EFTER TRE ÅRS SÖKANDE PÅ CARL MALMSTEN FURNITURE STUDIES HAR JAG FÅTT INSIKT I HUR MIN VÄG TILL EN FÄRDIG PRODUKT KAN SE UT.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EFTER TRE ÅRS SÖKANDE PÅ CARL MALMSTEN FURNITURE STUDIES HAR JAG FÅTT INSIKT I HUR MIN VÄG TILL EN FÄRDIG PRODUKT KAN SE UT."

Transkript

1

2

3 EFTER TRE ÅRS SÖKANDE PÅ CARL MALMSTEN FURNITURE STUDIES HAR JAG FÅTT INSIKT I HUR MIN VÄG TILL EN FÄRDIG PRODUKT KAN SE UT. FÖR MIG ÄR TECKNANDET ETT UNIVERSELLT SPRÅK TILLGÄNGLIGT FÖR ALLA. BOKEN ÄR DÄRFÖR ILLUSTRERAD I BESKRIVANDE BILDER DIREKT TAGNA UR MITT ARBETE SOM DESIGNER. DU KANSKE HAR DRÖMMAR OM ATT ARBETA SOM DESIGNER ELLER BARA VILL UPPTÄCKA OCH LÄRA DIG OM HUR DIN FAVORITPRODUKT BLEV TILL. DET HÄR ÄR EN HANDBOK FÖR DIG SOM VILL FÖLJA MED PÅ RESAN I EN DESIGNPROCESS. MED DENNA BOK HOPPAS JAG KUNNA DELA MIN KUNSKAP OCH SKAPA FÖRSTÅELSE FÖR DET STORA ARBETE SOM LIGGER BAKOM EN FÄRDIG PRODUKT.

4 STEG 1

5 EN OMVÄRLDSSPANING INNEBÄR ATT DU BETRAKTAR VAD SOM HÄNDER RUNT OMKRING DIG OCH I VÄRLDEN. LETA EFTER SAKER SOM PÅMINNER OM DET DU VILL SKAPA. DETTA FÖR ATT FYLLA PÅ DIN KUNSKAPSBANK OCH DÄRMED STIMULERA DIN OCH PRODUKTENS KREATIVA UTVECKLING. DETTA GÖR MAN INTE BARA FÖR ATT INSPIRERAS UTAN OCKSÅ FÖR ATT UNDVIKA ATT TA FRAM EN PRODUKT SOM REDAN FINNS PÅ MARKNADEN. SÄTT DIG VID DATORN OCH SÖK PÅ SÅDANT DU FINNER INSPIRERANDE. ELLER TA PÅ DIG DINA SKÖNASTE SKOR FÖR EN INSPIRATIONSPROMENAD. BRA PRYLAR ATT HA:

6

7

8 STEG 2

9 EN DESIGNBRIEF ÄR EN SKRIVEN BESTÄLLNING SOM OFTAST LEVERERAS AV UPPDRAGSGIVAREN. DEN BESKRIVER I STORA DRAG VILKEN FUNKTION PRODUKTEN SKA FYLLA. OM DET ÄR DU SJÄLV SOM STARTAT PROJEKTET SKRIVER DU DIN EGEN DESIGNBRIEF. NÄR DU GÖR EN DESIGNBRIEF GÄLLER DET ATT TÄNKA OBJEKTIVT. UTVÄRDERA DIN PRODUKTIDÉ OCH BESKRIV DEN NOGGRANT UTIFRÅN DESS OLIKA FUNKTIONER. DESIGNBRIEFEN HJÄLPER TILL ATT STRUKTURERA UPP DITT ARBETE. DEN HJÄLPER TILL ATT SKAPA RAMAR I FORM AV RIKTLINJER OCH AVGRÄNSNINGAR FÖR DIN PRODUKT. BRA PRYLAR ATT HA:

10

11

12 STEG 3

13 BRAINSTORMING ÄR ETT AV MÅNGA VERKTYG SOM KAN ANVÄNDAS FÖR ATT HITTA INSPIRATION GENOM ATT SPÅNA IDÉER PÅ OLIKA SÄTT. ETT MOODBOARD ÄR ETT VERKTYG UNDER DETTA STEG. DET KAN VARA ETT COLLAGE AV BILDER OCH MATERIAL SOM SKAPAR EN KÄNSLA AV DIN PRODUKTIDÉ. NÄR DU GÖR DITT MOODBOARD ÄR DET VIKTIGT ATT LÅTA KREATIVITETEN FLÖDA. LETA IGENOM TIDNINGAR, SKRIV UT BILDER ELLER GÅ PÅ EN INSPIRATIONSRUNDA OCH SAMLA IHOP MATERIAL. HITTA EN TOM VÄGG ELLER YTA DÄR DU KAN TEJPA ELLER NÅLA UPP DITT COLLAGE. BRAINSTORMING HJÄLPER DIG ATT PÅ ETT KREATIVT OCH KRAVLÖST SÄTT HITTA INSPIRATION. MED DITT MOODBOARD KAN DU LÄTTARE VISA KUNDEN HUR DU VILL TA PROJEKTET VIDARE. BRA PRYLAR ATT HA:

