Seminarieuppgift. Product Design and Development, 4th edi. Kapitel 4: Identifying Customers Needs

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Seminarieuppgift. Product Design and Development, 4th edi. Kapitel 4: Identifying Customers Needs"

Transkript

1 Seminarieuppgift Product Design and Development, 4th edi. Kapitel 4: Identifying Customers Needs Sophie Danilov & Malin Lindblom 2/28/2012

2 Identifiera kundbehov I detta kapitel beskrivs den del i produktutvecklingsprocessen som syftar till att identifiera kundbehov. Författarna ser denna utvecklingsfas som en process i sig och erbjuder läsarna en femstegsmetod för att grundligt angripa uppgiften. Metoden syftar till att: Säkerställa att produkten fokuserar på kundbehov Identifiera latenta och dolda behov såväl som explicita Skapa en faktabas att grunda kravspecifikationen på Dokumentera kundbehovsaktiviteter i utvecklingsprocessen Försäkra att inga grundläggande kundbehov missas eller glöms bort Skapa en gemensam förståelse för kundbehoven bland medlemmarna i utvecklingsgruppen För att beskriva metoden använder författarna ett exempel där en skruvdragare skall utvecklas. Nedan återges den fem stegsmetod som författarna förespråkar. Steg 1: Samla in data från kunder Insamling av data innefattar kontakt med kunder och erfarenhet av produktens användningsområde. Tre vanliga metoder är: Intervjuer: En eller fler medlemmar i utvecklingsgruppen diskuterar behov med en enda kund. Intervjuerna genomförs vanligtvis i kundens arbetsmiljö och varar vanligtvis i en till två timmar. Fokusgrupper: Med hjälp av en moderator drivs en diskussion av en grupp bestående av 8 till 12 kunder. Diskussionerna sker helst i ett rum utrustat med en tvåvägs spegel, där flera av medlemmarna i produktutvecklingsgruppen kan observera gruppen. Observera produkten under användning: Att studera hur kunder använder en redan befintlig produkt eller en övning där en ny produkt är avsedd att användas, kan avslöja viktiga detaljer om kundbehovet. Observationen kan vara helt passiv och utan interaktion med kunden eller att man arbetar sida vid sida med kunden, vilket tillåter medlemmar av utvecklingsgruppen att själva upptäcka erfarenheter vid användandet av produkten. Idealiskt är om utvecklingsgruppen observerar i den tänkta användarmiljön. Ibland används även skriftliga enkäter för insamling av rådata. Medan mail och webbaserade undersökningar är relativt användbara senare i processen, men detta rekommenderas inte som inledande insatser för att identifiera kundbehoven. Skrivna enkäter ger inte tillräckligt med information om användarmiljön för produkten och är generellt ganska dåliga för att ta fram outtalade behov. Forskning av Griffin och Hauser visar att en tvåtimmars diskussion ger ungefär samma antal kundbehov som en entimmes intervju. Eftersom intervjuer vanligtvis är mindre kostsamma per timme än fokusgrupper och för att intervjuer ofta tillåter att utvecklingsgruppen att uppleva användningsmiljön för produkten, rekommenderas intervjuer som den primära data insamlingsmetoden.

3 Val av kunder I sin forskning behandlar Griffin och Hauser även frågan om hur många kunder som behöver intervjuas för att ta fram de flesta av kundbehoven. I en studie, uppskattade de att 90 procent av kundbehoven för en produkt kom fram efter 30 intervjuer. I en annan studie uppskattade de att 98 procent av kundbehoven kom fram efter 25 timmars datainsamling från både fokusgrupper och intervjuer. En generell riktlinje för de flesta produkter är att färre än tio intervjuer är otillräckligt och mer än 50 är för många. Däremot kan intervjuerna genomföras stegvis och avslutas när man upplever att inga ytterligare kundbehov dyker upp. Dessa generelle riktlinjer gäller för fall där produktutvecklingsteamet vänder sig till en specifik målgrupp. Om man väljer att satsa på ett bredare segment, bör tio intervjuer eller mer per segment genomföras. Behov kan identifieras mer effektivt om man intervjuar en grupp kunder som kallas lead users. Enligt von Hipppel, är lead users kunder som upplever behov månader ibland år före majoriteten av marknaden. Dessa kunder är en särskilt användbar källa av två orsaker: De kan ofta uttrycka sina framväxande behov, pga att de varit tvungna att kämpa med otillräckliga befintliga produkter. De kanske redan har uppfunnit lösningar för att möta deras behov. Genom att fokusera en del av datainsamlingskrafterna på lead users, kan teamet identifiera behov som är explicita för lead users, men som är latenta hos majoriteten av marknaden. Genom att utveckla produkter som möter dessa latenta behov kan företag förutse trender och ta viktiga marknadsandelar gentemot konkurrerande produkter. Valet av vilka kunder som ska intervjuas kompliceras när det finns flera olika grupper av människor som kan anses vara kunderna. För många produkter, är en person köparen, den som tar beslutet att inhandla produkten och en annan som är själva slutanvändaren av produkten. En bra infallsvinkel är att samla data från slutanvändaren av produkten i alla situationer, och i de fall där köparen och intressenter är tydligt viktiga bör även data samlas in från dessa. Konsten att få fram kundbehovsdata De tekniker som presenteras nedan är främst tänkta att användas vid intervjuer av slutanvändaren, men metoderna kan appliceras på alla tre datainsamlingssätt och alla typer av intressenter. Det grundläggande tillvägagångssättet är att vara mottaglig för den information som ges av kunderna och att undvika konfrontationer och defensiv framställning. Insamlingen av data är vitt skiljt från ett säljsamtal: målet är att framkalla ett ärligt uttryck för behoven, inte att övertyga kunden om vad han eller hon behöver. En förberedd intervjuguide är nödvändig för att strukturerar upp dialogen. Exempel på frågor för att strukturera upp intervjun: När och varför använder du denna typ av produkt?

4 Berätta om en typisk situation när du använder produkten. Vad gillar du med de befintliga produkterna? Vad ogillar du med de befintliga produkterna? Vilka faktorer väger du in när du köper produkten? Vilka förbättringar skulle du vilja göra på produkten? Här följer några generella tips för effektiv interaktion med kunder: Go with the flow: Om kunden ger användbar information, var inte rädd för att anpassa intervjumallen efter det. Målet är att samla viktig data om kundernas behov, inte att göra klart intervjumallen på avsatt tid. Use visual stimuli and props: Ta gärna med ett antal befintliga och konkurerande produkter. Suppress preconceived hypotheses about produkt technology: Frekventa användare kommer att göra antaganden om produktkoncepten. I dessa situationer, bör intervjuaren undvika att föra diskussioner om antagande till hur produkten kan komma att utformas och tillverkas. När kunder nämner specifika tekniker och produktegenskaper, bör intervjuaren istället undersöka de underliggande behoven. Have the costumer demonstrate the product and/ or typical tasks related to the product: Om intervjun genomförs i den tänkta användarmiljön, är en demonstration ofta bra för att få fram nyttig information. Be alert for surprises and expression for latent needs: Om en kund nämner något oväntat, rekommenderas det att följdfrågor ställs. Ofta kan en rad följdfrågor leda till att underliggande behov kommer fram. Watch for nonverbal information: Det kan ibland vara svårt att sätta ord på vissa behov, exempelvis gällande stil, image och bekvämlighet. Utvecklingsgruppen måste därför vara medveten om de ordlösa signaler som kunder sänder ut och vara beredda på att signalerna ibland motsäger sig det som kunden uttrycker i ord. Signalerna kan vara i form av ansiktsuttryck, agerande och förhållningssätt till konkurrerande produkter. Författarnas förslag och riktlinjer förutsätter att kunden har viss kännedom om liknande produkter som den som utvecklas, men i fall av en helt ny produkt kan utvecklingsgruppen studera användningen av andra produkter för att få fram kundbehovet av vissa detaljer. Till exempel kan en elektrisk rakhyvel studeras vid framtagandet av en sladdlös skruvdragare. En skruvdragare heter på engelska screwdriver, detta är även en drink bestående av apelsinjuice och vodka. I insamlandet av kundbehov för verkligt revolutionerande produkter där kunderna inte har några erfarenheter, bör intervjufrågorna fokusera på en uppgift eller en situation där den nya produkten kan appliceras, istället för produkten i sig. Dokumentering av kundmöten De finns fyra metoder som vanligen används för att dokumentera interaktionen med kunderna:

5 Ljudupptagning: Att göra en inspelning av en intervju är lätt. Tyvärr är det väldigt tidsödande att transkribera inspelningen till text och att anlita någon för att göra detta kan bli dyrt. Dessutom kan inspelning vara negativt, då det kan vara skrämmande för vissa kunder. Anteckningar: Handskrivna anteckningar är det vanligaste sättet att dokumentera en intervju. Genom att i förväg utse en person huvudsakligen ansvarig för att föra anteckningar, tillåts den andre personen koncentrera sig på en effektiv frågeställning. Videoinspelning: Detta används mestadels för att dokumentera en fokusgrupps session. Det är också mycket användbart för att observera kunderna i användarmiljön och/eller vid användandet av en befintlig produkt. Fotografering: Att ta bilder ger många av de fördelar som finns med videoinspelning. Den främsta fördelen med stillbilder är enkelheten i att visa upp dem och den lättillgängliga utrustningen. Den främsta nackdelen är oförmågan att förmedla rörelse. Det slutgiltiga resultatet av datainsamlingsfasen av processen är en uppsättning indata, vanligtvis i formen av kunduttalanden, som ofta kompletteras med videoinspelningar och stillbilder. Det sista steget i steg 1 är att skriva tackkort till kunderna involverade i processen. Med största säkerhet kommer utvecklingsgruppen behöva ytterligare kundinformation, därför är det mycket viktigt att upprätthålla en bra kundrelation. Steg 2: Tolka indatan som kundbehov I detta steg tolkas den data som samlats in från kunderna och underliggande kundbehov definieras. Kundbehoven uttrycks sedan skriftligt i form av påståenden om produkten. Det har uppmärksammats att analytiker har en tendens att formulera olika behov av samma intervjunoteringar, varpå det rekommenderas att mer än en gruppmedlem deltar i processen att tolka intervjuerna. I boken ger författarna fem riktlinjer för hur behov formuleras som uttryck för produktegenskaper. De första två är grundläggande och avgörande för en effektiv tolkning, resterande tre säkerställer att en konsekvent formulering och stil används av samtliga gruppmedlemmar. Uttryck behovet i form av vad produkten skall göra, inte hur den möjligtvis kan göra det Kunder uttrycker ofta sina önskemål genom att beskriva ett lösningsförslag eller en genomförandestrategi, men det är viktigt att behoven uttrycks utan att de blir beroende av någon speciell teknisk lösning. Uttryck behovet lika specifikt som indatan Behov kan beskrivas i en varierad grad av detaljer. För att inte gå miste om information skall behovet uttryckas i samma grad av detaljrikedom som indatan. Använd positiv, inte negativ, formulering.

6 I ett senare skede skall behoven översättas till kundkrav i en kravspecifikation, detta sker enklare om behoven uttrycks positivt. I vissa fall uttrycks dock ett behov mer naturligt i negativ form, exempelvis Skruvdragaren har inte sönder skruvhuvudet, varpå det vore både besvärligt och konstigt att formulera det i positiv mening. Beskriv behovet som en egenskap hos produkten. Att formulera behov som en egenskap hos produkten garanterar enhetlighet och underlättar efterföljande översättning till kravspecifikationen. Trots att inte alla behov rakt av kan formuleras som egenskaper om produkten kan åtminstone de flesta uttryckas som egenskaper hos användaren av produkten. Exempelvis Användaren kan manuellt tillföra ett vridmoment till skruvdragaren för att driva skruven. Undvik orden måste och bör. Orden måste och bör anger en viss grad av betydelse av behovet. Istället för att spontant tilldela behov en viss betydelse i detta steg rekommenderas att samtliga behov viktas först i steg 4. De kundbehov som listas i detta steg i processen är ett resultat av all den information som framkommit ur de intervjuer som genomförts. Trots att vissa krav kan komma att vara tekniskt ogenomförbara eller ekonomiskt oförsvarbara värderas de inte utifrån detta nu. Begränsningar och fråga om genomförbarhet tas i beaktning först i kommande utvecklingssteg i samband med att kravspecifikationen upprättas. I vissa fall kan kunder även ge uttryck för behov som motsäger sig varandra. I detta processteg skall gruppen dock inte försöka att lösa sådana problem utan istället dokumentera båda behoven. Hur dessa konflikter skall lösas är en av de utmaningar som gruppen handskas med i det kommande konceptutvecklingssteget i processen. Steg 3: Organisera behoven hierarkiskt Utifrån steg 1 och 2 bör mellan 50 och 300 uttryckta kundbehov ha definierats. Steg 3 syftar till att organisera dessa behov i en hierarkisk ordning för att underlätta kommande aktiviteter i utvecklingsprocessen. Listan består vanligen av ett par primära funktioner, vilka var och en vidare karakteriseras av sekundära funktioner. I fall av väldigt komplexa produkter kan även de sekundära funktionerna brytas ned i tredjehandsfunktioner. Många utvecklingsgrupper kan framgångsrikt organisera behoven hierarkiskt utan detaljerade instruktioner, författarna har ändå valt att tillhandahålla en steg för steg procedur för att förtydliga arbetsgången. Denna återges nedan: Skriv respektive uttryckt behov på ett kort eller post it lapp Förslagsvis kan behovet skrivas i mitten på kortet i större bokstäver, nedanför kan sedan relevant information skrivas i mindre text för att förtydliga eller ge referens till behovets ursprung. Eliminera överflödiga uttalanden

7 Kort eller post it lappar med överflödiga behov kan staplas tillsammans och ses som ett kort. Det är dock viktigt att vara noga med att endast sammanslå uttryckta kundbehov som är identiska i sin betydelse. Gruppera korten efter liknelser i vilket behov de uttrycker Här skall utvecklingsgruppen försöka bilda grupper om 3 7 kort som beskriver liknande behov. Nybörjargrupper har en tendens att dela in korten efter teknologiska aspekter, exempelvis material, förpackningar och effekt eller förväntade komponenter så som batterier och växlar. Istället är det viktigt att tänka utifrån vilka behov som kunden ser som liknande. I vissa fall låter till och med utvecklingsgruppen kunderna själva kategorisera de uttalade behoven. Namnge varje grupp Namnet som väljs skall beskriva det generella behovet av samtliga behov i dess grupp. Namnet kan väljas utifrån ett uttryckt behov i gruppen eller så kan utvecklingsgruppen uttrycka ett nytt behov att namnge gruppen med. Överväg att skapa en supergrupp, bestående av två till fem grupper Om det är färre än 20 grupper är oftast en hierarkisk struktur i två nivåer tillräcklig för att organisera data. Är det dock mer än 20 grupper bör utvecklingsgruppen överväga att skapa så kallade supergrupper av flera grupper med liknande behov. Varje supergrupp skall sedan ges ett namn i form att ett uttryckt kundbehov som beskriver de underliggande gruppernas karaktär. Supergruppens namn ses här som det primära behovet, gruppernas namn inom supergruppen ses som de sekundära behoven och behoven inom sekundärbehoven som tredjehandsbehov. Granska och redigera Det finns inget facit till hur de uttryckta kundbehoven skall organiseras hierarkiskt. I detta stadie bör utvecklingsgruppen se över strukturen och överväga omplaceringar, omformuleringar och om en annan grupp bör titta på strukturen för att komma med objektiva synpunkter. Detta processteg blir mer komplicerat att utföra om utvecklingsgruppen försöker reflektera över två skilda marknadssegment för produkten. I ett sådant läge kan det vara fördelaktigt att använda sig av olikfärgade kort eller post it lappar för att indikera vilka kundbehov som uttalats för respektive segment. Ett annat alternativ är att utföra aktiviteten separat för de olika marknadssegmenten. Steg 4: Fastställ hur viktiga behoven är Den hierarkiska strukturen i sig säger inget om hur viktiga kunderna tycker att de respektive behoven är. Det är dock viktigt att utvecklingsgruppen får en känsla för hur kunderna viktar behoven för att kunna göra korrekta avvägningar och fördela de resurser som finns att tillgå i designprocessen effektivt. Målet med detta steg i behovsprocessen är att få ett numeriskt värde på betydelsen av respektive behov för att kunna jämföra behoven sinsemellan. Enligt författarna finns det två sätt att tackla utmaningen. Det första är att fullt ut lita på utvecklingsgruppens åsikter baserade på erfarenhet från kundintervjuer, det andra alternativet innebär att viktningen baseras på fler kundundersökningar. Trots att alternativ ett ofta spar både tid

8 och pengar föredrar många utvecklingsgrupper att utföra fler kundundersökningar då detta medför en helt annan grad av noggrannhet till processen. Kundundersökningar kan ske personligt, via telefon, mail eller Internet. I undersökningen ber man kunden att rangordna de olika behoven enligt en given skala. Då många kunder skulle tacka nej till att värdera behov som uppgår till ett hundratal är det rekommenderat att göra ett urval bland behoven som kunden får bedöma. Självklara behov, som skruvdragaren skall rymmas enkelt i en verktygslåda, kan exempelvis väljas bort. Författarna anser att undersökningen inte bör innehålla mer än 50 behov. Det är även möjligt att låta olika kundgrupper rangordna olika behov och på så sätt kunna täcka in samtliga behov som finns. Det finns en mängd olika undersökningar som designats för att värdera vikten av olika kundbehov. Författarna beskriver ett exempel där olika påståenden om produktens egenskaper skall betygsättas i en skala från 1 5. Innebörden av respektive betygssteg finns definierat i undersökningen. I författarnas exempel låter man även kunden notera om de uppfattar produktegenskapen som unik, spännande och/eller oväntad. Detta för att hjälpa utvecklingsgruppen att identifiera latenta behov. Steg 5: Reflektera över resultatet och processen Det sista steget i metoden syftar till att reflektera över resultatet och processen. Ett par frågor som bör diskuteras enligt författarna är: Har vi integrerat med alla tänkbara kunder på vår målmarknad? Har vi haft förmågan att se bortom behov relaterade till befintliga produkter och kunnat se latenta behov som kunderna på vår marknad har? Är det något i vår utredning som bör följas upp med fler intervjuer och vidare undersökning? Vilka av de personer som vi talat med kan vara lämpliga deltagare i den fortsatta utvecklingsprocessen? Vad vet vi nu som vi inte visste när vi började? Är vi förvånade över något behov? Involverade vi samtliga personer i vår organisation som behöver har djup förståelse för kundbehoven? Hur kan vi förbättra processen i framtida utvecklingsarbeten?

9 Diskussion och analys Vi anser att denna fas är en av de viktigaste delarna i utvecklingsprocessen då identifiering och uppfyllandet av kundbehov är en nödvändighet för att generera en attraktiv produkt. Vi anser att den metod och tillvägagångssätt som beskrivs i boken är systematisk och användbar att följa i en produktutvecklingsprocess. Metoden är tydlig, välbeskriven och strukturerad. Dock känns det bitvis som att författarna beskriver självklarheter, men om dessa inte omnämnts i kapitlet finns risken att viktiga steg i framtagandet av kundbehoven förbisetts. I kapitlet beskriver författarna vikten av att identifiera de outtalade behoven. Vi tycker därför att det borde finnas mer och tydliga exempel på hur dessa kan uppmärksammas. Steg 1: Det är framför allt detta steg i kapitlet som vi uppfattar beskrivs lite väl ingående. Det som nämns är ofta självklarheter och vi anser därför att beskrivningar kan kortas ner. Vi uppskattar att författarna underbygger sina teorier gällande en optimal storlek på fokusgrupper och antal intervjuer med forskning på området. Dock är vi skeptiska till att författarna skriver att intervjuer kan utföras stegvis och avslutas när ny information inte längre kommer fram. Vi anser att det kan vara svårt att avgöra när detta sker då det är tänkbart att de tio första intervjuerna kan uttrycka samma kundbehov men att den elfte bidrar med något nytt. Vi hade hellre sätt att författarna definierad ett minimum på hur många intervjuer som bör genomföras. Steg 2: Tolka indatan som kundbehov Vi upplever att de som beskrivs i detta kapitel kommer att hjälpa oss att formulera kundbehov i framtiden och att författarna uppmärksammade oss på ett tillvägagångssätt i att formulera behov som vi inte använt oss av tidigare. Vi gillar framför allt att författarna belyste vikten av att formulera kundbehoven i positiv mening och att behoven skall uttryckas som en egenskap hos produkten. Dessutom blev vi uppmärksamma på att inte ta in värderande ord i behovsformuleringen. Steg 3: Organisera behoven hierarkiskt Denna del anser vi känns lite väl ingående och vi anser att den kunde kortas ner. I övrigt så anser vi att det är ett viktigt steg i processen och att den påminner om en funktionsanals. Vi hade dock föredragit om beskrivningen av hur man kan gå tillväga om olika marknadssegment behandlas beskrivits inledningsvis istället för i slutet av steget. Steg 4: Fastställ hur viktiga behoven är Vi anser att detta är ett viktigt steg och vi håller med författarna om att utvecklingsgruppen måste få en känsla för vilka behov som kunder värderar högt för att kunna göra medvetna val och avvägningar i designen. Vi ifrågasätter dock vad författarna grundar sitt resonemang gällande att en undersökning inte bör innehålla mer än 50 behov att vikta. Enligt oss är det på gränsen till för många för att kunden ska orka genomföra den ordentligt. Steg 5: Reflektera över resultatet och processen Vi anser att frågeställningarna är relevanta och konkreta, detta steg anser vi är en viktig del i att kvalitetssäkra processen.

10 Diskussionsfrågor 1. I steg 5 reflekterar man över processen. Finns det några ytterligare frågor som utvecklingsgruppen bör ställa sig? Är några orelevanta? Om ja, varför? 2. Författarna anser att kundundersökningen inte bör innehålla mer än 50 behov att vikta. Skulle ett lägre antal ge en mer noggrann vikting av behoven? 3. Vilken metod är mest lämpad att använda för att vikta behoven? 4. Vilka för och nackdelar finns med följande datainsamlingsmetoder: Intervjuer? Fokusgrupper? Tidigare forskning? Referenser Ulrich, Karl T., Eppinger, Steven D. (2008) Product Design and Development 4 th ed. McGraw Hill

Identifiera kundbehov En sammanfattning och analys av kapitel 4 i boken Product Design and Development

Identifiera kundbehov En sammanfattning och analys av kapitel 4 i boken Product Design and Development Identifiera kundbehov En sammanfattning och analys av kapitel 4 i boken Product Design and Development Grupp 6 Ali Abid Kjell Nilsson Patrick Larsson Mälardalens högskola KN3060, Produktutveckling med

Läs mer

Identifiera kundbehov KPP306, Produkt och processutveckling, 15hp

Identifiera kundbehov KPP306, Produkt och processutveckling, 15hp 2008 02 21 Identifiera kundbehov KPP306, Produkt och processutveckling, 15hp PM, Seminarie SEM1, 3hp Kapitel 4 Seminariegrupp 7 Författare: Robin Hellsing Robin Jarl Handledare: Rolf Lövgren Sammanfattning

Läs mer

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

Min syn på koncepthantering generering och utvärdering

Min syn på koncepthantering generering och utvärdering Min syn på koncepthantering generering och utvärdering Linus Granström KN3060, Produktutv. med formgivning Mälardalens högskola 2007-04-25 Inledning Denna essä beskriver författarens syn på de steg i produktutvecklingsprocessen

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Att intervjua och observera

Att intervjua och observera Att intervjua och observera (Även känt som Fältstudier ) Thomas Lind Institutionen för informationsteknologi Visuell information och interaktion 2014-01-27 Påminnelser från högre ort Gruppindelning! Välj/Hitta

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå. Dir. 2016:24

Kommittédirektiv. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå. Dir. 2016:24 Kommittédirektiv Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå Dir. 2016:24 Beslut vid regeringssammanträde den 17 mars 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska

Läs mer

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens Högskola INPRE 4 2006-04-24 Index Inledning... 2 Den klassiska PU-processen... 2

Läs mer

Återkoppling att få gruppen att arbeta. Ann-Marie Falk Irene Karlsson-Elfgren Örjan Östman

Återkoppling att få gruppen att arbeta. Ann-Marie Falk Irene Karlsson-Elfgren Örjan Östman Återkoppling att få gruppen att arbeta Ann-Marie Falk Irene Karlsson-Elfgren Örjan Östman Grupparbete inom kursen Aktiva studenter i grupparbeten våren 2007 Inledning I denna rapport beskriver vi återkoppling

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen Progressionstabellen Nivåerna för betygsstegen E, C och A i kunskapskraven är formulerade med hjälp av en progressionstabell. Progressionstabellen är utgångspunkt för kunskapskraven i samtliga kurser för

Läs mer

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

Struktur och Ledning i små organisationer

Struktur och Ledning i små organisationer Kungl. Tekniska Högskolan ME1010, Organisation och kundskapsintensivt arbete Fredrik Bergenlid, 870510-0157 Christian Rane, 810105-0279 Struktur och Ledning i små organisationer Innehåll 1 Inledning 1

Läs mer

Innehåll. Användarstudier. Användarstudier enligt Microsoft. Varför? Aktivt lyssnande. Intervjuteknik. Intervju Observation Personor Scenarier Krav

Innehåll. Användarstudier. Användarstudier enligt Microsoft. Varför? Aktivt lyssnande. Intervjuteknik. Intervju Observation Personor Scenarier Krav Innehåll Användarstudier Johan Åberg johan.aberg@liu.se Intervju Observation Personor Scenarier Krav Varför? Användarstudier enligt Microsoft http://www.youtube.com/watch?v=v_s13 VtPpJQ Aktivt lyssnande

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Rapport från Läkemedelsverket

Rapport från Läkemedelsverket Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Rapport från Läkemedelsverket Juni 2012 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1, VT 2014

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1, VT 2014 Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1, VT 2014 I anslutning till vårterminens kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 har en lärarenkät

Läs mer

Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring

Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring 2012-04-10 KPP306 Produkt- och Processutveckling 15hp Mikael Knutsson Inledning I kursen KPP 306 Produkt och Processutveckling

Läs mer

för spejarscoutprogrammet

för spejarscoutprogrammet för spejarscoutprogrammet Innehåll 1. Inledning 3 2. Hur man tar ibruk spejarprogrammet på ett smidigt sätt 4 3. Samarbete med äventyrsscoutavdelningen 8 4. Spejarscoutavdelningens gemensamma träffar 9

Läs mer

MILJÖDRIVEN PRODUKTUTVECKLING

MILJÖDRIVEN PRODUKTUTVECKLING TJÄNA PENGAR PÅ MILJÖDRIVEN inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 juni 2010 TALARE MODERATOR Marie Hagberg Kvalitets- och miljöchef MTR Stockholm KEYNOTE SPEAKER Sara Paulsson Manager Design for

Läs mer

UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR

UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR BAKGRUND......s 1 METOD....s 2 RESULTAT........s 3-8 LÄSKORTENS INFOPELARE........s 3 LÄSKORENS DESIGN.......s 4 KORTLÄSARE.... s

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

DECO SIGMA 8: OPTIMERAD DESIGN EN VERKLIGT TEKNISK & EKONOMISK LÖSNING

DECO SIGMA 8: OPTIMERAD DESIGN EN VERKLIGT TEKNISK & EKONOMISK LÖSNING DECO SIGMA 8: OPTIMERAD DESIGN EN VERKLIGT TEKNISK & EKONOMISK LÖSNING Idealisk ergonomi, enkel åtkomst, bättre sikt och hantering, trumfkorten som uppmärksammas på marknaden. Lanserad med en kraftig reklaminsats

Läs mer

Individuellt fördjupningsarbete

Individuellt fördjupningsarbete Individuellt fördjupningsarbete Ett individuellt fördjupningsarbete kommer pågå under hela andra delen av kursen, v. 14-23. Fördjupningsarbetet kommer genomföras i form av en mindre studie som presenteras

Läs mer

Förskolan: Humlan Natt & Dag 2015-2016

Förskolan: Humlan Natt & Dag 2015-2016 Förskolan: Humlan Natt & Dag 2015-2016 Förskolans främjande insatser Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för alla människors lika värde. Förebyggande åtgärder På Humlans förskola

Läs mer

FÖRÄLDRARS ERFARENHETER AV ATT HA BARN MED SVÅR ALLERGISJUKDOM

FÖRÄLDRARS ERFARENHETER AV ATT HA BARN MED SVÅR ALLERGISJUKDOM FÖRÄLDRARS ERFARENHETER AV ATT HA BARN MED SVÅR ALLERGISJUKDOM Birgitta Lagercrantz, Barn- och Ungdomskliniken, Växjö Åsa Persson, Barn- och ungdomskliniken, Kristianstad BAKGRUND Magisteruppsats Astma-

Läs mer

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna för dig som intervjuar Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 Viktigt att tänka på i en

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav. Mål KUNSKAPSKRAV

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav. Mål KUNSKAPSKRAV Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav Mål KUNSKAPSKRAV Läraren ska sätta betyg på varje kurs och det finns prec i serade kunskapskrav för tre av de godkända betygs stegen E, C och A. Kunskapskraven är för

Läs mer

Förenklingsjakten Resultat av studien inom hotell- och restaurangbranschen

Förenklingsjakten Resultat av studien inom hotell- och restaurangbranschen Förenklingsjakten Resultat av studien inom hotell- och restaurangbranschen Det ska vara enkelt att starta och driva företag och det är viktigt att de regler som finns är enkla och ändamålsenliga. 1 Resultat

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Paper från lärgruppen i matematik. S:t Olofsskolan vt 13

Paper från lärgruppen i matematik. S:t Olofsskolan vt 13 Paper från lärgruppen i matematik S:t Olofsskolan vt 13 Agneta Sillman Karlsson Carolina Strömberg Katrin Lingensjö Ulla Sjöstedt Bakgrund: Många elever tycker matte är att enbart räkna i en mattebok.

Läs mer

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk?

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? En undersökning om attityder till sjukskrivning bland 2.000 anställda och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor Arne Modig Kristina Boberg T22785

Läs mer

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Problem... Någonting man försöker undervika och om möjligt göra sig av med eller En möjlighet

Läs mer

Trimsarvets förskola

Trimsarvets förskola Trimsarvets förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Planen gäller från 2014-09-01 till 2015-08-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

KÄNNA IGEN ADHD-SYMTOM OCH DIAGNOS

KÄNNA IGEN ADHD-SYMTOM OCH DIAGNOS KÄNNA IGEN ADHD-SYMTOM OCH DIAGNOS Det här kapitlet innehåller råd till både föräldrar/vårdnadshavare och lärare om symtomen på ADHD och hur man känner igen dem hos ett barn. Här finns avsnitt om ADHD

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

Upprop & Lediga tjänster

Upprop & Lediga tjänster Upprop & Lediga tjänster Det finns 60 lediga tjänster på PPU AB Välj en ledig tjänst vid första bordet PPU AB har 4 avdelningar vid huvudkontoret i Eskilstuna samt vid Västeråsfilialen: Marknadsavdelning,

Läs mer

Aldrig mer krångliga system

Aldrig mer krångliga system Whitepaper Aldrig mer krångliga system När du investerar i ett nytt system är det viktigt att ställa rätt krav på användbarhet. Bra användbarhet ökar produktiviteten och arbetsglädjen. Läs mer på www.visma.se/commerce

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Personalhandbok Anställning & Avslut

Personalhandbok Anställning & Avslut 1. Innehåll I det här avsnittet hittar du information om vår process för anställning, introduktion och när du slutar hos oss. Anställning (2) Rekryteringsprocess (2.1) Anställningsavtal (2.2) Tystnadsplikt

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Problem Sedan privatiseringen av landets apotek skedde för 3 år sedan är det många som hävdar att apoteken inte har utvecklats till det bättre,

Läs mer

Rapport Steg 2. Grupp A3. Johan Sandström, Martin Svensson, Sven Rehnberg, Erik Birgersson, Ola Brown

Rapport Steg 2. Grupp A3. Johan Sandström, Martin Svensson, Sven Rehnberg, Erik Birgersson, Ola Brown Rapport Steg 2 Grupp A3 Johan Sandström, Martin Svensson, Sven Rehnberg, Erik Birgersson, Ola Brown 2.1 Produktens livscykel För att underlätta möjligheten att tillfredsställa slutkunden kan en uppdelning

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Redigeringsteknik och postproduktion

Redigeringsteknik och postproduktion Interaktionsdesign- Metod Metoder för att skapa kunskap om användaren: Behov Preferenser Reaktioner Kvalitativa metoder Kvantitativa metoder Boken: Part 1 (urval) Interaktionsdesign Teoretiskt fokus för

Läs mer

STEG 3 - IKOT, Grupp B1

STEG 3 - IKOT, Grupp B1 STEG 3 - IKOT, Grupp B1 Handledare: Gruppmedlemmar: Lars Almefelt, Forskare Christian Ankarbranth, Sekreterare Edward Lindqvist Jens Kjellerup Joakim Widstrand, Projektledare Victor Hagman Sön 15 feb 2009

Läs mer

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66 Asylboende Malmö 2016-04-05 Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 respondenter: 66 Urval: Alla Frågor: Alla frågor Fråga 1 Hur nöjd är du med Programupplägget? 1 Inte alls nöjd 0 0% 2 0 0% 3 6 13% 4 23

Läs mer

Så gör du din kund nöjd och lojal - och får högre lönsamhet. Tobias Thalbäck Om mätbara effekter av kundnöjdhet

Så gör du din kund nöjd och lojal - och får högre lönsamhet. Tobias Thalbäck Om mätbara effekter av kundnöjdhet Så gör du din kund nöjd och lojal - och får högre lönsamhet Tobias Thalbäck Om mätbara effekter av kundnöjdhet Hög kundnöjdhet ger högre avkastning Företag med hög kundnöjdhet genererar högre avkastning

Läs mer

Systemet och användaren En arbetsplatsstudie av upphandlingshantering på Visma Commerce

Systemet och användaren En arbetsplatsstudie av upphandlingshantering på Visma Commerce Systemet och användaren En arbetsplatsstudie av upphandlingshantering på Visma Commerce Ellen Andersson, Rikard Karlsson, Linn Olsson, Elin Sjöström, Alice Walden Handledare: Mathias Broth & Magnus Bång

Läs mer

Administrationsverktyg för marinvåg

Administrationsverktyg för marinvåg Computer Science Opponent(s): Ewelina Helmersson & Mollin Widegren Respondent(s): Christer Oscarsson & Jonas Larsson Administrationsverktyg för marinvåg Opposition Report, C-level 2010:VT 1 En generell

Läs mer

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060 ESSÄ Min syn på kompetensutveckling i Pu-process Datum: 2006-04-26 Produktutveckling med formgivning, KN3060 Utfört av: Kim Hong Tran Handledare: Rolf Lövgren Ragnar Tengstrand INLEDNING INLEDNING ESSÄNS

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE E-handeln 2014 Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna undersökning är gjord av Silentium 11/12 17/12 2014. 1038 personer i varierande

Läs mer

1 Sammanfattning och slutsatser

1 Sammanfattning och slutsatser 1 Sammanfattning och slutsatser 1.1 Bakgrund Enligt regeringsformens 11 kap. 9 skall vid tillsättning av statlig tjänst avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet. Det

Läs mer

PROCESS REKRYTERING SOCIALFÖRVALTNINGEN

PROCESS REKRYTERING SOCIALFÖRVALTNINGEN PROCESS REKRYTERING SOCIALFÖRVALTNINGEN - EN VISUELL GEMENSAM GRUND FÖR VÅRT ARBETE - STEG 1 & 2 BEHOVSANALYS OCH KRAVPROFIL REKRYTERING BEKSED TILL ÖVRIGA SÖKANDE 1. Behovsanalys och kravprofil 2. Omplacering

Läs mer

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet KVALITETSSÄKRAD VÄLFÄRD Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet EXEMPEL FRÅN SÄRSKILT BOENDE FÖR ÄLDRE Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet 1 1. Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet exempel

Läs mer

Business Model Canvas

Business Model Canvas Business Model Canvas med rätt affärsmodell kan du ändra en hel bransch 16 mars 2016 Du behöver 10 miljoner kronor för att växa ditt företag. Du träffar en finansiär som kan ge dig de pengar som bolaget

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Kåsan/Fröviskolan

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Kåsan/Fröviskolan Rapport Grön Flagg Förskolan Kåsan/Fröviskolan Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-29 13:33:31: Det är inspirerande att läsa er rapport och se hur ni har integrerat hållbar utveckling i er verksamhet!

Läs mer

Mynta och den mystiske rånaren

Mynta och den mystiske rånaren SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? När Mynta är i Sofias godisbutik kommer plötsligt en rånare in. Rånaren lämnar ett hotbrev. Sofia vågar inte gå

Läs mer

Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning

Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning Daniel Leonardsson dale0010@student.umu.se Kajsa Persson kape0038@student.umu.se I samarbete med Svensk Maskinprovning,

Läs mer

Bergshamraskolan 2014-2015. Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bergshamraskolan 2014-2015. Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bergshamraskolan 2014-2015 Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Genomförda aktioner och kartläggningar under året: Vi har under årets gång upprättat

Läs mer

Journalhanteringssystem för World Scout Jamboree 2011

Journalhanteringssystem för World Scout Jamboree 2011 Journalhanteringssystem för World Scout Jamboree 2011 Datum: 2011-01-19 Int09 Per Borneng Mikael Gustafsson Martin Runnding Claes Sundström 1 Executive summary Syftet med denna studie är att ta fram belägg

Läs mer

Just nu pågår flera satsningar för att förbättra svenska elevers måluppfyllelse

Just nu pågår flera satsningar för att förbättra svenska elevers måluppfyllelse Andersson, Losand & Bergman Ärlebäck Att uppleva räta linjer och grafer erfarenheter från ett forskningsprojekt Författarna beskriver en undervisningsform där diskussioner och undersökande arbetssätt utgör

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Augusti 2015 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Mockfjärds förskola Mål Normer och Värden 2:1 Måluppfyllelse I arbetet med att förankra grundläggande normer och värden i förskolans verksamhet sker

Läs mer

På webbsidan Matriskonstruktion kan du följa hur en matris kan byggas upp. Det här exemplet utvecklar tankar från den visade matrisen.

På webbsidan Matriskonstruktion kan du följa hur en matris kan byggas upp. Det här exemplet utvecklar tankar från den visade matrisen. Exempelmatris På webbsidan Matriskonstruktion kan du följa hur en matris kan byggas upp. Det här exemplet utvecklar tankar från den visade matrisen. Utgångspunkten för matrisen är att läsa såväl ämnets

Läs mer

Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1

Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1 Sammanställning värdegrundsbegrepp personal. Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1 Begrepp som

Läs mer

Samtal kring känsliga frågor

Samtal kring känsliga frågor Samtal kring känsliga frågor Ibland ställs du inför en situation där du behöver samtala med en medarbetare om något besvärligt eller känsligt. Skälen kan vara många - exempelvis: att du inte är nöjd med

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

Nationella prov i åk 6 ur ett skolledarperspektiv

Nationella prov i åk 6 ur ett skolledarperspektiv Nationella prov i åk 6 ur ett skolledarperspektiv Lena Löfgren lena.lofgren@hkr.se Britt Lindahl britt.lindahl@hkr.se Diagnoser ino bakgrund och erfarenheter för arbete med NP Diagnosmaterialets övergripande

Läs mer

Vetenskapsmetodik. Föreläsning inom kandidatarbetet 2015-01-28. Per Svensson persve at chalmers.se

Vetenskapsmetodik. Föreläsning inom kandidatarbetet 2015-01-28. Per Svensson persve at chalmers.se Vetenskapsmetodik Föreläsning inom kandidatarbetet 2015-01-28 Per Svensson persve at chalmers.se Detta material är baserad på material utvecklat av professor Bengt Berglund och univ.lektor Dan Paulin Vetenskapsteori/-metodik

Läs mer

Exempel på gymnasiearbete inom naturvetenskapsprogrammet naturvetenskap

Exempel på gymnasiearbete inom naturvetenskapsprogrammet naturvetenskap Exempel på gymnasiearbete september 2012 Exempel på gymnasiearbete inom naturvetenskapsprogrammet naturvetenskap Mpemba-effekten Elevens idé Rana ska utföra sitt gymnasiearbete i grupp tillsammans med

Läs mer

Kravspecifikation. Hantering av systemdokument

Kravspecifikation. Hantering av systemdokument Kravspecifikation Hantering av systemdokument Av: Ingegerd Gustavsson & Dokumentnr: P0 Utgåva: 2 Datum: 01-05-18 Tillgänglighet: Fri spridning Kravspecifikation Sida 1 (12) Dokumenthistoria Utgåva Beskrivning

Läs mer

Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan Stockholms Län

Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan Stockholms Län Ett samverkansprojekt mellan länets 26 kommuner, Länsstyrelsen och Kommunförbundet Stockholms Län. www.miljosamverkanstockholm.se Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan

Läs mer

xgap lösningen för aktiv varumärkesvård BRAND/ASSET

xgap lösningen för aktiv varumärkesvård BRAND/ASSET 2 3 Om man vill ha de mest nöjda kunderna, måste man också veta vad som gör kunden mest nöjd Att framgångsrikt erbjuda en vara eller en tjänst handlar om att tillgodose de behov och drivkrafter som köparen

Läs mer

För att kunna genomföra en diskussion bör ämnet och syftet för diskussionen vara kända för eleven.

För att kunna genomföra en diskussion bör ämnet och syftet för diskussionen vara kända för eleven. Att kunna föra en strukturerad diskussion handlar om att på ett fungerande sätt delge andra sina åsikter och tankar i ett ämne. Det handlar om att både kunna tala, lyssna och förstå turtagningens principer.

Läs mer

Torsdag 3:e September 13:15 17:00 Föreläsning 2, PPU204 Produktutveckling 1

Torsdag 3:e September 13:15 17:00 Föreläsning 2, PPU204 Produktutveckling 1 Torsdag 3:e September 13:15 17:00 Föreläsning 2, PPU204 Produktutveckling 1 Eftermiddagens agenda Allmän kursinfo Sammanfattning av kapitel 1-3 Produktplanering, kapitel 4 Kort paus, 10 min Identifiering

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: Fysik Mål Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: - använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som energi, teknik, miljö

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Avlösning som anhörigstöd

Avlösning som anhörigstöd Avlösning som anhörigstöd Viktiga faktorer som styr när anhöriga ska ta beslut om avlösning Pia Rylander och 2015-05-13 Arbetet har genomförts med hjälp av Utvärderingsverkstaden på FoU Sjuhärad Innehåll

Läs mer

Test av kranspetsvågar i virkesfordon

Test av kranspetsvågar i virkesfordon Datum 2016-02-18 Författare Sven Gustafsson Test av kranspetsvågar i virkesfordon WWW.SDC.SE P o s t a d r e s s : 8 5 1 8 3 S u n d s v a l l B e s ö k s a d r e s s : S k e p p a r p l a t s e n 1 T

Läs mer

Återkopplingsrapport M A S T E R P E R S O N A N A L Y S I S. Rapport för: Mattias Söderström

Återkopplingsrapport M A S T E R P E R S O N A N A L Y S I S. Rapport för: Mattias Söderström Rapport för: Mattias Söderström Denna rapport är resultatet av din Master Person Analysis. Avsikten är en tydlig och korrekt summering av dina svar från formuläret. Dina testresultat kommer att användas

Läs mer

Thomas360-rapport. den 8 juli 2012. Thomas Ledare. Thomas360 för ledare. Privat och Konfidentiellt

Thomas360-rapport. den 8 juli 2012. Thomas Ledare. Thomas360 för ledare. Privat och Konfidentiellt Thomas360-rapport den 8 juli 2012 Thomas Ledare Thomas360 för ledare Privat och Konfidentiellt Innehåll Introduktion Förstå din Thomas360-rapport Genomsnitt för kompetenser Ett diagram med de 5 högsta

Läs mer

Sammanställningar av djupintervjuer

Sammanställningar av djupintervjuer Sammanställningar av djupintervjuer Bakgrund Under en vecka i slutet av januari 2016 genomfördes djupintervjuer runt kommunens digitala service. 12 personer intervjuades. Innan intervjuerna gjordes en

Läs mer

Avsedd för. Samordningsförbundet RAR i Sörmland. Datum April, 2010 TUNA-PROJEKTET MEDVERKAN I UTVÄRDERING AV PROJEKT TUNA

Avsedd för. Samordningsförbundet RAR i Sörmland. Datum April, 2010 TUNA-PROJEKTET MEDVERKAN I UTVÄRDERING AV PROJEKT TUNA MEDVERKAN I UTVÄRDERING AV PROJEKT TUNA Avsedd för Samordningsförbundet RAR i Sörmland Datum April, 2010 TUNA-PROJEKTET MEDVERKAN I UTVÄRDERING AV PROJEKT TUNA TUNA-PROJEKTET Datum Reviderad 2010/04/27

Läs mer

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Folkhälsoskrift 2013:1 Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Uppföljningsrapport Leva med barn & Små och stora steg.docx

Läs mer

SKRÄCK I FÖRRÅDET Jørn Jensen

SKRÄCK I FÖRRÅDET Jørn Jensen SIDAN 1 Boken handlar om: Viktor är hemma hos Emma. Där läser han en rysare för Emma. Boken heter Den vita handen. När Viktor ska gå hem, tycker han att det är lite läskigt. Det är mörkt ute. På väg till

Läs mer

Känslo- och behovskort. Lekar och övningar till känslo och behovskort. På egen hand. Sätt ord på dina behov. Förbered dig för en utmaning

Känslo- och behovskort. Lekar och övningar till känslo och behovskort. På egen hand. Sätt ord på dina behov. Förbered dig för en utmaning Känslo- och behovskort På www.friareliv.se kan du köpa två vackra kortlekar med ord för känslor och en med ord för behov. De kan användas för au underläua samtal, vid beslutsprocesser, medling och för

Läs mer

Handkirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset MAS, Malmö. Känselträning Sensory re-education efter nervreparation

Handkirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset MAS, Malmö. Känselträning Sensory re-education efter nervreparation Handkirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset MAS, Malmö Känselträning Sensory re-education efter nervreparation Vad händer när en skadad nerv är reparerad? Efter en nervskada får man problem med handens

Läs mer

Metadokument för dokument inom Chalmers Studentkår

Metadokument för dokument inom Chalmers Studentkår Metadokument för dokument inom Chalmers Studentkår Denna guide är inte en fullständig beskrivning över alla typer av styrdokument 1 och dokument som används inom Chalmers Studentkårs verksamhet. Dokumentet

Läs mer

STÖD BARN MED ADHD I KLASSRUMMET

STÖD BARN MED ADHD I KLASSRUMMET STÖD BARN MED ADHD I KLASSRUMMET Det här kapitlet ger råd om bra sätt att stödja barn med ADHD i klassrummet. Här finns även förslag på metoder som kan användas för att hjälpa till att skapa en bra stödstruktur.

Läs mer

Yttrande över remissen om kommunallagen - En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24

Yttrande över remissen om kommunallagen - En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24 Stöd & Process 2015-09-03 Solveig Jusélius 08-590 972 38 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2015:220 Solveig.Juselius@upplandsvasby.se Kommunstyrelsen Yttrande över remissen om kommunallagen - En kommunallag för

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Offertförfrågan forskningsöversikt om det civila samhället och arbetsmarknadsområdet

Offertförfrågan forskningsöversikt om det civila samhället och arbetsmarknadsområdet US1000, v 1.2, 2015-10-08 1 (6) 2015-12-01 Offertförfrågan forskningsöversikt om det civila samhället och arbetsmarknadsområdet Härmed inbjuds att lämna offert till genomförande av en forskningsöversikt

Läs mer

Välkommen till BESTA-vägen ett metodstöd för analys av löneskillnader mellan kvinnor och män

Välkommen till BESTA-vägen ett metodstöd för analys av löneskillnader mellan kvinnor och män Välkommen till BESTA-vägen ett metodstöd för analys av löneskillnader mellan kvinnor och män Det här handlar om en metod som kan användas i lönebildningsarbetet på myndigheten. Fokus för metoden BESTA-vägen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012/2013

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012/2013 SDF Västra Innerstaden Mellanhedens förskoleområde Mellanhedens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012/2013 Oktober 2012 Linda Tuominen, förskolechef, Mellanhedens förskoleområde

Läs mer

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012 Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 HT-2012 Praktikplats: Strandberghaage AB Tegnergatan 34 113 59 Stockholm Praktikperiod 28 augusti 2012 18 januari 2013. Handledare: Pelle Strandberg Jag har under hösten

Läs mer

KOMMUNENS KVALITET I KORTHET. KKiK-presentationer 2015 ÅRS UNDERSÖKNING. KKiK-presentationer 1

KOMMUNENS KVALITET I KORTHET. KKiK-presentationer 2015 ÅRS UNDERSÖKNING. KKiK-presentationer 1 KOMMUNENS KVALITET I KORTHET KKiK-presentationer 2015 ÅRS UNDERSÖKNING KKiK-presentationer 1 KKiK-presentationer 2 KKiK-presentationer 2015 års undersökning Sveriges Kommuner och Landsting, 2015 Text:

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN. Utvärdering hösten 2007. Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman

KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN. Utvärdering hösten 2007. Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN Utvärdering hösten 2007 Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman Socialnämnden 2008-06-11 Inledning Politikerna i Älvsbyn

Läs mer