Strategi om lastsäkring

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategi om lastsäkring"

Transkript

1 Diarienummer Ert diarienummer Dokumenttyp Sida TSJ RAPPORT 1(40) Datum Ert datum Upprättad av Projektgruppen för strategi om lastsäkring Styrgruppen för projekt: Strategi om lastsäkring Strategi om lastsäkring Om godsets resa från plats A till plats B Flygplats Speditionslager Plats A Kombiterminal Plats B Hamn Transportstyrelsen Norrköping kontakt@transportstyrelsen.se Besöksadress: Vikboplan 7 telefon:

2 Innehåll Fackordlista... 4 Sammanfattning Inledning Uppdraget Projektorganisation Kartläggningsfasens resultat Tillvägagångssätt i analysfasen Datainsamling Analys Rapportens disposition Projektets förslag Förslag på mål Var vi ska vara om år? Vad ska vara uppnått om 5 år? Vad ska vara gjort i år eller nästa år? Förslag till strategi Normgivning Tillsyn Registerhållning Förslag på fortsatta aktiviteter Transportstyrelsens syfte och uppdrag Transportpolitiska mål och principer Transportpolitikens övergripande mål Funktionsmål - Tillgänglighet Hänsynsmål - Säkerhet, miljö och hälsa De transportpolitiska principerna Effektiviseringsarbete Analys Betonade förutsättningar i analysen Trafikslagsövergripande perspektiv Internationella transporter En enklare vardag Transportutövning och lastsäkringens betydelse Lastsäkringens betydelse Gemensamma beräkningsgrunder för lastsäkring Problemområde Diskussion om förändringsbehov EU-gemensamma lastsäkringsregler för vägtrafiken Problemområde Sida 2(40)

3 4.4.2 Diskussion om förändringsbehov Internationella regler för lastsäkring för järnvägen Problemområde Diskussion om förändringsbehov EU-gemensamma konstruktionskrav för fordon Problemområde Diskussion om förändringsbehov Ansvar för lastsäkring Problemområde Diskussion om förändringsbehov Jämförbar statistik av olyckor m.m Problemområde Diskussion om förändringsbehov Samordnade tillsyner mellan tillsynsmyndigheter Problemområde Diskussion om förändringsbehov Forum för påverkan och möjliga allianspartners Problemområde Diskussion om förändringsbehov Sammanställning över förslag till aktiviteter Bilaga Dimensioneringsprinciper för lastsäkring i lastbärare, MariTerm AB, Sida 3(40)

4 4(40) Fackordlista Ord/Förkortning/Symbol Förklaring Acceptable Means of Sätt att uppfylla krav ställda av myndighet. På ett Compliance. sätt som kan accepteras av luftfartsmyndigheten Airplane Flyghandbok upprättad för typ eller variant av Flight Manual flygplan AOC Air Operator Certificate - Drifttillstånd för flygbolag CARING Cargo securing to prevent cargo damages on road, sea, rail and air. Ett delvis EU-finansierat forskningsprojekt som startar hösten COTIF Fördrag om internationell godstrafik, ratificerat av 39 länder, dock ej av Sverige CS Construction Standards DG Dangerous Gods - Farligt gods EASA European Aviation Safety Agency ECCAIRS European Co-Ordination Centre for Aviation Incident Reporting Frivilligt europeiskt störningsregister för luftfart EU-OPS Baserad på JAR-OPS1. EU OPS övergår till EASA OPS under 2012 IATA International Air Transport Association ICAO International Civil Aviation Organization, FN organ IMO International Maritime Organization ISO International Organization for Standardization JAR Joint Aviation Requirements JAR-OPS 3 Europeiska flygdriftbestämmelser för helikopter JV Transportstyrelsens järnvägsavdelning gäller t.o.m K Transportstyrelsens kommunikationsavdelning Lastbärare Fordon, vagnar, containrar, kassetter, transportlådor, transportbehållare eller motsvarande enheter avsedda för godstransport LF Transportstyrelsens luftfartsavdelning LFS Luftfartsstyrelsens författningssamling MSB Myndigheten för säkerhet och beredskap OM Operations Manual - Bolagsanpassad operativ

5 5(40) manual OTIF Intergovernmental Organisation for International Carriage by Rail Regler Regler används som ett gemensamt begrepp för lag, förordning, föreskrift, vägledning eller standard RPS Rikspolisstyrelsen SAFA Safety Assessment of Foreign Aircraft - Rampkontroll SF Transportstyrelsens sjöfartsavdelning SJÖFS Sjöfartsverkets författningssamling Standards and Practices Vägledande material som används i flygbranschen som styrande underlag för godkännanden och accepterande av procedurer TSFS Transportstyrelsens författningssamling U Transportstyrelsens utvecklingsavdelning UIC International union of railways, idag intresseorganisation med 196 medlemmar, i Sverige bara SJAB, Green Cargo och Trafikverket VJ Transportstyrelsens väg- och järnvägsavdelning, gäller fr.o.m VT Transportstyrelsens vägtrafikavdelning, gäller t.o.m

6 6(40) Sammanfattning Transportstyrelsens projekt strategi om lastsäkring startade i januari I uppdraget framgår att projektet ska leverera ett förslag på gemensam strategi och mål för lastsäkring inom Transportstyrelsen. Förslag till strategi och mål ska formuleras med utgångspunkt från transportpolitiken och Transportstyrelsens mål och uppdrag. Projektet har delats upp i en kartläggningsfas och en analysfas. Denna slutrapport innehåller analysfasens arbete som bygger vidare på kartläggningsfasens reslutat. Kartläggningen presenterades i en egen rapport i november En viktig del i projektets uppdrag är att stämma av förslag till strategi och mål med transportbranschens aktörer. Av denna anledning genomfördes dels en workshop där transportbranschens aktörer inklusive berörda myndigheter bjöds in till diskussion om aktuella problem och behov av förändring. Kartläggningen identifierade åtta analysområden. Det är dessa analysområden som projektgruppen arbetat vidare med under våren Analysen har lett till formulering av förslag till: mål på kort och lång sikt; strategier för Transportstyrelsens kärnverksamheter normering, tillsyn och registerhållning; och förslag till fortsatt arbete i uppdrag eller projekt. Samtliga förslag till mål och strategier återfinns i kapitel 2. Som ett långsiktigt mål för Transportstyrelsens hantering av lastsäkring föreslås: Inom 10 år ska Transportstyrelsen aktivt delta i och vid behov initiera internationella projekt inom samtliga trafikslag med ett trafikslagsövergripande synsätt på lastsäkring. För att nå dit föreslås i strategin bland annat att: Transportstyrelsen aktivt ska söka påverka internationella forum så att ett trafikslagsövergripande synsätt inom lastsäkringsområdet skapas. Projektet föreslår även fortsatta aktiviteter i form av nya uppdrag eller projekt: Att besvara näringsdepartementets begäran om fortsatt utredning om ansvar för brott mot reglerna om lastens säkring. Att delta i forskningsprojektet CARING som rådgivande part. Att skapa förutsättningar för att utföra samordnad tillsyn inom lastsäkring. Att utnyttja befintlig statistik om bristande lastsäkring. Att skapa ett gemensamt system för frivillig händelserapportering. Att undersöka tillvägagångssätt för att införliva UIC loading guidelines i Transportstyrelsens föreskrifter. Att förvalta föreskrift om lastsäkring inom järnväg. Att lyfta frågan om internationella lastsäkringsregler inom vägtrafikområdet.

7 7(40) 1 Inledning Transportstyrelsen började sin verksamhet den 1 januari Detta skedde genom en sammanslagning av flera myndigheter: Järnvägsstyrelsen, Luftfartsstyrelsen, Sjöfartsinspektionen, Vägtrafikinspektionen och delar av Länsstyrelsen och Vägverket. Ett motiv till sammanslagningen var att en samlad myndighet har bättre möjligheter att skapa samsyn mellan de olika trafikslagen. En samlad myndighet har även bättre möjligheter till en helhetssyn som kan leda till en enklare vardag för människor och företag. En gemensam myndighet ger även möjlighet till bättre planering och effektivisering av myndighetens verksamhet. Alltsedan Transportstyrelsen bildades har ett aktivt arbete för att öka samsynen mellan trafikslagen bedrivits. Det är en grannlaga uppgift att öka samsynen mellan trafikslagen då den trafikslagsspecifika kunskapen är hög och många anställda har lång erfarenhet från verksamhet inom ett trafikslag. Det är viktigt att värna om dessa kunskaper och erfarenheter för att utifrån dessa skapa en gemensam kunskaps- och erfarenhetsbas. Allt är inte gemensamt för trafikslagen, de bygger till exempel på olika tekniska lösningar. Transporternas förutsättningar och villkor är olika för järnväg, luftfart, sjöfart och vägtrafik. De unika egenskaperna för respektive trafikslag behöver också värnas och vidareutvecklas men det ska ske i harmoni med övriga trafikslag och med medveten kunskap om vilka konsekvenser en förändring inom ett trafikslag kan få för övriga. Då kan förändringarna ha förutsättningar att skapa samsyn och en enklare vardag för människor och företag. Projektet Strategi om lastsäkring är ett sådant trafikslagsgemensamt projekt som syftar till att förslå en gemensam strategi och mål för lastsäkring. 1.1 Uppdraget I januari 2010 startade projekt Strategi om lastsäkring med ett första styrgruppsmöte där bland annat projektets uppdrag och tidplan fastställdes. Projektets uppdrag har formulerats i en uppdragsbeskrivning som fastställts av projektets ägare, Rune Lindberg, dåvarande järnvägsdirektör, efter samråd med Transportstyrelsens ledningsgrupp. En projektbeskrivning togs fram utifrån uppdraget. Den innehåller beskrivning av projektet, tillvägagångssätt och en övergripande tidplan.

8 8(40) Projektets uppdrag är, att med utgångspunkt i transportpolitiken: Kartlägga och analysera nuläget för lastsäkring i transportbranschen. Kartlägga och analysera nuläget och metoder/modeller för regler 1, tillstånd och tillsyn av lastsäkring inom de fyra trafikslagen. Formulera förslag om övergripande mål och en gemensam strategi för normgivning, tillståndsprövning och tillsyn för lastsäkring. I dagens samhälle inkluderar transportsystemet även gränsöverskridande transporter. Många gånger är trafikkedjan komplex och involverar flera trafikslag. Hösten 2010 utökade styrgruppen uppdraget till att även omfatta kartläggning och analys av regler inom EU och internationellt; att inventera möjliga forum för påverkan; och att identifiera möjliga allianspartners. Projektets tidplan inkluderar några viktiga milstolpar: Workshop med branschen den 1 september Kartläggning avslutas i november Analysfas avslutas i april Slutrapport i maj Milstolparna identifierar projektets leveranser där den slutliga leveransen innebär att ett förslag till gemensam strategi för lastsäkring presenteras Projektorganisation Projektet har letts av en styrgrupp bestående av: Rune Lindberg, (VJ, ordförande), Sven Christiansson (LF), Jacob Gramenius (GD-stab), Birgitta Hermansson (VJ) och Tomas Åström (SF). Projektgruppen har varit sammansatt av: Eva Karlsson (projektledare, VJ), Johan Colliander (SF), Jan Führ (LF), Anders Gunneriusson (VJ), Håkan Nordqvist (VJ) och Mats Willén (VJ) och Henrik Sandén (GD-stab). Kärnavdelningarnas projektmedlemmar deltar i projektet utifrån sin expertkunskap inom området lastsäkring och fordonskonstruktion. GD-staben har bland annat bidragit med kunskap om Transportstyrelsens övergripande uppdrag och mål. Projektledaren har lett arbetet utifrån projektbeskrivning och tidplan. Projektets kommunikatör Petra Engvall har deltagit i projektets kommunikativa aktiviteter till exempel workshop och möte med referensgrupp. Hon har även ansvarat för publicering av nyheter och annat material på interna och externa hemsidan. 1 Definition av regler i detta dokument är: lag, förordning, föreskrift, vägledning eller standard (se även fackordlistan).

9 9(40) På sidan 4 finns en fackordlista där Transportstyrelsens avdelningar med tillhörande förkortning finns redovisade. 1.2 Kartläggningsfasens resultat Under 2010 arbetade projektgruppen med att kartlägga nuläget i form av problem, möjligheter och risker för lastsäkringsfrågor inom transportsektorn. Detta arbete genomfördes bland annat med hjälp av en enkät riktad till transportbranschens företrädare som till exempel speditörer, transportköpare, tillverkare av fordon och lastsäkringsutrustning. Enkäten riktade sig även till myndigheter som kommer i kontakt med lastsäkring i sin myndighetsroll. I september hölls en workshop där bland annat resultatet av enkäten redovisades och aktuella frågeställningar kunde väckas och diskuteras. Projektgruppen kartlade också Transportstyrelsens interna förhållanden vad gäller regler, tillstånd och tillsyn för lastsäkring. Kartläggningsfasen resulterade i att åtta analysområden identifierades. Det är dessa områden som projektgruppen fortsatt att arbeta med under våren Analysområdena som bearbetats i analysen är: 1. Gemensamma beräkningsgrunder för lastsäkring 2. EU-gemensamma regler för lastsäkring inom vägtrafik 3. Internationella regler för lastsäkring för järnväg 4. EU-gemensamma konstruktionskrav för fordon 5. Ansvar för lastsäkring för vägtrafiken 6. Rapportering av olyckor m.m. 7. Samordnade tillsyner mellan tillsynsmyndigheter 8. Forum för påverkan och möjliga allianspartners Varje analysområde beskrivs närmare i analysavsnittet (kapitel 4). Kartläggningen resulterade i en delrapport som återfinns på Transportstyrelsens webbplats ( under Om oss/projekt). 1.3 Tillvägagångssätt i analysfasen Analysområdena är något olika till sin karaktär och inledningsvis diskuterade projektgruppen igenom problemställningar och identifierade behov av ytterligare information. När ytterligare datainsamling genomförts genomfördes en förändringsanalys som innebar att problemen diskuterades och behov av förändringar formulerades. Förändringsbehoven gav underlag till formulering av föreslagna aktiviteter, strategier och mål.

10 10(40) Datainsamling Datainsamling har skett på olika sätt för de olika analysområdena. När det gäller regler för lastsäkring, både trafikslagsspecifika och internationella regler, har dessa sammanställts och jämförts i en separat rapport för respektive trafikslag. Arbetet med rapporten är utfört av MariTerm AB. Den hanteras som en bilaga till denna slutrapport och finns på Transportstyrelsens webbplats ( under Om oss/projekt). MariTerm AB ansvarar för innehållet i rapporten. Under kartläggningsfasen etablerades en referensgrupp för lastsäkringsprojektet. Referensgruppen har förmedlat synpunkter på några av analysfasens frågeställningar: Behov av statistik om olyckor m.m.; EU-gemensamma konstruktionskrav på fordon; och Ansvar för lastsäkring. Referensgruppen har även lämnat synpunkter på denna slutrapport. Deras engagemang har varit en viktig informationskälla i utredningsarbetet. När det gäller analysområdet som berör samordnade tillsyner bjöd projektgruppen in flera samverkansmyndigheter till ett gemensamt möte. På grund av få anmälda deltagare ställdes mötet in. Av denna anledning har analysen genomförts utifrån Transportstyrelsens perspektiv. Samverkansmyndigheterna har emellertid fått möjlighet att lämna synpunkter på slutrapporten eftersom den sänts till dem innan slutligt fastställande. Som ett led i datainsamlingen deltog några projektmedlemmar på Kustbevakningens utbildning i lastsäkring. Det var en bra utbildning som bidrog till att skapa helhetssyn och förståelse för beräkningsgrunder och tillsyn av lastsäkring. Utbildningen gav också mer kunskap om behov av samverkan med andra myndigheter Analys Förändringsanalysen har genomförts för de åtta analysområdena som identifierades i kartläggningsfasen. Respektive projektmedlem har ansvarat för ett eller två analysområden. Hela projektgruppen har diskuterat förändringsbehov. Analysen har resulterat i förslag till fortsatta aktiviteter per analysområde, strategier och mål. För att visa att analysområdena återspeglar viktiga aspekter på lastsäkring finns ett avsnitt om lastsäkringens betydelse. I avsnittet härleds några situationer och roller där lastsäkring har betydelse (se avsnitt 4.2). Det är en starkt avgränsad verksamhetsanalys som görs och den baseras på en modell presenterad i rapporten: Praktikbegreppet En praktikgenerisk modell som grund för teoriutveckling och verksamhetsutveckling (Goldkuhl och Röstlinger, 2005). De förslag till aktiviteter, strategier och mål som föreslås i denna rapport ställer sig projektgruppen gemensamt bakom.

11 11(40) 1.4 Rapportens disposition Denna rapport har en inledning där de inledande förutsättningarna i form av projektuppdrag och projektorganisation presenteras. I inledningen finns även tillvägagångssättet och rapportens disposition beskrivet. I kapitel 2 presenteras projektarbetets resultat i form av förslag till mål, strategier och fortsatta aktiviteter. I kapitel 3 beskrivs Transportstyrelsens uppdrag och mål. Dessa har varit vägledande för projektgruppens arbete. Analysen som sker i kapitel 4 inleds med en redovisning av de specifika aspekter som betonats i analysen. Därefter kommer ett avsnitt som behandlar analysområdenas relevans för området lastsäkring. Detta avsnitt har tillkommit för att stämma av att analysområdena är relevanta att analysera för att föreslå strategi och mål. Avsnitten beskriver respektive analysområde och ger förslag på förändringsbehov. Kapitel 4 avslutas med en sammanställning över samtliga föreslagna aktiviteter och föreslår strategi och mål som stödjer respektive aktivitet. Bilagan är en del av underlagsmaterialet som bidragit till att genomföra analyserna. 2 Projektets förslag Här beskrivs förslag till mål och strategi inklusive förslag till fortsatta aktiviteter. De förslag som redovisas i detta kapitel återfinns även i tabell 4.3 som även innehåller de förslag till aktiviteter som kom fram i analysen. 2.1 Förslag på mål De mål som kunnat härledas från analysens förslag till aktiviteter är, utan inbördes rangordning: Var vi ska vara om år? Inom 10 år ska Transportstyrelsen aktivt delta i och vid behov initiera internationella projekt inom samtliga trafikslag med ett trafikslagsövergripande synsätt på lastsäkring.

12 12(40) Vad ska vara uppnått om 5 år? Inom 5 år finns en etablerad och känd samverkan mellan berörda myndigheter för tillsyn av lastsäkring. Inom 5-10 år grundar Transportstyrelsen beslut om förändringsbehov inom området lastsäkring och lastsäkringsutrustning på kunskap om relevanta förhållanden (ur trafiksäkerhets-, miljö- eller konkurrensaspekter). Inom 5-10 år finns ett system för rapportering av inträffade händelser med bäring på tappad last/lastförskjutning. Inom 5 år har Transportstyrelsen en aktiv roll i förvaltningen av föreskrifter för säkring av last vid internationella järnvägstransporter, och med särskild hänsyn tagen till intermodala transporter Inom 5 år har Transportstyrelsen en aktiv roll i det internationella arbetet med att införa jämförbara beräkningsprinciper mellan trafikslagen. Inom 5 år ska regelarbete om gemensamma lastsäkringsregler inom EU vara påbörjat Vad ska vara gjort i år eller nästa år? I januari 2012 har Transportstyrelsen har utarbetat ett svar till näringsdepartementet hur det straffrättsliga ansvaret bör hanteras. Svaret har ett trafikslagsövergripande och internationellt perspektiv. Senast 2013 finns en nationell föreskrift för lastsäkring på järnväg som baseras på internationella regler. 2.2 Förslag till strategi En målsättning med en strategi för lastsäkring är att den ska bidra till att skapa en enklare vardag för medborgare och näringsliv. Den ska innehålla ett internationellt och trafikslagsövergripande perspektiv så att godsets resa från plats A till plats B sker så smidigt och effektivt som möjligt. Transportstyrelsens kärnområden är normering, tillsyn, tillståndsprövning och registerhållning. Inom området tillståndsprövning uppkom inget förslag till strategi. Däremot uppkom ett behov av statistiskt underlag som hänförs till kärnverksamheten registerhållning.

13 13(40) Normgivning Transportstyrelsen ska aktivt söka påverka internationella forum så att ett trafikslagsövergripande synsätt inom lastsäkringsområdet skapas. Transportstyrelsen ska sträva efter att samtliga trafikslag har nationella föreskrifter som innehåller dimensioneringsprinciper för lastsäkring för att öka tillgängligheten. Transportstyrelsen ska sträva efter att i det internationella arbetet, när det är möjligt, införa jämförbara beräkningsprinciper mellan trafikslagen. Transportstyrelsen ska sträva efter att ha en aktiv roll i förvaltningen av föreskrift för säkring av last vid internationella järnvägstransporter med särskild hänsyn tagen till intermodala transporter Tillsyn Transportstyrelsen ska sträva efter ökad samverkan med berörda tillsynsmyndigheter inom området lastsäkring Registerhållning Transportstyrelsen ska sträva efter att grunda beslut på analys av underlag från bland annat händelserapportering. 2.3 Förslag på fortsatta aktiviteter Analysen i kapitel 4 har resulterat i nedanstående förslag på aktiviteter. Två uppdrag har redan beslutats: 1. Transportstyrelsen ska delta i forskningsprojektet CARING som rådgivande part. Varje trafikslagsavdelning utser en representant i projektet. 2. Transportstyrelsen ska besvara näringsdepartementets begäran om fortsatt utredning av ansvar för brott mot reglerna om lastens säkring. Detta uppdrag har formulerade frågeställningar som ska besvaras under hösten Förslag på nya uppdrag eller projekt, utan inbördes rangordning: 1. Skapa förutsättningar för att utföra en samordnad tillsyn inom lastsäkring Nytt uppdrag/projekt som föreslås initieras under hösten 2011.

14 14(40) 2. Utnyttja befintlig statistik om bristande lastsäkring. Nytt uppdrag som föreslås initieras under hösten Skapa ett gemensamt system för frivillig händelserapportering. Nytt projekt som först bör undersöka förutsättningar att utnyttja befintliga system för rapportering av olyckor, tillbud och andra avvikelser. 4. Införliva UIC loading guidelines i Transportstyrelsens föreskrifter. Nytt uppdrag för väg- och järnvägsavdelningen. 5. Undersöka möjlighet att införliva IATA Airport Handling Manual i föreskrift för luftfarten. Nytt uppdrag för luftfartsavdelningen. 6. Förvalta föreskrift om lastsäkring inom järnväg. Förvaltning är en driftfråga. Innan förvaltning införlivas i verksamheten bör ett uppdrag skapas som undersöker och föreslår hur förvaltningen ska genomföras. 7. Lyfta frågan om internationella lastsäkringsregler inom vägtrafikområdet. Nytt uppdrag som först behöver utredas innan förutsättningar för uppdraget kan fastställas. Generellt uppdrag/förhållningssätt Utöver ovanstående uppdrag/projekt återstår ett par generella aktiviteter som snarare är att betrakta som förhållningssätt som behöver konkretiseras när internationella uppdrag är aktuella. Förhållningssätten innebär, utan inbördes rangordning, att: 1. Transportstyrelsen aktivt ska påverka och initiera internationella projekt för ökad samsyn i lastsäkringsfrågor 2. Transportstyrelsen i det internationella arbetet, när det är möjligt, bör sträva efter att införa jämförbara beräkningsprinciper mellan trafikslagen.

15 15(40) 3 Transportstyrelsens syfte och uppdrag Enligt Transportstyrelsens instruktion ska myndigheten verka för att de transportpolitiska målen uppnås. Verksamheten ska särskilt inriktas på att bidra till ett internationellt konkurrenskraftigt, miljöanpassat och säkert transportsystem. Vidare anger instruktionen att Transportstyrelsens huvuduppgifter är att svara för regelgivning, tillståndsprövning, tillsyn och registerhållning inom transportområdet. Myndighetens verksamhetsutövning ska dessutom utgå från de transportpolitiska principer som regeringen slagit fast. Mål och principer presenteras nedan. 3.1 Transportpolitiska mål och principer Transportpolitikens övergripande mål Det övergripande transportpolitiska målet är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Till det övergripande målet knyts ett funktionsmål för tillgänglighet och ett hänsynsmål för säkerhet, miljö och hälsa Funktionsmål - Tillgänglighet Transportsystemets utformning, funktion och användning ska medverka till att ge alla en grundläggande tillgänglighet med god kvalitet och användbarhet samt bidra till utvecklingskraft i hela landet. Transportsystemet ska vara jämställt, det vill säga likvärdigt svara mot kvinnors respektive mäns transportbehov. Till funktions- och hänsynsmålet hör ett antal preciseringar och etappmål, där etappmålen är de mål där ett årtal anges. Regeringens preciseringar och etappmål kan ses som resultatmål för vår verksamhet. För funktionsmålet anges följande preciseringar: Medborgarnas resor förbättras genom ökad tillförlitlighet, trygghet och bekvämlighet. Kvaliteten för näringslivets transporter förbättras och stärker den internationella konkurrenskraften.

16 16(40) Tillgängligheten förbättras inom och mellan regioner samt mellan Sverige och andra länder. Arbetsformerna, genomförandet och resultaten av transportpolitiken medverkar till ett jämställt samhälle. Transportsystemet utformas så att det är användbart för personer med funktionsnedsättning. Barns möjligheter att själva på ett säkert sätt använda transportsystemet, och vistas i trafikmiljöer, ökar. Förutsättningarna för att välja kollektivtrafik, gång och cykel förbättras Hänsynsmål - Säkerhet, miljö och hälsa Transportsystemets utformning, funktion och användning ska anpassas till att ingen ska dödas eller skadas allvarligt. Det ska också bidra till att miljökvalitetsmålen uppnås och att ökad hälsa uppnås. För hänsynsmålet anges följande preciseringar: Antalet omkomna inom vägtransportområdet halveras och antalet allvarligt skadade minskas med en fjärdedel mellan 2007 och Antalet omkomna inom yrkessjöfarten och fritidsbåtstrafiken minskar fortlöpande och antalet allvarligt skadade halveras mellan 2007 och Antalet omkomna och allvarligt skadade inom järnvägstransport området minskar fortlöpande. Antalet omkomna och allvarligt skadade inom luftfartsområdet minskar fortlöpande. Transportsektorn bidrar till att miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan nås genom en stegvis ökad energieffektivitet i transportsystemet och ett brutet beroende av fossila bränslen. År 2030 bör Sverige ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen. Transportsektorn bidrar till att övriga miljökvalitetsmål nås och till minskad ohälsa. Prioritet ges till de miljöpolitiska delmål där transportsystemets utveckling är av stor betydelse för möjligheterna att nå uppsatta mål De transportpolitiska principerna Det är flera myndigheter som tillsammans arbetar för att nå de transportpolitiska målen. De transportpolitiska principerna anger inom vilka ramar myndigheterna ska utöva sin verksamhet. Principerna ger vissa generella riktlinjer för vilka medel som ska användas för att nå målen och är centrala för hur själva målen ska uppfattas, till exempel hur avvägningar mellan målens olika delar ska gå till.

17 17(40) De transportpolitiska principerna är i sammandrag: Kunden ska ges stor valfrihet att bestämma hur de vill resa och hur transporten ska utföras. Beslut om transportproduktion bör ske i decentraliserade former. Samverkan inom och mellan trafikslag ska främjas. Konkurrens mellan olika trafikutövare och transportalternativ ska främjas. Trafikens samhällsekonomiska kostnader ska vara en utgångspunkt när transportpolitiska styrmedel utformas. 3.2 Effektiviseringsarbete I Transportstyrelsens regleringsbrev ställs återkommande krav på effektivisering av verksamheten. Regeringsuppdraget handlar både om yttre och inre effektivitet och målet är att förenkla vardagen för medborgare och näringsliv samtidigt som skattemedlen används mer effektivt. I effektiviseringsarbetet ingår bland annat regelförenkling och e-förvaltning. Nya föreskrifter ska präglas av en helhetssyn där alla mål vägs in, befintliga regelverk ska förenklas och en djupare samverkan mellan trafikslagen ska främjas. Transportstyrelsen ska bland annat identifiera åtgärder på EU-nivå när det gäller förenklingar, fullfölja tidigare redovisade åtgärder och förslag, samt redovisa förslag som kommit från näringslivet. Transportstyrelsen ingår i E-delegationen som arbetar för att göra e-förvaltningen så enkel som möjligt för så många som möjligt. Genom en utvecklad e-förvaltning ska människors vardag förenklas, företagens administration minska, den offentliga sektorn effektiviseras och Sveriges tillväxt främjas.

18 18(40) 4 Analys Detta kapitel inleds med en genomgång av de förutsättningar som varit vägledande för projektgruppens arbete med kartläggning och analys. Därefter följer ett avsnitt som övergripande beskriver vilka situationer och vilka roller som behöver kunskap om lastsäkring. Detta görs för att stämma av att rapportens analysområden är väsentliga för området lastsäkring. Därigenom kan förslagen som presenteras i kapitel 2 anses vara väl grundade. Analysområdena (avsnitten ) med underrubrikerna problemområde och behov av förändring presenterar projektgruppens sammanfattande analys av respektive område samt ger förslag på fortsatta aktiviteter. 4.1 Betonade förutsättningar i analysen I kapitel 3 presenteras Transportstyrelsens övergripande mål och uppdrag som anger de grundläggande förutsättningarna och ramarna för projektet. Några av dessa förutsättningar betonas särskilt i analysen eftersom de nämns i projektets uppdragsbeskrivning. Av denna anledning bör de vara synliga i förslag till strategi och mål. De fokuserade förutsättningarna är att ett trafikslagsövergripande perspektiv ska antas; att fungerande internationella transporter är viktiga för Sveriges konkurrenskraft; och att en enklare vardag för medborgare och näringsliv ska eftersträvas. I nedanstående avsnitt utvecklas innebörden i dessa tre förutsättningar Trafikslagsövergripande perspektiv Det trafikslagsövergripande perspektivet är en viktig utgångspunkt för arbetet med denna rapport. Med detta menas att trafikslagsövergripande synergier ska tillvaratas, till exempel genom att trafikslagen lär av varandra, resurser prioriteras där de gör störst nytta och att det som inte är värt att göras ska omprövas.

19 19(40) Figur 4.1: Ett trafikslagsövergripande perspektiv och samverkan mellan trafikslagen är viktiga förutsättningar i förslag till strategi för lastsäkring. Det trafikslagsövergripande perspektivet innebär också att trafikslagen samverkar med varandra. Figur 4.1 avser att skapa en känsla för de beröringspunkter som finns mellan trafikslagen. En naturlig beröringspunkt uppstår när godset omlastas från ett trafikslag till ett annat, såsom sker i hamnen i figur 4.1. Hamnen är ett exempel på omlastningspunkt men omlastning sker även i kombiterminaler och speditionslager. När godset lastas ska det säkras för att förhindra att godset ramlar av under färd och skadar människor, miljö och egendom. Det är regler för hur godset ska säkras som behöver synkroniseras för att transporten ska gå så smidigt som möjligt. Godset placeras ofta i en lastbärare till exempel i en container. Det är lastbäraren som flyttas mellan trafikslagens lastutrymmen (se figur 4.1). När det gäller luftburna transporter sker i regel en fullständig omlastning, det vill säga godset lastas ur lastbäraren och placeras i flygets egna lastbärare som lastas ombord på luftfarttyget. I en framtid kanske även flygplatsen ses som en omlastningspunkt för samtliga trafikslag, liksom hamnar och kombiterminaler?

20 20(40) Tillsynen över att regler om lastsäkring följs av transportören involverar flera myndigheter beroende på var kontrollen sker och vart godset är på väg. Figur 4.1 är ett exempel på område där samordnad tillsyn sker. Intermodala transporter är exempel på trafikslagsövergripande samverkan. Rikstermbanken definierar intermodala transporter som en transport av gods där godset hela tiden finns i en och samma lastbärare och där lastbäraren transporteras med olika trafikslag ( sökord: intermodala transporter). Exempelvis kan det vara fråga om en container som transporteras med en kombination av tåg och lastbil. I det trafikslagsövergripande perspektivet inkluderas både nationella och internationella transporter. Det trafikslagsövergripande perspektivet är särskilt närvarande i detta projekt vars huvuduppgift är att lämna ett förslag till gemensamma mål för och en gemensam strategi för lastsäkring Internationella transporter En annan viktig förutsättning är att transporterna blir allt mer internationella vilket figur 4.2 avser att skapa en känsla för. Både transportörer och industri är beroende av att export och import av varor fungerar så friktionsfritt som möjligt. Denna utveckling främjas av att regelverken harmonierar över nationsgränserna och mellan trafikslagen. Det kan till exempel vara transport av lastbärare via sjötransport från Sverige till någon hamn i Östersjön. Vid destinationshamnen omlastas lastbäraren till väg eller järnväg för fortsatt transport till slutdestinationen. Figur 4.2: Transporterna är i allt större utsträckning internationella.

21 21(40) Transportstyrelsen utarbetar för närvarande en strategi för internationellt arbete som ska vara klar hösten Ett förslag till strategi för lastsäkring bör beakta internationella regler för respektive trafikslag En enklare vardag Den tredje förutsättningen är att främja en enklare vardag för medborgare och näringsliv (se avsnitt 3.2). En viktig del i projektets uppdrag har varit att lyssna på transportbranschens aktörer för att ta reda på vilka behov de har och hur de prioriterar mellan behoven. För detta ändamål har en referensgrupp för lastsäkringsprojektet bildats. Referensgruppen representerar flera olika aktörer inom transportbranschen (transportör, speditör, fordonstillverkare, tillverkare av lastsäkringsutrustning, försäkringsbolag, kustbevakning och polis). Ett förslag till strategi för lastsäkring bör även beakta referensgruppens synpunkter på förslag till åtgärder och prioritering mellan olika förslag.

22 22(40) 4.2 Transportutövning och lastsäkringens betydelse Att säkra lasten på ett bra och tillförlitligt sätt är viktigt ur flera aspekter. När en transport ska utföras behöver lasten säkras för att skydda godset från skador som kan uppstå i samband med transporten. Det är inte bara godset som behöver skyddas, även medborgare som befinner sig i närheten av en godstransport behöver skyddas från tappad last. Likaså behöver den omgivande miljön skyddas från skador. Härutöver finns en arbetsmiljöaspekt på lastsäkring, de som arbetar med lastning och lossning behöver också skyddas från skador som kan uppstå när godset hanteras. Detta gäller både akuta skador och förslitningsskador. För att undvika dylika situationer behövs kunskap om lastsäkring. Vem behöver kunskapen? Vilken kunskap om lastsäkring behövs? Avsnitt försöker ge ett övergripande svar på dessa frågor Lastsäkringens betydelse En transporttjänst skapas när en förfrågan om att transportera någonting kommer till transportsäljaren. Då startar processen med att kontrollera förutsättningarna för att skapa ett ömsesidigt avtal. Vilken kunskap om lastsäkring behöver transportsäljaren ha? I denna fas är det viktigt att på ett övergripande plan bestämma hur transporten kan genomföras. Då är det bra med övergripande kunskap om regelverk och metoder för lastsäkring både nationellt och internationellt. När avtal är klart behöver transporten förberedas. Den som planerar kallas här för transportledare/planerare. Transportledaren/planeraren behöver ha allmänna kunskaper om lastsäkring för att till exempel kunna avgöra vilken typ av lastbärare som behövs eller om olika trafikslag ska involveras i transporten. När förberedelserna är klara kan transporten börja (en resa från punkt A till punkt B). Transporten avslutas när godset är levererat enligt avtal och transporten är betald. Några aktuella roller är: chaufför och lastare. Vilken kunskap om lastsäkring behöver lastaren ha? Den som lastar behöver vara kunnig i lastsäkring och om vilka regler som gäller inte bara för det trafikslag och den lastbärare som ska transportera godset i direkt anslutning till lastningen. Vid omlastning behöver lastaren även ha kunskap om regler för andra trafikslag och länder. Lastaren behöver också ha kunskap om sitt ansvar för att lasten är säkrad på rätt sätt.

23 23(40) Vilken kunskap om lastsäkring behöver chauffören ha? Chauffören behöver ha kunskap om lastsäkring för att kontrollera lasten under färden. Chauffören behöver ha kunskap om sitt ansvar för att lasten är korrekt säkrad Sammanställning över lastsäkringens betydelse Ovanstående resonemang sammanfattas i tabell 4.1, med fokus på den kunskap om lastsäkring som behövs i respektive delprocess och vem som behöver kunskapen. När det finns ett behov av kunskap om lastsäkring innebär det att lastsäkring är relevant i sammanhanget. Roll som behöver kunskapen Transportsäljaren Transportutövning Förutsättningar: - Typ av gods - Transportmedel - Omlastning - Lastbärare Kunskap om lastsäkring som behövs Metoder för lastsäkring för olika typer av gods. Metoder för lastsäkring i olika typer av lastbärare. Regler för lastsäkring för olika trafikslag. Regler för lastsäkring i relevanta länder. Ansvar för lastsäkring. Chauffören och/eller lastaren Transportera omfattar bl.a. att: - Lasta - Kontrollera efterspänning - Lossa korrekt utförd. Tabell 4.1: Sammanställning över kunskapsbehov om lastsäkring. Kunna utföra metoder för lastsäkring för olika typer av gods. Kunna utföra metoder för lastsäkring i olika typer av lastbärare. Kunna tillämpa regler för lastsäkring för olika trafikslag. Kunna avgöra vilken regel som ska gälla när omlastning sker. Känna till regler för lastsäkring i relevanta länder. Kunna tillämpa dessa regler och avgöra vilken regel som ska gälla. Känna till vem som ansvarar för att lastsäkring är Det identifierade kunskapsbehovet kan sammanfattas till att bestå av kunskap om: Metoder för lastsäkring för olika typer av gods. Metoder för lastsäkring i olika typer av lastbärare. Regler för lastsäkring för olika trafikslag. Regler för lastsäkring i relevanta länder. Ansvar för lastsäkring.

24 24(40) De brister som väcktes i kartläggningen handlade mycket om regler, hur regler tagits bort eller hur de tillämpas i praktiken. Dessa brister formulerades till åtta analysområden. I analysfasen är det analysområdena som har fokuserats. Hur väl täcker dessa analysområden in lastsäkringens relevans (kunskapsbehov) i transportkedjan? Tabell 4.2 jämför kunskapsbehovet, enligt vad som framkommit ovan, med projektets analysområden för att se hur väl analysområdena speglar transportverksamhetens kunskapsbehov. På så sätt kopplas analysområdena till transporttjänsternas utövning och lastsäkringens betydelse för en transport. Kunskapsbehov Analysområde Metoder för lastsäkring för olika typer av gods. Metoder för lastsäkring i olika typer av lastbärare. Regler för lastsäkring inom olika trafikslag. Regler för lastsäkring i andra länder. Ansvar för lastsäkring. Gemensamma beräkningsgrunder för lastsäkring. Jämförbar statistik av olyckor m.m. EU-gemensamma konstruktionskrav för fordon och påbyggnader. Gemensamma beräkningsgrunder för lastsäkring. Gemensamma beräkningsgrunder för lastsäkring. Samordnade tillsyner mellan tillsynsmyndigheter. Jämförbar statisktik av olyckor m.m. EU-gemensamma lastsäkringsregler inom vägtrafiken. Internationella regler för lastsäkring inom järnvägen. Forum för påverkan och möjliga allianspartners. Ansvar för lastsäkring. Tabell 4.2: Jämförelse mellan kunskapsbehov hos aktörer och projektets analysområde. Tabell 4.2 behöver förklaras på ett par punkter. Ett par av analysområdena är mer fokuserade på myndigheternas uppgift än på utförandet av en transporttjänst. Analysområdet som fokuserar behov av samordnade tillsyner för tillsynsmyndigheter har inte har någon direkt koppling till kunskapsbehovet för att utföra en transporttjänst. Det

25 25(40) är aktörernas efterlevnad av regler som kontrolleras i tillsynen. Av denna anledning har detta analysområde placerats på raden för regler för lastsäkring inom olika trafikslag i tabell 4.2. Jämförbar statistik av olyckor m.m. är också ett analysområde som indirekt berör behovet av kunskap om lastsäkring. Statistik om olyckor m.m. behövs för att analysera en verksamhets behov av förbättring inom något område. Om det händer olyckor som leder till att människor, miljö eller egendom skadas behöver åtgärder vidtas. För att undvika att fatta beslut som bygger på ogrundade antaganden behövs underlag. Rapportering av händelser kan skapa ett dokumenterat underlag för förslag till förbättringsåtgärder. Jämförelsen i tabell 4.2 visar att områden i transportutövningen där kunskap om lastsäkring behövs också undersöks i projektets analysområden. Detta betyder inte att analysområdena är uttömmande. Det kan finnas aspekter och områden som inte behandlas i denna rapport. 4.3 Gemensamma beräkningsgrunder för lastsäkring En förutsättning för att användaren ska kunna tillämpa lastsäkringsregler 2 för respektive trafikslag vid en intermodal transport är att dimensioneringsprinciperna är jämförbara för de olika trafikslagen. De dimensionerande accelerationerna är specifika för varje trafikslag eftersom krafterna som lasten utsätts för skiljer sig väsentligt mellan trafikslagen. Beräkningsgrunderna med avseende på friktioner, säkerhetsfaktorer, definitioner och generella principer bör dock i största möjliga mån vara jämförbara för samtliga trafikslag för att förenkla tillämpningen av gällande regler för användaren. MariTerm AB har på uppdrag av Transportstyrelsen sammanställt dagens dimensionsprinciper i forma av accelerationer, friktioner och säkerhetsfaktorer för lastsäkring i lastbärare såväl nationellt som internationellt, se bilaga Problemområde Dimensioneringsprinciperna skiljer sig i många fall väsentligt mellan de olika trafikslagen, vilket gör det svåröverskådligt för användaren. Dessutom styrs detta i många fall av internationella organ som är trafikslagsspecifika. Inom järnväg och luftfart saknas dessutom nationella föreskrifter vilket gör det svårt att återfinna vilka beräkningsgrunder som ska tillämpas vid dimensionering av ett lastsäkringsarrangemang. 2 Se fackordlistan

26 26(40) Diskussion om förändringsbehov Tillgängligheten av gällande krav måste förbättras, framförallt för järnväg och luftfart där det i dagsläget saknas nationella föreskrifter som innehåller dimensioneringsprinciper för lastsäkring. Däremot finns det internationella överenskommelser gällande detta. Transportstyrelsen bör dessutom påverka internationellt inom respektive internationella forum i syfte att få jämförbara beräkningsprinciper mellan trafikslagen och således förenkla för användaren vid en intermodal transport. Bedömning: Samtliga trafikslag bör ha nationella föreskrifter som innehåller dimensioneringsprinciper för lastsäkring för att öka tillgängligheten. Transportstyrelsen bör i det internationella arbetet, när det är möjligt, sträva efter att införa jämförbara beräkningsprinciper mellan trafikslagen Den föreslagna aktiviteten svarar i första hand mot målet att effektivisera och skapa en enklare vardag för medborgare och näringsliv. 4.4 EU-gemensamma lastsäkringsregler för vägtrafiken Detta analysområde aktualiserades på den workshop med transportbranschens företrädare som genomfördes i september Det visade sig vara ett generellt problem att transportera gods på väg genom Europa, bland annat beroende på att olika länder har olika regler för transporten. Divergerande regler gäller inte bara lastsäkring. Detta projekt fokuserar dock behovet av EU-gemensamma lastsäkringsregler Problemområde Mellan åren 2002 och 2005 genomfördes ett arbete där industrin, medlemsländerna i EU och kommissionen tillsammans arbetade fram European Best Practice Guidelines on Cargo Securing for Road Transport. Publikationen som är på drygt 200 sidor är en handbok för att kunna säkra last på fordon utifrån vissa givna regler och standarder. Under arbetet med att sammanställa dessa riktlinjer kunde man konstatera att det förekommer mycket olika inriktningar inom EU på vilket sätt lastsäkring regleras i medlemsländerna. Viljan att samordna reglerna inom EU varierade stort, med allt från länder som vill ha detaljerade regler för lastsäkring till länder som egentligen vill ha allmänt hållna övergripande regler.

27 27(40) Problem uppstår vid internationella transporter för både den enskilde föraren men även för avsändare av gods som har transportavtal där lastsäkring ingår i avtalet. Inte alla EU-länder har deltagit i framtagandet av Best Practice Guidelines så det finns ingen samlad kunskap om att lastsäkringen som beskrivs är tillräcklig i samtliga EUländer. Hittills är det bara 3-4 länder i Europa som hänvisar sina lastsäkringsregler till Best Practice Guidelines, Sverige gör det inte. En annan fråga är vem som ska göra uppdateringar i Best Practice Guidelines när t.ex. standarder ändras, det är inte klarlagt Diskussion om förändringsbehov För att undersöka möjligheterna att skapa internationella lastsäkringsregler måste frågan beredas i arbetsgrupp på den internationella arenan för att sedan landa hos kommissionen, eller FN. För att avsändare och transportörer ska ha tillgång till en bra vägledning är det viktigt att kommissionen utser någon som förvaltar Best Practice Guidelines. Bedömning: Transportstyrelsen ska arbeta för att lyfta frågan om internationella lastsäkringsregler i samråd med branschorganisationerna och exempelvis IRU (The International Road Transport Union). Målet är att regelarbete om gemensamma lastsäkringsregler inom EU ska vara påbörjade inom 5 år. Den föreslagna aktiviteten svarar i första hand mot funktionsmålet tillgänglighet; enhetliga internationella lastsäkringsregler förbättrar tillgängligheten mellan länder och stärker den internationella konkurrenskraften.

28 28(40) 4.5 Internationella regler för lastsäkring för järnvägen Bakgrunden till detta analysområde är att järnvägen saknar föreskrifter om hur last ska säkras för järnvägstransport. Det finns internationella regler som tillämpas av en del järnvägsoperatörer. Däremot saknas stöd i form av föreskrift för lastsäkring som Transportstyrelsen kan använda i tillsynen Problemområde Internationell tillämpas så gott som uteslutande UIC loading guidelines vid godstransporter på järnväg. UIC består av just nu av 198 medlemmar. (I Sverige är Green Cargo, Trafikverket och SJAB medlemmar). UIC loading guidelines har via COTIF en lång historisk förankring som en del i CIM. Eftersom Sverige inte ratificerat nu gällande COTIF där CIM nu finns är dess ställning i Sverige oklar. Det är oomtvistligt att en tillämpning av COTIF med bilagor är en förutsättning för utveckling av internationell trafik. Även för nationell trafik innebär tillämpning avsevärda förenklingar. En annan del i COTIF är RID som via lagen och förordningen om transport av farligt gods översatts och gjorts till svensk föreskrift som ges ut av MSB. UIC loading guidelines är ett i allra högsta grad levande dokument och för att möjliggöra att transporten enkelt kan överlämnas till andra operatörer krävs gemensamma detaljerade regler. Flertalet järnvägsföretag i Sverige har i sitt tillstånd angett att de tillämpar SJF Detta dokument förvaltades av affärsverket SJ och var en svensk utgåva av UIC regelverk. Sedan bolagiseringen av SJ 2001 saknar dokumentet förvaltning. Den utveckling som skett inom lastsäkring sedan 2001 finns således inte med i detta regelverk. Till skillnad från vägen så måste aktörerna på järnväg upprätta specifika avtal om vilka metoder man skall tillämpa vid transporter där fler företag medverkar. För att säkerställa konkurrensneutralitet såväl mellan transportörer och trafikslag samt för att ge transportköparna möjlighet till alternativa lösningar måste regelverket förvaltas på myndighetsnivå. På workshopen som genomfördes 1 september 2010 framfördes både från transportörer och från transportköpare önskemål om att göra UIC guidelines till nationell föreskrift. Första steget är rimligtvis att ratificera aktuell version av COTIF. Därefter måste mandat till utgivning av föreskrifter fastställas. Transportstyrelsen är den myndighet som är mest lämpad att ge ut föreskrifter inom området även om viss resurs för förvaltning och utveckling måste tillföras myndigheten Diskussion om förändringsbehov Kvaliteten på tillsyn och tillståndsgivning och samarbetet mellan de olika nationella och internationella tillsynsmyndigheterna skulle förbättras och förenklas med en detaljerad myndighetsföreskrift.

29 29(40) Jämförelse med RID är ofrånkomlig, regelverket gäller i 44 länder, de skillnader som finns är av språklig karaktär, och RID är dessutom mycket väl harmoniserat med bestämmelserna för övriga trafikslag. Det finns goda möjligheter för reglerna för lastsäkring på järnväg att nå upp till samma nivå. Bedömning: Undersöka tillvägagångssätt för att införliva UIC loading guidelines i Transportstyrelsens föreskrifter. Inom 5 år ska Transportstyrelsen ha en aktiv roll i förvaltningen av föreskrifter för säkring av last vid internationella järnvägstransporter med särskild hänsyn tagen till intermodala transporter. Den föreslagna aktiviteten svarar i första hand mot målet att effektivisera och skapa en enklare vardag för medborgare och näringsliv. 4.6 EU-gemensamma konstruktionskrav för fordon Några gemensamma konstruktionskrav inom EU finns inte. Det finns ett antal standarder, guidelines och best practice om hur lastsäkring bör göras och vilka krav som bör ställas. Detta har gjort att fordonen måste förses med fastsättningsanordningar för lastsäkring men någon reglering i form av direktiv, förordningar eller reglementen finns inte Problemområde Tyngre fordon har hittills godkänts i respektive land genom nationella krav och fordonstillverkare har försett fordonen med den lastsäkringsutrustning som är föreskriven nationellt. År 2007 uppstod möjligheten med helfordonsgodkännande av tunga fordon liknande det system som funnits i många år för personbilar och motorcyklar. Alla medlemsstater är tvungna att acceptera fordon som är godkända enligt de harmoniserade reglerna och ytterligare krav får inte ställas. Tanken är att helfordonsgodkännande ska öka och vara huvudsakliga godkännandeformen för den stora volymen av fordon. Godkännanden med nationella krav och undantag kommer att minska och då minskar även möjligheten att ställa nationella krav på exempelvis lastsäkringsutrustning. Ett problem som fanns tidigare var att fordon fick anpassas innan de kunde godkännas. Idag är våra svenska nationella krav borta så för godkännandet är det inget problem men fordon måste ibland

Möte med helikopterflygplatserna Jörgen Andersson

Möte med helikopterflygplatserna Jörgen Andersson Transportstyrelsen Möte med helikopterflygplatserna 2014-03-19 Jörgen Andersson Möte med helikopterflygplatserna 2014-03-19 Jukka Niskala Flygplatsinspektör Roland Burman Flygplatsinspektör Robert Jangfall

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66)

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mattias Hörnquist Sjö och luft Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften

Läs mer

Transportstyrelsen

Transportstyrelsen Transportstyrelsen 2013-03-21 1 Möte med flygplatserna 2013-03-19/20 VÄLKOMNA Tomas Olsson chef för infrastrukturenheten Deltagare från Transportstyrelsen Andreas Holmgren Chef sektionen för sjötrafik

Läs mer

Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser

Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser Version 2015-04-01 Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser Kapitel 1 Introduktion Yta för bild 2 Innehåll Förord... 4 1 Introduktion... 5 1.1 Transportpolitikens mål och Trafikverkets

Läs mer

BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN

BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN 2018-2029 Remissversion juni 2017 Bilaga 3. Inriktning för cykelåtgärder Nedan följer de prioriterings-, fördelnings- och finansieringsprinciper

Läs mer

Transportstyrelsen

Transportstyrelsen Transportstyrelsen 2014-03-20 1 Möte med flygplatserna 2014-03-18/19 VÄLKOMNA Andreas Holmgren chef för sektionen för sjötrafik och flygplatser Deltagare från Transportstyrelsen Tomas Olsson Chef Infrastrukturenheten

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran

Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Alexander Östman Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

Strategi om lastsäkring Delrapport: Kartläggning

Strategi om lastsäkring Delrapport: Kartläggning Diarienummer Ert diarienummer Dokumenttyp Sida TSJ 2009-2604 RAPPORT 1(46) Datum Ert datum Upprättad av 2010-12-07 Projekt Strategi om lastsäkring Styrgruppen för Projekt: Strategi om lastsäkring Strategi

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Transportstyrelsens

Läs mer

Etappmål efter år 2020 och sänkt bashastighet i tätort Maria Melkersson, Trafikanalys

Etappmål efter år 2020 och sänkt bashastighet i tätort Maria Melkersson, Trafikanalys 1 Etappmål efter år 2020 och sänkt bashastighet i tätort Maria Melkersson, Trafikanalys Tre regeringsuppdrag 1. Utreda förutsättningarna för och konsekvenserna av sänkt bashastighet i tätort (20 oktober)

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon

Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg och järnväg Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon Transportstyrelsens

Läs mer

Trafikanalys uppföljning av de transportpolitiska målen. Norra Latin

Trafikanalys uppföljning av de transportpolitiska målen. Norra Latin Trafikanalys uppföljning av de transportpolitiska målen Norra Latin 2018-11-20 ÖVERGRIPANDE MÅL: Transportpolitikens mål är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning

Läs mer

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen Särskilde utredaren: Europaparlamentarikern Kent Johansson Sekretariatet:

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om arbetstid vid visst vägtransportarbete

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om arbetstid vid visst vägtransportarbete Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Hanna Garbergs Väg och järnväg Yrkestrafik Yrkestrafikregler Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om arbetstid

Läs mer

Remiss av Trafikanalys rapport 2017:1 Ny målstyrning för transportpolitiken

Remiss av Trafikanalys rapport 2017:1 Ny målstyrning för transportpolitiken Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning 2017-06-19 TSG 2017-834 Ert datum 2017-03-23 N2017/01927/TS Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se elvira.shakirova@regeringskansliet.se Remiss av

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Magnus Nyström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hägg Väg och järnväg Spårtrafik Teknik spårtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning

Läs mer

1 Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (6)

1 Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (6) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Leila Kekkonen Hjalmarsson Väg och järnväg Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om trafiktillstånd

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om trafiktillstånd Konsekvensutredning Datum Handläggare 1 (7) Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för marknad Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om trafiktillstånd

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort;

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort; Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Camilla Sundén Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Presentation. Peter Andersson MariTerm AB. kringsområdet nationellt och internationellt. Utmaningar inom lastsäkringsområdet. MariTerm i Höganäs AB

Presentation. Peter Andersson MariTerm AB. kringsområdet nationellt och internationellt. Utmaningar inom lastsäkringsområdet. MariTerm i Höganäs AB Presentation Utmaningar inom lastsäkringsomr kringsområdet nationellt och internationellt Peter Andersson MariTerm AB nationellt och internationellt Problemområden Tekniska regler för lastsäkring (lagar,

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder

Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Janike Rudert/Ingela Sundin Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

Uppdrag att ta fram underlag om obemannade luftfartyg s.k. drönare

Uppdrag att ta fram underlag om obemannade luftfartyg s.k. drönare Regeringsbeslut II 7 2018-06-28 N2018/03935/MRT N2017/02238/MRT (delvis) Näringsdepartementet Transportstyrelsen 601 73 Norrköping Uppdrag att ta fram underlag om obemannade luftfartyg s.k. drönare Regeringens

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst

Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter om lastsäkring.

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter om lastsäkring. Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Transportstyrelseutredningen (N 2007:05) Dir. 2008:45. Beslut vid regeringssammanträde den 29 april 2008

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Transportstyrelseutredningen (N 2007:05) Dir. 2008:45. Beslut vid regeringssammanträde den 29 april 2008 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Transportstyrelseutredningen (N 2007:05) Dir. 2008:45 Beslut vid regeringssammanträde den 29 april 2008 Sammanfattning av tilläggsuppdraget Den särskilde utredaren

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Transportstyrelsens

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Vestlund Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om upphävandet

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linnéa Ekström Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring i VVFS 2003:28

Läs mer

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter.

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter. Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Caroline Petrini sjöfartsavdelningen fartygstekniska enheten miljösektionen Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Statens engagemang i elvägssystem

Statens engagemang i elvägssystem Statens engagemang i elvägssystem Anders.Berndtsson@Trafikverket.se 010 123 65 29 Vilken är meningen med föreningen? Det transportpolitiska målet: Transportpolitikens mål är att säkerställa en samhällsekonomiskt

Läs mer

Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg

Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Klas Berglund Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Datum

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Datum Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Maria Nilsson Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning av föreskrifter med kompletterande bestämmelser

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Henrik Julin Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Tomas Olsson. Gunnar Ljungberg

Tomas Olsson. Gunnar Ljungberg AM/QM dag 2012-04-24 Tomas Olsson och Gunnar Ljungberg Agenda Hur vi bibehåller en trygg svensk luftfart Målbild Våra verktyg Våra förbättringsområden Ett strategiskt viktigt förbättringsområde Vad har

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m.

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m. Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Per Vedin Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart

Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Stefan Eriksson Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart Transportstyrelsens förslag: Att införliva

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet TSL 2010-565 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? BCL-M är ett samlingsbegrepp för nationella föreskrifter

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2016-04-06 N2016/02472/MRT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM n.registrator@regeringskansliet.se Synpunkter på delbetänkande

Läs mer

Övergångsorganisationen

Övergångsorganisationen Övergångsorganisationen Övergångsorganisation Stab Vägtrafik lagstiftning Yrkestrafik Fordon Körkort Förvaltnings rätt Statistik ochanalys Transportstyrelsen Vägtrafikavdelning Stab Vägtrafik lagstiftning

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Louise Hagström Fordonsinformation Stabsenheten Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om klimatbonusbilar

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om klimatbonusbilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning 2017-02-28 TSF 2017-169 Handläggare Jonny Geidne Fordonsinformation Stabsenheten Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om klimatbonusbilar

Läs mer

Inriktning för Transportstyrelsens stickprov och marknadsövervakning av den omreglerade fordonsbesiktningsmarknaden

Inriktning för Transportstyrelsens stickprov och marknadsövervakning av den omreglerade fordonsbesiktningsmarknaden Inriktningsdokument 1 (7) Datum Handläggare Mats Nygren Väg- och järnvägsavdelningen Inriktning för Transportstyrelsens stickprov och marknadsövervakning av den omreglerade fordonsbesiktningsmarknaden

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om anmälan av fordon i slutserie

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om anmälan av fordon i slutserie Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Björn Englund Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsgodkännande Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om anmälan

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:24) om mopeder och släpvagnar som dras av mopeder

Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:24) om mopeder och släpvagnar som dras av mopeder Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av den nya myndigheten. Trafikverket. Dir. 2009:75. Beslut vid regeringssammanträde den 3 september 2009

Kommittédirektiv. Inrättande av den nya myndigheten. Trafikverket. Dir. 2009:75. Beslut vid regeringssammanträde den 3 september 2009 Kommittédirektiv Inrättande av den nya myndigheten Trafikverket Dir. 2009:75 Beslut vid regeringssammanträde den 3 september 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska förbereda och genomföra

Läs mer

Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet

Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet Håkan Johansson Nationell samordnare - klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se 1 2011-09-16 Klimatmål för transportsektorn Hänsynsmålets

Läs mer

1 Genomförd nationell samverkan 2014

1 Genomförd nationell samverkan 2014 Underbilaga 1 1 (7) Upprättad av GD-stab Dnr/Beteckning TSG 2015-88 1 Genomförd nationell samverkan 2014 Trafikverkets råd för tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättning (RTAF)

Läs mer

Remiss. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

Remiss. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Troive Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Förslag till ändringar i

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (8) för certifiering av besiktningstekniker (TSFS 2010:90)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (8) för certifiering av besiktningstekniker (TSFS 2010:90) Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsgodkännande väg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

UTKAST. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

UTKAST. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Tatjana Olson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för miljö Konsekvensutredning av ändring och nytryck

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sara Magnusson Väg och järnväg Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av ändringar av Järnvägsinspektionens föreskrifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om transport av farligt gods; SFS 2006:311 Utkom från trycket den 23 maj 2006 utfärdad den 4 maj 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1

Läs mer

Datum Konsekvensutredning av revidering av Transportstyrelsens

Datum Konsekvensutredning av revidering av Transportstyrelsens Konsekvensutredning 1 (10) Datum Handläggare Saeed Mohebbi Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av revidering av Transportstyrelsens

Läs mer

so Sveriges konununer och landsti.ng

so Sveriges konununer och landsti.ng so Sveriges konununer och landsti.ng 51 Arlandabanan infrastructure AB 52 Green Cargo AB 53 Infranord AB 54 J ernhusen AB 55 SJAB 56 Svevia AB 57 SwedaviaAB 58 SvedabAB 59 Bil Sweden 60 Cykelfrämjandet

Läs mer

Konsekvensutredning - symbol för vägmärke I3, landmärke

Konsekvensutredning - symbol för vägmärke I3, landmärke Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Monika Morén Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning - symbol för vägmärke I3, landmärke

Läs mer

Cykelsatsningen i Gävle. Helena Werre Marie Wallström

Cykelsatsningen i Gävle. Helena Werre Marie Wallström Cykelsatsningen i Gävle Helena Werre Marie Wallström Utgångspunkter Nationella och regionala mål Transportpolitiska mål Transportpolitikens mål är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt

Läs mer

Kommittédirektiv. Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar. Dir. 2009:127. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009

Kommittédirektiv. Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar. Dir. 2009:127. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Kommittédirektiv Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar Dir. 2009:127 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera de konsekvenser

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer

Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning 2019-05-08 TSF 2019-48 Handläggare Linda Norberg Väg och järnväg Teknik väg Infrastrukturregler Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

Uppdrag att inrätta en nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart

Uppdrag att inrätta en nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart Regeringsbeslut II 5 2018-08-23 N2018/04482/TS Näringsdepartementet Trafikverket 781 70 Borlänge Uppdrag att inrätta en nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

ITS Arlanda 2011-03-29. Catherine Kotake

ITS Arlanda 2011-03-29. Catherine Kotake ITS Arlanda 2011-03-29 Catherine Kotake Vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2 2011-03-30 Smidigt för alla Välinformerande trafikanter och transportörer Samordnad information mellan trafikslagen

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Dnr/Beteckning Monika Morén Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart

Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Loella Fjällskog Sjö- och luftfartsavdelningen Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart Ändringarna i föreskriften var

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Peter Andersson. MariTerm AB

Peter Andersson. MariTerm AB Peter Andersson INLEDNING samt ANSVARSFÖRDELNING VID BRISTFÄLLIG LASTSÄKRING I SVERIGE 1 Standarder: En 12195-1 pren 12642 Ansvarsfördelning vid bristfällig lastsäkring i Sverige Schenkers program för

Läs mer

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik 2011-04-04 Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2 2011-04-05 Alla kommer fram smidigt Välinformerande trafikanter

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Kommittédirektiv Översyn av miljömålssystemet Dir. 2008:95 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda och föreslå förändringar i miljömålssystemets

Läs mer

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon Klimatanpassat transportsystem Lena Erixon Kapacitetsutredning och Färdplan 2050 Två regeringsuppdrag ett arbete Naturvårdsverkets uppdrag från regeringen om att ta fram underlag till en svensk färdplan

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

Nationell strategi för ökad och säker cykling. Näringsdepartementet

Nationell strategi för ökad och säker cykling. Näringsdepartementet Nationell strategi för ökad och säker cykling Nationell strategi Regeringen avser att arbeta för en ökad och säker cykling. Ett led i detta arbete är att i dialog med berörda aktörer ta fram en nationell

Läs mer

Remiss av förändringar i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter

Remiss av förändringar i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter Missiv 1 (5) Datum Remiss av förändringar i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag. Bakgrund till förslaget Transportstyrelsen

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

RAPPORT Dnr TSG ISBN. Autonom körning. Kortversion/Sammanfattning

RAPPORT Dnr TSG ISBN. Autonom körning. Kortversion/Sammanfattning Dnr TSG 2014-1316 08 2014 ISBN Autonom körning Kortversion/Sammanfattning Transportstyrelsen Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik- och infrastruktur Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Morgan Sundell Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänster Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

Sammanfattning från branschträff om PBFuppdraget

Sammanfattning från branschträff om PBFuppdraget Sammanfattning från branschträff om PBFuppdraget Transportstyrelsen Transportstyrelsens huvuduppgift och ansvar är regelgivning, tillståndsprövning, tillsyn och registerhållning inom transportområdet.

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-09-29

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-09-29 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msbmyndigheten.se

Läs mer

Trafikprognoser. förklarat på ett enklare sätt

Trafikprognoser. förklarat på ett enklare sätt Trafikprognoser förklarat på ett enklare sätt Trafikprognoser, förklarat på ett enklare sätt Vi planerar idag för morgondagens transportsystem men hur kommer framtiden att se ut? Det vet vi inte och därför

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll för nationella regler för fordon och fasta installationer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll för nationella regler för fordon och fasta installationer Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning 2018-09-07 TSF 2018-105 Handläggare Birger Nordfjell Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

Utbildningsmaterial. Nils Andersson, MariTerm AB. SAGITs Lastsäkringskonferens MariTerm AB AB

Utbildningsmaterial. Nils Andersson, MariTerm AB. SAGITs Lastsäkringskonferens MariTerm AB AB Nils Andersson, MariTerm AB Utbildningsmaterial - Riktlinjer Utbildningspaket Lathund Mobil-app Handbok Innehållsdeklaration Lv, landsväg Jvg, järnväg Sjö Flyg - Typ: Transportslag: Baserat på: Språk:

Läs mer

Konsekvensutredning om rapportering av uppgifter från besiktning av taxameterutrustning

Konsekvensutredning om rapportering av uppgifter från besiktning av taxameterutrustning Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning om rapportering av uppgifter från

Läs mer

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017.

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2017:114 Utkom från

Läs mer

Godstransportstrategi. Västra Götaland

Godstransportstrategi. Västra Götaland Godstransportstrategi Västra Götaland 2015-06-12 Vårt uppdrag Underlag till en godsstrategi Ett arbete i flera steg Sammanställa och konkretisera befintliga mål och visioner inom godstransprotområdet i

Läs mer

Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien

Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien Yttrande med anledning av EU-Kommissionens meddelande angående Hållbara framtida transporter: Ett integrerat, teknikstyrt och användarvänligt

Läs mer

KBM föreslår att regeringen, i sin översyn av de transportpolitiska målen, även beaktar samhällets behov av robusthet i transportinfrastrukturen.

KBM föreslår att regeringen, i sin översyn av de transportpolitiska målen, även beaktar samhällets behov av robusthet i transportinfrastrukturen. Sid 1 (6) Yttrande Dnr 2007-10-08 Er ref N2007/6036/IR Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen för perioden 2010-2019 (N2007/6036/IR) Regeringen

Läs mer

Kommittédirektiv. En modern reglering av person- och godstransporter på järnväg. Dir. 2013:79. Beslut vid regeringssammanträde den 29 augusti 2013

Kommittédirektiv. En modern reglering av person- och godstransporter på järnväg. Dir. 2013:79. Beslut vid regeringssammanträde den 29 augusti 2013 Kommittédirektiv En modern reglering av person- och godstransporter på järnväg Dir. 2013:79 Beslut vid regeringssammanträde den 29 augusti 2013 Sammanfattning Den civilrättsliga lagstiftningen om järnvägstransporter

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall; beslutade den 17 april 2015. TSFS 2015:19 Utkom från trycket

Läs mer

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15 Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Karlsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping Konsekvensutredning

Läs mer

Missiv 1 (6) Förslag till ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter

Missiv 1 (6) Förslag till ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter Missiv 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Remiss Förslag till ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag. Bakgrund till förslaget

Läs mer

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-01-20 N2017/00472/MRT Kopia till marie.egerup@regeringskansliet.se Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Promemoria om

Läs mer

Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur. Länsstyrelsen upprättar planen om inte annat följer av 17 i

Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur. Länsstyrelsen upprättar planen om inte annat följer av 17 i SFS nr: 1997:263 Departement/ myndighet: Näringsdepartementet Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur Utfärdad: 1997-05-15 Ändring införd: t.o.m. SFS 2009:239 1

Läs mer

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet Version 2015-04-01 Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2 Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Innehåll 19 Fördelningseffekter

Läs mer