Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef"

Transkript

1 Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Ärendenr HSN 2015/110 Datum 14 april (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Konsekvenser för hälso- och sjukvården angående ökat flyktingmottagande Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås besluta att Lämna bifogad skrivelse som sitt eget yttrande till Regionstyrelsen. Påverkan på hälso- och sjukvårdens arbete och resursbehov Hälso- och sjukvårdsförvaltningens uppfattning är att det av humanitära skäl är mycket angeläget att ta emot flyktingar och vår ambition är att göra det på ett professionellt sätt vilket kommer att kräva såväl specifika kompetenser, som vi saknar idag och som dessutom är svårrekryterade, samt utökade resurser. Samtliga verksamheter kommer att beröras och då särskilt: Primärvård respektive Barn och ungdomsmottagningen, främst hälsokontroller Barn- och ungdomspsykiatri, behov av specialistpsykiatri för barn och unga samt första linjen för barn och ungas psykiska hälsa. Vuxenpsykiatri, behov av specialistpsykiatri för vuxna Infektionssjukvård, omfattningen beroende av varifrån flyktingarna kommer Kvinnosjukvård Tandvård Både insatser och ekonomisk bedömning är beroende på varifrån flyktingarna kommer, hur stor andel av asylsökande som kommer att få uppehållstillstånd, utbildningsnivå, hälsotillstånd, andel kvinnor i fertil ålder, barnens ålder mm. I detta sammanhang vill hälso- och sjukvården starkt understryka att en nödvändig förutsättning och framgångsfaktor är att det finns en stödstruktur som är tydlig och närvarande för flyktingarna när det gäller det basala omhändertagandet. Vem eller vilka som ska ha huvudansvaret för detta är en fråga utanför hälso- och sjukvårdens område. Flyktingarna bör snabbt få kunskap om hur och var stöd och hjälp finns, förutsättningar för en tydlig grundstruktur för att klara vardagen, i vilka situationer sjukvården ska kontaktas mm. Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE Visby Telefon +46 (0) vxl E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro Postgiro Org. nr Webbplats

2 14 april (5) Här är vår bedömning att olika samhällsområden har ett ansvar och för att det ska fungera på ett bra sätt måste frågan hållas samman av en aktör, t ex genom att flyktingmottagningen har ett tydligt uppdrag att ge information och stöd i en rad frågor till flyktingarna. Det är också viktigt att information ges om hur och var andra instanser kan ge råd och stöd i olika frågor. Saknas denna tydlighet är risken stor att vården ställs inför den uppgiften, inte minst utifrån vårdens dygnet-runtansvar, vilket också nationella erfarenheter från flyktingmottagande visar. Primärvården/barn och ungdomsmottagningen Alla asylsökanden och ensamkommande flyktingbarn skall erbjudas en inledande hälsoundersökning. Provtagning ska ske enligt Socialstyrelsens föreskrifter samt uppföljning inkluderat komplettering av vaccinationsstatus. Det behöver skapas en särskild organisation som hanterar de initiala frågorna, dvs hälsosamtal, provtagning, uppföljning av vaccinationsbehov samt som en första ingång till övriga ordinarie sjukvårdsinsatser. Varefter de nyanlända får uppehållstillstånd kommer deras behov av sjukvård kunna integreras i de ordinarie verksamheterna. Barnhälsovården Särskilda arrangemang för att kunna erbjuda barnhälsovård kommer att krävas. För de som är asylsökande bör detta kunna samordnas inom ramen för den särskilda organisation som beskrivs ovan. Barn och ungdomspsykiatri Inom psykiatrin på Gotland finns det idag inte tillräcklig kompetens och erfarenhet av att ge den typ av trauma behandling som kan bli aktuell för barn och vuxna. Erfarenheter säger att det är främst barn/ungdomar i tonåren som har behovet av heldyngsvård inom psykiatrin, de mindre barnen kan ofta behandlas bättre i hemmiljö. Först efter genomförd ombyggnad kommer anpassade vårdplatser för heldygnsvård av unga att finnas tillgängliga. Vuxenpsykiatri Psykiatrin på Gotland använder idag evidensbaserad metod för posttraumatiskt stressyndrom. I dagsläget finns kompetensen bland sammanlagt 5 medarbetare inom psykiatrin (både barn och ungdom samt vuxen). En ökad kompetens är nödvändig. Vilket behovet långsiktigt blir är beroende av hur stor andel som kommer att permanent uppehållstillstånd (PUT). Inom vuxenpsykiatrin innebär det en stor skillnad när det gäller behovet av långsiktiga terapier eftersom det under asyltiden inte är aktuellt att inleda terapeutiska behandlingar.

3 14 april (5) Psykologer är en svårrekryterad grupp medarbetare och den kompetensen saknas redan idag i ordinarie verksamhet. Utöver terapi finns behov även av täta läkarbesök bl a för medicinsk sömnreglering och bedömningar då det föreligger en ökad suicidrisk, främst under asylprocessen. Inom vuxenpsykiatrin pågår ett planerat arbete med ombyggnad av heldygnsvården. Det innebär att psykiatrin från sommaren av 2015 och minst ett år framåt har en utmaning avseende heldygnsvården pga evakuering i samband med ombyggnation. Även inom psykiatrin kan ett behov finnas för att organisera en särskild enhet med särskild kompetens för att möta upp de aktuella behoven och också kunna bygga en organisation som kan svara med konsult- och behandlingsinsatser framgent. Infektionssjukvård I vilken omfattning särskild infektionskompetens kommer att behövas är helt beroende av varifrån flyktingarna kommer. Erfarenheten säger att i de fall det behövs blir det relativt omfattande insatser. Kvinnosjukvård Generellt går det inte att uttala sig om behovet av kvinnosjukvård men de kulturella skillnader som alltid föreligger innebär att det behövs utökad kompetens för att möta kvinnorna och deras behov på ett professionellt sätt både avseende familjeplanering och barnafödande. Störst behov av insatser bedömer vi vara för kvinnor i fertil ålder i deras kontakt med mödrahälsovård och förlossning. Förutom den sociala situationen kommer fysiskt och psykiskt hälsotillstånd, kommunikationsförmåga och tidigare sexuell ohälsa och trauman att påverka. En annan särskild utmaning är möta problematiken kring kvinnlig omskärelse. Tandvård För barn som är asylsökanden gäller rätten att få tillgång till all tandvård. För vuxna asylsökanden gäller rätten till akut tandvård. Behoven av tandvård varierar från individ till individ men erfarenheter som finns av asylsökanden på Gotland är att de har haft ett stort behov av tandvård. De asylsökandena som erhållit tandvård är nästan uteslutande barn/ungdomar. Rehabilitering och hjälpmedel Eventuella somatiska krigsskador och behov av hjälpmedel kan påverka sjukvården men omfattningen går inte att förutse.

4 14 april (5) Ersättning från migrationsverket För varje asylsökande ersätts landstinget enligt schablonbelopp från migrationsverket. Vid uppföljningar nationellt vittnar de flesta landsting om att ersättningen från migrationsverket inte räcker till kostnader för sjukvård och tandvård till asylsökanden. Vår bedömning är att så kommer att bli fallet även för hälso- och sjukvården på Gotland. Migrationsverket har dessutom sänkt ersättningen något för Den totala ekonomiska bedömningen för hälso- och sjukvården beror således återigen på hur behovet ser ut av sjukvårdsinsatser hos de som kommer hit. Erfarenheter från andra vårdgivare är att det är betydelsefullt att så snart som möjligt ge flyktingarna all hjälp för att minska ohälsan, vilket t ex kan innebära utökade hälsokontroller t ex hörsel undersökningar, bedöma behov av hjälpmedel mm. Flyktingar som får PUT kommer att vara i behov av ökade insatser inom vissa av områden samtidigt som andra behov är störst under asyltiden. Tidigare år har Gotland haft relativt få asylsökanden och vid uppföljning till migrationsverket har ersättningen för dessa täckt kostnaderna. När enstaka individer har vårdbehov som överstiger kronor kan ansökan som extra ersättning göras hos migrationsverket. För personer med permanent uppehållstillstånd utgår ingen annan ersättning än möjligheten att ansöka om ersättning vid vårdbehov som överstiger kronor. I dagsläget för hälso- och sjukvården ingen statistik över vårdkostnader för personer med permanent uppehållstillstånd. Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har genomfört en första bedömning vad ett organiserat flyktingmottagande, enligt antagande från ledningskontoret, kommer att innebära i kompetensbehov och resurser. Bedömningen är att den ekonomiska ersättningen från migrationsverket inte kommer att täcka de ökade kostnader som mottagandet innebär. I dagsläget är den största oron i förvaltningen hur rekryteringen av såväl svårrekryterade kompetenser i stort, t ex psykologer, psykiatriker och specialister i allmänmedicin ska kunna genomföras och hur de mer specialiserade kompetenserna ska kunna knytas till verksamheterna. Förutsättningen för en framgångsrik integration är att såväl flyktingarna som gotlänningarna får tillgång till den vård som är nödvändig. Flera förvaltningar inom Region Gotland måste sannolikt arbeta gemensamt med rekryteringsarbete för att möta identifierade behov. Inom Regionen måste någon få uppdraget att hålla samman det arbetet. HSF vill samtidigt understryka att behovet av att ta emot flyktingar är stort och vår ambition är att bidra till detta på bästa sätt.

5 14 april (5) Vår förhoppning är att många av de asylsökande ska få PUT och välja att stanna kvar på Gotland och att de så snabbt som möjligt ska kunna integreras i samhället och utifrån deras kompetenser också se en del av dem som kommande medarbetare inom vår förvaltning. Inom vissa yrkesområden finns det goda möjligheter att snabbt komma in i arbetet men inom legitimationsyrkena är det en lång process att erhålla legitimation när personen kommer från 3:e land. Här behövs ett nationellt arbete snarast genomföras för att fastställa hur validering av kunskap, nödvändig praktik mm ska genomföras för att betydligt snabbare än idag leda fram till legitimationsbeslut. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Maria Dalemar Hälso- och sjukvårdsdirektör

Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 15 april 2015

Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 15 april 2015 KALLELSE 1(2) 8 april 2015 Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 15 april 2015 Tid/plats Onsdagen den 15 april 2015 kl. 09.00 - ca 12.00 Konferensrum Bornholm, (1339) Visborgsallén 19, Visby ÄRENDEN

Läs mer

Remiss. Översyn vårdprocess tillnyktring

Remiss. Översyn vårdprocess tillnyktring Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Socialförvaltningen Christina Godarve, avdelningschef individ- och familjeomsorgen Åsa Hedqvist, verksamhetschef akutmottagningen Visby lasarett Ärendenr SON 2016/194,

Läs mer

Handlingsplan för att minska behovet av hyrläkare

Handlingsplan för att minska behovet av hyrläkare Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Ärendenr HSN 2016/ Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 26 maj 2016 1 (1) Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för att minska behovet av hyrläkare Förslag till beslut

Läs mer

anse skrivelsen från M, FP, KD och C den 18 juni 2013 besvarad.

anse skrivelsen från M, FP, KD och C den 18 juni 2013 besvarad. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Pia Skarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-05 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-12-11, P 24 1 (3) HSN 1306-0685 Svar på skrivelse från Moderata Samlingspartiet, Folkpartiet

Läs mer

1(1) YTTRANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden

1(1) YTTRANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden YTTRANDE 2006-06-27 1(1) Hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag om anslutning till överenskommelse om hälsooch sjukvård för asylsökande m fl Landstingsförbundets styrelse har den 19 maj 2006 godkänt överenskommelse

Läs mer

Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa Ds 2015:59

Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa Ds 2015:59 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Ärendenr HSN 2016/84 1 (2) Handlingstyp Missiv Datum 2 mars 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa Ds 2015:59 Förslag till beslut

Läs mer

Strategier för att ytterligare öka primärvårdens attraktionskraft som arbetsplats

Strategier för att ytterligare öka primärvårdens attraktionskraft som arbetsplats Maria Ahlmark, verksamhetsområdeschef Primärvården Ärendenr HSN 2013 / 444 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 11 november Hälso- och sjukvårdsnämnden Strategier för att ytterligare öka primärvårdens attraktionskraft

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET Ärendenr UPPDRAG 2011-09-21 1 (8) UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET 1 Mål och inriktning Barn och ungdomspsykiatrin skall uppfylla de förväntningar som ställs på en väl fungerande

Läs mer

Socialpsykiatriskt team för barn som riskerar placering

Socialpsykiatriskt team för barn som riskerar placering Marie Härlin, verksamhetsområdeschef psykiatri Ärendenr HSN 2013/78 1 (5) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 25 september 2013 Hälso- och sjukvårdsnämnden Socialpsykiatriskt team för barn som riskerar

Läs mer

Habilitering och rehabilitering

Habilitering och rehabilitering Överenskommelse Fastställd av Hälso- och sjukvårdsnämnden och Socialnämnden Framtagen av Leif Olsson, Cecilia Persson Beslutsdatum 2017-03-22 (revidering) SON 34 HSN 347 Upprättad 2015-05-13 Ärendenr SON

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 17 maj 2018 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Rapport från SON och HSN 5. Gruppdiskussion

Läs mer

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig Kerstin Lindgren, tf resursområdeschef habrehab Ärendenr HSN 2014/533 1 (8) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 12 november 2014 Hälso- och sjukvårdsnämnden Habiliteringen Gotland Sammanfattning Utredning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Yvonne Skovshoved, ekonomichef. Barnpeng inom tandvården

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Yvonne Skovshoved, ekonomichef. Barnpeng inom tandvården Yvonne Skovshoved, ekonomichef Ärendenr HSN 2016/426 1 (2) Handlingstyp Missiv Datum 8 november 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden Barnpeng inom tandvården Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Förutsättningar för ett ökat flyktingmottagande på Gotland

Förutsättningar för ett ökat flyktingmottagande på Gotland Lisa Stark Karl Risp Ärendenr RS 2014/148 1 (5) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 9 februari 2015 Regionstyrelsen Förutsättningar för ett ökat flyktingmottagande på Gotland Förslag till beslut Förslaget

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar. anse skrivelserna besvarade.

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar. anse skrivelserna besvarade. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tore Johansson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-12 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, P 28 1 (2) HSN 1512-1407 HSN 1512-1409 Svar på skrivelser från Dag Larsson

Läs mer

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Yttrande över motion 2017:11 av Petra Larsson (S) m.fl. om att möjliggöra kostnadsfri resa för asylsökande med SL för att genomgå hälsoundersökning

Yttrande över motion 2017:11 av Petra Larsson (S) m.fl. om att möjliggöra kostnadsfri resa för asylsökande med SL för att genomgå hälsoundersökning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Mehrnaz Aram TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-08-18 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (3) HSN 2017-1191 Yttrande över motion 2017:11 av Petra Larsson (S) m.fl.

Läs mer

Granskning återsökning kostnader från Migrationsverket

Granskning återsökning kostnader från Migrationsverket Granskning återsökning kostnader från Migrationsverket L A N D S T I N G E T S R E V I S O R E R H A R L Å T I T G R A N S K A H U R L A N D S T I N G E T A R B E T A R M E D Å T E R S Ö K N I N G A V

Läs mer

Cosmos. Eleonor Arén Hoda Abou El Oula Cosmos asyl- och integrationshälsan , Märstagatan 2 Uppsala

Cosmos. Eleonor Arén Hoda Abou El Oula Cosmos asyl- och integrationshälsan , Märstagatan 2 Uppsala Cosmos Eleonor Arén Hoda Abou El Oula Cosmos asyl- och integrationshälsan 018-611 89 17, 611 89 90 Märstagatan 2 Uppsala Asylsökande En asylsökande är en utländsk medborgare som tagit sig till Sverige

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 17 februari 2017 KLAGANDE Östergötlands läns landsting 581 91 Linköping MOTPART Migrationsverket 601 70 Norrköping ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Riktlinjer för samrådsmöte. 6. Arbetsformer framåt. 7. Rapport från SON och HSN

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Riktlinjer för samrådsmöte. 6. Arbetsformer framåt. 7. Rapport från SON och HSN Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 3 oktober 2016 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Riktlinjer för samrådsmöte 5. Inkomna

Läs mer

Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa)

Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa) Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa) Begrepps förklaring Asylsökande En person som benämns asylsökande har kommit till Sverige

Läs mer

Mellanlagring och e-arkivering av journalsystem

Mellanlagring och e-arkivering av journalsystem Gunnar Ramstedt, chefläkare/it-strateg Ärendenr HSN 2016/408 Handlingstyp Beslutsärende Datum 26 augusti 2016 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Mellanlagring och e-arkivering av journalsystem Hälso- och

Läs mer

Tilläggsavtal om hälsoundersökningar för asylsökande m.fl. avseende Södertälje

Tilläggsavtal om hälsoundersökningar för asylsökande m.fl. avseende Södertälje Mellan Stockholms läns landsting genom, organisationsnummer 232100-0016, ( Beställaren ) och, organisationsnummer XXXXXX-XXXX ( Vårdgivaren ), har slutits följande Tilläggsavtal om hälsoundersökningar

Läs mer

Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord

Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord Gunnar Ramstedt Ärendenr HSN 2012/364 1 (5) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 24 augusti 2012 Hälso- och sjukvårdsnämnden Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord Sammanfattning

Läs mer

Fördelning av statsbidraget med anledning av de ökande flyktingströmmarna

Fördelning av statsbidraget med anledning av de ökande flyktingströmmarna 1 (7) Tjänsteutlåtande Datum 2016-02-26 Diarienummer HS 323-2015 Ärende 7 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Annelie Åberg Telefon: 0700-20 68 04 E-post: annelie.åberg@vgregion.se Till

Läs mer

Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp 30 november Innehållsförteckning

Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp 30 november Innehållsförteckning Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp 30 november 2015 Innehållsförteckning 1. Trill int ikull... 3 2. Stöd till personer med NPF och anhöriga... 3 3. Förslag till övriga frågor...

Läs mer

Remiss: Slutbetänkande. Bättre insatser vid missbruk och beroende

Remiss: Slutbetänkande. Bättre insatser vid missbruk och beroende Ärendenr HSN 2011/218 1 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 31 augusti 2011 Hälso- och sjukvårdsnämnden Remiss: Slutbetänkande. Bättre insatser vid missbruk och beroende Förslag till beslut Hälso- och

Läs mer

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder Regionstyrelsen Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-04-07 Dnr 1100466 1 (3) Regionfullmäktige Policy och riktlinjer gällande vård för personer från

Läs mer

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 Ärendet En god psykisk hälsa har stor betydelse för en lyckad integration. I Region Halland krävs en ökad

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. För asylsökande

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. För asylsökande Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande Ny förordning? PM Presskonferens Ny förordning? Vilka omfattas av ersättningarna? Personer som söker asyl Personer som fått uppehållstillstånd

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53) 1 (5) Er beteckning S2017/03549/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

Läs mer

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildningskatalog 2017 Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildning i flera led för effektiv kunskapsspridning Hälsa i Sverige för asylsökande och

Läs mer

Svar på skrivelse från Dag Larsson med flera (S) gällande en bättre vård för asylsökande och nyanlända

Svar på skrivelse från Dag Larsson med flera (S) gällande en bättre vård för asylsökande och nyanlända Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Mehrnaz Aram Razvan State TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-08-18 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-09-27, P 27 1 (3) HSN 2016-2512 Svar på skrivelse från Dag Larsson

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås besluta att:

Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås besluta att: Viktoria Storm, Projektledare Struktur 2015 Ärendenr 2013/444 Handlingstyp Informationsärende Datum 4 mars 2015 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämnden Förbättrad funktion för ungdomshälsa Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Förslag till ny ledningsstruktur inom HSF

Förslag till ny ledningsstruktur inom HSF Hälso- och sjukvårdsledningen Handläggare Telefon E-post Diarienr Datum 2010-04-29 1 (5) Förslag till ny ledningsstruktur inom HSF Hälso- och sjukvårdsförvaltningen förändras med målet att bli en processinriktad

Läs mer

Förändringar Asylersättningsförordningen 2014-01-15

Förändringar Asylersättningsförordningen 2014-01-15 Förändringar Asylersättningsförordningen Förändrad ersättning för asylsökande ensamkommande barn Avser barn som efter att kommun anvisats, vårdas i ett hem för vård och boende (HVB) med stöd av socialtjänstlagen.

Läs mer

Vårdstrategier i barntandvården Hur prioriterar vi? 60 miljoner människor på flykt globalt

Vårdstrategier i barntandvården Hur prioriterar vi? 60 miljoner människor på flykt globalt Vårdstrategier i barntandvården Hur prioriterar vi? 60 miljoner människor på flykt globalt Gunilla Klingberg gunilla.klingberg@mah.se DN 150426 http://www.manskligarattigheter.se/ http://www.unhcr.org/

Läs mer

Boendestöd enligt SoL

Boendestöd enligt SoL Uppdrag och kvalitetskrav Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Innehållsförteckning... 1 Inledning... 2 Beskrivning av insatsen...

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 8 mars 2018 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Rapport från SON och HSN 5. Gruppdiskussion

Läs mer

Nyanlända barn och ungdomars hälsa

Nyanlända barn och ungdomars hälsa Nyanlända barn och ungdomars hälsa Åsa Linder, handläggare Kristina Nilsson, handläggare Hälso och sjukvårdens ansvar Sedan 2008 är landstingets/regionens ansvar för asylsökande barn och ungdomar är reglerat

Läs mer

Hälso- och sjukvård till vissa personer med korta uppehållstillstånd

Hälso- och sjukvård till vissa personer med korta uppehållstillstånd PM 2017-06-28 1 (10) Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Mia Hemmestad Hälso- och sjukvård till vissa personer med korta uppehållstillstånd Sammanfattning Den som får uppehållstillstånd under

Läs mer

Svar på remiss - Hemsjukvård inriktning

Svar på remiss - Hemsjukvård inriktning TJÄNSTESKRIVELSE 2012-10-29 Socialnämnden Dnr Son 2012/404 Svar på remiss - Hemsjukvård 2015 - inriktning Förslag till beslut Socialnämnden godkänner skrivelsen och överlämnar den till kommunstyrelsen,

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande, tillståndssökande, bevispersoner, personer med uppehållstillstånd av medicinska skäl samt förvarstagna (Observera att det här är informationsmaterial

Läs mer

Landstingsrådsberedningen LS

Landstingsrådsberedningen LS P 8, 2017-04-04 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-03-22 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsen Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller

Läs mer

Innehåll och kvalitet i hälsoundersökningar för nyanlända migranter en guide för berörd vårdpersonal

Innehåll och kvalitet i hälsoundersökningar för nyanlända migranter en guide för berörd vårdpersonal Projektet Förbättrade hälsoundersökningar för migranter (MIG-projektet) - Landsting i samverkan, maj 2014 Innehåll och kvalitet i hälsoundersökningar för nyanlända migranter en guide för berörd vårdpersonal

Läs mer

1 Specifik Uppdragsbeskrivning

1 Specifik Uppdragsbeskrivning 1 Specifik Uppdragsbeskrivning 1.1 Inledning I Allmänna villkor beskrivs det generella uppdrag som gäller alla vårdgivare som har avtal med Stockholms läns landsting. I denna bilaga beskrivs det specifika

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:39 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller av nyanlända asylsökande/flyktingar

Läs mer

Asylsökande samt papperslösa flyktingar

Asylsökande samt papperslösa flyktingar Lednings- och verksamhetsstöd 1 H A N D L Ä G G A R E D A T U M FLIK Avgiftshandboken 2012-04-26 28 B samt papperslösa flyktingar Innehåll Inledning sidan 2 Landstingets åtagande sidan 2 LMA-kort sidan

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Tjänsteskrivelse HSN 2016/517 7 november 2016

Tjänsteskrivelse HSN 2016/517 7 november 2016 Emma Norrby Förvaltningscontroller HSN 2016/517 7 november 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden Analys av samband: telefontillgänglighet primärvård egenregi, samtal 1177/sjukvårdsrådgivning, besök akutmottagning

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande, tillståndssökande, bevispersoner, personer med uppehållstillstånd av medicinska skäl samt förvarstagna (Observera att det här är informationsmaterial

Läs mer

Statsbidrag för asylsökande och nyanlända. Region Östergötland

Statsbidrag för asylsökande och nyanlända. Region Östergötland www.pwc.se Rapport förstudie Statsbidrag för asylsökande och nyanlända Eva Andlert, Cert. kommunal revisor Johan Sjöberg Oktober 2015 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte... 2 1.3.

Läs mer

Transkulturellt Centrum

Transkulturellt Centrum Transkulturellt Centrum Ett kunskapscentrum för hälso- och sjukvårds- samt tandvårdspersonal om kultur, migration, asyl- och flyktingfrågor Transkulturellt Centrum STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Mötet mellan

Läs mer

Besluta att anta genomförandeplanen för Struktur 2015.

Besluta att anta genomförandeplanen för Struktur 2015. Maria Dalemar Ärendenr 2013/444 1 (10) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum Rev. 30 september Hälso- och sjukvårdsnämnden Struktur - Genomförandeplan Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås: Besluta att anta

Läs mer

Svar på skrivelse från Vänsterpartiet (V) om vård för sexuellt traumatiserade

Svar på skrivelse från Vänsterpartiet (V) om vård för sexuellt traumatiserade Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Andreas Falk TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-19 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-01-30 1 (4) HSN 2017-1967 Svar på skrivelse från Vänsterpartiet (V) om vård för

Läs mer

Stödboende för barn och unga år

Stödboende för barn och unga år - Uppdrag och kvalitetskrav Stödboende för barn och unga 16-20 år Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-06-14 Ärendenr 2018/190 Version [1.0] Innehållsförteckning... 1

Läs mer

Tjänsteskrivelse HSN 2016/ mars 2017

Tjänsteskrivelse HSN 2016/ mars 2017 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Gunnar Ramstedt Chefläkare/it-strateg Tjänsteskrivelse HSN 2016/409 21 mars 2017 Hälso- och sjukvårdsnämnden Ineras ramverk för invånares åtkomst till journalen Anpassning

Läs mer

Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin

Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin 1 (5) Datum 2014-01-07 Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin Inledning En stor del av sjukskrivningarna framförallt

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen...

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen... Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Daglig

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen Teknikförvaltningen Region Gotland

Kultur- och fritidsförvaltningen Teknikförvaltningen Region Gotland Ärende nr 10 Kultur- och fritidsförvaltningen Teknikförvaltningen Region Gotland Ärendenr KFN 2015/369 3 (8) Ekonomisk analys För fortsatt drift av Romabadet är investeringar i storleksordningen 60 mkr

Läs mer

Hem för vård eller boende - barn och ungdom

Hem för vård eller boende - barn och ungdom - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende - barn och ungdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/188 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

Yttrande över motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för tortyr

Yttrande över motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för tortyr Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (3) 2012-05-22 p 8 Handläggare: Gertrud Wahlund Yttrande över motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8

Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8 Uppdrag och kvalitetskrav Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8 Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-03-21 Ärendenr SON 2018/69 Version [1.0] Bostad

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. För asylsökande

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. För asylsökande Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande Vilka personer kan kommun/ landsting få ersättning för? Personer som är inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem och därmed omfattas

Läs mer

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo RSK 677-2005 Utvärdering Enheten för asyl- och flyktingfrågor Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten Lars Palo Januari 2007 1. Förutsättningar Den 1 januari 1997 överfördes ansvaret för asylsökandes

Läs mer

Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land DS 2007:45 HS 2008/0037

Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land DS 2007:45 HS 2008/0037 Hälso- och sjukvårdsnämnden Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land DS 2007:45 HS 2008/0037 Bakgrund Invandrare som kommer till Sverige med en akademisk

Läs mer

Ansökan om godkännande att utöka befintlig förskoleverksamhet vid förskolan Sankta Maria, Visby domkyrkoförsamling.

Ansökan om godkännande att utöka befintlig förskoleverksamhet vid förskolan Sankta Maria, Visby domkyrkoförsamling. Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Karin Sandberg Täpp Ärendenr BUN 2016/517 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 11 juli 2016 1 (1) Barn- och utbildningsnämnden Ansökan om godkännande att utöka befintlig

Läs mer

Projektet Förbättrade hälsoundersökningar för migranter (MIG projektet) Landsting i samverkan, maj 2014. Adlon kunskapscenter

Projektet Förbättrade hälsoundersökningar för migranter (MIG projektet) Landsting i samverkan, maj 2014. Adlon kunskapscenter Projektet Förbättrade hälsoundersökningar för migranter (MIG projektet) Landsting i samverkan, maj 2014. Adlon kunskapscenter Innehåll och kvalitet i hälsoundersökningar för nyanlända migranter en guide

Läs mer

Statlig ersättning för asylsökande

Statlig ersättning för asylsökande Statlig ersättning för asylsökande Alla ersättningar för asylsökande gäller även för de personer som har fått uppehållstillstånd, så länge de fortfarande är inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem.

Läs mer

Utbildningskatalog. Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända

Utbildningskatalog. Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildning i flera led för effektiv kunskapsspridning Utbildning är en central del inom satsningen

Läs mer

Hälsoundersökning för nyanlända- Erfaringer fra Sverige

Hälsoundersökning för nyanlända- Erfaringer fra Sverige Hälsoundersökning för nyanlända- Erfaringer fra Sverige Jenny Malmsten enhetschef, fil. dr. internationell migration och etniska relationer Kunskapscentrum Migration och Hälsa Liv Lyngå von Folsach Barnhälsoöverläkare,

Läs mer

BESKRIVNING AV UPPDRAG FÖR TRANSKULTURELLT CENTRUM, kunskapscentrum för transkulturell psykiatri, asyl- och flyktingsjukvård samt hälsokommunikation

BESKRIVNING AV UPPDRAG FÖR TRANSKULTURELLT CENTRUM, kunskapscentrum för transkulturell psykiatri, asyl- och flyktingsjukvård samt hälsokommunikation Sidan 1(5) BESKRIVNING AV UPPDRAG FÖR TRANSKULTURELLT CENTRUM, kunskapscentrum för transkulturell psykiatri, asyl- och flyktingsjukvård samt hälsokommunikation 1 Mål och inriktning Ett mål med verksamheten

Läs mer

Första linjens hälso- och sjukvård för barn och unga med psykisk ohälsa

Första linjens hälso- och sjukvård för barn och unga med psykisk ohälsa Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Anna Derwinger-Hallberg, verksamhetsledare Ärendenr HSN 2014/534 Handlingstyp Beslutsärende Datum 6 april 2016 1 (14) Hälso- och sjukvårdsnämnden Första linjens hälso-

Läs mer

Asyl och migranthälsa

Asyl och migranthälsa TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Johanna Öjert Ekonomistaben +46155245842 2016-01-12 LS-LED15-1804-2 Ä R EN D EG Å N G Landstingsstyrelsen MÖ TES D A TU M Asyl och migranthälsa

Läs mer

Betänkande Kompetens och ansvar SOU 2010:65

Betänkande Kompetens och ansvar SOU 2010:65 Ärendenr KS 2010/479 Handlingstyp Yttrande Handläggare Leif Ohlsson HSF Gerd Silk SOF Datum 28 januari 2011 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämnden Socialnämnden Betänkande Kompetens och ansvar SOU 2010:65 Regionstyrelsen

Läs mer

BUS Gotland. Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd. BarnSam Region Gotland

BUS Gotland. Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd. BarnSam Region Gotland Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd BarnSam Region Gotland Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd I Region Gotland finns sedan sommaren 2012 en överenskommelse om samverkan

Läs mer

SOSFS 2011:11 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Hälsoundersökning av asylsökande m.fl. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2011:11 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Hälsoundersökning av asylsökande m.fl. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2011:11 (M) Föreskrifter och allmänna råd Hälsoundersökning av asylsökande m.fl. Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter

Läs mer

Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU

Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Kerstin Aldstedt 2015-10-14 Dnr: RS 2015-607 Regionstyrelsen Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU Region Östergötland har beretts möjlighet

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-03-30 Diarienummer AMN-2015-0227 Arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Uppdrag och kvalitetskrav

Uppdrag och kvalitetskrav Uppdrag och kvalitetskrav Dagverksamhet för personer med demenssjukdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/128 Version reviderad

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap Bakgrund Målet för landstinget i Uppsala län är en god hälsa för alla länsinvånare. Landstinget ansvarar främst för hälso- och sjukvård men skapar också

Läs mer

Ansökan om medel: nationell spridning av insatser från förstudien om positiv hälsoutveckling för nyanlända och asylsökande

Ansökan om medel: nationell spridning av insatser från förstudien om positiv hälsoutveckling för nyanlända och asylsökande ANSÖKAN 2016-06-20 1 (8) Vård och omsorg Ing-Marie Wieselgren Till Socialdepartementet Ansökan om medel: nationell spridning av insatser från förstudien om positiv hälsoutveckling för nyanlända och asylsökande

Läs mer

Uppdrag att inrätta ett nationellt kunskapscentrum om ensamkommande barn och unga inom Socialstyrelsen

Uppdrag att inrätta ett nationellt kunskapscentrum om ensamkommande barn och unga inom Socialstyrelsen Regeringsbeslut II:1 2017-03-23 S2017/01863/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att inrätta ett nationellt kunskapscentrum om ensamkommande barn och unga inom Socialstyrelsen

Läs mer

Ungdomsmottagningar i Västra Götalandsregionen

Ungdomsmottagningar i Västra Götalandsregionen 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-20 Diarienummer RS 2535-2012 Regionkansliet/administrativa avdelningen Handläggare: Frida Bjurström Telefon: 010-441 01 46 E-post: frida.bjurstrom@vgregion.se Till

Läs mer

Läkarundersökning och munhälsoundersökning i samband med att barn och ungdomar placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende (HVB)

Läkarundersökning och munhälsoundersökning i samband med att barn och ungdomar placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende (HVB) Individ- och familjeomsorgen 2014-01-01 Läkarundersökning och munhälsoundersökning i samband med att barn och ungdomar placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende (HVB) Överenskommelse med

Läs mer

9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom

9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom 9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom vården HSN 2019-0675 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/120-IFN-010 Maria Boman - bp074 E-post: Individ- och familjenämnden

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/120-IFN-010 Maria Boman - bp074 E-post: Individ- och familjenämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-04-04 Dnr: 2016/120-IFN-010 Maria Boman - bp074 E-post: maria.boman@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Motion

Läs mer

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T Ankom Stockholms läns landsting 2017-06- U Dnril2Ö >0^l2j MOTION 2017-06-13 26 fl: 2* Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns

Läs mer

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Utvecklingsområde 2 Hälsa Hälsofrämjande introduktion för asylsökande, flyktingar och andra nyanlända 1 Mål Definiera strategiska faktorer

Läs mer

Lokal överenskommelse

Lokal överenskommelse Vetlanda kommun Socialförvaltningen 2005-10-03 Sida 1 (4) Lokal överenskommelse Bakgrund I april 2001 träffades en överenskommelse mellan Arbetsmarknadsstyrelsen, Integrationsverket, Migrationsverket,

Läs mer

24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307

24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 Ärendet Region Hallands ersättning för kostnader för hälso- och sjukvård samt tandvård till asylsökande består i huvudsak av ett visst

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

Ansökan om medel: nationell spridning av insatser från förstudien om positiv hälsoutveckling för nyanlända och asylsökande

Ansökan om medel: nationell spridning av insatser från förstudien om positiv hälsoutveckling för nyanlända och asylsökande ANSÖKAN 2016-06-02 1 (8) Vård och omsorg Ing-Marie Wieselgren Till: Socialdepartementet Ansökan om medel: nationell spridning av insatser från förstudien om positiv hälsoutveckling för nyanlända och asylsökande

Läs mer

Sjukvård åt asylsökande, omfattning och kostnader år 2006

Sjukvård åt asylsökande, omfattning och kostnader år 2006 2007-03-28 1 (10) Avdelningen för vård och omsorg Stig Wintzer Tfn direkt 08 452 77 04 swi@skl.se Sjukvård åt asylsökande, omfattning och kostnader år 2006 Sammanfattning Landstingen och regionerna svarar

Läs mer

Integrationsenheten Haparanda Stad

Integrationsenheten Haparanda Stad Integrationsenheten Haparanda Stad Verksamhetsbeskrivning Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Överenskommelse med Migrationsverket... 3 Integrationsenheten... 3 Kvalitetsarbete... 3 Mottagning och integration

Läs mer

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling Redovisning av utbetalda medel till landstingen Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer