Protokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 8 februari 2011 på Ryssbygymnasiet i Ryssby.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 8 februari 2011 på Ryssbygymnasiet i Ryssby."

Transkript

1 Leader Linné Protokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 8 februari 2011 på Ryssbygymnasiet i Ryssby. Närvarande: Lars Henriksson, Sven Sunesson, Maria Benulic, Cathrine Rydström, Solveig Carlsson, Christina Lindberg, Annika Nilsson och Ylva Sandström Ej närvarande: Bo Mazetti-Nissen, Ola Eknor, Leif Galin, Anette Olsson, Malin Nilsson Kind, Roger Andersson, Mette Adolfsson, Emma Christiansen och Gottlieb Granberg 1. Ordförande öppnade mötet. 2. Till justerare valdes Cathrine Rydström. 3. Dagordningen godkändes utan tillägg. 4. Genomgång av föregående protokoll Information om beslut i ärendet Förstudie biogas Markaryd. Förstudien beviljades kr för att analysera Markaryds kommuns avfallsdepå och dess förutsättningar som material för biogasproduktion. Inom ramen för förstudien ska också en undersökning genomföras av om det finns tekniska och ekonomiska förutsättningar för småskalig biogasanläggning. 5. Redovisning av utvärderingen. Ordförande gjorde en muntlig sammanställning av resultatet från utvärderingen av Leader Linnés verksamhet och mål. Inom alla fem målområden har nästan alla utvecklingsstrategins indikatorer uppnåtts. Det är bara inom målområde 3, skapande av infrastruktur och leder, där vi inte uppnått målen. Detta ska dock inte vara något problem eftersom det återstår ytterligare tre och halvt år av verksamheten. Vid en sammanställning av beviljade projekt utifrån Landsbygdsprogrammets axlar visar det att Leader Linné har få projekt i axel 1 (förbättra jord- och skogsbrukets konkurrenskraft) och axel 2 (förbättra miljön och landsbygdens markområden) medan de flesta projekten finns i axel 3 (förbättra livskvalitet, bredda företagandet och främja utvecklingen av landsbygdens ekonomi). I axel 1 återstår 92 %, i axel 2 återstår 93 % och i axel 3 återstår 42 %. Kansliet redovisade ett förslag till handlingsplan för att i första hand arbeta med marknadsföring, information och riktade insatser för att uppnå budgeten i respektive axel. En diskussion följde om utvecklingsstrategins mål och indikatorer ska skrivas om.

2 Beslut Inga förändringar ska göras i den ursprungliga utvecklingsstrategin. Kansliet fick i uppdrag att ytterligare analysera avslutade projekts budgeterade indikatorer mot verkliga utfallet. Handlingsplanen godkändes med vissa tillägg. Slutgiltig handlingsplan, se bilaga 1. Styrelsens ledamöter har till uppgift att ta projektbeslut samt att vara ambassadörer för Leader Linné. Utvärderingen ska publiceras i två versioner; en populär version med sammanfattningen och en version där all information framkommer. Dessa ska publiceras på hemsidan samt presenteras för Leader Linnés finansiärer och medlemmar. Ordförande och verksamhetsledare fick i uppdrag att under våren besöka medlemskommunerna och regionförbundet i respektive län för att presentera utvärdering och bokslut. 6. Information om vad som händer på kontoret. Se bilaga Redovisning av beviljade delprojekt inom paraplyprojekt. Rapport om beslutade delprojekt inom ramen för följande paraplyprojekt. Beslut togs i delprojekt nr. 26 inom ramen för paraplyprojekt Förstudie : Nr 26, Förstudier - Alpackaavel beviljades kr till bl a studieresa för inhämtning av kunskap om avel av alpacka. Beslut togs i följande delprojekt inom ramen för paraplyprojekt Förstudie och förprojektering : Nr 01, Förstudie till turistprojekt i Häradsbäck beviljades kr. Nr 02, Bredband Berg beviljades kr. Projektets redovisning kommer, liksom andra förstudier för fiber, att jämföras med eventuellt sökta medel från Länsstyrelsen i Kronobergs län. Anledningen till denna granskning är att Leader Linné inte får medverka till dubbelfinansiering av en kostnad. Nr 03: Bolmens förenade båtklubb beviljades kr. Projektets resultat ska vara tillgängligt och kunna användas i Leader Linnés fisketuristsatsning. Nr 04, Kulturstigar i Värnamo, återremitterades med begäran om kommunal medfinansiering samt information om tänkbara samarbetsorganisationer. Nr 05, Stiftelsen Linnés Råshult beviljades kr till förstudien Trädgårdscafé i Råshult. Nr 06, Bygdegårdsföreningen Viljan beviljades kr till förstudien Viljan fiber. Nr 07, Hinneryds IF beviljades kr till förstudien Utveckling av föreningsverksamheten. Beslut tog i följande delprojekt inom ramen för paraplyprojekt Evenemang utbildning : Nr 21, I samband med ändring av projektägare beviljades Rydaholms biodlarföreningen kr till projekt Biodling som binäring. Nr 27, Västra Torsås IF beviljades kr till projekt Ungdomar på landsbygden.

3 8. Projektbeslut Projektnamn: Drömmarnas trädgård Projektägare: Ideella föreningen Drömmarnas Trädgård Sökta medel: kr Beslut Styrelsen avslog ansökan om medel till ovanstående projekt. Motivering Styrelsen anser att projektet har en klar utvecklingspotential men att det är för stort för leaders budget. Leader Linné finansierade en förstudie som bl a hade till uppgift att finna eventuell framtida finansiering för anläggning och uppbyggnad av en eventuell permanent trädgårdsanläggning. I förslaget till framtida finansieringsplan ingår Leader Linné som finansiär av etapp1 tillsammans med Länsstyrelsen och Regionförbundet. I etapp 2 kommer Växjö kommuns medel på 9,3 miljoner att växlas upp med Regionalfondens medel. I båda etapperna kommer också i privat medfinansiering och ideellt arbete. Styrelsen anser att Leader Linné inte har kapacitet att följa upp investeringar av denna storlek. Vidare har Leader Linné varit försiktig att bevilja finansiering av investeringar och personalkostnader som inte direkt är kopplad till aktiviteter. Leader Linné kan vara med och bidra till finansiering av framtida aktiviteter i samverkan med andra aktörer i området Projektnamn: Sommarteater på Bolmsö Projektägare: Bolmenbygdens kulturförening Sökta medel: kr Solveig Carlsson uppger jäv och lämnar rummet. Beslut Styrelsen beviljade kr till rubricerat projekt. Motivering: Projektet är viktigt utifrån att det påverkar hela Bolmenbygden eftersom ett samarbete av detta slag bidrar till att svetsa ihop de boende i området. Kulturevenemang bidrar ofta till en ökad status för att bo i ett område. Detta leder till att fler vill flytta till bygden. Inom ramen för projektet finns ett brett samarbete mellan olika organisationer och åldrar. Den yngsta är sju år och den äldsta drygt sjuttio år. Det finns också en företagsutveckling i projektet eftersom paketet innehållande buss, mat och biljett kommer att säljas.

4 Projektnamn: Älmhults Bio Projektägare: Älmhults Folkets Hus U. P. A. Sökta medel: kr Beslut Styrelsen beviljade kr till rubricerat projekt. Motivering Normalt är Leader Linné försiktig med att bevilja medel till investeringar av detta slag. Styrelsen är dock positiv till detta projekt eftersom det finns en stor kommunal och privat medfinansiering samt finansiering från Svenska filminstitutet. Därmed blir leaders finansiering den sista delen som gör att investeringen går att genomföra. Genom detta projekt skapas en mötesplats där många olika aktiviteter, för alla grupper i samhället, kommer att bedrivas. Verksamhetsledaren ska informera projektägaren och Älmhults kommun om EU:s regel att minst 20 % av bidraget måste komma från projektstödet Projektnamn: Förstudie attraktiva Hjortsberga Projektägare: Hjortsbergagården Sökta medel: kr Beslut Styrelsen beviljade kr till rubricerat projekt. Motiveringen Målet med förstudien är att utveckla en handlingsplan för bygden runt Hjortsberga. Detta kommer att ske i samarbete mellan företagarna och föreningslivet i området. Målet är att stärka Hjortsbergagården som samlingspunkt samt att mobilisera positiva krafter i Hjortsberga med omnejd. Styrelsen uppmanar projektägaren att samarbeta med andra turistprojekt i området så som Blenda och Pilgrimsvandring Projektnamn: Slussen i Lagan Projektägare: Föreningen Slussen i Lagan Sökta medel: kr. Beslut Styrelsen beviljade kr till ovanstående projekt. Motivering Projektet är bidrar till att uppfylla Leader Linnés mål om integration. Projektägaren ska komplettera ansökan med följande uppgifter: Verksamhetens innehåll och hur många timmar verksamheten kommer att bedrivas per dag. Vilka grupper av personer som projektet kommer att rikta sig till. Presentation av handledarnas kompetens Hur berörda individer ska gå vidare ut i arbetslivet. Vilka samarbetspartners som finns.

5 Projektnamn: Kulturhuset i Torsåsby Projektägare: Qvinnor på G Sökta medel: kr Beslut Styrelsen avslog ansökan om medel till ovanstående projekt. Motivering Projektet är intressant eftersom många företagare får möjlighet att presentera och sälja sina produkter och tjänster. Projektet stärker också hantverket i området. Trots detta beslutar styrelsen att projektet ska avslås eftersom kostnaderna inte bedöms som rimliga och att företagarna själva inte går in med finansiering, förutom viss ideell tid Projektnamn: Ungdomssamverkan inom Leader Linné Projektägare: Leader Linné Sökta medel: kr Beslut Styrelsen beviljade kr till ett tvåårigt projekt. Motivering Barn och ungdomar är två grupper som är prioriterade i Leader Linnés utvecklingsstrategi. Efter två års leaderverksamhet har det framkommit att få projekt söks av ungdomar för ungdomar. Detta beror på att riktad information och kommunikation till denna grupp inte har genomförts. Likaså har problemet varit att ungdomar anser att det är svårt att ansöka, driva och slutredovisa leaderprojekt. I ungdomssamordnarens arbetsuppgift ingår att finnas som en resurs för målgruppen. Maria Benulic utsågs av styrelsen att följa ungdomsprojektet. 8 Informationer 8 a. Ordförande informerade om sitt besök på en internationell konferens i Bryssel. Han träffade bl a en person från Östtyrolen i norra Italien som eventuellt vill ha ett samarbete inom temat osttillverkning. Reserapport, se bilaga 3. 8 b. Information om handläggningstider på Länsstyrelsen Länsstyrelsen har anställt ytterligare en person som kommer att arbeta med rekvisitionsgranskning. Målet är att handläggningstider ska minskas från idag ca 10 månader till ca 3 månader.

6 9 Rapporter 9 a. Ordförande informerade från slutredovisning av Förstudien biogas Alvesta. PowerPoint från redovisningen, se bilaga 4. 9 b. Slutredovisningar från beviljade projekt Styrelsen beslutade att en till två gånger per år ska en informationskväll anordnas där resultatet från avslutade projekt ska presenteras. Dessa informationsmöten ska vara för styrelsens ledamöter samt offentliga för presumtiva projektägare och andra intresserade. Första informationsträffen kommer att anordnas i samband med styrelsemötet den 23 mars. 10. Ordförande avslutade mötet kl Annika Nilsson Mötessekreterare Sven Sunesson Ordförande Cathrine Rydström Justerare

7 Marknadsföring som vi ska arbetas vidare med: Hemsidan PowerPoint presentation till styrelsen som en databas/infobank där ledamöterna kan plocka upp information och trycker ut det man vill ha. Marknadsföringsmaterial så som promotionsaker och eventuellt broschyr Informationsträffar: ff workshops kh tillsammans med styrelseledamöter på olika platser i Leader Linnés område Annons i alla tidningar om vad Leader Linné är för något

8 Publicera utvärderingen täd och ge finansiärer iä information om vad vi har gjort. En lättläst sammanfattning att skicka ut till intresserade. Träffar med kommunledningar och regionförbunden under tidig höst. Genomföra en konferensen som är attraktiv för våra målgrupper. Ett förslag är att ha den i anslutning till Matmarknaden sept. Anordna träffar mellan projektägare en gång per år på olika geografiska platser. Kansliets personal besöker pågående projekt under våren Schemat för besöken mailas till styrelsens ledamöter vilka är välkomna att delta.

9 Riktade informationsinsatser För att öka antalet projekt inom axel 1 och 2 Näringslivsprojekt Infrastruktur, miljö och klimat

10 Övriga åtgärder Ungdomsprojekt Coachning i slutet av projekten för ökad sysselsättning. Se över blanketterna för ansökan om stöd, t ex omdisponera vissa punkter, hjälptext om mål och syfte.

11 Diskutera med länsstyrelsen l för att komma fram till vad de vill ha hjälp med vid utbetalningar. Informera om möjligheten till hjälp vid redovisning i på fler sätt, t ex uppmaning på hemsidan och uppsökande verksamhet. Repetitionsutbildning. Något om samarbetsåtgärden: hitta fler kontakter inom småskaliglivsmedelsproduktionlivsmedelsproduktion och fortsätta samarbetet med Northumberland. Att det är olika samarbeten på gång med England. Utbildning för styrelsen

12 Hänt på kontoret Utvärderingen lagt in material i ALMA Vi har haft två AU-möte Möte med kommunledningen i Markaryd Introducerat Mikael Hjälpt ett antal projektägare med redovisning Bokslutet EU-utbildningen besökt SJV Möte med Lärande by Handlagt projekt Möte med LST och Leader Småland sydost

13 Mikael Besökt fem olika anläggningar, Träffat fiskeguider och turistansvariga i Älmhult och Alvesta kommun, Olof Lessmark och Destination Småland. Samarbetar med kolleger från andra delar av Sverige och föreläst på Fiskeakademin i Forshaga. Börjat bygga upp en guidepool. Hemsidan på Visit Sweden.

14 På gång Utbildningar Turistträff Presentera utvärderingen

15

16 Rapport Leader as a Driver for Rural Europe: Workshop for New LAG s Brussels, Belgium januari 2011 Delegationen från Sverige bestod av: Hans-Olof Stålgren (Landsbygdsnätverket) Jenny Nylund (Leader Subcommittee) Sex personer från svenska nya LAG: Inger Granström (Leader Lappland) Jacqueline Hellsten (Leader Kustlinjen) Karin Örnfjäll (Leader 3sam) Ewa Ryhr Andersson (Leader Växtlust Värmland) Sven Sunesson (Leader Linné) Rigmor Sylven-Svantesson (Leader Söderslätt) Konferensen byggde på föreläsningar i plenum, workshops samt en hel del tid för nätverkande och möten. Nästan 400 personer var närvarande från hela Europa. Arrangörer för mötet var European Network for Rural Development, Syftet var främst att inspirera och underlätta för oss att: -Fullfölja och utveckla vår strategi -Implementera Leader som arbetsmetod -Hitta partners för gemensamma utvecklingsprojekt

17 European Commissioner för Agriculture and Rural Development, Dacian Ciolos var på annat möte den dagen men inledde via video. Hans ersättare under dagarna var JM Sousa Uva från DG Agri. Några återkommande vackra visioner Key words -Bring Europé closer to people and people closer to Europe -All our efforts is to create and design a united Europe -If you want to go fast go alone. If you want to go far go together -Builiding trust is nessesary -Be brave and try to fail means that you have been more intelligent Programmet Allt finns noggrant dokumenterat på ENRD:s hemsida under: Här finns dokumentation av inlednings och avslutningstalare samt 3 parallella workshops som hölls. Samtliga medverkandes presentationer i powerpoint finns att ladda ner.

18 Några personligt färgade reflektioner Vid entrén till byggnaden Charlemagne fick vi alla passera igenom säkerhetskontroll, samma utrustning som flyget fast lite slappare stil. Simultantolkningen gör att man behöver fler pauser koncentration krävs för att hänga med! Stora salar gjorde att workshopsen lätt blev till mer av en föreläsning. Mycket intressanta talare, som alla inspirerade och uppmanade till internationella samarbeten. Alla talare är artiga och berömmande, börjar oftast med att tala väl om presentationen, tacka för det fina arrangemanget eller det föregående inlägget. Det finns en tydlig hierarki. Ju högre ställning, ju mera ord, ju längre inlägg. Moderatorn avbryter inte, även om det ruckar på schemat. Det fanns hur många broschyrer som helst att ta med sig hem om man ville och orkade. Ett tips till svenska Leaderområden är att ta fram en liten flyer på engelska, för tillfällen som detta! Konferensen hade en matchmakingfunktion. Innan konferensen ombads alla välja och registrera 3 intresseområden på websidan. För vissa fungerade detta inte. Exempelvid: En av oss fick dagen innan 3 partnerförslag på samma polske verksamhetsledare, vid alla tre tillfällen. Han dök dessutom aldrig upp. För andra fungerade det bra flera av de svenska deltagarna fick kontakter som kommer att leda till samarbetsprojekt. Alla var ivriga att knyta kontakter! Det system med s.k. Meeting points, fungerade som en samling för de med liknande intressen. Det skapade naturliga kontakter. Det fanns alla möjligheter att träffa verksamhetsledare och LAG-medlemmar från andra medlemsstater. Nye presidenten för ELARD, Petri Rinne från Finland håller ett tal. ELARD är ett europeiskt nätverk för Leadergrupper med dryga 800 deltagande LAG. Fortfarande är inga svenska Leaderområden medlemmar. För mer info, Hans-Olov Stålgren från Svenska Landsbygdsnätverket var moderator för en paneldiskussion kring Leader. Till sist Det var riktigt roligt att åka ner och ta del av innehåll, arrangemang och inte minst känslan av myllret av alla olika Leadergruppers verksamhet. Lika men ändå så olika! Vi var en grupp på åtta svenskar som lärde känna varandra lite bättre under dessa dagar och alla har vi efteråt uttryckt att seminariet var inspirerande på många sätt. Många av oss kände en ny motivation kring att arbeta med transnationella projekt. Att jobba med Leader är så mycket mer än att fördela utvecklingspengar lokalt! Mr JM Sousa avslutade med att mana Leaderaktörerna till True Management. Med det menade han transparens i besluten, respekt för att detta är gemensamma skattepengar. True management, skall däremot inte förväxlas med byråkrati. If you want to go fast go alone If you want to go far go together

Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 24 mars 2010 i Rydaholm

Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 24 mars 2010 i Rydaholm Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 24 mars 2010 i Rydaholm Närvarande: Lars Henriksson, Sven Sunesson, Roger Andersson, Bo Mazetti- Nissen, Emma Christiansen, Christina Lindberg, Solveig

Läs mer

Leader Linné. Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun.

Leader Linné. Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun. Leader Linné Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun. Närvarande: Lars Henriksson, Sven Sunesson, Solveig Carlsson, Anette Olsson, Mette Adolfsson, Malin

Läs mer

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby.

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby. Leader Linné Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby. Närvarande: Sven Sunesson Solveig Carlsson Gottlieb Granberg Annika Nilsson Solveig Carlsson

Läs mer

Mötesprotokoll från Leader Linnés styrelsemöte på våffelcaféet i Dannäs den 1 november 2011.

Mötesprotokoll från Leader Linnés styrelsemöte på våffelcaféet i Dannäs den 1 november 2011. Mötesprotokoll från Leader Linnés styrelsemöte på våffelcaféet i Dannäs den 1 november 2011. Närvarande: Roger Andersson, Solveig Carlsson, Gottlieb Granberg, Lars Henriksson, Mette Kjems, Christina Lindberg,

Läs mer

Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 22 september 2010 på Huseby bruk, Alvesta kommun.

Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 22 september 2010 på Huseby bruk, Alvesta kommun. Leader Linné Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 22 september 2010 på Huseby bruk, Alvesta kommun. Närvarande: Lars Henriksson, Sven Sunesson, Anette Olsson, Maria Benulic, Roger Andersson

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 31 maj på Ekebackens konferensanläggning i Markaryd.

Protokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 31 maj på Ekebackens konferensanläggning i Markaryd. Leader Linné Protokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 31 maj på Ekebackens konferensanläggning i Markaryd. Närvarande: Lars Henriksson (lämnade mötet kl.16.30 efter 34), Sven Sunesson, Cathrine Rydström,

Läs mer

Protokoll från styrelsemötet i föreningen Leader Linné Småland, Hjortsberga, den 20 april 2016

Protokoll från styrelsemötet i föreningen Leader Linné Småland, Hjortsberga, den 20 april 2016 Protokoll från styrelsemötet i föreningen Leader Linné Småland, Hjortsberga, den 20 april 2016 Närvarande: Bengt-Elis Pettersson, Elizabeth Peltola, Jenny Anderberg, Roger Andersson, Jenny Svensgård, Hanna

Läs mer

Utvärdering av Leader Linnés verksamhet fram till och med april 2013

Utvärdering av Leader Linnés verksamhet fram till och med april 2013 Utvärdering av Leader Linnés verksamhet fram till och med april 13 Innehållsförteckning Sida Inledning.3 Ny teknik.4 Näringslivs och företagsutveckling..4 Bygdeutveckling 4 Social och ekologisk hållbarhet..4

Läs mer

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 20 maj 2009

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 20 maj 2009 Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 20 maj 2009 Närvarande: Solveig Carlsson Sven Sunesson Gottleib Granberg Annika Nilsson 9. Mötet öppnades av Sven 10. Dagordningen godkändes

Läs mer

ÅRSBOKSLUT För räkenskapsåret

ÅRSBOKSLUT För räkenskapsåret ÅRSBOKSLUT För räkenskapsåret 2016-01-01-2016-04-19 Leader Linné ideell förening organisationsnummer 802443-7223 Verksamhetsberättelse 2016 Styrelsearbetet Leader Linnés styrelse har under 2016 haft ett

Läs mer

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland den 7 november 2016 på Hjortsbergagården i Hjortsberga.

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland den 7 november 2016 på Hjortsbergagården i Hjortsberga. Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland den 7 november 2016 på Hjortsbergagården i Hjortsberga. Tid: kl. 8.30 till kl. 12.00. Närvarande: Privat sektor:, Roger Andersson, Cecilia Ej närvarande:

Läs mer

ÅRSBOKSLUT För räkenskapsåret

ÅRSBOKSLUT För räkenskapsåret ÅRSBOKSLUT För räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Leader Linné ideell förening organisationsnummer 802443-7223 Verksamhetsberättelse 2015 Styrelsearbetet Leader Linnés styrelse har under 2015 haft två

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 4 Plats: Norsjö kommun, Sammanträdesrum Renen Tid: 21 januari 2009, kl 15 - ca 17.30 Dagordning 52. Mötets öppnande 53. Val av justerare 54. Föregående protokoll 55. Verksamhetsledare

Läs mer

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland den 7 september 2016 på Hjortsbergagården i Hjortsberga.

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland den 7 september 2016 på Hjortsbergagården i Hjortsberga. Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland den 7 september 2016 på Hjortsbergagården i Hjortsberga. Tid: kl. 8.30 till kl. 15.00 Närvarande:, Tobias Gustavsson, Bengt-Elis Pettersson, Elizabeth

Läs mer

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden. Stockholm den 6 oktober 2017 www.leaderlinne.se Leader Linné Småland Förening verksam i åtta kommuner EU-medel för landsbygdsutveckling

Läs mer

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro _xtwxü _ ÇÇ Projektplan Det är obligatoriskt att ta fram en projektplan för projektet. Projektplanen utgör underlag för prioritering mellan ansökningar och för beslut om stöd. Projektplanen ska ha följande

Läs mer

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET 2 Det behövs företagsamma människor för att skapa en konkurrenskraftig och attraktiv landsbygd. Leadermetoden är ett sätt att lyfta

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 11 Plats: Kommunhuset i Norsjö Tid: 17 december 2009, kl. 15 ca 17.30 Närvarande: Roland Lundqvist, ordf. Birgitta Marklund Marjet Gustavsson Britt-Inger Olofsson Mikael

Läs mer

BILAGA: BEVILJADE PROJEKT Från december 2011

BILAGA: BEVILJADE PROJEKT Från december 2011 BILAGA: BEVILJADE PROJEKT Från december 2011 Fiskeapp beviljades 47 000 kr för utveckling av en fiskeapp för iphone- och androidtelefoner. Projektägare är Leader Linné. Bredband i Agunnaryds socken beviljades

Läs mer

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland 23 april 2018 på Hjortsbergagården.

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland 23 april 2018 på Hjortsbergagården. Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland 23 april 2018 på Hjortsbergagården. Tid: kl. 8.30 till kl 12.30. Närvarande: Privat sektor: Gottlieb Granberg, Cecilia Malmqvist, Anna-Karin Rostedt

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland 14 februari 2018 på Hjortsbergagården.

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland 14 februari 2018 på Hjortsbergagården. Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland 14 februari 2018 på Hjortsbergagården. Tid: kl. 8.30 till kl 12.30. Närvarande: Privat sektor: Gottlieb Granberg, Cecilia Malmqvist, Anna-Karin Rostedt

Läs mer

Ej närvarande: Sabina Karlsson, Marian van Ham, Anmarie Larsson, Anders Tivell och Charlotta Englund.

Ej närvarande: Sabina Karlsson, Marian van Ham, Anmarie Larsson, Anders Tivell och Charlotta Englund. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 366-376 Tid: Tisdagen den 12 juni 2012 kl. 18.00 21.30 Plats: Nysunds Bygdegård, Åtorp Närvarande: Kjell Schlyter, Anders Jansson, Catharina Carlsson, Erika

Läs mer

Vad är Leader? Liane Persson. Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland

Vad är Leader? Liane Persson. Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland Vad är Leader? Liane Persson Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland EU:s Landsbygdsprogram 2007-2013 Tre insatsområden Förbättrad konkurrenskraft inom jord- och skogsbruket

Läs mer

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland 31 maj 2018 på Vrigstads värdshus.

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland 31 maj 2018 på Vrigstads värdshus. Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland 31 maj 2018 på Vrigstads värdshus. Tid: kl. 8.30 till kl 12.00. Närvarande: Privat sektor: Gottlieb Granberg, Roger Andersson, Cecilia Malmqvist och

Läs mer

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13 Trekom Leader, ideell förening Föreningsstämma 2014-03-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Föreningens styrelse, som även är beslutsgrupp för leaderområdet Trekom Leader, har följande sammansättning: Roland

Läs mer

Leader Timråbygd. Org nr 802441-9189. får härmed avge. Årsbokslut. för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009

Leader Timråbygd. Org nr 802441-9189. får härmed avge. Årsbokslut. för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009 Org nr 802441-9189 får härmed avge Årsbokslut för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009 Innehåll: sida Verksamhetsberättelse 1-3 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Underskrifter styrelse/lag 6

Läs mer

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2012-09-05. Övriga deltagare: Jeanette Lewald, verksamhetsledare och Sonia Nilsson Wegler, projektadministratör

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2012-09-05. Övriga deltagare: Jeanette Lewald, verksamhetsledare och Sonia Nilsson Wegler, projektadministratör Datum: 2012-09-05 Tid 9-14 Plats: Mötesplats Enhörna Beslutande: Mötesprotokoll Möte: LAG-möte Tage Gripenstam Anna Nienhüysen Lars-Gunnar Thor Peter Friström Ansa Borin Elisabet Aschan Övriga deltagare:

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna. Möte: kl. 16:00-22.30 (till 16.30 presentation av avslutade projektet Must SM, 16.30-17.15 presentation av projektsökande Livet på gården Daglig verksamhet på Bölvasahus) Plats: Tobaksgatan 11, Ystad Närvarande

Läs mer

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat.

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 476-488 Tid: Måndagen den 7 april 2014 kl. 18.00 21.00 Plats: Klockargården, Askersund Närvarande: Milis Ivarsson, Sabina Karlsson, Anders Jansson, Per-Arne

Läs mer

Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG

Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Möte nr: 1 Plats: Kommunhuset, Norsjö Tid: 15 oktober 2015, kl. 13.00 16.00 Närvarande: Ingrid Ejderud Nygren Ulrika Renström Per-Ove Lööv Dorina Larsson Peder Johansson

Läs mer

LEADER LINNE IDEEL FÖRENING ÅRSBOKSLUT

LEADER LINNE IDEEL FÖRENING ÅRSBOKSLUT 1 LEADER LINNE IDEEL FÖRENING Org nr 802443-7223 ÅRSBOKSLUT För räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 2 Verksamhetsberättelse 2013 Styrelsearbetet Leader Linnés styrelse har under 2013 haft sju styrelsemöten

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Fiber Ranrike Journalnummer: 2011-2500 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Ranrike Norra

Läs mer

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader 2016-05-17 Termer kring och Leader I tabellen hittar du termer som ska användas kring lokal ledd utveckling och Leader i extern kommunikation. Termerna är sorterade i alfabetisk ordning. Använd listan

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011 Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Julmyra Horse Center framtidens hästhållning

Julmyra Horse Center framtidens hästhållning Julmyra Horse Center framtidens hästhållning Hagar vid Julmyra Horse Center. Projektägare: Julmyras vänner, ideell förening Projektledare: Carin Barrsäter Kommun: Heby Dnr: 81 Jnr: 2011 2137 Projekttid:

Läs mer

Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader

Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader 2012-12-10 Ordförande- och verksamhetsledareträff för Leader den 2012-11-27 Staffan hälsar välkomna och berättar om träffens syfte. Det är viktigt att hämta in kunskaper och erfarenheter och ge varandra

Läs mer

LEADER LINNÉ IDEELL FÖRENING

LEADER LINNÉ IDEELL FÖRENING LEADER LINNÉ IDEELL FÖRENING 1 Org nr 802443-7223 ÅRSBOKSLUT för räkenskapsåret 2012-01-01 2012-12-31 Verksamhetsberättelse 2012 2 Styrelsearbetet Leader Linnés styrelse har under 2012 haft fem styrelsemöten

Läs mer

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag årets ungdomssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Lärande Sommarjobb, Leader Linné projekt Lärande Bygd Journalnummer:

Läs mer

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1 Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1. Projektnamn Den 1 juni 2009 beslöt LAG Mellansjölandet att bevilja oss ett projektstöd för att arrangera besökshelgen Upplev Kilsbergskanten (LAG:s dnr M2009-0095,

Läs mer

Lokalt ledd utveckling gör skillnad

Lokalt ledd utveckling gör skillnad Lokalt ledd utveckling gör skillnad Bakgrund Lokalt ledd utveckling stammar ur de erfarenheter man har av flera programperioder med Leadermetoden inom EU. Leader var från början ett gemenskapsinitiativ

Läs mer

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt Älmhult 161017 och Rydaholm 161019 Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Planering för kvällen Presentationsrunda Leader Linné Småland och leadermetoden

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

Kraftsamling Biogas II

Kraftsamling Biogas II Tjänsteskrivelse RJL 2015/295 Regionledningskontoret Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö Kraftsamling Biogas II Förslag till beslut Kraftsamling Biogas II beviljas 1 662 788 kr i projektmedel för

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Vision Gotlands landsbygd är 2015 ett hållbart samhälle med ett starkt lokalt engagemang. Verksamhetsidé Leader Gotland stöder nytänkande tillsammans med andra och med nytta för många.

Läs mer

Ulrika Simonsson (Säffle, offentlig) och Margareta Asservall (Arvika, offentlig) Ewa Ryhr Andersson, verksarnhetsledare (deltog ej i beslut)

Ulrika Simonsson (Säffle, offentlig) och Margareta Asservall (Arvika, offentlig) Ewa Ryhr Andersson, verksarnhetsledare (deltog ej i beslut) Protokoll fört vid styrelsens möte i Sunne 20081210 *** * * * *** * EU(OIl~lordbf1JkstondenIOt Iandsbygdsutveeklino: ElJr~ lln8st1!r1il landsbyljjd50mriden Ordinarie ledamöter närvarande: Arvika Eda Hagfors

Läs mer

Hur jobbar vi med paraplyprojekt?

Hur jobbar vi med paraplyprojekt? Hur jobbar vi med paraplyprojekt? Marie Nordström och Sara Spaak Vad är ett paraplyprojekt? LAG är alltid projektägare Innehåller delaktiviteter som inte kända vid ansökan om stöd Delaktiviteten utförs

Läs mer

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten Version 2013-10-14 Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten LAG (Local Action Group) LAG är Upplandsbygds styrelse. LAG i Leader Upplandsbygd

Läs mer

Verksamhetsplan 2012

Verksamhetsplan 2012 Verksamhetsplan 2012 Innehåll Projekt... 3 30-tal projekt... 3 Paraplyprojekt... 3 Medlemmar... 3 Kommuner... 3 Kontoret... 3 Information... 4 Synlighet... 4 Hemisida... 4 Media... 4 Strategin... 4 Konkreta

Läs mer

Protokoll L02-2011. LAG Terra et Mare 30 maj 2011. Tid: 16.00-18.40. Stenungsögården, Stenungsund

Protokoll L02-2011. LAG Terra et Mare 30 maj 2011. Tid: 16.00-18.40. Stenungsögården, Stenungsund L02-2011 Protokoll LAG Terra et Mare 30 maj 2011 Tid: 16.00-18.40 Plats: Stenungsögården, Stenungsund Medverkande: Arne Lernhag (ordf.) Lars Strömberg Gösta Andersson Bert Olsson Tomas Börgesson Rolf Andersson

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE MÖTE Sida 2008-06-12 1(5) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 18:30 21:00 Beslutande: Övriga: Utses att justera: Jan Vinkvist Jan Smith Per-Åke Davidsson Claes Bergqvist Tina Yngvesson Agneta Lindström

Läs mer

KULTURPROJEKTET OPEN MINDS

KULTURPROJEKTET OPEN MINDS MARKARYDS RIKSTEATERFÖRENING KULTURPROJEKTET OPEN MINDS Styrgrupp Minnesanteckningar 2013-09-02 Datum: 2013-09-02 Tid: 18.30-21.00 Plats: ABF:s verksamhetskontor i Markaryd Drottninggatan 18 Närvarande

Läs mer

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström Vad säger utvärderingen av Leader 2007-2013? Preliminära resultat Cecilia Waldenström 2015-10-07 Utvärderingen av Leader 2007-2013 1. Frågorna och hur vi jobbat 2. Leadermetoden - tillämpas den? 3. Projektens

Läs mer

Gör såhär! Bilaga intressanmälan

Gör såhär! Bilaga intressanmälan LOKALT LEDD UTVECKLING LEADER NÄRHETEN Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla Gör såhär! Bilaga intressanmälan Innan du börjar med Intresseanmälan - Lokal bilaga ska du läsa igenom

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna. Möte: kl. 17.30-18.00 Plats: Tryde 1303, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Daniel Jonsgården (offentlig/tomelilla), Hanna Axelsson (ideell/sjöbo),

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Din ansökan är inte fullständigt ifylld. Du behöver komplettera din ansökan. Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan 2015 styrelsens förslag_höstmöte 25_11_14

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan 2015 styrelsens förslag_höstmöte 25_11_14 Verksamhetsplan 2015 Förslag till höstmöte 25 november 2014 Verksamhetsplan 2015 styrelsens förslag_höstmöte 25_11_14 Innehåll Projekt... 3 Resterande budgeterade medel... 3 Paraplyprojekt... 3 Medlemmar...

Läs mer

Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti

Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård 2020 Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti Vad är ett Leader område? Liaison Entre Actions de Dèveloppement de l Economie Rurale.

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Förstudie Kullaleden och Skåneleden Nordväst Kullaleden under tiden mellan projekten har

Läs mer

Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea , kl:

Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea , kl: Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea 2017-05-03, kl: 10.00-14.00 Beslutande: Linnea Lindberg (o) Per Dahlgren (p) Anna Ludvigsson (i) Stig-Lennart Karlsson (o) Kjell Öjeryd (p) Sören Granberg (p)

Läs mer

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 FAKTA I KORTHET Nr. 9 2015 PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 Den här publikationen redovisar hur Region Värmlands beviljade projektmedel har fördelats under 2014. Den visar hur

Läs mer

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 Välkommen till kortversionen av vår strategi Syftet med denna kortversion är att snabbt ge dig en idé om vad Leader är, hur du kan söka Leaderpengar och för

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Ung kultur från Sjuhärad Ungdomscheckens namn Västra Vi Unga distriktet Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-11-30 kl. 08.30-11.30 Plats: Regionens hus, Sal B 12 Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram - för

Läs mer

Presidium - Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium - Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-05-17 09:00-10:50 Plats: Regionens hus, sal A 13 Smålands kulturfestival Diarienummer: RJL 2016/988 Vid protokollet

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgrupp för Leaderordföranden den 18 dec 2009 i Stockholm

Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgrupp för Leaderordföranden den 18 dec 2009 i Stockholm Minnesanteckningar förda vid möte med samverkansgrupp för Leaderordföranden den 18 dec 2009 i Stockholm Närvarande: Christer Hederberg ordförande Karl Johan Adolfsson Jörgen Nilsson Tomas Öhlund Carina

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsens möte i Hagfors 20081021

Protokoll fört vid styrelsens möte i Hagfors 20081021 Leader Yäxtlust Yännland Protokoll fört vid styrelsens möte i Hagfors 20081021 *** * * * * * EUf~etskalonjbrukStondtnlOr Iandsbygdsut\dlng:Eulopa InvesternllandSbytld.somriden Ordinarie ledamöter närvarande:

Läs mer

LAG föreslår föreningsstämman att godkända ändringen i 12 i stadgarna för föreningen LEADER Sydöstra Skåne.

LAG föreslår föreningsstämman att godkända ändringen i 12 i stadgarna för föreningen LEADER Sydöstra Skåne. LAG föreslår föreningsstämman att införa en komplettering till paragraf 12 stadgarna för föreningen LEADER Sydöstra Skåne med en tredje mening: Inga fullmakter godtages. Den föreslagna texten blir då enligt

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Entreprenörsutbyte Åre-Siria Journalnummer: 2011-3526 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

LEADER STOCKHOLMSBYGD

LEADER STOCKHOLMSBYGD LEADER STOCKHOLMSBYGD Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 2014-2020 Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 1991 Nytt verktyg inom EU för att skapa lokalt engagemang och inflytande samt för att

Läs mer

3. Föregående protokoll från telefonmötet den 20 augusti

3. Föregående protokoll från telefonmötet den 20 augusti Styrelsemöte HSSL Göteborgsregionen tisdagen den 25 september 2018 kl 16-ca 19 i Hindås station Närvarande: Bert Olsson, Ulla Herlitz, Erik Bick, Holger Andersson, Mette Waldrop, Maria Jerenvik, Ulrik

Läs mer

Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-11-30 kl. 08.30-11.30 Plats: Regionens hus, Sal B 14 Smart Housing Småland 2 Diarienummer: RJL 2015/159 Beslut

Läs mer

83. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 15 september 2017 till handlingarna.

83. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 15 september 2017 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 9 november 2017 Tid: Torsdagen den 9 november, kl 09.30-16.00 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän 22 augusti 2019 kl. 15.15-16.40 Varmbadhuset, Käringön Medverkande: Tomas Börgesson, Tjörn, privat Maria Oskarsson, Tjörn, ideell Tommy Wallhult, Öckerö,

Läs mer

Dagordning LAG-beslutsmöte

Dagordning LAG-beslutsmöte 1 Dagordning LAG-beslutsmöte Plats: Allhuset i Hallen Datum: Tid: 9.00 fika, start 9.30 16.30 Kallade: LAG: Samtliga ledamöter Kontor: Catarina, Carina & Ellen Tidsplan: 9.30 Formella punkter 10.00-12.00

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Måndagen den 8 december 2008 kl. 9.00-13.00 Plats: Kommunhuset, Strängnäs Närvarande: Niklas Witt, Ingrid Dorsander Andersson, Bibbi Molander,

Läs mer

Protokoll, Åres Gröna Dalar, LAG-gruppsmöte Datum/Tid: 100823 Kl 09.30-12.00 Plats: Åre Fjällsätra

Protokoll, Åres Gröna Dalar, LAG-gruppsmöte Datum/Tid: 100823 Kl 09.30-12.00 Plats: Åre Fjällsätra Sid 1 Protokoll, Åres Gröna Dalar, LAG-gruppsmöte Datum/Tid: 100823 Kl 09.30-12.00 Plats: Åre Fjällsätra Medverkande Från LAG-grupp: Jörgen Andersson, Maria Kjellström, Lena Bromarker, Mikael Sundman,

Läs mer

Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn Gårdestig Leif Skeppstedt Anna Jernemalm Bam Björling Cenneth Åhlund

Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn Gårdestig Leif Skeppstedt Anna Jernemalm Bam Björling Cenneth Åhlund Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 15 september 2017 Tid: Fredagen den 15 september 2017, kl. 8.30 12.00 Plats: Hotel Malmköping, Flens kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn

Läs mer

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Organisationsnummer 802496-4218 VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET 2016-2023 VERKSAMHETSPLAN Leaderkontoret Leaderkontoret ska sköta LEADER Sydöstra Skånes operativa verksamhet. Leaderkontoret

Läs mer

Protokoll för LAG-möte Leader Gästrikebygden 14/6 2011 kl.17.30 21.00 Gammelstilla Café, Gammelstilla, Hofors

Protokoll för LAG-möte Leader Gästrikebygden 14/6 2011 kl.17.30 21.00 Gammelstilla Café, Gammelstilla, Hofors Protokoll för LAG-möte Leader Gästrikebygden 14/6 2011 kl.17.30 21.00 Gammelstilla Café, Gammelstilla, Hofors FORMALIA 1. Mötet öppnas av ordförande Kenneth Nyberg 2. Alice Lindgren hälsade välkommen till

Läs mer

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2013 för räkenskapsåret 1 januari 2013 31 december 2013

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2013 för räkenskapsåret 1 januari 2013 31 december 2013 Ideella föreningen Timråbygd Org nr 802441-9189 får härmed avge Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2013 för räkenskapsåret 1 januari 2013 31 december 2013 Innehåll Sid Verksamhetsberättelse 2 Balansräkning

Läs mer

455 61 Dingle. Hotel Lab

455 61 Dingle. Hotel Lab Datum: 20120524 SLUTRAPPORT När du avslutat ditt projekt ska du lämna en rapport där du redovisar projektets genomförande och resultat. Utgå från din projektplan och jämför den med det slutliga resultatet

Läs mer

96. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 7 november 2017 till handlingarna.

96. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 7 november 2017 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 7 december 2017 Tid: Torsdagen den 7 december kl, 09.00-16.00 Plats: Gripsholms värdshus, Strängnäs kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam Björling

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Brandstad Filmbyn Journalnummer: SJV 2009-5635 Namn på LAG grupp som nominerar: LAG Ystad-Österlenregionen

Läs mer

Paraplyprojekt Lokal mat

Paraplyprojekt Lokal mat Paraplyprojekt Lokal mat Namn på ansökan: Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet Lokal mat - Checkarna inom Lokal mat är främst riktade mot enskilda företag. Då insatserna i första

Läs mer

Paraplyprojekt Digitalisering för företag

Paraplyprojekt Digitalisering för företag Paraplyprojekt Digitalisering för företag Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet digitalisering för företag - Checkarna inom Digitalisering för företag är främst riktade mot enskilda

Läs mer

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER 1 Företags- och landsbygdsutvecklingsenheten CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER Granskningsdatum

Läs mer

LAG:s bedömning av projektansökningar

LAG:s bedömning av projektansökningar Bilaga 6 LAG:s bedömning av projektansökningar inom LEADER Mellansjölandet Urvalskriterier och poängbedömning Inledning Denna bilaga beskriver LAG:s system för granskning av inkomna ansökningar och efter

Läs mer

Lena Danielsson, verksamhetsledare. 134. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

Lena Danielsson, verksamhetsledare. 134. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:134-155 LAG möte 2009-06-01 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Erika Sörengård Närvarande:

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Införande av digitalteknik på GalaXen. Journalnummer: 2009-7750 Namn på LAG grupp som nominerar:

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Leader Nordvästra Skaraborg Ideell förening Org nr

Verksamhetsberättelse 2016 Leader Nordvästra Skaraborg Ideell förening Org nr Verksamhetsberättelse 2016 Leader Nordvästra Skaraborg Ideell förening Org nr 802498-0354 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Verksamhetsåret 2015-09 16-2016-12-31 Innehållsförteckning BESKRIVNING AV FÖRENINGENS VERKSAMHET...

Läs mer

Efterfrågestyrt. 600 113 kr

Efterfrågestyrt. 600 113 kr Efterfrågestyrt Besökare vid Fallens Dag. Projektägare: Destination Älvkarleby ideell förening Projektledare: Chatarina Östlund/Josefin Ronnerfors Kommun: Älvkarleby Dnr: 121 Jnr: 2012 6724 Projekttid:

Läs mer

Utökat förstudiemedel för innovationer i företag

Utökat förstudiemedel för innovationer i företag Tjänsteskrivelse Regionledningskontoret Regional utveckling Karolina Borg Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Utökat förstudiemedel för innovationer i företag Förslag till beslut: Bevilja

Läs mer

KRISTINEHAMNS KOMMUN PROTOKOLL Sida Kommunala Handikapprådet (KHR) (5) Plats: Stora Björn Nya Kyrkogatan 21. Närvarande: Bo Pettersson

KRISTINEHAMNS KOMMUN PROTOKOLL Sida Kommunala Handikapprådet (KHR) (5) Plats: Stora Björn Nya Kyrkogatan 21. Närvarande: Bo Pettersson Kommunala Handikapprådet (KHR) 070124 1 (5) Tid: Kl 15.00 16.35 Plats: Stora Björn Nya Kyrkogatan 21 Närvarande: Bo Pettersson Göran Andersson Ingegärd Karlsson Monica Marker Dick Malmström Ola Arheimer

Läs mer

Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram

Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram Tjänsteskrivelse RJL 2015/224 Regionledningskontoret Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram Förslag till beslut Ett regionalt näringslivsinriktat

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer