdomsnämnden fastställer utsänd föredragningslista, jämte ett tillkommande informationsärende, som dagordning för sammanträdet.

3 3 (20) 110 Kassakontrollant för handkassor inom barn- och ungdomsnämnden Dnr BUN 2015/1101 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Fr.o.m tills nu har ekonom Åsa Ottosson varit kassakontrollant. Kontroll av handkassor ingår som ett moment i den interna revisionen och då faller det sig naturligt att ekonom Jennie Ljunggren tar över som kassakontrollant då hon har uppdraget att vara internrevisor i sin tjänst. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att utse ekonom Jennie Ljunggren till ny kassakontrollant för handkassor inom barn- och ungdomsnämnden.

4 4 (20) 111 Avrapportering intern revision 2015 Dnr BUN 2014/0889 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden antog en särskild intern kontrollplan för granskning av de interna rutinerna inom förvaltningen. Resultatet av uppföljningen under 2015 redovisas nedan. Från och med 2008 ingår intern kontroll avseende de ekonomiska rutinerna som en del i den interna revisionen. Syftet är att säkerställa att de ekonomiska rutinerna följs och att minska riskerna för att oavsiktliga fel görs till exempel i redovisningen samt att få en ökad effektivitet. Under år 2015 har intern kontroll av de ekonomiska rutinerna skett vid Falkenbergsskolan, Förskolan Vallmon, Esplanadskolan, Förskolan Lindeberga- Sjöängen, Förskolan Ögonstenen, Kalmarsundsskolan, Barkestorpsskolan, Dörbyskolan samt Djurängsskolan. Granskningen har genomförts enligt den antagna kontrollplanen. Rutiner som har kontrollerats är hantering av handkassa och kontanter, moms, kontokort, attesträtt, leverantörs- och kundfakturor, bokföringsorder (kontering, attest, förvaring), förrådsrutiner, inventarieförteckning, rekvisitionsblock samt inköpsavtal. Avvikelser Avvikelser som har noterats handlar om rutinerna kring förvaring av räkenskapsmaterial så som rekvisitionsblock och inköpskort, inventarieförteckning, fördelning av moms på mer än en verksamhet samt redovisning vid fortbildning och representation (avsaknad av deltagarlista och syfte). Se vidare i respektive enhets revisionsrapport. Respektive chef har tagit del av revisionsrapporten för återkoppling inom avsatt tid. Åtgärder Reviderade enheter har fått återkoppling på vikten av deltagarlista och syfte vid kurser och representationskostnader. Detta behöver kontrolleras mer regelbundet och kommer så göras från revisionsansvarig under Saknade inventarieförteckningar upprättas enligt rutin. För att kvalitetssäkra arbetet kring de ekonomiska rutinerna, kommer vissa områden av kontrollplanen (t.ex. momskontering, moms vid representation och underlag i redovisningen) regelbundet följas upp med kontokontroller under ekonomiåret. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att lägga rapporten för 2015 till handlingarna.

5 5 (20) 112 Intern kontrollplan 2016 Dnr BUN 2015/1105 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden ska enligt kommunens reglemente för intern kontroll, kommunfullmäktige , 256, inom sitt område organisera samt dokumentera och anta regler och anvisningar i syfte att åstadkomma god intern kontroll. Fr.o.m ingår intern kontroll avseende de ekonomiska rutinerna som en del i den interna revisionen. Syftet är att säkerställa att de ekonomiska rutinerna följs och minska riskerna för att oavsiktliga fel görs till exempel i redovisningen samt att få en ökad effektivitet. Inom en treårsperiod ska alla enheter inom barn- och ungdomsnämnden vara genomgångna enligt den angivna planen. Revision utförs dels på förvaltningskontoret (främst moment som avser redovisning/bokföring) och dels på den reviderade enheten. Rutinen ses över en gång per år. Förändring till 2016 rör utförandet av kontrollerna för bokföringsorder och moms. Bokföringsordrar hanteras sedan oktober 2015 elektroniskt och kan därför utföras som skrivbordskontroll på förvaltningskontoret. Kontroll av moms på flera verksamheter likaså då urvalet görs i fakturasystemet. Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att anta förslag till intern kontrollplan/underlag för intern revision, - att förvaltningens ekonomer/skolsekreterare genomför kontroller i enlighet med planen, - att förvaltningschef löpande och senast i samband med bokslut rapporterar till nämnd.

6 6 (20) 113 sattestanter och ersättare för 2016 Dnr BUN 2015/1106 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden ska enligt kommunens attestreglemente, kommunfullmäktige , 255, utse beslutsattestanter och ersättare samt ange omfattningen av uppdragen. Uppdraget att vara beslutsattestant lämnas normalt till namngivna personer enligt upprättat förslag. Om en ny tjänsteman under löpande verksamhetsår ersätter en av de nuvarande beslutsattestanterna på samma befattning följer attesträtten med till den nya tjänstemannen utan särskilt beslut. Förändringar till 2016 innefattar uppdelningen av Vasa skolområde till två förskolechefer och en rektor med beslutsattest för respektive ansvar, beslutsattestanter på bokföringsordrar då dessa nu ligger elektroniskt i systemet samt tilllägg av ersättare för beslutsattest av utbetalningar till friskolorna (Åsa Ottosson) för att säkerställa att utbetalning kan göras senast den 25:e i månaden. Barn- och ungdomsnämnden beslutar - att utse beslutsattestanter och ersättare enligt barn- och ungdomsförvaltningens förslag, - att uppdra åt förvaltningens ekonom att vid byte av befattningshavare på tjänst under löpande år göra ändringar i förteckningen över beslutsattestanter, - att uppdra åt förvaltningskontoret vid barn- och ungdomsförvaltningen att i enlighet med gällande attestreglemente lämna förteckning över beslutsattestanter och ersättare.

7 7 (20) 114 Svar på motion (MP) Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer Dnr BUN 2015/0924 Handlingar - Motion MP Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer. - Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Miljöpartiet yrkar i motion Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer : att öka andelen ute/naturförskolor i Kalmar kommun att kommunen antar som mål att det ska finnas minst en ute/naturförskola i varje skolområde att barn- och ungdomsförvaltningen får i uppdrag att stärka utomhuspedagogiken i kommunens förskolor och grundskolor. Yttrande Förvaltningskontoret har, i samråd med Södermöre kommundelsnämnd, upprättat förslag till svar på motionen. Sammanfattning Barn- och ungdomsförvaltningen och Södermöre kommundelsförvaltning har som ambition att kunna erbjuda vårdnadshavarna någon form av uteförskola/uteverksamhet i varje geografiskt nätverk. Dessa ser olika ut utifrån enhetens förutsättningar. Förvaltningarna avser också att uppmuntra förskolor att tänka ute-/naturförskolor vid nybyggnation eller utökning av avdelningar på enheten. Idag erbjuds i sex av sju geografiska nätverk uteverksamhet på olika sätt. Kompetensutveckling och ökade kunskaper inom området på förskolorna kommer fortsätta att uppmuntras. Förskolecheferna har med stöd av skollagen rätt att i stor utsträckning utforma sin verksamhet utifrån de förutsättningar som finns och den verksamhetsidé och profil som önskas. Allt för att uppfylla de mål och ambitioner som styr verksamhetens väg mot barnens lärande och för att utveckla kunskapsområden som t.ex. matematik, svenska, naturvetenskap och teknik. Det finns idag en stor ambition och kunskap inom området/metoden utepedagogik och många av förskolorna arbetar utomhus med sin verksamhet. Intresset är stort av att veta mer och därför finns fortbildning och lära av varandraforum när så önskas och ligger i linje med prioriterade målområden. Dilemman är att dessa uteverksamheter ofta drivs av eldsjälar och att efterfrågan är olika stor i olika områden och åldersgrupper på barnen. Förskolorna har också mer eller mindre optimala förutsättningar genom geografiska lägen, söktryck på platser, intresserade vårdnadshavare och så vidare.

8 8 (20) Enligt skollagen ska barn erbjudas förskoleplats inom fyra månader och detta uppfylls. Dock kan inte alltid plats i annat område garanteras. Plats erbjuds då i det egna upptagningsområdet inom denna tid. Inför nybyggnation och utökning av avdelningar kan huvudmannen uppmuntra förskolechef och enhet att fundera kring uteförskola som alternativ. Dessa diskussioner kan också föras vid resursdialogerna och vara aktiviteter i verksamhetsuppdragen, om de bedöms öka måluppfyllelsen. Barn- och ungdomsnämnden föreslår att kommunfullmäktige beslutar: - Kommunfullmäktige antar barn- och ungdomsnämndens yttrande som svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) om fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer. Motionen ska härmed anses vara besvarad.

9 9 (20) 115 Vinterpris Dnr BUN 2015/0967 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund En av barn- och ungdomsnämndens viktigaste utmaningar är att utveckla eleverna så långt som möjligt i sitt lärande. Därför vill barn- och ungdomsnämnden införa ett Vinterpris som fokuserar på meritvärde, för att inspirera elever till bättre och bättre prestationer. Valet av meritvärde istället för behörighet till gymnasiet eller fullständiga betyg som mått har sin grund i att meritvärdet mäter betygskvalitén som i sin tur är ett mått på hur långt eleverna har hunnit i sin kunskapsutveckling. För att uppmärksamma just kunskapsutvecklingen vill nämnden införa två typer av priser. Ena typen premierar klasser som har nått längst i sin kunskapsutveckling, genom högsta genomsnittliga meritvärdet. Andra typen premierar klasser som har gjort störst framsteg mellan åren för att på så sätt uppmärksamma och lyfta fram positiva utvecklingsprocesser. Tidigare har skolor med de bästa resultaten premierats i samband med sommarbetygen. Eleverna i årskurs 9 har då inte kunnat uppmärksammas tillräckligt och inte heller hunnit göra något tillsammans för ett eventuellt pris. Därför kommer barn- och ungdomsnämnden nu att fokusera på höstterminsbetygen, och istället premiera dessa prestationer. Utdelning av priserna kommer att ske årligen, före sportlovet. Priser Klassen inom barn- och ungdomsförvaltningen med högst genomsnittligt meritvärde efter höstterminsbetygen i årskurs 7, årskurs 8 och årskurs 9 (för genomsnittligt meritvärde divideras elevernas sammanlagda poäng med antal elever). Totalt tre priser. Klassen inom barn- och ungdomsförvaltningen med bäst utveckling av det genomsnittliga meritvärdet mellan höstterminsbetygen i årskurs 7 och höstterminsbetygen i årskurs 8 samt klassen med bäst utveckling mellan höstterminsbetygen i årskurs 8 och höstterminsbetygen i årskurs 9. Totalt två priser. Summa Tiotusen kronor per pris att använda till en studieresa. Samverkan Vid centrala samverkansgruppens sammanträde den 14 december 2015 uttalade Lärarförbundet att de inte står bakom ett införande av Vinterpris.

10 10 (20) Barn- och ungdomsnämnden beslutar att införa Vinterpris enligt förslag från och med år 2016.

11 11 (20) 116 Läsårstider för skolorna inom barn- och ungdomsnämndens ansvarsområde från läsår 2016/2017 till 2020/2021 Dnr 2015/0398 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund I skolchefsgruppen under Kalmar läns regionförbund beslutades vid ett sammanträde att fastställa en rekommendation avseende läsårstider för grund- och gymnasieskolorna inom länet. Rekommendationen utgår från de kriterier som beslutades om som bland annat syftat till att göra läsårstiderna mer förutsägbara för elever, vårdnadshavare samt skolpersonal. Dessutom har tidigare rekommendationen syftat till att underlätta samverkan mellan kommunerna och bättre utnyttja resurser för kollektivtrafik och linjelagd skolbusstrafik. Utöver tidigare har tillkommit möjligheten att samordna två av läsårets fortbildningsdagar. Samråd har skett med Södermöre kommundelsförvaltning. Barn- och ungdomsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 17 juni 2015, 44, att återremittera ärendet till förvaltningskontoret för att arbeta för att ett av loven under våren ska ligga på udda vecka. Förvaltningskontorets utredning visar att övriga kommuner i länet, samt Södermöre kommundelsnämnd, har beslutat i enlighet med rekommendationen från skolchefsgruppen avseende läsårstider för grund- och gymnasieskolorna inom länet från läsår 2016/ /2021. Väljer barn- och ungdomsnämnden att inte följa rekommendationen utan att förskjuta ett av loven under våren finns ett antal utmaningar att beakta. Dessa handlar bland annat om merkostnader för skolskjuts, att Södermöre kommundelsnämnd sedan tidigare beslutat att följa rekommendationen, att beslutet kan få motsatt verkan för vårdnadshavare med gemensam vårdnad där den ena vårdnadshavaren inte bor i Kalmar kommun, att vårdnadshavare med gemensam vårdnad även har barn i gymnasieåldern. Förvaltningskontoret föreslår att även barn- och ungdomsnämnden ska besluta i enlighet med rekommendationen från skolchefsgruppen avseende läsårstider för grund- och gymnasieskolorna inom länet från läsår 2016/ /2021.

12 12 (20) Föreslagna läsårstider: Läsår 2016/2017 (178 dagar) Start ht Studiedag Höstlov Slut ht 22/8 22/9 31/10-4/11 22/12 Start vt Sportlov Studiedag Påsklov Lov Slut vt 9/1 20/2-24/2 21/3 18/4-21/4 30/4 16/6 5/6 Läsår 2017/2018 (178 dagar) Start ht Studiedag Höstlov Slut ht 21/8 21/9 30/10-3/11 21/12 Start vt Sportlov Studiedag Påsklov Lov Slut vt 9/1 19/2-23/2 13/3 2/4-6/4 30/4 15/6 11/5 Läsår 2018/2019 (178 dagar) Start ht Studiedag Höstlov Slut ht 20/8 20/9 29/10-2/11 20/12 Start vt Sportlov Studiedag Påsklov Lov Slut vt 7/1 18/2-22/2 19/3 23/4-26/4 31/5 14/6 7/6 Läsår 2019/2020 (178 dagar) Start ht Studiedag Höstlov Slut ht 20/8 19/9 28/10-1/11 20/12 Start vt Sportlov Studiedag Påsklov Lov Slut vt 8/1 17/2-21/2 17/3 13/4-17/4 22/5 12/6 Läsår 2020/2021 (178 dagar) Start ht Studiedag Höstlov Slut ht 19/8 17/9 26/10-30/10 18/12 Start vt Sportlov Studiedag Påsklov Lov Slut vt 12/1 22/2-26/2 16/3 6/4-9/4 14/5 18/6 Överläggning Under överläggningen föreslår Pelle Sederkvist (M), med instämmande av Björn Brändewall (L), att barn- och ungdomsnämnden ska besluta i enlighet med förvaltningskontorets förslag med tillägget: I samband med att framtida beslut tas gällande läsårstider i Kalmar kommun, ska hänsyn tas till lovens placering, så att ett av loven under våren hamnar på udda vecka. Sedan överläggningen avslutats beslutar barn- och ungdomsnämnden i enlighet med Pelle Sederkvist m.fl. förslag.

13 13 (20) 1. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att fastställa läsårstider för läsåren 2016/ /2021 enligt regionsförbundets rekommendation för förskoleklassen, grundskolan och särskolan samt att uppdra åt respektive rektor att fastställa de tre ej fastlagda lovdagarna senast i augusti för respektive läsår. 2. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att delegera till respektive rektor att besluta om skoldagens början och slut ( schemaramar ) för läsåren /2021 samt ge möjligheten att efter samråd förlägga läsårsavslutningarna så att lokala förutsättningar bäst tillvaratas. 3. I samband med att framtida beslut tas gällande läsårstider i Kalmar kommun, ska hänsyn tas till lovens placering, så att ett av loven under våren hamnar på udda vecka.

14 14 (20) 117 Diskussions- och informationsärenden a) CAN-enkäten Genom en enkätundersökning våren 2015 kartlades drogvanorna bland samtliga elever i årskurs 9 i Kalmar kommun. Undersökningen genomfördes av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning på uppdrag av Kalmar mot droger. Undersökningen omfattar frågor gällande alkohol, narkotika, dopning, tobak och sniffning. Planeringssekreterare Peter Sunnanek informerar om Kalmar kommuns resultat samt visar Kalmars resultat i jämförelse med Kalmar län och riket. b) Praktikplats för asylsökande Planeringssekreterare Peter Sunnanek informerar om att förvaltningskontoret har för avsikt att undersöka ett samarbete med Migrationsverket syftandes till att erbjuda möjlighet för asylsökande med pedagogisk utbildning i hemlandet att praktisera på våra förskolor, skolor och fritidshem. c) Återrapportering av 2015 års utbildningspolitiska program Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun upprättar barn- och ungdomsnämnden ett program för varje budgetår. I programmet specificerar nämnden satsningar som syftar till att stärka måluppfyllelsen av den utbildningspolitiska visionen. Till den utbildningspolitiska visionen och det utbildningspolitiska programmet knyts nämndens strategiska medel i respektive års budget. Syftet är att nämnden ska kunna sätta pengar direkt bakom satsningarna i det utbildningspolitiska programmet. För budgetåret 2015 valde nämnden att göra följande satsningar: - Forskning i samverkan med Linnéuniversitetet - Program för förbättring - lära av goda exempel - Barns språkutveckling - Gemensam rättning av nationella prov - Lovskola - en framgångsrik väg för ökad måluppfyllelse - Utvecklingstjänster i förskola, förskoleklass, skola och fritidshem - Estetiska lärprocesser Ateljén-Byteatern-Länsmuséet Administrativ chef Emad Soukiyh redovisar hur 2015 års strategiska medel har använts. d) Barn- och ungdomsförvaltningens medarbetarenkät 2015 Hösten 2015 genomförde barn- och ungdomsförvaltningen, som uppföljning av 2014 års medarbetarenkät, en ny enkät. Enkäten skulle ses som en temperaturmätare där resultatet kunde ge anledning till justering av insatserna men inte föranleda nya handlingsplaner på enheterna.

15 15 (20) Förvaltningschef Mats Linde presenterar barn- och ungdomsförvaltningens totala resultat av 2015 års enkät i jämförelse med 2014 års enkät avseende nöjd medarbetarindex (NMI) och faktorn Ledarskap. NMI bildas av faktorerna tillsammans och visar det övergripande resultatet i undersökningen och är ett samlat värde som byggs upp av resultaten för de olika faktorerna. Resultatet visar att samtliga områden har förbättrats, alternativt är oförändrade, i jämförelse med 2014 års enkät både vad gäller NMI och Ledarskap. Förvaltningschefen har härmed, efter samråd i centrala samverkansgruppen, konstaterat att insatserna fungerar och beslutat att inga förvaltningsövergripande förändringar i insatsernas inriktning behövs. e) Lägesrapport utvecklingstjänster En lägesrapport och framtida tankar gällande förvaltningens utvecklingstjänster redovisas av administrativ chef Emad Soukiyh. Tiden till utvecklingsuppdraget motsvarar 4,3 årsarbetare och är fördelad på 23 utvecklingstjänster. Ytterligare fyra utvecklingstjänster är vakanta vilket motsvarar 0,8 årsarbetare. För tiden ht 2015-ht 2016 har 65 ansökningar om uppdrag gjorts, 59 observationer har beviljats och 42 uppdrag har genomförts/pågår. Flest observationer har genomförts i grundskolan. I stort sett alla enheter har ansökt om och fått minst ett utvecklingsuppdrag genomfört. Typiska uppdrag: - Pedagogisk handledare i förskolan - handledning av arbetslag - Pedagogisk handledare skola - handledning av enskild pedagog - Ämnesutvecklare - utveckling av ämnesspecifik undervisning - Pedagogisk handledare fritidshem - implementering av allmänna råd Framtida tankar: Justering av tiden för utvecklingsuppdrag och fortsätta påbörjade insatser Upprätthålla genomförda kompetensutvecklingsinsatser Matematiklyftet Läslyftet Fånga upp kommande statliga satsningar Nationella skolutvecklingsprogram f) om ny enhet - Skolmottagningsenheten Mottagningsenheten, som idag organisatoriskt tillhör Esplanadskolan, har i uppdrag att samordna modersmålsundervisning, modersmålsstöd och studiehandledning samt ansvara för den inledande kartläggningen av nyanlända elever. Mottagningsenhetens verksamhet växer både vad gäller elever, personal och lokaler. Dessutom planeras för försöksverksamhet med mottagningsförskola som rent organisatoriskt ska tillhöra Mottagningsenheten. Enheten har nu ett så stort uppdrag att en organisationsförändring anses nödvändig. Förslaget är att separera Mottagningsenheten från Esplanadskolan genom att skapa

16 16 (20) en ny självständig enhet. Den nya enheten föreslås heta Skolmottagningsenheten och starta den 1 juli Ärendet återkommer för beslut vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde den 17 februari I samband med barn- och ungdomsnämndens beslut om att Mottagningsenheten blir en egen enhet kommer förvaltningschefen besluta att funktionen central elevhälsa bestående av skolöverläkare, samordnande skolsköterska, psykolog och samordnare för barn i behov av särskilt stöd, flyttas från förvaltningskontoret till Esplanadskolan. Detta bedöms underlätta samarbetet mellan de olika funktionerna kring elever i behov av särskilt stöd. g) Personalnytt, organisations- och lokalförändringar Förvaltningschef Mats Linde informerar om bakgrunden till det förslag som diskuteras om att starta en grundskola med integrerad särskola i lokalerna på Brofästet när Linnéuniversitetet lämnar lokalerna. Ärendet återkommer i barnoch ungdomsnämnden. Barn- och ungdomsnämnden fattar inget beslut med anledning av informationen.

17 17 (20) 118 Avrapportering verksamhetsbesök/nätverksträffar Björn Brändewall besökte utvecklingslärarna den 15 oktober vid deras möte på förvaltningskontoret. Den 11 november genomförde Björn Brändewall verksamhetsbesök på Dörbyskolan. Dörbyskolans arbete mot diskriminering och kränkande behandling: F-3 har trygghetsgrupper, med 1 ansvarig personal. Elevhälsan följs upp veckoligen av rektor och skolsköterska. Sjukdomsstatistik kan vara en indikator på att något inte står rätt till. Fritidspedagoger anordnar uppstyrda rastaktiviteter 3 gånger/vecka. Alla rastvakter har reflexvästar, vilket ger vårdnadshavare sinnesfrid då de tydligt ser att det finns vuxna ute bland barnen. Björn Brändewall, Pelle Sederkvist och Måns Linge genomförde verksamhetsbesök på Trekantenskolan den 9 december. Trekantenskolans arbete mot diskriminering och kränkande behandling: Trygghetsgrupp på skolan dokumenterar och informerar klasslärare och vårdnadshavare. 4 personer: Biträdande rektor, representant från lågstadiet, mellanstadiet och fritids. Trygghetsgruppen kan lyfta in saker till elevhälsan. Höstens analys av elevenkäten ligger till grund för nästa läsårs likabehandlingsplan. Även elevråd och klassråd är med i detta arbete. Går igenom varje år tillsammans med alla elever. Förebyggande åtgärder. Personal är med i omklädningsrummen vid idrottslektionerna. Trivselregler klassvis. Björn Brändewall genomförde verksamhetsbesök på Kalmarsundsskolan den 11 december. Eva Jarstad genomförde verksamhetsbesök på Förskolan Rinkabyholm den 1 december. Rektor beskriver verksamheten som mycket välfungerande. 95 % av vårdnadshavarna är nöjda med verksamheten. 92 % tycker att de har ett inflytande. Rektor anser, att det är oerhört viktigt att lyssna in föräldrarna. Hon är alltid tillgänglig för dialog med föräldrar. Förskolan har ett gott arbetsklimat och låg personalomsättning. Likabehandlingsplan samt årlig plan mot diskriminering och annan kränkande behandling finns. Förskolan har en: bra grundbemanning bra måluppfyllelse bra utbildad personal bra arbetsmiljö

18 18 (20) bra föräldrar billig administration Verksamheten har sedan januari 2015 en anställd specialpedagog som rektor anser vara mycket värdefull för verksamheten. Rektorn avser att anställa barnskötare i verksamheten.

19 19 (20) 119 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. Utdrag ur Södermöre kommundelsnämnds protokoll , Utbildningspolitisk vision Utdrag ur Södermöre kommundelsnämnds protokoll , Utbildningspolitiskt program. 3. Södermöre kommundelsnämnds protokoll Kalmarsundsskolans rektor - beslut om avstängning av elev (dnr 2015/0735). 5. Länsstyrelsen Kalmar län - Fördelningstal, ensamkommande barn Centrala samverkansgruppens protokoll och Synpunkter på detaljplan för Fjölebro etapp 4 Västerslät 9:17 (dnr 2015/1082). 8. Revisorernas fråga om kostnad för planerad byggnation vid Falkenbergsskolan samt barn- och ungdomsförvaltningens och serviceförvaltningens svar (dnr 2015/1040). 9. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Överläggning Pelle Sederkvist (M) uttalar att han delar förvaltningens synpunkter på detaljplan för Fjölebro etapp 4 Västerslät 9:17 (anmälnings- och kännedomsärende nr 7) gällande att Nils Holgerssons väg inte är en säker skolväg och att säkra skolvägar måste prioriteras. Informationen om anmälnings- och kännedomsärenden noteras i protokollet.

20 20 (20) 120 Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens beslut november: D 7 Samverkansavtal (dnr 2015/1042), C 1 Anställning. 2. Rektor Vasaskolan, beslut november: B 13 att ta emot elev från annan kommun, A 1 om utökad vistelsetid på fritidshem (dnr 2012/0396, 2014/0080), A 3 om nedsättning av barnomsorgsavgift (dnr 2012/0396). 3. Rektor Lindöskolan, beslut november: A 2 att ta emot barn från annan kommun än hemkommunen. 4. Rektor Djurängsskolan, beslut september-oktober: A 2 att ta emot barn från annan kommun än hemkommunen (dnr 2015/0996, 2015/0997), B 11 Avslag på begäran om skolskjuts (dnr 2015/0998, 2015/0999), C 3 Anställning, D 12 Uthyrning av lokaler. 5. Rektor Dörbyskolan, beslut augusti-oktober: C 3 Anställning, A 3 om nedsättning, befrielse eller avskrivning av fordran, D 12 Uthyrning av lokaler. 6. Förskolechef Förskolan Oxhagen-Malmen, beslut november: A 1 om utökad vistelsetid på fritidshem (dnr 2015/1072, 2015/1075, 2015/1044). 7. B 21 Förskolechefs/rektors beslut om att utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling (se anmälnings- och kännedomsärendet Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor ). Barn- och ungdomsnämnden godkänner redovisningen av anmälda delegationsbeslut.

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00-15:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-79 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 maj 2016 kl 13:00-15:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 38-41 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl 14.00-16.15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-7 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 februari 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 11-17 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Svar på motion (MP) Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer

Svar på motion (MP) Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2015-12-16 Barn- och ungdomsnämnden 114 Svar på motion (MP) Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer Dnr BUN 2015/0924 Handlingar - Motion MP Fler ute/naturförskolor

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl 08:30-11:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 102-112 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Svar på motion (MP) "Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer"

Svar på motion (MP) Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Liselott Göth-Hallgren 2016-02-23 BUN 2015/0924 0480-45 30 06 Barn- och ungdomsnämnden Svar på motion (MP) "Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer"

Läs mer

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 22 Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer Dnr BUN 2015/0924 Handlingar - Motion

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00-15:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 80-85 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl 13:00-15:50 Ajournering kl 13:50-14:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 44-51 Beslutande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 29 augusti 2018 kl. 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 53-61 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 augusti 2016 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 48-55 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl 13:00-15:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 54-63 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 augusti 2015 kl 13:00-15:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 52-59 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 maj 2015 kl 13:00-17:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-43 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 september 2016 kl 13:00-15:40 Plats Vasaskolan Omfattning 56-60 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl 13:00-16:10 Plats Trekantenskolan Omfattning 1-10 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 februari 2018 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 7-14 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen.

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över ansökan från Södra skolan i Kalmar AB om godkännande för utökning med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 september 2017 kl 13:00-15:35 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 71-80 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Förslag till Intern kontrollplan 2011

Förslag till Intern kontrollplan 2011 1 (1) Handläggare Datum Åsa Ottosson 2010-11-26 Barn- och ungdomsnämnden Förslag till Intern kontrollplan 2011 Barn- och ungdomsnämnden ska enligt kommunens Reglemente för intern kontroll, KF 256, 2000-12-18,

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 januari 2018 kl 13:00-15:55 Plats Rinkabyholmsskolan Omfattning 1-6 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl 13:00-16:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 82-108 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2018 kl. 13:00-15:30 Plats Dörbyskolan Omfattning 62-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl 13:00-15:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 81-88 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 13:00-16:25 Plats Kalmar Konstmuseum Omfattning 48-56 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Avrapportering intern revision 2012

Avrapportering intern revision 2012 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2012-11-28 BUN 2012/2352 0480-45 30 09 Barn- och ungdomsnämnden Avrapportering intern revision 2012 Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 april 2018 kl. 13:00-15:25 Plats Kalmarsundsskolan Omfattning 30-36 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 april 2015 kl 13:00-15:30 Plats Kalmar läns museum Omfattning 27-36 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55.

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55. Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55 Plats Östra Funkaboskolan Omfattning 69-77 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Svar på motion (MP) "Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer"

Svar på motion (MP) Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Liselott Göth-Hallgren 2015-10-27 BUN 2015/0924 0480-45 30 06 Barn- och ungdomsnämnden Svar på motion (MP) "Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer"

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Plats och tid Rinkabyholmsskolan, kl 13.00-16.15. Beslutande Björn Brändewall (FP), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson

Läs mer

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 19 Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor Dnr BUN 2016/0045 Handlingar - Motion (MP) Källsortering på skolor. - Förvaltningskontorets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl 13:00-16:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 30-39 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-21 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 november 2017 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 89-97 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 november 2016 kl 13:00-16:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-101 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program

Återrapportering av utbildningspolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Emad Soukiyh 2013-02-04 BUN 2012/1305 53101 Barn- och ungdomsnämnden Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2012 Förslag till beslut Barn-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum, kl 13.00-15.10 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 mars 2015 kl 13:00-17.00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-26 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-09-21 1 (14) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum kl 13.00-15.25 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

december 2015, 15.00 1 Revisorernas grundläggande granskning 2015 BUN 15/96 2 Barnomsorgskön BUN 15/23

december 2015, 15.00 1 Revisorernas grundläggande granskning 2015 BUN 15/96 2 Barnomsorgskön BUN 15/23 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-12-09 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 9 FÖREDRAGNINGSLISTA december 2015, 15.00 ÄRENDE Val av protokolljusterare Godkännande

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-09-17 67 Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Dnr BUN 2014/0472 Handlingar Miljöpartiets motion Förbättra barnens cykelvardag!. Förvaltningskontorets

Läs mer

Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen"

Yttrande över motion (FP) - Vi investerar i barnen 1 (4) 25 Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen" Dnr BUN 2013/0165 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-03-06. Motion från Folkpartiet Liberalerna Vi investerar i barnen. Bakgrund

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 96 Yttrande över motion från Björn Brändewall (L), Måns Linge (M), Pelle Sederkvist (M) och Christopher Dywik (KD) - Upptäck skolbarnen tidigt på asylboendena

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 maj 2018 kl. 13:00-16:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-45 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 3 (3) Södermöre kommundelsnämnd 2016-04-20 Anmälnings- och kännedomsärenden Barn- och elevombudets beslut gällande anmälan av kränkande behandling

Läs mer

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård UTDRAG 1 (3) 2013-10-16 Barn- och ungdomsnämnden 82 Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård Dnr BUN 2013/0659 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-09-24. Miljöpartiets motion om

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 oktober 2016 kl 13:00-15:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 61-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 mars 2016 kl 13:00-17:00 Plats Barn-och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 14-28 ande Björn Brändewall (L), ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 23 augusti 2017 kl 13:00-16:30 Ajournering kl 14:20-14:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 63-70 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 november 2013 kl 13:00-16:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 92-116 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017

Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017 Handläggare Datum Emad Soukiyh 2018-01-02 0480-45 30 10 Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2017 Bakgrund Utifrån utbildningspolitisk vision för Kalmar kommun 2016-2019 upprättar Barn- och

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl. 17:00-17:45 Plats Kommundelssalen i Ljungbyholm Omfattning 1-7 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 40-48 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 september 2015 kl 13:00-15:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 60-71 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 14 december 2016, NR ÄRENDE DNR. Val av protokolljusterare Godkännande av dagordning BUN 16/66

Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 14 december 2016, NR ÄRENDE DNR. Val av protokolljusterare Godkännande av dagordning BUN 16/66 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-12-14 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 14 december 2016, 15.00 18.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Val av protokolljusterare

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum.

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-9 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Britt-Marie

Läs mer

Datum 2011-12-20. Handläggare Åsa Ottosson. Ekonomi. order (kontering, Avvikelser. Avvikelser

Datum 2011-12-20. Handläggare Åsa Ottosson. Ekonomi. order (kontering, Avvikelser. Avvikelser Handläggare Åsa Ottosson Datum 2011-12-20 Avrapportering intern revision 2011 Barn- och ungdomsnämnden antog 2002-01-23 en särskild intern kontrollplan för granskning av de interna rutinerna inom förvaltningen.

Läs mer

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 20 Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever Dnr BUN 2015/1000 Handlingar - Motion (L) Frångå

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 april 2016 kl 13:00-17:00 Ajournering kl 15:40-16:05 Plats Lindöskolan Omfattning 29-37 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 mars 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 18-29 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden KALLELSE 2016-11-03 1(1) Barn- och utbildningsförvaltningen Therese Dahl, therese.dahl@uppvidinge.se Barn- och utbildningsnämnden kallas härmed till sammanträde onsdagen den 16 november 2016 kl.13.30 på

Läs mer

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-30 KS 2013/0228 50044 Kommunfullmäktige Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 12 december 2018 kl. 08:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 86-116 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Välkommen till. Hallerna skola Läsåret 16/17

Välkommen till. Hallerna skola Läsåret 16/17 Välkommen till Hallerna skola Läsåret 16/17 Välkommen till oss! Vision Sektor utbildnings gemensamma vision är Vi utbildar världsmedborgare, en nutidens förskola/skola för framtidens barn och elever. Hallernas

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 1 Ärendeförteckning sid. 36 Val av justerare... 3 37 Fastställande av ärendelista... 4 38 Anmälan av informationsärenden mars... 5 39 Redovisning av delegeringsbeslut mars... 6 40 Ekonomisk periodrapport

Läs mer

Utbildningspolitiskt program 2017

Utbildningspolitiskt program 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Westbrandt 2016-10-11 SKDN 2016/0157 52904 Södermöre kommundelsnämnd Utbildningspolitiskt program 2017 Förslag till beslut Södermöre kommundelsnämnd

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2013-03-20 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll 2013-01-28, 9 Inrättande av ett Brottsförebyggande råd i Kalmar (dnr 2013-0139). 2. Utdrag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 13 juni 2018 kl. 13:00-16:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 46-52 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2016-03-16 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll 2016-01-25, 16 - Fyllnadsval av ledamot i barn- och ungdomsnämnden efter Carina Falkestad

Läs mer

1 Redovisning av barnomsorgskön BUN 16/39. 2 Aktuell information BUN 16/33. 3 Verksamhetsplan BUN 16/34. 4 Ekonomisk uppföljning BUN 15/69

1 Redovisning av barnomsorgskön BUN 16/39. 2 Aktuell information BUN 16/33. 3 Verksamhetsplan BUN 16/34. 4 Ekonomisk uppföljning BUN 15/69 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-04-20 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 20 april 2016, 15.00 18.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

Martin Westbrandt

Martin Westbrandt Handläggare Datum Martin Westbrandt 2017-10-06 0480-45 29 04 I diskussion på presidiemöte 171006 beslutar Södermöre kommundelsnämnds presidie att samråda med barn- och ungdomsförvaltningens svar på motion

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-12-18 Barn- och ungdomsnämnden 121 Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Dnr BUN 2013/0699 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-11-27. Kalmarsunds

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 35-44 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Bitte Gudmundsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden 1 (20) Plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna, kl 19.00-21.00. Beslutande Ersättare Övriga närvarande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Malin Karlsson (FP), Irene Öman (M), Hans Heneby (M),

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 09.16 11.40 ande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Bodil Umegård

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(16)

Sammanträdesprotokoll 1(16) Sammanträdesprotokoll 1(16) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 17.00 20.25 Majja Neverland (V), ordförande Robin Bergman (S)

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 juni 2017 kl 13:00-15:25 Plats Särskolan i Kalmar (Tullbroskolan) Omfattning 49-62 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Underskrifter Sekreterare

Underskrifter Sekreterare TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-12-17 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset kl. 17:00 19:30 Utses att justera Christer Olsson Justeringens plats och datum Kommunhuset 2015-12-21

Läs mer

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2018-11-21 Barn- och ungdomsnämnden 80 Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor Dnr BUN 2018/0688 Handlingar - Motion Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor.

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0652 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen fritidshem Förslag

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-04-30 Bilingual Montessori School of Lund Rektorn vid Bilingual Montessori School of Lund Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Bilingual Montessori School of

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-03-13 Kungsbacka kommun Rektorn vid Kapareskolan A-D Beslut för grundskola efter tillsyn i Kapareskolan A-D i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-22 Ärendelista 100 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 101 Dnr 2015-000170 Redovisning av huvudmannens systematiska kvalitetsarbete

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2017-04-18 1 Innehållsförteckning Ärende 31 Besök av Kråkeryds förskole- och skolområde... 3 32 Ekonomisk månadsrapport... 4 33 Strategi för att minska barngruppernas storlek... 5 34 Uppföljning av kostpolitiskt

Läs mer

Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem

Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2017-12-13 Barn- och ungdomsnämnden 124 Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem Dnr BUN 2017/0897 Handlingar

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Bildningsnämnden (16)

Bildningsnämnden (16) Bildningsnämnden 2016-10-24 1(16) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) Anders Englund (S) Jan-Olof Hesselstedt (V) Anne-Marie Johansson

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 december 2013 kl 08:30-11:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 117-127 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer