Kommunstyrelsens arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-10-02--04"

Transkript

1 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Au 260 Budget 2007 och strategisk plan Kommunfullmäktige , 82 - Framställningar om ramförändringar m.m. Ledningskontoret (Finsam), (Avkastningskrav), (sjukfrånvaro), Tekniska nämnden , 160 reviderad tekniska förvaltningen , Hälso- och sjukvårdsnämnden Utredningsuppdrag investeringar: Folkhögskolestyrelsen , tekniska förvaltningen och ledningskontoret (avseende hälso- och sjukvårdsnämnden) Bakgrund: Preliminära planeringsramar m.m. Kommunfullmäktige juni Kommunfullmäktiges beslut i juni om planeringsramar för beräkning av 2007 års budget och strategisk plan innebar följande: Ramförändringar Ramen för KOMMUNSTYRELSEN ökas med 4,85 mnkr. TEKNISKA NÄMNDEN Kostnaden för periodiskt underhåll återställs med 5 mnkr. Ramen för BYGGNADSNÄMNDEN åren 2007 och 2008 ökas med kr. Ramen för MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDS- NÄMNDEN ökas med kr/år under de tre kommande åren. Ramen för KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN ökas med 2,25 mnkr. Ramen för BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN ökas med 16,1 mnkr. Ramen för SOCIAL- OCH OMSORGSNÄMNDEN ökas med 4 mnkr. (P.g.a. lägre LSS-kostnader har ramen också minskats med 7 mnkr). Ramen för HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN ökas med 9,6 mnkr. kostnadsökningar för senare fördelning till nämnderna. Prisökningar: Nämnderna kompenseras för höjning av internhyror och interna priser med sammanlagt 12,2 mnkr: Internhyror 7,1 mnkr, städ- och fastighetsservice 1,5 mnkr, samt konsult- och servicekontorets tjänster 3,6 mnkr. Elektronisk fakturahantering: Ramarna minskas med sammanlagt 2,3 mnkr, vartill kommer höjning av avgift för systemet. Övrigt Årets resultat (enligt resultatbudget) beräknas till +20 mnkr. Investeringsramen 2007 uppgick till drygt 208 mnkr, varav 69,8 mnkr avsåg ej skattefinansierade investeringar. Styrkort: Kommunstyrelsens förslag till styrkort för 2007 godkändes. Personalkostnadsreserv. Under finansförvaltningen upptas 80 mnkr avseende personal

2 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 2(9) Budgetavstämning oktober Politikerorganisationen Arbetsutskottets beslut: För att förstärka partistödet upptas 1,1 mnkr i ramförstärkning (Se särskilt beslut) Ledningskontoret: Finsam Ledningskontoret har begärt att medel ska upptas i den strategiska planen för kommunens del av finansieringen av Finsam: 1 mnkr 2008 och 2 mnkr Arbetsutskottets beslut: Begärda medel upptas i planen. Ledningskontoret: Nationell IT-strategi Staten och Sveriges Kommuner och Landsting m.fl. organ har kommit överens om en nationell IT-strategi för vård och omsorg. För att den ska kunna förverkligas måste en rad IT-frågor hanteras och lösas gemensamt på nationell nivå. Det krävs bl.a. en gemensam informationsstruktur och gemensam teknisk infrastruktur. Förbundskansliet har av styrelserna fått i uppdrag att inleda en diskussion med kommuner och landsting om hur strategin kan förankras och antas lokalt. ( ). Regiondirektören föreslår att 1,4 mnkr upptas för de förberedande insatserna i avvaktan på en säkrare bedömning av kostnaderna för de lokala insatserna. Arbetsutskottets beslut: Begärda medel upptas som ramförstärkning Ledningskontoret får i uppdrag att utreda och återkomma med en redogörelse för vad strategin innebär och kan förväntas kosta för Gotlands kommun. Fenomenalen Arbetsutskottets beslut: kr upptas för kommunalt bidrag till Länsmuseet för Fenomenalen. Beloppet upptas som ramförstärkning under kommunstyrelsen (ledningskontoret) och ledningskontoret får i uppdrag att utreda under vilken nämnd beloppet ska anslås. Överförmyndaren Ledningskontoret har föreslagit att överförmyndarens kansli ska förstärkas med en halvtidstjänst som handläggare. (Se också särskilt ärende om inrättande av överförmyndarnämnd). Arbetsutskottets beslut: ramen för överförmyndaren ökas med kr för personalförstärkning.

3 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 3(9) Tekniska nämnden Tekniska nämnden har begärt ökad ram för att kompensera höjda kostnader p.g.a. de prishöjningar på bensin som slår igenom i de externa avtalen m.m. i kollektivtrafiken, färdtjänst och sjukresor, 3 mnkr, höjda elpriser som lett till ökade kostnader för gatubelysningen, kr, och kompensation för det intäktsbortfall på kr, som försäljningen av tomträtter medför. Totalt begärs således drygt 4,1 mnkr. Arbetsutskottets beslut: Frågan om ändring av tekniska nämndens ram överlämnas till kommunstyrelsen utan eget yttrande. Hälso- och sjukvårdsnämnden: Hälso- och sjukvårdsnämnden har begärt 43 mnkr i ramökning, varav 3 mnkr avser täckning av minskade inkomster, om besök hos distriktssköterska (och undersköterska) avgiftsbefrias, såsom kommunfullmäktige förutsatt och kompenserat nämnden med kr i den preliminära ramen. Arbetsutskottets beslut: Frågan om ökning av hälso- och sjukvårdsnämndens ram överlämnas till kommunstyrelsen utan eget yttrande. Avkastningskrav: Ledningskontoret har föreslagit att avkastningskravet, som införts som en form av besparing för resultatenheterna, ska avvecklas och de interna priserna i stället sänkas, vilket medför att ramarna för nämnderna ska minskas. Avkastningskravet uppgår till 22,2 mnkr intäkterna budgeteras under finansförvaltningen - och fördelar sig på konsult- och servicekontoret, 2,6 mnkr, och tekniska nämnden, totalt 19,6 mnkr. Ledningskontoret har utarbetat en modell för hur effekterna ska hanteras. Den innebär, totalt sett, att tekniska nämndens ram minskas med 11,5 mnkr och övriga nämnders ramar med 10,3 mnkr (7,7 mnkr avs. sänkta internhyror och städavgifter och 2,6 mnkr sänkta priser på framför allt IT-, tele-, och ekonomiadministrativa tjänster som konsult- och servicekontorets resultatenheter tillhandahåller). Finansförvaltningens budgeterade intäkter minskas med 22,2 mnkr. Den differens på ca kr som uppstår föreslås regleras mot resultatet. Arbetsutskottets beslut: Avkastningskravet avvecklas fr.o.m års budget och i det budgetförslag som överlämnas till kommunstyrelsen minskas tekniska nämndens ram med 11,5 mnkr och ramarna för övriga nämnder med 10,3 mnkr i enlighet med av ledningskontoret upprättad specifikation kr regleras mot resultatet.

4 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 4(9) Sjukfrånvaro: Ledningskontoret har föreslagit att nämnderna inte ska kompenseras för kostnader för (arbetsgivarens) medfinansiering d.v.s. den särskilda sjukförsäkringsavgiften för medarbetare som uppbär hel sjukpenning. Arbetsutskottets beslut: Ingen kompensation för kostnaderna för den s.k. medfinansieringen upptas. Investeringsramar LOKALFÖRÄNDRINGAR (FOLKHÖGSKOLESTYRELSEN) Folkhögskolestyrelsen har kommunstyrelsens uppdrag att till budgetavstämningen utreda alternativ till föreslagen ombyggnad av nuvarande lokaler i syfte att få en mer kostnadseffektiv lösning på behovet av lokaler för musikverksamheten Folkhögskolestyrelsen har utrett och ytterligare motiverat sitt investeringsäskande och begärt 1 mnkr 2007 och 9 mnkr 2008 för renovering av musiklokalerna, 1,2 mnkr 2009 för renovering och förbättring av entrén, samt 4,2 mnkr 2009 för renovering av elevhem. Arbetsutskottet anser det angeläget att medel upptas för att tillgodose folkhögskolans behov av (i Hemse) ändamålsenliga musiklokaler, förbättrad entré och höjd standard på elevhemmet. Ledningskontoret får därför i uppdrag att i samverkan med Folkhögskolan till kommunstyrelsens sammanträde utarbeta förslag till disponering av investeringsinsatserna 2007 och resten av planperioden. LOKALFÖRÄNDRINGAR (HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN) Hälso- och sjukvårdsnämnden hade begärt medel för att bl.a. samordna folktandvården till Korpen och därför flytta Gråbo-kliniken, byggande av permanent vårdcentral på Gråbo och nybyggnad (ev. i kombination med renovering av nuvarande lokaler) av lokaler för psykiatrin för att samordna barn- och vuxenpsykiatrin. Ledningskontoret fick av kommunstyrelsen uppdraget att, tillsammans med hälso- och sjukvårdsförvaltningen och tekniska förvaltningen, utreda dels behovet av lokaler för och lokaliseringen av tandvård i Visby, dels behovet av lokaler för psykiatri och vårdcentral i Visby (Gråbo m.m.), dels interna omflyttningar inom Visby lasarett. Ledningskontoret har framlagt förslag till investeringar. Arbetsutskottet noterar hälso- och sjukvårdsnämndens äskande om investeringar i lokaler för folktandvård och primärvård men tar inte ställning till valet av lösning och

5 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 5(9) periodiseringen av investeringen. För att förstärka hälso- och sjukvårdsnämndens anslag för mindre ombyggnader vid Visby lasarett upptas 2 mnkr ytterligare BYTE OLJEPANNOR (TEKNISKA NÄMNDEN) Kommunstyrelsen har begärt att tekniska nämnden ska upprätta en plan för avveckling av olje- och elberoende vid uppvärmning av kommunens fastigheter och därvid beakta att sådan energiomställning även kan prövas via entreprenad. Tekniska förvaltningen har upprättat en plan för avvecklingen av i ett första steg oljeanläggningarna och föreslagit investeringar på totalt 11 mnkr i tre etapper: 3 mnkr 2007 och 4 mnkr vardera 2008 och Det antecknas att ett utrymme på 2 mnkr dock redan finns tillgängligt inom planerad investeringsram Förvaltningen har framhållit att omställningsarbetet också kommer att kräva personella resurser och att kostnaderna för dessa inte inkluderats i nämnda belopp. Eftersom avvecklingen av elvärme är mer komplicerad föreslås den ske i ett andra steg. Arbetsutskottets beslut: För konvertering av oljepannor i kommunala byggnader till uppvärmning med pellets eller fjärrvärme) upptas 3 mnkr vardera åren 2008, 2009 och Konverteringen ska inledas 2007 och finansieras ur tekniska nämndens investeringsbudget. Tekniska nämnden ska fullfölja uppdraget och utarbeta tidplan och kostnader för konvertering från el till pellets eller fjärrvärme m.m. MUDDRING VISBY HAMN (TEKNISKA NÄMNDEN) Arbetsutskottet upptar 15 mnkr 2007 för muddring av Visby hamn. ÖVRIGT Arbetsutskottet upptar 3 mnkr 2007 för fördyrade kostnader för kongresshallen (Kommunstyrelsen: ledningskontoret) och 2 mnkr ytterligare under barn- och utbildningsnämnden som utökad investeringspott för byggande och inventarier).

6 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 6(9) Investeringsbudget ramar Arbetsutskottets beslut om ramförändringar * Det antecknas att den fastställda planeringsramen, ca 208 mnkr, investeringar för Högskolans räkning på 10 mnkr upptagna under tekniska nämndens affärsdrivande verksamhet inte kommer att förverkligas 2007, varför i utgångsläget planeringsramen för tekniska nämndens affärsdrivande verksamhet är 59,8 mnkr och den totala investeringsvolymen ca 198,4 mnkr. Nämnd KOMMUNSTYRELSEN Kommunfullmäktige prel. invest.ram (netto) * Arbetsutskottets förslag till ändring Ledningskontoret tkr tkr Kongresshall, inkl inventarier tkr tkr Inventarier ledningskontoret, 150 tkr Ledningskontoret: Gemensamma IT-investeringar Lövsta lantbrukscentrum Räddningstjänsten STYRELSEN FÖR KONSULT- OCH SERVICE Investeringspott maskiner och inventarier 200 tkr Arkivcentrum: Inredning, utrustning tkr BYGGNADSNÄMNDEN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Hemse ishall, återlämn.maskin, utrustn fritidsgård Slite tkr Investeringspott 250 tkr tkr tkr tkr tkr 400 tkr 275 tkr tkr BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN tkr tkr Lännaskolan och Kräklingbo tkr Investeringspott tkr Utökad pott bygg och inventarier tkr FOLKHÖGSKOLESTYRELSEN Investeringspott tkr Musiklokaler, boende, entré tkr

7 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 7(9) SOCIAL- OCH OMSORGSNÄMNDEN Stuxgården, ombyggnad tkr överlåtelse tkr Investeringspott tkr tkr HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN tkr tkr Mindre lokalförändringar tkr. Ökning av anslag tkr Röntgen tkr Investeringspott maskiner och inventarier tkr Lokaldispositioner folktandvård och primärvård TEKNISKA NÄMNDEN tkr tkr Muddring Visby hamn tkr Skattefinansierad verksamhet tkr Affärsdrivande verksamhet tkr tkr Summa tkr tkr Driftbudget ramar Arbetsutskottets beslut om ramförändringar mnkr Kommunstyrelsen: Politikerorganisationen KF:s prel. planeringsram AU:s förslag Ökning anslag partistöd 1,1 mnkr - 1,1 Kommunstyrelsen: Ledningskontoret Bidrag finansiell samordning (Finsam) ,5 Kongresshall (kostnader för del av år) - 3,4 Kompensation kostnader externa avtal motsv. - 0,25 IT: kostnader för nationell IT-strategi 1,4 mnkr - 1,4 Fenomenalen kr - 0,35 Kommunstyrelsen: R äddningstjänsten Kompensation kostnader externa avtal motsv. - 0,7

8 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 8(9) Tekniska nämnden Periodiskt underhåll (anslås under finansförvaltningen) Byggnadsnämnden KF:s prel. planeringsram - 5 AU:s förslag Planarbete med kustnära boende ,3 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Inspektörstjänst (en ny tjänst årligen tillförs under ) - 0,55 Kultur- och fritidsnämnden Idrottscentrum; ökade kostnader föreningsbidrag - 2 Repetitionslokaler musikgrupper - 0,25 Barn- och utbildningsnämnden Ramjustering för statsbidrag som förts till generellt statsbidrag - 7,6 Kompensation kostnader externa avtal motsv. - 3,5 Allmänt ramtillskott - 5 Social- och omsorgsnämnden Ramjustering p.g.a. lägre LSS-kostnader + 7 Kompensation kostnader externa avtal motsv. - 4 Hälso- och sjukvårdsnämnden Kompensation kostnader externa avtal motsv. - 3,5 Vårdgaranti m.m. (anslag 2007) - 6 Införande av avgiftsfria besök hos distriktssköterska - 0,1 Överförmyndaren Ökade kostnader arvoden m.m. - 0,8 Resursförstärkning. Handläggartjänst kr - 0,4 Övrigt Höjning av internpriser (se nedan) - 12,2 + 10,3 EFH: Minskning av ramar p.g.a. införd elektronisk fakturahantering + 2,3 Finansförvaltningen: Ökade realisationsvinster + 5

9 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 9(9) Finansförvaltningen: Avkastning pensionsmedel + 2 Slopat avkastningskrav; nettoeffekt. Se nedan - 0,4 Övriga ramförändringar: Som framgått inledningsvis innebär de preliminära planeringsramarna också andra ramförändringar. Sålunda kompenseras nämnderna t.ex. för ökade personalkostnader genom de medel för personalkostnadsökningar som tills vidare upptagits under finansförvaltningen. Nämndernas ramar skulle också ändras för prisökningar (internhyror och priser på interna tjänster) med sammanlagt 12,2 mnkr. Till följd av att avkastningskravet, som tidigare nämnts, slopats genom en sänkning av de interna priserna kommer kompensationen för prisökningar att bli mindre; internhyrorna sänks med sammanlagt 7,1 mnkr, priserna på städ- och fastighetsservice sänks med kr och vissa priser på de tjänster, som konsult- och servicekontoret tillhandahåller, sänks med sammanlagt 2,6 mnkr. Den kompensation för prisökningar som ramarna kommer att förändras med uppgår således till ca 2 mnkr. Arbetsutskottets beslut De preliminära förslagen till budget och strategisk plan överlämnas till kommunstyrelsen. Frågorna om finansiering m.m. överlämnas till kommunstyrelsen utan eget yttrande. Till kommunstyrelsen överlämnas frågan om huruvida investeringar ska åtföljas av ökade driftanslag.

Bilaga 82 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott och 19

Bilaga 82 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott och 19 Bilaga 82 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 1(11) Au 151 Strategisk plan och budget 2007-2009 - Nämndernas (äskanden) underlag till strategisk plan och budget med kompletteringar - Ledningskontoret Beredningsunderlag

Läs mer

12:2 Kommunens verksamhetsredovisning 2003, mnkr

12:2 Kommunens verksamhetsredovisning 2003, mnkr Kommunens finanser 96 12:1 Kommunens verksamhet i sammandrag 2001-2003 2001 2002 2003 Antal invånare, 31/12 117 896 118 581 119 340 Antal årsarbetare i kommunen enligt budget 8 625 9 111 9 100 Verksamhetens

Läs mer

12:1 Kommunens verksamhet i sammandrag 2002-2004

12:1 Kommunens verksamhet i sammandrag 2002-2004 Kommunens finanser 96 12:1 Kommunens verksamhet i sammandrag 2002-2004 2002 2003 2004 Antal invånare, 31/12 118 581 119 340 119 927 Antal årsarbetare i kommunen enligt budget 9 111 9 100 9 336 Verksamhetens

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Styrprinciper. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-10-29

Styrprinciper. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-10-29 Styrprinciper Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-10-29 Datum: 2012-02-09 Dnr: Sida: 2 (10) Styrprinciper för verksamheten inom Mariestads kommun Kommunfullmäktiges beslut 118/07

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott och 21

Kommunstyrelsens arbetsutskott och 21 GOTLANDS KOMMUN PROTOKOLL 1(11) Au 156 Strategisk plan och budget 2008-2010 - Nämndernas (äskanden) underlag till strategisk plan och budget med kompletteringar - Ledningskontorets beredningsunderlag Allmänt

Läs mer

8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14

8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14 Verksamhetsplan 2014-2016 8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14 8.1. DRIFTBUDGET...14 8.2 RESULTATBUDGET...21 8.3 BALANSBUDGET...22 8.4. NOTER...23 Verksamhetsplan 2014-2016 14 8. Kommuntotalt

Läs mer

Årsredovisning 2009. Förskola Förskoleområdet

Årsredovisning 2009. Förskola Förskoleområdet Förskola Förskoleområdet Innehållsförteckning RESULTATRÄKNING... 3 UPPDRAG... 4 ANALYS AV ÅRETS VERKSAMHET... 5 Måluppfyllelse - god ekonomisk hushållning... 5 Måluppfyllelse - andra övergripande verksamhetsmål...

Läs mer

ANTECKNINGAR FÖRDA VID SAMMANTRÄDE MED BUDGETBEREDNINGEN

ANTECKNINGAR FÖRDA VID SAMMANTRÄDE MED BUDGETBEREDNINGEN ÄNGELHOLMS KOMMUN Budgetberedningen 1 (3) ANTECKNINGAR FÖRDA VID SAMMANTRÄDE MED BUDGETBEREDNINGEN Tid 2014-09-22 2014-09-23 Plats Ärende Ledamöter Övriga deltagande Hotell Erikslund Förslag till budget

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

1 Budgetanvisningar 2017 KA 2016/195 Jörgen Karlsson. Kommunfullmäktige sammanträder i Kungshamns Folkets Hus kl 17.30 samma dag.

1 Budgetanvisningar 2017 KA 2016/195 Jörgen Karlsson. Kommunfullmäktige sammanträder i Kungshamns Folkets Hus kl 17.30 samma dag. Kallelse 2016-04-07 Kallelse till EXTRA kommunstyrelse Tid Torsdagen den 21 april 2016 kl. 17.15 Plats Ordförande Kungshamns Folkets Hus Mats Abrahamsson Ärende sammanträde Dnr Föredragande 1 Budgetanvisningar

Läs mer

1. Kommunens ekonomi... 4

1. Kommunens ekonomi... 4 Rev 18 1 2 3 4 5 1. Kommunens ekonomi... 4 Lerums kommun har under flera år haft en ansträngd ekonomi med stora underskott inom verksamheterna. Så här kan det självklart inte fortsätta men vad som heller

Läs mer

Cecilia Gustafsson (S), ordförande Christer Törnell (KD) Göran Andreasson (S), vice ordförande Margareta Bäckström (C) Gunwald Karlsson (S)

Cecilia Gustafsson (S), ordförande Christer Törnell (KD) Göran Andreasson (S), vice ordförande Margareta Bäckström (C) Gunwald Karlsson (S) 1(9) Plats och tid Päronsalen, klockan 09:00 12:05 Beslutande Ersättare Cecilia Gustafsson (S), ordförande Christer Törnell (KD) Göran Andreasson (S), vice ordförande Margareta Bäckström (C) Gunwald Karlsson

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2006. Ekonomivdelningen

ÅRSREDOVISNING 2006. Ekonomivdelningen ÅRSREDOVISNING 2006 Ekonomivdelningen Barn- och utbildningsförvaltningen Årsredovisning 2006 Ekonomiavdelningen Ekonomichef Elisabeth Österdahl Här lämnas en kortfattad redogörelse över viktigare händelser

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden

Reglemente för tekniska nämnden KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING A 8 1(5) Gäller från Diarienummer 2015-01-01 2014/1405 003 Antagen: kommunfullmäktige 2014-12-15 141 Reglemente för tekniska nämnden Nämndens verksamhetsområde Nämndens uppgifter

Läs mer

ÄGARDIREKTIV ÅR 2015 FÖR VÄSTERVIK MILJÖ & ENERGI AB Fastställda av kommunfullmäktige 2014-12-15, 47

ÄGARDIREKTIV ÅR 2015 FÖR VÄSTERVIK MILJÖ & ENERGI AB Fastställda av kommunfullmäktige 2014-12-15, 47 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) ÄGARDIREKTIV ÅR 2015 FÖR VÄSTERVIK MILJÖ & ENERGI AB Fastställda av kommunfullmäktige 2014-12-15, 47 1. Föremål för verksamheten Västervik Miljö & Energi AB

Läs mer

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Jönköpings kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Helena Patrikson Inger Andersson Susanne Karlsson Jonas Leander Marcus Wernborg Carin Jesenicnik Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.28) Riktlinjer för investeringar Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Investeringar Ägare/ansvarig Ekonomienheten Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-30 284 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 2012 2014

KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 2012 2014 KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 212 214 VILHELMINA KOMMUN Miljö och byggnadsnämnden, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 94-14 e-post: miljobyggnadsnamnd@vilhelmina.se

Läs mer

Budget 2016, plan 2017-2018

Budget 2016, plan 2017-2018 Kommunledningsförvaltningen Wibecke Björkelund Ivarsson, 0550-880 21 wibecke.bjorkelundivarsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-01 Ks/2015:185 041 Budget Sida 1(3) Budget 2016, plan 2017-2018

Läs mer

Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS)

Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS) STYRDOKUMENT 1(9) Beteckning Dnr Bas 2013/129 Godkänd/ansvarig Budgetförslag 1, 2014 Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS) Uppdraget Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden

Läs mer

4.1 LOKALFÖRSÖRJNINGSAVDELNINGEN

4.1 LOKALFÖRSÖRJNINGSAVDELNINGEN sid 1 (6) 4.1 LOKALFÖRSÖRJNINGSAVDELNINGEN Viktigare händelser 2012 Många stora projekt har genomförts under året, exempel är badhuset etapp 1, Lerinmuséet, Mariebergsskolan, Infanteribrigadmuséet, energieffektiviseringsprojektet

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2010

Granskning av årsredovisning 2010 Revisionsrapport April 2011 Erika Svensson Helen Samuelsson Dahlstrand Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...5 2.1 Bakgrund...5 2.2 Revisionsfråga och metod...5 3 Granskningsresultat...6

Läs mer

Fritidschef Jan-Åke Bredberg Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den

Fritidschef Jan-Åke Bredberg Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den Fritidsnämndens arbetsutskott 12 april 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Mörbyrummet, Fritidskontoret, Tuna torg 15, Vallentuna fredagen den 12 april 2002 kl 07.30-08.35 Ray Idermark (m),

Läs mer

Lösen vindkraftlån och upptagning av nytt lån KS-2015/496

Lösen vindkraftlån och upptagning av nytt lån KS-2015/496 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Dan-Erik Pettersson Datum Ekonomichef 2015-10-27 Kommunstyrelsen Lösen vindkraftlån och upptagning av nytt lån Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

Månadsrapport februari 2016

Månadsrapport februari 2016 Regionstyrelsens arbetsutskott -03-15 Protokoll Au 58 Månadsrapport februari RS /46 - Ledningskontoret -03-15 Arbetsutskottets beslut Resultatkrav införs för kultur- och fritidsnämnden med 1,5 mnkr, barn-

Läs mer

Budget 2016, ram för 2017 och plan 2018; Del III investeringsbudget

Budget 2016, ram för 2017 och plan 2018; Del III investeringsbudget Datum 2015-09-30 Handläggare Lena Backe Direkttelefon 0380-51 81 89 E-postadress lena.backe@.nassjo.se Kommunstyrelsen Budget 2016, ram för 2017 och plan 2018; Del III investeringsbudget Sammanfattning

Läs mer

Förslag till mer flexibla budgetperioder

Förslag till mer flexibla budgetperioder Kommunledningskontoret 2014-12-03 Dnr Ks 2014-1069 Stig Metodiusson Kommunstyrelsen Förslag till mer flexibla budgetperioder FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Kommunfullmäktige förelås besluta ändra

Läs mer

Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2014. Kommunfullmäktige beslutar

Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2014. Kommunfullmäktige beslutar Sida 1 av 5 Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2014 Har du frågor om något ärende, kontakta kommunkansliet, tel. 0340-881 04, 881 06, 881 07 eller ks@varberg.se Fullständigt

Läs mer

T e k ni k fö r va l t n i n ge n, Re g i o n Go tl a n d, m ars 20 1 6

T e k ni k fö r va l t n i n ge n, Re g i o n Go tl a n d, m ars 20 1 6 Vatten- och avloppsverksamheten i Region Gotland 2015 O m sl a gs bi l d : I n t a gsl e d ni n g vi d H er r vi ks av s al t ni n g sv e rk T e k ni k fö r va l t n i n ge n, Re g i o n Go tl a n d, m

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

PROTOKOLL KS ARBETSUTSKOTT

PROTOKOLL KS ARBETSUTSKOTT 2014-12-15 1 (15) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Ulf Molin (C), vice ordförande Anders Ståhl (M) Anita Söderlind (M) Lennart Nilsson

Läs mer

2011-12-13. Från 2012-01-01 utgör kommunalförbundet även regional kollektivtrafikmyndighet enligt lag om kollektivtrafik (2010:1065)

2011-12-13. Från 2012-01-01 utgör kommunalförbundet även regional kollektivtrafikmyndighet enligt lag om kollektivtrafik (2010:1065) FÖRBUNDSORDNING Region Värmland - kommunalförbund har tillkommit som ett led i ett fördjupat samarbete mellan kommunerna och landstinget i Värmland för att stärka den demokratiska förankringen i utvecklingsarbetet

Läs mer

Budget 2015 med plan 2016 2017

Budget 2015 med plan 2016 2017 Budget 2015 med plan 2016 2017 Antagen vid möte 2014-11-24 Vi vill vara realistiska det finns inte förutsättningar att nå ett överskott på 3 % för 2015 Sammanfattning LP, MP och KD säger nej till ett överskott

Läs mer

PITEÅ KOMMUN 2013-03-18 Kommunfullmäktiges beslut ANSLAGSÖVERFÖRING TILL ÅR 2013

PITEÅ KOMMUN 2013-03-18 Kommunfullmäktiges beslut ANSLAGSÖVERFÖRING TILL ÅR 2013 PITEÅ KOMMUN 2013-03-18 Kommunfullmäktiges beslut ANSLAGSÖVERFÖRING TILL ÅR 2013 Kommunfullmäktiges beslut 13-03-18 Resultaträkning/-budget (tkr) Utfall Budget Förändring Skatt/avt försäkr/ Ny Budget Plan

Läs mer

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015 Månadsrapport Socialförvaltningen Juli 2015 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt...

Läs mer

Internbudget år 2014. Barn- och grundskolenämnden

Internbudget år 2014. Barn- och grundskolenämnden Internbudget år 2014 Barn- och grundskolenämnden Dokumentnamn Internbudget år 2014 barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Förvaltningsekonom Fastställd/Upprättad Nämndsbeslut 2013-10-23, 181 Giltighetstid

Läs mer

Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2 Landstingsrådsberedningen 2009-10-21 LS 0910-0883

Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2 Landstingsrådsberedningen 2009-10-21 LS 0910-0883 SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till mål och budget för Stockholms läns landsting år 2010 och planåren 2011-2012 samt investeringsbudget för år 2010 med inriktningsnivåer för planåren 2011-2014

Läs mer

Budget 2005. Tillsammans bygger vi ett ännu attraktivare Örnsköldsvik. Befolkningsstrukturen - en kommunal utmaning

Budget 2005. Tillsammans bygger vi ett ännu attraktivare Örnsköldsvik. Befolkningsstrukturen - en kommunal utmaning Budget 2005 Tillsammans bygger vi ett ännu attraktivare Örnsköldsvik Befolkningsstrukturen - en kommunal utmaning Vi lever i en föränderlig värld och det påverkar dagligen förutsättningarna för den kommunala

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 18 Plats och tid Lessebo kommunkontor tisdagen den 5 november 2013, kl. 13.30-16.30 ande Monica Widnemark (s) ordf. Evert Nilsson (s), 2:e vice ordf. Göran Borg (s) Tommy Truedsson (s) Örjan

Läs mer

Uppföljning Maj 2015 Bilaga KS 2015/58/4

Uppföljning Maj 2015 Bilaga KS 2015/58/4 1 Sammandrag beräknad avvikelse Driftbudget Uppföljning Maj Bilaga KS /58/4 Prognosutveckling per månad, Beräknad Årsbudgetavvikelse Nämnd Feb Mars April Maj Aug Sept Okt Nov Årsbudget Prognos Avvikelse

Läs mer

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Finansplan 2014 2016 Tjänstemannaförslag 2013 10 21 Innehåll 1. Inledning 2 2. Ekonomi 2 3. Utdebitering 2 4. Balanskrav 2 5. Ekonomiska förutsättningar

Läs mer

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018 Ärendebeskrivning 1 (9) Enheten för Ekonomistyrning Handläggare Datum Diarienummer Agneta Gustavsson Veronica Hedlund Lundgren 2015-11-30 LK/152610 Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Läs mer

Ägardirektiv för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB

Ägardirektiv för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Ägardirektiv för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TFAB 15) Tjörn Möjligheternas ö Ägardirektiv Tjörns Kommunala Förvaltnings

Läs mer

Resultatbudget 2016, opposition

Resultatbudget 2016, opposition Resultatbudget 2016, opposition ver 5 5 Verksamhetens intäkter 459 967 520 000 520 000 520 000 520 000 Verksamhetens kostnader -1 570 505-1 664 288-1 723 844-1 775 083-1 813 338 Avskrivningar - 47 440-46

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-11-01 RS120124 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar

Läs mer

Budget 2012-2015 12 026 12 203 12 420 12 642

Budget 2012-2015 12 026 12 203 12 420 12 642 Kommunfullmäktige 0 Ingående budget 11 543 12 026 12 203 12 420 Pris-, arvodes- och löneökningar 138 177 218 222 Flyttning av budgetmedel till VN (demokratiberedning) -5 Justering av arvoden 51 Justering

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2012 Brf Finagården Org nr 769606-7185

ÅRSREDOVISNING 2012 Brf Finagården Org nr 769606-7185 ÅRSREDOVISNING 2012 Brf Finagården ÅRSREDOVISNING Brf Finagården Styrelsen får härmed avge redovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 2012

Läs mer

Åtgärdsprogram för att få verksamhet och ekonomi i balans. Överlag betonar socialnämnden vikten av återhållsamhet i verksamheten.

Åtgärdsprogram för att få verksamhet och ekonomi i balans. Överlag betonar socialnämnden vikten av återhållsamhet i verksamheten. Åtgärdsprogram för att få verksamhet och ekonomi i balans Överlag betonar socialnämnden vikten av återhållsamhet i verksamheten. Åtgärder godkända av socialnämnden Inhyrd sjukvårdspersonal minskas och

Läs mer

Granskning av policy för försäljning av fastigheter uppföljning av tidigare granskning

Granskning av policy för försäljning av fastigheter uppföljning av tidigare granskning Revisionsrapport Granskning av policy för försäljning av fastigheter uppföljning av tidigare granskning Gotlands kommun 2010-10-28 Mats Renborn Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Uppdrag... 4 2

Läs mer

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe

Läs mer

Revelj Kommunhuset Hultsfred. 2 Val av protokolljusterare

Revelj Kommunhuset Hultsfred. 2 Val av protokolljusterare Socialnämnden 2015-06-10 Kallelse 1 (1) Ersättarna för kännedom Tid för sammanträde Lokal onsdagen den 10 juni 2015, kl. 13:00. OBS! Extra au kl 16.00 i Rask. Revelj Kommunhuset Hultsfred Per-Inge Pettersson

Läs mer

Miljökontoret Miljönämnden

Miljökontoret Miljönämnden Miljökontoret Miljönämnden Delårsbokslut per 3 april 21 Södertälje kommun, delårsbokslut april 21 för miljönämnden Sammanfattning Ekonomi Miljönämnden har per den 3 april tilldelats en budgetram om 991

Läs mer

Budget 2011 Prognos 2011 Avvikelse

Budget 2011 Prognos 2011 Avvikelse Kommunstyrelsen Ekonomisk rapport per -05-31 Driftredovisning Tkr Budget Prognos Avvikelse Kommunstyrelsen 81690 81690 - HUL - - - Barn- och utbildningsnämnden 188865 188865 - Socialnämnden 184123 183623

Läs mer

Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021

Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021 Tjänsteskrivelse 1 (6) Datum Diarienummer 2015-09-23 BIN 2015/804 Administrativ chef Calle Karlsson 0410-73 39 35 calle.karlsson@trelleborg.se Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021 Bakgrund Den 22

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-03-24. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-03-24 8:15-12:15

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-03-24. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-03-24 8:15-12:15 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-03-24 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-03-24 8:15-12:15 Beslutande Lars-Åke Gustavsson Bengt Johansson Claes Nordevik Roger Hansson Gunilla Josefsson

Läs mer

BALANSRÄKNING. Summa tillgångar 1 256 804 1 195 297 1 169 738. Eget kapital (Not 14) 853 622 814 613 787 970 Därav årets resultat 39 009 26 643 51 241

BALANSRÄKNING. Summa tillgångar 1 256 804 1 195 297 1 169 738. Eget kapital (Not 14) 853 622 814 613 787 970 Därav årets resultat 39 009 26 643 51 241 BALANSRÄKNING Balansräkningarna för de tre senaste årens årsredovisningar visas nedan. Beloppen är angivna i kkr. Sammanställningen är för samtliga år uppställd och redovisad enligt gällande regler. TILLGÅNGAR

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014 SIGNERAD 2014-03-27 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-03-27 Handläggare Mats Hansson Budgetchef mats.r.hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utfallsprognos mars 2014 STK-2014-409 Sammanfattning Årets

Läs mer

Ekliden Virserum 20 oktober 2015 kl. 08.30-12.45. Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C, ej 197 Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S

Ekliden Virserum 20 oktober 2015 kl. 08.30-12.45. Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C, ej 197 Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Plats och tid Ekliden Virserum 20 oktober 2015 kl. 08.30-12.45 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C, ej 197 Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Sammanträdesdatum 2007-05-08

Sammanträdesdatum 2007-05-08 Gemensam nämnd för SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-05-08 Blad 1 (6) Plats och tid Forsgården, Gäddede, kl 10.00-14.30 Beslutande Övriga närvarande Bengt Bergqvist (s), ordförande Jan-Olof Andersson (m) Ardis

Läs mer

Mikael Jonsson. Tekniska nämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 0 2012-04-24. Beslutande organ

Mikael Jonsson. Tekniska nämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 0 2012-04-24. Beslutande organ Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset i Mariestad, sammanträdesrum Vänersalen kl 17.00-19.45 Beslutande Ulf Andersson (S) Ordförande Evert Eklind (MAP) 2:e vice ordförande

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 3 juli 2007 kl. 08:00-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 3 juli 2007 kl. 08:00-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 3 juli 2007 kl. 08:00-11:35. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Sven-Åke Eriksson Ove

Läs mer

Synpunkter på föreslagna ramar 2011 för kommunstyrelsens verksamheter KS-2010/500

Synpunkter på föreslagna ramar 2011 för kommunstyrelsens verksamheter KS-2010/500 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-05-21 Kommunstyrelsen Synpunkter på föreslagna ramar 2011 för kommunstyrelsens verksamheter KS-2010/500 Beslut: Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument 1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-12-18 195 Dokumentansvarig

Läs mer

Finansplan 2016-2018. Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015. Styrande dokument Måldokument Plan. Sida 1 (13)

Finansplan 2016-2018. Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015. Styrande dokument Måldokument Plan. Sida 1 (13) Styrande dokument Måldokument Plan Sida 1 (13) Finansplan 2016-2018 Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015 Sida 2 (13) Inledning Landstingsfullmäktige fastställde i juni 2015 en strategisk plan

Läs mer

att lösa vindkraftlån (lånenummer KI 38 371) hos långivaren Kommuninvest AB

att lösa vindkraftlån (lånenummer KI 38 371) hos långivaren Kommuninvest AB Kommunstyrelsens arbetsutskott 144 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-09-07 Lösen av vindkraftlån samt upptagning av nytt lån KS-2015/496 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2009 Eva Lagbo Bergqvist Ing-Marie Englund Erika Svensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-11-25 1. Tobias Birgersson, ekonomistrateg. Sekreterare...Paragrafer 69-74 Erik Hansson

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-11-25 1. Tobias Birgersson, ekonomistrateg. Sekreterare...Paragrafer 69-74 Erik Hansson Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-11-25 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 13.00-15.30. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

Ägardirektiv 2016 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2015/517-107

Ägardirektiv 2016 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2015/517-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 18 (36) 2016-01-25 Kf Ks 397 Ägardirektiv 2016 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2015/517-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUN Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott onsdagen den 3 juni 2009 Ärenden: Au 40 Finansiering av överföring av resultat Au 41 Strategisk plan och budget 2010-2012 Au 42 Au 43 Skolorganisationen

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45

Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45 1 Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45 Beslutande: Åsa Herbst (M) Lennart Engström (KD) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Liss Böcker (C) Övriga närvarande:

Läs mer

Remiss - Förslag till hur finansiering med utbildningsbidrag under forskarutbildningen kan ersättas med doktorandanställning

Remiss - Förslag till hur finansiering med utbildningsbidrag under forskarutbildningen kan ersättas med doktorandanställning 1 2010-12-20 2009/608 Remiss - Förslag till hur finansiering med utbildningsbidrag under forskarutbildningen kan ersättas med doktorandanställning Förslag Doktorandanställning införs för samtliga heltidsdoktorander

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut sid 1 (5) Tjänsteskrivelse 2014-01-30 Kommunstyrelsen Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut Sammanfattning Enligt kommunfullmäktiges beslut om

Läs mer

Tekniska nämndens arbetsutskott. Sune B Jansson (C) ledamot Magnus Dimberg (M) ledamot

Tekniska nämndens arbetsutskott. Sune B Jansson (C) ledamot Magnus Dimberg (M) ledamot 2011-12-20 1 Beslutande organ Plats och tid Hemön, Stadshuset, Mariestad, kl. 15.00-16.50 Beslutande Ulf Andersson (S) ordförande Staffan Starringer (S) 1:e vice ordförande Evert Eklind (MAP) 2:e vice

Läs mer

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 Tertialrapport 1/1 30/4 2015 Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 TERTIALRAPPORT Sida 3(15) Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 5 Resultat och balans...

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013 Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5 Budget 2013 I detta tjänsteutlåtande lämnas förslag till budget för Samordningsförbundet Göteborg

Läs mer

Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-02-01 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2015:548 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med

Läs mer

VACSE AB (PUBL) BOKSLUTSKOMMUNIKÉ JANUARI DECEMBER 2014

VACSE AB (PUBL) BOKSLUTSKOMMUNIKÉ JANUARI DECEMBER 2014 VACSE AB (PUBL) BOKSLUTSKOMMUNIKÉ JANUARI DECEMBER 2014 PERIODEN I KORTHET Hyresintäkterna uppgick till 268,3 mkr (186,6) Driftsöverskottet ökade med 44 procent till 236,5 mkr (164,3) Förvaltningsresultatet

Läs mer

Innehållsförteckning. Protokoll. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens arbetsutskott 2014-04-02. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2014-04-16

Innehållsförteckning. Protokoll. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens arbetsutskott 2014-04-02. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2014-04-16 Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens arbetsutskott 2014-04-02 Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2014-04-16 Innehållsförteckning GVN 44 Information från samverkan GVN 45 Kompetensförsörjning GVN 46

Läs mer

1. Val av protokolljusterare. 2. Budgetuppföljningsrapport. 3. Upphandling arbetskläder. 5. Fördelning av schablonersättning för nyanlända

1. Val av protokolljusterare. 2. Budgetuppföljningsrapport. 3. Upphandling arbetskläder. 5. Fördelning av schablonersättning för nyanlända ÖVERTORNEÅ KOMMUN KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014-06-09 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för handläggning av nedan upptagna ärenden: Tid: Måndagen den 16 juni 2014,

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2016-2018 Budget 2016 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Lisbet Östberg Maj-Britt Åkerström 15 april 2013 Granskning av årsredovisning 2012 Krokoms kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Mål och Budget för Avesta Kommun 2007-2009

Mål och Budget för Avesta Kommun 2007-2009 AVESTA KOMMUN Mål och Budget för Avesta Kommun 2007-2009 Kommunfullmäktiges beslut 2006-11-27 100 1 Innehållsförteckning Förord... 3 Mål... 4 Övergripande förutsättningar... 6 Budgetdirektiv/förutsättningar...

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Pajala kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 17 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2

Läs mer

Budget för Riksbanken 2008

Budget för Riksbanken 2008 PM DATUM: -12-10 AVDELNING: HANDLÄGGARE: Stabsavdelningen SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46 8 21 05 31 registratorn@riksbank.se www.riksbank.se DNR

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 120-135 Plats och tid Stadshuset Säffle, Trätäljarummet, kl. 14.00-16.30 ande Daniel Bäckström (c) tj ers Alf Svensson Kerstin Einevik Bäckstrand (c) Gudrun Svensson

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2012-01-24 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2012-01-24 1 Socialnämnden 2012-01-24 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Ekonomisk rapport socialnämndens verksamheter 2 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 3 Gruppbostad

Läs mer

För att förbättra service och tillgänglighet i plan- bygg och miljöfrågor inrättas en särskild reception på samhällsbyggnadsförvaltningen.

För att förbättra service och tillgänglighet i plan- bygg och miljöfrågor inrättas en särskild reception på samhällsbyggnadsförvaltningen. BUDGETEN I SAMMANDRAG Resultat Det budgeterade resultatet uppgår till 8,8 mkr varav 3,8 mkr avser intäkter från exploateringsverksamheten. Resultatet är tillräckligt för att nå kommunens övergripande ekonomiska

Läs mer

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektivet är fastställt av Ljusdals kommun i kommunfullmäktige 2015-10-26, 210 och bekräftade vid extra bolagsstämma. 1 Generella förutsättningar

Läs mer

;/... HJO KOMMUN Kommunstyrelsens allmänna utskott 2008-02-27. SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdatum. l J \ \,

;/... HJO KOMMUN Kommunstyrelsens allmänna utskott 2008-02-27. SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdatum. l J \ \, HJO KOMMUN Kommunstyrelsens allmänna utskott 2008-02-27 SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 1 Plats och tid Deltagande Stadshuset, kl 08.30-12.00 och 13.00-15.15 Beslutande Catrin Hulmarker (m), ordförande Tore Nolberger

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2011-04-11 81 (92) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 11 april 2011, kl 14.00 Beslutande Camilla Anglemark (S), ordf Jörgen Larsson (S) Björn Andersson (M) Övriga deltagande Utses att justera

Läs mer

00' 1""0"""'''''''' SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. TRANAs KOMMUN 2014-10-07 Sida 32(32) 181 Dnr 543/14. Övrigt - Ägardirektiv för 2015-2016

00' 10'''''''' SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. TRANAs KOMMUN 2014-10-07 Sida 32(32) 181 Dnr 543/14. Övrigt - Ägardirektiv för 2015-2016 00' SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum TRANAs KOMMUN 2014-10-07 Sida 32(32) _. KOMMUNSTRVRaSENS AU 181 Dnr 543/14 Övrigt - Ägardirektiv för 2015-2016 Rosie-Marie Fors och Malin Lindskog redogör för

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Arbetsutskottet 2014-02-20

Sammanträdesprotokoll. Arbetsutskottet 2014-02-20 Sammanträdesprotokoll Sida 1 Plats och tid Räddningsstation Avesta kl 09.00 10-30 Beslutande Per Jansson (S) Hedemora, ordförande Teemu Sulin (V) Fagersta Gunnar Tiger (S) Norberg Lars Levahn (S) Avesta

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommuniké 2012 Året i korthet Vårdval inom den specialiserade vården Under 2012 har tre vårdvalssystem enligt lagen om valfrihetssystem införts inom specialistvården. De tre vårdvalen gäller för

Läs mer

2015-01-16. Dnr Kst 2015/28 Riktlinjer, tidsplan och preliminära budgetramar 2016 och 2017. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2015-01-16. Dnr Kst 2015/28 Riktlinjer, tidsplan och preliminära budgetramar 2016 och 2017. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2015-01-16 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/28 Riktlinjer, tidsplan och preliminära budgetramar 2016 och 2017 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016

Budgetunderlag 2014-2016 BESLUT 1 (1) 2013-03-01 Dnr 100-1157-13 Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Regeringen Finansdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag Länsstyrelsens beslut Länsstyrelsen i

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING

RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-02-04, 49 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer