Konceptgenerering. Kapitel 6 - Product Design and Development, av Ulirch & Eppinger

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konceptgenerering. Kapitel 6 - Product Design and Development, av Ulirch & Eppinger"

Transkript

1 Akademin för Innovation, Design och Teknik Konceptgenerering Kapitel 6 - Product Design and Development, av Ulirch & Eppinger SEM1 Seminarie-PM KPP306 Produkt-, och processutveckling Skrivet av: Mikael Andersson, Samuel Batha samt Gustav Berglund

2 Innehåll Inledning Konceptgenerering Femstegs-metoden Steg 1: Klargöra problem Steg 2: Extern sökning Intervju med huvudanvändare Konsultera experter Patentsökning Sökning bland publicerad litteratur Benchmark med relaterade produkter Steg 3: Intern sökning Både individuella och gruppövningar kan vara användbara Tips för att generera lösningskoncept Steg 4 Utforska systematiskt Konceptklassificeringsträd Eliminering av mindre viktiga grenar Hitta oberoende lösningar för problemet Upptäcka felaktig arbetsfördelning mellan grenarna Förfinad sönderdelning av problemet för en viss gren Konceptkombinationstabell Att hantera utforskningsprocessen Steg 5: Reflektion på lösning och process Diskussion och analys Diskussionsfrågor till seminarium (11)

3 Inledning I kursen KPP306, Produkt-, och processutveckling har vi fått till uppgift att sammanfatta och diskutera ett kapitel ur boken Product Design and Development (Karl T Ulrich). I detta PM kommer en sammanfattning av kapitel 6; Konceptgenerering att utföras. Förutom en generell beskrivning av konceptgenerering kommer även ett antal metoder för att skapa koncept beskrivas. De olika exemplen som tas upp är hämtade från boken och beskriver konceptgenerering av en spikpistol. 1. Konceptgenerering Ett produktkoncept är en beskrivning utav en produkts form, teknik och arbetssätt för att skapa produkten. Detta för att på ett kortfattat sätt beskriva hur en produkt är tänkt att tillfredsställa samt uppnå aktuella kundbehov. Ett koncept kan bestå utav skisser eller förenklade 3d-modeller och oftast en medföljande kort beskrivning utav konceptet. Hur pass bra en produkt uppfyller kundkrav och i slutänden blir framgångsrik beror oftast på hur väl utfört konceptet är. Även fast det är ett bra koncept kan efterföljande faser i PU-processen utföras dåligt och i slutänden medföra en dålig produkt. Dock är det svårt att få underlag från ett dåligt koncept att nå framgång. Konceptgenereringsfasen är förhållandevis billig. Spikpistolen som boken tar upp som exempel kostade endast 5 % av den totala budgeten samt 15 % av den totala utvecklingstiden. Eftersom konceptgenereringen utgör en sådan liten kostnad finns det ingen direkt anledning att hoppa över den fasen. En konceptgenereringsfas börjar med att fastställa kundbehov och kundkrav. Dessa parametrar leder sedan till ett antal olika framtagna koncept som projektteamet har att välja på. Ett projektteam som är effektivt kan ofta komma fram till ett hundratal olika koncept. Utav dessa brukar cirka 5 till 20 vara bra. Genom att noggrant gå igenom möjliga koncept tidigt i processen minimerar man risken att upptäcka längre fram att en bättre lösning finns. Genom att arbeta efter en strukturerad modell reducerar man vanliga problem som brukar kunna uppstå. Nedan listas några vanliga problem som kan undvikas: Endast överväga ett par olika alternativ Inte överväga lösningar från relaterade/orelaterade produkter Ineffektiv integrering av detaljlösningar Endast en eller två personer involverad i PU-processen (utelämning av övrigt team) 2(11)

4 Genom att arbeta med en strukturerad modell kan information enklare samlas, struktureras samt analyseras från flera källor. Detta medför att fler alternativ på koncept möjliggörs samt att relevant information inte missas. Med en strukturerad modell ges även en steg-för-steg process. Vilket även underlättar för projektteam/projektmedlemmar som inte är lika erfarna inom PU. 1.2 Femstegs-metoden Femstegs-metoden är en modell som delar in konceptgenereringen i fem olika steg. Metoden går ut på att dela in ett komplext problem i flera olika delproblem, för att sedan hitta lösningar till dessa var för sig genom att systematiskt kombinera olika lösningar. Detta följs sedan upp av en reflekterande del som går ut på att utvärdera lösningen. 3(11)

5 2. Steg 1: Klargöra problem I det första steget är det viktigt att identifiera samt klargöra problemet som ska lösas, för att sedan kunna bryta ned det i flera delproblem. Detta för att enklare kunna lösa mer komplexa problem som kan vara svåra att finna en enda lösning på. För att dela upp ett komplext problem i flera delproblem kan man använda sig utav ett funktionsdiagram som klargör input, output samt vad som händer i själva processen (black box). Först anges processen endast som Black box och input/output delas in i tre olika kategorier (Energi, Material, Signal). Sedan definieras mer noggrant varje steg som sker i processen (black box) som delfunktioner, för att kunna beskriva mer detaljerat vilka operationer som krävs för att uppfylla kravet produkten har. Detta görs tills gruppen anser att delfunktionerna är tillräckligt enkel att förstå och arbeta med. En bra regel är att ha mellan 3 och 10 delfunktioner i diagrammet. Nedan listas några användbara tekniker för att komma igång med skapandet av ett funktionsdiagram. Skapa ett funktionsdiagram av en redan existerande produkt Skapa ett funktionsdiagram baserad på liknande produktkoncept redan skapat av projektgruppen. Följ en av de olika flödesvägarna (exempelvis material) och bestäm vilka operationer som krävs för denna. De övriga flödesvägarna kan sedan bestämmas i efterhand med hjälp utav kopplingar till den förstnämnda. Förutom att använda sig utav funktionsuppdelning finns det även två andra varianter som kan vara användbara. Uppdelning med avseende på användaren: Går ut på att dela in i olika användningsmoment, t ex flytta spikpistolen till rätt plats, positionera korrekt, trigga verktyget. Denna variant är användbar där produkten har enkla tekniska funktioner och användarinteraktion är stor. 4(11)

6 Uppdelning genom kundbehov: Går ut på att dela in problem i viktiga kundbehov. I fallet med spikpistolen kan det vara saker som att skjuta spikar i snabb följd, ha en låg vikt samt ha stor kapacitet för spikar. Syftet med att använda sig utav dessa olika metoder för att dela upp ett komplext problem i mindre delproblem är att enklare få en överblick på vad som ska lösas. Detta ger möjlighet att avgöra vilka delproblem som är mest kritiska och initialt kräver mest uppmärksamhet. 3. Steg 2: Extern sökning Extern sökning är listad som det andra stadiet i begreppet konceptgenerering. Extern sökning sker kontinuerligt under hela utvecklingsprocessen. Det externa sökandet efter lösningar är huvudsakligen informationsinsamling. Finns det tid och resurser kan man optimera denna process genom att använda en så kallad expand-and-focus strategi. Det finns åtminstone fem bra sätt att samla in information från externa källor: intervjuer med huvudanvändare, expertrådgivning, sökningar av patent, litteratursökningar och konkurrenskraftig benchmarking. 3.1 Intervju med huvudanvändare Huvudanvändare kan sökas på den marknad för vilken den nya produkten utvecklas men kan också leda till att man hittar nya marknader för produkten, om man söker huvudanvändare bland produktmarkander där produkterna har liknande delfunktioner som det produkt som utvecklas. 3.2 Konsultera experter Att konsultera experter med kunskaper i ett eller flera delproblem kan inte bara bidra med konkreta lösningskoncept direkt, men kan även leda att sökningen utökas till ett mer fruktbart område. Experter kan till exempel vara yrkesverksamma hos företag som tillverkar produkter, professionella konsulter, universitet och tekniska företrädare för leverantörer. Dessa människor kan hittas genom att ringa universitet, genom att ringa företag och genom att leta upp författare av artiklar inom det sökta ämnet. 3.3 Patentsökning Patent är en rik och lättillgänglig källa till teknisk information som innehåller detaljerade ritningar och förklaringar av hur produkten fungerar. Den största nackdelen med patentsökningar är att begrepp som finns i de senaste patenten är skyddade (i allmänhet under 20 år från den dag då patentansökan inkom, men detta varierar beroende på patenttyp). Patent är också användbara för att se var koncepten redan skyddas och måste undvikas eller licensieras. 3.4 Sökning bland publicerad litteratur I publicerad litteratur ingår i tidskrifter, konferensrapporter, fackpress, statliga rapporter, marknad, kund-, och produktinformation. Litteratursökningar är därför mycket givande källor till befintliga lösningar. Elektroniska sökningar är ofta det mest effektiva sättet att samla in information från publicerad litteratur. Att söka på Internet är ofta ett bra första steg, även om kvaliteten på resultaten kan vara svår att bedöma. 5(11)

7 3.5 Benchmark med relaterade produkter I samband med konceptetgenerering är benchmarking av befintliga produkter med funktioner som liknar den produkt under utveckling eller till de delproblem som teamet fokuserade ett bra hjälpmedel. Benchmarking kan avslöja befintliga koncept som har genomförts för att lösa ett särskilt problem, samt information om styrkor och svagheter hos dessa. Vid denna punkt kommer teamet sannolikt redan ha bekantat sig med konkurrenskraftiga och närbesläktade produkter. Produkter på andra marknader, men med liknande funktionalitet, är svårare att hitta. 4. Steg 3: Intern sökning Intern sökning är användning av personlig och teamkunskap och kreativitet för att generera förslag till lösningarna, ofta kallat brainstorming. Denna typ av sökning är interna. Alla idéer för att komma ur detta steg skapas av kunskap teamet redan har. Denna aktivitet kan vara den mest öppna och kreativa av alla aktiviteter i PU-processen. Vi finner det lämpligt att tänka på intern sökning som en process för att hämta en potentiellt användbar bit av information från ett minne och sedan anpassa denna information till problemet. Dessa fyra riktlinjer är användbara för att förbättra intern sökning både enskilt och i grupp: 1. Skjuta upp domen. I de flesta aspekter av det dagliga livet beror framgång på en förmåga att snabbt utvärdera ett antal alternativ och vidta åtgärder. Konceptgenerering för produktutveckling är fundamentalt annorlunda. Vi måste leva med konsekvenserna av beslut gällande produktkoncept i åratal. 2. Generera en hel del idéer. De flesta experter tror att ju fler idéer ett team genererar, desto mer sannolikt är det att teamet hittar helt nya lösningar. Strävan för kvantitet sänker förväntningarna på kvalitet för en viss idé och därför kan uppmuntra människor att dela idéer som de annars inte är värda att nämna. Vidare fungerar varje idé som en sporre för andra idéer, så ett stort antal idéer har potential att stimulera ännu fler idéer. 3. Välkomna idéer som kan verka omöjliga. Idéer som till en början verkar omöjliga kan ofta förbättras av andra medlemmar i teamet. Ju mer omöjlig idé, desto mer sträcker sig gränserna för lösningens utrymme och uppmuntrar teamet att tänka på gränserna för möjligheter. Därför är omöjliga idéer ganska värdefulla och bör uppmuntras. 4. Använd grafiska och fysiska media. Resonemang om fysisk och geometrisk information med ord är svårt. Text och verbalt språk är ineffektivt för att beskriva fysiska enheter. Vare sig man arbetar som en grupp eller som individ, bör rikliga skissytor finnas tillgängliga. Skum, lera, kartong och andra tredimensionella medier kan också vara lämpliga hjälpmedel för problem som kräver en djup förståelse av form och rumsliga relationer. 4.1 Både individuella och gruppövningar kan vara användbara Formella studier av problemlösning individuellt och i grupp visar att en rad personer som arbetar ensamma under en tid kommer att generera fler och bättre koncept än samma personer som arbetar tillsammans under samma tidsperiod (McGrath, 1984). Denna upptäckt strider mot de faktiska förhållandena för de många företag som utför merparten av sin konceptgenereringsverksamhet under gruppmöten. 6(11)

8 4.2 Tips för att generera lösningskoncept Erfarna personer och team kan oftast bara sitta ner och börja generera bra koncept för ett delproblem. Ofta är dessa människor som har utvecklat en rad tekniker som de använder för att stimulera deras tänkande, och dessa tekniker har blivit en naturlig del av deras problemlösningsprocess. Här är några tips som kan vara till hjälp: Gör analogier. Erfarna designers frågar sig alltid hur andra enheter löser ett relaterat problem. Ofta kommer de att fråga sig om det är en fysisk eller biologisk analogi till problemet. De kommer att tänka på om deras problem finns vid en mycket större eller mindre dimensionell skala än den som de överväger. De kommer att fråga vilka enheter som gör något liknande i ett orelaterat användningsområde. Vill och undrar. Att börja en tanke eller en kommentar med "Jag önskar att vi kunde..." eller "Jag undrar vad som skulle hända om..." hjälper till att stimulera sig själv eller gruppen att överväga nya möjligheter. Dessa frågor orsakar reflektion kring gränserna för problemet. Använd relaterade stimuli. De flesta individer kan tänka sig en ny idé när du presenteras med en ny stimulans. Relaterade stimuli är de stimuli som genereras i samband med problemet. Använd orelaterade stimuli. Ibland kan slumpmässiga eller orelaterade stimuli vara effektiva för att uppmuntra nya idéer. Sätt kvantitativa mål. Generera nya idéer kan vara utmattande. Nära slutet av ett sammanträde kan individer och grupper finna kvantitativa mål användbar som en motiverande kraft. Använd gallerimetoden. Gallerimetoden är ett sätt att visa ett stort antal koncept samtidigt för diskussion. Skisser, vanligtvis en idé till ett ark tejpas eller fästs på väggarna i möteslokalen. Gruppmedlemmarna cirkulerar och tittar på varje koncept. Skaparen av begreppet kan erbjuda förklaringar varpå gruppen därefter ger förslag för att förbättra konceptet eller spontant genererar relaterade koncept. Denna metod är ett bra sätt att slå samman enskilda ansträngningar i grupp. 5. Steg 4 Utforska systematiskt Genom diverse olika övningar och aktiviteter kommer produktutvecklingsteamet ha tagit fram ett stort antal olika konceptfragment. Dessa ska nu sammanställas för att utifrån detta kunna ta fram mer konkreta konceptförslag. För att göra detta på ett så bra sätt som möjligt krävs att fragmenten kombineras systematiskt, för att underlätta hela konceptgenereringsprocessen. Om vi exempelvis säger att gruppen ha delat upp konceptet i tre delproblem, för vilka kan i snitt hittat 12 konceptfragment för varje problem, är en lösning för att gå vidare att kombinera alla dessa för att få fram idéer till koncept. Detta skulle dock inte vara rimligt att genomföra då antalet kombinationer skulle bli på tok för stort (12*12*12=1728). Dessutom skulle man väldigt snabbt komma fram till att en stor del av dessa kombinationer skulle leda fram till helt orimliga lösningar, vilka därmed redan i ett tidigt stadium skulle försummas. Istället för att kombinera på detta vis kan man använda sig av två praktiska verktyg för systematisk kombination av konceptfragment. Dessa två verktyg är konceptklassificeringsträd samt konceptkombinationstabell. Klassificeringsträdet används för att dela upp möjliga delfunktioner i 7(11)

9 olika kategorier för att ge en tydligare överblick över dessa, vilket blir mer lätthanterligt. Tabellen används för att välja olika kombinationer av konceptfragment. 5.1 Konceptklassificeringsträd Konceptklassificeringsträdet är till för att dela upp möjliga delfunktioner i olika kategorier för att på så vis ge en mer överskådlig blick över vad man har för olika alternativ då nya koncept genereras fram. Nedan ser vi ett exempel på ett konceptklassificeringsträd över hur energi hos en spikpistol kan överföras till själva spiken. Lagra eller ta emot energi Kemiskt Pneumatiskt Hydrauliskt Elektriskt Nukleärt Bränsle-luft-system Explosiva system Vägguttag Batteri Bränslecell Det finns minst fyra viktiga fördelar med klassificeringsträdet. Nedan redogörs för dessa Eliminering av mindre viktiga grenar Trädet ger en tydlig överblick över de olika alternativ man har. Genom att studera trädet kan man ofta snabbt se om det finns några grenar man direkt skulle kunna göra sig av med. Självklart skulle man som produktutvecklare gärna ta hänsyn till precis alla potentiella aspekter men i och med att tid och pengar är en viktig influens måste man ibland snabbt sålla bort sådan som kan verka orimligt. Ett exempel från trädet ovan skulle kunna vara att man redan från början tar bort grenen med nukleär drivning. Det skulle säkerligen gå att utveckla en lösning baserat på detta, men då det känns både omständligt och kostsamt är det bättre att jobba vidare med andra alternativ, vilka man kanske dessutom har större inblick i Hitta oberoende lösningar för problemet Trädets olika grenar kan ses som olika vägar till att lösa problemet. Detta gör att teamet som jobbar med produktutvecklingen i det här skedet skulle kunna dela upp sig i mindre grupper, vilka alla riktar in sig på olika grenar. Detta sparar både tid och resurser då flera av grenarna kan hanteras parallellt Upptäcka felaktig arbetsfördelning mellan grenarna Uppdelningen gör att man tydligt ser vilka olika underkategorier man har att arbeta med. I och med att man redan sållat bort de grenar man finner mest orimliga och nu har de mest lovande kvar, är det ett bra tillfälle att titta lite på hur man har arbetat hittills. Om man lagt mindre fokus på vissa grenar kan det vara läge att lägga ett par dagar extra på dessa så att arbetsfördelningen utjämnas innan man går vidare. 8(11)

10 5.1.4 Förfinad sönderdelning av problemet för en viss gren Genom att gå mer in på djupet för de olika problemen för varje gren kan man finna detaljer som man inte tidigare tänkt på. Ett exempel sett från trädet ovan skulle kunna vara att man som grundtanke hade att spiken skulle slås ner med flera stötar i ett visst intervall. För att kunna göra detta krävs en viss effekt för varje slag. Skulle pistolen drivas av el har vi tre olika potentiella energikällor listade i trädet. Om ingen av dessa kan ge den önskade elektriska effekten för att klara av att slå i det givna intervallet måste man kanske förlänga intervallet för att invänta den önskade effekten. Detta är något man kanske inte tänkt på förrän man tittar på vilka olika potentiella energikällor man hade inom det valda området. Den här typen av klassificeringsträd kan användas för att ge en överblick i princip oavsett på hur djup nivå man går in i själva konceptgenereringen. Om man exempelvis redan valt energikällan, kan man istället utgå från detta som bas på trädet och sedan lista upp olika funktionslösningar som ska drivas och klassificera upp dessa. 5.2 Konceptkombinationstabell Det andra verktyget som kan användas är en så kallad konceptkombinationstabell. En sådan tabell används för att kombinera olika konceptfragment, beroende på vilka kategorier de tillhör. Kan man exempelvis, om vi fortsätter att rikta in oss på framtagandet av en spikpistol, kategorisera hur elektrisk energi ska överöras till rörelseenergi som en kolumn i tabellen, hur energin ska överföras som nästa kolumn och hur energin ska appliceras på spiken som en sista kolumn. Tabellen nedan är ett exempel på detta. Omvandla elektrisk energi till rörelseenergi Överföra energi Applicera överförd energi till spiken Rotationsmotor med växel Fjäder Enkelt slag Linjärmotor Rörlig tyngd Flera slag Magnetspole Trycka in spik Utifrån tabellen kan man sedan kombinera ett konceptfragment från varje kolumn och utifrån det ta fram ett koncept. Det kan exempelvis vara att spiken ska drivas in i materialet genom att en magnetspole komprimerar en fjäder som sedan expanderar och slår ner spiken i ett slag. Det här verktyget en väldigt användbart för att ta fram nya idéer, som man kanske inte hade tänkt på tidigare om man bara haft en lista över de olika konceptfragmenten. En ytterligare praktisk funktion med tabellen är att man, likt hur man sållade i trädet, direkt kan se om man har några konceptfragment vilka definitivt inte kommer användas av något skäl och sålla bort dessa då man ser dem i jämförelse med de olika andra fragmenten man har inom samma kolumn. 5.3 Att hantera utforskningsprocessen Både klassificeringsträdet och konceptkombinationstabellen är användbara verktyg inom ett konceptgenereringskoncept. Både tabellen och trädet kan användas nästan när som helst under själva konceptgenereringen, så länge man har några konceptfragment att ställa upp i verktygen. Troligen kommer man ha användning för flera träd och tabeller under genereringens gång. Dessa verktyg kommer hjälpa till att hitta flertalet kreativa lösningar då man undersöker de konceptfragment man har att arbeta med. 9(11)

11 6. Steg 5: Reflektion på lösning och process I det sista steget reflekteras det över vad man kommit fram till under processens gång inom projektgruppen. Även fast denna fas ligger sist är det viktigt att reflektion på lösningar samt arbetsgången sker kontinuerligt genom hela konceptgenereringen. Detta för att undvika att komma på fel eller bättre lösningar i ett sent skede av processen. Nedan listas några viktiga frågor att ställa sig under processens gång: Har projektteamet utforskat alla typer av lösningar på problemet? Finns det alternativa funktionsdiagram? Finns det alternativa sätt att dela upp problemen? Har externa källor följts upp tillräckligt? Har tankar och idéer från alla i gruppen blivit accepterade och integrerade i processen? 7. Diskussion och analys För att en produkt ska lyckas och bli framgångsrik är det viktigt att den uppfyller de krav som potentiella kunder ställer. För att kunna uppnå kraven är det viktigt att veta vad det är som ska göras och hur det ska utföras. Genom att arbeta med konceptgenereringen på ett metodiskt och systematiskt sätt är det enklare att få en bred överblick över problemet man står inför. Boken tar upp att man ska dela in huvudproblemet i flera delproblem för att enklare komma fram till lösningar. Detta arbetssätt medför mindre risk för att man missar något väsentligt problem, eller lösningssätt. Detta gör även att mindre erfarna enklare kan delta i processen då systematiska riktlinjer för vad som ska göras finns, vilket även medför att man enklare kan få en bra mix på projektteamet då stor erfarenhet inte är ett krav. Något som dock kan bli en fallgrop under konceptgenereringen är om projektteamet inte är helt säkra på vilka kundkrav som ställs, eller vilka kundkrav som är viktigast. Risken är då att fokus hamnar på en delfunktion som egentligen inte är väsentlig eller helt enkelt inte behövs. Därför är det väldigt viktigt att man har rätt underlag när man ger sig in i konceptgenereringsfasen. Något som boken även tar upp och som är väldigt viktigt är att ständigt reflektera och utvärdera det man gör, samt framförallt varför man gör det. Under extern sökning tar man upp viktiga moment för konceptgenerering, dels intervju med experter och dels litteraturstudie. Det saknas dock lite mer detaljerad information gällande områden som marknad och ekonomi. Under intern sökning framgår mest om hur man utvecklar och formulerar koncept, utan att ta upp hur dokumentation gällande detta ska hanteras. Att systematiskt strukturera upp olika konceptfragment under själva konceptgenereringen är till stor hjälp för att kunna sålla ut samt kombinera ihop och ta fram mer kompletta koncept. De två verktygen klassificeringsträd och konceptkombinationstabell ger en tydlig överblick, men innebär också en viss risk. Risken är att man lägger för stort fokus på vissa koncept man kombinerat ihop, och därmed också försummar vissa som kanske i slutänden hade haft större potential. Samtidigt innebär det också en risk att sålla bort orimliga konceptfragment, vilket nämns i boken som en effektiv metod för att dra ner antalet koncept som kan tas fram. Vissa fragment kan verka mer orimliga än de i själva verket är, och därmed bli bortsållade i ett tidigt stadium fast de skulle ha varit bra i slutänden. Därför är det viktigt att verkligen vara säker på att de man sållar bort är helt och hållet orimliga, så att man inte sållar för lättvindigt. 10(11)

12 7.1 Diskussionsfrågor till seminarium Följande frågor ska diskuteras under seminariet: Hur kan man begränsa den interna och externa sökningen på ett effektivt sätt? Ge exempel på bra dokumentationsverktyg att använda vid konceptgenerering? Vilka andra områden än produktutveckling skulle man kunna ha nytta av konceptgenerering? Ge några exempel på fallgropar man kan stöta på vid konceptgenerering, utöver de som redan nämnts? Referenser Ulrich, K och Eppinger, S Product Design and Development. Fjärde upplagan. New York: McGraw-Hill 11(11)

Kapitel 6 Konceptgenerering Product Design and Development

Kapitel 6 Konceptgenerering Product Design and Development Akademin för Innovation, Design och Teknik Kapitel 6 Konceptgenerering Product Design and Development Produkt- och processutveckling, KPP306 3 högskolepoäng, avancerad nivå Produkt- och processutveckling,

Läs mer

KONCEPTGENERERING KPP306

KONCEPTGENERERING KPP306 KONCEPTGENERERING KPP306 HANDLEDARE: ROLF LÖVGREN, RAGNAR TENGSTRAND UTFÖRT AV: SGRP 2 : MIKAEL MATTSSON, HENRIK TROLLVAD, DANIEL FLODQVIST PROGRAM: INPRE 4 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vad menas

Läs mer

Min syn på koncepthantering generering och utvärdering

Min syn på koncepthantering generering och utvärdering Min syn på koncepthantering generering och utvärdering Linus Granström KN3060, Produktutv. med formgivning Mälardalens högskola 2007-04-25 Inledning Denna essä beskriver författarens syn på de steg i produktutvecklingsprocessen

Läs mer

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

Identifiera kundbehov KPP306, Produkt och processutveckling, 15hp

Identifiera kundbehov KPP306, Produkt och processutveckling, 15hp 2008 02 21 Identifiera kundbehov KPP306, Produkt och processutveckling, 15hp PM, Seminarie SEM1, 3hp Kapitel 4 Seminariegrupp 7 Författare: Robin Hellsing Robin Jarl Handledare: Rolf Lövgren Sammanfattning

Läs mer

F2 Konceptutveckling. Konceptutvecklingsprocessen och några stödjande metoder

F2 Konceptutveckling. Konceptutvecklingsprocessen och några stödjande metoder F2 Konceptutveckling Konceptutvecklingsprocessen och några stödjande metoder Disposition Introduktion Konceptgenerering Kreativa verktyg Presentation av koncept Konceptval Allmänt om koncept Ett koncept

Läs mer

Min syn på ledarskap i PUprocessen

Min syn på ledarskap i PUprocessen Min syn på ledarskap i PUprocessen KPP306 Produkt och processutveckling 2012-04-10 Innehåll Inledning... 2 Definitioner av ledarskap... 3 Ledarens roll i ett projekt... 3 Olika typer av ledarskap... 4

Läs mer

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens Högskola INPRE 4 2006-04-24 Index Inledning... 2 Den klassiska PU-processen... 2

Läs mer

EFTER TRE ÅRS SÖKANDE PÅ CARL MALMSTEN FURNITURE STUDIES HAR JAG FÅTT INSIKT I HUR MIN VÄG TILL EN FÄRDIG PRODUKT KAN SE UT.

EFTER TRE ÅRS SÖKANDE PÅ CARL MALMSTEN FURNITURE STUDIES HAR JAG FÅTT INSIKT I HUR MIN VÄG TILL EN FÄRDIG PRODUKT KAN SE UT. EFTER TRE ÅRS SÖKANDE PÅ CARL MALMSTEN FURNITURE STUDIES HAR JAG FÅTT INSIKT I HUR MIN VÄG TILL EN FÄRDIG PRODUKT KAN SE UT. FÖR MIG ÄR TECKNANDET ETT UNIVERSELLT SPRÅK TILLGÄNGLIGT FÖR ALLA. BOKEN ÄR

Läs mer

Identifiera kundbehov En sammanfattning och analys av kapitel 4 i boken Product Design and Development

Identifiera kundbehov En sammanfattning och analys av kapitel 4 i boken Product Design and Development Identifiera kundbehov En sammanfattning och analys av kapitel 4 i boken Product Design and Development Grupp 6 Ali Abid Kjell Nilsson Patrick Larsson Mälardalens högskola KN3060, Produktutveckling med

Läs mer

Introduktion - Metodik i Produktutveckling

Introduktion - Metodik i Produktutveckling Introduktion - Metodik i Produktutveckling Innehåll i denna föreläsning Allmänt om kursen Produktutvecklingsprocessen Behovet av samarbete vid PU Olika aktörer i PU-processen Kursens mål Efter godkänd

Läs mer

KREATIVA PROCESSER FÖR ALLA. Ett konkret exempel steg för steg

KREATIVA PROCESSER FÖR ALLA. Ett konkret exempel steg för steg KREATIVA PROCESSER FÖR ALLA Ett konkret exempel steg för steg Foldern du håller i har sitt ursprung i ett projekt som genomfördes i Kultur i Västs regi tillsammans med produktdesignern Robert Maksinen

Läs mer

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg.

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg. Kunskapskrav Ma 2a Namn: Gy Betyg E D Betyg C B Betyg A 1. Begrepp Eleven kan översiktligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av några representationer samt översiktligt beskriva sambanden

Läs mer

Måndag 12:e September 13:15 16:00 Föreläsning 3, PPU204 Produktutveckling 1

Måndag 12:e September 13:15 16:00 Föreläsning 3, PPU204 Produktutveckling 1 Måndag 12:e September 13:15 16:00 Föreläsning 3, PPU204 Produktutveckling 1 Eftermiddagens agenda Konceptutveckling: frontprocessen Konceptgenerering, kapitel 7 Kort paus, 10 min Konceptval, kapitel 8

Läs mer

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Kravspecifikation KPP017

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Kravspecifikation KPP017 MÄLARDALENS HÖGSKOLA Kravspecifikation KPP017 Annika Henrich, Claes Eriksson, Emma Johansson, Nadja Suonperä 091006 Inledning En kravspecifikation är ett slags kontrakt som upprättas mellan uppdragsgivare

Läs mer

ENKLA STEG FÖR ETT LYCKAT EVENEMANG BROSCHYR FÖR UNGA ARBETSGRUPPER

ENKLA STEG FÖR ETT LYCKAT EVENEMANG BROSCHYR FÖR UNGA ARBETSGRUPPER TRE ENKLA STEG FÖR ETT LYCKAT EVENEMANG BROSCHYR FÖR UNGA ARBETSGRUPPER S O M A R B E T A R M E D E V E N E M A N G I A N G R A N S T R Ö M 2 0 1 6 INLEDNING Denna broschyr riktar sig till unga arbetsgrupper

Läs mer

FMEA. Failure Mode and Effects Analysis. Kurs: KPP017 Produktutveckling 2 Handledare: Rolf Lövgren Program: Innovation och produktdesign 2010-10-06

FMEA. Failure Mode and Effects Analysis. Kurs: KPP017 Produktutveckling 2 Handledare: Rolf Lövgren Program: Innovation och produktdesign 2010-10-06 2010-10-06 FMEA Failure Mode and Effects Analysis Grupp 1: Fredrik Nyberg Robin Rudberg Pontus Ramström Petra Kellokumpu Noor Abdulamir Junior Ndiaye Kurs: KPP017 Produktutveckling 2 Handledare: Rolf Lövgren

Läs mer

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Litteraturstudie Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Vad är en litteraturstudie? Till skillnad från empiriska studier söker man i litteraturstudier svar på syftet

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Projektet. TNMK30 - Elektronisk publicering

Projektet. TNMK30 - Elektronisk publicering Projektet TNMK30 - Elektronisk publicering Gruppindelning projekt Valfria grupper ~4 per grupp TNM088 - Digitala media-grupperna är ok Projektgrupper 4 personer Jämna par Lika arbete för små grupper Anmäl

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Innehåll Vad är en bra uppsats? Söka, använda och refera till litteratur Insamling

Läs mer

Undervisningen i ämnet webbutveckling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet webbutveckling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: WEBBUTVECKLING Ämnet webbutveckling behandlar de tekniker som används för att presentera och bearbeta information i webbläsaren samt utifrån dessa tekniker skapa och vidareutveckla statiska och dynamiska

Läs mer

TEKNISKA SYSTEM LÄRARHANDLEDNING ÅRSKURS 5

TEKNISKA SYSTEM LÄRARHANDLEDNING ÅRSKURS 5 TEKNISKA SYSTEM LÄRARHANDLEDNING ÅRSKURS 5 Välkommen till årets avtalsbesök för åk 5 på Visualiseringscenter C. Under ett besök hos oss bjuder vi in till att lära sig mer om tekniska system; vad de är,

Läs mer

LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12

LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12 LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12 Värdegrund och uppdrag Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden

Läs mer

Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring

Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring 2012-04-10 KPP306 Produkt- och Processutveckling 15hp Mikael Knutsson Inledning I kursen KPP 306 Produkt och Processutveckling

Läs mer

Studiehandledning till PBL på IT för användare

Studiehandledning till PBL på IT för användare ÖREBRO UNIVERSITET ESI-Informatik Anders Avdic, Ulrika Sandberg, Magnus Österman, Jenny Lagsten 2003-08-25; 2004-03-30; 2004-08-25; 2005-01-17, 2005-08-24, 2006-01-16 Studiehandledning till PBL på IT för

Läs mer

Essä. - Min syn på att nå en optimal start av en Produktutvecklingsprocess. KPP306 Produkt- och processutveckling

Essä. - Min syn på att nå en optimal start av en Produktutvecklingsprocess. KPP306 Produkt- och processutveckling Akademin för Innovation, Design och Teknik Essä - Min syn på att nå en optimal start av en Produktutvecklingsprocess Civilingenjörsprogrammet Innovation och produktdesign Skriven av Examinator: Rolf Lövgren

Läs mer

Analys och design. Objekt. Klass. med hjälp av CRC. Klassdiagram

Analys och design. Objekt. Klass. med hjälp av CRC. Klassdiagram Analys och design med hjälp av CRC 83 Klassdiagram Objekt Ett objekt är en individuellt identifierbar entitet som kan vara konkret eller abstrakt. Ett objekt har tillstånd, beteende och identitet. Reellt,

Läs mer

Vad är en designprocess?

Vad är en designprocess? Vad är en designprocess? En designprocess är organisation och ledning av människor och den information och kunskap de tar fram vid utvecklingen av en produkt Vilka variabler kan vi kontrollera? Hur mäter

Läs mer

DFA Design For Assembly

DFA Design For Assembly 2009 DFA Design For Assembly Seminarium I kurs KPP017 på MDH DFA är en metod inom produktutveckling som används för att få fram ett bra system för montering av nya produkter (kan även användas på befintliga

Läs mer

Thomas Mejtoft Teknikutveckling i ett affärsmässigt perspektiv, 15hp

Thomas Mejtoft Teknikutveckling i ett affärsmässigt perspektiv, 15hp Thomas Mejtoft Teknikutveckling i ett affärsmässigt perspektiv, 15hp Engineering in a Business Context, 15.0 Credits Uppgifter till träff om projekt- och affärsidé Skapa grupper för arbetet på kursen Formulera

Läs mer

CDC en jämförelse mellan superskalära processorer. EDT621 Campus Helsingborg av: Marcus Karlsson IDA

CDC en jämförelse mellan superskalära processorer. EDT621 Campus Helsingborg av: Marcus Karlsson IDA CDC6600 - en jämförelse mellan superskalära processorer av: Marcus Karlsson Sammanfattning I denna rapport visas konkret information om hur den första superskalära processorn såg ut och hur den använde

Läs mer

Business research methods, Bryman & Bell 2007

Business research methods, Bryman & Bell 2007 Business research methods, Bryman & Bell 2007 Introduktion Kapitlet behandlar analys av kvalitativ data och analysen beskrivs som komplex då kvalitativ data ofta består av en stor mängd ostrukturerad data

Läs mer

Pedagogiskt café. Problemlösning

Pedagogiskt café. Problemlösning Pedagogiskt café Problemlösning Vad är ett matematiskt problem? Skillnad mellan uppgift och problem - Uppgift är något som eleven träffat på tidigare, kan lösa med vanliga standardmetoder - Matematiskt

Läs mer

UTBILDNING: Skapa och leda högpresterande

UTBILDNING: Skapa och leda högpresterande UTBILDNING: Skapa och leda högpresterande team Introduktion Idag sker nästan allt arbete genom någon form av samarbete i grupp. Komplexiteten i att leda ett team har ökat i takt med att kraven på snabbhet,

Läs mer

IALOG. Lärarhandledning. Dialog. Tala Reflektera. till BuildToExpress. Dialog. NAReflektera. Lyssna. Lyssna Reflektera

IALOG. Lärarhandledning. Dialog. Tala Reflektera. till BuildToExpress. Dialog. NAReflektera. Lyssna. Lyssna Reflektera ra Reflektera a Reflektera ALOG Tala Reflektera Lyssna Reflektera Lyssna IALOG SNAReflektera Tala Reflektera DIA NAReflektera Tala Reflektera Dialog Dialog DIAL Lärarhandledning till BuildToExpress LEGOeducation.com

Läs mer

MULTIPLATTFORMAR STÄLLER KRAV PÅ DIN STRATEGI OCH LEDNING

MULTIPLATTFORMAR STÄLLER KRAV PÅ DIN STRATEGI OCH LEDNING BiTA Service Management Gamla Brogatan 11 111 20 Stockholm MULTIPLATTFORMAR STÄLLER KRAV PÅ DIN STRATEGI OCH LEDNING Mats Voxlin, managementkonsult 8 november 2017 mats.voxlin@bita.eu +46 70-910 05 48

Läs mer

Hållbar utveckling A, Ht. 2014

Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Kommunikation och projektledning för hållbar utveckling Projektplan Bakgrund Som ett stöd i ert projekt kommer ni att arbeta utifrån en projektplan i tre delar, varje ny

Läs mer

Jämförelserapport. För Christina Jonsson som samarbetar med Lars Andersson Denna rapport tillhandahålls av:

Jämförelserapport. För Christina Jonsson som samarbetar med Lars Andersson Denna rapport tillhandahålls av: Jämförelserapport För Christina Jonsson som samarbetar med Andersson 07.09.2018 Denna rapport tillhandahålls av: Lambertson Consulting Riddarvägen 42 184 51 Österskär E-mail: urban@u-lab.se Mobil: +46

Läs mer

Hur tar vi tillvara nya idéer i äldreomsorgen?

Hur tar vi tillvara nya idéer i äldreomsorgen? Hur tar vi tillvara nya idéer i äldreomsorgen? Ett idédokument om praktikbaserade innovationer Mats Segerström & Britt Östlund 2010-12-28 Innehåll 1. Inledning 2. Vad menas med innovation? 3. Bakgrund

Läs mer

Konceptkonstruktion. Metodik för konceptgenerering och presentation av koncept

Konceptkonstruktion. Metodik för konceptgenerering och presentation av koncept Konceptkonstruktion Metodik för konceptgenerering och presentation av koncept Olika faser/steg för konceptkonstruktion Klargör problemet (Kravspecifikation) Extern informationssökning Intern informationssökning

Läs mer

Bakgrund. Frågeställning

Bakgrund. Frågeställning Bakgrund Svenska kyrkan har under en längre tid förlorat fler och fler av sina medlemmar. Bara under förra året så gick 54 483 personer ur Svenska kyrkan. Samtidigt som antalet som aktivt väljer att gå

Läs mer

Affärsmässig tjänstedesign och teknikutveckling, 7.5 hp Service Design and Business Models in an Engineering Context, 7.5 Credits

Affärsmässig tjänstedesign och teknikutveckling, 7.5 hp Service Design and Business Models in an Engineering Context, 7.5 Credits Thomas Mejtoft Affärsmässig tjänstedesign och teknikutveckling, 7.5 hp Service Design and Business Models in an Engineering Context, 7.5 Credits Uppgifter till träff om projekt- och affärsidé Skapa grupper

Läs mer

Funktionsanalysens styrka

Funktionsanalysens styrka Funktionsanalysens styrka Funktionsanalys av existerande produkter är den bästa metoden att förstå dem Funktionsanalysens styrka forts. Funktionsanalys definierar vilka funktioner produkten skall uppfylla

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

idé Från till nytta GOtHiA SCiEnCE PArK OPEn ArEnA

idé Från till nytta GOtHiA SCiEnCE PArK OPEn ArEnA idé nytta Från till GOTHIA SCIENCE PARK OPEN ARENA Projektkoncept Projektansökan Projektgenomförande Innehåll Sammanfattning 1. Idé 2. Projektidé 3. Projektkandidat 4. Projektkoncept 5. Projektansökan

Läs mer

Inlämning etapp 4 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt

Inlämning etapp 4 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt Inlämning etapp 4 IKOT 2011 Grupp B.5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23 Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt Handledare: Joakim Johansson Innehållsförteckning

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen Progressionstabellen Nivåerna för betygsstegen E, C och A i kunskapskraven är formulerade med hjälp av en progressionstabell. Progressionstabellen är utgångspunkt för kunskapskraven i samtliga kurser för

Läs mer

Här ges en överblick över de delar som ingår i projektarbetet och beskriver kraven och bedömningskriterierna.

Här ges en överblick över de delar som ingår i projektarbetet och beskriver kraven och bedömningskriterierna. ACPU 2006 Experter Årets tema handlar om tekniska stöd åt experter. Vi vill att ni ska koncenterar er på människor som har en konkret och specifik kompetens inom ett avgränsat område. Denna kunskap kan

Läs mer

Opponenter: Erik Hansen Mats Almgren Respondent: Martin Landälv ioftpd-verktyg

Opponenter: Erik Hansen Mats Almgren Respondent: Martin Landälv ioftpd-verktyg Datavetenskap Opponenter: Erik Hansen Mats Almgren Respondent: Martin Landälv ioftpd-verktyg Oppositionsrapport, C-nivå 2006:12 1 Sammanfattat omdöme av examensarbetet Examensarbetet är intressant eftersom

Läs mer

Business Design. Creosa är ett företag specialiserat på kreativ intelligens ihopkopplat med entreprenörskap och affärsutveckling.

Business Design. Creosa är ett företag specialiserat på kreativ intelligens ihopkopplat med entreprenörskap och affärsutveckling. Creosa är ett företag specialiserat på kreativ intelligens ihopkopplat med entreprenörskap och affärsutveckling. Våra lösningar lär dig hur du kan använda din kreativa intelligens som motor i ditt företag,

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

LiU:s pedagogiska dagar 2017 Norrköping Linköping Förbättrat lärande av utredningsmetodik

LiU:s pedagogiska dagar 2017 Norrköping Linköping Förbättrat lärande av utredningsmetodik LiU:s pedagogiska dagar 2017 Norrköping 2017-03-14 Linköping 2017-03-15 Förbättrat lärande av utredningsmetodik Vi lever i en tid av förändring Förändringsarbete är viktigt inom de flesta verksamheter,

Läs mer

Projektuppgift.

Projektuppgift. Projekt Projektuppgift Designa och implementera ett webbaserat gränssnitt för att söka information i en befintlig databas. Webssidan ska vara komplett med navigering, överblick, sökning och strukturerad

Läs mer

Inspirationsfasen. Fortsättning på nästa sida. Hållbar utveckling B, vårterminen 2013. Cemus/CSD Uppsala, Uppsala universitet & SLU

Inspirationsfasen. Fortsättning på nästa sida. Hållbar utveckling B, vårterminen 2013. Cemus/CSD Uppsala, Uppsala universitet & SLU Inspirationsfasen Förvänta er framgång! Fokusera på problemet, men leta efter möjligheter. Titta på världen, observera och låt dig inspireras. Utforska det som kittlar din nyfikenhet! Ha med så många olika

Läs mer

Tvättfat. Produktframtagning och projektgrupper. Tips. Vattenkran. Engreppsblandare. Blandare. Claes Tisell. Maskinkonstruktion.

Tvättfat. Produktframtagning och projektgrupper. Tips. Vattenkran. Engreppsblandare. Blandare. Claes Tisell. Maskinkonstruktion. Tvättfat Produktframtagning och projektgrupper Maskinkonstruktion Vattenkran Tips Blandare Engreppsblandare 1 Termostatblandare Nyrenoverat 6000 sek Tunga Resväskor Resväskor på hjul Stabila resväskor

Läs mer

Jag ska göra en skiss. Jag gör ett diagram. Jag ska gissa!

Jag ska göra en skiss. Jag gör ett diagram. Jag ska gissa! s. 2 PROBLEMLÖSNING Kapitel 4 PROBLEMLÖSNING ARBETSGÅNG Hmmm...vad är det egentligen som är mitt problem? Hur ska ni lösa problemet? Tänk fritt! Jag ska ställa upp en ekvation Jag ska göra en skiss Jag

Läs mer

Interaktionsdesign som profession. Föreläsning Del 2

Interaktionsdesign som profession. Föreläsning Del 2 Interaktionsdesign som profession Föreläsning Del 2 Vikten av att göra research Varför behöver vi göra research? En produkt blir aldrig bättre än den data som denna baseras på Men Vi har redan gjort en

Läs mer

Teoritillämpning i historisk forskning. En nätbaserad doktorandkurs i historia HT 2019

Teoritillämpning i historisk forskning. En nätbaserad doktorandkurs i historia HT 2019 Teoritillämpning i historisk forskning. En nätbaserad doktorandkurs i historia HT 2019 Schema och instruktioner Schema: 26 september: Inlämning av texter till lärarna senast kl. 16. Internat 1: 3 oktober

Läs mer

Min syn på aktiviteter innan PU-processen i SME företag i förhållande till stora företag

Min syn på aktiviteter innan PU-processen i SME företag i förhållande till stora företag Min syn på aktiviteter innan PU-processen i SME företag i förhållande till stora företag Av Tobias Lindström Innehållsförteckning Introduktion... 1 Bakgrund... 1 Inledning... 1 Del två: Min syn på aktiviteter

Läs mer

Att komma igång rätt i en projektgrupp Utdrag ur och sammanfattning av ett arbetsschema.

Att komma igång rätt i en projektgrupp Utdrag ur och sammanfattning av ett arbetsschema. PIE. IEI. Linköpings universitet. 1 Artikel A1 i serien Att komma igång och bli klar i tid Att komma igång rätt i en projektgrupp Utdrag ur och sammanfattning av ett arbetsschema. ALLMÄN BESKRIVNING Tänka-fasen

Läs mer

K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige

K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige 2006-03-27 Innehållsförteckning Inledning 3 Kvalitetspolicy 4 Värderingar 5 Arbetssätt 6 Ordlista 7 2/7 Inledning Syftet med kvalitetsutveckling

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet en introduktion

Ledningssystem för kvalitet en introduktion ISO 9001 Ledningssystem för kvalitet en introduktion Innehåll 3 Vad är ett ledningssystem för kvalitet? 3 ISO 9001 4 Varför ska man ha ett kvalitetsledningssystem? 5 Hur man börjar? 7 Vad betyder certifiering?

Läs mer

Min syn på visuella verktyg i produktutvecklingsprocessen

Min syn på visuella verktyg i produktutvecklingsprocessen Mälardalens Högskola Min syn på visuella verktyg i produktutvecklingsprocessen KPP306 Produkt- och processutveckling Joakim Vasilevski 10/4/2012 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Skisser... 3

Läs mer

Nadia Bednarek 2013-03-06 Politices Kandidat programmet 19920118-9280 LIU. Metod PM

Nadia Bednarek 2013-03-06 Politices Kandidat programmet 19920118-9280 LIU. Metod PM Metod PM Problem Om man tittar historiskt sätt så kan man se att Socialdemokraterna varit väldigt stora i Sverige under 1900 talet. På senare år har partiet fått minskade antal röster och det Moderata

Läs mer

ESTETISK KOMMUNIKATION

ESTETISK KOMMUNIKATION ESTETISK KOMMUNIKATION Kommunikation med estetiska uttrycksmedel används för att påverka kultur- och samhällsutveckling. Kunskaper om estetisk kommunikation ökar förmågan att uppfatta och tolka budskap

Läs mer

Regler för grupparbeten, inlämnings- och laborationsuppgifter

Regler för grupparbeten, inlämnings- och laborationsuppgifter 1 Fastställda av UNRH 2000-12-05 Civilingenjörsprogrammet i riskhanteringsprogrammet Regler för grupparbeten, inlämnings- och laborationsuppgifter Arbete i samband med inlämningsuppgifter och laborationer

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Borås den 2 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

Handboken - undervisning, kartläggning och analys. och lärares. för att fördjupa elevers kunnande

Handboken - undervisning, kartläggning och analys. och lärares. för att fördjupa elevers kunnande Handboken - undervisning, kartläggning och analys och lärares för att fördjupa elevers kunnande Taluppfattning och allsidiga räknefärdigheter Handbok för stöd och stimulans Alistair McIntosh NCM NSMO Bakgrund

Läs mer

Skapa kreativa och innovativa testorganisationer. Staffan Iverstam, QualityMinds

Skapa kreativa och innovativa testorganisationer. Staffan Iverstam, QualityMinds Skapa kreativa och innovativa testorganisationer Staffan Iverstam, QualityMinds Kort om mig Staffan Iverstam, QualityMinds Civilekonom som arbetat med affärsutveckling och e-butiker. IT-konsult sedan 2001

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Breddning av industridesign Broadening of Industrial design 27,5 högskolepoäng / 27,5 credits Kurskod: IDK215

Läs mer

Anledning: Generellt så undviker QUPER att göra fullständiga förutsägelser för relationerna mellan ett systems fördelar, kostnad och kvalitet.

Anledning: Generellt så undviker QUPER att göra fullständiga förutsägelser för relationerna mellan ett systems fördelar, kostnad och kvalitet. Fråga 1. QUPER Påstående: QUPER är en modell för att elicitera krav Anledning: Generellt så undviker QUPER att göra fullständiga förutsägelser för relationerna mellan ett systems fördelar, kostnad och

Läs mer

Kursplan Webbutveckling 2, 100p Läsår 2013-2014

Kursplan Webbutveckling 2, 100p Läsår 2013-2014 Kursplan Webbutveckling 2, 100p Läsår 2013-2014 Kurswebb: www.creativerooms.se/edu, välj Webbutveckling 2 Lärare: Aino-Maria Kumpulainen, aino-maria.kumpulainen@it-gymnasiet.se Hösttermin 2013 Vecka Tema

Läs mer

Detaljhjälp för en lyckad workshop

Detaljhjälp för en lyckad workshop Workshop Detaljhjälp för en lyckad workshop 1.1 Workshop Workshop är en mycket effektiv metod att på kort tid samla information från en mängd intressenter samtidigt. Den lämpar sig utmärkt för att få fram

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Statsvetenskap G02 Statsvetenskapliga metoder Metoduppgift

Statsvetenskap G02 Statsvetenskapliga metoder Metoduppgift METOD-PM PROBLEM Snabb förändring, total omdaning av en stat. Detta kan kallas revolution vilket förekommit i den politiska sfären så långt vi kan minnas. En av de stora totala omdaningarna av en stat

Läs mer

Seminarium PM. Kapitel 7: Konceptval. Produkt och processutveckling KPP306. Grupp 5 Helena Bäckström Anna Ericsson Emma Lindgren

Seminarium PM. Kapitel 7: Konceptval. Produkt och processutveckling KPP306. Grupp 5 Helena Bäckström Anna Ericsson Emma Lindgren Akademin för Innovation, Design och Teknik Seminarium PM Kapitel 7: Konceptval Produkt och processutveckling KPP306 Grupp 5 Helena Bäckström Anna Ericsson Emma Lindgren 2010 02 09 Innehållsförteckning

Läs mer

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Josefine Möller och Meta Bergman 2014 Nu på gymnasiet ställs högra krav på dig när du ska skriva en rapport eller uppsats. För att du bättre ska vara förberedd

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBER PROGRMMERING OCH DIGITL KOMPETENS Extramaterial till Matematik X NIVÅ TRE Programmering LÄRRE I den här uppgiften får du och dina elever en introduktion till programmering. Uppgiften vänder sig först

Läs mer

Tillämpningen av individuell lönesättning - problem och möjligheter Inför 2012 års forsknings- och innovationspolitiska proposition

Tillämpningen av individuell lönesättning - problem och möjligheter Inför 2012 års forsknings- och innovationspolitiska proposition 2013 Anna Danielsson Håkan Regnér Tillämpningen av individuell lönesättning - problem och möjligheter Inför 2012 års forsknings- och innovationspolitiska proposition Tolkningar av studien: Besluts- och

Läs mer

Tre metoder för effektiva avslagsanalyser

Tre metoder för effektiva avslagsanalyser Tre metoder för effektiva avslagsanalyser Optimera din affär. Här nedan följer tre vanliga metoder för hur man kan analysera kunderna som inte är kom att in i portföljen. ligga Det är av största vikt att

Läs mer

Deadline 3. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén

Deadline 3. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén Deadline 3 Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén 1 3. Kartlägg kundens röst För att få en klar bild av kundens nuvarande och kommande behov definieras marknaden

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN 30030 Industridesign, individuell fördjupning Industrial, individual proficency 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod: IDK320,

Läs mer

Produktspecifikationer och QFD. Specifikationer för produktutveckling samt QFD metodik för kravhantering

Produktspecifikationer och QFD. Specifikationer för produktutveckling samt QFD metodik för kravhantering Produktspecifikationer och QFD Specifikationer för produktutveckling samt QFD metodik för kravhantering Innehållet i presentationen Målspecifikation (target specification) Vad ska man tänka på vid kravställning?

Läs mer

Seminarieuppgift. Product Design and Development, 4th edi. Kapitel 4: Identifying Customers Needs

Seminarieuppgift. Product Design and Development, 4th edi. Kapitel 4: Identifying Customers Needs Seminarieuppgift Product Design and Development, 4th edi. Kapitel 4: Identifying Customers Needs Sophie Danilov & Malin Lindblom 2/28/2012 Identifiera kundbehov I detta kapitel beskrivs den del i produktutvecklingsprocessen

Läs mer

Varianter: 20 p. D-nivå (för magisterexamen) 10 p. C-nivå (för kandidatexamen) 10 p. C-nivå + 10 p. D-nivå (för magisterexamen) Delar:

Varianter: 20 p. D-nivå (för magisterexamen) 10 p. C-nivå (för kandidatexamen) 10 p. C-nivå + 10 p. D-nivå (för magisterexamen) Delar: Varianter: 20 p. D-nivå (för magisterexamen) 10 p. C-nivå (för kandidatexamen) 10 p. C-nivå + 10 p. D-nivå (för magisterexamen) 1 För uppsatskurserna i datorlingvistik gäller generellt att de består av

Läs mer

Processinriktning i ISO 9001:2015

Processinriktning i ISO 9001:2015 Processinriktning i ISO 9001:2015 Syftet med detta dokument Syftet med detta dokument är att förklara processinriktning i ISO 9001:2015. Processinriktning kan tillämpas på alla organisationer och alla

Läs mer

Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018

Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018 Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018 Teknikåttans intentioner med årets klassuppgifter är att de ska vara väl förankrade i Lgr 11. Genom att arbeta med klassuppgifterna

Läs mer

Operatörer och användargränssnitt vid processtyrning

Operatörer och användargränssnitt vid processtyrning Operatörer och användargränssnitt vid processtyrning Normativa och beskrivande analyser Uppsala universitet @ 2003 Anders Jansson Sammanfattning kap. 1 Sociotekniska system Många olika grupper av användare

Läs mer

Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga

Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga Att bedriva effektiv framgångsrik förändring har varit i fokus under lång tid. Förändringstrycket är idag högre än någonsin

Läs mer

Repetition L1-L4 Övergripande designprocessen

Repetition L1-L4 Övergripande designprocessen Repetition L1-L4 Övergripande designprocessen 1. Definiera behov/kundnytta 2. Planera hur problemet skall lösas 3. Förstå problemet genom att ta fram kravspec 4. Generera många lösningsförslag (koncept)

Läs mer

KVALITET ARBETSBOK FÖR GRUPPDISKUSSION

KVALITET ARBETSBOK FÖR GRUPPDISKUSSION KVALITET ARBETSBOK FÖR GRUPPDISKUSSION KVALITET För oss refererar ordet kvalitet ofta till operativ kvalitet. Det innebär att vi alltid levererar utlovade produkter eller tjänster i utlovad tid. När vi

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mål och Syfte Eleven ska: ha erfarenhet av eget bildskapande och formexperimenterande i olika material och tekniker ha grundläggande kunskaper i skissteknik, komposition

Läs mer

PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri

PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri Utmaningar för ökad innovationsförmåga inom Svensk processindustri 2018-09-27 Sverige behöver fler innovativa företag som bedriver

Läs mer

Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan 2016

Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan 2016 Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan 2016 Teknikåttans intentioner med årets Klassuppgift är att den ska vara väl förankrad i Lgr 11. Genom att arbeta med Klassuppgiften tror vi att eleverna

Läs mer

Pedagogisk planering till klassuppgifterna Teknikåttan 2019

Pedagogisk planering till klassuppgifterna Teknikåttan 2019 Pedagogisk planering till klassuppgifterna åttan 2019 åttans intentioner med årets klassuppgifter är att den ska vara väl förankrad i Lgr 11. Genom att arbeta med klassuppgifterna tror vi att eleverna

Läs mer