Övningar hösten HUMAN-CENTERED SYSTEMS Stefan Holmlid

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övningar hösten HUMAN-CENTERED SYSTEMS Stefan Holmlid"

Transkript

1 Övningar hösten 2011 I detta dokument finns ett antal designövningar. Dessa kan ni närsomhelst ta tag i och genomföra. För att utvecklas. För att det är kul. För att det är utmanande.

2 E1 Bruksfokus Tanken med det här uppdraget är att du skall öva dig på att studera och dokumentera kvaliteter i bruk som någon annan formulerar. Det ger också övning i att öka din känslighet för andras värderingar, och att sätta dem framför dina egna. Välj ett system som stöder arbete. Gör ett platsbesök och studera användningen av systemet i minuter. Använd en lärlingsmetod, där du inte sitter som en passiv observatör, utan förhör dig om vad som är viktigt i olika skeden av bruket. Målet är att du skall formulera de kvaliteter i bruket som användaren värdesätter. Se till att fånga både positiva och negativa kvaliteter i bruket, och sådana kvaliteter som användaren med utgångspunkt från sina uppgifter och mål anser att ett bra system skall uppfylla.

3 E2 Dialog med materialet Tanken med det här uppdraget är att du skall öva dig på att föra en dialog med det skissade material du arbetar med. Utgå från en MP3 spelare. Målet är att du skall designa om den, och du håller på med ett divergerande och idégenererande arbete. Du skall enbart använda dig av skisser och bilder för att driva och dokumentera denna divergens. Så, istället för att förklara en tanke, som du normalt sett hade skrivit ner, skall du göra en skiss, ta ett fotografi (bra för förebildsarbete), eller på något annat sätt illustrera det du vill ha sagt. Istället för att säga något om ett alternativ till en detalj, skall du alltså skissa den detaljen. Ibland räcker möjligen inte en sådan bild, då får du skriva högst femton ord för att förklara vad bilden illustrerar. Alltså, bilden skall göras först, och sedan om det behövs några ord. När du arbetat klart, går du igenom dina skisser och bilder, och kommenterar dina designalternativ och designbeslut skriv med en avvikande färg.

4 E3 Creative sketching Tanken med det här uppdraget är att du skall öva dig på att skissa baserat på vad du ser. Arbeta ihop med ngn (inte nödvändigtvis en ID student). Ni skall sitta mitt emot varandra och ni får inte samtala under tiden ni arbetar. Material: en bunt numrerade vita papper (nr 1 överst!), en äggklocka, några pennor, ett bord, två stolar. Ställ äggklockan på 3 minuter. En av er gör en skiss på ett papper (högt upp), och lämnar över till den andre. Den andre gör den första skiss som denne kommer att tänka på när ha/on ser den första skissen. Pappret lämnas över till den förste som gör den första skiss ha/on kommer att tänka på. När pappret tar slut, lägger man det åt sidan, med skissen uppåt. När klockan ringer avslutar den som just har pappret sin skiss. Andas ut. Gör minst tre omgångar till. Kändes tiden för lång efter en övning, gör ni en till med samma tidsinställning, kändes den för kort ökar ni tiden med 2 minuter.

5 E4 Creative sketching Tanken med det här uppdraget är att du skall öva dig på att bara använda skissen som uttryck och få upp ett flyt och en okritiskhet i det flödet. Material: en bunt numrerade vita papper (nr 1 överst!), en äggklocka, en penna (!) Bestäm först en begränsad arbetsuppgift som du skall göra en design för. Några förslag; sortera foton på datorn, söka i ett datoriserat uppslagsverk, använda automatiserad rättstavning, grammatik och thesaurus på ett dokument man skrivit. Du skall sedan skissa under en begränsad tid. Under tiden du arbetar får du inte sluta skissa. Det innebär att det du tänker skall du skissa. Tänker du på ett ansikte skissar du ett ansikte, tänker du på ngn slags funktionalitet skissar du den osv. Tänker du på middagsmaten skissar du den. Första gången du arbetar ställer du klockan på 5 minuter. När klockan ringer avslutar du skissen du just håller på med. Andas ut. Kändes tiden för lång efter en övning, gör du en till med samma tidsinställning, kändes den för kort ökar du tiden med 3 minuter. Gör övningen så många gånger att du kommer upp i 20 minuters oavbrutet skissande.

6 E5 Designbeslut Tanken med det här uppdraget är att du skall öva upp din förmåga att strukturerat dokumentera och fatta beslut. Material: en bunt med numrerade vita papper (nr 1 överst), pennor, en äggklocka Några designförslag: en IM lista som ryms som en aktivitetslist i högerkanten av en mobiltelefondisplay, en telefonkatalog som man interagerar med genom en fönstertitellist, och max tar upp tre rader. På första bladet skall du föreslå tre alternativ som du skall arbeta med. Varje alternativ skall du sedan arbeta vidare med i tur och ordning. Varje alternativ får ta upp max 2 blad. Under tiden du arbetar med ett alternativ kan idéer som rör andra alternativ dyka upp, dessa dokumenterar du på de blad som berör det alternativet. Eller, så kan idéer du haft på något annat alternativ kännas relevanta, då för du in dem på det alternativ du arbetar med. De frågeställningar du försöker besvara med hjälp av skisser skriver du också ner. Äggklockan använder du på ett av två sätt. Antingen för att sätta en gräns för hur länge du arbetar med de enskilda alternativen (2-3 minuter), eller så sätter du en gräns för hur länge du arbetar med alla tre (7-8 minuter). Första gångerna är det lämpligt att använda det förra alternativet, och när du övat några gånger kan du ta det senare. När klockan ringer avslutar du det du just håller på med. När de tre alternativen är färdiga skall du på ett blad per alternativ renskissa alternativet, samt göra en +/- lista för just det alternativet. När du gjort det, gör du en kriterielista med kriterierna från alla +/- listorna, och värderar alla tre alternativen ur alla kriterierna. Sedan väljer du ett alternativ, och motiverar det valet från den långa kriterielistan Därefter börjar du om utifrån det valda alternativet, och väljer en aspekt/detalj att förbättra, och gör tre nya alternativ enligt ovan. LÄS INTE LÄNGRE ÄN HIT TILL ATT BÖRJA MED!! Du har på vägen fram fattat minst två avgörande designbeslut, vilka du har haft stöd för i dina +/- listor. Du skall nu värdera ditt slutliga alternativ med hjälp av en sammanställning av de två långa kriterielistorna. Antagligen är din design inte perfekt. Eftersom du arbetat i två steg och med alternativ kan du hitta beslut du fattat på vägen som lett fram till både positiva och negativa slutresultat. Du skall nu gå igenom hela din dokumentation för att hitta sådana beslut; en del hittar du bland alternativ som du inte arbetat vidare med (där finns lösningar och idéer som du avgränsat dig från att använda), en del hittar du bland det du har arbetat med. Markera dem med avvikande färg och skriv en liten kommentar; vad beslutet är, hur det märks i slutprodukten, och hur det påverkat +/- listan. Gör gärna en till!

7 E6 Modellreflektion Tanken med det här uppdraget är att du skall göra en teoretisk analys av några begrepp. Många begrepp inom interaktionsdesign och angränsande områden är väldigt lika varandra, och överlappar delvis. Din uppgift är att söka reda på litteratur, göra en litteraturöversikt, reda ut begreppsskillnader och likheter, peka ut skillnader och likheter i filosofi/teoretisk bakgrund, samt extrahera några centrala eller drivande frågeställningar för vart och ett av begreppen. Du skall inte ta ställning, utan arbeta med begreppen som om de erbjuder dig ett pluralistiskt angreppssätt på gemensamma fenomen. Välj ngt av följande begreppskomplex - metafor/genre/handlingskaraktär - usability/actability/use quality/user experience - use/presence/experience - designspråk/designmönster - användningsfall/scenario - genreelement/designspråk

8 E7 Begreppsutredning Tanken med det här uppdraget är att du skall öva upp din förmåga att kritiskt analysera ett historiskt betingat begrepp. Begreppet genomskinlighet har haft en stark ställning inom MDI/interaktionsdesign under lång tid. Används begreppet entydigt i litteraturen? Har begreppet ändrat innebörd över tid (betydelseförkjutning)? Vilka andra begrepp är det beroende av, och relaterat till? Vad är det som är genomskinligt? Vad är det man ser genom denna genomskinlighet? Vad är det genomskinligheten skall dölja? Vem skall tänka på genomskinlighet, och vem skall inte behöva tänka på det?

9 E8 Divergens i steg Tanken med det här uppdraget är att du skall öva upp din förmåga att divergera strukturerat och dokumentera detta. Material: en bunt med numrerade vita papper (nr 1 överst), pennor, en äggklocka Några designförslag: en IM lista som ryms som en aktivitetslist i högerkanten av en mobiltelefondisplay, en telefonkatalog som man interagerar med genom en fönstertitellist, och max tar upp tre rader. På första bladet skall du föreslå tre alternativ som du skall arbeta med. Varje alternativ skall du sedan arbeta vidare med i tur och ordning. Varje alternativ får ta upp max 2 blad. Under tiden du arbetar med ett alternativ kan idéer som rör andra alternativ dyka upp, dessa dokumenterar du på de blad som berör det alternativet. Eller, så kan idéer du haft på något annat alternativ kännas relevanta, då för du in dem på det alternativ du arbetar med. De frågeställningar du försöker besvara med hjälp av skisser skriver du också ner. Äggklockan använder du på ett av två sätt. Antingen för att sätta en gräns för hur länge du arbetar med de enskilda alternativen (2-3 minuter), eller så sätter du en gräns för hur länge du arbetar med alla tre (7-8 minuter). Första gångerna är det lämpligt att använda det förra alternativet, och när övat några gånger kan du ta det senare. När klockan ringer avslutar du det du just håller på med. Gör gärna en till!

10 E9 Elementintroduktion Tanken med der här uppdraget är att du skall öva dig på att tänka i nya banor. Mycket har hänt i datorvärlden sedan Xerox Star presenterades i april Det var det första operativsystemsgränssnitt som använde sig av "skrivbordsmetaforen". I den här övningen ska du ta fram ett nytt användargränssnitt för för ett operativsystem (t.ex. Linux, Sun OS, Windows, Mac OS X). En utgångspunkt är att det inte ska finnas några fönster. Du skall använda en äggklocka för att begränsa tiden för ditt arbete. Du sätter äggklockan på 5 minuter och arbetar intensivt med den första lösningen du kommer på. När klockan ringer tar du en kort paus. Därefter sätter du klockan på 5 minuter, och tar nästa idé som dyker upp. Också en paus. Håll på tills det tar dig mer än 30 sekunder att komma på en idé att arbeta med. Andra omvälvande tankar att arbeta med; en Instant Messaging-lista som ryms som en aktivitetslist i högerkanten av en mobiltelefondisplay, en telefonkatalog som man interagerar med genom en fönster-titellist, och max tar upp tre rader, fyll på själv.

11 E10 Dokumentera idégenerering Tanken med det här uppdraget är att du skall öva dig på att dokumentera ditt idégenererande. Utgå från en MP3 spelare. Målet är att du skall designa om den, och du håller på med ett divergerande och idégenererande arbete. Ditt arbete skall utgå från skisser och bilder som driver ditt idégenererande. Så, istället för att förklara en idé, som du normalt sett hade skrivit ner, skall du göra en skiss, ta ett fotografi (bra för förebildsarbete), eller på något annat sätt illustrera det du vill ha sagt. Istället för att säga något om ett alternativ till en detalj, skall du alltså skissa den detaljen. Ibland räcker möjligen inte en bild eller en skiss, då får du skriva högst femton ord för att förklara vad bilden illustrerar. Alltså, bilden skall göras först, och sedan om det behövs några ord. När du arbetat klart, går du igenom dina skisser och bilder, och kommenterar dina designalternativ, designbeslut och inspirationskällor skriv med en avvikande färg.

12 E11 Förebildsarbete Tanken med det här uppdraget är att du skall öva dig på att göra förebildsarbete. Första passet Du har fått i uppdrag att göra en dynamiskt uppdaterad lista över Bluetooth objekt i närheten som ryms som en aktivitetslist i högerkanten av en mobiltelefondisplay. Ställ äggklockan på 25 minuter, och börja leta fram förebilder för ditt designarbete. Dokumentera det med skärmdumpar och korta kommentarer om på vilket sätt det är en förebild. När klockan ringer avslutar du genast. Nu skall du gå igenom ditt förebildsarbete under 5 minuter (äggklocka). Därefter skall du skissa ner så många lösningsidéer du hinner med på 7 minuter (äggklocka). Ringa sedan in den idé du tycker är mest innovativ. Andra passet Du har fått i uppdrag att göra en telefonkatalog som man interagerar med genom en fönster-titellist, och max tar upp tre rader Ställ äggklockan på 15 minuter, och börja leta fram förebilder för ditt designarbete. Dokumentera det med skärmdumpar och korta kommentarer om på vilket sätt det är en förebild. När klockan ringer avslutar du genast. Nu skall du gå igenom ditt förebildsarbete under 5 minuter (äggklocka). Nu skall du strukturera ditt förebildsarbete, baserat på dina anteckningar och din genomgång. Finns det fler perspektiv som man kan lägga på förebildsarbetet? Använd genre-analys som ett redskap för detta. Dessa nya perspektiv skall du använda i nästa steg. Ställ äggklockan på 10 minuter, och börja leta fram förebilder för ditt designarbete. Dokumentera det med skärmdumpar och korta kommentarer om på vilket sätt det är en förebild. När klockan ringer avslutar du genast. Nu skall du gå igenom ditt förebildsarbete under 5 minuter (äggklocka). Därefter skall du skissa ner så många lösningsidéer du hinner med på 7 minuter (äggklocka). Ringa sedan in den idé du tycker är mest innovativ. Gör gärna några pass till

13 E12 Divergens i flera steg Tanken med det här uppdraget är att du skall öva upp din förmåga att divergera strukturerat och dokumentera detta. Material: en bunt med numrerade vita papper (nr 1 överst), pennor, en äggklocka Några designförslag: en IM lista som ryms som en aktivitetslist i högerkanten av en mobiltelefondisplay, en telefonkatalog som man interagerar med genom en fönstertitellist, och max tar upp tre rader. På första bladet skall du föreslå tre alternativ som du skall arbeta med. Varje alternativ skall du sedan arbeta vidare med i tur och ordning. Varje alternativ får ta upp max 2 blad. Under tiden du arbetar med ett alternativ kan idéer som rör andra alternativ dyka upp, dessa dokumenterar du på de blad som berör det alternativet. Eller, så kan idéer du haft på något annat alternativ kännas relevanta, då för du in dem på det alternativ du arbetar med. De frågeställningar du försöker besvara med hjälp av skisser skriver du också ner. Äggklockan använder du på ett av två sätt. Antingen för att sätta en gräns för hur länge du arbetar med de enskilda alternativen (2-3 minuter), eller så sätter du en gräns för hur länge du arbetar med alla tre (7-8 minuter). Första gångerna är det lämpligt att använda det förra alternativet, och när övat några gånger kan du ta det senare. När klockan ringer avslutar du det du just håller på med. När de tre alternativen är färdiga skall du på ett blad per alternativ renskissa alternativet, samt göra en +/- lista för just det alternativet. När du gjort det, gör du en kriterielista med kriterierna från alla +/- listorna, och värderar alla tre alternativen ur alla kriterierna. Sedan väljer du ett alternativ, och motiverar det valet från den långa kriterielistan Därefter börjar du om utifrån det valda alternativet, och väljer en aspekt att förbättra, och gör tre nya alternativ enligt ovan. Känner du dig inte nöjd kan du göra ett nytt urval och jobba med ytterligare alternativ. Gör gärna en till!

14 E13 Dialog med materialet Tanken med det här uppdraget är att du skall öva dig på att föra en dialog med det skissade material du arbetar med. Utgå från en MP3 spelare. Målet är att du skall designa om den, och du håller på med ett divergerande och idégenererande arbete. Pass 1 Ställ äggklockan på 10 minuter Du skall enbart använda dig av skisser och bilder för att driva och dokumentera denna divergens. Så, istället för att förklara en tanke, som du normalt sett hade skrivit ner, skall du göra en skiss, ta ett fotografi (bra för förebildsarbete), eller på något annat sätt illustrera det du vill ha sagt. Istället för att säga något om ett alternativ till en detalj, skall du alltså skissa den detaljen. Ibland räcker möjligen inte en sådan bild, då får du skriva högst femton ord för att förklara vad bilden illustrerar. Alltså, bilden skall göras först, och sedan om det behövs några ord. När klockan ringer, ställer du den på 3 minuter och går igenom dina skisser och bilder, och kommenterar kort skriv med en avvikande färg. När klockan ringer väljer du ett av de nya problem som du upptäckt i din genomgång Pass 2 Som pass 1 fast med 5 minuters skissande. Gör gärna en till!

15 E14 Koncept + detalj Tanken med det här uppdraget är att du skall öva dig på att föra en dialog med det skissade material du arbetar med. Utgå från en MP3 spelare. Målet är att du skall designa om den, och du håller på med ett divergerande och idégenererande arbete. Pass 1 Ställ äggklockan på 5 minuter Du skall generera alternativa koncept. Du skall enbart använda dig av skisser och bilder för att driva och dokumentera denna divergens. Så, istället för att förklara en tanke, som du normalt sett hade skrivit ner, skall du göra en skiss, ta ett fotografi (bra för förebildsarbete), eller på något annat sätt illustrera det du vill ha sagt. Istället för att säga något om ett alternativ till en detalj, skall du alltså skissa den detaljen. När klockan ringer ställe du den på 1 minut, går snabbt igenom ditt arbete och väljer ett koncept att gå vidare med. Pass 2 Ställ äggklockan på 5 minuter Definiera i ord ett antal detaljerade saker du måste lösa i konceptet du valt. Pass 3 Välj en av detaljerna att arbeta vidare med. Ställ äggklockan på 5 minuter. Arbeta med att designa den valda detaljen tills klockan ringer. Välj nästa detalj, och kör pass 3 tills du gjort 4-5 stycken. Gå sedan igenom och renrita konceptet och alla detaljlösningarna. Specificera sedan vilka detaljer som skulle vara nästa sak att ta tag i. Gör gärna en till (antingen från pass 1, eller välj ett annat av dina koncept)!

16 E15 Strukturerande principer Du har fått i uppdrag att göra en dynamiskt uppdaterad lista över Bluetooth objekt i närheten som ryms som en aktivitetslist i kanten av en mobiltelefondisplay. Generera 2 konceptförslag. Det får inte ta mer än 1 minut (äggklocka) Välj ett av dess koncept. Ställ äggklockan på 5 minuter. Du skall nu generera designalternativ som visar på olika strukturerande principer för det valda konceptet. När klockan ringer slutar du direkt. Ställ äggklockan på 5 minuter. Gå igenom dina designalternativ med kritisk blick. Och analysera alternativen i ljuset av hur du ser framför dig att den här listen kommer att fungera och bete sig. När klockan ringer slutar du direkt. Ställ äggklockan på 5 minuter. Du skall nu generera fler designalternativ som visar på olika strukturerande principer för det valda konceptet. Gå sedan igenom alla alternativ, renrita de olika aspekter som du designat strukturerande principer för. Gör en kort notering över om det finns fler att utforska. Utgå från en MP3 spelare. Generera 2 konceptförslag. Det får inte ta mer än 1 minut (äggklocka) Välj först ett av dess koncept. Ställ äggklockan på 5 minuter. Du skall nu generera designalternativ som visar på olika strukturerande principer för det valda konceptet. När klockan ringer slutar du direkt. Ställ äggklockan på 5 minuter. Gå igenom dina designalternativ med kritisk blick. Och analysera alternativen i ljuset av hur du ser framför dig att den här MP3 spelaren kommer att fungera och bete sig. När klockan ringer slutar du direkt. Välj sedan nästa koncept. Ställ äggklockan på 5 minuter. Du skall nu generera designalternativ som visar på olika strukturerande principer för det valda konceptet. När klockan ringer slutar du direkt. Ställ äggklockan på 5 minuter. Gå igenom dina designalternativ med kritisk blick. Och analysera alternativen i ljuset av hur du ser framför dig att den här MP3 spelaren kommer att fungera och bete sig. När klockan ringer slutar du direkt. Gå sedan igenom alla alternativ, renrita de olika aspekter som du designat strukturerande principer för. Gör en kort notering över om det finns fler att utforska. Gör gärna en till!

17 Alternativa designuppdrag Här följer en sammanställning av designuppdrag från tidigare versioner av kursen. Har man tid/lust/inspiration/motivation kan man ta sig an något av dem, men de kan inte ersätta något av de som i år ingår i kursen.

18 altdu1

Berättelser Scenarios Presentationer Skisser Formella modeller Mjukvaruprototyper Kartong modeller etc.

Berättelser Scenarios Presentationer Skisser Formella modeller Mjukvaruprototyper Kartong modeller etc. Karin Fahlquist Berättelser Scenarios Presentationer Skisser Formella modeller Mjukvaruprototyper Kartong modeller etc. Viktigt att se från andra personers perspektiv Abatrakta idéer kommer till liv Utforska

Läs mer

När skrivs de första proven i studentexamen på dator?

När skrivs de första proven i studentexamen på dator? Enkäten skickades till en lärare/skola i Vi7 (olika ämnen), som bad en grupp ettor fylla i. Enkäten är alltså ett stickprov. Kicki Häggblom 2015 När skrivs de första proven i studentexamen på dator? Hösten

Läs mer

Föreläsning 8, Design

Föreläsning 8, Design Föreläsning 8: Design och prototyper FSR: 1, 4, 5, 6 Att läsa: Kapitel 11 i Rogers et al.: Interaction Design Översikt Konceptuell design (Fysisk design) Uppgiftsallokering Prototyper Typer av prototyper

Läs mer

Redigeringsteknik och postproduktion

Redigeringsteknik och postproduktion Interaktionsdesign- Metod Metoder för att skapa kunskap om användaren: Behov Preferenser Reaktioner Kvalitativa metoder Kvantitativa metoder Boken: Part 1 (urval) Interaktionsdesign Teoretiskt fokus för

Läs mer

Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST:

Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST: Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST: Längst upp hittar du menyn. Där finns olika symboler som du kan klicka på. Om du klickar på cirkeln med ett i i, hittar du information om hur programmet fungerar. Börja

Läs mer

EFTER TRE ÅRS SÖKANDE PÅ CARL MALMSTEN FURNITURE STUDIES HAR JAG FÅTT INSIKT I HUR MIN VÄG TILL EN FÄRDIG PRODUKT KAN SE UT.

EFTER TRE ÅRS SÖKANDE PÅ CARL MALMSTEN FURNITURE STUDIES HAR JAG FÅTT INSIKT I HUR MIN VÄG TILL EN FÄRDIG PRODUKT KAN SE UT. EFTER TRE ÅRS SÖKANDE PÅ CARL MALMSTEN FURNITURE STUDIES HAR JAG FÅTT INSIKT I HUR MIN VÄG TILL EN FÄRDIG PRODUKT KAN SE UT. FÖR MIG ÄR TECKNANDET ETT UNIVERSELLT SPRÅK TILLGÄNGLIGT FÖR ALLA. BOKEN ÄR

Läs mer

HUMAN-CENTERED SYSTEMS Stefan Holmlid

HUMAN-CENTERED SYSTEMS Stefan Holmlid Interaction design, industrial design, design management, service design, information design, experience design, graphic design, furniture design, destination design, product design, ergonomics design,

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksträffen för pedagogisk dokumentation

Minnesanteckningar från nätverksträffen för pedagogisk dokumentation Minnesanteckningar från nätverksträffen för pedagogisk dokumentation 160429 Vi välkomnas till skattkistan på ett härligt sätt där material fanns estetiskt uppdukat till oss Eva har konstruerat en vävram

Läs mer

Informationsträff. UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp

Informationsträff. UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp Informationsträff UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp Examinator: Anna Öqvist Kursledare/Lärare: Monica Grape Lärare: Mervi Höglin Mål/Förväntat studieresultat Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna: kritiskt

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

F2 Konceptutveckling. Konceptutvecklingsprocessen och några stödjande metoder

F2 Konceptutveckling. Konceptutvecklingsprocessen och några stödjande metoder F2 Konceptutveckling Konceptutvecklingsprocessen och några stödjande metoder Disposition Introduktion Konceptgenerering Kreativa verktyg Presentation av koncept Konceptval Allmänt om koncept Ett koncept

Läs mer

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Innehåll Förord 5 Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8 Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Kreativa möten 27 Idédiamanten en strukturerad metod

Läs mer

2. Ta ett bett av äpplet. 4. Fortsätt på samma sätt. X2 5. Avsluta med att du. 1. Rita av ett äpple. 3. Rita av den nya formen. Äpplet och bananen

2. Ta ett bett av äpplet. 4. Fortsätt på samma sätt. X2 5. Avsluta med att du. 1. Rita av ett äpple. 3. Rita av den nya formen. Äpplet och bananen Det här behöver du: ett äpple en banan eller annan frukt papper färgpennor eller kritor Äpplet och bananen Snabb skissövning! Hur förenklar du ett föremål och gör om det till ett mönster? Bli inspirerad

Läs mer

Lathund för att ta skärmdumpar för supportärenden samt dölja personuppgifter

Lathund för att ta skärmdumpar för supportärenden samt dölja personuppgifter Lathund för att ta skärmdumpar för supportärenden samt dölja personuppgifter Stöd och behandling och Designverktyget Stockholm, 2017-08-21 1. Vad är en skärmdump och varför ska jag behöva ta en skärmdump?

Läs mer

Tre modeller för kollegial handledning och verksamhetsbesök

Tre modeller för kollegial handledning och verksamhetsbesök Tre modeller för kollegial handledning och verksamhetsbesök Modell 1: Öppen Co- coaching. Denna modell innebär att två kollegor, på samma villkor, gör besök hos varandra. Det är en s.k. öppenfrågamodell

Läs mer

Snabbstartsguide. Visa fler alternativ Klicka på den här pilen för att visa fler alternativ i en dialogruta.

Snabbstartsguide. Visa fler alternativ Klicka på den här pilen för att visa fler alternativ i en dialogruta. Snabbstartsguide Microsoft PowerPoint 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig minimera din inlärningskurva. Hitta det du behöver Klicka

Läs mer

Titel på examensarbetet. Dittnamn Efternamn. Examensarbete 2013 Programmet

Titel på examensarbetet. Dittnamn Efternamn. Examensarbete 2013 Programmet Titel på examensarbetet på två rader Dittnamn Efternamn Examensarbete 2013 Programmet Titel på examensarbetet på två rader English title on one row Dittnamn Efternamn Detta examensarbete är utfört vid

Läs mer

BILAGA A till Programvaruprojekt ANVÄNDARKRAV MultiPC v1.0

BILAGA A till Programvaruprojekt ANVÄNDARKRAV MultiPC v1.0 ANVÄNDARKRAV MultiPC v1.0 Rev 8 1(10) BILAGA A till Programvaruprojekt ANVÄNDARKRAV MultiPC v1.0 Att utgå ifrån. Beskriver krav på MultiPC-systemet på ett sådant sätt att de ska kunna diskuteras med användaren.

Läs mer

Fö 2: Designprocessen. Projektet. Design är... Forts. projektet

Fö 2: Designprocessen. Projektet. Design är... Forts. projektet Fö 2: Designprocessen Metoder Mål: att förstå användaren, uppgiften, situationen och tekniken (PACT) Hur hänger det ihop? Men först: projektet Projektet Användarstudier och analys av befintligt system

Läs mer

Nätkurs Design & konstruktion av användargränssnitt 1MD113 Sid 1 (5) Lektion 11 Användare, uppgifter och krav del

Nätkurs Design & konstruktion av användargränssnitt 1MD113 Sid 1 (5) Lektion 11 Användare, uppgifter och krav del Nätkurs Design & konstruktion av användargränssnitt 1MD113 Sid 1 (5) Del 3 Uppgiftsanalys Av Stefan Blomkvist Uppgiftsanalysen ska svara på frågor om vilka uppgifter användarna utför och hur dessa genomförs.

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Boken. Kap 2.1-2.4 Kap 11.3

Boken. Kap 2.1-2.4 Kap 11.3 Konceptuell design Boken Kap 2.1-2.4 Kap 11.3 Konceptuell design är helt grundläggande inom interaktionsdesign kan upplevas som abstrakt och svårt att förstå förstås bäst genom att man utforskar och upplever

Läs mer

Kvalitativ Analys. Utvärderingsmetoder inom MDI DH2408

Kvalitativ Analys. Utvärderingsmetoder inom MDI DH2408 Kvalitativ Analys Utvärderingsmetoder inom MDI DH2408 Inlämningsuppgift 2 Era gruppinlämningar ligger här framme, leta reda på er egen!!! Jag har godtyckligt gett er ett gruppnummer, referera till det

Läs mer

Dokumentera studenter som inte är godkända på kursen

Dokumentera studenter som inte är godkända på kursen Avdelningen för lärande och digitalisering 2019-04-10 Dokumentera studenter som inte är godkända på kursen Bakgrund Studenter som inte är godkända på kursen kan komma tillbaka och vilja färdigställa kursen,

Läs mer

Här ges en överblick över de delar som ingår i projektarbetet och beskriver kraven och bedömningskriterierna.

Här ges en överblick över de delar som ingår i projektarbetet och beskriver kraven och bedömningskriterierna. ACPU 2006 Experter Årets tema handlar om tekniska stöd åt experter. Vi vill att ni ska koncenterar er på människor som har en konkret och specifik kompetens inom ett avgränsat område. Denna kunskap kan

Läs mer

till boken Guide för integration av svenska myndigheter

till boken Guide för integration av svenska myndigheter ÖVNINGSKOMPENDIE till boken Guide för integration av svenska myndigheter INTRODUKTION Det viktigaste är att skapa trygghet i gruppen. Deltagarna måste känna sig bekväma med varandra. Delarna som finns

Läs mer

HUMAN-CENTERED SYSTEMS Stefan Holmlid

HUMAN-CENTERED SYSTEMS Stefan Holmlid Interaction design, industrial design, design management, service design, information design, experience design, graphic design, furniture design, destination design, product design, ergonomics design,

Läs mer

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION!

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! När du startar på en ny kurs, börja med att orientera dig i kursupplägget så att du får en uppfattning om vad kursen innehåller. Du har full översikt över kursens

Läs mer

Jenny Sundström Experimentellt arbete

Jenny Sundström Experimentellt arbete Nu är ytterligare en kurs på väg att avslutas och det är dags att åter igen försöka samla ihop sina tankar och arbetsprocess till någon begriplig text. Jag hoppas att med denna portfölj kunna ge er läsare

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

Övning 2 Pippis kompetensbrev

Övning 2 Pippis kompetensbrev Här är övningar för lärande reflektion, kompetensanalys och feedback. Mer information om ELD finns på webbplatsen. Övning 1 Styrke- och resursinventering Syfte: Kopplingen erfarenheter färdigheter 1. Skriv

Läs mer

2. Windows 10. Behandlade Ord. Windows Anniversary. Göran Johansson

2. Windows 10. Behandlade Ord. Windows Anniversary. Göran Johansson Behandlade Ord Göran Johansson Windows Anniversary Här följer en liten sammanställning av vad som skiljer Windows Anniversary från Windows 10. Heltäckande är den säkert inte. Utgångspunkten är Grundboken

Läs mer

HF LEQ. Antal svar: 23

HF LEQ. Antal svar: 23 HF - LEQ : GRUPPTILLHÖRIGHET Denna version av enkäten används om kursen har inkluderat olika grupper av kursdeltagare. Du bör då ha fått information om vilken grupp du ska välja nedan. Välj din grupp i

Läs mer

FSS#1 Steg för steg Pass 1

FSS#1 Steg för steg Pass 1 Pass 1 Modul: Samarbete Deltagarna får ett papper med en symbol som består av ett antal olika ihopvävda trianglar. Steg 1 Deltagarna får tre minuter på sig att på egen hand räkna hur många trianglar de

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att skicka rapporter och ljudfiler till din handledare. Först kommer en beskrivning

Läs mer

Hållbar utveckling A, Ht. 2014

Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Kommunikation och projektledning för hållbar utveckling Projektplan Bakgrund Som ett stöd i ert projekt kommer ni att arbeta utifrån en projektplan i tre delar, varje ny

Läs mer

Att förstå användaren. Annakarin Nyberg

Att förstå användaren. Annakarin Nyberg Att förstå användaren Annakarin Nyberg Idag ska vi Nyckelfaktorer vid datainsamling Att dokumentera data Intervjuer Enkäter Observationer Att välja och kombinera tekniker Övning Avslutning Annakarin Nyberg

Läs mer

BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR

BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR Arbetsblad: Behandlingsmål och prioriteringar B BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR Fyll i minst två behandlingsmål som du vill uppnå. Markera även hur viktigt du tycker att varje mål är för dig. Efter behandling

Läs mer

Målplanering för relationer Exempel 3:1

Målplanering för relationer Exempel 3:1 Målplanering för relationer Exempel 3:1 Våra relationer mår bra av en fungerande arbetsfördelning hemma. Ställer upp för maka/make och barn. Sköter allt hemarbete trots mera smärta. Täta konflikter. Känner

Läs mer

Wireframe när, vad, hur och varför?

Wireframe när, vad, hur och varför? Wireframe när, vad, hur och varför - 1 Wireframe när, vad, hur och varför? Arbetsflöde är ett samlande begrepp för alla steg som används för att göra en webbplats. Från första början till färdig sajt.

Läs mer

En introduktion till WeavePoint Mini demo version

En introduktion till WeavePoint Mini demo version En introduktion till WeavePoint Mini demo version Åsa Martinsson Till programmet WeavePoint Mini finns en handledning i pdf-format att läsa direkt på skärmen eller skriva ut. Texten i introduktionen här

Läs mer

Föreläsning 9: Gränssnitt och webbdesign

Föreläsning 9: Gränssnitt och webbdesign Föreläsning 9: Gränssnitt och webbdesign FSR: (1), 4, 6 Att läsa: Kapitel 6 i Rogers et al.: Interaction Design 160429 Gränssnitt och webbdesign 2 Översikt Gränssnitt historiskt Kännetecken olika gränssnitt

Läs mer

Grundkurs smartboard Inledning Att använda en Smartboard

Grundkurs smartboard Inledning Att använda en Smartboard Grundkurs smartboard Inledning Smartboard är en interaktiv skrivtavla. Det finns många olika märken av interaktiva skrivtavlor, Smartboard är ett märke. Andra märken är Activeboard, ebeam, Teamboard mfl.

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in. Interaktionsdesign Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN 21ID2B SV16 7,5 högskolepoäng Tentamenskod: Tentamensdatum: 30 maj 2017 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Färgpennor är tillåtna. Totalt antal poäng på

Läs mer

Bluetooth-felsökning för EV3

Bluetooth-felsökning för EV3 Bluetooth-felsökning för EV3 Allmänna upplysningar Kontrollera att alternativet iphone/ipad är avstängt på EV3-enheten när du vill använda Bluetooth för att ansluta till programvaran LEGO MINDSTORMS EV3

Läs mer

Demokratidagen. Sammanställning gjord av Fredric Olofsson Ungdomskonsulent

Demokratidagen. Sammanställning gjord av Fredric Olofsson Ungdomskonsulent Demokratidagen 15 Sammanställning gjord av Fredric Olofsson Ungdomskonsulent Innehåll Ungdomarnas enkätsvar.1-8 Sammanställning sju frågor.....1-3 Ta ställning till följande påståenden 4-7 Inkomna synpunkter

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

Klockan 1. Klockan. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Till läraren. Specialpedagogiska skolmyndigheten

Klockan 1. Klockan. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Till läraren. Specialpedagogiska skolmyndigheten Klockan Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson 1 Till läraren Specialpedagogiska skolmyndigheten 1 Boken inleds med en presentation av olika typer av klockor eller redskap som vi använder för att mäta tid.

Läs mer

Storylinens namn: Reklambyrån

Storylinens namn: Reklambyrån Storylinens namn: Reklambyrån Storyline Nyckelfrågor Aktivitet Organisation Material Resultat Personal Vad tror ni att man gör på en reklambyrå? Låt eleverna spåna kring frågan i grupper. och diskutera

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Syfte 1. KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 85 Centralt innehåll DEl 1. grundläggande läs och skrivfärdigheter

Läs mer

OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS

OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS TIPS DIG SOM SKA KÖPA EN UTBILDNING 8 SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ 1 FORMULERA TYDLIGA MÅL Lägg energi på att beskriva vad du vill uppnå med kursen. På så sätt kan

Läs mer

Funktioner: Starta och spara Notebook. Använda penna och finger. Använda bilder från Galleriet.

Funktioner: Starta och spara Notebook. Använda penna och finger. Använda bilder från Galleriet. Innehåll: Den interaktiva skrivtavlans roll i klassrummet. Berättande Funktioner: Starta och spara Notebook. Använda penna och finger. Använda bilder från Galleriet. 1 Användningsområden leta / använda

Läs mer

PowerPoint Del

PowerPoint Del PowerPoint Del 2 Rita egna figurer Om du inte ser verktygsfältet Rita så klicka det på Visa/Verktygsfält..., så dyker det upp i ditt fönster. Ungefär så här ser det ut: Textruta Fyllningsfäg Linjefärg

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

TENTAMEN: Design och konstruktion av grafiska gränssnitt DAT215/TIG091

TENTAMEN: Design och konstruktion av grafiska gränssnitt DAT215/TIG091 TENTAMEN: Design och konstruktion av grafiska gränssnitt DAT215/TIG091 DAG: 5 mars, 2012 TID: 8.30 12.30 SAL: Hörsalsvägen Ansvarig: Olof Torgersson, tel. 772 54 06. Institutionen för tillämpad informationsteknologi.

Läs mer

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

Föreläsning 7: Kognition & perception

Föreläsning 7: Kognition & perception Föreläsning 7: Kognition & perception FSR: 3, 4 Att läsa: Kapitel 2-3 i Rogers et al.: Interaction design Översikt Att kunna om perception och kognition Konceptuella modeller Metaforer Paradigm, teorier,

Läs mer

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Denna laboration är tänkt att ge information om några av de grundläggande verktyg som du, som studerar vid Linköpings Universitet, kan ha nytta av. Ett tips är att läsa

Läs mer

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Motionera med mera Sammanfattning Vi har valt att skapa en tjänst. Tjänstens syften är att minimera energiförbrukningen

Läs mer

WebitRental Uthyrningssystem. WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se

WebitRental Uthyrningssystem. WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se WebitRental Uthyrningssystem WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se Instruktioner INSTALLATION... 3 FRÅN CD... 3 FRÅN NÄTET... 3 KOMMA IGÅNG... 4 FÖRETAGSUPPGIFTER... 4 HYRTIDER... 4 SJÄLVRISKREDUCERING...

Läs mer

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP EN ANALYS AV INTERVJUER MED CHEFER OCH MEDARBETARE I FEM FÖRETAG NORRMEJERIER SAAB SANDVIK SPENDRUPS VOLVO Mittuniversitetet Avdelningen för medieoch kommunikationsvetenskap Catrin

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka Här hittar du ett förslag på hur du kan lägga upp de olika passen för laget under projektperioden. Du som handledare kan också välja att bortse från det

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Att göra ett bra jobb

Att göra ett bra jobb Att göra ett bra jobb kort sammanfattning Kartläggningsstöd för att ta fram kompetensutvecklingsbehovet inför ENTRIS 2.0 Att göra ett bra jobb kort sammanfattning bygger på häftet Att göra ett bra jobb

Läs mer

Sida Kapitel 11 Vektorfil och linjeskymning... 3

Sida Kapitel 11 Vektorfil och linjeskymning... 3 DDS-CAD Arkitekt 10 Vektorfil och linjeskyming Kapitel 11 1 Innehå ehåll Sida Kapitel 11 Vektorfil och linjeskymning... 3 Verktygsset för lagring från modellen... 3 Automatisk generering av vektorfiler...

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

Interaktionsdesign som profession. Föreläsning Del 2

Interaktionsdesign som profession. Föreläsning Del 2 Interaktionsdesign som profession Föreläsning Del 2 Vikten av att göra research Varför behöver vi göra research? En produkt blir aldrig bättre än den data som denna baseras på Men Vi har redan gjort en

Läs mer

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IA-9 Manual Sökningar i Public 360 Manual Sökningar i Public 360 Dokumentägare: LK/Dokumentationsenheten/

Läs mer

Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1

Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1 Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1 STUDENTDATORUTBILDNINGEN MALMÖ HÖGSKOLA Att presentera med bildspel, del 1 Här är en kort vägledning som kan hjälpa dig i ditt arbete med att skapa en presentation.

Läs mer

KOMMA IGÅNG MED ARCHICAD. Idé och produktion av: Oscar Torstensson

KOMMA IGÅNG MED ARCHICAD. Idé och produktion av: Oscar Torstensson KOMMA IGÅNG MED ARCHICAD Idé och produktion av: Oscar Torstensson Förord Kompendiet är främst avsett till de nybörjare som läser eller är utbildade till arkitekter eller byggnadsingenjörer. Grundtanken

Läs mer

Matris för engelska, åk 7-9

Matris för engelska, åk 7-9 E C A HÖRFÖRSTÅELSE Förstå och tolka innehållet i talat engelska Kan förstå det huvudsakliga genrer och uppfattar tydliga detaljer i talad engelska och i måttligt tempo. Kan förstå det huvudsakliga genrer

Läs mer

Slumpförsök för åk 1-3

Slumpförsök för åk 1-3 Modul: Sannolikhet och statistik Del 3: Att utmana elevers resonemang om slump Slumpförsök för åk 1-3 Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet Andreas Eckert, Linnéuniversitetet I följande text beskrivs

Läs mer

PEDAGOGISK PLATTFORM FÖR FÖRSKOLAN TITTUT

PEDAGOGISK PLATTFORM FÖR FÖRSKOLAN TITTUT SYFTE: En tydlig beskrivning av hur Tittuts pedagoger och anställda arbetar professionellt utifrån barns lärande. Ett styrdokument som gäller över tid. Ett styrdokument som ska följas av alla anställda.

Läs mer

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 Dokument kring Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 110831 Lärarutbildningen vid Linköpings universitet Mål med utvecklingsplanen under INR 1 och 2 Utvecklingsplanen är ett

Läs mer

Endast medlemmar i STR har tillgång till Objektbanken i astra WEB.

Endast medlemmar i STR har tillgång till Objektbanken i astra WEB. Objektbanken Innehåll 1 Förutsättningar för objektbanken... 3 2 Objektbanken... 3 2.1 Bibliotek... 3 2.2 Planering... 5 2.2.1 Praktisk... 5 2.2.2 Teoretisk... 6 3 I digitala utbildningskortet... 7 3.1

Läs mer

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem.

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Kap 03.indd 444 KAPITEL TRE Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Gadgetar och den nya Sidpanelen är nog mina favoriter bland de nya funktionerna i Windows Vista.

Läs mer

SPRÅKINLÄRNINGSMILJÖ Denna dimension omfattar den fysiska miljön och lärandekontexten. Elevens namn: Klassrummet är utformat med öppen planlösning.

SPRÅKINLÄRNINGSMILJÖ Denna dimension omfattar den fysiska miljön och lärandekontexten. Elevens namn: Klassrummet är utformat med öppen planlösning. SPRÅKINLÄRNINGSMILJÖ Denna dimension omfattar den fysiska miljön och lärandekontexten. Elevens namn: Klassrummet är utformat med öppen planlösning. Ej observerat KOMMENTAR Särskilda lärande miljöer är

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Trädvård LK0196, 20078.1516 15 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Grund Kursledare = Johan Östberg Värderingsresultat Värderingsperiod: 2016-01-12-2016-01-22 Antal svar 30 Studentantal 36 Svarsfrekvens

Läs mer

Nya Ladok (L3) Utbildningsplan. Utbildningsplan Datum: 2015-04-01 Beslutad av Styrgruppen 2015-05-13 Handläggare: Madeleine Andrén

Nya Ladok (L3) Utbildningsplan. Utbildningsplan Datum: 2015-04-01 Beslutad av Styrgruppen 2015-05-13 Handläggare: Madeleine Andrén Utbildningsplan Datum: 2015-04-01 Beslutad av Styrgruppen Handläggare: Nya Ladok (L3) Utbildningsplan Version Historik Version Datum Kommentar Ändrad av 2 / 6 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

Presentationsteknik. Om mig. Josef Hallberg Josef Hallberg Doktor i Medieteknik Forskningsintressen:

Presentationsteknik. Om mig. Josef Hallberg Josef Hallberg Doktor i Medieteknik Forskningsintressen: 2013-10-03 Presentationsteknik Josef Hallberg josef.hallberg@ltu.se Om mig Josef Hallberg Doktor i Medieteknik Forskningsintressen: Smarta hem Sociala nätverk Teknik för hälsovård Stor erfarenhet av att

Läs mer

Foto: Manual till hur du skapar din egen IUP- och Portfolio-sajt i Cambro

Foto:  Manual till hur du skapar din egen IUP- och Portfolio-sajt i Cambro Foto: www.fotoakuten.se Manual till hur du skapar din egen IUP- och Portfolio-sajt i Cambro Denna sajt kommer att följa med dig genom hela utbildningen. Det är du som äger sajten och ansvarar för dess

Läs mer

Lek, lärande och rörelse 15 hp.

Lek, lärande och rörelse 15 hp. Lek, lärande och rörelse 15 hp Anniqa.Lagergren@hh.se Kursens innehåll Kursen består av tre teman: lekens rum, lekens grund och lekens möjligheter. Det första temat innehåller historiska och teoretiska

Läs mer

Handicom. Symbol for Windows. Encyklopedi. Version 3.4

Handicom. Symbol for Windows. Encyklopedi. Version 3.4 Handicom Symbol for Windows Encyklopedi Version 3.4 Handicom, Nederländerna/Frölunda Data AB 2009 Innehåll Installation och licenser...2 1. Inledning...4 1.1 Vad är Encyklopedi?...4 2. Encyklopedis huvudmeny...5

Läs mer

Del 2 - Instruktion övning Effektkedja

Del 2 - Instruktion övning Effektkedja Styrning och ledning Modul: Leda digitalisering Del 3: Effektkedjan Del 2 - Instruktion övning Effektkedja Genomförande Deltagarna i denna övning behöver ha läst artikeln Att skapa en effektkedja från

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

Smartboard i praktiken.

Smartboard i praktiken. Smartboard i praktiken. Ett fortbildningsmaterial för arbetslag och skolpersonal i Malmö stad. Del 2 Innehåll: Dokumentera samtalet i klassrummet. Internet som resurs, 1. Tankekarta. Kom igång... Funktioner:

Läs mer

Guide för workshop. identifiera och strukturera faktorer som orsakar stress och adressera dem i en åtgärdsplan

Guide för workshop. identifiera och strukturera faktorer som orsakar stress och adressera dem i en åtgärdsplan Guide för workshop identifiera och strukturera faktorer som orsakar stress och adressera dem i en åtgärdsplan Allmänna förutsättningar för workshopen Före workshop: förbered en inledning Formulera syfte

Läs mer

Vad är ett examensarbete?

Vad är ett examensarbete? Vad är ett examensarbete? Språkteknologiprogrammet Vårterminen 2008 Examensarbete fördjupning i ämnet tillämpning av förvärvade kunskaper bedriva självständigt arbete muntlig och skriftlig presentation

Läs mer

Titel. Undertitel. Skolans namn Termin (läsår) Ämne Handledarens namn. Här skall du skriva ditt namn och klass

Titel. Undertitel. Skolans namn Termin (läsår) Ämne Handledarens namn. Här skall du skriva ditt namn och klass Skolans namn Termin (läsår) Ämne Handledarens namn Titel Undertitel [Din titel skall visa vad ditt arbete handlar om. Om du använder dig av en undertitel så skall denna vara förklarande, dvs. förtydliga

Läs mer

NT- GYMNASIET UPPGIFT I DIGITALT SKAPANDE JUBILEUMSUTGÅVA UTIFRÅN EN VÄRDEPLATTFORM

NT- GYMNASIET UPPGIFT I DIGITALT SKAPANDE JUBILEUMSUTGÅVA UTIFRÅN EN VÄRDEPLATTFORM JUBILEUMSUTGÅVA UTIFRÅN EN VÄRDEPLATTFORM Ett konfektyrföretag ska ge ut en jubileumskartong och dra fördel av att en viss artist har varit verksam i 25 år eller någon annan särskild anledning till att

Läs mer

Individuellt fördjupningsarbete

Individuellt fördjupningsarbete Individuellt fördjupningsarbete Ett individuellt fördjupningsarbete kommer pågå under hela andra delen av kursen, v. 14-23. Fördjupningsarbetet kommer genomföras i form av en mindre studie som presenteras

Läs mer

ToDo ios-applikation. Mikael Östman. Mikael Östman - mo22ez Linnéuniversitetet

ToDo ios-applikation. Mikael Östman. Mikael Östman - mo22ez Linnéuniversitetet ToDo ios-applikation Mikael Östman 201205 Mikael Östman - mo22ez Linnéuniversitetet mo222ez@student.lnu.se Abstrakt Detta är en slutrapport för det projekt jag bedrivit inom ramen för kursen Individuellt

Läs mer

LABBINTRODUKTION. Laboranter: Kurs: - Sonny Johansson, Sigurd Israelsson. Utskriftsdatum: 2015-08-20

LABBINTRODUKTION. Laboranter: Kurs: - Sonny Johansson, Sigurd Israelsson. Utskriftsdatum: 2015-08-20 LABBINTRODUKTION Laboranter: Kurs: - Klass: DD15 Handledare: Sonny Johansson, Sigurd Israelsson Utskriftsdatum: 2015-08-20 Mål, syfte, förutsättningar Mål Labbintroduktionen skall ge studenten en chans

Läs mer

Reflekterande Design. Materialet utan egenskaper. God Design. Grundbegrepp. Introduktion till Design. Introduktion till Design

Reflekterande Design. Materialet utan egenskaper. God Design. Grundbegrepp. Introduktion till Design. Introduktion till Design Föreläsning diskuterar och tar upp grundläggande begrepp för design och designarbete generellt, så som: design vad är det, designförmåga, hur ser designprocessen, etc. Design Artificell värld värld som

Läs mer

Gymnasiearbetet. Daniel Nordström

Gymnasiearbetet. Daniel Nordström Gymnasiearbetet Daniel Nordström Presentationens innehåll Film gymnasiearbetet Gymnasiearbetet i korthet Gymnasiearbetet mot högskoleförberedelse Planering-genomförande och utvärdering Planeringen för

Läs mer

Uppstartsmöte: Examensarbete KTS

Uppstartsmöte: Examensarbete KTS Uppstartsmöte: Examensarbete KTS Krav, tips och förslag Skapad av: Modifierad av: Ändrad av: Martin Rudberg Clas Rydergren Henrik Andersson 2004 M. Rudberg 1 Allmänt om arbetet Målet med examensarbetet

Läs mer