14

15

16 STEG 4

17 ETT KONCEPT ÄR EN KORTFATTAD BESKRIVNING AV EN IDÉ I ETT DESIGNARBETE. MAN TYDLIGGÖR EXEMPELVIS EN ANVÄNDNING, EN SPECIFIK FORM ELLER KANSKE ETT MATERIALMÖTE. ATT FORMULERA FLER ÄN ETT KONCEPT GER UTRYMME TILL ATT GÖRA VAL OCH BORTVAL. UTGÅ FRÅN TIDIGARE ARBETE I DIN PROCESS NÄR DU SKA FORMULERA DITT KONCEPT. DITT MOODBOARD KAN NU KOMMA TILL NYTTA FÖR ATT LETA EFTER NYCKELORD. TESTA ATT TECKNA DINA KONCEPT I SITUATIONER. I MÅNGA FALL ÄR BILDER LÄTTARE ATT LÄSA ÄN ORD. DU KAN NU ANVÄNDA DITT KONCEPT TILL ATT BESKRIVA DIN PRODUKTIDÉ PÅ ETT TYDLIGT OCH LÄTTSAMT SÄTT. KONCEPTET KOMMER UNDERLÄTTA I KOMMANDE STEG GENOM ATT DET SKAPAR RAMAR FÖR PRODUKTENS FORM OCH FUNKTION. BRA PRYLAR ATT HA:

18

19

20

21 EN KÄNSLA SOM PLÖTSLIGT KAN DYKA UPP UNDER ARBETETS GÅNG ÄR ATT ALLA DINA IDÉER ÄR SOM BORTBLÅSTA. DET ÄR PRESTATIONSÅNGESTEN SOM INFINNER SIG. DETTA SCENARIO ÄR ALLT ANNAT ÄN OVANLIGT. DENNA KÄNSLA BRUKAR OFTA UPPSTÅ NÄR ARBETET SKA KOMMA IGÅNG PÅ RIKTIGT. SPECIELLT DÅ DET HANDLAR OM ATT BÖRJA FORMGE DIN PRODUKT. DET ENDA SOM EGENTLIGEN HJÄLPER I DET HÄR SKEDET ÄR ATT TA ETT STEG TILLBAKA OCH SE PÅ PROJEKTET I SIN HELHET. TITTA ÄVEN IGENOM ALLT DET FÖRBEREDANDE ARBETE DU GJORT. DU KOMMER NU FÖRSTÅ ATT PRODUKTEN REDAN FINNS DÄR. ALLT DU BEHÖVER GÖRA ÄR ATT TA DE IDÉER DU REDAN FORMULERAT OCH LÅTA DEM BESTÄMMA PRODUKTENS FORM, FÄRG OCH FUNKTION.

22 STEG 5

23 ATT SKISSA PRODUKTER INNEBÄR ATT MAN VISUALISERAR SINA IDÉER MED HJÄLP AV PENNA OCH PAPPER. I DETTA LÄGE HANDLAR DET OM ATT FORMGE EN KONKRET PRODUKT BASERAD PÅ IDÉERNA MAN FORMULERAT I DET TIDIGARE UTFÖRDA ARBETET. NU NÄR DU KOMMIT TILL SKISSDELEN GÄLLER DET ATT DU FÅR NED DINA IDÉER PÅ PAPPERET UTAN ATT TÄNKA FÖR MYCKET. HÖG KVALITET PÅ SKISSERNA LIGGER INTE I FOKUS. TECKNA ALLA IDÉER SOM DYKER UPP MED KONCEPTEN SOM INSPIRATION. ATT TECKNA NED SINA IDÉER PÅ PAPPER ÄR VIKTIGT FÖR ATT VISA KUNDEN HUR MAN TÄNKT. SPARA ALLTID DINA TECKNINGAR SOM BEVIS PÅ DIN LÅNGA ARBETSPROCESS. BRA PRYLAR ATT HA:

24

25

26 STEG 6

27 EN VOLYMMODELL BYGGS I VERKLIG SKALA. MED DEN KAN DU ENKELT OCH SNABBT SE HUR STORLEKEN STÄMMER ÖVERENS MED DIN IDÉ. MODELLEN BEHÖVER INTE VARA SÅ NOGGRANT UTFÖRD DÅ DEN BARA SKA GE EN UPPFATTNING OM STORLEK OCH PROPORTIONER. NU KAN DU TESTA DIG FRAM TILLS PROPORTIONERNA KÄNNS RÄTT. DET ÄR NÖDVÄNDIGT ATT BYGGA MODELLEN MED ENKLA SAMMANSÄTTNINGAR SOM GÅR ATT LOSSA PÅ OCH GÖRA OM VID BEHOV. EN VOLYMMODELL GÖR DU FÖR ATT TESTA FORMER OCH FRAMFÖRALLT PRODUKTENS STORLEK. ANLEDNINGEN ÄR ATT DU SKA VETA SÄKERT ATT MÅTTEN I RITNINGARNA BLIR RÄTT. BRA PRYLAR ATT HA:

28

29

30 STEG 7

31 TILLVERKNINGSUNDERLAG ÄR EN RITNING AV PRODUKTEN. RITNINGEN INNEHÅLLER DEN INFORMATION SOM BEHÖVS FÖR ATT TILLVERKA PRODUKTEN. NÄR DU SKA GÖRA EN RITNING KRÄVS ATT DU HAR MÅTTEN PÅ ALLA DELAR. DET VANLIGASTE SÄTTET ATT RITA PÅ ÄR I ETT SPECIELLT PROGRAM I DATORN. DU KAN ÄVEN GÖRA DIN RITNING PÅ ETT STORT PAPPER MED HJÄLP AV PENNOR OCH EN LÅNG LINJAL. RITNINGEN BEHÖVS FÖR ATT MÖJLIGGÖRA ATT PRODUKTEN GÅR ATT TILLVERKA. VID BEHOV KAN DU SKICKA DIN RITNING TILL EN HANTVERKARE SOM BYGGER PRODUKTEN ÅT DIG. BRA PRYLAR ATT HA:

32

33

34 STEG 8

35 NU HAR DU KOMMIT FRAM TILL DET SISTA STEGET I PROCESSEN. HÄR HANDLAR DET OM ATT PRODUCERA SNYGGT MATERIAL. NÄR DU SKA TA FRAM PRESENTATIONSMATERIALET ÄR DET NÖDVÄNDIGT ATT FRAMLÄGGA ARBETET PÅ ETT ENKELT OCH ÖVERSKÅDLIGT SÄTT. SKISSER TECKNAS RENT OCH KONCEPT FÖRTYDLIGAS. ANVÄND BILDER UR PROCESSEN OCH GÖR ETT URVAL PÅ VAD DU VILL VISA. DETTA ÄR ALLTSÅ STEGET DÄR PRODUKTEN SKA SÄLJAS IN TILL KUNDEN. PRESENTATIONSMATERIALET VISAS FÖR ATT SKAPA EN FÖRSTÅELSE FÖR PRODUKTEN OCH DET BAKOMLIGGANDE ARBETET. BRA PRYLAR ATT HA:

36

37

38

39 NU HAR DU FÅTT FÖLJA MIG I MIN DESIGNPROCESS. VARJE DESIGNERS KREATIVA PROCESS SER OLIKA UT. DET KAN VARA LÄRORIKT ATT FÅ EN INBLICK I HUR OLIKA PERSONER TÄNKER FÖR ATT INSPIRERAS OCH FÅ NYA PERSPEKTIV OCH VERKTYG. JAG HOPPAS ATT DU SOM VILL UTVECKLAS SOM DESIGNER HAR FUNNIT BOKEN HJÄLPSAM FÖR DITT EGET ARBETE. JAG HOPPAS ÄVEN ATT DU SOM VILL FÅ FÖRSTÅELSE FÖR HUR EN PRODUKT BLIR TILL HAR FÅTT EN BRA INBLICK I ARBETET BAKOM OCH KAN FÖRSTÅ VÄRDET I EN DESIGNAD PRODUKT. TACK FÖR ATT DU HAR LÄST MIN BOK OCH LYCKA TILL I DIN EGEN KREATIVITET!

40

KREATIVA PROCESSER FÖR ALLA. Ett konkret exempel steg för steg

KREATIVA PROCESSER FÖR ALLA. Ett konkret exempel steg för steg KREATIVA PROCESSER FÖR ALLA Ett konkret exempel steg för steg Foldern du håller i har sitt ursprung i ett projekt som genomfördes i Kultur i Västs regi tillsammans med produktdesignern Robert Maksinen

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012.

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. PROJEKT: DICE Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av teknikutvecklingsprocessen d.v.s.

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. 1 Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

Arbetsprover FORM 180 hp. Beckmans Designhögskola 2016

Arbetsprover FORM 180 hp. Beckmans Designhögskola 2016 Arbetsprover FORM 180 hp Börja skriv här Beckmans Designhögskola 2016 si Varje uppgift ska monteras på pannå i högst A3-format och tydligt märkas med uppgiftens nr. Ange ditt namn och telefonnummer på

Läs mer

Business Design. Creosa är ett företag specialiserat på kreativ intelligens ihopkopplat med entreprenörskap och affärsutveckling.

Business Design. Creosa är ett företag specialiserat på kreativ intelligens ihopkopplat med entreprenörskap och affärsutveckling. Creosa är ett företag specialiserat på kreativ intelligens ihopkopplat med entreprenörskap och affärsutveckling. Våra lösningar lär dig hur du kan använda din kreativa intelligens som motor i ditt företag,

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Arkitektur/Projekt Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper om hur arkitekturens olika discipliner definieras och samverkar. Syftet är också att ge färdigheter och kompetens att tillämpa de inom

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

Titel på examensarbetet. Dittnamn Efternamn. Examensarbete 2013 Programmet

Titel på examensarbetet. Dittnamn Efternamn. Examensarbete 2013 Programmet Titel på examensarbetet på två rader Dittnamn Efternamn Examensarbete 2013 Programmet Titel på examensarbetet på två rader English title on one row Dittnamn Efternamn Detta examensarbete är utfört vid

Läs mer

Arbetsprover för sökande till Beckmans Designhögskola 2012 Visuell kommunikation 180 p

Arbetsprover för sökande till Beckmans Designhögskola 2012 Visuell kommunikation 180 p Visuell kommunikation 180 p Varje uppgift ska monteras på pannå i högst A3-format och tydligt märkas med uppgiftens nr, ditt namn och telefonnummer. Arbetsprover, och övriga merithandlingar ska skickas

Läs mer

Arkitektur/Projekt. Utbildningen som kursen ingår i : Arkitekturutbildningen

Arkitektur/Projekt. Utbildningen som kursen ingår i : Arkitekturutbildningen Arkitektur/Projekt Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper om hur arkitekturens olika discipliner definieras och samverkar. Syftet är också att ge färdigheter och kompetens att tillämpa de inom

Läs mer

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mål och Syfte Eleven ska: ha erfarenhet av eget bildskapande och formexperimenterande i olika material och tekniker ha grundläggande kunskaper i skissteknik, komposition

Läs mer

Arbetsprover för sökande till Beckmans Designhögskola 2015 Form 180 p

Arbetsprover för sökande till Beckmans Designhögskola 2015 Form 180 p Form 180 p 2. Arbetsprover skickas i Postens blåa kartong avsedd för A3- format. Paketet skickas som företagspaket. Vikt upp till 3 kg kostar 215 kr. Spara paketnummer. Märk kartongens kortsida med ditt

Läs mer

Process- och metodreflektion Grupp 5

Process- och metodreflektion Grupp 5 Process- och metodreflektion Grupp 5 IDM Grupp 5 Anders Fougstedt, Anders Green, Lay Truong, Anna Sjödin, Tobias Kask Val av metoder Det första steget i vår designprocess var att bestämma vilka metoder

Läs mer

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens Högskola INPRE 4 2006-04-24 Index Inledning... 2 Den klassiska PU-processen... 2

Läs mer

Välkommen till Creosa.

Välkommen till Creosa. Välkommen till Creosa. Vi hjälper företag och organisationer att tänka kreativt, hitta nya lösningar på olika typer av problem och utmaningar och skapa förutsättningar för att förverkliga kreativa idéer.

Läs mer

P R O J E K T : D I C E

P R O J E K T : D I C E P R O J E K T : D I C E Ett projektarbete i svenska, entreprenörskap och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2013. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av utvecklingsprocessen

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Möjliga Världar. Skapande Skola, Halmstad. Robert Hais

Möjliga Världar. Skapande Skola, Halmstad. Robert Hais Skapande Skola, Halmstad Skapande skola Här följer ett antal olika fördefinierade projekt att välja mellan men även att få inspiration av vilket kan användas till att sätta ihop ett skrädddasytt program.

Läs mer

Trä- och metallslöjds planering 2013-2014 Olaus Petriskolan, Örebro

Trä- och metallslöjds planering 2013-2014 Olaus Petriskolan, Örebro Klass/Nr Arbetsområde Kommentar Hänvisning Läroplan 3:1 Presentation av slöjden och slöjdsalen Vi börjar med genomgång av salen samt säkerhetsföreskrifter. 3:2 Namnskylt Eleven börjar med att: Skissa,

Läs mer

Timo Tidtavla Marcus Reldin Industridesign 2007

Timo Tidtavla Marcus Reldin Industridesign 2007 Timo Tidtavla Timo Tidtavla Marcus Reldin Industridesign 2007 Att förstå tid Det är inte alltid så lätt att hålla reda på tider och dagar. Vem är inte helt beroende av sin almenacka eller filofax? Ibland

Läs mer

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild.

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Medieproduktion Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Skolverket Projektets omfattning och innehåll styrs av skolverkets krav på det som kallas för "centrallt innehåll" dvs det du

Läs mer

Arbetsprover för sökande till Beckmans Designhögskola 2013 Form 180 p

Arbetsprover för sökande till Beckmans Designhögskola 2013 Form 180 p Form 180 p Varje uppgift ska monteras på pannå i högst A3-format och tydligt märkas med uppgiftens nr, ditt namn och telefonnummer. Arbetsprover, och övriga merithandlingar ska skickas enligt instruktion

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Digitala verktyg Kursen syftar till att ge den studerande kunskap i och praktisk erfarenhet av tillgängliga digitala verktyg och hur man kan använda sig av dessa i en designprocess. Den studerande får

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken har haft i processen att ta fram prototypen Watt-lite

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

2011/12 OM DU VET VAR DU VILL, SÅ KAN VI TA DIG DIT. NÅ DINA DRÖMMAR PÅ DESIGNGYMNASIET I NACKA. MER INFO PÅ: WWW.DESIGNGYMNASIET.SE.

2011/12 OM DU VET VAR DU VILL, SÅ KAN VI TA DIG DIT. NÅ DINA DRÖMMAR PÅ DESIGNGYMNASIET I NACKA. MER INFO PÅ: WWW.DESIGNGYMNASIET.SE. 2011/12 OM DU VET VAR DU VILL, SÅ KAN VI TA DIG DIT. NÅ DINA DRÖMMAR PÅ DESIGNGYMNASIET I NACKA. MER INFO PÅ: WWW.DESIGNGYMNASIET.SE Designgymnasiet designgymnasiet.se 2 3 Om du vet var du vill, så kan

Läs mer

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna!

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Kompetensloggboken Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Att använda din kompetensloggbok Under hela din studietid kommer du att samla på dig en mängd värdefull kompetens i form av

Läs mer

Designprocessen ett arbetsverktyg

Designprocessen ett arbetsverktyg Designprocessen ett arbetsverktyg Designprocessen utformning varierar mellan olika organisationer, projekt och designområden. Många har sin egen beskrivning av designprocessen, men de liknar för det mesta

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte

FORMGIVNING. Ämnets syfte FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

Inspirationsfasen. Fortsättning på nästa sida. Hållbar utveckling B, vårterminen 2013. Cemus/CSD Uppsala, Uppsala universitet & SLU

Inspirationsfasen. Fortsättning på nästa sida. Hållbar utveckling B, vårterminen 2013. Cemus/CSD Uppsala, Uppsala universitet & SLU Inspirationsfasen Förvänta er framgång! Fokusera på problemet, men leta efter möjligheter. Titta på världen, observera och låt dig inspireras. Utforska det som kittlar din nyfikenhet! Ha med så många olika

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Innehåll Förord 5 Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8 Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Kreativa möten 27 Idédiamanten en strukturerad metod

Läs mer

En bild säger mer än tusen ord. More than a thousand words

En bild säger mer än tusen ord. More than a thousand words Linköpings universitet Carl Malmsten Furniture Studies, Campus Lidingö Kandidatuppsats 16 hp Möbeldesign Vårtterminen 2016 LIU-IEI-TEK-G--16/01101--SE En bild säger mer än tusen ord - En undersökning av

Läs mer

ENKLA STEG FÖR ETT LYCKAT EVENEMANG BROSCHYR FÖR UNGA ARBETSGRUPPER

ENKLA STEG FÖR ETT LYCKAT EVENEMANG BROSCHYR FÖR UNGA ARBETSGRUPPER TRE ENKLA STEG FÖR ETT LYCKAT EVENEMANG BROSCHYR FÖR UNGA ARBETSGRUPPER S O M A R B E T A R M E D E V E N E M A N G I A N G R A N S T R Ö M 2 0 1 6 INLEDNING Denna broschyr riktar sig till unga arbetsgrupper

Läs mer

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt Åsa Drape Ulander, ht-12 ; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt I arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt kommer vi att träna på att lära oss se ansiktets proportioner genom

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ville och hans kompisar är i skaparverkstaden, redo för att skapa. När Jill kommer in med inspiration i form av en modell av Mars så förflyttas de snabbt bakåt

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

Att utgå från hur Design och Konsthögskolor formulerar sina arbetsprover kan vara ett sätt att komma på Gymnasieprojekt.

Att utgå från hur Design och Konsthögskolor formulerar sina arbetsprover kan vara ett sätt att komma på Gymnasieprojekt. Förslag på teman till Gymnasiearbetet Att utgå från hur Design och Konsthögskolor formulerar sina arbetsprover kan vara ett sätt att komma på Gymnasieprojekt. Konstfack Arbetsprov till Ädellab, Konstfack:

Läs mer

Arbetsprover FORM 180 hp. Beckmans Designhögskola 2017/ 2018

Arbetsprover FORM 180 hp. Beckmans Designhögskola 2017/ 2018 Arbetsprover FORM 180 hp Börja skriv här Beckmans Designhögskola 2017/ 2018 si Ansöker du både till högskolan och kvällsskolan behöver du endast göra arbetsproverna för högskolan. Du måste dock ansöka

Läs mer

Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker.

Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker. LPP i slöjd år 6. Syfte: Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker. Välja och motivera tillvägagångssätt med tanke på kvalitet och miljö.

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan 3.16 Slöjd Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande

Läs mer

eck utv relativt väl ecklade utv goda relativt väl ecklade elativt väl förhållandevis stor utv lade och r 213

eck utv relativt väl ecklade utv goda relativt väl ecklade elativt väl förhållandevis stor utv lade och r 213 ÖJD 3.16 ÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar

Läs mer

Carl Malmsten Furniture Studies

Carl Malmsten Furniture Studies Möbeldesign Möbelsnickeri Möbeltapetsering Möbelkonservering Sista ansökningsdag 15 april för ht 2014 Möbeldesign Minst ett års hantverksstudier eller motsvarande samt dokumenterad konstnärlig förmåga.

Läs mer

Portfolio. ett utvecklingsarbete. Regnbågen 2010. Amanda, Lasse, Mats och Linda

Portfolio. ett utvecklingsarbete. Regnbågen 2010. Amanda, Lasse, Mats och Linda Portfolio ett utvecklingsarbete Regnbågen 2010 Amanda, Lasse, Mats och Linda Vt.2010 Frågeställningar Varför dokumenterar vi, i vilket syfte och för vem? Vad väljer vi för bilder/material/alster att spara

Läs mer

Heartmaps Skriva dikter

Heartmaps Skriva dikter Heartmaps Skriva dikter Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag - Svenska/Svenska som andraspråk, Årskurs 1-3 Syfte Nyfiken på poesi

Läs mer

Mer information och länkar:

Mer information och länkar: Mer information och länkar: https://euipo.europa.eu/ohimportal/es/home http://www.ideaspowered.eu/en/ip-basics https://euipo.europa.eu/knowledge/course/view.php?id=1738 För mer information kan du kontakta:

Läs mer

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se 52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se Värdegrunden 52 kort för ett levande värdegrundarbete. Text: Helena Hammerström Design: Ewa Milunska

Läs mer

HANTVERK. Ämnets syfte

HANTVERK. Ämnets syfte HANTVERK Ämnet hantverk behandlar hantverkstekniker och material, verktyg, maskiner och annan utrustning inom det hantverksområde som eleven har valt. Det behandlar också yrkesetik under arbetsprocessen

Läs mer

http://www.one-life.com/ http://www.bjork.com/ http://www.ro.me/ http://www.protest.eu/en#!/home

http://www.one-life.com/ http://www.bjork.com/ http://www.ro.me/ http://www.protest.eu/en#!/home http://www.one-life.com/ http://www.bjork.com/ http://www.ro.me/ http://www.protest.eu/en#!/home http://www.oakley.com/legionofoakley?cm_mmc=ads-_-apparel_goggles-_-prs_sigseries-_-appa Inspiration Koncept

Läs mer

create oväntat flexibla skåp

create oväntat flexibla skåp create oväntat flexibla skåp Från idé och design till produktion. Över 120.000 löpmeter klädskåp produceras årligen av vår helägda fabrik i Slovakien. Cecilia Stööp, designern bakom Create Create är skåp

Läs mer

Pendietisten. Edith Aggling, Alma Söderström Te15 Design Tannbergsskolan

Pendietisten. Edith Aggling, Alma Söderström Te15 Design Tannbergsskolan Pendietisten Edith Aggling, Alma Söderström Te15 Design Tannbergsskolan Uppgift Uppgiften för mittuniversitetets tävling Design Open i år är att underlätta beställning på snabbmatsrestauranger eller caféer

Läs mer

Kompetenser - I hur man planerar, bygger upp och utvärderar ett varumärke och dess marknadsföring.

Kompetenser - I hur man planerar, bygger upp och utvärderar ett varumärke och dess marknadsföring. Affärsmannaskap 20 poäng Mål och Syfte: Att få inblick i företagandets värld då flera skräddare inom branschen väljer att starta egna företag. Syftet är att de studerande ska erhålla kunskap så att de

Läs mer

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt BEDÖMNING ÅK 7-9 E D c B A BIlDsprÅK Hur utvecklat bildspråket är och om man förstår ditt arbetes budskap Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap Du har ett utvecklat bildspråk

Läs mer

Skrivprocessen. Skrivprocessen och retoriken. Skrivprocessen Retoriken Förklaringar

Skrivprocessen. Skrivprocessen och retoriken. Skrivprocessen Retoriken Förklaringar Skrivprocessen Att skriva är ett hantverk något som du kan lära dig. För att bli en bra hantverkare krävs övning. Skrivprocessen liknar i många avseenden den så kallade retoriska arbetsprocessen som vi

Läs mer

FSS#1 Steg för steg Pass 1

FSS#1 Steg för steg Pass 1 Pass 1 Modul: Samarbete Deltagarna får ett papper med en symbol som består av ett antal olika ihopvävda trianglar. Steg 1 Deltagarna får tre minuter på sig att på egen hand räkna hur många trianglar de

Läs mer

Ditt resultat från Karriärpaketet

Ditt resultat från Karriärpaketet Page 1 of 5 Ditt resultat från Karriärpaketet Licensnamn: Ditt namn: Inspiration Karriärförlaget Test Testsson Vård, hälsa och socialt arbete Inom Vård, hälsa och socialt arbete arbete ingår såväl undersökning,

Läs mer

Tips och råd. När du ska köpa skjutdörrar och inredning från Mirro.

Tips och råd. När du ska köpa skjutdörrar och inredning från Mirro. Tips och råd När du ska köpa skjutdörrar och inredning från Mirro. Gör drömmen till verklighet! Den här broschyren är till dig som funderar på att köpa skjutdörrar och inredning från Mirro. Vi förklarar

Läs mer

Vi jobbar med framsidan ;D

Vi jobbar med framsidan ;D Vi jobbar med framsidan ;D Utgångspunkt Energiförbrukningen är ett problem i hela världen och nu gör man allt för att förminska den. Vår uppgift i Design Open 2010 är att fundera på om det finns ett sätt

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne.

Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne. Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne. Vilket tror du är det viktigaste skälet till att man har slöjd i skolan? 1 För att lära sig olika

Läs mer

Neuropsykiatriska funktionshinder

Neuropsykiatriska funktionshinder Hade du känt mig hade du inte dömt mig Hade jag hjälpt dig hade du aldrig glömt mig Hade du ta t dig tid hade du kanske fattat Hade jag vågat hade vi kanske snackat Hade vi bara haft mer tid Hade jag kanske

Läs mer

att leda utvecklande bildsamtal

att leda utvecklande bildsamtal INSPIRATION FÖR att leda utvecklande bildsamtal Att ha med sig kultur i livet är som att ha en ryggsäck med redskap att möta tillvaron med. I mitt arbete med kultur och hälsa har jag förundrats över kulturens

Läs mer

create oväntat flexibla skåp

create oväntat flexibla skåp oväntat flexibla skåp Från idé och design till produktion. Över 120.000 löpmeter klädskåp produceras årligen av vår helägda fabrik i Slovakien. Create är skåp för kreativ möblering Create är vår nya flexibla

Läs mer

Strukturering och Planläggning

Strukturering och Planläggning Strukturering och Planläggning 9 November 2005 I början av projektet försökte vi strukturera upp arbetet och få en bättre översikt över vad projektet innebar. Direkt satte vi igång med att producera hemsidan

Läs mer

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S EN VACKER TRÄDGÅRD KRÄVER OMSORG När du har skapat en trädgård precis som du vill ha den ger det en riktigt skön känsla - känslan att kunna slappna av

Läs mer

Designrollen. Annakarin Nyberg

Designrollen. Annakarin Nyberg Designrollen Annakarin Nyberg Disposition Peter Lundholm presenterar sig och sina inslag på momentet! Designern Designförmåga och designintelligens Att utveckla sin designförmåga Diskussionsuppgift Avslutning

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken haft i processen att ta

Läs mer

P U F F. Personlig utveckling för uppfinnare. Smakprov - PUFF sidan 1-5

P U F F. Personlig utveckling för uppfinnare. Smakprov - PUFF sidan 1-5 P U F F Personlig utveckling för uppfinnare Smakprov - PUFF sidan 1-5 Idé En guide av Eva Swede, Fri och Stark AB, projektledare och författare Petra Schatter, SHIRLET by Sweden AB, layout och design 1

Läs mer

D e s i g n p r o c e s s e n

D e s i g n p r o c e s s e n sense Anton Hellberg, Carl Jönsson, Max Hansson och Erik Johansson Teknik på Polhemskolan Te2A Lund Om reaqua sense reaqua sense s uppgift är att ta kontroll över cirkulationspumpen som finns i de flesta

Läs mer

Tjänsteprototypning. Föreläsning i kursen TDDD51 Linköpings universitet den 21 februari Johan Blomkvist

Tjänsteprototypning. Föreläsning i kursen TDDD51 Linköpings universitet den 21 februari Johan Blomkvist Tjänsteprototypning Föreläsning i kursen TDDD51 Linköpings universitet den 21 februari 2011 Johan Blomkvist johan.blomkvist@liu.se UPPLÄGG Upplägg - tillbakablick Vad har vi gjort hittills? Tjänstedesignens

Läs mer

Äventyren Scenen ÄVENTYRET SCENEN

Äventyren Scenen ÄVENTYRET SCENEN ÄVENTYRET SCENEN Äventyret Scenen handlar om att berätta om sina åsikter i teaterform. För mer information om projektet, finns äventyret beskrivet för äventyrare i Äventyrarnas handbok. Det här terminsprogrammet

Läs mer

1d, Individuellt Designkoncept, GPS-navigering för cykel i stadsmiljö

1d, Individuellt Designkoncept, GPS-navigering för cykel i stadsmiljö 1d, Individuellt Designkoncept, GPS-navigering för cykel i stadsmiljö Design & Struktur Applikationen är designad för att användas som ett navigeringssystem för cyklister i stadsmiljö. Eftersom cyklister

Läs mer

ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15

ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15 ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15 Översikt: Den första uppgiften är en undersökning av linje, kant och yta. I den skall du försöka skapa något intressant

Läs mer

Vad är utmärkande för Industridesigners arbetsmetodik?

Vad är utmärkande för Industridesigners arbetsmetodik? Vad är utmärkande för Industridesigners arbetsmetodik? En metodik för att hantera och balansera pendlandet mellan struktur kaos Designprocessen Yrkesrollen Vad behöver man för designarbete? En verktygslåda

Läs mer

Högskolan i Borås HT10 Webbredaktörsprogrammet distans Grafisk produktion för webb och tryck. Projektarbete Solveig Betnér

Högskolan i Borås HT10 Webbredaktörsprogrammet distans Grafisk produktion för webb och tryck. Projektarbete Solveig Betnér Högskolan i Borås HT10 Webbredaktörsprogrammet distans Grafisk produktion för webb och tryck Projektarbete Solveig Betnér Sammanfattning och syfte Företaget Solveig skapar textila handarbetade produkter

Läs mer

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram.

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram. Automationsingenjör mekatronik 400 yh-poäng Projektdirektiv Tillämpa med fördel rubriker under Förslag på projektdirektiv Du kan även ha andra rubriker än de som föreslås. Inhämta all data och information

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

Engagera. Diskutera i gruppen: 1. Tror du att det finns liv på Mars? Tror du att det finns liv någon annanstans än på jorden?

Engagera. Diskutera i gruppen: 1. Tror du att det finns liv på Mars? Tror du att det finns liv någon annanstans än på jorden? Uppdrag Mars Engagera Diskutera i gruppen: 1. Tror du att det finns liv på Mars? Tror du att det finns liv någon annanstans än på jorden? 2. Vilka delar behövs för att bygga en raket? 3. Vad vet du om

Läs mer

Handledarguide. Tillsammans! Följ med på Wildas och Walters gruppäventyr.

Handledarguide. Tillsammans! Följ med på Wildas och Walters gruppäventyr. Handledarguide Tillsammans! Följ med på Wildas och Walters gruppäventyr. Inledning Vill du få barnen aktiva att själva lära och reflektera, vara involverade i planering och genomförande utifrån sina egna

Läs mer

...om stolen Kulturarvet. För ett boende med själ i... Välkommen in! För lanthemmet

...om stolen Kulturarvet. För ett boende med själ i... Välkommen in! För lanthemmet För lanthemmet Stenestadstraktens nyuppförda lantgårdar på skånska Söderåsen, har varit inspirationskälla vid skapandet av Kulturarvets stol för lanthemmet....om stolen Kulturarvet För ett boende med själ

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

2. Ta ett bett av äpplet. 4. Fortsätt på samma sätt. X2 5. Avsluta med att du. 1. Rita av ett äpple. 3. Rita av den nya formen. Äpplet och bananen

2. Ta ett bett av äpplet. 4. Fortsätt på samma sätt. X2 5. Avsluta med att du. 1. Rita av ett äpple. 3. Rita av den nya formen. Äpplet och bananen Det här behöver du: ett äpple en banan eller annan frukt papper färgpennor eller kritor Äpplet och bananen Snabb skissövning! Hur förenklar du ett föremål och gör om det till ett mönster? Bli inspirerad

Läs mer

Att uttrycka mig Gustav Karlsson

Att uttrycka mig Gustav Karlsson Att uttrycka mig Gustav Karlsson Grundundersökning 3 poäng HT 2006 Järn & Stål / Offentlig gestaltning Innehåll Innehållsförteckning 3 Inledning 4 Sammanfattning 4 Bakgrund 5 syfte 5 Mål 5 Frågor 5 Metod

Läs mer

LITERACY. det hållbara språket. Hur kan språk vara hållbart?

LITERACY. det hållbara språket. Hur kan språk vara hållbart? 1 LITERACY det hållbara språket Barbro Bruce, leg. logoped, bitr. prof. specialpedagogik, Högskolan Kristianstad 21 mars 2019 Hur kan språk vara hållbart? Robust Konkret, påtagligt, synligt Beständigt,

Läs mer

Storylinens namn: Reklambyrån

Storylinens namn: Reklambyrån Storylinens namn: Reklambyrån Storyline Nyckelfrågor Aktivitet Organisation Material Resultat Personal Vad tror ni att man gör på en reklambyrå? Låt eleverna spåna kring frågan i grupper. och diskutera

Läs mer

Vad ska vi göra idag?

Vad ska vi göra idag? LeanLir Vad ska vi göra idag? Gå igenom lite teorier kring lean varvat med att Prova teorierna i praktiken genom LeanLir Vi tar små små steg framåt under dagen LeanLir Vad är Lean? Tanke och arbetssätt

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Leo

Djurdoktorn: Linus och Leo ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Djurdoktorn: Linus och Leo Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus har bråttom hem från skolan. Idag ska han följa med sin mamma till zoo. Hans mamma jobbar som veterinär

Läs mer

Slöjdens arbetsprocesser - Orientering i slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering.

Slöjdens arbetsprocesser - Orientering i slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering. Remissversion av kursplan i slöjd i grundskolan Slöjd Syfte Människans förmåga att bearbeta material och tillverka föremål är väsentlig för både individens och samhällets utveckling. Att slöjda är ett

Läs mer

Turbo blir spökjägare

Turbo blir spökjägare SIDAN 1 Elevmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Turbo och hans kompisar Olle och Simon tar en tur till flygarens hus på väg hem från skolan. Flygarens hus står tomt sedan han dog. Pojkarna smyger runt i huset

Läs mer

Övningar hösten HUMAN-CENTERED SYSTEMS Stefan Holmlid

Övningar hösten HUMAN-CENTERED SYSTEMS Stefan Holmlid Övningar hösten 2011 I detta dokument finns ett antal designövningar. Dessa kan ni närsomhelst ta tag i och genomföra. För att utvecklas. För att det är kul. För att det är utmanande. E1 Bruksfokus Tanken

Läs mer

Hållbar utveckling A, Ht. 2014

Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Kommunikation och projektledning för hållbar utveckling Projektplan Bakgrund Som ett stöd i ert projekt kommer ni att arbeta utifrån en projektplan i tre delar, varje ny

Läs mer

HUMAN-CENTERED SYSTEMS Stefan Holmlid

HUMAN-CENTERED SYSTEMS Stefan Holmlid Interaction design, industrial design, design management, service design, information design, experience design, graphic design, furniture design, destination design, product design, ergonomics design,

Läs mer

Workshops. Monotypier Suminagashi Artist s books Animering Typografi m.fl. förskola grundskol a. +46 (0)

Workshops. Monotypier Suminagashi Artist s books Animering Typografi m.fl. förskola grundskol a. +46 (0) Workshops Arrangör: Markus Sjöborg EF Kontaktuppgifter: Markus Sjöborg EF Södra Promenaden 5a 211 29 Malmö Sverige -- markussjoborg@gmail.com +46 (0) 70 999 56 73 Monotypier Suminagashi Artist s books

Läs mer

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka Här hittar du ett förslag på hur du kan lägga upp de olika passen för laget under projektperioden. Du som handledare kan också välja att bortse från det

Läs mer

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer