Bilaga 5. Kartläggning av receptfria läkemedel: Konsumenters biverkningsrapporter Dnr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 5. Kartläggning av receptfria läkemedel: Konsumenters biverkningsrapporter Dnr 4.3.1-2014-104307"

Transkript

1 Bilaga 5. Kartläggning av receptfria läkemedel: Konsumenters biverkningsrapporter Dnr Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42, Uppsala Telefon/Phone: +46 (0) Fax: +46 (0) Internet:

2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning Bakgrund Konsumenternas rapportering Biverkningar av receptfria läkemedel Syfte Metod Resultat Inköpsställen för de rapporterade läkemedlen Utvecklingen över tid i antalet rapporter Typ av inrapporterade biverkningar Misstänkta receptfria läkemedel Slutsats Referenser...10 Mallversion (11)

3 1. Sammanfattning Under tidsperioden juni 2008 till och med december 2012 har allmänheten skickat in totalt 5 011biverkningsrapporter till Läkemedelsverket. Av dessa gäller 4 % (187) receptfria läkemedel som köpts utan recept. Tretton procent av dessa har bedömts som allvarliga. Huvuddelen av de rapporterade läkemedlen var köpta på apotek. Majoriteten av biverkningsrapporterna rörde kvinnor. I genomsnitt angavs 2,3 biverkningar per rapport och den vanligaste rapporterade biverkningen var besvär i magtarmkanalen (30 %). I 10 % av biverkningsrapporterna har konsumenten rapporterat sjukskrivning som följd av biverkningen. Eftersom antalet rapporter var få kan inga slutsatser dras om biverkningsmönster. 2. Bakgrund Som underlag för godkännande av ett läkemedel genomförs kliniska prövningar i en relativt liten skala under kontrollerade förhållanden. Efter godkännandet fortsätter data att samlas in om biverkningar. Dels behövs kunskap om förekomst och omfattning av redan identifierade biverkningar, dels behövs kunskap om eventuellt nya biverkningar. Ovanliga biverkningar kan först upptäckas efter att läkemedelet använts under en längre tid i större populationer. Biverkningsrapportering, från såväl vårdpersonal som konsumenter är därför av stor betydelse för fortsatt säkerhetsövervakning av såväl receptbelagda som receptfria godkända läkemedel Konsumenternas rapportering Traditionellt har endast hälso- och-sjukvårdpersonal rapporterat biverkningar. Konsumentrapportering infördes på 1960-talet först i Nya Zeeland, USA och Kanada. På talet började en del länder i Europa att samla in konsumenternas biverkningsrapporter. I Sverige inleddes konsumentrapportering Efter krav i nya EU lagstiftningar (Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) nr 1235/2010 och direktiv 2012/84/EU), har numera samtliga europeiska länder skapat system där konsumenterna har möjligheten att rapportera in sina biverkningar. Enligt en EMA rapport från 2013, har antalet biverkningsrapporter mest ökat från konsumenter [1]. Allmänhetens biverkningsrapportering har diskuterats ur olika synvinklar och både positiva och negativa åsikter har framförts beträffande nyttan av denna rapportering. Det har bland annat framförts att det finns en risk för att patientens självrapportering inte ger en korrekt bild av sambandet mellan intag av läkemedel och en uppkommen upplevd biverkning [2, 3]. Konsumenternas rapportering av upplevda biverkningar utgör både ett komplement till professionens rapportering samt ett värdefullt bidrag till den samlade biverkningsrapporteringen. Konsumentrapportering kan bidra till signalspaning och identifiering av en del allvarliga tidigare okända biverkningar [4-6]. Det finns studier som bl.a. har visat att konsumenternas rapporter återspeglar en noggrannare beskrivning av de symtom som personen i fråga upplever än vad som återges av sjukvården samt att de rapporterar andra typer av biverkningar och även uppgifter om återhämtning [7, Mallversion (11)

4 8]. Andra positiva aspekter är att allmänheten kan rapportera en biverkning utan att belasta sjukvården, speciellt vad gäller lindrigare symtom eller när det gäller användning av receptfria läkemedel. Konsumentrapportering är ett verktyg för att få in biverkningar om receptfria läkemedel som oftast inte rapporteras in av professionen. Det är väl känt att sjukvårdens personal av olika skäl bl.a. tidsbrist inte rapporterar alla biverkningar som kommer till deras kännedom [9, 10]. Likväl som för professionens biverkningsrapportering, är det okänt hur stor del av alla biverkningar som inte rapporteras in av konsumenter. Det finns även studier där man studerat patienternas åsikter och erfarenheter om rapportering av biverkningar [11, 12]. Bland annat har gjorts en kvalitativ studie för att studera hur patienter identifierar sina biverkningar [13]. En annan studie har visat att motivationen för rapportering är relaterad till svårighetsgraden av den upplevda biverkningen och konsumenternas behov av att dela erfarenheten. Konsumenten rapporterar på grund av oro över den uppkomna biverkningen eller för att den inte fanns med i läkemedlens produktinformation [14]. Internationellt har det studerats och diskuterats fördelar och brister avseende patienternas möjlighet att rapportera biverkningar [15, 16]. Uppföljning och utvärdering av läkemedelsanvändning har traditionellt i första hand berört läkemedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården Biverkningar av receptfria läkemedel Under de senaste åren har det blivit vanligare i många länder inklusive Sverige att flera tidigare receptbelagda läkemedel har blivit receptfria [17]. Beslutet om receptfriheten fattas i de flesta fall på nationell nivå i respektive land. Receptfria läkemedel är lättare tillgängliga än receptbelagda. I Sverige, ökade tillgången till receptfria läkemedel ytterligare 2009 då apoteksmarknaden omreglerades, vilket ledde till att vissa receptfria läkemedel fick säljas i vanliga butiker utanför apotek. Receptfria läkemedel utgör en viktig del av behandlingen av lindrigare åkommor och kan innebära positiva hälsoeffekter i samhället genom lindring av befolkningens åkommor utan att behöva anlita sjukvården [18]. I och med att konsumenten själv i de flesta fall ställer diagnos och tar beslut om behandlingen är det viktigt att dessa läkemedel används på rätt sätt och att eventuella biverkningar rapporteras in. Det är oklart i vilken utsträckning användning av receptfria läkemedel leder till biverkningar och hur stor andel av dessa biverkningar som beror på felaktig användning av dessa läkemedel. Av denna anledning är det av värde att göra en kartläggning av biverkningsrapporter med fokus på receptfria läkemedel. Mallversion (11)

5 3. Syfte Syftet är att kartlägga konsumenters rapporter om misstänkta biverkningar av receptfria läkemedel som har inkommit till Läkemedelsverket från juni 2008 till och med december 2012 för att kunna få svar på följande frågor: Hur ofta har allmänheten rapporterat? Vad är könfördelning och åldersfördelning på personerna som rapporterade? Hur stor andel av dessa biverkningsrapporter bedömdes som allvarliga? Vilka läkemedel och vilka biverkningar rapporterades? Hade dessa biverkningar någon inverkan på vardagen? Vilka negativa förlopp rapporterades? 4. Metod Kartläggning av biverkningsrapporter för receptfria läkemedel gjordes via insamling av biverkningar som rapporterades till Läkemedelsverket under juni 2008 december Vid rapportering av en misstänkt biverkning, ombeds konsumenter att med egna ord beskriva vilka biverkningar som hon/han har fått och vilka läkemedel som misstänkts (ett eller flera). För varje misstänkt läkemedel anges vilket eller vilka biverkningar man fått. Den information som efterfrågas på blanketten är: Konsumentens kön och ålder Biverkning Om biverkning försvunnit vid utsättning Om biverkningen haft inverkan på vardagen Eventuella händelseförlopp som blev följden av biverkningen med följande möjliga alternativ: sjukskrivning, sjukhusvistelse, förlängd sjukhusvistelse, intensiv vård, livshotande reaktioner, missbildning och dödsfall Vilket/a läkemedel som misstänks ha orsakat biverkningen; namn, styrka, dosering, indikation samt behandlingslängden Inköpsstället och om det rapporterade läkemedel var receptförskrivet eller köptes receptfritt Övriga läkemedel Konsumenternas biverkningsrapporter granskas, bedöms och kodas av Läkemedelsverket varefter data matas in i biverkningsdatabasen. Det görs även en allvarlighetsbedömning av inkomna rapporter. Utgångspunkten är de biverkningar som rapporteras och det händelseförlopp de leder till. För att en rapport eller biverkning ska klassas som allvarlig ska den orsakat sjukhusinläggning eller förlängd sådan, bestående men, missbildning, dödsfall eller en allvarlig medicinsk händelse. Mallversion (11)

6 Ur Läkemedelsverkets förteckning över alla godkända läkemedel i december 2012 sorterades aktuella receptfria substanser fram. Det fanns 224 aktiva substanser som ingick i receptfria läkemedel under Det kan finnas flera produkter som innehåller dessa substanser varav en del, i viss styrkor eller förpackningsstorlek, tillhandahålls endast på recept. I biverkningsdatabasen genomfördes en sökning på alla inkomna rapporter under tidsperioden 10 juni 2008 till och med 2012 där något av dessa receptfria läkemedel rapporterats som misstänkt läkemedel. Endast rapporter gällande receptfria läkemedel som köptes utan recept inkluderades. Alla data som använts i studien har levererats till projektledningen i avidentifierad form. Data presenterades antingen i form av den aktiva substansen för respektive receptfria läkemedel eller i form av läkemedelsgrupp baserad på ATC kod (Anatomic Therapeutic Chemical classification system som används av WHO). 5. Resultat Totalt har rapporter om misstänkta läkemedelsbiverkningar inkommit från konsumenter till Läkemedelsverket under tidsperioden juni 2008 till och med december 2012 varav 146 av dessa rapporter rör receptfria läkemedel som köptes på recept. I ytterligare 39 rapporter anger personen som fått biverkning att hon inte vet om det misstänkta receptfria läkemedlet var förskrivet på recept eller om det köptes receptfritt. Resterande 187 biverkningsrapporter gäller receptfria läkemedel som köptes utan recept. I denna studie inkluderades endast de sistnämnda, det vill säga biverkningsrapporter rörande läkemedel som köptes utan recept, vilka utgör 4 % av alla inkomna biverkningsrapporter under studieperioden. I de 187 biverkningsrapporterna har 190 läkemedel rapporterats vars användning, enligt konsumenterna har gett upphov till 431 symtom/biverkningar. I genomsnitt har 2,3 symtom/biverkningar angetts per rapport (431/187). I de flesta rapporter, har konsumenten angivit endast ett läkemedel som misstänkt läkemedel Inköpsställen för de rapporterade läkemedlen Majoriteten, 96 %, av de receptfria läkemedel som misstänktes ha gett upphov till biverkningar, uppgavs ha köpts på apotek. Ett läkemedel köptes via internet, 3 köptes i annan butik och 4 läkemedel köptes på hälsobutiker Utvecklingen över tid i antalet rapporter Som framgår av Figur 1 har antalet biverkningsrapporter från allmänheten som gäller receptfria läkemedel ökat från 32 till 69 rapporter per år under denna tidsperiod. Den andel rapporter som bedömdes som allvarliga har också ökat. Den totala försäljningen för receptfria läkemedel har ökat marginellt under tidsperioden Summan av försäljningsvärdet för receptfria läkemedel totalt räknad i AUP inklusive moms har ökat med 7 % från 2010 till Mallversion (11)

7 och med Ökningen av antalet försålda receptfria förpackningar totalt under motsvarande period är 6 % medan försäljningen totalt beräknad i DDD har ökat med 2 %[19]. Antal rapporter Antal rapporter Rapporter som bedömdes som allvarliga Figur 1. Totalt antal inkomna biverkningsrapporter till Läkemedelsverket från konsumenter/allmänheten. 76 % av biverkningsrapporter avseende receptfria läkemedel gäller kvinnors användning av receptfria läkemedel. De flesta biverkningsrapporter som bedömdes som allvarliga rör kvinnor. De flesta inkomna biverkningsrapporter rör åldersgruppen år (se Tabell 1). Antalet biverkningsrapporter var lägst i åldersgruppen år och för barn. Tabell 1. Åldersfördelningen för inkomna biverkningsrapporter avseende receptfria läkemedel, Åldersgrupp Inkomna rapporter Allvarliga och äldre Totalt Mallversion (11)

8 5.3. Typ av inrapporterade biverkningar Flest rapporterade symtom/biverkning gäller mag-tarmkanalen, cirka 30 %. Allmänna symtom och fynd, hudbiverkningar utgör var för sig cirka 14 % av alla rapporterade biverkningar (Tabell 2). Allergiska reaktioner ingår i kategorin allmänna symtom och fynd. Neurologiska biverkningar som t.ex. huvudvärk är också bland symtom som rapporterades i stort antal. Däremot är det endast en rapport som rör biverkningar med påverkan på blod. Tabell 2. Rapporterade biverkningar som angavs vid användning av receptfria läkemedel. Biverkning gällande Antal rapporterade Mag-tarmkanalen 127 Huden 60 Allmänna symtom och fynd 60 Neurologiska funktioner 51 Luftvägarna 35 Psykiska funktioner 25 Muskler och skelett 15 Ögonen 10 Kvinnliga reproduktionsorgan 8 Hjärtat 7 Undersökningar 6 Immunsystemet 6 Cirkulationsorganen 6 Infektioner 4 Urinvägarna 4 Metabolism 3 Öronbiverkningar 2 Blodorganen 1 Skador, förgiftningar och komplikationer 1 Totalt 431 Totalt anger konsumenterna i cirka hälften (90/187) av rapporterna att biverkningarna försvårat eller omöjliggjort vardagliga sysslor. Mallversion (11)

9 5.4. Misstänkta receptfria läkemedel Som framgår av Tabell 3, anges i de 187 rapporterna totalt 190 misstänkta läkemedel. Tabell 3. Rapporterade läkemedelsgrupper Rapporterade läkemedelsgrupper, ATC grupp Antal rapporterade läkemedel R- Andningsorgan 90 M- Rörelseaparaten 27 A-Matsmältningsorgan och ämnesomsättning 17 N- Nervsystemet 16 G- Urin-och könsorganen samt könhormoner 15 D- Hudpreparat 14 P- Antiparasitära, insektdödande och repellerande medel 5 C-Hjärta och kretslopp 2 B- Blod och blodbildande organ 2 S- Ögon och öron 2 Totalt 190 Läkemedel som tillhör ATC koderna R, M, A, N, G och D står för 94 % av rapporterade läkemedelsgrupper. Flera receptfria läkemedel ingår i ATC gruppen R (andningsorganen) bland annat receptfria läkemedel mot hosta, allergiska besvär och nässprayer mot förkylning och allergiska reaktioner. I den här gruppen är det noskapin och nässprayen xylometazolin som rapporterades mest (Tabell 4). Icke steroida antiinflammatoriska läkemedel, NSAID, är de receptfria läkemedel som ingår i ATC gruppen M (rörelseaparaten). Som framgår av Tabell 4 är ibuprofen det läkemedel som rapporterades mest i denna grupp, 13 gånger varav 5 rapporter bedömdes som allvarliga. Därefter är det diklofenak som rapporterades i störst antal. Receptfria läkemedel som tillhör ATC gruppen A (matsmältningsorgan och ämnesomsättning) består av många läkemedel med olika användningsområde bland annat läkemedel mot sura uppstötningar och även förstoppning. Resultatet visar att enskilda läkemedel inom denna ATC grupp har rapporterats enstaka gånger, inte fler än 4 rapporter var. Inom ATC gruppen N (nervsystemet) har paracetamol rapporterats 6 gånger varav 2 bedömdes som allvarliga. Mallversion (11)

10 De rapporterade receptfria läkemedel som ingår i ATC gruppen G (urin-och könsorganen) består av framför allt läkemedel mot klimakteriet och torra slemhinnor samt premenstruellt syndrom (PMS besvär). Receptfria läkemedel inom ATC gruppen D (hudpreparat) består av fler rapporterade läkemedel som var och en rapporterades enstaka gånger. Tabell 4. Rapporterade receptfria läkemedel. läkemedelssubstanser Antal Allvarliga noskapin 46 5 Ibuprofen 13 5 xylometazolin 11 2 estriol 8 0 diklofenak 6 1 paracetamol 6 2 övriga medel för gynekologiskt bruk 6 2 dimenhydrinat 6 0 cetirizin 6 0 benzydamin 5 0 övriga rapporterades < 5 gånger 77 7 Totalt Under denna period har varken dödsfall eller missbildning i samband med användning av receptfria läkemedel rapporterats av allmänheten. I 10 % av biverkningsrapporter har konsumenten rapporterat sjukskrivning som följd av biverkning orsakade av läkemedel inköpta utan recept. I cirka tre fjärdedelar av rapporter angavs inget händelseförlopp. 6. Slutsats Eftersom antalet rapporter var få så är det svårt att dra slutsatser om biverkningsmönster. 7. Referenser 1. Annual report om EudraVigilance for the European Parliament, the Council and the Commission Mitchell, A.S., et al., Patients as a direct source of information on adverse drug reactions. BMJ, (6653): p van Grootheest, K., L. de Graaf, and L.T. de Jong-van den Berg, Consumer adverse drug reaction reporting: a new step in pharmacovigilance? Drug Saf, (4): p van Hunsel, F., et al., Experiences with adverse drug reaction reporting by patients: an 11- country survey. Drug Saf. 35(1): p van Hunsel, F., et al., The proportion of patient reports of suspected ADRs to signal detection in the Netherlands: case-control study. Pharmacoepidemiol Drug Saf. 20(3): p Mallversion (11)

11 6. Hazell, L., et al., How do patients contribute to signal detection? : A retrospective analysis of spontaneous reporting of adverse drug reactions in the UK's Yellow Card Scheme. Drug Saf. 36(3): p de Langen, J., et al., Adverse drug reaction reporting by patients in the Netherlands: three years of experience. Drug Saf, (6): p McLernon, D.J., et al., Adverse drug reaction reporting in the UK: a retrospective observational comparison of yellow card reports submitted by patients and healthcare professionals. Drug Saf. 33(9): p Fernandopulle, R.B.M. and K. Weerasuriya, What Can Consumer Adverse Drug Reaction Reporting Add to Existing Health Professional-Based Systems? Focus on the Developing World. Drug Safety, (4): p Hazell, L. and S.A. Shakir, Under-reporting of adverse drug reactions : a systematic review. Drug Saf, (5): p McLernon, D.J., et al., Patient views and experiences of making adverse drug reaction reports to the Yellow Card Scheme in the UK. Pharmacoepidemiol Drug Saf. 20(5): p Lorimer, S., A. Cox, and N.J. Langford, A patient's perspective: the impact of adverse drug reactions on patients and their views on reporting. J Clin Pharm Ther. 37(2): p Krska, J., et al., How patient reporters identify adverse drug reactions: a qualitative study of reporting via the UK Yellow Card Scheme. Drug Saf. 34(5): p van Hunsel, F., et al., Motives for reporting adverse drug reactions by patient-reporters in the Netherlands. Eur J Clin Pharmacol. 66(11): p Blenkinsopp, A., et al., Patient reporting of suspected adverse drug reactions: a review of published literature and international experience. Br J Clin Pharmacol, (2): p Inch, J., M.C. Watson, and S. Anakwe-Umeh, Patient versus healthcare professional spontaneous adverse drug reaction reporting: a systematic review. Drug Saf. 35(10): p Bond, C. and P. Hannaford, Issues related to monitoring the safety of over-the-counter (OTC) medicines. Drug Saf, (15): p Svensson Marianne, A.A., Värdet av receptfria läkemedel-ett hälsoekonomiskt perspektiv, in IHE e-rapport 2008: Renberg, T., Nationell läkemedelsstatistik. 2013, ehälsomyndigheten. Mallversion (11)

Köp av receptbelagda läkemedel från osäkra källor på internet Läkemedelsverket i samarbete med TNS Sifo

Köp av receptbelagda läkemedel från osäkra källor på internet Läkemedelsverket i samarbete med TNS Sifo Köp av receptbelagda läkemedel från osäkra källor på internet Läkemedelsverket i samarbete med TNS Sifo Mars 2015 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Delredovisning: elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar

Delredovisning: elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar Delredovisning: elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar Rapport från Läkemedelsverket 2013-11-30 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

Bilaga 6. Kartläggning av receptfria läkemedel: Samtal till Giftinformationscentralen om tillbud och förgiftningar

Bilaga 6. Kartläggning av receptfria läkemedel: Samtal till Giftinformationscentralen om tillbud och förgiftningar Bilaga 6. Kartläggning av receptfria läkemedel: Samtal till Giftinformationscentralen om tillbud och förgiftningar Dnr 4.3.1-2014-104307 2015-05-22 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala,

Läs mer

Receptfritt - en klass för sig 2 juni 2015 Receptfria läkemedel - en kartläggning: Vem, hur och varför?

Receptfritt - en klass för sig 2 juni 2015 Receptfria läkemedel - en kartläggning: Vem, hur och varför? Receptfritt - en klass för sig 2 juni 2015 Receptfria läkemedel - en kartläggning: Vem, hur och varför? Projektgrupp: Lena Ring, Carola Bardage, Sahra Barzi, Tommy Westerlund och Cecilia Bernsten Enheten

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2012:14) om säkerhetsövervakning av humanläkemedel;

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2012:14) om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2012:14) om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen.

Läs mer

Biverkningsrapportering i teori och praktik Ebba Hallberg Gruppchef Biverkningsgruppen Enheten för läkemedelssäkerhet

Biverkningsrapportering i teori och praktik Ebba Hallberg Gruppchef Biverkningsgruppen Enheten för läkemedelssäkerhet Biverkningsrapportering i teori och praktik 2016-03-18 Ebba Hallberg Gruppchef Biverkningsgruppen Enheten för läkemedelssäkerhet Varför ny organisation? Ny farmakovigilanslagstiftning 1 juli 2012 initierad

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; LVFS 2012:14 Utkom från

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 88516050 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Föreskrifter

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Marknadsföring av humanläkemedel. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.2.9-2014-016259

ÅR: 2014. Område: Marknadsföring av humanläkemedel. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.2.9-2014-016259 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Marknadsföring av humanläkemedel Dnr: 6.2.9-2014-016259 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

FASS- Föfattningar KARIN ÄNGEBY, DECEMBER 2015

FASS- Föfattningar KARIN ÄNGEBY, DECEMBER 2015 FASS- Föfattningar KARIN ÄNGEBY, DECEMBER 2015 FASS Publicerades första gången 1966. FASS-Farmaceutiska Specialiteter i Sverige. www.fass.se Innehållet i FASS Alkohol och läkemedel Antibiotikaresistens

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av humanläkemedel;

Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; beslutade den xxxx. LVFS 2012:XX Utkom från trycket den Läkemedelsverket föreskriver 1 med stöd av 4 kap. 6-7 samt 10 kap. 5 läkemedelsförordningen

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Sprutor och kanyler. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.8-2014-018890

ÅR: 2014. Område: Sprutor och kanyler. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.8-2014-018890 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Sprutor och kanyler Dnr: 6.8-2014-018890 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Årets biverkningar 2013 Rapporterade för veterinärläkemedel

Årets biverkningar 2013 Rapporterade för veterinärläkemedel Årets biverkningar 2013 Rapporterade för veterinärläkemedel Peter Ekström Veterinär Läkemedelssäkerhet Läkemedelsverket Myndighet med uppgift att främja Folk- och Djurhälsan. information som fanns tillgänglig

Läs mer

Vägledning om tolkning av spontana fallrapporter om misstänkta läkemedelsbiverkningar

Vägledning om tolkning av spontana fallrapporter om misstänkta läkemedelsbiverkningar Den 30 januari 2017 Inspektioner, säkerhetsövervakning av humanläkemedel och kommittéer för säkerhetsövervakning EMA/749446/2016 Revision 1* Vägledning om tolkning av spontana fallrapporter om misstänkta

Läs mer

Ca dör årligen inom EU En god säkerhetsövervakning (pharmacovigilans) behöver stärkas ytterligare

Ca dör årligen inom EU En god säkerhetsövervakning (pharmacovigilans) behöver stärkas ytterligare Martin Bäckström Regionala biverkningsfunktionen Läkemedelscentrum Norrlands Universitets sjukhus, Umeå Ca 197 000 dör årligen inom EU En god säkerhetsövervakning (pharmacovigilans) behöver stärkas ytterligare

Läs mer

NATIONELL/EU SIGNALHANTERING

NATIONELL/EU SIGNALHANTERING NATIONELL/EU SIGNALHANTERING Anna-Lena Berggren MD, GC signalgruppen, enh för Läkemedelssäkerhet, Läkemedelsverket Farmakovigilansdagen SIGNAL Signal: Information that arises from one or multiple sources

Läs mer

Detaljhandel med nikotinläkemedel

Detaljhandel med nikotinläkemedel Detaljhandel med nikotinläkemedel Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:2) om detaljhandel med nikotinläkemedel; för verksamhetsutövare (version 3, juni 2009) Postadress/Postal address:

Läs mer

Kartläggning av receptfria läkemedel: användning, attityder, rådgivning och säkerhet

Kartläggning av receptfria läkemedel: användning, attityder, rådgivning och säkerhet Kartläggning av receptfria läkemedel: användning, attityder, rådgivning och säkerhet Rapport från Läkemedelsverket Dnr 4.3.1-2014-104307 2015-06-03 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala,

Läs mer

Goda råd vid egenvård verktyg till verktygslådan. Robert Hägerkvist, utredare Enheten för växtbaserade läkemedel

Goda råd vid egenvård verktyg till verktygslådan. Robert Hägerkvist, utredare Enheten för växtbaserade läkemedel Goda råd vid egenvård verktyg till verktygslådan Robert Hägerkvist, utredare Enheten för växtbaserade läkemedel robert.hagerkvist@mpa.se Konsumentbiverkningsrapport Kvinna som besvärats av hosta i samband

Läs mer

Bipacksedel: information till användaren. Finail 5%, medicinskt nagellack. amorolfin

Bipacksedel: information till användaren. Finail 5%, medicinskt nagellack. amorolfin Bipacksedel: information till användaren Finail 5%, medicinskt nagellack amorolfin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

ÅR: Område: Godkända läkemedelsprodukter. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr:

ÅR: Område: Godkända läkemedelsprodukter. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Godkända läkemedelsprodukter Dnr: 6.2.11-2014-018866 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

FASS- Författningar FASS. Innehållet i FASS. Publicerades första gången FASS-Farmaceutiska Specialiteter i Sverige.

FASS- Författningar FASS. Innehållet i FASS. Publicerades första gången FASS-Farmaceutiska Specialiteter i Sverige. FASS- Författningar KARIN ÄNGEBY VT 2015 FASS Publicerades första gången 1966. FASS-Farmaceutiska Specialiteter i Sverige. www.fass.se Innehållet i FASS Alkohol och läkemedel Antibiotikaresistens Biverkningar

Läs mer

BESLUT. Datum Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om prishöjning för nedanstående läkemedel.

BESLUT. Datum Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om prishöjning för nedanstående läkemedel. BESLUT 1 (5) Datum 2017-06-21 Vår beteckning SÖKANDE Ebb Medical AB Box 114 371 22 Karlskrona SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan

Läs mer

Ca 197 000 dör årligen inom EU En god säkerhetsövervakning (pharmacovigilans) behöver stärkas ytterligare

Ca 197 000 dör årligen inom EU En god säkerhetsövervakning (pharmacovigilans) behöver stärkas ytterligare Martin Bäckström och Marit Danell Boman Regionala biverkningsfunktionen Läkemedelscentrum Norrlands Universitets sjukhus, Umeå Ca 197 000 dör årligen inom EU En god säkerhetsövervakning (pharmacovigilans)

Läs mer

ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket

ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket Område: Godkända läkemedel Dnr: 6.2.11-2014- 029254 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

PRODUKTRESUMÉ. 1 LÄKEMEDLETS NAMN Tears Naturale 1 mg/ml + 3 mg/ml, ögondroppar, lösning, endosbehållare

PRODUKTRESUMÉ. 1 LÄKEMEDLETS NAMN Tears Naturale 1 mg/ml + 3 mg/ml, ögondroppar, lösning, endosbehållare PRODUKTRESUMÉ 1 LÄKEMEDLETS NAMN Tears Naturale 1 mg/ml + 3 mg/ml, ögondroppar, lösning, endosbehållare 2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 ml lösning innehåller: Dextran 70 1,0 mg och hypromellos

Läs mer

Mikrobiologisk kontroll av produkter för linsoch ögonsköljning

Mikrobiologisk kontroll av produkter för linsoch ögonsköljning Mikrobiologisk kontroll av produkter för linsoch ögonsköljning Tillsynsrapport från Enheten för Medicinteknik 2013-06-18 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Praktiska tips Vägledning vid ansökan om receptfrihet

Praktiska tips Vägledning vid ansökan om receptfrihet Praktiska tips Vägledning vid ansökan om receptfrihet 2015-06-02 Åsa Dismats och Ann-Louise Leo, Läkemedelsverket 1 Innehåll Receptfrihet; Over The Counter Ansökan På Läkemedelsverket Försäljning utanför

Läs mer

Förfalskade läkemedel ett hot mot folkhälsan

Förfalskade läkemedel ett hot mot folkhälsan Förfalskade läkemedel ett hot mot folkhälsan Eva Flodman Engblom Apotekare/Utredare Inspektionsenheten Vad är ett läkemedel? Läkemedelsdefinitionen Enligt 1 läkemedelslagen avses med läkemedel varje substans

Läs mer

Hjälpämnen med känd effekt: Laktosmonohydrat motsvarande mg vattenfri laktos per tablett.

Hjälpämnen med känd effekt: Laktosmonohydrat motsvarande mg vattenfri laktos per tablett. 1. LÄKEMEDLETS NAMN Lyngonia, filmdragerade tabletter 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING Varje filmdragerad tablett innehåller: 361 509 mg extrakt (som torrt extrakt) från Arctostaphylos uva-ursi

Läs mer

Läkemedelsverkets Farmakovigilansdag 19 maj 2015

Läkemedelsverkets Farmakovigilansdag 19 maj 2015 Växtbaserade läkemedel inom OTC-området: några aktuella säkerhetsfrågor Per Claeson Enheten för växtbaserade läkemedel, Läkemedelsverket per.claeson@mpa.se www.lakemedelsverket.se Kort historik information

Läs mer

Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes term och Tillstyrkes def(inition) och eventuella synpunkter skrivs i kolumnen Synpunkter.

Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes term och Tillstyrkes def(inition) och eventuella synpunkter skrivs i kolumnen Synpunkter. Läkemedelssäkerhet 1(6) Svar lämnat av (kommun, landsting, organisation etc.): Sveriges Farmaceuter Döp det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan.

Läs mer

Säkerhetsrapportering i klinisk prövning

Säkerhetsrapportering i klinisk prövning Säkerhetsrapportering i klinisk prövning Farmakovigilans Innebär säkerhetsövervakning av läkemedel för att säkerställa att riskerna inte är oproportionerliga i förhållande till nyttan. EU har ett system

Läs mer

Denna manual innehåller information om webbrapportens dataelement, layout, tolkning och funktioner.

Denna manual innehåller information om webbrapportens dataelement, layout, tolkning och funktioner. Skydd för patienthälsa Denna manual innehåller information om webbrapportens dataelement, layout, tolkning och funktioner. 1. Dataelement... 2 2. Närmare uppgifter om dataelement... 4 3. Layout... 5 4.

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Gunnar Alvan Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av läkemedel; Utkom från trycket den 15 november

Läs mer

BESLUT. Datum 2012-06-27

BESLUT. Datum 2012-06-27 BESLUT 1 (5) Datum 2012-06-27 Vår beteckning SÖKANDE Shire Sweden AB Svärdvägen 11D 182 36 Danderyd SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar att

Läs mer

Ett nytt ämne i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:10) om förteckningar över narkotika

Ett nytt ämne i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:10) om förteckningar över narkotika Remiss Rättsenheten Lizette Jorlin Datum: 2018-06-14 Dnr: 3.1.1-2018-044955 Sändlista Ett nytt ämne i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:10) om förteckningar över narkotika Läkemedelsverket avser

Läs mer

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att

Läs mer

Licens. Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2018:25) om licens. (Version 1, september 2018)

Licens. Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2018:25) om licens. (Version 1, september 2018) Licens Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2018:25) om licens (Version 1, september 2018) Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

Prediktiv approach och visualisering med kartor RJL,

Prediktiv approach och visualisering med kartor RJL, Prediktiv approach och visualisering med kartor RJL, 2014-2016 Ulrika Stefansson, Utredare ulrika.stefansson@rjl.se Dennis Nordvall, Data Scientist dennis.nordvall@rjl.se Interaktiv karta Akuten och differens

Läs mer

- lindra lättare ledsmärta. - lindra lättare matsmältningsbesvär, såsom uppblåsthet och gaser samt tillfällig aptitförlust.

- lindra lättare ledsmärta. - lindra lättare matsmältningsbesvär, såsom uppblåsthet och gaser samt tillfällig aptitförlust. 1. LÄKEMEDLETS NAMN Harpatinum, mjuk kapsel 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING Varje kapsel innehåller: 225 mg extrakt (som torrt extrakt) från Harpagophytum procumbens DC. och/eller Harpagophytum

Läs mer

ÅR: Område: Farmakovigilans. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr:

ÅR: Område: Farmakovigilans. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Farmakovigilans Dnr: 6.4-2014-017743 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Möjliga framtidskällor och framtidstjänster i SIL. Birgit Eiermann, farm Dr., SIL birgit.eiermann@inera.se 1

Möjliga framtidskällor och framtidstjänster i SIL. Birgit Eiermann, farm Dr., SIL birgit.eiermann@inera.se 1 Möjliga framtidskällor och framtidstjänster i SIL Birgit Eiermann, farm Dr., SIL birgit.eiermann@inera.se 1 SIL - hålla koll på läkemedel 2 SIL en läkemedelskälla för livet 3 Nya SIL tjänster Interaktioner

Läs mer

Äldre och läkemedel. Läkemedelsanvändningen ökar med stigande ålder. Polyfarmaci Äldre och kliniska prövningar

Äldre och läkemedel. Läkemedelsanvändningen ökar med stigande ålder. Polyfarmaci Äldre och kliniska prövningar Äldre och läkemedel Läkemedelsanvändningen ökar med stigande ålder Kristina Johnell Aging Research Center Karolinska Institutet Hovstadius et al. BMC Clin Pharmacol 2009;9:11 2 Polyfarmaci Äldre och kliniska

Läs mer

Bilaga 4. Kartläggning av receptfria läkemedel: Allmänhetens frågor till callcentra

Bilaga 4. Kartläggning av receptfria läkemedel: Allmänhetens frågor till callcentra Bilaga 4. Kartläggning av receptfria läkemedel: Allmänhetens frågor till callcentra Dnr.4.3.1-2014-104307 2015-05-22 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar

Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Komplettering till tidigare Rapport från Läkemedelsverket 2012-09-14 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03

Läs mer

Biverkningar av läkemedel märkta med en svart triangel med spetsen nedåt övervakas...

Biverkningar av läkemedel märkta med en svart triangel med spetsen nedåt övervakas... Page 1 of 5 PUBLICERAD I NUMMER 3/2016 LÄKEMEDELSBIVERKNINGAR Biverkningar av läkemedel märkta med en svart triangel med spetsen nedåt övervakas särskilt noggrant Kirsti Villikka / Skriven 7.10.2016 /

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Bensydamin Geiser 1,5 mg/ml munhålespray, lösning. bensydaminhydroklorid

Bipacksedel: Information till användaren. Bensydamin Geiser 1,5 mg/ml munhålespray, lösning. bensydaminhydroklorid Bipacksedel: Information till användaren Bensydamin Geiser 1,5 mg/ml munhålespray, lösning bensydaminhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

BESLUT. Datum 2012-11-26. Uppföljning och omprövning av beslut inom läkemedelsförmånerna.

BESLUT. Datum 2012-11-26. Uppföljning och omprövning av beslut inom läkemedelsförmånerna. BESLUT 1 (5) Datum 2012-11-26 Vår beteckning FÖRETAG GlaxoSmithKline AB P.O. Box 516 169 29 Solna SAKEN Uppföljning och omprövning av beslut inom läkemedelsförmånerna. BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket,

Läs mer

Källor till läkemedelsinformation. Klinisk farmakologi Institutionen för Laboratoriemedicin Institutionen för Medicin Solna

Källor till läkemedelsinformation. Klinisk farmakologi Institutionen för Laboratoriemedicin Institutionen för Medicin Solna Källor till läkemedelsinformation Klinisk farmakologi Institutionen för Laboratoriemedicin Institutionen för Medicin Solna Vanliga åkommor tag hjälp av Kloka Listan! Beslutas årligen av Stockholms Läns

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.5.2-2014-012305

ÅR: 2014. Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.5.2-2014-012305 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger Dnr: 6.5.2-2014-012305 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Säkerhetskommunikation och transparens

Säkerhetskommunikation och transparens Säkerhetskommunikation och transparens Farmakovigilansdagarna 2012 Jane Ahlqvist Rastad 1 Dagens presentation Webbportaler hur långt har vi kommit? European web portal Medlemsländernas web portaler "EU

Läs mer

Att fylla i blankett för licensansökan via webb

Att fylla i blankett för licensansökan via webb Ev dokumenttitel Datum: ÅÅÅÅ-MM-DD Att fylla i blankett för licensansökan via webb Lathund 2012-01-20 Fastställare: Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 Gäller 03 Uppsala, fr.o.m.: SWEDEN 1(1)

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin ratiopharm 10 mg tabletter. loratadin

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin ratiopharm 10 mg tabletter. loratadin Bipacksedel: Information till användaren Loratadin ratiopharm 10 mg tabletter loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Förbud förenat med vite

Förbud förenat med vite _ LÄKEMEDELSVERKET y ' MEDICAL PRODUCTS AGENCY Martin Burman Enheten för kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika Beslut Datum: 2013-10-04 Dnr: 6.10.1-2013- 031131 Tradeteam i Vintrie AB Org nr 556885-4797

Läs mer

Förbättringsförslag för säkerhetsuppföljning

Förbättringsförslag för säkerhetsuppföljning Sidan 1 Förbättringsförslag för säkerhetsuppföljning av läkemedel Rapport December 2006 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Osäker evidens. Osäker evidens

Osäker evidens. Osäker evidens Osäker evidens Charlotte Asker-Hagelberg Verksamhetsstrateg 140513 Osäker evidens Osäker evidens = oxymoron Oxymoron = Självmotsägelse Ordet är skapat av grekiskans oxys, med betydelsen "skarp", "vass",

Läs mer

4.3 Kontraindikationer Överkänslighet mot ketokonazol eller mot något hjälpämne som anges i avsnitt 6.1.

4.3 Kontraindikationer Överkänslighet mot ketokonazol eller mot något hjälpämne som anges i avsnitt 6.1. PRODUKTRESUMÉ 1 LÄKEMEDLETS NAMN Fungoral 20 mg/ml schampo 2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 ml schampo innehåller: Ketokonazol 20 mg. För fullständig förteckning över hjälpämnen, se avsnitt

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av läkemedel som används på djur; LVFS

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Strepsils Honung & Citron Sugtabletter 2,4- diklorbenzylalkohol / amylmetakresol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Expertrådet för analgetika och reumatologiska sjukdomar. Stockholms läns läkemedelskommitté

Expertrådet för analgetika och reumatologiska sjukdomar. Stockholms läns läkemedelskommitté Kloka Listan 2014 Expertrådet för analgetika och reumatologiska sjukdomar Stockholms läns läkemedelskommitté Nociceptiv smärta COX-hämmare COX-HÄMMARE (NSAID) I första hand naproxen Naproxen..., Alpoxen,

Läs mer

Detta brev skickas ut i överenskommelse med den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Läkemedelsverket för att informera om följande:

Detta brev skickas ut i överenskommelse med den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Läkemedelsverket för att informera om följande: FÖRFALSKADE PRODUKTER MÄRKTA SOM HERCEPTIN (trastuzumab) Injektionsflaska innehållandes pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning 150 mg Batchnummer: H4105B01, H4136B02, H4196B01, H4143B01,

Läs mer

1 3 Dessa paragrafer behandlar olika procedurer som är möjliga vid ansökan om godkännande för försäljning.

1 3 Dessa paragrafer behandlar olika procedurer som är möjliga vid ansökan om godkännande för försäljning. Vägledning till Läkemedelverkets föreskrifter (LVFS 2006:11) om godkännande av läkemedel för försäljning m.m. särskilda aspekter avseende naturläkemedel 2014-05-20 Postadress/Postal address: P.O. Box 26,

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 88518026HSLF Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Läkemedelsverkets

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Narkotikaprekursorer. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.7.4-2014-018887

ÅR: 2014. Område: Narkotikaprekursorer. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.7.4-2014-018887 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Narkotikaprekursorer Dnr: 6.7.4-2014-018887 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Bilaga II. EMA:s vetenskapliga slutsatser och skäl till tillfälligt upphävande av godkännandena för försäljning

Bilaga II. EMA:s vetenskapliga slutsatser och skäl till tillfälligt upphävande av godkännandena för försäljning Bilaga II EMA:s vetenskapliga slutsatser och skäl till tillfälligt upphävande av godkännandena för försäljning 5 Vetenskapliga slutsatser Övergripande sammanfattning av den vetenskapliga utvärderingen

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige (rapportserie 2018:1). Du kan

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Öppenvårdsapotek. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.2.4-2014-016253

ÅR: 2014. Område: Öppenvårdsapotek. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.2.4-2014-016253 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Öppenvårdsapotek Dnr: 6.2.4-2014-016253 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Införande av nya farmakovigilanslagstiftningen

Införande av nya farmakovigilanslagstiftningen Införande av nya farmakovigilanslagstiftningen il l i Direktiv 2010/84/EU och EU-Förordning 1235/2010 Annika Wennberg Christer Backman Koordinator EU-Koordinator Vetenskaplig och Regulatorisk Strategi

Läs mer

Sjuksköterskerapportering av läkemedelsbiverkningar

Sjuksköterskerapportering av läkemedelsbiverkningar Sjuksköterskerapportering av läkemedelsbiverkningar 2(16) Innehållsförteckning Bakgrund...3 Vem ska rapportera läkemedelsbiverkningar?...4 Varför rapportera biverkningar?...5 Hur ska biverkningar rapporteras?...6

Läs mer

Distanshandel vid öppenvårdsapotek

Distanshandel vid öppenvårdsapotek Distanshandel vid öppenvårdsapotek Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:10) om distanshandel vid öppenvårdsapotek (version 1, juni 2009) Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Teceos 13 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel. tetranatriumbutedronat

Bipacksedel: Information till patienten. Teceos 13 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel. tetranatriumbutedronat Bipacksedel: Information till patienten Teceos 13 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel tetranatriumbutedronat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du ges detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Gunnar Alvan Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter och allmänna råd (LVFS 1995:7) om tillstånd

Läs mer

Nytt från Läkemedelsverket SRFs Registerdag 24 januari Nils Feltelius Reumatolog, Senior vetenskaplig rådgivare Enheten för Vetenskapligt stöd

Nytt från Läkemedelsverket SRFs Registerdag 24 januari Nils Feltelius Reumatolog, Senior vetenskaplig rådgivare Enheten för Vetenskapligt stöd Nytt från Läkemedelsverket SRFs Registerdag 24 januari 2018 Nils Feltelius Reumatolog, Senior vetenskaplig rådgivare Enheten för Vetenskapligt stöd Nyheter från Läkemedelsverket Biosimilar - kunskapsdokument

Läs mer

Läkemedelspeng 2015 Kapitel 8.1.2, samt Allmänläkemedel 2015

Läkemedelspeng 2015 Kapitel 8.1.2, samt Allmänläkemedel 2015 Läkemedelspeng 2015 Kapitel 8.1.2, samt Allmänläkemedel 2015 Hälsoval Blekinge Beslutad 2014-XX-XX LS 2014-XX-XX LF Dnr: 2014/XXXX 8.1.2 Läkemedelspeng Hälsoval Blekinge utgår från ett decentraliserat

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda dett läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda dett läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. 2+ Duroferon 100 mg Fe depottabletter järnsulfat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda dett läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Använd alltid detta läkemedel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i läkemedelsförordningen (2006:272); SFS 2012:347 Utkom från trycket den 11 juni 2012 utfärdad den 31 maj 2012. Regeringen föreskriver 1 i fråga om läkemedelsförordningen

Läs mer

Tillsynsplan 2013 narkotika, narkotikaprekursorer samt sprutor & kanyler

Tillsynsplan 2013 narkotika, narkotikaprekursorer samt sprutor & kanyler Tillsynsplan 2013 narkotika, narkotikaprekursorer samt sprutor & kanyler Rapport från Läkemedelsverket Datum 2013-05-20 4.1.1-2013-047073 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin Hexal 10 mg tabletter. loratadin

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin Hexal 10 mg tabletter. loratadin Bipacksedel: Information till användaren Loratadin Hexal 10 mg tabletter loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Fördom 1: Det kan aldrig vara bra att ta läkemedel

Fördom 1: Det kan aldrig vara bra att ta läkemedel Säkra läkemedel? Säkra läkemedel? Det finns många missuppfattningar om läkemedel. Bristande kunskap kan göra att behandlingen inte genomförs på rätt sätt och därmed leda till försämrad hälsa och livskvalitet.

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Strepsils Mint Sugtabletter 2,4- diklorbenzylalkohol / amylmetakresol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Zyx sugtablett Zyx mint 3 mg, Zyx citron 3 mg, Zyx eukalyptus 3 mg, Zyx apelsin & honung 3 mg benzydaminhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Zyx sugtablett Zyx mint 3 mg, Zyx citron 3 mg, Zyx eukalyptus 3 mg, Zyx apelsin & honung 3 mg benzydaminhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar

Läs mer

Hjälpämnen med känd effekt Etylparahydroxibensoat, metylparahydroxibensoat, cetostearylalkohol, propylenglykol.

Hjälpämnen med känd effekt Etylparahydroxibensoat, metylparahydroxibensoat, cetostearylalkohol, propylenglykol. PRODUKTRESUMÉ 1 LÄKEMEDLETS NAMN Karbamid Evolan 50 mg/g kräm 2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 g kräm innehåller karbamid (urea) 50 mg. Hjälpämnen med känd effekt Etylparahydroxibensoat, metylparahydroxibensoat,

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Amorolfin Apofri 5 % medicinskt nagellack. amorolfin

Bipacksedeln: Information till användaren. Amorolfin Apofri 5 % medicinskt nagellack. amorolfin Bipacksedeln: Information till användaren Amorolfin Apofri 5 % medicinskt nagellack amorolfin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

Informationsblad: Elektroniska ansökningar parallellimport

Informationsblad: Elektroniska ansökningar parallellimport 2015-10-05 Informationsblad: Elektroniska ansökningar parallellimport Läkemedelsverket vill med detta informationsblad informera om elektronisk hantering av parallellimportansökningar. Informationsbladet

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Nipaxon 50 mg tabletter noskapin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Använd

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Pamol 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol

Bipacksedeln: Information till användaren. Pamol 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol Bipacksedeln: Information till användaren Pamol 500 mg filmdragerade tabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Colifoam 10% rektalskum. hydrokortisonacetat

Bipacksedel: Information till användaren. Colifoam 10% rektalskum. hydrokortisonacetat Bipacksedel: Information till användaren Colifoam 10% rektalskum hydrokortisonacetat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Pamol 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Pamol 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Pamol 500 mg filmdragerade tabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Otrivin är en nässpray med avsvällande effekt. Otrivin används för korttidsbehandling av nästäppa vid förkylning och akut bihåleinflammation.

Otrivin är en nässpray med avsvällande effekt. Otrivin används för korttidsbehandling av nästäppa vid förkylning och akut bihåleinflammation. Källa: FASS Bipacksedel: Information till användaren Otrivin 1 mg/ml nässpray xylometazolinhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Nucala , version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Nucala , version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Nucala 01.02.2016, version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Nucala, som specificerar

Läs mer

Uppföljning av apotekens rätt till retur av läkemedel

Uppföljning av apotekens rätt till retur av läkemedel Uppföljning av apotekens rätt till retur av läkemedel Rapport från Läkemedelsverket Dnr: 4.3.1-2018-067729 Datum: 2018-10-25 Sammanfattning Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att följa utvecklingen

Läs mer

Stort inflöde av olagliga läkemedel Fördjupad information från Pangea VI

Stort inflöde av olagliga läkemedel Fördjupad information från Pangea VI Stort inflöde av olagliga läkemedel Fördjupad information från Pangea VI 2013-12-12 Pangea är en internationell Internet Week of Action mot olaglig läkemedelsförsäljning som samordnas av Interpol. Det

Läs mer

Rapport från Läkemedelsverket

Rapport från Läkemedelsverket Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Rapport från Läkemedelsverket Juni 2012 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Bilaga III. Ändringar till berörda avsnitt i produktinformation

Bilaga III. Ändringar till berörda avsnitt i produktinformation Bilaga III Ändringar till berörda avsnitt i produktinformation Observera: Dessa ändringar till berörda avsnitt i produktresumé och bipacksedel är resultatet av hänskjutningsförfarandet. Produktinformationen

Läs mer

Kan ett beslutsstöd hjälpa oss att förbättra kvalitén i läkemedelsbehandling för dospatienter?

Kan ett beslutsstöd hjälpa oss att förbättra kvalitén i läkemedelsbehandling för dospatienter? Kan ett beslutsstöd hjälpa oss att förbättra kvalitén i läkemedelsbehandling för dospatienter? Birgit Eiermann, Farm. Dr., ehälsomyndigheten, Karolinska Institutet birgit.eiermann@ehalsomyndigheten.se

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Gunnar Alvan Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2001:12) om säkerhetsövervakning av läkemedel;

Läs mer

Minskade kostnader med Descutan 4% 1

Minskade kostnader med Descutan 4% 1 ATC-kod D08AC02 Rx EF Minskade kostnader med Descutan 4% 1 Descutan svamp för preoperativ helkroppstvätt Preoperativ tvätt Bakterieflora och vanlig tvål På huden finns en bakterieflora som växer i form

Läs mer

Ökad följsamhet med påminnelser. Kronans Apotek november 2017

Ökad följsamhet med påminnelser. Kronans Apotek november 2017 Ökad följsamhet med påminnelser Kronans Apotek november 2017 Sammanfattning Det är ett väl dokumenterat och känt problem att patienter inte fullföljer sin läkemedelsbehandling. För vissa sjukdomar handlar

Läs mer