Hälso- och sjukvårdnämnden beslutar att lämna följande skrivelse till regionstyrelsen inför budgetavstämningen i oktober 2014.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hälso- och sjukvårdnämnden beslutar att lämna följande skrivelse till regionstyrelsen inför budgetavstämningen i oktober 2014."

Transkript

1 Yvonne Skovshoved Ärendenr HSN 2014/10 1 (11) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 16 september 2014 Hälso- och sjukvårdsnämnden Inför budgetavstämning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdnämnden beslutar att lämna följande skrivelse till regionstyrelsen inför budgetavstämningen i oktober Bakgrund Beslut om budget i regionfullmäktige den 16 juni innebär att de ekonomiska förutsättningarna för 2015 i princip är fastlagda. Förändringar i nämndernas skrivelse till budgetavstämningen ska utgå från icke tidigare kända förutsättningar som väsentligt påverkar nämndens möjlighet att utföra sitt uppdrag. Hälso- och sjukvårdsnämndens förutsättningar har ändrats i och med att nämnden i juni 2014 fattade beslut om utvecklingsplanen för hälso- och sjukvården de kommande åren, Struktur Förutom lägesbeskrivning och beskrivning av förutsättningarna för 2015 kopplat till strukturutredningen inkommer nämnden med förtydliganden och prioriteringar av investeringsmedel enligt anvisningar. Lägesbeskrivning av 2014 I delårsrapport 2 redovisar hälso- och sjukvårdsnämnden ett periodiserat resultat på Tkr och ett prognostiserat underskott på Tkr för Ett prognostiserat underskott som beror på det tidigare beskrivna strukturella underskottet som fortfarande föreligger och som det strategiarbete som hälso- och sjukvården arbetar med inte räckt till för att eliminera. Förutsättningarna för att nå full ekonomisk effekt av hälso- och sjukvårdens strategi har hittills under 2014 inte varit gynnsamma. Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress Visby Telefon vxl E-post registrator_hsn@gotland.se Webbplats Org nr

2 Ärendenr HSN 2014/10 2 (11) Den negativa helårsprognos som hälso- och sjukvården lämnar i samband med delårsbokslut 2 beror bland annat på; En mycket hård belastning inom den psykiatriska vården samtidigt som flertalet vakanta tjänster uppstått och det ännu ej gått att återrekrytera. Under en period under våren öppnades 8 tillfälliga extraplatser på Visby lasarett för psykiatriska patienter. En mycket hård belastning på hela sjukvården både i början av våren och under sommaren med behov av att öppna extra vårdplatser och öka bemanningen. Ökad kostnad beroende på momskostnader på flygande transporter enligt eu-regler. De åtgärder inom läkemedelsområdet som planerats och budgeterats för har inte ännu fått avsedd effekt och istället har nya mer kostsamma läkemedel införts enligt nationella riktlinjer och rekommendationer. Vissa åtgärder har en successiv ekonomisk effekt exempelvis vid byte av förskrivna läkemedel, till sådana med lägre kostnad. En högre subvention till personer upp till 26 år för preventivmedel enligt modell som SKL tagit fram och där landstingen i stort sett enats om att följa modellen. En allt för hög kostnadsutveckling av arbetskraftskostnader. Efter augusti månad är kostnadsutvecklingen 7,3 procent. Kostnadsutvecklingen är förvisso svagt avtagande jämfört med i början av sommaren, men ändå allt för hög för att nå målet att vara i balans med budget vid 2014 års utgång. För att minska kostnadsutvecklingen inom arbetskraft har Hälso- och sjukvårdsnämnden gett förvaltningen i uppdrag att redovisa vidtagna åtgärder. Denna redovisning presenteras på Hälso- och sjukvårdnämnden i september och läggs som bilaga i delårsrapport 2. Statsbidraget för uppnådda mål inom kömiljarden prognostiseras med 30 miljoner vilket är detsamma som budget för Efter juli månad är beräknat utfall ca 12,8 miljoner. För att de 30 miljonerna ska uppnås krävs att Gotland får ett högt utfall vid mätningarna efter augusti och september.

3 Ärendenr HSN 2014/10 3 (11) Förutsättningar för en budget i balans 2015 Negativ årsprognos för 2014 påverkar förutsättning för 2015 Den negativa årsprognosen som lämnas i delårsrapport 2 kan delas upp i 3 olika delar, vilket påverkar förutsättningarna för 2015 på olika sätt. Kostnader av tydlig engångskaraktär i förhållande till budget såsom extrakostnader i form av momskostnader för flygande transporter enligt nya regler, 4,2 miljoner. Det sen tidigare strukturella underskottet som inte är bortarbetat eller fullt kompenserat för i budget Bedömningen är att detta egentligen är motsvarar ca 50 miljoner men balanseras till del 2014 av budget och prognos för kömiljarden med 30 miljoner. Den höga kostnadsutveckling som hälso- och sjukvården haft under 2014 inom framförallt arbetskraftskostnader och de inte helt infriade effekter av strategiarbetet inom arbetskraftskostnader, utomlänsvård och läkemedelskostnader gör att kostnadsmassan vid ingången av 2015 är fortsatt för hög jämfört med den tilldelade budgetramen. Fortsatt strukturelle underskott - struktur 2015 Det strukturella underskottet inom hälso- och sjukvården har lett till att Hälsooch sjukvårdsnämnden under hösten 2013 gav förvaltningen i uppdrag att genomföra strukturutredningen Struktur 2015 för att utreda hur den gotländska hälso- och sjukvården ska organiseras och dimensioneras under de närmsta två mandatperioderna. Ett av målen med utredningen var att utreda hur en balans mellan verksamhet och ekonomi för hälso- och sjukvården skulle uppnås. Grunden i Strukturutredningen är att gotlänningar ska ha tillgång till vård med samma kvalitet som resten av landets befolkning. Hälso- och sjukvårdslagen säger att Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Hälso- och sjukvården på Gotland har en extra utmaning att uppfylla kravet på god vård enligt lagen med det i förhållande lilla befolkningsunderlaget. Detta betyder att Gotlands hälso- och sjukvård har ett än högre krav att bedriva vården effektivt. Effektivt både i meningen en kostnadseffektiv vård när patienten väl uppsöker vården, men också effektiv i meningen att ett mer rätt omhändertagande av patienterna ska minska behovet av kontakt med vården. Den strukturutredning som Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat om, fokuserar just på båda dessa aspekter.

4 Ärendenr HSN 2014/10 4 (11) Den ekonomiska bedömningen, som hälso- och sjukvårdsnämnden ställde sig bakom, av beslutet är beräknat till minst 20 miljoner i fasta priser under en treårsperiod. Förvaltningens bedömning är att hälften av effekten kan nås i samband med årsbokslut Hälso- och sjukvårdsnämnden gav, i beslutet om strukturutredningen, förvaltningen i uppdrag återkomma till nämnden med en sammanlagd genomförandeplan senast oktober 2014 och då också en beräkning av eventuella uppstartskostnader. Då denna genomförandeplan och beräkning i dagsläget inte är genomförd utan precis pågår är de ekonomiska effekterna för 2015 osäkra. I samma beslutspunkt gav nämnden förvaltningen i uppdrag att i årsbokslut och delårsrapporter redovisa vilka punkter i strukturutredningen som är genomförda med beräknad ekonomisk effekt och andra effektmått. Samt att i varje beslut om förändring enligt strukturutredningen, i underlaget till beslut, redovisa kostnadsberäkning och uppföljningsmått varav minst ett ska vara ett ekonomiskt mått och minst ett ska vara övrigt effektivitetsmått. Beslut med beräknad effekt 2015 är: Minskad konsumtion av både öppenvårdsbesök och slutenvårdstillfällen genom ett bättre omhändertagande ska ge ekonomiska effekter på en något längre sikt och kommer sannolikt att förknippas med initiala merkostnader i form av kompetensutveckling, investeringar och ökade satsningar på rekrytering bland annat. De ekonomiska effekterna av detta kommer troligtvis inte att uppstå förrän senare delen av 2015 och är svåra att beräkna innan genomförandeplanen och utredningarna kopplat till detta är genomförda. Utvecklande av vård på distans. Ett minskat antal resor till och från fastlandet, främst Stockholm, för besök gjorda före och efter behandling som istället kan ske på Gotland via länk med specialistläkaren på fastlandet. Även vård på distans som kan ske genom att specialistläkare tar emot patienter på vårdcentralerna för exempelvis remissbesök, eller vård via länk mellan vårdcentral och Visby lasarett bör ha en positiv påverkan av sjukresor som idag finansieras av Samhällsbyggnadsförvaltningen, detta är dock svårt att göra en ekonomisk utvärdering av. Stängning av Roma vårdcentral, beräknad effekt inklusive lokalhyra 2,5 miljon kronor. Enligt avtal löper hälso- och sjukvårdens kostnad för lokalen under hela 2015 om Tekniska nämnden inte finner någon annan hyresgäst. Uppsägning av lokalen i Fårösund, beräknad effekt är 300 Tkr och på samma sätt som för Roma vårdcentral beror den ekonomiska effekten för hälso- och sjukvården på vid vilken tidpunkt annan hyresgäst övertar lokalen.

5 Ärendenr HSN 2014/10 5 (11) Minskade intäkter i form av statsbidrag för bland annat kömiljarden De stora utfall av olika typer av statliga satsningar som hälso- och sjukvården erhållit de senaste åren, speciellt 2013, är mycket osäkra poster. Satsningen för projektet mest sjuka äldre utgår från och med 2015 och i regeringens budgetproposition syns tydligt minskad budget för statliga satsningar inom hälso- och sjukvård. I skrivande stund finns ännu inget besked om kömiljarden, som är den satsning där Gotlands hälso- och sjukvård tilldelats de största beloppen i förhållande till folkmängd. Det finns dock i dagsläget inga signaler på att kömiljarden helt kommer att tas bort under 2015 men både ändrade kriterier och ändrade beräkningsgrunder diskuteras. Av det som diskuteras och tillsammans med utvecklingen av resultat i andra landsting kan slutsatsen dras att Gotland kommer att erhålla betydligt lägre intäkter för kömiljarden 2015 än tidigare. Dessa intäkter har i viss mån under åren balanserat upp det strukturella underskottet inom hälso- och sjukvården och 2012 erhöll Gotland ca 30 miljoner per år, miljoner och prognosen för 2014 är 30 miljoner. För 2015 är en rimlig bedömning ca 10 miljoner. Ökade kostnader 2015 delvis kompensation i budget Under 2015 tillkommer för hälso- och sjukvården ökade kostnader. För delar av de ökade kostnaderna har kompensation utgått från Regionfullmäktige. Kostnadsökningar som kompenseras för är: Nya momsregler för flygande transporter Ökade kostnader pga ny upphandling av ambulanser Avtal om strålning på Skandionkliniken. Utöver detta kompenseras hälso- och sjukvården liksom andra verksamheter för ökade kostnader för externa avtal och personalkostnadsutveckling enligt regionens centrala bedömningar. Hälso- och sjukvården är en verksamhet i ständig utveckling genom medicinskteknisk utveckling, utveckling av nya behandlingsmetoder, utveckling av nya och bättre läkemedel. Enligt den resursfördelningsmodell som Region Gotland har för kompensation för detta erhåller Hälso- och sjukvårdsnämnden ett resurstillskott med 16 miljoner årligen. Då hälso- och sjukvården har och har haft en stor obalans mellan verksamhet och tilldelad budgetram råder svårigheter att budgetera dessa 16 miljoner för just den utveckling de är till för att kompensera. Hälso- och sjukvården har på Gotland inte råd med denna utveckling förrän det råder en balans mellan verksamhet och tilldelad ram.

6 Ärendenr HSN 2014/10 6 (11) Trots detta så sker denna utveckling även på Gotland, vilket förstås bidrar till att den högt uppsatta målsättningen med en verksamhet i balans med budget inte ännu har uppnåtts. En utveckling som är bekymmersam ekonomiskt men önskvärd ur ett patientperspektiv och enligt hälso- och sjukvårdslagens krav på lika vård. En modell för ordnat införande av både nya läkemedel och andra behandlingsmetoder har tagits fram för att tydligt synliggöra, uppnå en bättre kontroll och, då det är möjligt, förbättrad styrning över utvecklingen. Kostnadsökningar som hälso- och sjukvården beräknas få under 2015 är bland annat: Nya, ofta dyra, läkemedel som just nu finns i processen för ordnat införande. I skrivande stund finns flera nya läkemedel för behandling av bland annat cancersjukdomar och hepatit C i processen för ordnat införande. Enbart behandling av hepatit C har en beräknad kostnad på ca 2,5 miljon. Detta tillsammans med förmodade fler som ännu inte kommit in i processen förmodas ge en kostnadsökning med ca 5 miljoner kronor Ökade kostnader för strategisk rekrytering som är en av hälso- och sjukvårdens viktigaste strategiska frågor. Satsningarna ska ge lägre överkostnader för arbetskraft men ger initiala kostnadsökningar. Satsning på vidareutbildning av sjuksköterskor, utlandsrekryteringar, fler antal ST-tjänster beräknas till en kostnad som är ca 4 miljoner högre 2015 än Införande av MiniMaria tillsammans med Socialförvaltningen för ett bättre omhändertagande av ungdomar med beroendeproblematik, ca 1 miljon. Införande av ett projekt med socialpsykiatriskt team tillsammans med Socialförvaltningen för ett bättre omhändertagande av ungdomar med olika typer av problematik vilket bland annat ska leda till lägre kostnader för utplacerade barn och ungdomar inom Socialförvaltningen. Projektet delfinansieras genom Prio-medel men en tjänst ska tas från Hälso- och sjukvårdsnämndens befintliga budget, ca 500 tkr. Ett eventuellt kraftigt ökat flyktingmottagande på Gotland kan initialt medföra ökade kostnader för hälso- och sjukvården. Utöver ovan beskrivna resursfördelningsmodell har hälso- och sjukvården i Regionfullmäktiges beslut om budget 2015 tilldelats en ramförstärkning med 10 miljoner.

7 Ärendenr HSN 2014/10 7 (11) Sammanfattning av utgångsläge inför 2015 Hälso- och sjukvården har ett fortsatt strukturellt underskott med in i 2015 på ca 50 miljoner. Detta kompenseras i viss mån med ett extra ramtillskott från Regionfullmäkte på 10 miljoner. Effekt av struktur 2015 beräknas till ca 5 miljoner lägre kostnader vilket ger en summering av det strukturella underskottet för 2015 på ca 35 miljoner. Utöver detta görs bedömningen att en minskning av utfall av kömiljarden kommer att ske med ca 20 miljoner. Stimulansbidragen för projektet Mest sjuka äldre tas bort Detta gör att utgångsläget för 2015 med bortfallet av intäkter inkluderat är underskottet tillbaka på dryga 50 miljoner. De tillkommande kostnaderna för medicinsktekniska utvecklingen och behandlingsmetoder är svåra att beräkna för ett års plan men en riktlinje som kan användas är att den resursfördelningsmodell som Regionfullmäktige antagit för hälso- och sjukvården och som bygger på en rapport om kostnadsutveckling inom sjukvården kan stämma överens med den faktiska kostnadsutvecklingen för hälso- och sjukvården. Tillkommande uppdrag såsom exempelvis MiniMaria och Socialpsykiatriskt team ger en kostnadsökning för Hälso- och sjukvården på ca Tkr. Hälso- och sjukvårdens fortsatta strategi att fokusera på kostnadsutveckling och kostnadsminskningar inom de tre områdena arbetskraftskostnader, kostnader för utomlänsvården och läkemedelskostnader tillsammans med genomförandet av Struktur 2015 är det som på sikt ska ge hälso- och sjukvården en minskad kostnad för att minska gapet mellan verksamhet och ekonomi. Den ekonomiska effekten av det fortsatta strategiarbetet är svårberäknelig men har ändå beräknats till ca 5 miljoner. Investeringar Perioden Övrig medicinteknisk utrustning, pott Hälso- och sjukvården kommer inte att utnyttja hela potten för medicinskteknisk utrustning fullt ut år Detta beror bland annat på att uppgradering av datatomografen (1,8 mkr) flyttas till 2015 års pott då ny datatomograf ska införskaffas. På det viset undviks driftstörningar i form av produktionsbortfall och patientsäkerhetsrisker. Utrustning av den nya ambulanshelikoptern är endast till viss del inköpt under Vissa inköp måste avvaktas till dess att den slutgiltiga lösningen för vilken helikopter som ska trafikera Gotland är fastställd. Flera större system är i behov av utbyte, vilka kommer att påbörjas under 2014 och slutföras 2015.

8 Ärendenr HSN 2014/10 8 (11) Definierade större projekt Under perioden har Hälso- och sjukvården tre definierade projekt förutom potten för medicinskteknisk utrustning. Dessa tre projekt är: Intensivvårdsrespiratorer som pågår under 2014 och beräknas vara klart under hösten. Datortomografi, CT som påbörjas under 2014 och beräknas bli klar under Magnetröntgenkamera vilken är planerad till Lokalförsörjningsplan Åtgärder pga arbetsmiljöverkets föreläggande inom slutenvården Åtgärderna som sker enligt arbetsmiljöverkets föreläggande inom slutenvården på Visby lasarett utförs i etapper. Under 2014 beräknas bland annat upphandling av åtgärder gällande vårdavdelning C3 och C4 bli klar. Det upphandlade arbetet kan genomföras under vår och sommar Det är idag osäkert hur mycket åtgärder enligt föreläggandet från arbetsmiljöverket kommer att kosta totalt. I budget finns idag totalt 25 miljoner avsatta, 15 miljoner 2014 och 10 miljoner För de åtgärder som idag är planerade är prognosen cirka15 miljoner. De avdelningar där någon konkret plan för åtgärderna ännu inte är framtagna är infektionsavdelningen och Gyn/BB avdelningen. Antal vårdplatser på infektionsavdelningen är ännu inte fastställt och måste samordnas med struktur 2015 som underlag för lokalanpassningar. Gyn/BB avdelning behöver fortsätta att genomlysa verksamheten och arbetssätt som ett underlag för anpassningen. Då det inte finns en framtagen plan för dessa två avdelningar är det inte heller möjligt att göra en kostnadsberäkning. Ett antagande är dock att de10 miljoner som är kvar efter ombyggnationen på avdelningarna C3 och C4 inte kommer att räcka. Någon begäran om ytterligare medel är däremot inte möjlig utan plan för vilka åtgärder som ska vidtas. Ombyggnad av psykiatrins slutenvård Projektet följer tidsplaneringen. Projektet är nu i projekteringsfasen och ett säkerhetsdokument är framtaget av verksamheten för att säkerställa de särskilda säkerhetsaspekter för både patienter och personal som vård inom psykiatrin kräver. Det har inneburit att våningsplanet delas in i tre geografiska enheter vilket i sin tur får effekter om exempelvis att det behövs fler läkemedelsrum än funktionslayouten i förstudien visade. Signaler finns i dagsläget om att projektet kommer att bli mer kostsamt än den tidigare beräkning som Teknikförvaltningen gjort och som till stor del bygger på schabloner per kvadratmeter ombyggnation.

9 Ärendenr HSN 2014/10 9 (11) Den första oktober är projekteringen klar och en mer detaljerad och därmed också säkrare ekonomisk beräkning av projektet kommer att finnas och presenteras för hälso- och sjukvårdsnämnden. Då signaler redan idag finns om att beräkningen innebär högre kostnader än tidigare beräknat, kommer dessa att skickas som kompletteringar inför budgetavstämningen i november och därmed också begäras som ett äskande i investeringsramen för Övriga investeringsprojekt inom lokalförsörjningsplanen Utredning av ny reservkraft pågår och investeringsmedlen är överflyttade till Teknikförvaltningen. Slite vårdcentral har behov av lokalanpassningar. Ett projekt som tidigare har budgeterats med 3 miljoner. Projektet har avvaktat till utredningen Struktur 2015 färdigställdes. Fastigheten som Slite vårdcentral befinner sig i har sålts vilket innebär att diskussion måste föras med ägaren av fastigheten, som behöver göra själva investeringen. För innebär det en hyreshöjning istället för en investering. Investeringsbudgeten kommer således inte att kompletteras över till Mindre ombyggnad, pott (lokalförsörjningplan) 2014 kommer potten helt att användas. Största delen av potten kommer att användas till ombyggnationen för MiniMaria och Socialpsykiatriskt team där Socialförvaltningen överfört Tkr för att de två nämnderna ska dela på investeringen för att iordningställa lokalen. Då beslutet i Regionfullmäktige i juni innebär att hälso- och sjukvården inte budgeteras någon pott för mindre ombyggnader inom lokalförsörjningsplanen, för varken 2015 eller 2016 kommer det att leda till stora problem med att göra mindre lokalanpassningar för bland annat det som ingår i Struktur 2015, eller handläggning av andra mindre behov av förändringar exempelvis pga verksamhetsförändringar eller förelägganden. I samband med att psykiatrins öppenvård måste evakueras för att undvika kraftiga störningar under ombyggnationen gällande heldygnsvården så förordas att vissa lokalanpassningar görs även inom öppenvården. Det gäller framförallt att flytta på personalrum och expeditioner från en central placering till förmån för patientverksamhet centralt. Utan pott för mindre ombyggnationer är detta inte möjligt att samordna. Därav begär hälso- och sjukvårdsnämnden att potten för mindre ombyggnationer återinförs till hälso- och sjukvårdsnämnden med 2 miljoner 2015 och 2 miljoner 2016.

10 Ärendenr HSN 2014/10 10 (11) Pott för inventarier i samband med ombyggnationer Pott för inventarier i samband med ombyggnationer kommer under 2015 och 2016 till stor del användas till inredning av psykiatrins nya lokaler. Plan för Pott för övrig medicinskteknisk utrustning Pott för övrig medicinskteknisk utrustning fortlöper med 15 miljoner årligen vilket är en bra nivå för pott då vissa större projekt kommer utanför potten. Definierade större projekt Röntgenutrustning för skelettundersökningar har en utbytesplan på 10 år, därav finns utrustningen upptagen enligt plan Under 2015 kommer arbete att påbörjas för att utreda närmare när återanskaffningen bör ske utifrån skick mm på befintlig utrustning. I planen är en Datortomografi upptagen för år Även detta är en återinvesteringsplan som löper med 10 års intervaller, vilket är brukligt för denna typ av utrustning. Denna post är i dagsläget mycket osäker. En eventuell uppgradering av datortomografen är planerad till En utredning pågår kring vilket som är mest ekonomiskt fördelaktigt, att uppgradera utrustningen 2015 och därmed skjuta på återinvesteringen eller alternativet att tidigarelägga återinvesteringen och helt avvara uppgraderingen. Detta är dock inte klarlagt i dagsläget. På grund av nya regler gällande strålskydd from 1/ är det absolut nödvändigt att göra uppgraderingen om inte valet istället faller på att investera i en ny apparat. Lokalförsörjningsplan Centralkassa och entré Korpen har funnits i lokalförsörjningsplan i flertalet år och behöver genomföras. Totalt 8 mkr (beräknat 2011) som kan delas upp på flera år. För att skapa samordningsvinster och minskade lokalytor för HabRehab har en plan för ombyggnation funnits i lokalförsörjningsplanen sedan en tid tillbaka. Förändringen delats in i tre områden; träningskök/patientundervisningsrum, behandlingsrum/expeditioner och badområdet. Förändringen i träningskök/patientundervisningsrum pågår och de övriga två läggs i planen för Arbetet med kommande två delar behöver fortsätta med en beräknad kostnad på ca 4 mkr som kan delas upp på flera år. Under hösten 2014 konkretiseras arbetet med struktur 2015 vilket kan påverka förvaltningens behov under tidsperioden.

11 Ärendenr HSN 2014/10 11 (11) Mindre ombyggnad, pott (lokalförsörjningsplan) Potten för mindre ombyggnader är helt nödvändigt för att hälso- och sjukvården ska kunna göra mindre anpassningar av lokaler vid behov av antingen arbetsmiljöskäl eller andra skäl. Pott för inventarier i samband med ombyggnationer Potten för inventarier i samband med ombyggnationer är nödvändig för att utrusta lokaler som byggs om. Beroende på vilka ombyggnationer som är aktuella definieras potten för inventarier till de olika projekten. Nivån på potten om 3 miljoner enligt plan är en lagom nivå för verksamheten.

12 Hälso- och sjukvårdsnämnden Investeringar enligt lokalförsörjningsplanen Budget 2015 Budget 2016 justering 2016 Plan 2017 justering 2017 Plan 2018 justering 2018 Plan 2019 Mindre ombyggnader (pott) Arbetsmiljöverket, slutenvård Psykiatri slutenvård Kommer kompl. Lokalförsörjningsplan 2015 Centralkassa och entré, Korpen Rehabenheten Korpen Summa lokalförsörjningsplan justering 2019 Mindre ombyggnader/ lokalanpassningar IT-investeringar 500 Investeringar i maskiner, inventarier Övrig medicinteknisk utrustning (pott) Datortomografi utrustning MRT-Kamera, rtg Skelett undersökningsutrust, rtg Summa hsn

Besluta att anta genomförandeplanen för Struktur 2015.

Besluta att anta genomförandeplanen för Struktur 2015. Maria Dalemar Ärendenr 2013/444 1 (10) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum Rev. 30 september Hälso- och sjukvårdsnämnden Struktur - Genomförandeplan Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås: Besluta att anta

Läs mer

Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa Ds 2015:59

Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa Ds 2015:59 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Ärendenr HSN 2016/84 1 (2) Handlingstyp Missiv Datum 2 mars 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa Ds 2015:59 Förslag till beslut

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Region Gotland Kajsa Holmström, lokalstrateg. Lokalförsörjningsplan Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Region Gotland Kajsa Holmström, lokalstrateg. Lokalförsörjningsplan Hälso- och sjukvårdsnämnden Kajsa Holmström, lokalstrateg Ärendenr HSN 2013/270 1 (10) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 2013-09-19 Hälso- och sjukvårdsnämnden Lokalförsörjningsplan 2015-2019 En framtidsplanering - lokalförsörjningsplan

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Yvonne Skovshoved, ekonomichef. Barnpeng inom tandvården

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Yvonne Skovshoved, ekonomichef. Barnpeng inom tandvården Yvonne Skovshoved, ekonomichef Ärendenr HSN 2016/426 1 (2) Handlingstyp Missiv Datum 8 november 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden Barnpeng inom tandvården Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-10-02--04

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-10-02--04 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Au 260 Budget 2007 och strategisk plan 2007-2009 - Kommunfullmäktige 2006-06-19, 82 - Framställningar om ramförändringar m.m. Ledningskontoret 2006-09-25 (Finsam), 2006-09-25

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Delårsrapport 03/2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport 03/2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSUNDERLAG 1(5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport 03/2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden De månatliga delårsrapporterna utgår från det balanserade styrkortet. I denna rapport redovisas data i

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Ärendenr HSN 2015/110 Datum 14 april 2015 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Konsekvenser för hälso- och sjukvården angående ökat flyktingmottagande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-08-29 SLL Ekonomi Jonas Parkeman 1 (3) Landstingsstyrelsens arbetsutskott per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Ärendebeskrivning Godkännande av månadsrapport

Läs mer

Socialnämndens sammanträde 18 november 2015

Socialnämndens sammanträde 18 november 2015 SON 150 Redovisning och handlingsplan med anledning av beslut från IVO SON 151 Ekonomisk månadsrapport för oktober 2015 SON 152 Driftsform för nytt särskilt boende SON 153 Budget 2016 Plats och tid Rådhuset,

Läs mer

Periodrapport Maj 2015

Periodrapport Maj 2015 Periodrapport Maj 2015 Ekonomi l Resultat januari maj -20 mnkr (26 mnkr) l Nettokostnadsökning 7,7 % (2,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,5 % (5,3 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys I

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen Teknikförvaltningen Region Gotland

Kultur- och fritidsförvaltningen Teknikförvaltningen Region Gotland Ärende nr 10 Kultur- och fritidsförvaltningen Teknikförvaltningen Region Gotland Ärendenr KFN 2015/369 3 (8) Ekonomisk analys För fortsatt drift av Romabadet är investeringar i storleksordningen 60 mkr

Läs mer

Direktiv Struktur 2015 översyn av hälso- och sjukvården på Gotland

Direktiv Struktur 2015 översyn av hälso- och sjukvården på Gotland Jan-Åke Björklund Direktiv Struktur 2015 översyn av hälso- och sjukvården på Gotland Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade den 12 juni 2013 339 att ge förvaltningen i uppdrag att föreslå hur ett arbete

Läs mer

Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord

Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord Gunnar Ramstedt Ärendenr HSN 2012/364 1 (5) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 24 augusti 2012 Hälso- och sjukvårdsnämnden Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord Sammanfattning

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013 Rapport nr 05/2013 Juni 2013 Eva Moe, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 1.1.

Läs mer

Socialpsykiatriskt team för barn som riskerar placering

Socialpsykiatriskt team för barn som riskerar placering Marie Härlin, verksamhetsområdeschef psykiatri Ärendenr HSN 2013/78 1 (5) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 25 september 2013 Hälso- och sjukvårdsnämnden Socialpsykiatriskt team för barn som riskerar

Läs mer

Investeringsprocess. Region Gotland RIKTLINJER

Investeringsprocess. Region Gotland RIKTLINJER RIKTLINJER Investeringsprocess Region Gotland Fastställd av Välj ett objekt Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2018-10-25 Gäller 2018-2022 Ärendenr RS 2018/417 Version 2.0 Region Gotland Besöksadress

Läs mer

Delårsrapport 02 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015

Delårsrapport 02 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015 02 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015 Januari februari Datum: 18 mars 2015 Diarienummer: HSN2015-2 www.regionostergotland.se Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Medborgarperspektivet... 2 Processperspektivet...

Läs mer

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Finansplan 2014 2016 Tjänstemannaförslag 2013 10 21 Innehåll 1. Inledning 2 2. Ekonomi 2 3. Utdebitering 2 4. Balanskrav 2 5. Ekonomiska förutsättningar

Läs mer

Delårsbokslut 07/2004 Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsbokslut 07/2004 Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsbokslut 07/2004 Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapporten utgår från det balanserade styrkortet. I denna rapport redovisas data i ekonomiperspektivet. Övriga nyckeltal

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015

Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015 Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Inledning Staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Ändring av Kommunplan Nybro kommun

Ändring av Kommunplan Nybro kommun Ändring av Kommunplan 2017-2019 Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 19 december 2016 Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december lämna en ekonomisk avstämning.

Läs mer

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer)

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Bilaga till Dnr: VoO.2015.0042 1 (6) 2015-02-17 Vård och Omsorg Johanna Elfsberg Bokslutsanalys 2014 Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Volymökningar

Läs mer

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 1 (5) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge och åtgärder Ordförandens

Läs mer

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Inledning Socialdemokratin utgår från människors lika värde oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Vi vill ha ett samhälle där vi ställer

Läs mer

Månadsrapport februari 2016

Månadsrapport februari 2016 Regionstyrelsens arbetsutskott -03-15 Protokoll Au 58 Månadsrapport februari RS /46 - Ledningskontoret -03-15 Arbetsutskottets beslut Resultatkrav införs för kultur- och fritidsnämnden med 1,5 mnkr, barn-

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

1. Extra sammanträde för valnämnden 2014 VN/2014: Reviderad Mål och Budget Valnämnden 2014 VN/2014:1-0061

1. Extra sammanträde för valnämnden 2014 VN/2014: Reviderad Mål och Budget Valnämnden 2014 VN/2014:1-0061 KALLELSE 1 2014-08-15 1/1 Valnämnden Tid: Tisdag 2014-08-26, kl. 16.30 Plats: Gustav Vasa, Kommunhuset Strängnäs Föredragningslista Mötets öppnande Upprop Val av justerare Fastställande av föredragningslista

Läs mer

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2 2009

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2 2009 Datum Vår beteckning REVISORERNA 2009-10-13 Rev/09066 Handläggare Direkttelefon Ert datum Er beteckning Bo H Eriksson 054-61 41 38 Landstingsfullmäktige Revisorernas bedömning av delårsrapport 2 2009 Bakgrund

Läs mer

Månadsrapport februari 2018

Månadsrapport februari 2018 Månadsrapport februari Ekonomiskt utfall t o m februari 85,6 mkr Helårsprognos Budgeterat resultat 166 mkr 166 mkr Periodens resultat Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med februari uppgår

Läs mer

Lokalförsörjningsplan

Lokalförsörjningsplan Barn- och utbildningsförvaltningen Handläggare Anne Gardelius Telefon +46 ()498 26 942 E-post anne.gardelius@gotland.se Diarienr BUN Datum 213-1-8 Lokalförsörjningsplan 215-219 Expediering till: BUN Bilaga:

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Sammanfattning Årets resultat 261 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 3,9 % (7,3 %) Verksamhetsresultat -92 mnkr (-208 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

FÖRDJUPAD PROGNOS 2017

FÖRDJUPAD PROGNOS 2017 FÖRDJUPAD PROGNOS med ekonomiskt utfall till och med april för Nämnden för arbete och välfärd -04 1 (5) Sammanfattning Efter årets första fyra månader pekar prognosen mot ett underskott på -7,4 mkr för.

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2015-10-19 Dnr 2015/00756 Landstingsstyrelsen Månadsbokslut september 2015 Sammanfattning Ackumulerat resultat

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande.

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande. JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden ^ S^^S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 p 16 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTÄNDE Handläggare: Yvonne Lettermark Ankom

Läs mer

Remiss. Översyn vårdprocess tillnyktring

Remiss. Översyn vårdprocess tillnyktring Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Socialförvaltningen Christina Godarve, avdelningschef individ- och familjeomsorgen Åsa Hedqvist, verksamhetschef akutmottagningen Visby lasarett Ärendenr SON 2016/194,

Läs mer

Månadsrapport mars 2013

Månadsrapport mars 2013 Månadsrapport mars Ekonomiskt resultat -03-31 67,1 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med mars uppgår till 67,1 mkr. För motsvarande period 2012 var resultatet 3,4

Läs mer

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018 Ärendebeskrivning 1 (9) Enheten för Ekonomistyrning Handläggare Datum Diarienummer Agneta Gustavsson Veronica Hedlund Lundgren 2015-11-30 LK/152610 Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014 Månadsrapport Ekonomi och Personal Nybro kommun Okt 2014 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet...

Läs mer

Månadsrapport SEPTEMBER

Månadsrapport SEPTEMBER Månadsrapport SEPTEMBER Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och antalet invånare i länet beräknas fortsätta att öka med 35 000-40 000 personer årligen. Det är landstingets

Läs mer

1 (5) Delårsrapport Arbetsmarknadsnämnden. Datum Delårsrapport Arbetsmarknadsnämnden Tertial

1 (5) Delårsrapport Arbetsmarknadsnämnden. Datum Delårsrapport Arbetsmarknadsnämnden Tertial Delårsrapport 1-2016 1 (5) Arbetsmarknadsnämnden Datum 2016-05-14 Delårsrapport 1-2016 Arbetsmarknadsnämnden Tertial 1 2016 2 (5) 1 Årsprognos för nämndens driftresultat Enligt Migrationsverkets prognoser

Läs mer

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER 2014 l Resultat januari september 281 mnkr (-72 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,9 % (3,0 %) l Skatter och statsbidrag 6,0 % (2,2 %) l Helårsprognos 250 mnkr (-178

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015 Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015 Rapport nr 05/2015 Oktober 2015 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER...

Läs mer

Kompletteringsbudget Investeringar

Kompletteringsbudget Investeringar Handlingstyp 1 (1) Datum 211-1-21 Kompletteringsbudget Investeringar s investeringsbudget för 21 uppgår till 34 94 kr. Utfall är 26 149 169kr Många investeringar har slutförts under året men några pågående

Läs mer

Ändring av Kommunplan Nybro kommun

Ändring av Kommunplan Nybro kommun Ändring av Kommunplan 2018 Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 18 december 2017 Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december lämna en ekonomisk avstämning.

Läs mer

Mellanlagring och e-arkivering av journalsystem

Mellanlagring och e-arkivering av journalsystem Gunnar Ramstedt, chefläkare/it-strateg Ärendenr HSN 2016/408 Handlingstyp Beslutsärende Datum 26 augusti 2016 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Mellanlagring och e-arkivering av journalsystem Hälso- och

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Individ- och familjenämnd

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Individ- och familjenämnd Månadsrapport Ekonomi och Personal Individ- och familjenämnd Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 5 Avtalstrohet... 6 Hälsotal - total sjukfrånvaro...

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

PRIO-satsningen 2014 inom Psykiatrin Halland

PRIO-satsningen 2014 inom Psykiatrin Halland 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Ledningsstaben 2014-04-24 DN PS140036-1 Ylva Berger, Utvecklare 070-662 60 52 Driftnämnden för Psykiatrin i Halland PRIO-satsningen 2014 inom Psykiatrin Halland

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mats Ståhl Elgström Datum SN-2017/104 Socialchef 2017-04-26 Socialnämnden Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2017-2018 SN-2017/104 Förslag

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 31 oktober 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 237 875-234 486 3 389 4

Läs mer

Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-26 Utbildningsnämnden Josefine Alan Ekonom Telefon 08 555 010 38 Josefine.alan@nykvarn.se 2019-03-31 för utbildningsnämnden UN/2019:66 Förvaltningens förslag till beslut Budgetuppföljning

Läs mer

Regionstyrelsen 81-91

Regionstyrelsen 81-91 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 81-91 Tid: 2015-05-12, kl 13:00-16:00 Plats: Regionens hus, sal A 86 Dnr RJL2015 /268 Budget 2015 revidering Beslut Regionsstyrelsen föreslår regionfullmäktige revidera

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-15 Percy Carlsbrand Ekonomichef 08-555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 - Vård- och omsorgsnämnden KS/2018:265 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Månadsrapport per juli 2015, Koncernfinansiering

Månadsrapport per juli 2015, Koncernfinansiering Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-09-16 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per juli 2015, Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeskrivning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:37 1 (12) LS 0402-0437 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Investering för iordningsställande av lokal åt Astra Zeneca på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, byggnad C2.2 Föredragande

Läs mer

Höstbudget 2018 S-MP-V

Höstbudget 2018 S-MP-V Höstbudget 2018 S-MP-V Delårsrapport 2 för Region Gotland 2017 Utfall Jan-aug Totalt Utfall Jan-aug Nämnd Års-prognos Totalt Års-prognos Nämnd 2015 + 18 mkr - 26 mkr - 72 mkr - 99 mkr 2016 + 95 mkr + 15

Läs mer

Månadsrapport OKTOBER

Månadsrapport OKTOBER Månadsrapport OKTOBER Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och antalet invånare i länet beräknas fortsätta att öka med 35 000-40 000 personer årligen. Det är landstingets

Läs mer

Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet

Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-09-24 81 Dnr PS 2013-0001 Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet Förslag till beslut

Läs mer

Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden

Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnd Prognosen efter juni ger ett totalt överskott på 3,9 mnkr, vilket är 1 mnkr lägre än föregående prognos. Grundskoleverksamhet inklusive

Läs mer

Månadsrapport per mars 2015, Koncernfinansiering

Månadsrapport per mars 2015, Koncernfinansiering Stockholms läns landsti ang Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-05-20 LS 2015-0569 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per mars 2015, Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl

Läs mer

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra.

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra. 1 Datum Diarienummer UR 1 Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: januari mars 2017 1. Sammanfattning Den samlade utvecklingen under perioden har, i allt väsentligt, gått åt rätt håll. På totalen

Läs mer

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 1 (3) HSN 2017-0887 Handläggare: Björn Wettermark Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel,

Läs mer

=y Vt Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen LS

=y Vt Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen LS 1 =y Vt Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2015-08-19 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per maj 2015 Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeslaiviiiiig

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Skolförvaltningen Bengt Everås Utvecklare Datum Diarienummer 2015-04-07 RS130447 Regionstyrelsen Samlokaliseringsbeslutet och behov av styrning Bakgrund Regionsstyrelsen beslutade

Läs mer

PROTOKOLL. Hälso- och sjukvårdsnämnden 10 februari

PROTOKOLL. Hälso- och sjukvårdsnämnden 10 februari PROTOKOLL Hälso- och sjukvårdsnämnden 10 februari Register sida HSN 448 Årsredovisning och bokslut... 2 HSN 449 Kompletteringsbudget... 3 HSN 450 Utskrivningsklara patienter... 4 HSN 451 Bra sjukskrivning...

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per september 2015 för Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebesjkrivning

Läs mer

BUDGETUNDERLAG 2010 2012

BUDGETUNDERLAG 2010 2012 : 29-2-27 Dnr 21-163-29 BUDGETUNDERLAG 21 212 Nedan presenteras budgetunderlag upprättat enligt föreskrifterna till Förordning (2:65) om årsredovisning och budgetunderlag. VERKSAMHETENS FINANSIERING (tkr)

Läs mer

Remissvar Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd SOU 2012:17

Remissvar Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd SOU 2012:17 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Psykiatriska kliniken Ärendenr HSN 2012/251 1 (6) Handlingstyp Remissvar Datum 21 september 2012 Till Socialdepartementet Remissvar Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar

Läs mer

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Mål och Budget 2014 Valnämnden 2014-02-18 16 2/4 Valnämndens ansvarsområde Valnämnden är lokal valmyndighet och har ansvar i kommunen för frågor om val. Valnämnden har

Läs mer

Utökad kapacitet för magnetkameraundersökningar Dnr

Utökad kapacitet för magnetkameraundersökningar Dnr ÄRENDE TILL SAMMANTRÄDESDATUM Regionstyrelsen 2017-12-19 Sida 1 (7) Utökad kapacitet för magnetkameraundersökningar Dnr 04426-2017 Förslag till beslut 1. Bild- och funktionsmedicin inom Division Länssjukvård

Läs mer

Budget för Riksbanken 2008

Budget för Riksbanken 2008 PM DATUM: -12-10 AVDELNING: HANDLÄGGARE: Stabsavdelningen SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46 8 21 05 31 registratorn@riksbank.se www.riksbank.se DNR

Läs mer

Landstinget Dalarna. Översiktlig granskning av delårsrapport per KPMG AB 1 juni 2010 Antal sidor: 5

Landstinget Dalarna. Översiktlig granskning av delårsrapport per KPMG AB 1 juni 2010 Antal sidor: 5 Översiktlig granskning av delårsrapport per -04-30 KPMG AB 1 juni Antal sidor: 5 2009 KPMG AB, the Swedish member firm of KPMG International, a 1. Inledning och sammanfattning Vi har utfört en översiktlig

Läs mer

... Handlaglf. o" 347. Bilaga 2. Landstinget DAlARNA LD1201796. Justeringar i kalkyt för etablering av ambulanshelikopter i Dalarna.

... Handlaglf. o 347. Bilaga 2. Landstinget DAlARNA LD1201796. Justeringar i kalkyt för etablering av ambulanshelikopter i Dalarna. .,., Landstinget DAlARNA 000115 Datum 2013-10-01 Sida 1 (9) Regionavdelningen LD1201796 o" Justeringar i kalkyt för etablering av ambulanshelikopter i Dalarna Sammanfattning Tidigare upprättad kalkyl för

Läs mer

Underlag för revidering av årsplan 2020

Underlag för revidering av årsplan 2020 Dnr: 2019/00362 Underlag för revidering av årsplan 2020 Fastighetsnämnden Teknik- och fastighetsförvaltningen 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Annika Andersson Annika.andersson@vasteras.se

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nr 01/ Dnr SKL 19/00135 Jonas Eriksson

Ekonomi Nytt. Nr 01/ Dnr SKL 19/00135 Jonas Eriksson Ekonomi Nytt Nr 01/2019 2019-01-28 Dnr SKL 19/00135 Jonas Eriksson 08-452 78 79 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Hälso- och sjukvårdsdirektörer Lt Budgetchefer Lt Finanschefer Lt Redovisningschefer

Läs mer

Tillägg till dagordning för socialnämndens sammanträde 22 januari 2015

Tillägg till dagordning för socialnämndens sammanträde 22 januari 2015 Socialnämnden 5 (5) Tillägg till dagordning för socialnämndens sammanträde 22 januari 2015 11. Åtgärder för att få kvittera ut medel till budget för 2015 Bilaga delas ut på sammanträdet Förslag till beslut

Läs mer

Budget 2011 Prognos 2011 Avvikelse

Budget 2011 Prognos 2011 Avvikelse Kommunstyrelsen Ekonomisk rapport per -05-31 Driftredovisning Tkr Budget Prognos Avvikelse Kommunstyrelsen 81690 81690 - HUL - - - Barn- och utbildningsnämnden 188865 188865 - Socialnämnden 184123 183623

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden 16 december 2014

Hälso- och sjukvårdsnämnden 16 december 2014 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdsnämnden 16 december Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498-26 90 00 vxl E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro

Läs mer

Sundbybergs stads budget 2016 med plan för

Sundbybergs stads budget 2016 med plan för 2015-10-16 1 (5) Kommunstyrelsen Sundbybergs stads budget 2016 med plan för 2017-2018 Beslutsunderlag Grundskole- och gymnasienämndens protokoll den 6 oktober 2015 74 samt förvaltningens skrivelse den

Läs mer

Delårsuppföljning augusti 2016

Delårsuppföljning augusti 2016 Handläggare Datum Maria Engblom -09-08 0480-45 29 02 Delårsuppföljning augusti ÅRET SOM GÅTT Södermöre kommundelsnämnd beslutade den 17 februari att ge omsorgsförvaltningen i Kalmar fullt mandat och ansvar

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Sammanfattning Årets resultat 150 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 5,7 % (3,9 %) Verksamhetsresultat -139 mnkr (31 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014 SIGNERAD 2014-03-27 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-03-27 Handläggare Mats Hansson Budgetchef mats.r.hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utfallsprognos mars 2014 STK-2014-409 Sammanfattning Årets

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsbokslut och prognos 2003

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsbokslut och prognos 2003 REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsbokslut 2003-03-31 och prognos 2003 Primärvårdsnämnden i Halmstad Leif Johansson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt:

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr BUN19/5-006

Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr BUN19/5-006 Johannes Pålsson Chef barn och utbildning Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr BUN19/5-006 Sammanfattning Barn- och utbildningsnämndens utfall per mars visar ett negativt

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Nybro kommun Okt 2016 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet... 7 Hälsotal - total

Läs mer

Månadsrapport maj 2014

Månadsrapport maj 2014 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 51,3 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 51,3 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet exklusive

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 12 juni 2014

Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 12 juni 2014 KALLELSE 1(2) 5 juni 2014 Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 12 juni 2014 Tid/plats: torsdagen den 12 juni 2014 kl. 09.00 12.00 Konferensrum Bornholm (1339), Visborgsallén 19, VISBY ÄRENDEN 1 Justering

Läs mer

Ram för Hälso- och sjukvårdnämnden

Ram för Hälso- och sjukvårdnämnden Budget Budget HSN HSN 2015 2015 Ram för Hälso- och sjukvårdnämnden mkr Utgångsläge budget 2014 3 690 Beslut om omfördelningar i LTF - nationell satsning Skandionkliniken 2,5 - driftkostnader för Pet MR

Läs mer

Åtgärder för verksamhet i balans 2015

Åtgärder för verksamhet i balans 2015 Ärende 2 Ärende 2 1 (3) Tjänsteutlåtande Datum 2015-06-16 Diarienummer NU Västra Götalandsregionen / Handläggare: Sven Florström Telefon: 0702-089108 E-post: sven.florstrom@vgregion.se Till s styrelse

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601578 1 (2) Sjukvårdsnämnd Sund Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd

Läs mer

Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013

Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 20130426 35 Dnr PS 20124 Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013 Förslag till

Läs mer

Handlingsplan för att minska behovet av hyrläkare

Handlingsplan för att minska behovet av hyrläkare Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Ärendenr HSN 2016/ Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 26 maj 2016 1 (1) Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för att minska behovet av hyrläkare Förslag till beslut

Läs mer

Ändring av Kommunplan Nybro kommun

Ändring av Kommunplan Nybro kommun Ändring av Kommunplan 2017-2019 Nybro kommun Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december lämna en ekonomisk avstämning. Denna ska omfatta beräknade skatteintäkter,

Läs mer